Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"peti" - 25 õppematerjali

peti - lõssisegu standardiseerimine → separeerimine ja standardiseerimine → homogeniseerimine 50-60 °C; 15-20 MPa → pastöriseerimine 90-95 °C; 3-5 min → jahutamine 20-26 °C → hapendamine (←juuretis) →jahutamine → 20-25 °C → villimine → säilitamine külmlaos
peti

Kasutaja: peti

Faile: 0
thumbnail
2
rtf

Muinasjutt, Keefiripoiss Keijo seiklused

seal kõrgel tipus veel käinud. Küll aga räägiti sellest "Külmast Tipust" palju õuduslugusi. Ühel ilusal sügishommikul, kui Keefiripoiss Keijo silmad avas, tundis ta jubedat tüdimust. Võibolla oli asi uutes naabrites. Ingveriplikakestes, kes sisaldasid palju vitamiine - mida rohkem vitamiine, seda ülbemalt naabrid käitusid. Aga isegi vanad sõbrad ei olnud samasugused kui ennem. Neid paistis kõik häirivat. Peale hommikusööki läks ta veel oma tüdruku Peti Piiaga tülli ja langetas siis tähtsa otsuse. Ta läheb kurjakuulutava külmkapi riiuli suunas õnne otsima, ning kui veab ei pea ta siia enam kunagi naasma. Vaikselt tundis ta, kuidas ta sisemus siin masendavas kohas hapuks läheb. Juba paari minuti pärast alustas ta teekonda. Kõigepealt tuli ronida järgmisele korrusele, kus elasid igasugused lihatooted. Lihatooted olid õelad ja kurjad. neile meeldis vaadata, kuidas teised haiget saavad. Ainus, keda lihatooted kartsid, oli Maksa

Kirjandus → Kirjandus
20 allalaadimist
thumbnail
40
docx

Piim ja piimatooted

Säilitusaineid võib kohupiimatoodetes olla ainult juhul, kui need on lõpptootesse üle kandunud maitselisanditega. Joonis 3 . Kohupiima valmistamise tehnoloogiline skeem (Abiks väikekäitlejale, II osa, Piim ja piima töötlemine 2012) 13 4.4 Hapupiima, hapukoore ja hapendatud peti tehnoloogia Hapupiim ja hapukoor saadakse vastava rasvasisalduseni standardiseeritud piima või koore hapendamisel tootele sobivate piimhappebakterite juuretisega. Nii hapupiim kui hapukoor peab olema tihe, tükkideta ja ilma vadaku eraldumiseta, puhta hapu maitse ning hapukooreleomase lõhnaga. Hapupiima ja hapukoore valmistamisel kasutatakse enamasti juuretisi..Hapendatud pett on kergelt veniva, kuid ühtlase, tükkideta konsistentsi, puhta ja

Toit → Toiduained
23 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Piimatooted

tervisele soodsa mõju poolest edestab pett nii mitmeidki toiduaineid. Eestis müüdav hapendatud pett saadakse rõõsa võipiima hapendamisel bakterijuuretise abil. Juuretis sisaldab erinevaid piimhappebaktereid. Koostise parandamiseks lisatakse petile enne hapendamist mõningal määral lõssi. Saadud segu ühtlustatakse, pastöriseeritakse kõrgel temperatuuri, jahutatakse ja seejärel hapendatakse. Hapnemisprotsess kestab tavaliselt 14 kuni 16 tundi ning hapendatud peti pH-väärtus jääb vahemikku 4,5 kuni 4,7. Koostis Pett sisaldab lõviosas loomulikult vett (92 ­ 92%), kuivainete osas (8 ­ 9%) jaotub aga piimasuhkru ­ laktoosi, kõrge bioväärtusega piimavalkude, fosfolipiidide, mineraalainete ja mitmete B-rühma vitamiinide vahel. Klaasitäie joomisel saab petisõber kõigest 60 ­ 70 kilokalorit toiduenergiat. Kaltsiumi ­ ja fosforiühendite sisalduselt on pett enam-vähem võrdne lehmapiimaga

Bioloogia → Bioloogia
114 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Jääkmaterjalid

TALLINNA PEDAGOOGILINE SEMINAR Alushariduse ja täiendõppe osakond Ave Hüüs LÕE-1 JÄÄKMATERJALID ettekanne TALLINN 2009 2 Sisukord Sisukord.................................................................................................................... 3 1.JÄÄKMATERJALID................................................................................................ 4 2. JÄÄKMATERJALIDE KASUTAMINE LASTEAIAS................................................. 5 3.MITTE MILLESTKI MILLEGI TEGEMINE............................................................... 6 3.2. Värviline vaas.................................................................................................. 6 3.3 Kilevaip............................................................................................................ 7 3.4 Mahlapakkidest mängumajad.............................

Kultuur-Kunst → Kunst ja käsitöö
44 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Ajaloo kontrolltöö küsimused ja vastused

rev. järel püsima jääda Sõjavägi jäi valdavalt tsaarivõimule truuks ja tegutseti organiseerimatult. Tsaari oktoobrimanifest rahustas kõrg kodanluse maha lubadusega reformida valitsemist. 5 võrrelge soome ja eesti arengut 20 saj. algul Enam- vähem sarnane. Soomel oli suurem autonoomia ja võimalus iseseisvumiseks. Samas oli vasakpoolne liikumine aktiivsem just Soomes. 6 tooge välja Baltimaade sarnasused ja eripärad 20. saj Eesti ja läti olid sarnasemad. Toetuti vene erakondadele ja peti peavaenlaseks saksa elanikkonda. Leedus nähti aga Saksamaas toetust Venemaa ja poolakate vastu, oli võtnud suuna iseseisvumisele. Riia oli tööstuslikult kõige enam arenenud. Leedu oli põllumajanduslikum.

Ajalugu → Ajalugu
171 allalaadimist
thumbnail
8
doc

TÄISPIIMATOODETE TEHNOLOOGIA

Lisandite lisamine: - Lisanditeks võivad olla puuviljasiirupid, moosid, marmelaadid, tarretised, puuviljad jne. Villimine/pakendamine: - Optimaalne säilitamistemperatuur enne pakendamisr 10-20 °C. - Säilivusaja pikendamiseks on võimalused: - Aseptiline tootmine ja villimine. - Keemiliste ühendite lisamine. - Jogurti kuumtöötlemine pakendis. Elusjogurti säilimisaeg temperatuuril 2-6 °C on kuni 21 päeva. 23. Hapendatud peti tehnoloogiline protsess Peti-lõssisegu standardiseerimine separeerimine ja standardiseerimine homogeniseerimine 50-60 °C; 15-20 MPa pastöriseerimine 90-95 °C; 3-5 min jahutamine 20-26 °C hapendamine (juuretis) jahutamine 20-25 °C villimine säilitamine külmlaos 24. Hapukoore tehnoloogiline protsess Toorpiima vastuvõtt ja säilitamine separeerimine ja koore standardiseerimine homogeniseerimine 5-10 MPa; 60-70 °C pastöriseerimine 90-96 °C kuni 20 sek

Tehnoloogia → Täispiimatoodete tehnoloogia
64 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Oskar Lutsu elulugu, looming ja tekstinäited.

need läksid kitsaks ja valgeks. Panin käed kokku ja kibedasti kahetsesin oma tänast tegu. Meie karjamaa kohale kerkis äkki must piksepilv ja lained paisusid ühtelugu suuremaks, kandes oma harjadel valget vahtu nagu lund. Jah, sõbrad, siis näis mulle küll nii, et see pilv just selleks tuligi, et meid vallatuid nuhelda. ... ,,PETT JA PARBU" ( 1928) ...Ei kestnudki kaua, kui tekksid suured lahkhelid Parbu ja Peti vahel. Pett , nähed peni, ronis kummutile ja turtsus sealt alla, sülgas Parbule otse suhu. Parbu haukus kummuti ees nagu lõuakoer, aga kassi ta kätte ei saanud, sest üldiselt on teada, et peni ei roni. Siis tuli perenaine ja küsis: ,,Mis küll peaks tähendama see igavane jant? Kas tõesti kaks olevust ei saaks läbi sõbralikumalt kui teie kaks? Juba tõeks tehtud, et isegi see, kes võitis suure sõja, pole saanud

Kirjandus → Kirjandus
14 allalaadimist
thumbnail
10
odt

ENSÜMAATILINE KALGEND. VÕI.

0,1 6,75 20,15 0,1 6,75 20,30 0,4 6,62 3,39 0,4 6,62 3,35 .Piima pH ja aeg kalgendumise alguseni. Tulemused või: Koore kaal oli 198,13g. Võid loksutasin 4 minutit ning või hakkas juba 2.minuti juures tekkima. Või kaaluks sain 88,8g ning peti kaal 109,33g. Katseandmete töötlus ja tulemuste analüüs: Laabikatse: Kümnest liitrist piimast peaks saama ligikaudu üks kilo juustu. Juustu tegemisel peaks kalgend tekkima umbes poole tunniga. Katsest on näha, et CaCl2kiirendab oluliselt kalgendi tekkekiirust. Piima kalgendus uskumatult kiiresti ning minule oli üllatus, et kogu rühmal olid suhteliselt analoogsed kalgendumise ajad. Või: Saagis 198,13g 100%

Materjaliteadus → Materjaliõpetus
15 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Piim ja piimasaadused

- termostaatmeetod ­ väiketaaras ­ piim koos juuretisega on villitud taarasse. Seda iseloomustab tihe ja ühtlane kalgend Atsidofiilpiim- ja keefir Valmistatkse 1% piimast, milles kasut, atsidofiilkepikesi. Tooted veidi veniva konsistentsiga Hapupiim ­ saadakse piima hapendamisel piimhappe strptokokkidega, valmistatakse 2,5 ja 3,2%. Teda iseloomustab ühtlane kalgend Hapendatud pett ­ saadakse vä'rske peti ja lõssi hapendamisel, rasvasisaldus kuni 0,5%. Rohkesti leidub letsitiini, mis stimuleerib rakkude kasvu, aitab reguleerida kolesterooli taset veres. Teda iseloomustab peenehelbeline kelgend Jogurt ­kasulikkus. - omastatakse paremini piimast - vähenevad laktoosi talumatuse nähud - soodustab seedimist, eriti bio- ja gefilus- jogurtid, mis sialdavad probiootilisi baktereid.

Toit → Toitumisõpetus
50 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Alkeenid ja alküünid

hapniku permeatsiooni19 ja sellega toote kvaliteeti. Polüetüleenist korgi abil on toode kergesti avatav ja suletav. Tetrapakendid, mida kasutatakse toidu lühemaajalisel hoidmisel (näiteks piim), võivad mitte sisaldada alumiiniumist kihti. b) PET - Polüetüleentereftalaat. Kõrge tõmbe- ja mehaanilise tugevusega, kõva ja tugev materjal, millele on omane madal hõõrduvus ning väga hea dimensionaalne stabiilsus. Laialdaselt kasutatakse kahesuunaliselt venitatud PETi gaseeritud joogi pudelite valmistamisel. PETist valmistatakse lisaks muudele toidupakenditele ka küpsetusvorme, - kotte ja ­kilesid. c) PP ­ Polüpropüleen. Iseloomustab kõrge mehaaniline- ja tõmbetugevus, kuid väike löögitugevus. Polüpropüleen on vastupidav pingepragude tekkimisele ning seda on lihtne keevitada. Külmakraadidega võib muutuda rabedaks. Head keemilised ja elektrotehnilised omadused. Värvitu ja termoplastiline. Õhukestes kiledes praktiliselt läbipaistev

Keemia → Keemia
21 allalaadimist
thumbnail
18
xlsx

Kalibreerimiselahuse valmistamine

1. Kalibreerimislahuse valmistamine (ISO GUM) Valmistatakse Ni kalibreerimislahus AAS analüüsi jaoks. Selleks pipeteeritakse 5 ml lahust 50ml-sse kolbi. Saadud lahus lahjendatakse ed (lõpplahus on 100-kordne lahjendus) Milline on saadud stanardlahuse kontsentratsioon ja selle standardmääramatus? Pipeteerimise ja kolvi täitmise määramatused koosnevad kahest komponenist: Korduvuse standardhälve ja märgiviga. Pipeti korduvus 0,006 ml; kolvi mahu korduvus 0,05 ml. Märgiviga, ml Märgiviga/3, ml Korduvus Pipett, ml 0.015 0.0087 0.006 Kolb, ml 0.06 0.0346 0.05 u(Calg), mg/L 2.309 Lahjendus mg/L 0 999 Ni purgil 10x 99.9 Kolviil 100x 9.99 Pipetil Järelikult: Valmistatud N...

Keemia → Keemia
5 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Keskaeg - erinevad perioodid

rivaalitsevat germaanlaste riiki. Ajapikku võtsid germaanlased vastu ristiusu(496). VIII sajandiks oli Lääne-Euroopas hakanud domineerima Frangi riik, mille valitsejad tõrjusid Pürenee poolsaarelt lähtuva moslemite ekspansiooni (732 Karl Martelli võit Poitiersi lahingus) ning Itaalia allutamise järel panid aluse paavstiriigile (756.a). Aastal 800 kroonis paavst Leo III Frangi kuninga Karl Suure keisriks. Seega peti Karli riiki Vana- Rooma keisririigi järglaseks. Ka kultuurivallas soodustas Karl antiikpärandi uurimist ja jäljendamist. Karli järglaste ajal riik lagunes ning Lääne- Euroopat tabas IX ­X sajandil poliitilise killustatuse periood. Muistse Rooma impeeriumi lagunemise tulemusena hääbus Lääne- Euroopas sajanditeks ka kaubandus ning linnaelu. Kujunes naturaalmajandus. (nimetatakse sellist majandust, mille puhul kaubalis-rahalised suhted on kas vähe arenenud või puuduvad hoopis

Ajalugu → Ajalugu
10 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Piimakonservid

KONTROLLKÜSIMUSED õppeaines "Piimatoodete tehnoloogia" 2013.a. seminariks ja osaeksamiks 5. osa "Piimakonservid" 1. Milliseid piimatooteid nimetatakse piimakonservideks? Piimakonservid on sellised piimatooted, mille säilivusaeg on pikk (3 kuud kuni 4 aastat) temperatuuril üle 0 °C. Nende kiiret riknemist ei toimu ka toatemperatuuril, kui säilitatakse toote pakendi hermeetilisus (välditakse niiskuse, mikroorganismide, õhuhapniku vm juurdepääs). 2. Millised on 4 põhilist konserveerimismeetodit piimakonservide tootmisel? · Steriliseerimine (termiline) · Kontsentreerimine ja steriliseerimine · Kontsentreerimine ja suhkru lisamine · kuivatamine 3. Nimeta vähemalt 4 piimakonservidele või nende tootmisele iseloomulikku tunnust? a) Pikk säilivusaeg b) Suur toorainevajadus c) Suur energiamahukus d) Enamik tooteid kontsentreeritud...

Toit → Catering
31 allalaadimist
thumbnail
180
ppt

Toiduainete õpetus

terav maitse avaldub (ph 4,2-4,6) Pett Pett = võipiim = või valmistamise kõrvalsaadus Hapendatud pett saadakse rõõsa võipiima hapendamisel bakterjuuretise abil Juuretis sisaldab erinevaid piimhappebaktereid (streptokokid ja laktobatsillid). Pett Koostise parandamiseks lisatakse petile enne hapendamist lõssi Saadud segu ühtlustatakse, pastöriseeritakse, jahutatakse ning seejärel hapendatakse Hapnemisprotsess kestab tavaliselt 14­ 16 tundi ning hapendatud peti pH- väärtus jääb vahemikku 4,5­4,7 Pett Pettsisaldab vett 91­92% Rasvasisaldus 0,5% või alla selle Kuivainete osa 8­9% jaotub laktoosi, piimavalkude, mineraalainete ja B- rühma vitamiinide vahel Jogurt On vaja kvaliteetset piima või rõõska koort ja piimhappebaktereid bakterjuuretis sisaldab alati vähemalt kaht tüüpi piimhappebaktereid: laktobatsille streptokokke Jogurt Konsistentsi järgi jagatakse kaheks: joogijogurt söögijogurt

Toit → Toitlustusettevõtete...
12 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Piimatoodete tehnoloogia konspekt

parameetrid, homogeniseerimine, jahutamine, juuretiste nakatumine bakteriofaagiga. Toote viga ­ vadaku eraldumine, tükkide moodustumine, teravhapu maitse, vähene happesus, maitselt; vähene maitse ja aroomikus, käärinud või pärmi maitse, roiskumise või juustumaitse. Hapendatud pett Hapendatud pett on kergelt veniva, kuid ühtlase, tükkideta konsistentsi, puhta ja meeldivalt hapu maitse ning hapukoorevõile omase lõhnaga toode. Hapendatud peti tehnoloogia Peti+ lõssisegu standardiseerimine ­ homogeniseerimine 15-20 Mpa, 50-60C ­ pastöriseerimine 90-95 C 3-5 min- jahutamine 10-15 C- hapendamine 22-26C 14-16 t. Happesus 80-130 Th, pH 4,5-4,7 ( juuretis- 2-5% mesofiilsed juuretiskultuure) ­ jahutamine 20-25C ­ villimine- Probiootikumid Toodetes kasutatavad probiootikumid defineeritakse kui inimorgamismist pärinevad elusad mittepatogeensed mikroobiokultuurid, mille manustamine mõjutab positiivselt inimese tervist

Põllumajandus → Piimatoodete tehnoloogia
148 allalaadimist
thumbnail
110
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp

Rjaženka on traditsiooniline Ukraina hapupiimatoode. Rjaženka on tänu pikemaajalisele pastöriseerimisele kreemika värvusega, maitselt sarnaneb maitsestamata joogijogurtiga. (Ibid) Pett Pett e võipiim on või tegemisel koorest eralduv kergelt hapukas vedelik. Meil müüdav hapendatud pett saadakse rõõsa võipiima hapendamisel bakterijuuretise abil. Koostise parandamiseks lisatakse petile enne hapendamist lõssi. Saadud segu pastöriseeritakse, jahutatakse ning seejärel hapendatakse. Peti kuivainesisaldus on 8–9%, mis jaotub piimasuhkru (laktoosi), piimavalkude, fosfolipiidide (eriti letsitiin), mineraalainete ja mitme B-rühma vitamiini vahel. Kaltsiumi- ja fosforiühendite sisalduselt on pett peaaegu võrdne lehmapiimaga. Peti üheks hinnaliseks omaduseks on tema suur letsitiinisisaldus. Petti soovitatakse juua seedimisprobleemidega inimestel ja samuti sobib pett hästi dieedipidajatele – 200 g petti sisaldab kõigest 60–70 kcal. (Ibid) Jogurt

Toit → Toidukaubaõpetus
81 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Oskar Luts

just kuigi õige väikestele lastele (kellele need viis lugu mõeldud on) suitsetamise ja piitsa andmise teemat sisse tuua. Mina loeksin oma lapsele vaid ülejäänud neli lugu ette, selle jätaks välja. Kui laps saab suuemaks, siis palun väga, lugegu, kuid minu põhimõtted lapsele õhtujutuks sellist lugu ette lugeda ei luba. ,,Pett ja Parbu" (1928) Taust: mõni aasta hiljem tahtis Oskar Luts oma rahapuudust leevendada uute lugudega Parbust, kellele lisas nüüd kass Peti. Analüüs: mõnus lühike jutt, mis on minu meelest isegi parem kui on seda ,,Parbu-jutt." Võimalik et kahe peategelasega juttu on parem jälgida, huvitavam ja lihtsamini aru saadav, kui seda on nii-öelda ühe tegelase tegevusele üles ehitatud palad. ,,Minu esimene tööpõld" (1940) ,,Ebausk" (1940) Mõlema loo puhul on tegu on lastele määratud mälestuspalaga. 13 6. Kokkuvõte

Kirjandus → Kirjandus
302 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Euroopa Liidu institutsioonid ja poliitika kujundamine

Tarand) (Sub: Kallas) TRAN Transport and Tourism REGI Regional Development (Sub: Kelam, Paet) AGRI Agriculture and Rural Development PECH Fisheries CULT Culture and Education (Toom) JURI Legal Affairs LIBE Civil Liberties, Justice and Home Affairs AFCO Constitutional Affairs (Lauristin) FEMM Women's Rights and Gender Equality PETI Petitions (Toom) Lisaks: Erikomisjonid ja uurimiskomisjonid Europarlamendi pädevused: Sisuliselt üks koda parlamendist (Alumine koda). Väga palju pädevusi ja õigusi on nii-öelda peidus (Resolutsioonid, pressi mõjutamine, välisabi tuleb parlamendist). Reaalsed õigused: peamiselt kinnitada või ümber lükata, konsulteerida, õigus eelarve osas kaasa rääkida; viimane sõna parlamendil. Euroopa Komisjon: Euroopa Liidu valitsus. Tähistab nii keskset otsustuskogu kui ka kogu süsteemi

Politoloogia → Rahvusvaheline julgeolek...
4 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Maadeavastajad ja reisimehed

Ta oli hollandi meresõitja ja polaaruurija, kes seilas Põhja-Jäämerel, avastas 1596. aastal Teravmäed ja Karusaare. Oma uurimistegevust alustas ta 1594 aastal, mil ta võttis ette oma esimese reisis Lääne-Siberi merele, et otsida Kirdeväila. Purjetanud üle Barentsi merd, tegi Willem Arvukalt tähtsaid hüdrograafilisi avastusi. Teise retke tehti Põhja-Jäämerele, Hollandi laevastikuga, et sisse seada kaubandussuhted Hiinaga Kirdeväila kaudu. Lõpuks loobuti jäämasside tõttu Peti Väina lähedal. 1596. aastal tegi Barents kolmanda katse Kirdeväila leidmiseks, kuid reisil langes Barentsi ekspeditsioon Novaja Zemlja põhjaranniku juures jäälõksu. Ehitati elamuid ja talvitusid Novaja Zemljal, mis lõppes Willem Barentsi traagilise surmaga. Kuigi Barents ise suri, jõudsid mitmed reisijad Koola poolsaareni välja ning nad päästeti. Willem Barentsi järgi on nimetatud Barentsi meri. 13. William Baffin sündis 1584 a. Londonis ja suri 1622 a. Hormuze ranniku ligidal

Geograafia → Geograafia
69 allalaadimist
thumbnail
26
doc

Talurahva toidud

[] Tanguputru pakuti pumades, ristsetel, matustel, katsikul nurganaisele, hingede käimise ajal esivanemate hingedele. Seda keedeti sõnnikuveo, lõikuse jt suuremate põllutööde lõppepudruks. Samuti pühapäeval ja omal ajal pühaks peetud neljapäeva eelõhtuteks ­ laupäevaks ja kolmapäevaks. Odratoidud kuulusid ka mitmete kalendritähtpäevade juurde, nt tanguvorst oli kindel jõulutoit. [] Odrajahust küpsetati hapendamata karaskit, mille taigen segati peti, rõõsa või hapupiima kuid ka vere, verevorstide keemise leeme või supivedeliku sisse, mis tegi taigna kohevamaks. Jämedast nisujahust või odrajahust tehti õllepärmiga kergendatud sepikut. Mulgimaal oli sellele lähedane rõõsa piima või koore sisse tehtud taignast rõõsk, Kagu-Eestis vatsk, kuhu lisati ka lihatükke, seeni, tanguputru. Kõik need leivad olid aganaleivaga võrreldes maiusroad, mida tehti pidupäevadeks või tähtpäevadeks, pühapäevaks või laupäeva õhtuks. []

Ajalugu → Ajalugu
65 allalaadimist
thumbnail
48
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp TOIDUKAUBAD

Meil müüdav hapendatud pett saadakse rõõsa võipiima hapendamisel bakterijuuretise abil. Koostise parandamiseks lisatakse petile enne hapendamist lõssi. Saadud segu pastöriseeritakse, jahutatakse ning seejärel hapendatakse. Petis on kuivainete sisaldus 8...9%, mis jaotub piimasuhkru (laktoosi), piimavalkude, fosfolipiidide (eriti letsitiin), mineraalainete ja mitmete B-rühma vitamiinide vahel. Kaltsiumi- ja fosforiühendite sisalduselt on pett peaaegu võrdne lehmapiimaga. Peti üheks hinnaliseks omaduseks on tema suur letsitiinisisaldus. Petti soovitatakse juua seedimisprobleemidega inimestel ja samuti sobib pett hästi joogiks dieedipidajatele - 200 grammi petti sisaldab kõigest 60...70 kcal energiat. Jogurt. Jogurt on tervistav ja mitmekülgne hapendatud piimatoode. Aastasadade vältel on jogurtit kasutatud mitmel eesmärgil: jogurtiga on ravitud kõhuhädasid ja unetust ning jogurti sünnimaal Bulgaarias

Toit → Toiduaineõpetus
85 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Eesti traditsiooniline rahvakultuur

jahvatatud jahust küpsetati leibu ning erilisi jõululeibu, millele saartel anti tihti sea kuju (jõuluorikas). Neid 8 tavaliselt väikeseid tavandileibu on sageli nimetatud kakkudeks. Tehti ka mitmesuguseid erileibu, Lõuna-Eestis kõrutatud ehk viirleib, mille sisse või vahele pandi kanepijahu, peki- või lihatükke, porganeid, soolakala jne. Odrajahust küpsetati hapendamata karaskit, mille tainas segati peti, rõõsa või hapupiimaga, kuid ka verega. Jämedast nisujahust, osalt ka odrajahust tehti õllepärmiga kergitatud sepikut. Peale leiva olid kõige tavalisemad igapäevased toidud mitmesugused pudrud ja leemed (supid). Tatrakasvatusalal Lõuna-Eestis ja Peipsimaal söödi ka piimaga keedetud tatratanguputru. Veidi vedelam puder ­ kört. Pidulikumate roogade hulka kuulusid tangu-, vahel harvemini jahuvorstid, mida söödi eriti jõuluajal. Põhja-

Kultuur-Kunst → Eesti rahvakultuur
17 allalaadimist
thumbnail
27
odt

Vana-Kreeka religioon ja mütoloogia

Baubo näitas oma sellikualust ja sealt vhtis astu jumalik elukas Iachos. Selle looga seondusid kaks pidustus: * Thesmophoria- vast kõige levinud pidustus. See võis olla külvipidu, seemnevilja õnnistamiseks. Selgelt naiste pidu. Naised saadeti peole 3ks päevaks ja mehed ei teadnud, mis seal tehakse. Seal olid täiskasvanud kodaniknaised. Naised valisid omavahel hapuusa e valitsejanna ja neist said mõneks ajaks linna valitsejad. Mindi Pnyxi künkale, kus peti rahvakoosolek. Koosneb osadest. Surm naised on ära ja ebaseksuaalsed taassünd Esimene päev: Andos ehk üles minek ja seal toimus riitus Megarismos. See oli sünge alatooniga. Oli mingi ala, kuhu minna ei võinud ja auku visati sead. Naised sisenesid sinna koopasse, auku, kus oli sünge õhkkond ja maod ning sealt võeti mädanenud sigu ja neist tehti pätsikesi- tehti altarile midagi või visati auku tagasi. See sümboleeris ühendusse astumist allilmaga. Pätsid olid suguelundite kujuga.

Ajalugu → Kreeka kultuur
40 allalaadimist
thumbnail
67
doc

Terve naine

Valgud on loote organismi ehitusmaterjal. Loomseid valke on piimatoodetes, lihas, kalas ja munades. Liha peaks olema korralikult töödeldud: praetud, keedetud või hautatud. Taimetoitlased peaksid kindlasti üle vaatama oma menüü ning pidama nõu oma arstiga. Piimatoodetest saab kaltsiumi, valku ja vitamiine. Kaltsiumivajaduse rahuldamiseks tuleb päevas juua 3-4 klaasi vedelaid piimatooteid, lisaks süüa 100- 200g kohupiima ja 30-40g juustu. Piima võib ka asendada keefiri, peti või jogurtiga. Hapupiimatooted aitavad ka rasedal kõhtu korras hoida. Raseduse ajal on suurenenud rauavajadus. Raud kuulub hemoglobiini koostisesse, rauapuudusel väheneb ema ja loote kudede hapnikusisaldus. Rauda on tarvis ka sünnitusjärgseks taastumiseks. Rauda on palju loomalihas, teraviljatoodetes, seesamiseemnetes, kibuvitsamarjades. Vajadusel kasutatakse lisaks rauatablette, mida määrab arst või ämmaemand. Mitmekülgse toitumise, õige toiduvaliku ja piisava

Inimeseõpetus → Inimese õpetus
202 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

Hapupiimajoogid. K e e f i r i juuretis koosneb piimhappebakterite ja keefiriseente segust. Tingituna nõrgast alkohoolsest käärimisest sisaldab 0,2...0,6% alkoholi. Liigitatakse rasvata, väherasvaseks keefiriks ja keefiriks (3,2% rasva). Kõik keefiri liigid võivad olla C-vitamiiniga, võidakse lisada kaltsiumit. H a p u p i i m a saadakse hapendamisel piimhappe streptokokkidega. Võidakse maitsestada. H a p e n d a t u d p e t t i saadakse värske peti ja lõssi hapendamisel. Seda valmistatakse ka C-vitamiiniga. Sisaldab rasva kuni 0,5%. Tänapäeval kasutatakse hapupiimajookide valmistamisel peale tavajuuretise erilisi probiootilisi baktereid ­ atsidofiil-, bifidobakter jt., mis annavad tootele kõrgema tervistava toime. Jogurti juuretis koosneb piimhappe streptokokkidest ja bulgaaria kepikestest. Suurema valgusisalduse saamiseks lisatakse lõssipulbrit. Liigitatakse olenevalt sellest,

Toit → Toitumisõpetus
139 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun