Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"kurkide" - 71 õppematerjali

kurkide - kapsaste-õunte hapnemise.
thumbnail
8
doc

Kuidas kurke kasvatada

Harilik kurk..........................................................................................................................7 Lisa 2. Marineeritud kurgid.............................................................................................................8 HARILIK KURK Harilik kurk ehk kurk on kõrvitsaliste sugukonda kuuluv üheaastane rohttaim. Arvatavalt pärineb see India põhjaosast. Tänapäeval kasvatatakse kurke kõikides maailmajagudes ning köögiviljadest jääb kurkide kasvatamine kogu maailmas populaarsuselt alla vaid tomatitele, sibulatele ja kapsastele. Kurk on rohtse varrega taim, kes roomab maapinnal või ronib köitraagude abil. Meie kasvatatud kurgid olid avamaal maapinna peal roomavad. Peavars kasvab avatud kasvukohas tavaliselt 1-2,5 meetri pikkuseks nii nagu ka meil. Lehed on viisnurkse kujuga, lehelaba on kaetud harjakarvakestega. Kurgi viljaks on kõrvitsavili ehk ebamari, milles on tavaliselt kolm, harvem neli seemnekambrit

Loodus → Loodusõpetus
15 allalaadimist
thumbnail
7
odt

" Hapendamine " referaat

Referaat HAPENDAMINE Sisukord : * Mis on hapendamine ? Kuidas tehakse ? LK ; 2 -3 * Mida võiks hapendada ? LK ; 4 * Kellele hapendatud toit ei sobi ? LK ; 4 * Kurkide hapendamine. LK ; 5 * Tomatite hapendamine. LK ; 6 * Aedubade hapendamine LK ; 6 * Vanaema arvamus LK ; 6 * Kasutatud kirjandus LK ; 7 -- 1 -- Mis on Hapendamine ? Kuidas tehakse ? Toimub piimhapet moodustavate bakterite kaasabil. Hapendamisel muudetakse toiduainetes leiduvad suhkrud bakterite toimel kääritamisprotsessis piimhappeks. Kui piimhappe hulk on juba piisavalt suur 0,6-1,5 % siis pidurdab see teiste mikroobide

Toit → Kokandus
27 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Teadmised kurgi kasvatamisest

Puhta salvräti sisse panna 100 g jämedat soola, siduda niidiga kinni. Soolakotike panna purki nii, et ta ulatuks kuni 5 mm vette, purk sulgeda plastmasskaanega ja viia kohe keldrisse (mitte loksutada). 4. Nõu põhja panna 1/3 maitserohelisest, panna nõu poolenisti kurke täis, siis 1/3 maitsetaimi, täita nõu üleni kurkidega, peale panna ülejäänud maitseained ja valada üle soolveega. Peale panna puust vajutis koos raskusega. Hoida keldris. 100 kg kurkide kohta: 300-400 jämedalt hakitud küüslauku, 3-4 kg tilli (õite või seemnetega), 500 g tükeldatud mädarõigast, 1 kg mustsõstralehti või 500 g mädarõikalehti. Võib lisada ka tamme- või kirsilehti, 100 g kibedat kaunpipart, 500 g peterselli- või sellerilehti, estragoni, koriandrit jt maitsetaimi. Soolvesi: 12 l veele 800 g (väikesed kurgid) või 1 kg (suured kurgid) jämesoola. * Ilma soolalahuseta soolatud kurgid.

Põllumajandus → Põllumajandus
7 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Kurk

Kesk- ja Põhja-Euroopasse jõudis kurgi kasvatamine slaavlaste kaudu alles 17. saj lõpul. Sellest ajast pärinevad ka esimesed kirjalikud viited kurgi kasvatamise kohta Eesti aladel. Kasvuhoonekurgi viljelemine sai alguse alles 19. sajandil Inglismaalt. Kurk on suvetaim. Soojade ilmade saabudes algab tempokas kasv ja õitsemine, kuivuse korral nõuavad taimed ohtralt kastmist ja suve lõpu poole rõõmustavad kasvatajat priske saagiga. Suve lõppu tähistab viimaste kurkide korjamine aiamaalt. Inimesed on kurke teadlikult kasvatanud juba 6000 aastat. On aretatud lugematu arv sorte, mille viljad erinevad nii kujult, koore värvuselt, ogalisuselt, maitselt, pikkuselt ja muudelt näitajatelt. Kurgi viljaks on lihakas ebamari, mida kutsutakse ka kõrvitsviljaks. Toiduks kasutatava taimeosa kirjeldus ning viisid Toiduks tarvitatakse noori valmimata vilju nn tehnilise küpsuse järgus värskelt, samuti

Toit → Toiduainete õpetus
19 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Harjutusülesanded

01=2g Alkoholi ­ 200-2=198 g 3. 20g 5%-lise keedusoola lahusele lisati 4g soola. Mitme % lahus saadi? Lahus1 = 20g keedusoola W1% = 5% W2= (0,05x25)/25=24% 4. Raskesti haige inimese organismi viidi 300g 5% glükoosi lahust. Mitu g glükoosi sisaldus selles lahuses? Mitu g vett kasutati? Glükoosi 5%= 15g Vett 300-15= 285g 5. Juuste blondeerimiseks kasutatakse 6% vesinikperoksiidi lahust. Mitu g sellist lahust saab valistada 100g vesinikperoksiidist? G= 100x100/6=1666,7g 6. Kurkide marineerimiseks võeti lisaks kurkidele ja maitsetaimedele 1,2l vett, 50 g soola ja 20 g suhkrut. Mitu % soola ja suhkrut oli lahuses? Kokku 1200+50+20=1270g Soola (50/1270)x100%=3,9% Suhkrut (70/1270)x100%=2,2% 7. AgNO3 laguneb kuumutamisel kolmeks saaduseks: Ag, NO2 ja O2. Kirjuta ja tasakaalusta reaktsioonivõrrand. Arvuta, milline on reaktsiooni saagise protsent, kui 114 g AgNO3 lagunemisel tekkis 68,2 g hõbedat? 2AgNO3 t0 2AG + 2NO2 + O2

Keemia → Keemia
229 allalaadimist
thumbnail
3
rtf

Piimhape - õppematerjal

Piimhape Piimhape ehk 2-hüdroksüpropaanhape on üks karboksüülhapetest. Piimhappe keemiline valem on C3H6O3 Piimhape tekib lihaste tööl ilma hapniku juurdepääsuta, piima, kurkide ja kapsaste hapnemisel ja piimasuhkru käärimisel. Piimhappe sisaldus on piima kvaliteedi näitaja. Piimhapet valmistatakse suhkrutest. Hapnemisel muudavad bakterid toiduainetes leiduvad suhkrud konserveeriva toimega piimhappeks. Kui konservandi hulk on juba piisavalt suur, 0,6­1,2%, siis pidurdab

Keemia → Keemia
41 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Poola Köök

Seda rooga keedetakse kolm päeva, korraga neli tundi päevas ning iga keedukorra järel toit külmutatakse või pannakse külmikusse. Külmas bigos valmib, pehmeneb ning muutub sitkeks ja aromaatseks. Poola rahvustoitudeks on: Puuvilja salat, meloni salat, datlikook, bigos ning täidetud kurgid. Datlikoogi koostis ja maitseained: munavalge 6tk, tuhksuhkur 2kl, datlid 250g, mandlid 250g, sokolaad 250g, riivsaia, võid ning sidrunimahla või ruumi. Täidetud kurkide koostis: suur kurk 2tk, keedumuna 2tk, redis 20g, hapukoor 4 sl, tilli 1sl, lehtsalatit 100g, soola ning petersellileht.

Toit → Toitumisõpetus
23 allalaadimist
thumbnail
9
odp

Seened ja bakterid

SEENED JA BAKTERID Ketlin Ots 11.B SEENED Seente tähtsus looduses: Seened on tähtsad surnud organismide lagundajad. Seened on sümbiondid ehk aitavad talitleda ka teistel organismidel: 1)Seen ja taim on omavahel kasulikes suhetes, ehk sümbioosis ja seda kooseluvormi nimetatakse mükrokriisaks. 2)Mükrokriisa seened aitavad taimedel hankida eluks vajalikku vett ja toitaineid. Kaitsevad taimi juureparasiitide eest. 3)Seen saab taimelt vastu kasvuks vajalike ühendeid ja vitamiine. Seeneniidistikust moodustuvad samblikud. Tagavad aineringe maal, muutes lämmastiku uuesti taimedele kättesaadavaks. Seened lagundavad puitu (majavamm). Põhjustavad ka taimedele seenhaigusi. Mullas esinevad seened huumuse moodustamisel. Metsas lagundavad surnud puutüvesi, mahalangenud lehti ja oksi. Seente tähtsus inimese elus: Kasutatakse toiduainetööstustes- pagari...

Bioloogia → Bioloogia
17 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Karboksüülhapped

Karboksüülhapped on ühendid, mis sisaldavad karboksüülrühma: -COOH.Koosneb omakorda karbonüülrühmast ja hürdoksüülrühmast.Karboksüülh. on palju, paljud on looduslikud, erinevad üksteisest R-I ehituse ja -COOH arvu poolest.Rasvhapped on kõrgemad karboksüülhapped, nad sisald. enamasti üle 10C aatomi ja see on paarisarv. Asendatud karboksüülhapped R-s on asendatud üks või mitu H aatomit mingi asendusrühmaga. Aminohapped on asendatud karboksüülhapped, kus R-s on üks või mitu H aatomit asendatud aminorühmaga. Kodeeritavad aminohapped on eluks vajalikud 20aminohapet, millest loodus on ehitanud valgud.Jagunevad asendatavateks jaasendamatuteks.Asendamatud aminohapped ­ aminohapped, mida organism ise ei sünteesi, vaid bakterid ja taimed.Need viiakse organismi toiduga.Kehavalkude üles ehitamiseks.Asendamat aminohappeid on 8(valiin, leutsiin, isoleutsiin, fenüülalaniin, treoniin, metioniin, trüptofaan,lüsiin). Peptiidid ­ bioloogiliselt olulised a...

Keemia → Keemia
8 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Konradi lugu

‘’Aga Konrad, ostad ka, või tulid niisama aega laiaks lööma ?’’ ‘’Tõesti. Eriline ’kurgi-sõber’ ma nüüd küll pole ja. Kuid vahest sooviksid minuga koos baari tulla? Minu kulul muidugi.’’ ‘’Paarile joogile küll ära ei ütleks.Saaks veid juttu ka sinuga ajada.’’ Käisimegi baaris vestlemas. Rääkisin talle oma lukskorterist Kasamäel ja tema oma vanemate pärandatud kurgikasvanduse talust Läti piiril. Tuli välja, et Tiia teenibki elatist puhtalt vaid kurkide müümisega. Ise on ta 20-aastane ja elab üksi. Peale lähemat tutvumist ktsus ta mind oma tallu külla. Näitas mulle oma kodu. Sõime õhtust ning veetsime isegi ka koos öö. Tundsin end üle pika aja taas noorena. Mõtlesin: ‘’Kas tema ongi, see keda ma otsinud olen?’’ See mis juhtus hommikul tõukas selle küsimuse hoobilt pikali. ‘’Oeh, Konrad,’’ alustas ta. ‘’Sa ei rääkinud mulle kunagi, kuidas sa rikkaks said.’’

Kirjandus → Kirjandus
1 allalaadimist
thumbnail
21
doc

OÜ MUSTVEE KURK

Meie toodangu tarbijad on inimesed, kes eelistavad kodumaiset toodangut, vegetaarlased, need, kes tahavad lahjaks jääma, sest kurk on väga dieetiline toode, need, kes paastutavad. Hulgiga kurke võtavad hulgiturul, kauplustes, restoraanides, hulgibaasidel, konservitehastel. Osa toodangust müüme kokkuostjale, kes viib seda Tallinnasse hulgiturule ja baasidele, osa hankime restoranidele ja kauplustele. Jõhvi ja Tartu turudel on meil ka müüjad, kes müüvad kurke jae. Kurkide peale on alati suur nõudlus ja realiseerimisega suuri probleemi tekkida ei pea, kui turustuskanalid on pidevad. Kuna see tootmisharu on täiuslikul konkurentne, ettevõtte ei saa väga hinna mõjutada. 3 OÜ Mustvee Kurk 4 Hinnad kurkide peale muutuvad kogu aeg. Reeglina juuni alguses on hinnad 17-20 krooni

Majandus → Äriplaan
527 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Karboksüülhapped

väikeste valude raviks ja palaviku ning põletiku vastu. Sel on ka verdvedeldav efekt ning kasutatakse pikaajaliselt väikestes annustes südameinfarkti ärahoidmiseks. Aspiriin oli esimesena avastatud mittesteroidne põletikuvastane ravim. Viimastest ei ole kõik salitsülaadid, kuigi neil on sarnane toime ja toimemehhanism. Piimhape ehk 2hüdroksüpropaanhape on üks karboksüülhapetest. Piimhape tekib lihaste tööl ilma hapniku juurdepääsuta, piima, kurkide ja kapsaste hapnemisel ja piimasuhkru käärimisel. Piimhappe sisaldus on piima kvaliteedi näitaja. Polüpiimhape on biodegradeeruv polümeer, millest valmistatakse looduslikult lagunevaid kilekotte. Propeenhape(akrüülhape)astub kõikidesse karboksüülhapetele ja alkeenidele tüüpilistesse reaktsioonidesse. Polümeriseerub polüakrüülhappeks. Etaandihape(oblikhape) soolasid leidub mitmete taimede mahlades. Võib sadestuda neerudes.Oksüdeerub

Keemia → Keemia
109 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Esmaabi köögis

1. Kui on tegu suurema haavaga ,siis surud haava servad käega kinni ja tõstad jäseme ülesse, seejärel asetad haavale rõhksideme. Kui tegemist on väiksema haavaga, siis puhastad desinfitseeriva vahendiga ning asetad haavale steriilse sideme või plaastri. 2. Ulatuslik põletusepind tuleb katta steriilse mähisega, kui seda pole, siis puhta rätikuga ja kannatanu tuleb toimetada kiiresti haiglasse. Väiksemate põletuste korra pihustada pantenooli või kasutada põletusvastaseid geele. 3. Tuleb kindlaks teha põletushaava ulatuslikkus, tuleb jahutada põlenud kohta voolava külma vee all vähemalt 15 minutit, vajadusel tuleb korrata protseduuri või kasutada muid jahutamise mooduseid. Vajadusel pöörduda haiglasse või kasutada esmaabivahendeid. 4. Jahutan põletanud haava voolva külma vee all, teen kindlaks põletuse ulatuslikkuse ning vastavalt sellele kas, siis pöördun arsti poole või kasutan esmaseid vahendeid põlet...

Toit → Köögi õpetus
38 allalaadimist
thumbnail
5
docx

AS Salvest referaat

Nüüd ei pea enam käsitsi etikette purkidele peale kleepima. 1966. aastal valmis uus tootmishoone ja toodi Ungarist esimene imikutoitude liin ja alustati imikutoodete tootmist 11 tootenimetusega, millest tänaseni on tootmises: hõrk õunapüree, mannaga kõrvitsapüree ja porgandimehu. Toodeti esimesed lastekonservid Eestis. 1973. aasta alguseks moodustati uus, iseseisev tootmisüksus- pooltoodete tsehh. Tsehhi töötajaskonna hooleks oli puuvilja-marjamahlade ja püreede tootmine, kurkide soolamine ja kapsa hapendamine. Sel perioodil juurutati mahlade aseptilise säilitamise tehnoloogia. 1977. aastal töötati välja ja kinnitati UUS KAUBAMÄRK 1981. aastal anti Tartu Konservitehas üle toiduainetööstuse ministeeriumi alluvusest vastloodud aiandusministeeriumile. Sama aasta augustis liideti tehasega osa seni Tartu Kaubandusvalitsusele kuulunud Aardla puu- ja köögiviljabaasist mahtuvusega 3600 tonni, 13 aedviljakauplust ja kiosk

Majandus → Majandus
11 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Köögileksikon

) lehtedega taimed, mis kasvavad parasvöötmekliimas ja mida sageli kasvatatakse juurviljaaedades. Ürdid on saadaval nii värskete kui kuivatatutena. Basiilik - basiilik on väga universaalne ning jumaliku lõhna ja maitsega ürt. Magusalt vürtsine ja mõnusalt piprane maitsetaim.Kasutatakse värskelt ja kuivatatult. Maitsestatakse kastmeid, salateid, suppe, köögivilju, kalatoidud, vähk, lihatoidud, roheline või munatoidud, majonees, äädika maitsestamiseks, kurkide konserveerimiseks Majoraan ­ õnneürt, mis on tugeva maitsega ning tuleb kasutada ettevaatlikult. Kasutatakse värskelt ja kuivatatult. Maitsestatakse rohelisi- ja tomatikastmeid; rohelisi-, liha- ja kalasalateid; kartuli-, tomati-, kaunviljasuppe; kaunvilju, kaalikat, hapukapsast; keedetud kala; kõik lihatoidud, eriti maks ja vorstid; roheline või, majonees, juust, munatoidud; kurkide konserveerimisel, searasva maitsestamisel, verivorstidele

Toit → Kodundus
24 allalaadimist
thumbnail
6
docx

VILIKÖÖGIVILJAD

Moodustab sarnaselt lehtsalatile hõreda lehekodariku. Väga sarnane pekingi kapsale. Hiina kapsast kasutatakse erinevates salatites, hapendatakse. KURK Kõikidest köögiviljadest on kurk kõige suurema vee sisaldusega (95-97%) ja kõige madalama kalorsusega, kuid teda hinnatakse hea maitse ja organismile vajalike mineraalsoolade sisalduse tõttu. Kurk on C-vitamiini, B- rühma vitamiinide ja karotiini rikas. Kõiki neid vitamiine leidub koores ja vahetult koore all. Kurkide hapendamisel säilivad vitamiinid hästi. Rahvameditsiinis kasutatakse kurki ka ravimina. Kurgimahl sisaldab aineid mis takistavad soolade ladestumist ja kristalliseerimist organismis. Kurgimahla mähiseid kasutatakse raskesti paranevate haavade puhul. Iluravihendina kasutati juba vanas kreekas. Noori kurke on soovitav kasutada koorimata, sest koores leidub rohkem C-vitamiini ja ka karotiini kui sisus. Kurgid pesta harjaga voolava vee all ja tükeldada vastavalt toidule

Toit → Toiduained
9 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Füssa kordamisküsimused ja -vastused

23. Miks gaasimullid tõused vedelikus üles? Nende tihedus on väiksem. 24. Miks jaheda vea soojendamisel ülestõusvad mullid tõmbuvad kokku? Sest üleval on jahedam vesi ja veeaur kondenseerub. 25. Miks kokkusurutud peeglite korral on tunda kohesioonijõud, aga kokkusurutud paberilehtede vahel pole? (Molekulide vahene jõud = kohesioonijõud) Peeglid hästi siledad (tasapinnalised),aga paberilehtedel on kokkupuutepunkte vähe. 26. Miks kurkide soolamisel kurk kaotab kaalust? Toimub osmoos, väljas on lahuse kontsentratsioon suurem ja vesi läheb kurgist iseenesest kurgist välja. 27. Miks kuuma vee korral mullid tõusmisel suurenevad? Sest pidevalt vesi aurub sinna sisse. Mida kõrgemale mull tõuseb, seda rohkem vett sinna sisse aurub. 28. Miks käenaha niisutamisel piiritusega on see koht jahe? Piiritus aurustub kergemini, aurustumiseks kulub energiat. Soojus võetakse

Füüsika → Füüsika loodus- ja...
50 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Roheline mõtteviis tarbimisühiskonnas

väljakutsuvalt, et inimesed seda juba pelgalt välimuse pärast ostaksid. Mõistan muidugi pakendamisviisi, mis pikendab toote säilivust säilitusainete puudumise arvelt. Igati pooldan aga ökotoiduainete tarbimist ­ mõte sellest, et tomatid, õunad, mesi ja liha tuleb siitsamast meie riigi taludest ning on töötlemata ja säilitusainetevaba, on ahvatlev. Meenub, kuidas lapsena maal sai ise hoolt kantud tomatite ja kurkide eest ­ kastmine ja rohimine, jälgida nende loomulikku küpsemist ja seejärjel viljade söömist või konserveerimist, teades täpselt kust pärineb ja mida sisaldab. Täna aga, meie turgu vallutanud toidupoodide kettides, on nomenklatuur küll lai, aga kas leidub ka midagi nii ahvatlevat... Poolast pärit õunad või sink, mis on kokku pressitud kes teab mis luudes. Samas on kättesaadav soodsamalt kui kodumaine toode, kuid kui mõelda, kuidas see on võimalik

Ühiskond → Ühiskonnaõpetus
178 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Bakterite kasutamine inimeste poolt

Bakterite kasutusvaldkond on väga lai. Kõige varem hakati baktereid kasutama toiduainete valmistamiseks. Piimhappebakterite abil valmistatakse jogurtit, hapukoort, hapupiima ja teisi hapendatud piimatooteid. Piimhappebaktereid kasutatakse ka kurkide, kapsaste ja teiste aiasaaduste hapendamisel. Äädikhappebakterite abil valmib mikrobioloogiliselt toodetav äädikas (nt veiniäädikas). Nad muudavad käärinud mahlas või veinis leiduva alkoholi äädikaks. Oma roll on bakteritel ka lihatööstuses, kus bakterkultuure kasutatakse salaami vorsti valmistamisel. Ka kõigile teada-tuntud kohvi- ja kakaopuu seemneid kääritatakse algselt bakterite abil. Käesoleval ajal on meilgi müügil organismile kasulikke

Bioloogia → Bioloogia
84 allalaadimist
thumbnail
40
ppt

Dadaismi presekas

Enne kui laskume teieni, et tõmmata välja teie lagunevad hambad, vaiku täis kõrvad ja põletikulise keele, Enne kui murrame teie pudedad kondid, Enne kui avame teie koolerast puretud kõhu ja annetame sisemuse väetiseks teie liigrasvase mao, teie kuulsusetu spliini ja diabeedilised neerud, Enne kui kisume välja teie inetu limase ja pidamatu suguorgani, Enne kui kustutame janu ilu, ekstaasi, suhkru ja filosoofia järele, matemaatilise ja poeetilise metafüüsilise pipra ja kurkide järele, Ene kui desinfitseerime teid vitrioliga, puhastame teid ja lakeerime teid kirega, Enne seda kõike, Võtame ühe antiseptilise vanni, Ja me hoiatame teid Me oleme mõrvarid. Cigarren CeIGeAErrErr Ci ErrEEn garr EEn ren En Ce Ce i i ge ge err a err err e err en e Ce en CeI CI CeIGe garr CeIGeA ren

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
82 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Sahhariidid, polusahhariidid

7) Kirjuta fotosünteesi iseloomustav reaktsioonivõrrand. 6CO2 + 6H2O ==== 6O2 + C6H12O6 == tärklis/tselluloos + H2O 8) Mis on glükogeen? Toidust saadav loomne tärklis. 9) Iseloomusta glükoosi keemilisi omadusi (2) sarnanevad aldehüüdidega ja annavad hõbepeeglireaktsiooni, käärivad. 10) Kuidas saadakse sorbitool? Sorbitool tekib, kui glükoosi aldehüüdrühm oksüdeerudes annab glükoonhappe v redutseerub. 11) Kus igapäevaelus kasutatakse piimhappekäärimist? Piiima, kurkide, kapsa hapendamisel; silo valmistamisel. 12) Iseloomusta fruktoosi ehk puuviljasuhkrut a) molekulvalem- C6H12O6 b) tasapinnaline struktuurvalem- CH2-C-CH-CH-C-CH2OH c) füüsikalised omadused: kõigemagusam suhkur, valge, vees hästi lahustuv d) ketoos. Fruktoosi kasutamine- tüsedad, spordijoogid. Fruktoos on võrreldes glükoosiga ja sahharoosiga raskemini seeditav. 13) Kuidas nimetatakse galaktoosi ja milline on tema ülesanne organismis? Ajusuhkur.

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Matemaatika KT

· 282 900 + 22% = 282 900 + 0,22*282 900 = 345 138 kr ( kaubanduslik juurdehindlus lisatakse hinnale , mis sisaldavad tollimaksu ja aktsiismaksu ) · 345 138 + 18% = 345 138 + 0,18*345 138 = 407 262 , 84 kr ( käibemaks lisandub alati hinnale , mis sisaldab nii tollimaksu , aktsiismaksu kui ka kaubanduslikku juurdehindlust) 3. Laos on 1000 kg värskeid kurke veesisaldusega 98%. Kahe nädalaga langes kurkide veesisaldus 96%-le. Mitu kg kurke on laos järele jäänud? 100% - 98% = 2% ( algse veesisalduse juures on kuivaine osakaal 2 %) 1000 kg ­ 100% X = ( 2 *1000 ) : 100 = 20 kg X - 2% ( tehes ristkorrutise saame , leida kui mitu kg kuivainet oli 1000kg-s kurkides ) 100 % - 96 % = 4 % ( peale veesisalduse langemist on kuivaine osakaal 4%) 20 kg ­ 4% X = ( 100 *20 ) : 4 = 500 kg X - 100%

Majandus → Micro_macro ökonoomika
253 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Karboksüülhapped konspekt

ka õunaäädikat, marjaäädikat jms. Etaanhapet leidub nii vabalt (hapupiimas, võis, riknenud õlles ja veinis, juustus) kui ka soolade ja estritena näiteks taimelehtedes ja loomorganismide kudedes ning eritistes (uriin, sapp). Piimhape (2-hüdroksüpropaanhape) (soolad on laktaadid) On värvuseta kristalne aine, hügroskoopne aine, mis lahustub hästi nii vees kui ka etanoolis. Ta tekib piima, juur- ja puuviljade nagu näiteks kurkide, kapsaste hapendamisel ja piimasuhkru käärmisel. Lisaks tekib piimhapet veel lihastes suure koormusega töötamisel ilma hapniku juurdepääsuta. Lihaste valulikkus ongi osalt sellest tingitud, kuid pikkamööda kantakse see välja ja oksüdeeritakse ning valulikkus kaob.

Keemia → Keemia
43 allalaadimist
thumbnail
20
pdf

Bakterid

· Ühest rakust tekib üks spoor. Spooride moodustamine ei ole paljunemisviis. Bakterite tähtsus looduses · Bakterid on looduses olulised orgaanilise aine lagundajad. · Osa baktereid suudavad siduda õhulämmastikku (nt. mügarbakterid liblikõielistel taimedel). · Bakterid olles lagundajad, tagavad looduses ainete ringluse. Bakterite tähtsus inimese elus · Toiduainete tööstus ­ toidu (nt. jogurtid, hapukoor, hapupiim; salaamivorst) valmista- mine. Kodus näiteks kurkide hapendamine. · Põllumajandus ­ kasutatakse erinevaid bakterväetisi; silo valmistamine; komposti valmistamine. · Heitvee puhastamine ­ kasutatakse biopuhasteid, milles bakterid aitavad heitvett puhastada. Toiduainete säilitamine · Osad bakterid põhjustavad oma elutegevuse käigus teatavate toiduainete riknemist. · Steriilimine ­ protsess, milles rakendatakse kõrget rõhku ja temperatuuri, mis hävitab bakterirakud ja spoorid täielikult (nt. konservide

Bioloogia → Bioloogia
12 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Eesti kohupiimatootjatest ja nende erinevatest toodetest

Harilik kohupiim Koostis: täispiim, laap.100gr. sisaldab: 8 g valku, 12 g rasva, 4 g süsivesikuid, 147/613 kcal/kJ. Praktiliselt valge, pehme mass, milles on vaevumärgatavad struktuuri meenutavad vormid. Õige pisut hapukas, keskmiselt täidlase hoiakuga, täispiima maitsega. Suus struktuurielemendid peaaegu tundmatud. Mõeldud eelkõige toidu valmistamiseks ja maitsestamiseks oma soovi mööda. Küüslaaugu, kurkide, ja maitserohelistega maitsestades saab huvitavaid tiodulisasid. Suvisel ajal sobib suurepäraselt ka täiendava maitsestamiseta praadide juurde. Maitsestada ka magustoiduks. Isegi kamaseguna huvitavalt omapärane. Rosinakohupiim Koostis: täispiim, suhkur, rosin, vanilliin, laap. 100gr. sisaldab: 20 g süsivesikuid, 7 g valku, 10 g rasva, 170/710 kcal/kJ. Naturaalne valge, rosinatega, poolmagus ühtlane kreemjas kohupiimamass. Nõrga rosin- vanilje lõhnaga

Toit → Köögi õpetus
13 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Karboksüülhapped

oliivi-, soja- ja kalamaksaõlis. Cis-oktadets-9-eenhape ehk Olehape (C17H33COOH) Olehapet sisaldub ohtralt oliiviõlis ja muudes taimeõlides, kuid samas ka loomsetes rasvades. Cis-oktadets-9,12-dieenhape ehk Linoolhape (C17H31COOH) Etaandihape ehk Oblikhape (HOOCCOOH) Mürgine, leidub spinatis, hapuoblikas, rabarberis. Liigne tarbimine soodustab neerukivide teket. 2-hüdroksüpropaanhape ehk Piimhape (C3H6O3) Piimhape tekib lihaste tööl ilma hapniku juurdepääsuta, piima, kurkide ja kapsaste hapnemisel ja piimasuhkru käärimisel. Piimhappe sisaldus on piima kvaliteedi näitaja. Polüpiimhape on biodegradeeruv polümeer, millest valmistatakse looduslikult lagunevaid kilekotte. Bensoehape ehk benseenhape, bensoaat on karboksüülhapete hulka kuuluv benseeni monofunktsionaalne derivaat, mille Na-soola kasutatakse rögalahtistava vahendina. Bensoehapet leidub rohkesti jõhvikates ja pohlades. 9. H2N - CH- COOH I

Keemia → Keemia
97 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Midagi ise luua ja algatada on minu jaoks…

see, et meile kõik ette-taha ära tehakse. Paljud arvavad, et nad ei saa sellega hakkama, muidugi ei saa, kui seda endale korrutada, aga kui võtta asi juba kätte ning sellega tegeleda on tulemus suur ning imestama panev- Mida.. ma sain sellega hakkama. Ja siis sa tahad millegi loojaks veel ja veel olla, sa tahad iseenda elu hakata looma. Loomist ning algatamist tuleks hakata väikestest asjadest. Näiteks poest ostetud tomatite, kartulite, kurkide, porgandite ning salati asemel kasvatada neid ise. Hankida endale väike maalapp ning seemned mulda pista. Neid kastmas käia ning vaadata pealt, kuidas need viljad järjest suuremaks kasvavad. Teadlased on tõestanud, et ise kasvatatud köögiviljad on palju maitsvamad ning tervislikumad, sest neis ei ole kasutatud mitte mingisuguseid kemikaale ega mürke. Nii väike asi, aga loomisprotsess jällegi suur ning samas ka tervislik. Kodukoha

Eesti keel → Eesti keel
2 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Karbonüülühendid ja karboksüülhapped

arritav vedelik, mis voib esile kutsuda ka pisaratevoolu. Keemiatoostuses on ta tahtis vahesaadus, kuid kodus voib see tekkida naiteks rasva korbemisel pannil. Kuna akroleiin on murgine aine,mistottu tuleks valtida rasvade korbemist pannil ning korbenud rasvade kasutamist. 2) Piimhape - varvuseta kristalne aine, hugroskoopne aine, mis lahustub hasti nii vees kui ka etanoolis. Tekib: piima, juur- ja puuviljade nagu naiteks kurkide, kapsaste hapendamisel ja piimasuhkru kaarmisel. Veel tekib piimhapet lihastes suure koormusega tootamisel ilma hapniku juurdepaasuta. Lihaste valulikkus ongi osalt sellest tingitud, kuid pikkamooda kantakse see valja ja oksudeeritakse ning valulikkus kaob. Leiab kasutamist kupsetuspulbrite, ravimite ja tekstiilkiu varvide valmistamisel. 3) Sidrunhape - leidub sidrunites, apelsinides ja teistes tsitrustes, puuviljades, marjades

Keemia → Orgaaniline keemia
10 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Aeroobne glükolüüs, mõisted

RNA sünteesiks. ATP, GTP, CTP, TTP ­ kasutatakse DNA sünteesiks. Metabolism ­ dissimilatsiooni ja assimilatsiooni protsessid. Organismis asetleidvaid sünteesi ja lagundamisprotsesse, mis tagavad tema aine ja energiavahetuse ümbritseva keskkonnaga, nim metabolismiks. Piimhape ­ ehk 2hüdroksüpropaanhape (C3H6O3) on üks karboksüülhapetest. Piimhape tekib lihaste tööl ilma hapniku juurdepääsuta, piima, kurkide ja kapsaste hapnemisel ja piimasuhkru käärimisel. 1 Bioloogia mõisted Jaanuar, 2010 Pimedusstaadium ­ toimuvad kloroplasti lamellidest väljaspool (stroomas). Sahhariidide sünteesiks vajalik CO2 siseneb õhulõhede kaudu taime ja difundeerub kloroplastidesse. Calvini tsükkel ­ fotosünteesi pimedusstaadiumi reaktsioonid (Melvin Calvin, avastaja)

Bioloogia → Bioloogia
40 allalaadimist
thumbnail
24
pdf

Majanduse alused konspekt 1

b) Kui see majandus toodaks 75 ühikut haridust ja 30 ühikut kõiki muid kaupu, siis kas antud majandus lahendaks efektiivselt "kuidas toota" küsimuse. c) Kuidas saaks selgitada olukorda kui kunagi hiljem toodaks see majandus 75 ühikut haridust ja 45 ühikut kõiki muid kaupu. 2. Olgu tegemist lihtsa majandusega, kus kasutatakse vaid ühte tootmistegurit, tööd. Toodetakse vaid kahte kaupa, kurki ja tomatit. Ühe ühiku kurkide tootmiseks kulub üks ühik tööd ning ühe ühiku tomatite tootmiseks kulub kolm ühikut tööd. Tööjõudu on kokku kasutada 300 ühikut. a) Joonista sellise majanduse tootmisvõimaluste rada. b) Missugune on maksimaalselt võimalik kurkide kogus. c) Missugune on maksimaalselt võimalik tomatite kogus. d) Missugune on maksimaalselt võimalik kurkide kogus kui toodetakse 50 ühikut tomateid. Missugune oleks täiendava ühiku kurkide tootmise alternatiivkulu.

Majandus → Majanduse alused
79 allalaadimist
thumbnail
10
rtf

Rakendusbioloogia

17. Miks ei soovitada iga päev tarbida suitsutatud lihatooteid? Kuna suitsutamisel tekib tõrv ja see on inimese tervisele kahjulik. 18. Kuidas teha hapukurke? Mida peab eriti hoolikalt järgima? Hapendamiseks valitakse ühesugused terved, rohelised, õhukese koorega kurgid. Kurgid sorteeritakse ja pestakse harjaga voolavas vees. Kurgid laotatakse kihiti lehtede ja maitseainetega tünni või purki nii, et nõu põhja ja peale jääksid lehed ja maitsetaimed. Soolalahus peab üle kurkide olema. Kurkidele asetatakse vajutiskaas ja raskus. Optimaalne temperatuur hapendamisruumis on 18 ºC. Umbes 30 päeva pärast on hapnemisprotsess lõppenud ja kurgid säilitatakse temperatuuril 0-4 ºC. Eriti hoolikalt peab jälgima seda, et hapukurkidele õhk ligi ei pääseks kuna siis nendest ei tule enam midagi välja(lähevad pahaks). 19. Kuidas teha koduveini? Mida peab vältima? (Õuna ja arooniamahlast tehtud vein).Lase värskelt pressitud õuna ja

Bioloogia → Rakendus bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Probiootikumid

Samuti on spirulina ja klorella väga energiarikkad toiduained ning sisaldavad mitmeid vitamiine (B- vitamiinid, beetakaroteen, E-vitamiin), mineraalaineid ja aminohappeid. 6. Hapendatud kurgid ja seened Hapukurgid on väga heaks probiootikumide allikaks, samuti teised hapendatud aedviljad (näiteks sibulad, lillkapsas) ning seened. Kuid probiootikume sisaldavad vaid teatud kindlal viisil fermenteeritud toidud, mida ei ole töödeldud äädika ja kuuma veega. Hapendatud kurkide valmistamiseks tuleks võtta purk, kuhu panna maitseained vastavalt eelistusele – tilli, küüslauku, mädarõigast, sinepiseemneid, mustsõstralehti. Teha kurkidesse kahvliga augud, et vedelik paremini sisse imenduks. Aseta kurgid tihedasti purki ning vala üle leige veega, kuhu on lisatud u. 1,5 tl soola 1 liitri kohta. Sulgeda purk tihedasti kaanega ja asetada sooja kohta, mis on otsesest päikesevalgusest eemal. Lasta seista kolm päeva, kuni purgis hakkab toimuma mullitamine

Bioloogia → Bioloogia
12 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Alkeenid ja alküünid

spinat, hapuoblikas ja rabarber. Seetõttu ei tohi neid taimi väga palju tarbida, kuna liigne oblikhape võib põhjustada mürgituse ning lisaks viib oblikhape organismist välja kaltsiumi. Valem: HOOCCOOH. Kasutatakse kopolümeeride nt polüamiidide ja polüestrite tootmisel. !! Liigne tarbimine soodustab neerukivide teket! Piimhape (2-hüdroksüpropaanhape). Keemiline valem: CH 3CH(OH)COOH. Ta on üks karboksüülhapetest. Piimhape tekib lihaste tööl ilma hapniku juurdepääsuta, piima, kurkide ja kapsaste hapnemisel ja piimasuhkru käärimisel. Piimhappe sisaldus on piima kvaliteedi näitaja. Piimhapet valmistatakse suhkrutest. Hapnemisel muudavad bakteridtoiduainetes leiduvad suhkrud konserveeriva toimega piimhappeks. Kui konservandi hulk on juba piisavalt suur, 0,6­1,2%, siis pidurdab see teiste mikroobide arengut, soodustades seega hapendatud toiduainete säilimist. Kui piimhappe sisaldus ületab 1,2%, siis hukutab see ka kääritajaid endid

Keemia → Keemia
21 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Sahhariidide referaat

sobriit: Sobriiti kasutatakse magusainena magusainena suhkrutõve puhul. Sobriit redutseerub lõpuks alkaaniks heksaan: (1) 3. Mikroorganismide (pärmseente) ensüümide tulemusel glükoos käärib. Alkohoolse käärimise puhul tekib etanool: Piimabakterite toimel tekib piimhape (hüdroksüpropaanhape) : Piimhappebakterite käärimist rakendatakse juustu tootmisel, leivataigna hapupiima ja keefiri valmistamisel, kurkide hapendamisel ning silo tegemisel. (1) 1.5 Fakte elust Glükoosi tee sisse segades ja seda väikestele lastele anda, toimib see rahustavalt. Fruktoos (C6H12O6) 2.1 Saamine Fruktoos, nagu ka teised monosahhariidid, imendub seedimise käigus otse vereringesse. Fruktoos on suhkrutest kõige magusam. Puhas, kuiv fruktoos on valge, magus, lõhnatu, kristalne tahke aine ja on kõikidest suhkrutest kõige paremini vees lahustuv

Keemia → Keemia
21 allalaadimist
thumbnail
4
docx

ORGANISMIDE AINE- JA ENERGIAVAHETUS

Makroergiline ühend- madalmolekulaarne orgaaniline ühend, mis osaleb keemilise energia salvestaja ja ülekandjana biokeemilistes reaktsioonides. NT: ATP,GTP,CTP,UTP,TTP,NADP,NAD. Metabolism-organismi kõik biokeemilised protsessid, mis tagavad aine- ja energiavahetuse ümbritseva kk-ga. Jaguneb assi- ja dissimilatsiooniks. Piimhape- ehk 2-hüdroksüpropaanhape on üks karboksüülhapetest. Piimhappe keemiline valem on C3H6O3. Piimhape tekib lihaste tööl ilma hapniku juurdepääsuta, piima, kurkide ja kapsaste hapnemisel ja piimasuhkru käärimisel.Piimhappe sisaldus on piima kvaliteedi näitaja. Pimedusstaadium-fotosünteesi teine etapp, mille tulemusena moodustub glükoos. Protsessi käigus seotakse CO 2 ning kasutatakse valgusstaadiumi reaktsioonides moodustunud NADPH2 ja ATP molekule. Pimedusstaadiumi reaktsioonid moodustavadCalvini tsükli. Püroviinamarihape-glükoosi tulemusena moodustuv 3-süsinikuline karbonüülhape (CH3COCOOH)

Bioloogia → Bioloogia
83 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Toidu terminoloogia

marineerimiseks. Selleks kasutatavat kastet nimetatakse marinaadiks. Liha marineeritakse selleks, et: • muuta liha maitsvamaks; • hapu marinaad pehmendab liha kui marineerimise aeg on piisavalt pikk ning seetõttu kulinaarne valmimine kiireneb, • marinaad pikendab liha säilivust. Marineerimise aeg võib olla mõnest tunnist kuni paari päevani, Marineerimisel on ka laiem tähendus, mida kasutatakse konserveerimisel. Marineerimiseks nimetatakse toiduainete, nt kurkide, tomatite hoidistamist marinaadiga. Marinaad sisaldab äädikhapet, soola, suhkrut ja mitmesuguseid vürtse, nt must terapipar, vürts, loorber, inver, kaneelikoor jt. Paneerimine  inglise k: coating with breadcrumbs, breading  soome k: panerointi, paneeraminen, leivittäminen Paneerimiseks nimetatakse toiduaine, sageli pooltoote, nt kotleti, liha, köögiviljade ümbritsemist jahude, muna või muu toiduainega. Paneerimise eesmärgiks on tagada toiduainele ühtlane kuju

Toit → Toiduaine õpetus
8 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Keemia spikker 9.kl - happed

3. 20g 5%-lise keedusoola lahusele lisati 4g soola. Mitme % lahus saadi? Lahus1 = 20g keedusoola W1% = 5% W2= (0,05x25)/25=24% 1. Raskesti haige inimese organismi viidi 300g 5% glükoosi lahust. Mitu g glükoosi sisaldus selles lahuses? Mitu g vett kasutati? Glükoosi 5%= 15g Vett 300-15= 285g 2. Juuste blondeerimiseks kasutatakse 6% vesinikperoksiidi lahust. Mitu g sellist lahust saab valistada 100g vesinikperoksiidist? G= 100x100/6=1666,7g 3. Kurkide marineerimiseks võeti lisaks kurkidele ja maitsetaimedele 1,2l vett, 50 g soola ja 20 g suhkrut. Mitu % soola ja suhkrut oli lahuses? Kokku 1200+50+20=1270g Soola (50/1270)x100%=3,9% Suhkrut (70/1270)x100%=2,2% 1. Mitme % lahus saadi, kui 450g vees lahustati 50g suhkrut? 2. Kui palju tuleb võtta vett ja soola, et saada 360 g 42%-list lahust? 3. Mitu grammi 19%-list lahust saab valmistada 4g soolast? Kui palju on vaja vett? 4. Mitme % lahus saadi, kui segati 520g 16%-list ja 300g 4%list lahust

Keemia → Keemia
86 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Keskkonnafüüsika kordamisküsimused I

67. Mis on pöördosmoos ja milleks seda kasutatakse? Vees puhastamise meetod, mis põhineb membraantehnoloogial. Vee magestamine päästeparvede puhastusvärk. 68. Hinnata ruumi õhus oleva veeauru kontsentratsiooni (anda nii osakeste arvu, kui massi kaudu). Igas kuupmeetris on 9 gr veeauru. Vastus 9 gr/m3 kohta. Osakeste arvu järgi pool mooli 3*10 astmel Lämmastik 23 osakset kuupmeetri kohta. rõhul 100 kPa 69. Miks kurkide soolamisel kurk kaotab kaalust? Vesinik rõhul Osmoosi tõttu läheb vesi välja. Vesinik rõhul 150 kPa 70. Anum on jagatud membraaniga kaheks osaks. 50 kPa Ühel pool membraani on lämmastik rõhul 100 kPa (kilopaskal) ja vesinik rõhul 50 kPa. Teisel pool membraani on vesinik rõhul 150 kPa. Seega gaasi rõhk mõlemal pool membraani on ühesuurune. Membraani avadest mahub läbi vesiniku molekul,

Füüsika → Keskkonafüüsika
87 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Karboksüülhapped

Ta on väga ebameeldiva lõhnaga, kusjuures ta annab ka osaliselt higile lõhna. Koerte haistmine on inimeste omast paljusid kordi suurem. Seepärast on koerad võimelised inimest ka jalajälgede järgi leidma, sest koer haistab inimeste jalahigis leiduvaid karboksüülhappeid. Piimhape (2-hüdroksüpropaanhape) (soolad on laktaadid) On värvuseta kristalne aine, hügroskoopne aine, mis lahustub hästi nii vees kui ka etanoolis. Ta tekib piima, juur- ja puuviljade nagu näiteks kurkide, kapsaste hapendamisel ja piimasuhkru käärmisel. Lisaks tekib piimhapet veel lihastes suure koormusega töötamisel ilma hapniku juurdepääsuta. Lihaste valulikkus ongi osalt sellest tingitud, kuid pikkamööda kantakse see välja ja oksüdeeritakse ning valulikkus kaob. Tänu happelisele keskkonnale on piimhappel konserveeriv toime, mistõttu ta leiab kasutamist küpsetuspulbrite, ravimite ja tekstiilkiu värvide valmistamisel. Õunhape (2-hüdroksübutaandihape)

Keemia → Keemia
223 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Seminari küsimuste vastused

Ka lasteraamatute kirjutamist võib vaadelda kui ridade vahele kirjutamist. Poliitiliste juhtkirjade asemel hakkasid ilmuma väga selge alltekstiga "juhtkirjad" /jutumärkides/. Vaba Maa näiteks kirjutas suurusehullustusest, oravate keelest Eestis ja Ameerikas, Kaja õpetas valmistama seentega täidetud kapsapead, arutledes mälukaotuse ümber, Päevaleht kirjutas tantsust aju massaaziks, aedmaasikate kasvatamisest jms. Eriti populaarseks said Päevalehe juhtkirjad kurkidest ja kurkide hapendamisest, mida teised päevalehed mõnuga tsiteerisid: "Mõni kurk on paksu nahaga ja tal on kärnad seljas. Maarahvas nimetab neid liideriteks ega salli neid mitte oma kurgitünnis. Süüa nad ei kõlba, omavad kibeda maigu ja rikuvad sööjal rahval kõhtu. Nii siis et hoidugem paksunahaliste kurkide eest, eriti aga nende eest, kel seljas kärnad. Kui muidu pääsu ei ole, siis heidetagu välja kas või kogu kurgi-hapendis ja selle järele kurgipütt hästi

Meedia → Massikommunikatsiooni ajalugu
54 allalaadimist
thumbnail
9
odt

Käärimine tööstuses

Piimhapekäärimise lähteaineks on piimasuhkur ehk laktoos, need hakkavad käärima. Piimhapekäärimisel eralduv energia on umbes sama väike kui etanoolkäärmisel. Piimhapekäärimine on toiduainetööstuses väga tähtis. Selle abil valmistatakse kohupiima, happukoort ja juustu. Leivataigna hapendamisel ja keefiri valmistamisel kulgeb piimhapekäärimine samaaegselt etanoolkäärimisega. Piimhapekäärimine on oluline ka silo valmistamisel, samuti kapsaste ja kurkide hapendamisel. http://www.slideshare.net/chryssy/glkoosi-lagundamine Hapukoore valmistamine Hapukoore valmistamiseks on vaja kvaliteetset kindla rasvasisaldusega koort ja juuretise piimhappebaktereid.Kui koore omadused on homogeniseerimisega ühtlustatud, siis see pastöriseeritakse, et takistada juhuslike mikroobide vohamist. Järgneb pastöriseeritud koore jahutamine hapendustemperatuurile (22­26o) ning juuretise lisamine, arvestusega 2­5% hapendatava koore algmahust

Keemia → Keemia
28 allalaadimist
thumbnail
30
docx

Karboksüülhapped, sahhariidid ja valgud

Nahale sattudes võib põhjustada haavu ja ville. Kõrgetel temperatuuridel võivad tekkida plahvatusohtlikud aurusegud. (Vikipeedia; 27.04.16) Etaanhapet leidub eelkõige toiduainetes. See toodetakse puidu kuumutamisel ilma hapnikuta ja alkoholi kääritamisel. Äädikhapet kasutatakse keemiatööstuses lahustina ja toiduainetööstuses toidulisaainena E260. See on oluline toiduainete säilitamisel, maitsestamisel ja marineerimisel. See on osa protsessidest nagu, näiteks kurkide ja seente marineerimine ning tähtis maitseaine süldis, samuti pehmendab see liha marineerimisel kudesid. Argielus eemaldatakse äädihappe abil katlakivi ja peatatakse seintel hallituse levik. Söögiäädikaks nimetatakse 30%-list etaanhappe lahust. (Toidukeemia esitlus; 27.04.16) 5 2. SAHHARIIDID Sahhariidideks nimetatakse süsivesikuid. Need on orgaaniliste ühendite kõige levinum klass. 70%

Keemia → Keemia
5 allalaadimist
thumbnail
36
docx

Erinevate äädikate kasutamine kulinaarias

grill-liha kastmiseks, samuti sobib ta suurepäraselt mereandidega. Nagu õunaäädikaski, on ta hea abivahend mao- ja seedetegevuse korrastajana ja teda võibki õunaäädika asemel kasutada. Destilleeritud äädikas – Teraviljast, nafta kõrvalsaadustest või tselluloosist valmistatu destilleeritud äädikas on terava robustse maitsega ning tavaliselt värvitu. Enamasti on see lahjendatud 5%-lise happesuseni. Destilleeritud äädikat kasutatakse laialdselt marineeritud kurkide ja muude toitude tööstuslikul tootmisel. Kodus kasutatakse seda tavaliselt majapidamistöödel või ehk ka marineerimiseks. Linnaseäädikas – Inglismaal ja Põhja-Euroopas juba 17. Sajandil valmistanud linnaseäädikas oli üks viis hapuks läinud õlle ära kasutamiseks ning seda nimetati esialgu alegar’iks. Linnaseäädikat toodetakse odralinnastest ja teravlijamassist, mida kuumutatakse ning kääritatakse õllelaadseks vedelikuks, segatakse siis

Toit → Toiduaineõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Erialane sõnastik

Õunamahl ­ õuntest pressitud mahl Õietolm - mesilased korjavad õietolmu eri lilledelt, seepärast võib õietolmul olla erinev kooslus vastavalt ümbritsevale loodusele ja klimaatilistele tingimustele. Õlu - käärimise teel veest, linnastest ja humalatest pärmi lisandusel valmistatud vähese alkoholisisaldusega jook. Arvatavasti vanim alkohoolne jook. Ä Äädikas - kontsentreeritud vanamoodne kanget lauaäädikas, mida kasutatakse kurkide marineerimisel jms. Ü Ürt - e. maitsetaime maapealne osa (nt kummeliürt, ürditee) Kasutamisel arvestada järgmisega: 1 tl kuivatatud ürte = 1-2 sl värskeid ürte 1 sl sügavkülmutatud ürt ... Ühepajatoit ­ erinevatest tükeldatud köögiviljadest hautatud pajaroog Ülepannikoogid- suured pannkoogid, taignasegu kallutatud kuni panniservadeni. Ürdisool - koostises on seller, sibul, porrulauk jt maitseained, saad paljud toidud vaheldusrikkamaks ja tervislikumaks muuta

Toit → toiduainete sensoorse...
10 allalaadimist
thumbnail
14
odt

EESTI TOIT

vesimünti, punet, nurmenuku õisi ja lehti, vaarika varsi, pihlaka õisi, mustika õisi ja lehti, pohla õisi ja lehti, kibuvitsa õisi ja vilju, harilikku käbiheina, pruuni ristikut,valget ristikut, aasristikut, kuldristikut, harilikkassikäppa, ümaralehelist uibulehte, ojamõõlu, harilik angervaksi, harilikku heinputku,rabamurakat, kaske, kurekella, ängelheina, naistepuna, raudrohtu, harilikku vahert, kadakat jne. Õlle maitsestamiseks on kasutatud humalaid ja porssasid, kurkide ja tomatite soolamiseks toominga, sõstrapõõsaste, kirsi ja tamme lehti. Kolmandaks vaatleme toidutaimi. Supitaimedeks on kasutatud ning värskelt on söödud ja süüakse järgnevaid taimi: naati, piimaohakat, põldohakat, seakapsast, haput oblikat, kõrvenõgest, maltsasid (peamiselt valget hanemaltsa), jänesekapsaid, heinputke varsi, metsharak putkesid, tõlkjaid, kanakoolet, põldosja kevadvarsi, iminõgest, takjaid, paiselehte, harilikku kikkaputke, siberi

Toit → Rahvusköögid
19 allalaadimist
thumbnail
34
pdf

Eesti taimestik

vesimünti, punet, nurmenuku õisi ja lehti, vaarika varsi, pihlaka õisi, mustika õisi ja lehti, pohla õisi ja lehti, kibuvitsa õisi ja vilju, harilikku käbiheina, pruuni ristikut,valget ristikut, aasristikut, kuldristikut, harilikkassikäppa, ümaralehelist uibulehte, ojamõõlu, harilik angervaksi, harilikku heinputku,rabamurakat, kaske, kurekella, ängelheina, naistepuna, raudrohtu, harilikku vahert, 14 kadakat jne. Õlle maitsestamiseks on kasutatud humalaid ja porssasid, kurkide ja tomatite soolamiseks toominga, sõstrapõõsaste, kirsi ja tamme lehti. Kolmandaks vaatleme toidutaimi. Supitaimedeks on kasutatud ning värskelt on söödud ja süüakse järgnevaid taimi: naati, piimaohakat, põldohakat, seakapsast, haput oblikat, kõrvenõgest, maltsasid (peamiselt valget hanemaltsa), jänesekapsaid, heinputke varsi, metsharak putkesid, tõlkjaid, kanakoolet, põldosja kevadvarsi, iminõgest, takjaid, paiselehte, harilikku kikkaputke, siberi

Loodus → Eesti taimestik ja loomastik
9 allalaadimist
thumbnail
64
pdf

Majandusteooria

b) Kui see majandus toodaks 75 ühikut haridust ja 30 ühikut kõiki muid kaupu, siis kas antud majandus lahendaks efektiivselt "kuidas toota" küsimuse. c) Kuidas saaks selgitada olukorda kui kunagi hiljem toodaks see majandus 75 ühikut haridust ja 45 ühikut kõiki muid kaupu. 2. Olgu tegemist lihtsa majandusega, kus kasutatakse vaid ühte tootmistegurit, tööd. Toodetakse vaid kahte kaupa, kurki ja tomatit. Ühe ühiku kurkide tootmiseks kulub üks ühik tööd ning ühe ühiku tomatite tootmiseks kulub kolm ühikut tööd. Tööjõudu on kokku kasutada 300 ühikut. a) Joonista sellise majanduse tootmisvõimaluste rada. b) Missugune on maksimaalselt võimalik kurkide kogus. c) Missugune on maksimaalselt võimalik tomatite kogus. d) Missugune on maksimaalselt võimalik kurkide kogus kui toodetakse 50 ühikut tomateid.

Majandus → Majandus
210 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Lämmastik

Taimede kaudu saadavate nitraatide ja nitritite sattumist organismi aitavad vähendada teadlikud töövõtted, sest on teada taimeosad, milles on lämmastikusisaldus suurem. Juurviljades kogunevad nitraadid rohkem otstesse, lehtköögiviljades leherootsudesse. Kartulis ja kurgis kogunevad nitraadid peamiselt koore alla, kapsas ja porgandis südamikku. Seepärast ongi mõtekas ära koorida kartulitelt ja kurkidelt paksud koored või kurkide mittekoorimise korral ära lõigata vähemalt nende varrepoolne ots. Samuti ei ole soovitatav süüa kapsajuurikaid, kapsa väliseid kattelehti ja üle 100 g päevas mittetarbida lehtsalatit kõrge N-sisalduse tõttu. Et nitraadid lahustuvad vees hästi ja kõrgemal temperatuuril lahustuvus suureneb, siis läheb suurem osa nitraatidest toidu keeduvette. Seepärast ei tohi keeduvett edasisel toiduvalmistamisel kasutada nagu vanasti soovitati

Keemia → Keemia
85 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Biotehnoloogia labori arvestuse küsimused ja vastused

B variant 1) Kirjeldage mikroorganismide külvamise tehnikaid. Millal on otstarbekas üht või teist kasutada? Joonkülvi kasutatakse põhiliselt tahketel agarsöötmetel kasvatatavate ja säilitatavate mikroorganismide kollektsioonide või töökultuuride uuendamiseks. Külvatakse enamasti katseklaasidesse valatud längagarile (kaldagarile), vahel ka Petri tassis olevale söötmele. Külvinõelaga kantakse kultuur agari pinnale (analoogiliselt joonkülviga kaldagarile) kas teatud sektorisse või üle kogu tassi pinna. Isoleeritud kolooniate saamiseks (N: puhaskultuuride eraldamisel) kasutatakse joonkülvi meetodi modifikatsiooni. Steriilse külviaasa või -nõelaga võetakse veidi külvimaterjali ja tõmmatakse sellega Petri tassi ühte serva mõned paralleeljooned (skeemil A). Külvinõel steriliseeritakse leegis ja läbi joonte A lõppude tõmmatakse ristjooned B. Külvinõel steriliseeritakse uuesti ja läbi joonte B tõmmatakse jooned C jne. Külvatava ...

Bioloogia → Biotehnoloogia
245 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Rakendusbioloogia - Bioloogia saavutuste kasutusvõimalusi

lahendusi inimkonna hüvanguks. *on aidanud edendada toiduainete tootmist ja mitmekesistamist *arendada haiguste diagnoosi meetodeid *luua uusi ravimeid *täiustada raviprotseduure BIOTEHNOLOOGIAKS nim rakendusbioloogilisi meetodeid ja protseduure, mis kasutavad elusorganismidele omaseid protsesse tehnilistes seadmetes mitmesuguste ainete tootmiseks ning organismide sigimise ja pärilikkuse muundamiseks. Vanimad biotehnoloogilised meetodid: kurkide ja kapsaste hapendamine (piimhappebakter), piima hapendamine (piimhappebakter), juustu valmistamine (piimhappebakter, hallitusseened), pagaritoodete valmistamine (pärmseened), alkohoolsete jookide valmistamine (pärmseened). Juuretis on rikkalikult mikroobe sisaldav käärinud aine, millega kutsutakse esile käärimine. Keefiri, jogurti, hapupiima juuretiseks on piimhapebakterite kultuur. Rukkileiva tegemisel on juuretiseks tainatömp eelmisest leivateost.

Bioloogia → Bioloogia
22 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun