Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"lihaveis" - 10 õppematerjali

lihaveis - toore kehaehitusega,paksu tihke nahaga,massiivse tugeva lihastiku ja luustikuga, jämedate jalgade ja suure peaga.luustik peenem kere on sügav,lai.ainevahetus aeglane.piimaorganid vähearenenud.
thumbnail
20
odp

Lihaveised

Lihaveised Kes on lihaveis. Lihaveis on veis, kes on aretatud spetsiaalselt liha tootmiseks. Maailmas on umbes 250 erinevat tõugu lihaveiseid. Tähtsamad tõud. Aberdeen ­ Angus Akviteeni hele (Blonde d`aquitaine) Hereford Limusiin Simmental Belgia sinine Sarolee Aberdeen angus. Arenes 19.sajandil raskepärasest,Aberdiini ja Anguse krahvkonna tõust Põhja Sotimaal. Üks levinumaid tõuge üle maailma. Keskmise suurusega, pikk kere, sarvedeta ja suhteliselt kõrged loomad. Sünnimass 35-38kg Täiskasvanu mass kuni 1000kg. Värvus on enamasti must, võib olla ka punast. Akviteeni hele. Aretatud on Lõuna prantsusmaal. On olnud sajandeid kuulus heledakarvaliste veisetõugude poolest. Pikk lihaseline kere, värvus on enamasti valge, kuid võib olla ka pruuni. Sünnimass 44-47kg. Täiskasvanu 1300-1600kg. Hereford. Aretatud Inglismaal, hea koha...

Geograafia → Geograafia
12 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Rohtlad ja vahemerelised alad

Taimed puhkavad talvel ja suvel, nad on kohastunud lühikese kevadega. Niiskusevaru maa-alustes osades. Palju liike väikesel maaalal. Loomastik: Liigivaene(närilised, roomajad, väikesed kiskjad, röövlinnud) Stepiloomad: Suslik, hiir, hamster, jänes, kilpkonn, rohtlahaukurid, stepilõoke Pampaloomad: armadill, veesiga, pampakass, pamparebane, hirved Põllumajandus: Nisu, mais, kartul päevalill, sojauba, suhkrupeet Suuremad USA, venemaa, Kanda Loomakasvatus: lambad, lihaveis, veised Vahemerelised alad- levib vahemere ümbruses, californias, L-aafrikas Asend: Makja- itaalia, prantusmaa Gariig- L-itaalia, kreeka Früügana- kreeka Pinnamood: Hästi liigestatud, esineb mäestikke, madalikke, kiltmaid. Kliima: Lähistroopiline Talvel parasvöötme õhumass, niisked läänetuuled, ~400mm sademied, +10 kraadi. Suvel troopilised tõhumassid, kuiv, päikesepaisteline +27 kraadi Vetevõrk: Talvel jõed veerikkad, suvel veevaesed.

Geograafia → Geograafia
18 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Märgised toidukaupadel ja mida nad tähendavad

taimekaitsevahendeid, säilitusaineid, toiduvärve. 6) Põlvamaa Roheline mark Märk näitab toote piirkondlikku päritolu, kõrget kvaliteeti ning keskkonna sõbralikku tootmist. 7) Saaremaa Ehtne toode Märk näitab, et toode on kvaliteetne ning valmistatud Saaremaal. 8) Märk Uma Mekk Toode on kas kasvatatud või valmistatud Võru-, Valga- või Põlvamaal. 9) Põhja – Eesti kohalik toit Märk näitab, et tegemist on Põhja- Eesti kohaliku toiduga. 10) Eesti lihaveis Rakvere lihakombinaat Eestis kasvatatud lihaveiste lihast toodetel. 11) Aus kaup Toote valmistamisel ei ole kasutatud mehhaaniliselt kondistatud lihamassi. 12)Eesti Lipp Eesti tootel Toode on valmistatud Eesti toiduainetööstuse ettevõtetes eestimaalaste poolt eestimalaste maitse- eelistusi ja traditsioone silmas pidades. 13) Parim toiduaine Iga aasta korraldab Eesti Toiduainetööstuse Liit konkurssi” Eesti Parim Toiduaine”. 14) Tunnustatud Eesti maitse

Toit → Toiduained
4 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Konkurentsi analüüs

tooted, mida iseloomustab kõige paremini küllusliku söömaajaga ja peenema lause: "Palju liha, vähe rasva". 2001.aastal maitsega.Mängulisus jätkub logol turule toodud Kerge lihatooted on mängukaardi stiilis illustreeritud lõbusa mõeldud aktiivse eluhoiakuga vürstiga, kes vapil lahkelt maitsvat toitumisteadlikele inimestele. Novembris toodet pakub. 2006 tõi Rakvere Lihakombinaat turule uue tootesarja Eesti Lihaveis märgi all. Oktoobris 2003 tõi Rakvere Lihakombinaat turule uue märgi Eesti Siga, mida kasutame oma jaepakendis tükilihade etikettidel siiani. Tütarettevõted: ei ole üldse. Tütarettevõted: on olemas kolm tütarettevõted: 1. AS Ekseko on Baltikumi ja Põhjamaade suurim seakasvatusfarm, kus on pidevalt ligi 100 000 siga. 2. AS Rigas Miesnieks on Rakvere Lätis paiknev tütarettevõte. Rigas

Majandus → Turunduse alused
64 allalaadimist
thumbnail
42
ppt

Liha ja subproduktid

LIHA JA SUBPRODUKTID MIKS PEAKS LIHA SÖÖMA? Liha on üks tähtsamaid toiduaineid, millest saame eluks vajalikke toitaineid ja energiat. Liharoogade söömisel tekib täiskõhutunne Liha on mitmekülgsete kasutus- võimalustega ja sobib paljude toiduainetega Liha ja lihasaaduste normiks peetakse päevas umbes 175 grammi MILLEST LIHA KOOSNEB vett 40-70%, valgud 15-25%, rasva 2-40%, vitamiinid (B- rühma), mineraalained (raud, fosforiit, Ca jne), ekstraktiivained jne liha koosneb järgmistest kudedest: 1) lihaskude 50-60%, liha värvus - kahvaturoosast kuni tumepunaseni; 2) sidekude -moodustavad kelmed ja kõõlused (9-14% sidekudet), sidekude koosneb: kollageen ja elastiin 3) rasvkude 2-40%, 4) luukude 7-30% LIHA TOITEVÄÄRTUS Liha taiosas toorelt umbes 70% vett, rasvases lihas vett vähem Liha valgud on täisväärtuslikud- sisaldab valku 20%, rasvane liha vähem kui taine Rasvasisaldus erineb liigiti 2-40% Lihas...

Toit → Toiduainete õpetus
9 allalaadimist
thumbnail
2
docx

VEISEKASVATUS

suhtes. Tal peab olema kindel levila e. Areaal. (peab olema isoleeritud teistest populatsioonidest ja ei tohi toimuda sugulsaretus) Veisetõugude klassifikatsioon. Aluseks lihajõudlus ja piimajõudlus (piimatõud,lihatõud, komb. Tõud). Arenguastme j:primitiivsed tõud, üleminekutõud ja aretustõud. Piima- ja lihatõud. (eeskätt Eesti veisetõud): Piimaveis: Eesti holsteini tõug (EHV)ehk eesti mustakirju tõug, Punasekirju holstein, Eesti punane veisetõug , Sviitsi tõug. Lihaveis: Hereford (aretatud inglismaal, enamasti on punased ja kaelaalune on valge), Sarolee, Limusiin ja soti mägiveis, Galloway, Hele akviteen, Belgia sinine. Kasvu ja arengu mõiste. Absoluutne ja suhteline juurdekasv. Arengu all mõistetakse organismi diferentseerumist ja kujunemist lihtsamatelt keerukamate struktuuride ja funktsioonide suunas. Seega on areng organismi kvalitatiivne ümberkujunemine

Kategooriata → Veisekasvatus
62 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Aretusõpetuse kordamisküsimused

20. sugulus- ja inbreeingu koefitsent Suguluskoefitsient (RXY)näitab kahe suguluses oleva isendi genotüüpide suhtelist sarnasust. Isendi X inbriidingukoefitsient (Fx) näitab tema vanemate geneetilisest sugulusest tingitud homosügootsuse suurenemise tõenäosust ehk samade alleelide kohtumise tõenäosust. 21. kehaehituse põhiregioonid Pea,kael,turi, selg, rind, kõht,jäsemed, sõrad,udar,nisad 22. eri tootmistüübile omane kehaehitus Veised:piimaveis, lihaveis, tööveis. Hobused: veo-, universaalne, kiirus- (traavi- või ratsa) hobune, poni. Sead: liha-, rasvasiga. Lambad: villa-, liha-, liharasva-, karusnaha-, piimalammas. Kanad: muna-, lihakana (broiler), võitlus(kanad)kuked, dekoratiivlinnud. 23. Konstitutsioonitüübid Õrn konstitutsioon · Nahk on õhuke ja liikuv, mistõttu võib moodustada kurdusid kaelal. · Luustik on peen, lihastik kuiv ja vähearenenud.

Põllumajandus → Aretusõpetus
78 allalaadimist
thumbnail
96
doc

Toidukaubaõpetus

jäätmekäitlussüsteemile. Viimane kolmnurk kolme noolega näitab, et tegu on papp pakendiga. Roosaga märgitud turunduslikud märgid näitavad meile, et toodet võiks küpsetada ahjus 180oC umbes 70 minutit. 32 Toote pakendi esikülg. Foto: Autor Antud pakendi esiküljel on ära toodud toote nimetus Lihaveise praelõigud ja toote netokogus on 400g. Pakendil on kasutatud märki Eesti Lihaveis, mis annab meile infot, et tegu on eestimaise toorainega. All vasakus nurgas on Eesti Toiduliidu poolt välja antud auhind: “Parim Toit tervisele 2011”. Vasakul nurgas on näeme, et tegu on kiiresti rikneva tootega, sest märgitud on kõlblik kuni kuupäeva (kauplustes järgmisel päeval antud toodet müüa ei tohi, risk tervisele ja vastuolus toiduseadusega). Ära on toodud ka partii nr. Antud tootel pole välja toodud toitumisalast teavet. Küll aga on välja toodud veiseliha

Majandus → Kaubandus
20 allalaadimist
thumbnail
74
docx

Lambakasvatuse konspekt

C18:1oleiinhape 24,1 Polüküllastamata rasvhapped C18:2 linoleenhape 2,6 C18:3n3 alfalinoleenhape 0,4 C20.4n6 arahhidoonhape 0,1 Erinevate loomaliikide rasvkoe rasvhappeline sisaldus (Piirsalu, 2001, Animal Nutrition, 1988) Rasvhapete rühmad Rasvhape Kits Lammas Lihaveis Siga Küllastunud C14:0 müristiinhape 2,7 7 1 rasvhapped C15:0 1,0 C16:0 palmitiinhape 22,5 20 29 32 C17:0 2,5 C18:0 steariinhape 38,5 38 21 8 Monoküllastamata C16:1 1,6 2 rasvhapped

Põllumajandus → Lambakasvatus
133 allalaadimist
thumbnail
72
doc

KALAKASVATUSE eriala kordamisküsimused

Aretusõpetus 1. Eri tootmistüübile omane kehaehitus Kulesovi klassifikatsioon: Piimaveis ­ kuiva kolmnurkse kehaehitusega, õhukese nahaga, vähese nahaaluse rasvkoega ja hõreda karvkattega. Lihastik on tagasihoidlikult arenenud. Hästi on välja kujunenud seede-, vereinge- ja hingamisorganid, mis võimaldavad kiiret ainevahetust. Ka sigimis- ja piimaorganid on väljapaistvalt arenenud ning tagavad suure piimatoodangu paljude aastate jooksul. Lihaveis ­ toore kehaehitusega, paksu tihke nahaga, massiivse tugeva lihastiku ja luustikuga, suure pea ning jämeate jalgadega. Nahk on kaetud tiheda pika karvaga. Kohati on see karv villa meenutav. Luustik on peen, roidekaar kumer. Kere sügav ja lai. Seede-, hingamis- ja vereingeorganid on keskmiselt arenenud ning ainevahetus aeglane. See võimaldab koguda rasva naha alla ning siseorganite ja lihaste vehle. Piimaorganid on vähe arenenud.

Merendus → Kalakaubandus
40 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun