Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"meze" - 10 õppematerjali

meze on vana pärsia sõna, mis tähendab "proovi ja lõdvestu". Mezelauas maitstakse suupisteid: küpsetatud juustutükikesi, väikesi soolakurke, lambalihavorstikesi, röstitud pähkleid, maitsestatud oliive.
thumbnail
3
odt

Ungari

viljakas Messaoria tasandik. Küpros on pikka aega olnud Euroopa, Aasia ja Aafrika teede ristumiskohaks ning seal on näha mitme tsivilisatsiooni kultuuripärandit ­ Rooma teatreid ja villasid, Bütsantsi kirikuid ja kloostreid, ristisõdijate kindlusi ning eelajalooliseid asulaid. Saare majanduses on põhiline turism, riiete ja käsitöö eksport ning kaubalaevandus. Traditsiooniline käsitöö hõlmab tikandeid, savinõusid ja vaskesemeid. Traditsioonilised kohalikud road on meze ­ valik pearoana serveeritavatest suupistetest, halloumi juust ja zivania naps. Küprose türgi ja kreeka kogukonda eraldab nn roheline joon alates 1974. aastast, mil Türgi okupeeris saare põhjaosa. Küprost tuntakse ka armastus- ja ilujumalanna Afrodite saarena, kes legendi järgi siin sündis. Kaasaegse kirjanduse alal paistavad silma Kostas Montis (poeet ja kirjanik) ning Demetris Gotnis (kirjanik)

Ühiskond → Ühiskond
8 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Türgi köök

Rakvere Ametikool K12 Referaat Juhendaja: Kristina Alunurm Rakvere 2013 Sissejuhatus Türgi köök on väga mitmekesine ja kindlasti üks hinnatuimaid kööke kogu maailmas. Türgi köögil on omad huvitavad rahvussöögid ja kombed sellega seoses. · Kultuur ja kombed Türgi köök on paljude Aasia ja Kaukaasia rahvaste traditsioone ühendav ja peetakse üheks vahemere parimaks. Tüüpilised road on sündinud erinevate tsivilisatsioonide tõmbetuules ja ristteel Anatoolias, ühendades paljude rahvaste kulinaarseid harjumusi ja maitse-eelistusi. Roogade valik on suur ja toidud on tervislikud. Paljude asjatundjate hinnangul on türgi köök maitseainete kasutuselt tasakaalustatuim maailmas Kõige tuntumad road Döner-kebab on suur lihakäntsakas, mis pannakse grillima pöörlevasse vardasse ning mille pealmisest küpsenud kihist lõigatakse terava noaga õhukesi viilakaid. Kebabirestorani nimetatakse türgi keeles kebapci´ks. ...

Toit → Toitumise alused
16 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Türgi köök

Sissejuhatus Türgi köök on väga mitmekesine ja kindlasti üks hinnatuimaid kööke kogu maailmas. Türgi köögil on omad huvitavad rahvussöögid ja kombed sellega seoses. Türgi köök on paljude Aasia ja Kaukaasia rahvaste traditsioone ühendav ja peetakse üheks vahemere parimaks. Tüüpilised road on sündinud erinevate tsivilisatsioonide tõmbetuules ja ristteel Anatoolias, ühendades paljude rahvaste kulinaarseid harjumusi ja maitse-eelistusi. Roogade valik on suur ja toidud on tervislikud. Paljude asjatundjate hinnangul on türgi köök maitseainete kasutuselt tasakaalustatuim maailmas Hea toit tähendab mitmekesisust Ilma maitseainete ning vürtsideta toit ei ole türklasele toit. Armastatakse mitmekäigulist söögikorda, mis sisaldab külmi suupisteid, sooja suppi, hautatud köögivilju, põhirooga koos riisi või bulguriga ning lõpuks mahedat magustoitu. Kõige selle juurde käib ka värske sai. Türklased tühja kõhtu ei salli ja nende arvates peab toidukord ...

Toit → Köögi õpetus
8 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Küpros

Karneval, Anthestiria - Kevadlillefestival ja Kataklysmos - Üleujutusefestival on Küprose tuntuimad pidustused. Läbi aasta toimuvad näitused, kontserdid, draama- ja folkfestivalid. Peamised pakutavad toidud on kebab (praetud ja sütel röstitud lamba- või muu liha tükid), dolma (tükeldatud liha ja riisiga täidetud viinamarjalehed), tava (maitsev lihatükk taimede ja sibulatega) ja baklava (väga magus dessert). Traditsionaalne Küprose toit on meze, mis tähendab tegelikult segu. See sisaldab mitmeid erinevaid roogasid, näiteks kastmeid, tavasid, koupepiat (tükeldatud viinamarjalehed) ja palju muud, lisaks Küprose õlu või mõni saare suurepärastest veinidest. Jootraha arvestatakse hinna sisse, kuid seda võib ka lisada. Ebaviisakaks peetakse pakutud kohvist või külmast joogist keeldumist. Õhtuti saab käia kõrtsides ja ööklubides. Väga hea võimalus saare avastamiseks on jalgrattasõit

Geograafia → Geograafia
46 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Küpros

kuhu minnakse on Ateena, London ja Ameerika Ühendriikid). Põhja-ja Lõuna-Küprose haridussüsteemid on erinevad. Kreeka sektoris käivad väikelapsed alates viiendast eluaastast lasteaias ja jätkavad algkoolis. Algharidus omandatatakse viie aastaga, kuni lapsed on saanud 12-aastaseks. Algharidus on tasuta ja kõigile lastele kohustuslik. 9 6. TOIT 6.1. Meze Tavaliselt pakutakse kõigepealt sooja leiba, millele lisaks on suur kauss tomati-, sibula- ja fetajuustusalatit ning mõned suupisted, nagu tahini, mida tehakse seesamiseemnetest. Seejärel järgneb terve seeria külmi suupisteid. Nende hulgas on sageli tsatziki,tarama (valmistatud kalamarjast) ja koupépia (viinamarjapõõsa hautatud lehtedest). Pärast külmi roogasid pakutakse pisikestel taldrikutel sooje roogasid, nagu souvlaki (sea-või

Geograafia → Geograafia
29 allalaadimist
thumbnail
16
odt

Kokanduse põhimõisted

Võib juua nii kuumalt kui külmalt. Vähendab isu, rahustab närve, laiendab veresooni. Pikaajalisel tarbimisel parandab südame ja seedeelundite tööd, ergutab mälu ja tugevdab närvisüsteemi. Meze - Kreekas ja Türgis nimetatakse nii väikseid hõrgutavaid suupisteid, mis on valmistatud eeskätt köögiviljast, kalast ja muudest mereandidest ning oliividest. Need võivad olla ka tainasse või lehtedesse mähitult küpsetatud vürtsikad täidised. Meze tuuakse lauale kõige sagedamini ootamatu külalise kostitamiseks. Seda võib pakkuda igal ajal ning üksikute suupistete sortimendile ja kogusele piire ei seata. Vajaduse korral võib meze asendada ka tervet söögikorda. Minestrone - Itaaliast pärit köögivilja-nuudlisupp, millele annavad maitset suitsusink, sealiha ja tomatid.

Toit → Kokandus
16 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Küpros

Bütsantsi mägikirikut on lisatud UNESCO maailmapärandi nimekirja. Traditsiooniline Küprose käsitöö hõlmab tikandeid, savinõusid ja vaskesemeid. Kunstis on Küprosel välja tuua palju erinevaid tuntuid kunstnike, nt Kaasaegse kirjanduse alal paistavad silma Kostas Montis (poeet ja kirjanik) ning Demetris Gotnis (kirjanik). Evajoros Karageorgis ja Marios Tokas on tuntud oma heliteoste poolest. Traditsioonilisteks kohalikeks roogadeks on meze ­ valik pearoana serveeritavatest suupistetest, halloumi juust ja zivania naps. Küprose folkmuusikal on palju sarnasusi Kreeka rahvamuusikaga. Infrastruktuur: Küprosel puudub raudtee ühendus, kuna selle raudtee liit lõpetas tegevuse 1951. aastal. Küprosel on 10 633 kilomeetrit teid, millest 6 249 kilomeetrit on sillutisega ja ülejäänud 4 414 kilomeetrit sillutiseta. Küprosel on 2 rahvusvahelist lennujaama, Larnaca ja Paphos.

Geograafia → Geograafia
43 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Kreeka maa ja toidu tutvustus

RAKVERE AMETIKOOL KAIRIT PÄRN K13 KREEKA REFERAAT JUHENDAJA:KRISTINA ALUNURM RAKVERE 2014 1. MAA LÜHITUTVUSTUS Kreeka paikneb Balkani poolsaare lõunaosas ­ Euroopa ja Aasia ristteedel. Talle kuulub üle 2 000 Egeuse ja Joonia mere saare, milledest vaid 170 on asustatud. Riigi kõrgeim punkt on Olümpose mägi. Kreeka on Euroopa tsivilisatsiooni häll, kus antiikaja õpetlased arendasid oluliselt nii filosoofiat, meditsiini, matemaatikat kui ka astronoomiat. Sealsed linnriigid juurutasid esimestena demokraatliku valitsusviisi. Kreeka ajaloo- ja kultuuripärand kajastub jätkuvalt tänapäeva maailmas ­ kirjanduses, kunstis, filosoofias ja poliitikas. Tänapäeva Kreeka on 1975. aasta põhiseaduse kohaselt vabariik. 300-liikmeline ühekojaline parlament valitakse neljaks aastaks. Riik on jagatud 13 administratiivringkonnaks. Üle 50% Kreeka tööstusest paikneb Suur-Ateena piirkonnas. ...

Geograafia → Geograafia
5 allalaadimist
thumbnail
36
odp

Usud ja Toidukultuur

serveerimiskandikul. Võtta tuleb ainult seda, mida pakutakse. Kui jätta pisut toitu taldrikule, siis näitab see jõukust. Niisugustel söömaaegadel ei ole kunagi naisi - naised olevat meestele tüliks. Pärast söömist pestakse käed ja minnakse teed või kohvi jooma. Araabia söömaaeg algab meze´ga (kirjapilt on mõnelpool mazzah või mezza). Araablastele tähendab see seltskondlikku sissejuhatust järgnevatele söögikäikudele. Meze on vana pärsia sõna, mis tähendab "proovi ja lõdvestu". Mezelauas maitstakse suupisteid: küpsetatud juustutükikesi, väikesi soolakurke, lambalihavorstikesi, röstitud pähkleid, maitsestatud oliive. Mezelauale kuuluvad peale suupistete veel oliivi-küüslaugu võie, tabbouleh-salat ja hoummous-pasta, mida süüakse koos pitaleivaga. Kristlus Katoliku kirik, luteri kirik, õigeusu kirik. Praeguseks on

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
23 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Türgi

ure, mida kirjeldatakse kui magusat suppi keedetud ubade, nisu ja kuivatatud puuviljadega. Vahel lisatakse serveerides kaneeli ja roosivett. Legendi kohaselt oli seda esimest korda tehtud Noa laeval ja tol korral oli see sisaldanud seitset koostisainet. Leidub ka suuri pulgakommi meenutavaid maiusi, kus õun on karamelli all peidus ning topitud pulga otsa. Kohalik vs üleilmne joogivalik Need, kes taluvad kanget alkoholi, joovad aniisiviina ehk rak?'t, mida juuakse eeltoitude ehk meze, kala ning puuviljade kõrvale. Rak? segatakse veega, mis annab talle väga iseloomuliku piimja värvi. Lõhn ja maitse meenutavad lagritsat. Mina päris aniisiviina sõber ei ole, tihti kasutan seda hoopis kurguvalu ja külmetuse leevendamiseks. Türgi elus on veel üks väga igihaljas limps, mida tihti juuakse toidu kõrvale, olgu see sünnipäev, püha, pidu või hoopis romantiline õhtusöök kahele ­ see on Coca-Cola või lihtsalt kohalik koola

Psühholoogia → Psühholoogia
21 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun