Restoranides on majavein (vinho da casa) reeglina kindel valik: tinto on punane, rosado roosa ning branco valge vein. ELi määruste kohaselt jagunevad veinid mitmesugustesse kategooriatesse, nende hulgas on ka DOC-märgistusega apellatsiooniveine, mida valmistatakse vaid kindlates geograafilistes piirkondades. Algarve ja Alentejo veinid on head lauaveinid. Dao ja Douro veinid võivad olla pisut raskemad. Dessertveinid ja õlu Dessertveinid Kaks Portugali kõige hinnatumat veini, portvein ja madeira, on saanud nime oma päritolukoha järgi. Neid juuakse peamiselt dessertveinidena, kuid neid võib pruukida ka aperitiividena. Söögieelseks nautimiseks sobivad kuiv ja eriti kuiv valge portvein ning kuivad madeirad - Sercial ja Verdelho. Pärast sööki proovige mõnda kuulsatest tumedatest või heledatest portveinidest (eriti head on heledad laagerdatud veinid) või madeira dessertveine - Boali või Malvasiat. Õlu. Portugali õlled on head ja värskendavad. Nii heledat kui
Alkoholide ajalugu Esimesteks piiritusevalmistajateks arvatakse olevat nii vanad roomlased kui ka Aleksandrias elanud alkeemikud. Ühe versiooni kohaselt peetakse selle kunsti avastajaks koguni iiri pühakut Patrick`ut. Kindel on, et esimesteks destilleerimiskohtadeks olid kloostrid ja destilleerimiskunsti alguseks Euroopas võib lugeda ajavahemikku V-VII sajand. 15. sajandil müüdi Itaalias alkoholi eluvee, Aqua Vitae nime all kui arstirohtu. Dzinni ristiisaks tulebki tunnistada 16. sajandi keskpaiku Leideni Ülikoolis praktiseerinud väljapaistev õppejõud ja arst, doktor Franciscus de la Boë. Rääkides aga dzinni nimest tuleb märkida, et hollandlaste kõnepruugis teisenes prantsusekeelne geniévre (kadakas) genever' iks, mille inglased hiljem omakorda gini`iks mugandasid. Dzinnil on enam kui värvikas ajalugu, millele pani aluse hollandlane William III, kes 1689. aastal Inglise troonile istudes tõi kaasa ka oma dzinnilemb...
Õlu: · Valmistatakse linnastest, humalast ja veest hautamise, keetmise ja kääritamise teel · Linnased saadakse odrasortide idandamise teel Kangeid veine valmistatakse kääritades ja nendele lisatakse alkoholisisaldus Kanged veinid madeira calvados portvein serri vermut Kanged veinid Madeira kange vein, mis on pärit Portugalile kuuluvalt Madeira saarelt. Portvein valmistatakse Portugalis, värvilt punased või valged Serri Hispaanisast pärit kange vein Vermut tugevalt maitsestatud kange vein. Maitsestamisel kasutatakse koirohu lisaks veel vaniljet, tsitruseliste koori, kaneeli, majoraani, koriandrit ja nelki. Calvados huvitava maitse ja lõhnabuketiga õuavein
kitsa ribaga) on kõige kuulsamad järved São Migueli saarel. 12 MAJANDUS Portugalis on tootmine suhteliselt odav, kuigi tööjõud on kallinemas. SKT ühe elaniku kohta on 9400$. Turism annab aga SKTst lausa 6%, mis on ELi kõrgeim näitaja. Investeeringuid nii kodust kui välismaalt on palju. Portugali põhilised kaubandusartiklid on kork, portvein ja sardiinid. Portugali üks tuntumaid eksportkaupu on kork. Ühte kolmandikku riigist katavad metsad, mis on peamiselt korgitammikud. Kork on korgitamme koor. Seaduse järgi on lubatud iga 9 aasta tagant seda puult lõigata. Üks puu annab koort ~100 aastat. Koor keedetakse ühtlaseks massiks ja pressitakse tahvliteks. Korgitoodetest veetakse välja pudelikorke, korgitahvleid ehituse jaoks ning sulgpalliotsikuid
toiduaineid ja retsepte. Määratleti teeninduse järjekord einetel, eine jaotati kolmeks põhikäiguks. Seda loetakse tänepäevaste menüüde kujunemise alguseks. Aastast 1656 on teada, et kuningas Louis XIV'le kavandatud eine oli jaotatud 5 käiguks, igas käigus teatud tüüpi road. Londoni õukond eelistas 3-käigulist menüüd, kuid iga käik sisaldas erinevaid osi ( kuni 25 erinevat rooga ) Einele järgnesid veel juustud, puuvili, pähklid ja portvein. 19.sajandiks oli eine saanud kindla vormi ja struktuuri. Nii prantsuse kui Inglise traditsioonilised menüüd, ka kahe maa köökide erinevused - olid täpselt määratletud. 20.sajandi tuntuim menüüarendaja oli Auguste Escoffier Klassikaline tänapäevane menüü koosneb kaheksast käigust. : - appetizer - soup - fish entree - vegetable - salad - dessert - cheeses Sellise struktuuriga menüü juured ulatuvad
Jäätis (koore, piima, jogurti, mahla), milkshake 100-380 Kalakonservid, suitsu- ja soolakala 90-370 Kohupiimadesserdid, pudingud, vaniljekaste 110-310 Kange alkohol (liköör, viski, rumm, konjak, dzinn, viin, portvein, vermut, serri) 120-300 Liha, kana, hakkliha, subproduktid - kuumtöötlemata 65-300 Hapukoor, feta-juust, toorjuust, Creme Fraiche, kohvikoor, jogurtimajonees 120-280 Moosid 180-240
täidlaseid punaveine, nt. Barolo ja Barbaresco. JUUST Tugevamaitselised juustud vajavad lopsakama maitsebuketiga veini. Pehmemate juustudega nagu Brie ja Camembert passivad mahedama ja ümarama maitsega veinid. Värske kitsepiimajuust eelistab värskeid valgeid ja rosé veine. Sinihallitusjuustudega sobivad kõige paremini naturaalselt magusad või kangestatud veinid, nt. Sauternes, Saksa ja Austria Beerenauslese ja Trockenbeerenauslese, madeira ja portvein ning samuti rohke puuvilja ja magusa noodiga punased Bordeaux veinid (St. Emilion). DESSERT Magusate järelroogade täieliku harmoonia tagavad kõige paremini naturaalselt magusad veinid, harva ka kuivad valged või ka kangestatud veinid. GLÖGI Glögi tuleks juua jõulumagustoitude kõrvale, nagu näiteks koogid, pähklid või kringeli. BRÄNDI Brändi sobib kokku sokolaadikoogiga. VISKI Viski sobib peale magustoidu söömist. VIINAD
Kool Nimi Etanool Referaat Juhendaja: Koht ja aasta Sisukord Alkoholidest üldiselt Alkohol on joovet tekitav keemiline aine, mida sisaldavad kõik alkohoolsed joogid. Täpsemalt on need orgaanilised ained, milles vesiniku aatomid on asendunud ühe või mitme hüdroksüülrühmaga (-OH). Seega on hüdroksüülrühm alkoholide funktsionaalseks rühmaks. Nimetustes tähistab alkohole lõppliide ool, mis liidetakse põhiahela süsiniku nimetusele.[1] Mida põhjustab alkoholi tarbimine? Alkoholi manustamine põhjustab inimesel emotsionaalseid muutusi, taju-, kõne-, mälu-, koordinatsiooni- ja tasakaaluhäireid. [1] Olenevalt inviduaalist, võib alkoholi korduv tarbimine tekitada ka sõltuvust. Alkoholi tootmine Alkoholi esineb looduses vähesel määral, kuna madala keemistemperatuuri tõttu ta lendub kergesti. Seetõttu hoitakse alkoholi sisaldavat segu kinnist...
Apertiiv alkohoolne jook, mis sis. söögiisu tõstvaid lisandeid; nt. Vermut, serri. Arrak kuni 60 ´ jook, mida valm-e kääritatud palmimahlast, riisist või melassist (suhkru valm.-l järele jääv siirup). Bardoo FRA pun. ja valge vein, mis on nime saanud L-FRA Bordeaux linna järgi. Bitter vein, mida aromati-kse teatavate taimede, eeterlike õlide ja essentsidega, et eristada teda naturaalveinidest. Ta on kibedam kui vermut. Brut väga kuiv sampanja, suhkrut vähem kui 1,5%. Brändi lauaviin, mis saadakse veini destillee-l, sama väärne konjakiga. 40-70%. Claret kerge punane lauavein (ingliskeelne nimi bordoo veinidele). Cobbler kokteil kõrges klaasis kange alkohoolse joogiga või veiniga; Cruvie vahuveini algmaterjal, mis kujutab endast erinevate veinide segu. Daiquir rummist, sidrunimahlast ja suhkrust jook jääga. Dessertvein vein, mis sisaldab palju suhkrut (nii muskaatveinid kui naturaalsed lauaveinid). Kanged dessertveinid ...
Joogikaart Aperitiivid EUR Campari 4cl 2,50 Martini Bianco 8cl 2,50 Martini Extra Dry 8cl 2,50 Martini Rosso 8cl 2,50 Pernod 4cl 3,50 Valged veinid EUR Barco Viejo Chardonnay Central Valley (Tsiili ) 12cl 3,00 Barco Viejo Chardonnay Central Valley (Tsiili) 75cl 17,00 Grand Noir Sauvignon Blanc Languedoc (Prantsusmaa) 12cl 3,50 Grand Noir Sauvignon Blanc Languedoc (Prantsusmaa) 75cl 18,00 Columbia Crest Two Vines Riesling (Ameerika Ühe...
Kõrgema kontsentratsiooni saavutamiseks tuleb alkoholi segu destilleerida kuni 80° C juures. Pärast destilleerimist on alkoholi mahuosa kuni 96%, seda lahjendatakse. Alkoholide jaotamine 1)Destilleeritud alkoholid on näiteks: viin, liköör, rumm, konjak, viski- saadud destilleerimise teel (sisaldavad piiritust). 2)Destilleerimata alkoholid on näiteks: õlu, vein, siider (sisaldavad puskariõli)- need on saadud kääritamise teel 3)Segujoogid on näiteks: portvein, kokteilid 4)Muud alkoholi sisaldavad tooted on näiteks: denaturaat (tehniline piiritus metanooli lisandiga), odekolonn (sisaldavad 60% etüülpiiritust, eeterlikke õlisid ja teisi lisandeid) ja muud kosmeetikatooted, mitmesugused lahustid, puhastusvahendid, vedelkütused jmt. Allpoolnimetataud jooke ei rektifitseerita vaid laagerdatakse n aastat tammevaadis Brandy ( Champagne Departemangus Cognac) - viinamarjamahlast Grappa - Viinamarja pressimisjääkidest Rumm- Suhkruroost
Portugal ostab välisabi aastast 1980. Riik eraldab oma SKT-st kuni 8.2% abi andmiseks. Peamised abi saajad on endised kolooniad Aafrikas. 13 MAJANDUS Portugalis on tootmine suhteliselt odav, kuigi tööjõud on kallinemas. SKT ühe elaniku kohta on 9400$. Turism annab aga SKT-st lausa 6%, mis on EL-i kõrgeim näitaja. Investeeringuid nii kodust kui välismaalt on palju. Portugali põhilised kaubandusartiklid on kork, portvein ja sardiinid. Portugali üks tuntumaid eksportkaupu on kork. Ühte kolmandikku riigist katavad metsad, mis on peamiselt korgitammikud. Kork on korgitamme koor. Seaduse järgi on lubatud iga 9 aasta tagant seda puult lõigata. Üks puu annab koort ~100 aastat. Koor keedetakse ühtlaseks massiks ja pressitakse tahvliteks. Korgitoodetest veetakse välja pudelikorke, korgitahvleid ehituse jaoks ning sulgpalliotsikuid. Teine tuntud kaup on portvein, mille valmistamise traditsioonid on eriti vanad
Kas aroomi-dzinni saab pudelis hoida? Hea veini tarbijaid painab tihti pealtnäha lihtne probleem: kaua see vein avatuna säilib? Nii on kindlasti mõelnud enamus veinisõpru, kasvõi korra ja eriti tõsiseks muudab see küsimus neid, kes on üksi või kaksi ... või seltskonnas, kus mitte keegi teine, peale minu, veini ei hinda ... või kui jagada nagu ei tahaks, sest võib-olla olen vahest kade ka natuke ... või on lihtsalt tuju juua ainult pisike klaasike veini. Mõnikord on nii, et veini hind ega kvaliteet ei ole ainus, mis otsustajaks saab, kui leti ees seista ja kaalutleda, kas osta või mitte, vaid kogus sunnib kahtlema, kas pudelitäis on korraga tarbimiseks palju või mitte. Kaalutlev iseloom ja praktiline meel, mis reeglina ei salli raiskamist, sunnivad järele mõtlema ja otsima kinnitust sellele, et koju ostetud või keldrist väljavalitud vein pakuks maitsenaudinguid võimalikult pikemaks ajaks. Lahtikorgitud veinidel on erinev ...
vaatamisväärsused, kaubanduskeskused, kohvikud, peod, klubid, restoranid ja palju muud. Iga aasta külastab riigi päikeserannikuid umbes 16 miljonit turisti. Kaubandus Käibemaks ei ole suur võrreldes Eestiga, ainult 10%. Suurtemate ostude tegemisel on turistidel võimalus tagastada 10% ehk käibemaksu summa. Parimad tooted, mida võib saada on: jalatsid, mille tootmisega on Portugal euroopas teisel kohal. Kuld ja ehted, mis traditsiooniliselt omavad kõrge kvaliteedi. Riided, portvein ja keraamika, mida kasutatakse rohkesti suveniiride jaoks. Toitlustus Portugali köök on lihtne, mille aluseks on kala, liha ja kapsas. Värsket aedvilja siin pea aegu ei kasutata. Natsionaalsed toidud on caldo verde paks supp kartulist ja kapsast ja bacalhau tursk, mooritud, koos türgi hernestega. Caldeirada kalasupp, mis on poolpuder. Liharoogadest on enamlevinud befe ja fevras kotletid ja snitselid, 10 veise- ja sealihast
Click Clickicon iconto toadd addpicture picture ALKOHOLIDE LIIGITUS Kääritamisel saadud alkohoolsed joogid :õlu, vein, siider, šampanja, sake, sonti, kumõss, kilju, mõdu, pulke, soju jt. Destilleerimisel saadud alkohoolsed joogid :viin, viski, konjak, brändi, liköör, rumm, džinn, tequila, kalvados, slivovits, grappa, absint, akvavit, nastoika, piiritus, puskar, pontikka jt. Segujoogid : Portvein, kokteilid jt. Muud alkoholi sisaldavad tooted:denaturaat, odekolonn ja muud kosmeetikatooted, mitmesugused lahustid, puhastusvahendid, vedelkütused jmt. Click Clickicon iconto toadd addpicture picture ALKOHOLIDE TOOTMISE AJALUGU Pole siiani ühele meelele kes hakkas tootma .Ühed arvavad ,et vanad roomlased, teisalt jällegi Aleksandrias elanud alkeemikud
· Joo aeglaselt. Nii hoiad joodava koguse paremini kontrolli all. · Alkoholi tuleb juua vaheldumisi veega ning vett olgu rohkem kui alkoholi. Sest alkoholi joomisest tingitud vedelikukaotus paneb sind rohkem jooma ning juues juurde ainult alkoholi, halveneb su olukord veelgi. Seega: alkoholi juues varu endale alati teine klaas vee jaoks! · Rohkesti lisaaineid sisaldavad, enamasti tumedat värvi joogid, nagu punane vein, brändi ja portvein, tekitavad suurema pohmeluse. · Ära joo erinevat liiki jooke läbisegi. See ärritab magu ja nii on hilisem piinlemine peaaegu garanteeritud. · Veekaotuse vähendamiseks joo enne magamaminekut mitu suurt klaasi vett. Soovitatav on võtta ka multivitamiine, et anda organismile tagasi joomisega organismist väljunud vitamiine ja mineraalaineid Kui hammas läheb verele Esimene müüt: kui ma iga päev ei joo, siis järelikult pole mul sõltuvust.
jääma 15,5-22 vahele 5.1 Veinipiirkonnad Kõige laiahaardelisem on veinipiirkondade jagunemine Uue Maailma ja Vana Maailma veinideks. Uues Maailmas (Californias, Austraalias, Tsiilis, Lõuna-Aafrikas jts) panid veinitootmisele aluse Vana Maailma kolonistid. Vana Maailma traditsioonilised veinimaad on Prantsusmaa, Itaalia, Hispaania ja Saksamaa.6. KANGESTATUD JA AROMATISEERITUD VEINID Kangestatud veinidele lisatakse valmistamise käigus alkoholi. Tuntumad veinid on Heres e. Serry, Portvein ja Madeira. Aromatiseeritud veinid on kangestatud veinid, mis on maitsestatud taimsete segudega. Võivad olla vermutid, valged, punased ja ka roosad veinid. Kangestatud ja aromatiseeritud veinid suurendavad söögiisu. Liigid: · Prantsuse vermut valmib 2a. vürtsika ja soolase maitsega · Itaalia vermut valmib 2a. · Rosso punane, magus · Rose Roosa , kibeda maitsega · Dry valgest kuni kahvatukollaseni · Bianco kahvatu värvusega, magus 7
50 / 258.17 EEK Martini Asti 75 cl 19.00 / 297.29 EEK Sampanja Moet & Chandon brut 20 cl 17.00 / 265.99 EEK Moet & Chandon brut 75 cl 64.00 / 1001.38 EEK Dom Perignon 75 cl 211.00 / 3301.43 EEK Krug Grande Cuvee 75 cl 230.10 / 3600.28 EEK Portvein Osborne 10 y.o. tawny 8 cl 4.50 / 70.41 EEK Osborne tawny port 8 cl 3.50 / 54.76 EEK Serri Osborne Sherry 8 cl 3.00 / 46.94 EEK Vermutid Martini Bianco 8 cl 3.00 / 46.94 EEK Martini Extra Dry 8 cl 3.00 / 46.94 EEK
Veine liigitakse: Värvi järgi: · punased- valmistatakse tumedatest viinamarjadest. · roosad · valged- saab valmistada nii heledatest kui tumedatest viinamarjadest Suhkru sisalduse järgi: · kuivad veinid · poolkuivad veinid · poolmagusad veinid · magusad Konsistentsi järgi: · kerged veinid · keskmiselt täidlased · täidlasemad veinid. Kanguse järgi: · naturaalne kangestatud vein- 15-17 kraadi on veini kangus: portvein serri madeira muskaat vein · aromatiseeritud veinid- vermut(koostises kange alkohool, mitmesugused ravimtaimed, vürtsid, karamell, alkohooli sisaldus 14-18 kraadi) Veinid jagunevad kolme erinevasse kategooriasse: · kvaliteetveinid · geograafilised piiritletus veinid · lauaveinid Peamine erinevus seisneb erinevates nõuetes. Lauaveinid on tavalised veinid mille puhul on kõige vähem seadusi ja kitsendusi nende valmistamiseks.
ALKOHOLID Orgaanilises keemias on alkoholid aineklass, mille molekulis on hüdroksüülrühm(ad) (OH) seotud süsinikuaatomiga, millel pole teisi sidemeid hapnikuga, küll aga süsiniku või vesinikuga. Teisiti sõnastatuna on alkohol süsivesinik, milles üks (või mitu) vesiniku aatom(it) on asendunud hüdroksüülrühma(de)ga. Alkoholide nomenklatuursed nimetused lõpevad sufiksiga 'ool'. Alkohol (keemilise nimetusega etanool või etüülalkohol) on joovet tekitav keemiline aine, mida sisaldavad kõik alkohoolsed joogid. Alkoholi manustamine põhjustab inimesel emotsionaalseid muutusi, taju, kõne, mälu, koordinatsiooni ja tasakaaluhäireid. Alkohol on kõige tugevama toimega sõltuvust tekitav narkootiline aine, mis on enamikes riikides legaalne. Alkoholid on rühm orgaanilisi keemilisi ühendeid, mille koostises on hüdroksüülrühm (OH). Seetõttu on tegemist polaarsete solventidega, mis lahustavad paljusid orgaanilisi ja anorgaanilisi saasteaineid. ...
Maitseroheliste kilohinn kaup ühik ühiku hind tüümian adzika (terav) kg 2,73 petersell aerosoolõli kg 2,77 basiilik ahvena filee kg 6,24 till ananassikonserv kg 1,41 frillis ansoovis kg 5,6 rosmariin apelsin kg 1,04 mint apelsini marmelaad kg 2,42 meliss aprikoosid kuivatatud kg 3,9 lehtsalat aprikoosikompott kg 2,34 murulauk aprikoosimarmelaad kg 2,2 rukola Aqua lauavesi pdl 0,32 spinat astelpaju kg 4,96 oregano avokaado kg 3,69 spinat baklazaan kg 1 balsamico (pals...
Kõik sõltub teie maitsest. Vürtsised road tõeliselt vürtsise roa juurde sobib jääkülm hele õlu rohkem kui vein. Kui te siiski soovite veini juua, on magus vahetevahek vürtsisele heaks kontrastiks: proovige Gewürztramineri. Värsked puuviljad happerohked puuviljad võivad veini maitse muuta metalliseks ja õhukeseks. Jooge üldjuhul magusaid valgeid, eriti hästi sobivad väärishallitusega, hiliskorje või vahuveinid. Juustvalik magus vein, iseäranis portvein, täiendab hästi sinihallitusjuustu. Vältige tugevaid punaseid koos pehme juustuga. Eriti tugevamaitselised juustud võivad lämmatada iga veini. Tugevamaitselised kõvad juustud vajavad täidlast lopsakat veini. Lihad Hele liha ja kala valged, kergemad roosad. Punane liha kergemad punased. Ulukiliha raskemad punased. 11.Serveerimine Klaas Ükskõik, kas degusteeritakse veini või joodakse seda niisama, on igale veinile sobiv klaas
VILJANDI ÜHENDATUD KUTSEKESKOOL KOKK TEENINDUSE LIIGID JA JOOKIDE SERVEERIMINE Referaat Sisukord: 1. Teeninduse liigid 1.1. Iseteenindus Viljandi 2010 1.2. Osaline teenindus 1.3. Täisteenindus 2. Jookide serveerimine 2.1. Iga jook maitseb ainult oma õigest klaasist hästi 2.2. Joogietikett näeb ette jookide pakkumist õigel temperatuuril, mis jällegi aitab konkreetse joogi maitsel hästi esile tulla 2.3. Klaasid 2.4. Klaaside käsitlemine 2.5. Jookide garneering 2.6. Kuumade jookide serveerimine 2.7. Külmade jookide serveerimine 2.8. Kangete alkohoolsete jookide ja likööride serveerimine 2.9. Ole alati puhas, korrektne ja diplomaatiline Teeninduse liigid Toitlustusteeninduses kasutatakse erinevaid teeninduse liike, nagu iseteenindus, osaline teenindus või täisteenindu...
Kõik sõltub teie maitsest. Vürtsised road tõeliselt vürtsise roa juurde sobib jääkülm hele õlu rohkem kui vein. Kui te siiski soovite veini juua, on magus vahetevahek vürtsisele heaks kontrastiks: proovige Gewürztramineri. Värsked puuviljad happerohked puuviljad võivad veini maitse muuta metalliseks ja õhukeseks. Jooge üldjuhul magusaid valgeid, eriti hästi sobivad väärishallitusega, hiliskorje või vahuveinid. Juustvalik magus vein, iseäranis portvein, täiendab hästi sinihallitusjuustu. Vältige tugevaid punaseid koos pehme juustuga. Eriti tugevamaitselised juustud võivad lämmatada iga veini. Tugevamaitselised kõvad juustud vajavad täidlast lopsakat veini. Pole juhus, et piirkondlikud veinid sobivad hästi oma toiduga; veinivalmistajad rahuldavad eelkõige oma toidulaua vajadused. Saavutamaks täiuslikku sobivust, mõtle veinile nagu toidu maitsestajale.
Toit aitab alkoholi siduda ning organismile jääb rohkem aega alkoholi töötlemiseks. Juua tuleks aeglaselt, hoides joodava koguse paremini kontrolli all. Alkoholi tuleks juua vaheldumisi veega, ning veekogus peaks alati olema suurem kui alkoholi kogus, sest alkoholi joomisest tulenev veekaotus paneb inimese rohkem jooma ning juues ainult alkoholi, halveneb inimese seisund veelgi. Rohke lisaainesisaldusega, enamasti tumedat värvi joogid, nagu näiteks brändi, portvein ja punane vein, tekitavad suurema pohmeluse. Erinevat liiki jooke ei tohi juua läbisegi, sest see ärritab magu ning garanteerib hilisema piinlemise. Veekaotuse vähendamiseks tuleks enne magamaminekut juua mitu suurt klaasi vett. Soovitav on ka võtta multivitamiine, et organism saaks tagasi joomisega organismist väljunud vitamiinid ja mineraalained. [3] 5. Alaealised ja alkohol Alkohol on noortele iseäranis ohtlik seepärast, et nende organism on veel lõplikult välja kujunemata
Toit aitab alkoholi siduda ning organismile jääb rohkem aega alkoholi töötlemiseks. Juua tuleks aeglaselt, hoides joodava koguse paremini kontrolli all. Alkoholi tuleks juua vaheldumisi veega, ning veekogus peaks alati olema suurem kui alkoholi kogus, sest alkoholi joomisest tulenev veekaotus paneb inimese rohkem jooma ning juues ainult alkoholi, halveneb inimese seisund veelgi. Rohke lisaainesisaldusega, enamasti tumedat värvi joogid, nagu näiteks brändi, portvein ja punane vein, tekitavad suurema pohmeluse. Erinevat liiki jooke ei tohi juua läbisegi, sest see ärritab magu ning garanteerib hilisema piinlemise. Veekaotuse vähendamiseks tuleks enne magamaminekut juua mitu suurt klaasi vett. Soovitav on ka võtta multivitamiine, et organism saaks tagasi joomisega organismist väljunud vitamiinid ja mineraalained. [3] 5. Alaealised ja alkohol Alkohol on noortele iseäranis ohtlik seepärast, et nende organism on veel lõplikult välja kujunemata
soojad suupisted. Sinihallitusjuustu juurde sobivad piparkoogid. Juustulaua menüüsse võib võtta ka või. Alkoholita jookidest sobivad juustulauale vesi,mineraalveed ning puuvilja-ja marjamahlad(eriti hästi sobib viinamarja-,sõstra-,õuna-ja pirnimahl). Alkohoolsetest jookidest on sobivamad veinid,tavaliselt magus valge vein või punane vein, harvemini valge või rose vein.Tugevamaitseliste juustude juurde sobivad ka portvein ja serri. Juhul,kui juustulaud on mitmekäigulise eine üheks käiguks,arvestatakse ühele sööjale 30- 50g juustu. Lühiajaliseks vastuvõtuks kaetakse juustulaua puhul arvestatakse ühele sööjale 50-70g juustu. Pikemaajalise vastuvõtu (sünnipäev,külalised kodus) puhul arvestatakse 150g,isegi kuni 200g juustu igale sööjale. Lisandeid arvestatakse vastavalt juustu kogusele. 3
saatuslikku maavärinat. Kohati tekib Lissabonis tunne, nagu oleks aeg peatunud. Pisike pood kõrvaltänaval püüab sageli müüa kõike elektritarvetest niidi-nõelani. Pakutavatel kaupadel on korralikult käsitsikirjutatud sildid juures, sageli katab kõike tolmukord ning arvepidamine käib paberi ja pliiatsiga. Kuid aeg pole siiski lootusetult seiskunud: suured modernsed kaubanduskeskused on ka Lissabonis. Meepirukas ja portvein Hommikukohvi kohti on linnas küllaga, jääb mulje, et kodus hommikul keegi ei joo-söö. Kui mõni kohvik tundub sümpaatsem kui teised, siis tuleb sinna kohe sisse astuda, sest pärast sama kohta uuesti leida tundub võimatu. Kohvi kõrvale on kõikjal suures valikus küpsetisi, minu lemmikuks kujunes peale sarvesaia juustu-singipirukas, kuid keele tahtsid alla viia ka Portugalile omased väikesed kaneeliga maitsestatud juustukoogid ning piklikud rukkijahu ja mee pirukad.
SISUKORD SISSEJUHATUS.................................................................................................................................2 1 HIINAST JA HIINA KÖÖGIST......................................................................................................3 1.1 Ajaloost.....................................................................................................................................3 1.2 Arenenud ühiskond...................................................................................................................3 1.3 Igapäevased kombed.................................................................................................................4 1.4 Köögist......................................................................................................................................4 2 ÜRITUS..................................................................................
On võimalik, et kõike seda tehakse ka oluliselt ebakvaliteetsemal viisil (lisatakse suhkrut jne). Kui suhkrut lisatakse juba valmis veinile, siis Euroopas seda veini nime all müüa ei tohi. C. Eiswein Viinamarjadel lastakse üle küpseda. Korje ja pressimine toimub külma ilmaga (min 8 °C), et tagada pressimisel vaid ainsana vedelaks jäänud kõrge suhkrusisaldusega marja keskosa mahla kättesaamine. Sellest ülimagusast mahlast kääritatakse vein. D. Kangestatud veinid. Portvein, serri, madeira, banylus, maury jt. Fermenteeritakse kuiv vein, käärimine peatatakse veinile kange alkoholi (kvaliteetveinide puhul sama marjasordi destillaat) lisamisega. Kange alkohol annab ka varajases staadiumis peatatud magusale veinile säilitamiseks nõutava alkoholisisalduse (max 22% vol). Arendamiseks kasutatakse laagerdust roostevabast terasest mahutites, suuri või väikeseid tammevaate, oksüdeerimist, solera meetodit jne. 3. Veinide klassifitseerimine
Alkohooli Toorainest valmistatakse kõigepealt meski, mis kääritatakse ja seejärel destilleeritakse. Meskile lisatav pärm käivitab käärimise. Puhta etanooli saamiseks tuleb käärinud segu destilleerida ning rektifitseerida, st aurustamise teel lahutada ja puhastada. Protsessi aluseks on vedelike keemistemperatuuride erinevus. Kangete alkoholide alla kuuluvad brändid, konjakid, dzinnid, rumm, tequila, viskid ,viinad. Samuti kvalifitseeritakse kange alkohooli alla portvein, mis mahuprotsendiga kuuluks lahjaks alkoholiks. Kuulsamad kanged alkoholid on Jim Beami viski, Gordon Gin, johnnie Walker, Jameson ja Liviko. Lahjaks alkoholiks saame pidada seaduse järgi kuni 22% etanooli sisaldusega alkohoolset jooki. Alkohool algab 1,2% etanooli sisaldusest. Ka lahjat alkohooli tuleb müüa alates 18 eluaastat täis olevale isikule. Õlu on kääritamise teel teraviljast vm tärkliserikkast toorainest valmistatud alkohoolne jook,
Laageramine alkoholi vastuvõtjast pumbatakse viski piiritushoidlasse, kus ta valatakse tünnidesse ja pannakse laagerdama viskimeistri ja aktsiisiametniku pideva järelvalve alla. Vaikstetes ja pimedates laoruumides võimaldavad tammepuust tünnid ,,elaval" piiritusel ,,hingata" ning mitme aastate möödumisel valmib pehme ja küps viski. Sotimaal kasutatakse ainult eelneval kasutusel olnud tammevaate. Enamasti on vaatides küpsenud burboon, sherri või portvein. Umbes 10% viskist lendub ,,inglitele" (angel share). Enamik tänapäeval müüdavatest viskimarkidest on linnase- ja teraviljaviski segud, sest see koostis on leidnud maailmas parima vastuvõtu. Teraviljaviskit toodetakse Coffcy viskivabrikus, mis loodi 1831. aastal sellenimelise aktsiisiametniku poolt. Segatud viskit hoitakse pika aja jooksul tünnides, et teravilja- ja linnasejook saaksid omavahel seguneda ning tekiks pehme, küps segu. Viskitegemise kunst
..2,5 (olenevalt riigist) aastat vanad ja vanema aastakäigu veinideks üle 1,5...2,5 aasta vanad. Hispaania vanema aastakäigu veinid kannavad spetsiaalset märgistust Crianza 2a, Reserva 3a ja Gran Reserva 5a. Põhitehnoloogia alusel jagunevad veinid naturaalseteks saadakse tooraine alkohoolsel käärimisel, sisaldavad etanooli kuni 15% (enam valmistatavad); kangendatud lisatakse piiritust juurde, jagunevad omakorda kangeteks, etanooli 17...22% Heeres (serri), Madeira, Portvein ja dessertveinideks, etanooli 13...17% Kahoor, Malaga, Muskaat, Tokai; aromatiseeritud kangendatakse piiritusleotistega, koirohu maitsega Vermut; vahuveinideks ja veinijookideks lisatakse mahlu, mineraalvett jt. vedelikke Sangria. V a h u v e i n i d on saadud naturaalse veini loomulikul küllastumisel süsihappegaasiga (teistkordsel käärimisel spetsiaalse pärmiga). Alkoholisisaldus on 10,5...12,5%. Parim vahuvein on sampanja (champagne), mida valmistatakse