Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"puuviljade" - 467 õppematerjali

thumbnail
7
doc

Puuviljade iseloomustused

Pärnumaa Kutsehariduskeskus Referaat Puuviljade iseloomustused Koostaja : Liisi Pernik K-08A Juhendaja : Elle Möller PÄRNU 2008 KIIVI : (Actinidia chinensis, Actinidiaceae) Kodumaaks on Hiina ja Taivani mäestike metsaalad. Tänapäeval viljeldakse laialdaselt Uus-Meremaal, kust ta ka mõningase sarnasuse tõttu selle riigi rahvus- ja vapilooma- lennuvõimetu metsalinnu kiwi-kiwi järgi oma nime on saanud.viljeldakse üha

Toit → Kokandus
43 allalaadimist
thumbnail
10
xlsx

Puuviljade müük

Banaanid 445,50 473,30 353,45 420,70 350,00 301,10 2344,05 3. Tee sellest tabelist Sidrunid 250,75 567,55 350,00 413,30 272,45 305,55 2159,60 üksteise alla ja kus Apelsinid 650,35 410,00 356,88 410,76 330,50 390,00 2548,49 tabelis olevad Kokku 1897,35 1796,70 1258,58 1419,76 1134,15 1166,95 8673,49 4. Koosta puuviljade müü 5. Vajadusel redigeeri gra Esimesse tabelisse arvuta alustades jaanuarist, mitu protsenti vähenes või kasvas iga järgneva kuu müük Teise tabelisse arvuta, võttes aluseks Jaanuari müügi, leia mitu protsenti vähenes või kasvas müük järgnevatel kuudel jaan Jaanur Veebruar Märts Aprill Mai Juuni

Informaatika → Informaatika
10 allalaadimist
thumbnail
32
pptx

PUUVILJADE KUIVATAMINE JA KUIVATID

Pealkirja                       xx   lisamine Esitamine ja                       xx  xx kaitsmine Retsensioon                         2 Sissejuhatus Ainetöö teemaks on puuviljade kuivatamine, selleks sobivad kuivatid ja külmutuskuivatamine. Uurin ka mõnede kuivatatud puuviljade ajalugu ja puuviljades sisalduvaid aineid. Lõpuks püüan leida mõnede kuivatamisviiside energiakulu kilovatttundides 3 Puuviljad ajaloos  Varaseima kuivatatud puuviljade mainimise võib leida Mesopotaamia savitahvlitelt vanusega umbes 1700 e.m.a  Datlipalm kodustati Mesopotaamias üle 5,000 aasta tagasi

Põllumajandus → Põllumajandus
1 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Toiduks kasutatavad PUUVILJAD, marjad ja pähklid

Toiduks kasutatavad PUUVILJAD, marjad ja pähklid Kätlin Sarik, Loviis Kalamets, Andra Toom ja Annika Valving KUST ON PÄRIT TOIDUKAUBAD,MIDA SINA VÕI SINU PERE IGA PÄEV TARBIB? Enamik meie toidulaual leiduvast toidust on kodumaine. Näiteks kasvatame ise maitsetaimi, köögivilju ja puuvilju. Samuti korjame ka metsasaadusi(marjad, seened) Ostame poest põhiliselt vaid eksootilisi puuvilju ja maitseaineid( ka kohvi ja teed). Miks me ostame sisse nii palju erinevaid toidukaupu? Me ostame sisse nii palju kaupu, sest teatud toidukaupu(näiteks : Kohv, tee, maitseained ja puuviljad) pole Eestis looduslikult võimalik kasvatada ja toota. Enamasti on ka odavam osta sisse kui ise kasvatada. Miks mujalt imporditud köögiviljad või puuviljad on odavamad kui Eestis kasvatatud? Eestis on tootmine kallim, kui pal...

Geograafia → Põllumajandus
13 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Mango referaat

SISUKORD SISUKORD 2 1. SISSEJUHATUS 2 2. MANGO ÜLDKIRJELDUS 3 3. KASVUPIIRKONNAD JA KLIIMATINGIMUSED 3 4. VALMINUD PUUVILJADE KIRJELDUS JA KEEMILINE KOOSTIS 4 5. KASUTAMINE TÖÖSTUSES JA LAUAPUUVILJANA 5 6. RETSEPTE MANGO KASUTAMISEKS 5 6.1 TERVISLIK MANGOSMUUTI 5 6.2 CAMPARI SORBETT 6 6.3 MANGI­JOGURITDESSERT 6 6.4 MANGO­KREVETISALAT 7 7. ALLIKAD 7 • SISSEJUHATUS Käesolevas töös antakse ülevaade troopilisest puuvilast­ mangost. • MANGO ÜLDKIRJELDUS Mango on 10­30meetri kõrguse laiuva võraga igihalja puu luuvili, mis ripub üksikult või  kobaratena pikkade viljaraagude otsas. Vili võib olla väga erineva kuju ja suurusega alates  ploomist ja lõpetades meloniga. Kaalub keskmiselt 300g, kuid võib ette tulla kuni 2kg  raskuseid vilju. Vili võib olla ümmargune, muna­või silindrikujuline, neerule või sidrunile  sarnanev, värvuselt rohekaskollasest kuni punaseni. ...

Toit → Toitumisõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Mikroökonoomika KT

Kui rahvast tekib juurde, siis hakatakse kaupa rohkem tarbima, tekib nõudlus mingite toodete järgi. Turu tasakaalu puhul sobib pakutav hind tarbijale ning pakutav kogus tootjale. Ükskõik, milline muutus toimub, võib see kaasa tuua majapidamiste nõudluste kasvu või kahanemise ning sellega seoses peavad ka tootjad peavad oma pakkumisi korrigeerima. 5) Oletame, et Pille nädalaeelarve puuviljade ja köögiviljade ostmiseks on 24 eurot. Puuviljade hind on 2 eurot kilo ja köögiviljade hind on 3 eurot kilo. a) Joonista Pille eelarvejoon. b) Pille armastab puuvilju rohkem kui köögivilju. Kanna joonisele selline samaväärsuskõver, mis näitaks, et Pille eelistab puuvilju köögiviljadele. c) Tähista joonisel Pille optimaalne valik. Missugustes kogustes puuvilju ja köögivilju Pille ligikaudu tarbib. Selgita, missugune oleks puuviljade ja köögiviljade asendamise piirmäär optimaalse valiku korral. Mida asendamise

Majandus → Mikroökonoomika
83 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Kiiresti riknevad kaubad

..................................9 2 Sissejuhatus Referaadi teemaks on valitud kiiresti riknevad kaubad, kuna see tundus huvitav, sest need kaubad on igapäevaselt tarbitavad ja nendega kokkupuutudes tekib huvi, kuidas need kaubad meie poelettidele jõuavad . Referaadis on käsitletud liha ja lihasaaduste, puuviljade ning juurviljade vedu. Referaadi koostamisel on peamiselt kasutatud raamatut ,,Lastikäsitlus". Samuti on kasutatud ka internetipõhist materjali. 3 Kiiresti riknevate lastide omadused Kiiresti riknevate kaupade hulka kuuluvad: loomse ja taimse päritoluga lastid, mille säilitamiseks on vajalik eri temperatuuri- ja ventilatsioonireziim

Logistika → Lastindus ja laondus
74 allalaadimist
thumbnail
3
xls

Ristsõna

2 8 13 19 1 4 11 1. Maad ümbritsev elu sisaldav kiht 2. Tuuma poolvedel sisu 3. Varustab rakku energiaga 4. Ainult sellel on olemas nii vakuool, plastiidid kui ka rakukest 5. Seeneniidistik 6. Rohelise värvusega plastiid 7. Kes avastas imetaja munaraku? 8. Organell, mis avastati 1953. a. Pannakse kokku tuumakeses 9. Väikseim üherakuline organism 10. Puuviljade magus või hapu maits tuleneb sellest, et nende ........ Sisaldavad vees lahustunud suhkruid ja orgaanilisi aineid 11. Päristuumne rakk 12. Kes avastas, et kõik organismid on rakulise ehitusega? 13. Pagaripärm paljuneb mittesuguliselt ......... teel. 14. Lagundab makromolekule. 15. Loomarakkudes on neid kuni kümmekond, taimerakus võib aga arv ulatuda mõnesajani. Avastati 1898. a. 16. Puravik on ....... . 17

Bioloogia → Bioloogia
37 allalaadimist
thumbnail
2
doc

TERVISLIK TOITUMINE JA PUUVILJAD

vilju. Tervisliku toitumise tagab meile täisteratoodete söömine. Päeva tuleks alustada just müslit süües ja jälgida päeva jooksul tarbitavate soolade ja rasvade kogust, sest neid toitaineid on toidukordades liiga palju. Lisaks kolmele põhitoidukorrale soovitatakse teha ka 2 vahetoidukorda ning süüa siis värsket puuvilja, toorest aedvilja, kodujuustu või jogurtit. Toidukorda on soovitatav alustada just puuviljade söömisega. Hästi sobivad nendeks lisaks õuntele ka viinamari, ananass, kiivi, banaan, kirss või maasikas. Puuviljaga saame vähe kaloreid, meil ei suurene veres kolesterooli tase, aga saame hulga vajalikke süsivesikuid, mis on tervisele väga kasulikud. Juba 1961a. hakati USA-s soovitama veresoonte lupjumise ja südameinfarkti vastu 2-3 õuna söömist päevas. Puuviljade koostisainedsisaldavad palju A, B, C vitamiine, mineraalaineid, mikroelemente

Meditsiin → Terviseõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Tortide ja kookide kaunistamine

PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUS PAGAR- KONDIITER nimi Kondiitri toodete kaunistamine Referaat Pärnu 2009 Kaunistamine zeleega Kondiitritööstuses kasutatakse väga mitmesuguseid zeleesid. 1. Külmzeleed, mis jõuavad kasutajani valmiskujul ning mida kasutatakse toatemperatuuril 2. Kuumutamise teel valmistatavad zeleed Zeleega kaetakse peamiselt puuvilja- ja marjatorte või -kooke. zeleeannab toodetele ilusa läike ning aeglustab marjade ja puuviljade riknemist. Enamasti kantakse zelee toodetele pintsli abil, väiksemaid tooteid või üksikuid marju võib zeleesse kasta. Kui puuvilja/marju kaetakse zeleega nii, et viimane satub ka näiteks vahukoorega või võikreemiga kaetud pinnale, tuleb jälgida, et zelee ei oleks liialt kuum, vastasel korral vahukoor sulab ja seguneb zeleega ning tekib intetu laialivalgunud kiht. Suurtööstuste on tortide ja kookide katmiseks spetsiaalsed masinad, mis piserdavad zelee tootele ühtlase kihina.

Toit → Pagar-kondiiter
84 allalaadimist
thumbnail
18
pdf

Mikroökonoomika 2 KT vastused

planeeritud eelarve ning valib tarbimiskomplekti mille korral suhteline hind ja asendamise piirmäär on võrdsed. Kuivõrd mõlema kauba hind on kaks siis on turul võimalik neid kaupu vahetada võrdses suhtes ehk üks ühele. Seega valib tarbija nüüd sellise tarbimiskomplekti mille korral ka tema soovib neid kaupu vahetada üks ühele (ehk samas suhtes). 3) Oletame, et Pille nädalaeelarve puuviljade ja köögiviljade ostmiseks on 24 eurot. Puuviljade hind on 2 eurot kilo ja köögiviljade hind on 3 eurot kilo. a) Joonista Pille eelarvejoon. Puuviljade hinna tähistame PX ja koguse QX ning köögiviljade hinna PY ja koguse QY. Nädalaeelarve ehk sissetulek on M. M=24; PX=2; PY=3 Joonisele kantud eelarvejoon tuleneb käesoleva ülesande eelarvepiirangust. Eespool on väljendatud ka eelarvejoone võrrand. 15

Majandus → Mikro- ja makroökonoomika
515 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Kastmed

Kasutamine: kanaliharoad, veise- ja vasikaliha road, kalaroad. Tuletatud heledad kastmed: Supreme kaste Kapparikaste Mädarõikakaste Karrikaste Tomatikaste Sinepikaste Munakaste Paprikakaste Tillikaste Sidrunikaste Valge veini kaste Aurora kaste 3 Magusad kastmed Tooraine: Marjad ja puuviljad (värsked, konserveeritud, külmutatud) Puuviljade ja marjade mahlad Mehud Püreed Veinid Piim Rõõsk koor Hapukoor Jogurt Munad Kakao Sokolaad Või Maitsestamiseks: Suhkur Vanill Nelk Kaneel Maitsetaimede ürdid Tsitrusviljade koor (riivitud) Sidrunimahla Essentse Siirup Alkohoolsed joogid Kohv Kakao Puuviljad ja marjad Valmistatakse toormahlast, püreest või mehust. Toormahlast ja püreedest valmistatakse nii

Toit → Kokandus
47 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Kaupluses kasutatav laotehnika ja sisustus

laotakse need võrekonteineritesse ja jäätakse sellega sügavkülmkambritesse. Laos asub meil ka 6 külmkambrit, igas kambris on kindlalt ära määratud, mis seal hoitakse. Pakendites liha ja vorstitooted on ühes külmkambris, kala ja muid mereande hoitakse järgmises kambris, on ka oma töötajate kamber, kus on ka allahinnatud kaubad ostukärudes. Siis tuleb külmkamber, kus hoiustatakse Rakvere lahtiseid tooteid. Eelviimases kambris hoitakse, juuste ja võisid. Viimane kamber on mõeldud puuviljade jaoks. Lukustatud pisikeses laoruumis hoitakse meil kallist alkoholi ja tubakatooteid aluste ja riiulite peal. Toidukauba laos hoitakse kaupa võrekonteinerites. Siis on meil kaks ekspeditsiooni, üks on külm ja teine soe. Soojas ekspeditsioonis hoitakse meil lahjat alkoholi, muidu jooke, tööstuskaupa. Külmas ekspeditsioonis hoitakse meil juurvilju ( tomatid, kartulid, porgandid ), tagasi saadetav ja maha kantavad puu – ja köögivilja kastid

Logistika → Laomajandus
3 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Referaat - Magustoidud

viiludeks. Viinamarjad pestakse. Seeemned eraldatakse. Suured viinamarjad võib kuumtöötlemiseks ka pooleks lõigata. Kuivatatud puuviljad ja marjad pestakse hoolikalt, asetatakse külma keedetud veega likku ( 1 kg kuivatatud viljade kohta võetakse 1-1,5 l vett). Kuumtöötlemisel kasutatakse ka leotusvesi ära. Ei kasutata vaid rosinate leotusvett. Suitsutatud puuviljad ja marjad pestakse, leotatakse ja kupatatakse.Leovett ja kupatamise vett hiljem ei kasutata. Värskete puuviljade ja marjade serveerimine Ananassi vilja võib koorida ja lõigata rõngasteks, millel eemaldatakse südamik. Serveerida võib ka viiludeks lõigatud ananassi. Vilja võib samuti lõigata sektoriteks, viljaliha koore küljest lahti lõigata ja viilutada ning viilud serveerida kooresektoril. Apelsinid ja mandariinid võib serveerida poolitatult, viiludeks lõigatuna, koorituna jasektoriteks eraldatuna. Aprikoosid, virsikud ja nektariinid serveeritakse tervetena

Toit → Toiduainete õpetus
26 allalaadimist
thumbnail
12
odt

KM3 kursuse aruanne, laev Victoria. Kokanduse erialal .

korraldada toreda ja hubase olemise. Lisaks heale leilile võite jahutavaid jooke mugavasti nautida saunabaaris. Lisaks saunale on võimalus iluprotseduure nautida Hera ilusalongis, mis asub samuti saunaosakonnas. Ettevõtte juhtimise struktuur Õpilase roll ja tegevused : Ettevõttes Tallink OÜ , laeval victoria olin praktikant. Külm köök ­ puuviljakorvide täitmine puuviljadega; juustude ladumine alusele; hommikusöökide välja panemine; puuviljade tükeldamine, viilutamine; masinate kasutamine; kookide lahtilõikamine; kookide kaunistamine; küpsiste panemine vaagnatele; puuviljasalatite tegemine; ahjuõunte valmistamine; erinevate juustude lõikamine ja pakkimine. Kuum köök: lõhe seest luude välja kitkumine ja maitsestamine; Kiiewi kotlettide valmistamine; kartulivormide valmistamine; hot dogide valmistamine ja müümine; ürdikartulite valmistamine; kapsarullide valmistamine; pliinide

Toit → Kokandus
81 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Nektariin

........4 3. NEKTARIINIDE KEEMILINE KOOSTIS.....................................................................................4 4. KASVUPIIRKOND JA KLIIMATINGIMUSED............................................................................5 5. KASUTAMINE TÖÖSTUSES JA LAUAPUUVILJANA..............................................................5 6. RETSEPTID.....................................................................................................................................6 7. PUUVILJADE TÄHTSUS MEIE TOIDULAUAL.........................................................................8 8. KOKKUVÕTE.................................................................................................................................9 9. KASUTATUD KIRJANDUS.........................................................................................................10

Meditsiin → Terviseõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
19
odp

Karboksüülhapped igapäevaelus

Terav lõhn Värvuseta Ärritav mürgine vedelik Põhjustab põletusi Leidub: ­ sipelgates ­ mesilastes ­ kõrvenõgestes ­ kuuse- ja männiokastes Aldehüüdrühm tugev redutseerija: kasutatakse tekstiilitööstuses kangaste valmistamisel, viimistlemisel, värvimisel, naha parkimisel, hea lahustina, meditsiinis tuntud sipelgapiirituse valmistamisel. Mahlade ja puuviljade konserveerimisel, lõhnaainetena Etaanhape ehk äädikhape Tuntuim karboksüülhape Veiniäädikas Veinis olev etanool ­ oksüdeerub etaanhape ehk äädikhape Leidub: ­ Vabalt ­ Soolade estritena Omadused: ­ värvuseta ­ terav lõhn ­ veega sama tihedus ­ hügroskoopne vedelik ­ jääga sarnased kristallid Saadakse: ­ puidu kuumutamisel õhu juurdepääsuta

Keemia → Keemia
20 allalaadimist
thumbnail
13
ppt

Valgud ja taimne toidusedel esitlus

tervislikus kehakaalus. Valgupuudus võib tekkida juhul, kui menüü koosneb arvestatavas osas suhkru- ja õlirohketest toitudest nagu kartulikrõpsud, friikartulid, maiustused, suhkrut sisaldavad karastusjoogid jms, kuid ka siis, kui palju kaloreid saadakse alkoholist. Samuti on oluline silmas pidada, et põhiliselt puuviljadest koosnev toidusedel on valguvaene ega pruugi tagada soovitustele vastavat valgukogust. See aga ei tähenda, et puuviljade söömist tuleks vältida. Puuviljad on meile vajalikud teistel põhjustel: need on head vitamiinide, fütotoitainete, kiudainete ja mineraalainete allikad. Kuna puuviljade osa kogu saadavas toiduenergias on tavaliselt suhteliselt väike, ei mõjuta nende madalam valgusisaldus oluliselt kogu toidusedeli valkude taset. KASUTATUD MATERJAL: http://et.wikipedia.org/wiki/Valgud http://www.toitumine.ee/pohitoitained-valgud-ra svad-susivesikud-kiudained-3 / http://vegan.ee/soomine-

Toit → Toiduainete mikrobioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
6
ppt

Kõrbed & poolkõrbed

kuum, kuiv ja troopiline kliima Temp. Amplituud suur. Aata sademed 250mm Kuivad ja kuumad tuuled Põhjavesi sügaval loomad Kaamel Kõrberebane e. Fennek Meesipelgad Punakänguru Varaan Skorpion Hulgaliselt roomajaid Taimed Aaloe Datlipalm Velvitsia Saguaaro kaktus Inimtegevus Hõre asustus Karjakasvatus (nomaadid) teravilja, puuvilla ja puuviljade kasvatus. Maavarade kaevandamine (nafta, maagaas, sool) Loodusvööndid

Geograafia → Geograafia
11 allalaadimist
thumbnail
15
ppt

Miks on kasulikud puuviljad?

MILLE POOLEST ON KASULIKUD PUUVILJAD SISUKORD : Üldiselt puuviljade kasulikkusest Must sõstrast Kirsist Astelpajust Banaanist PUUVILJADE KASULIKKUS : Puuviljad ja marjad sisaldavad palju vitamiine ja mineraalaineid lisaks sisaldavad palju vett ja kiudaineid Rasva sisaldavad nad vähe Pea kõik puuviljad on kasulikud ­ neis on glükoosi ja fruktoosi MIKS NAUTIDA PÄEVAS VÄHEMALT 2 PORTSU PUU JA KÖÖGIVILJU ? Nad on täis vitamiine ja mineraale ning fütoühendeid Nad aitavad teil hoida tervislikku kehakaalu

Keemia → Keemia
26 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Mehe viljakus ja reproduktiivtervis

Mehe viljakus ja reproduktiivtervis Viljakust soodustavad tegurid: · Tervislik toitumine: Hispaania teadlased leidsid, et tervislikult toituvatel meestel on elujõulisem sperma. Varem on sama uurimisrühm leidnud, et sperma kvaliteeti halvendab rohke piimatoodete ja liha söömine. See-eest lehtsalati, tomati ja puuviljade tarbimine muudab seemnevedelikku elujõulisemaks.Selgus, et normaalse spermaprooviga mehed tarbisid rohkem süsivesikuid, kiudaineid, foolhapet, C- vitamiini ja lükopeeni. Samuti sisaldas nende menüü vähem rasvu ja rohkem valke. Uurijate sõnul avaldab negatiivset mõju ka see, kui toidus leidub vähe antioksüdantseid toitaineid. Mendiola uurimisrühm järeldas, et toitumine näib

Meditsiin → Õenduse alused
44 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Magustoidud

Soojad magusroad 65 kraadi: pannkoogid, pudrud Külmutatud magusroad -14 kraadi: jäätised, parfeed 3. Millised magustoidud sobivad pidulike ainete puhul,millised tavalise toidukorral? Pidulikud:parfeed,kreemid,tarretised,kook kastemega. Tavalised:kissellid,mannavaht,vormiroad,pannkoogid. 4. Milliseid nõusid kasutatakse magustoitude serveerimisel? Kausid,pokaalid,lusikad,taldrikud,deserditaldrikud 5. Milles seisneb puuviljade,marjade eeltöötlemine? Pesemine,koorimine.Ananassil eemaldame südamiku.Õun,pirn,banaan,avokaado- hapustatud vees hoida. 6. Kuidas toimub avokaadol kivi eemaldamine? 7. Kuidas toimub viinamarjade eeltöötlemine? Pesemine, pooleks ja seemned välja 8. Kuidas toimub kuivatatud puuviljade eeltöötlemine?Leotatakse 9. Sidruni ja apelsiini fileerimine?Koor maha,kahe sektori ümbritseva kesta vahelt lõigata viljaliha välja 10

Toit → Kokandus
38 allalaadimist
thumbnail
3
odt

ERINEVAD SÄILITUSVIISID

Kui valmistada hoidised väiksema suhkrukogusega, siis tuleb nad kindlasti järelkuumutada. Suhkruga vakmistatakse mitmeid erinevaid hidiseid: · kompott on vähesest suhkrust või suhkrusiirupist (15...20%) ja marjadest , puuviljadest või köögiviljadest valmistatud pastöriseeritud või steriliseeritud hoidis. · Keedis on rohkest suhkrust (üle 60%), marjadest ja puuviljadest valmistatud toode, mis valmib puuviljade ja marjade keetmisel siirupis. Viljad peavad jääma terveks. · Dzemm n suhkrurikas hoidis, milles marjad või puuviljad on katki keenud ja moodustuvad ühtalse massi. · Tarretis on tarretunud sukurikas toode, tarretavaks aineks on tooraines leiduv pektiin. · Sukaad onsuhkrusiirupis keedetud ja seejärel kuivatatud ning suhkrukoorikuga kaetud puuviljad ja marjad. Soolamine Soolamine on toiduainete konserveerimine naatriumkloriidi (NaCl) ehk keedusoolaga.

Toit → toiduainete sensoorse...
3 allalaadimist
thumbnail
8
ppt

Britney Spears - Belive

Meivis Piir See on Britney Spearsi teine 2007. aastal välja antud lõhn. Seda reklaamiti lausega "Suurim vabadus on uskuda endasse" Erinevalt eelmistest Britney lõhnadest , on Belive lõhn kolmnurkses teravjoonelises flakoonis. Parfüümvee roheline värv vihjab värskele lõhnale, mis on mõeldud noorele romantilisele neiule. Naisteparfüüm Belive väljendab erakordselt naiselikku ja elegantset aroomi, kus luksuslik eksootiliste puuviljade , hurmavate lillede ja võrgutaba ambra aroomivarjunditega parfüüm rõhutab naise sisemist sära ja veetlust. Avaakordis vangistavad meeli energilise mandariini ja mahlase mango teineteisega kokkupõimunud lõhnanoodid. Veidi hiljem levib kuslapuu mõrkjat ja pärnaõite joovastav magusat hõngu. Lõhna süda on tütarlapselikult hõrk ja pujas (kuslapuu ja pärnaõied). Lõhna põhi on äärmiselt naiselik ja sensuaalne bukett patsuli, ambra ja

Majandus → Turundus
10 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Eteen,terpeenid

Tänapäeval toodetakse eteeni kõrgel temperatuuril etaanist katalüsaatorite (Cr2O3) manulusel. Selle tulemusel moodustub etaanist eteen ja vesinik. Eteeni on lähteaineks halogeenühendite (vinüülkloriidi ja tetrafluoroeteeni) valmistamisel, millest toodetakse teflonkatteid ja plastmaterjale. Eteen leiab rakendust veel taimede kasvuhormoonina, kuna ta kiirendab aed- ja puuviljade valmimist. Terpeenid Beeta-karoteeni molekul on tekkinud kaheksa isopreeni liitumisel. Limoneeni molekul on tekkinud ühe isopreeni liitumisel. Pineeni leidub lehtpuidus. Limoneeni leidub apelsinides. Farneseeni sisaldavad kartulid. Beeta-karoteeni sisaldavad kartulid, porgandid, kõrvitsad. Mürtseeni sisaldavad petersell, osad teesordid, humala.

Keemia → Keemia
11 allalaadimist
thumbnail
20
ppt

Viktoriini vastused

27.August 2015 1.Vastus Deka tähendab kümmet ehk siis kümme liitrit 2.Vastus Trühvel,Lagrits,must riis,mustad ploomid,mustad datlid,mustad oad,mustsõstrad,mustkalamari, mustjuur,mustrõigas,must riis ,kaaviar,verivorst,must pipar,moon,must oliiv,must küüslauk,leib,mustad oad, 3.Vastus Nõrutamine on pikemaaegsem tegevus kui kurnamine. Märjad toiduained jätad sõelale nõrguma, et kõik vedelik välja voolaks. nt.kompotist puuviljade nõrutamine. 4.Vastus Sest veesõidukid on seest õõnsad ja on veest kergem ning vesi tõukab neid ülespoole 5.Vastus  šefid, šašlõkk, šampanja, šerbett, šarž, šabloon, šaakal, šaht, šamaan, šampanjaklaas, šampanjakork,  šampanjapudel, šampoon, šampinjon, šampinjonikaste, šanss, šantaaž, šarm, šarmantne, šatään, šeriif, šeff, šifoon, šikk, šimpans, šnitsel, šnitt, šokeeriv, šotlane,

Eesti keel → Eesti keel
3 allalaadimist
thumbnail
27
pptx

Köögiseadmed ja töövahendid

Portsjoneerimiseks mõeldud kulbid on sageli ergonoomilise käepidemega, et käerannet vähem kurnata. Tihti on maht märgitud kulbi varrele. Mõõtevahendid Termomeetrid Toiduainete ja toitude sisetemperatuuride mõõtmiseks. Vt ka eeltöötlusseadmete juurest. Eeltöötlusvahendid Juurviljaharjad Väiksemate juurviljakoguste pesemiseks. Varrega või ilma, harjased jäigad. Taluvad masinpesu. Koorimisnoad Köögiviljade ja puuviljade koorimiseks ning puhastamiseks. Noa käepide karedapinnalisest plastmassist või kasutatakse metalse peaga täisvalu nuga. Koorimistera võib olla jäiga kinnitusega või liigendiga. Tera peab olema piisavalt pikk, umbes 6 cm, teras olev pilu peab olema piisavalt lai, et koored sinna kinni ei jääks. Eeltöötlusvahendid Köögiviljanoad Koorimiseks ja puhastamiseks. Käepide peab olema piisavalt suur ja kätte sobiv. Noatera ei tohi

Tehnika → Tootmisseadmed ja süsteemid
4 allalaadimist
thumbnail
3
odt

MAHLAD

aspartaam), kuid valdav enamik mahlu tehakse siiski toidu lisaaineid kasutamata. Kahjuks on ka enamus lastele suunatud toredate piltidega kõrrejoogid minimaalse puuviljasisaldusega mahlajoogid, milles pole vitamiine aga leidub suurel hulgal suhkrut; läbi kõrre suhkrujoogi joomine mõjub aga halvasti lapse hammastele. Kuigi täismahl on hea C-vitamiini allikas ning tervislik jook, ei tasu mahla päevas liiga palju juua ning kasutada seda puuviljade aseainena. Mahla võiks päevas juua 1-2 klaasi; mahl sobib paremini vahepalaks või söögikorra alustuseks, mitte aga söögi kõrvale joomiseks. Kvaliteetse mahla joomine pärast treeningut on hea viis saada kätte kiired süsivesikud, mida organism pärast füüsilist pingutust vajab. Kuidas hoida mahla mahlad, milles pole säilitusaineid ega suhkrut ning mida pole keedetud, säilivad temperatuuril +2

Toit → Joogiõpetus
17 allalaadimist
thumbnail
8
ppt

Düsenteeria

vastupidavus väliskeskkonnale Nakkumine toimub fekaaloraalsel teel Haigus levib suukaudu organismi Patogenees ja kliiniline pilt Sigella jõuab suu kaudu jämesoolde, kutsutakse esile limaskesta turse, palaviku, haavandid ja üldise halva enesetunde Haigel võib esineda kõhuvalu, oksendamine ja sellega kaasnev iiveldus Ennetamine oluline on elementaarsetest hügieeninõuetest kinnipidamine värskete juur­ ja puuviljade pesemine (soovitavalt sooja jooksva veega) puhta joogivee tarbimine reostunud veekogudes mitte viibimine Vältida tuleks epideemia piirkondi Ravi Düsenteeria raviks kasutatakse näiteks sulfoonamiidi, ampilitsiini või ofloksatsiini Kindlasti tuleb lasta end vaktsineerida,eriti enne reisimist ebapiisavate hügieenitingimustega piirkondadesse (nt. Aafrika, Kaug Ida ja India piirkond, Lõuna Ameerika riigid)

Toit → Toitlustus
31 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Ekseem nahahaigus

 Nahas vähe keramiide (suur aurustumine)  Reaktiivsus erinevate keskkonnategurite suhtes  Keha ei tooda piisavalt antimikroobseid peptiide DIAGNOOSIMINE  On olemas ka kaks üldist haiguse diagnoosimise viisi: a) Bosi mudel; b) Holdeni ja Parishi mudel  Vahel harva nahabiopsia  Laboratoorsed uuringud RAVI  Elukeskkond  Allergiatestid  Pesemisvahendid  Toitumine (muna, soja, nisu, oder, rukkis)  Puu-, juur- ja puuviljade kuumutamine/külmutamine  Valgusravi  Kortikusteroididega ravi (lokaalne ravi)  Süsteemne ravi

Meditsiin → Naha-suguhaigused
13 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Suurköögis kasutavad nõud

K2 S U U R K Ö Ö G IS K A S U TA V A D N Õ U D G N nõud Materjalid millest saab neid teha  Roostevabast terasest  Plastikust  Alumiiniumist  Emaileeritud  Erikattega  Kus kasutatakse  Ajus kuumutamiseks, säilitamiseks- ja serveerimisnõudena  On Gn nõude jaotus skeem Sügavad ja m adalad vaagnad  Kasutatakse liha, kala, vormiroogade serveerimiseks.  Mitmekorrulised vaagnad on suupistete, kondiirtoodete ja puuviljade serveerimiseks.  Kahekorruseline vaagen Portsjonnõud  Erineva suuruse ja kujuga nõud. Need on potsjoneeritud salatite, suupistete ja magustoitude söömiseks. Pannakse alustaldrikule  Kokill merekarbikujuline portsjonnõu kalast ja mereandidest valmistatud portsoneeritud soojade toitude serveerimiseks.  Kokott - ümmarguse kujuga varrega portsjonnõu lihast, köögiviljadest, seentest ja munadest valmistatud porsjoneeritud toitude serveerimiseks Lisandinõud

Toit → Töökorraldus suurköögis
4 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Küllastumata ühendid, alkeenid

Küllastumata ühendid on orgaanilised ained kus C aatomite vahel esineb kovalentne kaksikside või kolmikside. Pii side moodustub hübridiseerimata p orbitaalide kattumisel Alkeenid on küllastumata süsivesinikud mis sisaldavad kaksiksidet. (nomenklatuuris -een lõpp) Üldvalem CnH2n eteen Alkeenidel esineb isomeeria: 1) Kaksiksideme asukoha muutusest H3C ­ H2C ­ HC = CH2 -> H3C ­ HC = CH - H3C 2) Süsivesinikahela lagunemisel H3C ­ H2C ­ HC = CH ­ CH3 -> 3) Tsükliliste struktuuride ühendite tekkest Keemilised omadused eteeni näitel: C2H4 -> H2C = CH2 1) Põlemine C2H4 + 3O2 -> 2CO2 + 2H2O 2) Astuvad liitumisreaktsioon a) Br2 -> H2C = CH2 + Br2 -> CH2 BrCH2 Br b) HCl -> H2C = CH2 + HCl -> CH3CH2Cl c) H2O -> H2C ...

Keemia → Keemia
74 allalaadimist
thumbnail
20
pdf

Säilitusained

1. Potensiaalselt kantserogeensed ühendid. Suurtes kogustes vähki tekitav toime. 2. Võivad põhjustada allergilisi reaktsioone. 3. Mitmed sünteetilised säilitusained on saadud nafta baasil. 4. Viitamini B12 hävitava toimega. 5. Astmaatikutel ja hüperaktiivsetel lastel sümptomite ägenemine. Säilitusaineid leidub vorsti- ja singitoodetes, paljudes juustudes, jogurtites, kohupiimades, küpsistes ja mahlades. Kasutakse veel kuivatatud puuviljade säilitamiseks ja ka värskete lauaviinamarjade ja kooritud kartulite puhul. Leidub looduses pohlades, jõhvikates, mustikates. Kosmeetikas kasutusel sünteetilised säilitusained parabeenid. Aitäh!

Toit → Toitumise alused
1 allalaadimist
thumbnail
14
docx

AMD ja toitumine

Läänelik toitumine: Rohke praetud toitude tarbimine, soolased suupisted, munad ja punane liha. Idamaine toitumine: Rohke tofu, soya ja teiste kastmete tarbimine. Mõistlik toitumine: Rohkelt puu- ja köögivilju, vahemere dieediga palju sarnasusi. Uuring leidis, et Läänelik toitumine suurendas ohtu ägeda müokardilise infarkti ja insuldi tekkeks umbes 30%. Mõistlik toitumine vähendas sama riski 30% ja Idamaine toitumine jäi võrdluses neutraalseks, kuna rohke puuviljade, kala ja köögiviljade tarbimine oli koos suure hulga soola ja teiste faktoritega. On leitud, et Idamaise toitumisel ning puuviljade, köögiviljade, pähklite ja kana (punase liha asemel) rikkal toitumisel on seos AMD tekke võimaluse vähenemisega. Läänelik toitumine vastupidiselt suurendas võimalust AMD tekkeks. (Narayan 2018). 2.3 Vahemere dieet Vahemere dieet on üks enim uuritavaim tervislik toidu tarbimise harjumus. See dieet on köögi- ja

Meditsiin → Optomeetria
6 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Põllumajandus Brasiilias

kõrgtootlik taluvorm, kus on spetsialiseerutud enamasti vaid ühele tooteliigile [lillekasvatus, piimakari, maitsetaimed, teravili jne]). Brasiilia põllumajandus on hästi hajutatud, ja riik on toidu suhtes isemajandav. Põllumajandus moodustab 8% riigi SKTst, andes tööd umbes veerandile tööjõust rohkem kui 6 miljonis põllumajandusettevõttes. Brasiilia on maailma suurim suhkruroo ja kohvi tootja ja kakao, sojaubade, apelsinimahla, tubaka, troopiliste puuviljade ja pähklite netoeksportija. Loomakasvatus on oluline mitmel pool riigis, kiire kasv kodulindude, sea-ja piimatööstuses kajastavad muutusi tarbijate maitses. Toodangust 60% moodustavad erinevad põllukultuurid ja 40% karjakasvatus. Põllumajandustoodete ja toiduainete eksport moodustavad umbes 35% riigi ekspordist. Brasiilias eristatakse kahte põllumajanduslikku ala. Esimene asub lõunas ning moodustab kaks kolmandikku riigi pindalast. Seda iseloomustavad hea kliima, suur sademete hulk,

Geograafia → Geograafia
70 allalaadimist
thumbnail
27
ppt

Vürtsid

VÜRTSID Gristi Adrat TTP-10 Vürtside ja Ürtide vahe "Vürtsid on tavaliselt troopilistel alade taimedest saadavad ained, mille maitse on suuremal või vähemal määral aromaatne, kirbe või terav. Ürdid on aga jaheda või külma ilmastikuga maade rohttaimed, mida tihti kasvatatakse taimekasvandustes. Euroopasse toodi vürtsid keskaja alguses, neid oli vaja peitmaks tolleaegsete roogade halba lehka. Vürtse müüakse tervete ja jahvatatutena, soovitatav osta terveid vürtse ning neid enne kasutamist jahvatada. Tihti tuleb vürtse algul röstida või õlis kuumutada, et nende maitse paremini esile tuleks. Eriti oluline on see india vürtside puhul. Ürte müüakse toorelt või kuivatatult. Tooreid ürte peab hakkima, et nende maitse paremini esile tuleks. 15 ml (üks supilusikatäis) toorest ürti vastab 5 ml (üks teelusikatäis) kuivatatule või 1-2 ml (teelusika otsatäis) jahvatatud ürdile. Tooreste ürt...

Toit → Toiduainete õpetus
27 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Karbonüülühendid ja karboksüülhapped

nahale sattudes tekitab poletusi. Teda leidub sipelgates, mesilastes, korvenogestes, kuuse- ja manniokastes. Ta on veest veidi raskem, ent seguneb veega igas vahekorras. Metaanhape erineb teistest karboksuulhapetest sellepoolest, et temas sisaldub ka aldehuudruhm. Kasutatakse: tekstiilitoostuses kangaste valmistamisel, viimistlemisel, varvimisel, naha parkimisel, hea lahustina, meditsiinis tuntud sipelgapiirituse valmistamisel. Metaanhape leiab rakendust veel ka mahlade, puuviljade konserveerimisel, lohnaainetena. 5. Etaanhape ehk äädikhape (CH3COOH) - Tuntuim karboksuulhape. Nimelt pandi tahele, et kui vein ohu kaes seisis, siis muutus see palju hapukamaks. Saadud vedeliku vesilahust hakati nimetama veiniaadikaks. Ohu kaes veini hapukamaks muutumine on tingitud veinis oleva etanooli oksudeerumisest, mille tulemusel muutub viimane etaanhappeks ehk aadikhappeks. Etaanhapet leidub nii vabalt (hapupiimas, vois,

Keemia → Orgaaniline keemia
10 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Koka eksami kordamisküsimused

hulka lahtiklopitud munad, jahu ja mannat, soola, suhkurt, köömneid v riivitud tsitrusviljade koort. Võidakse lisada ka sulatatud võid. Saadud taignast vormitakse klimbid v pallid. Keedetakse seejärel vähe soolaga maitsestatud vees. Kohupiima kasutamine: külmad ning soojad toidud. Erinevad suupisted, magustoidud, vormiroad. Täidis pannkookidele ja taignatoodetes, valmistatakse ka klimpe ja kastmeid. Vormitoitudes kasutatakse koos köögiviljade, tangainete ja makaronitoodetega, puuviljade ja marjadega. 13. Rasvaine sulatatakse kastmepannil. Selles kuumutatakse nisujahu teralise konsistensini, jahusegu värvuse muutumiseni kollaseks. Jahusegul lastakse jahtuda ja sellele lisatakse pidevalt segades puljong. Kaste kuumutatakse liigutades keemiseni kuni mullikesed ilmuvad, sealt edasi keedetakse madalal kuumusel 30min sagedamini segades. Valmis kaste kurnatakse ja maitsestatakse lõplikult. Serveeritakse kala-, liha toitude juurde. 14. Köögivilju tuleb hoida jahedas ja pimedas

Toit → Kokandus
79 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Keemia konspekt

LIITUMINE VESINIKHALOGENIIDIDEGA CH2 = CH2 + HCl -> CH2Cl ­ CH3 kloroetaan HÜDRAATIMINE e. liitumine veega CH2 = CH2 + H2O -> CH3 ­ CH2 ­ OH etanool (alkohol, -ool) Leidumine: naftarakk-gaasid, küpsed puuviljad eritavad eteeni ning teised puuviljad valmivad kiiremini, looduslikukautsuki koosluses. Kasutusalad: eteeni kasutatakse etanooli, polüeteeni, kloroetaani tootmiseks; eteeni ja õhuhapniku segunemisel kutsub esile narkoosi; puuviljade kasvamise kiirendamisel Alküünid ­ süsivesinikud(kolmikside), -üün, füüsikalised omadused: moodustavad homoloogilise rea, 3 esimest on gaasid järgmised on vedelikud, lõhnavad ühendid on narkootilise toimega, hüdrofoobsed, süsiniku arvu suurenemisel suureneb keemistemp. ja väheneb sulamistemp. Keemilised omadused: HÜDROGEENIMINE e. liitumine vesinikuga CH CH + H2 CH2=CH2 HALOGEENIMINE CH C-CH3 + Br2 CHBr = CBr-CH3 LIITUMINE VESINIKHALOGENIIDIDEGA HÜDRAATIMINE e

Keemia → Keemia
11 allalaadimist
thumbnail
18
docx

ALKOHOLID- ETANOOL

TABASALU ÜHISGÜMNAASIUM Lotta Kirke Kapral 9.d ALKOHOLID- ETANOOL Referaat Juhendaja: Evelin Maalmeister Tabasalu 2013 SISUKORD 1. Etanool................................................................................. ..................... 3 1.1 Etanooli saadakse põhiliselt suhkrut sisaldavate lahuste käärimisel..............3 1.2. Etanooli saadakse- viinamarjade, puuviljade ja teiste suhkruid sisaldavate lahuste või tärklist sisaldavate produktide kääritamisel......................................3 1.3. Etanooli saadakse- puidutöötlemisjääkide töötlemisel.................................4 1.4. Etanooli saadakse-Nafta krakkgaasides sisalduva eteeni hüdraatumisel......4 1.5. Tooretanooli destilleerimisel saadud ainet nimetatakse piirituseks.............4 2. Omadused.................................................................................

Keemia → Keemia
14 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Töövahendid köögis

MÕÕTEVAHENDID:  MÕÕTEKANNUD – Püsib hästi püsti, mittetilkuva äärega, selge mõõtemärgistus nõu siseküljel, roostevabast terasest, plastmassist või klaasist.  KULBID – Vedelike, masside ja valmistoidu jagamiseks ning portsjoneerimiseks. Roostevabast terasest või plastmassist, erinevate mahtudega.  TERMOMEETRID – Toiduainete ja toitude sisetemperatuuride mõõtmiseks. EELTÖÖTLUSVAHENDID:  KOORIMISNOAD – Köögiviljade ja puuviljade koorimiseks ning puhastamiseks. Noa käepide karedapinnalisest plastmassist või kasutatakse metalse peaga täisvalunuga. Tera peab olema piisavalt pikk, u. 6 cm, teras olev pilu peab olema piisavalt lai, et koored sinna kinni ei jääks.  KÖÖGIVILJANOAD – Koorimiseks ja puhastamiseks. Käepide peab olema piisavalt suur ja kätte sobiv. Noatera sobiv pikkus on ~ 8 cm, otsast laugja kujuga ja terav. Äepideme sobivaim pikkus on ~ 10 cm.

Toit → Köögiseadmed
7 allalaadimist
thumbnail
16
ppt

Diabeet ehk suhkruhaigus

koormus aitavad leevendada haiguse kulgu mida leidub palju näiteks karastusjookides, maiustustes, magusates saiakestes, kookides, ning ka suure tärklisesisaldusega toitude, nagu kartul, valge riis ja pastatooted, tarbimist  Toidukordade arv sõltub haiguse raskusastmest ja raviskeemist  Toiduks tuleks eelistada täisteratooteid, köögivilju, väherasvaseid liha- ja piimatooteid  Magusaisu on soovitatav kustutada puuviljade ja marjadega  . Toiduvalmistamisel on soovitatav eelistada hautamist ja keetmist praadimisele, õlisid tahketele rasvadele, vältida tuleks liigse soola tarbimist.  Hommikusöök TÄISTERAVILJADEST HOMMIKUHELBED, 45 G BIOJOGURT, 2% RASVASISALDUSEGA, APRIKOOSIVIRSIKU,100 ML 1 BANAAN, 100 G  Lõunasöök RIIS KÖÖGIVILJADEGA, 80 G PANEERITUD AHVEN, PRAETUD 5 G ÕLIGA 2,5% RASVASISALDUSEGA KEEFIR, 200 ML

Meditsiin → Meditsiin
10 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Essee- Toitumismüüt - kiirtoidu kasulikkus ja kahjulikkus

portsjoni, vähendab ka see saadavate kalorite arvu märkimisväärselt. Näiteks, hea valik on lahja lihaga hamburger, ilma kastmeta; kebab, kui see on tehtud lahjast lihast + piim ja/või vesi. Halvem valik oleks friikartulid / friteeritud kana või kala / vorst + Coca-Cola, Fanta või Sprite. Kiirtoidu alla läheb ka Tai köök, pöörata tuleks tähelepanu vaid kookospiimale ning pähklivõile, mis sisaldavad palju kaloreid. Tai köök, nagu ka hiina köök, on rikas puuviljade ja köögiviljade kasutamise poolest. Hea valikuks oleks pajaroad liha, kana või tofuga või vokitud aedviljad. Halvem valik oleks friteeritud toit ja rasvased kastmed. Täiesti vabalt võiks pitsatki süüa, kuid tavasuuruses oleks see liiga suur üheks söögikorraks ja juust teeb sellest kaloripommi. Kõige rohkem tohiks süüa pool pitsat ja selle kõrvale salatit süüa. Hea oleks, kui pitsas oleks väherasvane sink, mingid mereannid, köögiviljad jne.

Keemia → Keemia
13 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Metanool ja etanool

mürkkemikaalide tootmisel. 1999. aastal toodeti maailmas ligikaudu 27 miljonit tonni metanooli. Etanool Etanool on värvuseta, iseloomuliku lõhnaga, põletava. kõrvetava maitsega vedelik, mille sulamistemperatuur on -112 ºC ja keemistemperatuur 78 ºC. Etanool on veest kergem vedelik, sest tema tihedus on 0,794 g/cm³. Etanool lahustub veega igas vahekorras. Etanooli saab toota mitmetel viisidel: viinamarjade, puuviljade ja teiste suhkruid sisaldavate lahuste või tärklist sisaldavate produktide kääritamisel; Puidutöötlemisjääkide töötlemisel; Nafta krakkgaasides sisalduva eteeni hüdraatumisel. Etanooli peamised kasutusalad on alkohoolsed joogid, värvid ja erinevad lakid, ravimid, kütused jne... Kasutatud kirjandus http://en.wikipedia.org/wiki/Methanol http://en.wikipedia.org/wiki/Ethanol http://www.eava.ee/opiobjektid/mto/biokytus/12_metanool_ja_etanool_kolbmootorit e_ktusena.html

Keemia → Keemia
10 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Lipiidide klassifikatsioon, struktuur

Lipiidid: jaotus (4 rühma + näited ainetest ja nende leidumisest organismides), keemiline ehitus/koostis ja ülesanded (biofunktsioonid, nt energeetiline, kaitse, regulatoorne, …). Õli ja tahke rasva biokeemiline erinevus. Hüdrofiilsus, hüdrofoobsus.  Lipiidid on hüdrofoobsed ehk veest mittelahustuvad orgaanilised ained. Esineb õlis, rasvades ja vahades. Biomolekulid koosnevad alkoholit ja rasvhappejääkidest, mis on omavahel ühendatud estersidemega.  Esterside on karboksüülhappe ja alkoholi ühinemisel tekkinud keemiline side. –COOC-  Lihtlipiid ehk neutraalrasvad on lipiidid, mille alla kuuluvad taimsed vedelad rasvad (rapsiõli), tahked loomsed rasvad (pekk) ja vahad, mis on taimsed (puuviljade vahakiht) kui ka loomsed ( mesilaste kärjed )  Liitlipiid ehk fosfolipiid on lipiid, mis on rakumembraani koostises ja mille üks rasvhappejääk on asendunud fosfaatrühmaga.  Lipiidi pea on on ...

Bioloogia → Bioloogia
14 allalaadimist
thumbnail
32
doc

Konspekt väikevahendid

lõikamiseks. Lihanuga kasutatakse toore liha lõikamiseks. Noa tera peab olema tugev ja paindumatu, laius 2-3 cm, pikkus 15 cm. Kasutusel on ka laieneva tera otsaga lihanoad, millega on hea lõigata toorest ja sitket liha. Tomatinuga kasutatakse tomati, sidruni ja teiste pehme sisuga aedviljade viilutamiseks. Noa tera on sile või laineline, tera ots võib olla 2-haruline ja selle abil on hea viile tõsta Koorimisnuga kasutatakse köögiviljade ja puuviljade koorimiseks ja puhastamiseks, noa käepide peab olema karedapinnalisest plastmassist. Kirvesnuga Suure ja tugeva teraga nuga võimaldab lõigata suuri lihatükke ja tükeldada peenemaid konte. Kaunistusnuga Sakilise teraga nuga võimaldab aedviljadest lõigata erinevaid dekoratiivseid kaunistusi. 2 Praekahvel kasutatakse kuumtöödeldud liha tükeldamisel liha kinni hoidmiseks. Terituspulk

Toit → Kokk
24 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Baaritöö vahendid

Baaritöö vahendid Shaker- raputi- klassikaline(koosneb kolmest osast, valmistatud roostevabast terasest, keskmisel osal on sisseehitatud sõel. Bostoni shaker(koosneb kahest osast, alumine klaas on roostevabast terasest ja ülemine klaasist). Seguklaas- klaas, milles valmistatakse jooke mida ei shakeita, vaid segatakse Baari sõel- kastutatakse kurnamiseks, jää vältimiseks Baari lusikas Kokteili segaja segamisaeruke Jäänõu- tanggid, Metalis mesuurid, ehk mõõtenõud- 2,4,6 cl Jääsõel- aukudega ja sakid servad Mahlapress- sidrunmahla, apelsiini mahl segujookides Noad- sakilise srvaga, et puuvilju lõigata Riiv- riivitakse shokolaadi, muskaati, sidruki koort Plastmassist lõikelaud Jäävasa- haamer Jääpuustaja- tehakse prapeer jääd(killud) Korgitser-veinupudelite avaja Vahuveini pudelite avaja Tavaline avaja- õllepudeli, karastusjookide avamiseks Konservipurgi avaja Käterätikud Kokteili tikud- võib tüsta näpuga, kui...

Majandus → Klienditeenindus
7 allalaadimist
thumbnail
13
xlsx

Exeli lisa õpetus arvutiõpetuses

aprill 0,6 1,1 mai 0,4 1,0 juuni 0,0 0,5 juuli 0,0 0,7 august 1,0 0,2 september 0,8 1,8 oktoober 0,6 1,1 november 0,4 0,7 detsember 0,5 0,7 MIN 0,0 0,5 MAX 0,5 0,7 KESKMINE 0,6 0,9 SUMMA 7,1 11,3 kogu aasta tarbimine Ülesanne 2 Leida eraldi puuviljade ja kastide hind, kogu kulu ja keskmine puuviljade ja kastide hind PUUVILJAD kastis puuvilja kastide hind kaste kasti hind puuvilju hind kokku õunad sort1 34 12 24,50 2,04 833,00 õunad sort2 26 35 20,00 0,57 520,00

Informaatika → Arvutiõpetus
25 allalaadimist
thumbnail
4
xls

Infotöötluse eksam - exceli osa

Puuviljad Puuviljade müük Müüjad Müüjate edetabel Õun Pirn Ananass Banaan Müüdud Kokku Andrus 26 27 39 27 119 Merje 34 26 13 73 Tom 18 35 34 36 123

Informaatika → Informaatika
85 allalaadimist
thumbnail
16
ppt

Happed

· Neutraliseerida söögisooda 2%-lise lahusega VESINIKKLORIIDHAPE · HCl · Maomahla koostises valkude lõhustamiseks · Küttepindadelt katlakivikihi kõrvaldamiseks · Metallipindade puhastamiseks VÄÄVELHAPE · Kõige rohkem toodetav hape · Pliiaku täitevedelik · Väetiste,värv- ja lõhkeainete valmistamiseks · H2SO4 VÄÄVLISHAPE · H2SO3 · Villa,siidi,jahu ja suhkru pleegitamiseks · Bakterite ja hallitusseente hävitamiseks puuviljade ladustamisel LÄMMASTIKHAPE · HNO3 · Lõhkeainete valmistamiseks · Kulla ehtsuse kontrollimiseks FOSFORHAPE · H3PO4 · Jahutusefekti saavutamiseks karastusjookides · Maitselisandina marmelaadis · Mineraalväetiste valmistamiseks SÜSIHAPE · Lubjakivilademeisse tekivad tühikud,lehtrid ja koopad · Karastusjookide ja mineraalvee koostisosa · H2CO3 KOOSTA10 ERINEVA HAPPE VALEMID LIIKUDES REAS

Keemia → Keemia
75 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun