Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"makaroni" - 29 õppematerjali

makaroni - singivorm, tomativiilud, täistera
thumbnail
1
odt

Müüdid toitumise kohta

Müüdid toitumise kohta Nagu väga paljude teiste asjade kohta on olemas müüdid, nii on ka toitumise kohta. Ja mõned võivad isegi sellised olla, mis panevad üllatama. On müüt, et kolesterool on halb. Tegelikkus aga on see, et tuleb vahet teha nn heal ja halval kolesteroolil. Kolesterool on aine, mida peamiselt toodab maks. Veri vajab kolesterooli, sest seda on vaja rakkude ehitamiseks ja elutähtsate hormoonide tootmiseks. Küllastunud rasvad, mida leidub lihas, juustus, koores, võis ja valmisküpsetistes, kipuvad tõstma artereid ummistava paha kolesterooli osa. Hea kolesterool seevastu toimetab kolesterooli arteritest tagasi maksa. Kolesterooli müüdi kohta on veel see, et munade söömisest tuleks loobuda, kuna need sisaldavad liiga palju kolesterooli. Tegelikkus on see, et muna ise ei ole halb, selles on palju vitamiine, aga olenemata sellest, et munarebu sisaldab palju kolesterooli, siiski tõstab vere ko...

Keemia → Toidukeemia
3 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Laktoosivaba koolimenüü ja menüü hiinlastele .

Laktoosivaba koolimenüü : Makaroni-singivorm, tomativiilud, täistera küpsised Kodune seljanka,mannavaht, porgand Hakklihakaste, kartulipuder Aedviljasupp, banaan Kapsahautis hakklihaga, keedukartul, mahlatarretis + rukkileib, sai, mahl, erinevad salatid, vesi Menüü hiinlastele : Chef special soup: Paks supp kana, sealiha, kreveti, nuudli ja juurviljadega Tom Yum ­ chicken: Vürtsine Tai supp seente, sidrunilehtede, sidrunirohu ja koriandriga AsianFair special Lamb: Lambaliha seente, paprika, porgandi ja punase chilipipraga brandikastmes Konjee lamb: Krõbe lambaliha porgandi, paprika ja sibulaga ingverikastmes Chicken noodles: Nuudlid kana, juurviljade ja munaga Mixed meat chopsy: Krõbedad nuudlid kana, sealiha ja krevettidega magus- hapus kastmes Vegetables with almonds: Kapsas, porgand, seened, sibul, paprika, brokkoli ja bambusevõrsed valges mandlikastmes Eggplants in hot garlic: Baklazaanid paprika ja sibulaga vürtsikas küüslauguk...

Kategooriata →
14 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Ringlev menüü

1 nädal Esmaspäev Teisipäev Kolmapäev Neljapäev Reede Laupäev Peatooraine sealiha kana köögivili kala seened veiseliha Roa vorm praad kaste pajaroog supp hautis ahjuroog Pearoa nimetus kotletid kanakaste ühepajatoit uhhaa Seenehautis Rulaad Lisandid kartulipuder, riis, porgandi- hapukoor, hapukoor, leib riis, valge kaste keedetud kartul, tomatisalat ananassi salat keeduleem valge kaste, hapukapsas Järelroog kisell Jäätis kringel pl...

Toit → Toitumisõpetus
38 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Peamiste põllumajandussaaduste tootmise ja töötlemise geograafia

AUSTRAALIA ja UUS-MEREMAA annavad poole 2,5 mln t-st villatoodangust Loomakasvatuse geograafia Linde kasvatakse kõikides riikides, arv seotud riigi rahvaarvuga Suuremad tootjad Hiina, USA, Jaapan. Kaameleid kasvatakse Aafrika-ja Aasia poolkõrbetes, kõrbetes; Põhjapõtru Ameerika ja Euraasia põhjaosades ; Laamasid, jakke - kõrgmägedes Toiduainetööstuse ja-kaubanduse geograafia Liha-, leiva-, õlle-, veinitööstus sajandeid vanad Konservi-,juustu, makaroni tööstus kujunesid välja XIX saj. Põhja riikides moodustab toiduainetööstus 13-17% riigi tööstustoodangust Piimatööstus Arenes XIX sajandil (pastöriseerimine, jahutamine) I-ne juustuvabrik rajati 1840a (USAs) I-sed võivabrikud rajati 1861a (USAs) Suhkrutööstus Maailmas toodetakse 120 mln tonni suhkrut 2/3suhkruroost, 1/3 suhkrupeedist Suurim tööstus Brasiilias ja Indias Veini ja õlletööstus

Geograafia → Geograafia
22 allalaadimist
thumbnail
4
docx

20 tundmatut võõrsõna

20 tundmatut võõrsõna IT-18E Ralf Mikk 1.Fenkolit poes valides tuleb meeles pidada järgmist: varred peavad olema tihedalt kõrvuti ega tohi olla laiali vajunud. Tähendus - harilik apteegitill Allikas - forte.delfi 2.Minestroone tegemiseks on tarvis juurvilju ja makarone. Tähendus ­ itaaliapärane makaroni-köögiviljasupp Allikas ­ toidutare 3. Üleujutust võivad tingida mitmesugused ilmastikunähtused: troopilised tsüklonid ja mussoonid. Tähendus - mandrite troopilistele rannikualadele omane püsiv tuul Allikas - eestiloodus 4.Vürtsina kasutatakse ka pomerantsi lehti ja õisi, kummalgi neist on oma spetsiifiline aroom. Tähendus - pomerantsipuu apelsinitaoline vili, millest valmistatakse likööri ja marmelaadi Allikas - toidutare 5.Baierimaal oli üks seidel 0,535 liitrit. Tähendus - vana vedelikumõõt Allikas ­ fort...

Eesti keel → Eesti keele sõnavara ja...
9 allalaadimist
thumbnail
56
doc

Esimese kursuse koka eksami aruanne

menüüs ja see supp maitseb suurepäraselt. Supile annab peenemaitselise varjundi sinna lisatud värske basiilik. Selleks, et tuua meie menüüsse väheke eesti köögile omast maitset, valmistame magustoiduks kamavahu, millele lisame juurde maitseid elavdava maasika toormoosi. Esimeseks segatud salatiks valisime tuunikala salati köögiviljadega. Tegu on kevadiselt kerge salatiga ning selle salatiga on ka kala valdkond meie menüüs esindatud. Teiseks segatud salatiks valisime makaroni salati, sest see maitseb peaaegu kõigile. Kuidas? Toidud valmistame Tallinna Teeninduskooli õppeköökides. Meil on antud eksami eelne päev ettevalmistusteks ja eksami päev, mil valmistame oma road lõplikult nind müüme need all söögisaalis klientidele. Me oleme tiimis kuuekesi ning igal ühel om oma toit(toidud), mille eest ta vastub. Meie toidualased teadmised piirduvad suures osas suurköögiga, mida me see aasta õppinud

Toit → Köögi õpetus
28 allalaadimist
thumbnail
2
pdf

Küsimustik: "Kas sa sööd õigesti?"

3. Ma ei söö sibulaid ja küüslauku. 8. Kas sööd piima ja hapupiimatooteid? 1. Iga päev 2. 1-2 korda nädalas 3. Ei 9. Millist leiba eelistate? 1. leiva rukis või kliid 2. Sepik 3. jahu valmistatud pagaritooted. 10. Toitumisalased kalatoidud: 1. 2 või enam korda nädalas 2. 1-2 korda kuus 3. Ei ole üldse 11. Millised joogid Te eelistate? 1. mahl, kompott, kissel; 2. tee, kohv; 3. gaaseeritud. 12. Teie toidus on kõrvaltoidud: 1. erinevatest teraviljadest, 2. peamiselt kartulipüree, 3. makaroni tooted. 13. Kas sulle meeldib maiustusi? 1. kõik maiustused on "tühjade kalorite vedajad", nii et ma söön neid mõõdukalt, 2. koogid, küpsised, jäätis, mida ma sageli söön 3. Ma võin kohe süüa 0,5 kg maiustusi. 14. Andke sagedamini eelistus: 1. lean, keedetud või aurutatud toit, 2. praetud ja rasvased toidud 3. marineeritud, suitsutatud. 15. Kas teie toit erineb nädala jooksul erinevatest roogadest? 1. Jah, 2. Puudub.

Toit → Toitumine
8 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Menüü koostamine

Roogade järjekord standandkaardis ja menüüs on erimaades erinev. Paljudele kultuuridele omane klassikaline roogade järjekorra põhimõte pärineb 1880 aastast. Alustatakse kergematest külmadest roogadest. Kalaroogadele järjestatakse liharoad ja kergema valmistusviisiga road on eespool. Igal maal leitakse, et nende järjekord on kõige õigem. Inglased eelistavad sellist järjekorda, mida kasutame ka meie. 1. Eelroad, suupisted 2. Supid 3. Munaroad 4. Makaroni ja riisi road 5. Kalaroad 6. Põhiroad- liharoad 7. Uluki ja kodulinnu praed 8. Köögivilja road 9. Salatid 10. Magustoidud v. järelroad 11. Juust 12. Puuvili 13. Kondiitri tooted 14. Joogid Sellisest järjekorrast tuleks kinni pidada igasuguste toidu kaartide ja menüü koostamisel. Erandiks võivad olla, kitsad spetsialiseeritud sortimendiga ettevõtted, kus esikohale võib paigutada põhiroa. Kohvikutes võivad esikohal olla kuumad joogid

Kategooriata →
38 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Üllatuspidu sünnipäevalapsele

Helina Väärtmaa 11A Üllatuspidu sünnipäevalapsele Eesmärk: valmistada rõõmu sõbrannale, et keegi ei ole ta sünnipäeva ära unustanud ning kokku kutsuda kõik tema sõbrad ja sõbrannad ning veeta nendega koos ühs mõnus õhtu. Kutsete saatmine: kutseid kui selliseid ma ei teeks, ma loon Facebooki ürituse ning lisan sinna kõik inimesed, kes on sellele peole kutsutud, see on kõige lihtsam viis kõikide inimestega õigel ajal ühendust saada ning neile lihtsalt ja kiirelt informatsiooni jagada. Ürituse kavandamine: Ruum: koht kus ma selle üllatuspeo korraldan asub väätsal. Selle koha nimi on Väätsa kodanikumaja. Mööbel: kõik mööbel mida mul selle peo jaoks vaja läheb on seal olemas, ei ole vaja endal sinna mingeid toole, laudu vms tassima hakata. Muusika: muusika saamiseks viin ma sinna kõlarid ja siis läpaka, millest on hea mugav muusikat lasta kuna seal koha peal ei ole muusika laskmiseks mingeid vahendeid. Nõud: kõik po...

Ühiskond → Ühiskonnaõpetus
4 allalaadimist
thumbnail
3
rtf

Erinevate rahvuste toidukultuur

SOOME Soome toidukultuur on saanud tugevaid mõjusti naabritelt rootslastelt ja idaosa ka Venemaalt. Kilmaatiliste tingimuste tõttu on soome toit lihtne, energiarikas. Hinnati seda, mida sai säilitada talveajaks. Maitseaineid on kasutatud tagasihoidlikult. Toidu hankimine polnud lihtne, seega ka üldiselt Põhjamaade toidukultuuris pole kombeks toitu taldrikule alles jätta. Soome põhitoiduks on teraviljad, kala ja piimatooted. Leiba süüakse palju. Vanim leivaliik on täisrukkijahuleivad. Lääne Soomes reikäleipä ja Ida Soomes ruislimppu. Reikäleipä küpsetatoi aastas mõned korrad. Küpsetatud leivad pandi kuivamiseks ja säilitamiseks asuva puupulga külge. Muud teraviljatoidud. Traditsiooniline roog on kalakukko, mis pärineb Savost. Tegemist on sealiha ja rääbisega (teise koolkonna järgi ahvenaga) täidetud leivaga. Küpsemisaeg 5-7 tundi. Mämmi puhul on tegemist iidse rukkijahust ja linnastest valmistatud lihavõteteaegse roaga. Karja...

Toit → Toiduaine õpetus
9 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Isa Goriot

,,Isa Goriot" Proua Vauquer on vana lesknaine, kes peab Pariisis kodust pansioni. Ise ta elas teisel korrusel ühes parimas korteris. Teises korteris elas proua Couture koos oma kauge sugulase noore neiu Victorine Tailleferiga. Kolmandal korrusel elasid vanahärra Poiret ja neljakümne ringis härra Vautrin. Neljandal elasid vanapiiga Michonneau ja endine nuudli,-makaroni-ning tärklisevabrikant, keda hüüti Isa Goriot´ks. Kaks ülejäänud tuba olid üliõpilaste jaoks üürimiseks. Ühes elas vaesunud õigusteadust õppiv Eugène de Rastignac. Katusekabrites elasid tööpoiss Christophe ja köögitüdruk Sylvie. Isa Goriot oli teiste pansionis elavate inimeste vaene tõugatu olevus, kuigi ta oli neist kõige vanem pensionär. Proua Vauquer armus Isa Goriot`sse, kui too pansionisse elama tuli, sest proua oli teadlik tema rikkusest. Isa Goriot oli prantsuse vabariigi ajal rikkaks saanud. Ning seega...

Kirjandus → Kirjandus
66 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Äriplaan

EESTI TÖÖTUKASSA ÄRIPLAAN Aisel Agajeva Tallinn 2014 1. Äriplaani kokkuvõte Äriplaani eesmärgiks on avada Tartu Tervishoiu ühiselamus kohviku. Uus kohvik pakub soodsa toitu eelkõge ühiselamus elavatele tudengitele. Klientide protsentuaalne jaotus: 90% tudengid, 10% tööealised (külalised, õpetajad). Seni on toitlustusteenust pakutud Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis. Uues kohvikus tuleb kuni 30 inimese toitlustamise võimalus. Ettevõtet planeeritakse 9 töötajate arvuga kaasa arvates 2 omanikku. Ettevõte tugevad küljed on väike, sõbralik kollektiiv, rõhk kvaliteetsel teenindusel, mõnus atmosfäär, madalad hinnad, võimalus toitu kaasa võtta ja ettetellida. Kohviku planeeritavad lahtioleku ajad: 7.30-20.00. 2. Ettevõtte üldandmed Ettevõtte nimi Tervise kohvik Ettevõtte juriidiline vorm OÜ Aadress Narva mnt....

Majandus → Tootmine
81 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Põllumajandus: metsandus ja kalandus küsimused

Põllumajandus 1. Mis on põllumajandus? Põllumajandus on majandusharu, mis hõlmab kõiki põllumajandussaadusi tootvaid majandusüksused ja need ettevõtted, mis aitavad saadusi esmalt töödelda (talud, farmid, põllumajandusühistud). 2. Agrokliimavöötmed. Iseloomustus. 1. Polaarkliima. Põllumajandusega tegeleda on võimatu 2. Lähispolaarkliima. Lühike vegetatsiooniperiood võimaldab viljeleda ainult kiirelt kasvavaid ja lühiajalist öökülma taluvaid taimi. 3. Parasvööde. Piirkonnas saab kasvatatada selliseid teravilju nagu order, rukis ja kaer. Samuti saab kasvatada kartulit, köögivilja, lina jm. 4. Lähistroopiline vööde. Aktiivsete temperatuuride summa võimaldab põldu harida pea aasta ringi ja saada kohati kaks saaki aastas. Merest kaugemal on sageli kõrbed ja poolkõrbed, kus taimekasvatus on võimalik oaasides või kunstliku niisutuse abil. 5. Troopiline vööde. Aktii...

Geograafia → Geograafia
50 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Isa goriot kokkuvõte

Raamatu tegelased: Isa Goriot- endine nuudli-, makaroni- ja tärklisevabrikant Proua Vauquer- pansioniomanikust leskproua Härra Vautrin- sunnitöövanglast põgenenud Collin ehk ,, surmanarritaja" Eugene de Rastignac- auahne noor üliõpilane, kes paneb endasse armuma ühe tütardest Proua Couture- kuulus vabariigiaegne sõjaväeintendandi lesk Victorine Taillefer- noor neiu, kelle isa ja poeg olid hüljanud Preili Michonneau - vanatüdrukust vanaproua, kes Vautrini paljastab Sylvie- pansioni köögitüdruk Christophe- pansioni tööpoiss Horace Biancon - Eugene´i sõber, noor meditsiinitudeng Härra Poiret - pansionaadis lõunastamas käinud vanamees, kes üritas võita preili Michonneau südant ning õhutas teda Vautrinit üles andma Vikontess de Bauséant- Eugene'i sugulane, kes avas talle tee Pariisi seltskondadesse Krahvinna Anastasie de Restaud- isa Goriot tütar Paruniproua Delphine de Nucingen- isa Goriot tütar, Eugene de Rastignac'i armuke Maxime de Trail...

Kirjandus → Kirjandus
125 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Toiduainete keemiline koostis ja kalorsus

Toiduainete keemiline koostis ja kalorsus Toiduaineid · Vajab inimene toiduks. · Toit on organismi tähtis Ta varustab inimest materjaliga kudede ehituseks, · Annab energiat organismi temperatuuri hoidmiseks · Tööks Toiduained koosnevad väikestest arvust toitainetest Makrotoitained: · Vesi · Mineraalained · Rasvad · Valgud Mikrotoitained · Mineraalained · Orgaanilised happed · Vitamiinid · Jt.ained 1.Vesi · Vett leidub kõigis toiduainetes erineval hulgal (kurgis 95%, peensuhkrus 0,15%) · Mida kõrgem on aine niiskus, seda madalam on toiteväärtus ning seda vähem on ta säilituskõlblik · Kuivained sisaldavad vett võrdlemisi vähe (teravili ja jahu 12-15%, tärklis 20%) ja säilivad seega paremini ning kauem. Suurel hulgal sisaldavad vett · Värsked puu- ja köögiviljad (65-96%) · Liha(70-80%) · Kala (65-82%) · Piim(87-90%) NB! Nad riknevad säilitamisel kiiresti · O...

Toit → Toiduaine õpetus
10 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Isa Goriot lugemisaegsed märkmed

Isa Goriot – märkmed - Pansion, mis asub Pariisis Neuve – Sainte - Genevieve’i tänava lõpus - Mõeldud mõlemast soost isikutele - Kuulub proua Vauquer’ile, kes on 50. aastane - Pariisi hirmsam ja tundmatum kvartal (välimuselt), vanad majad, viletsus ja igavus - Pansion on vana, mööbel vana, pragunenud, vilets - Pansionis elas 7 pansionäri - Kolmandal korrusel ühes toas elas endine nuudli-, makaroni- ja tärklisevabrikant nimega isa Goriot, kes ei suutnud maksta üle 45 frangi kuus, vanim pansionär - Sealsed elanikud kandsid vanu, pleekinud ja kulunud riideid - Ent kõigil hea kehaehitus ja tervis - Isa goriot kui pilkelaud, isik kelle pihta kõik naljad sadasid - Oli kunagi rikkam ja ihatud mees, pansioni omanik tahtis taga algselt abielluda - Isa goriot oli ihne, kokkuhoidlik, kinnine inimene - Gorioti peale valati välja oma hea või halb tuju - Isa goriotil olid nö...

Kirjandus → Kirjandus
3 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Maitseained

Maitseained Ürdid: Basiilik Heamaitseline ja meeldiva magusa lõhnaga maitsetaim. See põhjamaa loorberiks kutsutud maitsetaim sobib kõikvõimalike toitude juurde. Ta on oma omadustelt nii mitmekülgne, et sellega maitsestades ei tule teised maitsetaimed meeldegi. Samuti pole basiilikuga maitsestades karta ebaõnnestumist. Maitsetaimedega tutvumist on hea alustada basiilikust. Algajagi vaimustub selle pehmest maitsest ja otsustab proovida ka teiste maitsetaimede kasutamist. Basiilik on püstise varrega, mitmeharuline healõhnaline taim. Ta pärineb Aasiast ja Aafrikast ja teda tuntakse paarikümmet eri liiki. Peale tavalise basiiliku on saada mitmekülgse kasutusega väike- ja käharaleheline basiilik. Uued maitselt on kaneel- ja sidrunbasiilik. Maitseaineks kasutatakse peeni võrseid, lehti ja latvu. Basiilik sobib mitmetesse toitudesse. Parim on see värskena, kuid säilitab maitse ka kuivatatuna. Proovi basiilikut kala, liha, riisi, suppide,...

Toit → Kokandus
7 allalaadimist
thumbnail
12
odt

KOKANA välismaale tööle

Põltsamaa Ametikool K13K Grete Päärand KOKANA välismaale tööle Referaat Juhendaja: Elle Kohv Põltsamaa 2014 Sisukord: 1.Sissejuhatus Kokana välismaale tööle..............................................................3 1.1 Riigi andmed...............................................................................4 2.Loodus...............................................................................................................6 3.Rahvastiku iseärasused......................................................................................9 4.Riigi majanduslik olukord.................................................................................10 5.Kokkuvõte.........................................................................................................11 6.Kasutatud kirjandus...........................................................................

Toit → Kokk
7 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Toidukaupade pakendamine ja säilitamine

Toiduainete ja toitumisõpetus TOIDUKAUBAD, NENDE PAKENDAMINE JA SÄILITAMINE TOIDUSEADUS Kasulikud lingid: https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13256331 https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13234674 Käsitleb alljärgnevaid punkte ( täida lüngad- otsida toiduseadusest vastused! ) ............................................................................................................... ............................................................................................................... ............................................................................................................... ............................................................................................................... ............................................................................................................... ................................................................................................

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
67 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Pulmad - Rühmatöö

pruutpaari õdede või vendade poolt. Rohkem on tuntud küll õdede poolne korraldamine. MÄNGUD Välja näeb see siis nii, et iga mängu puhul peab pruut ja peigmees endale valima võistkonna (kas siis 3 või kuus liiget). 1. Üksteisest umbes 5 meetri kaugusele pannakse kaks tooli ja kolm võistlejat ühele poole ja kolm teisele poole. Toolidel on väike taldrik makaronidega (toored) ja igaühel tavaline joogikõrs. Mõte on siis selles, et võistlejad peavad makaroni imema kõrre külge kinni ja siis jooksma sellega teise taldriku juurde ja sinna panema. Kui vahepeal makaron maha kukkub peavad tagasi jooksma ja uue võtma. Võistlus käib niikaua kuni võistlejad on omavahel pooled vahetanud. 2. Laual on üksteise kõrval väikesed taldrikud (mõlemal võistkonnal taldrikul samapalju makarone) . Esimene võistleja peab makaronid kiirelt ühelt taldrikult teisele saama. Järgmine võistleja peab ära jooma klaasitäie

Inimeseõpetus → Inimeseõpetus
71 allalaadimist
thumbnail
152
ppt

Põllumajandus ja toiduainetetööstus

AUSTRAALIA ja UUS-MEREMAA annavad poole 2,5 mln t-st villatoodangust Loomakasvatuse geograafia Linde kasvatakse kõikides riikides, arv seotud riigi rahvaarvuga Suuremad tootjad Hiina, USA, Jaapan. Kaameleid kasvatakse Aafrika-ja Aasia poolkõrbetes, kõrbetes; Põhjapõtru Ameerika ja Euraasia põhjaosades ; Laamasid, jakke - kõrgmägedes Toiduainetööstuse ja-kaubanduse geograafia Liha-, leiva-, õlle-, veinitööstus sajandeid vanad Konservi-,juustu, makaroni tööstus kujunesid välja XIX saj. Põhja riikides moodustab toiduainetööstus 13-17% riigi tööstustoodangust Piimatööstus Arenes XIX sajandil (pastöriseerimine, jahutamine) I-ne juustuvabrik rajati 1840a (USAs) I-sed võivabrikud rajati 1861a (USAs) Suhkrutööstus Maailmas toodetakse 120 mln tonni suhkrut 2/3suhkruroost, 1/3 suhkrupeedist Suurim tööstus Brasiilias ja Indias Veini ja õlletööstus Prantsusmaa, Itaalia, Hispaania annavad 50% maailma veini

Põllumajandus → Põllumajandus
44 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Soomekeelsed väljendid

suomi-viro suppea keskustelusanakirja 1 Tervehdyksiä ja hyvästelyjä Hyvää huomenta! Tere hommikust! Hyvää päivää! Tere päevast! Hyvää iltaa! Tere õhtust! Näkemiin! Nägemist! Head aega! Hyvästi! Hüvasti! Tervetuloa Viroon! Tere tulemast Eestisse! Hyvää matkaa! Head reisi! Voikaa hyvin! Elage hästi! Kiitoksia, pyyntöjä kysymyksiä ja anteeksipyyntöjä Kiitos! Kiitoksia! Tänan! Aitäh! Kiitän teitä avusta. Tänan teid abi eest. Olkaa hyvä! Võtke heaks! Ei kiittämistä. Pole tänu väärt. Olkaa hyvä. Palun. Auttaisitteko minua. Palu aidake mind. Olkaa niin hyvä ja auttakaa. Olge nii kena ja aidake. Sanokaa minulle. Öelge mulle, palun! Kertokaa minulle. Jutustage mulle, palun! Selittäkää minulle. Seletage mulle, palun! Näyttäkää minulle. Näidake mulle, palun! Anteeksi, en voi auttaa. Vabandage, ma ei saa teid aidata. Suokaa anteeksi! Vabandage, palun! Antakaa anteeksi! Andke andeks, palun! Anteeksi! Vabandust! Ei se mitään. Pole midagi. Anteeksi, e...

Keeled → Soome keel
73 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Köögileksikoon. Toiduvalmistamise tehnoloogia I

Toiduvalmistamise tehnoloogia I 2013/2014 Sõnad köögileksikoni koostamiseks Sissejuhatav tund: Must pipar on üks maailma populaarsemaid maitseaineid, mida kutsutakse ka "maitseainete kuningaks". Must pipar tõstab esile iga toidu maitse, ka magustoidu. Kvaliteetne jahvatatud pipar on jahvatatud tervest pipraterast, mille hele sisu annab heledat tooni pulbrile. Mida tumedam jahvatatud pipar, seda rohkem on selles koori, mis ei anna õiget, tugevat pipra maitset. Sellist pipart tuleb toidule mitu korda rohkem lisada. Valge pipar, pipraliaanil valminud kooritud mari, on pipardest kõige tugevama maitsega. Pipar sobib hästi keedetud kala ja linnulihaga, suppidesse ning kastmetesse. Võib panna ka liha-, maksa- ja munatoitudes ning salatites ja salatikastmetes. Roheline pipar...

Toit → Toiduvalmistamise tehnoloogia...
8 allalaadimist
thumbnail
16
odt

Geograafia 2008 a.

1 . Taimekasvatuse geograafiat mõjutavad tegurid on valgus , niiskus , loodus , muld , kliima 2. Loomakasvatuse geograafiat mõjutavad tegurid on 3. toiduainetööstus harud on lihatööstuss , leivatööstus , õlletööstus , veinitööstus . Need on juba sajandeid vanad , kuid osa tänapäevastest harudest ( konservi, juustu, makaroni tööstus kujunes alles XIX sajandil koos industriaalse tootmisviisi arenguga . Eesti toiduainetööstuse ajaloost ja paigutusest tean 4. Tööloomi kasutatakse põllumajanduses , et nad saaksid tööd teha GEOGRAAFIA 18.detsember .2008 Kalanduse koht maailmamajanduses : Akvakultuurid ­ on kalade jt mulluskin , limused ( jne ) kasvatus nii meres kui ka mageveekogudes .

Geograafia → Geograafia
21 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Lapse tervislik toitumine

Tallinna Ülikool Kasvatusteaduste Instituut Eelkoolipedagoogika Osakond Carmelina Kannelmäe LAPSE TERVISLIK TOITUMINE Referaat Juhendaja:Ene Tomberg Tallinn 2006 Sisukord Sisukord...................................................................................................................................... 2 1. Tervislik toitumine..................................................................................................................4 1.1 Lapse toitumisharjumuste kujundamine .......................................................................... 4 1.2 Tasakaalustatud toitumine ja mida teha, kui laps süüa ei taha?........................................5 1.3 Toitumine lasteasutustes..................................................................................

Toit → Toitumise alused
172 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Pille riin ilood

Lõvid tahtsid ära süüa, kavaldasid üle. Põgenesid tagasi.kessu sai pahandada, et marki on niimoodi inetult rebitud lahti. Kessu enam ümbrikult marke ei rebi. Tripp ja Kessu mängisid poodi. Tripp oli ostja ja Kessu müüja. Tripp väga ei osanud, siis hakkas ostjana väga kisulikult käituma.TULEB OSATA KA OSTA, ei tohi kauplusetädil närve süüa. Sääsk oli toas, istus kõrgel. Viskasid pesukäsnaga, käsn märg, jättis veepleki (2 tükki); Tripp proovis läbi makaroni maasikamoosiga, jäi poosi plekk. Sõid ka moosi peaaegu tühjaks. Sääske ei näinud enam. Kessu seletas nagu tavaliselt, et Tripiga tegi jne. Pesid veega pleki puhtaks. Kessu ja Tripp käisid pilvega sõitmas. Teised olid hämmastunud. Kessu kartis, et lennuk lendab läbi ja lõhub pilve. Ema tuli koju. Ema uuris, kes on jalgupidi diivanil trampinud ja selle padjad pahupidi pööranud, voodipadjad ka välja tirinud. Kessu ütles, et ei tea, et käis pilvega sõitmas.Tagurpidi vihm, kui

Pedagoogika → Eripedagoogika
63 allalaadimist
thumbnail
32
doc

Toitumisõpetus

· vanilje, muskaadi, kaneeli lisamine annab võimaluse suhkru kogust vähendada. Soovitusi soola tarbimiseks: · Töödeldud toitudele eelistada töötlemata toite; · sarnaste toiduainete seast valida väiksema soolasisaldusega toode; · maitseainete ja ürtide lisamine annab võimaluse vähendada keedusoola kogust; · puljongikuubikuid kasutada piiratud koguses; · valmistoidule mitte lisada soola; · vahepaladeks puu- ja juurviljad värskelt; · makaroni ja riisi maitsestamisel kasutada tomatimahla. 12. Peatükk. Antioksüdandid ja oksüdatiivne stress 95......97% inimese poolt sissehingatud hapnikust läheb biomolekulide lõhustamiseks. Hapnikku kasutatakse bioloogilisel oksüdatsioonil, seedimisel, hingamisahelas. Oksüdatsiooni käigus tekib paratamatult vabu radikaale. Vabad radikaalid on molekulid, mille välisel elektronkihil on paardumata elektron ja seetõttu on nad ülimalt reaktsioonivõimelised. Oo paardumata elektron

Toit → Kokandus
151 allalaadimist
thumbnail
35
docx

Eritoitumine diabeetikule

PÄRNU KUTSEHARIDUSKESKUS Edvin Sild K-16B Eritoitumine diabeetikule Referaat Juhendaja: Taisi Talviste Pärnu 2018 SISUKORD SISSEJUHATUS Käesoleva referaadi teemaks on " Eritoitumine diabeetikule" Antud teema valikul sai määravaks asjaolu, et olen debeedist küll palju kuulnud nii meedia vahendusel kui erinevaid artikleid lugedes, kuid pole sellesse teemasse tegelikult süvenenud. Seega otsustasin, et uurin mis see tegelikult on, mida endast dibeet kujutab ning kuidas sellega toime tulla, mis on need toitained, mida diabeedik tohib ja saab või peab sööma. Erinevate internet andmete põhjal on täna Eestis diagnoositud umbes 70 000 inimesel dibeet ning maailmas põeb diabeeti ca 415 miljonit inimest. ( www. vikipeedia.ee) Diabeeti haigestumise puhul ei ole oluline, kas oled noor ...

Toit → Toit ja toitumine
13 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

KAUBAÕPE. TOIDUKAUBAD 1.ÜLDOSA 1.1. Toidukaupade omadused Toidukaubad on toit, mida ostetakse ja müüakse hulgi- või jaekaubanduses, toitlustusettevõtetes või eksporditakse või imporditakse. Toit ­ toiduained ja toiduainete segud ­ on mõeldud inimesele söögiks või joogiks töötlemata või töödeldud kujul. Toidukaupade kaubaõppe aineks on toidukaupade tarbimisomadused ning liigitamine ja sortiment. Toidukaupade tarbimisomadused jagunevad sensoorseteks, füüsilisteks, toitelisteks, funktsionaalseteks ja hügieenilisteks. Sensoorsed ehk organoleptilised omadused on määratletavad meeleorganite abil. Nendeks on maitse, lõhn, kuju, värvus, konsistents (kompimise teel määratletav omadus) jt.. Füüsilised omadused on elastsus, poorsus, lahustuvus, sulamis- ja tahkumistemperatuur jt.. Toitelised omadused tulenevad keemilisest koostisest, mis määravad ära toidu toiteväärtuse. Funktsionaalsed omadused on pakend, säilitamise- ...

Toit → Toitumisõpetus
139 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun