Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"lusika" - 117 õppematerjali

lusika - või aasataolise instrumendiga "kraabitakse" kahjustunud rakud välja.
thumbnail
1
doc

Soojus, energija - Kontrolltöö küsimused ja vastused.

1cal= 4,27 J. 7.Mida tähendab soojushulga ühik 1 kalor? 1 kalor on soojushulk, mis on vajalik 1g vee temperatuuri tõstmiseks 1C võrra. 8.Mida nimetatakse soojusülekandeks? Nimeta soojusülekande võimalusi. Soojusülekanne on siseenergia levimine ühelt kehalt teisele. Soojusjuhtivus, konvektsioon, soojuskiirgus. 9.Selgita soojusjuhtivuse nähtust. Millised ained on head ja millised halvad soojusjuhid? Kui asetada kuuma vette külm lusikas, siis kõigepealt soojeneb vees olev lusika osa, seejärel kandub soojus piki lusika vart edasi ja lusika vars läheb soojaks. Vask on kõige parem soojusjuht, kõige halvem õhk. 10.Selgita konvektsiooni nähtust. Õhk on väga halb soojusjuht, kuid vaatamata sellele kandub siseenergia ühelt kehalt teisele siiski õhu kaudu. Ahi või radiaator soojendab tuba. Radiaatori juures puutub õhk vahetult kokku sooja pinnaga ja soojeneb. Soojenemisel õhk paisub ja tihedus väheneb

Füüsika → Füüsika
130 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Teenindamise referaat

vähem häirides. Teenindusreeglites on lahkarvamusi nagu igas teises valdkonnas ning kelneril tuleb lähtuda kliendi mugavusest ja teenindamise ladususest. 3 Järgnevad reeglid on teenindaja jaoks tema teiseks minaks. Külalisest vasakult · Esitletakse vaagnaid, pudeleid · Serveeritakse vaagnatelt lusika ja kahvliga · Hoitakse vaagnaid kui külalised end ise teenindavad · Serveeritakse salatit, kui seda pakutakse kõrvalroana · Serveeritakse leiba leivataldrikutele · Puhastatakse laud leivaraasukestest. · Koristatakse kõike vasakult serveeritut · Pakutakse menüüd, mis on avatud firmaroogade leheküljelt. Külalisest paremalt · Asetatakse ja koristatakse taldrikuid · Täiendatakse või vahetatakse söögiriistu

Majandus → Teenindus ja müük
41 allalaadimist
thumbnail
2
doc

TK-14 Arvutiõpetus kodutöö 1

muidugi üldse laual oli) ja ebaviisakaks käitumiseks peeti ka täis suuga rääkimist ja kõval häälel naermist. Kas ka tänapäeval? Ammu aega tagasi oli kõige põhilisemaks Peale liudade ilmusid meie laudadele taldrikud ja söögiriistaks käsi, millele lisandus hiljem ka nuga. veidi hiljem leiutati kahvel, seda kasutati küll Lusika kasutusele võtmiseni läks aega veel algselt nagu lusikat peamiselt toidu paarsada aastat. Lusika põhifunktsiooniks oli ettetõstmiseks. Algse kahvli kuju erines ka endale toidu ettetõstmine. XXI sajandil said tänapäeval igapäevaseks saanud köögiriistast. alguse nn. uued tuuled ja kasutusele võeti liuad Kahvli ajalooline eelkäia oli kahe haruline. Kahvli toidu serveerimiseks. Suureks sõpruse märgiks populatsioon algas Prantsusmaalt XVII sajandil. peeti ühissöömist ühelt suurelt liualt. Ligi sajand kulus enne kui ürikutest võime leida

Informaatika → Arvuti
5 allalaadimist
thumbnail
3
pptx

Laste kolmekäiguline menüü

Laste kolmekäiguline menüü (talv) MENÜÜ Eelroog: Kana-köögiviljasupp Mitmeviljaleib, Pearoog: Kodune hakk-kotlet, keedetud kartuli, kaalika- porgandisalat, lihaleeme kaste teraviljaleib, arooniamahl Dessert: Lusika pannkoogid õunamoosiga Piim TÄNAN KUULAMAST

Toit → Rahvusköök
9 allalaadimist
thumbnail
24
pptx

Plekksepa tööriistakast

erinevate kujudega, et saada toestatavale kohale võimalikult tihedalt ligi.  Samaks otstarbeks kasutatakse ka plekksepa Plekksepa alasid lusikaid, mille abil on võimalik toestada kitsaid kohti, kuhu alasiga ligi ei pääse.  Lisaks kasutatakse lusikaid löögipinna laiendajana, et vasaraga löök mõjuks laiemale pinnale ja vasar ei venitaks kohta välja.  Selleks toetatakse lusika lai kumer osa vastu pleki pinda ja lüüakse vasaraga lusika pihta. Plekksepa lusikad ALASID JA LUSIKAD  Alumiiniumpindade õgvendamiseks terasest valmistatud vasarad ja alasid paraku ei sobi, sest põhjustavad alumiiniumpinnal korrosiooni.  Seepärast tuleb alumiiniumpindade õgvendamisel kasutada kattega tööriistu, näiteks plastkattega vasaraid ja alaseid.

Ehitus → Plekkseppa eriala
11 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Garneerimisvahendi

lõikamiseks. · Oliivikulp ­ oliivide hõlpsamaks välja võtmiseks purgist või muust nõus. Oliivikulp on väike kulp, mille põhjas on augud liigse vedeliku või õli välja voolamiseks. · Kiivilusikas - kiivilusikal on ühe külje peal tera, millega kiivi pooleks lõigata ning lusikas viljaliha väljalõikamiseks või söömiseks. Võib olla valmistatud ka plastikust. · Jäätisekulp ­ lusika kujuga kulp, mille abil vormitakse jäätisest pallikesi. Kasutatakse ka melonist pallide lõikamiseks ning trühvlite, pralineede ja muude maiustuste vormimiseks. 1.3 RIIVID Riive kasutatakse erinevate toiduainete riivimiseks, neist peenikeste ribade või puru saamiseks. 6

Toit → Köögi õpetus
16 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Soojusenergia olemus, muutumise viisid ja soojuslikud nähtused

aineosakeste vastasmõju (molekulidevaheliste põrgete) tagajärjel. Soojusjuhtivus on konvektsiooni ja soojuskiirguse kõrval üks soojusülekande vorme. Soojusjuhtivus toimib eeskätt tahketes kehades ja vähesel määral ka vedelikes, kuid peaaegu puudub gaasides. Kehade soojusjuhtivusega puutuvad inimesed kokku iga päev. Kui näiteks külm lusikas asetada kuuma vette, siis kõigepealt soojeneb vees olev osa, seejärel kandub soojus piki lusika vart edasi ja me tunneme, kuidas lusika vars muutub tasapisi soojaks. Soojuskiirgus Soojuskiirgus on absoluutsest nullist kõrgemal temperatuuril olevate kehade poolt kiiratav elektromagnetiline kiirgus.[3] See on soojusenergia muundumine elektromagnetiliseks energiaks. Soojusenergia on aatomite ja molekulide juhusliku liikumise kineetilise energia keskmine. Aatomid ja molekulid koosnevad laetud osakestest, näiteks prootonitest ja elektronidest, ning nende ostsilleerimine tekitab elektri- ja magnetvälja

Füüsika → Soojusnähtused
6 allalaadimist
thumbnail
1
rtf

Energialiikide mõisted

liikumisest teiste kehade suhtes (tähis Ek, ühik 1J, Ek=m*v2) võimsus-füüsikaline suurus, mis näitab, kui palju tööd mingi jõud ajaühiku jooksul teeb (tähis N, ühik 1W, N=F*v) kasutegur- kasuliku töö ja masinale või seadmele antud koguenergia suhe (tähis , ühik %, =Akas/Akogu * 100%) tehakse tööd-lift tõuseb hoone tippu(veojõud),jääpurikas kukub katuselt(raskusjõud),auto rattad teevad kohapeal ringe(veojõud),tüdruk tõstab lusika maast lauale(tõstejõud) ei tehta tööd- mees tõstab kappi,kapp ei liigu(-). milline energia?-painutatud puuoks POT, lendav lennuk KIN, jääl libisev litter KIN, kõrvale kallutatud pendel POT, täis pumbatud autorehv POT. energia muutumine-lennuk kukub alla POT-KIN, lennuk tõuseb lendu KIN-POT, pendli võnkumine POT- KIN, KIN-POT. ül1. Kui palju tuleb teha tööd, et panna autot, mille mass on 3t suurendama oma kiirust 36km/h kuni 72km/h? v1=36km/h=10m/s, v2=72km/h=20m/s, m=3t=3000kg, A=

Füüsika → Füüsika
7 allalaadimist
thumbnail
11
odt

„Vana Tallinn“

Kaunistada apelsinisektoriga. SUNSET CREAM Vana Tallinn Cream 2 cl Vana Tallinn 2 cl Viru Valge Vanilla 2 cl Jõhvikamahl 8 cl Valmistamine:segada kõik komponendid seikeris või mikseris ja valada koos jääga eksootilise joogi klaasi. Kaunistada maasika ja füüsaliga SWEET CREAM Vana Tallinn Cream 4 cl, Jää TALLINN PÕLEB Vana Tallinn Cream 2 cl, Vana Tallinn 2 cl Valmistamine:valada Vana Tallinn Cream shot-klaasi. Seejärel valada Vana Tallinn lusika pealt kooreliköörile nii, et moodustuks kaks kihti. Süüdata pindmine kiht põlema ja nautida jooki kõrrega. 8 Auhinnad The International Wine and Spirit Competition 2006 pronksmedal Estonian Spirit Challenge 2006 - kuldmedal Tunnustatud Maitse 2005 Eesti Parim Alkohoolne Jook 2001 ­ hõbemärk Eesti Parim Jook 2001 ­ kuldmärk

Toit → Joogiõpetus
18 allalaadimist
thumbnail
16
ppt

RESTORANIDE KIRJELDUS

• Lahtioleku ajad: E-L 12-23 • P 12-21 • “Maitsev toit, hea vein, õdus atmosfäär ja kaminatuli - mida hing veel ihkaks!?” • Me mõistame hinnata head olemist ja kuidas selle loomise juures on lisaks toidule oluline ka selle paigutamine õigesse ruumi, õigele lauale, kantuna ette õige inimeste poolt, panna seda saatma õige muusika ja sobivad veinid. Hea toit ei pea kõnelema vaid maitsete keeles, see võib olla tõeline elamus ja nauding, mis on Lusika õdusas embuses lausa iseenesest mõistetav. Me ei karda ennast ületada, sest lõppude lõpuks - ei söögilaua ääres ega köögis pole asju, millega Lusikas hakkama ei saaks.

Majandus → Teenindus
3 allalaadimist
thumbnail
1
rtf

Baaritöö ja baaritöö vahendid

sattumist klaasi. Kutselised baarmanid kasutavad bostoni shakerit.. mis koosneb kahest ühesuurusest osast millest üks on klaasist ja teine roostevabast terasest. Bostoni Shaker asendab nii segamisklaasi kui ka kolmeosalist shakerit. Bostoni shakeris puudub sõel. Segamisklaas- vajalik kokteilide segamiseks ja segamisklaasi maht on 75 cl.võiks olla klaasist , käepideme ja tilaga.. kokteilide segamiseks vajatakse 25 cm pikkust lusikat. tähtis see et ulatuks klaasi põhjani. võiks olla lusika teises osas plaadiga otsik .. millega saa siis põhjast suhkrut purustada vms ... jookide välja valamiseks vajatakse baarisõela. mõõdunõu (mensuur ) vajame 2 ,4 ja 6 cl mõõdunõusid . võiks olla veel 10 cl on 1 tl mõõdunõu Jäänõud - jää säilitamiseks kokteilide segamise ajal on vaja jääämbrit millel oleks peal kaas.. jääämbri põhjas on võre ,et jää ei liguneks oma sula vee seees.. jääd võetakse

Toit → Kokk
6 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Eelkatted

· võinuga, mis asetatakse leivataldriku äärele, · valge veini klaas. Konkreetne eelkatte valik oleneb klientide tüüpilisest nõudlusest. Kohivi - teelaua eelkatte Kohvi- ja teelaua eelkate oleneb sellest, mida nende jookide juurde tellitakse. Kui tellitakse ainult kuum jook, asetatakse tass otse kliendi ette, tassikõrv ja alustassile asetatud lusika vars paremale. Kui kuuma joogi kõrvale tellitakse käest söödavaid tooteid (saiakesed, pirukad), pannakse tassist vasakule leivataldrik. Kui joogi kõrvale tellitud toite süüakse söögiriistadega (nt torti koogikahvliga), siis pannakse otse kliendi ette madal dessert- või koogitaldrik, selle kõrvale või ette vastavad söömisriistad ja paremale poole kohvi- või teetass. Likööri- või konjakiklaas asetatakse tassist üles paremale

Toit → Kokandus
25 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Turgenevi proosaluule

Künnise sees ootab teda ees külm, nälg, vihavaen, teotus, põlgus, ülekohus, vangipõli, haigus ja koguni surm. Tüdruk teab seda ja tal on ükskõik. Ta tahab võtta vastu kõik kannatused. Üle künnise astudes võib tüdruk astuda usu ka sellesse, millesse praegu usub. Ja neiu astub üle künnise. ,,LEEM" Lesknaisel suri ta ainus poeg. Poeg oli kahekümne aastane, üle küla töömees. Mõisaproua läks matusepäeval teda vaatama. Eit seisis keset tuba ja sõi hapukapsaleent, lusikas lusika järel. Eide silmad olid punased ja ära nutetud. Mõisaprua imestas, kuidas ta saab leent süüa, endal poeg surnud. Ta küsis naiselt, kas ta üldse ei armastanud oma poega, et sööb? Eit hakkas nutma ja ütles, et ega leem või raisku minna, seal ju sool sees. Mõisaproua jaoks oli sool aga odav asi. ,,SFINKS" Egiptuse liivakõrvel asub sfinks. Mida ta ometi öelda tahab? Midagi tahab ta ju ometi öelda? Aga seda teab ainult Oidipus. Ohooo..

Kirjandus → Kirjandus
45 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Prantsuse köögi ülevaade

Piim pärineb Franche-Comté aladelt. Teisel pool mäge, Sveitsis tehakse samadel alustel pastöriseeritud juustu. Juust on müügil puidukoorest silindris. Seadus sätestab valmistamisperioodi ­ septembrist märtsini. Kevadisest ja suvisest piimast tohib toota Gruyere'i ja Comtéd. Sööma hakates jätke juust silindrisse, eemaldage keskelt tihe valkjashalli pinnaga koorik ja võtke lusika või saiatükiga keskelt täiesti vedelat, kreemjat puidu- ja lillelõhnalist juustu. Hea kvaliteediga juustus on tunda käimasolevat käärimisprotsessi. · Nizza salat keeda kartulid, keeda rohelised oad vees ja jahuta külma veega, viiluta karutlid , tükelda oad, rebi salatilehed, poolita tomatid, tõsta komponentidele ansoovisefileed, tuunikalatükid, lõigatud keedumunad, oliivid, kapparid kastmeained segada ja salatile valada

Toit → Kokandus
11 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Prantsuse köök

Creme Brulee Valmistusained 6 munakollast 40 g suhkrut 500 ml rõõska koort 2 vanilje kauna Valmistusviis 1. Esmalt pane ahi sooja 170 °C juurde. Sega omavahel munakollased ja suhkur seni kuni suhkru kristallid on sulanud. 2. Kuumuta koor paksupõhjalises potis koos vaniljekaunadega. Kui koor on keema tõusnud lisa munakollase ja suhkru segu. Keera pliidil kuumus vaiksemaks ja sega intensiivselt nii, et munasegu ei läheks tükki. 3. Võta ja pane lusika selg kreemi sisse. Kui kreem katab lusika selja ilusti ühtlaselt ära on kreem valmis. 4. Jahuta kreem külmas jäävannis või külmikus, seda aeg-ajalt segades. 5. Vala ahjuvormi põhja sooja vett ja pane brülée vormid omakorda ahjuvormi. Kalla jahtunud kreem vormidesse ja pane ahju ning küpseta 20 minutit. 6. Enne serveerimist lase brûléel jahtuda. Jahtunud brûléel karamelliseeri suhkur brûlée pinnal kas gaasipõleti või ahjugrilli abil

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
59 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Põhjapõdrad esitlus

Euraasia põhjapõtru nimetatakse porodeks, PõhjaAmeerika metsikuid põhjapõtru kaributeks. Elupaigaks on okasmets, tundrud, alpiinne ja arktiline tundra. Osa asurkondadest rändab: suveks lagetundrasse ja talveks metsatundrasse. JALAD pikk kere ja kael, jalad suhteliselt lühikesed. eriti lühikeste jalgadega põhjapõdrad elavad teravmägedel. Põhjapõdra keskmiste varvaste sõrad on suured, laiad ja kühvlina kõverdunud. kaks sõrga koos moodustavad nagu suure lusika, millega on hea lund kraapida. Teravmägede põhjapõdrad Põhjapõdra sõrg KARVASTIK Põhjapõdra talvekarvastik on pikk, eriti kaelal. Jäme karvasüdamik on täidetud õhuga, seetõttu on ta väga kerge ja soe. Jalgu katavad lühikesed tugevad karvad. Suvekarvastik on hoopis lühem ja pehmem, ühetooniliselt hele või hallikaspruun. Talvekarvastik on muutlikum: tumedast kuni peaaegu valgeni, tihti heledate ja tumedate laikudega kirju.

Bioloogia → Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Flambeerimine

Kirjeldus: Rooga Alkoholi kastma, alkoholiga piserdama ja seejärel läitma. Eesmärgiks on anda roale alkoholi maitse ilma alkoholi endata, mis kuumutamisel aurub. Kõige efektsem on flambeerida rooga külaliste nähes. Flambeerimisega peab olema väga ettevaatlik, soovitav on seda teha spetsiaalsel serveerimislaual söögilauast veidi eemal. Mitte mingil juhul ära liiguta taldrikut flambeerimise ajal! Soovitav on läheduses hoida ka suuremat sorti metallkaant - juhuks, kui flambeerimine kontrolli alt väljub. Flambeerimiseks peab Alkohol olema vähemalt 40% (mahuprotsent). Mida kangem alkohol, seda kauem leegid kestavad. Sobivad erinevad Brändid (sh maitsestatud), Konjak, tume Rumm, Viski, Grand Marnier, Cointreau, Triple Sec. Flambeerimine: Esmalt kuumuta alkohol piisavalt soojaks (st, kuni eralduvad aurud). Liigsel kuumutamisel alkohol aurustub ja flambeerimine ebaõnnestub. Kuumutamiseks vala nõutud alkoholikogus väikesesse potti. Tõsta pott n...

Toit → Kokandus
18 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Termodünaamika 2. printsiip

heitgaasid. Rudolf Clausius on öelnud , et soojus ei saa iseenesest üle minna külmemalt kehalt kuumemale. Iseeneslik üleminek on üleminek , mis leiab aset suletud süsteemis. Süsteem on suletud siis , kui ta on süsteemivälistest objektidest soojuslikult isoleeritud ja süsteem ei tee välisjõudude vastu tööd. Suletud süsteemis , milles on kuumi ja jahedaid kehi , saavad kuumad kehad vaid jahtuda ja külmad kehad soojeneda. Näiteks pannes külma lusika kuuma teetassi, muutub lusikas kuumaks. Kui jätta soe toit tükiks ajaks seisma , jahtub see ära ning on mõne hetke pärast külm. Entroopia mängib osa ka keemilistes reaktsioonides. Paljud reaktsioonid suurendavad entroopiat, muutes keemilise energia soojuseks, mis kandub ümbruskonda laiali. Mõnede reaktsioonide korral vabanevad gaasid, mis on vedelikest või tahketest kehadest vähem korrapärased.

Füüsika → Füüsika
19 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Kütused ja põlemisteooria praktikum 1 - TAHKEKÜTUSE NIISKUSE MÄÄRAMINE

Elektriline kuivatuskapp 2. Kaantega suletavad klaasid 3. Elavhõbedatermomeeter 4. Analüütilised kaalud, vihid 5. Eksikaator 6. Lusikas või labidas kaalutise võtmiseks 7. Pihid Töö käik Kütuse analüütilise niiskuse määramise põhimeetodi sedastab GOST 11014-70. Tahkekütuse niiskus määratakse kütuse kaalutise kaalukaotusest selle kuivatamisel kuivatuskapis temperatuuril 105....110 ○C. Kütuse analüütiline proov segatakse avatud purgis lusika või labidakesega ja seejärel erinevast sõgavusest 2...3 kohast kütuse kaalutisega kogusest 1 ± 0,1 g (kaalumise täpsus 0,0002 g) ja paigutatakse eelnevalt kaalutud klaasi. Pärast kaalumist kütus kiht klaasis tasandatakse kerge raputamisega. Niiskus määratakse paralleelselt kahe kaalutisega. Klaasid kütuse kaalutistega asetatakse 105...110 ○C – ni kuumutatud kuivatusahju ja kuivatatakse sellel temperatuuril 30 minutit.

Füüsika → Füüsika
11 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Kütused ja põlemisteooria praktikum 3 - TAHKEKÜTUSE TUHASISALDUSE MÄÄRAMINE

Tööks vajalikud vahendid 1. Elektriline muhvelahi 2. Marmortiiglid, mis on eelnevalt kuumutatud püsiva massini 3. 5 mm paksune keraamiline või roostevabast terasest plaat 4. Lusikas või labidas kaalutise võtmiseks 5. Pihid tiiglite tõstmiseks 6. Analüütilised kaalud 7. Eksikaator Töö käik Siinjuures tuuakse ära tuhasisalduse määramise kiirendatud meetod GOST 11022 ­ 75 järgi. Kütuse analüütilist proovi segatakse avatud purgis lusika või labidakesega, misjärel võetakse erinevast sügavusest 2...3 kohast kaalutised 1 ± 0,1 g ja paigutatakse eelnevalt kaalutud tiiglitesse. Kütus peab paiknema tiiglis ühtlase kihina. Tuhasisaldus määratakse paralleelselt kahe kaalutisega. Muhvelahi peab olema eelnevalt kuumutatud temperatuurini 850...870 C. Ahjuuks avatakse ja plaat tiiglitega asetatakse ahju ukseavasse. Seal hoitakse plaati söe ja antratsiidi tuhastamisel 3 minutit ja 5 minutit põlevkivi tuhastamisel

Füüsika → Füüsika
25 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Laua eelkate

leib, sai või pannkook Forell kodujuustuga forelli filee kodujuust värske till mugulsibul petersell juust atleet Banaanikreem muna piim banaan sidrunikoor rosinad kohv tee klientideks on mees ja naine! Lauakatmine 1. Paigutan laua õigele kohale kontrollin et laud ei jääks kõikuma 2. Pühin laua 3. Linutan laua 4. Asetan toolid omale kohale 5. Paigutan kohataldriku 6. Asetan pearoa noa ja kahvli 7. Asetan eelroa kahvli 8. Asetan desserdi lusika 9. Lisan ka klaasid, vee jaoks 10. Asetan punaseveini klaasi 11. Valgeveini klaas, kalakõrvale 12. Dessertveini klaas, desserdi kõrvale Teenindamine 1. Kliendid saabuvad saali tervitan ning juhatan nad lauda aitan nad istuma ulatan neile menüü vasakult poolt, küsin kas soovib midagi juua, jätan ta menüüga tutvuma 2. Serveerin joogi paremalt poolt. 3. Kokk seab klientidele valmis esmalt salati,

Turism → Restoraniteenindus
66 allalaadimist
thumbnail
13
odp

Männivaik

puitpindade viimistlemiseks välistingimustes. Sobib ka eelnevalt viimistletud puidule tingimusel, et kasutatud aine ei ole tekitanud puidu pinnale kaitsekilet. Ravimid kurguhaiguse puhul võetud palavat männivaiku tulise viina või piirituse ja puskariga. Männivaik lahustada piirituses. Võtta keeva vett pool teeklaasi. Lahustatud vaiku piirituses tilgutada ~20 tilka kuuma vette. Segada teelusikaga. Vaik kämpub uuesti ümber lusika, kuid vesi muutub piimjaks. See vedelik ära juua - hea vahend külmetuse, kurguhaiguste, palaviku vastu. Männi vaigukäigud lähivaates (suurendus 400 X): vasakul pikilõige, paremal ristlõige. Vaik moodustub vaigukäikudes Okaspuude pikad torukujulised vaigukäigud on vooderdatud lamedate näärmerakkudega. Vaigukäigud kujunevad rakkude eemaldumisel üksteisest ning paiknevad puidus nii horisontaalselt kui ka vertikaalselt, moodustades ühendatud käigustiku

Varia → Kategoriseerimata
8 allalaadimist
thumbnail
4
xlsx

Perekond KUUSK

Ladina keelne Ühe- või Igi- või Sugukond Perekond Liik Areaal (Päritolu) Areaal Eestis Võrse nimetus kahekojaline suvehaljas Taiga, Põhja-ja KUUSK Helepruun, Männilised Harilik kuusk abies Kesk-Euroopa 1 igi (Picea) karvane kuni Kaug-Ida Kanada Põhja-Ameerika ...

Metsandus → Dendroloogia
69 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Tai rahvusköök

 Lisaks lõhnale ja värskusele hindavad taid kõrgelt ka toidu kaunist ja elegantset serveerimist. Isegi tagasihoidlikke roogi pakutakse sageli lilleõite või värskete juur- ja puuviljade rosettidega kaunistatult. Etiketirituaalid  Mõned etiketirituaalid, mida Taisse minnes peaks järgima: Taid söövad kahvli ja lusikaga, kahvel vasakus ja lusikas paremas käes. (kahvlit kasutatakse toidu lusika peale lükkamiseks)  Kuna toit – eriti liha, lõigatakse enne valmistamist tükkideks, siis pole nuga vaja.  söögipulki pruugitakse Hiina päritoluga roogade nagu näiteks riisijahust nuudlite söömisel.  Teiseks erandiks Läänest tulnud inimestele on kleepriis (khao niaw), mida süüakse näppude vahelt suhu pistes.  Toitu serveeritakse Tais tavaliselt mitme suure nõuga.

Toit → Toit ja toitumine
4 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Maardu järve tekkimine

Samal ajal otsustas ta kuulata millest selle linna rahvas räägib. Kõik rääkisid peaaegu ühest ja samast asjast, nimelt linna uppumisest vihma pärast. Vanamehel tekkis tahe aidata linna elanike, muidugi koos sellega tahtis ta natuke kuulsust. Ta hakkas mõtlema, kuidas võiks neile aidata. Kuid pähe ei tulnud ühtegi mõtet, ta jätkas enda supi söömist. Äkki tekkis kõrtsi katuses väike pragu kust hakkas vesi tilkuma. Vee tilk kukkus lusika peale ja veeres tasapisi taldriku sisse. Vanamees jälgis kogu seda asja ja tal tuligi pähe suurepärane idee. Järgmisel vihmasel päeval kogunes rahvas turuplatsile et arutada linna uppumist. Siin vanamees pakkuski enda idee – kaevata välja suure augu. See idee meeldis kõikidele, kuid oli suur prombleem. Keegi ei viitsinud seda kaevata. Vanamees mõistis et üksinda ta seda välja ei kaeva ja läks nukralt koju. Järgmisel veel vihmasemal päeval läks vanamees metsa jalutama

Kirjandus → Kirjandus
2 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Nimed marmortahvlil

13)Tal oli häbi sellepärast, et ta pole seisnud surmaga silmitsi, pole võidelnud vaenlastega, pole võidelnud mehiselt ja purustanud vabariigi ümbritsevat punast poolrõngast. Ta mõtles endast, et ta on memmepoeg, kes on jooksnud isa-ema selja taha varju 2.osa 14)kas jääda isale ja emale toeks 15) et ta läheb Eesti iseseisvust kaitsma. 16)püss, presendist padrunitasku, seljakoti, plekist supikatla ja puust sõduri lusika. Riiki käest. 17)Oli hirmul, uudishimulik ja kohati ei huvitanud 18) kartsid ja põgenesid, kuid asjatult. 19),,Tulgu, mis tuleb, poisid ja olgu me saatus, nüüd siin metsas, mis tahes, aga elusalt ärgu andku keegi end vaenlase kätte. Kui juba kord surema peab, eks ole siis ausam ja mehisem surra võitluses kui lasta end vangina tappa 20)punased tegid vangidega Tartus ja Rakveres tappatöid nendega. Vangid tappeti. 21)Lätlasi, 3.osa

Kirjandus → Kirjandus
87 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Lapsearengu analüüs

Vaatluses osalesid lapse ema. Mina olen lapsele tädi. Vaatlesin, kuidas laps sööb ja mängib. Vaatlus kestab umbes 40 minutit. Kirjeldav osa Katja istub juba oma koha peal laua taga ja ootab süüa. Küsib emalt, kaua veel läheb. Ema vastab, et natuke veel. Laps noogutab ja hakkab rääkima mulle, et tal on uus lilla mänguhobune. Küsib ema käest, ksa ta tohib hobust mulle näidata. Ema keelab, sest kohe saab süüa, lubab hiljem näidata. Ema tõstab toidu lauale, annab Katjale lusika. Katja hakkab kohe sööma, ümiseb aegajalt mingit laulu. Pere koer tuleb laua juurde ja vaatab Katjale otsa. Katja ütleb koerale mkmmm. Ema ajab koera minema. Laps vaatab mulle otsa ja naeratab, ütleb, et koerale ei tohi süüa anda lauast. Lõpetab söömise ning ütleb, et ta on lasteaias kõige kiirem sööja. Küsib emalt, kas kasvataja ikka ütles talle ka, et Katja on kõige kiirem sööja. ,,Jah, ütles," vastab ema. Katja küsib, kas ta tohib nüüd mängima minna. Ema lubab

Psühholoogia → Psühholoogia
62 allalaadimist
thumbnail
8
odt

Haistmismeel

4 Katse Nagu eespool mainitud, peab katses olema 25 nuusutavad asja. Asjad mida nuusutatakse on täiesti ise valitud. Hüpotees Inimese nina eristab paremini keemilisi ained ning ei suuda üle 10 asja järjest nuusutada. Katsekäik Katse ajaks seon oma silmad kinni nii, et ma ei näeks, milline toiduaine parajasti käsil on. Katseajal ulatab paariline mulle lusika peal toiduaine nuusutamiseks. Minul on aega 3 sekundit, et toiduaine ära arvata. Vastused paneb paariline paberile kirja. Vaja läheb: Lusikas Pliiats Tabel Minud valitud ained katseks: küüslauk sibul kookosõli äädikas Cillitbang Fairy mandliõli Parfüüm 1 Parfüüm 2 Parfüüm 3 sardiinid mesi keefir piim suitsujuust

Bioloogia → Bioloogia
42 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Minu toitumine

Ma armastan süüa magusaid toite. Ikka hea ju vahetunnis šnickersit näksida. Aga proovin nüüd ka seda magusaisu ohjeldada, mis on väga raske. Rohkem rõhku panen ikka puuviljadele. Muidugi ei tohiks minu arvates kogu aeg ainult õuna süüa, või siis ainult banaani, vaid ikka mitmekesiselt. Üks päev ühte, teine päev teist. Kui ma kuu aega tagasi kühveldasin teele tavaliselt 4 lusikatäit suhkrut siis nüüd olen seda vähendanud kahe ja poole lusika peale, ning kasutan pruuni suhkrut. Kuigi tee ei tundu üldse maitsev, kui suhkrut pole peab siiski ära kannatama. Gaasilisi jooke ma vahetevahel tarbin, kuid üldiselt eelistan siirupi ja veega ise jooki teha. Energiajooki pole ma elus kordagi joonud ning arvatavasti ei hakka jooma ka, sest need energiajoogid pole kasulikud ning neil on kõvasti kaffeiini ja suhkrut sisse topitud. Hapukoor on minu lemmik lisand peaaegu igale toidule. Ausalt, aga ega see ka ei ole

Sport → Toit, toitumine ja sportlik...
3 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Suhkur

Tarretisesuhkurut on lihtne kasutada ja selle abil saab puuvilja- või marjakattega kihilistele kookidele, tortidele, küpsistele ja pirukatele luua isuäratava pinna. Ei sobi piima sisaldavate segude tarretamiseks. Tarretisesuhkur lisatakse keeva vette. Kui segu uuesti keema hakkab, tuleb nõu pliidilt tõsta ja lasta segul enne marjadele või puuviljadele laotamist mõni minut jahtuda. Segu on kõige parem määrida lusika või spetsiaalse määrijaga. Kui segu laotamise ajal liialt tarduma kipub, võib selle uuesti vedelaks kuumutada. o Vaniliinsuhkur ja vanillsuhkur ­ vanilliinsuhkru saamiseks immutatakse suhkurkristallid sünteetilise vanilliasendajaga, vanillsuhkur aga saadakse ehtsa vanillikupra suhkrus hoidmisel. o Moosisuhkur ­ tavalisele peensuhkrule on lisatud sidrunhapet, kaaliumsorbaati ja puuviljadest valmistatud pektiini

Keemia → Keemia
71 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Dünaamika

Ühtlaselt muutuv liikumine. Ühtlaselt muutuvaks liikumiseks nimetatakse liikumist, mille korral mistahes võrdsetes ajavahemikes keha kiirus muutub võrdsete suuruste võrra. Ühtalselt muutuvat liikumist nimetatakse ka kiirendusega liikumiseks. Jaguneb: 1. ühtlaselt kiirenev liikumine 2. ühtlaselt aeglustuv liikumine 3. ühtlane liikumine Kiirendus on füüsikaline suurus, mis iseloomustab ühtlaselt muutuvat liikumist ja näitab kui palju muutub keha kiirus ühes ajavahemikus. Kiirenduse tähis a Valem : Ühik: Liikumisvõrrand. Liikuva keha poolt läbitud teepikkust saab arvutada liikumisvõrrandi abil. S=teepikkus Vo=algkiirus A=kiirendus Xo=algkoordinaat T=aeg V=lõppkiirus Valem: Näited: Dünaamika: Dünaamika- füüsika osa, mis uurib kehade vahelist vastasmõju. Külgetõmbejõud Hõõrejõud Elastsusjõud Veojõud Newtoni seadused: 1.seadus: on olemas sellised taustsüsteemid, mille suhtes keha seisab paigal või liigub ühtlase ...

Füüsika → Füüsika
33 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Köögis kasutatavad garneerimistöövahendid

Mõnel sõelal on ka metallist aas, mille abil saab seda kastruli või kausi äärele tasakaalu seada. Jämeda võrgusilmaga sõelad on käepärased blanseeritud köögiviljade käsitsemiseks, aidates need keevast veest kiiresti jäävanni tõsta. Peene silmaga sõelad sobivad kastmetest ja püreesuppidest tükkide eemaldamiseks, andes toidule ühtlase konsistentsi. Tugeva konstruktsiooniga mudelid sobivad koguni pehmemate toiduainete püreestamiseks, kui need suure lusika seljaga läbi sõela suruda. Koonussõelad Need sõelad on valmistatud roostevabast terasest, tinutatud terasest või tillukeste avadega perforeeritud alumiiniumist. Neid kasutatakse lisaks tahkete ainete vedelikest eemaldamisele peamiselt pehmeks keedetud köögi-või puuviljade püreestamiseks sarnaselt peenele koonussõelale. Vahukulp Vahukulp on metall-lusika ja sõela või kurna ristand. Pika käepideme lõpus on madal metallkaha, millesse on stantsitud tillukesed augud

Turism → Puhastusteenindus
26 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Laps ja tema arengu etapid

struktuurist, kõneleb seostatult, kasutades keele grammatilisi vorme; · nimetab tegevusi pildil; · Teab enda ja oma lähedaste nimesid Sotsiaalne areng: · saab aru tunnetest! Kui isegi ei saa siis tasub küsida ning seletada. · käitub enamasti täiskasvanu korralduse järgi; · toob palutud asja, kutsub soovitud isiku juhendamise järgi; · paneb oma asjad kokku meeldetuletamisel, riided nagisse; · sööb ise lusika ja kahvliga, joob tassist; · peseb käsi, nägu, hambaid; kuivatab käsi ja nägu; · paneb sokid ja jalanõud jalga. Viieaastane laps: Kehaline areng: · valitseb oma liigutusi koordinatsiooni ja tasakaalu nõudvate harjutuste täitmisel: kõnnib pingil ja kikivarvul, hüppab kohapeal ja edasi liikudes, ka üle madala nööri, seisab ja hüppab ühel jalal, sõidab (kolmerattalise) jalgrattaga jms;

Ühiskond → Perekonnaõpetus
158 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Loodusõpetuse 7.klassi tasemetööks kordamine

18)Erinevate jõudude avaldumine looduses. Maa tõmbab kehasid enda poole, seda nimetatakse raskusjõuks. ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________ 19) Soojusülekanne ehk soojusliikumine ühelt kehalt teisele. Soojus liigub soojemalt kehalt külmemale. Nt: Kui sul on tuline tee ja asetad tee sisse jaheda lusika, siis läheb lusikas kuumaks. 20) Njuutoni 3 seadus. Newtoni esimene seadus ehk inertsiseadus väidab, et keha liigub ühtlaselt sirgjooneliselt või seisab paigal, kui talle mõjuvate jõudude resultant võrdub nulliga. Newtoni teine seadus väidab, et kehale mõjuv resultantjõud on võrdne keha massi ja kiirenduse korrutisega. Newtoni kolmas seadus väidab, et kaks keha mõjutavad teineteist jõududega, mis on suuruselt võrdsed ja suunalt vastupidised. 21) Põlemine kui protsess.

Loodus → Loodusõpetus
132 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Magustoidud

Magustoidud 1. Millise nimetusega on veel magustoidud antud? Desserdid, järelroad 2. Kuidas jagunevad magustoidud serveerimis temp järgi? Too iga jaotuse kohta 2 näidet! Külmad magustoidud 10 ­ 14 kraadi: tarretised, kopmotid Soojad magusroad 65 kraadi: pannkoogid, pudrud Külmutatud magusroad -14 kraadi: jäätised, parfeed 3. Millised magustoidud sobivad pidulike ainete puhul,millised tavalise toidukorral? Pidulikud:parfeed,kreemid,tarretised,kook kastemega. Tavalised:kissellid,mannavaht,vormiroad,pannkoogid. 4. Milliseid nõusid kasutatakse magustoitude serveerimisel? Kausid,pokaalid,lusikad,taldrikud,deserditaldrikud 5. Milles seisneb puuviljade,marjade eeltöötlemine? Pesemine,koorimine.Ananassil eemaldame südamiku.Õun,pirn,banaan,avokaado- hapustatud vees hoida. 6. Kuidas toimub avokaadol kivi eemaldamine? 7. Kuidas toimub viinamarjade eeltöötle...

Toit → Kokandus
38 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Joogiõpetus: kohv

7. Milliseid komponente ja töövahendeid vajad presskannukohvi valmistamiseks? Kirjelda lühidalt kohvivalmistamist (vee temperatuur, kuidas valad, kaua tõmbab) ja serveerimist. (kus pool tassi sang on? kus on lusikas, suhkur? koorekann? ) Töövahendid: Presskann, supilusikas Komponendid: Kohv Vee temperatuur: 90-35 kraadi Valan ringi ratast, et kogu pind saaks kaetud. Tõmbab 4-5 min. Siis vajutan alla. Serveerimine- tassi sang paremal pool, lusika vars samuti paremal(tassi üleval). Kohvitassil on all alustaldrik. Kohv, suhkur ja koorekann viia kandikul lauda. 8. Kui palju kohvi läheb liiter vee kohta? 1l kohta läheb 60g kohvi. 9. kui kaua tõmbab roheline-/must-/puuviljatee Roheline tee-2-3min Must tee-2-4min Puuviljatee-8-10min 10. Mis temperatuur on teeveel? 75kraadi

Toit → Joogiõpetus
8 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Maa kui süsteem

tekib laviin, saab lumi kineetiline energia. 2. Elastsusenergia ­ tuleneb molekulide võimest venida, kokku suruda nt. maakoore liikumine (kerkib/ei kerki) 3. Keemiline energia ­ keemiliste sidemetega ainesse talletatud energia nt. tuumaenergia, gaasi, nafta, bensiini põletamine -> saame energiat 4. Siseenergia (soojusenergia) ­ iga keha molekuli kineetiline + potentsiaalne energia. Kandub ühest kohast teise temperatuuride vahe tõttu. nt. kuum lusika s+ külm käsi -> lusikalt kandub käele energia -> tunneme sooja 5. Kiirgus ­ energia kandumine soojemast piirkonnast jahedamasse elektromagnetlainete vahendusel 6. Laineenergia ­ teisenenud energialiik, saadud a) gravitatsioonienergiast nt tõus/mõõn b) kineetilisest energiast nt tuul, vette visatud kivi tekitavad lained c) soojusenergiast nt hoovused Maa teke ja areng * 12-15 miljardit aasta tagasi ­ Suur Pauk ( Üks või mitu supernoovat plahvatasid,

Geograafia → Geograafia
70 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Taignad

munavalgest, sega, lisa sõelutud jahu ja tärklise segu ning alles siis sega ettevaatlikult sisse ülejäänud ¾ munavalgest Keedutaigna valmistamine:Kuumuta piim keemiseni, lisa sool ja rasv, lisa korraga jahu, sega hästi keeda paar minutit, kuni taigen moodustab ühtse keedunõust eralduva tombu, jahuta 60 70°Cni, lisa ükshaaval munad, iga järgnev muna taignaga täiesti läbi segades, valmis taigen peab olema veidi läikiv ja ühtlaselt paks, koogid vormi kahe lusika abil või kasutades taignapritsi. Küpseta ahjus. Filotaigna valmistus: Pane 0,5 kl jahu kõrvale, seda läheb sõtkumisel vaja. Sõtku ülejäänud jahust, õlist, äädikast ja soolast pehme taigen. Vormi taignapall ja pane tunniks ajaks sügavkülmutusse. Tunni aja pärast raputa taignapall jahuga üle ja jaga kahekümneks võrdseks osaks. Rulli iga osa õhukeseks umbes 23 mm paksuseks leheks. Kata rullitud taignalehed märja käterätiga.

Toit → Kokandus
40 allalaadimist
thumbnail
3
rtf

Kuidas saada lihtsalt nohust lahti

Kuidas saada lihtsalt nohust lahti Nina limaskestas asuvad näärmed eritavad umbkaudu 1-2 liitrit lima ööpäevas. Lima ülesandeks on nina seestpoolt niisutada ja puhastada, samuti infektsioonide vastu võidelda. Kui ninas asuvad väikesed veresooned laienevad, tekib limaskesta turse, mille tulemuseks ongi kinnine nina. Kui limaskestale satuvad bakterid ja haigusetekitajad, üritab keha nende vastu võidelda, suurendades lima hulka, mistõttu hakkab nina "jooksma". Tänapäeval on nohu leevendamiseks olemas väga palju apteegivahendeid alates tilkadest ja lõpetades tablettidega. Enne aga, kui ummisjalu apteeki ruttad ja käe värviliste tablettide poole sirutad, loe, kuidas saad end ise kodus aidata. 1.Joo palju vedelikku, olgu selleks siis vesi, tee või mahl. Niimoodi niisutad nina seestpoolt, ennetad limaskesta tundlikuks ja kuivaks muutumist ning koorikute tekkimist. Samas väldi "kuivatavaid" jooke nagu alkohol ja kohv...

Meditsiin → Meditsiiniteadus
18 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Kalaroad

7. Jõekarbid- kontrollitakse enne töötlemist, kui karp sulgub koputades kiiresti, on see elus, seega kasutamiskõlblik. Pestakse jooksva vee all harjaga, kraabitakse nende pind noaga puhtaks. 8. Tigu- hõõrutakse esmalt jämeda soolaga, seejärel leotakse lima eemaldamiseks 3 tundi külmasvees, millele lisatakse äädikat ja soola. 9. Kalamari- Niisk eemaldada kalast ettevaatlikult, klme avada ettevaatlikult veresooni lühkumata, mari vajutada ettevaatlikult lusika abiga marjakurnast välja. 10. Koorikloomad- värskuse põhiliseks tunnuseks on nende kõhu alla pöördunud saba-sirgunud saba on surnud kooriklooma tunnus. Koorikloomade keetmisel soovitatakse neid eelnevalt uimastada, hoides neid 5 minutit soolvees. ( 4 osa vett, 1 osa soola) Teise meetodina kasutatakse kooriloomade asetamist külma vette, vee kuumutamist 50-60°C-ni.

Toit → Toiduvalmistamine
25 allalaadimist
thumbnail
43
ppt

Laua- ja joogietikett ning käitumine restoranis

joogikaardid · Neid seltskonna peale üks · Antakse võõrustajale · Võõrustaja puudumisel küsitakse, kes soovib jooke/ veine tellida? Arve tasumine · Enamasti tuleks jätta initsiatiiv peremehele ja perenaisele · Kui koos lõunastab mitu inimest, kes kõik tasuvad, klaarib kelneriga lõplikult arve mees · Peremees küsib arve · Tänage peremeest Lauaetikett Lauaetikett · Söömaaja algusest annab märku peremees võttes kätte kahvli või lusika · Kui midagi on puudu, võib seda küsida Näiteks nuga või salvrätik. · Toitu ei tohiks peale puhumisega jahutada Ebameeldivad olukorrad · Hoida viha vaos · Võtta vastu vabandused või vabandada, pakkuda abi olukorra lahendamisel · Kui maha kukub lusikas või kahvel, mis salvrätikuga kaetud, siis seda uuesti ei kasuta Veel ebameeldivusi · Luksumise korral vabandada ja püüda toime tulla · Kui köha ja kinnijäänud toidu korral seda

Psühholoogia → Käitumine ja etikett
52 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Kognitiivne areng

o Kahe tegevuse järjestamine lõppeesmärgi saavutamiseks – nt peidad lapse eest mänguasja teki alla ära ja laps võtab ühe käega eest ära teki ja teisega haarab mänguasja. o Põhjuse ja tagajärje taipamine o Püsivad mentaalsed representatsioonid  Kolmandased tsirkulaarreaktsioonid (12-18kuud) o Uudsed tegevused esemetega – laps viskab meelega lusika maha o Tegevuste ja kasutatavate esemete tahtlik varieerimine  Representatsiooni algus )18-24kuud) o Reaalsuse vaimne taasesitamine iseendale o Üks objekt asendab mängus teist või sõna või žest esindab objekti keeles - nt laps mängib klotsiga nagu autoga o Tegevuste planeerimine kujuteldava reaalsuse abil Preoperatsionaalne periood:  Sümboliliste representatsioonide omandamine

Psühholoogia → Arengupsühholoogia
11 allalaadimist
thumbnail
8
pdf

Lapsevaatlus

Hammaste pesemine (abistamisel) 4 aastaselt Oskab, isegi ilma abita Rütmi eraldamine 3 aastaselt Oskab Kolmerattalise rattaga sõitmine 3 aastaselt Oskab, aga ei tee Jalanõude jalga panemine 3 aastaselt Oskab Nööpide kinni panemine 3 aastaselt Oskab Iseseisvalt söömine 3 aastaselt Oskab Noa ja kahvliga söömine 4 aastaselt Ei oska (pole õpetatud) Pliiatsi ja lusika hoidmine kolme sõrme 3 aastaselt Oskab abil Mitmesuguste töövahendite kasutamine 3 aastaselt Oskab Raamatulehtede pööramine ühekaupa 3 aastaselt Oskab Sarnaste esemete leidmine värvi ja 3 aastaselt Nii ja naa vormi alusel Pildil olevate tegevuste nimetamine 3 aastaselt Oskab Riidesse panemine 3 aastaselt Oskab Riidest lahti võtmine 3 aastaselt Oskab Asjade õigele kohale asetamine 3 aastaselt Oskab

Psühholoogia → Psühholoogia
172 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Näärid

alla ning viidi see siis talli. Maaperedes on mõnel pool tänini kombeks vana- aastaõhtul või uusaastahommikul lauta loomadele leiba (soolaga leiba) viia. Selle toimingu kunagine põhimõte oli, et toitu jätkuks ka järgmisel aastal. Inimeste tulevikku püüti mõjutada näiteks nii, et noad-kahvlid- lusikada setati söögilauale ühtekokku, siis püsib kogu pere koos ning on üksmeelne. Ennustati ka soolateradega. Igaüks poetas oma lusika alla soolateri ning uusaastahommikul vaadati ­ kui need pole sulanud, on see hea õnne märk. Viljasaagi endena on 1. jaanuari nagu teistelgi talviste tähtpäevade päikesepaiste pigem hea kui halva tähendusega. Härmatis märgib head teraviljasaaki, head õnne, inimestele head tervist; sadu (lumi, rahe, vihm) tähendab vilja ikaldumise, inimestele tõbesid ja surma. Võrreldes jõulupühadega on ilmavaatlus vana- ja uusaastal üsna kõrvaliste tähtsusega.

Eesti keel → Eesti keel
16 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Mango referaat

SISUKORD SISUKORD 2 1. SISSEJUHATUS 2 2. MANGO ÜLDKIRJELDUS 3 3. KASVUPIIRKONNAD JA KLIIMATINGIMUSED 3 4. VALMINUD PUUVILJADE KIRJELDUS JA KEEMILINE KOOSTIS 4 5. KASUTAMINE TÖÖSTUSES JA LAUAPUUVILJANA 5 6. RETSEPTE MANGO KASUTAMISEKS 5 6.1 TERVISLIK MANGOSMUUTI 5 6.2 CAMPARI SORBETT 6 6.3 MANGI­JOGURITDESSERT 6 6.4 MANGO­KREVETISALAT 7 7. ALLIKAD 7 • SISSEJUHATUS Käesolevas töös antakse ülevaade troopilisest puuvilast­ mangost. • MANGO ÜLDKIRJELDUS Mango on 10­30meetri kõrguse laiuva võraga igihalja puu luuvili, mis ripub üksikult või  kobaratena pikkade viljaraagude otsas. Vili võib olla väga erineva kuju ja suurusega alates  ploomist ja lõpetades meloniga. Kaalub keskmiselt 300g, kuid võib ette tulla kuni 2kg  raskuseid vilju. Vili võib olla ümmargune, muna­või silindrikujuline, neerule või sidrunile  sarnanev, värvuselt rohekaskollasest kuni punaseni. ...

Toit → Toitumisõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
23
ppt

1-2 aastase lapse areng

,,aitamine" igapäevastes toimingutes. Lapse arenenud käeline osavus ja võime pikemalt keskenduda võimaldavad tal rõõmu tunda ka sellistest leludest, millega mängimine on keerulisem ja nõuab kontrolli oma käte üle. Käte ja silmade koordinatsioon · 15-18 elukuud- Näeb seost oma käe liikumises ja selle tagajärgede vahel. Meeldib pliiatsite või värvidega paberile juhuslikke märke teha. Hakkab ise käte ja lusika abil sööma. Vasaku ja parema käe eelistamine võib selgelt ilmneda. Oskab käsi plaksutada. · 19-21 elukuud- Meeldib tegeleda modelleerimismaterjalidega. Laob väikesi puuklotse üksteise otsa, ehitab kuni viiest klotsist koosneva torni. Valab vett korralikult ja täpselt ühest nõust teise. Teeb pliiatsiga paberile järjest sihikindlamaid jälgi. Käte ja silmade koordinatsioon · 22-24 elukuud- Keerab ise raamatus lehti. Püüab enda

Pedagoogika → Lapse areng, jälgimine ja...
41 allalaadimist
thumbnail
6
rtf

Grappa

Retsept: Cappuccino-kokteil grappa'ga Caffé grappa luksuslik variant Koostisained (kahele): * 2 cl grappa't * 200 ml kuuma espressot * 2­4 teelusikatäit suhkrut * 200 ml piima * pealeraputamiseks kakaopulbrit Valmistamine * Vala grappa kahte kõrgesse klaasi. Lahusta suhkur täielikult topeltespressos. Vala espressost kaks kolmandikku grappa'le. * Kuumuta piim piimavahustaja abil ja sega ülejäänud espressoga. Lase piima ja espresso segul ettevaatlikult üle pika lusika klaasi voolata või vala väga aeglaselt. Nii ei lähe kihid segamini. * Aja ülejäänud piim piimavahustaja abil vahule ja vala ettevaatlikult espressole. Raputa joogile pisut kakaopulbrit. Head maitsmist!

Toit → Joogiõpetus
35 allalaadimist
thumbnail
4
docx

1-2 aastase lapse mänguoskused

Ära muretse ega tunne masendust, kui su lapselei ilmu kõik nimetatud tegevused täpselt kirjeldustes mainitud vanustes. Käte-silmade koordinatsioon 15.-18. elukuul · Näeb seost oma käe liikumises ja selle tagajärgede vahel. Näiteks tõmbab soovitut mänguasja enda poole liigutamiseks selle külge seotud nöörist. · Meeldib pliiatsite või värvidega paberile juhuslikke märke teha. · Hakkab ise käte ja lusika abil sööma. · Hoiab mõlemas käes kahte väikest eset korraga. · Tahab end ise riidesse panna. · Vasakau või parema käe eelistamine võib selgelt ilmneda. · Oskab käsi plaksutada. 19.-21. elukuul · Meeldib tegeleda modelleerimismaterjalide ning liiva ja veega, vormida kujusid ja joonistada liivale. · Meeldib veeretada, visata ja võib-olla isegi püüda nii suuri kui väikesi palle, kuigi

Pedagoogika → Lapse areng, jälgimine ja...
23 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Miks Tiina hukkus? - Libahunt

Kuid sellepeale küsis Margus et milles on Tiina süüdi et ta erinev on. Ise te võtsite ta kümme aastat tagasi oma perre ja kasvatasite teda kuid nüüd pelgate minema nagu mingi koera. Selle ajapeale oli Mari juba laua katnud ja pereisa kutsus Marguse lauda ning kui Margus lauda istus valitses seal surmavaikus ning äkki tuleb uks lahti ja ukse peal on Tiina. Margus tahab joosta ja teda kallistada kuid takistab ennast, sest peremees on lusika käest pannud ja suundub Tiina poole. Ta küsib et kus siis tüdruk on olnud need neli päeva ? Tiina vastab et metsas. Sellepeale ütleb peremees, et kas sa oled mingi metslane et metsas elad. Kas kodu ei leidnud üles? Tiina vastab selle peale et metsas on nii hea sambla sisse nutta ja mõelda elu üle järgi. Pereema küsib et mis sa seal ka sõid? Tiina vastab et midagi ei söönud korjasin paar juurikat ja sõin metsmarju. Ta vajub

Eesti keel → Eesti keel
233 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Maa kui süsteem - KONSPEKT

tekib laviin, saab lumi kineetiline energia. 2. Elastsusenergia ­ tuleneb molekulide võimest venida, kokku suruda nt. maakoore liikumine (kerkib/ei kerki) 3. Keemiline energia ­ keemiliste sidemetega ainesse talletatud energia nt. tuumaenergia, gaasi, nafta, bensiini põletamine -> saame energiat 4. Siseenergia (soojusenergia) ­ iga keha molekuli kineetiline + potentsiaalne energia. Kandub ühest kohast teise temperatuuride vahe tõttu. nt. kuum lusika s+ külm käsi -> lusikalt kandub käele energia -> tunneme sooja 5. Kiirgus ­ energia kandumine soojemast piirkonnast jahedamasse elektromagnetlainete vahendusel 6. Laineenergia ­ teisenenud energialiik, saadud a) gravitatsioonienergiast nt tõus/mõõn b) kineetilisest energiast nt tuul, vette visatud kivi tekitavad lained c) soojusenergiast nt hoovused ENERGIABILANSS a) saabuv energia = lahkuv energia - Maa kliima püsib tasakaalus. b) saabuv energia > lahkuv energia

Geograafia → Geograafia
325 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun