Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"marmelaad" - 74 õppematerjali

marmelaad - želeetaolise konsistentsiga maiustus suhkrust, glükoosisiirupist, püreest ja maitse- ning lõhnaainetest, tarretamiseks kasutatakse agarit, pektiini või želatiini.
marmelaad

Kasutaja: marmelaad

Faile: 0
thumbnail
6
doc

Kondiitritooted

· povidlo - ühtlane konsistents, ei tohi olla seemneid - seemneviljalistest paks, tihe - luuviljalistest pehmema konsistentsiga - maitselt hapukas-magus, suhkrusisaldus eelmistest natuke madalam · puuviljad-marjad suhkrus · zelee - läbipaistev, sülditaoline mass · sukaad - tsitruseliste koortest ja puuviljadest - koored keedetakse, hoitakse tugevas suhkrulahuses - kuivatatakse, iseloomuliku suhkruläikega · marmelaad Olenevalt toorainest ja valmistuse viisidest liigitatakse puuvilja-marja; zelee- ja vedrumarmelaad(kummikommid) Puuvilja-marjamarmelaad ­ saadakse puuvilja-marjapüree keetmisel suhkru ja tärklisesiirupiga. Lisatakse pektiini (zeleeruv aine), happeid , aroomiaineid.. Põhiliselt õunapüreest. Pektiin on materjaliks, millest moodustub karkass. Mida rohkem pektiini, seda tihedam marmelaad. Suhkur on vett siduva toimega. Kui vett vähe, saadakse liiga tihe mass, mis viib marmelaadi kuivamiseni

Toit → Toitumisõpetus
56 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Rote Grütze esitlus saksa toidust

Rote Grütze Was ist das? Rote Grütze ist eine Süßspeise der deutschen Küche und der Landesküchen Skandinaviens. Die Bezeichnung leitet sich von der typischen Rotfärbung durch die verwendeten Früchte ab. Woher kommt es? Viele Regionen zwischen Hamburg und Dänemark behaupten, dass die rote Grütze von da kommt. Es ist über 300 Jahren alt. Essen Gegessen wird die Rote Grütze gerne zu einer leckeren Kugel Eis, einem Stückchen Käse-kuchen, einer Waffel oder auch einfach so mit Vanillesauce. Andere Grütze Rote Grütze heißt auch nicht überall so. Wenn in der Nachspeise rohe Früchte sind, heißt sie Sylter Grütze. Wenn die Früchte püriert sind und die Grütze sehr fest gekocht wird, ist es eine Hamburger Grütze. Rezept Es gibt sehr viele verschiedene Rezepte. Manche Köche verwenden zum Beispiel nur eine Beerensorte. Video Kasutatud kirjandus http://www.deutsch-perfekt.com/land- leute/schmeckts/rote-gruetze Danke zu hören! ...

Keeled → Saksa keel
1 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Asovärvid

inimestel tekitada tervisehäireid. VÄRV E KOOD TOIME ORGANISMILE TOIT Tartrasiin E 102 Võib põhjustada Salatikastmed, nõgeslöövet ja allergilist magustoidud, jäätis, nohu. Väidetavalt võib sinep, jogurtid, põhjustada lastel puuviljakonservid, ärrituvust, marmelaad, keskendumishäireid ja närimiskumm, hüperaktiivsust. Halvendab karastusjoogid, astmat. Võib põhjustada medikamentide ning allergilist purpurpuna, vitamiinide kapslid. naha ja limaskestade ärritust, migreeni, kõhuvalu, iiveldust, nägemishäireid, liigesevalu

Keemia → Keemia
1 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Menüü koostamise alused

(MENÜÜ KOOSTAMISE ALUSED) 1. Mis on menüükaart, toidukaart, joogikaart? Menüükaart- See on vabalt valitav roogade loetelu. Toidukaart- Kliendile kajastub müügil olev sortiment toidu ja joogikaardis. 2.Restoranimenüü tüübid Ühe eine kindle menu- table´d hote menu Vaba valiku menu- a la carte menu Banketi menu 3.Millised toidusektsioonid on retorani toidukaardid? 4.Argieinete roakäikude serveermuse järjekord * külm eelroog * kuum eelroog * supp või puljong *kalaroog *pearoog *kuum vaheroog *külm eelroog * sorbet *liha-või linnuliha roog * aedvilja roog * kuum järelroog *külm järelroog *Juust * tõeline magusroog *värske puuviljad * kohv või tee lisandiga 5.Mis on kogupäeva menu ja mida selle koostamisel arvestada ? 6.Nimeta menüüde tüübid toitumisaja järgi Hommiku, lõuna, õhtu, einete, oodete menüüd. 7.Rahvusvaheliselt tuntud hommikusöögimenüüd, kirjelda. *mandrieine- continental breakfast menüüs on: kohv ja tee piim röstsa...

Toit → Toitlustus
82 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Küsimustik kommide söömise kohta

teevad paksuks ja et on kahjulik palju kommi süüa. 1.Kui palju te päevas sööte komme? □ 200grammi □ 500 grammi □ 1-2kilo □ 2kilo ja rohkem 2.Milliseid komme eelistate? □ Klaaskomme □ Marmelaadi □ Sokolaadi □ Kummikomme 3.Kas teie arvates on kommid liiga kallid? □ Jah □ Ei 4.Millised kommid on teie arvates kõige kahjulikumad(kalorid jne) □ Klaaskommid □ Marmelaad □ Sokolaad □ Kummikommid 5.Kas kommipakkidel võiks olla sama asi nagu pudelitega ,et kommiautomaat võtab pakke vastu? □ Jah □ Ei 6.Millistel poodidel on kõige parem kommi valik? □Selver □Säästumarket □Maxima □A ja O(alati ja otsas) □Rimi

Eesti keel → Eesti keel
7 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Kibuvits

Kibuvits Rahvapärased nimetused Aukaküüds Hiibalpuu Kibun Kibusk Kibuskipuu Kiuspuu Koidukann Okasroos Orjavits Iseloomulikud tunnused Ogad Punased viljad Meenutab roosi 0,5m-2m Õitseb juunis ja juulis 2 Õie suurus cm-6cm Roosakad, punakad, valged, kollakad õied Puitunud vars Kasvukoht Põhjamaadest subtroopikani Looniidul Pärisniidul Puisniidul Vahel ka metsaservades Kasutus rahvameditsiinis Kasutatakse Leotised Õisi Salvid Võrsed Õli Lehed Aur Juured Mähised Viljad Kopsuhaigused Tee Neeruhaigused Põiehaigused Külmetushaigused Kogumine ja säilitamine September ja oktoober viljade korjamiseks Korjamisel tuleb vilju kohelda õrnalt Kõige lihtsam on säilitada kuivatatult Kuivatatakse kuni 50...

Bioloogia → Bioloogia
6 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Võõrsõnad

nisis- niss-nissi- seinatühe garaaz ziraff monarhe duss-dusi-dussi- kümblusseade zanr stiihiline Tsehhi maavõistlus zelatiin-limaaine tsehhis tsehlanna zelee-hoidis, marmelaad kasahhid sahh-sahhi-sahhi-Iraani zest kasahhitarid monarh zetoon- mängumark aitäh

Eesti keel → Eesti keel
56 allalaadimist
thumbnail
12
doc

E-ainete sisaldus valitud toiduainetes

Omadused: Säilitusained. Kõrvalmõjud: Võib tekitada nahaärritusi, suus põletustunnet ja punetust suu ümber. Raskendab astmat, allergilist nahalöövet, või nõgeslöövet põdevate laste seisukorda. Ülitundlikkuse sümptome võivad saada isikud, kes on allergilised aspiriinile. 3 E110 ­ Päikeseloojangukollane Kasutusala: Magustoidud, saiakesed, kommid, marmelaad, jogurtid. Omadused: Asovärv. Kollakas-oranz-punane värvaine. Kõrvalmõjud: Ülitundlikkust esineb eriti aspiriini mittetaluvatel inimestel (nõgeslööve, nahaturse, seedehäired, iiveldus). Võimalik allergiatekitaja. E124 ­ Erkpunane Kasutusala: Keeksid, keeksipulbrid, karastusjoogid, magustoidud, maiustused, puuvilja- ja juurviljakonservid. Omadused: Asovärv. Punane värvaine. Kõrvalmõjud: Põhjustab asovärvidele tüüpilisi ülitundlikkusreaktsioone

Toit → Kokandus
56 allalaadimist
thumbnail
17
pptx

Inglased

INGLASED Meriliin Lend 11 a ÜLDANDMED Elukoht on inglastel Suurbritannias, kuid neid leidub ka mujal maailmas. Inglasi on Suurbritannias umbes 65 miljonit. Räägivad inglise keelt. Põhiline meelelahutus on televiisori vaatamine. Sport on inglastele väga oluline, eriti jalgpall. HOMMIKUSÖÖK Praetud vorstikesed Praetud muna Praetud seened Praetud peekon Munapuder Valged oad tomatikastmes Röstsai Tee/kohv LÕUNASÖÖK Lõunasöök on tavaliselt lastele ja täiskasvanutele kaasa pakitud. Võileib Pakk krõpse Puuvili Jook ÕHTUSÖÖK Liha (sealiha, veiseliha, kanaliha, lambaliha) Juurviljad (kindlasti kartul, porgand, herned, sibul, kapsas) Kaste Veiseliha tehakse koos kuuma valge mädarõika kastmega. Sealiha tehakse koos magusa õunakastmega. Lambaliha tehakse koos rohelise piparmündikastmega. MAGUSTOIDUD ...

Geograafia → Geograafia
23 allalaadimist
thumbnail
11
pdf

Vetikate tähtsus

Vetikate tähtsus 8 klass 2006 1 · Vetikad on veekogudes enamiku toiduahelate esimeseks lüliks. · Vetikad osalevad veekogude gaasivahetuses, sest fotosünteesi käigus tarbivad nad süsi- happegaasi ja rikastavad vett hapnikuga. · Hapnikku vajavad vetikad hingamiseks. · Vetikad on esimese orgaanilise aine tootjad. · Vetikad on toiduks paljudele vees elavatele selgrootutele loomadele. 2 3 · Vetikate liigne vohamine halvendab teiste organismide elutingimusi. · Vetikate ajutine vohamine veekogus, mida nimetatakse veeõitsenguks, on kahjulik nähtus. · Vetikad, kelle jaoks tekkisid soodsad elutingimused, hakkavad massiliselt paljunema. · Veeõitsengut soodustab inimene, lastes halvasti puhastatud olme- ja reovetel veekogudesse voolata. 4 · Veeõitsenguga kaasneb kalade ja teiste veeloomade hukkumine, sest suure hulga taimede lagunemise...

Bioloogia → Bioloogia
2 allalaadimist
thumbnail
3
docx

E-ained - tähis, nimetus, leidumine

õppimisraskused). Võib põhjustada allergilist purpurpuna, naha ja limaskestade ärritust, migreeni, kõhuvalu, iiveldust, nägemishäireid, liigesevalu. E 104 Kinoliinkollane Kollane või rohekaskollane sünteetiline värvaine. Karastusjoogid ja maiustused. Nõgeslöövet ja angioödeemi süvendav lisaaine. E 110 Päikeseloojangukollane Asovärv. Kollakas-oranz-punane värvaine. Magustoidud, saiakesed, kommid, marmelaad, jogurtid. Vimõalik allergiatekitaja. Ülitundlikkust esineb eriti aspiriini mittetaluvatel inimestel (nõgeslööve, nahaturse, seedehäired, iiveldus). E 120 Karmiin, karmiinhape, Cochineal Punane looduses esinev värvaine. Alkohoolsed joogid, karastusjoogid, supid, saiakesed, magustoidud, maiustused, kosmeetika. Võib tekitada astmat ja ka eluohtlikke allergilisi reaktsioone. E 122 Asorubiin, karmoisiin Asovärv. Punane värvaine. Karastusjoogid, puu-ja

Toit → Kokandus
33 allalaadimist
thumbnail
16
ppt

Kreemid

(Bavaroises) Kristel, Geidy, Liis Liigitatakse valmistamise järgi: · Muna-piima seguta kreemid · Muna-piima seguga kreemid Valmistamisel kasutatakse tarrendaineid. Tarduvad serveerimisnõus või külma veega niisutatud vormis. Enne serv. võetakse vormidest välja, hoitakse serveerimiseni külmikus. Serv. temp. 10-14 °C Lisandid Tarretis, jäätis, puuviljad, marjad, siirupid, pähklid, mandlid, magusad kastmed, küpsetised, ürdid, nonparellid, marmelaad, vahukoor, sokolaad. Muna-piima seguta kreemid Valmistatakse 35% koorest. Võib kasutada kohvi, teed, sokolaadi, pähkleid, leiba, marju, puuvilju. Maitsestatakse: suhkur, vanill, ürdid, essents, tsitruseliste koor, alkohol, karamellsuhkur Koor vahustada, lisades suhkrut ja vanilli. Segada juurde toiduained ja maitseained. Viimasena lisada tarrendaine. Segada läbi, tarduma. MUNA-PIIMA SEGUGA KREEMID Kõige tavalisem muna-piima seguga kreem

Toit → Toiduvalmistamine
41 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Erinevad Süsivesikud

Ning need aitavad sportlasel rasketest treenigutest taastuda efektiivsemalt ja et lipiitide ainevahetus toimuks siis peab olema veres suhkur ja suhkrut saab organism süsivesikutest. Süsivesikuid leidub eelkõige magusates ainetes (küpsised, sokolaad ,mahl, oad, kartul, teraviljad, puuviljad, marjad) Toiduainetes süsivesiniku sisaldus 100g kohta: 1) Valge suhkur ­ 100 2) Maisihelbed ­ 84 3) Riis ­ 75 4) Marmelaad ­ 70 5) Saiakesed ­ 55 Kuid kahjuks kipuvad kõik inimesed päevas sööma liiga palju süsivesikuid kui päevane normaalne kogus on 4g süsivesikuid 1kg oma kehakaalu kohta või olenevalt keharasva protsendist võib see ka olla 6-7g ja see kogus tuleks jaotada kuskil 5-6 toidukorra vahel. Kahjuks küll need, kes kasutavad süsivesikuid päevast- päeva rohkem kui eelmainitud norm on, siis nende kehakaal tõuseb ja tulemuseks on lihtsalt keha rasva % tõus ning kogu keha rasvumine

Keemia → Keemia
44 allalaadimist
thumbnail
13
docx

Võõrsõnad

KORDAMINE EESTI KEELE SUULISE JA KIRJALIKU VÄLJENDUSE ÕPETUSE EKSAMIKS VÕÕRSÕNADE KIRJUTAMINE H Psüühika Psüühiline Stiihia Stiihiline Papaaha F, S Profid Sefid (selle) pilafi Blufib Mafiooso Dusi (all) Tusi (heli) Afisil (selle) guljasi Guasid (leidis) nisi (need) pastisid tsuvasid Bors Burs Puns Revans Revanseerim a Abstraheerima Ekstraheerima Boheemlane Mahorka (kaks) proffi (seda) seffi (sööb) pilaffi Bluffima Maffia (võtab) dussi (mängib) tussi (seda) afissi (sööb) guljassi Guasse (poeb) nissi (seda) pastissi tsuvasse (selle) borsi Bursi Punsi revansi Almanahh Almanahhid Epohh Epohhil Krahh Mahhinatsioon Psühholoogia Psühhoos Mehhanism Baldahhiin Rahhiit Afekt Aferist Aforism Afäär Efekt Efektiivne Grafiti Ofitsiaalne Ofort Rafineerima Ufo Biograafia Graafika Graafiline Süüfilis (seda) borsi Bursi Punsi revansi Eelistatud on: Mehaanik Mehaanika Mehaaniline Atasee Brosüür D...

Eesti keel → Eesti keel
39 allalaadimist
thumbnail
14
ppt

Laima

Me ekspordime tooteid nii standartsetes pakendites kui ka loome spetsiaalse disainiga pakendeid turgudele, kus on suur hulk Laima fänne. Näiteks, oleme kujundanud spetsiaalse disainiga kommikarpe Moskva ja SanktPeterburi jaoks, tuues esile kõige populaarsemad linnade vaatamisväärsused. Vene turule on loodud spetsiaalne sokolaadikompvekkide assortiide liin. Brändid Tooted Kommikarbid Sokolaadid Kompvekid Karamellid Sefiir Marmelaad Drazeed Küpised Vahvlid Vahvlitordid Kuidas valmib Laima sokolaad? Kakaoubade puhastamine Kakaoubade röstimine Kestade eemaldamine ja kakaoubade purustamine Jahvatamine Pressimine Sokolaadi valmistamine Rullimine Segamine Tempereerimine Sokolaaditahvli vormimine Kestade eemaldamine ja Kakaoubade kakaoubade

Geograafia → Geograafia
7 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Hääliku õigekirja raskete sõnade tabel 9.klass

kristalsed, metalsed, pastelsed; lipkond, fänkond - õhkkond, keskkond; komplekssed; modernne; ekstrasenss purssis, balansseerima, forsseerima - kurseerima, pulseerima; teenindama, painduma, jaa = jah; martsipan - tsellofaan, terminal - magistraal, invetar - arhivaar, fenomen - mannekeen, apelsin - mandariin, tärpentin - plastiliin, brigadir - suveniir, pensionär - kollektsionäär, kontrolör - re`zissöör; `sokolaad, marmelaad, limonaad, garderoob, reportaa`z; du`si all - laskis du`s`si, `sefi ootel - ootas `seffi, selle pilafi - seda pilaffi; afi`sid, efekt(iivne), garfiti, ofort, professor, ufo, mafiooso - maffia; t`sukt`si d`zemper, d`zentelmeni t`sekk; krahvin, kohver krahv, paragrahv, puhvet, sohva, sohver; vorm - formaalne, vundament - fundamentaalne; mõttetu(s), rikketu

Eesti keel → Eesti keel
27 allalaadimist
thumbnail
4
odt

SAKSA SÕNAD (toit ja sport)

DER KÄSE ­ JUUST DER FISCH ­ KALA DER EINTOPF ­ ÜHEPAJATOIT DER SCHWEINEBRATEN ­ SEAPRAAD DER KARTOFFELSALAT ­ KARTULISALAT DER SPINAT ­ SPINAT DER SALAT ­ SALAT DER REIS ­ RIIS DER KNÖDEL/KLOSS ­ NUUDLID DAS BROT ­ LEIB DAS EI ­ MUNA DAS MÜSLI ­ MÜSLI DAS WURSTBROT ­ VORSTILEIB DAS KÄSEBROT ­ JUUSTULEIB/-SAI DAS SCHNITZEL ­ SNITSEL DAS SAUERKRAUT ­ HAPUKAPSAS DAS GEMÜSE ­ JUURVILJAD DAS WÜRSTCHEN ­ VORSTID DIE WURST -- VORST DIE BREZEL ­ KRINGEL DIE MARMELADE ­ MARMELAAD DIE BUTTER ­ VÕI DIE ERBSE - HERNES DIE NUDEL ­ NUUDEL DIE BOHNE ­ AEDUBA DIE CURRYWURST - KARRIVORST DIE TOMATE ­ TOMAT DIE KARTOFFEL ­ KARTUL DIE SUPPE ­ SUPP DIE FRIKADELLE ­ FRIKADELL DER ORANGENSAFT ­ APELSINIMAHL DER TEE ­ TEE DER KAFFEE ­ KOHVI DER APFELSAFT ­ ÕUNAMAHL DAS MINERALWASSER ­ MINERAALVESI DAS BIER ­ ÕLU DIE LIMO(NADE) ­ LIMONAAD Der sport fussball ­ jalka leichtathletik ­ kergejõustik kampfsport ­ võitlussport motorsport-mootorsport

Keeled → Saksa keel
14 allalaadimist
thumbnail
22
ppt

Piimatooted

Hapukoor on valge või kreemika varjundiga , ühtlane mass ning läikiv. Inimesed söövad seda iga toiduga( nt pelmeenidega ,makaronid , kastmena , see sarnaneb nagu majonees) Jäätis. Põhitooraineks on piim , rõõsk koor (ka mahla)ja suhkur. Kasutatakse piima , lõssi ja koorepulbrit ning kondenspiima. Lisandiks on muna , tärklis , zelatiin , kakaopulber , sokolaad, puuviljasaadused , pähklid , rosinad , vanilli ja aroomiained. Täidiseks moos , brüleekreem , iiris ja marmelaad. Valmistamiseks toorained segatakse, seejärel segu külmutatakse ja vahustatakse jäätisemasinas. Saadud mass vormitakse. Rasvasisaldus: piimajäätis ( 3.5%) , koorejäätis (10%) , plombiir(15%). Kujud on ka olemas: pulgajäätis , vahvlijäätis(tuutu , tops) , batoonid , suurpakend(perejäätis)ning jäätisetordid. Piima kasulikkus · Piim teeb tugevaks ja terveks. · Piimast ja piimatoodetest saame umbes 75% vajaminevast kaltsiumist ning lisaks kaltsiumile on piimas

Informaatika → Informaatika
31 allalaadimist
thumbnail
6
doc

E-ainete analüüs

Nimetus: Erkpunane 4R Kasutusvaldkond: Keeksid, keeksipulbrid, karastusjoogid, magustoidud, maiustused, puuvilja- ja juurviljakonservid. Mõju inimesele: Põhjustab asovärvidele tüüpilisi ülitundlikkusreaktsioone. Võimalik allergiatekitaja. E-aine nr:E104 Nimetus:Kinoliinkollane Kasutusvaldkond: Karastusjoogid ja maiustused. Mõju inimesele: Nõgeslöövet ja angioödeemi süvendav lisaaine E-aine nr:E110 Nimetus:Päikeseloojangukollane Kasutusvaldkond: Magustoidud, saiakesed, kommid, marmelaad, jogurtid. Mõju inimesele: Ülitundlikkust esineb eriti aspiriini mittetaluvatel inimestel (nõgeslööve, nahaturse, seedehäired, iiveldus). Võimalik allergiatekitaja. E-aine nr:E131 Nimetus:Patentsinine Kasutusvaldkond: Puuviljakonservid, joogid ja maiustused. Mõju inimesele: Kahtlustatakse negatiivset mõju allergikutele. Tüüpilised ülitundlikkusreaktsioonid on naha punetus ja sügelemine, mis võivad ilmneda mõne minutiga.

Toit → Pagar-kondiiter
50 allalaadimist
thumbnail
24
rtf

Toidukaubaõpetus 2014

Marjad suhkrus *Marjad keedetakse siirupis, puistatakse üle suhkruga, kavatatakse Zelee *Puuvilja-marjamahla keetmisel suhkruga, lisada võib pektiini, agarit Sukaad *Puuviljadest ja tsitruseliste koortest Marmelaad Puuvilja-marjamarmelaad *Põhiliselt õunapüreest, pektiin on materjaliks karkassile *Mida rohkem pektiini, seda tihedam marmelaad *Vähene veesisaldus viib kiire kuivamiseni *Teraline lõikepind *Valm.vormi- või lõikemarlaadina, prkidesse, tuubidesse Zeleemarmelaad

Majandus → Kaubandus
9 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Itaalia köök

1 sl sidrunimahla 4 muna 4 sl tolmsuhkrut 1 ml (1/4 tl) kaneeli Pane rosinad rummiga ligunema. Sega manna kuuma piima hulka, lase 5 minutit paisuda ja kalla siis suurde supitaldrikusse jahtuma. Sega läbi sõela hõõrutud toorjuust suhkruga, lisa 1 terve muna, 3 munarebu, marmelaad, rosinad koos rummiga, kaneel ja sidrunimahl. Sega mannapuder juustusegu hulka. Mikserda 3 munavalget tolmsuhkruga kõvaks vahuks, kalla see taigna peale ja tõsta suure lusikaga segamini. Tõsta segu 1,5 l mahutavasse, rasvaga määritud ja jahuga üleriputatud vormi. Tõsta see suuremasse vormi ja kalla sinna 3 cm kõrguselt keeva vett. Küpseta ahjurestil 175° juures tund aega. Tõsta koos vormiga restile jahtuma

Toit → toiduainete sensoorse...
37 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Etikett - VASTUVÕTU PLANEERIMINE

Sobib käevõrukell. Kui õhtusele vastuvõtule eelneb päevane vastuvõtt (riideid ei jõuta vahetada), võib päeval kanda õhturiietust. 13 RAHVUSVAHELISED TRADITSIOONID MENÜÜDE KOOSTAMISEL 1. CONTINENTAL BREAKFAST 5.30 ­ 6.30 kohv/tee kuum piim röstsai või kukkel marmelaad või mesi 2. ENGLISH BREAKFAST Kohv/tee Röstsai Marmelaad või keedis Praetud sink või peekon Praetud muna 4. FULL ENGLISH BREAKFAST Kohv/tee Kuum piim Mahl Viljatooted (maisihelbed, riisihelbed, puder) Praetud makaronitooted Suitsutatud kala Praetud peekon või sink Praetud munad

Filosoofia → Eetika ja etiket
107 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Vetikad

tagajärjel pole enam piisavalt hapnikku ning vees elavad kalad hukkuvad ning vesi roiskub. Samas kiireneb muda settimine. Veeõitsengut soodustab inimene, juhtides reovett veekogudesse. Lisaks vetikatele põhjustavad veeõitsengut sinikud. · Inimesed kasutavad vetikaid toiduks (lehtadru, porfüüra), põlluväetiseks, loomatoiduks, meditsiinis, ilmastiku ennustamiseks, tööstuses agarit ( maiustusi nt marmelaad, pastilaa, drazeekompvekid jne., paberi valmistamiseks, tekstiilitööstuses viimistlemiseks), katseobjektidena (fotosünteeesi uurimiseks).

Bioloogia → Bioloogia
34 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Rootsi laud

· taimed · küünlad · dekoratiivesemed · peeglid · lipud LAUANÕUD · vaagnad · kannud · termosed · maitseainetoosid · mahlaklaasid · veeklaasid · kohvitassid · teetassid · taldrikud · nuga · kahvel · lusikas · tõstmisvahendid HOMMIKUSÖÖK ROOTSI LAUAS Tavaliselt on hommikusöögi menüüs : · kohv, tee või kakao · piim, hapupiimatooted · mahl · leiva- ja saiatooted · või · marmelaad või keedised · vorstid · suitsulihatooted ja singid · juustud · pudrud · helbed · müsli · köögiviljad · puuviljad · munaroad · peekon Lauale asetamisel tuleb silmas pidada, et : · külmad suupisted on enne sooje suupisteid · köögiviljasuupisted on enne kala- ja lihasuupisteid · kalasuupisted on enne lihasuupisteid · soolakad suupisted on enne magusaid suupisteid LÕUNASÖÖK ROOTSI LAUAS Lõunasöök toimub Eestis kella 12.00 ja 15

Toit → Toitumisõpetus
79 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Kordamine kontrolltööks (Taimed I)

Kordamine kontrolltööks (Taimed I) (õpik ptk 1-5) (lk 6-23) 1. Millised on elu tunnused (7), mis on iseloomulikud kõigile organismidele? · Koosnevad rakkudest · Paljunemisvõime · Arenevad · Aine-ja energiavahetus · Reageerimine ärritajale · Kasv ja areng · Liikumine 2. Miks sõltub loomariigi olemasolu täielikult taimeriigist (too 2 näidet) · Taimed on toiduahelates 1.kohtadel · Taimed toodavad hapnikku 3. Järjesta taimerühmad (vetikad, samblad, sõnajalad, paljasseemnetaimed) alustades kõige varem kujunenust. Too üks põhjendus, mis toetaks sinu järjestust. · Vetikad · Samblad · Sõnajalad · Paljassee...

Bioloogia → Bioloogia
31 allalaadimist
thumbnail
14
doc

VANARAHVA TARKUSED TOIDUVALMISTAMISEL

quinoa, pastinaak ja muud söödavad taimedel. Sõid keedukartul (kartuli hautis) või küpsetatud koorega, kuid mitte kunagi praetud. Soolatud kurgid, kalja, on laialt kasutusel koos kapsas, naeris toiduvalmistamiseks pohlёbok. Isegi vaesed talupojad koristatud kasutamiseks tulevikus köögiviljad, puuviljad ja metsasaadusi. Doing erinevaid kalja (puu, rukis, kaer). Alates rukkijahu või kaer keedetud kapslites. Nad ei olnud magus (sest marmelaad - tuleneb sõnast "hapuks") ja sarnanes külmutatud marmelaad (mitte kogemata ilmub rahvaluule piima ja mett). Paks kapslites arvelt saadud tärkliserikkad ainete rukis või kaer. Liha oli haruldane pidulik roog. Isegi jõukas talupojad sõin ole sageli. Lisaks ei tohi me unustada, et enne revolutsiooni Venemaalt ametlikult ligi 200 päeva aastas ja deklareeritud neid pidama meatless päris range. Pikad kindlasti kahjulik, kuid üldiselt idee kiire päeva mõtestatud ratsionaalne

Kultuur-Kunst → Toidukultuur
3 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Maailmamere bioloogilised resursid ja nende kasutamine

5 6 3.3 Vetikad Inimese poolt kasutatavad merevetikad: · Pruunvetikad (Phaeophyceae) o Laminaria, Undaria, Fucus · Punavetikad (Rhodophyceae) o Porphyra, Furcellaria · Rohevetikad (Chlorophyceae) o Enteromorpha, Monostroma Milleks vetikaid kasutatakse? · Söögiks (Jaapan, Hiina, Korea) (sushi, "merikapsas") · Toiduainete tööstuses (agar, alginaadid, karrageenid) jäätis, marmelaad (estagar Furcellaria ´st) · Loomasöödaks (rannikualadel) söödalisandid (min. ained, vitamiinid) · Kalasöödaks sööt, alginaadid parandavad toidukonsistentsi · Väetis (K ja N, P vähem)parandab pinnase struktuuri, hoiab niiskust · Biomassist saab toota kütust anaeroobsel lagunemisel tekib metaan · Kosmeetikas kreemid, ihupiimad sisaldavad merevetikate ekstrakte · Reovetepuhastamisel (ka rohevetikad)

Merendus → Mereteadus
20 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Tervislik toitumine

b Tervislikus toidus peab olema: · Süsivesikud peavad andma 55-65 % vajalikust energiast. Leiduvad teraviljatoodetes, kartulis, köögiviljas, puuviljas. · Rasvad peavad andma alla 30 %vajalikust energiast. · Valkude osakaal peab olema 10-15 %.Taimsed valgud leiduvad teraviljas, kartulis, kaunviljades. Loomsed valgud leiduvad piimas, lihas, kalas, munades. · Vähem rasvast liha ja rohkem kartulit ja leiba. · Vähemkasulikud toiduained. 1. Suhkrud--sokolaad, marmelaad, tort, sokolaadikompvekid jne. 2. Jahutooted--valge sai, saiakesed, koogid, keeks. 3. Rasvad--pannkoogid, vorst, rasvane sink, munakollane. 4. Alkohol. · Süsivesikud Minimaalne päevane süsivesikute vajadus on 100 grammi 1 gramm süsivesikuid annab 4 kalorit energiat. Toidu süsivesikud moodustavad polüsahhariidid jne. Polüsahhariid taimses toidus on tärklis ja loomses toidus glükogeen.

Meditsiin → Terviseõpetus
31 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Menüü koostamise alused! osa 1

Joogirühmad: · Kuumad joogid - kohv, tee, kakao · Külmad joogid ­ piimatooted (piim,pett,keefir,joogijogurt) mahlad ja mahlajoogid, siirupijoogid (morsid), veed, karastusjoogid · Leiva- ja saiatooted, pirukad ja plaadikoogid, väikesaiad Toidukordade menüü koostamine Hommikusöök: Kohv, tee ja kakao, piim ja hapupiimatooted, mahlad ja mahlajoogid, leiva- ja saiatooted või marmelaad või keedis, vorstid, suitsulihatooted ja singid, juustud,pudrud,helbed,müslid,köögiviljad,köögivilja salatid, keedetud või praetud munad, puuviljad, heeringas jt. Sookalad, marineeritud ning kastmes kalad, mitmesugused munaroad,praetud kartulid, praetud peekon, jogurtid, mineraalvesi ja allikavesi.

Toit → Menüü koostamine ja nende...
99 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Eesti keele häälikuortograafia probleeme

Eesti Lennuakadeemia Eesti keele häälikuortograafia probleeme Referaat Juhendaja Karin Kaljumägi Sisukord Referaat.................................................................................................................. 1 Sissejuhatus....................................................................................................................3 Tsitaatsõnad ja võõrsõnad.............................................................................................. 4 Häälikute õigekiri...........................................................................................................4 Lõppsilbi kirjutamine..................................................................................................... 6 Tuletised.........................................................................................................................6 Kaashäälikuühendid..........

Eesti keel → Eesti keel
30 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Karastamine ja toitumine spordis.

omane, peavad nad tagama ka organismile vajaliku koormustaluvuse. Peale piisava kalorite hulga on samuti vajalik jälgida erinevate toitainete õiget suhet. Mitmed toitained on vähesoovitatad, mis ei paku sportlasele vajalikku energiat ­ niiöelda ,,tühjad kalorid". Näiteks on need: · Suhkrud, maiustused o Monosahhariidid (glükoos, fruktoos) o Disahhariidid (sahharoos) o Sokolaad, marmelaad, tort, jne. · Jahutooted o Valge sai, koogid, keeks, jne. · Rasv, rasvarikkad toiduained ja rasvased road o Pannkoogid, vorst, rasvane sink, munakollane, paneeritud road, jne. · Alkohol Energiavajadus erinevatel spordialadel võib kõikuda väga suures ulatuses ­ 3000 kilokalorist kuni 12000 kilokalorini. Näiteks: · Jalgrattur 160km päevas ­ 4680kcal, maantee jalgratturite päevane

Sport → Kehaline kasvatus
44 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Piim ja piimasaadused

Hapukoor on valge või kreemika varjundiga, ühtlane massi ulatuses, läikiv Jäätis · põhitooraines on piim, rõõskkoor ( ka mahl) ja suhkur · kasutatakse ka piima- lõssi ja koorepulbrit, kondens.piima · lisanditeks on muna, tärklis, stabilisaatorid ( agar, zelatiin), kakaopulber, sokolaad, puuviljasaadused, pähklid,rosinad, vanilliiin,aroomiained.Lisadavõib ka täidiseid- moos, brüleekreem, iiris, marmelaad... valmistamiseks toorained segatakse, homogeniseeritakse, seejärel segu külmutatakse ja vahustatakse jäätisemasinas ( friiseris). Saadud mass vormitakse ja kalestatakse temp. -18 kraadi. Mida madalam on kalestustempretauur, seda kiiremini see protsess toimub. Kiirkülmutus aitab hoida jäätise kvaliteeti Liigitus. · Olenevalt rasvasisaldusest - piimajäätis ­ rasva 3,5% - koorejäätis ­rasva 10% - plombiir ­ rasva 15%

Toit → Toitumisõpetus
50 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

VENE KÖÖK

· 1 muna seejärel koor ja kohupiim. Kalla segu · 250 g kohupiima keedunõusse ja kuumuta aeglaselt · 2 dl 35% rõõska koort segades madalal kuumusel, kuni segu · 1 dl mõrkjat apelsinimarmelaadi muutub vedelaks ja hakkab aurama. (Saarioinen või Felix) Tõsta pliidilt ja lase 2 tundi jahtuda. Lisa · 1 dl mandlilaaste marmelaad, vanillsuhkur ja peenestatud · 1 sl vanillsuhkrut mandlilaastud. Kalla nõrguma ja hoia · Kaunistamiseks: järgmise päevani külmas. Kummuta · vahukoort vaagnale ning kaunista aprikoosikompoti · aprikoosikompotti või kiledest ja vahukoorega. puhastatud apelsinisektoreid Napolioni kook

Toit → Rahvusköök
21 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Eksami küsimused & vastused

Toiduvaliku põhikriteeriumid: Täisväärtuslik toit peab sisaldama piisavas koguses nii makro- kui mikrotoitaineid, eeskätt asendamatuid aminohappeid, esmatähtsaid rasvhappeid, vitamiine ja mineraalaineid. ( Kõrge energiasisaldusega toit ei pruugi olla täisväärtuslik ja vastupidi- coca kõrge en sisald, aga madala toiteväärtusega; täismahla puhul aga vastupidi) Toiduenergia. Valkude, süsiv, lip osakaal päevases toiduenergias. Toidust saadav energiahulk peab katma organismi põhiainevahetuseks, soojustekkeks ninh kehaliseks ja vaimseks tegevuseks vajaliku energiakulu. Toidu energeetilise väärtuse tuvastamiseks kasutatakse kalorimeetrilist meetodit (ainete põletamisel vabanev soojus- soojushulk, mis vabanev 1g rasva põletamisel kalorimeetris võrdub soojushulgaga, mis saadakse selle oksüdatsioonil organismis) Toiduainete energeetilised väärtused: 1g süsiv ­ 17,2 kJ (4,1kcal) 1g valke - 17,2 kJ (4,1kcal) 1g lipiide ­ 38,9kJ (9,...

Toit → Toitumise alused
216 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Toiduainete koostise tabelid

1 0.1 92.1 357 151. Assortii kompvek 100 5.2 35 55 548 152. Kreemisisuga sokolaadikompvek 100 4 39.5 51.3 569 153.Ananassikompvek vahvliga 100 5.8 32 57.9 535 154. Koorekompvek 100 2.7 4.3 82.3 364 155. Piima-pähkli sokolaad 100 7.3 34.5 53.1 544 156. Halvaa tahhiini 100 12.7 29.9 50.6 516 157. Marmelaad zeleevormi 100 0 0.1 77.7 302 158. Kaeraküpsised 85 9 19 34 351 159. Juustuküpsised 65 16 20 0 254 160. Viinerid 2tk (1=50gr) 100 11 23.9 1.6 266

Bioloogia → Bioloogia
36 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Referaat Apelsin, Lillkapsas

APELSIN LILLKAPSAS REFERAAT SISUKORD APELSIN....................................................................................................................................2 Ajalugu,päritolu..........................................................................................................................2 Kirjeldus......................................................................................................................................2 Tervislikkus.................................................................................................................................3 Apelsinirull..................................................................................................................................4 Apelsinisalat...........................................................................................................................

Toit → Toiduainete õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Eesti keele häälikuortograafia probleeme

Kahekordse f-ga laensõnad on aga enamuses kohandunud eesti keelega. Saksa keelest on sõna trüffel, mis eesti keeles on muutunud trühvliks. Nii on ka sõnadega kahvel, vahvel, kohv jpt. 1.4 Lõppsilbi kirjutamine Lõppsilbi kirjutamisel tekitab probleeme kolmesilbiliste sõnade lõppsilbis oleva täishääliku kirjutamine. Nende sõnade puhul ei ole kindlat reeglit, mille poolest neid eristada, seega tuleb nende kirjapilt lihtsalt selgeks õppida. Kahekorde täishäälikuga sõnad ­ marmelaad, sünagoog, dermatiin, mandariin jt. Ühekordse täishäälikuga sõnad ­ terminal, mahagon, formular jt. Muret tekitab ka lõppsulghääliku kirjapilt.Kahekordse sulghäälikuga on näiteks kastanjett, saslõkk ja tualett. Ühekordse sulghäälikuga kotlet, sigaret ja pankrot. Ka nende sõnade kirjapilt tuleb lihtsalt pähe õppida. Kahesilbiliste sõnade lõppsilbi kaashääliku kirjapilt oleneb rõhust. Enamasti on lubatud nii ühekordne, kui ka kahekordne täishäälik

Eesti keel → Eesti keel
53 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Trühvlid

Kaunistatakse erinevate sokolaadide või -glasuuridega, pähklitega, maitsetaimedega, värviliste kaunistustega. Valmis trühvlid asetatakse kapslitesse ning pannakse taaskord külmetuskappi seisma, et hiljem tuleks trühvlitel esile nende kõige paremad maitseomadused. Erinevad lisandid Trühvleid võib maitsestada vastavalt soovile erinevalt, peamised lisandid on näiteks mesi, kakao, mooniseemned, sukaad, tuumalised ­ pähklid ja pähkilaastud, mandlid ja mandlilaastud, kookoshelbed, marmelaad, paisutatud riis, kohv, piparmünt, söödavad lilled, martsipan, sinihallitusjuust, toorjuustud, puuvlijad, marjad, alkohol ja palju muud. Minnes eriti estreemsustesse võib lisada trühvlitele nii tsillipipart kui muid teravaid maitseaineid. Aga seda ka ainult piiratud kogustes, et maitseelamus ei ületaks sokolaadi maitset. Tuumalised Tuumalised ­ pähklid ja mandlid, on kõige tüüpilisemad koostisosad mandlite juures, mistõttu käsitlen antud teemat ka lähemalt

Toit → Pagar-kondiiter
42 allalaadimist
thumbnail
20
xlsx

Toiduainete kilohinnad

Maitseroheliste kilohinn kaup ühik ühiku hind tüümian adzika (terav) kg 2,73 petersell aerosoolõli kg 2,77 basiilik ahvena filee kg 6,24 till ananassikonserv kg 1,41 frillis ansoovis kg 5,6 rosmariin apelsin kg 1,04 mint apelsini marmelaad kg 2,42 meliss aprikoosid kuivatatud kg 3,9 lehtsalat aprikoosikompott kg 2,34 murulauk aprikoosimarmelaad kg 2,2 rukola Aqua lauavesi pdl 0,32 spinat astelpaju kg 4,96 oregano avokaado kg 3,69 spinat baklazaan kg 1 balsamico (palsamiäädikas) l 12,64

Logistika → Laomajandus
20 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Eesti ajalugu VI, lk 59-64 (Eesti 20. sajandi ajaloo baaskursus - EKSAM)

ruptsioonis. “Revalise” ümber puhkes polnud piisavalt, väliskapitali aga ei mitmeid skandaale, kuid osa neist oli meelitanud poliitiliselt ja majanduslikult tingitud sellest, et kaupa tuli osta ebakindel olukord), samuti kütuse- ja valikuta - partiide kaupa, mistõttu oldi toorainevarud ning turg. 9. detsembril sunnitud hädavajalike kaupade kõrval 1918 kohustas valitsus raha- ning vedama sisse mittevajalikku. kaubandus-tööstusministrit leidma Negatiivse kõrval tuleb aga tingimata võimalusi vabrikute finantseerimiseks, rõhutada “Revalise” vaieldamatuid et neid taas tööle panna. Aprilli lõpuks teeneid. 1920. aastal asendati oli taotlusi rahuldatud 6,5 miljoni korruptsioonis ja majandus- afäärides marga ulatuses. See oli aga vaid tilk süüdistatud “Revalis” uue keskor- ...

Ajalugu → Eesti ajalugu
8 allalaadimist
thumbnail
5
pdf

Aedmaasikas

Nagu haiguse nimi ütleb, on selle iseloomulik tunnus rohelised õied: juba loomu poolest rohelised tupplehed on ebanormaalselt suured ja lopsakad. Ka kroonlehed, mis jäävad küll tavalisest väiksemaks, muutuvad rohekaks. Viirus- ja mükoplasmahaigusi levitavad tirdid ja lehetäid. Hoolitsemata ning umbrohtunud aias on neil voli laialt toimetada. Säilitamine Maasikamarjades saab oivalisi hoidiseid: moos, povidlo, siirup, mahl, zelee, marmelaad, dessertvein, nalivka ja liköör. Marju võib külmutada ja tarvitada toorelt terve aasta läbi. Kasutatud kirjandus: L. Ilus ,,Maasikas" 1988 http://www.tehnikamaailm.ee/kodujaehitus/index.php?id=334 http://www.seemnemaailm.ee/public/2/71_1.php http://www.metsatare.ee/index.php?page=112 http://www.maasikas.ee/kasulikku-ja-huvitavat/aiapidajale/maasikakasvatus/ http://www.maasikas.ee/kasulikku-ja-huvitavat/aiapidajale/hilissugis-marjaaias/ http://seemnemaailm.ee/articles/index.php?GID=72

Bioloogia → Bioloogia
29 allalaadimist
thumbnail
9
rtf

Terve aasta eesti keel

Võrdle profid - proffidel (esimeses sõnas ei ole rõhk f-l, vaid o-l, teises aga langeb f-le). Sageli sõltub f ja s õigekiri õigest hääldusest. grafiti, trellpuur, reklaamiblokk, atentaat, demonstreerima, tussijoonis, mandariin, sigaret, formular, tärpentin, pankrot, modernne muusika, stjuardess, elimineerima, arhitekt, bakalaureus, blankett, psühholoog, snepperlukk, tendents. magistrant, näituseboks, kandidaat, potentsiaalne, efekt, professor, marmelaad, terminal, vinegrett, kotlet, komplekssed, risoto, koordineerima, dekadentlik, distsipliin, fundamentaalne, ressurss, rutiinne töö, taburet, variant. 1. Kirjandus on üks võimalus väljendada oma arusaamist selle kohta, mis toimub meie sees ja meie ümber. 2. Kirjanduse põhiliigid on lüürika, eepika ja dramaatika. 3. Maaga - nõidus, nõiakunst Müüt - pärimuslik kujutelm maailma tekkimisest, muistend; väljamõeldis, tõena esitatav liialdatud ettekujutus.

Eesti keel → Eesti keel
67 allalaadimist
thumbnail
9
pdf

Mikrobioloogia KT 1

1. Mikroobide kasvu mõjutavad faktorid Mikroorganismide elutegevus nii nagu teistelgi elavatel olevustel on tihedalt seotud nende asustuskeskkonnaga ja seal toimuvad muutused mõjutavad kas suuremal või vähemal määral nende arengut. Mikroobide areng samas jällegi muudab keskkonna omadusi, kuna sinna eralduvad nende ainevahetussaadused ja sealt võetakse eluks vajalikke aineid: Füsikokeemilised - Keskkonna veesisaldus: Veesisaldusel keskkonnas on suur mõju mikroobide elutegevusele. Mikroobid ise sisaldavad oma rakkudes juba ligikaudu 75­85% vett ja veega võetakse toitained rakku ning veega väljutatakse sealt jääkained. Mikroobid võivad areneda ainult sellistes keskkondades, kus on vaba vett. Kasvuks vajaliku minimaalse vee vajaduse järgi võib mikroorganisme jaotada järgnevalt: hüdrofiilid ­ armastavad vet; mesofiilid ­ keskpärase veevajadusega; kserofiilid ­ taluvad märkimisväärselt ka kuivust. Mikroorganismidele on tähtis mitte vees...

Bioloogia → Mikrobioloogia
25 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Kuritöö ja karistus kokkuvõte

Porfiri Petrovits ­ politseiametnik, saab aru, et Raskolnikov on tapja, näeb kõvasti vaeva, et seda tõestada. Räägib palju, uurib ja nuhib palju. Kõigepealt ­ Dostojevskile meelis nimedemäng (vt ,,Idioot", kus tegelaste nimed olid nt Mõskin, Lebedev"), nii et üritan siin teha mingit nimede analüüsi (lähtuvalt venekeelsetest vastetest): Raskolnikov ­ viitab sõnale ,,raskol", lõhe; lõhestumine. Razumihhin ­ ,,razum" ­ arukus Marmeladov ­ ,,marmelad" ­ ma ei teagi nüüd... marmelaad? Magusus vm, igatahes midagi positiivset. Luzin ­ ,,luza" - lomp. Midagi negatiivset (mida ta ka teoses oli Raskolnikovile ja lugejale endale ka) Tegevus toimub Venemaal Peterburis 1860ndatel aastatel. Sel ajal iseloomustas Venemaa ühiskonda kahtlemine usus ja uue moraali vajalikkus. Selgelt oli näha sotsiaalset ja vaimset ebavõrdsust. Intelligentsi hulgas olid vastuolus konservatiivsed kohalikud, kes hindasid

Kirjandus → Kirjandus
553 allalaadimist
thumbnail
14
rtf

Eritoitumine

mineraalide sisalduse ning energeetilise väärtuse vahel (täisteratooted, värske puu- ja köögivili, rasvavaesed piimatooted). Soovitavalt peab toit sisaldama küllaldaselt vedelikku, toidukordi peab olema 5-7 toidu ning tarbitavad joogid vähemagusad. VASTUPIDAVUSE ARENDAMISEKS KEHTIV TOITUMISSOOVITUS ,,VÄHEM RASVAST LIHA JA VORSTI, ROHKEM KARTULIT JA LEIBA" Sportlastele vähesoovitavad toiduained: Suhkur, maiustused (sokolaad, marmelaad, kompvekid, tort jne) Jahutooted (saiakesed, koogid, keeksid) Rasv ja rasvarikkad toiduained ning rohke rasvaga valmistatud road (pannkoogid, vorst, rasvane sink, munakollane, snitsel, paneeritud road) Alkohol Süsivesikud Süsivesikud peavad andma 55-65% päevasest energiast. Hoiduda kommidest, limonaadidest, kookidest, tortidest jne. Tähtsamad süsivesikuterikkad toiduained: Teraviljatooted (täisteraleib, riis, kaerahelbed, nisuhelbed, müsli, herned, oad)

Toit → Toitumisõpetus
99 allalaadimist
thumbnail
34
docx

MEIE LASTE LEMMIKRETSEPTID

Meie külmikus leidub alati külmutatud marju ja vaniljejäätist. Võtame 0,5 l vaniljejäätist ja klaasitäie mustsõstraid. Laseme nii jäätisel kui ka marjadel 10 minutit toatemperatuuril olla. Seejärel segame need saumikseriga kokku. Tuleb mõnus tumeroosa marjakirju jäätis, mis taaskord lastele väga maitseb. JOONATANI PASHA 3 torukohupiima rosinatega 1 suur vahukoor 1 pk taluvõid maitse järgi suhkrut ja vanillisuhkrut ühe sidruni mahl marmelaad, pähklid, mandlid jms Või sulatada pliidil ja jahutada. Vahustada vahukoor ja segada kõik ained omavahel kokku. Siis sõela sisse marliriie ja segu sinna sisse valada, sõel omakorda kaussi ja panna selliselt külmkappi nõrguma vähemalt 24 h, parem kui pikemalt. Valmis pasha taldrikule panna ja sokolaadiga üle valada. Joonatanile väga maitseb! JUHANI SALAT Juhan (kes avalikus kohas ühtegi salatit ei söö) sooviks lasteaia menüüs näha väga

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Toitumine

Toitumine · Süsivesikud peavad andma 55-65 % vajalikust energiast. Leiduvad teraviljatoodetes, kartulis, köögiviljas, puuviljas. · Rasvad peavad andma alla 30 % vajalikust energiast. · Valkude osakaal peab olema 10-15 %. Taimsed valgud leiduvad teraviljas, kartulis, kaunviljades. Loomsed valgud leiduvad piimas, lihas, kalas, munades. · Vähem rasvast liha ja rohkem kartulit ja leiba. · Vähemkasulikud toiduained. 1. Suhkrud -- sokolaad, marmelaad, tort, sokolaadikompvekid jne. 2. Jahutooted--valge sai, saiakesed, koogid, keeks. 3. Rasvad -- pannkoogid, vorst, rasvane sink, munakollane. 4. Alkohol. · Süsivesikud Minimaalne päevane süsivesikute vajadus on 100 grammi 1 gramm süsivesikuid annab 4 kalorit energiat. Toidu süsivesikud moodustavad polüsahhariidid. Polüsahhariid taimses toidus on tärklis ja loomses toidus glükogeen. Enne koormust 30-60 minutit tohi kasutada kergesti imenduvaid süsivesikuid ­glükoos.

Kategooriata → Tööõpetus
28 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Füüsikaline ja kolloidkeemia 3. vaheeksam

Geelide struktuur tugevneb seismisel. Struktuuri tugevnemisel tõmbub ta ühtlasi ka kokku. Selle kokkutõmbumise protsessis surutakse välja osa struktuuritühikutes olevast dispersioonivedelikust ning tarde ruumala kahaneb tunduvalt. Sellist tarde ruumala ajalist kahanemist ja sellega kaasnevat vedeliku eraldumist nimetatakse sünereesiks. Sünerees lakkab, kui tarde struktuur on tihedaks muutunud ja suurem osa vedelikku on välja surutud. Sünereesi tõttu kaotavad paljud tooted (juust, marmelaad, sült, seep, zelee, karamell) oma kaubandusliku välimuse. Organismide rakud muutuvad vananemisel jäikadeks just sõnereesi tagajärjel. 30. Koagulatsiooni ebakorrapärased read. Orgaaniliste ühendite geelidest võib vedeliku täielikult eraldada. Siis saame kuivatatud geeli ehk kserogeeli. Kserogeel võib vedeliku uuesti sisse imeda, mille tagajärjel geeli ruumala suureneb kümneid kordi.. Seda nähtust nimetatakse pundumiseks.

Keemia → Füüsikaline ja kolloidkeemia
162 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Inimene vutlaris - täispikk tekst

" ,,Jah, peaaegu oleks abiellunud, nii veider kui see ongi. Määrati meile uus ajaloo ja maateaduse õpetaja, keegi Kovalenko, Mihhail Savvits, väikevenelane. Ta ei tulnud üksi, vaid õe Varenkaga. Mees oli noor, pikk, tõmmu, tohutute kätega, juba näost näha, et kõneleb bassihäälega, ja tõepoolest, hääl nagu tõrrepõhjast: bu-bu-bu...Aga õde polnud enam noor, nii umbes kolmekümnene, kuid samuti pikk, sale, mustakulmuline, punapõskne ­ ühesõnaga, mitte preili, vaid marmelaad, ja nii lõbus, häälekas, laulab aga väikevene romansse ja lagistab naerda. Polnud tal kuigi palju tarvis, et valju häälega naerma pista: ha-ha-haa! Esimene põhjalik tutvumine oli meil Kovalenkodega, nagu mäletan, direktori nimepäeval. Keset tõsiseid ja morne, pingutatult igavaid pedagooge, kes isegi nimepäevadele lähevad kohuse pärast, näeme äkki, et uus Afrodite on vahust sündinud: käib, käed puusas, naerab, laulab, tantsib... Ta laulis

Kirjandus → Kirjandus
48 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Kolloidkeemia eksam

Pulbri pind meenutab siis keevat 3. Esineb harva, siis kui on nõrk koosmõju adsorbaadi ja adsorbendi suurem osa vedelikku on välja surutud. Sünereesi tõttu kaotavad vedelikku, millest siis ka nimetus keev kiht. 34. Poolkolloidid. Kui vahel. A soojus adsorbaadi kondensatsioonisoojusest. Samuti on paljud tooted (juust, marmelaad, sült, seep, zelee, karamell) oma dispersne süsteem esineb sõltuvana tema kontsentratsioonist (C) ja adsorbendi-adsorbaadi ja vastupidi vahelised koosmõjud sarnased. 4. kaubandusliku välimuse. Organismide rakud muutuvad vananemisel temperatuurist (T0) nii molekulaarse lahusena kui ka kolloidolekus, Võib esineda hüstereesinähtus. Toimub pooride erinev täitumine jäikadeks just sünereesi tagajärjel

Keemia → Füüsikaline keemia
114 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun