Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"munatooted" - 27 õppematerjali

munatooted on munapulber, munamass, omletipulber, mis võivad olla kuivatatud, jahutatud, vedelad tooted.
thumbnail
3
doc

MUNAD JA MUNATOOTED

MUNAD JA MUNATOOTED MUNAD Munapakendamise saladustesse pühendab meid Veterinaar- ja toiduameti selgitav dokument Munapakenduskeskuste nõuded alates 01.05.2004.a. Munad jaotatakse kahte kategooriasse, A ehk "värsked munad" ja B ehk teise sordi munad. B ehk teise sordi või langetatud klassiga munad on lubatud kasutada ainult munatoodete tootmiseks või mitte inimtoiduks. A klassi munad liigitatakse kaalu järgi. A- klassi mune ei tohi hoida madalamal temperatuuril kui 5°C. Kui A- klassi mune on hoitud temperatuuril alla 5°C, siis tuleb pakendile märgistada "jahutatud muna". A-klassi mune, mis turustatakse kui A-klassi muna, ei tohi pesta. Kui neid on pestud, tuleb nad märgistada "pestud muna", kuigi nad vastavad A-klassi nõuetele. Kui A-klassi muna ei vasta enam nõuetele, klassifitseeritakse ta ümber B-klassi munaks. A-klassi suurpakendi etikett või lint on valge, trükis sellel peab olema must. Toiduainetööstusele mõeldud munade paken...

Toit → Toiduainete õpetus
22 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Muna, pasta

PASTA Üldnimetus Esimesed jäljed Hiinast, Indiast, levinuim Itaalias. Euroopasse tõi pasta Marco Polo. Liike üle 400. Valmistatakse jahust ( durumnisujahu,harilik nisu, tatrajahu,odrajahu, riisijahu) veest ja/või lisandist(spinat,tomat,lagrits,muna) annavad pastale värvuse PASTA SAAB NIME KUJU JÄRGI: Fusilli- spiraal Penne- lõigatud otstega Ravioli- täidisega pasta Spaghetti- spagetid ( pikad peenikesed kõrred) Tortellini- täidisega Macaroni-sarveke Liigitus: · Kasutatud maitse- või värvilisandite järgi (spinat, tomat, lagrits, seepiatint,muna jne) · Kasutatud toorainete alusel ­ jahu sort, munaga, munata · Töötlemise järgi- kuivpasta, toorpasta · Toodete kuju järgi Pikk pasta- kõrretaolised Väike pasta- toruke, merekarbid, spiraalid, rõngad, rattad, nuudlid jne. Täidetud pasta- raviolid ( 4-kandiline täidetud pasta) Tortellini (täidetud padjake) Kihiline pas...

Toit → Toiduainete õpetus
10 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Taimetoitluse referaat

mereandide tarbimise. Taimetoitlust on mitut liiki, sealhulgas sellised, mille järgijad ei tarbi ka mune, piimatooteid ja loomse töö tulemusel saadud aineid nagu näiteks mesi. Veganism aga keelab kõikide loomsete ainete tarbimise. Mõne rangema määratluse järgi ei tohi loomseid tooteid kasutada ka riietuses ja muude tarbeesemete seas, olenemata sellest kas eseme tootmine on toonud kaasa ka looma surma või ei (piima-, munatooted, mesi, vill, siid). Üldine termin nii taimetoidule, veganismile kui ka teistele sarnastele toitumisviisidele on "taimepõhised toitumisviisid". Taimetoitluse põhjendusena on esitatud vastuseisu loomade tapmisele ja selleks tööstuslikes tingimustes pidamisele. Samuti seisukohta, et inimene on looduslikult taimetoiduline, mitte liha. On väidetud, et taimetoitlus rahuldab keha ainevajadusi, tõstab eluiga, parandab tervist ning vähendab vähi- ja teiste surmavate haiguste riske. [1]

Toit → Toitumisõpetus
74 allalaadimist
thumbnail
14
pdf

Võrdlustabel toitlustusettevõtte supi ja prae kohta

krooniline kõhulahtisus ja kõhnumine kuni krampide ja kõhulahtisuseni. jm tarbeesemete seas, olenemata sellest – väljendavadki toitainete kadu kas eseme tootmine on toonud kaasa ka organismist. looma surma või ei (piima-, munatooted, mesi, vill, siid).[2] Üldine Tsöliaakiahaige vaevused taanduvad ja termin nii taimetoidule, veganismile peensoole limaskesta hatud taastuvad kui ka teistele sarnastele aga täielikult, kuid ainult siis, kui haige toitumisviisidele on "taimepõhised

Toit → Toit ja toitumine
6 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Toiduhügeeni eksami küsimused ja vastused

liigeseid, lümfisõlmi, närvisüsteemi ja nahka. Ennetamine Vaktsineerimine nõrgestatud elusvaktsiiniga (Eestis 3-5 päevased lapsed sünnitusmajas ning 8- aastased lapsed, kui nende tuberkuliintest on negatiivne). 24. Salmonelloos (Salmonella) Nakkuse allikad: Koduloomad ja -linnud Loomasööt Saastunud toit ja vesi Inimene (mikroobikandja) Kriitilised toiduained: Toores linnuliha (eriti külmutatud) ja linnulihatooted Munad ja munatooted Toores liha ja lihatooted Piim Mereannid (teod, austrid) Haigusnähud: Haigusnähtude tekkeks kulub tavaliselt 12-48 tundi, kuid väga saastunud toit võib haigestumise esmanähud, oksendamise ja kõhuvalu tekitada juba paari tunni möödudes. Teisteks haigusnähtudeks on peavalu, kõhulahtisus ja kõrge palavik, sellega võib kaasneda liigesevalu. Vältimine: Toidu termiline töötlus temperatuuril 75° C 1minut tagab mikroobi hävimise ja

Toit → Toiduhügieen
568 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Toiduhügieen/ Mikrobioloogia

5. Aeg - mikroobide generatsiooni aeg sõltub patogeeni liigist ja kasvukeskkonna temperatuurist. 4.Mikrobioloogilisi toidumürgitusi põhjustavad bakterid 4.1.Salmonelloos (Salmonella) Nakkuse allikad: · Koduloomad ja -linnud · Loomasööt · Saastunud toit ja vesi · Inimene (mikroobikandja) Kriitilised toiduained: · Toores linnuliha (eriti külmutatud) ja linnulihatooted · Munad ja munatooted · Toores liha ja lihatooted · Piim · Mereannid (teod, austrid) Kairi Ütsik Mikrobioloogilisi toidumürgitusi tekitavad bakterid ja hallitused Haigusnähud: Haigusnähtude tekkeks kulub tavaliselt 12-48 tundi, kuid väga saastunud toit võib haigestumise esmanähud, oksendamise ja kõhuvalu tekitada juba paari tunni möödudes. Teisteks haigusnähtudeks on peavalu, kõhulahtisus ja kõrge palavik, sellega võib kaasneda liigesevalu. Vältimine:

Toit → Toitumisõpetus
86 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Toiduhügieen loengukonspekt

................................................................. .................................................................. .................................................................. .................................................................. .................................................................. KÕRGE RISKITEGURIGA ON SUURE VALGUSISALDUSEGA TOIT! · lihatooted (kastmed, puljongid) · küpsetatud liha (linnu) · muna, munatooted · kala, koorikloomad (säilitada +0 kraadi juures, jää sees) · piim, piimatooted · keedetud riis · seened. 2 8 kõik toiduained, mis on ette nähtud tarbimiseks ilma eelneva kuutöötlemiseta, st küpsetamata (tordikreemid) 9 kõik toiduained, mille kuumtöötlusele enne tarbimist järgneb hakkimine , vahustamine või mõni muu

Toit → Toiduhügieen
257 allalaadimist
thumbnail
35
ppt

Toidu lisaained

Toidu lisaained R.Vokk Terminid · Toidu lisaaine on aine, mida lisandatakse kavatsuslikult toidule tehnoloogilises protsessis, et muuta toidu sensoorseid omadusi, säilivust ja kvaliteedi püsimist. Tavaliselt üksikuna ei kaubastata. · Toidulisand on tavatoidule lisaks mõeldud toitainete kontsentraadid (looduslikud segud või ainete segud), mida tarbitakse toidule lisaks. Toidu seadusandlus · Väljaandja : Vabariigi Valitsus · Akti või dokumendi liik : määrus · Teksti liik : terviktekst · Redaktsiooni jõustumise kpv. : 01.04.2008 · Redaktsiooni kehtivuse lõpp : Hetkel kehtiv TOIDUS LUBATUD LISAAINETE LOETELU JA PIIRNORMID TOIDUGRUPPIDE KAUPA, LISAAINETE KASUTAMISE TINGIMUSED JA VIISID NING LISAAINETE MÄRGISTAMISE JA MUUL VIISIL TEABE EDASTAMISE ERINÕUDED JA KORD · Vastu võetud Vabariigi Valitsuse 7.03.2000. a määrusega nr 81 (RT I 2000, 23, 131), jõustunud 31.03.2000. · ...

Toit → Sissejuhatus erialasse.toit ja...
67 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Referaat Dieet

kõikide või mõnede loomsete toiduainete, sh linnuliha, kala, mereandide tarbimise. Taimetoitlust on mitut liiki, sealhulgas sellised, mille järgijad ei tarbi ka mune, piimatooteid ja/või loomse töö tulemusel saadud aineid nagu näiteks mesi. Veganism aga keelab kõikide loomsete ainete tarbimise. Mõne rangema määratluse järgi ei tohi loomseid tooteid kasutada ka riietuses jm tarbeesemete seas, olenemata sellest kas eseme tootmine on toonud kaasa ka looma surma või ei (piima-, munatooted, mesi, vill, siid). Üldine termin nii taimetoidule, veganismile kui ka teistele sarnastele toitumisviisidele on "taimepõhised toitumisviisid". ERINEVAD TOIDUAINED Rasvad on dieedi ajal tavaliselt need, mida püütakse vältida. Eriti süües toite, mis sisaldavad samaaegselt küllalt palju süsivesikuid. Iga endast lugu pidav kulturist teab, et väljas süües tasub tellida aurutatud/keedetud kartulit praetud kartuli asemel. Tuginedes

Bioloogia → Bioloogia
17 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Erivajadustega klientide kohta eripära toitlustamisel

krooniline kõhulahtisus ja kõhnumine kuni krampide ja kõhulahtisuseni. jm tarbeesemete seas, olenemata sellest – väljendavadki toitainete kadu kas eseme tootmine on toonud kaasa ka organismist. looma surma või ei (piima-, munatooted, mesi, vill, siid).[2] Üldine Tsöliaakiahaige vaevused taanduvad ja termin nii taimetoidule, veganismile peensoole limaskesta hatud taastuvad kui ka teistele sarnastele aga täielikult, kuid ainult siis, kui haige toitumisviisidele on "taimepõhised

Toit → Kokk
15 allalaadimist
thumbnail
37
doc

Pärmitaigen

munavalge ja selle ümber vedelam. Muna säilitamisel munaväädid venivad välja ja rebu asend munas muutub. Samuti nõrgeneb rebu ümbritsev kile. Värskel lahtilöödud munal on rebu kumer ja ümmargune. Seisnud muna rebu on madal. Peagi riknema hakkaval munal lahtilöömisel rebu ümbritsev kile katkeb ja rebu pole võimalik valgest eraldada. 8 MUNATOOTED www.emuna.ee 1. Külmutatud munatooted · Munamelanz ­ munavalge ja kollane koos lahti löödud ja säilivuse pikendamiseks vajadusel külmutatud. Expressmass, on tõeline abimees pagaritööstusele Sobib kõikide pagaritoodete tooraineks. Säilivus: 28 ööpäeva +2...+4°C. Sügavkülmutatud toode säilib temperatuuril -18°C 1 aasta. Säilivus pärast sulatamist 3-5 päeva temperatuuril +20-+4°C. Sulatamine: 24 tundi temperatuuril +20°C, 48 tundi temperatuuril +8°C.

Toit → Kokandus
70 allalaadimist
thumbnail
37
doc

Pärmitaigen ja tooted

munavalge ja selle ümber vedelam. Muna säilitamisel munaväädid venivad välja ja rebu asend munas muutub. Samuti nõrgeneb rebu ümbritsev kile. Värskel lahtilöödud munal on rebu kumer ja ümmargune. Seisnud muna rebu on madal. Peagi riknema hakkaval munal lahtilöömisel rebu ümbritsev kile katkeb ja rebu pole võimalik valgest eraldada. 8 MUNATOOTED www.emuna.ee 1. Külmutatud munatooted · Munamelanz ­ munavalge ja kollane koos lahti löödud ja säilivuse pikendamiseks vajadusel külmutatud. Expressmass, on tõeline abimees pagaritööstusele Sobib kõikide pagaritoodete tooraineks. Säilivus: 28 ööpäeva +2...+4°C. Sügavkülmutatud toode säilib temperatuuril -18°C 1 aasta. Säilivus pärast sulatamist 3-5 päeva temperatuuril +20-+4°C. Sulatamine: 24 tundi temperatuuril +20°C, 48 tundi temperatuuril +8°C.

Toit → Pagaritoodetet tehnoloogia ja...
43 allalaadimist
thumbnail
25
doc

Praktika aruanne müügieriala

1.1.1.3 Värske kala 1.1.1.3.1 Punane kala, valge kala, mereannid. 1.1.1.4 Kalatooted 1.1.1.4.1 Soolatud kala, suitsutatud kala, kuivatatud kala, kalakulinaaria, surimitooted, kalakonservid ja preservid. 1.1.1.5 Munad 1.1.1.5.1 Munad ja munatooted 1.1.2 Piimatooted 1.1.2.1 Piimatooted 1.1.2.1.1 Piimad, koored, kohupiimad, jogurtid, desserdid. 1.1.2.2 Juustud 1.1.2.2.1 Juustud, määrdejuustud, delikatessjuustud, teenindusletijuustud. 1.1.2.3 Rasvad 1.1.2.3.1.1 Võid, margariinid, võided. 1.1.3 Leiva- ja saiatooted 1.1.3.1 Leib, sai 1.1.3.1

Õigus → Müügiõpetus ja...
517 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Pagar

10. Soola toime pagaritoodetes Ilma soolata pagaritooted ei küpse läbi, sool tihendab jahu kleepvalku ja hoiab ära kleepvalgu lõhustumise, pidurdab pärmi käärimisaktiivsust, parandab maitset 11. Suhkru lisamise eesmärgid Tõstab toiteväärtust, parandab maitset, hoiab niiskust, pikendab säilivust, annab tootele magusa maitse, karamelliseerumisel ka koorikule värvuse, pärmidele toitu, kiirendab käärimisprotsessi. 12. Muna ja munatooted Vajalik kasutada järgmiste toodete valmistamisel: - moosipallid; - pärmitaignast keeksid; - rasva- ja munarikkad kuklid; - croissant jt. 1. Muna lisamine parandab taigna moodustumist ja taigna kvaliteeti (venitatav, plastiline, ei vanane kiiresti) 2. Suureneb käärimisstabiilsus ja kääritatavus 3. Suureneb toote maht 4. Paraneb kooriku pruunistumine 5. Sisu on õhuline, ei ole kuiv 6

Toit → Taimsete toiduainete...
90 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Eksami küsimused & vastused

valmib palju kiiremini. Kalas: valk 12-20%, rasv 1-20%, 58-75%. Valk kalas on täisväärtuslik ­ sisaldab asendamatuid aminohappeid. Rasv kalades: väherasvased kalad (ahven, tursk, haug, särg) rasvased kalad (angerjas, heeringas, lõhe). Erinevalt teistest rasvadest sisaldab kalarasv palju polüküllastumata oomega-3 rasvhappeid. Kolesterool kalas: mida rasvasem kala, seda suurem sisaldus. Eriti tähtis on kala D vitamiini sisaldus. Soolamine: valmivad teatud ajaga ­ pehmeneb. Muna ja munatooted. Toidurasvad. Tehisrasvad. Toiduainete rasvasisaldus on väga erinev, puu- ja juurviljades rasv praktiliselt puudub. Taimsetest toiduainetest on kõrgeim rasvasisaldus pähklites. Loomstest saab tunduvalt rohkem rasva (rasvasemad on sealiha, maksavorst, suitsuvorstid, rasvased kalad jne) Rasv saadakse loomse ja taimse rasva baasil. Loomse rasva puhul on lähtematerjaliks ntx koerasvad, taimselt saadakse rasva õlitaimete seemnetest, viljadest jne

Toit → Toitumise alused
216 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Hügeeniõpetus

RIKNEVAD TOIDUAINED- säilitamisel tuleb kinni pidada hoiuruumis kindlast t* ja niiskusest (leib, juurviljad, juust, munad) SÄILIVAD TOIDUAINED ­ need toiduained on muudetud erinevate töötlemisviisidega säilivamateks : hoidised külmutatud toiduained kuivatatud toiduained soolatud toiduained suitsutatad toiduained. 3.2. KÕRGE RISKITEGURIGA ON SUURE VALGUSISALDUSEGA TOIT: Küpsetatud liha,eriti linnuliha Lihatooted; ka kastmed, puljongid Piimatooted 5 Munatooted Kõik toiduained, mis on ette nähtud tarbimiseks ilma eelneva kuumtöötlemiseta, st. keetmata või küpsetamata. Toiduained, mida ei kuumutata piisavalt kaua. Toidud , mida peale kuumutamist hoitakse T* üle +10või alla +60 Toiduained, mille kuumtöötlusele enne tarbimist järgneb hakkimine, vahustamine või mõni muu mehhaaniline töötlus. SÄILIVUSTÄHTAJA KODEERIMINE Säilivustähtaja märkimine aitab tootjatel, realiseerijatel ja tarbijatel olla kindel toidu

Toit → Toiduhügieen
44 allalaadimist
thumbnail
31
doc

Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes

Vältida ristsaastumist, säilitada toit t<4ºC juures Toiduks kasutada ainult pastöriseeritud piima SALMONELLA ENTERITIDIS ­ SALMONELLOOS Haigusnähud: · oksendamine ja kõhuvalu · peavalu, kõhulahtisus ja kõrge palavik, · liigesevalu. Nakkuse allikad: Koduloomad ja -linnud Loomasööt Saastunud toit ja vesi Inimene (mikroobikandja) Kriitilised toiduained: toores linnuliha ( eriti külmutatud) linnulihatooted; munad, munatooted (kreemid, desserdid, majonees, külmad kastmed) toores liha, lihatooted (hakkliha, siseelundid, toorvorst) eriti sea ja vasikaliha; mereannid (eeskätt teod ja austrid) ja tooted nendest vürtsid (must pipar) Temperatuuri ja pH toime: juurdekasv aeglustub temperatuuril < 15ºC; juurdekasv peatub temperatuuril < 5ºC; paljunemise takistamiseks vaja temperatuuri üle 63ºC; pH < 3,8; hävib kanamunas 70ºC juures 10 minutiga

Toit → Toiduhügieen
96 allalaadimist
thumbnail
20
docx

„Terviseõpetus” arvestustöö

Astmaravimid on aerosoolid ja pulbrid, taskuinhalaator. 7. Tähtsamad siseelundite haigused Toidumürgitus on söömisele järgnev äge haigestumine koos iivelduse, oksendamise ja kõhulahtisusega. Põhjuseks mürkide sisaldus toidus, toidu sisse sattunud mikroobid. Esimesed haigusnähud ilmnevad 8-24 t saastunud toidu söömist - jõuetus, halb enesetunne, iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus, palavik. Ohtlikud on hakklihatooted, sült, keeduvorst, maksavorst, lihapirukas ja munatooted. Kõrvetised on rinnakutagune põletav valu, mis kiirgub mööda rinnakut üles kaela ja kurgu suunas. Põhjuseks on happelise maosisaldise tagasivool söögitorru. Kõrvetised tekivad peale söömist, pikali või kummargil asendis. Kui esineb harva, võib kasutada raviks soodat. Ennetamiseks süüa korraga vähem ja toit hästi läbi närida, kohvi tühja kõhuga mitte juua, pärast söömist mitte kohe pikali visata.

Meditsiin → Terviseõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
23
docx

TARTU KUTSEHARIDUSKESKUSE KOPLI KOHVIK JA Maxima Eesti OÜ

Fontenelle Kulinaaria Ivir Kulinaaria, pagari-ja kondiitritooted Selver Kulinaaria, pagari-ja kondiitritooted Pere Salat Salatid Reinu Pizza Kulinaaria Astri AV Kulinaaria Bagratio Kulinaaria Eesti Munatooted Pastatooted Liviko Alkohol Avallone Alkohol Altia Eesti AS Alkohol Pernod Ricard Estonia Alkohol Valior Alkohol Dunker Alkohol Tridens Alkohol Budampex Alkohol Kiil & KO Alkohol V/S Vein Alkohol Allied Domecq Spirits Alkohol

Muu → Ainetöö
44 allalaadimist
thumbnail
24
docx

Praktika aruanne müüja kohal

Fontenelle Kulinaaria Ivir Kulinaaria, pagari-ja kondiitritooted Selver Kulinaaria, pagari-ja kondiitritooted Pere Salat Salatid Reinu Pizza Kulinaaria Astri AV Kulinaaria Bagratio Kulinaaria Eesti Munatooted Pastatooted Liviko Alkohol Avallone Alkohol Altia Eesti AS Alkohol Pernod Ricard Estonia Alkohol Valior Alkohol Dunker Alkohol Tridens Alkohol Budampex Alkohol Kiil & KO Alkohol V/S Vein Alkohol Allied Domecq Spirits Alkohol Kriss Trading Alkoholimaiustused, konservid Prike Alkoholitee, kohv

Majandus → Klienditeenindus
464 allalaadimist
thumbnail
30
doc

Lihasaaduste eksam

7) organoleptiline (sensoorne) kvaliteet; 8) tehnoloogiline kvaliteet; 9) eetiline kvaliteet. 25. Bakterite arengut mõjutavad tegurid 1) Toitained Roisubakterid kasutavad toitaineks valke ja aminohappeid. Piimhappebakterite elutegevuseks on vajalik süsivesikute olemasolu. Olulised on ka lihas sisalduvad vitamiinid, mineraalained ja rasvad. Eriti heaks toitekeskkonnaks on valgurikkad toiduained, seega on kõrge ohuteguriga toiduained liha- ja lihatooted, piim- ja piimatooted, munatooted ja seened. 2) pH - keskkonna happelisus Enamik mikroobe areneb neutraalses või nõrgalt happelises keskkonnas. Tugevalt happelises keskkonnas toimub enamike mikroorganismide hävimine. Tugevalt happelist keskkonda taluvad nt piim- ja äädikhappebakterid. Roisubakterite arenguks on sobivaim neutraalne või aluseline keskkond (tapasoe liha); Piimhappebakteritele on sobivaim happeline keskkond (surmakangestuse läbinud liha). 3) Niiskussisaldus, veesisaldus, vee aktiivsus (aw)

Toit → Toiduainete loomne toore
44 allalaadimist
thumbnail
14
pdf

Brändi juhtimine eksam konspekt

Brändi nimi peab viitama toote omadustele ja kasudele, peab olema lihtsalt hääldatav, äratuntav ja meeldejääv, peab olema eristuv ja tähendust peab olema võimalik tõlkida teistesse keeltesse. Nimetamisviisid: x arvatavasti üks vanemaid ja esimesi nimetamisviise on oma ettevõtmisele oma perekonnanime andmine. Nt Disney, McDonald, Mercedes-Benz, Ford, Harley-Davidson, Heineken. x tegevust otseselt kirjeldav nimi või selle lühend - Eesti Gaas, Eesti Munatooted, EMT, IBM. x poolkirjeldavad ja assotsiatiivsed nimed loovad ettevõtte/toote omaduste ning nime vahel tugevama seose, annavad kujutlusvõimele konkreetse vihje: Microsoft, Volkswagen, Bon Aqua, Jäälill (jäätis), Tallegg. Selline nimi annab ka reklaamitegijale suuna, kuidas reklaami teha. x abstraktne nimi ei anna mingit vihjet toote või tema kasutusviiside kohta, võib omada eraldiseisvat

Majandus → Brändi juhtimine
138 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

Rootsi ­ 730 ­ 739, Läti ­ 475, Leedu ­ 476, Suurbritannia ­ 500 ­ 509, Taani ­ 570 ­ 579, Poola ­ 590, Soome ­ 640 ­ 649, Norra ­ 700 ­ 709, Ukraina ­ 482, Holland ­ 870 ­ 879, Tsehhi ­ 859. Kõikide riikide numbrite kohta on koostatud vastav loetelu. 1.5.Toidukaupade liigitamine ja sortiment Olenevalt päritolust ja keemilisest koostisest võib toidukaupu liigitada järgmiselt. 1. Liha ja lihatooted. 2. Kalad ja veeselgrootud ning tooted neist. 3. Piimatooted, linnumunad ja munatooted. 4. Köögiviljad ja seened ning tooted neist. 5. Puuviljad, marjad ja pähklid ning tooted neist. 6. Kohv, tee ja maitseained. 7. Teravili ja teraviljasaadused. 8. Jahutooted. 9. Toidurasvad. 10.Suhkur, mesi ja suhkrust kondiitritooted. 11. Kakao ja kakaod sisaldavad kondiitritooted. 12.Alkoholita joogid. 13.Alkohoolsed joogid. 14.Mitmesugused toidukaubad. Põhimõtteliselt on ülaltoodud liigituse koostamisel lähtutud Eesti kaupade nomenklatuurist (EKN).

Toit → Toitumisõpetus
139 allalaadimist
thumbnail
48
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp TOIDUKAUBAD

18%, sealhulgas piimarasva vähemalt 4,5%. Nimetatud piimakuivaine peab olema saadud aurustamise teel piimapulbrist või kondenspiimast, väherasvasest kondenspiimast või väherasvasest piimapulbrist või kondenseeritud kooritud piimast või lõssipulbrist või kõrge rasvasisaldusega kondenspiimast või koorepulbrist, võist või piimarasvast; 3) sokolaadiglasuuris on vähemalt 16% kakao rasvata kuivainet. 1.10 Linnumunad ja munatooted Toiduks tarvitatakse kana-, kalkuni-, hane-, pardi-, vuti ja jaanalinnu mune. Muna põhilised koostisosad on koor 11% munamassist, munavalge 57% rebu 32%. Kõik munad on hästi omastatavad ja kergesti seeditavad. Kanamunad sisaldavad keskmiselt 12,5% täisväärtuslikku valku, 11,5% rasva (rasvaga kaasneb kolesterool) 0,7% süsivesikuid (glükoos ja glükogeen), 0,8% mineraalaineid, 74% vett ning A-, B- rühma, D- ja E-vitamiine. Kanamuna mass kõigub olenevalt kana tõust 35 - 85g piires

Toit → Toiduaineõpetus
85 allalaadimist
thumbnail
14
xls

Toiduainete koostise tabel

Kalamarjapasta 394 11,8 32,5 1,32 - 12,5 - - 144 2,5 16 0,33 0,46 2,5 - - - - 3,7 540 65 6,1 3 100 0,25 0,39 Muna ja munatooted. Kanamuna, koorega (0.89) 122 11,2 8,4 0,04 343 0 0 0 231 1,2 1,83 0,06 0,4 2,6 0,11 2,2 1,6 0 0,85 142 116 51 12 187 0,3 2,2

Toit → Kokandus
80 allalaadimist
thumbnail
42
pdf

Toiduhügieen ja ohutus

taks. Need toidud sisaldavad tavaliselt valku ning nõuavad säilitamist külmikus. Seega nõuavad kõrge riskiastmega toidud ranget temperatuurikontrolli ja kaitset saastumise eest. Neid tuleb alati hoida lahus toorestest toitudest. Nendeks on näiteks: 1) keedetud-küpsetatud liha ja linnuliha; 2) keedetud-küpsetatud lihatooted, sh kastmed ja puljongid; 3) piim, koor, tehiskoor, munaroad ja piimatooted; 4) keedetud munad ja munatooted, näiteks majonees; 5) koorikloomad ja muud meretoidud; 6) keedetud riis; 7) salatid. Kõiki ülalloetletud toite seostatakse sageli toidumürgistuse puhangutega, eriti linnuliha, toormunatooteid ja keedetud-küpsetatud liha. Tihti maitseb ja lõhnab saastunud toit täiesti normaalselt ning saastumist ei suuda avastada ilma labora- toorsete uuringuteta. Keskmise riskiga toidud on need, mis ei kuulu kõrge ega madala riskiga toitude gruppi

Meditsiin → Toitumisõpetus
36 allalaadimist
thumbnail
42
xls

Toiduained

Sardiinikonserv, õliga 284,3 1189,4 51 22,8 21,1 4,61 2,99 Sardiinikonserv, tomatiga 220,6 922,8 62 20,5 14,8 3,74 2,31 Sprotikonserv, õliga 366,6 1533,8 46,4 17,4 32,4 2,5 2,25 Vürtsikilu 221,4 926,2 41,6 25,2 13,1 2,98 1,82 Kalamarjapasta 393,9 1648,1 36 11,8 32,5 5,5 4,48 Muna ja munatooted. Kanamuna, koorega (0.89) 121,8 509,6 67 11,2 8,4 2,31 1,73 Kanamuna, kooreta 135,3 566,3 74 12,3 9,4 2,59 1,95 Keedumuna 135,3 566,3 74 12,3 9,4 2,59 1,95 Munavalge 41 171,7 88 10,1 0 0 0

Sport → Kehaline kasvatus
46 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun