6. Rino teraviljarõngad meega 150 g Tootjamaa: Poola E150c – ammooniumkaramell, värvaine E500 – naatriumvesinikkarbonaat, kergitusaine E450 – dinaatriumdifosfaat, happesuse regulaator 7. Lahustuv kakaojook 300 g Tootjamaa: Poola E322 – emulgaator (sojast) 8. Loveme kanalihamaitselised nuudlid 65 g Tootjamaa: Hiina E306 – antioksüdant E621 – maitse- ja lõhnatugevdaja E551 – paakumisvastane aine 9. Kalamaitseaine 20 g Tootjamaa: Läti E330 – happesuse regulaator E621 – maitse –ja lõhnatugevdaja 10. Sool Ekstra 1 kg Tootjamaa: Mozõrol (Valgevene) E536 – paakumisvastane aine (max 0,001%)
Polüetüleenglükool 6000 Funktsioon Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv pinnatoiduvärv, paakumisvastane aine, stabilisaator Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Toiduvärv Säilitusaine Säilitusaine Säilitusaine Säilitusaine Säilitusaine Säilitusaine Säilitusaine Säilitusaine Säilitusaine Säilitusaine Säilitusaine Säilitusaine, antioksüdant Säilitusaine, antioksüdant Säilitusaine, antioksüdant Säilitusaine, antioksüdant Säilitusaine, antioksüdant Säilitusaine, antioksüdant Säilitusaine, antioksüdant Säilitusaine, antioksüdant Säilitusaine
ßapo8´karoteenhappe etüülester (40 825) E 160f Toiduvärv Luteiin E 161b Toiduvärv Kantaksantiin4 E 161g Toiduvärv Betaniin E 162 Toiduvärv Antotsüaanid E 163 Toiduvärv Kaltsiumkarbonaat (77 220) ja E 170 pinnatoiduvärv, paakumisvastane aine, kaltsiumvesinikkarbonaat stabilisaator Titaandioksiid (77 891) E 171 Toiduvärv Raudoksiidid ja hüdroksiidid (77491, 77492, 77499) E 172 Toiduvärv Alumiinium4 E 173 Toiduvärv Hõbe E 174 Toiduvärv Kuld E 175 Toiduvärv
Tarakummi E 417 Paksendaja, stabilisaator 23 Gellankummi E 418 paksendaja, stabilisaator, eleeriv aine Sorbitool5: 1) tahke sorbitool 2) sorbitoolisiirup E 420 magusaine, niiskusesäilitaja, sekvestrant, emulgaator Mannitool5 E 421 magusaine, paakumisvastane aine Glütserool E 422 niiskusesäilitaja Rivieri titaanjuur 1) Rivieri titaanjuure jahu 2) Rivieri titaanjuurest saadud glükomannaan E 425 paksendaja, stabilisaator, emulgaator, eleeriv aine Polüoksüetüleen(40)stearaat E 431 emulgaator Polüsorbaat 20 E 432 emulgaator Polüsorbaat 80 E 433 emulgaator
Leidub saiakestes, maiustustes. Mõju tervisele: allergiatekitaja, võib tekitada nõgeslöövet, allergiline nohu ja halvendab astmat, lastel tekitab üliaktiivsust ja käitumishäireid (ärritus, rahutus, unehäired, keskendumis- ja õppimisraskused). Võib põhjustada allergilist purpurpuna, naha ja limaskestade ärritust, migreeni, kõhuvalu, iiveldust, nägemishäireid, liigesevalu. E170- Kaltsiumkarbonaat ja kaltsiumvesinikkarbonaat. Valge. Pinnatoiduvärv, paakumisvastane aine, stabilisaator. Leidub veel leivas, tortides, jäätistes, maiustustes ja tablettides. Mõju organismile pole kindlaks tehtud. E171-Titaandioksiid, valge värvus. Kasutatakse glasuuri tegemisel. Leidub ka Mozzarella juustus, saiakestes, maiustustes, vitamiinitablettides. Mõju organismile pole kindaks tehtud. Antioksüdant E 320- Butüülhüdroksüanisool (BHA) Antioksüdant, tihti koos BHT-ga. Säilitab toidu värvi, lõhna ja maitset
E460 Tselluloos Emulgaator, stabilisaator, paksendaja 6. Wrigley´s Orbit white spearmint närimiskumm E- Lisaaine täpne nimetus Lisaaine funktsioon kood Magusaine, niiskusesäilitaja, sekvestrant, E420 Sorbitool (tahke + siirup) emulgaator Magusaine, paakumisvastane aine, E953 Isomalt (isomaltitool) mahuaine, glaseeraine Kaltsiumkarbonaat ja Valge. Pinnatoiduvärv, paakumisvastane E170 kaltsiumvesinikkarbonaa aine, stabilisaator t Happesuse regulaatorid, sekvestrandid, E341 Kaltsiumfosfaadid
Kõrvalmõjud: Pole teada. · Toiduvärv (E122) asorubiin Kasutusala: Karastusjoogid, puu-ja juurviljakonservid, jogurtid, saiakesed, maiustused. Omadused: Asovärv. Punane värvaine. Kõrvalmõjud: Põhjustab asovärvidele tüüpilisi ülitundlikkusreaktsioone. Närimiskumm Orbit Spearmint · Magusaine (E953)iso malt Kasutusala: Lubatud shokolaadis ja maiustustes. Omadused: Magusaine, paakumisvastane aine, mahuaine, glaseeraine. Kõrvalmõjud: Pole teada. · Soja · Paksendaja ( E414)kum miaraabik Kasutusala: Maiustused, nagu sitked nätsukommid, karastusjoogid. Omadused: Paksendaja, stabilisaator. Kõrvalmõjud: Pole teada. · Antioksüdant (E320)but üülhüdroksüanisool Kasutusala: Margariinid, õlid, piima-ja koorepulbrid, kartulikrõpsud, salatikastmed, saiakesed, maiustused, närimiskummi. Omadused: Antioksüdant, tihti koos BHT-ga.
VITAMAX Mustivitamiini- ja mineraalainete kompleks Koostis: · tsink-aminohappehelaat · maisitärklis · hernejahu · askorbiinhape · a-tokoferool · mangaanaminohappehelaat · nikotiinamiid · A-vitamiin · tsifrusbioflavonoidid · kaltsiumpantotenaat · tsüaankobaiamiin · püridioksiin · hüdrokloriid · kolekaltsiferool · riboflaviin · tiamiinmononitraat · foolhape · biotiin · pinnatöötlusaine E 470 b · paakumisvastane aine E 460 ja E 551 Kasutamine: 1 tablett päevas pärast sööki. Päevast annust mitte ületada! SC Johnson HÕBELÄIGE Koostis: · isopropanool 10% · stearüül merkaptan 1,7% · sünteetilised tensiidid 0,1% · lõhnaained · pH 7,5 Kasutamine: Kanda vahendit lapile ja seejärel hõbepinnale. Lasta natuke kuivada ja hõõruda puhta lapiga. Tulemuseks on puhas ja läikiv hõbepind! Raniberl R 150 1 kaetud tablett sisaldab 167 mg ranitidiinvesinikkloriidi.
Askorbiinhape E 300- antioksüdant Naatriumfosfaadid E339- happesuse regulaator, sekvestrant, emulgaator, stabilisaator, veesiduja Leitud lisaained toodetes Pektiin kaltsiumdivesinikdifosfaat E 450- emulgaator, happesuse regulaator, stabilisaator Polüfosfaadid E 452- emulgaator, stabilisaator, sekvestrant, veesiduja Karrageen E 407- paksendaja, zeleeriv aine, stabilisaator Jaanileivapuujahu E 410- paksendaja, stabilisaator Kaltsiumkloriid E 509- tardaine Amorfne ränidioksiid E 551- paakumisvastane aine Naatriumvesinikglutamaat E 621- lõhna- ja maitsetugevdaja Lüsotsüüm E 1105- säilitusaine modifitseeritud tärklis Uuritud juustude E-ainete sisaldus % E 621; 4% E 1105; 2% E 551; 2% E 452; 2% E339; 2% E 330; 4% E 509; 37% E 301; 4% E 160b; 4% E 160a; 9% E 235; 4% E 252; 17% E 251; 7%
Samuti ei olene amorfse aine omadused suunast- nad on isotroopsed. Nad võivad võtta suvalise kuju. Amorfsed polümeerid lagunevad paremini, kui kristalliinsed: tärklis, PVA (polüvinüülalkohol), PEG, tselluloosi derivaadid, polüestrid. Amorfsed plastid nagu PPSU, PEI ja PSU: Nende mehaanilised omadused säilivad erakordselt hästi kuni klaasistumistemperatuurini välja, samuti on neil väga head elektrilised omadused. Amorfne ränidioksiid E 551 on paakumisvastane aine. Sula ränidioksiidi tardumisel tekib värvitu amorfne mass kvartsklaas. See on väga väikse soojuspaisumisega ja seega ei purune nad külma vee mõjul. Kvartsklaas laseb läbi UV- kiiri, kasutatakse kvartslambi kesta materjalina, väikestes halogeenlampides. 5 Amorfsete ainete kasutamine Amorfseid aineid kasutatakse torude, tihendite jms. valmistamiseks. Lisaks sellele pakub
1.8% (keedusool, paprika, maitsetugevdaja E621, sibul, hüdrolüüsitud sojavalk, must pipar, selleriseeme, küüslauk, paakumisvastane aine E551, cayenne). 100 grammi toodet sisaldab: Energiat 1356 kJ/326 kcal Valke 24,9 g Rasvu 24,4 g Süsivesikuid 0,5 g 52. Juust Mozzarella 7.60
Tähis Nimetus Aine omadused ja toitudesse lisamise põhjus .Milles leidub Kõrvalmõjud E 100 Kurkumiin Veeslahustuv kollane looduslik värvaine. Maiustused, meiereitooted, kalatooted,salatikastmed, sinep.Suurtes kogustes annustatuna on põhjustanud sigadel kilpnäärme haiglaslikku suurenemist. Inimestel ei ole kõrvalmõjusid täheldatud. E 101 Riboflaviin (vitamiin B2), riboflaviin-5fosfaat Kollane või oranz värvaine, vitamiin B2. Esineb looduses. Sulatatud juustud, pagaritooted, salatikastmed, juurviljakonservid, maiustused. Puuduvad. Ülemäärane B-vitamiin viiakse uriiniga kehast välja. E 102 Tartrasiin Asovärv. Kollane või punakas värvaine. Salatikastmed, magustoidud, jäätis, sinep, jogurtid, puuviljakonservid,marmelaad, närimiskumm,karastusjoogid, medikamentide ning vitamiinide kapslid.Võimalik allergiatekitaja. Tüüpiline ülitundlikkusreaktsioon on nõgeslööve. Põhjustab ka allergilist nohu ja halvendab astmat. Eriti ohtlik astmaatikuile, ke...
150d · Luteiin E 161b · Briljantmust BN, Brilliant Black BN, must · Kantaksantiin4 E 161g PN, Black PN (28 440) E 151 · Betaniin, peedipunane E 162 · Taimne süsi E 153 · Antotsüaanid E 163 · Pruun FK4 E 154 · Kaltsiumkarbonaat (77 220) E 170 · Pruun HT, Brown HT (20 285) E 155 · pinnatoiduvärv, paakumisvastane aine, · Karoteenid: stabilisaator · 1) karoteenide segud (75 130), · Titaandioksiid (77 891) E 171 · 2) beeta-karoteen (40 800) E 160a · Raudoksiidid ja -hüdroksiidid · (77491,77492,77499) E 172 Annaato, biksiin, norbiksiin (75 120) 4 E 160b · Alumiinium4; E 173
TOODETE KEEMILISE KOOSTISE ANALÜÜS E-AINETE PÕHJAL Kristi Lember XIIÕA 1. Majonees provansaal. Tarplani Kaubanduse OÜ Koostis: taimne õli, vesi, suhkur, sinepipulber, sool 1,1%, vadakupulber, munapulber, paksendaja ( modifitseeritud kartulitärklis, ksantaankummi), toiduäädikas, säilitusaine ( naatriumbensoaat, kaaliumsorbaat), toiduvärv (beeta-karoteen) E415 Ksantaankummi Kasutusala: Juurviljakonservid, salatikastmed, dzhemmid, marmelaadid, karastusjoogid, maiustused. Omadused: Paksendaja, stabilisaator. Kõrvalmõjud: Pole teada. E202 - Kaaliumsorbaat Kasutusala: Väga lai kasutusala: piimatooted, salatikastmed, jogurt, viilutatud leib, veinid, maiustused, magusad joogid, sulatatud juustud, juustud pakitult viiludena, kookide pinnakäsitlus, juustu pind ja valmis koogid Omadused: Säilitusained. Kõrvalmõjud: Võib tekitada nahaärritusi, suus põletustunnet ja punetust suu ümber. Raskendab astmat, allergilist nahalö...
Samas väidetakse, et nende kogus tootes on väga väike ning seetõttu ka ohutu. Mõni aasta tagasi tehtud uuringud näitasid, et keskmine naine paneb oma nahale 126-175 erinevat kemikaali päevas. Kuni 60% imendub sellest organismi. Kosmeetikatooteid tehakse palju ka lastele. Kas need on tegelikult ohutud? Kahjuks mitte. Mida võib sisaldada näiteks beebide talk? Kõik oleneb tootjast, kuid üks variant on selline: talk, zea mais, lõhnaaine. Talk ehk magneesiumsilikaat on paakumisvastane aine ja sellel on potentsiaalne mõju vähi tekkele (kõhu ja munasarja), köhale, oksendamisele, hingamisprobleemidele, kasvajatele ja kõhuprobleemidele. Zea mais on maisitärklis, mis imab niiskust. Lõhnaaine võib olla tehtud millest iganes. Seda kasutatakse toote lõhnastamiseks, kuid selle tegelikku koostist ei ole kirja pandud. Lõhnaaine võib sisaldada ftalaate ja parabeene, mis võivad põhjustada tervisehäireid ja vähki. See on vaid üks näide
Tõrva Gümnaasium Kadri Mekk 12.a klass Referaat Kosmeetikas kasutatavad vahendid Juhendaja: A. Õunapuu Tõrva 2010 Ohtlikud ained kosmeetikas Kreemipurke ja topsikuid uurides tasub teada, et koostisained on seal mahulises järjestuses. Vastavalt euronõuetele peavad koostisained olema kirjas mahu alanevas järjekorras, st. kõige suuremas koguses esindatud on nimetatud esimesena. Kui on vaja mõne keemilise ühendi lühem tähendus või eestikeelne vaste: ABRASIIV Eemaldab keha pinnalt mitmesuguseid materjale, hõlbustab hammaste mehaanilist puhastamist või annab neile parema läike. ABSORBENT Seob vees ja/või õlis lahustuvaid lahustunud või peendispersseid aineid. ANTIOKSÜDANT Pärsib hapniku toimel tekkivaid reaktsioone ja aitab selle abil vältida oksüdeerumist ja räästumist. ANTISTAATIK Vähendab staatilist elektrilaengut pindmiste laengute neutraliseer...
Soole mikrofloorale on mannitool nii energeetiline substraat kui ka süsinikuallikas. Järelikult soodustab mannitool soole mikrooganismide kiiret paljunemist. Viimase protsessiga kaasnevad muutused seedekanali veereziimis, mis võivad põhjustada kõhulahtisust ning mitmete ärritavate ainevahetusproduktide eritumist. Need ja mõned teisedki puudused välistavad mannitooli väga laialdase kasutamise suhkruasendajana. Toidu lisaainena on mannitool kasutusel kui tehismagusaine ja paakumisvastane ühend. Viimases rollis takistab mannitool toiduosakeste omavahelist kokkukleepumist. Sorbitool (E420) on suhteliselt laialt kasutatav suhkruasendaja, näiteks sahharoosivabades kompvekkides ja närimiskummides. Puudusi on sorbitoolilgi. Võrreldes sahharoosiga on sorbitooli magususaste poole väiksem. Järelikult, selleks et kindlustada toote samaväärset magusust, tuleb sorbitooli võrreldes sahharoosiga lisada kahekordses hulgas. See aga tähendab topelt kaloreid tarbija organismile
Soole mikrofloorale on mannitool nii energeetiline substraat kui ka süsinikuallikas. Järelikult soodustab mannitool soole mikrooganismide kiiret paljunemist. Viimase protsessiga kaasnevad muutused seedekanali veereziimis, mis võivad põhjustada kõhulahtisust ning mitmete ärritavate ainevahetusproduktide eritumist. Need ja mõned teisedki puudused välistavad mannitooli väga laialdase kasutamise suhkruasendajana. Toidu lisaainena on mannitool kasutusel kui tehismagusaine ja paakumisvastane ühend. Viimases rollis takistab mannitool toiduosakeste omavahelist kokkukleepumist. Sorbitool (E420) on suhteliselt laialt kasutatav suhkruasendaja, näiteks sahharoosivabades kompvekkides ja närimiskummides. Puudusi on sorbitoolilgi. Võrreldes sahharoosiga on sorbitooli magususaste poole väiksem. Järelikult, selleks et kindlustada toote samaväärset magusust, tuleb sorbitooli võrreldes sahharoosiga lisada kahekordses hulgas. See aga tähendab topelt kaloreid tarbija organismile