Kui teha kangem teetõmmis, siis võib selle abil vabaneda ka kõige ägedamast seedehäirest. Probiootikumid Tuleks silmas pidada, et peale antibiootikumikuuri ei pruugi aidata üksnes hapendatud toitude söömisest, kuna need ei sisalda häid baktereid nii suures kontsentratsioonis kui kvaliteetsed toidulisandid. Samuti võib probiootikumidest olla abi mitmete terviseseisundite korral (näiteks ärritatud soole sündroom), täpsema loetelu leiate artikli algusest. Higher Nature ja BioCare probiootikumid on elujõulised, happe- ja sapikindlad ning asustavad sooletrakti efektiivselt. Firma BioCare spetsiaalne LAB 4 kompleks (L.acidophilus CLT-60 & CUL-21, B.bifidum CUL-17 & CUL-20) koosneb happekindlatest bakteritüvedest, mis on pärit inimeselt. Need on laialdaselt testitud ja tõestatud efektiivsusega. Higher Nature ja BioCare kvaliteetsed toidulisandid on saadaval Via Naturale e- poes http://www.vianaturale.ee/probiootikumid
Liivia Lints KA mag I Sissejuhatus Mis on probiootikum? Probiootikumide kasulikkus Vesiviljeluses kasutatavate probiootikumide nõuded Probiootikumide tootmine Kasulik koostöö BioMar'i INICIO Plus näide Probiootikumide mõju söödakoefitsiendile ja juurdekasvule Kiirema juurdekasvu eelised Probiootikumide mõju suremusele Kokkuvõte Kasutatud kirjandus Probiootikumid on levinud loomade söötades ja koguvad populaarsust inimtoidus. Probiootikumid on uued söödalisandid ka kalakasvatuses Lõheliste söödakatsed probiootikumidega on näidanud märkimisväärset mõju kala tervisele ning seeläbi on saavutatud ka paremad majandustulemused Samal ajal on probiootikumide kasutamisel ka oluline mõju keskkonnasäästlikkusele Probiootikumid on bakterid ning defineeritud, kui ,,elavad mikroorganismid, mis õigetes kogustes toovad peremeesorganismile kasu" Lactobacillus rhamnosus, Enterococcus faecium
Prebiootikumid ained, mis tõhustavad probiootikumide arengut inimese sooles. Prebiootikumid annavad tervislikku toitumisse suure panuse ja järjest enam on tõendeid nende kasulikkuse kohta. PEBIOOTIKUMIDE EESMÄRK: Hoida soolestiku keskkond normaalne hoida käärsoole rakkude seinad tugevad parandada imendumist ja ainevahetust. ME-3 ME-3 maailma ainus probiootik, millel on patenteeritud kahekordne ehk topelt-toime PROBIOOTILISTE PIIMATOODETE KASULIKKUS INIMORGANISMILE Probiootikumid stimuleerivad immunoglobuliinide teket mitte ainult soolestikus, vaid ka mujal organismis. Probiootikumid mõjutavad tervist positiivselt, hoides ära mitmesuguseid haigusseisundeid nagu näiteks ülemiste hingamisteede- ja sooleinfektsioone. Probiootikumid leevendavad kõhupuhitust ja kõhuvalusid ka funktsionaalsete seedetraktihäirete korral. Kuna piimhappebakterid lagundavad laktoosi ja kaseiini, võib neist mingil määral abi olla ka laktoosi talumatuse ning piimaallergia korral.
SISUKORD SISUKORD............................................................................................................................1 SISSEJUHATUS.................................................................................................................... 1 MIS ON PROBIOOTIKUMID?............................................................................................ 1 MIS ON PERBIOOTIKUMID?.............................................................................................1 PROBIOOTILISTE PIIMATOODETE KASULIKKUS INIMORGANISMILE.................2 PIIMHAPPEBAKTER ME3..................................................................................................3 PROBIOOTLISED PIIMATOOTED MEIE POELETTIDEL...............................................4
T11K TALLINNA TEENINDUSKOOL T11K PROBIOOTILISED PIIMATOOTED Referaat Juhendaja: Milvi Kasemäe 2010 1 T11K SISUKORD SISUKORD............................................................................................................................. 2 MIS ON PROBIOOTIKUMID?................................................................................................. 3 KUS PROBIOOTIKUME LEIDUB?.......................................................................................... 3 LEVINUIMAD PROBIOOTIKUMID.......................................................................................... 4 Homofermentatiivsed piimhappebakterid (Põhiprodukt käärimisel on.................................. 4 piimhape).............................................
Probiootilised piimatooted Liis Jaup 021PK Probiootikumid on inimese soolestikust isoleeritud bakteritüved, mille omadusi on põhjalikult uuritud. Probiootikumid ei asenda inimese oma mikrofloorat, vaid aitavad selle muutuste korral uuesti tasakaalu viia. Dr.Hellus jogurtijoogid Lactobacillus Bifidobacterium L.casei Probiootilised piimatooted Lactobacillus acidophilus LA5, Bifidobacterium BB12 ja Lactobacillus casei on tüved, mis on spetsiaalselt valitud piimatoodete tootmiseks. Lactobacillus acidophilus LA5 aitab parandada soolestiku mikrofloorat ja on hea immuunsüsteemile. Bifidobacterium BB12 aitab parandada seede ja immuunsüsteeme. Bifidobakterid on olulised, kuna mõjutavad paljusid meie tervisele olulisi tegureid, nagu toitumist, antibiootikumide järgselt soolestiku mikrofloorat ja stressi. Lactobacillus casei aitab tugevdada organismi vastupanuvõimet...
TALLINNA TEENINDUSKOOL Georg Badasjan 021PK PROBIOOTILISED PIIMATOOTED Referaat Juhendaja: Eha Martma Tallinn 2011 Georg Badasjan Probiootilised piimatooted SISUKORD SISSEJUHATUS............................................................................................................... MIS ON PROBIOOTIKUMID.......................................................................................... PROBIOOTILISTE PIIMATOODETE KASULIKKUS INIMORGANISMILE.......... MEIE LEIDUVAD PROBIOOTILISED PIIMATOOTED POODIDES........................... KOKKUVÕTE.................................................................................................................... Georg Badasjan Probiootilised piimatooted SISSEJUHATUS 1905
Probiootilised piimatooted Iseseisevtöö TALLINN 2010 1 Sisukord Sisukord...........................................................................................................................................2 Mis on probiootikumid?...................................................................................................................3 Avastamine.......................................................................................................................................3 Piimhappebakteritest ...........................................................................................4 Levinumad probiootikumid............................................................................
Tallinna Teeninduskool Probiootilised piimatooted Tallinn 2012 Sisukord 2 Mis on probiootikumid? Probiootikumid on "elusad mikroorganismid, mis piisavas koguses manustatuna on tervisele kasulikud". Eksperdid defineerisid selle mõista 2001.aastal ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni ja Maailma Tervishoiuorganisatsiooni kohtumisel. Sellest ajast alates on tehtud hulgaliselt uuringuid prebiootikumi- ja probiootikumirikka toidu ning apteekides müüdavate probiootikumide kasulikkuse kohta. Mille poolest prebiootikumid erinevad probiootikumidest? Probiootikumid on elusad
Tallinna Teeninduskool Probiootilised piimatooted Tallinn 2012 Sisukord 2 Mis on probiootikumid? Probiootikumid on "elusad mikroorganismid, mis piisavas koguses manustatuna on tervisele kasulikud". Eksperdid defineerisid selle mõista 2001.aastal ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni ja Maailma Tervishoiuorganisatsiooni kohtumisel. Sellest ajast alates on tehtud hulgaliselt uuringuid prebiootikumi- ja probiootikumirikka toidu ning apteekides müüdavate probiootikumide kasulikkuse kohta. Mille poolest prebiootikumid erinevad probiootikumidest? Probiootikumid on elusad
TALLINNA TEENINDUSKOOL Rauno Loik 021PK PROBIOOTILISED PIIMATOOTED Referaat Juhendaja: Eha Martma Tallinn 2011 Mis on probiootikumid ja nende kasulikkus inimorganismile ? Inimese organism on koduks suurele hulgale mikroorganismidele ehk mikroobid. Enamik nendest kuulub nn normaalse mikrofloora hulka, osa on aga patogeensete või potentsiaalselt patogeensete (haigusttekitavate) omadustega. Soolestiku ja kogu keha tervishoius on väga oluline tasakaal. Kergemini läheb korrast ära piimhappebakterite tasakaal. Samas on seda tasakaalu lihtsam hoida ja taastada.
Nii on BIOONIKA hea töövahend homse päeva konstruktorite jaoks. Bioloogid toovad päevavalgele looduse leiutisi ja insenerid üritavad neidsamu põhimõtteid rakendada ka tehnikas. Biotehnoloogia Biotehnoloogiaks nimetatakse rakendusbioloogilisi meetoteid ja protseduure, mille puhul elusorganismidele omaseid protsesse kasutatakse tehnilistes seadmetes mitmesuguste ainete tootmiseks ning organismide sigimise ja päriliku muutmiseks. PIIMATOOTED Probiootikumid (tõlkes ladina k. ,,elu jaoks") on inimese soolestikust isoleeritud bakteritüved, mille omadusi on põhjalikult uuritud. Probiootikumid ei asenda inimese oma mikrofloorat, vaid aitavad selle muutuste korral uuesti tasakaalu viia. Probiootikumid seedefloora tasakaalusuatmine laktoositalumatuse leevendamine positiivne mõju immuunsusele toiduallergiate ravi vähi ennetamine Antibiootikumid
Mineraalid aitavad meie kehas kaasa kasvamisele, ainevahetusele, vereosakeste tootmisele ning närvide ja lihaste talitlusele. Tasakaalustatud toitumine peab olema selline, et sealt saaks piisavalt vajalikke mineraale. Naatrium ja kaalium, mida saab piimatoodetest ning puu- ja juurviljadest, reguleerivad organismi vedelike tasakaalu, kaltsium, mida leidub samuti piimatoodetes, tugevdab luid ja hambaid ning raud, mida saab peamiselt lihatoodetest, määrab ära vere kvaliteedi. (2) 1.3. Probiootikumid Kõik bakterid ei ole inimesele kahjulikud, osa neist on meie organismile vajalikud. Probiootikumid on bakterid, mis hoiavad seedimise korras. Probiootikumide tasakaalu võivad häirida ebaregulaarne toitumine, väsimus ja stress. Rohkelt naturaalseid probiootikume leidub jogurtis, keefiris ja ka hapukapsas. (2) 1.4. Valgud Valgud on vajalikud lihastele, siseelunditele, nahale, juustele ja küüntele. Nendest koosnevad ka erinevad ensüümid ja hormoonid, mis on vajalikud immuunsüsteemi jaoks
● Aktiveerib immuunsussüsteemi ● Vähendab haigusriske ● Stabiliseerib organismi seisundit. KUIDAS TOODETAKSE? Funktsionaalne toit on toodetud biotehnoliigiliselt. Biotehnoloogia kasutab organismide elutegevusel tuginevaid protsesse inimesele vajalike ainete tootmiseks. Põhilised sealsed kasutatavad organismid on bakterid ja seened. NÄIDE. Biojogurt on Eestis väga levinud funktsionaalne toit. Sellel jogurtil tagab funktsionaalsuse sellesse lisatud probiootikumid. Probiootilistel piimatoodetel on terve hulk kasulikke omadusi. Need tugevdavad immuunsüsteemi, vähendavad vere kolesteroolitaset, pidurdavad ebasoovitava mikrofloora arengut, aitavad sünteesida vitamiine, parandavad kaltsiumi imendumist ja aitavad kõhulahtisuse ja kinnisuse vastu. Biojogurt hoiab ära nt, südame veresoonkonna haiguseid ja ennetab soolevähi riski. L-R Bioloogia
salaamivorsti jne. Piimhappebakterite abil valmistatakse jogurtit, hapukoort, hapupiima ja teisi hapendatud piimatooteid. Ka piimatoodetes kasutatakse baktereid Lactobacillus, Gefilus, Me-3. Need bakterid aitavad hoida inimese organismi normaalset mikrofloorat, mis kaitseb organismi haigustekitajate eest, takistades organismile kahjulike bakterite kinnitumist kudedele ning stimuleerides antikehade teket. Probiootikumid ehk inimese soolestikus elavad kasulikud bakterid tasakaalustavad teiste, tokisiine tekitavate bakterite kahjulikku mõju ning soodustavad toitainete imendumist, alandavad vere kolesterooli taset ning soodustavad seedimist. Bakterite abil toodetakse aminohappeid, vitamiine, antibiootikume, muid ravimeid ning vaktsiine ja ensüüme. Bakterid osalevad elementide aineringes ning on looduses lagundajad, samuti osaledes mulla tekkes. Antibiootikumide tootmine on samuti üks olulisimaid ülesandeid
sünteesitud ained, mis surmavad mikroorganisme või pärsivad tugevalt nende kasvu ja mis terapeutilistes annustes ei kahjusta makroorganismi. 2) Mis on prebiootikumid? - Prebiootikumid on keemilised ühendid, mis ei imendu peensooles ja mis soodustavad heade bakterite kasvu soolestikus. Prebiootikume kasutatakse sageli koos probiootikumidega. Head bakterid on probiootilised mikroobid. Probiootikumide toit. 3) Mis on probiootikumid? - Probiootikumid on bioloogiliselt aktiivsed bakteriaalsed preparaadid, mis sisaldavad organismi residentmikrofloorast pärinevaid elusmikroobe ja mis avaldavad kasulikku toimet inimese tervisele – aitavad võidelda haigustega ja säilitavad soolestiku hea tervise. Probiootikumid onkasutusel funktsionaalse toiduna (jogurtid, juustud jt) või toidulisanditena (kapslid, tabletid). 4) Miks ei toimi antibiootikumid viiruste vastu? - Sest antibiootikumid on tehtud bakteritest ja nad mõjuvad ainult bakteritele.
põhjustavad näiteks grippi, külmetushaigusi ja ägedat bronhiiti. · Viirushaiguste puhul on antibiootikumid kasutud, sest viirused on rakutud olesed ja kasutavad paljunemiseks peremeesraku struktuure ja ainevahetust, mida antibiootikumid ei kahjusta. Kõrvaltoimed Mõlemat tüüpi antibiootikumid võivad põhjustada kõrvaltoimeid nagu : · allergiline reaktsioon, · kõhulahtisus, · Kõhuvalu. Probiootikumid · Tõlkes ,, elu eest" · Piimhapet tootvad bakterid nn.kasulikud · Kasutatakse antibiootikumi kuuri järgseltet head bakterid soolestikus taastuda saaksid ning immuunsüsteem tugevneda Tänan kuulamast!
Raynaud' sündroomi, vanadusega kaasneva peapöörituse korral. Kõrvaltoimeid esineb harva, peavalu, allergilised nähud. Naistepuna (Hypericum perforatum)- Depressioonivastane, rahustav. Naistepuna tarvitamise perioodil tuleb hoiduda päevitamisest ja solaariumist, sest suureneb naha valgustundlikkus. Ei soovitata alla 12-aastastele lastele. NB! Nüüdisaegse seisukoha järgi peetakse õigeks naistepunapreparaate mitte kasutada samaaegselt mistahes teiste ravimitega. KT3 1. Probiootikumid, prebiootikumid 2. Soja 3. Antioksüdandid, nende looduslikud allikad 4. Leesikalehed, pohlalehed (lad k nimetus, kasutamine, hoiatused kasutamisel) 5. Ingver (lad k, kasutamine) Lisaküsimus: küllastumata rasvhapped 1. Probiootikumid bioloogiliselt aktiivseid mikroorganisme sisaldavad preparaadid. Elusaid mikroorganisme sisladavad tooted, mis loovad sooles ebasoodsa keskkonna patogeensete mikroorganismide paljunemiseks ja stimuleerivad soole limaskesta lokaalseid kaitsemehhanisme
suhtes. · Ärge tarvitage antibiootikume viirusnakkuste, näiteks gripi ja ülemiste hingamisteede muude ägedate viirushaiguste põdemisel. · Ärge säilitage pärast haiguse ravimist alles jäänud antibiootikume, ärge kasutage neid oma äranägemise järgi taashaigestumisel. Iga järgmise haigestumise korral määrab arst ravi ja vajadusel Kas bakteri-vastase toimega seebid, puhastusvahendid ja probiootikumid mõjutavad resistentsuse kujunemist? Nakkushaiguste leviku vältimisel elanike seas on tähtis koht hügieeninõuete täitmisel eeskätt on tähtis käte pesemine ning tarbeesemete ja kasutuspindade puhtus. Samas ei ole andmeid selle kohta, et bakteri-vastase toimega seebid, muud pesemisvahendid ja puhastusvahendid väldiksid efektiivselt haigustekitajate levikut keskkonnas. Seega ei mõjusta need tegurid ka haigustekitajate ravimresistentsuse kujunemist.
*peidetud nakkus- ägeneb kui organism nõrgeneb(ohatis) *krooniline e. pidev nakkus. 27.Endospoor- moodustub mõnedel bakt Endospoor eritel ebasootsate keskkonnatingimuste üleelamiseks. 29. Nad saavad energiat anorgaaniliste ühendite oksüdatsioonist. 31. Patogeen on mikroorganism, harvem ka mingi keemiline aine, mis kutsub taim- või loomorganismis esile haigusi.Mikroorganismidena võivad patogeenid olla mitmed bakterid, seened, vetikad jne. 33. Probiootikumid tähendavad tõlkes "elu poolt". Probiootikumide all mõeldakse enamasti piimhapet tootvaid baktereid, näiteks laktobatsille ja bifidobaktereid, mille puhul uuringud on näidanud, et need annavad tulemusi soolestiku mikrofloora tasakaalustamisel. 34. Antibiootikumid on elusorganismide (bakterite, seente) produtseeritud või tööstuslikult sünteesitud ained, mis surmavad mikroorganisme või pärsivad tugevalt nende kasvu ja mis terapeutilistes annustes ei kahjusta makroorganismi.
rite kasvu sooles ja suuõõnes • On vitamiinide ja min. ainete allikas Keefir •Pärit Kaukaasiast, kus seda valmistati kitsemaost kotis •Juuretisena lisaks piimhappebakteritele ka pärmid, äädikhappebakterid •Keefiris alkoholi kuni 0,6% Pett •On võitegemise kõrvalsaadus •Sisaldab valke, vähesel määral laktoosi, min. aineid, letsitiini !, B- rühma vitamiine ja vähesel määral kolesterooli • Probiootikumid • Probiootikum on elusate mikroorganismide kogum, mis tarbimisel mõjutab positiivselt peremeesorganismi mikrofloorat ja parandab organismi tervislikku seisundit
3. Kirjuta kolm biotehnoloogia eelist. Säästab energiat, vähem ja kahjutud jäätmed, odav tooraine. 4. Kirjuta aineid, mida saab biotehnoloogiliselt toota. Ained, mida saab biotehnoloogiliselt toota: piimatooteid, pärmitaigent, õllesid, veine, seentest saadud ensüümid kalgendavad piima, pintselhalliku abil hallitusjuustu ja salaamit, bakterite ja hallitusseente amülaasi kasutatakse siirupi tootmisel, tärklisest sahharoosi. 5. Milles seisneb probiootikumide ja prebiootikumide erinevus? Probiootikumid on head elusad mikroorganismid, mille tarvitades on tervist parandav toime, aga prebiootikumid on toidu koostisosad, mis loovad headele bakteritele meeldivat keskkonda ning halbadele halva. 6. Kirjelda 6. magusamaitselist proteiini. Taumatiin, monelliin, mabinliin, pentadiin, brazzeiin, curculiin. 7. Mis on funktsionaalne toit?Saadakse loomorganismi füsioloogilise seisundi mõjutamisel või bioaktiivse mõjuga toiduaine. 8. Kuidas saadakse funktsionaalset toitu
Ostu-müügisituatsioonide lahendamine: Ostja tuleb poodi ning soovib osta toiduõli. Pakendilt märgistust uurides, avastab ta , et seal on märge „GMO mais 1%“. See teave ajab ostja segadusse ning ta ei tea, mida teha – kas toode osta või ostmata jätta. Kuidas aitad teda Sina? Seletan ostjale, mis on GMO, milleks seda kasutatakse ning millised ohud tervisele võivad sellega kaasneda. GMO ehk geeniliselt muundatud organism on kunstlikult geenide muundamise teel loodud, parandatud või muudetud taimesortide, aga ka loomatõugude üldnimi. Taimede geneetilise muundamise eesmärgid: 1. Saagikuse parandamine 2. Taimede kahjurite suhtes vastupidavamaks muutmine 3. Tööjõukulu vähendamine 4. Keskkonna kaitsmine 5. Säilivuse parandamine 6. Külmakindluse suurendamine 7. Toiteväärtuse suurendamine Kõige suuremaks terviseriskiks peetakse GMO toiduga kaasnevat toiduallergiat. Geneetiliselt muun...
nitrogenaas) - hapnikust moodustuvad reaktsioonivõimelised radikaalid: superoksiidradikaal, hüdroksiidradikaal (väga ohtlikud, põhilised pahategijad rakus) - lisaks võib hapnikust moodustuda ka vesinikperoksiid - organismid, kes taluvad hapnikku, suudavad kahjutustada neid radikaale. Organismid, kes ei talu, ei suuda Inimese ja loomade normaalne mikrofloora - biont organism - gnotos teadma, tundma - probiootikumid tervistavad bakterid - inuliin prebiootikum kodus: normaalne mikrofloora lõpp mäletsejad loomad üle vaadata: anaeroobne hingamine ja kemolitotroofia Lühike toitumine ja energeetika - lito kivi - võihape tekib mäletseja looma vatsas - formiaat sipelghape - Miks on ohtlik nitraatide sisaldus toidus ja joogivees? Nitraatsed hingajad bakterid võivad tegutseda maos ja peensooles ning jämesooles. Nitraat
Inimene ei saa elada ilma bakterite ja seenteta Bakterid on meie maailma kõige väiksemad üherakulised eeltuumsed organismid, kes suudavad iseseisvalt paljuneda ja kasvada. Baktereid on võrreldes seentega natuke vähem. Seentega seostuvad tavaliselt esimesena söögiseened, mis on meile kasulikud, ning järgmisena hallitusseened, mis on vastupidiselt kahjulikud ning millest me igati lahti saada tahame. Nagu näha, isegi alateadvuses mõtleme me seentest pigem kui heateguritest. Seened on üks osa meie ökosüsteemist. Me võime seeni leida praktiliselt kõikjalt - mullast, veest, taimedest, loomadest (ka inimeste nahalt ja siseorganitest) või ka vanaema moosipurgist. Maailmas arvatakse olevat 1,5 miljonit erinevat seeneliiki, millest teadus on seni kirjeldanud ainult ligikaudu 70 000 liiki. Eestis on kirjeldatud umbes 4500 liiki. Inimene ei mõtlegi kapituleerida vähegi kahjulike seentearmee eest. Teda ei kohuta nende esinemisvormide ...
KORDAMISKÜSIMUSED: RAKENDUSBIOLOOGIA 1. Mis on biotehnoloogia? ..on rakendusbioloogilised meetodid ja protseduurid, mille puhul elusorganismile omaseid protsesse kasutatakse tehnilistes seadmetes mitmesuguste ainete tootmiseks ning organismide sigimise ja pärilikkuse muutmiseks. 2. Milliseid organisme kasutatakse biotehnoloogias? Elusorganisme, eriti mikroorganisme (bakterid, seened) Millised on nende eelised teiste organismide ees? Paljunevad väga kiiresti ja hõlpsalt Too konkreetseid näiteid, kuidas kasutatakse seeni ja baktereid biotehnoloogias? Seened alkohoolsed joogid, pagaritooted. Bakterid funkts. toit (Helluse jogurt), hapendamine 3. Nimeta tööstusharusid, kus kasutatakse biotehnoloogiat ja kirjelda kuidas? Meditsiin kindla ülesandega bakterite kasutamine (nt probiootikumid), veterinaaria- sama nagu meditsiinis, toiduainete töötlus toidu hapendamine, funkts. toidu valmistam...
kuid neid tuleb hoolega valida. Transrasvu ja hüdrogeenitud rasvade tarbimist tasub vältida, kuid kindlasti lisada menüüsse tervisele olulisi rasvhappeid sisaldavaid toite nagu kala, pähklid, seemned, avokaado, oliivid. Samuti võiks igapäevaselt menüüsse lisada hapendatud ehk fermenteeritud toite, näiteks hapukurk ja hapukapsas. Vahet tuleb osata teha hapendatud ja äädikaga marineeritud toiduainetel, kuna organismile vajalikke häid baktereid leidub just hapendatud toitudes. Head probiootikumid ja ensüümid aitavad seedeelundkonnal paremini töötada ja tugevdavad organismi vastupanuvõimet. Seejuures leidub elus baktereid just toores toidus, mitte näiteks praetud hapukapsas. Süsivesikurikastest toitudest tuleb kindlasti jätta menüüsse täisteraviljad. Kindlasti peaks tarbima piisavas koguses puhast vett, kuhu võib maitseks lisada sidruni- ja kurgiviile või marju. Vesi aitab neerude kaudu toksiine kehast välja viia.
leitud umbes 700 eri liigi esindajaid. Inimese soolesiku mikrofloorat kutsutakse varjatud organiks, kuna see tegutseb nagu organ, viies läbi mitmeid keerulisi biokeemilisi protsesse. Probiootikumid, prebiootikumid ja sünbiootikumid. Probiootikumid on mikroorganismid, mis on inimesele kasulikud, nt lactobacillus Fermentum ME3. Nad peavad elama üle mao happelisuse ja suutma jämesooles arenedes inimesele kasulik olla. Neid tarvitatakse toidulisanditena. Probiootikumid on resistentsed paljudele antibiootikumidele ja seetõttu on kasulik neid antibiootikumidega samaaegselt võtta. Prebiootikumid on ained, mis tõhustavad probiootikute arengut inimese sooltes. NT inuliin (sigur!). Sünbiootikumid on prebiootikumide ja probiootikumide kombineeritud versioon. Kes on gnotobiondid ja mida saab nende abil uurida? Kes on tinglikud patogeenid? Gnotobiondid on organismid, kellel puudub mikrofloora või kelle mikrofloora on teada (neid on nakatatud teatud mikroobiga)
transpordikulusid.Aasias on suurim toidufirma Charoen Pokphand Group Thailand huvitatud just sellisest proteiinide tootmisest. · Mikroobsel ja planktoni produktil on palju eeliseid. Näiteks omega 3 rasvad. · Samuti on tõhus kasutada kalatoidus nii vee kui ka maa ussikesi. Nad on väga proteiinirikkad. Et saada üle viletsast kasvust ja madalast immuunsüsteesteemist, on võetud kasutusele järgmised meetodid : 1) Antibiootikumid 2) Toitainete täiendamine 3) Probiootikumid, prebiootikumid, synbiotikumid 4) Nukleotiidid 5) Acidiferid 6) Ensüümid 7) Kala geneetilise valgu rakendamise kasutamine 8) Bioaktiivsete ühendite optimeerimine 9) taimse toidukraami mõju jälgimine nii kalale kui ka tarbijale 10) Taimse toidukraami maitsvuse suurendamine Tänan tähelepanu eest!
2. Häire immuunkompetentses süsteemis kaob tolerantsus oma antigeenide suhtes. Süsteemsed autoimmuunhaigsed: 1. Süsteemne erütematoosne luupus (SLE) *nahk: liblikakujuline erüteem näol, vaskuliit pärisnahas; *liigesed: äge mittedestruktiivne sünoviit; *kopsud: pleuriit, interstitsiaalne fibroos; *süda: perikardiit, endokardiit südameklappidel. 24. Inimese normaalne mikrofloora, mikrofloora kujunemine, jaotus, tähtsus. Probiootikumid. Inimese normaalne mikrofloora. Inimese nahk, enamik limaskesti on asustatud erinevate aeroobsete ja anaeroobsete mikroobide poolt. Normaalne mikrofloora: oluline liigi säilimisel. Mikroorganismide hulk on 10x suurem kui keharakkude hulk. Iga anatoomilises piirkonnas eristatakse: Residentmikrofloora: mikroobid on vastavas keskkonnas juurdunud; Transiitmikrofloora: satuvad antud keskkonda väljaspoolt, jäävad püsima lühikeseks ajaks.
TALLINNA TEENINDUSKOOL MK13-TE2 „Jogurtite sortiment erinevate tunnuste alustel“ Referaat Juhendaja: Aive Antson Tallinn 2014 Sisukord 1.Mis on jogurt?..............................................................................3 2.Jogurti väärtuslikkus....................................................................3 3.„Elusjogurt“................................................................................. 4 4.Elusbakterite võlujõud.................................................................5 5.Biojogurt...................................................................................... 5 6.Idekaart „Jogurtid“......................................................................6 7.Tootjad ja tooted.........................................................................6 7.1Valio....................................................................................... 6 7.1.1...
ribuloosdifosfaadi karboksülaas, mis on CO sidumisel võtmeensüümiks. · Magnetosoomid raku pikiteljel tsütoplasmas paiknevad ahelana magnetiidi terad · Tsüst bakteritel esinev puhkevorm, mis aitab üle elada halbu keskkonnatingimusi; tsüstiks muutub kogu rakk · tinglikeks patogeenideks e juhuseotijateks mikroorganismid, mis kuuluvad normaalsesse mikrofloorasse, kui teatud tingimustel võivad siiski põhjustada haigestumist · Probiootikumid e probiootilised mikroorganismid - inimese organismist (soolest) isoleeritud kasulikud mikroobid (laktobatsillid, bifidobakterid) · Prebiootikumid - ained, mis tõhustavad probiootikumide arengut inimese sooles · Sünbiootikum toode, mis sisaldab nii prebiootikumi kui ka probiootikumi · Patogeen haigusetekitaja bakter · Virulentsus liigi esindaja patogeensuse väljendumise aste
MINU KODUAPTEEK 1.Palavikualandajad: NB! - Ettevaatusega tuleks neid kasutada verehaiguste,seedetraktihaiguste ja südamehaiguste põdejail. Solpadeine Üks kihisev tablett sisaldab 500mg paratsetamooli,8mg kodeiinfosfaathemihüdraati, 30 mg kofeiini. Täiskasvanud ja üle 12-aastased lapsed: Vajadusel 2 tabletti lahustatuna vähemalt pooles klaasitäies vees 3..4 korda ööpäevas. Ibuprofen Täiskasvanud, eakad ja üle 12- aastased noorukid: IBUPROFEN'it tuleb kasutada minimaalses efektiivses annuses võimalikult lühikese aja jooksul. Kui ravimit kasutatakse rohkem kui 10 päeva või kui sümptomid halvenevad, peab patsient konsulteerima arstiga. Operatsiooni- või traumajärgne valu, hambavalu, äge lihasvalu, liigeste nihestused ja nikastused: 400...600 mg kolm kuni neli korda päevas, ägeda valu ravi korral 800 mg kolm korda päevas.Teiste sidekoe haiguste korral on põletikuvastane valuvaigistav annus 600 kuni 2400 mg päe...
järelkuumutatud: neil on küll jogurtile iseloomulik maitse, kuid kõik kasulik, mida piimahappebakterid inimorganismile annavad, jääb saamata. Biojogurt midagi enamat kui lihtsalt jogurt Viimastel aastatel on hapendatud piimatoodete valmistamisel hakatud kasutama probiootikume. Nii on turule jõudnud atsidofiilpiim ning biojogurt, mis sisaldavad bifidobaktereid ja Lactobacillus acidophilus baktereid. Võrreldes teiste piimhappebakteritega suudavad just probiootikumid seedetraktis paremini koloniseeruda, kinnituda ning ellu jääda. Jogurtite suurest perest saab iga tarbija leida just oma maitsele ja vajadustele vastava toote. Jogurtil on mitmeid kasulikke toimeid: organism omastab jogurtit paremini kui piima hapendatud piimatoodete tarbimisel vähenevad laktoositalumatuse nähud piimhape avaldab sekretoorset mõju seedetraktile, kutsudes esile intensiivset mahlade ja ensüümide eritumist jogurt sisaldab rohkem C- ja B2 vitamiini
Rakvere Ametikool ORGANISMI IMMUUNSÜSTEEMI TUGEVDAMINE Referaat Rakvere 2013 Sisukord Sisseuhatus.....................................................................................................................3 Pipratera immuunsüsteemi tugevdamiseks....................................................................4 Apteegis müügil olevad preparaadid, millega saame toetada oma organismi ja tugevdada immuunsüsteemi..........................................................................................5 Muid abivahendeid........................................................................................................7 Immuunsust nõrgendavad faktorid................................................................................8 Mis on antibiootikumid ja milline on nende toime immuunsüsteemile?.....................10 Kokkuvõtte...................................................
3) Polüsahhariidid on polümeerid, mille monomeerideks on monosahhariidide jäägid (taimerakkudes varuaineteks; nt tärklis, tselluloos) tselluloosikiud muudavad taimerakkude kestad tugevaks) glükogeen (loomsetes rakkudes varuainena) itiin (seenerakkude, putukate koostisosa) Ülesanded: esmane energiaallikas varuainena ehituslik · inuliin moodustunud fruktoosijääkidest · probiootikumid (bakterid, kes elavad inimesega sümbioosis, aitavad lagundada kuidainedid (polüsahhariidid) jm aineid, mida inimene seedida ei suuda) Kuidained sisaldavad inuliini ja tselluloosi · prebiootikumid (kuidained mida lisatakse toidule, soodustamaks probiootikumide kasvu Nukleiinhapped · DNA desoksüribonukleiinhape Dna on biopoümeer, mille monomeerideks on desoksüribonukleotiidid ülesandeks säilitada/ülekanda pärilikkusinfot
Hapendatud pett on kergelt veniva, kuid ühtlase, tükkideta konsistentsi, puhta ja meeldivalt hapu maitse ning hapukoorevõile omase lõhnaga toode. Hapendatud peti tehnoloogia Peti+ lõssisegu standardiseerimine homogeniseerimine 15-20 Mpa, 50-60C pastöriseerimine 90-95 C 3-5 min- jahutamine 10-15 C- hapendamine 22-26C 14-16 t. Happesus 80-130 Th, pH 4,5-4,7 ( juuretis- 2-5% mesofiilsed juuretiskultuure) jahutamine 20-25C villimine- Probiootikumid Toodetes kasutatavad probiootikumid defineeritakse kui inimorgamismist pärinevad elusad mittepatogeensed mikroobiokultuurid, mille manustamine mõjutab positiivselt inimese tervist läbi seedetrakti mikrofloora bakterkoosluse mõjutamise. Probiootiliste bakterite tehnoloogiline sobivus: Pr tüved peavad olema geneetiliselt stabiilsed Probiootikumidel peab olema soovitus organoleptiliste omaduste olemasolu Probiootiliste bakterite konkurentsvõime:
Enamasti on imikute nädalaid kestva vedela ja gaasiderohke väljaheite taga soolebakterite omavaheline ebakõla. Sageli esinev roheka tooniga väljaheide on peamiselt põhjustatud bilirubiini soolesisese lõhustumise muutusest, kus oma roll on teatud bakteritel. Mikroobide ainevahetusel on vägagi oluline osa inimese seedetrakti talitluse regulatsioonil, näiteks aitavad nad sapphappe- ühendeid, valgujääke ja teatud suhkruid lammutada jne. Seedimise korrigeerimiseks sobivad probiootikumid, mis aitavad bakterite suhted tasakaalu viia. Kui laps vaatamata kõhulahtisusele kaalus kenasti juurde võtab, pole muretseda vaja. Alati tasub ka imetava ema söögilaud tähelepanelikult üle vaadata (võimalik toiduallergia). Kõhulahtisusega kaasnevad sümptomid Viirustest põhjustatud nakkusliku kõhulahtisuse korral esineb peamiselt nõndanimetatud peensoole tüüpi kõhulahtisus, mille 6
vanuritel, krooniliste haiguste põdejatel ja püsiravimite tarvitamise korral. 7. Valu- ja põletikuvastased geelid: (ketoprofeeniga, ibuprofeeniga, diclophenaciga,kombineeritud toimeainetega - Deep Relief jpt) 8. Vere hüübimissüsteemi mõjutavad geelid hepariiniga (Lioton 1000 jpt), troxerutiiniga (Troxevasin) 9. Põletusvastased ravimid: BurnShield, Panthenol 10. Allergiavastased vahendid cetirizine (Zyrtec jt), loratadine (Claritine jt) 11. Seedetraktihäirete korral probiootikumid (Lacto7,Gefilus,Protexin jt), kõhupuhituse korral aktiivsöe tabletid, diosmektiit(Smecta), gaasivastased vahendid näit. simetikoon (Espumisan). Imikutel gaasivastasena on kasutusel samuti simetikoon (Sab Simplex, Espumisan) vöi dimetikoon (Cuplaton). Lühiajalise kõhukinnisuse korral aitavad linaseemneõli või senna tabletid, samuti laktuloos( näit. Duphalac) 12. Nuuskpiiritus 13. Põiepõletikku leevendavad ravimteed (leesikas, kaselehed, petersell), jõhvikatabletid ja Urosept 14
2 PIIMA JA PIIMATOODETE LIIGID Piima võib liigitada töötlemise, rasvasisalduse ja lisandite alusel. Eesti piimatööstused väljastavad eranditult pastöriseeritud või kõrgpastöriseeritud ning normaliseeritud piima. Kauplustes on müügil piimad rasvasisaldusega 2,5%, 3,5%, 1,8% ja rasvata piim ehk lõss. Funktsionaalse toidu valdkonda kuuluvad piimad kuhu on lisatud probiootilisi piimhappebaktereid. Probiootikumid on organismi sisseviidavad kasulikud bakterid. Paljude erinevate töötlemisviiside abil on piimast võimalik toota hulganisti erinevaid piimatooteid. Põilised piimatoodete grupid on: Täispiimatooted Fermenteeritud piimatooted Juustud Või ja võitooted Kondenseeritud ja kuivatatud piimatooted Piimapõhised magustoidud 4
Kasutatakse probiootikumina. · Bifidobaktereid stimuleerivaid oligosahhariide (inuliin, raftiloos jne) saab kasutada prebiootikumidena. Prebiootikumidena toimivad nii frukto- kui ka galaktooligosahhariidid. · Prebiootikumid on ained, mis stimuleerivad kasulike soolebakterite paljunemist sooles (selektiivne metabolism) · Ka arabinoksülaanid stimuleerivad bifidobakterite kasvu sooles. Sööge täisteratooteid! Kliid! · Sünbiootikumid o probiootikumid o prebiootikumid o probiootikum + prebiootikum = sünbiootikum · Fruktaanid (inuliin ja FOS) kui prebiootikumid · Fruktaanid on lineaarsed või hargnevad -sidemega seotud fruktoosi jääkidest ahelad. · Fruktaane sünteesivad sahhroosist nii taimed, seened kui ka bakterid. · Fruktaanidest on prebiootiline toime tõestatud inuliinil ja inuliini struktuuriga oligofruktaanidel · Inuliin (beeta-1,2-side Fru jääkide vahel)
amoksitsilliin ja tsefalosporiinid. KÕHUKINNISTID HALVENDAVAD OLUKORDA!!! 8. Milliseid probiootikumide liike tavaliselt peamiselt preparaatides kasutatakse? Millest tuleneb nende kasu? Millistele patsientide puhul tuleks probiootikume määrata valitult ja kellele probiootikume anda ei tohi? PROBIOOTIKUMID- ,,head ja sõbralikud mikroorganismid" ; on elusad ja mittepatogeensed Kõige enam kasutatakse Lactobacillus, Bifidobacterium või Saccharomyeces liike. Probiootikumid on üldjuhul toidulisandid. Mida nad teevad? Muudavad soole pH happeliseks ja see takistab patogeenide kahjulikku tegevust. Mõned tüved on ka immunomoduleerivad. Preparaatidest saadav kasu: oluline liigiline ja koguseline sisu! 9. Kui kaua peaks probiootikume kasutama ja kuidas neid vajadusel koos antibakteriaalse raviainega koos tarbida, et kasu säiliks? · Oluline on manustamise aeg ja kestvus (1-3 nädalat peale ravi)!
...............................27 2 Sissejuhatus Selles referaadis uurin ma probiootilisi piimatooteid. Millised tooted on olemas ning milleks on vaja probiootilisi piiatooteid. 3 Mis on ning mida sisaldavad? Piimatoodetes kasutatavad probiootikumid on defineeritavad kui elusad mikroorganismid, mis mõjutavad soodsalt peremeesorganismi, aidates säilitada või taastada soolestiku mikrofloora tasakaalu. Enim kasutatavad probiootilised tüved Eesti piimatoodetes on Lactobacillus acidophilus ja Bifidobacterium spp. Nn AB-kultuuridena. Kasutatakse ka L. rhamnosus GG’d ja Lactobacillus fermentum ME-3. Probiootiliste toodete edukas müük algas 1994. aastast, kui ettevõtted hakkasid lisama oma toodetele probiootilisi kultuure.
manustamine. · Kõhulahtisusega vasikatele tasub lisaks tavalisele joogile anda ka elektrolüütjooki et tasakaalustada kõhulahtisusest tekkivaid puudujääke. Jooke on turul erinevaid, kuid sisaldama peaksid nad kindlasti järgmisi komponente: Elektrolüüdid (Na+, K+, Cl-) Energia (Glukoos) Puhver (Bikarbonaat, Atsetaat, Propionaat, Tsitraat) Lisaks nendele ainetele, reklaamivad ennast paljud joogid ka erinevate lisanditega, nagu näiteks linaseemne ekstrakt, probiootikumid, vetikad, jne. Kuna nende toimet pole täpsemalt uuritud, siis tasuks pooldada puhtaid elektrolüütjooke ilma lisanditeta. Hüpokaltseemia Ravi · Dave Reede Michigani Ülikoolist leiab, et kui anioonsete lisanditega langetada lõpptiine looma söödas katiooni-aniooni suhet, siis on võimalik vähendada hüpokaltseemia riski. · Anioonsete soolade efektiivsust saab hinnata, mõõtes lõpptiine looma uriini pH-d.
bifidobaktereid, mitmesugused piimhappelised streptokokid. Sünnitusteid läbides kohtub laps kohe talle väga vajaliku piimhappelist käärimist soodustava mikroflooraga. Probiootikumid e. eubiootikumid: on bioloogiliselt aktiivseid mikroorganisme sisaldavad preparaadid, mis avaldavad kasulikku toimet inimese tervisele. Soodustab organismi oma mikrofloora normaalse tasakaalu taastumist Kasutamine: kui raviviisid on kahjustanud organismi kolonisatsioonresistentsust Sagedasemad probiootikumid: sisaldavad piimhapet produtseerivaid baktereid: lactoacillus sp. ja Bifidobacterium sp Kasutamine: kõhulahtisus e. diarröa, uroinfektsioonid, onkoloogilistel haigetel immuunsüsteemi tõstmiseks Antibiootikumid: on elusorganismide (bakterite, seente) poolt produtseeritavad ained, mis surmavad mikroorganisme ja mis pole terapeutilistes doosides organismile kahjulikud. Antimikrobiaalsed preparaadid: 1)antibiootikumid; 2) sünteetilsed keemilised ühendid (sulfoonamiidid)
limaskestal. Opurtunistlikud infektsioonid § Oportunistlikud ehk endogeensed infektsioonid on haigused, mille tekitajateks on potentsiaalselt patogeensed mikroobid organismi normaalsest mikrobiootast. Põhjusteks peetakse mitme järgneva faktori üheaegset esinemist: normaalse mikrobioota nihked antibiootikumide kontrollimatu kasutamise tagajärjel, mitmesugused kirurgilised manipulatsioonid normaalset mikrobiootat sisaldavates kohtades, häired organismi immuunsüsteemis. Probiootikumid Probiootikumid ehk eubiootikumid on bioloogiliselt aktiivsed bakteriaalsed preparaadid, mis sisaldavad residentmikroobide hulgast pärinevaid mikroobide eluskultuure. Neid kasutatakse düsbioosi ravis ja profülaktikas. Sagedamini kasutatakse probiootikumidena järgmisi baktereid. § Lactobacillus spp. § Bifidobacterium spp. § Escherichia coli § Bacillus subtilis jt. Probiootikumina kasutatavad tüved peavad olema igati kontrollitud inimpatogeensete omaduste
ümbruse turse, hingamistakistus. Kõrge suremus, ellujäänud taastuvad 2-3 nädalaga. Kliiniline pilt: depressioon, isutus, sabade väristamine, haiged loomad lamavad. Kolibakterioosi diagnoos: kliiniline pilt, lahanguleid. Tursetõve diagnoos: nahaalused tursed, bakterioloogiline leid peensoolest ja käärsoolest. Ravi: AB sööda ja veega, elektrolüüdid+dekstroos, erinevad meetmed dieediga seoses, probiootikumid, happesidujate lisamine veele. Nahahaigused (nõgitõbi) Imikpõrsaste nahapõletik. Toodab maksa ja neeru kahjustavat toksiini, suremus 50%, algab näo piirkonna ja külgede nahamuutusega, levides üle kogu keha. Põletik haarab kohe keha, pruunikas halli värvusega, voltides nahk, rasvane. Ravi: AB LA või elektrolüüdid. Tõrje: lõpptiinete emiste vaktsineerimine. Puudushaigused (alimentaarne aneemia, E- vitamiini ja Se vaegus)
ümbruse turse, hingamistakistus. Kõrge suremus, ellujäänud taastuvad 2-3 nädalaga. Kliiniline pilt: depressioon, isutus, sabade väristamine, haiged loomad lamavad. Kolibakterioosi diagnoos: kliiniline pilt, lahanguleid. Tursetõve diagnoos: nahaalused tursed, bakterioloogiline leid peensoolest ja käärsoolest. Ravi: AB sööda ja veega, elektrolüüdid+dekstroos, erinevad meetmed dieediga seoses, probiootikumid, happesidujate lisamine veele. Nahahaigused (nõgitõbi) Imikpõrsaste nahapõletik. Toodab maksa ja neeru kahjustavat toksiini, suremus 50%, algab näo piirkonna ja külgede nahamuutusega, levides üle kogu keha. Põletik haarab kohe keha, pruunikas halli värvusega, voltides nahk, rasvane. Ravi: AB LA või elektrolüüdid. Tõrje: lõpptiinete emiste vaktsineerimine. Puudushaigused (alimentaarne aneemia, E- vitamiini ja Se vaegus) Alimentaarne aneemia
(Kikas, et al., 2014, lk 159-160) 5.3 Piima liigitamine Piima võib liigitada töötlemise, rasvasisalduse ja lisandite alusel. Eesti piimatööstused väljastavad eranditult pastöriseeritud või kõrgpastöriseeritud ning normaliseeritud piima. Kauplustes on müügil piimad rasvasisaldusega 2,5%, 3,5%, 1,8% ja rasvata piim ehk lõss. Funktsionaalse toidu valdkonda kuuluvad piimad kuhu on lisatud probiootilisi piimhappebaktereid. Probiootikumid on organismi sisseviidavad kasulikud bakterid. Paljude erinevate töötlemisviiside abil on piimast võimalik toota hulganisti erinevaid piimatooteid. (Kikas, et al., 2012, lk 160) 5.4 Piimatoodete omadused Piima keemiline koostis ning koostiskomponentide stabiilsus ja struktuur aga ka füüsikalised omadused varieeruvad suuresti. Selle põhjused võivad olla geneetilised erinevused loomaliikide, -tõugude ja -indiviidide vahel. Füsioloogilised eripärad, mis on
Abiootilised tegurid - organismide elutegevust mõjutavad eluta looduse tegurid; eristatakse elukeskkonnaga (õhk, muld ja vesi) ning kliimaga seotud tegureid. Adaptatsioon - organismide ehituse ja talitluse (ka käitumise) muutumine, sobitumaks keskkonnatingimuste ja eluviisiga. Adaptiivne radiatsioon - evolutsioonilise mitmekesistumise erivorm, mille puhul ühest liigist (või perekonnast) lahkneb suhteliselt lühikese aja jooksul mitmeid erinevalt kohastunud liike. Adenosiintrifosfaat (ATP) - kõigis rakkudes esinev makroergiline ühend, mis osaleb raku aine ja energiavahetuses, energia universaalse talletajana ja ülekandjana. Aegkond - geokronoloogilise skaala suurjaotustest keskmine, eooni ja ajastu vahel; eoon jaotub aegkondadeks ja aegkond ajastuteks. Aeroobne glükolüüs - kõigi rakkude tsütoplasmas glükoosi esmane lagundamine hapnikurikkas keskkonnas. Protsessi tulemusena saadakse ühest glükoosimolekulist kaks püroviinamarihappe molekuli...