Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"liivataigen" - 10 õppematerjali

liivataigen on väikese niiskusesisaldusega, siis muudaks liigne niiskus taigna kvaliteedi
thumbnail
3
doc

Taignad

Rohkem kasutatakse kõrgema ja I sordi nisujahu Taigna vedelik (rõõsk piim, hapuppiim, vesi, rõõsk või hapukoor) Muna ­ tõstab taignate toiteväärtust, vahustatud munavalge muudab taigna õhuliseks Rasv ( või, margariin)- teeb tooted muredaks Kergitusained (pärm, söögisooda) Maitseained TAIGNATE LIIGITUS PÄRMITAIGEN eelkerkega eelkerketa pärmimuretaigen pärmivõitaigen VÕITAIGEN lehttaigen liivataigen muretaigen MUNATAIGEN biskviittaigen keedutaigen TULETATUD TAIGNAD keeksi küpsise besee taignad siirupiga TAIGNATOOTED PÄRMITAIGEN- kringlid, stritslid, pirukad, väikesed saiakesed LEHTTAIGEN- küpsised (keelekesed), pirukad, saiakesed, tordipõhjad LIIVATAIGEN- küpsised, koogi- ja tordipõhjad MURETAIGEN- pirukad, salatikorvikesed, küpsised BISKVIITTAIGEN- tordipõhjad, küpsised, rullbiskviit KEEDUTAIGEN- tuuletaskud

Toit → Kokandus
34 allalaadimist
thumbnail
27
doc

Pärmita taignad ja tooted

sõelutud küpsetuspulbriga segatud jahu. Segatakse veel 2-3 min., kuni tekib ühtlane, tükkideta taigen. Jahuga taigna segamine ei tohi kesta kauem, muidu hakkab taigen venima. Väikeses koguses võib taigent segada käsitsi. Selleks sõelutakse jahu lauale, jahupeale puistatakse küpsetuspulber. Jahu sisse tehakse süvend, kus segatakse omavahel rasvaine ja suhkur, lisatakse muna, vajadusel sool ja essents ning seejärel hakatakse äärtest juurde võtma jahu. Hea liivataigen peab olema plastiline, ühtlase konsistentsiga. Soovitatav ruumi temperatuur, kus taigent töödeldakse on 20 - 22 º-di. 4 - Liivataigen lisanditega * Liivataigent võib valmistada kakaoga, sel juhul lisatakse kakao koos jahuga ja jahu kogust vähendatakse kakao koguse võrra. * Pähklilisandiga liivataigna valmistamisel lisatakse taignale koos jahuga hakitud ja kergelt röstitud pähklid.

Toit → Pagar-kondiiter
61 allalaadimist
thumbnail
6
docx

VESKARU

Oli mõnikord väga palju inimesi kohal ja see pärast oli vähe ruumi. 1.6 Milliseid puuduseid esines 1. Töötajatel sõrmused sõrmes. 2. Kõigile toorainetele ei pandud juurde kuupäevalipikuid. Seal olid putukat ja sai neid tapa oli vägev. 2. MINU OSA PRAKTIKA KÄIGUS ( ENESEANALÜÜS) 2.1 Milliseid töid tegin 1. Koristustööd- nõudepesu, plaatide puhastamine, tööpindade puhastamine, togide korrashoid . 2. Taigna tegemine- liivataigen ,puru ja küpsiste taigent 3. Panin taigna taigna masinase mis rullis. Georg Badasjan Õppepraktika aruanne 2.2 Mida uut ja huvitavat õppisin Õpisin paljuid asju tegema Näiteks:lusika pirukaid kringleid porupirukaid. 2.3 Kuidas tulin toime mulle antud ülesannetega Hästi, sain kõigega hakkama, kui midagi jäi vajaks siis küsisin üle ja sain alati lisainformatsiooni või muud õpetust

Muu → Praktika aruanne
25 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Taignad

Taigna liigid Taignaid on nelja liiki:pärmitaigen, võitaigen, munataigen ja tuletatud taignad. Pärmitaignad jagunevad omakorda: eelkerkega, eelkerketa, pärmimure- ja pärmivõitaignateks. Võitaignad jagunevad: leht-, mure- ja liivataignateks. Munataignad jagunevad: biskviit- ja keedutaignateks. Tuletatud taignad on: besee-, küpsise- ja keeksitaignad, lisaks on veel taignad siirupiga. Taignast tehtud tooted Pärmitaigen- kringlid, stritslid, pirukad, väikesed pirukad Lehttaigen- küpsised(keelekesed), pirukad, saiakesed ja tordipõhjad Liivataigen- küpsised, tordi- ja koogipõhjad Muretaigen-pirukad, salatikorvikesed ja küpsised Biskviittaigen-tordipõhjad, küpsised, rullbiskviit Keedutaigen-tuuletakud Taignate koostis Muretaigna koostis:1muna, 200g jahu, 125g võid, 1tl küpsetuspulbrit, 2d...

Toit → Kokandus
40 allalaadimist
thumbnail
8
doc

TERAVILJASAADUSED

TERAVILJASAADUSED 1.KLII 2. KRUUP 3. TANG (LÕUNA-EESTI; PEENTANG) 4. MANNA 5. JAHU(PEENEM JA JÄMEDAM) KA. TÄRKLIS Klii ehk kest NISU · Nisutang · Nisuhelbed · Nisujahu graanulid · Manna · Kliid · Tärklis VESKIMATI JAHUD Nisukliid saadud kestast Suurepärane nisujahu saadud idust ja tuumast Eriti hea nisujahu saadud idust Grahamjahu täisterajahu NISUTERA KEEMILINE KOOSTIS PROTSENTIDES TERA EHITUS VESI VALK MINERAALAINED RASV TÄRKLIS TSELLULOOS IDU 15 33 5 1,2 0 35 TUU...

Toit → Toiduainete õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Toidukaupade pakendamine ja säilitamine

5.4. Valmistoidud keedetud riisi, tatra, pastatoodete ja lihaga või lihatoodete, köögiviljade või teiste toiduainetega. Vormiroad riisi või mannaga 5.5. Juust taignas 5.6. Külmutatud vareenikud 6. VALIKPAGARITOOTED 6.1. Pitsad ja pirukad 6.1.1. Pirukad 6.2. Pärmitaigen 6.3. Lehttaigen 4 6.4. Liivataigen, piparkoogitaigen 6.5. Pumatiga või sokolaadiglasuuriga kaetud ja pralinee või rasvakreemitäidisega kuival liivapõhjal või mandlibiskviidil valmistatud tordid ja koogid 6.6. Tordid, koogid ja rullbiskviidid: 6.6.1. ilma kreemita, sh tordipõhjad 6.6.2. munavalgepulbrist valmistatud kreemiga 6.6.3. taimerasvakreemiga 6.6.4

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
67 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Magustoidud konspekt

Koogid, tordid, küpsetised- siia alla kuuluvaid võib ülesse lugeda terve lehekülje klassikuid, lisaks veel kokkade variatsioonid ja erinevad fantaasiad. A la carte võib pakkuda kooki kas portsjonina valmistatud või lõigatult suurest plaadikoogist. Suurt osa toidu ja eriti magustoidu puhul mängib tema väljanägemine. Nii võib ka kõige lihtsam plaadikook saada täiuslikuks magusroaks koos õige lisandi ja huvitava serveeringuga. Kasutatakse kõiki erinevaid taigna liike( liivataigen, biskviittaigen, lehttaigen, keedu- taigen, besee) ja erinevaid lisandeid neile(puuviljad, marjad, kreemid, kastmed).

Toit → Toit ja toitumine
8 allalaadimist
thumbnail
34
doc

Pagaritoodete kokkuvõte

ning sõtkuda kuni tekib taignapall. Asetada külmikusse 15 minutiks. Rullida, vormida(või asetada vormi nt erinevad korvikesed) ning küpsetada 200-220 kraadi juures kuldpruuniks. Liiva-ja muretaigen erinevad üksteisest vedeliku koguse poolest. Tooted 4.1Liivaküpsis Valmistada muretaigen. Rullida ristkülikuks. Lõigata ruudud. Määrida munamäärdega ning puistada peale suhkrut(või pählipuistet, kaneeli). Küpsetada. 4.2Muretaigna-juustuküpsis Valmistada liivataigen, kuhu sisse on ka segatud riivjuust. Muretaigen rullida ning lõigata 1,5x4 cm suurused ribad. Määrida munamäärdega ning raputada peale juustu. Küpsetada. 4.3Quiche tšukiiniga Valmistada muretaigen. Lisada taignale riivitud porgand. Viilutada tšukiini.Praadida kergelt õlis. Hakkida sink ja suitsupeekon kuubikteks. Riivida juust. Asetada taigen vormi, laduda tšukiini rattad taigna peale. Lisada täidis. Katta uuesti tšukiiniga. Valada peale muna- kooresegu. Küpsetada. 4

Toit → Pagar-kondiiter
19 allalaadimist
thumbnail
308
xlsx

Kokk tase 4 kalkulatsioonid-1

350 Mise en place: 1. Vooderda koogivormi põhi küpsetuspaberiga. 2. Valmista liivataigen/rullitav taigen. 3. Sõelu jahu lauale, tee jahu keskele süvend ja pane sinna suhkur ning toatemperatuuril võitükikesed. 4. Haki koostisaineid omavahel kokku ning lisa lõpuks veidi külma vett ja muna. 5. Sõtku taignat ettevaatlikult, kasutades käelaba, vormi taigen palliks, mähi toidukilesse ja jäta külmikusse vähemalt 30 minutiks. Valmistamine 1. Vajuta liivataigen ühtlaselt koogivormi põhja. 2. Toorjuust sega läbi, lisa juurde muna, suhkur, sidruni riivitud koor ja mahl ning vanilliseemned, sega ühtlaseks massiks ja kalla koogipõhjale. 3. Küpseta 160 °C juures 60 minutit (ahju põhja on soovitav panna anum veega), kuni kook on pealt kuldne. 4. Lase koogil enne lahtilõikamist täielikult maha jahtuda. TOIDU NIMETUS Creme Caramel rosinate ja

Toit → Toit ja toitumine
28 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Vürtsid ja ürdid

Vürtsid ja Ürdid Vürtse kasutatakse grillimisel nii eraldi maitsestamisel kui ka marinaadide või grillkastmete koostises. Paljud vürtsid annavad grill-lihale lisaks heale maitsele ka ilusa värvi ja apetiitse välimuse. Nii ürtide kui vürtside kasutamine vähendab soola kasutamise vajadust. Cayenne pipar: Ei ole tegelikult pipar vaid paprika liik. Eriti palju kasutatakse Idamaises, Aafrika ja Mehhiko köögis. Cayenne pipart kasutataksegi tihti erinevate grillimaitseainete ja -kastmete koostises kuna see annab lihale hea maitse ja ilusa värvuse. Eriti hästi sobib sea- ja linnulihaga ning kala ja mereandidega. Cayenne on terav vürts, seepärast piisab selle tarvitamisel suhteliselt väikesest kogusest. Kui selle maitsega liialdada, siis ei pääse toidu oma maitse või teised maitsevürtsid esile. Kui kasutad Cayenne pipart kastmetes või isetehtud marinaadides, siis lase need peale maitsestamist mõni minut seista ja all...

Toit → Kokandus
60 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun