Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"munapulber" - 27 õppematerjali

munapulber - saadud pastöriseeritud munamassi kuivatamisel.
thumbnail
2
doc

E-ained ja neid sisaldavad toidud

) Koostis: suhkur, glükoosisiirup, zelatiin, modifitseeritud tärklised, happesuse regulaartorid (sidrunhape, viinhape), aroomid, läikeaine (meevaha), värvid (E120, E141, E160a). Meira peeneteraline meresool (600g.) Koostis: Meresool ja paakumistakisti (E535) Hoida kuivas kohas. Vilma pitsapõhjapulber (400g.) Koostis: nisujahu, täispiimapulber, vadakupulber, tärklis, kergitusained (E450, E500), suhkur, sool, munapulber . Säilitusaineteta. Hoida kuivas ja jahedas(18+/-3C). Texas micro popcorn (100g.) Koostis: maisiterad, taimerast, sool (4%), antiosküdandid E306 ja E304. Hoida kuivas, kaitsta otseste päikesekiirte eest! Goldcorn pannkoogijahu (450g.) Koostis: nisujahu, suhkur, kergitusasaine E500, täispiimapulber, vadakupulber, happesuse regulaator (sidrunhape), sool, munapulber. Hoida kuivas....

Bioloogia
49 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Loeng X

loeng) Liha = lihaskude + sidekude + kõhr + luu + rasv · Liha INQ, KILE! Erinevate kudede valgusisaldus. Kude Valgusisaldus, % Lihased 18-20 Vereplasma 6,5-7,5 Munarebu 15 Munavalge 12 Piim 3,3 Taimede lehed 1-2 Teraviljad 10-16 Puuviljad 0,5-1,5 · Liha hind, tootmine KILE Söödavalgu konversioon Söödavalgu konversioon loomseks valguks Tootmine Loomne valk/ söödavalk, % Lambakasvatus 5-10 Veisekasvatus 7.13 Seakasvatus 10-20 Kalakasvatus ~20 Linnukasvatus 20-25 broileriliha 31 Munatootmine...

Inimese toitumisõpetus
48 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

TOIDUKAUBAD 1.ÜLDOSA 1.1. Toidukaupade omadused Toidukaubad on toit, mida ostetakse ja müüakse hulgi- või jaekaubanduses, toitlustusettevõtetes või eksporditakse või imporditakse. Toit ­ toiduained ja toiduainete segud ­ on mõeldud inimesele söögiks või joogiks töötlemata või töödeldud kujul. Toidukaupade kaubaõppe aineks on toidukaupade tarbimisomadused ning liigitamine ja sortiment. Toidukaupade tarbimisomadused jagunevad sensoorseteks, füüsilisteks, toitelisteks, funktsionaalseteks ja hügieenilisteks. Sensoorsed ehk organoleptilised omadused on määratletavad meeleorganite abil. Nendeks on maitse, lõhn, kuju, värvus, konsistents (kompimise teel määratletav omadus) jt.. Füüsilised omadused on elastsus, poorsus, lahustuvus, sulamis- ja tahkumistemperatuur jt.. Toitelised omadused tulenevad keemilisest koostisest, mis määravad ära toidu toiteväärtuse. Funktsionaalsed omadused on pakend, säilitamise-...

Toitumisõpetus
139 allalaadimist
thumbnail
13
doc

TOODETE KEEMILISE KOOSTISE ANALÜÜS E-AINETE PÕHJAL

TOODETE KEEMILISE KOOSTISE ANALÜÜS E-AINETE PÕHJAL Kristi Lember XIIÕA 1. Majonees provansaal. Tarplani Kaubanduse OÜ Koostis: taimne õli, vesi, suhkur, sinepipulber, sool 1,1%, vadakupulber, munapulber , paksendaja ( modifitseeritud kartulitärklis, ksantaankummi), toiduäädikas, säilitusaine ( naatriumbensoaat, kaaliumsorbaat), toiduvärv (beeta-karoteen) E415 ­ Ksantaankummi Kasutusala: Juurviljakonservid, salatikastmed, dzhemmid, marmelaadid, karastusjoogid, maiustused. Omadused: Paksendaja, stabilisaator. Kõrvalmõjud: Pole teada. E202 - Kaaliumsorbaat Kasutusala: Väga lai kasutusala: piimatooted, salatikastmed, jogurt, viilutatud leib, veinid, maiustused,...

Bioloogia
37 allalaadimist
thumbnail
37
doc

Pärmitaigen

· valmistatakse pastöriseeritud munamassist kuivatamise teel. Vastavus: 100 g = 8 muna; 1 kg = 80 muna. Kasutusalad: Kasutatakse nagu kanamune ja munamassi küpsetamisel ja toiduvalmistamisel (majoneesis, pirukates, salatikastmetes, pastades jne.). Kasutusjuhend: 250g pulbrit segatuna 750g veega on võrdne 1kg munamassiga (20 muna). Kuivainesisaldus min.96% Niiskus max. 4% Säilivus: kuivas ja jahedas 1 aasta valmistamisest · Universaalne munapulber - täismunapulber glükoosiga 325 gr pulbrit ja 760 gr vett vastab 1000 gr munale koos 85 gr suhkruga · Munasegu - munapulbri ja piimapulbri segu · Munavalgepulber ( Ovasil -puhas munavalge 100 gr pulbrit ja 1000 gr vett vastab 1100 gr värskele munavalgele. Munavalgepulber on heade vahustusomadustega ning ta moodustab vahustumisel stabiilsusega vahu. Vastavus: 100 g munavalgepulbrit segatuna 700 g veega vastab 800 g värskele munavalgele (25 munavalget). Niiskus 3-8%...

Kokandus
70 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Toidukeemia eksamiks kordamisküsimused-vastused

*Sahharoos-glükoosplussfruktoos. Investaas. Investsiirupi/investsuhkru tootime, kunstmee tootmine, vedeldatud täidisega maiustuste tootmine. *Glükoos-fruktoos. Glükoosi isomeraas. Inverstsuhkru (kunstmee) tootmine. *Veel üks suhkrutele ja süsivesikutele mõjuv ensüüm on laktaas. Laktoos- GlükoosplussGalatoos. Piimatööstus, jäätisetööstus, juustutöötlus. *Glükoosi oksüdaas. Piimpulber, munapulber , puuviljmahlad, õlu, vein, juust. *Tähtsuselt kõrgel positsioonil on veel proteaasid, mis valke lõhustavad. Juustutööstus, leivatööstus, varia. *Pektinaasid. Toote omaduste mõjutamine. Mahlatööstus, varia *Lipaasid - toote lõhna parandamiseks Tärklis. Toit läheb suhu, suus on alfa-amülaas, mis teeb sellest dekstriinid ja maltoosi, kõik see segu läheb makku. Maos on happeline keskkond, teatud määral jätkub tärkilise lõhustumine. Jätkub, kui tuleb pankreases juha...

Toidukeemia
66 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Majoneesi plussid ja miinused

Toitainete sisaldus 100g tootes: süsivesikud 6,14g; valgud 0,72g; rasvad 24,92g. Energiasisaldus: 251,7kcal (1038,7kJ) /100g. Pakend: 900 grammised pudelid. Majonees Provansaal Koostis: taimne õli, vesi, suhkur, sinepipulber, sool 1,1%, vadakupulber, munapulber , paksendaja (modifitseeritud kartulitärklis, ksantaankummi), toiduäädikas, säilitusaine (naatriumbensoaat, kaaliumsorbaat), toiduvärv (beeta-karoteen). Toitainete sisaldus 100g tootes: süsivesikud 4,97g; valgud 0,92g; rasvad 50,13g. Energiasisaldus: 474kcal (1954,9kJ) /100g. Pakend: 900- , 450-, 430-, ja 230 grammised pudelid ja topsid; lisaks 4,5- ja 9kg majoneesiämbrid suurköökidele. Lahe Laua majonees Lahe Laua majoneesi rasvasisaldus on viidud 35%-le...

Keemia
9 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Toiduained ja selle liigitus

· Vererõhuhäired · Viljastumisraskused · Väsimus, nõrkus Ei soovita ! Happesuseregulaator-sidrunihape-E330 Võib tekitada hammaste dentiinikihi defekte . Ei soovita. 7.Pitsa/muffini/pannkoogi ja teised pulbrid. Pannkoogijahu ( pulber ). Nimi: Gold Corn Pannkoogijahu. Säilib kuni:08.04.2013 Netomass: 400g Tootja: Lätis RIMI eritellimusel. Edasimüüja Eestis: RIMI Eesti Food AS, Põrguvälja tee 3, Pildiküla, Rae vald, 75301 Koostis: nisujahu, lõssipulber, munapulber , suhkur, kergitusaine E500, happesuse regulaator E330, sool. Energiasisaldus 1214kJ/289kcal Valgud 11,98g Süsivesikud 54,7g Rasvad 2,2g Kergitusaine- Naatriumkarbonaadid-E500 Kõrvalmõjud pole teada. Ei oska soovitada või mitte soovitada. Happesuse regulaator-Sidrunhape-E330 Võib tekitada hammaste dentiinkihi defekte. Ei soovita....

Kokk
26 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Pagar

Vanilliin - sünteesimise teel saadud loodusliku vanilli aseaine, tunduvalt odavam kui looduslik vanill. 108. Vanillsuhkur sisaldab looduslikku vanilli. 109. Magusate saiade täidistes, pirukates, vormiroogades, tortides, küpsistes ja teistes küpsetistes. Piimaga valmistatud sokolaadi- ja puuviljamagustoitudes. Kastmetes, kohvis, vahukoores, kreemides. 110. Võib kasutada ka jookide, kompottide ja mooside maitsestamiseks. 5. Munapulber 111. Saadud pastöriseeritud munamassi kuivatamisel. 112. Täismuna-, munakollase- ja munavalgepulber. 113. Kasutamine: munapulber segatakse veega (temp mü 45 °C) ja lastakse paisuda. 114. Kuiva munapulbrit ei kasutata, kuna pulbriosad ei jõua taignas piisavalt paisuda. 115. 100 g muna saamiseks vajad: 27.5 g täismunapulbrit ja 72,5 g vett 116. Säilitamine: Kogumunapulber ­ kuivas ja jahedas 1a; munakollasepulber 8 kuud (säilivus...

Taimsete toiduainete...
90 allalaadimist
thumbnail
3
doc

MUNAD JA MUNATOOTED

,,Hiidmunad" AXL üle 73 gr Munad pakendatatkse väikepakendisse 6 ja 10 kaupa, seejärel pappkasti kogusega 360 tk.Säilitustemperatuur +8...+12 kraadi üks kuu. Nad on kiirestiriknevad, säilitada jahedas. Muna omadused hakkavad halvenema juba kümnekonna päeva möödudes. Mune ei tohi asetada tugevalõhnaliste toiduainete lähedusse. Munatooted on munapulber , munamass, omletipulber, mis võivad olla kuivatatud, jahutatud, vedelad tooted. Uuem toode toitlustusettevõtete jaoks on nn. ,,pikk muna" ( 20 cm pikk, ühtlase kollase jaotusega otsast otsani. Munatooteid kasutavad kõik toiduainete tööstused.nad on ühtlase kvaliteediga, pastöriseeritud tooted, puudub salmonellaoht. Võtab vähe ruumi, jäävad ära probleemid munakoortega. Säilivus munatoodetel +2...+4 kraadi 7 ööpäeva, -18 kraadi üks asta...

Toiduainete õpetus
22 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Nipid kaalust alla saamiseks,tervislik eluviis.

Joo päevas vähemalt 2l vett 2. Kui alkoholi juua soovid,joo natuke punast veini 3. Enne hommikusööki tühja kõhuga juua üks klaas vett sidruni ja meega. Ainult 20min enne sööki. 4. Joo vett pool tundi enne sööki. Söömise ajal ära joo. 40min pärast sööki void uuesti juua. 5. Söö 4-5 korda päevas. 6. Viimane söögikord peaks olema 3 tundi enne magamaminekut. Pärast ainult vesi, roheline tee, madala rasvasisaldusega jogurt. 7. Tee ilma suhkruta, saab teha meega. Kohv ei sisalda lisaaineid (näiteks koor, piim, suhkur). Need on tühjad kalorid. 8. Ära söö kartulit rohkem kui 2x nädalas. Söö ainult keedetud või küpsetatud kujul. 9. Viinamarju ja banaani ära söö enne kui oled kaalust alla võtnud!!Ja kui sööd siis mitte rohkem kui 2 korda nädalas. 10.Ära paastu nädalas rohkem kui 2korda(näiteks esmaspäev ja reede) 11. Ära unusta sporti ,käi kasvõi kord päevas sörkimas. 12. Ideaalne aeg sportimiseks - 17,00-20,00 13. Söö kindlasti hommikusööki! 1...

Toitumisõpetus
23 allalaadimist
thumbnail
5
rtf

Sealiha

LIHA- on tapamajas tapetud ja töödeldud koduloomade ja lindude tapetud, kütitud ja farmis peetud suurte ulukite toidukõlblikuks tunnistatud rümbad ja inimesele toiduks kasutatavad tapasaadused sealhulgas seapea, saba ja jalad. Ta peab olema tunnistatud toidukõlblikuks Punane liha - on punase värvusega liha: sea-, veise-, lamba-, talle- ja vasikaliha Beef- veiseliha Pork- sealiha baby beef- Veise noorloomad, keda tapetakse noorelt. Liha on valge ja mahlane. Teda liigitatakse punase liha alla. Valge liha on üldiselt kana- ja kalaliha. Liha jaotus päritolu järgi: · kodustatud loomade liha ( sead, veised, vasikad, lambaliha, talleliha, hobuseliha, kitseliha jne) · linnuliha ( kana, broileriliha, kanapojaliha, pardiliha, haneliha, vutiliha, kalkuniliha jne) · merest saadav liha( enamasti kalad, vähid, austrid, kaheksajalad, koorikloomad jne) · ulukiliha( põder, metskits, karuliha, metssiga) Eluslooma tapmise...

Toiduaine Õpetus
7 allalaadimist
thumbnail
12
rtf

Lisaained

päritoluga keemilised ühendid, mida lisatakse toiduainetesse eesmärgiga pidurdada riknemist parandada välimust struktuuri, koostist maitset või lõhna või mõnda muud omadust Lisandid on loodusliku päritoluga komponendid, mida lisatakse toiduainetesse praktiliselt samadel eesmärkidel, kuid on tegemist n.ö. "individuaalsete komponentidega", mida võib kasutada ka iseseisva toiduna või toidu põhikomponendina. nt. Suhkur, sool, jahu, munapulber , keedusool, maitsetaimed, köögiviljad. Tuntumad lisaainete rühmad toiduvärvid E100E109 (on kõige ohtlikumad) konservandid E200E299 ( säilitusained) 300399 happesuse regulaatorid emulgaatorid ja muud paksendajad E400E499 muud lisaained alates E500 Päritolu järgi jaotatakse lisaained looduslikud lisaained ühendid, mis eraldatakse looduslikest toormaterjalidest ja toiduainetest: näiteks karrageen E407 loodusidentsed lisaained karoteen leidub porgandis...

Toiduained
7 allalaadimist
thumbnail
48
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp TOIDUKAUBAD

E, A ja B klassi. Munad võivad olla värsked, konserveeritud või kuumtöödeldud. Standardi nõuetele mittevastavateks, kuid toidukõlblikeks, loetakse alakaalulised alla 45g munad, lubatust suurema õhuruumiga, koore külge kuivanud rebuga, tugevasti vigastatud koorega ja B klassi nõuetele mittevastavad munad, mida võib kasutada ümbertöötlemiseks. Munatooted on munapulber , omletipulber ja külmutatud munamass. Munapulber võib olla nii kogu munast kui rebu- ja munavalgepulber. Säilitamine Mune säilitatakse puhastes ja kuivades ruumides temperatuuril 8-12°, mitte üle ühe kuu. Munakollane sisaldab rohkesti inimesele vajalikku letsitiini, mis on meile hädavajalik rakkude koostises ja normaalseks ainevahetuseks. Letsitiini vajame hea mälu ja mõtlemisvõime tarvis. 1.11 Kalad Kalad on üldnimetus vees elavatele kõigusoojastele keelikloomadele. Termin ei oma tänapäeval...

Toiduaineõpetus
85 allalaadimist
thumbnail
37
doc

Pärmitaigen ja tooted

· valmistatakse pastöriseeritud munamassist kuivatamise teel. Vastavus: 100 g = 8 muna; 1 kg = 80 muna. Kasutusalad: Kasutatakse nagu kanamune ja munamassi küpsetamisel ja toiduvalmistamisel (majoneesis, pirukates, salatikastmetes, pastades jne.). Kasutusjuhend: 250g pulbrit segatuna 750g veega on võrdne 1kg munamassiga (20 muna). Kuivainesisaldus min.96% Niiskus max. 4% Säilivus: kuivas ja jahedas 1 aasta valmistamisest · Universaalne munapulber - täismunapulber glükoosiga 325 gr pulbrit ja 760 gr vett vastab 1000 gr munale koos 85 gr suhkruga · Munasegu - munapulbri ja piimapulbri segu · Munavalgepulber ( Ovasil -puhas munavalge 100 gr pulbrit ja 1000 gr vett vastab 1100 gr värskele munavalgele. Munavalgepulber on heade vahustusomadustega ning ta moodustab vahustumisel stabiilsusega vahu. Vastavus: 100 g munavalgepulbrit segatuna 700 g veega vastab 800 g värskele munavalgele (25 munavalget). Niiskus 3-8%...

Pagaritoodetet tehnoloogia ja...
43 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

OÜ Linerel

LINEREL OÜ Muutke teksti laade Teine tase Ringtee 2, 51013 Tartu Kolmas tase Tel: +372 736 2157 Neljas tase Ettevõtte töö toimub kolmes Viies tase tsehhis: leiva-saia-, kondiitri- ja väikesaia tsehhis. Tooraine ja materjalid Jahu Vaniljekreemipulber Margariin Munapulber Pärm Iirisetäidis Juust Munamass Sibul Õli Sink Vesi Ananassid Suhkur Hapukurk Sool Pipar Kaneel Kardemon Rosinad, Hakkliha Pärlsuhkur Kohupiim, Tuhksuhkur Vahukoor, Rabarber Pähklid, Jõhvikad Õunad, Maasikad Vaarikad Tehnoloogia...

Toit ja toitumine
8 allalaadimist
thumbnail
80
docx

Toidukauba õpimapp

Teatavasti hakkavad pärast 40.eluaastat inimese luud hõrenema ja on selleks hea. Munakoor mõjub soodsalt juustekasvule ja ka hammastele. Kuna kogumuna on munavalge ja munakollas ühendus, siis on talle omased mõlema omadused ning ta on küpsetistes kergitusaineks, paksendab kastmeid ja toimib emulgaatorina. Munade kategooriad: XL ­ raskemad kui 73 g L ­ 63 ­ 73 g M ­ 53 ­ 63 g S ­ kergemad kui 53 g Munasaaduseks on munapulber saadakse pastöriseeritud munamassi kuivatamisel. Mida liigitatakse kolme rühma: · munakollasepulber · munavalgepulber · täismunapulber Munapulbri niiskuse sisaldus on 4%. Pulberi kvaliteet langeb suure õhuniiskuse sisse imamise tõttu kiiresti. Pulber läheb tükki ja kiirsti hallitama. Enne kasutamist segatakse munapulber veega ja lastakse seejärel paisuda, kuna kuiva munapulbriosakesed ei paisu tainas piisavalt. 5...

TOIDUAINETE SENSOORSE...
74 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Majonees

Jaani Oliiviõli Majonees Koostis: Taimneõli 50% (sellest 55% oliiviõli), vesi, suhkur, tärklis, sool (max. 1,5%), munakollasepulber, happesuse regulaatorid (äädikhape, sidrunhape), stabilisaatorid (ksantaankummi, guarkummi), säilitusained (kaaliumsorbaat, naatriumbensoaat), sinepi lõhna- ja maitseaine, toiduvärv (beetakaroteen). Tarplani Kaubandus Majonees ,,Proventsiaal" Koostis: taimne õli, vesi, suhkur, vadakupulber, munapulber , sool 1,1%, paksendajad (modif.tärklis, ksantaankummi), sinepipulber, toiduäädikas, happesuse regulaator (sidrunhape), säilitusained (kaaliumsorbaat, naatriumbensoaat), toiduvärv (beetakaroteen). Jaani Majonees Provansaal Koostis: taimne õli, joogivesi, suhkur, paksendaja (modifitseeritud kartulitärklis), munakollasepulber, keedusool (max 1,2%), happesuse regulaator (äädikhape, sidrunhape), stabilisaatorid (ksantaankummi, guarkummi), säilitusained (kaaliumsorbaat, naatriumbensoaat),...

Toiduained
10 allalaadimist
thumbnail
19
doc

KEEDUVORSTID

Lisaks on keeduvorstide retseptis kasutatud värsket muna, mis annab tootele hea maitse ning aitab saavutada keeduvorstile iseloomuliku konsistentsi, ilma e-ainet kasutamata. 14 7.1 Suitsutatud Doktorivorst Koostis: sealiha (33%), veiseliha (28%), joogivesi, lõssipulber, keedusool (max 2%), tärklis, munapulber , maitseained, stabilisaator E450, lõhna- ja maitsetugevdaja E621, antioksüdant E300, toiduvärv E120, säilitusaine E250. Säilitada temperatuuril +2...+6 7.2 Suitsutatud Juustuvorst Koostis: sealiha (28%), veiseliha (25%), joogivesi, juust (7,5%), kamar, keedusool (max 2%), soja, tärklis, maitseained, stabilisaator E 450, lõhna- ja maitsetugevdaja E 621, antioksüdant E 300, toiduvärv E 120, säilitusaine E 250....

Toiduaine Õpetus
18 allalaadimist
thumbnail
18
doc

MEHHANISEERIMISKOMPLEKSI VÄLJATÖÖTAMISEKS

1 Teravili kottides 1,86×1,35×1,14 2,001 3 90 k/v** 2 Sool kottides 1,80×1,50×1,024 1,698 3 100 k/v 3 Jahu kottides 1,84×1,35×0,98 1,761 3 90 k/v 4 Suhkur kottides 1,68×1,22×1,51 2,093 3 100 k/v 5 Munapulber vaatides 1,64×1,34×1,02 1,081 3 60 29 6 Naelad kastides 1,80×1,34×0,73 2,111 4 100 k/v 7 Kangas pallides 1,84×1,30×1,56 1,593 3 60 20 8 Paber pakkides 1,60×1,20×0,92 2,361 2 80 37...

Transport ja kaubakäsitlemine
47 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun