Näiteks peab päritolumaa esitama imporditud puu- ja köögiviljade puhul, mida kasvatatakse ka Eestis. · Tarvitamisjuhis. Kui toitu tuleb tarbija poolt mingil kindlal viisil valmistada, peab pakendil olema tarvitamisjuhis. Näiteks "Hakkliha tuleb läbi praadida." või "Keeta 15 minutit · Toidupartii tähistus, kui säilimisaeg ei sisalda vähemalt kuupäeva ja kuud. Partii tähistust ei nõuta toidu puhul, mis on müügipakendisse pakendamata, pakendatakse kaupluses ostja juuresolekuta või ostja juuresolekul. · Toitumisalane teave. Esitatakse, kui märgistusel on toodud toitumisalane väide. Näiteks toitumisalase väite "väherasvane" esitamisel peab märgistusel olema teave energiasisalduse ja valkude, süsivesikute ning rasvade sisalduse kohta. Kui toitumisalane väide on esitatud suhkrute, küllastunud rasvhapete, kiudainete või naatriumi kohta, siis peab toitumisalane teave sisaldama suurema rühma näitajaid.
1.1 Asbesti muudest jäätmetest eraldamise nõue Kui kasutuselt kõrvaldatud toodetes või jäätmetes on asbesti sisaldavaid komponente, siis tuleb need, kui see on tehniliselt võimalik ja sellega ei kaasne ülemääraseid kulutusi, muudest jäätmekomponentidest lahutada ja eraldi käidelda. ( 1.2 Asbestijäätmete kogumine (1) Asbestijäätmete kogumisel tuleb kasutada suletavaid mahuteid– konteinereid, kotte või muid pakendeid, et vältida asbestikiu ja tolmu sattumist keskkonda. (2) Asbestijäätmete eri liigid kogutakse üksteisest lahus eraldi mahutitesse, kusjuures erilist tähelepanu pööratakse vaba asbestikiudu ja tolmu eraldavate jäätmete lahushoidmisele muudest asbestijäätmetest. (3) Kui asbestijäätmed on pakendatud jäätmetekitaja poolt, näiteks lammutustööde või seadmete demontaaži käigus, siis jäätmete kogumisel jäätmeid nende esialgsest pakendist ei vabastata. (4) Jäätmetekitaja poolt pakendatud asbestijäätmete pakendi purunemis...
"Keskkonna hoidmine ja säästev tarbimine" Keskkonnaprobleemid ümbritsevad pidevalt meid kõiki. Naftareostused, suurte vihmametsade hävimised ja üleujutused on kujunenud nii igapäevaseks, et me ei pane neid tihti tähelegi. Siiski peame mõtlema reaalselt, sest võib-olla ühel päeval oleme ise nende probleemide keskmes ja siis ei oska keegi õigesti käituda. Ostes poest banaane, võid jätta need kilekotti pakendamata. Minnes loodusesse piknikule, peaksid alati enda järelt prügi kokku korjama. Hambaid pestes, ei pea vesi ilmtingimata jooksma, sest Sul ei lähe seda vaja. Need ja paljud muud meie igapäevased tegevused mõjutavad meid kõiki ümbritsevat keskkonda. Suhtudes keskkonda teadlikult, võid olla kindel, et ka tulevased põlved saavad endiselt nautida paljukiidetud Eesti loodust ja hingata puhast õhku. Ja et me ei pea muretsema selle üle, kas mõni loodusliik satub ohtu või mitte. Keskkonna
keskkonnasõbralikud tooted… koduaiast pärit toiduained: kartulid, porgandid, kurk, tomat, õunad Põhjendus: säilitusainete vabad ning puudus pakend (äärmisel juhul kilekott) Piimatooted: piim, või, hapukoor, kohukesed, jogurt Põhjendus: kõik ostetud piimatooted olid Eestis toodetud – väiksemad transpordikulud Ülejäänud toodete puhul oli kas kasutatud raskesti lagunevaid plastikpakendeid või pärines toode välismaalt. Pakendatud ja pakendamata kaup Leitud märgistused Tetrapakk: taaskäideldav Eesti parim puu- ja köögiviljatoode 2000 Taaskäideldav kilepakend Leitud märgistused Metallpurk: taaskäideldav tuleb visata prügikasti valmistatud terasest sobib toidukauba pakendamiseks Klaaspudel:
Vaid kahekordseid plastmaterjalist kotte. Sisemist kotti ei tohi ääreni täita, vaid mõlemat kotti peab olema võimalik korralikult kinni siduda. Kui materjal kotti ei mahu või on teravate servadega, soovitatakse see mässida kahekordsesse kilesse või muusse sobivasse materjali. Asbestijäätmeid sisaldavad kotid tuleb märgistada! Suuremõõdulisi asbesti sisaldavaid ehitusjäätmeid (torud, plaadid), mis tolmu ei eralda, võib vedada pakendamata kujul, kui koorem on korralikult kaetud. Kui on asbestitolmu eraldumise oht, tuleb materjali niisutada. Asbestijäätmete peale- ja mahalaadimistöödel! Jäätmepakendeid ei tohi loopida ega vigastada! Asbestijäätmed maetakse võimalikult kiiresti selleks vastavat litsentsi omavasse ohtlike jäätmete matmispaika. Asbesti sisaldavate jäätmete käitlemine peab toimuma "Jäätmeseaduse" ja keskkonnaministri 21.04.2004
Füüsikalised omadused ( niiskuse sisaldus jne ) KUIVAMINE põhjustavad: intensiivne õhuliikumise kiirus madal õhuniiskus aeg Tunnused: kuiv liha koorik pinna värvus on tume või pruun Võib kooriku ära lõigata, siis võib kasutada. UMBUMINE ebapädev ventilatsioon Vale temperatuur Pakend võib protsessi soodustada o2 puudus Tunnused: ebameeldiv lõhn, võib olla limane, Defekti parandamine: anda võimalus hingata Rasva rääsumine Rasvade oksüdeerumine Põhjused: Pakendamata rasva säilitamine Pikaajaline tunnused: värvus läheb kollaseks
lihakuubikud ning toored grillvorstid. Toores linnuliha - Tuleb enne külmutamist küpsetamiseks või keetmiseks ette valmistada. Metsloomaliha - Võib külmutada tervelt või tükeldatuna. Siseelundid - Külmuta eraldi. Kala - Külmuta ainult värsket ja puhastatut. Pagaritooted ja valmisroad - Koogid ja leib-sai tuleks tükeldada või viilutada. Valmisroad jahutada ja külmutada portsjonitena spetsiaalsetes sügavkülmiku karpides. Pakend - Sügavkülmikusse ei tohi midagi sattuda pakendamata. Varu endale spetsiaalseid sügavkülmutamise kilekotte või plastkarpe. Nende puudumisel sobivad ka tugev toidukile, foolium, alumiiniumanumad, jogurti-, kohupiima- ja margariinikarbid. Sulgemiseks kasuta kumme, sulgureid või külmakindlat teipi. Kiire külmutamine - Parema säilivuse ja kvaliteedi huvides tuleb kõik toiduained külmutada võimalikult kiiresti, sest aeglasel külmutamisel külmub (toiduaines sisalduv) vedelik suurte teravate kristallidena, mis purustavad rakuseinad
EESTI MAAÜLIKOOL Majandus- ja sotsiaalinstituut TARBIMINE Referaat õppeaines "Ökoloogia ja kekskonnakaitse" Tartu 2010 Meie rühma ostunädal Selle töö käigus pidime jälgima nädala jooksul rühma liikmete toitumisharjumusi ja mida need sisaldavad. Tulemus oli üllatus. See mida tarbisime oli enamjaolt küll eestimaine, aga isegi Eestist pärit toiduained sisaldavad väga palju E aineid. Peale eestimaise kauba, oli sellel nädala meie laual veel Itaalia, Läti, Poola, Bulgaaria, Tsehhi, Saksamaa ja Jamaika päritolu toitu. Toode Päritolumaa Hind E-ained Suitsuvorst Eesti 18,90 E450,E451,E300,E621, E575,E120,E250 Õnne sepik Eesti ...
AS Võhu Vein Liivimaa ja Eesti mõisates hakati tõsiselt veini tootmisega tegelema XIX sajandi teisel poolel. Võhu veinitehas on ehitatud 1967. aastal Lääne Virumaal, Võhu külas ning tänase päevani toodetakse siin peamiselt magusaid ja poolmagusaid veine. Traditsiooniliselt kasutatakse looduslikku ja eeskätt kodumaist toorainet: punast ja musta sõstart, jõhvikaid, õunu, tikreid. 2006. aasta sündmuseks kujunes veinitehase Võhu Vein 100% aktsiate omandamine AS Haljas poolt. See toimus 31. oktoobril. Ettevõtte Haljas kindel majanduslik olukord, oskused ja suur töökogemus lubavad arendada ASi Võhu Vein mitte ainult kohalikul, vaid ka rahvusvahelisel toidukaupade turul, mis tagab Võhu Veini kaubamärgi tugevat edasiliikumist. Naturaalne, parimaist Eestimaa viljadest poolmagus õunaebaküdooniavein. Spetsiaalselt Võhu veinitehase 40. juubeliks valmistatud väärikas jook! Puuvilja...
Liha ja lihasaadused- Liha ja lihasaadused nõuavad hoolikamat müügiks ettevalmistamist. Liha müügiks ettevalmistamine peab toimuma eraldi ruumis. Köögi- ja puuviljad - Puu- ja köögivljade müügiks ettevalmistamisel, väljapanekul ja hoiustamisel tuleb arvestada nende tundlikkusega etüleeni suhtes. Kõrvuti koos ei tohi hoiustada ja paigutada ka müügisaali etüleeni tootvaid ja etüleeni suhtes tundlikke kaupu. Pakendamata kaupade ettevalmistamine müügiks - Kui pakendamata toidukaubad (kompvekid, kooritud pähklid, kuivatatud puuviljad jne.) paigutatakse müügisaali lahtisel väljapanekul, tuleb nad varustada tõstmisvahenditega. Pakendamata või osaliselt pakendatud leib ja leivatooted pannakse välja korvis, mis tuleb seestpoolt katta ühekordselt kasutatava materjaliga või sellise materjaliga, mida on võimalik puhastada. Ostjate jaoks peavad käepärast olema kile- või paberist kotid kauba paigutamiseks.
· Müügihind ja ühikuhind märgitakse kaubale või selle müügipakendile või pannakse välja kauba vahetusse lähedusse. Kaubale märgitud hinda peab olema võimalik eemaldada kaupa kahjustamata. · Ühikuhinda ei pea avaldama: 1) kaubal, mille ühikuhind on samane müügihinnaga; 2) kaubal, mida pakutakse teenust osutades; 3) antiik- ja kunstiteostel; 4) kaubal, mida pakutakse enampakkumisel. · Pakendamata kauba puhul, mida müüakse koguse, mahu või mõõdu järgi vastavalt tarbija soovile, avaldatakse ühikuhind enne mõõtmist. Müügihind avaldatakse pärast mõõtmist. · Kui tarbijale suunatud reklaamis on avaldatud teave kauba müügihinna kohta, peab seal olema avaldatud ka kauba ühikuhind, kui õigusaktis ei ole sätestatud teisiti. 3
LOGISTIKA Kui tellimuspartiid suurendada siis, tellimiskulu tooteühiku kohta väheneb. Milliste kulude arvutamine on kõige töömahukam ja keerulisem? Puudumiskulude Tellimuspunkt on toote laosaldo, milleni jõudmisel tehakse uus tellimus Mis on “tellimusvahe”? Ajavahemik, mis jääb ühe ja sama toote kahe järjestikuse tellimuse vahele Mis on “tellimustsükli meetod”?Laoseisu täiendav tellimus tehakse kindlate ajavahemike tagant Millist säästu on võimalik logistikas saada tellimustsükli meetodi rakendamisest? Tellimis ja veokulude säästu Kuidas sõltub üldjuhul reservlao suurus nõudluse kõikumisest? Mida suuremad on hälbed nõudluses, seda suurem peab olema reservladu Mida tähendab „laovaru”? 365 / lao ringlemissagedus, mis annab ajavahemiku päevades, mil konkreetset toodet või laoväärtust peaks piisama tavapäraseks tarnimiseks Millist kulu nimetatakse veoauto läbitud kilomeetri omahinna arvestamisel püsivkuluks? Amortisatsiooni...
ole). PROOVIDE VÕTMISE OLULISED ASPEKTID · Proov peab olema küllaldane, et võimaldada soovitud analüüside teostamist · Proovis ei tohi tekkida muutusi enne analüüside alustamist · NB: Laboriga tuleb eelnevalt kokkuleppida ning labor peab eelnevalt olema teadlik proovide arvu ja tüübi kohta PROOVIVÕTMINE Võimalusel toimetada proov laborisse originaalpakendis või steriilsetes mahutites võetuna steriilsete vahenditega Pakendamata kauba proov või proov suurest pakendist ei tohi ületada 200g. Valmispakitud kauba proov ei tohi tavaliselt olla väiksem kui 100g. Toidumürgistuse kahtlusel proov võtta kõikidest kahtlusalustest toiduainetest ning proovide kogus peaks olema tavavõetust suurem PROOVIDE TRANSPORT JA SÄILITAMINE · Kiiresti riknev proov proov tuleb uurida nii kiiresti kui võimalik pärast proovi võtmist. Transportida kiirelt ning sobival temperatuuril
ebasoovitav mõju inimese tervisele. ·HACCP süsteem, mille abil selgitatakse välja, hinnatakse ja kontrollitakse ohte, mis kahjustavad toidu ohutust. ·TOIDUOHUTUS kindlus, et toit ei põhjusta tarbijale kahju, kui seda valmistatakse ja/või süüakse kavandatud viisil. ·TOIDUKÕLBLIKKUS kindlus, et toit on inimtoiduks kõlbulik, kui seda kasutatakse kavandatud viisil. ·TOIDUKÄITLEJA iga isik, kes vahetult käitleb pakendatud ja pakendamata toitu, kasutab toiduvalmistamise seadmeid ja tööriistu või toiduga kokku puutuvaid pindu, ning kellelt seetõttu oodatakse, et ta peab kinni toiduhügieeni nõuetest. Hügieen kui mõttelaad Üks viga väljaõpetamata toidukäitleja poolt ka kõige moodsamates toiduainetetööstuses/toitlustusettevõttes võib põhjustada tõsise toidumürgistuse puhangu. Efektiivsuse tagamiseks tuleks toiduhügieeni põhimõtteid õpetada süstemaatiliselt ning see
..........................................................................................8 Kasutatud materjal...............................................................................................................9 Inimkonna jätkusuutlikkuse tagamisel on tähtsal kohal säästev areng. Säästva arengu ülesanne on loodusressursse võimalikult ökonoomselt kasutades tagada kõrge elukvaliteet ning puhas keskkond täna ja tulevikus. Ostes poest banaane, võid jätta need kilekotti pakendamata. Minnes loodusesse piknikule, peaksid alati enda järelt prügi kokku korjama. Hambaid pestes, ei pea vesi ilmtingimata jooksma, sest sul ei lähe seda vaja. Need ja paljud muud sinu igapäevased tegevused mõjutavad meid kõiki ümbritsevat keskkonda. Rääkides keskkonnast, ei peeta ammu enam silmas ainult loodust, vaid meid ümbritsevat geograafilist, kultuurilist ja sotsiaalset keskkonda. 2 1. Säästev Areng ja selle põhimõtted
Eriomadused Et hakklihas on lihaskiud väikesteks tükkideks tükeldatud, valmivad hakklihatoidud palju kiiremini kui terveid lihatükke sisaldavad toidud ning hakkliha võib süüa ka toorelt. Riknemine Et hakkliha pind on suurem kui tavalisel lihal ning rakumembraanid on osaliselt purustatud, rikneb toores hakkliha väga kiiresti. Sellepärast on paljudes riikides välja töötatud hakkliha müümise eeskirjad. Näiteks Saksamaal tohib pakendamata hakkliha müüa ainult valmistamise päeval. Hakklihas suhteliselt kiiresti levivate ning inimesel haigusi tekitada võivate bakterite seas on Escherichia coli (soolekepike), salmonellad ja listeeriad. Et bakterite paljunemist takistada ning sellega ka säilivust parandada, on tehtud katseid hakkliha tööstuslikul tootmisel lisada sinna piimhappebaktereid nagu jogurti ja juustu puhul. Hakkliha säilitamine.
sertifitseerimine), informatiivsed (keskkonnateave, loodusharidus, ökomärgised). MEETME VALIKU NÄITED (probleemiks on liiga palju plastpakendit majapidamistes) 1. regulatiivne meede- keelustada plastpakend 2. turumajanduse meede- toetada pakendivabu poode, teha neid rohkem tarbjale lähemale, et tarbija üldse teaks et on olemas selline võimalus. Pakendivaba kaup peab olema odavam kui pakendamata. Puudus ebamugav, saad kõike selverist vm poest aga pakendivabast poest ei pruugi kõike saada seega peab käima kahes kohas ja mõne jaoks tüütu. Pakenditele kallid pandid. Kehtestada piirmäärad, mille ületamisel on trahv/maks. Turumaks kõrgemaks 3. Kokkuleppeline/teavitus meede- võistlused/kampaaniad koolides KHG: süsihappegaas CO2, metaan CH4, dilämmastikoksiid N2O, fluoreeritud gaasid (HFCS, PFCS, SF6). RESSURSIÖKONOOMIKA LOENG
(1:§3) 1.3 Asbestijäätmete vedu (1) Asbestijäätmete veopakend peab olema piisava tugevuse ja vastupidavusega, et vältida asbestikiu ja -tolmu eraldumist nii asbestijäätmete veo kui ka nende peale- ja mahalaadimise käigus. (2) Suuremõõdulisi asbesti sisaldavaid koodinumbriga 17 06 05* tähistatud ehitusjäätmeid (näiteks torusid, plaate), mis lahtist kiudu ja tolmu vahetult ei eralda, võib vedada pakendamata kujul. (3) Asbestijäätmeid tuleb veovahendile peale ja sealt maha laadida ettevaatusmeetmeid rakendades, vältides jäätmete ja nende pakendite loopimist, mahakallutamist ja pakendite võimalike vigastuste teket veo kestel. (1:§4) 1.4 Asbestijäätmete kõrvaldamine ja taaskasutamine (1) Asbestijäätmed tuleb kõrvaldada. (2) Asbestijäätmeid taaskasutatakse vaid juhul, kui neis sisalduvate komponentide käitlemise suhtes ei rakendu
koostamisest arvates; Järelvalveametnikul peab olema kogu aeg juurdepääes kontrollitavale objektile; Tegema järelevalveasutusega taimetervise hindamisel koostööd ja määrama ettevõttes taimetervise eest vastutava isiku; Pidama kasutatava maavalduse kohta veeseaduse alusel kehtestatud põlluraamatut ning hoonete ja rajatiste kasutamise korral nende kasutuskava; Märkima turustatava tarbekartuli pakendile või pakendamata tarbekartuli puhul kauba saatedokumendile tootja taimetervise registrinumbri; Uuendama tarbekartuli tootmisel igal aastal 20 protsenti istutusmaterjalist sertifitseeritud paljundusmaterjaliga; Teavitama järelevalveasutust Euroopa Liidu liikmesriikidest toodavast tarbekartulist ja taimsest paljundusmaterjalist; Esitama igal aastal hiljemalt 15. jaanuariks registri volitatud töötlejale andmed tootmises
Õhutransport · tarne kiirus · loob võimalused tellimuste kiiremaks täitmiseks, mille tulemusel tarneahel lüheneb, laovaru väheneb ja klienditeeninduse tase tõuseb. · reisi- ja kaubalennukid 4. Meretransport · rahvusvaheliste kaubavedude kõige levinum veoviis · võimaldab transportida raskeid ja mahukaid kaubakoguseid · suhteliselt aeglane ja saabumisajad võivad sõltuda kontrollimatutest teguritest Mereveod on · puistekaupade veod pakendamata kaubad (teravili, süsi) · tavaveos kaup, mida mingil põhjusel ei saa mahutada konteinerisse ja seetõttu veetakse seda laeva trümmis või laevatekil kinnitatuna · konteinerveod kaupade vedu spets ISO standardite kohastes konteinerites, see hõlmab tervet veoahelat. · veeremite veod ro-ro laevad, millel on mehhaniseeritud kaldteed veeremite sõiduks laevalt laevale. 5. Kombineeritud veod kasutatakse mitut veoviisi koos. Levinuimad on
Kere moodustub veoautodel kabiinist ja sellega seotud elementides ja tööseadmetest. Kere tüüpi jaotatakse: a) porte- e madelautod – universaalseim, millega saab kallutada igasuguseid laste v.a taarastamata vedelikud b) sadul- e vedukautod – töötavad ainult koos poolhaagistega c) kallurautod – ettenähtud peamiselt puiste- peene- ja keskmise teralise materjalide transportimiseks d) tsistern- e paakautod – peamiselt taarastamata vedelike või pakendamata pulbriliste materjalide transpordiks e) furgoonauto – veosed, mis on tundlikud ilmastikunähtustele või välistemp-ile f) eriotstarbeline auto – varustatud spetsiaalsete tööorganitega, mis määravad selle masina täpse otstarbe. Läbivusomaduste alusel jaotatakse autod: a) normaalse läbivusega, rataste valemiga 4x2 b) suurendatud läbivusega, rataste valemiga 4x4 c) suure läbivusega, rataste valemiga 6x4 või 6x6 d) ülisuure läbivusega, mille vedav sild võib olla varustatud
Esitamiseks ei sobi lause: "täna soodsalt" vms, mis ei anna ülevaadet toidu "parim enne" müügikuupäeva ületamise kohta. Allikas: https://vet.agri.ee/static/body/files/486.K%f5lblik%20kuni%20ja%20parim%20enne %20toidu%20m%e4rgistusel.pdf Toiduohutus · Toitu käitlev inimene peab olema terve. Ei tohi põdeda viirus ja nakkushaigusi. · Peavad olema loodud tingimused isikliku hügieeni tagamiseks, sh hügieeniliseks kätepesuks. · Kui müüakse müügipakendisse pakendamata toitu või valmistatakse toitu kohapeal, siis kõik pinnad, millega toit kokku puutub, peavad olema puhtad ja terved. · Toores veiseliha, linnuliha ja mereannid tuleb hoida eraldi muudest toiduainetest. · Kui on vaja kasutada nuge ja lõikelaudasid, siis tuleb kasutada toore toidu jaoks eraldi vahendeid. · Valmistoit ja toores toit tuleb hoida eraldi, et välistada ristsaastumist. · Toit, mis vajab säilimiseks külmkapi temperatuuri, tuleb sellisel temperatuuril hoida kogu
Uurimustöö Keskkond ja säästev areng Jõhvi 2011 Sisukord Keskkonnakorraldus · Eesti keskkonnapoliitika · Maailm ja keskkond Loodus · - Looduskaitse Säästev eluviis · - Kliimamuutus · - Kemikaalid ja keskkond · - Energia tarbimine Prügi Ohud keskkonnale Sissejuhatus Ostes poest banaane, võid jätta need kilekotti pakendamata. Minnes loodusesse piknikule, peaksid alati enda järelt prügi kokku korjama. Hambaid pestes, ei pea vesi ilmtingimata jooksma, sest Sul ei lähe seda vaja. Need ja paljud muud Sinu igapäevased tegevused mõjutavad meid kõiki ümbritsevat keskkonda. Rääkides keskkonnast, ei peeta ammu enam silmas vaid loodust, vaid meid ümbritsevat geograafilist, kultuurilist ja sotsiaalset keskkonda. Suhtudes keskkonda teadlikult, võid olla kindel, et ka tulevased põlved saavad endiselt
Tavapärane poolhaagis on kolmeteljeline 13,6 m pikk ja 2,55 m lai. Poolhaagiseid võib esineda ka kahe- või üheteljelisi. See sõltub nende kasutusalast. Poolhaagis on tänapäeval kõige levinum kaubaveovahend maanteel. Tavapärase madelpoolhaagise kaubaruumi maht on 90m³. Rekkahaagised 29 1. Madelpoolhaagis: on laiaotstarbeline. Sellega saab transportida nii pakendatud (euroalustele), kui ka pakendamata kaupa. Madelpoolhaagisel on peal kergkarkass. Karkass kannab kattetenti ehk koormakatet, mis kaitseb kaupa võimalike vigastuste ja sademete eest. Kandevõime on 35 tonni. Madel ehk tentpoolhaagis 2. Külmikpoolhaagis: Külmikpoolhaagis on ette nähtud kiiresti riknevate või kindlal temperatuuril säilitatavate kaupade transpordiks. Näiteks lilled või värsked puu- juurviljad. Samuti külmutatud liha või kala. Külmikpoolhaagis 3
See on Multipurpose Terminal of Beato, the Multipurpose Terminal of Poço do Bispo, the Cimpor Terminal. Olemasolevad tõstetranspordiseadmed ja ladustamisvõimalused Terminalides on olemas vajalikud lastimis-lossimisseadmeid. Laeva ülevaade Laevatüüp: Kuivlasti laev 7 Kuivlasti laevad on kõik need laevad, mis on ehitatud selleks, et trümmis vedada pakendatud tooteid, pakendamata tooteid (lahtist kaupa) või tahkeid puisteveoseid. Autorite poolt valitud laeva andmed (laeva pilt Lisa 7): Nimi: EOS (Self Discharging Bulk Carrier) Lipp: Portugal [PT] Tüüp: Cargo Kogumahutavus: 3963 t Dedveit (Deadweight): 6198 t Maksimaalne pikkus x laius: 102m × 16m Ehitusaasta: 1976 Staatus: Active Kiirus (Max / Average) 5.9 / 5.4 knots Laevatüübi suurus on minisize, ehk minisuurus, sest ta on mahutavusega kuni 10 000 tonni. Selle laeva meeskonnas on tavaliselt 3–8 inimest.
- päritoluettevõtte nimi, asukoha aadress, päritoluriigi ja saatjariigi nimi, tervisemärk või tervisemärgi andmed( st. ettevõtte tunnustamise number ja päritoluriigi nime tähekombinatsioon Eesti EE ) - kauba nimetus( liha puhul looma liik ) - kauba termiline seisund( jahutatud/külmutatud, säilimistemperatuur transpordil ) - kogus, neto - pakendite või rümpade arv tk, sealhulgas pakendamata rümbaosade koht tükeldamise viis( poolrümbad, rümbaosad anatoomilise nimega abatükk, tagatükk jne. ) - külmutatud liha/hakkliha kohta külmutamise kuupäev 3. Toote iseloomust sõltuvalt kuumtöötlemise viis. 4. Pädeva asutuse nimi 5. Sertifikaat või saatedokument vormistatakse saatjariigi ja Eesti( või inglise ) keeles. 6. Saatelehed peavad olema nummerdatud
Sisukord Sisukord............................................................................................................................. 1 Sissejuhatus....................................................................................................................... 2 Kuidas sorteerida prügi?.....................................................................................................3 Paber, plastik, metall, klaas, orgaanika ja olme...............................................................3 Ohtlik prügi...................................................................................................................... 4 Mis saab prügist.................................................................................................................5 Jäätmete kodus põletamine............................................................................................5 Biokäitlus.....................
Ladustamise järgi: a. Vedelkaubana (Liquid Cargoes) – kaubad ei ole taaras, vaid paigutatakse vahetult spetsialiseeritud (tankerid) laevadele või universaalsete laevade spetsiaalsetesse mahutitesse (dip- või muudesse tankidesse). b. Puistekaubana (Bulk Cargoes) – kaubad ei oma taarat, vaid paigutatakse vahetult laevaruumidesse või laevatekile. c. Tükikaubana (General Cargoes) – kaubad võivad olla nii pakendatud kui ka pakendamata, nii individualiseeritud kui ka massikaubana. Kaubad võetakse veoks vastu põhiliselt kaubakohtade arvu järgi. d. Konteinerveod (Containers) – spetsiaalkonstruktsiooniga transpordiühik konteinerite veoks. e. Treilerveod (Trailers) – veeremtehnika vedu f. Lihterveod (Lighters) – suurte spetsialiseeritud või universaalsete ujuvkonteinerite/ujuvühikute vedu. Veo otstarbe järgi: a. Omavedu (No-common Transport)- vedu vedaja oma tarbeks oma kulul
Maitse on kõrvallõhnata ja kõrvalmaitseta väljendunud maitseainete lõhna ja maitsega. 4. MÜÜGINÕUDED JA MÄRGISTUS 4.1. Müüginõuded Vastuvõtmisel müügiks peab müüja kontrollima kaubasaatedokumentide ja veotingimuste vastavust. Viinerite ja sardellide müümiseks peab kaubandusettevõttes olema külmutusseadmed, et tagada säilitustemperatuur kuni kauba üleandmiseni tarbijale. Kui juhtub, et viinereid ja sardelle müüakse pakendamata, peab olema müüja müügikohas nähtavalt teavitama säilimise lõppaja. 12 Keelatud on müüa kaubandusettevõttes külmutatud või korduvalt külmutatud toidiainet ja sellist, mille säilimise lõpptähtaeg on möödunud, samuti on keelatud ka toiduaine säilimisaja pikendamine. Imporditud toiduaine müümisel tuleb jälgida toiduaine valmistanud ettevõtte poolt kehtestatud säilitustemperatuuri ja säilimisaega. 4.2. Märgistus
soodustingimustel müügist teavitamisel kasutada, kui: 1) müük on seotud kaupleja poolt tavaliselt müüdava kauba müügiga; 2) selline müük kestab piiritletud aja; 3) selliselt müüdava kauba hind on tunduvalt madalam tavalisest hinnast. Müügihind ja ühikuhind märgitakse kaubale või selle müügipakendile või pannakse välja kauba vahetusse lähedusse. Kaubale märgitud hinda peab olema võimalik eemaldada kaupa kahjustamata. Pakendamata kauba puhul, mida müüakse koguse, mahu või mõõdu järgi vastavalt tarbija soovile, avaldatakse ühikuhind enne mõõtmist. Müügihind avaldatakse pärast mõõtmist Arveldamisel võib kauba või teenuse lõpphinda ümardada 10 sendiga täisarvuliselt jaguva summani: 1) ülespoole, kui enne ümardamist oleks kauba või teenuse lõpphind lõppenud viie või enama sendiga; 2) allapoole, kui enne ümardamist oleks kauba või teenuse lõpphind lõppenud vähema kui viie sendiga.
Jahtumine 10-20 °C juures 2-8 tundi. Jahtumisel ja säilitamisel vähenevad toodetel kaal ja niiskus, sisu muutub elastseks. Toote happesus väheneb seoses lenduvate ainete lendumisega. Jahtumisel suureneb kooriku niiskus 12% (niiskuse ümberpaiknemine sisust koorikusse). Jahtumise ja säilitamise käigus aurustuvat niiskust nim. jahtumiskaoks (%). Jahtumiskao suurus 2,5-3,5% 87. Pakendamine Väljastatakse pakendatult või pakendamata. Pakendatakse müügipakendisse, mida on lubanud kasutada tervisekaitseamet. Veopakendid peavad olema terved, kuivad, puhtad, ilma kõrvallõhnata, tagama toote kvaliteedi säilimise ja hügieeninõuded hoidmisel ja transportimisel. Müügipakendite märgistamine vastavalt "Pakendatud toiduainete märgistamise korrale" 24. Leibade küpsetamist mõjutavad tegurid 25. Pagaritoodete säilimisajad 88. 26. Langemisarvu määramine Olustvere TMK labori näitel; mida näitab langemisarv
(2) Äriregistrisse kantud ja majandustegevuse registris jae- või hulgikaubanduse või toitlustamise tegevusalal registreeritud ettevõtja, kellel on majandustegevuse registri registreeringus märge vastava alkoholi kohta, võib importida või teisest liikmesriigist Eestisse toimetada riiklikku alkoholiregistrisse kandmata alkoholi, kui tegemist on: 1) tootenäidisega, mis esitatakse Eesti vastavateks analüüsideks volitatud laborile uuringute tegemiseks; 2) tarbijapakendisse pakendamata mis tahes mahutisse suletud alkoholiga, mis esitatakse Eesti vastavateks analüüsideks volitatud laborile uuringute tegemiseks; 3) tootenäidisega, mis esitatakse riikliku alkoholiregistri volitatud töötlejale registrikande tegemiseks. (3) Äriregistrisse kantud ja majandustegevuse registris jae- või hulgikaubanduse või toitlustamise tegevusalal registreeritud ettevõtja, kellel on majandustegevuse registri registreeringus märge
Järvamaa Kutsehariduskeskus Veokorraldus VK1 Lyana Türk Käibemaksuseadus Referaat Õpetaja: Ester Altermann Järvamaa 2012 Sisukord Sissejuhatus 3 Maksukohustuslane ja maksukohustus 3-4 Käive 4 Kauba eksport 4 Kauba import 4-5 Teenuse käibe tekkimise koht 5 Teenuse käibe tekkimise koht 5 Käibe tek...
Liinilaevanduses eristatakse lähimerevedusid (short sea shipping) ja ookeanivedusid (deep sea shipping). Liiniveo kaupade eripärast lähtuvalt võib liinilaevanduses kasutatavaid aluseid jaotada kahte rühma: universaalsed ja eriotstarbelised laevad. Universaalsed kuivlastilaevad on mõeldud eeskätt traditsiooniliste (konventsionaalsete) kaupade veoks. Traditsiooniliseks kaubaks nimetatakse üldjuhul tükikaupa, mis võib kauba olemusest lähtuvalt olla pakendatud või pakendamata. Neil laevadel on mitu trümmi, sageli ka mitu vahetekki ning laadimis- ja lossimisvahendid, peamiselt tekikraanad ja poomid. On olemas ka laevaliine, mis veavad regulaarselt üksikuid lahtise kauba artikleid (söeliinid, maagiliinid, nafta- ja naftasaaduste liinid jm). Sel juhul kasutatakse laevaliinil, nagu tramplaevanduseski, kindlat tüüpi ja vajaliku suurusega eriotstarbelisi laevu. Liinilaevade spetsialiseerumine on toimunud mitte niivõrd kauba, kuivõrd lähtuvalt pakendi
täidetud ja täitmata pannkoogid, salatid, gulinaariatooted, vormiroad ja soe toit. Oma toodetel oleme kasutanud alati võimalikult lihtsaid eestikeelseid nimesid. Oma tooteid turustame ise aga ka edasimüüjate kaudu üle kogu Eesti. Pitsad: 300g pizza, America pizza, Itaalia pizza, Perepizza · Pannkoogid · Einesaiad, burgerid, ciabattad, eineleivad, wrapid · Magustoidud · Gulinaar`i kulinaaria pakendatud · Gulinaar` kulinaaria pakendamata · Gulinaar´i köögivilja ja hapukooresalatid · Gulinaar´i vormiroad · Telika valmistoit (supid, praed pakendis) · Elistvere kulinaaria pakendatud AS Valior on alates aastast 1992 Eesti turul olulist mõju omav alkoholi, veinide ja karastusjookide maaletooja ja turundaja. Meie missiooniks on tarbijate elukvaliteedi parandamine läbi valikuvõimaluste laiendamise. Meie tegevuseks on rahvusvaheliselt tuntud kaubamärkide strateegiate adapteerimine
Selline on korrektne liigitus, kui kõiki 47 ei tea. Teine liigitamise võimalus: leib: vormileib ja põrandaleib. Kolmas liigitamise võimalus: leib: koorikleib. Õpetaja Ilmar Lilleorg Maria Sillandi RP 121-T Leib (kahe leivaliigiga): kodu leib ja poe leib. Viilutatud ja mitteviilutamata leib. Pakendatud ja pakendamata. Leib (kolme leivaliigiga): suur, väike ja keskmine leib. Kaheks jaotamine ehk dihhotoomiline liigitamine. Me saame kaheks liigitada mistahes mõistet. Mõiste A liigitub mõiste B ja mitte-B. Mõiste A Mitte-B B Näiteks kui mustamäel elavad 18 aastased (ehk B) , siis järgi jäävad inimesed on mitte-B. mitte-B mitte-C C kuni 72 a
tulemusena. Freudi motivatsiooniteooria kohaselt inimene ei teadvusta oma vajadusi kuigi selgelt, väga palju sõltub alateadvuslikust id-i tasandist. Viimasest ettekujutuse saamiseks on läbi viidud erinevaid psühhoanalüütilisi katseid (pildiseletused, rollimängud, süvaintervjuud jt.). Saadud tulemused on küllaltki ootamatud. Näiteks on leitud, et tarbijad ei osta meelsasti pakendamata ploome, sest nende krimpsus välimus seostub väga vana inimese näoga; meeste puhul on sigari suitsetamine täiskasvanu variant lapsepõlves pöidla imemise harjumusest; naised eelistavad taimseid rasvaineid loomsetele, kuna viimased tekitavad nende alateadvuses süümepiina tapetud loomade pärast. 40. Selgitage lühidalt Herzbergi motivatsiooniteooria olemust? Frederic Herzberg arendas välja teooria, milles inimese käitumise kujundajateks olid
vältimiseks niisutada. (1:§3) 1.3 Asbestijäätmete vedu (1) Asbestijäätmete veopakend peab olema piisava tugevuse ja vastupidavusega, et vältida asbestikiu ja tolmu eraldumist nii asbestijäätmete veo kui ka nende peale ja mahalaadimise käigus. (2) Suuremõõdulisi asbesti sisaldavaid koodinumbriga 17 06 05* tähistatud ehitusjäätmeid (näiteks torusid, plaate), mis lahtist kiudu ja tolmu vahetult ei eralda, võib vedada pakendamata kujul. (3) Asbestijäätmeid tuleb veovahendile peale ja sealt maha laadida ettevaatusmeetmeid rakendades, vältides jäätmete ja nende pakendite loopimist, mahakallutamist ja pakendite võimalike vigastuste teket veo kestel. (1:§4) 1.4 Asbestijäätmete kõrvaldamine ja taaskasutamine (1) Asbestijäätmed tuleb kõrvaldada. (2) Asbestijäätmeid taaskasutatakse vaid juhul, kui neis sisalduvate komponentide käitlemise suhtes ei rakendu «Kemikaaliseaduse» alusel
Ostjad on mõjuvõimsad, kui neil on läbirääkimistel suurem mõjuvõim kui ettevõtjatel (eriti kui nad on hinnatundlikud). Ostjad kasutavad oma võimu peamiselt selleks, et avaldada survet hindade alandamiseks. Klientidel on läbirääkimistel mõjuvõim juhul, kui: • ostjaid on vähe või igaüks neist ostab ühe müüja kohta suures koguses; suurtes kogustes ostjad on eriti mõjukad kõrgete püsikuludega valdkondades, nagu telekommunikatsiooniseadmed ja pakendamata kemikaalid; • tooted on standardiseeritud või ei eristu teistest – kui ostjad usuvad, et leiavad iga kell samaväärse toote, kipuvad nad müüjaid üksteise vastu üles ässitama; • neil on müüjaid vahetades väikesed vahetamiskulud; • müüjad on liiga kasumlikud – siis võivad ostjad hakata ise vajaminevat toodet valmistama, nt karastusjookide- ja õlletootjad on pikka aega hoidnud
ekspedeerijale viivitamata teatama aadressi muutumise. ELEA üldtingimused 2000 (11) · Kliendi vastutus Klient on kohustatud ära hoidma ekspedeerijale tekkiva võimaliku rahalise või esemelise kahju, mille on põhjustanud asjaolu, et: a) kauba kohta esitatud andmed on ebaõiged, ebaselged või puudulikud; b) klient on kauba puudulikult pakendanud, markeerinud, deklareerinud, jätnud pakendamata või sellest, et klient on kauba puudulikult peale laadinud või paigutanud; c) kaubal on sellised kahjustusi esilekutsuvad omadused, mida ekspedeerija ei saanud ette näha; d) ekspedeerija on kliendi eksimuse või hooletuse tõttu olnud kohustatud tasuma tolli- või muid ametlikke makseid, trahve või andma tagatisi. Kliendi vastutuse määra punktide a ja b järgi hinnates tuleb arvestada, kas ekspedeerija on asjaolude teadmisest olenemata heaks kiitnud või
TAPA- JA LIHASAADUSTE TEHNOLOOGIA ÜLDKURSUS 1.Lihatööstuste üldiseloomustus, struktuur. Lihakombinaatide struktuur · Loomabaas (eelbaas) lahieelbaas sanitaartapamaja · Liha-rasvatsehh (tapamaja) Loomade algtöötlemise osakond Toiduvere töötlemise osakond Nahkade töötlemise osakond Soolte töötlemise osakond Subproduktide töötlemise osakond Toidurasva töötlemise osakond Endokriin-ensüümtooraine kogumise ja töötlemise osakond Harjaste, sulgede, karvade, sõrgade, sarvede töötlemise osakond Lindude ja küülikute töötlemise osakond · Külmhoone · Liha ümbertöötlemise tsehh (vorsti- ja kulinaaria tsehh) Lihalõikuse osakond Vorstide tootmise osakond · Keeduvorstide tootmise osakond · Suitsuvorstide tootmise osakond S...
15 Freudi motivatsiooniteooria kohaselt inimene ei teadvusta oma vajadusi kuigi selgelt, väga palju sõltub alateadvuslikust id-i tasandist. Viimasest ettekujutuse saamiseks on läbi viidud erinevaid psühhoanalüütilisi katseid (pildiseletused, rollimängud, süvaintervjuud jt.). Saadud tulemused on küllaltki ootamatud. Näiteks on leitud, et tarbijad ei osta meelsasti pakendamata ploome, sest nende krimpsus välimus seostub väga vana inimese näoga; meeste puhul on sigari suitsetamine täiskasvanu variant lapsepõlves pöidla imemise harjumusest; naised eelistavad taimseid rasvaineid loomsetele, kuna viimased tekitavad nende alateadvuses süümepiina tapetud loomade pärast (Kotler, 1997: 184). Motivatsiooniuurijate uusimad tulemused on näidanud, et iga toode on suuteline tekitama tarbijates erinevate motiivide komplekse. Näiteks konjak on kellegi poolt
normide järgi) käitumisest, mis tekib elu jooksul (suuremalt osalt lapsepõlves) saadud karistuste ja tasude ("piitsa ja prääniku") tulemusena. Freudi motivatsiooniteooria kohaselt inimene ei teadvusta oma vajadusi kuigi selgelt, väga palju sõltub alateadvuslikust id-i tasandist. Viimasest ettekujutuse saamiseks on läbi viidud erinevaid psühhoanalüütilisi katseid (pildiseletused, rollimängud, süvaintervjuud jt.). Näiteks on leitud, et tarbijad ei osta meelsasti pakendamata ploome, sest nende krimpsus välimus seostub väga vana inimese näoga; meeste puhul on sigari suitsetamine täiskasvanu variant lapsepõlves pöidla imemise harjumusest; naised eelistavad taimseid rasvaineid loomsetele, kuna viimased tekitavad nende alateadvuses süümepiina tapetud loomade pärast. Motivatsiooniuurijate uusimad tulemused on näidanud, et iga toode on suuteline tekitama tarbijates erinevate motiivide komplekse. 19. Tähelepanu ja selle iseloomulikud jooned Tähelepanu
§ 7. Väetise nõuetekohasuse tõendamine väetise turustamise korral (1) Väetise nõuetekohasuse tõendamine on väetise turustamise korral kohustuslik. (2) Väetise nõuetekohasuse tõendamise eest vastutab: 1) väetise Eestisse toimetamise puhul isik, kelle nimele väetis on väetiseregistris registreeritud; [RT I 2004, 32, 228 - jõust. 01.05.2004] 2) Eestis pakendatud väetise puhul pakendaja; 3) pakendamata väetise (edaspidi puisteväetis) puhul turustaja. (3) Väetise koostise nõuetekohasust tõendavaks dokumendiks on kohaste analüüsimeetodite rakendamiseks akrediteeritud laboratooriumi (edaspidi akrediteeritud laboratoorium) katseprotokoll proovi analüüsi tulemuste kohta või tootja väljastatud asjakohane dokument väetise koostise kohta. [RT I 2008, 49, 271 - jõust. 01.01.2009] (4) Väetise koostise nõuetekohasust tõendava dokumendi või selle ärakirja peab väetise
kohta, saatjalt saajale. Veoste all mõeldakse lastiruumis olevaid saadetisi. Veose ja saadetise mõis- ted kattuvad suurel määral. Veoseid liigitatakse erinevate tunnuste alusel alljärgnevalt: • puisteveosed (nt muld, kruus, liiv, killustik, kivisüsi, pakendamata turvas, pakendamata jahu) • tükiveosed/mahuveosed (nt telliskivid, küttepuud, puuvillapallid, heinapallid) • pikad veosed (nt pikad metallproiilid, ehituspaneelid) • raskekaalulised ja/või suuremõõtmelised veosed (nt rasketehnika, tööstusseadmed)
8) toit tuleb paigutada nii, et toidu saastumine oleks välistatud. IV. VEO JA VEOVAHENDI KOHTA ESITATAVAD NÕUDED 25. Toidutooret ja toitu veetakse veokiga, kus nende omaduste säilitamiseks on vajalikud tingimused ning kus nad ei saastu ja kus nende omadused ei halvene. Veokit peab olema võimalik piisavalt puhastada ja vajaduse korral desinfitseerida. 26. Toidutooret ja toitu ei ole lubatud vedada koos ainetega, mis võivad neid saastata või halvendada nende omadusi. 27. Pakendamata vedelat, granuleeritud või pulbrilist toidutooret ja toitu tohib vedada ainult selleks ettenähtud veokis, konteineris või anumas, millel on tähis: "Ainult toidu jaoks" või veoki, konteineri või anuma eriotstarbelisust näitav, selgesti loetav ja püsikindel eestikeelne muu tähistus. 28. Kui veokis ja konteineris veetakse koos toiduga ka muid kaupu või samal ajal erisuguseid toiduaineid, tuleb need saastumise vältimiseks vajaduse korral üksteisest piisavalt eraldada. 29