Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"portsjon" - 128 õppematerjali

portsjon on umbes 100 g kuumtöötlemata, keedetud või hautatud köögi- ja puuvilju niisama või roa koostises.
thumbnail
1
docx

Toidupüramiid

Vorsti, viinerite ja singi tarbimisega tuleks olla mõõdukas. Neljas korrus: lisatavad toidurasvad, pähklid ja seemned See korrus näitab, et rasvade tarbimisega tuleb olla mõõdukas. Lisatavatest toidurasvadest võiks suurendada õli kasutamist, vältida aga tahkete margariinide, suure lisaainete sisaldusega määrdemargariinide ning majoneeside kasutamist. Päevas on soovitatav süüa 3­4 portsjonit lisatavaid rasvu, pähkleid või seemneid. 1 portsjon on umbes 1 teelusikatäis rasvainet. Püramiidi tipp: mesi, moos, maiustused ning magusad karastus- ja mahlajoogid. Püramiidi tipp näitab, et maiustustest ei pea loobuma, kuid päevas võiks piirduda 2­3 portsjoniga. 1 portsjon on umbes 2 teelusikatäit suhkrut, mett, moosi, 1 küpsis, paar kommi, ½ väikesest jäätisest (25 g ehk 50 ml) või 100 ml karastus- või mahlajooki.

Bioloogia → Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Õige toitumine, tervisliku toitumise ABC

Üks portsjon on umbes 100 g kuumtöötlemata, keedetud või hautatud köögi- ja puuvilju niisama või roa koostises. Eelistada tuleks konserveerimata puu- ja köögivilju. Ühe portsjonina päevas läheb arvesse ka 150–200 g mahla või nektarit. Meeles tuleb pidada seda, et toitumissoovituste järgi ei kuulu kartul ja mahlajoogid puu- ja köögiviljade gruppi. Üks amps või supilusikatäis puu- või köögivilju ei ole veel portsjon, aga see on parem kui mitte midagi. Kolmas korrus: piim ja piimatooted ning liha-kala-kana-muna See korrus näitab, et päevas tuleks süüa piimatooteid ja valida midagi ka liha-, kala-, kana- või munatoodetest. Piimatoodetest võiks eelistada madalama rasvasisaldusega tooteid. Päevas võiks tarbida umbes 2 klaasi vedelaid piimatooteid, lisaks jogurtit, kohupiima ning kodujuustu, harvem hapukoort ja vahukoort. Hoiduda tuleks hüdrogeenitud taimerasva sisaldavatest

Toit → Toitumine
23 allalaadimist
thumbnail
16
pdf

Väljastusleti töökorraldus

Külmlettidele mõeldud GN-nõusid võib kasutada, kui sööjaid on suurem arv, ja kaussidega saab serveerida väiksematele sööjate arvule mõeldud koguseid. Sama tähtis kui roogade hoolikas valmistamine on ka nende esile panek. Argioludeski tuleb roogade välimuse eest hoolt kanda. Roog tuuakse tihtipeale esile valmistusnõudes. Seega tuleks hankida sobivaid mitmeotstarbelisi nõusid. Täida nõud sobivat serveerimisvahendit kasutades nii, et portsjon on kaunilt korraldatud värvide ja roogade konsistentsi järgi ja nii ettevaatlikult ja puhtalt, et tekstuur säilib ja nõude servad püsivad puhastena. Jäta vaagna ääred vabaks. Erandina võib välja tuua need vaagnad, mis asetatakse iseteeninduslauale. Püüdle roogade väljapanekul selgejoonelise terviku poole, et komponendid oleks kergesti eristatavad. Aseta portsjoni komponendid vaagnatele nii, et need ei segaks ega takistaks teise komponendi võtmist / või andmist

Toit → Toitlustusettevõtete...
14 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Tervislik toitumine - Uurimistöö

2 Dieet ei ole ainus lahendus. Lk 15 Esimene korrus: teraviljasaadused ja kartul Sellel korrusel on toiduained, mida tuleks päevas kõige rohkem süüa. Sellest grupist umbes pool tuleks tarbida rukkileivana, veerand kartulina ja teine veerand teraviljatoodetena (tatar, riis, makaronid, teraviljapuder). Näide: Ideaalis:8-13 portsjonit päevas Leib:4-7 portsjonit (30-50g / portsjon) Kartul:2-3 portsjonit (80-100g / portsjon) Helbed:2-3 portsjonit (1dl putru, makarone / portsjon, müslit / portsjon) Sai, peenleib: 1 portsjon (1-2 viilu / portsjon) 1 portsjon= 50 kcal 7 Teine korrus: puuvijad, köögiviljad ning marjad Puu-ja köögiviljade ning marjade söömine on väga tähtis, sest sealt saame me erinevaid vitamiine. Soovitav on süüa päevas vähemalt 5 portsjonit puu-ja köögivilju ning mida erinevamad ja värvilised on viljad, seda parem on. Näide:Ideaalis: 2-4 portsjonit päevas(puuvilja)

Kategooriata → Uurimistöö alused
269 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Tervislikud eluviisid

TOITUMIE Toidupüramiid iseloomustab kõige paremini sinu toiduvajadust. Keskmiselt vajavad 11-13 aastased tütarlapsed 2500 kcal energiat päevas 11-13 aastased poisid 2750 kcal 14-17 aastased tütarlapsed 2600 kcal 14-17 aastased poisid 3000 kcal energiat päevas. Toidupüramiidi abil saad ise välja selgitada, kui tervislikud on sinu toitumisharjumused siiamaani olnud ja milline peab olema tegelik tasakaalustatud toit. SUHKUR JA MAIUSTUSED Sinu vajadus on 2-4 portsjonit päevas 1 portsjon = 40-70 kcal LIHA- KALA- MUNA Sinu vajadus on 2-4 portsjonit päevas 1 portsjon = 70-100 kcal TOIDURASVAD Sinu vajadus on 3-5 portsjonit päevas 1 portsjon = 30-60 kcal KÖÖGIVILJAD Sinu vajadus on 3-5 portsjonit päevas 1 portsjon = 10-40 kcal KARTUL Sinu vajadus on 3-5 portsjonit päevas 1 portsjon = 60-90 kcal PUUVILJAD Sinu vajadus on 2-4 portsjonit päevas 1 portsjon = 60-90 kcal PIIMATOOTED Sinu vajadus on 2-4 portsjonit päevas 1 portsjon = 70-100 kcal TERAVILJATOOTED

Meditsiin → Terviseõpetus
25 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Toitumine ja liikumine

o · Piirake maiustuste ja karastusjookide tarbimist. o · Kui pruugite alkoholi, siis tehke seda mõõdukalt. Toidupüramiid Toidupüramiidi põhi Kehaline aktiivsus ja normaalse kehakaalu säilitamine kuuluvad lahutamatult tervisliku toitumise juurde. I põhikorrus Teraviljasaadused ja kartul 8­13 portsjonit päevas Nende osakaal peab päevasest menüüst moodustama kõige suurema osa. 8­13 portsjonist peab moodustama: leib, sepik 4­7 portsjonit 1 portsjon on 30 g · kartul 2­3 portsjonit 1 portsjon on 90 g · teised teraviljatooted: puder, makaronid, helbed 2­3 portsjonit 1 portsjon on 1 dl Eelistama peaks täisterajahust tooteid, sest need sisaldavad hulgaliselt vajalikke kiudaineid II põhikorrus Puuviljad ja marjad 2­4 portsjonit päevas 1 portsjon on 1 puuvili (100 g) või 2 dl marju või 2 dl puuviljamahla või 15 g kuivatatud puuvilju ja marju. Puuviljades on rohkesti vitamiine ja need on ka puuviljasuhkru allikad.

Meditsiin → Terviseõpetus
41 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Toidupüramiid

näiteks. Igapäevane kõndimine ning ka jalgrattaga sõitmine ei nõua raha ja on igale ühele kättesaadav. Peab ainult olema soov ja tahtmine seda teha ning seda lisada see oma päevakavasse. Esimene korrus: teraviljasaadused ja kartul Esimesel astmel on teraviljasaadused ja kartul, mida on soovitatav tarbida 8-13 portsjonit päevas. Sepikut ja leiba 4-7 portsjonit, kus üks portsion on 30g; kartulit võib tarvida 2-3 portsjonit, üks portsjon kaalub 90g. Teisi teraviljatooteid nagu puder, pastatooted, helbed võib päevas tarvida 2-3 portsjonit, see teeb kokku umbes 2-3 dl'it. See aste on päevases toidus kõige suuremat portsjonite hulka märkiv märkiv tärkliserikaste toitude grupp. Teine korrus: puu- ja köögiviljad ning marjad Värskete köögviljade ja marjade söömine on väga oluline meile kõigile, kuna nendest saame kätte peaaegu kõik vajalikud mineraalained. Võtame kasvõi näiteks rosinad ja banaanid,

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
36 allalaadimist
thumbnail
7
ppt

Tervislik toitumine, slaidid

püramiidiastmel need asuvad, seda rohkem peaks neid tarbima. · I põhikorrus: teraviljasaadused ja kartul, soovitatav tarbida 8-13 portsjonit päevas: · Leib, sepik 4-7 portsjonit (1portsjon on 30g) · Kartul 2-3 portsjonit (1portsjon on 90g) · Teised teraviljatooted: puder, pastatooted, helbed 2-3 portsjonit (1portsjon on 1dl) · II põhikorrus: puuviljad ja marjad 2- 4 portsjonit päevas, köögiviljad ja kaunviljad 3- 5 portsjonit päevas: · 1 portsjon on 1 puuvili (100g) või 2dl marju või puuvilja(marja)mahla või 15g kuivataud puuvilju ja marju. · 1 portsjon on 100g köögivilju toorena või keedetult või 200g köögiviljamahla või 30g kuivataud kaunvilju Toidupüramiid III põhikorrus: piim ja ­tooted 2- 4 Click to edit Master text styles · portsjonit päevas, liha, kala, muna 2- 4 portsjonit päevas: Second level ·

Toit → Toitumise alused
25 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Vabadus - kas illusioon?

Kolm tahtevabaduse probleemi lahkavat seisukohta aga jäävad püsima ilmselt niikauaks, kuni inimesed on suutelised mõtlema, arutlema ning sõna võtma. Kui eksisteeriks ühene vastus, oleks maailm tunduvalt igavam. Dieedi 7 päevane toidumeüü Esimene päev · Hommikusöök: Kausitäis müslit. · Vahepala: Väike kobar viinamarju. · Lõunasöök: Täistera-koorikleib hummuse ja toorsalatiga, üks küps virsik. · Vahepala: 50 g pähklisegu. · Õhtusöök: Portsjon köögivilja-kanavokki koos riisinuudlite ja riivitud porgandiga. Magustoiduks viil värsket melonit, mis on maitsestatud peenestatud värske piparmündiga. Teine päev · Hommikusöök: Kaks viilu täistera-röstisepikut koos veidikese pähklivõiga, üks banaan. · Vahepala: 50 g pähkleid ja kuivatatud aprikoose. · Lõunasöök: Kausitäis müslit. · Vahepala: Klaas kiivi-mango smuutit.

Filosoofia → Filosoofia
134 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Referaat: Kaasaegsed toitumissoovitused

Tegemist riiklike toitumissoovitustega. Suuremateks erinevusteks võrreldes riiklikult kinnitatud toidupüramiidiga on see, et riis ja kartul on püramiidi alusest liikunud hoopis püramiidi tippu ning toidurasvad vastupidi ülemisest otsast allapoole. Rasvade puhul rõhutatakse enim seda, et tuleb vahet teha headel ja halbadel rasvadel. Koguseliselt kõige rohkem soovitab ETA tarbida köögi- ja puuvilju. Köögivilju peaks tarbima kindlasti 5-7 portsjonit päevas, kusjuures üks portsjon on umbes 1 klaasitäis (umbes 220 milliliitrit) lehtvilja või pool klaasitäit mittelehtvilja või värsket köögiviljamahla. Eelistada tuleks rohelisi lehtvilju ja madala glükeemilise koormusega köögivilju. Tärkliselisi ja kõrge glükeemilise koormusega köögivilju tuleks tarbida mõõdukalt. Puuvilju peaks tarbima 3-4 portsjonit päevas, kusjuures üks portsjon on 1 keskmine puuvili või pool klaasitäit tükeldatud

Bioloogia → Bioloogia
16 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Toidupüramiid

Puu- ja köögiviljade söömine on väga oluline. Soovitatav on päevas süüa vähemalt 5 portsjonit puu- ja köögivilju: kaks puuvilja- ja kolm köögiviljaportsjonit. Sellise kogusega on tõenäoline, et organism saab kätte vajaliku koguse vitamiine ja mineraalaineid, samuti vajalikke fütotoitaineid. Mida erinevamad ja värvilisemad on puu- ja köögiviljad, seda parem. Puu- ja köögiviljad on teraviljatoodete kõrval kiudainete rikkuse poolest järgmised. Üks portsjon on umbes 100 g kuumtöötlemata, keedetud või hautatud köögi- ja puuvilju niisama või roa koostises. Eelistada tuleks konserveerimata puu- ja köögivilju. Ühe portsjonina päevas läheb arvesse ka 150–200 g mahla või nektarit. Meeles tuleb pidada seda, et toitumissoovituste järgi ei kuulu kartul ja mahlajoogid puu- ja köögiviljade gruppi. Üks amps või supilusikatäis puu- või köögivilju ei ole veel portsjon, aga see on parem kui mitte midagi.

Toit → Toit ja toitumine
13 allalaadimist
thumbnail
43
ppt

Magusroad

Avokaado Banaan Mango Eksootika Passion Kakutusevili Eksootika Granaatõun Papaia Rambutan Hurmaa Eksootika Tähtvili e. karambola Füüsal Tamarillo Viigimari Õun ja pirn Puuviljade ja marjade serveerimine · Serveeritakse kas suurtel alustel või portsjonnõudes · Puuvilja assortiid · Lisandid :...... · Portsjon 100-150 g Puuviljasalatid · Värsked või konserveeritud puuviljad · Üks või mitu liiki · Segatud või gruppidena · Kastmed · Portsjon 150 g= 100 g+ 50 g Marjasalatid · Värsked või külmutatud marjad · Salatikaste: 20 % suhkrusiirupit või marjamahla võib maitsestada alkoholiga · Lisandid: ......... Kompotid · Kompotid on puuviljadest ja marjadest valmistatud lihtsad magustoidud · Üks või mitut liiki tooraine

Toit → Toit ja toitumine
8 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Segatoitumine

toiduaineid, mida sööme, on looduslikud - kas taimsed või loomsed. Süüa võime neid Eelistada tuleb lahjat liha. Liha, kala, muna Tasakaalustatud segatoit päevane kogus on kokku 150 kuni 210 töötlemata ehk toortoiduna või töödeldult. grammi. Piima ja piima-tooteid soovitatakse 4 Esmavajalikke toiduaineid peame sööma portsjonit päevas. Üks portsjon on 1 tass igapäevaselt. Esmavajalike toiduainete piima või 30-40g juustu või ½ tassi kogus ja vahekord menüüs oleneb kohupiima (ühe tassi suurus on ligi-kaudu 200 vanusest, soost ja üldisest energiakulust. milliliitrit). Nähtavat rasva ­ või-leivale ning alati on tervise seisukohalt kasulik teada, määritavat võid, toidu valmistamiseks millest põhilised toiduained koosnevad ja

Bioloogia → Bioloogia
25 allalaadimist
thumbnail
20
pdf

Tasakaalustatud toitumine

Tasakaalustatud või keefirit, 1 dl täispiima, 50 g 10% kohvikoort, 100 g lahjat kohupiima, 50 g magusat kohupiimakreemi, 50 g piimajäätist toitumine või jäme viil juustu Tasakaalustatud toitumise aluseks on toidupüramiid, mis an- nab soovitused päevaste toiduportsjonite kohta. Portsjon Liha, kala, kana, muna on kindla energia- ja rasvasisaldusega toidukogus. Õige päe- 1 portsjon (ca 80 kcal): 1 väike lõik väherasvast liha, 2 viine- rit, 3 viilu vorsti, 5 noaotsatäit maksapasteeti, 50 g kalafileed, vane portsjonite hulk lähtub inimese energiavajadusest.

Inimeseõpetus → Inimeseõpetus
18 allalaadimist
thumbnail
8
xls

Kalkulatsioonialused toitlustus

3. Lõigata fileerimisnoaga veiseliha pikki kiudu lõiked nii, et köögivilja ja suitsuliha kangid mahuvad liha kiudude vahele. 4. Pikitud liha maitsestada, pakkida fooliumisse ning lasta külmikus ,,tõmmata'' ½ - 1 tund. 5. Küpsetada eelsoojendatud ahjus 180°C juures 1-1 ½ tundi. Kartuli-kaalikavorm: 1. Kartulid ja kaalikad pesta, koorida ja viilustada 2. Kartuli ja kaalikaviilud maitsest kergelt soolaga ning tõsta kihiti portsjon vormidesse. 3. Kartuli, kaalika viilud valada üle rõõsa koorega. Küpsetada 180°C juures ~40minutit fooliumi all kuni rõõsk koor on hüübinud ja köögiviljad pehmed. Mustsõstrakaste: 1. Mustsõstrad keeta tüümianiga maitsestatud praeleemes pehmeks, püreerida ja kurnata. 2. Saadud leem keeta kokku. Kui kaste on liiga vedel, siis paksendamiseks võib kasutada võis kuumutatud nisujahu. Hind 20%-ta Ühiku hind Retsepti hind

Toit → Toitlustus
57 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Suhkrud

köögiviljades, piimas ja mees. Lisatavad suhkrud on aga need, mida lisab toidutööstus näiteks karastusjookidesse, kondiitritoodetesse jms või need, mida inimene lisab ise toiduvalmistamisel ja ka näiteks kohvi või tee sisse. Tarbimine Suhkru ületarbimise vältimiseks tuleks eelkõige piirata toidupüramiidi tipus, ehk suhkrute ja maiustuste korrusel asetsevate toodete tarbimist. Päevas on soovitav tarbida neid maksimaalselt 2–4 portsjonit (üks portsjon annab ca 40 kcal ehk päevas on soovitav, et neist kokku saadav energia ei ületaks 200 kcal). Üks portsjon on näiteks 2 tl suhkrut, mett või moosi, 10–15 g küpsist, 10g šokolaadi või kompvekke ja 1 dl magusat karastusjooki. Suhkru sisaldus Sahharoos, g/100 g Fruktoos, g/100 g Glükoos, g/100 g   Viinamarjad 0,3 7,3 7,6

Bioloogia → Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
8
doc

TARNEAHELA JUHTIMINE X KAUBANDUSETTEVÕTTES

Seejärel saadeti välja informatiivne teavitav e-mail vabandusega, et toorainet ei jätku ning tellimust veisesisefileepihvidele 200g (portsjon tükis) pole võimalik täita. Samuti mainiti kirjas ära, et klienti püüti teavitada ka telefoni teel. Reedel umbes kell 12:00 ajal helistab pahane Horeca klient klienditeenindusse ning teatab, et tema tellimus on täidetud ainult osaliselt (veisesisefileepihve 200g portsjon tükkidena on tellitud kogusest vähem). Kliendile öeldakse, et teda on eelmisel päeval teavitatud e-maili teel ning samuti püüti helistada. Selgus, et klient pole seda e-maili vaadanud. Kuna tegu on reedese päevaga suve alguse perioodil ning Tallinna vanalinnas asuva toitlustusega tegeleva ettevõttega, tähendab see talle väga problemaatilist olukorda tooraine näol. Lisaks toimuvad ettevõtte vanalinna veoringid ainult äripäevadel.

Logistika → Logistika ja tarneahelad
23 allalaadimist
thumbnail
4
pdf

Tervislik toitumine

Samuti on puuviljad head vitamiinide, mineraalainete ja kiudainete allikaks. Kiudained on vajalikud, sest need aitavad tekitada täiskõhutunnet ja parandavad ainevahetust, vähendavad vere kolesteroolitaset, mis omakorda aitab ennetada südamehaigusi. Magusate puuviljade (näiteks banaan, viinamarjad jms) söömisega ei tohiks liialdada, kuna siis saab organism palju süsivesikuid.ja see võib mõjutada kaalu. Teraviljatooteid on soovitav tarbida 3-5 portsjonit iga päev. Üks portsjon on umbes 1viil leiba, 1/2 klaasitäit täisteraviljast pastatooteid või keedetud täisteravilja Tervise seisukohalt on kõige väärtuslikumad täisteratooted. Nad sisaldavad madala glükeemilise koormusega süsivesikuid, mis hoiavad veresuhkru stabiilsena. Väldi valget saia, valgest jahust tooteid, valget riisi, sest nendes on vaid tühjad kalorid. Täisteraviljarikkad dieedid aitavad kaitsta selliste haiguste vastu nagu vähk, südamehaigused, diabeet, veenilaiendid, pärasoolehaigused,

Meditsiin → Terviseõpetus
144 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Toitlustusettevõtete seadmed

Lisaks leida kogu köögi summaarne elektritarbimine. ANDMED Tüüp: asutuse sisene söökla Sööjaid: 200 inimest Söögiaeg: 11.00 – 13.00 Tooraine: juurvili koorimata, liha väikesetükiline Menüü: toorsalat, 2 suppi, 3 praadi, magustoit ISEPÜSTITATUD ÜLESANNE Püstitasin iseendale ülesande, mille käigus jagan ära, kui palju teatud sööki tuleks valmistada. Lisaks on juurde märgitud ka kogused. Supi portsjon on 300 gramm, prae portsjon 550 g, taimetoidu portsjon 490 grammi ja magustoit 200g. Sööjate arvud on jaotatud nii, et osad söövad kolme käigulist lõunat, osad 2 käigulist ja osad söövad 1 käigulist lõunat. 1.supp – 50 inimest, 2.supp – 50 inimest 1. praad – 50 inimest, 2. Praad – 50 inimest, 3. Praad – 20 inimest 1. lisand – 70 inimest, 2. lisand 30 inimest Magustoit – 100 inimest Toorsalatit 120 inimest Menüü: Supid: seljanka ja frikadellisupp Praed: Kodune kotlet, paneeritud kanafilee, aedvilja pada

Toit → Toitlustus
16 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Tervislik toitumine ja selle tähtsus referaat

Üks portsjon on umbes 100 g kuumtöötlemata, keedetud või hautatud köögi- ja puuvilju niisama või roa koostises. Eelistada tuleks konserveerimata puu- ja köögivilju. Ühe portsjonina päevas läheb arvesse ka 150­200 g mahla või nektarit. Meeles tuleb pidada seda, et toitumissoovituste järgi ei kuulu kartul ja mahlajoogid puu- ja köögiviljade gruppi. Üks amps või supilusikatäis puu- või köögivilju ei ole veel portsjon, aga see on parem kui mitte midagi. Kolmas korrus: piim ja piimatooted ning liha-kala-kana-muna See korrus näitab, et päevas tuleks süüa piimatooteid ja valida midagi ka liha-, kala-, kana- või munatoodetest. Piimatoodetest võiks eelistada madalama rasvasisaldusega tooteid. Päevas võiks tarbida umbes 2 klaasi vedelaid piimatooteid, lisaks jogurtit, kohupiima ning kodujuustu, harvem hapukoort ja vahukoort. Hoiduda tuleks hüdrogeenitud taimerasva sisaldavatest toodetest,

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
155 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

PacoJet jäätise- ja sorbeemasin

PacoJet jäätise- ja sorbeemasin Katrin Kõluvere KK13 KE2 PacoJet PacoJet võimaldab lihtsalt ja kiiresti valmistada a' la carte toite: •naturaalset jäätist •sorbeed •kastme- ja supipõhjasid •värskeid maitseainesegusid. •Mahutavus: 0,8...1,0 liitrit •Töötemperatuur: -20° C •1 portsjon 20 sekundiga PacoJet •Jäätise-ja sorbeemasin •2 terasest nõud nõu hoidik •tihendiga kaas • tera •kaan •pesurõngas •spaatel •pöörlev pesuhari •loputusrõngas terade komplekti abil saab Pacojetti kasutada ka kutteri, hakklihamasina, mikseri ja visplina. •kaheosaline tera: peenestab jämedalt liha ja kala (tartar, täidised jms). •neljaosaline tera: peenestab toorained (liha ja kala) peeneks (terriinid, võided) või mousseedesse/ püreedesse (kastmed, ürdiõlid,

Masinaehitus → Masinaelemendid
5 allalaadimist
thumbnail
14
ppt

Toitumise tähtsus

Üks portsjon on umbes 100 g kuumtöötlemata, keedetud või hautatud köögi- ja puuvilju niisama või roa koostises. Eelistada tuleks konserveerimata puu- ja köögivilju. Ühe portsjonina päevas läheb arvesse ka 150­200 g mahla või nektarit. Meeles tuleb pidada seda, et toitumissoovituste järgi ei kuulu kartul ja mahlajoogid puu- ja köögiviljade gruppi. Üks amps või supilusikatäis puu- või köögivilju ei ole veel portsjon, aga see on parem kui mitte midagi. Toidupüramiidi põhimõtted v Kolmas korrus: piim ja piimatooted ning liha-kala-kana-muna See korrus näitab, et päevas tuleks süüa piimatooteid ja valida midagi ka liha-, kala-, kana- või munatoodetest. Piimatoodetest võiks eelistada madalama rasvasisaldusega tooteid. Päevas võiks tarbida umbes 2 klaasi vedelaid piimatooteid, lisaks jogurtit, kohupiima ning kodujuustu, harvem hapukoort ja vahukoort

Toit → Toitumise alused
29 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Kalkulatsiooni näidis töö.

Kalkulatsioon Iseseisevtöö nr.1 2009 SISUKORD Sisukord......................................................................................................................................2 Kanasalat sinihallitusjuustuga.......................................................................................................3 Kalkulatsioonitabel ,,Kanasalat sinihallitusjuustuga".................................................................4 Pikkpoiss majoneesi-juustukattega.............................................................................................5 Kalkulatsioonitabel ,,Pikkpoiss majoneesi-juustukattega".........................................................6 Õuna-ja porgandisupp pähklirulliga..................

Toit → Kalkulatsioon
164 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Nimetu

1900. a püstitatud hüpotees Teooria oli vajalik, kuna hõõguvate kehade kiirgusomadusi ei saagi valguse laineteooria abil seletada Valgus ei kiirgu aatomeist lainena, vaid energiportsjonite, ehk kvantide kaupa See kvanthüpotees võimaldas teoreetiliselt kirjeldada kehade soojuskiirgust Võib jääda mulje, et footonite voog on mingisugune päikesevalgusega kaasas käiv lisaefekt. Päikesevalgus nagu ka mujalt lähtuv valgus ongi footonite voog. Footon kvantoptikas energia portsjon. Valguskvant, mille kaupa kiirgub valgus aatomist Footonil pole seisumassi, st ta ei saa eksisteerida paigalolekus. Laineteooria Louis de Broglie hüpotees Tegelikult on valgusele omane dualism. Valgusel on kahesugused omadused ­ kord käitub lainena, kord osakeste voona. Valgus on osakeste e. footonite voog ja elektromagnetlaine samaaegselt

Varia → Kategoriseerimata
7 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Toitumise alused

seda rohkem peaks neid tarbima. I põhikorrus: teraviljasaadused ja kartul, soovitatav tarbida 8-13 portsjonit päevas: · Leib, sepik 4-7 portsjonit (1portsjon on 30g) · Kartul 2-3 portsjonit (1portsjon on 90g) · Teised teraviljatooted: puder, pastatooted, helbed 2-3 portsjonit (1portsjon on 1dl) II põhikorrus: puuviljad ja marjad 2- 4 portsjonit päevas, köögiviljad ja kaunviljad 3- 5 portsjonit päevas: · 1 portsjon on 1 puuvili (100g) või 2dl marju või puuvilja(marja)mahla või 15g kuivataud puuvilju ja marju. · 1 portsjon on 100g köögivilju toorena või keedetult või 200g köögiviljamahla või 30g kuivataud kaunvilju III põhikorrus: piim ja ­tooted 2- 4 portsjonit päevas, liha, kala, muna 2- 4 portsjonit päevas: · 1portsjon on 1klaas väherasvast piima, jogurtit või keefiri, ½ klaasi täispiima, 50g 10%

Toit → Toitumisõpetus
93 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Võõrsõnad

Materiaalne Aineline vara pühakirja Materialism Ainelist kasu esiletõstev ilmeksimatust Mateeria aine rõhutav õpetus Komisjon täidesaatev organ maja alus Ekskursioon õppekäik Kristalne Väga Misjonär usu levitaja Sohva selge,puhas Missioon ülesanne Golf-golfi Pensionär eakas Õhkkond Pension väljamaks eakatele Fänkond Kautsion rahaline tagatis Modernne Pansion kostikorter Pulssi Stipendium õppemaks Tsehlanna Portsjon kogus Põmdi Proportsioon mõõdukooskõla Kirsse Kompleksselt mitut ala haarav Renssanss Fajanss valge savisegu Renessanslik Simss pinda liigendav rõhteend...

Eesti keel → Eesti keel
8 allalaadimist
thumbnail
24
docx

Lauavee sortiment erinevate tunnuste alusel

6 Tallinna Teeninduskool 2.4.1 Värska (A.Le Coq) Värska on soolaka maitsega karboniseeritud mineraliseeritud vesi ning esimene Eesti lauavesi aastast 1968. A. Le Coq registreeris Värska kaubamärgina 1977. aastal. Tartu Värska eeliseks on see, et looduslike mineraalide lisamise juures puhtale veele võetakse arvesse ka inimorganismile sobivaimat orgaaniliste ainete proportsiooni. Iga 250 ml portsjon sisaldab: Energiat 0 kcal 0 %* Suhkruid 0 g 0 %* Rasvu 0 g 0 %* Küllastunud rasvhappeid 0 g 0 %* Naatriumi 0 g 0 %* Saadaval 1,5 l plastpudel 2.4.2 Borjomi Borjomi mineraalvesi on saadaval neljas erinevas pudelis: 10,33 l klaaspudelis (säilivusaeg 2 aastat alates tootmiskuupäevast); 20,5 l klaaspudelis (säilivusaeg 2 aastat alates tootmiskuupäevast); 30,5 l plastikpudelis (säilivusaeg 1 aasta alates tootmiskuupäevast);

Majandus → Kaubandus
10 allalaadimist
thumbnail
15
doc

PIDULIK LÕUNASÖÖK KAHELE

Valmistamine: 1.Sulata herned, pannes need mõneks minutiks soolaga maitsestatud keevasse vette. Jahuta külma vee all. 2.Koori kurk ja lõika kuubikuteks. 3.Sega omavahel kurgitükid, krevetid ja herned. 4.Valmista kaste..Kalla vahetult enne serveerimist salatile (pikemalt seistes ajab värske kurk vett välja ja salat saab liiga vedel) ning sega läbi. 6.Serveeri pokaalides, kaunista tillioksaga. Üks portsjon kaalub 146g, mille müügihind on 0,78. Ühiku hinnad on võetud Aida OÜ hinnakirjast. 6 1.2.Pearoog TOIDU NIMETUS: Kanafilee küüslaugu-võikastmega Portsjoni kaal:230g+muud lisandid 173g Valmistatavaid portsjoneid kokku: 3 Retsepti kaal Valmistamise kaal Hind km-ta

Toit → Toiduvalmistamine
74 allalaadimist
thumbnail
20
docx

Sisehaige - Rasvtõbi referaat

Toitumissoovitused Vastavalt toidupüramiidile on soovitatav kõige rohkem süüa päevas . Sellest umbes pool tuleks tarbida rukkileivana (100–150 g), veerand kartulina (100–150 g) ning veerand teiste teraviljatoodetena, nagu teraviljapuder, riis, makaronid, tatar jms. Viimaseid võiks tarbida keedetult kokku umbes 2 dl päevas. Soovitatav on päevas süüa vähemalt 5 portsjonit puu- ja köögivilju: kaks puuvilja- ja kolm köögiviljaportsjonit. Üks portsjon on umbes 100 g kuumtöötlemata, keedetud või hautatud köögi- ja puuvilju niisama või roa koostises. Piimatoodetest võiks eelistada madalama rasvasisaldusega tooteid. Toidugrupist liha-kala- kana-muna võiks eelistada kala, taist liha ja väherasvaseid lihatooteid. Vorsti, viinerite ja singi tarbimisega tuleks olla mõõdukas. Nii piima- kui ka lihatooteid võiks päevas süüa 2–3 portsjonit. Päevas on soovitatav süüa 3–4 portsjonit lisatavaid rasvu, pähkleid või seemneid

Meditsiin → Meditsiin
14 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Optika

Lainepikkus-lähim teekond samas võnkefaasis oleva kahe punkti vahel Monokromaatne valgus-sama lainepikkusega valguslainetest Laine periood T-aeg, mille jooksul valguse läbib ühe lainepikkuse Laine sagedus f-valguslaine täisvõngete arv ajaühikus Laine faas-määrab laine võnkeseisundi antud ajahetkel(siinusfunktsiooni argument) Lainefront-pind või joon, mis eraldab keskkonna, kuhu laine pole veel sattunud, keskkonnast, mille laine on läbinud Difraktsioon-lainete paindumine tõkete taha Interferents-lainete liitumine, mille tulemusel lained kas nõrgendavad või tugevdavad teineteist Koherentsed valgusallikad-valgusallikad, mille võnkesagedused on võrdsed ja faaside vahe jääv. Koherentsed lained-lained, mille võnkesagedus on võrdne ja faaside vahe jääv Valguskiir ­ valguse levimise suunda näitav joon Valguse sirgjoonelise levimise seadus ­ valgus levib ühtlases keskkonnas sirgjoonelilselt Murdumine-laine levimissuuna muutumine Murdumisseadus- ...

Füüsika → Füüsika
15 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Referaat Tomat

ruugehallitus ja tomati-varrepõletik. Kahjuritest on levinuimad kasvuhoonekarilane ja öölased. Tomatil süüakse vilju. Need kasvavad rohelise vare otsas.Tomati viljad on punased, kui nad on valmis. Neid on ka kollaseid. Toored tomatid on rohelised. RETSEPT Kogus: 6-le Aeg: ettevalmistuseks 10 minutit + küpsetamiseks 20 minutit. 1 portsjon annab 260 kcal Ained: 600g kirsstomateid, 4 muna, 2spl jahu, 2dl hapukoort, 4spl piima, Peotäis värsket basiilikut, 50g parmesani juustu, 0,5tl soola, 0,25tl musta pipart. Kuumuta ahi 190 kraadini ja võia vorm. Aseta tomatid vormi põhja. Klopi munad ja jahu ühtlaseks, lisa hapukoor ja piim. Lõpuks sega juurde hakitud basiilik ja riivitud parmesan. Maitsesta soola ja pipraga. Vala segu vormi ning küpseta 20 minutit. Serveeri soojalt. Kõrvale pakuksin grillitud liha.

Loodus → Loodusõpetus
20 allalaadimist
thumbnail
2
docx

FÜÜSIKA KORDAMISKÜSIMUSED: printsiibid

FÜÜSIKA KORDAMISKÜSIMUSED 1.Vastastikmõju on loodusnähtus, mille tulemusena enamasti muutub selles olevate kehade liikumisolek. Vastastikmõju suurust kirjeldab jõud (F) 2. 3.Väli on looduse põhivorm, mis vahendab vastastikmõjusid kehade vahel. Aine on looduse põivorm, millest koosnevad kõik ained 4.Relativistlik füüsika on selline aja ja ruumi käsitlus, mis lähtub absoluutkiiruse printsiibist. 5.Süsteemiks nimetatakse omavahel vastastikmõjus olevate kehade hulka. Suletud süsteem on süsteem, millesse kuuluvad kehade on vastastikmõjus ainult omavahel ja millel puudub aine- või energiavahetus väliskeskkonnaga. Avatud süsteem on süsteem, milles kuuluvad kehad on vastastikmõjus ka süsteemi mittekuuluvate ja süsteemil esineb aine- või energiavahetus väliskeskkonnaga. 6.Superpositsiooniprintsiip väidab, et kuitahes palju välisi objekte võib täita üht ja sedasama ruumiosa. Neist väljadest tingitud jõud tuleb vektoriaalselt...

Füüsika → Füüsika
6 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Footon

Footon on elektromagnetkiirguse väikseim osake ehk valguskvant. Footon on vaheosake ,mis vahendab elektromagnetilist vastasmõju(Elektromagnetiline vastasmõju toimib elektriliselt laetud kehade vahel tekitades elektromagnetilise jõu. Elektromagnetiline jõud hoiab näiteks aatomis elektronid aatomituuma ümber ja tema abil luuakse keemilised sidemed molekulides.) Tema seisumass on 0 , s.t et ta ei saa eksisteerida paigalolekus ning seetõttu liigub ta vaakumis alati valguse kiirusega . Footon omandab tekkimise hetkel valguse kiiruse. Neeldumisel annab footon oma energia sellele kehale kus ta neeldus ja ta lakkab olemast. Valguse kiirus kui universaalne füüsikaline konstant ongi defineeritud footoni liikumise kiiruse kaudu vaakumis. Erinevat värvi valguse footonitel on erinev mass. Footoni, nagu iga liikuva osakese impulss on määratud tema massi ja kiiruse korrutisega. P->=mc-> Footoni energia on määratud valemiga: kus on footoni energia, ...

Füüsika → Füüsika
36 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Fotoefekt

Punapiir sõltub ainest. A c h max= f min fmin= 6. Valguse intensiivsus on seda suurem, mida rohkem on valguvihus footoneid ja mida rohkem langeb neid ühes sekundis pinnaühikule. Intensiivsus määrab ära ainest eraldinud elektronide arvu ja seega ka voolutugevuse. 7. Ainest välja löödud elektronide energia sõltub sagedusest. E=A+K ............................ 8. Footon on valguse portsjon. Omadused: *On kindel energia E=hf. Energia sõltub sagedusest. *Pole seisumassi. St et ta ei saa eksisteerida paigalolekus. F omab massi liikumise tõttu. *Footonil on impulss. Impulss on määratud tema massi ja kiiruse korrutamisega p=mc 9. Metalli valgustamisel kollase valgusega fotoefekti ei teki. Rohelise valgusega fotoefekt võib tekkida, sest rohelise valguse sagedus on suurem ja footoni energia suurem. Punase valgusega fotoefekti ei teki, sest pun valguse sagedus on väiksem. 10

Füüsika → Füüsika
128 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Elekter

Elektromagnetiline induktsioon on nähtus, mille puhul magnetvälja toimel juhtmes indutseerub (tekib) elektromotoorjõud Eneseinduktsioon-induktsiooni elektromotoorjõu tekkimist vooluringis voolutugevuse muutumise tõttu selles vooluringis endas Lenzi reegel ütleb, missuguses suunas hakkavad liikuma laengud, kui näiteks rõngast läbiva magnevälja suurus muutub Induktiivsus ­ füüsikaline suurus, mis iseloomustab keha suutlikust tekitada magnetvoogu ja endainduktsioonieleltomotoorjõudu näitab, kui suure magnetvoo muutuse tekitab juhi korral ühikuline voolu muutus. Mahtuvus- füüsikaline suurus, mis iseloomustab keha võimet salvestada elektrilaengut. Rakendused- ne znaju Valjuhääldi - enamasti seadet, mida kasutatakse elektriliselt edastatava helisignaali tagasimuundamiseks õhus levivaks helilaineks ehk kuuldavaks heliks Mikrofon on andur, mis muundab helivõnkumised elektrilisteks signaalideks. Salvestamine magnetribale- kaardilugeja seade Muut...

Füüsika → Füüsika
6 allalaadimist
thumbnail
6
docx

MIS ON TERVISLIK TOITUMINE

väherasvaseid lihatooteid. Vorsti, viinerite ja singi tarbimisega tuleks olla mõõdukas. Neljas korrus: lisatavad toidurasvad, pähklid ja seemned Rasvade tarbimisega tuleb olla mõõdukas. Lisatavatest toidurasvadest võiks suurendada õli kasutamist, vältida aga tahkete margariinide, suure lisaainete sisaldusega määrdemargariinide ning majoneeside kasutamist. Päevas on soovitatav süüa 3­4 portsjonit lisatavaid rasvu, pähkleid või seemneid. 1 portsjon on umbes 1 teelusikatäis rasvainet. Püramiidi tipp: mesi, moos, maiustused ning magusad karastus- ja mahlajoogid. Püramiidi tipp näitab, et maiustustest ei pea loobuma, kuid päevas võiks piirduda 2­3 portsjoniga. 1 portsjon on umbes 2 teelusikatäit suhkrut, mett, moosi, 1 küpsis või 100 ml karastus- või mahlajooki. Alati peab olema kättesaadav puhas joogivesi! Organismi veevajadus on 28­35 ml kehakaalu kg kohta

Toit → Toitlustus
27 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Füüsika Kordamisküsimused II

Energi miinumum printsiip väidab, et kõik iseeneslikud ehk mitte välismõjust tingitud protsessid looduses kulgevad uuritava süsteemi energia vähenemise suunas. Tõrjuse printsiip väidab, et kaks ainelist objekti ei sa täpselt samal ajal täita ühte ja sama ruumiosa. Mistahes aineline objekt tõrjub teist ainelist objeksti. 8. Mis on alusosake? Alusosake on aine kui looduse põhivormi jagatavuse piir, vähim teadaolev portsjon ainet. 9. Mis on füüsikalin printsiip ja mis on aktsoom? Füüsikaline printsiip on looduse vaatlemisel tehtud kõige laiema kehtivusalaga üldistus. Aktsioon on tõestamist mittevajav alusväide matemaatikas. Aktsioomi kehtivust tõestab see, et kõik temast tilenevad üksikväitel osutuvad tõeks. 10.Mida tähendab, et sündmused on põhjuslikult seotud? 11.Defineeri töö ja energia Töö on füüsikaline suurus, mis kirjeldab protsessi- keha või kehade

Füüsika → Füüsika
8 allalaadimist
thumbnail
20
pdf

Rasedusaegne rauaaneemia- toidusoovitused, isud, vitamiinid, mineraalid, rauarikas menüü

 joogiks taimeteed Smuutisi võid teha erinevaid, (komponentideks võid panna banaani, kiivi, pirni, õuna ja erinevaid marju ja lahjendada vee (võid lisada ka jääd) või maitsestamata jogurtiga.) I Vahepala mitmele: smuuti (puuvilju pese korralikult) 100 ml maitsestamata jogurt 1 kiivi 1 banaan Mõni mandel/ pähkel/ linaseeme Kui sul on kodus sügavkülma pandud marju, siis oleks väga hea (jõhvikad, mustikad, maasikad vaarikad) Joogiks vesi Kiivi-kirsi smuuti, portsjon kahele: 1 banaan 2 kiivit 100g kirsse 100 g mustikaid Vett Blenderda II vahepala: täistera rukkileib hummusega Joogiks: 1 klaas tomatimahla Hummus, täisteraleib, värske kurk, tomat (1 portsjon) Liina Raidoja Toitumisnõustaja ja treener Hummus:  1 purk konserveeritud kikerhernest

Toit → Toit ja toitumine
9 allalaadimist
thumbnail
31
odp

Kaubagruppide liigitamine

KAUBAGRUPPIDE Mariete Kanarbik LIIGITAMINE 105 MRA PIIM/PIIMATOOTED PIIM HAPUKOOR KEEFIR KODUJUUST KONDENSPIIM PETT RJAZENKA SÕIR VADAK VAHUKOOR KOHUPIIM KOHUKE JOGURT LIHA KANALIHA SEALIHA VEISELIHA FRIKADELL HAKKLIHA KOTLET LIHAMASS SALAAMI VORST MUNAD/VÕID MUNAD SUURUSES M ­ XL KOLLASED TALUMUNAD PEREMUNAD HIIDMUNAD VUTIMUNAD ÕRREKANADE MUNAD MUNAVALGEMASS PANNKOOGITAIGEN TALUVÕI SOOLAKRISTALLIDEGA VÕI MARGARIIN TAIMNE RASVAVÕIE RASVASEGU POOLRASVANE MARGARIIN LAKTOOSIVABA VÕI KÜPSETUSMARGARIIN JUUSTUD VIILUJUUST JUUSTUPULGAD RIIVJUUST SUITSUJUUST JUUSTUKUUBIKUD TOFU KÕVAJUUST DELIKATESSJUUSTUD MÄÄRDEJUUSTUD GURMEE JUUSTUD LEIB/SAI LEIVAD ­ SEEMNETEGA/SEEMNETETA KOORIKLEIB TÄISTERA LEIB NÄKILEIVAD SAI ­ SEEMNETEGA/SEEMNETETA SEPIKUD/KUKLID/LAVASID VALMISTOIDUD SALATID JAHUTATUD VALMISTOIDUD MAGUSTOIDUD SUSHI KUIVAINED JAHUD MAKARONID RIISID TANGAINED GURMEE KUIVAINED HOMMIKUHELBED/MÜSLID/KIIRPUDRUD KU...

Majandus → Kaubandus
7 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Filterkohv

Filterkohvi meetodil valmistatud kohvis on kõige selgemini tunda erinevate kohvide maitse erinevusi. Töövahendid: Filterkohvimasinad Tass ­filterkohv tassis valmistamiseks Kohviveski kohviubade jahvatamiseks Termosed ­ säilitamiseks Kohvifiltrid Koostisained: Kohv ­ kohvioad Vesi Serveerimisvahendid: Alustassiga tass Lusikas `'Filterkohv tassis'' valmistamine: 1. Jahvatada kohvioad. 2. Kuumutada vesi keemispunktini, tõstke pliidilt. 3. Kallata esimene portsjon vett kohvitassi selle kuumutamiseks. 4. Umbes 15 sekundi pärast on tass kuumenenud ning kannus oleva vee temperatuur langenud sobivale tasemele. 5. Nüüd kallata tassist vesi välja ja asetage selle peale filtriga varustatud filtrihoidja. 6. Mõõtke filtrisse kohvipulber ning raputage veidi filtrihoidjat, et kohvi pind muutuks tasaseks. 7. Nüüd kallake veidi vett aeglaselt ja väga peene nirena ja võimalikult ühtlaselt kohvi

Toit → Joogiõpetus
13 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Sool ja suhkur toidus

(E950), aspartaami (E951), tsüklamaate (E952), sahhariini (E954), sukraloosi (E955), taumatiini (E957), neohesperediini (EE959), neotaami (E961) ja polüdekstroosi (E1200). Suhkru ületarbimise vältimiseks tuleks eelkõige piirata toidupüramiidi tipus ehk suhkrute ja maiustuste korrusel asetsevate toodete tarbimist. Neid on soovitatav päevas tarbida maksimaalselt 2–4 portsjonit (üks portsjon annab ca 40 kcal – neist saadav päevane energiakogus ei tohiks ületada 200 kcal). Üks portsjon on näiteks 2 tl suhkrut, mett või moosi, 10–15 g küpsist, 10 g šokolaadi või kompvekke ja 1 dl magusat karastusjooki. Suhkruid saab toidupüramiidi erinevatelt korrustelt. Mahlade, nektarite ja mahlajookide suhkrusisaldus Mahlale, välja arvatud pirni- ja viinamarjamahl, võivad tootjad lisada maitse parandamiseks suhkruid ja suhkrutooteid (kuni 15 g liitri mahla kohta). Mahla, millele on lisatud suhkruid ja suhkrutooteid üle 15 grammi 1 liitri

Toit → Toiduained
5 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Liha, hakkliha ja kala. (pooltooted nendest)

Poolto Lihaliik Suure- Paneerit Pooltoode/ Portsjon- Kuum- lisandid ode /Jaotust tükiline- ud tükelduskuj suurus töötlus ükk Portsjon- või u tükiline paneeri Väikese- mata tükiline Rostbii Veiselih Sisefilee - Portsjoneer 2-3 viilu Praetakse Praetud f a tervelt, itakse 1-1,5 portsjoni väheses liharooga välisfile välisfilee cm s, rasvas dele e, 1-2 kg paksusteks 3 ümberringi sobivad sisefilee tükkidena, viiludeks, valmidus lisandid. , seotakse astet reietüki d, sisemin e ...

Toit → Kokandus
39 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Suhkur

"Siirupid on suhkrulahused. Eelistada tuleks neid, kuhu pole lisatud lõhna- ja värvaineid. Üks selline on näiteks melassisuhkur, mis on väga tume suhkrupeedi toorsiirup ja sobib küpsetistesse ja kompottidesse, aga paar teelusikatäit võib lisada ka marinaadile või lihatoidule," soovitab kulinaariaõpetaja. Kui palju võib suhkrut süüa? Uute Eesti toitumissoovituste järgi on normaalne tarbida suhkrut, maiustusi ja karastusjooke maksimaalselt kaks kuni neli portsjonit päevas. Üks portsjon kujutab endast kas kaks teelusikatäit mett, suhkrut või moosi või 10­15 grammi küpsist või kümme grammi sokolaadi. Kes paneb hommikul ja õhtul tee sisse kaks teelusikatäit suhkrut ja sööb kaks-kolm küpsist, ei tohiks sel päeval tegelikult rohkem magusat süüa. Tihti kiputakse unustama, et suhkrut leidub väga paljudes toitudes, näiteks saiakestes, magustoitudes jm roogades.

Keemia → Keemia
15 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Hääliku õigekirja raskete sõnade tabel 9.klass

H ÕIGEKIRJUTUS h sõna algul h sõna keskel h sõna lõpus hajameelne psüühika ­ psühholoogia almanahh harrastama mehhaanika ­ mehhanism kasahh halastamatu sahhariin krahh herilane arahhis tsehh hubane stiihiline tsehh hulgus papaaha epohh hurtsik mahorka sahh hütt abstraheerima Aga: Kaashäälikuühendis: Aga hüüdsõnades: ulguma tsehlanna aitäh ulgumeri korjas pohli ...

Eesti keel → Eesti keel
27 allalaadimist
thumbnail
13
docx

SAUE GÜMNAASIUMI ÕPILASTE TOITUMISHARJUMUSED JA SELLE MÕJU ORGANISMILE

Vorst, tanguvorst 150 grammi 2. Kissell, õuna 100 grammi 3. Kukkel, terakukkel 2 tk ÕHTUSÖÖK 1 keskmine 1. Praetud kartulid (toored), praetud õliga portsjon 1 keskmine 2. Sealiha, kondita, keedetud portsjon 1 keskmine 3. Bolognesekaste, segahakklihast portsjon 4

Bioloogia → Bioloogia
48 allalaadimist
thumbnail
1
doc

100 keerulist sõna + lauseliigid

Kreutzwald 36. ressursid 69. mateeria 4. kaheksateistkümneaastane 37. mehhanism 70. boheemlane 5. karameljas 38. efektne 71. Sisyphos 6. professionaalne 39. Faehlmann 72. saslõkk 7. familiaarne 40. kurioossed 73. portsjon 8. annulleerima 41. mahhinatsioonid 74. sedööver 9. rezissöör 42. palsam 75. bestseller 10. atentaat 43. illegaalsed 76. monarhia 11. kandidaat 44. renessanslik 77. konkurslane 12. piiskop 45

Eesti keel → Eesti keel
159 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Optika

kusjuures valguse intensiivsus mingis ruumipunktis on määratud elementaarlainete liitumise tulemusega. Samas faasis olevad lained tugevdavad üksteist, vastasfaasis olevad lained nõrgendavad või kustutavad üksteist liitumisel. Näeme maailma värvilisena, kuna esemetelt peegeldunud (ka kiirgunud) valgus tekitab meie silmis valgusaistingu. Erineva lainepikkusega valguslained põhjustavad erinevaid valguaistinguid. Footon ­ kvantoptikas energia portsjon. Valguskvant, mille kaupa kiirgub valgus aatomist. Valgus on footonite voog. Footoni energia. E= hf Footonil pole seisumassi, st ta ei saa eksisteerida paigalolekus. E=mc² (footoni massi leidmiseks) Footoni impulss p=mc Murdumisseadus täieliku peegeldumise kohta sin/ sin90º = n2/n1 Kui esimeseks keskkonnaks on vaakum või õhk, siis sin = 1/ n1 Lainefront on pind või joon, mis eraldab keskkonda, kuhu laine pole veel levinud, sellest keskkonna osast, mille laine on läbinud

Füüsika → Füüsika
133 allalaadimist
thumbnail
5
doc

EESTI ORTOGRAAFIA PÕHIPRINTSIIBID

EESTI ORTOGRAAFIA PÕHIPRINTSIIBID 1. Foneetiline printsiip (kingad, pink, kang) 2. Morfoloogiline printsiip (kärbsed, jõudsin, jalgsi; teekäija, käia) 3. Traditsiooniprintsiip (suur ja väike algustäht, osa kirjavahemärke, kaashäälikuühend, täishäälikuühend, h sõna alguses, g, b, d sõna alguses, kellassepp, kullassepp) 4. Semantiline printsiip härja silm - härjasilm varsa kabi ­ varsakabi suur tükk ­ suurtükk väike mees - väikemees sama saame saama kali kallis kallid urin vurrid vurre kamin kammid kamme kana kannud kanne kava ­ kavva maja ­ (majja) asi kassid kasse ehe tsehhid tsehhe lugu...

Eesti keel → Eesti keel
2 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Retseptid/Toidud Haavandilist Koliiti põdevale

Lõika kanafileed paari sentimeetri pikkusteks peenteks ribadeks ja raputa neile peale veidi jahvatatud paprikat, sega läbi ja jäta maitsestuma. Kastme jaoks haki ürdid võimalikult peeneks ja lisa muud ained. Lõika kurk kuubikuteks ja pane kastmesse maitsestuma. Seejärel lõika sai kuubikuteks ja raputa peale küüslaugusoola. Kalla saiakogusest pool pannile, sega kiirelt 1 spl sulatatud võiga läbi ja prae segades ühtlaselt krõbedaks ja kuldpruuniks. Prae samal viisil teine portsjon. Pane pannile veidi õli, kuumuta pann kõrge kuumuseni ning prae broilerifileeribad pidevalt segades pruuniks. Rebi salatilehed tükkideks ja sega kastmesse. Lisa jahtunud broileriribad ning sega hästi läbi. Tõsta salat madalasse kaussi, puista peale saiakuubikud ja serveeri kohe. Hiinapärane kanasupp Koostisained 250 g kanafilee 200 g Porgand 1 tk Harilik sibul 1 küünt Küüslauk 1 l Kanapuljong 150 g külmutatud või värsked herned 0 sool 0 Must pipar 50 g Munanuudlid

Muu → Terviseõpetus
2 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Dukani dieet

Ühel päeval nädalas võib veidi patustada. Jälgi endiselt, et sööksid piisavalt valgurikkaid toiduaineid. Menüü: - Söö nii palju munavalget ja köögivilju kui jaksad, olenemata kogusest, kellajast või kombinatsioonist. - Väldi suhkrurikkaid puuvilju nagu banaane, viinamarju, kirsse, kuivatatud puuvilju ja pähkleid. - Söö iga päev kaks viilu täisteraleiba madala rasvasisaldusega võiga. - 40 grammi juustu on lubatud. Vältida tuleks aga hallitusjuustu või fetat.- Üks portsjon nädalas makarone (225 grammi), läätsi, ubasid, herneid, pruuni riisi või kartulit. - Sea- või lambaliha võib süüa kaks korda nädalas. Lisareeglid: - Lubatud on üks väike magustoit või klaas veini. - Üks päev nädalas söö ainult valku sisaldavaid toiduaineid. - Söö kaks supilusikatäit kaerakliisid. - Kõnni vähemalt 25 minutit päevas. Võimalusel kauem. 4. Stabiliseerimisfaas Nüüd on oluline oma ideaalkaalus püsida. Kuuel päeval nädalas võib

Keeled → English in South-East Asia and...
1 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun