need annavad tulemusi soolestiku mikrofloora tasakaalustamisel. Uuritud ka teisi tüvesid, näiteks L.rhamonosus, L.planetarum, L.casei, B. Infantis ja B. Longum. Piimhappebaktereid ja muid probiootikume leidub looduslikul kujul mitmetes hapendatud ja kääritatud toitudes, kuid neid saab ka lisandina juurde võtta. Probiootilised piimatooted Jogurt Keefir Dr.Helluse jogurti joogid Prebiootikumid ained, mis tõhustavad probiootikumide arengut inimese sooles. Prebiootikumid annavad tervislikku toitumisse suure panuse ja järjest enam on tõendeid nende kasulikkuse kohta. PEBIOOTIKUMIDE EESMÄRK: Hoida soolestiku keskkond normaalne hoida käärsoole rakkude seinad tugevad parandada imendumist ja ainevahetust. ME-3 ME-3 maailma ainus probiootik, millel on patenteeritud kahekordne ehk topelt-toime PROBIOOTILISTE PIIMATOODETE KASULIKKUS INIMORGANISMILE Probiootikumid stimuleerivad immunoglobuliinide teket
Tallinn 2012 Sisukord 2 Mis on probiootikumid? Probiootikumid on "elusad mikroorganismid, mis piisavas koguses manustatuna on tervisele kasulikud". Eksperdid defineerisid selle mõista 2001.aastal ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni ja Maailma Tervishoiuorganisatsiooni kohtumisel. Sellest ajast alates on tehtud hulgaliselt uuringuid prebiootikumi- ja probiootikumirikka toidu ning apteekides müüdavate probiootikumide kasulikkuse kohta. Mille poolest prebiootikumid erinevad probiootikumidest? Probiootikumid on elusad mikroorganismid, prebiootikumid aga toidu seedimatud koostisosad, mis on kasulikud käärsooles toimivatele nn headele mikroobidele, sest prebiootikumid ergutavad valikuliselt nende bakterite juurdekasvu käärsooles. Prebiootilised on süsivesikuterikka toidu koostisosad: oligosahhariidid, nt inuliin ja oligofruktoos. Need toidukomponendid jõuavad käärsoolde ja avaldavad seal soodsat toimet. Piimad ja hapupiimad Hellus piim 2 5%
Tallinn 2012 Sisukord 2 Mis on probiootikumid? Probiootikumid on "elusad mikroorganismid, mis piisavas koguses manustatuna on tervisele kasulikud". Eksperdid defineerisid selle mõista 2001.aastal ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni ja Maailma Tervishoiuorganisatsiooni kohtumisel. Sellest ajast alates on tehtud hulgaliselt uuringuid prebiootikumi- ja probiootikumirikka toidu ning apteekides müüdavate probiootikumide kasulikkuse kohta. Mille poolest prebiootikumid erinevad probiootikumidest? Probiootikumid on elusad mikroorganismid, prebiootikumid aga toidu seedimatud koostisosad, mis on kasulikud käärsooles toimivatele nn headele mikroobidele, sest prebiootikumid ergutavad valikuliselt nende bakterite juurdekasvu käärsooles. Prebiootilised on süsivesikuterikka toidu koostisosad: oligosahhariidid, nt inuliin ja oligofruktoos. Need toidukomponendid jõuavad käärsoolde ja avaldavad seal soodsat toimet. Piimad ja hapupiimad Hellus piim 2 5%
nagu toitumist, antibiootikumide järgselt soolestiku mikrofloorat ja stressi. Lactobacillus casei aitab tugevdada organismi vastupanuvõimet. Uuringute kohaselt aitab see probiootiline piimhappebakter vähendada piimatalumatuse sümptomeid. MIS ON PERBIOOTIKUMID? Prebiootikumid on toidu seedimatud koostisosad, mis on kasulikud käärsooles toimivatele nn headele mikroobidele, sest prebiootikumid ergutavad valikuliselt nende bakterite Referaat „Probiootilised piimatooted“ juurdekasvu käärsooles. Prebiootilised on süsivesikuterikka toidu koostisosad: oligosahhariidid, nt inuliin ja oligofruktoos. Need toidukomponendid jõuavad käärsoolde ja avaldavad seal soodsat toimet. Prebiootiliste toiduainete hulka kuuluvad oder, linaseemned, kaunviljad (oad, herned, kikerherned, läätsed), kaerahelbed ning kõik puu- ja köögiviljad, eriti banaan, porrulauk,
kuseteede infektsioone ning tupekandidoosi, samuti vanemaealistele patsientidele, kes kannavad hambaproteese ning kellel kipub tekkima suu limaskesta seenpõletik. Kuna kasulikke mikroobe soolestikku varuks koguda ei saa, on mõttekas preparaate kasutada kuuajaliste kuuridena. Sügis-talvisel hooajal võiks profülaktilisel eesmärgil kuuri sõltuvalt tervislikust seisundist korrata iga kuu või paari järel. Mis on prebiootikumid? Prebiootikumdi on ained, mis soodustavad mikroobide arengut - nad on sooles leiduvate bakterite energiaallikad. Prebiootikumid on toidu mitteseeduvad koostisosad, mis soodustavad jämesooles meie normaalse floora, eriti bifidobakterite kasvu ja paljunemist. Prebiootilise toimega aineid leidub puu- ja köögiviljades, kaunviljades, korvõielistes, nisus, sibulas, küüslaugus, banaanis ja porrus. Prebiootikume on hakatud lisama ka imikute piimasegudele.
Mis on probiootikumid? Probiootikumid on "elusad mikroorganismid, mis piisavas koguses manustatuna on tervisele kasulikud". Eksperdid defineerisid selle mõista 2001.aastal ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni ja Maailma Tervishoiuorganisatsiooni kohtumisel. Sellest ajast alates on tehtud hulgaliselt uuringuid prebiootikumi- ja probiootikumirikka toidu ning apteekides müüdavate probiootikumide kasulikkuse kohta. Mille poolest prebiootikumid erinevad probiootikumidest? Probiootikumid on elusad mikroorganismid, prebiootikumid aga toidu seedimatud koostisosad, mis on kasulikud käärsooles toimivatele nn headele mikroobidele, sest prebiootikumid ergutavad valikuliselt nende bakterite juurdekasvu käärsooles. Prebiootilised on süsivesikuterikka toidu koostisosad: oligosahhariidid, nt inuliin ja oligofruktoos. Need toidukomponendid jõuavad käärsoolde ja avaldavad seal soodsat toimet.
SEEDETRAKTI RAVIMID KÕHULAHTISUS KERGE DIARRÖA RAVI PROBIOTIKUMIND Rehydron Optim suukaudne lahuse pulber. Preparaadid, mis sisaldavad mikroorganisme, mis Loperamid opiodi, mis ei läbi HEB. Puudub annavad piisaval kasutamisel tervistava toime. analgeetiline toime – väheneb soole peristaltika. Prebiootikumid on toidulisandid, mis Sümptomaatiline ravi. parandavad tervist stimuleerides DIOSMEKTIIT Smecta pulber looduslik valikuliselt mõne bakteri kasvu. alumiinium-magneesium silikaat. Ei imendu. Kaitseb seedetrakti limaskesta ärrituste eest. Lubatus kasutada ka väikelastel. PROBIOOTIKUMIDE PEAMISED
uuringud on näidanud, et need annavad märkimisväärseid tulemusi soolestiku mikrofloora tasakaalustamisel. Lisaks on põhjalikult on uuritud baktereid L.rhamonosus, L.planetarum, L.casei, B. Infantis ja B. Longum. Piimhappebaktereid ja muid probiootikume leidub looduslikul kujul mitmetes hapendatud ja kääritatud toitudes. Et probiootikum hakkaks organismis hästi paljunema, on kasulik seda manustada koos prebiootikumidega. Prebiootikumid on ained, mis soo- dustavad mikroobide arengut - nad on sooles leiduvate bakterite energiaallikad. Prebiootikumid on toidu mitteseeduvad koostisosad, mis soodustavad jämesooles meie normaalse floora, eriti bifidobakterite kasvu ja paljunemist. Prebiootilise toimega aineid leidub puu- ja köögiviljades, kaunviljades, korvõielistes, nisus, sibulas, küüslaugus. porrus jms. Probiootiliste toitude Top 10 Eelolev loetelu annab ülevaate mõningatest probiootilisi kultuure
tooraine. 4. Kirjuta aineid, mida saab biotehnoloogiliselt toota. Ained, mida saab biotehnoloogiliselt toota: piimatooteid, pärmitaigent, õllesid, veine, seentest saadud ensüümid kalgendavad piima, pintselhalliku abil hallitusjuustu ja salaamit, bakterite ja hallitusseente amülaasi kasutatakse siirupi tootmisel, tärklisest sahharoosi. 5. Milles seisneb probiootikumide ja prebiootikumide erinevus? Probiootikumid on head elusad mikroorganismid, mille tarvitades on tervist parandav toime, aga prebiootikumid on toidu koostisosad, mis loovad headele bakteritele meeldivat keskkonda ning halbadele halva. 6. Kirjelda 6. magusamaitselist proteiini. Taumatiin, monelliin, mabinliin, pentadiin, brazzeiin, curculiin. 7. Mis on funktsionaalne toit?Saadakse loomorganismi füsioloogilise seisundi mõjutamisel või bioaktiivse mõjuga toiduaine. 8. Kuidas saadakse funktsionaalset toitu? Saadakse loomorganismi füsioloogilise seisundi möjutamisel või valitakse bioaktiivse möjuga toiduaine. 9
ning koosneb paljudest sidemetest ja suurest vabaosast. Suurrasviku vabaosa katab eest peensoole lingusid nagu põll. 2. Lisaks vasta järgmistele küsimustele kirjalikult: 1) Mis on antibiootikumid? - Antibiootikumid on elusorganismide (bakterite, seente) produtseeritud või tööstuslikult sünteesitud ained, mis surmavad mikroorganisme või pärsivad tugevalt nende kasvu ja mis terapeutilistes annustes ei kahjusta makroorganismi. 2) Mis on prebiootikumid? - Prebiootikumid on keemilised ühendid, mis ei imendu peensooles ja mis soodustavad heade bakterite kasvu soolestikus. Prebiootikume kasutatakse sageli koos probiootikumidega. Head bakterid on probiootilised mikroobid. Probiootikumide toit. 3) Mis on probiootikumid? - Probiootikumid on bioloogiliselt aktiivsed bakteriaalsed preparaadid, mis sisaldavad organismi residentmikrofloorast pärinevaid elusmikroobe ja mis avaldavad kasulikku toimet
Raynaud' sündroomi, vanadusega kaasneva peapöörituse korral. Kõrvaltoimeid esineb harva, peavalu, allergilised nähud. Naistepuna (Hypericum perforatum)- Depressioonivastane, rahustav. Naistepuna tarvitamise perioodil tuleb hoiduda päevitamisest ja solaariumist, sest suureneb naha valgustundlikkus. Ei soovitata alla 12-aastastele lastele. NB! Nüüdisaegse seisukoha järgi peetakse õigeks naistepunapreparaate mitte kasutada samaaegselt mistahes teiste ravimitega. KT3 1. Probiootikumid, prebiootikumid 2. Soja 3. Antioksüdandid, nende looduslikud allikad 4. Leesikalehed, pohlalehed (lad k nimetus, kasutamine, hoiatused kasutamisel) 5. Ingver (lad k, kasutamine) Lisaküsimus: küllastumata rasvhapped 1. Probiootikumid bioloogiliselt aktiivseid mikroorganisme sisaldavad preparaadid. Elusaid mikroorganisme sisladavad tooted, mis loovad sooles ebasoodsa keskkonna patogeensete mikroorganismide paljunemiseks ja stimuleerivad soole limaskesta lokaalseid kaitsemehhanisme
toiduna vaid või peamiselt bifidobakterid. Bifidobakterid suruvad maha patogeensete mikroobide arengut soolestikus, alandavad soole pHd, stimuleerivad immuunsüsteemi, produtseerivad K ja B vitamiine, aitavad kaasa süsivesikute seeditavusele. Kasutatakse probiootikumina. · Bifidobaktereid stimuleerivaid oligosahhariide (inuliin, raftiloos jne) saab kasutada prebiootikumidena. Prebiootikumidena toimivad nii frukto- kui ka galaktooligosahhariidid. · Prebiootikumid on ained, mis stimuleerivad kasulike soolebakterite paljunemist sooles (selektiivne metabolism) · Ka arabinoksülaanid stimuleerivad bifidobakterite kasvu sooles. Sööge täisteratooteid! Kliid! · Sünbiootikumid o probiootikumid o prebiootikumid o probiootikum + prebiootikum = sünbiootikum · Fruktaanid (inuliin ja FOS) kui prebiootikumid · Fruktaanid on lineaarsed või hargnevad -sidemega seotud fruktoosi jääkidest ahelad.
Aasias on suurim toidufirma Charoen Pokphand Group Thailand huvitatud just sellisest proteiinide tootmisest. · Mikroobsel ja planktoni produktil on palju eeliseid. Näiteks omega 3 rasvad. · Samuti on tõhus kasutada kalatoidus nii vee kui ka maa ussikesi. Nad on väga proteiinirikkad. Et saada üle viletsast kasvust ja madalast immuunsüsteesteemist, on võetud kasutusele järgmised meetodid : 1) Antibiootikumid 2) Toitainete täiendamine 3) Probiootikumid, prebiootikumid, synbiotikumid 4) Nukleotiidid 5) Acidiferid 6) Ensüümid 7) Kala geneetilise valgu rakendamise kasutamine 8) Bioaktiivsete ühendite optimeerimine 9) taimse toidukraami mõju jälgimine nii kalale kui ka tarbijale 10) Taimse toidukraami maitsvuse suurendamine Tänan tähelepanu eest!
korral. Kaksteistsõrmikus on samuti vähe mikroobe. Seat võib leida streptokokke, laktobatsille ja bacteroidest, aga arvatakse et need on seal ,,läbisõidul". Peensoole alaosas ja jämesooles aga on palju mikroobe. Enamus jämesoole mikroobidest on anaeroobid, kokku leitud umbes 700 eri liigi esindajaid. Inimese soolesiku mikrofloorat kutsutakse varjatud organiks, kuna see tegutseb nagu organ, viies läbi mitmeid keerulisi biokeemilisi protsesse. Probiootikumid, prebiootikumid ja sünbiootikumid. Probiootikumid on mikroorganismid, mis on inimesele kasulikud, nt lactobacillus Fermentum ME3. Nad peavad elama üle mao happelisuse ja suutma jämesooles arenedes inimesele kasulik olla. Neid tarvitatakse toidulisanditena. Probiootikumid on resistentsed paljudele antibiootikumidele ja seetõttu on kasulik neid antibiootikumidega samaaegselt võtta. Prebiootikumid on ained, mis tõhustavad probiootikute arengut inimese sooltes. NT inuliin (sigur!)
glükogeen (loomsetes rakkudes varuainena) itiin (seenerakkude, putukate koostisosa) Ülesanded: esmane energiaallikas varuainena ehituslik · inuliin moodustunud fruktoosijääkidest · probiootikumid (bakterid, kes elavad inimesega sümbioosis, aitavad lagundada kuidainedid (polüsahhariidid) jm aineid, mida inimene seedida ei suuda) Kuidained sisaldavad inuliini ja tselluloosi · prebiootikumid (kuidained mida lisatakse toidule, soodustamaks probiootikumide kasvu Nukleiinhapped · DNA desoksüribonukleiinhape Dna on biopoümeer, mille monomeerideks on desoksüribonukleotiidid ülesandeks säilitada/ülekanda pärilikkusinfot on kaheahelaline, mis on omavahel seotud vastavalt komplementaarsusprintsiibile. Komplementeeritud on: A=T (ühes ahelas A, teises T; vahel on vesinikside) GC
4 Nad peavad olema adherentsed ja koloniseerimisvõimelised. Probiootiliste bakterite talitlus ja funktsionaalsus: 1 probiootilisel tüvel peab olema vähemalt üks kliiniliselt tõestatud kasulik toime 2 probiootikumidel peab olema stimuleeriv toime immunsüsteemile 3 peavad olema vähivastavase toimega Prebiootikumid On ained, mis soodustavad mikroobide arengut- nad on sooles leiduvate bakterite energiaallikad. Prebiootikumid on toidu mitteseeduvad koostisosad, mis soodustavad jämesooles meie normaalse floora, eriti bifidobakterite kasvu ja paljunemist. Võrreldes probiootikumidega, on prebiootikumide eesmärgiks valikuliselt stimuleerida ühe või piiratud arvu bakterite kasvu ja aktiivsust käärsooles ning selle tulemusena parandada peremeesorganismi tervislikku seisundit. Märkimisväärsed prebiootilised omadused on tuvastatud oligosahhariididel, glüko-
· Tsüst bakteritel esinev puhkevorm, mis aitab üle elada halbu keskkonnatingimusi; tsüstiks muutub kogu rakk · tinglikeks patogeenideks e juhuseotijateks mikroorganismid, mis kuuluvad normaalsesse mikrofloorasse, kui teatud tingimustel võivad siiski põhjustada haigestumist · Probiootikumid e probiootilised mikroorganismid - inimese organismist (soolest) isoleeritud kasulikud mikroobid (laktobatsillid, bifidobakterid) · Prebiootikumid - ained, mis tõhustavad probiootikumide arengut inimese sooles · Sünbiootikum toode, mis sisaldab nii prebiootikumi kui ka probiootikumi · Patogeen haigusetekitaja bakter · Virulentsus liigi esindaja patogeensuse väljendumise aste · Vaktsiin patogeensete mikroobide nõrgestatud või spetsiaalselt töödeldud tüved, mis kutsuvad esile antikehade tekke ja kaitsevad inimest haigusetekitaja eest
käärimisprodukt. Taimsed jäätmed sisaldavad lisaks tselluloosile ka hemitselluloosi, mille hüdrolüüsil vabanevad pentoosid, mida Saccharomyces kääritada ei suuda. Piimhapekäärimise tüübid. Piimhapebakterid: homo- ja heterofermentatiivsed. Oska neid käärimisi võrrelda. Streptococcus mutans. Bifidobakterid ja vastavad käärimised. Hapupiimatooted ja piimhapebakterid. Jogurt ja hapukapsas. Probiootilised bakterid, prebiootikumid, sünbiootikumid. 2 tüüpi piimhappekäärimist: 1) Homofermentatiivne. Heksoosid kataboolitakse glükolüüsirajas. Käärimisproduktiks on ainult piimhape ja isegi gaase ei teki. 2) Heterofermentatiivne. Heksoosid kataboolitakse PPC rajas. Lisas piimhappele moodustub ka teisi produkte. Moodustub ka rohkesti CO2. Kui bakteril töötab nii glükolüüs kui ka PPC rada, siis kääritatakse heksoosid homofermentatiivselt ja pentoosid heterofermentatiivselt