Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"kruupe" - 36 õppematerjali

kruupe on väljanägemise järgi kerge jahust eraldada, sest kruubiterade mõõtmed on tunduvalt suuremad jahuosakeste mõõtmetest.
thumbnail
11
ppt

Eesti rahvustoidud

Tavaliselt süüakse (juuakse) kama hapupiima, keefiri või jogurtiga. Toidud verest Verikäkid Veripann- koogid Verileib Verivorst Verivorst Traditsioonilist eesti verivorsti valmistatakse seaverest, odratangust, sealihast ja maitseainetest ning topitakse sea peensoolde. Muud toidud Magushapud värsked kapsad Hernetemp Jõuluroog Mulgikapsad Mulgikapsad Tuntud mulgimaine roog, mis erinevalt tavalisest hautatud kapsast sisaldab ka kruupe. Kasutatud kirjandus http://www.kokaraamat.ee/rahvustoidud.php?cat=1 http://et.wikipedia.org/wiki/Verivorst http://www.kokaraamat.ee/rahvustoit.php?cat=5&id=13 http://et.wikipedia.org/wiki/Eesti_k%C3%B6%C3%B6k "Praktiline perenaine" K. Kolmann, K.-K. Truusa

Geograafia → Geograafia
26 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Seened

rakkudele mürgist ainet amatoksiini, mille toime avaldub alles 6-12 tunni (vahel kuni 3 päeva) pärast. Rakkude tapmine võtab aega. Mürgitus algab kõhulahtisuse, kramplike kõhuvalude ja piinava oksendamisega. Surm saabub maksa- , neeru- ja südamepuudulikkuse tõttu (häired töös) mõne päevaga. Punane kärbseseen Roheline kärbseseen Valmistatud road seentest Seenesupp 1 l lihapuljongit, 1 sl kruupe, 2 kartulit, paar viilu suitsuribi, 1,5 dl kupatatud seeni, 1 väike sibul, 1 sl võid, hapukoort Kruubid pesta ja keeta puljongis pehmeks. Parem on kruupe enne leotada, siis on keetmisaeg oluliselt lühem. Seened ja sibul hakkida ning praadida võiga läbi. Puljongile lisada kuubikuteks tükeldatud kartulid ja suitsuribi, praetud seened ja sibul ning keeta, kuni toiduained pehmed. Supile panna peale või anda eraldi kausis juurde hapukoor. Kukeseene-kohupiimakaste

Toit → Toitumisõpetus
35 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Oder Kodune töö

Odrast  Otra on nii tali- kui ka suviodra sorte.  Taliotra kasvatatakse eelkõige Lääne- ja Kesk Euroopas, Ukrainas ja Venemaa lõunaosas. Külmakartliku taimena pole taliodra kasvatamine Eestis kuigi hästi õnnestunud.  Eestis kasvatatakse põhiliselt suviotra.  Eestis on odrakasvatuse vanimad andmed Asva linnusasulast esimese aastatuhande algusest eKr. Odra kasutamine Odrateradest valmistatakse tavaliselt tangusi, kruupe ja jahu. Jahust valmistatakse omakorda pagaritooteid ning tangust ja kruupidest enamasti putru. Odrajahust saab valmistada Eesti rahvustoiduks peetavat odrakaraskit. Odrast saab ka viljakohvi, mis oli populaarne enne kohviubade laiemat levikut. Lisaks on otra kasutatud tangu- ja verivorstide ning kama valmistamisel. Odra kasutamine Odrajahu kasutatakse ka pagaritoodetes. Näiteks leivaküpsetuseks on väärtuslikumad tärkliserikkad odrasordid. Lisaks valmistatakse odrast odrahelbeid,

Loodus → Eesti taimestik ja loomastik
3 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Läänemaa rahvustoit

Köögiviljadest- kaalikas,porgand, naeris, kapsas, kurk, mugulsibul ehk sibulaputkes, suhteliselt hilja tomat. Kartul olu laual igal toidukorral. Marjad- mustikad, metsmaasikad, muulukad, põldmarjad, pohlad, jõhvikad, kohati ka murakas, hiljem ka punased ja mustad sõstrad. Puuviljad- õun, ploom, kreek. Seened- soolatult või tükeldatult ja rasvainega läbi praetult purkides. Teraviljadest rukis, oder ja pidupäeval nisu. Nii mõneski külas kasutati tangusid tükk aega enne kui kruupe. Piima ja hapupiima kõrval joodi palju taimeteed õunakoortest, pärnaõitest, köömnetest või piparmündist. Pidulaualt ei puudunud kali ja õlu. 3

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
9 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Eesti rahvustoidud

EESTI RAHVUSTOIDUD Juhendaja: Elle Möller Koostaja: Anneli Veinsteins MULGIKAPSAS 1 kg hapukapsaid 400--500 g pekist sealiha Click to edit Master text styles suhkrut, soola pool kl. tangu või kruupe, Second level (1--2 sibulat) Third level vett Fourth level Valmistusviis Fifth level

Toit → Kokandus
87 allalaadimist
thumbnail
8
docx

ERITOITUDE TUNDMINE

ERITOITUDE TUNDMINE Aasia taimetoit  Vürstikas taimetoiduroog  Piimatooteid kastutatakse vähe  Ei sisalda: liha, lihatooteid, kala, linnuliha, loomset rasva, želatiini ega muna.  Võib tekitada kõhulahtisust vürtsikuse tõttu.  Kõhulahtisuse korral aitaks söetablett või pipraviin. Gluteenita toit  Ei ole kasutatud gluteeni sisaldavaid toiduained  Gluteeni sisaldavad toiduained: nisu, nisujahu, rukis, kaer ja oder, pastatooted, leib, riivsai, tainas jne.  Nendel, kellel on gluteeniallergia on isegi gluteenita toit ohtlik, kuna selles võib ikkagi olla natukene gluteeni, aga see kehtib selliste toitudega, kus tavaliselt käib gluteeniga toiduaine.  Selline toit ei põhjusta tavaliselt tervisehädasid. Hindu eine  Enamjaolt taimetoit (riis, mais, läätsed ja kaunviljad, käkid madalasordilisest jahust, köögiviljad).  Võivad süüa ka piimatooteid (kohupiim, jogur...

Toit → Toiduainete õpetus
12 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Teraviljad

Katuseõled lõigati sirbiga käsitsi. Kasvatatakse talirukist, mis talvitub orasena lume all ja suvirukist, mida saab koristada veel samal aastal. Heino Kiik - Maailma viljad, Tallinn "Valgus", 1989 Oder Reelika Rattus Otra kasvatatakse kõige rohkem söödaks, kuid sellest valmistatakse ka väärtuslikke toiduaineid, samuti õlut ja linnaseid. Odrateradest valmistatakse tangu, kruupe ja jahu. Need on toitainerikkad ja kergesti seeditavad. Tera koostises olevate valkude tõttu on odraleib kore, kiiresti vananev ja pudenev. Odrajahu võib lisada rukkileivataignale. Hästi idanevate suurte ühtlaste teradega odrasortidest valmistatakse õlut ja linnaseid, samuti kuulub odrajahu viljakohvi ja kamajahu koostisse. Oder on suure kohanemisvõimega kultuur. Kuid kõige suuremat saaki annab oder siiski vaid soodsates kasvutingimustes paraskliimavöötmes.

Bioloogia → Bioloogia
18 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Teraviljad - Nisu, rukis, kaer, oder, riis, hirss ja sorgo

oluline loomadele allapanuks pruugitava põhu ja katuseõlgede allikas. Rukis on pärit arvatavasti Väike-Aasiast. Seda peetakse üheks hilisemaks kodustatud teraviljaks, mida inimesed toiduks tarvitavad. Rukist hakati kultiveerima umbes 400 a.e.Kr. Oder ehk harilik oder on kõrreliste sugukonda odra perekonda kuuluv teravili. Harilik oder on kultuurtaim, mis on külvipinnalt maailmas nisu, maisi ja riisi järel neljandal kohal. Odrateradest valmistatakse tavaliselt tangusid, kruupe ja jahu. Jahust valmistatakse omakorda pagaritooteid ning tangust ja kruupidest peamiselt putru. Jahust saab valmistada Eesti rahvustoiduks peetavat odrakaraskit. Enne kohviubade laiemat levikut valmistati sageli odrast viljakohvi. Lisaks on läbi aegade otra kasutatud tangu- ja verivorstide ning kama valmistamisel. Odrajahu lisatakse pagaritoodete taignasse. Leivaküpsetuseks on väärtuslikumad tärkliserikkad odrasordid. Lisaks valmistatakse odrast odrahelbeid,

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Kalakonservid - tooraine ja klassifitseerimine

Paljude lemmikuks kujunenud heeringas tomatikastmes on siin hea näide. Kolmandaks võib välja tuua kala marinaadis, mis on jällegi eelneva termilise töötlemisega või töötlemiseta kala, millele on lisatud siis kas juurvilju, maitseained ja marinaad. Ka kala juurviljaga ning kalapasteet on meie poelettidel täitsa olemas, pasteet on peenestatud kalast valmistatud ühtlane määritav mass, millele on lisatud maitseained, riivsaia, jahu, riisu, kruupe, taimeõli ning tomatikastet. Kalast tehakse ka preserve, mis sõltuvalt kala lahkamisviisist, valmistusest ja lisaainetest jaotatakse nelja rühma: Vürtsikala ­ kala, millele on lisatud sool, suhkur, vürtsid ja konservant. Lahatud kalatooted ­ lahatud kalast valmistatud toode, millele on lisatud sool, suhkur, vürtsid, konservant, taimeõli, kaste või marinaad ja juur- või puuvili vastavalt retseptile.

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
6 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Õige toitumine, tervisliku toitumise ABC

Õige toitumine. Tervisliku toitumise ABC. Õige toitumine tõstab organismi vastupanuvõimet ja immuunsust, üldist töövõimet, keskendumisvõimet, tagab parema une, annab aktiivsust ja elurõõmu. 10 nõuannet tervislikuks toitumiseks 1. Ära unusta hommikusööki Hommikusöök peaks olema päeva põhitoidukord, millest sa saad piisavalt stardienergiat päevatoimetusteks. Korralik hommikusöök vähendab vajadust vähem tervislike vahepalade järele. Parim hommikusöök on täisterahelvestest valmistatud puder, aga kui selle valmistamiseks napib aega, siis on hea süüa täisteraleivast valmistatud võileibu. 2. Söö regulaarselt Ürita päevarütm sättida selliseks, et leiad mahti einetamiseks vähemalt 3 korda päevas. Söögikordade vahele vali tervislikke vahepalu, nagu puu- ja köögiviljad, jogurt, mahl 3. Söö rohkem kiudaineterikast toitu Et sinu toidusedelis oleks rohkem kiudaineid, söö täisteraleiba. Aitab ka see, kui toidus on t...

Toit → Toitumine
22 allalaadimist
thumbnail
40
ppt

TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - ODER

· Vask 0,1 mg · Mangaan 0,3 mg · Seleen 8,6 µg 29 Vitamiinide sisaldus 100 g kohta · B1 0,08 mg · B2 0,06 mg · B3 2,06 mg · B4 13,4 mg · B5 0,14 mg · B6 0,12 mg · Foolhape 16 µg (vereloomet reguleeriv B-rühma vitamiin) · C - · K 0,80 µg 30 Kasutamine · Odrateradest valmistatakse: - tangu, - kruupe, - jahu. · Tangudest ja kruupidest tehakse peamiselt putru. · Enne kohviubade laiemat levikut valmistati odrast viljakohvi. · Otra on kasutatud tangu- ja verivorstide ning kama valmistamisel. 31 · Odrajahust valmistatakse pagaritooteid. · Odrajahu lisatakse teistest teraviljadest valmistatavate pagaritoodete taignasse. · Jahust valmistatakse odrakaraskit, eesti rahvustoitu. · Leivaküpsetuseks on väärtuslikumad

Toit → Toitumise alused
15 allalaadimist
thumbnail
108
ppt

TERAVILI

TERAVILI ÜLDINE SISSEJUHATUS 1 Sissejuhatus • Teravilju kasvatatakse kõikidel kontinentidel. • Teraviljatooteid tarvitatakse: - toiduks, - loomasöödaks, - tehniliseks otstarbeks. • Teraviljast valmistatakse jahu, tangu, kruupe, helbeid jm. 2 • Tähtsaim toit, mida jahust valmistatakse, on leib. • Tööstustoorainena kasutatakse teravilja: - tärklise-, - piirituse-, - õlle-, - konservitööstuses jm. • Teraviljapõhku kasutatakse: - katte- ja pakkematerjalina, - paberitööstuse toorainena, - mitmesuguste tarbeesemete (matid, korvid, kübarad, ökomajad) valmistamiseks jne. 3

Põllumajandus → Põllumajandus
5 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

ERINEVATE MAADE PULMAKOMBED

autod, valged pruudid, mustad peigmehed, shampanja. · Auto taga lohiseb ja kõriseb nööriga tagarauas kinni plekkpurk - komme, mis meile ei olegi jõudnud, aga on väga levinud Lääne-Euroopas. · Ainult et pulmad on kollektiivsed, neis on peategelasteks mitu noorpaari. · Moldova: Peigmehe poolt väljavalitud tüdrukutele, kes kutsuvad sugulasi pulma, antakse pulmakutse eest muna. · Külalised toovad pulma kaasa kausitäie jahu või kruupe, kausiservadele aga laotakse paaritul arvul tooreid kanamune. · Austria: Pruudiloor kaunistatakse mürdiga, mida peetakse elulilleks. · Armeenia: Pulmapäeval lastakse lendu õnne ja armastust sümboliseerivad valged tuvid. · Pruut riietub punasesse siidi ja võib kanda sulgedega kaetud papist tiibu oma peakaunistuses. Pulmakülalised võivad visata tema suunas münte.

Ühiskond → Ühiskond
7 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Tervislik toitumine ( referaat )

J. Liivi nim. Alatskivi Keskkool 10. Klass TERVISLIK TOITUMINE Koostas : Keity Eres Toiduvaliku põhimõtted Tervisliku toitumise aluseks on neli põhimõtet: Söö vastavalt vajadusele Organism peab toidust saama nii elutegevuseks vajaliku energia kui kõik vajalikud toitained. Energiat kasutame eelkõige põhiainevahetuse käigushoidmiseks ja füüsiliseks tegevuseks, kuid energiavajadus sõltub paljuski vanusest, soost, organismi ainevahetuse iseärasusest ja seisukorrast, füüsilisest aktiivsusest ja paljudest teistest väiksematest teguritest. Laps vajab vähem toitu kui täiskasvanu, kuid teismeealine poiss võib emast oluliselt rohkem energiat vajada. Füüsilist ja kontoritööd tegeva inimese energiavajadus võib erineda kuni kaks korda. Kui organism saab energiat rohkem, kui vajab, võib üleliigne hakata põhjustama rasvumist. Pikapeale võib nii kujuneda ülekaal ja tekkida ülekaaluga kaasnevad tervisehäired...

Bioloogia → Bioloogia
51 allalaadimist
thumbnail
3
pdf

Mulgi pudru sünd

Puhka Eestis kodulehel EV100 tähistamiseks pakutav kartuli-tangupuder soolaseentega, kus retsepti koostisosana on märgitud tang aga pildid pudru koostisosadest ja pudru ise on keedetud on kruubiga. Sarnaseid retsepte ja mulgi pudru valmistamise juhiseid kohtab tänapäeval enamuses. Aga mis vahe on tangul ja kruubil? Tänapäeval on kõige enim levinud odrakruup. Kruup on aga siiski laiem mõiste, tähendades koorest puhtaks lihvitud tervet viljatera. Purustatud kruup on tang. Kruupe purustatakse tanguks seetõttu, et need kiiremini pehmeneksid. Nii valmib ka tang näiteks maisist, nisust odrast jpm. Näiteks kirjutatakse 1988 Etnograafia muuseumi aastaraamatus, et endisaegne meelistoit tangupuder on vastava tooraine puudumise tõttu praegusest toidusedelist väljas. Viljandimaal väga levinud kartuli- tangupudru asemel keedetakse kartuli-kruubiputru. (Lk.104) Kõrge toiteväärtuse ja populaarsuse tõttu on mitmed ettevõtted mulgi pudru ka oma toodete sortimenti võtnud

Toit → Rahvusköök
3 allalaadimist
thumbnail
11
docx

EESTI RAHVUSKÖÖGI OMAPÄRA

EESTI RAHVUSKÖÖGI OMAPÄRA Referaat Sissejuhatus Ma kirjutasin referaadi teemal ,, Eesti rahvusköögi omapära". Eestimaa on pisike maatükike Läänemere ääres, kus inimesed muutuvad aastaaegade vaheldumise rütmis. Sügistalvine eestlane on aeglane ja endassetõmbunud, suvine oluliselt erksam ja suhtlemisaltim. Päevavalgus ja õhusoojus määravad ka eestlase söömisharjumused. Pimedus ja pakane toovad lauale hapukapsad ja ahjupraed, süldi ja verivorsti, paksud supid ja pajaroad. Suviti saab eestlane poolenisti söönuks pelgast päikesese ja soojusest, ülejäänud kõhupoole täidavad värsked aiasaadused, kartul ning kõik muu kerge ja värske. Töö annab ülevaate Eesti rahvusköögist kommetest, ajaloost, tänapäevast(ehk siis Eesti rahvustoidud, nende valmistamine ja tarvitamine). Üldisemalt uurisin teemasi: ,, kohaliku köögi eripärad", ,,muistsed kombed", ,,toidulaud tänapäeval". Infot sain internetist, raamatust ja konspektist. Kohaliku köög...

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
28 allalaadimist
thumbnail
10
rtf

Loovtöö 8.klass Tervislik toitumine

Tervislik toitumine Mis on tervislik toitumine? · süüa tuleks 3 põhitoidukorda ja 2 oodet päevas. · valida tuleks midagi igast toiduainete grupist (teravili, puu-ja köögivili, piim ja piimatooted, seemned, õlid). · eelistada toitaineterikkamaid toiduaineid ja vähendada maiustuste ja kiirtoidu tarbimist. · süüa tuleks siis, kui oled näljane ja peatuda siis kui kõht saab täis. · Tervisliku toitumise aluseks on neli põhimõtet: Söö vastavalt vajadusele: Organism peab toidust saama nii elutegevuseks vajaliku energia kui kõik vajalikud toitained. Energiat kasutame eelkõige põhiainevahetuse käigushoidmiseks ja füüsiliseks tegevuseks, kuid energiavajadus sõltub paljuski vanusest, soost, organismi ainevahetuse iseärasusest ja seisukorrast, füüsilisest aktiivsusest ja paljudest teistest väiksematest teguritest. Laps vajab vähem toitu kui täiskasvanu...

Bioloogia → Bioloogia
211 allalaadimist
thumbnail
14
pdf

Lihatoodete tehnoloogia

kuterdatakse ühtlase massi tekkimiseni Kuterdamisel lisatakse tooraine keetmisel tekkinud puljong, maitseained jt. lisandid vastavalt retseptile. Järgnevalt toimub peenpeenestatud massi kuumtöötlemine 20…30 minuti jooksul kateldes temperatuuril 80..85 ˚C juures. Kuumtöödelud pasteet pritsitakse vormidesse ja jahutatakse temperatuurini +6 ˚C. Verivorstid Verivorstid valmistatakse keedetud lihast ja subproduktidest (seapea, saba jne), millele lisatakse 50% verd ja kruupe. Esimeseks etapiks on tooraine ettevalmistamine ehk keetmine kuni tooraine pehmenemiseni, jahutamine ja tükeldamine. Tooraine keedetakse enamasti lahtistes kateldes. Tooraine peenestamine toimub hundis, peenestusastmeni 2…3 mm. Järgnevalt toimub peenestatud koostiskomponentide, kruubi ja maitse- ning lisaainete segamine segistis või kutris. Edasi suunatakse vorstimass pritsimisele. Pritsitud verivorstid suunatakse edasi keetmisele, kuni toote sisetemperatuur on tõusnud 71 ˚C-ni.

Loodus → Loodusteadused
36 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Lastide üldised omadused ja transpordikarakteristikud

seejärel jälle kaks piki laeva jne. Kui koti pikkuse ja laiuse suhe on 2:1, laotakse kotid virna kolmekaupa. Kui kottide mõõtmed on sellised, et piki laeva laotud kottide kõrvale saab põiki laeva laduda kolm kotti, laotakse kotid viiekaupa. Pärast lastimise lõpetamist tuleb trümme vastavalt ilmastikutingimustele pidevalt ventileerida ja kontrollida temperatuuri. 2.6. Jahu ja kruupide vedu Jahu ja kruupe veetakse tugevates kuivades kottides massiga 70...80 kg kott. Stoovimisel eraldatakse üksteisest mitte ainult kaubapartiid, vaid ka eri sorti jahu ja kruubid kaubapartii sees. Jahvatuse järgi jaotatakse jahu sõredaks, kroov- ja püülijahuks. Kruubid jaotatakse sõltuvalt toorainest: odra-, nisu-, riisi, või maisikruupideks. Kruupe on väljanägemise järgi kerge jahust eraldada, sest kruubiterade mõõtmed on tunduvalt suuremad jahuosakeste mõõtmetest. Jahu ja kruubid võtavad

Merendus → Laevandus
57 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Tervislik toitumine

Tervislik toitumine Mis see on? Teades nüüd mis on tervis, peaks selgeks tegema, mis täpselt on toitumine ning mis on tervislik toitumine. Et mõista, mis on toitumine peaks teadma, mis on toit. Mõiste ,,toit" tähendab töödeldud, osaliselt töödeldud või töötlemata ainet või toodet on mõeldud inimestele tarvitamiseks või mille puhul põhjendatult eeldatakse, et seda tarvitavad inimesed. Mõistega ,,toit" hõimatakse joogid, närimiskumm ja muud ained, kaasa arvatud vesi, mis on tahtlikult lülitatud toidu koostisesse tootmise, valmistamise või töötlemise ajal. Mõiste ,,toit" alla ei kuulu: sööt, elusloomad, välja arvatud juhul kui need on ette valmistatud turule viimiseks inimtoiduna; taimed enne saagikoristust; ravimid; kosmeetikatootet; tubakas ja tubakatootet; narkootilised ja psühhotroopsed ained; jääkproduktid ja saasteained. Toitumine on järelikult kõige selle, mida loetakse toiduks, tarbimine. Meie organism vajab mitmekülgset toitumis...

Bioloogia → Bioloogia
36 allalaadimist
thumbnail
26
doc

Talurahva toidud

Seetõttu peeti toiduvarude üle ranget arvestust, et ots otsaga kokku saaks. Oli selge, et ,,kui sügisel suured söömad, siis kevadel keed kesised". [] 6 VANAD SÖÖGITRADITSIOONID Pärast maaviljeluse keskseks elatusalaks kujunemist moodustasid põhiosa talurahva toidust paljude sajandite vältel mitmesugused teraviljatoidud, mida tehti eelkõige jahust, keeduseid ka tangudest. Harvem kruupe. Jahu ja tangud valmistati kahest pealistikusest kettast koosneva käsikiviga, see oli naiste ülesanne. Tangusid ja kruupe tehti suures puu-uhmris nuiaga tampides. Vee- ja tuulejõul töötavad veskid tulid kasutusele 13. sajandist ja tõrjusid vanad vahendid järk-järgult kõrvale. [] Jahutoodetest oli toidu ja elatuse võrdkuju leib. See väljendub ka rahvapärastes väljendites, nagu jätku leivale, leiba luusse laskma, leiba võtma (sööma), leib on laual (perel

Ajalugu → Ajalugu
65 allalaadimist
thumbnail
12
odt

TERVISLIK TOITUMINE

1.SISUKORD SISUKORD 2. SISSEJUHATUS Teema on valitud pisut ka isiklikel põhjustel, kuid eelkõige huvi pärast inimeste toitumisharjumuste vastu ning selleks, et näha, milliseid võimalusi pakutakse. Samuti on teema valik tehtud seetõttu, et ajakirjanduses pidevalt üritatakse meid panna vältima mingisuguseid teatud toiduaineid, pidevalt tehakse kuskil uuringuid selle kohta, kuidas üks või teine toiduaine võib jäädavalt meie tervist kahjustada. Minu hüpoteesiks on see, et kõiki toiduaineid võib tarbida, kuid teatavas koguses ning et end piirates, muutub inimene pigem stressialtiks ja/või kurjaks. Tervislikust toitumisest räägitakse tänasel päeval palju. Niisamuti vaieldakse ja leitakse pidevalt uut tõestusmaterjali erinevate ´´kõige õigemate´´ toitumisharjumuste kohta. Selle töö eesmärgiks on objektiivselt vaadelda erinevaid võimalusi ja leida kuldne kesktee, seejuures vältides äärmuslikke dieete. Töö meetoditeks on eelkõige kirjand...

Bioloogia → Toitlustuse õpetus
9 allalaadimist
thumbnail
14
odt

EESTI TOIT

HAAPSALU KUTSEHARIDUSKESKUS MTE-14 Kuldar Pajula EESTI TOIT Referaat Uuemõisa 2014 Sisukord SISSEJUHATUS.........................................................................................................................3 EESTI TOIDUKULTUUR..........................................................................................................4 MIS ON EESTI TOIT?...............................................................................................................5 MUISTSED KOMBED..............................................................................................................7 TOIDULAUD TÄNAPÄEVAL..................................................................................................8 TÜÜPILISED EESTI TOOTED.................................................................................................9 EESTI TOIDUD...........

Toit → Rahvusköögid
19 allalaadimist
thumbnail
48
pptx

Rahvuslik toidukultuur

Prantsusmaa 12 879 600 t 8,6% Saksamaa 12 288 100 t 8,2% Ukraina 11 833 100 t 7,9% Kanada 9 517 200 t 6,3% Austraalia 8 098 000 t 5,4% Hispaania 7 399 700 t 4,9% Türgi 7 300 000 t 4,9% Suurbritannia 6 969 000 t 4,6% USA 4 949 370 t 3,3% Maailm kokku 150 271 573 t 100% Odra kasutamine Odrateradest valmistatakse tavaliselt tangusid, kruupe ja jahu. Jahust valmistatakse omakorda pagaritooteid ning tangust ja kruupidest peamiselt putru. Jahust saab valmistada Eesti rahvustoiduks peetavat odrakaraskit. Enne kohviubade laiemat levikut valmistati sageli odrast viljakohvi. Lisaks on läbi aegade otra kasutatud tangu- ja verivorstide ning kama valmistamisel. Odrajahu lisatakse pagaritoodete taignasse. Leivaküpsetuseks on väärtuslikumad tärkliserikkad odrasordid. Lisaks valmistatakse odrast odrahelbeid, odralinnaseid,

Toit → Rahvuslik toidukultuur
16 allalaadimist
thumbnail
21
doc

Tervislik toitumine

Nooruse allika iidne saladus (II raamat) Taassünni Pärl Peter Kelder 6. peatükk Toiduainete omavaheline sobivus ja õige dieet. Doktor Stanley S. Bass Arutlustes tervisest, pikaealisusest ja viiest rituaalsest toimingust, annab polkovnik Bredford mõned soovitused, mis puudutavad dieeti ja toitumist ning toidu olulist rolli inimese elus üldiselt. Bredfordi sõnul aitab õige dieet kaasa füüsilise seisundi paranemise sümptomite ilmnemisele. Vaadakem siis tema dieedialaseid soovitusi. Järeleproovitud aja jooksul veendus polkovnik, et hea tervise saladus peitub lihtsas toidus. Ta kirjutab, et Tiibeti laamad tegid rasket füüsilist tööd ning toitusid peamiselt omaenda kasvatatud viljadest ­ järgisid enamasti taimset dieeti, lisanditena muna, või ja juust. Seejuures, ühe toiduko...

Toit → Toitumisõpetus
110 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Kaubamärgid

Kaupluses on Hiiret Juustu mitut eri pakendit.Kang,pats,väikepakend,viilutatud,riivitud ja pulgad. Antud tootel on pikaajaline ja lastele väga meelepärane kampaania.Koguda saab pehmeid mänguasju. Kaisuhiire saamiseks tuleb osta 25 Hiirte Juustu vapiga pakendatud toodet. Kampaania reeglid leiab iga juustupaki seest - koomiksi kleepsu 1.2 Veski Mati rukkijahu Kaubamärgiga Veski-Mati on varustatud ligi poolsada toodet. Pakuvad erinevat sorti riisi, tatart, hirssi, nisu- ja maisimannat, kruupe, tangu, herneid, ube, kaerahelbeid, riisihelbeid. Toodete nimekiri täieneb pidevalt. Peamisteks koostööpartneriteks on hulgifirmad, kaupmehed, toitlustusfirmad, pagaritöökojad ja põllumehed. Eesti põllumeestelt ostetakse otra, nisu, rukist, hernest ja uba. Rukkijahu. Edela-Aasias kasvas looduslikult rukis (secale cereale) ,mis saastas umbrohuna nisupõlde Euroopasse liikus rukis koos nisuga. Jahedam kliima ning suhteliselt halvem mullastik sobis rukkile hästi ja see arenas varsti

Majandus → Kaubandus ökonoomika
108 allalaadimist
thumbnail
8
wps

Maria Montessori lasteaed

Lapse ülessandeks on nuusutamise teel leida samalõhnaliste topside paarid. Kontrolliks on topside all olev vastav märgike. Lõhnav toiduaine on vatiga kaetud, et see topsi avamisel välja ei paistaks. Erinevate hääletoonide eristemiseks on võimalik valmistada ise eelmise õppevahendi sarnane topside komplekt. Hästi sobivad selleks läbipaistmatust plastmassist filmikarbid. Paarikaupa karpidesse (näiteks võetakse viis paar karpe) pannakse ühepalju herneteri, riisi, kruusa, kruupe, lilleseemneid. Kõrva ääres topse kõristades leiab laps käes olevale sobiva paarilise. Kontrollmärgike topsi all, nii et lapsel on võimalik pärast õnnestumist kontrollida. Kellukesed õpetavad lapsi eristama kaheksat tooni do-st do-ni esialgu täistoone, hiljem ka viit pooltooni. Kellukesi on kaks komplekti. Lapsed õpivad toone eristama (kõrgem-madalam), reastama heliredeli järjekorras, leidma paarilisi ja mängima mitmesuguseid mälumänge. Lõpuks ka musitseerima.

Pedagoogika → Sissejuhatus...
196 allalaadimist
thumbnail
20
doc

TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - kordamisküsimused I tööks

- saagikuse tõstmise teel. Külvipinda ei saa lõpmatuseni laiendada (suured kapitaalmahutused). 2. Eestis enamkasvatatavad teraviljad. Oder, kaer, rukis,( nisu) 3. Milleks tarvitatakse teraviljatooteid? Teraviljatooteid tarvitatakse: - toiduks, - loomasöödaks, - tehniliseks otstarbeks. Teraviljast valmistatakse jahu, tangu, kruupe, helbeid jm. Tähtsaim toit, mida jahust valmistatakse, on leib. Tööstustoorainena kasutatakse teravilja: - tärklise-, - piirituse-, - õlle-, - konservitööstuses jm. Teraviljapõhku kasutatakse: - katte- ja pakkematerjalina, - paberitööstuse toorainena, - mitmesuguste tarbeesemete (matid, korvid, kübarad, ökomajad) valmistamiseks jne. 4

Toit → Toiduainete õpetus
53 allalaadimist
thumbnail
28
doc

KAUBANDUSE ARENG EESTIS II MAAILMASÕJAJÄRGSETEL AASTATEL 1940-1960

mille käigus Eesti kroonid vahetati rublade vastu kursiga 1 kroon võrdub 1.25 rubla (tegelik kursivahe pidanuks olema 1 kroon 10 rubla vastu). Ühtlane valuuta soodustab kaubavahetust (Lisa 2), väärtuste takistamatut vahetamist, isemajandamist, loob stabiilsuse majanduses. Sellele järgnes tööstuskaupade ja toiduainete hindade järsk tõus. Kehtestati piirangud kaupade ostmiseks. Nii ei võinud ühele isikule müüa korraga üle 500 g võid, 2 kg nisujshu, 1 kg tangu või kruupe, 200g kohvi, 50 g ted. Eestlastele sai peagi tuttavaks üks Nõukogude Liidule omane nähtus ­ kaupade krooniline defitsiit. Eesti NSV Kaubanduse Rahvakomissariaadi järgmiseks sammuks oli hajutatud kaupluste koondamine kaubandusorganisatsioonideks. 1941. aasta oktoobris loodi Tallinna Toidukaubastu, Tallinna Tööstuskaubastu, Pärnu Segakaubastu, Narva Segakaubastu ja Viljandi Segakaubastu. Loetletud organisatsioonid hõlmasid alguses 356 riigistatud kauplust.

Majandus → Kaubandus ökonoomika
66 allalaadimist
thumbnail
21
docx

Põhjalik referaat teemal : Piusa koobastiku looduskaitseala

Esimene suurem liivakivipaljand ilmub nähtavale umbes pool kilomeetrit pärast Vastseliina parki. Ühel kuumal suvepäeval läinud keegi sulapoiss Paap allpool müüri olevasse võrendikku suplema ja uppunud. Sellest ajast peale nimetabki rahvas seda paljandit Paabu müüriks ­ kalda kõrgus 9 m, paljand 6 m. Rada läheb edasi vana hobuseteed mööda Piusajõe talu õue tagant kuni Kelba veskini. Kelba veski valmis 1933. aastal. Lihtjahvatamise kõrval tehti ka kruupe ja tangu. Kelba veski juurest siirdub rada üle vana veskisilla jõe paremale kaldale. Külavaheteed mööda jõuab taas alla jõe äärde ning sealt edasi Makõ veskini. Ajaloolase Heinrich Prantsu teateil töötas 18. sajandi lõpul Makõ veskis mõisa vasekoda, kus veejõul taoti vaskriistu, esijoones viinakodade katlaid, torusid jm vajalikku ümbruskonna mõisatele. Edasi viib rada umbes 300 meetri kaugusel asuva Makõ müürini. Kallas on seal 21 meetrit

Turism → Turism
30 allalaadimist
thumbnail
18
rtf

Kama

või hapukoort. Enamasti süüakse palle koos hapupiimaga (keefir, jogurt jt), need sobivad ka kohvi või tee kõrvale. http://woman.delfi.ee/kodu_ja_aed/kook/article.php?id=14385852 Oder Reelika Rattus Otra kasvatatakse kõige rohkem söödaks, kuid sellest valmistatakse ka väärtuslikke toiduaineid, samuti õlut ja linnaseid. Odrateradest valmistatakse tangu, kruupe ja jahu. Need on toitainerikkad ja kergesti seeditavad. Tera koostises olevate valkude tõttu on odraleib kore, kiiresti vananev ja pudenev. Odrajahu võib lisada rukkileivataignale. Hästi idanevate suurte ühtlaste teradega odrasortidest valmistatakse õlut ja linnaseid, samuti kuulub odrajahu viljakohvi ja kamajahu koostisse. Oder on suure kohanemisvõimega kultuur. Kuid kõige suuremat saaki annab oder siiski vaid soodsates kasvutingimustes paraskliimavöötmes.

Bioloogia → Bioloogia
32 allalaadimist
thumbnail
23
pdf

Agronoomia

toitaineid kevadel külvi tööd kuhjuvad, kevadine võrsumine langeb kokku põuaperioodiga ­ kuiunevad hõredad taimikud ja need umbrohtuvad, osa sorte pika kasvuajaga- koristamine langeb sügisesse, kui ilmad on sademete rohked. Oder Kasutamine mitmekülgne, sama kasutus. Sobib nuumloomadele- sigadel parem liha, lüpsilehmadel sobilik karjatamis ajal, tasakaalustab proteiini rikast sööta. Eneriarikas. Põhku anda, tehakse- kruupe, tange, karask, viljakohvi. Tehniline- õlu- ühtlane kvaliteet ja suurus sisaldab rohkem tärklist sobivam kaherealine sort, piiritus. Idaneb 1-2 kraadi juures, tärkab kahe kolme nädalaga. Taluvad külma -7-8 kraadi. Isetolmleja- õitseb tuppes. Niiskuse suhtes vähenõudlik, põuakindel. Lühike kasvuperiood. Varajased sordid 70 päevaga, enamus sorte 90- 110 päeva. Kaer Loomasööt, energia ja rasvarikas terad. Proteiin on veistele paremini omastatav. Puuduseks

Põllumajandus → Agronoomia
49 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Eesti traditsiooniline rahvakultuur

Akendel hakati kasvatama ka toalilli. 4.SÖÖGID JA JOOGID Pärast maaviljeluse keskseks elatusalaks kujunemist moodustasid põhilise osa toidust paljude sajandite vältel mitmesugused teraviljatoidud, mida tehti eelkõige jahust, keeduseid ka tangudest, s.o tükkideks purustatud teri. Algselt valmistati nii jahu kui tangud kahest pealistikusest kivikettast koosneva käsikiviga, mille ringiajamine oli valdavalt naiste töö. Tangusid ja kruupe tehti ka viljateri suures puu-uhmris nuiaga tampides. 7 Jahutoodetest oli leib niivõrd keskne, et sellest kujunes kogu toidu ja elatuse võrdkuju. Muid, eriti loomset päritolu toitu nimetati leivakõrvaseks. Teraviljade kesksest kohast rahva toidus räägib ka see, et viljaikaldused tõid pikka aega kaasa näljahädasid.

Kultuur-Kunst → Eesti rahvakultuur
17 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

Viimane erineb teraviljajahudest suurema valgusisalduse poolest ja analoogiliselt tatra- ja tritikalejahuga sisaldab täisväärtuslikke valke. Jahu kvaliteedinäitajad on värvus, maitse ja lõhn, niiskusesisaldus (mitte üle 15%). Jahu ei tohi olla kahjuritest nakatatud ega saastatud. Nisujahu säilitusaeg on 8 kuud. 8.4. Tangained Tangained on tangud, kruubid, helbed, manna ja kliid. Valmistatakse kõikidest teraviljadest ja kaunviljadest. Kruupe valmistatakse põhiliselt odrast ja need kujutavad endast lihvitud tuumasid. Helveste valmistamisel terad kooritakse, aurutatakse ja muljutakse valtside vahel laiaks, seejärel kuivatatakse. Mannat saadakse jahu jahvatamisel vaheproduktina. Kliid on terade koorimisel järelejäänud kestad koos iduosa ja aleuroonkihiga, sisaldades rikkalikult vitamiine ja mineraalaineid. Odrast valmistatakse tangu, kruupe ja helbeid. Odratangud jagunevad olenevalt

Toit → Toitumisõpetus
139 allalaadimist
thumbnail
64
doc

Uusaeg II

Puhkes suur nälg, elanikkond vähenes 2 korda 19.saj jooksul. 1846-49 suri 8milj 1milj nälga, ülejäänud põgenesid. Inglismaa, kelle osa Iirimaa oli, ei aidanud ka. Oldi veendunud, et Londin vaatab heameelega pealt, kuid mässumeelsed iirlased nälga surevad. "Teaduslik" toitumine: Rumfordi supp. 19.saj hakati pöörama tähelepanu toitumisele. 1800 kindral Rumfordi supp. Kindralie anti ülesandeks leiutada odav kui maksimaalselt toitev söök. Supp sisaldas kruupe, kuivatud herneid, kartulit(sel ajal oli loomade söök), soola ja vanat hapuks läinut õlut. Seda hakati andma vaestele ja armee toitlustamises. Urbaniseerumine. - suurlinnade kasva, iseäranis U’s. 19saj elas 50% elanike 50tuh elanikega keskustes. Euroopas tekkis 19.saj palju suurlinnud, II pooleks oli juba 43 suurlinna. (18.saj lõpul olid vaid London ja Pariis). Eluolu linnas võrdluses maaga. Linnas inimeste sotsiaalne käitumine muutus.

Ajalugu → Uusaeg
97 allalaadimist
thumbnail
50
pdf

Leivanädala abimaterjal

RUKIS ON PÕHJAMAA LEIVAVILI. TA KANNATAB KLIIMA KARMUST JA MULLASTIKU KEHVUST, TEMAST KÜPSETATAKSE LEIB, MIDA MEILE EI SUUDA ASENDADA ÜKSKI PAGARITOODE. NISU KASVATATAKSE MAAILMAS PEAAEGU KÕIKJAL, KUS TAIMEKASVATUS ON VÕIMALIK. AASTARINGSELT KÄIB MEIE PLANEEDIL KUSAGIL NISULÕIKUS, SEST NISU KÜPSEB ERI POOLKERADEL JA VÖÖNDEIS ERINEVAL AJAL. NISU ANNAB KA SUURIMA KOGUSAAGI. ODER KOOS NISUGA ON ÜKS VANEMAID PÕLLUKULTUURE. ODRAST VALMISTATAKSE KRUUPE, TANGU, JAHU NING LOOMAJÕUSÖÖTA. KAER ANNAB JÕUDU HAIGETELE JA VÄIKESTELE LASTELE. VAREM MOODUSTAS KAER LOOMASÖÖDA PÕHIOSA. ERITI RASKET TÖÖD TEGEVALE HOBUSELE ANTI KAERU. ÜHENDA TERAVILI JA SEE, MIS TEMAST SAAB. JAHU KÜPSISED MANNA RUKIS KARASK KRUUBID NISU SEPIK KAERAHELBED ODER SAI TANGUD KAER LEIB

Pedagoogika → Pedagoogika
12 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun