MUNA- JA JUUSTUROAD Iseseisev töö toiduvalmistamises Õpetaja: Tallinn 2009 SISUKORD SISSEJUHATUS....................................................................................................................... 3 1 OMLETID................................................................................................................................4 1.1 Omlettide lisandid.............................................................................................................4 1.2 Omlettide täidised............................................................................................................. 4 2 JUUSTUD........................................................................................
PRANTSUS E KÖÖK Andra Hämäläinen KK11 Sissejuhatus Maailma kuulsaim köök. Kõrge kvaliteediga road, toitude peen maitse, efektne garneerimine, oivaline serveerimisoskus. Kulinaariasse suhtutakse kui kunsti. Peamised toiduained Mugulsibul, kartul, porgand, kapsas, tomat, seller, kaunviljad, spargel, artisokk ja porrulauk; Palju kasutatakse piima, rõõska koort, kohupiima ja hapukoort. Juustud (üle 400 sordi) kuulsamad camembert ja roquefort. Muna (iseloomulikud on omletid). Kasutusel on kõik lihasordid, vähem tarvitatakse sealiha. Kaladest: merikeel, tursk, lest, skumbria, haug, karpkala ja mereandidest: austrid, krevetid, merekarbid, vähid. Väga armastatakse konnasid, tigusid, molluskeid ja madusid. Maitsestamine Maitseaineid kasutatakse ettevaatlikult, mõne roa puhul mõõdukalt, teise puhul ohtralt. Maitseandjad: küüslauk, sibul, rosmariin, petersell, tüümian, safran, nelk, basiilik, koriander. Köögi eripäraks on viinamarja...
Toidud ei tohi olla üle hoolikalt valmistatud köögiviljad(artisokk, Ühendatud Ateena ega alakeedetud, ning kaunilt PRANTSUSE porrulauk, spargel), kultuur ja elegants. peavad olema hästi serveeritud toidud. konjak, liköör, maitsestatud ja Suhtutakse viinamarjavein, serveeritud õige kulinaariasse kui omletid lisanditega, kastmega kunsti! piim, rõõsk koor, Toiduained juust, sibulasupp, püütakse kasvatada besamellkaste, tipptasemel, et ratatoille, seened, saavutada kõrget
Põltsamaa Ametikool 1 kursus Kaidi Vahtra Maitseained ja roogade maitsestamine Referaat Juhendaja: Merle Suurväli Veebruar 2010 Maitseained. Maitseainete sobivus toiduvalmistamisel : Aed piparrohi Aedruut * ulukiliha * kalatoidud * linnulihatoidud *lihatoidud ( vasikaliha,loomaliha) *lihatoidud ( sealiha, lambaliha) *köögiviljatoidud * supid *salatid * köögiviljatoidud Aniis Apteegitill *salatikastmed *köögiviljatoidud *kala *kalatoidud *vasikalihatoidud *küpsetised *ahjukartulid *küpsetised Aroomisool ...
Munasegu valatakse võitatud vormi ja keedetakse vesivannil kuni hüübimiseni või küpsetatakse praeahjus 150-175 C juures hüübimiseni. Munahüübeid võib valmistada ka köögiviljade, seente,liha, singi, kala ja vorstiga. Sel juhul valatakse munasegu kihiti vormi asetatud tükeldatud toiduainetele ja raputatakse üle riivjuustuga. Munahüübes võib osa mune asendada nisujahuga (1sl jahu 1muna kohta) Kuidas valmistatakse omletisegu? Omletid valmistatakse omletisegust. Munad segatakse lahti ja lisatakse vesi,koor või piim. 1 muna kohta lisatakse 1-2sl(25-50g) vedelikku, 1/8tl soola. Segu maitsestatakse soola ja jahvatatud pipraga. Vürtside kasutamisega tuleks ettevaatlik olla. Peale pipra võiks kasutada ka karrit. Omletisegu valatakse pannile kuuma vähese rasva sisse ja praetakse kas pliidil kaanega kaetud pannil või küpsetatakse praeahjus temperatuuril 180-200C 5-8 minutit.
Köögiviljade, muna ja juustu juurde Koorekastmetes Kookides, puuviljapudingites ja punsis Sokolaadimagustoitudes Paprika ehk maguspipar Hea üldmaitseaine Maitse pehme ja meeldiv Sobib hästi praetud toitudesse Annab toidule ilusa värvi Kasutatakse... Ungari, hispaania ja itaaliatoitudes Praetud või grillitud liha ja kala Kastmed, hakklihatoidud Ulukiliha, guljasi, linnuliha ja köögiviljatoitud Maks, neerud Kõik taimetoidud Seene-, juustu- ja kartulitoidud Lihapirukad, omletid, pastatoidud. Vürts ehk Vürtspipar ehk Nelkpipar ehk Piment Kasutatakse laialdaselt Kariibidel Saadaval jahvatatult ja teradena Maitselt meenutab nelgi, kaneeli ja muskaatpähkli piprast segu Kasutatakse... Keedetud või hautatud liha Keedetud kala Suppides, pajaroogades Karrikastmetes Puuviljakookides, dzemmis Ketsupis Marinaadides Vorstis Pipar Valmistatakse rohelistest valmimata pipraviljadest Must pipar on seda parem, mida kõvemad, tumedamad ja raskemad on pipraterad
Koorekastmetes Kookides, puuviljapudingites ja punsis Sokolaadimagustoitudes Paprika e.magus pipar Hea üldmaitseaine Maitse pehme ja meeldiv Sobib hästi praetud toitudesse Annab toidule ilusa värvi Kasutatakse Ungari, hispaania ja itaaliatoitudes Praetud või grillitud liha ja kala Kastmed, hakklihatoidud Ulukiliha, guljasi, linnuliha ja köögiviljatoitud Maks, neerud Kõik taimetoidud Seene-, juustu- ja kartulitoidud Lihapirukad, omletid, pastatoidud. Ürdid, mida armastan! Ürdid on Ürdid on roheliste (aga mitte alati!) lehtedega taimed, mis kasvavad parasvöötmekliimas ja mida sageli kasvatatakse juurviljaaedades Ürdid on saadaval nii värskete kui kuivatatutena. Ürdid on äärmiselt vajalikud ning kasulikud komponendid toidu valmistamisel. Neid, söögivalmistamisel kasutades saab luua uskumatuid maitsekombinatsioone ja kooslusi. Lisaks aga erinevatele maitsetele on nad ka kasulikud tervisele
küpsetatakse, kuid peaaegu üldse ei valmistata enam roogi keedetud kalast. Piima juuakse endiselt toidu, eriti putrude juurde. Seda kasutatakse ka putrude ja piimasuppide valmistamiseks. Piim kuulub ka pannkoogitaignasse ja pärmitaignasse, seda kasutatakse kastmete ja piimamagustoitude valmistamiseks. Hapupiima juuakse tänapäeval vähem, enam tarvitatud on keefir. Keedetud ja praetud munade kõrval kuuluvad pere igapäevamenüüsse kindlalt mitmed munaroad, nagu munakastmed ja pudrud, omletid. Õlut tarvitatakse joogiks ohtralt, kuid kääritatakse kodus väga harva, peamiselt valmistatakse seda õlletehastes. Kalja tehakse kodus samuti väga harva, aga selle populaarsus on viimastel aastatel jälle tõusnud. Kasemahla siin-seal kevadeti ikka juuakse, mõdu valmistamise ja joomise oleme aga sootuks unustanud. Taimeteed on see-eest viimasel ajal taas populaarsust võitmas. Toidud tänapäeval ja vanasti Tähtpäev Toidud vanasti Toidud tänapäeval
lihasuupisted ja salatid kodu- ja metslinnulihast suupisted ja salatid köögivilja- ja seenesuupisted ja salatid muud suupisted b. kuumad eelroad kala liha köögivili ja seened muud suupisted c. supid kuumad supid külmad supid d. munaroad ja omletid e. kalaroad keedetud ja aurutatud röstitud, praetud, üleküpsetatud f. liharoad veiseliha sealiha lambaliha ulukiliha subproduktidest road (maks, neer jne) kodu- ja metslinnulihast road g. köögiviljaroad h. jahu- ja tanguroad, pastad i. juustud j
Munavalge piimjasvalge, rebu kergelt hüübinud Praetakse ühelt poolt Pipar ainult rebule, soola mitte vedelale kollasele Lisandiks peekon, sibul, praekartul · Omlett Retsepte üle 200 Iseseisva roana Lisandina puljongile, supile.. Omletisegu 1 muna 1-2spl.vedelikku Praetakse pliidil (kaane all) või praeahjus Mitmesugused lisandid · Täidisega omletid Lisandid omletisegusse Omeletisegu valatakse praetud lisanditele Lisandid pannakse valmis omleti vahele Lisandid pannakse omelti peale TOIDUVALMISTAMISE ALUSED · Magusad omletid · Vahustatud omletid(sufleeomletid) Küpsetattakse ahjus · Üleküpsetatud munatoidud (gratineeritud) Paks valge kaste, riivjuust LIHA Lihaliigid
pestakse mitme kuuma veega või kupatatakse, et kõrvaldada kibedat maitset. Tatratangu ja kruupi sõmera pudru keetmiseks ei pesta, vaid röstitakse parema värvuse ja maitse saamiseks, samuti kiiremaks pehmenemiseks praeahjus temp. 110-120 kraadi juures helepruuni värvuseni. 29.Milliseid kuumtöötlusvõtteid kasutatakse kalade keetmisel? Väheses vees, jahtuvas vees, keetmine praeahjus, keetmine aurukapis, mikrolaineahjus. 30.Omleti toorained ja valmistamine, härjasilma valmistamine. Omletid valmistatakse omletisegust. Munad segatakse lahti ja listakse vesi, koor või piim. 1 muna kohta listakse 1-2sl(25-50g) vedelikku, 1/8 tl soola. Segu maitsestatakse soola ja jahvatatud pipraga. Vürtside kasutamisega tasub ettevaatlik olla, maitsestamiseks võib kasutada ka maitsetaimi. Omletisegu valatakse pannile kuuma vähese rasva sisse ja praetakse kas pliidil kaanega kaetud pannil või küpsetatakse praeahjus temeratuuril 180-200 kraadi juures 5-8 min. Omleti põhiretsept on:
Kool Nimi Prantsuse köök Referaat Juhendaja: Õp... Tallinn 2012 Sisukord Sisukord...................................................................................................................................... 2 Sissejuhatus.................................................................................................................................3 1. Prantsuse köök........................................................................................................................ 4 1. 1. Tavad...............................................................................................................................4 2. Toitude valmistamine..............................................................................................................6 2. 1. Peamised toiduained........................................................................................................
Kõrvitsat võib toidulauale pakkuda nii toorelt, keedetult, hautatult, ahjus küpsetatult, marineeritult, praetult kui isegi grillitult. Ka toitude valik, mida kõrvitsast teha saab, on aukartustäratav. Sortimenti kuuluvad salatid, supid, pudrud, hautised, omletid, vormi- ja vokiroad, kotletid, koogid, saiad, moosid ning marmelaadid. Nii et kõrvits väärib julget pealehakkamist ja mitmekülgset lähenemist. Mõningaid retsepte Pohla-kõrvitsapüree Koostis 2 l pohli 1 l kõrvitsakuubikuid 5 dl suhkrut Valmistamine Keeda katkisurutud marju ja kõrvitsatükke seni, kuni kõrvits muutub läbipaistvaks ja on veel punakat värvi. Lisa suhkur ja keeda veel, kuni kõrvits on täiesti pehme. Säilitamiseks tõsta püree kohe kuumadesse purkidesse.
*paellad(liha kuubikuteks, haki sibul, purusta küüslauk, kuubista paprika, tomat lohkudeks. Liha kuumas õlis, lisa sibul, küüslauk, paprika. Lisa liha ja kuum puljing. Lisa köögiviljad, kuumuta 20 min).*jambalaya. * pilaff. 28.kohupiimaroad-SOOJAD KOHUPIIMA ROAD, PRAETUD KOHUPIIMAROAD: kohupiimakotletid, kohupiimapallid. KÜPSETATUD KOHUPIIMAROAD: puding, vormid. 29. munaroad- KEEDETUD: koorega ja kooreta keefetud munad. Kulbis keedetud munad, keedetud omletid, muna hüübed, muna puder. PRAETUD: härjasilm, täidisega omlet. 30. keedetud liharoad- liha kuuma magedasse vette. 1kg liha kohta 1-1,5l vett. Kuumut keema ja siis hautatakse. Veis 2-2,5h Siga 1-1,5h 31.praetud liharoad-*rostbiif(väheses rasvas, 1-1,5 cm paksuseks). *böfstooganov. * biifsteek. * romsteek. 32. hautatud liharoad-pikitud liha, asuu, raguu, guljass, strooganov, pilaff, risoto 33. subproduktid keeled- kaabitakse puhtaks, pestakse, soolatakse. Seejärel külmavette
Leivavorm, kasutatakse küpsetiste ja ka vormiroogade valmistamiseks Pasteedivormid ja erikujulised vormid 10 Püramiidvormid Rõngasvormid võivad olla erineva kujuga, lainelise ja sileda äärega, kasutatakse leivast/saiast kujundite lõikamiseks, taignast toodete lõikamiseks. Silikoonist muffinsivorm Silikoonist tordipõhjavorm PANNID Crepespann ehk pannkoogipann Kasutatakse kiiresti valmivate roogade, nagu pannkoogid ja omletid praadimiseks. Pann on valmistatud alumiiniumist ja kaetud tefloniga. Tefloniga kaetud nõude hooldamine: Enne esimest kasutuskorda pesta nõu puhtaks ning hõõruda selle pinnale pisut toiduõli 11 Teflon ei kannata terava esemega kraapimist, seetõttu kasutada toiduvalmistamisel ainult puidust või plastist abivahendeid. Pesemisel mitte kasutada küürimispulbreid ega karedaid pesemiskäsnu.
Kirjelda külmtöötlemismeetodid lehekülg 12-13 Selleks, et toiduaineid saaks kas toorelt süüa või kuumtöödelda, tuleb neid pesta, koorida sellist tegevust nimetatakse toiduainete külmtöötlemiseks. Külmtöötlemisel toiduainete mass enamasti väheneb. Külmutatud toiduainete sulatamine: Külmutatud liha- ja kalatoodete sulatamine. Külmutatud pooltoodete sulatamine. Mittesöödavate ja saastunud osade eraldamine: Köögiviljade sorteerimine. Köögiviljade pesemine. Köögiviljade koorimine. Lindude sulgede ja sisikonna eraldamine. Erineva toiteväärtusega osade eraldamine: Kontide eraldamine lihast. Kõõluste eraldamine lihast. Kalade fileerimine. Toiduainetele ja pooltoodetele kuju andmine: Toiduainete tükeldamine. Toodete vormimine. Võtted, mis muudavad toiduainete kvaliteeti: Vahustamine. Hakkliha valmistamine. Toiduainete või pooltoodete paneerimine. Kirjelda kuumtöötlemismeetodid lehekülg 14-19 Toiduainete kuumtöötlus põhivõtted on keetmine ja...
magustoitude valmistamisel. Võid süüakse kindlasti rohkem kui vanasti. Viimasel ajal kasutatakse toiduks ka võidemargariine. Kohupiim on armastatud toiduaine. Palju süüakse kohupiimakreeme ja kohukesi. Sõira süüakse ka palju. 288 Populaarseks on muutunud mitmesugused jogurtid. Perede igapäevamenüüsse kuuluvad keedetud ja praetud munade kõrval ka munaroad: munakastmed, munapudrud, omletid. Lihavõttepühade kombestikku kuuluvad värvilised munad. Tänapäeval valmistatakse kodudes vähe jooke, mis ennevanasti olid populaarsed. Õlut tarvitatakse joogiks palju, kuid enamasti valmistatakse seda õlletehastes. Kalja joomine on suurenenud, kuid kodudes tehakse ka seda harva. Kevadeti juuakse kasemahla. Mõdu valmistamine ja joomine on tänapäeval kadunud. Taimeteed on populaarsust võitmas. Tabel 10.1. Kaasaja tuntud ja levinud eesti toidud.
tundma lauakombeid kinni pidama seltskonnas üldkehtivatest viisakusreegleist ja nõuetest, sest restoran on avalik koht. Lisaks eespool nimetatud söögiaegadele on Eestimaale jõudnud ka ameerikalik brunch, mida korraldatakse enamasti pühapäeviti kella 11–15 vahel. Söögikord ühendab hommikueine (ingl breakfast) ja lõunasöögi (ingl lunch). See algab rikkaliku hommikusöögiga, mis läheb sujuvalt üle lõunasöögiks. Niisiis: pudrud, omletid, külmad kala- ja lihalõigud, soojad praed juurvilja, frii-, prae- või ahjukartuliga, ka grillitud kala, liha. Brunch’il pruugitakse aperitiive, šampanjat, valget või punast veini. Söögikorrad lõpevad magustoitude ja kohviga. Äripartneritele harilikult brunch’e ei korraldata, sest pühapäev on ju puhkepäev. Küll aga võib brunch toimuda konverentsile või kongressile järgneval päeval hotellis. “Klaas veini” või “klaas šampanjat”
Võib maitsestada soola või jahvatatud pipraga, peale pipra võib kasutada ka karrit. Võib kasutada ka maitsetaimi: tüümiani, aedsalveid, basiilikut, melissi, koriandrit. Omletisegu valatakse kuuma vähese rasva sisse ja praetakse kas pliidil kaanega kaetud pannil või küpsetatakse praeahjus temperatuuril 180 200 'c juures 5-8 minutit (kuni munasegu on hüübinud) · Täidisega omletid Täidiseks võib kasutada kõike seda mis sobivad, näiteks: vorst, juust, sink, köögiviljad, seened jne. Täidis võib olla omletisegus, praadida ning siis valada üle omletiseguga, panna juba valmis omleti vahele või panna avatud omleti peale. · Koorega keedetud munad- Keedetakse väikeste partiidena, 1 1,5 tundi enne keetmist võetakse munad välja, et nende koor keetmisel ei lõheneks. Munade
turismiettevõtluse spetsialiseerumise lõpueksami märksõnad Teeninduspsühholoogia 1. Teenindusühiskonna ja majanduse areng Teenindusühiskonna tekke ja kasvu peamised põhjused tulenevad ühiskonna ja töömaailma muutustest: Kasvav jõukus suurem nõudlus teenuste järele nagu kodu koristamine, akende pesemine jm mida varem tehti ise. Vaba aja väärtustamine suurem nõudlus reisi, SPA, toitlustusteenuste järele. Suuremad eluootused suurem nõudlus hooldekodude ja tervishoiuteenuste järele Vajaduse kasv teeninduslike oskuste järele. Toodete suurem kompleksus suurem nõudlus remondi ja parandusteenuste järele. Kasvav komplitseeritus igapäevaelus suurem nõudlus abielunõustajate, advokaatide, maksunõustajate, töönõustajate järele. Kasvav tähelepanu ökoloogiliste ja säästva arengu küsimustele suurem nõudlus. bussiteenuste ja autorendi järele isikliku auto kasuta...
Narid olid kolmekordsed. Meil aeti pead paljaks, laubalt kuklani jäeti „rajad täide jaoks“. Nii oli kergem tabada põgenikku. Igaühel meist oli number, mis oli kirjutatud riidetükile ja õmmeldud kahte kohta – rinnale ja põlve kohale. Minu number oli 819. 48 Nälgisime pidevalt. Elu lõpuni ei unusta neid päevi, mil mõte keerles kogu aeg kahe asja ümber: mis on saanud vanematest ja kust hankida tükk leiba. Silme ees seisid saiade virnad ja aromaatsed omletid. Töötasime metsa langetamisel. Tuli ehitada raudteed: rajasime raudteetammi ja panime liipreid. Koos meiega töötasid ka naised. Püüdsime vennaga kogu aeg ühes grupis olla. Ükskord, töötades mõned kilomeetrid laagrist eemal, hiilis vend metsa. Seal oli eesti talumaja. Eestlased ei kartnud mu venda vastu võtta, hiljem võttis vend ka mind kaasa. Pererahvas rääkis vene keelt, nad olid meie vastu sõbralikud. Lubasid meil end soojendada, puunõus pesta ja süüa sooja toitu