Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"peenestada" - 72 õppematerjali

peenestada on võimalik. Samuti teadis ta seda, et molekulid koosnevad aatomitest.
thumbnail
9
odt

HAMMASTE LÕIKUMINE- PIIMA- JA JÄÄVHAMBAD

Hambad kuuluvad mälumisaparaadi koosseisu ja moodustavad koos alveolaarjätkete ja igemetega suuesiku ning suuõõne piiril ülemise ja alumise hammaskaare. Nende peaülesandeks on toidu peenestamine suus ja toidu ettevalmistamine seedimiseks. Hammaste kuju on erinev ja vastavalt nende funktsioonile kohandatud. Suu esiosas on teravate servadega lõikehambad, mis on head toidu hammustamiseks. Hambarea tagaosas paiknevad aga laiade mälumispindadega purihambad, mis aitavad toitu purustada ja peenestada. Hambad on väga olulised inimese välimusele. Katkine või puuduv esihammas mõjub ebaesteetiliselt kui ka inimese subjektiivsele enesetundele. Hammaste olemasolu on tähtis õige hambumuse säilitamiseks. Näiteks osa purihammaste puudumine võib põhjustada alalõualuu vale asendi ja sellest tulenevalt haiguslikke muudatusi ja valulikkust lõualiigeses ja mälumislihastes. Inimesel on looduse poolt kaasa antud kaks hambakomplekti: piimahambad ja jäävhambad, millest

Inimeseõpetus → Inimese füsioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Füüsikalised ja keemilised nähtused. Lahused. Lahustuvus

· Lõhna muutus · Gaasi eraldumine · Soojusefekt · Valgusefekt Teatud keemiliste reaktsioonide toimumiseks on vaja anda lisaenergiat valgusenergia, valguse, kuumutamise süütamise vms kujul. 3. Lahused: Lahus on ühtlane segu, mis koosneb: Lahustist Ja selles ühtlaselt jaotunud ühest või mitmest lahustunud ainest. LAHUS=LAHUSTUNUD AINE +LAHUSTI Lahustumist on võimalik kiirendada: · Tõsta lahusti temperatuuri · Segada · Peenestada lahustavat ainet 4. Lahustuvus: Lahustuvus näitab aine sisaldust küllastunud lahuses (100g vees) Küllastumata lahus on lahus, milles antud tingimustel saab veel ainet lahustada. Küllastunud lahus on lahus, milles antud tingimustel on lahustunud aine sisaldus maksimaalne.

Keemia → Keemia
27 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Piima elltöötlemine

Jahutatud piimas adsorbeeruvad rasvakuulikeste pinnale vadakuvalgud, mis kutsub esile rasvakuulikeste liitumise. Liitunud rasvakuulikeste pinnalekerkimise kiirus on märksa suurem kui väikestel rasvakuulikestel. Juba mõnetunnise seismise järel tekib piima pinnale märgatav koorekiht. Selle nähtuse ennetamiseks tuleb piim homogeniseerida. Kui me oleks homogeniseerinud, siis oleksime kasutanud täishomogeniseerimist, mille eesmärgiks on toode ühtlustada, peenestada rasvakuulikesed (rasvakuulikeste suurus enne homogeniseerimist 0,5-18 m, pärast homogeniseerimist 0,5-1,5 m. Mida suuremat survet kasutada, seda väiksemaks rasvakuulike läheb. Valiti kõrgsurvehomogeniseerimine (10-30 MPa). Lõpuks separeeritud ja standardiseeritud piim pastöriseeriti 72 °C juures vähemalt 15 sekundit, eesmärgiga minimeerida patogeensetest mikroorganismidest tingitud võimalikku ohtu inimese tervisele.

Põllumajandus → Piimatoodete tehnoloogia
30 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Mults-kompost

Reguleerib mullakihi veemahutavust ja dreenimisvõimet Pidurdab toitelementide väljapesemist mullast Väetab taimi toites neid tasakaalustatult vastavalt juurestiku kasvule ja taime vajadustele Stabiliseerib mulla happelisust või leeliselisust enamikule kultuuridele soodsas suunas. Soodustab kõigi organismide elu mullas KIHTKOMPOST Valmib soojal ajal umbes 3 kuuga KUHI-JA KASTKOMPOSTIMINE 1,2x1,2x1,2 suurim kasti suurus, külgedel õhuavad 1. komposti materjal peenestada 2. kompost peab olema niiske 3. lämmastiku ja süsiniku vahekord tasakaalus c30:n1. Ideaalne taimne ja loomne kokku segades. Vajadusel lisatakse lämmastikväetist. 4. segamine

Bioloogia → Eesti elustik ja elukooslused
1 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Hakklihamasin

Aleksandr Bazarov KK13-KE1 HAKKLIHAMASIN Hakklihamasin on mõeldud värske kui ka kuumtöödeldud liha ja kala peenestamiseks ehk hakkmassi valmistamiseks, samuti on võimalik peenestada köögivilja, seeni, saia, pähkleid, kõva juustu ja kuivatatud puuvilja. Hakklihamasina tähtsad osad on peenestusplaadid ehk sõelad. Sõelte läbimõõdust (0, 83 või 82 mm) oleneb tootlikkus. Hakklihamasina tootlikkus võib olla 50kg/h kuni 100 kg/h. On olemas mudelid, mis on varustatud segajatega. Peenestusefektiivsus sõltub mitmetest teguritest: liha kvaliteet, liha temperatuur, niiskuse sisaldus, peenestusplaatidest. Töö põhimõte Enne tööle asumist kontrollida söötevindi pöörlemissuunda. Hakklihamasin tuleb kokku panna kogu aeg ühes ja samas järjekorras ­ lõiketera ja resti tuleb alati kasutada paaris. Resti serv peab ulatuma 2 ­ 4mm korpuse peast välja, kui ei ulatu, kasutada surverõngast. Viimasena paigaldatakse survemutter ja alati käsitsi...

Füüsika → Füüsika
1 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Lisa füüsika KT mehaaniline ja soojuslik maailmapilt

1. Klassikalise mehhaanika põhiülesandeks on leida keha asukoht ruumis igal ajahetkel. 2. Mehhaanilises maailmapildis- keha tasandil, vastastikmõju, pöörduvad protsessid. Soojuslikuks maailma pildis- molekuli tasandil, välismõjutused süsteemi reageerimine, pöördumatud protsessid, iseeneslikud protsessid. 3.Termodünaamika uurib soojusnähtusi, soojusvoogude liikumist ja energia üleminekuid ühest vormist teise. 4.1) Kõik ained koosnevad molekulidest. Nt. asju saab peenestada purustada, katki teha. 2)Molekulid on pidevas liikumises. Nt. Lõhnade liikumine. 3)Molekulide vahel on tõmbe- tõuke jõud. Nt. aine elastsus. 5.E. Tarricelli, B.Pascal, Celcius, Reamur, Fahrenheit. 6.1) Süsteemile antud soojushulga arvel suureneb keha siseenergia ja süsteem teeb tööd. Nt. igasugused mootorid, katlad, mehhanismid. 2) Soojus ei saa iseenesest ülekanduda külmemalt kehalt soojemale. Nt. Kohvi jahtub mitte ei lähe soojemaks, ega jää ka samale temperatuurile. 7

Füüsika → Füüsika
9 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Morfiin ravimina

Morfiini ei tohi kunagi anda kõrvalistele isikutele, eriti kui neil on esinenud probleeme ravimite väärkasutamise või sõltuvusega. Morfiin kombineerituna alkoholiga võib põhjustada ohtlikke kõrvaltoimeid või surma. Morfiini kuuri ootamatu katkestamise korral, võite kogeda ebameeldivaid võõrutusnähte. Mõju inimesele Morfiini tuleks kasutada arsti poolt tehtud ettekirjutusi täpselt järgides. Liiga suur kogus morfiini võib olla kahjulik. Morfiinitablette ei tohi peenestada, närida või purustada. Selliselt vallandub ravim kehasse aegamisi. Tableti purustamine võib põhjustada liiga suure koguse ravimi vallandumist üheaegselt. Ärge hoidke segu alles hilisemaks kasutamiseks. Visake tühi kapsel minema. Hoiduda tarvitamast ravimit, mis on vanem kui 90 päeva. Kuidas kasutada? pealiskaudne hingamine, aeglane südamelöögisagedus; haigushoog ( krambid ); külm, kleepuv-niiske nahk; orientatsioonikaotus; äärmuslik nõrkus või uimasus; või

Keemia → Keemia
14 allalaadimist
thumbnail
4
rtf

Osmium

Ta on kalleim plaatinametall. 1966. aastal oli osmium 7,5 korda kullast kallim. Osmiumi maailmatoodang on tuhat korda väiksem kullatoodangust. Praegu kasutatakse elementi ja selle ühendeid katalüsaator ammoniaagitööstuses ja täitesulepeana suleotsikutes. Samuti kellavedrudes, kompassinõeltes ja juveelitoodetes. Osmiumtetraoksiid Osmium on saanud oma nime osmiumtetraoksiidi lõhna tõttu. Osmiumtetraoksiid on niivõrd rabe, et teda võib rauduhmris pulbriks peenestada. Puhas osmium on sinakashall, aga tema pulber sinakasmust. Osmiumpulbri ebatavalised omadused seisnevad veel ka selles, et ta ühineb juba tavalisel temperatuuril õhu käes aeglaselt hapnikuga. Seejuures liidab üks osmiumi aatom neli hapniku aatomit. Osmiumtetraoksiidi sulmistemperatuur 48 C ja keemitemperatuur on 130 C . Seejuures tekib aur, mis mõjub halvasti limaskestale. Osmiumtetraoksiidi aurud on eriti ohtlikud silmadele, kun nad võivad põhjustada pimedaksjäämist

Keemia → Keemia
7 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

MDF (Medium-density fiberboard)

MDF -e on erineva paksusega: 6, 8, 10, 12, 16, 18, 19, 22, 25, 28, 30 mm. MDF plaate on ka mitmes erinevas värvitoonis. MDF head ja halvad omadused MDF ­i tootmine 1. MDF -i tooraineks on ümarpuit, mis peenestatakse laastudeks või saeveskite tootmisjäätmed. 2. Defibröörmeetodit kasutades soojendatakse defibrööri survesilindris laaste auru käes. Pärast laastude pehmendamist eraldatakse nendest puidukiud. Kui kiudusid on vaja veelgi peenestada, toimub see pärast vee juurdelisamist rafinööris. 3. Spetsiaalses tünnis segatakse kiumass erinevate keemiliste ainetega (liimi ja vahaga, seda protsessi nimetatakse ka vaigutamiseks) 4. Pärast kiumassi vedeldamist ja selle kontsentratsiooni reguleerimist vormitakse sellest ühtlane kiudpoogen (toorplaat), mille pinnakiht kaetakse peenema kiumassiga. 5. Toorplaat saadetakse (normaalne kuivussisaldus ca 30%) transportööril kuumpress-

Ametid → Tisleri eriala
23 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Molekulid ja ained

Mis on molekul? ­ Molekul on aine väikseim osake, milleni sda on võimalik peenestada. Molekulid koosnevad aatomitest. | koosneb omavahel seotud aatomitest. Molekulideks liitumisel lähevad aatomid üle püsivamasse olekusse, kus nende energia on väiksem. Lihtainete molekulikd sisaldavad ainult ühe elemendi aatomeid.Lihtained on ained, mis koosnevad ainult ühe keemilise elemendi aatomitest. Suurem osa lihtaineid esineb tahkete kristallidena, mis koosnevad paljuest omavahel keemilise sidemega seotud aatomitest. Sellisteks aineteks on metallid ja ka mitmed mittemetallid, nt C ja unane fosfor. Liitaine molekulid koosnvad erinevate elementid aatomitest. Liitained võivad esineda 1) üksik aatomitena (VIIA rühma elemendid) 2) molekulidena (enbamik gaasilisi lihtaineid esineb kahe aatomiliste molekulidena) O 2, H2, N2, F2, Cl2, mitmed tahked lihtained kooosnevad ka molekulidest ­ S 8, P4. 3) Suurem osa lihtained esineb tahkete kris...

Keemia → Keemia
62 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Bioloogia - Luud ja Lihased , 9. klass

Bio Luud Luud koosnevad luurakkudest ja rakuvaheainest. Luu sisaldab ligikaudu 25 % orgaanilisi aineid ( valgud ; rasvad) 55% mineraal (kaltsium , fosfor , magneesium) ja 20% vett. Toes koosneb peamiselt kõhrest mis on luust pehmem ja painduvam. Luuhõremini ehk osteoporoos -luud muutuvad hapraks ja murduvad kergelt. Seda soodustab väär toitumine , vananemine , vähene liikuvus ja ebatervislikud eluviisid. Kõhrkude võimaldab luudel kasvada , lastel on kasvuvööndid (rakud jagunevad). 20Nda eluaastani luud kasvavad. Kõhr on kõrvades , ninas ning luude liigsespinnad. Luud katab pealt õhuke luuümbris mis ühendab teda kudedega. Ku luu murudub hakkab luuübris uuse rakke moodustama. Luuümbrise all on tugev luukude plinkollus ja sellest seespool käsnollus. Osa luid on seest õõnsad sest see teeb luustiku kergemaks. Enamik luude keskosas on luuüdi mis on pehme kude. Punane luuüdi on vereloomeelund , selles moodustuvad erinevad vererakud.Kõõlus on v...

Bioloogia → Bioloogia
79 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Toidukeemia praktikum I

Demonstreerida termotöötluse denatureerivat mõju lihasvalkudele. Töövahendid: 1. rasvata loomaliha ~20 grammi 2. keeduklaasid mahuga 100 ml (2 tk) 3. mõõtsilinder mahuga 100 ml (1 tk) 4. koonilised kolvid mahuga 100 ml (4 tk) 5. kolbidele sobivad kummikorgid (2 tk) 6. klaaslehtrid (2 tk) 7. klaaspulgad (2 tk) 8. katseklaasid (6 tk) 9. paberfiltrid (2 tk) 10. veevann (1 tk) 11. pipetid mahuga 1,2,3 ml (a' 1 tk) Töö käik: Rasvata loomaliha peenestada, kaaluda 100 ml keeduklaasidesse tehnilisel kaalul a' 5 grammi peenestatud liha. Üks keeduklaas lihaga panna keevale vesivannile ja klaaspulgaga pidevalt segades kuumutada 10 minutit. Kuumutamise tulemus: liha hakkas värvi muutma põhimõtteliselt kohe pärast keevale vesivannile asetamist. 10 minuti mõõdudes oli liha värvus muutunud heleroosast beezikaks. Seejärel viia nii toore kui ka kuumutatud liha proov 50 ml vee abil koonilisse kolbi. Kolvid sulgeda korkidega ja loksutada 10 min

Keemia → Toidukeemia
30 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Köögiviljalisandid

Pärnumaa Kutsehariduskeskus KÖÖGIVILJALISANDID Iseseisev töö II KARTULIKROKETID 600 g keedetud kartuleid soola 1/2 tl riivitud muskaatpähklit 50 g sulatatud võid 3-4 muna u 1/2 klaasi riivsaia õli praadimiseks paneerimiseks riivsaia 1 munavalge Kartulid peenestada riivides või läbi pressi surudes, lisada või, munad, maitseained ja umbes 1/2 klaasi riivsaia. Reguleerida tainast riivsaiaga, see peab olema pehme, kuid vormitav. Vormida pöidlapikkused silindrid, veeretada riivsaias või enne klopitud munavalges ja seejärel riivsaias. Praadida rohkes tulises õlis kuldkollaseks Sobib väga hästi praeliha kõrvale! Marleen Alle K-12A .11.2012 Pärnumaa Kutsehariduskeskus

Toit → Toiduvalmistamine
11 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Osmium

nõrga kloori ja küüslaugu lõhna. Osmiumi nimi on tulnud kreekakeelsest sõnast osme, mis tähendab ,,lõhn, lõhnav". Osmium on ainuke metall, millel on lõhn. Füüsikalised omadused Osmium on hõbevalge värvuse ja sinaka helgiga läikiv metall . Ta on kõige raskem metall Maa peal, tema tihedus on 22.65 Mg/m3 , mis on mõõtmistäpsuse piires võrdne iriidiumi omaga. Pudelitäis osmiumi on raskem kui ämbritäis vett . Ta on kõva rasksulav ja nii rabe, et teda võib rauduhmris pulbriks peenestada. Ta on plaatinametall ja sellisena väärismetall. Os aatommass on 190,2 , sulamistemperatuur 3033 oC ning keemistemperatuur 5027 oC. Tema agregaatolek toatemperatuuril on tahke ning kõvadus Mohsi järgi 7. Osmiumil on kõige suurem valentsus ja ta reageerib juba toatemperatuuril ja eriti kuumutamisel õhuhapnikuga, moodustades osmiumtetraoksiidi. Os-i eelisomadusteks on kulumiskindlus, seepärast kuulub ta kulumiskindlate sulamite koostisse. Plaatinametallidest on osmium kõige aktiivsem

Keemia → Keemia
11 allalaadimist
thumbnail
3
wps

Keemiline side

Nimi: Kool: Klass: 11 Keemiline side Meie ja maailm Ühel neist imelistest talvepäevadest, mil päike siras ning lumi maagiliselt helkles, olid Pets ja Aiku otsustanud Kuutsemäele oma mäesuusaoskusi proovima minna. Kõik oli olnud kena hetkeni, kui Aiku, olles esimesel mäel juba liialt julgeks läinud tagumisele mäele läks, sealt vuhinal alla sõitis, ning... kukkus. Nüüd lebas ta haiglas, kipsis jalg üles tõstetud, meel mõru ning ootas klassivend Petsi saabumist. Too oli lubanud talle koolitükke seletama tulla. Kui Pets kohale jõudis, alustati keemia õppimisega. Seekord oli teemaks keemiline side. Alustati kordamisega. Aiku teadis, et paljud ained koosnevad molekulidest ning et molekul on aine väikseim osake, milleni seda peenestada on võimalik. Samuti teadis ta seda, et molekulid koosnevad aatomitest. Seepeale küsis Aiku Petsilt: "Mis hoiab aatomeid molekulides koos?" 1. Mis hoiab aatomeid molekulides koos? Aatomite molek...

Keemia → Keemia
71 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Karotenoidide identifitseerimine ja sisalduse määramine

molekul koosneb pikast, konjugeeritud kaksiksidemeid sisaldavast süsivesinikahelast. Karotenoidset koostist ja sisaldust on võimalik iseloomustada lahuse neeldumisspektri järgi, mis kujutab endast optilise tiheduse sõltuvust uuritavat lahust läbiva valguse lainepikkusest. Töö käik Karotenoidide isoleerimine taimsest materjalist Taimsest materjalist kaaluda proov. Antud katses analüüsisin tomatit ning kaalutise suuruseks oli 0,4419 g. Proov eelpeenestada ning seejärel peenestada lõplikult uhmris, kuhu on lisatud ka väike kogus liiva kui abrasiivmaterjali. Hõõruda kuni ühtlase massi tekkeni. Seejärel lisada väikeste portsjonite kaupa veevaba Na2SO4 vee sidumiseks. Soola lisamise võib lõpetada, kui on moodustunud kuiv, pulbriline mass. Järgmisena tuleb karotenoidid petrooleetriga proovist välja lahustada ning ekstrakt ära filtrida. Lõpuks tuleb kindlaks määrata ekstrakti kogumaht, minu katses oli selleks 10 ml.

Keemia → Biokeemia
2 allalaadimist
thumbnail
17
pptx

PATSIENDI TOITMINE JA RAVIMITE MANUSTAMINE

PATSIENDI TOITMINE JA RAVIMITE MANUSTAMINE Väldi voodis söömist, kutsu teistega lauda ( kui võimalus puudub , pane istuma voodis poolistuvas asendis) säilita söömise ajal meeldiv õhkkond halvatusega haigeid õpeta ja julgusta sööma ühe käega varu söömiseks piisaval aega Nägemisepuudulikkusega inimesele tuleb selgitada , mis on kandikul ja kuidas see on paigutatud Abivahendiks võib kasutata tilakannu või kõrt, spetsiaalseid lusikaid ja kahvleid. Neelamisraskusega pt.di toit peab olema viiskoossel kujul ( püreeritud, kissell , jogurt , paksendaja) Kui on vaja toita, ei tohi seda teha vägisi, kuna toit võib hingetorusse tõmmata Toit peab olema kundlasti mitmekesine ja tervislik,inimene peab tarbima palju erinevaid toite ja jooke. · Tervisliku toitmise mudel on taldrikumudel: mille järgi täidetakse pool taldrikust toore , keedetud , või marineeritud köögiviljadega (v.a. kartul ), veerand ...

Meditsiin → Õendus
17 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Hiidpanda referaat

HIIDPANDA E. BAMBUSKARU (Ailuropoda melanoleuca) TUTVUSTUS Pandad kuuluvad kiskjaliste seltsi . Kui vaadata tema hambaid, võib arvata, et ta on lihatoiduline, kuigi tegelikult on ta taimtoiduline. Siiani kestavad vaidlused tema klassifikatsiooni üle. Bambuskaru ehk hiidpanda on väga haruldane. Mitmed aastad tagasi hukkus palju bambuskarusid, sest võeti metsa maha ja selle asemele tehti põldusid. Eluiga on umbes 25-30 aastat . Bambuskaru sarnaneb välimuselt pesukaruga. Bambuskaru liigub mööda maad karu kombel. Nad ei maga talveund ning on varjatud eluviisiga . LEVIALA Bambuskaru kirjeldati esmakordselt 1869. aastal. Esimene elus hiidpanda püüti kinni aga alles 68 aastat hiljem Pärast pikaajalist otsimist saidi selle looma jälile. Esimesele vangistatud bambuskarule pandi nimeks Su Lin. Hiidpandad elavad Hiina edelaosa metsades . Kuid pandasid ei ole enam palju ning selle peamiseks põhjuseks on...

Bioloogia → Bioloogia
36 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

MILLES SEISNEB EUROOPA LIIDU TEISESTE ÕIGUSALKTIDE OLEMUS

tervislikule ja mitmekesisele toidule. Kõik Euroopa Liidu liikmesriigid on kohustatud 1998. aasta maiks oma riiklikku seadusandlusse direktiivi seisukohad sisse viima. Näiteks: Koolisöökla köök peab vastama samadele nõuetele, mida EL on seadnud teistelegi toitlustusasutustele, nagu restoranid või kiirtoitlustuskohad. Toidutegemisel kasutatav tehnika peab olema kvaliteetne ning vastama EL-i sätestatud nõudmistele. Et toitu suus piisavalt peenestada ning süljega segada, peab koolilõuna kestma vähemalt 30 minutit. Iga EL liikmesriik on kohustatud tagama, et tema territooriumil paiknevates koolisööklates eraldataks koolilõunateks vähemalt 40 minutit. Vastuargumendid Me peame täitma meile ebameeldivaid direktiive Eurolepingu artikkel sätestab, et direktiiv on saavutatava tulemuse seisukohalt siduv iga liikmesriigi suhtes. Kui mingi liikmesriik siin isepäisust näitab, on komisjonil ja Euroopa kohtul võimalus isepäist

Politoloogia → Euroopa liidu üldkursus
90 allalaadimist
thumbnail
5
pdf

Osmium

Os-Pd-sulamist elektrikontakte täppis aparatuuris. Osmiumit kasutatakse samuti kellavedrudes, kompassinõeltes ja juveelitoodetes. 4. Füüsikalised ja keemilised omadused Füüsikalised omadused Osmium on hõbevalge värvuse ja sinaka helgiga läikiv metall. Ta on kõige raskem metall Maa peal, tema tihedus on 22.65 Mg/m3 (pudelitäis osmiumi on raskem kui ämbritäis vett). Ta on kõva raskesti sulav ja nii rabe, et teda võib raud uhmris pulbriks peenestada. Ta on plaatinametall ja sellisena väärismetall. Os aatommass on 190,2 , sulamistemperatuur 3033 °C ning keemistemperatuur 5027 °C. Osmiumi eelisomadusteks on kulumiskindlus, seepärast kuulub ta kulumiskindlate sulamite koostisse. Keemilised omadused Periood: 6 Rühm: VIII B Aatomnumber: 76. Aatommass: 190,2. Prootonite arv: 76. Neutronite arv: 114. Elektronide arv elektronkattes: 76. Elektronskeem: +76|2)8)18)32)14)2). Reaktsiooni võrrand: Os + O2 = OsO4 5. Ühendid

Keemia → Anorgaaniline keemia ii
2 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Saksamaa

Seejärel eemaldada kivid või seemned ning lõigata ühtlasteks viiludeks. Puuviljad puistata üle suhkruga ja valada peale konjakit või portveini. Serveerida klaasist salatinõus. Kõrvitsasupp curryga Koostis: Valmistamine: 1 kg kollase viljalihaga kõrvitsat Kõrvits koorida, hööveldada või 1 sibul kuubikuiks lõigata. Sibul ja küüslauk 1 küüslaugu küüs peenestada. Kuumutada pannil õli, 2 sl päevalille- või kõrvitsaõli lisada küüslauk, sibul ja kõrvits. Keskmise kuumuse juures 3 minutit 1 l juurviljapuljongit praadida. Seejärel lisada puljong ja 1/8 l rõõska koort koor. Maitsestada curryga, vajadusel 1 sl teravamaitselist curryt (ilma lisada soola. Lasta keema minna ja

Geograafia → Geograafia
10 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Infrapunaspektroskoopia

vastavate sidemete võnkumise amplituud (molekul läheb üle kõrgemasse võnke- ja rotatsioonolekusse). 3) IP kiirguse toimel ergastuvad vaid nende sidemete võnkumised, kus toimub dipoolmomendi muutus. Katse kirjeldus: Tahke aine spektri mõõtmine Tableti valmistamine 1) Kaaluda kaalumispaberil 70-80 mg KBr 2) Viia kaalutud KBr ahhaatuhmrisse 3) Lisada sinna spaatli otsaga (~1mg) uuritavat ainet 4) Saadud segu peenestada ning segada uhmrinuia abil peeneks 5) Saadud segu viia pressvormi ühtlase kihina ( kahe ketta vahele, peegelpinnad vastamisi) 6) Pressida rõhu all tabletiks( 10 t), kui on saavutatud vastav rõhk, siis oodata 30 s ning avada kraan 7) Saadud tablett asetada tabletihoidjasse 8) Tabletihoidja asetada spektrofotomeetri proovikambrisse 9)Mõõta spekter ning määata korrelatsioontabelite abil neeldumismaksimumidele vastavad sidemete võnkumised 10) Pesta tableti tegemiseks kasutatud vahendid( v

Keemia → Keemia
5 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

Väikelapse tervislik toitumine

Väikelapse tasakaalustatud toit ja menüü Miks valisin just selle teema? Selle teema valisin endale kuna olen ise kokkupuutunud väikelapse hoolitsemisega väljaspool oma perekonda, kuna olen lapsehoidjana tööd teinud. Eriti huvi pakkus mulle just see, et mida tegelikult peaks väikelaps oma toidukorral sööma ja millal need toidukorrad peaksid aset leidma. Kuna ise olen ka allergiline, mõtlesin uurida ka toidust tekkivat allergiat. Ning kindlasti ka seda, et mis oleksid need toiduained, mis võiksid tekitada allergiat väikelapsele. Kasutatud kirjandus. Kasutatud kirjandust uurisin internetist, mis oli vene keeles ja tõlkisin eesti keelde, ajakirjast "Perekool" ja raamatust "Rahulolevast beebist usalduslikuks lapseks" . MIS ON TERVISLIK TOIT ? Tervislik toit peab olema mitmekesine. Lapse töö on kasvamine ning sellepärast vajabki ta täisväärtuslikku toitu. See tähendab seda, et toit, mida laps sööb peab katm...

Toit → Kokandus
23 allalaadimist
thumbnail
4
docx

KÖÖGIVILJATOIDUD

valmistatud kastmeid, juustu, juustu-munavalge segu , riivsaia ja võid. Neist võib valmistada ka vormitoite(näiteks aedviljapitsa).Köögivilju gratineeritakse ahjus või salamandris 200-200 o C juures pruuni kooriku tekkimiseni. Toorsalateid valmistatakse noortest värsketest aedviljadest.Ühekorraga valmistatakse täpselt nii palju salatit , kui ära süüakse, seistes väheneb salati väärtus, halveneb maitse ja värvus.Aedvilju võib peenestada mitmel viisil : · Lehtviljad(leht- ja peasalat,spinat,oblikas,kress) rebitakse või lõigatakse väiksemateks tükkideks. · Juurviljad ja teised kõvemad aedviljad(porgand,peet,kaalikas,mädarõigas,seller,must ja valge rõigas,õun jms.) riivitakse mitmesuguse jämedusega riividel. · Viliaedviljad ja teised pehmemad aedviljad(kurk,tomat,kõrvits,sibul,redis,õun,kapsas,jm) lõigatakse ketasteks,kuubikuteks, sektoriteks,kangideks või ribadeks

Toit → Toiduvalmistamine
20 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Pandad

Tema hambad viitavad lihatoidulisele loomale, kuid panda on tegelikult taimtoiduline. Siiani kestavad vaidlused tema klassifikatsiooni üle. Oma kodumaal, Hiina keskosas, toitub panda eranditult bambuselehtedest ja noortest võrsetest. Bambus on kõrge kõrreline ning väga raskesti mälutav. Seetõttu on evolutsiooniprotsessi käigus panda hambad muutunud, lõikehammaste kroonid on ümardunud ning purihammaste närimispind laienenud. Need kohandumused võimaldavad pandal kõvu lehti peenestada. Toitu ei pea panda kaugelt otsima, kuna bambus kasvab igal pool. Panda on kartlik ja eraklik loom. Kõige aktiivsem on ta koidikul ja hämaruses. Teda on raske bambustihnikute poolhämaruses märgata. Pandat uurivad teadlased otsivad teda sageli nädalate kaupa, enne kui ta nähtavale ilmub. Suur panda liigub maad mööda karu kombel. Ta on võimeline ka kohmakalt sörkima või sooritama lühikesi hüppeid.

Bioloogia → Bioloogia
10 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Ravimite hoidmine, säilitamine, käitlimine haiglas

pidama meeles reeglit: ,,Õige ravim, õigele patsiendile, õigel ajal!" Tabletid, kapslid ja vedelad preparaadid pannakse sõrestikkandikule või ühekordsetesse ravimiklaasidesse. Ravimid jaotatakse individuaalseteks päeva- või nädalaannuseks. Jaotamisel kasutatakse ravimilusikat või pintsette. Vedelate ravimite annustamisel on hea kasutada täpset mõõtesüstalt. Kui tabletti on vaja väiksemateks tükkideks teha, kasutatakse selleks tabletipoolitajad. Kui tabletti tuleb peenestada, hõõrutakse see katki uhmris. Salvid pannakse esmalt alusele või kindas käele ja alles siis patsiendi nahale. KOKKUVÕTE Kõigis ravimite käitlemise ettevõtetes peab olema ettevõtte juhi või tema määratud isiku poolt kirjalikult nimetatud ravimite säilitamise eest vastutav isik ja teda äraolekul asendav isik. Ravimite säilitamise ja transportimise kohta peavad olema ravimite käitlemise ettevõtte juhi või

Meditsiin → Farmakoloogia
57 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Õietolm

Õietolmu kogumine ja säilitamine. Õietolm sisaldab paljusid mesilaspere arenguks vajalikke aineid. Mesinikud koguvad õietolmu vastava koguriga, paigutatakse lennuava ette ja selle kasti langevad mesilaste poolt kogutud õietolmutombukesed. Seejärel õietolm kuivatatakse temperatuuril 37-40 soojakraadi ning säilitatalkse õhukindlalt pimedas. Kogu protsess kestab 2 päeva. Õietolmu säilitamiseks ja kasutamiseks segatakse seda meega vahekorras 1:1. Mõlemal juhul tuleb õietolm eelnevalt peenestada. Mee segu säilib 3-5 aastat, suhkruga 6-12 kuud. Õietolmust on tuvastatud 20 erinevat aminohapet. Vitamiinidest esinevad peamiselt B1, B3, B5, B6, B12 ja H vitamiinid. Suhkrutest, mida on leitud õietolmust 27 erinevat sorti, on levinuimad lihtsuhkrutest fruktoos ja glükoos ning liitsuhkrutest saharoos ja maltoos. 3 Õietolmu tähtsus mesilastele Mesilastele on õietolm valkude, rasvade, vitamiinide ja mineraalainete allikaks.

Põllumajandus → Mesindus
11 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Koduapteegi komplekteerimine

· Tervelt neelatakse alla (ei närita peeneks): - tabletid, mis on kaetud kattekihiga, et kaitsta magu tableti eest või tabletti maomahla toime eest; - enterotabletid - peensooles imenduvad tabletid, mis vabastavad toimeaine peensooles; nende puruks närimine või poolitamine muudab toimet; - depoo ehk retard tabletid - pikendatud toimeajaga tabletid, millest toimeaine vabaneb järkjärgult, aeglaselt. Depootabletti ei tohi enne neelamist mingil juhul katki närida, peenestada ega imeda. See rikuks tableti struktuuri ja seega ka tema pikendatud toimemehhanismi. - kapslid ja draeed - poolitamisega ei saa piisavalt täpset annust. Kapslite puhul on imendumine suunatud seedetrakti teatud ossa. · Kihisevad tabletid tuleb lahustada pooles kuni klaasitäies vees enne sissevõtmist. Nende tablettide koostis tagab toime kiire saabumise. · Lahustuvad tabletid lahustatakse vahetult enne sissevõtmist pooles kuni klaasitäies vees.

Meditsiin → Õendus
23 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Ravimtaimed esitlus

See on kummi tooraine. Kautsuki tootmiseks isegi kasvatati mõnda võililleliiki. Palderjanijuur • Palderjan (Valeriana officinalis) võitleb edukalt unehäiretega. Apteegis on saadaval mitmed palderjanil põhinevad preparaadid. Võite ka ise palderjani korjata ja sellest teed keeta. Palderjanil on sakilised lehed ja roosad õied, taim õitseb juuli-augusti vahel. Palderjani kõige kasulikum osa on juur, mida korjatakse sügiseti ja tarvitatakse kuivatatult. • Tee jaoks peenestada kaks teelusikatäit palderjanijuurt, kallata tassi keeva veega üle, viis minuti kaetult seista lasta ja kurnata. Juua mitu tassi lonkshaaval. Palderjan ei maitse hästi, teesse võib parema maitse eesmärgil näiteks melissi või kannatuslille lisada. Nõges • Nõges annab jõudu ja puhastab verd, tugevdab vereloomet ja parandab vere hüübimist – seda kasutatakse siis, kui verenäitajad on halvad ja väsimus kimbutab. Nõges soodustab seedimist,

Toit → Kodumajandus
13 allalaadimist
thumbnail
19
docx

Pärmitaignatooted

Vesi ~2,5kg 5.1.2. Valmistamine: Toorained segatakse omavahel seni kuni saadakse ühtlane taigen. Jäetakse käärima 40- 50 minutiks 30-40 kraadi juures. 5.2. Vormimine: 5.2.1. Täidise koostis: Porgand 3,5kg Muna 13tk/0,65kg Suhkur 0,1kg Creme 0,25kg Sool 0,03kg 5.2.2. Vormimine: Nisujahu 0,2kg 5.2.3. Kirjeldus: Täidis: 1. Porgand pesta, keeta, koorida, peenestada 2. Munad keeta, hakkida 3. Margariin sulatada ja kõik segada kokku ja maitsestada Vormimine: 1. Vormitakse ümara kujuga kuklid, kaaluga 60g, kergitatakse 2. Kerkinud kuklid rullitakse laiali, keskele asetatakse täidis ja vormitakse ette nähtud kujuga pirukas. 3. Asetatakse küpsetusplaadile kerkima 5.3. Viimistlus ja küpsetamine: 5.3.1. Koostis: Muna 3tk/0,15kg 5.3.2. Kirjeldus: Enne ahju lisamist viimistletakse munamäärdega

Toit → Pagaritoodetet tehnoloogia ja...
38 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Jäätmekäitlus

Jäätmeid purustatakse jäätmehuntidega ja peenestatakse kuul- või vasarveskis. Niisked jäätmed tuleb enne kuivatada. Jäätmehunt koosneb toorainekolust, hüdraulilisest pressist ja rootorlõikurist. Jäätmed pressitakse vastu rootori lõiketeri ning purustatakse nende kolu põhjus paiknevate nn vastuterade vahel. Peenestatud materjali jämedus oleneb rootoritaguse sõela avadest. Tähtis on, et ühes ja samas jäätmehundis saaks peenestada eri materjale, nt puitu, plasti, paberit, rehve, elektroonikajäätmeid, kaableid jms. selleks peaks tal olema vahetatav sõel, mis lubaks purustatud materjali jämedust lihtsalt muuta. Lõikur peab olema vastupidav ja taluma võõrkehasid, näiteks metalle ja kive. Jäätmete purustamine on ohtlik, sest neid võib leiduda plahvatavaid esemeid ja materjale. Ehitus- ja lammutusprahti käideldakse killustikumasinatega. Liin võib olla paikne või teisaldatav

Bioloogia → Bioloogia
153 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Jaanipäev

Söödi mune, mis värviti kollaseks. Tehti sõira, pirukaid, kisselli. Aias oli juba mõni mari võtta, siis see küpsetati saia sisse. Traditsiooniline sõir 500 g kohupiima, 1 l. toorpiima, 3 muna, 60 g võid, 1 tl meresoola 2 tl köömneid. Valmistamine: Munad kloppida lahti, lisada sool ja köömned, kloppida kuni sool on sulanud. Piim kuumutada kuni pind hakkab kergelt värelema, lisada kohupiim (kui on suureteraline, siis suruda läbi sõela või peenestada köögikombainis). Kuumutada pidevalt segades kuni eraldub vadak (kollakas vedelik). Kohupiim nõrutada hästi kuivaks. Või sulatada kastrulis, lisada kohupiim ja kuumutada veidi segades. Lisada munasegu ja pidevalt kuumutades segada kuni moodustub ühtlane pall. Mass kallata külma veega uhutud kaussi või vormi ja jahutada 4 MÕNINGAID LAULMISE TRADITSIOONE 19

Kirjandus → Kirjandus
17 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Loovtöö- Leib

Jõulude ajal küpsetati ka erilist leiba (see oli tihti seakujuline ja kandis jõuluorika nime), mis jäi lauale pühadeaja lõpuni, viidi siis viljasalve hoiule ning jagati kevadel loomadele. Uudseleiba söödi jaagupipäeva või rukkimaarjapäeva paiku. Eesti rukkileiva valmistamine  5 l sooja vett  100 g juuretist  6–7 kg rukkijahu  1 sl soola  2 sl köömneid Juuretise valmistamine:  2–3 tahket leivaviilu leotada vees, peenestada, lisada natuke rukkijahu, suhkrut ja petipiima, segada vedela pudru taoliseks, hästi läbi kloppida, riputada peale natuke rukkijahu; hoida rätiga kaetult soojas kohas kuni kaks päeva; valmis juuretist võib hoida külmikus.  1 klaasile täistera-nisujahule lisada 1 klaas vett; iga 24 tunni järel pool segust ära visata ning lisada pool klaasi jahu ja pool klaasi vett; hoida soojas ruumis 3–4 päeva

Toit → Toiduaine õpetus
31 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Maitsetaimed

20 g petersellilehti katab päevase C-vitamiini vajaduse, tänu soodsale kaltsiumi ja fosfori vahekorrale parandab petersell seedimist ja on rahustava toimega. Pune. Mitmeaastane tugeva lõhnaga taim, kasvab 25­50 cm kõrguseks. Pune on kõige tuntum pitsamaitseaine. Sobib ka taimetoitudesse (nt tomatitoitudesse koos basiilikuga) ja Lk 8 risotodesse, samuti kala ja liha maitsestamiseks. Roale lisamiseks ­ vahetult enne selle valmimist ­ tuleb pune hästi peenestada. Aed-põõsastill. Aknalaual kasvatamiseks sobivaim tillisort, on aedtillist lopsakam ja samas vähenõudlikum. 12 cm läbimõõduga potis on paras kasvatada 3­4 taime. See poest ostetud till (pildil) potis kasvama ei hakanud ja närbus kastmisest hoolimata. Lk 8 Kasutatud Kirjandus: http://www.toidutare.ee/aabits.php?id=31 http://www.virumaateataja.ee/130506/esileht/tarbija/15030558.php http://buduaar.ee/Artiklid/articleId,28834;sectionId,129 http://www.aiamaailm.ee/maitsetaimed.htm

Bioloogia → Bioloogia
25 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Loomad

küllastunud puhkab loom natuke ent niipea kui toit on seeedinud läheb ta uue otsingule. Karihiired tegutsevad ööpäev läbi kõikidel aastaaegadel. Saaki philiselt putukaid otsivad nad maapinnalt, metsavare seast, lume alt ja teistest kohtadest kuhu putuktoidulistel lindudel raske juurde pääseda. Karihiired toovad kasu süües suurel hulgal kahjurputukaid. Neil on hambad ühesuguse ehitusegasaaki aab nendega hhaarata ja mõnevõrra peenestada kuid päris peeneks ei saa see on putuktoidulistele iseloomulik. Kõigil putuktoidulistel on peaaju suured poolkerad nõrgalt arenenud ja ilma käärudeta. Seetõttu tekivad neil tingreleksid halvati ja väga aeglaselt. * mutt elab maasees enda uuristatud käikudes. Eriti palju mutte on niitudel põldudel metsaservadel, aedades ja juurviljaaedades. Muti kehaehitus on täieliklt kohastnud elkskäikudes ja nende uuristamiseks. Tema keha on kompaktne ja silinderja kujuga

Bioloogia → Bioloogia
14 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Tugi- ja liikumiselundkond

· luud muutuvad tugevamaks · lihased muutuvad tugevamaks · paraneb koordinatsioon · suureneb painduvus ja liikuvus on hea LIHASTE SÜSTEEM Lihaste jaotus lähtub eelkõige nende asendist. Vastavalt luustiku jaotusele rühmitatakse keha lihased üldiselt pea-, kere- ja jäsemete lihased. Pealihased on mälumis- ja miimilised lihased. Mälumislihased liigutavad alalõuga, mistõttu saame toitu peenestada. Näo miimiliste lihaste abil väljendame emotsioone ­ rõõmu, hirmu, viha jne. Kere lihastiku moodustavad kaela-, rinna- ja kõhulihased. Kehaosade lihaseid kirjeldatakse kihtide kaupa süvemalt pindmisele. Kõige pikemaks lihaseks on rätsepalihas, kõige suuremaks lihaseks tuharalihas ning mõõtmetelt kõige väiksemad lihased on silmamuna liigutavad lihased.

Inimeseõpetus → Inimese füsioloogia
27 allalaadimist
thumbnail
14
pdf

Köögileksikon

Selleks, et liha pehmeneks kuumtöötlemisel peab 25- magustoite ja küpsetisi. 40% kollageenist lõhustuma ning oluline on et vee juuresolek. Kui sidekude on paks siis tuleb liha eelnevalt marineerida või S peenestada, et vesi pääseks sidekoe valkude juurde. Oluline on ka Safran ­ kollakas maitse- ja värvaine. Saadakse safrankrookuse temperatuur, sidekoe lagunemisele aitab kaasa kõrge temperatuur, emakasuudemete korjamisel ja lühiajalisel kuivatamisel. Kõige keetmisel 90-95°C. Sidekoe rikkaid lihasid tuleb praadimisele kallim maitseaine. lisaks ka hautada, muidu jäävad sitked.

Toit → Toiduvalmistamise tehnoloogia...
29 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Ehitusmaterjalide laboriaruanne

Liiva näiv tihedus L = 2460[kg/m3] 5. Liiva tühiklikkuse arvutamine Liiva tühiklikkus arvutatakse puistetiheduse ning näiva tiheduse põhjal valemist 8: pL = (1- 0L/L)*100[%] , [Valem 8] kus 0L - liiva puistetihedus, [kg/m3] 0 - liiva näiv tihedus, [kg/m3] Töö tulemuste vormistamine Liiva tühiklikkus pL = 41,6[%] TÖÖ NR.2 MATERJALIDE ERIMASSI MÄÄRAMINE 1. Kivimaterjal Töö käik 1. Kuivatada proovikeha püsiva kaaluni 105°C juures 2. Peenestada kuivatatud kivitükk pulbriks 3. Sõeluda pulber läbi sõela 900 ava/cm2 4. Kaaluda tühi mõõtpudel G1= [g] 5. Pool pudelit täita sõelutud pulbriga 6. Kaaluda mõõtklaas uuesti G2= [g] 7. Leida pulbri mass valemi 1. abil G = G2- G1= [g] [Valem 1.] 8. Valada pulbrile peale vedelikku, mis ei anna keemilist reaktsiooni kindla mahupiirini. 9. Kaaluda mõõtklaas uuesti G3= [g] 10. Leida pudelis oleva vedeliku ruumala valemi 2. abil Vv =G3 ­ G2/ v [cm3] [Valem 2.]

Ehitus → Ehitusmaterjalid
140 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Jäätmekäitlus

Jäätmeid purustatakse jäätmehuntidega ja peenestatakse kuul- või vasarveskis. Niisked jäätmed tuleb enne kuivatada. Jäätmehunt koosneb toorainekolust, hüdraulilisest pressist ja rootorlõikurist. Jäätmed pressitakse vastu rootori lõiketeri ning purustatakse nende kolu põhjus paiknevate nn vastuterade vahel. Peenestatud materjali jämedus oleneb rootoritaguse sõela avadest. Tähtis on, et ühes ja samas jäätmehundis saaks peenestada eri materjale, nt puitu, plasti, paberit, rehve, elektroonikajäätmeid, kaableid jms. selleks peaks tal olema vahetatav sõel, mis lubaks purustatud materjali jämedust lihtsalt muuta. Lõikur peab olema vastupidav ja taluma võõrkehasid, näiteks metalle ja kive. Jäätmete purustamine on ohtlik, sest neid võib leiduda plahvatavaid esemeid ja materjale. Ehitus- ja lammutusprahti käideldakse killustikumasinatega. Teisaldatava liini saab viia otse ehitus- või lammutusplatsile ning niimoodi

Mehhatroonika → Automaatjuhtimissüsteemid
9 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Rukkileib meie toidulaual arvestus

Rukkileiva arvestus 1. Kuidas tekkis leib? Leivaküpsetamine sai alguse umbes 5000 aastat eKr. Sellele eelnes pudrukeetmise leiutamine. Õue jäetud jahu segunes vihmaveega – esimene “kört” oligi valmis. Tuletegemise oskusega hakati toorputru lõkkel keetma. Pudrupotist kees kört üle ääre kuumadele kividele. Saadi omapärase maitsega krõbedad kakukesed. 2. Jahu saamise viisid Viljateri püüti peenestada uhmri ja jahvekivide abil. Kasutati ka tambiküna ja tambilabidat. Hiljemalt esiaja lõpust saati valmistati jahu oma tarbeks kahest üksteise peal asetsevast kivikettast koosneva käsikiviga. Hiljemalt 13. saj hakati meil ehitama vesiveskeid. 14. saj jõudsid meie maile tuuleveskid. Käsikivijahvatust kasutati enamikes taludes kuni 19. saj lõpuni. Käidi ka veskites vilja jahvatamas, kuna sealt saadi paremat jahu. 3. Meie vanim leivavili Baltimaades vanimaks leivaviljaks on oder

Toit → Toiduained
18 allalaadimist
thumbnail
30
docx

Viinerid ja sardellid esitlus

Peenestamise käigus on oluline kontrollida temperatuuri. Vältida tuleks kuterdamise lõpetamist enne, kui segu saavutab temperatuuri 10–12 °C. Võib tekkida olukord, et tooraine saab liiga vähe peenestatud ning seetõttu ei moodustu ühtlast homogeenset massi. Kuterdamise põhireeglid:  mitterasvane liha töödeldakse võimalikult külmalt;  rasvane ja sidekoerikas liha tuleb maksimaalselt peenestada, et ei tekiks tükke struktuuris;  kuterdamine lõpetatakse fosfaatabiainete puhul temperatuuril 12–14 °C, maksimaalselt temperatuuril 16 °C. Niinimetatud ülekuterdamisel ehk kui protsess vältab kauem, kui tegelikult vaja oleks, lõhutakse ära moodustunud struktuur ning vesi/rasv eralduvad ja tekib puljongi-/rasvavalum. 5

Toit → Toitumise alused
12 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Inimese bioloogia

BI2-2 INIMENE INIMESE ÜLDISELOOMUSTUS 1. Inimene kuulub tänapäeva loomariigi süsteemis inimlaste (Hominidae) sugukonda, mis koos inimahvide sugukondadega ühendatakse inimlaadsete (Hominoidea) ülemsugukonda primaatide (Primates) seltsis. Inimene on loom, sest · Inimorganismi anatoomiline ehitus, füsioloogiline talitlus ja sigimisviis on väga sarnased kõigi teiste imetajate omadega. Inimesel pole ühtegi rakutüüpi, kude ega organit, mida poleks ka mõnel teisel loomal. Ainevahetus on pisiasjadeski sama mis enamikul imetajatest. 2. Inimese geenide ja valkude struktuur (nukleotiidide ja aminohapete järjestus) erineb simpansi ja gorilla omast vähem kui kaks protsenti (isegi hobune ja eesel erinevad teineteisest rohkem). 3. Inimesele iseloomulikud tunnused: · suur aju (ligikaudu 1400cm2, inimese aju suhteline maht on loomariigis suurim) · püstine kehahoiak ja liikumine ka...

Bioloogia → Bioloogia
23 allalaadimist
thumbnail
9
odt

Ravimtaimed

Krobeline, mitmesuguse suurusega väikeste lõhedega moodustis. Kogutakse kevadel ja sügisel kasvavatelt, mitte surnud ning kuivadelt puudelt. Mustpässikut on uuritud üle saja aasta, veelgi kauem on kasutatud rahvameditsiinis mao ja soolte pahaloomuliste kasvajate puhul. Käsn, orienteeruvalt 100 g, valada üle 60o kuuma veega (0,5 liitrit). Lasta mõni tund seista, et muutuks pehmemaks ja seega töödeldavamaks. Seda vett mitte ära visata ja leotatud käsn kas riivida või peenestada läbi hakklihamasina. Saadud peenestatud mass üle valada teise 0,5 liitri 60o keedetud veega ja jätta 48 tunniks pimedasse toatemperatuuril seisma, siis vedelik viimse tilgani välja pressida ja valada kokku 0,5 liitri leoveega ning kasekäsnaekstrakt on valmis. Seda vedelikku tuleb juua lonkshaaval 1 klaas päevas 10 päeva jooksul. On täheldatud haigete järkjärgulist paranemist. Mõningaid rahvameditsiinis kasutatud vähivastaseid ravimeid:

Bioloogia → Bioloogia
19 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Metsas ellujäämine

lehti.Münditeed on hea tarvitada hammaste puhastamiseks,kui aromaatset ja jahendavat loputist.Kui hammaste desinfitseerivat ja igemeid kôvendavat loputist,soovitatakse tarvitad tammekoore tômmist e. teed.Hambaharja on kerge valmistada kuusevôi männi oksakestest vôi kui eelistate veelgi pehmemat,siis värskest pärna vôi haavpuu oksakestest. TAIMEVÄRVID Kortslehe lehtedest vôibsaadahallikasrohelist värvi.Selleks tuleb peenestada värsked kortslehe juured noaga,panna keedunôusse,vôtta 40 grammi juurte kohta 100 grammi vett ja asetada tulele.Keeta 20 minutit.Seejärel kurnata läbi lapi ja aurutada keeduleem keetes veelgi tihedamaks. KHAKIkollakasrohelise maavärvi annavd kadakamarjad ja koor.Rohelist värvi saadakse kaselehtedest samal viisil kui ka kortslehtedest.Lehed mis on korjatud suve algul annavad heledamat värvi. ÕIED AVANEMISAEG SULGUMINE Kibuvits kell 4-5 kell 19-20

Kategooriata → Vabaaeg
13 allalaadimist
thumbnail
28
odt

Ellujäämine-põhjalik ülevaade ja kõik põhilised teadmised

ELLUJÄÄMIN E Põhiteadmised ellujäämisest 2016 TOIT Toit ja vesi on eksisteerimiseks hädavajalikud. Inimene vajab päevas  keskmiselt 2,5l vett. Higistades tunduvalt rohkem , sest veekadu  tuleb tasandada. 3% veekaotus vähendab jõudu 20 %. Vältige janu  kustutamist lumesöömisega. Pidage meeles, et higistades kaotate ka  soolasid. Lumesulavesi ei sisalda sooli, mis on tavalises joogivees,  seega tuleb leida lahendus soolade taastamiseks organismis.  Higistamise vältimiseks riietuge nii, et saaksite liikumisel vastavalt  vajadusele riideid lisada või vähendada kerge vaevaga. Loodusest  võetud joogivett tuleb puhastada. Korralik toit tugevdab organismija kosutab jõuvarusid, ning aitab  toime tulla raskete vintsutustega. Sooja toitu söö ka siis , kui pole  isu. Ei või kunagi teada kuna saad sooja toitu järgmine kord. Lahingu ajal ole ole valmis sööma igal kellaajal, sest korrapärane toitlustamine on raske. Väljastatud kuivtoidua...

Turism → Turism
8 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Masintehnoloogia spikker

lahti lõigata ja visata viilu põhja ülemine 10 cm mullakiht mis varu on suurem. Väiksem ketas tungib paremini mulda ja on peenestamise tähtsus järgnevatele mullaharimistöödele. on väga rikas umbrohtudest kergem ning odavam vahetada, samas on maksimaalne Põhu sissekündmisel tuleb see eelnevalt peenestada ja põllule Nurgalõikur on kõver plekitükk adra hõlma esiosas. Täidab töösügavus ja kulumise varu väiksem. Kumeram ketas töötleb laotada ning kohe peale seda koorimise (või koristamise) sama ülesannet mis eelkoorel aga eeliseks on kivikindlus. mulda intensiivsemalt, kui lamedam, vajades samas oluliselt käigus mullaga segada

Masinaehitus → Automaatika alused
65 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Tervisliku Toitumise uurimustöö

liigtäitumist, ja selletõttu häirib mao tegevust ning soodustab mao-ja seedetrakti haigusi. Inimene peab sööma kolm kuni viis korda päevas. Söögikordade vaheajad peaksid oleme sellise kestusega, et ei jätaks nälja tunnet ja jätkuks jõudu kauemaks. Toidu seedimiseks kulub ligikaudu neli kuni kuus tundi.Näiteks võiks olla hommikueine kell 7-8, lõunasöök kell 12-14 ja õhtusöök kell 18-19. Söögiaeg ei tohiks olla liiga lühike ega pikk. Toitu peab jõudma piisavalt hammastega peenestada. Kiiruga süües satub makku kontrollimatult palju õhku, mis võib mao täitumise korral põhjustada ebameeldivaid vaevusi. [1:144-145] 1.4 Milline on päeva toidukordade jaotus? Hommikusöök peaks sisaldama ligikaudu 25% kogu päevasest kaloritest ja järgnema mahult lõunasöögile. Kõige tavalisemad hommikusöögid on kohv, tee, puder, muna, omeltt, võileivad, kohukesed, puuviljad, müsli või helbed.

Varia → Kategoriseerimata
122 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Ehitusmaterjalid

........................16 Kips Kips ehk kaltsiumsulfaat on maavara, mida leidub suurtes kogustes kogu maailmas. Arvatakse, et loodusliku kipsi varude suurus on ligikaudu 2500 miljardit tonni seejuures arvestamata merevees lahustunud ja selle loodusliku osa moodustavat kipsi (ca 1,6 kg kuupmeetri kohta). Kipsi tooraine Kipsi toodetele ja kipsplaatide peamine tooraine on kips. Omi omadusi kips ei kaota ka pärast korduvat ümbertöötlemist, kõvenenud ja juba kord kasutatud kipsi massi võib peenestada, töödelda ja kasutada veel ja veel. Selles osas kips on unikaalne tooraine. Kipsist ja kipsbetoonist materjalide tootmine ja kasutamine Kipssideainete (ehituskips, kõrgtugevkips jt) tootmisel on tarvilik silmas pidada järgmist: · tuleb kasutada lisandeid, et vähendada sideaine kulu, aga ka kipsdetailide deformatiivsust · hapruse tõttu armeerida: papp, paber, orgaanilised kiudained, alumiiniumsarrus

Ehitus → Hooned
94 allalaadimist
thumbnail
40
doc

Juustutehnoloogia

Tallinna Tehnikaülikool Keemia- ja keskonnatehnoloogia Keemiatehnika Instituut Juustutehnoloogia Sisukord Sisukord...................................................................................................................... 2 Sissejuhatus............................................................................................................... 3 Piimast juustu toormena............................................................................................. 4 Piima eeltööstus......................................................................................................... 5 Juustutootmise põhifaasid.......................................................................................... 6 Kontsentreerimine...................................................................................................... 8 Mikroobid, ensüümid ja käärim...

Keemia → Reaktsioniprotsessid
27 allalaadimist
thumbnail
16
odt

Kokanduse põhimõisted

Aceto balsamico - Palsamiveiniäädikas, kõige kvaliteetsem ja algupärasem on pärit Modenast Itaaliast. Kasutatakse kastmete, köögiviljade, salatite, marinaadide jm maitsestamiseks. Afrodisiaakum - Kirge, sensuaalsust rõhutav, seksuaalset erutust tekitav toiduaine. Nimetus pärineb Kreeka armastusjumalanna Aphrodite nimest ning kõige sagedamini seostatakse seda austrite, sparglite, šokolaadi ja viigimarjadega. Aioli - Lõuna-Prantsusmaa Provence’i rahvustoit, mis kujutab endast küüslaugumajoneesi, mida serveeritakse enamasti kuivatatud kala ja köögiviljadega. Al dente - Mõõdukalt pehmeks keedetud, teisisõnu poolkõvaks jäetud köögiviljad ja pastatooted, nii et toorainel on säilinud algne kuju ja tekstuur. Al fresco - Värskes õhus serveeritud eine. Alphabetti - Tähestikukujuline pastatoode. Amatriciana - Itaalia linnakesest Amatricest pärit pastakaste, mis valmistatakse peekonist, tomatitest ja oliividest ning maitsestatakse värskete ürtidega...

Toit → Kokandus
16 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun