Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"krevetid" - 134 õppematerjali

krevetid - uhatakse üle külma veega ja keedetakse seejärel vees, millele lisatakse soola, tilliürti ja maitseköögivilju.
thumbnail
8
pptx

Krevetid ja krillid

Krevetid ja krillid Donatella-Desiree Heido 8.a KREVETID · Krevetid on vähid, kes kuuluvad krevetiliste rühma, loomariiki. · Krevetid on lülijalgsed. · Krevetid on väga laialt levinud. · 6 väga peenikest, habrast käimisjalga kasutavad krevetid mööda merepõhja liikumiseks ning "õrrel istumiseks". · Tagakehale kinnituvad ujujalad. https://www.youtube.com/watch?v=TXXsUL3qlq8 KREVETID · 2-25cm pikkused pikad vähid. · Neid on kerge ära tunda seljakilbi järgi, kuna see moodustab keha eesosas terava nokise. · Liiguvad oma ujujalgade abi või siis enda uime kõhu alla lükates. ELUPAIK · Krevetid on väga laialdaselt levinud ning neid võib leida merepõhjast, rannikualadelt ning samuti jõgede ja järvede ääres. · Enamik kreveti liike on merevee elanikud, kuid veerand neist elab magevees. Nt.Japonica krevett.

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Rootsilaua menüü

Kool Rootsilaud Nimi 9. klass Tallinn 2016 Menüü Suvepiknik Rootsilaud Tiigerkrevetid vürtsikas kastmes Suured puhastatud krevetid lihtsas peruupärases kastmes. Krõbedad tacoampsud Pisikesed tacod hakkliha, juustu ja tomatiga. Itaalia juustupulgad Keerdus juustupulgad dipikastmega. Menüü Suvepiknik Rootsilaud Avokaado munarullid Krõbedad maitsvad suupisted. Teriyaki lihapallid Teriyaki kastmes lihapallid. Virsiku-vaarika smuuti Värske ja jahutav smuuti.

Toit → Kodundus
4 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Referaat mereannid.

Ameerika homaar (H. americanus) Euroopa homaar (H. gammarus) Homaaride perekonda kuuluvad kaks liiki on teineteisega väga sarnased. Tavaliselt eristataksegi neid geograafilise leviku järgi: Euroopa homaarid on levinud Atlandi ida- ja Ameerika homaarid Atlandi lääneosas. Homaarid on kümnejalalised ja meenutavad väliselt Jõevähki. Sõrad on ebasümmeetrilised. Läänemeres homaare ei elutse. Krevett Vahemeres, Põhjameres jm. esinevate vähiliikide nimetus. Krevetid kuuluvad ujuhännakuliste rühma. Krevette katab hallikas koorik, mis muutub keetes roosaks. Söödavad on neist keha ja sabaosa. Enamik krevette keedetakse ja külmutatakse otse püügilaevadel, kuid osa müüakse ka värskena. Viimaseid keeda kerges soolvees kõrgel kuumusel 5 minutit, kuni need saavutavad roosa värvuse. Värskeid kooritud krevette on ka mõnus grillida või vokkida võis, kastades maitsestamiseks küüslauku ja peterselli. Samuti võib neid veinis hautada.

Toit → Kokandus
31 allalaadimist
thumbnail
14
docx

GEOGRAAFIA gümnaasium töövihik

Lõuna-Ameerikas vasakus ääres on kirjas MAKRELL,ANŠOOVITS,HEERINGAS ja paremas ääres HEIK JA KALMAARID. Skandinaavia poolsaare juures on kirjas TURSK JA MAKRELL Selle kinga(Itaalia) juures on SARDINELL,RANNAKARP,ANŠOOVIS sellest allpool vasakul Aafrika kõrval MAKRELL,ANŠOOVIS,SARDIIN ja kõige alumised vasakpoolsed Aafrika kõrval on SARDIIN,HEIK,ANŠOOVIS,MAKRELL.Aafrika all on KREVETID ja Aafrika paremal kõrval on TUUNIKALA ja SARDIIN. Kaardi kõige üleval paremal ääres on SAIDA KREVETID,ANŠOOVIS,VÄHID Sellega täpselt kohakuti allpool tulevad TUUNIKALA,SARDINELL,ANŠOOVITS Austraalia kõrval on halvasti kirjas KALMAAR Austraaliast veits ülevalpool vasakul on kirjas MAKRELL,TUUNIKALA,KREVETID,HEERINGASELISED. LK-60 1.Kuidas mõõdetakse ja hinnatakse metsavarusid?Millised on erimõõtmis-ja hindamisviiside eelised ja puudused? Mõõtmis-või Mõõtühik Eelised või Näitaja Eestis

Geograafia → Geograafia
63 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Kalandus. Metsandus

Geograafia. Kalandus. Metsandus. KALANDUS Kalandus on majandusharu, mis on keskendunud mereandide püügile. (kalad, krevetid, kalmaarid, homaar, pärlid, vetikad, krabid). Hülgepüügi ja valapüügiga üldjuhul ei tegeleta. Va. vaalapüüdjad Jaapan ja Norra (rahvustoit) ja Venemaa põhjarahvad tsuktsid ja eskimod, kes kütivad hülgeid. Kalapüük Valdav osa maailma kalasaagist püütakse madalatest rannikumeredest. 67 % maailmamerest 16% magevee kalakasvatus 10% mere kalakasvatus 7% sisevetest (enamuses arengumaad; India, Bangladesh, Indoneesia (Hiina)) 1

Geograafia → Geograafia
79 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Vesiviljelus

kunstlikes tiikides kuni täiskasvanuks saamiseni, mil saak kokku kogutakse. Kui varem olid kasutuses suured mitmekümne ja ­saja ha suurused tiigid, siis tootmise intensiivsuse tõusuga on tiikide pindala vähenenud, kuid loomade kontsentratsioon tiikides on tõusnud sadu ja isegi tuhandeid kordi. Krevetid saavad elada ja paljuneda ainult soolases ja soojas vees. Kogu kreveti arengutsükkel kestab ainult paar nädalalt. Emased krevetid munevad 50000-100000 muna, milledest umbes 24 tundi pärast kooruvad vastsed, kes toituvad munarebust. Seejärel teevad nad läbi järgmise moonde ning hakkavad toituma planktonist. Pärast paarinädalast moonduvad nad taas ning näevad välja juba nagu täiskasvanud. Nüüd kasvavad nad ainult suuremaks ning saavutavad suguküpsuse kahe kuni kuue kuuga. Täiskasvanud krevett on bentosetoiduline merepõhjal elav loom.

Geograafia → Geograafia
2 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Hiina rahvusköögi esitlus

Valmistamine : Vaja : 1. Sibul ja küüslauguküüned hakkida väikesteks 1 väike sibul tükkideks. 2. Porgand ja seller lõigata ühesuurusteks 3 küüslauguküünt õhukesteks ribadeks. 1 suur porgand 3. Kanaviilud lõigata samuti peenteks ribadeks. 4. Krevetid pesta ja tupsutada rätikuga kuivaks. 100 g mugulsellerit 5. Sibul, küüslauk ja aedvili hautada 200 g kanaliha viile maapähkliõlis wok'is pidevalt segades 200 g kooritud krevette klaasjaks. 6. Puistada sisse liharibad ja krevetid ja praadida 4 sl maapähkliõli mõni minut. Kõige lõpuks segada juurde

Toit → Kokandus
17 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Birma (Myanmar)

Myanmar (Birma)  Mari Pall 12.A Põllumajandus   Üle 59% SKT-st  Annab tööd 2/3- Riisipõld le  Irrawaddy  Riis, moonid, opiaadid  Eksport Kalandus  Irrawaddy delta   Kalavõrgud, Mangroovid väiksed paadid  Kala, krevetid, kilpkonna munad  Eksport Irrawaddy delta Metsandus   ½ riigi territooriumist  Vihmametsad  Lehtpuumetsad  Eksport  Tänan kuulamast!

Geograafia → Geograafia
4 allalaadimist
thumbnail
32
pptx

MEREANNID

MEREANNID Kaia Teder K112 Mereannid Mereannid on üldnimetus vesiviljeluses või looduslikult kasvanud mereorganismidele, keda inimene tarvitab toiduks. Kõige tähtsamad mereannid on kalad ja veeselgrootud. Liike Krabid Austrid Rannakarbid Vähid Kaheksajalg Krevetid Jms Austrid Kunstlikult hakati neid kasvatama juba 150 aastat eKr, austrikasvandused olid nii Vana-Hiina kui ka Vana-Rooma kultuuris. Paksud ebasümmeetrilised kojapoolmed Tuleb toidulauale madalatesse tuulevaiksetesse lahesoppidesse rajatud kasvandustest. Kvaliteetse karbi saamiseks kulub 7-8 aastat. Austritest tehakse austrikastet, mida kasutatakse sarnaselt sojakastmega wok- roogade maitsestamiseks Väärtuslikuks fosfori-, tsingi- ja joodiallikaks, vitamiinidest on olulisel kohal B12. Toorelt ehk elusalt süüakse ainult värskeid või jahutatud austreid. Sügavkülmutatud austreid tarvitatakse soojades toitudes. Austreid pannakse nii koorekastmete...

Toit → Kokk
8 allalaadimist
thumbnail
15
doc

PIDULIK LÕUNASÖÖK KAHELE

1.KALKULATSIOONIKAART 1.1.Eelroog TOIDU NIMETUS: Krevetisalat Portsjoni kaal: 146g Valmistatavaid portsjoneid kokku: 3 Retsepti kaal Valmistamise kaal Hind km-ta Ühiku Retsepti Kao % Toiduained Ühik 1 bruto 1 neto x bruto x neto hind h 0 Kooritud krevetid kg 0,05 0,05 0,15 0,15 9,35 1,40 0 Külmutatud herned kg 0,03 0,03 0,09 0,09 1,98 0,18 5 Värske kurk kg 0,03 0,028 0,09 0,084 1,27 0,11 2 Hapukoor kg 0,02 0,019 0,06 0,057 1,56 0,09 2 Majonees kg 0,02 0,019 0,06 0,057 2,35 0,14

Toit → Toiduvalmistamine
74 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Mereannid

..................................................................... 3 Jõevähk............................................................................................................................... 4 Krabi.................................................................................................................................... 5 Langust................................................................................................................................ 6 Krevetid............................................................................................................................... 6 MOLLUSKID........................................................................................................................... 8 Karbid.................................................................................................................................. 8 Austrid....................................................................................

Toit → Toiduainete õpetus
35 allalaadimist
thumbnail
5
doc

ECQUADORi esmasektor

Ecuadori esmasektor Rakvere, märts 2009 Sissejuhatus Kunagise Inkade impeeriumi keskne osa Ecuador paikneb Lõuna-Ameerika läänerannikul ning kuulub Ladina-Ameerika vaeseimate riikide hulka. Alates 1533. Aastast, päraast viimase inkade imperaatori mõrvamist kuni iseseisvumiseni 1830. a. Valitsesid maad hispaanlased. Enamik ekuadorlasi elab Costa piirkonna madalikel või Sierras. Viimase aastate majanduskasvu on põhjustanud naftarikkus. Rohkem kui pool rahvastikust on indiaani-hispaania päritolu metsiidid. Mustanahalised elavad rannikul. Indiaanlased, kes moodustavad rahvastikust umbes veerandi, nõuavad Equadori nimetamise paljurahvuseliseks riigiks, kus erinevaid indiaani hõime tunnustataks igaüht rahvusena. Selle tagajärjel on kujunenud tugev ning ühtne indiaaniliikumine. Ametlikuks keeleks on hispaania kui kõneldakse ka ketsuka keelt. Keskmine asustustihedus Ecuadoris on 44 in./km, tihedaim on see mägedevahel...

Geograafia → Geograafia
13 allalaadimist
thumbnail
14
ppt

KUUBA

· Vesi- 24°C Kliima diagramm Taimed · Liigirohke ja mitmekesine · Ferralliitmullad · Erinevaid taimeliike on loetletud üle 8 tuhande · Palmiliike on säilinud üle 30 · Kuuba rahvuspuu- kuningpalmid · Veel: mahagonipuu, eebenipuu, pappel Loomad · Loomastik pole liigirikas, pole kiskjaid: kuid on krokodillid ja moskiitod · ~300 troopikalinnuliiki: koolibrid, tocororo · ~900 kalaliiki: pagrus, saagrai · Kõrges hinnas on ka krevetid, krabid Tocororo Kuuba krokodill Kuuba rahvas · 2/3 kuubalasi on Hispaaniast sisserännanute järeltulijad · Põlisrahvaid pole · Inimesed on musikaalsed ja rõõmsad · Kuuba on salsa päritolumaa Tegevused Kuuba ekspordib · Suhkrut ja selle saadusi · Tubakat · Niklit · Vasemaaki · Toiduaineid Probleemid · Orkaanid · Kõrbestumine · Happevihmad · Joogivee saastatus Tänan tähelepanu eest! Kasutatud materjal

Geograafia → Geograafia
14 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Rahvusköögi tabel

,artišokk ja vürtsid: porrulauk Puuviljad: Piim ja Ürdid: Piimasaadused: Piim, rõõsk koor, kohupiima ja hapukoort. Kalad ja mereannid:Merik eel, tursk,lest,skumbri a, haug, karpkala.. austrid, krevetid, merekarbid,vähid. Liha: kasutusel on kõik liha sordid, vähem sealiha Rasvained: Hiina köök Teraviljad: Iseloomusta Alkoholivabad Köögiviljad: köögi joogid: Puuviljad: üldmaitset: Piim ja

Toit → Köögi õpetus
24 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Teenindusmüük

Menüü Eelroog: Cesari salat Salatileht, cesari kaste, röstitud saia kuubikud, juutu viilud, krevetid, sidruni sektorid ja maitseroheline Pearoog: Kanamedaljonid värviliste köögiviljadega Grillitud kana, lillkapsas, kollane ja punane paprika, hiina kapsas, porru ja väiksed peekoni ribad Kastmeks Sibula, tomati ja koore kaste

Toit → Kokandus
35 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Bioloogia KT Lülijalgsed

5. Milles seisneb vähkide tähtsus? Oluline lüli looduse aineringes. Väikesed hõljuvad vähikesed moodustavad suure osa veekogude loomhõljumist. Nad filtrivad vett ja on omakorda toiduks suurematele loomadele (nt: ainuõõsed ja kalamaimud), ka inimestele toiduks (nt: Jõevähid, homaarid, langustid ja krevetid). 6. Too näiteid erinvatest vähkidest. Jõevähk, homaar, langust, Hiina villkäppkrabi, taskukrabi, erakvähk, tõruvähk, sõudik, vesikirp, keldrikakand ja krevetid. 7. Millised on vähkide kaitsekohastumused? Vähid on osavad maskeerujad. Näiteks: Erakvähid poevad tagurpidi tühja teokoja sisse, paljud krabiliigid istutavad oma pearindmiku kilbile vees elevate käsnakeste tükikesi, mis kasvatab krabi keha pinnale kolooniat. 8. Iseloomusta ristämbliku sise- ja välisehitust. Siseehitus: Ämbliku närvisüsteem on koondunud peamiselt pearindmikusse. Peaaju on väike. Erituselnuditeks on tal eritustorukesed, mis asuvad tagakehas

Bioloogia → Bioloogia
36 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Prantsuse köök

Kulinaariasse suhtutakse kui kunsti. Peamised toiduained Mugulsibul, kartul, porgand, kapsas, tomat, seller, kaunviljad, spargel, artisokk ja porrulauk; Palju kasutatakse piima, rõõska koort, kohupiima ja hapukoort. Juustud (üle 400 sordi) kuulsamad camembert ja roquefort. Muna (iseloomulikud on omletid). Kasutusel on kõik lihasordid, vähem tarvitatakse sealiha. Kaladest: merikeel, tursk, lest, skumbria, haug, karpkala ja mereandidest: austrid, krevetid, merekarbid, vähid. Väga armastatakse konnasid, tigusid, molluskeid ja madusid. Maitsestamine Maitseaineid kasutatakse ettevaatlikult, mõne roa puhul mõõdukalt, teise puhul ohtralt. Maitseandjad: küüslauk, sibul, rosmariin, petersell, tüümian, safran, nelk, basiilik, koriander. Köögi eripäraks on viinamarjaveini, konjaki ja likööri kasutamine toitude valmistamisel. Toidu valmistamine Vein on põhikomponent lihamarinaadide ja kalapuljongite koostises;

Toit → Rahvusköök
8 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

PRANTSUSE KÖÖK

Jagunemine Piirkondlik köök Üldrahvalik köök Tippköök nn uus köök PRANTSUSE KÖÖGI KUULSUS Väga peenemaitseline Hoolikalt valmistatud Kaunilt serveeritud toidud Tähtis on maitse Kvaliteetsed aedvilja sordid. Peamised toiduained Aedviljad (mugulsibul, kartul, porgand, kapsas, tomat, seller, kaunviljad) Piim, rõõsk koor, kohupiim ja hapukoor; Juustud (üle 400 sordi) Muna Kõik liha sordid Kala (merikeel, tursk, lest, skumbria, haug, karpkala) Mereannid (austrid, krevetid, merekarbid, vähid) Peamised maitseained Küüslauk, sibul, rosmariin, petersell, tüümian, safran, nelk, basiilik, koriander. Ka veinide, likööride ja konjakite kasutamine. TOIDU VALMISTAMINE Valitakse kõrgekvaliteedilisi tooraineid. Välditakse toiduainete purustamist ja segamist. Osatakse osavalt valmistada salateid ja kastmeid (arvatakse teatavat üle 3000 kastme retsepti) Vein on põhikomponent lihamarinaadide ja kalapuljongite koostises.

Kultuur-Kunst → Kultuur
6 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Maailmamere bioloogilised resursid ja nende kasutamine

Sealiha 16 Loomaliha 17 Vasikaliha 19 Linnuliha 21 Austrid 10 Krevetid 21 Kala (liha) 18-25 Veest püütud valkude osakaal on ainult ca 4% kogu tarbitud valgu kogusest. Siit ka üks võimalik viis inimkonna toiduprobleemide lahendamiseks. 3.1 Kalad Peamised kalapüügi objektid: · Heeringlased (Clupeidae) · Ansoovislased (Engraulidae) · Hobumakrelllased (Carangidae) · Meripuuklased (Scorpaenidae) · Lestlased (Pleuronectidae) · Hailaadsed (Selachomorpha)

Merendus → Mereteadus
20 allalaadimist
thumbnail
1
doc

10. klassi Unit 8 words

trout forell stir soup suppi segama pike haug sieve flour jahu sõeluma eel angerjas grate cheese juustu riivima herring heeringas roll pastry tainast rullima oysters austrid chop parsley peterselli lõikuma mussels rannakarbid sweet magus shrimps krevetid bitter, sour kibe, hapu squid kalmaar tender õrn octopus kaheksajalg tough vintske prawn hiid-krevett fatty suure rasvasisaldusega apricot aprikoos lean vähese rasvasisaldusega olives oliivid spicy vürtsikas

Keeled → Inglise keel
20 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Mehhiko

toiduaineid impoortida . Põllumajandus ja maakasutus Enamikul haritavast maast kasvatatakse maisi, mis annab suure osa maehhiko toiudust. Mehhiko lahe ranniku istanduste kasvatatakse ekspordiks kohvi, suhkruroogu ja puuvilla. Kuigi osa põuastest põhja aladest on puuvilja kasvatamiseks niisutatud, on enamiksealsetest maas veiserantsode käsutuses. Rannikupiirkondades on tähtsal kohal kala eriti aga koorikloomade nt homaarid ja krevetid püük. Põhilised põllumajandus ja maakasutus on veised, kalapüük, lambad, banaanid, kohv, mais, puuvill, puuviljad, viinamarjad, koriloomad, suhkruroogu, tarbepuit. Rahvastik Kuuma ja kuiva kliima ning sobilike põllumaade puudusel on enamik riigi põhjaosast hõredalt asustatud. Maalt linnadesse tööd otsima suuundunud inimesed on kasvatanud linnade rahvaarvu plahvatuslikult, ligikaudu 75% mehhiklasi elab nüüd linnastunud piirkondades. Pealinn mexico on koduks

Geograafia → Geograafia
17 allalaadimist
thumbnail
20
xlsx

Toiduainete kilohinnad

kokteilkirsid kg 6,45 komm Lily kg 4,14 kokteilikurgid kg 1,52 kompott Pirnid kg 2,07 kompott Puuviljasegu kg 1,43 kondenspiim suhkruga kg 3,86 kondiitrisokolaad tume kg 4,25 konservhernes kg 1,27 konservkurk kg 0,96 konservmais kg 1,08 kookoshelbed kg 3,67 kookospiim kg 4,2 kooritud krevetid kg 7,3 kooritud kaalikas kg 1,11 krabimaitsega pulgad Esva kg 3,08 krabinuudel kg 2,99 kreeka pähkli õli l 7,7 kreekapähkel kg 15,5 kreeker soolane kg 3 kreemjuust kg 5,1 kuivatatud datlid kg 0,9 krevetid kooritud, sabaga kg 7,78 kuivatatud puuvili kg 8,3 kuiv. Must ploom kg 3,5 kuivpärm kg 18,9

Logistika → Laomajandus
20 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Itaalia

Ülekõige armastatakse seal : · Juust ...on itaalia köögis üks tähtsamaid toidu aineid. Itaalias populaarsed juustud : kitsejuust, mascarpone,mozzarella, parmesan, pecorino ja ricotta · Mereannid Modernses itaalia köögis leiavad sagedast kasutust nii värske kala kui mereannid,mida Vahemeri pakub rikkalikus valikus. Levinuimate mereannide hulka kuuluvad : merikarbid,krabi,merivähk ehk homaar, rannakarbid, kajeksajalg, austrid, krevetid, kalmaar · Pasta Pasta on Itaalias kõige armastatum ja levinum toit. Seda söövad itaallased peaaegu, et iga päev ja pasta tegemises on nad suured meistrid. Tuntuimad pastavormid : kanelloonid, farfalle, penne, lasanjeplaadid, ravioolid, spagetid, tortelliinid Eesti ja Itaalia toitude võrdlus. EESTI ITAALIA · Traditsiooniline toit : seapraad, kartul, · Traditsiooniline toit : pasta,

Geograafia → Geograafia
32 allalaadimist
thumbnail
14
pdf

Võrdlustabel toitlustusettevõtte supi ja prae kohta

ee http://kohviksesoon.ee Taimetoidud Supid Supid Kruubi-köögiviljapuder Vürtsikas kookose- Vürtsikas kookose- soolakurgi-sibulasalati ja köögiviljasupp köögiviljasupp hapukoorekastmega Lisand oma valikul: kana, Lisand oma valikul: kana, (gluteenivaba) 6.- krevetid, lõhe või seened krevetid, lõhe või seened Tomati-kookose läätsepada (laktoosi- ja gluteenivaba) 2.90 (laktoosi- ja gluteenivaba) 2.90 ahjubaklažaanidega Karrine lambafrikadellisupp Karrine lambafrikadellisupp (laktoosi- ja gluteenivaba) 6.60 köögiviljade ja tomatiga köögiviljade ja tomatiga Vдikesed köögiviljaburgerid (laktoosi- ja gluteenivaba) 3

Toit → Toit ja toitumine
6 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Jaapan

kampripuud. Kuna kala on jaapanlaste toidulaual riisi järel tähtsuselt teisel kohal, siis on kalandus riigi üks tähtsamaid majandusharusid. Igal aastal püütakse välja 6,7 miljonit tonni mitmesuguseid kalu ja muid mereelukaid. Jaapani kalakasvatus hõlmab 15% kogu maailma kalatoodangust. Peamised püügikalad on sardiin, saida, tuunikala, ansoovis, makrell ja lõhe ning mereandidest populaarsemad vetikad, krevetid, kalmaarid ja merekarbid. Elektrit toodetakse Jaapanis peamiselt soojuselektrijaamades ja aatomielektrijaamades. Suurem osa energiakandjatest tuleb aga importida, sest kodumaised ressursid katavad ainult 18,1% tööstuse vajadustest. Elektrienergiat ekspordib Jaapan vaid patareide ja akude näol. Samas on Jaapani eramajades küllalt palju kasutusel päikeseenergiat. Oluline osa Jaapani majanduslikust võimsusest põhineb töötleval tööstusel. Jaapan on maailmas

Geograafia → Geograafia
9 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Kala väljapanek

Rimi ja Solarise Toidupood mõlemad asuvad Tallinna kesklinnas, Maksimarket asub Rakveres. 3 Fariza Imanova Kalaletti väljapanek MK13-TE1 1. POSTIMAJA RIMI Väljapanek oli ilus. Mind häiris natukene see, et värskete kalade keskele oli pandud krevetid. Ma arvan, et kui nad oleks teistmoodi välja pandud ei torkaks nii väga silma. Krevette oli justkui teine teise peale laotud. Oleks see minu vastutusala paneks ma krevette laiemalt välja ja mitte kalade keskele. Kõik kalad olid pandud otse jääle. Kalad tundusid värsked ja dekoratiivsed sidrunid ja piprad lisasid ilu juurde. Kui peaksin 10 palli süsteemis hinde andma, annaksin tugeva 6. On mõned detailid millele peaks rohkem tähelepanu pöörama. 2. SOLARISE TOIDUPOOD

Toit → Toiduaine õpetus
18 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Esmasektor, põllumajandus, metsandus, kalandus, linnastumine

Austraalia, Venemaa, Hiina, Uus- Meremaa 4. Miks on maailmas kujunenud just selline loomakasvatusharude paiknemine? Analüüsi paigutustegureid nii looduslikust kui kaubanduslikust aspektist. Väga palju oleneb kliimast, kliimavöötmetest ning samuti ka sellest, kui tihedasti on asustatud loomakasvatusharude ala. Paikneb ka nii, kui on loomadele paremad kasvutingimused. 5. Missuguseid meresaadusi peale kalade tarvitatakse inimtoiduks? Vetikad, vähid, krevetid, kalmaarid, rannakarbid, hülged 6. Miks ei ole kalapüük maailmamerest viimastel aastatel suurenenud? Sest kalavarud on vähenenud. 7. Miks on ookeani pinnakihid kalarikkamad? Ookeani pinnakihis on vesi hapnikurikkam, rohkem toitaineid ja valgust. 8. Mida tähendab kalapüügiõiguse müümine? Millised riigid seda rakendavad? Kui riik ei suuda temale antud püügimahtu püüda, siis müüb ta selle mõnele teisele riigile. Näiteks USA, Kanada. 9

Geograafia → Geograafia
206 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Jaapani põllumajandusest, kalandusest ja metsandusest.

Jaapani põllumajandusest, kalandusest ja metsandusest. Põllumajandus ja metsandus Jaapan on üks suuremaid põllumajandussaaduste importijaid maailmas, ainult 13,3% kogu maismaast sobib põllumajanduslikuks tootmiseks.Talud on küll väikesed, kuid jaapani talumehed teevad kõvasti tööd ja maakasutus on väga efektiivne. Põllumajandus on doteeritud läbi riikliku agentuuri Japan Agriculture, kes ostab kokku põllumajanduse saadused ning siis müüb need edasi ostuhinnast odavamalt. Jaapan suudab hetkel rahuldada 30% oma toiduainete vajadusest. Efektiivsuse tõstmiseks kasutavad jaapani talunikud laialdaselt traktoreid, väikesi veoautosid, iseliikuvaid kultivaatoreid ja kombaine. Intensiivne istutamine, väetamine, kaasaegsed masinad ja kõrgetasemeline agrotehnika võimaldavad tagada kodumaise toodanguga üle poole puuviljade ja aedviljade vajadusest, samuti teatud osa loomakasvatussaaduste vajadusest. Mürkainete...

Geograafia → Geograafia
12 allalaadimist
thumbnail
17
pptx

Suur vallrahu

Abiootilised tegurid · Valguslembelised: korallid, vetikad · Varjulembelised: süvaookeanis elavad kalad (nt õngitseja) Korallid Papagoi kala · Päevaloomad: kalad (nt papagoi kala), delfiin, kilpkonn (nt rohekilpkonn) · Ööloomad: erinevad kalaliigid, kaheksajalad Rohekilpkonn Delfiin Abiootilised tegurid · UV-kiirgus intensiivne, madal osoonitase · Ultraviolettvalgusega on kohandunud näiteks krevetid ja ritsikvähk · Vee temperatuur 20-30 kraadi · Merevee soolsus kuni 45 · Õhuniiskus talvel keskmiselt 75%, kevadel keskmiselt 78%, suvel 73%, sügisel 66%. Õhuniiskus on väga intensiivne ning selle tagajärjel võivad tekkida väga suured tormid · Vee happelisus on 8,2 pH (madal) · Vee hapnikusisaldus on keskmine Sümbioos · Kalad ja korallid · Korallid ja vetikad · Kala peidab end ohu korral · Zooksantellid varustavad koralle

Bioloogia → Ökosüsteem
2 allalaadimist
thumbnail
2
txt

Silmikdelfiin

vi kolme aasta prast. Vib olla nii, et iga kord paaritub emane erineva isasega. Phiandmed: Pikkus: 1,9-3,9 meetrit Kaal: 150-275 kg Sugukpsus: umbes 6-8 aastaselt Innaaeg: kskik, mis aastaajal, aga pojad snnivad tavaliselt suvel Poegade arv: ainult ks iga snnituse kohta Suhtlemine: vestlusviis koosneb viledest ja piuksatustest Harjumusprane eluviis: elavad rhmadena Toitumine: eri liiki kalad, ka kaheksajalad ja krevetid Eluea pikkus: 25-30 aastat Lhisuguluses olevad liigid: Silmikdelfiini aetakse tihti segamini pringliga, kes on viksem, lhema nina ning mitte nii sihvaka kehaehitusega. Esinemine: Silmikdelfiin elab Atlandi ookeanis ja Vahemeres Kaitse: Silmikdelfiin pole hvimisohus, seega pole ta kaitse all Huvitavat: * Delfiinid vivad snnitada mitmesaja meetri sgavusel ja vee all vivad nad olla kuni 15 minutit * Haid ja mkvaalad svad delfiine

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Vastuvõtu planeerimine

Snäkilauale: juustuviinamarjaoliivi tikusuupiste, shampinjon sinihallitusjuustuga, õrnalt soolatud lõhelõigud jõhvikakattega, küpsisevalik, puuviljavalik. Külmlaud: metsaseenekartulisalat, külmad sealiha lõigud hapukurgi, rohelise sibula chutney ja musta rukkileivaga, singirullid juustukreemiga, rosolje rosolje, marineeritud kanafilee, soolakurk meega, koorimata krevetid, leib, sai. Praad: seafilee tournedos pohlakadakamarja täidisega, punase veini kastme, kartuli, kõrvitsasalati ja hapukapsaga. Dessert: piparkoogimaitseline sokolaadi kook. Kalkulatsioon Maksumus ühe inimese kohta 21.50. Peolauale lisandub teenindustasu ja lõpukoristus (32 +32). Elav bänd tantsumuusikat teeb Sepo Seeman ja Citamiin (Olavi Kõrre, Madis Kari, Felix Kytt, Erki Sepp ja Kalmer) 100/h.

Majandus → Klienditeenindus
79 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Inimesele oluline biometall: Magneesium

Essee Inimesele oluline biometall: Magneesium Magneesium on mineraal, mida saab nii toidust kui ka apteekidest ja toidupoodidest toidulisandina. Magneesiumi vajab inimene tervise säilitamiseks rohkelt, sest see aine kuulub enam kui 300 ensüümi e biokatalüsaatori koostisse. Magneesium osaleb süsivesiku- ja fosforiainevahetuses, langetab kolesteriinisisaldust veres ja kudedes, laiendab ja lõõgastab veresoont, stimuleerib soolte peristaltikat ning soodustab sapieritust. kõige kõrgemad magneesiumi kontsentratsioonid esinevad kõige aktiivsema ainevahetusega elundeis nagu peaaju, süda, maks ja neerud. Magneesiumi vähesuse korral suureneb veresoonte seintes südame- lihases ja skeleti lihastes kaltsiumihulk, Ilma magneesiumi tasakaalustava mõjuta tekitab kaltsium arterite (eriti südamelihasesse ja peaajju suubuvate) kokkutõmbumist, piirates seeläbi neisse elundeisse saabuva vere hulka,...

Keemia → Keemia
11 allalaadimist
thumbnail
18
ppt

Prantsuse köögi ülevaate esitlus

Parimad ja kvaliteetsemad toiduained Komponentide loomulik maitse keerulised kastmed Juur- ja puuviljad, maitsetaimed, maitseroheline. Ei sööda tangainest valmistatud putrusid Kaks tähtsamat toidukorda Peamised toiduained Köögiviljad Suured oliivipuu-, seene-, shampinjoni- kasvatused Puuviljad Piimatooted: rõõskkoor, piim, kohupiim, hapukoor, juustud Muna Enamik lihasorte Kalad: merikeel, tursk, lest, skumbria, haug, karpkala ja Mereannid: austrid, krevetid, merekarbid, vähid Toitude valmistamine Kõrgekvaliteedilised toiduained Välditakse purustamist ja segamist Vein on põhikomponent marinaadidel ja kalapuljongites Populaarne on biifsteek ehk seest toores liha Süüakse püree- ja kreemsuppe ning puljongit Salat ja aedvili on eraldi toit Maitsestamine Sõltub väga toidust Põhilised maitseained: küüslauk, sibul, rosmariin, petersell, safran, tüümian, nelk, basiilik, koriander, estragon

Toit → Kokandus
20 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Kreeka

Kreeklased söövad hommikusööki suhteliselt hilja. Rahvustoitude valmistamisel kasutatakse palju lamba- ja vasikaliha. Praadimiseks kasutatakse peaaegu alati üksnes oliiviõli. Populaarsemad kreeka toidud on kreeka salat, naturaalsest jogurtist, küüslaugust, kurgist ja maitseainetest tzadziki kaste, baklazaanisalat (melidzanosalata), juustusalat (tyrosalata), jõekala barbuni, juustuga aedviljasalatid, riisi- ja lihatäidisega praetomatid (domates gemistes), krevetid, merivähid, praetud kaheksajalad (chtapodja), praetud baklazaanid (melitsanes), puding ehk makaronisuflee (pastisio), kalamarjasalat (taramosalata). Väga maitsev on värskelt pressitud mahl. Kohvi juuakse tavapäraselt kahte moodi. Esimene on ellinikos kafes ­ paks kange kohv, mis serveeritakse väikesest tassist ja ilma piimata. Suhkur lisatakse kohvi sisse juba keetmisel. Teine, frappe, on külm lahustuv kohv millele lisatakse maitse järgi piima või suhkrut. Tee joomine ei ole

Majandus → Klienditeenindus
5 allalaadimist
thumbnail
4
docx

ISLAND

Taimkate Island asub tundravööndis ja seega on valdav tundra taimestik- samblad ja samblikud. 2) Liustikud ja sisemaa laavaväljad on taimkatteta. 3) Niiskemas ja soojemas edelaosas leidub madalatega metsasalusid. Loodusvarad Kala- Island on kalasaagilt ühe inimese kohta maailmas esimesel kohal. (tursk, kilttursk, (p/b)altus, muiva, meriahven, lõhe, forell) 2) Mereimetajad- Hülged ja kääbusvaalad. 3) Koorikloomad- krevetid, krabid 4) hüdroenergia. 5) Geotermaalenergia- maa sisesoojus. Rahvastik Rahvastiku keskmine tihedus on 3 in/km² 2) 2/3 rahvastikust elab pealinnas ja selle ümbruses. Riigi siseala 80% territooriumist on asustamata. 3) Linnarahvastiku osatähtsus on väga kõrge. Üle 90%. 4) Island on üherahvuseline riik. Ligi 97% on põlised islandlased.

Geograafia → Geograafia
8 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Biolelemendid

vereloome geeniekspressioon süntees veresoonte lipiidide e metabolism seotud , potenseerib seintes metabolismis insuliini toimet Pähklid, oad, Kalad, juust, Munakollane, Pärm, kalad, krevetid, Kare joogivesi, - Rosinad, kirsid, Kalad, kalad, juurviljad loomaliha, tee, pärm, maks, krabid, sibul, küüslauk kiudained, datlid, viigimarjad mereannid sibul täisteravili, seened teraviljasaadused Seedehäired, Isutus, hammaste Glükoosi Närvikoerakkude Arteroskleroos

Meditsiin → Meditsiin
3 allalaadimist
thumbnail
14
pdf

Jaapani köök

Köögiviljad Kõige olulisemad köögiviljad on Redis (daikon) Suvikõrvits (nasu) Kurk (kyuri) Bambuse varred (takenoko) Supid Söögikorda alustatakse peaaegu alati miso supiga. Koostisosad on näiteks tofu, wakame(vetikad), seened, kala, kartulid ja krevetid. Valmistamine erineb natuke piirkonniti. Teine levinud supp on ramen. Magustoidud Traditsiooniliselt on jaapanis magustoite valmistatud pigem vähe ja söögikorra lõpetamise asemel serveeriti neid tee kõrvale. Üldnimetus originaalsetele Jaapani maiustustele on wagashi

Toit → Kokandus
43 allalaadimist
thumbnail
18
pdf

Lülijalgsed

Lülijalgsed 8 klass 2007 Kes on lülijalgsed? LÜLIJALGSED KOORIKLOOMAD ÄMBLIKULAADSED PUTUKAD Lülijalgsed on selgrootud loomad, kellel on lüliline keha, lülilised kehajätked ning kitiinainest välisskelett. Vähid ­ jõevähk · Vähid on vees elavad lülijalgsed. · Jõevähk on üks suuremaid puhtaveelistes jõgedes ja järvedes elavatest vähkidest. · Jõevähk tegutseb öösiti, tal on üsna palju vaenlasi. Ondatra ja saarmas ­ jõevähi looduslikud vaenlased. Jõevähi ehitus (1) · Vähi keha on kaetud rohekaspruuni kesta ehk koorikuga (seepärast ka koorikloomad), mis koosneb kitiin- ja lubiainest. · Lubiaine muudab vähikeha tugevamaks. Kitiinkestal on välistoese ülesanne, seestpoolt kinnituvad sellele lihased. · Jõevähi keha koosneb lülidest, millest moodustub: pearindmik ja tagakeha. · Pearindmiku katab seljaki...

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Lollo rosso

Poolita sibul pikuti ja lõika õhukesteks poolrõngasteks. Sea kõik toiduained kenasti salatilehtede peale. Klopi kastmeained läbi ja nirista tihedate siksakkidena salati peale, serveeri kohe. Retseptid Basiiliku- krevetisalat 200 g kooritud krevette 0,5 tk Grüne Fee kurki 2 tk tomatit 150 g keedetud pastat 1 tk Grüne Fee Lollo Rosso salatit KASTE: 3 sl oliivõli 0,5 küünt küüslauku hakitult 0,5 tk sidruni mahl 2 sl Grüne Fee basiilikut 0,5 tl soola 0,25 tl musta pipart Sega krevetid, kurgi- ja tomatikuubikud, salatitükid ning pasta. Lisa kaste. Retseptid Kirju salat küpsetatud kanafilee ja vinegretikastmega Koostisained 3 Talleggi kanafileed 1 väiksem pea jääsalatit 1 punt erinevaid salatilehti (frisee, lollo-rosso, tammelehed vm) 20 oliivi 1 paprika 1 keskmine punane sibul 50 ml oliiviõli 1 laimi või sidruni mahl 1 tl palsamiäädikat maitse järgi soola, purustatud musta pipart 1 tl Santa Maria cayenne'iga kanamaitseainet

Toit → Toiduaine õpetus
2 allalaadimist
thumbnail
6
doc

HOLLAND

Sajandeid tuli oht merelt, ujutades üle külasid ja linnu, uputades sadu inimesi ja tuhandeid loomi. Juba enne meie ajaarvamist ehitati esimesed kanalid ja tammid reguleerimaks vee taset ja äravoolu.Põhjamere rannik vajub pikkamööda. Sajandeid on hollandlased võidelnud mere pealetungiga, ehitades tõkketamme ja kuivenduskanaleid. Hollandis on levinud sportkalapüük. Selleks on vaja lube. Lubatud sööt on : Leib , kartul, taigen , juust , mais ja seemned Ussid ja krevetid Putukad ja vastsed ( vaglad ) ja kunstnahk maksimaalse suuruse piirang 25mm Hollandis on keelatud püüda teatud kalaliike. terve aasta meriforell, lõhe 1 oktoober - 31. märts jõeforelli , paalia 1. märts-30. juuni haug 1. aprill - 31 mai poised , turb , teib , nina karpkala , säinas , harjus 1. aprillist kuni maikuu viimase laupäeva ahven , koha

Geograafia → Geograafia
8 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Menüü toitumine

Hommikusöögid (25% päevasest kaloraažist) Grammid Kogus Kell 09.00 1.variant Kodujuustutortilla Kodujuust 4%/ või kanafilee 50 2 spl kuhjaga Hapukoor, 20% 15 1 spl Kurk söö palju tahad Pähklid (metsapähklid/mandlid/kreeka pähklid) 16 8 tk Tomat söö palju tahad Täisteratortilla 52 2tk 2.variant Omlett puuviljaga Seemneleib 70 2 viilu Kanamuna 80 2 muna Pirn või õun 75 1 väiksem Värske salat söö palju tahad 3.variant Kaerahelbepuder singilei...

Toit → Toit ja toitumine
34 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Toidu märgistus

· Koostisosade loetelu kõikidest toidu valmistamiseks kasutatud koostisosadest nende sisalduse alanevas järjestuses. Lisaained esitatakse samuti koostisosade loetelus. Need esitatakse lisaainetegrupi ehk rühmanimetuse ja sellele järgneva E- numbri või keemilise nimetusega (näiteks säilitusaine E 250 või säilitusaine naatriumnitrit). · Oluliste koostisosade kogused. Toidus sisalduvate oluliste koostisosade kogused tuleb ära märkida protsentides, näiteks krevetid krevetisalatis ja sink singivõileiva puhul. · Netokogus. Pakendit ja võimalikku säilitamise ajal toimuvat vedelikukaotust ei tohi netokoguse sisse arvestada - netokogus peab väljendama kauba kogust ka viimasel müügipäeval. · Säilimisaeg. See on aeg, mille määrab toidu valmistaja või pakendaja ja mille jooksul ta tagab säilitamistingimuste järgimise korral toidu nõuetekohasuse. Kiirestirikneva toidu puhul näidatakse säilimisaja lõppu sõnadega "kõlblik

Toit → Toitumisõpetus
39 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Kolesterool

koort, munakollast, juustu, siseelunditest( maks, aju, neerud ), mereandidest( vähid, krabid, austrid ). Praadimise asemel keeta, hautada. Kolesterooli taset aitab veel vähendada kiudaineterikas toit Kolesterooli sisaldus 100 grammis toiduaines: Munakollane 1120 mg Vutimuna 844 mg Kalamaksaõli 570 mg Broilerimaks 440 mg Neer 405 mg Kanamuna 343 mg Maks 300 mg Veisemaksapasteet 293 mg Kalamari 235 mg Või 202 mg Nahaga kalkun 191 mg Krevetikonserv, külmutatud krevetid 182 mg Suitsuangerjas 140 mg Majonees 120 mg Keel, angerjas, suitsusilm 108 mg Nahaga broiler 99 mg Lard, kõrge rasv.juust 95 mg Veiselihakonserv, valgehallitusjuust 93 mg Vahukoor 92 mg Räim, haug, vürtsikilu 90 mg Küpsis 88 mg Emmental 87 mg Suitsukala, keskmiselt 80 mg Salaami 79 mg Lambaliha 77 mg Juust keskmiselt, seliha 72 mg Vasikaliha, nahaga kana 71 mg Lõhe, forell, suitsuvorst 70 mg

Bioloogia → Bioloogia
13 allalaadimist
thumbnail
19
pptx

PÕHJAMAA RIIKIDE NING SAKSAMAA JA PORTUGALI RAHVUSTOIDUD

PÕHJAMAA RIIKIDE NING SAKSAMAA JA PORTUGALI RAHVUSTOIDUD Koostas: Lisl Linda Oinus Juhendaja: Olga Alova Sissejuhatus Eesmärk: Saada teada Eesti naaberriikide ning Portugali ja Saksamaa rahvustoidud ja uurida millistes Tallinna restoranides neid pakutakse. Hüpoteesid: · Kõikidel riikidel on oma erilised rahvustoidud, mis on levinud ka Eestisse ja neid pakutakse Tallinna restoranides. · Kõik Pühajärve Põhikooli õpilased teavad põhjamaade rahvustoite ja neid pakutakse ka koolis. Meetod Metoodika: Kirjalik küsitlus Intervjuu Internetist info otsimine Protseduur: Leidsin mitmetes restoranides pakutakse rahvustoite. Tegin kokkuvõtteid Tulemused Ma sain teada, et Tallinnas 164.st restoranist pakuvad ainult Eesti toite 18, Venemaa toite 12, Saksamaa toite 2, Itaalia toite 20, India toite 12 ja Hiina toite 11 söögikohta. Rahvusvahelisi restorane on kokku 89 (164.st). Küsim...

Toit → Toitumise alused
13 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Nipid kaalust alla saamiseks,tervislik eluviis.

1.Joo päevas vähemalt 2l vett 2. Kui alkoholi juua soovid,joo natuke punast veini 3. Enne hommikusööki tühja kõhuga juua üks klaas vett sidruni ja meega. Ainult 20min enne sööki. 4. Joo vett pool tundi enne sööki. Söömise ajal ära joo. 40min pärast sööki void uuesti juua. 5. Söö 4-5 korda päevas. 6. Viimane söögikord peaks olema 3 tundi enne magamaminekut. Pärast ainult vesi, roheline tee, madala rasvasisaldusega jogurt. 7. Tee ilma suhkruta, saab teha meega. Kohv ei sisalda lisaaineid (näiteks koor, piim, suhkur). Need on tühjad kalorid. 8. Ära söö kartulit rohkem kui 2x nädalas. Söö ainult keedetud või küpsetatud kujul. 9. Viinamarju ja banaani ära söö enne kui oled kaalust alla võtnud!!Ja kui sööd siis mitte rohkem kui 2 korda nädalas. 10.Ära paastu nädalas rohkem kui 2korda(näiteks esmaspäev ja reede) 11. Ära unusta sporti ,käi kasvõi kord päevas sörkimas. 12. Ideaalne aeg sportimiseks - 17,00-20,00 13. Söö kindlasti hommikusööki! 1...

Toit → Toitumisõpetus
23 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Vähid, ämblikulaadsed ja putukad

Vähid/ämblikulaadsed/putukad 1.Vähkide tunnused: 1) kitiinkest 2) keha koosneb paljudest lülidest, mis moodustavad kolm piirkonda: pea, rindmiku ja tagakeha. Pea ja rindmik on paljudel kokku kasvanud ning kaetud kilbiga 3) 2 paari tundlaid 4) 2 liitsilma. Paljudel vähkidel on silmad painduva varrekese otsas 5) hingavad lõpustega 6) koorikus on 2 värvainet: must ja punane 7) aeg-ajalt kestuvad 2.Vähkide tähtsus looduses ja inimeste elus: 1) suur tähtsus toiduahelas. Vetikad alamad vähid kalad, limused, käsnad ; Krillid kalad, kiusvaalad ; Jõevähk saarmas, naarits, veelinnud 2) vähke süüakse (krevetid, jõevähk, homaarid, krabid) 3) vähkide koorik sisaldab värvaineid. Vähkide koorikuid lisatakse lindude toidule 4) vähke kasvatatakse akvaariumis lemmikloomadena 5) väikesi vähke kasutatakse akvaariumikalade toiduna 3.Ämblikulaadsete tunnused: 1) keha koosneb pearindmikust ja tagakehast ja keha on ka...

Bioloogia → Bioloogia
18 allalaadimist
thumbnail
19
pptx

Toidu külmutamine.

Toidu külmutamine 10.kl Varstu Keskkool 2013 Üldiseloomustus Toidu külmutamine on levinud toidu säilitamise viis, mis aeglustab toidu hävinemist ja muudab vee jäätumisega bakterite arengu võimatuks ning aeglustab suuremat osa keemilisi reaktsioone Külmutamise protsess Külmutatud toitu peaks kvaliteedi nimel võimalikult kiiresti (värskena) külmutama Protsess algab toorainest, mis olgu kvaliteetne, sest õige külmutamine ei paranda toidu omadusi, vaid ainult säilitab seda Toitu tuleb hoida õhust eemal ja "mahlasid" tuleb säilitada. Vastasel juhul võib toit kuivada ja toidu kvaliteet langeda Külmutamiskiirus on oluline ­ külmutada tuleb nii kiiresti kui saab. See vähendab jääkristallide suurust, vähendades jäätumisel toidule tekkinud kahju Külmutamise ajalugu Toidu kümutamise tehnoloogiat on näiteks palju kasutatud Arktika kommuunides Jäässe on kaevatud auk või ja sinna pannakse toiduai...

Toit → Toidu töötlemise alused
7 allalaadimist
thumbnail
80
pdf

SISSEJUHATUS VESIVILJELUSSE 2014

SISSEJUHATUS VESIVILJELUSSE Priit Päkk DVM, PhD [email protected] VESIVILJELUS Vesiviljelus tähendab veeorganismide pidamist või kasvatamist tehnoloogiate abil, mis on mõeldud nendelt toodangu saamiseks suuremas mahus, kui seda võimaldaksid looduslikud olud. AKVAKULTUUR KASVATATAKSE : • KALU, • LIMUSEID (AUSTRID,KAMMKARBID, PÄRLIKARBID), • VÄHILISI (KREVETID, KRABID, VÄHID), • VEETAIMI • JT. VEEORGANISME. • 2020 aastaks toodang ca 130 milj. tonni kala VESIVILJELUSE ISEÄRASUSED ERINEVUSED PÕLLUMAJANDUSLOOMADE KASVATAMISEGA TULENEVAD: 1. KÕIK PROTSESSID TOIMUVAD VEES. 2. ORGANISMID ON KÕIGUSOOJASED JA NENDE HEAOLU,KASV NING ARENG JA JÄRGLASTE SAAMINE SÕLTUB VEE TEMPERATUURIST. 3. KORRAGA SÜNNIB VÄGA PALJU JÄRGLASI. 4. KASVATATAVATE LIIKIDE MITMEKESISUS ON VÄGA SUUR. Vesiviljelus erineb veeorganismide püügist sama palju kui seakasvatus seajahist ...

Merendus → Kalakasvatus ja varude...
53 allalaadimist
thumbnail
34
docx

Magevee akvaristika

akvaristika teemalise foorumi, mis oli minu jaoks väga huvitav. Foorumit tihti lugedes sain sellel alal järjest targemaks ning ma soovisin endale juba suuremat akvaariumi, kuhu mahuks liigirikkam keskkond . Kui ma endale 60 liitrise akvaariumi sain, panin sinna algselt elama oma väikese akvaariumi gupid. Seejärel otsisin akvaristi foorumi kaudu endale teisi taime- ja kalaliike nagu nt. ancistrused, mollid, õunateod, krevetid. Vanasse akvaariumisse ostsin eriliselt ilusa siiami tapluskala ehk Betta. Mõni aasta hiljem sain kingiks veel koos sisustusega 30 liitrise akvaariumi, kus sees elutsesid 2 Corydorast ja 6 Neooni ning peotäis Vallisneeriat. Minu akvaariumid: 30 liitrises poolkuu kujulises akvaariumis elavad mul hetkel 6 neoonkala (Paracheirodon innesi) ja 2 Tähnilist kiiversäga albiinovormis (Corydoras paleatus). Akvaarium on firmalt

Bioloogia → Bioloogia
10 allalaadimist
thumbnail
17
pptx

Madagaskar (powerpoint)

mahagoni- ja tulbipuid, kuid läänepiirkonnas on ülekaalus savann ja rohumaad. Madagaskarile on eriti iseloomulikud kohalikku päritolu leemurid ja kameeleonid, samuti elutseb siin arvukalt kahepaikseid ja roomajaid. Majanduslik ülevaade Pindala : 587 041 km2 Rahvaarv : 18 606 000 Pealinn : Antananarivo Peamised keeled : Malagassi Valdavad religioonid : Hõimuusundid , roomakatoliiklus , madagaskari protsentantlus Rahaühik : Madagaskari ariary Ekspordiartiklid : kohv , vanill , krevetid , puuvill , nelk jne. Valitsus : vabariik ; piiratud demokraatia Miks just reisida Madagaskarile ? Madagaskari saar, mis on üle kümne korra suurem kui Eesti, kubiseb haruldastest olenditest. Kui tutvud Madagaskaril järjekordse taime või loomaga, võid olla juba ette enam-vähem kindel, et mujal seda ei leidu. Madagaskar on imeline paik puhkamiseks , abiellumiseks või muudeks põhjusteks . Madagaskaril leiad endale põhjuse miks jälle ja uuesti reisida tagasi madagaskarile.

Geograafia → Geograafia
8 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun