Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"marinaad" - 55 õppematerjali

marinaad

Kasutaja: marinaad

Faile: 0
thumbnail
2
doc

Marinaad

Kuivmarineerimise puhul maitseainete segu pehmendab liha, kala või lindu ning samal ajal moodustub toiduaine omast mahlast maitsestatud vedelik. Marineeritavat toiduainet hoitakse jahedas ruumis. Marinaadi all peab olema kogu toiduaine, et vähendada kokkupuudet õhuga. Marineerimisnõu valitakse võimalikult väike ning toiduainet keeratakse aeg-ajalt. Külmutatud liha võib panna marinaadi üles sulatamata. Üsna hea viis on panna nii toiduaine kui ka marinaad spetsiaalsesse kotti. Aegajalt lastakse kotist õhk välja ja suletakse taas õhukindlalt. Kotis hoidmise puhul kulub marinaadi vähem. Mõnetunnise marineerimise korral peavad maitseained olema võimalikult peeneks jahvatatud, et nende aroom jõuaks imenduda. Kui aega on rohkem, kasutatakse purustamata maitseaineid, sest vastasel korral tekib ülemaitsestumise oht. Kõige tavalisemateks maitseaineteks marineerimisel on sool, suhkur, kolme liiki pipar,

Kategooriata → Tööõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
4
rtf

Hoidistamine

muu puhastamine ja eemaldamine kahjulikest ainetest, bakteritest jms . Hoidise retsept. Ploomihoidis Valmistusained: 1 k g musti ploome Marinaad: 3 dl vett 2 dl äädikat 500 g suhkrut 2 kaneelikooretükki 1 tükk ingverit 56 nelki Valmistusviis: 1. Pese ploomid ja torka kesta kahvli või nõelaga auk. Pane ploomid purki või potti. 2. Keeda veest, äädikast, suhkrust ja marlisse mässitud maitseainetest marinaad. Kalla kuum marinaad ploomide peale ja jäta järgmise päevani seisma. 3. Kurna marinaad. Keeda seda ilma kaaneta, kuni osa vett aurustub ja marinaad muutub veidi paksemaks. 4. Pane ploomid marinaadi ja keeda paar minutit. Kalla purkidesse tagasi ja lase jahtuda. Sule purgid ja säilita jahedas. 5. Paku küpsetatud heleda liha või linnuprae kõrvale.

Kategooriata → Tööõpetus
16 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Marineerimine

Kõige esimeseks ülesandeks on et keedetud seentele lisatakse 20 g soola 15 g suhkrut 3-4 vürtsitera 3-4 pipratera (veidike kaneelikoort) 2 loorberilehte 1 keskmine sibul, ratasteks lõigatud ½ klaasi poolpehmeid porgandiribasid 2-3 sl 30%-list äädikat. Seejärel tõstetakse kuumad seened kuumutatud ja veidi jahtunud purki või pudelisse, mis kohe suletakse. Keedetud seened kurnatakse (arvestatud on 1 kg värskeid seeni). 1½ klaasist veest ja eelpool antud maitseainetest keedetakse marinaad. Kurnalt võetud seened tõstetakse marinaadi ning keedetakse paar minutit. Seened koos marinaadiga pannakse kuumutatult ja veidi jahtunud purki mis kohe suletakse. Seene keeduleem tarvitatakse toidu- või seeneekstrakti valmistamiseks.Keedetud seentelt kurnatakse leem (arvestatud on 1 kg värskeid seeni). Seened tõstetakse metall- või klaaskaanega suletavasse purki, vahele puistatakse vürtse (ka sibularõngaid ja porgandiribasid).

Toit → Toiduvalmistamine
9 allalaadimist
thumbnail
30
pptx

Linnuliha

parim valik kaalujälgijatele • Kalkuni-porgandikotletid (paleo) • 200 g porgandit 400 g Rannamõisa jahutatud hakitud kalkuni kintsuliha soola, pipart • Koori porgand ning riivi jämeda riivipoolega. Sega riivporgand hakklihaga ning maitsesta soola ja pipraga. Vormi märgade kätega hakklihasegust 6-7 suurt õhukest kotletti ning prae õliga piserdatud pannil keskmisel kuumusel mõlemalt poolt kuldseks. Vutiliha • Kõrged dieetilised omadused. • Marinaad vutilihale "Extra“ • Marinaad neljale vutile keskmise kaaluga 160... 180 grammi vutt. • 1 spl cayenne`i pipart • 4 spl sidrunimahla • max 5 spl heledat virgin`oliiviõli • 1 tl ingverit • 4 küüslauguküünt • 1 tl koriandrit • 1 spl kurkumit • 3 spl maitsestamata jogurtit • pipart või piprasegu • soola • Marinaadi pandud vutid kata fooliumi vms kattega, hoia neid ca 12 tundi, aeg-ajalt keera. Grilli praeahjus või sütel. Käesolev vutiliha

Toit → Kokandus
7 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Retseptid/Toidud Haavandilist Koliiti põdevale

sega kastmesse. Lisa jahtunud broileriribad ning sega hästi läbi. Tõsta salat madalasse kaussi, puista peale saiakuubikud ja serveeri kohe. Hiinapärane kanasupp Koostisained 250 g kanafilee 200 g Porgand 1 tk Harilik sibul 1 küünt Küüslauk 1 l Kanapuljong 150 g külmutatud või värsked herned 0 sool 0 Must pipar 50 g Munanuudlid 0 Petersell 0 Karri Marinaad 0.5 tk sidruni mahl 1 tk punane tsillipipar 1 tk roheline tsillipipar 1 küünt Küüslauk 4 sl Õli Sega kokku marinaad, pane kanafileed sinna mõneks tunniks kuni terveks ööks. Puhasta ja koori porgandid, lõika viiludeks. Haki sibul ja küüslauk. Võta kanafileed marinaadist, kuivata, lõika viiludeks ja pruunista õlis. Lisa tükeldatud porgandid, sibul ja küüslauk. Lase kanapuljong keema. Lisa kanafilee, porgandid, sibul, küüslauk ja maitseained. Kõige lõpuks pane supi sisse nuudlid ja külmutatud herned. Keeda 10 minutit. Serveeri hakitud peterselliga. Õunakook

Muu → Terviseõpetus
2 allalaadimist
thumbnail
6
pptx

Võõrsõnade õigekirjutus

Võõrsõnade õigekirjutus SÕNA, MIS ALGAB B, D, G banaan, doping, giid SÕNA, MILLES ON F, S, Z, Z Võõrsõna firma, sampanja, serbett, on... prozektor, sarz, looz TIHTI PEARÕHK 1. SILBIST KAUGEMAL miniatuur, trimester, vanill VAHEL PIKK TÄISHÄÄLIK Võõrsõnas 1. SILBIST KAUGEMAL on... galerii, idee, marinaad, akadeemia, annulleerima, poliitiline, O- HÄÄLIK 1. SILBIST KAUGEMAL auto, logo, stereo TAVATUD Võõrsõnas HÄÄLIKUÜHENDID on... bluff, pasha, röntgen, hüatsint, anekdoot, müokard, Kas kõik need tunnused korraga? Tavaliselt EI Kuid võivad ka olla... · eselon, grafiti, biograafia, graafika, brosüür, kaselott;

Eesti keel → Eesti keel
2 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Teadmised kurgi kasvatamisest

peeneks nagu kapsad, soolata ja oodata kuni ilmub mahl. Panna ümber ettevalmistatud nõusse kihtidena koos tervete kurkidega, vahele panna maitserohelist ja mädarõigast. Alumine ja pealmine kiht peab olema peenestatud kurgid (paksu kihina). Hoida külmas kohas. 10 kg kurkide kohta võtta 400 g soola. * Marineeritud kurgid. 1. Kaaned ja purgid steriliseerida. Purgi põhja panna vürtsid, purk täita kurkidega, valada kolmel korral peale keev marinaad, viimase korra ajal kaanetada purgid kinni, keerata purk ümber ja jahutada. 3-liitrisele purgile kulub: 1 spl äädikhapet (või 3 spl söögiäädikat), 3 spl jämedat soola, 3 spl suhkrut (väikse kuhjaga), 1 küüslauguküün, mädarõigast (1 leht või 3-5 cm juurikat), 2-3 mustsõstralehte, 3-4 kirsilehte. 2. Kurgid panna tihedalt purki, igasse purki panna 1-3 küüslauguküünt, 1-2 peenestatud sibulat, tükike mädarõigast, tillioks. Valada peale keev marinaad.

Põllumajandus → Põllumajandus
7 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kanaliha

organismis iga aastaga 10 protsenti. Sellepärast muutuvad lihased nõrgemaks ja tekivad kortsud. Kanas sisalduvad aminohapped aitavad ravida ka liigesepõletikke ja halli silmakaed. Pähkli-spinatipasta grillitud kanalihaga 400-600 g kanafileed 1 dl õli 1 dl valget veini pisut magusat tsillikastet pisut sojakastet 200 g pastat omal valikul 200 g külmutatud spinatit pisut taluvõid 2 dl vahukoort 100 g purustatud sarapuupähkleid soola ja musta pipart Valmista marinaad õlist, veinist, tsilli- ja sojakastmest. Puhasta vajadusel kanafilee ja vasarda õrnalt õhemaks, vala peale marinaad ja jäta mõneks ajaks seisma. Keeda pasta poolvalmis. Haki sulanud spinat pisut peenemaks ja kuumuta seda koos pähklipuruga võis. Lisa rõõskkoor või soovi korral koore ja vee segu. Hauta pisut ja maitsesta soola-pipraga. Sega juurde poolvalmis pasta ja hauta vajadusel ettevaatlikult segades kuni pasta on valmis.

Kategooriata → Tööõpetus
11 allalaadimist
thumbnail
4
odt

E- ained

E-ained E260, E270 happesuse regulaator E1450 emulgaator E211, E202 säilitusainued FELIX supp E-ained E621 ­ Naatriumvesinikglutamaat E627 - Dinaatrium-5-guanülaat E631 - Dinaatrium-5-inosinaat E150c - Ammooniumkaramell, karamell III toiduvärv Selveri köök Karamellipuding E-ained Stabilisaator Lõhna ja maitseained Coffeeta valgendaja E-ained stabilisaatorid E340, E452 emulgaatorid E471, E472e KÜÜSLAUGU MARINAAD Santa Maria E-ained E330 - Sidrunhape E296 ­ Õunhape E412 ­ Guarkummi E202 ­ Kaaliumsorbaat E211 - Naatriumbensonaat LU PIMS Biskviitküpsised marmelaadi ja sokolaadiglasuuriga E-ained E476 - Ritsinoolhappe polüglütse-roolestrid E470b - Rasvhapete magneesium-soolad E472a - Rasvhapete mono- ja diglütseriidide estrid äädikhappega E163 - Antotsüaanid E407 - Karrageen ja tema naatriumi-, kaaliumi-, ja ammooniumisoolad, k.a. Furtsellaraan E412 - Guarkummi

Keemia → Keemia
7 allalaadimist
thumbnail
4
doc

"Pärast Tormi" Kristiina Ehin Analüüs/Kokkuvõte

suu avad voolab liitrite kaupa enda tekitatud pahna alla ­ inimkond nagu keedaks mingisugust ,,prahisuppi", mida keegi süüa ei taha, kuid kuna seda ,,suppi" tekib lõpuks lihtsalt liiga palju, siis see ,,supp" lihtsalt pressib end tulevaste põlvede kõrist alla. ,,pudelikilde ja voidexikarpe vodka vera pudeleid purke milles ikka veel loksub ja lõhnab ammu nahka pandud saslõkkide marinaad, katki astutud päikeseprille rannaraadiote patareisid, korjan bon aquasid ja eviane karastusjookide korke ja õllepurke nii palju nii palju nii palju plassmassi ja kilet plekki ja klaasi" 3. Analüüsi luuletust ja arutle lühidalt selle üle, mida sümboliseerivad luuletuses ,,sõrmused ja karikad" ning rannast leitud ,,praht". (15 punkti) NB! Enne vastamist vaata üle oma varasemate vastuste mõttekäik!

Keeled → Tekstiõpetus
415 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Kalakonservid - tooraine ja klassifitseerimine

segu. Populaarsed tooted on kindlasti tuunikala või sprotid õlis. Teiseks on kala tomatikastmes, mis on eelneva termilise töötlemisega või töötlemiseta kala, millele on lisatud kuum tomatikaste ja/või juurvilju. Paljude lemmikuks kujunenud heeringas tomatikastmes on siin hea näide. Kolmandaks võib välja tuua kala marinaadis, mis on jällegi eelneva termilise töötlemisega või töötlemiseta kala, millele on lisatud siis kas juurvilju, maitseained ja marinaad. Ka kala juurviljaga ning kalapasteet on meie poelettidel täitsa olemas, pasteet on peenestatud kalast valmistatud ühtlane määritav mass, millele on lisatud maitseained, riivsaia, jahu, riisu, kruupe, taimeõli ning tomatikastet. Kalast tehakse ka preserve, mis sõltuvalt kala lahkamisviisist, valmistusest ja lisaainetest jaotatakse nelja rühma: Vürtsikala ­ kala, millele on lisatud sool, suhkur, vürtsid ja konservant.

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
6 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Toidu terminoloogia

Passeerimist kasutatakse nt punapeedi ja porgandi puhul enne supile lisamist. Selliselt talitades annavad värvilised köögiviljad hilisemal kuumtöötlemisel intensiivsema värvuse ning köögiviljad valmivad kiiremini. Marineerimine Toiduaine maitsestamist erinevate maitsestatud kastmetega enne termilist töötlemist nimetatakse marineerimiseks. Selleks kasutatavat kastet nimetatakse marinaadiks. Liha marineeritakse selleks, et: • muuta liha maitsvamaks; • hapu marinaad pehmendab liha kui marineerimise aeg on piisavalt pikk ning seetõttu kulinaarne valmimine kiireneb, • marinaad pikendab liha säilivust. Marineerimise aeg võib olla mõnest tunnist kuni paari päevani, Marineerimisel on ka laiem tähendus, mida kasutatakse konserveerimisel. Marineerimiseks nimetatakse toiduainete, nt kurkide, tomatite hoidistamist marinaadiga. Marinaad sisaldab äädikhapet, soola, suhkrut ja mitmesuguseid vürtse, nt must terapipar, vürts, loorber, inver, kaneelikoor jt.

Toit → Toiduaine õpetus
8 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Häälikuühendi põhireeglid, võõrsõnad

Häälikuühendi põhireeglid REEGEL NÄIDE I PÕHIREEGEL : Kaashäälikuühendis kuklid, piklik, kristalne, metalne kirjutatakse harilikult iga täht ühekordselt. I ERAND Liitsõnades Pannkook , rongkäik II ERAND liite -gi või -ki puhul kokkki, kohvgi, l III ERAND kui sõna lõpeb sama modernne laudkond kaashäälikuga, millega algab liide(-kond, -ne) IV ERAND ülipikk s kirjutatakse kahe tähega jõhvikamorssi , varss li, m, n, R järel sõna lõpus või kui s-le järgneb täishäälik II PÕHIREEGEL Sõna sees kirjutatakse Vispel, kokkki helitute häälikute kõrval k, p, t I ERAND liitsõnades presspärm keskkool II ERAND liidete ees laudkond leibki III ERAND sama sõna muutevormides liigne-liigset moodne-...

Eesti keel → Eesti keel
9 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Liha, hakkliha ja kala. (pooltooted nendest)

Terava noaga tehakse vertikaalne viltulõige rinnauime tagant kuni selgrooni. Edasi liigutakse noaga ühtalse lõikega horisontaalselt piki selgroogu saba poole ja eemaldatakse pealmine filee. 5.Millised on võimalused kalade marineerimiseks? Võib marineeriga tooreid kalu kui ka juba kuumtöödeldud kalu. Marinaadiks sobib nt äädikamarinaad(rollmops). Kala võib ka enne taignasse panemist marineerida. Kui marineerida kuumtöödeldud kala, siis tuleb ka marinaad enne seda keeta, kuid marinaad kallatakse alati jahutatult! 6.Mis on graavimine ja kuidas seda tehakse? Ehk toorsoolamine. Puhastataud ja kuivatataud kalafileed maitsestatakse soola, suhkru ja värske tilliga, fileed asetatakse kahekaupa nahata pooleed vastastikku fooliumissed v toidkilesse mähituna 1-3 ööpäevaks vajutise alla seisma. Valmis kalast lõigatakse õhukesi viile, mida serveeritakse suupistena, võileivakattena,külmlaual. 7.Nimeta kalade maitsestamiseks sobivaid maitseaineid(10)

Toit → Kokandus
39 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Vürtsid

sobivad kokku erinevad ürdid ja vürtsid ning ka marjad ja muud metsasaadused (nt kadakamarjad, seened), samuti viskist ja dzinnist valmistatud marinaad. Piprapoodides on müügil maitseaineid, mis on mõeldud spetsiaalselt metsloomalihale (nt dekoorvürtsisegu Bratox,

Toit → Toiduaineõpetus
9 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Lambaliha küpsetamise rituaal

 3 sl palsamiäädikat  2 küüslauguküünt  rosmariini  musta värskelt jahvatatud pipart Keeda peete umbes tund aega, nii et need oleksid just parajalt pehmed. Ülekeedetud peedid kaotavad oma kauni värvi ja maitseomadused. Sega oliiviõli palsamiäädikaga ning lisa peeneks hakitud küüslauk. Koori peedid ja lõika viiludeks. Selle juures on hea kasutada kindaid, sest muidu on käed pärast lillakaspunased. Säti peediviilud taldrikule või kaussi. Kalla marinaad peetidele ja sega hoolikalt läbi. Enne serveerimist lase peetidel vähemalt tunni jagu imbuda.

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Viie päeva kohta innovaatiline suurköögimenüü

Kuivata kala, maitsesta vähese soolaga. Marinaad meelepärast rohelist salatit 2 oksa värsket majoraani kraadi juures 10 minutit. Seejärel alanda kuumus küüslauk. Vala peale vein ja lase 1-2 ööpäeva viska ära, see on edaspidiseks kasutu

Toit → Toitlustus
12 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Rebasteristimine

Sel õppeaastal, Narva Eesti Gümnaasiumis, toimus rebasteristimine 23.-25. septsembril. See ristimine erines vägagi eelmistel aastatel korraldatuist. Täna, täieõigusliku rebasena, tahaksin ma jagada omi mõtteid ning tundeid möödunust. Esimese päeva hommikul koolimaja uksest sisenedes, ootas mind suur üllatus-pidin kiiruga koolikoti vahetama maximakilekoti vastu välja ning tormama kiiruga õue, kus teised mind juba ootasid. Seal jagati meile kätte kaltsukast ostetud vanad, räbaldunud hilbud, mida me pidime siis ka kandma järgnevatel päevadel. Mina sain endale selga vana seeliku, roosa pluusi, dressid, püksid ning kampsuni, mis absoluutselt omavahel kokku ei sobinud. Ausalt öeldes nägin välja nagu hullumajast põgenenud. Eelmisel päeval paluti meil kodunt kaasa võtta hambahari. Loomulikult oli see vaid vähestel meeles. Niisiis, pidime kõik ühte ritta seisma, hambaharjad peos. Üks nö ristijatest peremeestest ...

Kirjandus → Kirjandus
15 allalaadimist
thumbnail
133
ppt

Liharoad

kausis maitsestada peedid ülejäänud küüslaugu, rosmariini, palsamiveiniäädika, soola ja pipraga. 2. Asetada ahjuvormi porgandid, peedid ja kooritud kartulid. Röstida ahjus 220 kraadi juures umbes 30 minutit. 3. Maitsestada liha soola-pipraga, lisada rosmariin ja apelsinimahl. Praadida kuldseks. Seejärel aseta ka liha ahju ja küpsetada umbes 15 minutit. Viimane lihv anna grillelemendi all 5 minutit. Marineeritud sealiha Seakarbonaad, nisujahu, sool, pipar, muna, õli. Marinaad: porgand, vesi, sibul, pipar, loorber, suhkur, sool, äädikas. Valmistamine: 1. Seakarbonaad viilutada, vasardada. Lõigata 4 x 5 cm tükkideks. Segada jahu soola-pipraga ning veeretada lihatükke maitsestatud jahus ja siis munasse. Praadida pannil lihatükke keskmisel kuumusel ning asetada seejärel kaussi. 2. Marinaadi jaoks kuumutada vesi, porgandi- ja sibularattad, pipraterad, loorberilehed, suhkur ja sool keemiseni. Keeta, kuni

Toit → Toiduvalmistamine
38 allalaadimist
thumbnail
10
doc

3 käiku

2 tl (10 ml) Valget suhkrut 2 spl (30 gr) Küüslauguküüsi haktitult 5 tk Seesamiõli 1 spl (15 ml) Musta pipart jahvatatud 2 tl (10 ml) Oliiviiõli 2 spl (30 ml) Pese ja kuivata kala. Maitsesta vähese mersoolaga ja jäta ca 30 min seisma. Selle ajaga tõmbab sool kalast välja ülearuse vee ja kala saab tahkem. Vala vesi ära ja kuivata kala paberrätikuga. Hoia kala marinaadis toatemp-l 30 – 40 min (või külmkapis 2 tundi). Kuivata kala, maitsesta vähese soolaga. Marinaad viska ära, see on edaspidiseks kasutu. Määri kala õliga ja grilli kas sütel või eelsoojendatud ahjus 200C juures ca 20 min mõlemalt poolt kuni kala küps. Serveeri rohelise salatiga. jäärelroog Kohupiima-küpsisekreem karamellikastmega 250 g Rimi Basicu 0,5% kohupiima 80 g Rimi Basicu suhkrut 100 ml Rimi 30% rõõska koort 50 g Rimi Basicu küpsiseid Kroket Karamell 100 g Rimi Basicu suhkrut 150 ml Rimi 30% rõõska koort Valmista karamell

Toit → Toitlustus
8 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Tai köök - referaat

Kuumutage pannil õli ning vokkige tofut ja paksoid 2­3 minutit. Lisage maapähklivõi ja puljong ning kuumutage keemiseni, seejärel vähendage kuumust ja lisage kookospiim. Keetke vaikselt 8­10 minutit, lisades vajadusel puljongit. Lisage eelnevalt keedetud nuudlid, laimimahl ja hakitud ürdid ning keetke veel mõni minut, lõpuks maitsestage soola ja pipraga. Vürtsikas kanasalat koriandri, mündi ja klaasnuudlitega (4 sööjale) 450 g nahata kanafileed. Marinaad: 1 peenelt hakitud küüslauguküüs, 1 tl karripulbrit, 1 spl pruuni suhkrut, 1 spl sojakastet, 1 spl tsillikastet, 2 spl hakitud värsket basiilikut, 2 spl taimeõli. Salat: 125 g klaasnuudleid, 1 väike peenelt viilutatud punane sibul, väike kimp koriandrilehti, mõned värsked mündilehed, 1 ribadeks lõigatud punane paprika, erinevaid salatilehti. Lõigake kanafilee umbes 3-sentimeetriseks ribadeks. Segage marinaad ja valage kanatükkidele, segage ning laske seista vähemalt pool tundi

Meditsiin → Terviseõpetus
47 allalaadimist
thumbnail
38
ppt

Liha ja liharoad

erinevates toiduvedelikes ja marinaadides. Liha kulinaarne kasutamine Eeltöötlemine : Külmutatud liha sulatamine Soolaliha leotamine Liha lõikamine Vasardamine/ kobestamine Vormimine Hakkliha Naturaalne hakkmass- hakkliha,vesi ja maitseained Lihthakkmass- hakkliha, vesi, maitseained, leotatud sai, (muna) Knellmass- hakkliha, maitseained, leotatud sai, muna, rõõsk või hapukoor seguhakklihad Säilitamine ­ kuni 6 tundi +2...+4`c Liha marineerimine Marinaad on liha ja teiste toiduainete marineerimiseks kasutatav maitseainete, lisandite ja vedelike segu. Hape muudab liha muredamaks( lagundab sidekude)- vein, äädikas, hapud mahlad, õlu, vürtsikastmed Toiduõli aitab lihal pehmeneda, hoida kinni lihamahlasid ja samuti aitab maitseainetel lihasse imenduda. Marinaadi peaks olema umbes 8-20% lihakogusest. Liha ei tohi marinaadis "ujuda", vaid marinaad peab lihatükke ühtlaselt katma. Kuivad maitseainesegud sobivad eriti

Toit → Kokk
31 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Külmad suupisted

Kalaleem kurnatakse, lisatakse ettevalmistatud zelatiin, kuni see sulab. Kalasüldil lastakse jahedad tarduda. 10.Milliste lisanditega serveeritakse soolakalu? Lisandiks sobib või, mugulsibul, sibul- ja murulauk, sidruniviilud, praetud saiaviilud. 11.Kuidas valmistatakse marineeritud kalasuupisteid? Marineeritakse värskeid, keedetud või praetud kalu, samuti soolakalu. Kala laotakse happekindlasse nõusse või klaaspurki, iga kihi vahele tõstetakse jahtunud marinaadkaste. Marinaad peab ulatuma paar sentimeetrit üle kalade. Kalu hoitakse marinaadis 1-2 päeva. 12.Millistest suupistetest koostatakse kalavaagen? Nt : kalapalle, räimepihve, heeringat, kilu, konserveeritud kalasaadusi, suitsukalu 13.Millised lisandid sobivad kalavaagnale? Lisanditeks võib kasutada: täidetud mune, keedetud mune, marineeritud sibulat, sidrunit, maitserohelist, erinevaid võideid. 14.Kuidas valmistatakse täidetud mune ? Täidetud mune saab valmistada kõigist toiduks sobivatest munaliikidest

Toit → Kokandus
44 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Heeringas

pool loorberilehte 1 tl suhkrut 0,5 - 1 tl soola (kui heeringas on väga soolane, pole soola vaja; kui keskmine, siis võiks 0,5 tl panna, kuna vesi teeb magedamaks) 5 nelki 2 dessertlusikatäit äädikat Porgandirattad ja sibularõngad panna koos maitseainetega keema, ainult äädikas jätta välja - see lisatakse lõpus, kui köögiviljad on pehmemaks muutunud. Pidage meeles: liiga pehmeks ei tasu juurvilju keeta, siis võivad nad hilisemal serveerimisel serveerimisel katki minna. Marinaad jahutada täielikult ja valada heeringatükkidele. Juba mõne tunni pärast on heeringatel marineeritud maitse, kuid järgmisel päeval on nad kindlasti veel paremad. Murulauguga kartuli-heeringasalat 2 liitri jagu kuubikuteks tükeldatud kartuleid 300-400-grammine sibulaga soolaheeringas või lihtsalt soolaheeringat ja mugulsibul 50 g murulauku Kartulisalat tuleb palju parem, kui kartulid kooritakse alles pärast keetmist. Kartulikuubikutele lisa hakitud murulauku

Toit → Toitlustus
17 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Eesti keele eksami kordamine

Eesti keele eksami kordamine Ilukirjandus Jaguneb eepikaks (proosa), lüürikaks (luule) ja dramaatikaks (näitekirjandus). Lisaks on ka lüroeepika. Eepika- Jutustava sisuga, objektiivselt tõepärased või tinglikult tõepärased sündmused, olukorrad ja tegelased. Lüürika- Kirjaniku elamuste subjektiivne kujutus, seotud kõne, värsivorm, luuletaja isiksus: tema sisemaailm, elamused ja mõtted. Dramaatika- Dialoogi vormis, vastuolud ja konfliktid, sündmuste rida, mõeldud etendamiseks. Lüroeepika- Lüürika ja eepika segu, jutustava sisuga, tundeküllane. Eepika jaguneb: Suurvormid: eepos, romaan Väikevormid: jutustus, novell, lühijutt, valm, muinasjutt, anekdoot Eepos- ulatuslik luulevormiline jutustav teos. Romaan- probleemiderohkus, palju tegelasi, ...

Eesti keel → Eesti keel
17 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Kirjand ja lugemisülesanne

See ei ole vahet kelle prügi on ,aga oma maailma peab puhtana hoidma.Tänapäeval ei hinnata asju,ning tarbitakse liialt. 2.Kirjelda,missugune on luuletuse meeleolu.Kasuta väljendeid ja sõnu,mille abil luuletaja seda edasi annab. Luuletuse meeleolu alguses on masendav,kurb ja meeleheitlik.Luuletuse teises pooles meeleolu muutub positiivseks. Masendus:’’Korjan rannast pudelikilde ja voidexi-karpe,ammu nahka pandud šašlõkkide marinaad,katki astutud päikeseprille,rannaraadiote patareisid,korjan bon aquasid ja eviane karastusjooke korke ja õllepurke’’. Õnnelik meeleolu:’’aga loojangul jooksen koju sõrmed sõrmustest rasked, käed kaardus õmber karika’’. 3.Mis aastaajal tegevus toimub?Mille põhjal seda võib järeldada?Kasuta vastamisel konkreetseid tsitaate. Tegevus toimub varakevadel.’’kisun ära õhukese kile oma õrnadelt rannaroosidelt

Kirjandus → 10. - 12. klassi kirjandus
4 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Pidulik kolmekäiguline menüü

10min Lähen teenindussaali, ning poleerin sööginõud ja riistad. Linutan laua, teen eelkatte. 10min Hakkin ja puhastan suppijaoks vajalikud toorained 10min Keedan suppi ettevalmis, et pärast soojaks teha. 20 min 2 tund Puhastan veise välisfilee kelmetest ja lõikan portsjon tükkid 10min Panen punaseveini keema, et alkohol väljakeeta samal ajal valmistan punasesibula marinaadi 15min Kui marinaad on korra keema tõusin kallan selle ette lõigatud sibula rõngaste peale ja jättan jahtum samal ajal panen kartuli keema ja valmistan kastme lõppuni et pärast soojaks teha 30min Puhastan porgandi mixi porganid ja panen külmavette 5min 3 tund Sulatan šokolaadi ja või vesivannil 5min Segan omavahel munad ja suhkru ilusti läbi vahule ning lisan selle käesojale sulatatud šhokolaadile ja lisan jahu ning panen tahenema.15min

Toit → Toitlustus
25 allalaadimist
thumbnail
12
odt

Metsloomade ja -lindude liha kasutamine toiduvalmistamises

Metsloomade ja -lindude liha kasutamine toiduvalmistamises Referaat Kuressaare 2010 Ulukiliha Nimene on oma olemustelt karnivoor. See tähendab, et meie organism on kohastunud liha söömiseks. Tavapäraselt ollakse harjunud sööma kas linnu-, veise- või sealiha, kuid kui tutvusringkonnas on mõni jahimees, siis võib juhtuda, et seisate silmitsi ulukiliha käntsakaga. Ulukiliha eelistest Nüüd, mil aktuaalseks on muutunud tervislik ja nn loomulik toit, siis midagi puhtamat on raske leida. Ulukid, keda süüakse, jooksevad metsast vabalt ringi, nende poolt söödav toit on puhas ning stressi nad ei põe. Muidugi tuleb enne metslooma liha toiduks valmistamist teha tarvilikud analüüsid, veendumaks liha toidukõlblikkuses. Ulukitest enim süüakse põdra,- metssea- ja metskitseliha, vahel ka karu ja kopraliha. Lisaks veel mitmesugused linnud. On levinud valearusaam, et ul...

Kategooriata →
10 allalaadimist
thumbnail
24
docx

Töökohapõhine ülesanne - konservid

1 Lihakonservid 1.1 Eestis tegutseb mitmeid ettevõtteid, kelle sortimenti kuuluvad ka konservid. Suuremad konservitootjad on Linnamäe lihatööstus ja Maag, lisaks neile näiteks ka Makro Trade Baltic. Välismaisetest konservitootjatest meie lettidel võiks ära mainida Jean Brunet tooted. 1.1.1 AS Linnamäe Lihatööstus (Linpet) Linnamäe Lihatööstus on pikkade traditsioonidega, tuntud kui suurim ja vanim ulukilihatoodete valmistaja Eestis. Linnamäe Lihatööstus alustas tegevust 1989. aastal. Märkimisväärne on see, et Linnamäe Lihatööstus on üks esimesi erakapitalil loodud lihatööstusi Eestis. Linnamäe Lihatööstuse põhitegevusaladeks on ulukite kokkuost, ulukilihast ja muust lihast toodete ...

Toit → Toit ja toitumine
8 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Naljakad tsitaadid

1. Kui meie oleme kurgid, siis keskkond on marinaad. 2. Kogemata kogeledes ei koguta ega kogeta kogeluse kogemuslikke kogemusi. 3. peksan väikse sliibi majja, biheiv beib 4. Oli tuttav meeldida... 5. parem Hilja, kui mitte kedagi... 6. sorstivorstirootormootorivõileivatihendikepsukummipaat 7. wtf, nii kräppi huumorit pole ammu kuulnud 8. Vanasti panin k6ike mis liigub, aga nüüdpanen ainult seda, mis eest 2ra ei j6ua joosta. 9. tule eile meile ja too homne ajaleht kaasa!!!!:P 10. peida ennast ära, prügiauto tuleb!!! 11. Ma ei ole sinu tüüp. Ma pole täispuhutav 12. Ära muretse. Mina ei mäleta sinu nime ka. 13. Sa näed erakordselt si*t välja. On see mingi uus trend? 14. ah lõpeta järgi. 15. Kui tahate,et elu teile naerataks, kinkige talle kõigepealt oma hea tuju. 16. Kuhu te ka ei läheks, seal te siis olete. 17. Mida iganes...millal iganes. 18. Kui teil on soov mitte midagi teha, siis palun olge kena ja ärge tehke seda siin. 19. Iga minuti...

Eesti keel → Eesti keel
157 allalaadimist
thumbnail
24
pptx

Sissejuhatus ortograafiasse

võõraks peetavaid struktuurijooni. Võõrsõnal on vähemalt üks järgmistest struktuurilistest võõrjoontest: 1) b, d, g sõna algul ­ banaan, doping, giid; 2) tähed f, s, z, z ­ firma, sampanja, serbett, zooloog, prozektor, sarz, looz; 3) pearõhk järgsilbil ­ miniatuur, vanill, semester, grammatika, narkootikum, drazee, popurrii, paralleelne; 4) pikad täishäälikud järgsilbis ­ akadeemia, galerii, idee, marinaad, poliitiline, annulleerima; 5) o järgsilbis ­ foto, logo, stereo, neutron; 6) eesti keeles tavatud häälikuühendid ­ bluff, sfäär, dzemper, pasha, standard, strateegia, röntgen, anekdoot, foogt, absoluutne, pidzaama, hüatsint, müokard. Võõrsõnu kirjutatakse häälduspäraselt, st lähtekeele lihtsustatud hääldusreeglite alusel. Võõrtähti (nagu c, c, q, w, x, y) võõrsõnades kasutada ei saa. Vrd nt charleston (ingl) ja tsa(a)rlston, racket

Eesti keel → Eesti keel
8 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Eesti keele õigekirja konspekt

EESTI KEEL Häälikuõigekiri Häälduse järgi kirjutatakse: HÄÄLIKU PIKKUSE ÕIGEKIRI · Hääliku pikkuse põhireegel lähtub hääldusest: Lühike häälik kirjutatakse ühe (nt ehe, asi), pikk ja ülipikk kahe tähega (nt tsehhid - tsehhe, kassid ­ kasse). · Sageli tekib õigekirjaviga valest hääldusest. Tuleb hääldada õigesti (st jälgida hoolega, et hääldatakse ühe tähega kirjutatut lühidalt ja kahetähelist pikalt), jätta meelde kriitiliste sõnade õigekeelsus: ­ samet, amet, komisjon, talitama, kuni, karikatuur; ­ varrukas, kummardama, intelligentne, kolleeg, grammofon, barrikaad, paralleelne, annulleerima, terrass; ­ ümarik - ümmargune, samuti - sammuti (aeglaselt), ballett ­ baleriin. · ERAND! Viimane häälik mõnes ühesilbilises sõnas kirjutatakse hääldust arvestamata ühe tähega, nt: ­ asesõnades: mul, sul, tal, kel, mil, sel, tol, ma, sa, ta, me, te, nad, mu, su, ...

Eesti keel → Eesti keel
212 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Küprose veinid

Tummine ja mõnus 14) Palomino-mahe kuiv valge vein 15) Pitsilia-parimat sorti valge vein 16) Rosella-kerge kuiv aromaatne rose 17) St-Panteleimon-poolmagus valge veinimark 18) Semeli-traditsiooniline hea punavein 19) Sherry-serri taoline vein 20) Thisbe-puuviljamaitseline kerge poolkuiv vein 8 KASUTAMINE KULINAARSEL EESMÄRGIL Paljudes Küprose restoranides tehakse seafileele commandria ja vee segust marinaad, milles hoitakse liha üks päev.Järgmisel päeval filee määritakse mõlemalt poolt oliivõliga ja lisatakse pipar.Valmistatakse prae-või küpsetuspannil.Peale küpsetamist lisatakse sool ja serveeritakse kohe. Vinnutatud kartulite valmistamisel lisatakse kartulitele punast ETKO veini. Lillkapsas pestakse ja lõigatakse suurteks tükkideks.Seejärel pruunistatakse kergelt väheses õlis.Pruunistatud lillkapsale lisatakse 2 klaasi valget veini.Tavaliselt serveeritakse riisi ja jogurti juurde

Toit → Joogiõpetus
18 allalaadimist
thumbnail
34
docx

MEIE LASTE LEMMIKRETSEPTID

(Allikas: toidutare.ee) Ligikaudu 6 portsjonit. 12 kana poolkoiba 5 dl keefiri 60 ml taimeõli 2 sl purustatud pipart 2 küüslauguküünt (muljutud) 1 sl meresoola 1 tl jahvatatud vürtsköömneid 1 sl vedelat mett Pane kana poolkoivad suurde kilekotti, lisa pett ja 60 ml õli. Lisa ka muljutud küüslauguküüned, purustatud pipraterad ja sool. Raputa juurde jahvatatud vürtsköömned, lisa lõpuks vahtrasiirup ja raputa kõik segamini, et marinaad seguneks ja kanatükid saaksid sellega kaetud. Võimaluse korral jäta poolkoivad ööseks külmkappi marineerima või hoia neid toasoojas vähemalt 30 minutit kuni 2 tundi. Kuumuta ahi 210 kraadini. Võta kanatükid kotist välja, pühi liigne marinaad ära ja säti tükid fooliumiga kaetud ahjupannile. Nirista peale ülejäänud 2 sl õli ja küpseta ahjus umbes 30 minutit või kuni kanatükid on pruunid, kohati ülikrõbedad ja mahlakalt läbi küpsenud.

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Rahvusköök - EESTI KÖÖK

Retsepti kaal Valmistamise kaal ta Ühiku Retsepti Kao % Toiduained Ühik 1 bruto 1 neto x bruto x neto hind h 10 sea sisefilee kg 0,139 0,125 0,278 0,250 0,00 k 0 küüslaugu marinaad kg 0,025 0,025 0,050 0,050 0,00 k 22 küüslauguküüs kg 0,003 0,003 0,006 0,005 0,00 k Kartulirosett: kg 0,000 0,000 0,000 0,00 k 30 kartul kg 0,179 0,125 0,357 0,250 0,00 k

Toit → Toitlustus
35 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Eesti keele eksami kordamine 9. klass

- NB! (hõlpus): hõlpsa, ergas: erksa - Võõrsõnades:asbest, anekdoot, röntgen - h, i ja j õigekiri_ - ü ja i järel ei kirj j: süüa, müüa, püüa - j võib olla ü ja i järel ainult tegijanimedes ja liitsõnades: teenija, elektrijuhe - Võõrsõnade õigekiri: - b, d, g sõna alguses:banaan, doping, giid - tähed f, s, z, z: firma, zooloog, sampus, looz - pikad täishäälikud esimesest silbist tagapool: akadeemia, marinaad, galerii - pearõhk esimesest silbist tagapool: minniatuur, narkootikum, idee - o esimesest silbist tagapool: auto, logo, stereo.

Eesti keel → Eesti keel
892 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Eesti keele materjal

Võõrsõnad on laensõnad, millel on säilinud võõrjooned (5 erijoont): 1. G, B, D, sõna algul Nt golf, dirigent, ballett 2. tähed F, S, Z, Z sõnas Nt figuur, duss, zombi, pidzaama 3. Pearõhk järgsilbil Nt kirurg, grammatika, paralleelne, popurrii 4. Pikad täishäälikud järgsilbis Nt marinaad, poliitika, geniaalne, eksponaat, ballaad 5. O-täht järgsilbis Nt foto, doktor, auto, oksjon, pankrot, robot · Mitu tunnust korraga Nt detektiiv, diktofon, guljass, fokstrott, grammofon, massaaz 8

Eesti keel → Eesti keel
219 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Sõbrapäeva lõuna

0,000 0,000 0,00 kr Kokku: 0,972 0,711 15,90 kr Hind km-ga: 22,90 kr Valmistamine 1. Tehke liha pinnale terava noaga sisselõiked, liha panna kaussi. 2. Segage sidrunimahl, jogurt ja piparmünt ja maitseained. 3. marinaad tõsta lihale, lasta seista 30 minutit. 4. vooderdage grillpann fooliumiga ja grillige kanakintsud keskmise kuumuse juures neid aegajal pöörates, kuni on küpsenud ja kuldpruunid 5.puistatakse peale maitse rohelist 6.Pabrikas pruunistada ja segada koos riisiga. 7.kurk ja tomat kaunistuseks 8. Keefirist ja majoneesist, sibulapulbirst segan kastme. JÄRELROOG TOIDU NIMETUS Triibuline pohla-piimakisell portsjoni kaal 125g

Toit → Toitumisõpetus
48 allalaadimist
thumbnail
34
doc

E ained - Toiduainete koostise analüüs

XII ÕA SISUKORD 1) FIZZ RASBERRY LK 3 2) KEELETARREND Atria LK 4 3) TÄISSUITSU PÕDRAVORST Linnamäe Lihatööstus LK 5 4) PANDA SOKOLAADIKOMMIDE SEGU 250G LK 6 5) FELIX LIHAPALLISUPP LK 8 6) FELIX KARTULIPUDER LK 9 7) FELIX KANA-KARRI RIISIROOG LK 10 8) FUN LIGHT VAARIKA LK 11 9) KÜÜSLAUGU MARINAAD Santa Maria LK 13 10) LU PIMS LK 15 11) LISAAINETE LOETELU LK 17 12) E-AINED MEIE TOIDULAUAL LK 32 2 FIZZ RASBERRY Koostis: Valmistatud õunaveinist ning vaarika-tähtvilja lõhnaainest. · E221 - Naatriumsulfit Kasutusala: Karastusjoogid, kuivatatud puuviljad, krõpskartulid, joogid viljalihaga, veinid, ja siidrid.

Bioloogia → 11.klassi bioloogia
77 allalaadimist
thumbnail
21
docx

Kala ja kalatooted referaat

Kvaliteetsel suitsukalal on pehme, valge maitsega liha ning terve, kuldpruuni värvusega nahk. Pärast suitsutamist tuleb kalad kiiresti maha jahutada. Joonis 5, Suitsutatud kala. Kalade Marineerimine Marinaad: Sidrunimahl Maitseroheline Õli Vähemalt 1 tund Soolaga maitsestatakse vahetult enne taignasse kastmist/ paneeringuga katmist Marineeritakse: 1.Toorest Kala 2. Kuumtöödeldud kala ­keedetud jahutatud marinaad Kala Praadimine Külmutatud kala panna enne praadimist plastikaatkotti, siduda kõvasti kinni ja panna sooja vette. Enne praadimist kastetakse kala enne piima ja seejärel jahu sisse. Aga proovida võib ka õlle ja jahuga - on maitsvam. Et kala praadimisel vähem lõhnaks, tuleb teda pesta sool-veega (1 tl 1 l vee kohta). Kalarooga hautatakse kalaleemes, sest siis säilivad kõik kasulikd ained. Röstimisel võib kala üle puistata maisijahuga, siis ei jää ta resti külge

Toit → Toiduainete õpetus
42 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Jaapani toidud

HAPU: Jaapani riisiäädikas, tsitruselised või sidruni-apelsini-greibimahla segu. KIBE: rõigas, sidrunikoor. TÄIDLANE-HÕRK (seda iseloomustab jaapanikeelne sõna umami, mida võiks tõlkida "tahan-veel-tunne"): MSG, kuivatatud toiduained, sojakaste. Vahel võib mõne põhimaitsekomponendi asendada teisega, kuid mitte kõik neist ei ole asendatavad. 7 Igapäevaseid kulinaarseid mõisteid Sunamono ­ salat, marinaad. Dashi ­ puljong, supp. Nimono ­ keedetud toit. Yakimono ­ hautatud toit. Agemono ­ praetud toit. Mushimono ­ aurutatud toit. Sukiyaki ­ sojakastmes koos köögiviljade ja muude lisanditega keedetud supp. Takeo ­ bambusevõrsed, mis peavad olema noored, õrnad, mitte üle 10 cm pikad. Neid kasutatakse suppides ja hautistes. Maitselt meenutavad artisokki. Daikon ­ 30-40 cm pikkune valge juur, rõigas. Maheda maitsega, süüakse toorelt. Renkon ­ lootosejuur.

Toit → Rahvuslik toidukultuur
44 allalaadimist
thumbnail
9
pdf

Mikrobioloogia KT 1

- marineerimine: nim. hapet (tavaliselt äädikhape) sisaldavat vedelikku, mis on maitsestatud soola, suhkru ja erinevate maitseainetega. Happelises keskkonnas (pH alla 4) enamus mikroorganisme hävivad (v.a. hallitusseened, piimhappebakterid, mis taluvad madalamat happesust). Ensüümid denatureeruvad happelises keskkonnas, mille pH on alla 3. Sool parandab hoidise säilivust. Suhkur pehmendab äädika maitset ning aitab säilitada toiduaine värvust. Säilimiseks peab marinaad olema 2%ne. 6. Mida mõistetakse mõiste ,,fermentatsioon" all? Käärimise kasutamist toiduvalmistamise protsessis nimetatakse kääritamiseks/hapendamiseks/fermenteerimiseks, mille käigus toimuvad soovitud biokeemilised muudatused (rakumahla oksüdeerumine ja käärimine), mis kutsub esile ulatuslikud muudatused toidu värvis, aroomis ja maitses. Käärimine on teatud bakterite ja pärmseente ainevahetusprotsess, mis

Bioloogia → Mikrobioloogia
25 allalaadimist
thumbnail
52
doc

PÕLETUS

1.2. Põletuse liigid Põletus jaguneb:  termiline põletus;  keemiline põletus - kahjustus tekib keemiliste ainete toimel (happed, alused, lüisiit, ipriit);  elektripõletus - kahjustus tekib elektrivoolu toimel;  elektromagnetiline ehk kiirguspõletus – päikesepõletus, solaarium, kvartslambid. Termilised põletused: • Tulised vedelikud - vesi, kohv, tee, mahl, marinaad, supp, inhalatsioonivedelikud. Näiteks kuuma kohviga põletus on sügavam kui kuuma veega, sest kohvis sisalduv rasv jääb nahapinnale püsima. 68° C vesi tekitab lapsel sügava põletuse 1 sekundiga. • Leek, plahvatused – tulekahjud, lõkked, grilliplahvatused, plahvatavad vedelikud, pulbrid. • Kontaktpõletus – triikraud, kaminad, radiaatorid, pliidiuksed, mootorite osad, saunakeris. Keemiline põletus:

Meditsiin → Meditsiin
18 allalaadimist
thumbnail
31
docx

Toiduvalmistamise alused

riivitakse jämeda riiviga · Asetatakse serveerimisnõusse kihiti · Salatikaste · Hoolikas kaunistus Marinaadsalatid,soojad salatid · Liha,kala grillitud,praetud,küpsetatud · Köögivili,marjad,puuviljad,pähklid,seemned · Kastmed TOIDUVALMISTAMISE ALUSED · Eelroog,kerge eine,pearoof,lisand,võileibade katteks MARINAADSALATID · Keedetakse marinaadis või külm õli-äädika marinaad o Millised toiduained? Seeni,puuvilju,marju · Hoitakse maitsestumas kuni 2-3 päeva · Soojalt,külmalt · Eelroana,lisandina Puuviljasalatid · Kasutatakse värskeid ja konserveeritud puuvilju · Tükeldatakse viiludeks,suuremateks kuubikuteks · Komponendidsegaltult või gruppidena · Kastmeks suhkrusiirup,kompotivedelik,mahl · Maitsestamine o Alkohol,kaneel,ingver Salatite serveerimine · Serveerimisnõud jm. vahendid o Kausid

Toit → Toitlustus
90 allalaadimist
thumbnail
9
odt

Nõmm-, Aed-Liivateed ja Tüümian

· Nõmm-liivatee (Thymus serpyllum) JA TÜÜMIAN ­ Targad Taimed Taskus lk 49; Metsamoori Ravimtaime raamat lk 47; Taimede Varjatud Vägi lk 145 Mererannas, männimetsas, mäeseljandikel. Lõhnav ja väike. Juunikuust. Hingamisteede, häälepaelte ravim. Toimub rahustavalt, und taastavalt. Omapärase lõhnaga. Arvatakse, et liivatee pääastab kurjade sõnade mõjust. Kaetiserohuks kutsub vanarahvas. Lugupeetud taim. Ladinakeelne nim. Sõnast hing ja eluhingus. Arvati, et see taim ei anna tagasi mitte ainult tervist vaid ka elu. Keskaegsed nõiad kasutasid liivateed võlujoogi koostises, mis aitas näha teispoolsust. Legend räägib, et taim on saanud oma võlujõu sellepärast et Neitsi Maaarja puhanud kord liivateevaiba peal ja seetõttu andnud Jumal taimele erilise mõjujõu. Kui kanti liivateepärda (rüütlid vanasti), siis oli see vapruse ja julguse sümbol. Arvatakse, et kandes pärg...

Bioloogia → Bioloogia
13 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Vürtsid ja ürdid

Borsse serveeritakse hapukoore ja maitserohelisega. GULJAss- ungari paks lihasupp Kondita veiseliha Või Väike sibul Jahvatatud paprika Sool Puljong Roheline paprika Tomatipasta Valge vein RASSOLNIK- vene rahvustoit, mis sisaldab soola või hapukurki · Kondiga liha (vasika- või loomaliha) · Vesi · Odrakruubid või tangud · Porgand · Kartul · Marineeritud kurk + marinaad · Must pipar · Basiilik · Sidrunipipar · Aroomisool · Aedtill · Hapukoor PRANTSUSE SIBULASUPP- püreetaoline paks supp Õli Suured sibulad Vesi Valge vein(kuiv) Sool, pipar Tüümian (kuivatatud) Ciabatta Õli maitsestamiseks Küüslauk Riivjuust (tugevamaitseline, nt emmental) MINESTRONE- tuntumaid itaalia suppe Suitsupekki Sibul Porgand

Toit → Kokandus
60 allalaadimist
thumbnail
26
doc

Talurahva toidud

lõigatud sibulad, sool, maitseained ja keeta, kuni porgand ja sibulad on pehmed, siis lisada äädikas ja jahutada. Külmas vees leotatud silkudel eemaldada pea, sisikond ja luud. Silgud lõigata roogupidi pikuti pooleks. Seesmistele külgedele puistata soovi korral peeneks hakitud sibulat ja silgupooled rullida pea poolt alates kokku ning kinnitada peenikese puutikuga. Silgurullid asetada purki, peale valada jahtunud marinaad. [] Õllesupp 100 g jämedat riivitud leiba 6 kl. vett ½ l tumedat õlut 6spl. mett või suhkrut 1-2 spl. rõõska koort Leib keeta vees pehmeks, lisada õlu, mesi või suhkur ja lõpuks koor. Kuumutada keemiseni. [] Munakohv 1-5 muna 1 kl. koort 100 g sigureid Rukkijahu Lahtiklopitud munadele lisada koor, jahvatatud sigurid ja nii palju rukkijahu, et saab paks taigen. Taignast veeretada peenikene rull, lõigata kohvioasuurusteks tükkideks, küpsetada

Ajalugu → Ajalugu
65 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Riskiohutuse eksam

Iiveldus, oksendamine kõhuvalu. Võib kaasneda suukuivus, kurguvalu, nägemise hägustumine. Vältimine ­ käte regulaarne pesu, botulismitekitaja hävib, kui toitu kuumutada 15 minuti jooksul üle 100°C juures. Soodsaim temperatuur botulismi jaoks 30...37°C. Temperatuuril alla 4 C toksiini ei teki, seega on toiduaine säiliamisel külmseadmetes toksiini moodustamine välistatud. Toiduaineid peab korralikult pesema. Mikroobi hävitab ka marinaad ­ kolm supilusikatäit 30% äädikat liitri vee kohta ­samuti tugev soola või suhkrulahus. Vältida naha pisivigastuste kokkupuudet pesemata toiduainetega. Toore liha ja munade käitlemisel tuleks kasutada ühekordseks kasutamiseks mõeldud kindaid. BIORELV SPOOKY: vaja 75mg, et tappa inimene, 500g et inimkond wow ????? :D 53. Nimetage psühholoogilised ohutegurid Monotoonne töö Pikaajaline töötamine üksinda

Meditsiin → Riski- ja ohuõpetus
280 allalaadimist
thumbnail
59
doc

Kordamine eesti keele eksamiks

peetavaid struktuurijooni. Võõrsõnal on vähemalt üks järgmistest struktuurilistest võõrjoontest: 1) b, d, g sõna algul ­ banaan, doping, giid; 2) tähed f, s, z, z ­ firma, sampanja, serbett, zooloog, prozektor, sarz, looz; 3) pearõhk järgsilbil ­ miniatuur, vanill, semester, grammatika, narkootikum, drazee, popurrii, paralleelne; 4) pikad täishäälikud järgsilbis ­ akadeemia, galerii, idee, marinaad, poliitiline, annulleerima; 5) o järgsilbis ­ foto, logo, stereo, neutron; 6) eesti keeles tavatud häälikuühendid ­ bluff, sfäär, dzemper, pasha, standard, strateegia, röntgen, anekdoot, foogt, absoluutne, pidzaama, hüatsint, müokard. Võõrsõnu kirjutatakse häälduspäraselt, st lähtekeele lihtsustatud hääldusreeglite alusel. Võõrtähti (nagu c, c, q, w, x, y) võõrsõnades kasutada ei saa. Vrd nt charleston (ingl) ja

Eesti keel → Eesti keel
329 allalaadimist
thumbnail
45
docx

KÕIK OLULINE TERVISLIKUST TOITUMISEST

toitu ei kuumutata liiga pikalt, siis säilib selles piisaval hulgal vitamiine ja mineraale. Ilusatel suveõhtutel armastavad eestlased grillida. Kui varem grilliti vaid liha, siis nüüd on väga populaarseks muutunud erinevate aedviljade grillimine. Aedviljad saab eriti maitsvaks muuta, kui need enne grillimist kergelt õliga ning ürdiseguga üle valada. Grillida saab edukalt ka tomateid, asetades poolikutele tomatitele peale nt mozzarella juustu. Ka lihale oleks tervislikum marinaad ise valmistada, kuna poes müüdavad marinaadis lihad sisaldavad praktiliselt eranditult kõik kahjulikke säilitusaineid, toiduvärve ning maitsetugevdajat naatriumglutamaati (E 621), samuti on valmismarinaadid liialt soolased ning liigne sool on teadagi organismile väga kahjulik. Grillitud liha ei jää liialt rasvane, kuna grillimise käigus nõrgub osa rasva lõkkesse. Väga edukalt saab grillida ka kala - nii valget mere/järvekala kui punast forelli või lõhet

Toit → Toitumine
52 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun