MAJANDUSÕPETUS KODUTÖÖ Toote või teenuse omahind, müügikasum ja tasuvuspunkt Õpilane ÜLESANNE: palun leida vastused ja kanda tabelisse Toote või teenuse nimetus Keeks Jrk Näitaja Lühend Selgitused 1 OMAHIND OH SINA MÄÄRAD (otsustad) omahinna 2 Juurdehindlus % JH% SINA MÄÄRAD (otsustad) juurdehindluse 3 MÜÜGIHIND MH arvuta 4 Brutokasum ühe toote või teenuseühiku kohta. BKü arvuta 5 Brutorentaablus BR arvuta
Sissejuhatus majandusse IX Tootmine ja turundus 10ml 2018 Tootmise klipid https://www.youtube.com/watch?v=0m67O1Em7dY https://www.youtube.com/watch?v=VHn1zogeyO4 Tootmine · Tootmise peamine küsimus tootlikkus: · Efektiivsus (efficiency) mida toota · Tõhusus (effectiveness) kuidas toota · Tootlikkust mõõdetakse ajaühikus toodetud väärtuste hulgaga · Tunnis toodetud pudelid · Päevas toodetud autod · Sekundis saadetud infohulk Tootmine · Tootmist mõjutavad tegurid: · Töötajate teadmised ja oskused kvalifitseeritud tööjõud · Tootmisvahendite kvaliteet ja hulk investeeringud · Tehnoloogia ajakohasus, innovatiivsus · Juhtimine kaasaegsed juhtimisvõtted, management vs leadership · Keskkond ressursside saadavus, keskkonnakaitse · Poliitika seadused, kulud Tootmine Tootlikkus ja kulud · Kulud jagunevad suures piires kaheks: · Püsikulud masinad, seadmed, hooned ·...
Kodutöö ülesanded ÜLESANNE 5 konspektis lk 68 (3,5 punkti) Leia eelarvestatud omahind: 1) traditsioonilisel meetodil kasutades jaotusbaasina raamatute arvu, Üldkulud: 43750 / 300 = 145,83 eur/raamat Üldkulu + Otsekulu = Kokku omahind A: 145,83 + 30 + 40 = 215,83 eur B: 145,83 + 40 + 60 = 245,83 eur C: 145,83 + 20 + 80 = 245,83 eur 2) traditsioonilisel meetodil kasutades jaotusbaasina partiide arvu 43750/14 = 3125 eur/partii A tüübis on 3s partiis 25 raamatut: 3125 / ( 25 / 3 ) + 30 + 40 = 445 eur B tüübis on 4s partiis 25 raamatut: 3125 / ( 25 / 4 ) + 40 + 60 = 600 eur C tüübis on 7s partiis 250 raamatut: 3125 / ( 250 / 7 ) + 20 + 80 = 187,5 eur 3) tegevuspõhisel meetodil Üldkulud:
AKTSIASELTSIS Lõputöö Juhendaja: Merje Õun, MA Mõdriku 2018 Sisukor РЕЗЮМЕ.......................................................................................................................4 SISSEJUHATUS............................................................................................................5 1 TOOTE VÕI TEENUSE OMAHIND JA TASUVUSE ANALÜÜS........................7 1.1 Kulude olemus ja liigitamine................................................................................7 1.2 Omahinna arvutamine.........................................................................................12 1.3 Tasuvusanalüüs ja tasuvuse näitajad..................................................................16 2 EMPIIRILISE UURINGU METOODIKA...............................................................23
2. Kokku: 32 päeva kolme kuu jooksul auto seisab! Tööaeg: Ta = (Apk 365 Apseisus 128) x 4 = 948, sest bussil ei ole kõik päevad aastas sõidus (365-128) ja ühes päevas on buss sõidus kuni 4 tundi. Aastas teeb buss Z = Ta / Treis = 465,16 Z = 948 / 2,038 = 465 reisi Läbisõit aastas on L = Z x Lk = 46500 L = 465 x 100 = 46500 km on aastane läbisõit Selleks, et leida, palju kulub bussile aastas raha, on vaja arvutada omahind: Omahind = Otsekulud + Üldkulud = Amortisatsioon + Küte + Määrdeained + Rehvid + Remont + Töötasud + Kohustuslik liikluskindlustus + Korraline tehniline ülevaatus + Üldkulud. Amortisatsioon on 20% bilansilisest maksumusest aastas. Remondile tehtavad kulutused: 1832 Rehvidele tehtavad kulutused: 6 x 350 = 2100 Rehvide läbisõiduks loeme 200000 km. RehH = 350 (rehvi tk hind) Rat = 6 (rataste arv) Lreh = 200000 km Reh = RehH x Rat x L / Lreh
Hinna olemus ja tähtsus.....................................................................................................14 2.Hinnastrateegia olemus, seda mõjutavad tegurid ..............................................................14 3.Hinnameetodi valimine .....................................................................................................15 4.Hinna kohandamine, diferentseerimine ............................................................................18 III OMAHIND 19 1.Omahinna kujunemine põllumajandustootmises...............................................................20 2.Omahinna arvutamine masintöödel....................................................................................23 3.Omahinna arvutamine taimekasvatuses.............................................................................30 4
aastani. Muidugi on võimalik, et edasise uurimistegevuse käigus avastatakse uusi leiukohti ja uued tehnoloogilised läbimurded võiksid vähendada uraani vajadust. · Tuumajaamad on terroristide sihtmärgiks. · Tõsisem õnnetus tuumajaamas ohustab tõsiselt ümbruskonda. HÜDROENERGIA : · Plussid: · Taastuv ja saastevaba energialiik · Ei raiska ressursse jaama läbinud vesi jääb kasutuskõlblikuks · Vee-energia omahind ei allu oluliselt inflatsioonile · MHEJ-de väikesed käidukulud ja peaaegu täielik automatiseeritus · Paiknedes üle maa, võimaldavad nad vähendada ülekandekadusid ja parandada pinge kvaliteeti · Miinused: · Sõltuvus sesoonsusest ja ilmastikust · Mõjub halvasti jõe veereziimile · Raskendab kalade liikumist · Muudab setete liikumist · Suurte HEJ rajamine on keeruline ja kulukas · Sobilike jõgede arv on piiratud
Turuhind hind, millega kaupu ja teenuseid tegelikult müüakse ja ostetakse Turunõudlus kõik, kus turult midagi ostavad moodustavad turunõudluse Asenduskaup. kaup, mida saad vahetada millegi muu vastu Turutõrked turumajanduse puudus, mis ei võimalda ressursse alati efektiivselt paigutada Kaup toode, mida müüakse Konkurents võistlus Omahind kauba tootmiseks tehtud kulutused väljendatuna rahas Hind rahasumma, mille eest kaupa saab osta Monopol ainuõigus Tootmisressursid kapital, tööjõud, loodusvarad, maa. Pakkumine kaubakogus , mid pakkujad soovivad müüa ja on suutelised valmistama olemasoleva hinna eest. Nõudmine kauba kogus, mida tarbijad soovivad ja on võimelised ostma selle hinna eest. Turg paik, kus kohtuvad kaupu ja teenuseid pakkuvaid ning neid nõudvad inimesed Kaubandus majandustegevus, mis on seotud kaupade ostmisega teistelt ja müümisega kolmandatele, ilma et neid ise oluliselt töödeldaks. Täiendkaup ...
...............................................................................11 3.10 Muud kulud.......................................................................................................................11 3.11 Stardikapital......................................................................................................................12 3.12 Laenukulud........................................................................................................................12 3.13 Omahind............................................................................................................................13 3.14 Konkurentsi analüüs..........................................................................................................13 3. 15 Paranduskoefitsent...........................................................................................................15 3.16 Hinnakiri (Parandatud omahinna alusel)..............................................................
Sisukord Hinnakujundus turunduses.........................................................................................................2 Hinnakujundusmeetodid ....................................................................................................... 2 Hinnakujundusstrateegiad......................................................................................................2 1.1 Omahinna vähendamise võimalused.................................................................................3 1.2 Müügikasumi kujunemine.................................................................................................3 Ostjate hinnatundlikkus..........................................................................................................4 Hinnakujundus turunduskompleksis...................................................................................
Tava- ehk naturaalmajandus ise toodetakse ja ise tarbitakse Käsu ehk plaanimajandus tootmine toimub rangete plaanide alusel. Turumajandus tootmist reguleerib turg ehk nõudmiste ja pakkumiste vahekord. Segamajandus kasutatakse 3 majandussüsteemi elemente (tava, plaani, turumajandus) Hind toodete ja teenuste väljendus (väärtus) rahas Omahind tootmiseks kulunud vahendid Müügihind turu hind see hind millega toode maha müüakse Kasum = müügihind omahind Töövõtja inimene kes müüb oma tööjõudu Konkurents tootjad võistlevad hinnas ja kvaliteedis Monopol üksikpakkuja turul Aktsia väärt paber, firma osak Dividendid kasumiprotsendid, mis jaotatakse aktsionäride vahel Investeerima raha kasulikult paigutama Dumping konkurentide kahjustamiseks lüüakse oma hinnad alla. Tööturg tööjõu pakkumine ja nõudmine Tööandja . ettevõtja, firmaomanik, kes palkab tööjõudu
0,000 0,000 0,000 0,00 0,000 0,000 0,000 0,00 0,000 0,000 0,000 0,00 0,000 0,000 0,000 0,00 tooraine kokku 0,241 kg/l 2,410 omahind 3,90 kuumtöötlemise kadu 38 % hind juurdehindlusega 11,69 hind käibemaksuga 13,80 Tehnoloogiline kirjeldus KALKULATSIOONIKAART Roa nimetus Kartulikroketid Ettevõte nimi VKHK kuupäev 07.10.2009 omahind Portsjoni kaal 0,150
Harjutus 2 Tootmiskulu Ülesanne Arvuta tootmiseks vajalikud kulud Masinate soetamiskulud ja ajagraafik Arvestades eelmise harjutuse kasutatavat maavara kogust arvuta välja tootmise omahind Graafik: omahinna kujunemine ja toodetavate toodete kogus Omahind = kogu kulu / toodangumaht ühikutes välja tootmise omahind (ilma keskkonnatasusid arvestamata) Tabel 1 Tootmiseks vajalikud kulud Kulu liik FIM/m3 Kaptalikulud 0.86 ekspluatatsioonikulud 0.19 puurterad 0.16 kütus 0.06 tööjõud 0.14 Summa 1.41 * Puurtööde puhul arvestatakse eraldi kapitali- ja
Retseptis toodud kogused teisendatakse kg/L Kogused kirjutatakse x bruto lahtrisse Määratakse porstjonikaal ning arvutatakse portsjo väljatulek ei pruugi sobida meie vajadustega Arvutatakse omahind a müügihind suurköögi õpik l Retsepti kaal Valmistamise kaal kao % bruto neto x bruto külmtöötluskadu ümardatakse täisarvuni väljendatakse protsentides köögiviljade kaod sõltuvad hooajast
Kogus: 15 tk Ühe toote netokaal: Tooraine nimetus Taigen Vormimine Täidis Viimistlus Nisujahu 0,48 0,045 Presspärm 0,046 Suhkur 0,072 Margariin 0,06 0,105 Sool 0,014 Muna 1 Juust 0,225 Kokku Toorainete omahind 15 tk = kirjuta mitmele tootele-kilole on ar Toorainete omahind 1tk = jaga kokku- summa selle arvuga, m Hind koos juurdehindlusega (80%) =korruta 1tk omahind 1,8- Hind koos käibemaksu ja juurde hindlusega (20% ja 80%)= k Müügihind= Vajadusel tuleb ümardada sendid 0-ga lõppevak koostaja: Gerli EndaLaak nimi nitabel Kuupäev: 7.Detsember.2009
allahindlust riigile vähem käibemaksu? a. 25,06 b. 11,6 c. 13,8 d. 1,68 . 2. Hinna kujunemise algoritm. Kauba hinna aluseks on kaubatootja määratud müügihind, mis kaupluse jaoks on sisseostuhind. Sellele tuleb lisada hankekulud, mis tekivad kauplusel näiteks kauba transportimisel, ruumide üürimisel, kütte ja elektri eest maksmisel, ametnikele palkade maksmisel jm. Hankekulud võivad olla näiteks 35% sisseostuhinnast. Nii kujuneb kaupluse omahind. Omahinnale lisatakse kaupluse kasum (näiteks 15%) ja nii saadakse kauba jaehind. Viimasele pannakse veel juurde käibemaks (Eestis 20% ) ja saadakse kauba lõpphind ehk brutohind. Brutohinna maksabki kinni kauba ostja. Näide 5 Kauba sisseostuhind on 450 , kaupluse kasum 13,2% ja hankekulud 28%. Arvuta müügihind. Lahendus: 1,28*450=576 (omahind) 1,132*576=652,03 (jaehind) 1,2*652,03 =782,44 (lõpphind) Vastus: Müügihind on 782,44 .
Ülle Stamberg 106E Juhtimise alused Praktiline töö nr.5 Valik alternatiivsete variantide vahel Millise otsuse võtaksite vastu? Ül. 1: Ettevõte toodab toodet A ja toodet B. Toote A omahind on 800 kr/tk ja müügihind 1000 kr/tk, toote B omahind on 1700 kr/tk ja müügihind 2000 kr. Kui kulutada reklaamiks 150000 kr, oleks võimalik suurendada läbimüüki 1000000 kr. võrra. Toode A B _____________________________________________________________ Omahind /tulu 800 kr./t 1700 kr./t Müügihind /tulu 1000 kr./t 2000 kr./t 1) Suurendada kogutulu 1000000 krooni võrra. 2) Kui palju toota 1000000 1000000 1000 = 1000 tk
Geotermaalenergia(maasisene soojus) Eelised: Taastuv Küllaltki odav aladel, kus teda leidub Puudus: Piiratud aladel Korraga annab vähe energiat Süsteemide rajamine on kallis(torud jms) Võimalik kasutada: USA, Island, Uus-Meremaa, Jaapan, Venemaa, Filipiinid, Tsiili, Argentiina Enamasti arenenud riikides Vesi Omahind on odav! Taastuv energia. Puudusteks: vaja kiirevoolulisi ja suure hulgaga jõgesid Eelised: Veetase ei lange Omahind on odav taastuv Puudused: Vaja kiirevoolulisi ja suurehulgalisi jõgesid Kalade ränne on häiritud Hiina(kõige suurem) kolmekuru hüdroelektrijaam Sotsiaalsed probleemid: Elukohad ja töökohad hävivad Majanduslikud probleemid: Ettevõtted suletakse Põllumaa hävid Turismiobjektid hävivad Keskkonna probleemid: Üleujutused (114 linna vee all) Veetase tõuseb Taime- ja loomaliigid hävivad
Moorapeade arv väheneb iga päev 11 võrra (mitte negatiivseks!) Kasutada eeskirja =if(D8-11>=0;D8-11;0) funktsioon IF Meekoogi arv suureneb nelja võrra päevas D8-11 5 Lisada veerg Nädalakogus 6 Lisada rida Kokku 7 Leida summad ridades ja veergudes (Üks märkimine ja üks klõps nupul Autosum!!) 8 Koostada samale lehele teine tabel . Toode Omahind Müügihind Kogus Kassa Tulu 9 Kopeerida eelmisest tabelist veerud Toode ja Hind (=Omahind) 10 Kopeerida nädalakogus kasutades korralduse Paste asemel Paste Special... ja märkida Values 11 Teised veerud täita eeskirju kasutades Müügihind=Omahind*1,15 Kassa=Müügihind*Kogus Tulu=Kassa - (Omahind*Kogus) 12 Leida kogu toodangu summaarne Kassa ja Tulu 13 Korrastada esimene tabel: joonida tabel
030 0.0 15. või kg 0.00 0.004 0.0 0.020 16. nisujahu kg 0.00 0.004 0.020 0.020 17. sool kg 0.00 0.001 0.004 0.004 18. kuivatatud tüümian kg 0.00 0.000 0.001 0.001 Kokku: 1 prts omahind km-ta 1 prts omahind km-ga Tehnoloogia: Pikitud veiseliha: 1. Mugulsibul, kaalikas ja porgand pesta, koorida. 2. Köögiviljad ja suitsuliha tükeldada suuremateks kangideks, mugulsibul väiksemateks lohkudeks. 3. Lõigata fileerimisnoaga veiseliha pikki kiudu lõiked nii, et köögivilja ja suitsuliha kangid mahuvad liha kiudude vahele. 4
muud tootm otsek. x x x mehhaaniku palk x x x juhi palk x x kontoriruumide k. x x muu üldhaldus x x raamatupidamine x x keskkonna saast. x x Tootmislik omahind Osakuluarvestus müügitulu 51000 muutuvkulud 5400 jääktulu 45600 tootmise püsikulud 17800 Turundus ja üldhaldus 20500 Ärikasum 7300 mittetootm üldhaldus iskulud kulud 1000 3000 1800 2400 600 9000
Võrumaa Kutsehariduskeskus Turismi õppetool TT-07 Triin Tammik ,,ÜRITUSEPLANEERIMINE" Referaat Juhendaja: Silvi Pihlakas Väimela 2008 Sisukord Sisukord...................................................................................................................................... 2 Sissejuhatus.................................................................................................................................3 Menüü......................................................................................................................................... 4 Põhjendused:............................................................................................................................... 5 Kalkulatsioonikaart ,, Täidetud tomat suitsukalasalatiga"...................
Portsjoni kaal g : 100 / 1 salat maitseroheline portsjoni kaal g : 200/10/1 supp hapukoor maitseroheline portsjoni kaal g : 100/50/150/75/1 põhitoiduaine maitseroheline kaste põhilisand juurde andav lisand Kogusehind = ühikuhind * brutokogus Omahind on roakaardil toiduainete maksumus kokku. Portsjoni omahind on ühe portsjoni tooraine kogumaksumus, ilma juurdehindluseta. Müügihind Müügihind on toiduhind, mille määrab ettevõte ise vastavalt oma turunduspoliitikale. See on toiduportsjonihind millega seda kliendile müüakse. Omahinnale lisatakse veel kõik kulutused ja käibemaks. Müügikasu on võiks olla 60 %. Keskmine müügikate (müügikasu) on 60 70 % .
Eesti Maaülikool Majandus- ja sotsiaalinstituut MS.0715 LOGISTIKA MAAMAJANDUSES Variant A 9; D 6 Juhendaja: E. Plaan majdr. Koostas: Kadi Tsimmer, MS III (stat) Tartu 2011 Algandmed: 1. Koorma keskmine veokaugus lk, km 60 km 2. Kandevõime q, t 32 tonni 3. Kandevõime kasutamise tegur staatiline Cs 0,855 4. Tööpäeva keskmine pikkus Tapt 10 tundi 5. Keskmine tehniline kiirus vt- km/h 63,4 km/h 6. Tööpäevade arv APT 270 pä...
Valemid saak ilma väetamata mullal ja - saagi võrrandi kordajad x- väetise kogus saame suurima saagi. X maj= Väetise kogus millest saadakse kõige suurem kasum enamsaak =x maj- saak mis aadud väetiste arvelt Saak väetamata mullalt y=(-2,1+0,38*boniteet)*100=... st/ha Kogusaak enamsaak+saak väetamata mullalt=... Kogusaagi võrrand Y=x-+a0 Tulu Kogusaak*vilja myygi hind Kulu kogusaak*Ch+Co+Cf*x maj Kasum Tulu-Kulu=kasum Kg omahind kulu-kogusaak= omahind Rt= =..% tootmise tasuvus. Keskmine saaks = kg/N toiteelemendi kohta Xagr== kg/a näitab väetise kogust millega saame suurima saagi Ch kg kuivatus ja koristus kulu Co täiendavad kulud Py müügi hind kg Cf kg toiduelemendi maksumus
Kehamassi juurdekasv: 138*40(see on ühe tibu kaal, g)=5520g=5,5kg 367,8-5,5=362,3kg kehamassi juurdekasv Lihakehade kogumass: 367,8/0,73=268,494 kg Sööda kulu: 362,3*1,9=688,37 kg Rümpade kogumass: 367,8*0,65=239,07 kg Rinnafilee: 239,07*0,21=50,2 kg Sööda maksumus: 560/t = 0,56/kg Omahind: 688,37/0,56=385,4872(67%) (sööda kulu kogukuludest) 385,4872---67% X--------100% 385,4872*100/67=575,35(kogukulu) 575,35/239,07=2,4/kg Kanabroileri omahind Söödaproteiin: 688,37/0,21=144,5 Ca: 688,37/0,09=61,95
( zelatiini, apelsinimahl, apelsini tükid, suhkrut/ vahukoor, suhkur, vanilje) piim/ keefir- 200g leib/ sai- 30g Õhtu- grillvorstid/ saslõkk- 130g Grillitud köögiviljad- 70g Mahl/ vein- 200g 7 2 MENÜÜ STANDARDISEERIMINE JA HINNA KALKULEERIMINE TOIDUNIMETUS Ananassi-kohupiimakook 1 portsioni omahind 3,63 väljatulek (ml/g) 95g kasumi 1 portsioni müügihind 13,00 % 67% valmist.portsj.arv x (tk) 25 1 kao ühiku koguse Jrk TOIDUAINE ühik bruto % 1 neto x bruto x neto hind hind
ettevõtte tegutsemiseks. 3. Millised on ettevõtte asutamise viisid. Loetle ja too näited. 1. ise registreerides äriregistris 2. registreerides notari juures 3. ostes valmis äriühingu 4. Nimeta säästude paigutamise võimalused. Säästude paigaldamise võimalused: säästu- või kogumishoius, tähtajaline hoius, investeerimishoiused,- fondid, pensionifondid, aktsiatesse, võlakirjad, kinnisvarasse, väärtmetalli või kunstiteostesse. 5. Kuidas kujuneb omahind ja väljamüügi hind ? Omahind kujuneb tootmise ja müügiga seotud kulude rahasse arvestamisega. Väljamüügi hind kujuneb aga tootmiskulu+tehase juurdehindlus+hulgilao juurdehindlus+transport+poe juurde hindlus.
4. klienditeeninduse kvaliteet, planeering 5. toodete kiire asendus 6. puhtus ja ohutus 7. asukoht 8. hea ja uuenduslik toode Väljund on toodete/teenuste segu. N: toornafta (tellimus igaljuhul) / restoran (teenindus+söök) / teraapiakliinik(emotsioon) Tooted v. teenused füüsiliselt katsutav ei toormaterjal sama väljund/sisend on erinev (kliend pangas) omahind madal omahind kõrgem lihtne mõõta tootlikust keeruline võimalus proovida enne kvaliteeti keeruline lihtne patendeerida pole võimalik Ajalugu Tehti käsitsi, üks in tegi otsast lõpuni. Tekkis problee nõudluse kasv. A.Smith tööjõu jagamine/spetsialiseerumine 18.sai lõpp sõjatööstus(probleem, detail purunes, polnud laos, erinevad relvad) standardiseerimine 20.saj teaduslikud printsiibid tööliigutuste jälgimine ergonoomika graafikud
Erinevad majandussüsteemid: *Tava e naturaalmajandus (ise toodetakse, ise tarvitatakse) *Käsu e plaanimajandus - tootmine rangete plaanide alusel *Turumajandus - tootmist reguleerib turg *Segamajandus - kõik 3 elementi koos Turg - nõudmiste ja pakkumiste vahekord Nõudmine - tarbijad oma ostusoovidega Pakkumine - kaubateenused mida nende tootjad pakuvad Defitsiit - kauba ja teenuste puudujääk Hind - on kauba v teenuse väärtus rahas Turu e müügihind on kõrgem kui omahind Omahind - kauba v teenuste tootmiseks kulutatud summad Kasum = turuhind - omahind Konkurents - ettevõtted võistlevad toodangu hinnas ja kvaliteedis. Monopol - teenuste v kauba ainupakkuja turul. Turutõrge - turumehanismid millegipärast ei toimi. Subsiidiumid - riik võib ettevõtteid rahaliselt toetada. Ühishuved - teenused ja kaubad mida kasut. ilma nende eest eraldi maksmata (julgeolek, haridus, valgusfoorid jne) Eelarve - riigi tulude ja kulude plaan. Tulud: Kulud:
LEOTUSVAHEND Hans Erik Vissor AHS14 LEOTUSAINED • Leotusaineid on väga palju erineivad, erinevate kontsentraatidega. Tavaliselt on need vahendid valmistatud veebaasil. Tuntumad tootjad on Carbrite ja Van Der. Samuti on ka toodete hinnad väga erinevad, alates 10-st eurost kuni 100 euroni. On olemas nii üldpuhastuse jaoks mõeldud ained kui ka näiteks pigi eemalduseks. EELISED • VAN DER STUFF – pigileotus • Odav omahind · võtava lahti ka kõige tugevama mustuse, pigi, asfaldi jne · Vahend puhastab tõhusalt nii mootorit kui ka auto välispindasid, kui ka muid töökoja pindasid • VAN DER CHERRY - leotusvahend kiirpesuks • Odav omahind, kuna toode on tugevalt kontsentreeritud ning segatakse veega · Leelised ja pindaktiivsed ained võtavad lahti ka kõige tugevama mustuse · Vee baasil lahustid lahustavad ka tõrva ja rasva
Grillitud põrsa sisefilee ürtidega ROOG Grillitud põrsa sisefilee ürtidega kuupäev 8.2.10 ettevõte väljatulek portsjoni omahind 37,08 kasumi % portsjoni müügihind koguhind portsjonite arv x külmt kao % TOORAINE bruto ühik neto x bruto Põrsa sisefilee 1,385 kg 35 0,900 0,000
Tooraine mõjutab ettevõtte paigutust vähe olulisem on odav tööjõud Väga laia levikuga tööstusharu, rohkem ettevõtted Lõuna riikides Kergetööstuse areng 1765 a ketrusmasin 1785 a aurumasin 1803 a kudumispink 20 saj keemilised kiud Lõuna riigid masstootmine Põhja riigid kvaliteetne toodang, kallid tellimustööd, maine, paigutus, naha ja jalatsi- tööstus Kergetööstus Klassikalised moekeskused Milano, Pariis, London Kaubamärkidega toote omahind 5% lõplikust hinnast Suurimad puuvillase lõnga ja kanga tootjad : Hiina, India Suurimad jalatsitootjad: USA ja Itaalia Kreenholm Suurimaid tekstiiliettevõtteid Euroopas rajas 1857a. parun Ludwig Knoop omanik- Boras Wäfveri AB, Sweden ekspordib 9-sse riiki 2150 töötajat Teenindus Teenuste osutamisel ei teki uut toodet Teenused on millegi müümine, vedu, triikimine, parandamine, õpetamine, ravimine jne jne 20 saj.-ni teenindaja ja
Valmistamise kaal Retsepti kaal on tehtud alati ühele portsjonile. Ühiku hind Ühiku hind peab olema vastavuses selle lahtriga, mis on kirjutatud ühikuks ühiku lahtrisse (kg, l, tk). Ilma käibemaksuta. Käibemaks muidu on 20%!!!!! Ilma käibemaksuta= hind koos käibemaksuga * 100 jagatud 120 Või Hind koos käibemaksuga jagatud 1,2 Koguse/retsepti hind On selle toiduaine koguse maksumus, mis ostetakse valmistatava 1 portsjoni toidu jaoks. Ühe portsjoni omahind Selle all mõistetakse toidu kalkulatsioonikaardil kõigi selles toidus ühte portsjonisse kasutatavate toiduainete brutokoguste maksumust kokku. Juurdehindlus Peab katma ettevõtte majandamisega seotud kulud ja peab andma ka kasumit. Müügihind On hind, millega seda toitu selles toitlustusettevõttes müüakse. Sisaldab käibemaksu, mis on 20%. Müügihinda arvestatakse: Müügihind= toiduainete maksumus (omahind) (ilma käibemaksuta) + juurdehindlus + käibemaks 20%
youtube.com/watch ?v=QflAfUxD7G0 Lõuna-Aafrika tootmisest veoauto peale Veoauto pealt laevale vahepeatus Rootsis, Malmös Tarneahel Rootsist edasi laevaga Eestisse Eestis veoauto peale ja viiakse sihtpunkti Varuosade kulu 40% Tootmisekulu 30% Tööjõukulu 19% Kulud Transporditeenusekulu 10% Veose kindlustamise kulu 1% Auto omahind 100% Auto omahind Lisavarustus Hinna Juurdehindlus kujunemine Konkurentsivõimeline hind Hea hinna-kvaliteedi suhe Hinnang toote Eraisiku jaoks võib tunduda natuke kallis, kuid ettevõtte kohapealt on hinnale hind pigem soodne võrreldes konkurentidega Tootele tehakse väga harva allahindluseid
laenatav summa olekski 500 000 Eesti krooni ning laenu perioodiks tuleb 4 aastat. Kui mina laenan 500 000 intressimääraga 4%, siis pean pangale tagasi maksma 520 000 Eesti krooni. Tagasimakseks igakuiselt kujuneb 14444,44 Eesti krooni. Laenu kulude arvestamist tegin SEB laenu annuiteedikalkulaatori abil, mille leidsin veebilehelt www.seb.ee 17 Omahind Omahinnaks kujuneb hind, mis kataks kulutused. Omahinnaks kujuneb kogu kompleksi hind koos sauna kasutamisega 4h, kala püügiga 24h*, võrkpalli ning sulgpalli mängimisega 24h ja talu renti koos peosaali ning magamistubadega 24h. Samuti on võimalus ka kõiki tooteid eraldi juurde osta alltoodud hindade põhjal. Kuna talu on avatud nädalas kõik seitse päeva, tuleb kõik kulud jagada kolmekümnega, see näitab keskeltläbi päevade arvu kuus.
Question 10 Incorrect Mark 0.00 out of 1.00 Flag question Question text Pingeolekut ekstrudeerimisel iseloomustab alljärgnev skeem: Select one: a. a b. d c. b d. c Question 11 Correct Mark 1.00 out of 1.00 Flag question Question text Millised on tõmbamise teel saadud profiilide eelised valtsitud ja/või ekstrudeeritud profiilidega võrreldes? Select one: a. eeliseid ei ole b. ühtlasem struktuur ja väiksem omahind c. suurem mõõtmete täpsuse ja väiksem pinnakaredus d. kalestumisest tingitud toodete paremad mehaanilised omadused Question 12 Correct Mark 1.00 out of 1.00 Flag question Question text Milline on kuumvormstantsimise stantsipoolte maksimaalne ettekuumutustemperatuur? Select one: a. 600...750 °C b. 400...450 °C c. 300...400 °C d. 200...350 °C Question 13 Correct Mark 1.00 out of 1.00 Flag question Question text
1. Mis on ettevõtte tootmistüübi määramise aluseks? Ette võtte tootmistüübi määramise aluseks on müügitulu osakaal kogu müügitulust. 2. Millest sõltuvad taimekasvatuse muutuv- ja püsikulud hektari kohta? Muutuvkulud Püsikulud · Seemnekulu · Tööjõukulud · Sõnnikukulu · Amortisatsioon (traktorid, · Mineraalväetiste kulu üldmasinad, erimasinad, ehitised) · Väetisekulud · Kindlustus · Taimekaitsekulud · Maamaks · Kütusekulu · üldkulud · Kuivatuskulu · Remondi- (korrashoid) kulud · Erimasinate hoolduskulu 3. Millest sõltub tootmisomahind? Tootmiskulud ühiku kohta, mis sisaldab nii muutuvaid kui ka püsivaid kulusid ehk koguomahind. Sõltub sellest kui palju kulutusi tehakse toodangu kohta. 4...
ostavad raamatupidamisteenust jms. Ühesõnaga firmad tegelevad millegi kindlaga ja ülejäänud tegevused, mis on vajalikud firma juhtimiseks(raamatupidamine, transport, koristustööd, hooldustööd) teevad teised firmad. 74. Erinevate veondusliikide eelised ja puudused ning transpordi mõju teistele majandusharudele: Transpordi liik Eelised Puudused Autotransport +kiirus -Veo omahind kõrge +paindlikkus -teedeehitus kallis +saab vedada kaupa uksest -saastav ukseni, see vähendab aja- ja ümberlaadimiskulusid Raudteetransport +Sobib suurte kaubakoguste -Raudteede ehitus pole jaoks kõikjale võimalik ning ei saa
0,000 0,000 0,000 0,000 0,00 0,000 0,000 0,000 0,000 0,00 0,000 0,000 0,000 0,000 0,00 Tooraine kokku 0,304 kg/l Omahind 0,35 Hind Kuumtöötlemise kadu 34,211 % juurdehindlusega 0,70 Hind käibemaksuga 0,84 * Maitseained ja vesi arvutatakse köögi üldkuludesse.
Nõudjate ostusoovi mõjutavad elustiil, perekonna koosseis, rahalised ressursid ja huvid. Kui miski asi läheb moodi, tekib kõrgendatud nõudlus. ! Too näide, milline kaup on hetkel moes. PAKKUJA • Pakkuja on kauba tootjad ja müüjad. • Kui nõudjate soov tõuseb, soovivad pakkujad kõrgemat hinda. HIND • Hind on rahasumma, mille eest saab kaupa osta. • Hind mõjutab oluliselt nõudmist ja pakkumist. • Igal tootel on OMAHIND ehk hind, mis kulutatakse kauba tootmiseks. • MÜÜGIHIND ehk TURUHIND on hind, millega kaupa müüakse. See peab alati olema kõrgem, sest vastasel juhul ei anna tootmine kasumit. Müügihind sõltub turul valitsevast olukorrast. RIIKLIKULT REGULEEERITAV HIND- valitsuse kehtestatud hind kaubale, nt elektrile. • Mida kasulikum ja vajalikum toode on, seda rohkem on inimene nõud selle eest maksma. • Kui üks toode on kallis, on võimalik see asendada teise kaubaga
1 Hinnakalkulatsioon Tooraine nimetus Pooltooted, kg Kokku, kg Tooraine kg Summa, hind, € € Taigen … … Jahu … … Kokku - Väljatulek, kg - - - - - Ühe toote omahind, € Ühe toote omahind koos juurdehindlusega (80 %) Ühe toote hind koos käibemaksuga (20%) Ühe toote müügihind, € 2 Kondiitritoote hinnakalkulatsioonikaart Toote nimetus PORGANDITORT TOORJUUSTUKREEMIGA Toote kogus 10 kg. 1 toote kaal 1 kg. Tooraine nimetus Kogus, kg Tooraine hind, euro Summa, euro Toores porgand 5 kg. Muna 2 kg./ 40 tk. Suhkur 3 kg.
Müük 1,200,000 1,200,000 1,200,000 Seadme müük+tagasi käibevara Emiteeritud aktsiad 400,000 Pangalaen 800,000 1,200,000 ### ### ### Rahavood välja 0 1 2 3 Omahind 750,000 750,000 750,000 Tootmiskulu 150,000 150,000 150,000 Turu-uuring - pöördumatu kulu 0 Pangalaenu intress 64,000 64,000 64,000 Investeering seadmesse 900,000 Investering käibevarasse 300,000
5 Sool 0,000 0,000 0,000 0,000 0,00 6 Pipar 0,000 0,000 0,000 0,000 0,00 7 Till värske 0,000 0,000 0,000 0,000 0,00 Kokku: 0,178 0,000 Omahind Hind km-ga: Valmistusaeg: ligikaudu 30 min Valmistusviis: 1. Klopi munad lahti. 2. Jahu sega vähese piimaga, seejärel lisa kogu ülejäänud vedelik ja SEGA KORRALIKULT ÜHTLASEKS!! 3. Lisa lahti klopitud munadele. 4. Vala pannile või madalasse keedunõusse kuuma rasvainesse. 5. Kuumuta lusikaga alt ülespoole segades, kuni muna kalgendub, maitsesta vastavalt soovile.
väikese koguse uraani lõhustumisel lõpptulemusena saadud energiahulk, on piisavalt suur. Inimkonnale on toonud tuumaenergia kasutamine elektrienergia tootmiseks suurt kasu; suurtel ja rikastel riikidel ei ole ka probleemiks kaasata suuremahulisi arendustöid tuumajaamade ehituseks. Eesti kui suhteliselt väike riik, ei omaks suuri eeliseid tuumaenergia kasutamist fossiilkütuste põletamisele, peale asjaolu ,et viimased on taastumatud ja kunagi otsakorral. Energia tootmise omahind jääks väiksemate koguste tõttu, kalli ehituse ja hoolduse tulemusena praegusele tasemele või suure tõenäosusega tõuseks (on uurimistulemusega tõestatud). Peale toksiliste jäätmete ladustamise, on jätkuvalt probleemiks ka tuumakatastroofid. Avarii tekkimise oht on viidud võimalukult väikeseks juba II põlvkonna reaktoritega (tänapäeval kasutuses uusimad on III ja projekteerimisel on juba IV põlvkonna
elektrivõrkudesse ühendatud 47 erinevat hüdroelektrijaama. Tallinna tehnikaülikool EELISED Vesi on taastuv loodusvara. Hüdroenergia tootmine on keskkonnasõbralik (nt. ei teki õhusaastet). Hästi väljaarendatud tehnoloogia – jaamad on lihtsad, töökindlad ja pika tööeaga. Nad ei raiska ressursse – jaama läbinud vesi jääb endiselt kasutuskõlblikuks. Vee-energia omahind ei allu oluliselt inflatsioonile. Elektri omahind on suhteliselt väike. Tallinna tehnikaülikool PUUDUSED Sesoonsus e. hooajalisus – sõltumine ilmastikust ja veehulgast. Tootmiskulud on küllaltki kõrged ja esinevad rahastamisraskused, sest jaamade väikeste võimsuste tõttu on kulude katteks saadav elektritoodang väike. Ehitamine kulukas. Saab ehitada vaid sinna, kus on suure languga veerikas jõgi.
00 € 0.000 0.000 0.00 € 0.000 0.000 0.00 € 0.000 0.000 0.00 € 0.000 0.000 0.00 € 0.000 0.000 0.00 € 0.000 0.000 0.00 € 0.000 0.000 0.00 € 0.000 0.000 0.00 € Valmistatava toidu maksumus KMta: 0.00 € Valmistatava toidu maksumus KMga: 0.00 € Ühe portsjoni omahind KMga: 0.00 € Toidu nimetus: LILLKAPSAPÜREESUPP Ühe portsjoni kaal: 215 g Vajaminev kogus (portsjonite arv): 10 Sisesta netokaalud !!! Külm- ühik töötlus- 1
või linna firma, mis osutab raha eest talunikele teeneid: nõustamine, maaparandus, masinate hooldamine, rentimine, saaduste kokkuost toiduainetööstusele. Spetsialiseerunud suurtalu- Põhja-Ameerikas ja Euroopas. Toodang müüki, masinate kasutamine. Agrotehnika- kasutatakse väetisi, häid taimesorte. Veterinaaria tasemel, head loomatõud. Suur tootlikus ja saak. N: piimakarjatalu, seakasvatustalu. Ekstensiivne teraviljatalu- USA lääneosas ja Austraalias. Kogusaak suur, omahind väike, toimib seal, kus on palju maad. Rantso- suur loomakasvatusettevõte Austraalias, USA lääneosas, Argentiinas. Kasvatatakse lihaveiseid, lambaid. Loomad toituvad looduslikel karjamaadel. Tööjõu kulu on väike: lammaste pügamiseks palgatöölised. Veterinaariale kulutatakse palju. Toodang müüki, omahind väike. Loomavabrik- USA suurlinnade lähedal tühermaadel, Jaapanis. Loomi hoitakse hiigeltaludes (mitmekorruselised), sööt tuuakse mujalt, töö on
Toitude tooraine jõuab meieni läbi varasemalt esitatud tellimuslehe alusel, millega tegelevad täpsemalt edasi selleks ette nähtud kooli personali töötajad. Meie eksamitoitude teenindajateks on meie tiimi kaks inimest: Angeelika ja Merily. Kalkulatsioonikaardid Järgnevas peatükis tutvute, kes millist toitu valmistab ning milline tuli antud toidu omahind. Praad Praeks valisime endale täidetud kanarullid. Seda rooga valmistab Merily Runtal. Prae 1 koguse omahind peaks olema 80 euro senti. 80 sendi sisse kuuluvad praad, lisand,kaste ja toorsalat. Meie prae maksumus on 80 + 14+ 14 + 7 = 115 euro senti Lisand Lisandiks pakume riisi köögiviljadega. Valmistajaks on Karl Täht. TOIDU NIMETUS Riis köögiviljadega portsjoni kaal g 150 valmistatavaid portsjoneid kokku 60
��– laevareisi või muu perioodi ajaline pikkus (ööpäevad, tunnid) 26 Veetud lastitonni keskmine tulusus: ��� = ΣF ΣQ kus: ��� – keskmine tulusus Σ� – lasti või reisijate veost saadud prahi/piletiraha Σ� – lastikogus või reisijate arv vastavalt Lastivedude ühe tonni omahind määratakse: �� = ΣR ΣQ kus: �� – lasti ühe tonni veo omahind Σ� – reisi kulude kogusumma Σ� – veetud lastikogus reisi või mõne muu ajaühiku jooksul Lastiveo ühe tonn-miili omahind: ��� = ΣR ΣQL kus: ��� – tonn-miili omahind Σ�� – tonn-miilide arv