Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"pikantne" - 36 õppematerjali

thumbnail
12
doc

Romantiline Õhtusöök

.......................................................................... 9 TÖÖPLAAN..................................................................................................................................10 SEADMED, TÖÖVAHENDID JA SERVEERIMISVAHENDID...............................................11 LAUAKATE SKEEM................................................................................................................... 12 Menüü Eelroog Pikantne salat toorjuustuga (kartul ,tomatid ,kaalikas ,peet) Pearoog Paneeritud kanafilee ( poarmesani juust ,kreeka pähkel, riivsai ,kanafilee ,karrikaste ,porgand) Järelroog Riivsai maasikavahukoorega (vormisairõõskoor ,maasikad ,melissileht ,jõhvikad) MENÜÜ PÕHJENDUS

Toit → Kokandus
180 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Rokokoo

ANTOINE WATTEAU 1684-1721 Puhas rokokootunde ja kerguse väljendus. Sündis Põhja Prantsusmaal, asus 1702 aastal Pariisi. Varasemad maalid väikeseformaadilised olustikupildid. Watteau pühendub teatrimiljöö ja kõrgema seltskonnaelu kujutamisele. Kompositsioon rafineeritud ja elegantne, kerge, graatsiline, mahe. Tulvil salajast igatsust armastuse järele. ,,Ärasõit Kythera saarele" ,,Gilles" HONORE FRAGONARD (1732-1806) Peateemaks naised ja armuelu. Ta on kergemeelne ja pikantne, vaimukas. ,,Kiik" ,,Salajane suudlus" THOMAS GEINSBOROUGH (1727-1788) Portreemaalija. Jahedavõitu koloriit.

Kultuur-Kunst → Kunst
79 allalaadimist
thumbnail
15
odp

Hispaania köök

Hispaania Rahvusköök Merilin Vallimäe 031MT Hispaania Rahvusköök Traditsiooniline Hispaania köök on väga mitmekülgne köök. Erinev maastik ( mägiseid, tasadikke) Palju viljakaid alasid. Igale alale on iseloomulikud pisut erinevad toidud ja nende valmistamisviisid. Vahemere köök Vahemere köök on mitmekülgne ja väga tervislik. Peamised komponendid ­ nisu, oliivid, ja vein. Lisanduvad ka muud toiduained nagu näiteks : - riis - küüslaauk - köögiviljad, puuviljad - maitseroheline - juust jogurt - kala, liha, - munad Vahemere köök Oliivid Nisu Andaluusia köök Lõuna ­ Hispaania köök on paljude erinevate köökite segu. Leidub palju hulgalised puu -ja köögivilju. Sealiha toitude mitmekülgne valik. Maitsvad desserdid Olulisel kohal mitmesugused supid eriti köögiviljasupid (gazpacho) ja toidud keedetud l...

Toit → Kokandus
41 allalaadimist
thumbnail
22
pptx

Juust

 Vaar lõigatakse väiksemateks tükkideks, vormitakse, nõrutatakse, soolatakse ja külvatakse hallitusseen. Nõeltega süstitakse juustu sisse hapnik, et juba varem juustu sisse pandud hallituskultuur seal arenema hakkaks. Seeneniidistik hakkab arenema seespoolt väljapoole.  Gorgonzola juust  Bleu de Bresse  Danish Blue  Stilton Juustusordid  Atleet  Bel Piemonte juust  Feta ehk fetajuust  Hollandi leib  Maasdammeri juust  Parma juust  Pikantne juust  Šveitsi juust  Vene juust  Viru juust https://www.youtube.com/watch? v=43Y7MuwGXX4 Aitäh kuulamast!

Toit → Toiduaineõpetus
3 allalaadimist
thumbnail
5
ppt

Josephine restoran

....... sidrunimaitseline valge Moscato ........ sokolaad 7. Marc de Champagne trühvlid ........ Pierre lemmik muskaadimaitseline 8. Dolce Trio trühvlid ........ martsipan, karamell, mokka 9. Krõpsuvad trühvlid ........ erinevad pähklid ja sokolaadikreemid sokolaad (mõru) 10. Orangette ........ karamelliseeritud apelsin 11. Pikantne chilli trühvel ........ chilli sokolaadikreem (mõru) 12. Caffe Corretto ........ espresso, grappa, sokolaadikreem 28. Mela Verde ........ (mõru) 13. Toscana päike ........ pähklikreem, valge sokolaad õunakreem, valge 14. Voce della Nonna ........ sokolaadi, pähklikreem, ingver 15. Grappa di Amarone ........ sokolaadi-mandlikreem, grappa 16. Sokolaadi-ürdi trühvel ........ sokolaad, ürditõmmis (mõru)

Eesti keel → Eesti keel
16 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Juust

vältida hambaaukude teket! Juustusorte · juust Atleet · kamambäär · Bel Piemonte juust · kostromaa juust · Brie juust ehk Brie ­ · Maasdammeri juust valgehallitusjuust · mozzarella · brõnsa · Parma juust · Cheddari juust · Pikantne juust · Edami juust · ricotta · Emmentali juust ehk Emmental · rokfoor ehk Roquefort ehk · feta ehk fetajuust Roqueforti juust · Gorgonzola juust · Stiltoni juust · Gouda juust · Sveitsi juust · Gruyère'i juust · Vene juust · hollandi juust · Viru juust

Toit → Toiduainete õpetus
16 allalaadimist
thumbnail
15
ppt

Hispaania rahvusköök

Hispaania rahvusköök Janeli Toomel 10b Mitmekülgne Täienenud tänu paljude maade kultuuride mõjutustele. Vanadelt roomlastelt oliivisalud Araablastelt - mandlid, tsitrused ja aromaatsed vürtsid. Ameeriklastelt - tomatid, magus ja mõru kaunpipar (chilli), kabatshok (zuccini), erinevat sorti oad, kartul, shokolaad ja vanilje. Tapas Mereannid ­ mitmesugused kalad, molluskid, teod, vähid Tapas Vahemere köök Väga tervislik Road pakuvad esteetilist naudingut. Vahemere dieet - nisu, oliivid ja vein. Lisanduvad veel muud toiduained - riis, küüslauk, köögivili ja maitseroheline, juust ja jogurt, kala, liha, munad ja puuvili. Andaluusia köök Paljude erinevate köökide segu. Puu-ja köögiviljad. Mitmekülgne sealihatoitude valik Väga maitsvad desserdid. Supid, eriti köögiviljasu...

Keeled → Hispaania keel
60 allalaadimist
thumbnail
8
docx

"Tugeva väetiselahuse mõju kress-salatile"

Salatkress on erakordselt kiire kasvuga. Soodsates tingimustes (niiskus) idanevad seemned 24 tunni jooksul. Talvekuudel kasvavad taimed 2-3 nädalaga, suvel 5-6 päevaga 6-10 cm pikkuseks. Maitseainena ja salatiks tarvitatakse noorelt, enne õievarte moodustumist. Lehed sisaldavad rohkesti proteiini, mineraalainetest kaltsiumi-, kaaliumi-, fosfori-, joodi- ja rauaühendeid. Salatikressil on tugevalt vürtsine, veidi pikantne sinepi- või rõikataoline maitse, mis on tingitud sinepiõli glükosiididest ja mõnuainetest. Nende hulgas leidub ka antibiootilise toimega ühendeid. Salatkress tekitab söögiisu, soodustab vereloomet, maomahla ja sapi eritumist ning tänu kõrgele C-vitamiini sisaldusele leevendab väsimust. (Luigela,A. 2000). Kress-salatis peituvad inimesele toonust andvad ained, millele lisanduvad ka taime meeldivad maitseomadused. Seetõttu ongi kress-salat kõige hädapärasemate maitsetaimede hulgas

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Praktikaaruanne - Restoran Mezzo

tuunikalasalat; soe mahlane kanafileesalat; hullutav üleküpsetatud emmentaali- juustu salat metskirsikastmega; Farfalle vahemere andide ja päikseküpsete tomatitega; Penne rigate kanafilee, puravike, priskete punaste tomatite ja kreemjuustukastmega; värvikas kartuli porru püreesupp röstitud Riia lahe räimefileega; Mezzo vahemere bouillabaisse supp; Ingverihõnguline sametine kõrvitsapüree Eesti jõevähi sabadega; Toscana pikantne tomatipüreesupp krõbedate croutoonidega; gurmaani unistus - ahjus küpsetatud ahven rohelise herne cappuccino kastmega; grillitud lõhesteik parma singi embuses vallatu kurgi- meloni-mündisalsaga, krõbeda polenta ning siidise koorekastmega; puravike ja porrulauguga täidetud kohafileerull maheda ürdikastmega, värviküllase salsa ning metsiku riisiga; Õrn täidetud kanafilee toorsuitsupeekonis,

Toit → Kokandus
304 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Kunsti ajaloo konspekt ptk (20, 21, 25) 12.klass

Kunsti ajaloo konspekt (ptk 20, 21, 25) 12. klass Peter Paul Rubens (1577-1640) - Flandria maalikunstnik; kõige barokilikum maalija; jõuka kodaniku poeg, hea haridusega, reisis palju; maalimisel kasutas palju õpilaste abi, tegi ise vaid kavandi ja viimistluse; ühendab barokis eluläheduse idealiseerimisega; paljud ta maalis on üles ehitatud diagonaalidele (nt Leukippose tütarde röövimine ja Minerva kaitseb Paxi Marsi eest); temaatika küündib mõnikord lausa märatsuseni; maalide üldmulje toretsev ja jõuline Maalide põhitemaatikad: ● Piiblist (kristuse kannatusloo alatari pildid) ● antiikmütoloogiast (Kristuse meeleline nautlemine) ● allegoorilised teosed (ajaloolised Prantsusmaa kuninga lese tellimused) ● dekoratiivsed teosed (Leukippose tütarde röövimine ja Minerva kaitseb Paxi Marsi eest) ● portreed (nt ta naisest) ● maastikupildid (lüürilised...

Kultuur-Kunst → Kunsti ajalugu
4 allalaadimist
thumbnail
12
doc

KAUNID DAAMID OLÜMPOSELT

kaunim surelik mees ­ Trooja kuningapoeg PARIS. Nii tõttasidki kolm jumalannat Parise juurde Troojamaale (tänapäeva Türgis), kus noormees karjatas lambaid Ida mäe jalamil. "Siin me oleme," laususid kaunitarid. "Anna õun sellele, kes on sinu meelest meist kolmest kõige ilusam!" Parise valik langes Aphroditele, kes tõotas noormehele maailma kõige ilusama naise armastust. Kõige ilusam naine oli Sparta kuninga Menelaose abikaasa HELENA. Veel üks pikantne lugu taevakuningannast Herast. Te ju teate, et kreeklaste vägilase Heraklese ema oli surelik naine, isa aga peajumal Zeus. Kui Herakles ilmale tuli, viis Zeus imiku hetkeks Olümposele ja poetas magava Hera kaissu, kus poiss kohe naise rinnanibu oma suhu võttis. (Nii tahtis Zeus poja Hera jumaliku rinnapiimaga tugevaks muuta.) Kui Hera liiga ägedalt imeva Heraklese rinna küljest lahti rebis, purskus tema rinnast piim. Seda piima näeme meiegi sügis- ja talveöödel tähistaevas

Ajalugu → Ajalugu
8 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Kastmed

seened ja purustatud tomatid, segatakse juurde pruun puljong ja keedetakse tasasel tulel 3-4 tundi (mahuni kuni 1 liiter) aeg-ajalt segades. Jahutatakse ja kurnatakse. 2 Tuletatud pruunid kastmed: Jahimehe kaste Piprakaste Jäägrikaste Mustlaskaste Apelsinikaste Itaalia kaste Pruun sibulakaste Burgundia kaste Pikantne kaste Robert'i kaste Hapukoore kaste Bercy kaste Hele põhikaste (sauce velouté) Koostisained: kastmevedelik, nisujahu, rasvaine Kastmevedelik: vasika- ja veiselihapuljong, ulukilihapuljong, linnulihapuljong, kalapuljong Tihendamiseks: kollast rasvas kuumutatud jahu, või (margariin, õli), jahuvõi (beurre manié). Valmistamine: Valmistatakse hele segu (blond roux). Rasvaine sulatatakse kastmepannil, milles kuumutatakse nisujahu teralise konsistentsini (jahu värvus kollakas)

Toit → Kokandus
47 allalaadimist
thumbnail
23
pptx

Hollandi kunst 17. sajandil.

Fourth level esemete, rõivaste ja Fifth level mööbli materjali illusionistlikus kujutamises. · Piltide aineks on mõni jutustus. Jan Steen. Ristsed. · Tihti oli see satiiriline või moraliseeriv, vahel ka peidetult pikantne. Peamised zanrid - Olustikumaal Click to edit Master text styles · Jan Vermeer van Delft Second level Third level (1632-1675) Fourth level Fifth level Enamasti kujutab

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
4 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Aroomiühendid

Aroomiühendid Jagatakse kahte rühma: 1) Need, mis annavad maitset 2) Need, mis annavad lõhna Lõhn ­ kindlatest lenduvatest ühenditest ninaõõnsuses asuva haistmiselundi kaudu haistmismeele tajutud väärtus. Aroom on lõhn heas tähenduses. Neli tähtsat maitseaistingut: 1) Hapu 2) Magus 3) Kibe 4) Soolane Glutamaat stimuleerib viiendat põhiaistingut/-maitset, milleks on umami. Ortonasaalne tabamine Retronasaalne tabamine Lõhnade eristamise võimetus on seotud: 1) anosmia ehk haistmisvõimetus (lõhnataju puudub) 2) ageusia (maitsmismeel puudub) Aroomiühendite keemiline olemus toiduahelates Siia kuuluvad: 1) Alifaatsed ühendid (ei sisalda tsüklilist struktuurielementi) 2) Alitsüklilised ühendid (tsüklilised ühendid, mis ei sisalda aromaatset tsüklit) 3) Aromaatsed ühendid (sisaldavad molekulis vähemalt ühe benseeni tsükli) 4) Hetereotsüklilised ühendid (tsüklilised orgaanilised...

Keemia → Toidukeemia
29 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Hispaania köök

Sisukord Sissejuhatus 1 Kahtlusteta kuulub Hispaania suurimate veetluste hulka siinne köök, mis oma kvaliteedi ja mitmekülgsuse poolest on üks maailma parimaid. Rääkides Hispaania köögist, ei saa kõneleda üksnes ühest rahvusköögist, vaid rääkima peab arvukatest piirkondlikest toidukultuuridest ja toiduharjumustest, millele on mõju avaldanud nii kliima kui ka elustiil. Taimse rasvana kasutatakse Hispaania köögis peamiselt oliivõli ja loomse rasvana searasva. Araabia toidukultuuri mõjutusena kasutatakse lugematul hulgal erinevaid puu- ja köögiviljasorte, Ameerikast jõudsid siinsele söögilauale ka kartul ja tomat. Hispaania köögi edukus tuleneb ka oskusest kaas ajastada vanu traditsioonilisi roogi ja retsepte, tuues samal ajal sisse ka hulgaliselt uusi maitseid ja aroome. Hispaania kööki iseloomustavad jõulised, selgejoonelised ning heas mõttes pretensioonitud road. Hispaanlased tunnevad söögist suurt mõnu ega hoia k...

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
60 allalaadimist
thumbnail
9
docx

HINNAPAKKUMINE Lõputöö, Eksamitöö

PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUS MAJUTUSTEENINDUS Carolina London HINNAPAKKUMINE TÖÖALASE VÄLJASÕIDU KORRALDAMISEKS HOTELLIS LONDON Lõputöö Pärnu 2014 SISUKORD SISUKORD..................................................................................................... 2 HINNAPAKKUMINE......................................................................................... 4 KOKKUVÕTE.................................................................................................. 6 LISA 1 TOITLUSTAMINE..................................................................................8 LISA 2 LISATEENUSED................................................................................... 9 2 VASTUSKIRI Tere austatud Katrin Tamm! ...

Turism → Turism
11 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Hispaania ja Flandria kunst 17

) MAASTIKUMAAL (iseseisev ja realistlik, linnavaated, marinism – meremaal, loomamaal) Porteemaal – esindajad: FRANS HALS Olustikumaal – esindajad: JAN STEEN, PIETER de HOOCHi, JAN VERMEER van DELFT. Maalide formaat väike. Olustikumaalides võistlesid kunstnikud esemete, rõivaste ja mööbli materjali illusionistlikus kujutamises. Sageli oli piltide aineks mõni jutustus. Tihti on see satiiriline või moraliseeriv, vahel aga ka peidetult pikantne. Jan Vermeer kujutab interjööre, tavaliselt ainult ühe või kahe inimfiguuriga. Tegevus on nendel piltidel vähetähtis, kogu nende võlu peitub meisterlikus maalilises teostuses. Vermeer kasutas enamasti kargeid külmi toone. Üle kogu pildi hajutatud valgusega lõi ta endastmõistetava, sugestiivse ruumikujutse. Natüürmort – esindajad: WILLEM KALF, WILLEM CLAESZ HEDA Maastikumaal – esindajad: JACOB van RUISDAEL (sidus loodusvormide täpse kujutamise romantiliste meeleoludega

Ajalugu → Ajalugu
10 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Vana-Kreeka kunst

Teeba kuninga tütar SEMELE sünnitas Zeusile DIONYSOSe - tulevase veinijumala. Järgides talle amme kujul ilmunud armukadeda Hera nõuannet, soovis Semele Zeusilt, et see näitaks end talle oma tõelisel kujul. Zeus, keda kohutas lubadus iga Semele soov täita, ilmus välgu ja müristamisena ning Semele hukkus tules. Zeus päästis Semele sündimata lapse: ta kandis Dionysost oma reide õmmelduna tulest välja. Herakles maadlemas Antaiosega. Üpris pikantne, kuid kurva lõpuga lugu juhtus Artemist saatva nümfi KALLISTOga, kes nagu Artemiski tõotas igavesti neitsiks jääda. Zeus armus neiusse, ootas ära, mil Artemis ilma Kallistota jahile läheb, moondas end naiseks, kes sarnanes Artemisega nagu kaks tilka vett, ja sellisel kujul võrgutas neiu. Suur oli jahijumalanna üllatus, kui ta peagi avastas, et tema neitsilik sõbratar on rase. Karistuseks sõnamurdmise eest moondas ta neiu emakaruks ja asus otsemaid loomale jahti pidama.

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
46 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Maailma köögid

KOOL ENDA NIMI MAAILMA KÖÖGID Referaad Juhataja: NIMI AASTA 2007 Hispaania köök 1 Hispaania köök on tüüpiline Vahemere maade köök, mida iseloomustab maitserohelise, tomatite, baklazaanide, pipra ja oliivide rohkus. Kuna Vahemere maade road on sarnased, võib nii mõnigi hispaania hõrgutis meenutada itaalia või prantsuse köögi toite. Hispaania köök on väga lihtne, siin domineerivad aed- ja juurviljad talupoegade söögilaualt ­ sibul, küüslauk, pipar, maitseroheline. Maitseaineid tarvitavad hispaanlased mõõdukalt, üksnes safranit pannakse toitudele palju. Kuna temperamentsed hispaania kokad armastavad rahvustoidu valmistamisel eksperimenteerida, on igal roal hulgaliselt eri variante (raske on mõista, milline neist on põhiline). Sellel maal serveeritakse mitmesuguseid salateid ja aedvilju praetult eraldi roana ning ka garneeringuna kalatoitude juurde. Hispaanlased armastavad väga rooga...

Toit → Kokandus
52 allalaadimist
thumbnail
5
docx

ARMASTUS KOLME APELSINI VASTU

suunas lahkunud, kriis on küpse. Clarice: Järelikult on meil soodne võimalus riigipiruka jagamiseks. Leandro: Väga soodne, kuid kuidas me teda jagame, kas pikuti või põiguti? Clarice: Me jagame ta ära terviklikut. Leandro: Missugust taktikat pakute? Clarice. Ma pakuks äkki välja linnade põletamise. Leandro: Ooo, ei maksa, see teeb ilma liiga soojaks." Clarice: Järelikult jääb meil järgi vaid must pee. Leandro: Oo, see on pikantne, see on mulle parim (paneb käed Clarice pepu juurde ja uurib sobivust). Clarice: Ma mõtlesin ,,Musta Peetrit" (vaatab pahaselt Leandrot ja näitab sõrme, mille nimi on Peeter). Leandro: Einoo, kui Peeter, siis Peeter ega sellepärast ei maksa riidu minna. (Istuvad laua taha) Clarice: Jagamist alustame riigi madalamatest struktuuridest. (Võtavad kaardid kätte) Leandro: Tähendab haridus ja kultuur. (Leandrol suurem kaart) Leandro: See on mulle. Clarice: See on teie portfell.

Kirjandus → Kirjandus
40 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Piimatooted

· juust Atleet · Bel Piemonte juust · Brie juust ehk Brie ­ valgehallitusjuust · brõnsa · Cheddari juust · Edami juust · Emmentali juust ehk Emmental · feta ehk fetajuust · Gorgonzola juust 7. · Gouda juust · Gruyère'i juust · hollandi juust · Hollandi leib · kamambäär · kostromaa juust · Maasdammeri juust · mozzarella · Parma juust · Pikantne juust · ricotta · rokfoor ehk Roquefort ehk Roqueforti juust · Stiltoni juust · Sveitsi juust · Vene juust · Viru juust Sveitsi juustu kuubikud 8. Keefir Keefir ehk kefiir on fermenteeritud piimajook, mida valmistatakse lehma-, kaameli-, kitse- või lambapiimast. Keefir on hapuka maitsega, kergelt gaseeritud ja vähese alkoholisisaldusega hapupiimatoode.

Bioloogia → Bioloogia
114 allalaadimist
thumbnail
15
odt

Toitlustuse konspekt

· serveerimise pidulikkuse taset. Näidismenüüd 2. 3 Külmad suupisted Külmad suupisted Koha sidrunivõiga Soolaforell sidrunivõiga Vormitarrend suitsuangerjast Karpkala veinitarrendis Suitsukalamuss Keedetud kala majoneesitarrendis Kohagalantiin Juustupaneeringus kalapallid Makrarullid munatäidisega Pikantne heeringas Lõhevahuga täidetud õunad Tuunikalatäidisega munad * * Pariisi pasteet Loomaliha tarrendis Seafileest medaljonid Vasikaliharulaad Broilerigalantiin Kalkuniterriin Singivalik puuviljadega Singirullid mädarõikavahuga Praekalkun mädarõikavahuga Tomatid keeletäidisega * * Toorsalativaagen Sinepikastmes toorsalat

Toit → Toitlustusettevõtte töö...
21 allalaadimist
thumbnail
12
rtf

Eesti Folkloor

Hakata veel seletama või põhjendama, et anekdoot kuulub rahvaluule või moekama poploori valdkonda, tundub lausa lahtisest uksest sissemurdmisena. Igaüks on siin ju mingil moel asjatundja, seda enam, et huumorimeele nappuse üle ei kurda keegi. Tihtipeale ongi anekdoot täiesti oma rääkija nägu. Ütle-mulle-sarja sobiks täiendama: Räägi mulle (oma meelest) hea anekdoot ja ma ütlen, kes sa oled. Anekdoodi kohta on lausutud palju häid sõnu. Ta on teravmeelne, tabav, lühike, pikantne, tihendatud sõnastusega, puänteeritud, päevakajaline; anekdoodi lõpus on vabastav naer jne. Vormilised mängureeglid jätavad sisule õnneks küllalt palju ruumi ja vabadust. Eestlaste seas ringleb massiliselt lugusid kindlatest isikutest, aktuaalsetest sündmustest, veidratest või lihtsalt naljakatest olukordadest. Mehed sõidavad tihti komandeeringusse ja saabuvad koju tingimata päev-paar varem, Armeenia Raadio vastab lõpututele küsimustele, eri rahvad kohtuvad võistlustel või

Kirjandus → Kirjandus
21 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Lisaained toidus

allergilisi reaktsioone aga samas seda võib ka muu aine šokolaadi koostisest. Geisha šokolaad on küll maitsev, kuid oma tervise peale mõeldes peaksin vahetama selle maiustuse hoopis tumeda šokolaadi vastu, mis on palju tervislikum. Ketšup 8 Sõna ketjap pärineb arvatavasti malai keelest, kus see tähistab Sojast valmistatud maitseandjat. Tööstulikult toodedetud pikantne vürtsikaste. Tuntuim neist on tomatipüreest, maitseköögiviljadest ja Vürtsidest valmistatud tomatiketšup. Lisaks on veel palju erinevaid ketšupeid, näiteks seene-, pähkli- jm. ketšupeid. Kasutatakse salatite, Liha- ja Kalatoitude maitsestamiseks. Kõigepealt võttis ketšupi omaks Aasias hulgaliselt asumaid omav Suurbritannia, seejärel Põhja- Ameerika ning lõpuks ka mandri-Euroopa. Lugematuid variante omav ketšup on magushapu Tomatikaste, mis sisaldab lisaks tomatile alati

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
5 allalaadimist
thumbnail
36
docx

Erinevate äädikate kasutamine kulinaarias

ja äädikat. Et hoida kala valgena siis leota seda vees millesse on lisatud äädikat. See hoiab ilusat värsket välimust. Kartulipüree valmistamisel pärast piima lisamist lisada natukene äädikat, see tagab püreele ilusa heleda värvuse. Kui teha suppe tomatist või tomati baasil siis tasub valmides lisada kaks lusikatäit äädikat mis toob esile maitsed. Keedusingi valmistamisel annab äädikas suurepärase maitse kui lisad 1tl keeduvette. Happesus ja pikantne maitse muudab toiduaine marinaadis suurepäraseks. Pehmendab kõvasi lihatükke. Äädikat saab kasutada, et kindlaks teha, kas vana sooda on veel piisavalt hea kasutamiseks. 2 spl äädikat ning 1 tl soodat ning see peaks kasutamiskõlbliku sooda puhul vahutama hakkama. Et teha kuldpruuni leiba, siis eemalda see ahjust natukene aega enne küpsetuse lõppu ning piserda üle äädikaga ja seejärel pane uuesti küpsema. Samuti võib lisada äädikat leiva retsepti.

Toit → Toiduaineõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
20
docx

Referaat: Juustud

LÄÄNE-VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL Ettevõtluse ja majandusarvestuse õppetool IK KÕ Raili Kääramees JUUSTUD Referaat Õppejõud: Liina Maasik Mõdriku 2011 SISUKORD 1. SISSEJUHATUS Juust on piimavalgu ja -rasva kontsentreeritud tahke, madala veesisaldusega suhteliselt pikaajalises säilivusega toode. Juustu valmistatakse osaliselt või tervikuna piimast, lõssist, osaliselt kooritud piimast, koorest, vadakukoorest, petist või nende toorainete kombineeritud segust. Juustu tehakse peamiselt lehmapiimast, harvemini lamba-või kitsepiimast. 2. JUUSTU AJALUGU 2.1 Legend juustu tekkimise kohta Legendi järgi leiutas juustu üks araabia kaupmees, kes läks kaameliga kõrberetkele, lambamaost paunas kaasas päevanorm piima. Õhtuks olid kuumus, loksutamine ja lambamaos sisalduvad ensüümid muutnud piima tahkeks kohupiimak...

Toit → Toidukaubandus
71 allalaadimist
thumbnail
13
pdf

Juustud

Ka tänapäeva Eestis toodetakse kõige enam Hollandi tüüpi juuste, mille eeskujudeks on Gouda ja Edam. Mõlemad on tüüpilised poolkõvad, hõreda augustuse, hea maitse ja väga kõrge toiteväärtusega juustud. Lisaks neile sortidele valmistatakse meil kaunis palju lahtise tekstuuriga poolkõvasid juuste, mis kuuluvad Svecia juustuklassi. Pärast tootmise lõpetamist Paides, meil Sveitsi tüüpi juustu ei tehta. Eesti juustude nomenklatuuri mitmekesistas mõni aeg tagasi veel Pikantne juust, mis valmib osaliselt limabakterite toimel. .(Poikalainen, V. Juustutehnoloogia.Tartu: FIE Väino Poikalainen, 2004. 18 lk.) Sortimendi laiendamist takistavad ebakindel majandus, oskusteabe vähesus ja vastavate toorarendusvõimaluste puudumine. Taasiseseisvuva Eesti juustutootmine hakkas jõudsasti arenema 1990. Aastate algul, mil toodangu maht kokku moodustas 13922 tonni. Hiljem, 1990. Aastate lõpus tekkis tagasiminek seoses piimatootmise madalseisu ja

Toit → Toiduhügieen
33 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Seen infektsioon

Milline näeb välja jalaseen Jalaseent on mitut erinevat tüüpi ja see võib haarata ühte või mõlemat jalga: Krooniline varvastevaheline infektsioon on kõige tavalisem. Seda iseloomustavad naha ketendus, lõhed või veeldumine. Niisket, veelduvat, ketendavat ja valulikku ala, sagedamini 4.ja 5.varba vahel, nimetatakse ka atleedi jalaks. Sellega kaasub sageli Gram- negatiivsete bakterite kolonisatsioon ja pikantne lõhn. Lööve võib väheselt ulatuda jalatallale, kuid jala pindmine pool on puhas. "Mokassiini" tüüpi seeninfektsiooni puhul võib näha vähest punetust ja valdavalt laialdast, kuiva, jahujat ketendust, tavaliselt mõlemal jalatallal. Haaratud on jalatalla ja jala külgmine osa, tüüpiliselt on puhas jalalaba pindmine pool. Kaasuda võib küüneseen. Põletikulist/villilist tüüpi iseloomustavad väikesed, sügelevad vesi - või mädavillid,

Bioloogia → Bioloogia
21 allalaadimist
thumbnail
152
docx

Barokk Prantsusmaal

Jean Simeon Chardin. Cat with Salmon Two Mackerel Pestle and Mortar Painting Jean Simeon Chardin. Cat with Ray Oysters Pitcher and Loaf of Bread Painting Jean Simeon Chardin. Pesunaine, 1735 ● Francois Boucher (1703-1770) Rokokoo dekoratiivmaali peameister. Heleroosa, helesinine. Francois Boucher. Diana pärast suplust, 1742 Francois Boucher. Venuse tualett, 1751 Francois Boucher. Putti lindudega, 1730-1733 ● Jean Honroe Fragonard (1732- 1806) Kergemeelne, pikantne, temperamentne, vaimukas. Jean Honroe Fragonard. Kiik, 1767 Jean Honroe Fragonard. Salajane suudlus, 1780 Jean Honroe Fragonard. Suplejad, 1765 ● Maurice Quentin de La Tour (1704- 1788) Portreemaalija. Maurice Quentin de La Tour, Louis XV Maurice Quentin de La Tour. Marquise de Pompadour ● Hubert Robert (1733-1808) Varemetemaalija. Hubert Robert. Terrass Marly pargis Hubert Robert. Imaginary view of the Gallery of the Louvre as a Ruin KUNSTKÄSITÖÖ *Mööblikunst.

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
13 allalaadimist
thumbnail
21
doc

Tervislik toitumine

Pakkudes sellist väljapääsu teame me, et olles kord tunda saanud mida tähendab hea seedimine, mis ilmneb toiduainete õige liigitamise tulemusena, ei soovi need inimesed enam tagasi pöörduda vanade toitumisharjumuste juurde. 2. Kehakaalu vähenemine. Kui te rakendate liigituse alusel toitumist, siis te hakkate rahuldusega juba ette nautima eesseisvat kaalumist. Miks? Aga sellepärast, et kõik teie liigsed kilod, puusade lihavus, käsivarte pikantne lopsakus ja tselluliidivorbid hakkavad kaduma justkui võlukepikese viipel. Enamus nendest kes liigitavad toiduaineid õigesti, märkavad rahuldusega, et iga nädalaga kaotavad nad poolteist kuni kaks ja pool kilo oma üleliigsest kaalust ­ kusjuures just rasvaladestuste arvelt, mitte ainult liigse vedeliku väljaviimise tagajärjel. Mis minusse puutub, siis esimese nelja kuuga, pärast seda kui alustasin ühe toidukorra ajal ainult ühte

Toit → Toitumisõpetus
110 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused(2)

1. Nimeta põhikastmed. Hele põhikaste, valge põhikaste ja pruun põhikaste. 2. Millised lähteained on vajalikud pruunikastme valmistamiseks? Pruuni puljongit(nt kalapuljong), võid, nisujahu, tükeltatud maitseköögivilju, hakitud seeni, purustatud tomateid. 3. Mis on demi-glace kaste? Täiustatud pruun põhikaste. 4. Loetle pruunist põhikastmest saadud tuletatud kastmeid. Jahimehe kaste, piprakaste, jäägrikaste, mustlaskaste, itaalia kaste, pruun sibulakaste, burgundia kaste, pikantne kaste, roberti kaste, hapukoore kaste jne. 5. Kuidas valmistatakse heledat põhikastet. Rasvaine sulatatakse kastmepannil. Selles kuumutatakse nisujahu teralise konsistentsini, jahusegu värvuse muutumiseni kollakaks. Jahusegul lastakse jahtuda ja sellele lisatakse pidevalt segades puljong. Kaste kuumutatakse liigutades keemiseni edasi keedetakse madalal kuumusel 30min. Pidevalt segades. Valmis kaste kurnatakse ja maitsestatakse lõplikult. 6. Nimeta heleda põhikastme tuletisi.

Toit → Kokandus
184 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Toidukauba eksami kordamisküsimused ja vastused

koorik, millele võidakse kasvatada ka valge hallituskiht, ning intensiivistub pikantsele juustule iseloomulik aroom ja maitse. Limajuustud - valmimisel osalevad piimhappebakterid ning limakoorikut moodustav mikrofloora, milles on rohkesti pärmseeni ja limabaktereid. Peale tugeva lõhna ja omapärase pikantse maitse annavad limabakterid juustule iseloomuliku oranzi värvuse. Tuntumad on Limburger ja Pikantne. Soolvees valmivad juustud - valmimine ja hoidmine toimub soolvees, meenutab kohupiima, koorik puudub, maitse soolane, tuntuim esindaja on Kreeka päritolu fetajuust. Toorjuust - valmistamiseks pastöriseeritakse sobiva rasvasusega piim, lisatakse juuretisena piimhappebakterikontsentraat, seejärel juustupiima kalgendavaid ensüüme. Moodustunud kalgend lõigatakse teralisteks tükkideks, soojendatakse, segatakse, tulemusena valmib juustutera, eraldub vadak. Juustutera pressitakse

Toit → Toit ja toitumine
103 allalaadimist
thumbnail
110
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp

konsistentsile tassis. Mida rohkem on ube röstitud, seda enam eraldub neist naturaalseid õlisid. Kohvi valmistamisel satuvad need õlid kohvitassi ning tekitavad kohvi raskuse ja täidluse aistingu. Seda nimetataksegi tekstuuriks, mis võib olla nii kerge nagu veel, kui ka raske nagu täispiimal. (Ibid) Aroom Aroom on meelitav, isuäratav lõhn. Eristatakse üheksat enimtuntavat kohviaroomi, mis sõltuvad kohviubade röstimistasemest: süsine, pikantne, vaigune, šokolaadine, karamelline, pähkline, taimne, puuviljane ja lilleline. Nagu ka veinitundjatelt, nii nõuavad need peened aroominüansid kohviarmastajateltki palju laiema sõnade ja maitsetunnetuse kirjeldamise valiku kasutamist. (Ibid) 23 4.7 Erikohvid Espresso on intensiivse maitse ja aroomiga kange itaaliapärane kohv, mis on valmistatud espressomasinaga

Toit → Toidukaubaõpetus
81 allalaadimist
thumbnail
62
pdf

Kirjandus- ja teatriteaduse alused

Kirjandus on väljamõeldis (ingl k fiction), mille vastandnähtuseks on mitte- väljamõeldis (ingl k non-fiction). Väljamõeldis on vale (lie) või poeetiline kujutelm (poetical imagery). Hiljem selle tähendus kitsenes. Tänapäeval mõeldakse väljamõeldise (fiction) all ilukirjandust, proosateoseid. Väljamõeldise ja mitte- väljamõeldise eristamine on üha keerulisem. Mitte-väljamõeldis on dokumentalistika ilukirjanduslike elementidega. USAs on selle populaarseks vormiks eluloo pikantne pihtimus. Laiemas tähenduses on mitte-väljamõeldis igasugune dokumentaaltekst. Kirjandus seega fluktueerib, olles vaheldumisi kirjavara või sellest sõltumatu, nihkudes kaunite kunstide suunas ja kaugenedes neist taas. Kuid kirjanduse eristamiseks on olemas kriteeriumid. Suurteose ehk kaanon on kujunenud ilusa ja üleva kategooria põhjal. See arusaam on mõjustatud Platoni esteetikast, mille kohaselt kunst peab lähenema absoluutsele ilule.

Teatrikunst → Kirjandus- ja teatriteaduse...
518 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Eesti lähiajalugu

EESTI LÄHIAJALUGU 07.02.12 Allikad ja historiograafia Lähiajaloo uurimise organisatsioonile struktuur. Eesti NSV, väliseesti ja taasiseseisvunud EV. Eesti NSV. Nõukogude võimu esmaseks ülesandeks oli uue ajalookäsitluse väljatöötamine. Selleks oli tarvis ideoloogiliselt ustavat teadlaskonda ja institutsionaalset tuge. Selle üsna suure ülesande esialgu püüti ära kasutada olemasolevate teadusorg struktuuri ja NSV Liiduga koostöösse läinud ajaloolased. Kõige olulisem mees oli Hans Kruus, kes läks uue reziimiga kaasa juba 40. aastatel, oli juuni pöörde aktiivne osaline. Hans Kruus 1920-30ndatel rajaski sisuliselt rahvusliku ajalooteaduse, oli kõige olulisem figuur ka sõjaeelses EV- s. Järgnevalt sai temast kuni 1950nda aastani väga oluline figuur, mitte ainult teaduse maailmas, ta oli sõjajärgsel perioodil ka Eesti NSV maastikul väga oluline kuju. Selle kinnituseks ka see, et just temast sai 1944. sügisel Eesti NSV välisasjade rahvakomissar...

Ajalugu → Ajalugu
83 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

Kostroma, Lahe, Ranna, Saare jt. T i l s i t i tüüpi juustud on poolkõvad, hapuka maitse ja pitsilise augustusega ­ Atleet, Vene ja Tarvastu juust. C h e d d a r tüüpi juustud on poolkõvad, kõrge piimhappelise kääritamisega. Neil on hapu või hapukas maitse, augustus puudub või on üksikud väikesed silmakesed ­ Cheddar. E s r o m tüüpi juustud on poolpehmed. Neil on terav, veidi ammoniaaki meenutav lõhn, terav maitse ja korrapäratu, praotaoline augustus ­ Pikantne juust. H a l l i t u s j u u s t u d moodustavad väga laialdase sortimendiga juustude rühma. Jagunevad olenevalt hallitusest R o q u e f o r t (rokfoori) tüüpi ­ sinihallitusjuustud ja C a m e m b e r t (kamambäär) tüüpi ­ valgehallitusjuustud. Sinihallitusjuustud on poolpehmed, lõikekohal on hallituskolded, konsistents on õrn, määritav või murenev, maitse terav, vürtsine ja soolane. Mõnedel sinihallitusjuustudel võib pealispinnal esineda ka valgehallitust

Toit → Toitumisõpetus
139 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun