Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Sulge

"kosmeetikatoodetes" - 26 õppematerjali

kosmeetikatoodetes - kasutatavad-parabeenid-ei-ole-kahjulikud (10.05.15)
Ohtlikud ained kosmeetikatoodetes
18
docx

Ohtlikud ained kosmeetikatoodetes

Seda kasutatakse toote lõhnastamiseks, kuid selle tegelikku koostist ei ole kirja pandud. Lõhnaaine võib sisaldada ftalaate ja parabeene, mis võivad põhjustada tervisehäireid ja vähki. See on vaid üks näide. Kui vaadata lastešampoonide koostist, siis selgub, et enamus koostisaineid on sünteetilised. Eestis on hetkel väga populaarne puhta toidu teema. Räägitakse väga palju ohtlikest E-ainetest, mida meie toit sisaldab. Aeg-ajalt leidub infot ka kosmeetikatoodetes sisalduva kohta, kuid siiski on inimeste teadlikkus sellel alal veel vähene. Kindlasti tuleb vaadata kosmeetikatoodetel olevat koostiainete nimekirja ning mõelda, mida me tegelikult oma nahale määrime. Kuni 60% sellest, mida me määrime oma nahale, imendub meie organismi. 2 Kahjulike ainete loetelu: Sünteetilsed lõhnaained sisaldavad tihti ftalaate, sünteetilisi kemikaale, mida

Kosmeetika → Iluteenindus
30 allalaadimist
Kahjulikud ained kosmeetikas
12
pdf

Kahjulikud ained kosmeetikas

Seetõttu on keemia nahal sama problemaatiline kui toidus. Kuid kas me teame, milliseid aineid meie tooted endas tegelikult sisaldavad? Praegune olukord on pigem selline, et enamikel pole sellest aimugi. Nii siis usaldataksegi oma tervis pimesi firmade kätte, kelle reklaamid on rohkemgi kui paljulubavad. Kuid reaalsuses on suur osa kosmeetikatööstusest suures osas orienteeritud vaid kasumi tootmisele. Euroopa Liidus on käibel umbes 10000 keemilist ainet, mida kasutatakse kosmeetikatoodetes. Enamasti on nende kohta on olemas ainult minimaalne info, millist mõju nad avaldavad inimese tervisele ja keskkonnale. Kahjuks puuduvad paljudel neist ka andmed pikaaegse mõju kohta. Alates 1999 aastast on tootjad ja importijad kohustatud igal Euroopa Liidus käibel oleval kosmeetikatootel ära märkima, mida täpselt mingi toode sisaldab (nn. INCI- nimekiri = International Nomenclature of Cosmetic Ingredients).

Kosmeetika → Iluteenindus
63 allalaadimist
Mentoolsigaretid
18
pptx

Mentoolsigaretid

MENTOOLSIGARE TID Mirjam Kivimäe ja Getriin Meister Mentool ■ Mentool on looduslik ühend ■ Leidub münditaimedes Lähivõte puhta mentooli kristallidest Mentooli omadused ■ Läbipaistev ■ Valkjas ■ Vahataoline ■ Kristalne aine ■ Toatemperatuuril tahke ■ Anesteetiline ja ärritusevastane toime Kasutamine ■ Kosmeetikatoodetes ■ Toiduainetes ■ Meditsiinis ■ Tubakatoodetes Mentoolsigaretid ■ Mentooli kasutatakse tubakatoodetes alates 1920. a ■ Mündile iseloomulik maitse ja lõhn ■ Mõjub iseloomulikult jahutavana ■ Mentool tuimestab kurku ning muudab suitsu mahedamaks ■ Peidab nii sigaretisuitsu karedust ja kirbet lõhna Mentoolsigaretid ■ Jahutava mõju tõttu kipuvad mentoolsigarettide suitsetajad rohkem suitsu alla tõmbama, misläbi suureneb ka sissehingatud nikotiini hulk

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
FeO
2
doc

FeO

Aine oksüdeerub kergesti õhu toimel ja absorbeerib süsinikdioksiidi. Esinemine looduses: Raud (II) oksiidi moodustab umbes 9% Maa vahevööst. See võib olla elektri juht, mis võib selgitada miks Maa pöörlemine on häritud. Kuid selles ei ole arvestatud aktsepteeritud mudelite vahevöö omadusi. Seotud ühendid: Raud (III) oksiid Hoiustamine: Hoida kuivas ja niiskes kohas. Vältida kõrget temperatuuri. Kasutamine: Raud (II) oksiidi kasutatakse pigmendina. Samuti kasutatakse kosmeetikatoodetes ning tattoo tindina. Sissehingamise pikaajaline korduva toime mõju: Aine kahjustab kopse niivõrd, et tulemusena tekib sideroos.

Keemia → Keemia
3 allalaadimist
Keskkonnasõbralik kosmeetika
20
pptx

Keskkonnasõbralik kosmeetika

Keskkonnasõbralik kosmeetika SISSEJUHATUS  Kosmeetikatoodetes kasutatakse umbes 10000 erinevat ainet.  Informatsioon on väikeses kirjas ning raskesti loetav.  Keskkonda mõjutab kosmeetika nii tootmisprotsesside käigus, hiljem pakendina kui ka läbi kasutamise. OHTLIKUD AINED KOSMEETIKAS  Atseetaldehüüd- Potensiaalne vähitekitaja  AHAS- Suurendab tundlikkust päikese suhtes  Alkohol- Naha kaitsevõime väheneb  Benzalkonium Chloride- Ärritab nahka, silmi, nina, kõri

Loodus → Keskkonna kaitse
6 allalaadimist
Tehniline piiritus
24
pptx

Tehniline piiritus

katalüsaatorite manustel – Eteeni hüdraatumisel moodustub etanool – Nimetatakse sünteetiliseks etanooliks – Tehniliseks vajaduseks toodetud etanooli denatureeritakse ehk muudetakse joomiskõlbmatuks – Lisatakse ohtlikke aineid – Ära tundmiseks värvitakse see enamasti värviliseks Kasutamine – Autokütused – Lahustina näiteks värvides – Raviotstarbelistes tinktuurides (alkoholitõmmis, vedel preparaat) – Kosmeetikatoodetes Autokütused – Enamasti Ladina-Ameerikas – Kasutatakse nii puhtal kujul kui ka segus bensiiniga – Kasutatakse, kuna suhkruroos töötlemisel üle jääv etanool on väga odav – Etanooli lisatakse bensiinile enamasti muude lisandite asemel (plii, aromaatsed ühendid) – Oktaaniarv on väga suur, seetõttu suurendatakse sellega bensiini oktaaniarvu Kasutatud kirjandus – https://et.wikipedia.org/wiki/Etanool AITÄH KUULAMAST!

Bioloogia → Bioloogia
2 allalaadimist
KAHJULIKUD KOSMEETIKATOOTED
18
docx

KAHJULIKUD KOSMEETIKATOOTED

12.14) 1.4.2 1,4-dioksaan Dioksaan on kantserogeenne aine, mis imendub väga kergesti nahka. Võib ka tekitada silma- ja nahaärritust ning kahjustada närvisüsteemi, näiteks maksa ja neere. Seda ainet on leitud: šampoonides, dušigeelides, niisutavates nahahooldustoodetes, mida on nimetatud looduslikuks. (Abiline, Triin, Kahjulikud ained kosmeetikas, 2.12.14) 1.4.3 Formaldehüüd Formaldehüüd on toksiline kemikaal, mida kasutatakse liimi valmistamisel, aga ka säilitusainena mõningates kosmeetikatoodetes. See on kantserogeenne ja neurotoksiline. Selle aine neelamine ja suures koguses sisse hingamine võib olla surmav. Võib tekitada spasme, hingamisraskuseid, turseid ja ka kopsupõletikku. Seda ainet on leitud: beebišampoonidest, vannivahtudest, deodorantidest, juuksehooldustoodetest, suuveest, hambapastadest ja küünelakkidest. (Abiline, Triin, Kahjulikud ained kosmeetikas, 2.12.14) 5 1.4.4 Imidazolidinüül karbamiid

Kosmeetika → Kosmeetika
12 allalaadimist
Kahjulikud kosmeetikatooted
9
pdf

Kahjulikud kosmeetikatooted

tohiks ja kuidas nahk sellele reageerib. Järgnevalt uurin välja, mis kosmeetika on kahjulik, milliseid ained tuleks vältida ja mis on kahjuliku kosmeetika tagajärg. 3 2. Kahjulik kosmeetika Eestisse jõuab aastas umbes 10 000 kosmeetikatoodet. See, et nende toodete tervisehoiu eest vastutavad tootjad, soovitab siiski Terviseamet inimestel nendega enne ostmist tutvuda.(Terviseamet, 2012) Väga paljudes kosmeetikatoodetes on ohtlikke aineid, mis meie tervist kahjustavad. Sõna "kemikaalid" tekitab tunde, et see on halb, ei ole kõik kemikaalid tingimata mürgised. On olemas kahte erinevat sorti kemikaali ­ naturaalsed kemikaalid ja sünteetilised ehk kunstkemikaalid. Huvitav on see, et naturaalsetes toodetes kasutatakse kemikaale rohekm, aga need on looduslikud ning ei kahjusta tervist.(Environmentally Sound) Kemikaalid on loodud selle jaoks, et meie elu kergemaks teha. Need aitavad vabaneda

Kosmeetika → Kosmeetika
14 allalaadimist
KAHJULIKUD KOSMEETIKATOOTED
9
docx

KAHJULIKUD KOSMEETIKATOOTED

1.12.14) 1.4.2 1,4-dioksaan Dioksaan on kantserogeenne aine, mis imendub väga kergesti nahka. Võib ka tekitada silma- ja nahaärritust ning kahjustada närvisüsteemi, näiteks maksa ja neere. Seda ainet on leitud: sampoonides, dusigeelides, niisutavates nahahooldustoodetes, mida on nimetatud looduslikuks. (Abiline, Triin, Kahjulikud ained kosmeetikas, 2.12.14) 1.4.3 Formaldehüüd Formaldehüüd on toksiline kemikaal, mida kasutatakse liimi valmistamisel, aga ka säilitusainena mõningates kosmeetikatoodetes. See on kantserogeenne ja neurotoksiline. Selle aine neelamine ja suures koguses sisse hingamine võib olla surmav. Võib tekitada spasme, hingamisraskuseid, turseid ja ka kopsupõletikku. Seda ainet on leitud: beebisampoonidest, vannivahtudest, deodorantidest, juuksehooldustoodetest, suuveest, hambapastadest ja küünelakkidest. (Abiline, Triin, Kahjulikud ained kosmeetikas, 2.12.14) 5 1.4.4 Imidazolidinüül karbamiid

Kosmeetika → Iluteenindus
10 allalaadimist
Asovärvid
6
docx

Asovärvid

marjadest Vaata E 102. valmistatud magustoitudes, maiustustes ja jäätises, saiakestes ja hamburgerites. Lubatud kosmeetikatoodetes. Patentsinin E 131 Kahtlustatakse negatiivset Kasutatakse: eV mõju allergikutele. puuviljakonservid, Tüüpilised joogid ja ülitundlikkusreaktsioonid maiustused. on naha punetus ja sügelemine, mis võivad ilmneda mõne minutiga. Harva võib esineda šokki, vererõhu langust ja

Keemia → Keemia
1 allalaadimist
Kosmeetikakaubad
126
ppt

Kosmeetikakaubad

happed (piimhape, õunhape, glükoolhape, sidrunhape), aga ka glütserool, sorbitool, kollageen, karbamiidja bioaktiivsed ained Naha niiskusesisalduse säilitamist peetakse kaasaegse kosmeetika võtmeküsimuseks, sest see pidurdab vananemist. Kosmeetikatoodete koostisained  Bioaktiivsed ained elastiin, aminohapped, proteiinid Need ained elavdavad naha tegevust, parandavad ainevahetust ja mikrovereringet ning aitavad kaasa naha uuenemisele Kahjulikud ained kosmeetikatoodetes Sünteetilised ained ei ole alati ohutud. Ohtlike ainete hulka kosmeetika koostises kuuluvad:  sünteetilised lõhnaained  parabeenid  alkohol  dioksaanid  naftakeemia ehk mineraalõlid  sulfaadid Kahjulikud ained kosmeetikatoodetes  keemilised päikesekaitsevahendid  antibakteriaalsed ühendid  sünteetilised polümeerid  sünteetilised värvained  sünteetiline uurea Looduskosmeetika  Milliseid tooteid saame nimetada

Keemia → Keemia
8 allalaadimist
Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest-ja mõjust nahale
56
docx

Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest ja mõjust nahale

Selline nahatüüp võib olla, kas liiga kuiv või äärmiselt rasune. See võib vahelduda olenevalt aastaajast (üldjuhul on nahk talvel kuivem ja suvel rasusem) ja muutuda karedaks ja ärritavaks. Kombineeritud nahk tuleneb sellest, et puudub tasakaal lipiidide tootmise ja jaotumise vahel. Oma osa annavad ka hormonaalsed ja geneetilised pärimused. (The national skin care institute) 1.3 Meigitoodete koostis 1.3.1 Parabeenid Parabeenid on kõige laialdasemalt kasutatud säilitusained kosmeetikatoodetes. Kõige tihedamini kasutatakse metüül-, propüül- ning butüülparabeene. Tavaliselt on ühes tootes neid rohkem, kui üks ja tihti kombineeritakse neid teiste säilitusainetega, et kindlustada säilivus paljude mikroorganismide vastu. Kasutades segusid annab see võimaluse lisada vähem parabeene, kuid samal ajal suurendades säilitusaine aktiivsust. (FDA, 2006) Parabeenid on hetkel märgitud, kui kahjutu säilitusaine Euroopa Liidu poolt Kosmeetika Juhises

Kosmeetika → Iluteenindus
39 allalaadimist
Kosmeetikas kasutatavad vahendid
11
doc

Kosmeetikas kasutatavad vahendid

juuksevärvides (eriti mustas) säilitusainena. Allergeen - seosed käitumisprobleemide ning kesknärvisüsteemihäiretega. Seotud reproduktiivsüsteemi probleemidega. Põhjustab allergilist dermatiiti. 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (Bronopol) ­ mürgine säilitusaine. Põhjustab dermatiiti. Avastasime Miniriski toodetest. Dietanolamiin (DEA) - soodustab vedeliku ja rasva segunemist ning mõjub puhastajana. Puhast DEA-d kasutatakse kosmeetikatoodetes harva, ometi selle lähedased - kokamiid DEA ja lauramiid DEA - sisalduvad sageli sampoonides ja juustele mõeldud pihustites. 1997.aastal USA-s läbiviidud uuringud rottide ja hiirtega näitasid sidet DEA ja vähki haigestumise vahel. Aine uurimine jätkub veelgi. Targem oleks vältida kosmeetilisi vahendeid, mis sisaldavad DEA- lisandeid. DEA (Diethanolamine), MEA (Monoethanolamine)ja TEA (Triethanolamine) - põhjustavad allergiat, naha ja silmade kuivust, pikemal kasutamisel mürgised

Keemia → Keemia
56 allalaadimist
Laiatarbe näokreemid ja kasutajate teadlikkus
88
docx

Laiatarbe näokreemid ja kasutajate teadlikkus

tütarlastel. DBP puhul on arvamusi, et ta võib põhjustada vähki ja sugurakkude paljunemishäireid. [20] Need kolm ftalaati on keelatud kõikides laste mänguasjades ja – hooldusvahendites.[21] Tähelepanelik tuleks olla sellise termini suhtes nagu „fragrance“: need tooted võivad sisaldada ftalaate. [21] 2015. aastast keelustatakse ftalaadid Euroopa Liidus enamikes toodetes. [21] 2.2.5 Sulfaadid Sulfaadid on väävelhappe soolad. Kui räägitakse nende ohtlikkusest kosmeetikatoodetes, siis peetakse tavaliselt silmas selliseid lühendeid nagu SLS (Sodium Lauryl Sulphate) ja ALS (Ammonium Lauryl Sulfate). Neid aineid kasutatakse 90% toodetes, mis vahutavad. Loomadel, kes katsetes on kokku puutunud SLS’i või ALS’ga, esines silma-kahjustusi, depressiooni, rasket hingamist, kõhulahtisust, tõsiseid naha-kahjustusi ja isegi surma. [14] Noorte laste silmad, mis puutuvad kokku SLS’i või ALS’ga ei pruugi areneda õigesti, sest need ained lahustavad valke

Kosmeetika → Iluteenindus
36 allalaadimist
Parfüüm - Lõhnaõli
10
doc

Parfüüm - Lõhnaõli

Citral ­ kahvatukollane vedelik, millel on tugev sidruni lõhn, tekib eeterlike õlide taimedest. Citronellol ­ lineaarne terpeeni esinev looduslikult tsitrusviljade taimed. Geraniol ­ Peamine osa on roosiõli, palmarosa õli ja citronella õli. Esineb ka väikestes kogustes geraaniumi, sidrunit ja ka teisi eeterlike õlisid. Hexyl cinnamal ­ looduslik aroomi lisaaine. On loomulik koostisosa parfümeeria- ja muudes kosmeetikatoodetes lõhna lisaainena. On saadud kummeli õlis. Hydrolyzed jojoba esters ­ Värvuselt kahvatu õlekollane. On hüdrolüsaadi ja jojoba estrid, mis on saadud happelised, ensüümi- või muude hüdrolüüsist. Isoeugenol ­ taimede eeterlik õli nagu nt. ilang-ilang. Võib ka olla kasutatud valmistamiseks vanillit. 6 3. Lõhnade sõnavara · Alkohol ­ kasutatakse parfümeeriatööstuses lahustina

Majandus → Tööstuskaup
26 allalaadimist
Kosmeetilises keemias kasutatavad materjalid
6
doc

Kosmeetilises keemias kasutatavad materjalid

saaks sel juhul nii palju kasumit. Parabeene on leitud: beebide nahahooldustoodetes, puhastajates, deodorantides, niisutajates, näokreemides, meigitoodetes (k.a lauvärvides), küünelakkides, sampoonides ja teistes juuksetoodetes, päevituskreemides jpm. IMIDAZOLIDINYL UREA- Imidazolidinüül karbamiid. Parabeenide järel teisel kohal kõige enam kasutatavatest säilitusainetest kosmeetikatoodetes. Võib põhjustada dermatiiti,eraldada formaldehüüdi. Seda on leitud: beebisampoonides, tavasampoonides, vanni- ja kehaõlides, kehapulbrites, lõhnaõlides, niisutajates, meigis. DIETHANOLAMINE (DEA)- Dietanoolamiin. Kasutatakse laialdaselt selle aine emulgeeriva ja vahutava toime pärast. On seostatud allergiliste reaktsioonide ja silmaärritustega. TRIETHANOLAMINE (TEA)- Trietanoolamiin. Kasutatakse puhastusvahendina. Võib tekitada ülitundlikkust

Keemia → Keemia
46 allalaadimist
Referaat amiinide praktilisest tähtsusest
6
doc

Referaat amiinide praktilisest tähtsusest

Amarant (E123) ­ punakaspruun värv, kasutatakse Joonis 4 Asopunane. maiustustes, moosides, kondiitritoodetes. [12] Uuskosenill ehk erkpunane 4R ehk Ponceau 4R (E 124) ­ punane asovärv. On väidetud, et omab kantseorgeenset toimet. Punane 2G (E128) ­ punane asovärv, mida kasutatakse peamiselt lihatoodetes. Võib organismis tekitada toksilisi ühendeid, mis pärsivad hemoglobiini moodustumist. Võlupunane AC (E129) ­ kasutatakse magustoitudes ja maiustustes, ka kosmeetikatoodetes. Patentsinine V (E131) ­ sinine värvaine, mis võib tekitada allergilist reaktsiooni. Briljantmust (E151) ­ must värvaine, mida kasutatakse maiustustes, kastmetes jm. Pruun FK 4 (E154) ­ erinevates värvainetest koosnev pruun värv, mida kasutatakse kalatoodetes. Pruun HT (E155) ­ pruun asovärv, mida kasutatakse sokolaadimaitselistes magustoitudes ja maiustustes. Litoolrubiin (E180) ­ punane asovärv, mida kasutatakse juustu kooriku värvimisel. [13] Gaaside puhastamine

Keemia → Orgaaniline keemia
13 allalaadimist
Organsimi puhastumine
6
docx

Organsimi puhastumine

Nendeks protsessideks vajab keha mitmeid ühendeid, vitamiinidest aminohapeteni, lisaks kindlasti ka puu- ja köögiviljades sisalduvaid fütotoitaineid. ,,Kui maksa esimene ja teine faas on ülekoormatud, kogunevad kehasse toksiinid. Paljud neist on rasvlahustuvad ja kogunevad keha rasvkoesse, kuhu võivad jääda väga pikaks ajaks. Esimeses faasis tegeleb maks jääkainete ettevalmistamisega organismist väljutamiseks. Näiteks muudetakse rasvlahustuvad toksiinid (paljud hügieeni- ja kosmeetikatoodetes sisalduvad ained) kergemini lahustuvateks. Lisaks toodetakse kehas palju vabu radikaale ehk ebastabiilseid osakesi, mis reageerivad keharakkudega ja põhjustavad nende kahjustusi. Vabad radikaalid on üliaktiivsed ühendid, mis teatud määral on organismile kasulikud, kuna tagavad normaalse ainevahetuse ja rakkude talitluse. Ohtlikuks muutuvad nad siis, kui neid on liiga palju. Selles faasis vajab keha eriti B , B , B ja B -vitamiine, foolhapet,

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
5 allalaadimist
Tüümian ja roheline tee
10
doc

Tüümian ja roheline tee

mõju avaldada ­ osad ained suudavad selle parjääri läbida, osad mitte. Juues taimeteed, lülituvad ained üldisesse ainevahetusse ja toimivad kui toitained mõjutades rakkude kasvamist läbi erinevate keemiliste protsesside. Järgnevalt tulevad käsitlusele kaks taime, mille omadused on leitud olevat väga tervistavad ja noorust säilitavad ­ roheline tee ja tüümian. Neid taimi kasutatakse laialdaselt kosmeetikatoodetes nende antioksüdatiivsuse ja antibakteriaalsuse tõttu, samuti nende raku ainevahetust stimuleeriva aga samas ärrituste korral rahustava toime tõttu. Seespidiselt tarviatatuna annavad need taimed organismile vajalikke mineraalaineid ja vitamiine ning muid rakkude ainevahetuseks olulisi aineid, aidates säilitada kogu organismi vitaalsust. 4 1. ROHELINE TEE 1.1 Rohelise tee ajalugu

Toit → Toitumisõpetus
13 allalaadimist
Mille poolest on kasulikud puuviljad
12
doc

Mille poolest on kasulikud puuviljad?

Veel detsembrikuuski oleks võimalik põõsaste küljest värskeid astelpajumarju korjata, kui linnud pole neid eelnevalt ära nokkinud. Puhtad, kuivad ja terved marjad seisavad õhukese kihina mitu nädalat. Tänu astelpajus sisalduvatele bioloogiliselt aktiivsetele toimeainetele on toiduainetööstuses, meditsiinis ja kosmeetikas kasutust leidnud taime kõik osad: koor, lehed, marjad ja seemned. Koorest valmistatakse ravimeid ja kosmeetikatooteid. Lehed leiavad kasutust ravimites ja kosmeetikatoodetes, nad on ravimtee, aga ka loomasööda tooraineks. Marjad on allikaks eeterlike õlide, mahlade, ravimite, spordi- ja tervisejookide, toidu, kosmeetikatoodete ja loomasööda tootmisel. Seemnetest saadakse õli ravimite ja kosmeetikatoodete jaoks ning jäägid kasutatakse loomasöödaks. Meditsiinis kasutatakse ravimina peamiselt vilju, aga ka lehti. Selle tarbeks korjatakse marju hilissügisel ja talvehakul. Neid võib korjata ka talvel, kui marjad on külmunud.

Keemia → Keemia
24 allalaadimist
Kreemid
16
docx

Kreemid

3.2.13Värvained Kuigi enamik emulsioonidest on valged, on mõne toote koostisesse siiski lisatud ka värvaineid. Selle eesmärgiks võib tootes olla mõne muu funktsiooni toetamine, nt jahutav habemeajamisjärgne kreem võib olla helesinine või -roheline. Värvi võidakse lisada ka selleks, et peita mõne olulise koostisaine (nt roheline tee) tekitatud värvumist. 4 NAHKA MÕJUTAVAD AINED 4.1 Õlid Kõige tavalisemaid tooraineid kosmeetikatoodetes nimetatakse peamisteks koostisosadeks. Need toormaterjalid pärinevad looduslikest õlidest, rasvadest ja vahadest ning parafiini toorainetest nagu propüleen ja etüleen. Looduslike toormaterjalide tüüp ja allikas on peamised muutujad, mida uute kosmeetikatoodete loomisel peab silmas pidama. Toote valmistaja peab teadma põhilist informatsiooni nende koostisosade päritolu ja keemiliste omaduste kohta, et osata toote loomisel teha teadlikke otsuseid

Keemia → Keemia
15 allalaadimist
Keemiline koorimine-happed
48
pdf

Keemiline koorimine: happed

enimlevinud on glükoolhape. Lisaks kasutatakse laialdaselt salitsüülhapet, resortsinooli, triklooräädikhapet, piimhapet. Erinevate kombinatsioonide puhul on võimalik individuaalse lähenemise korral leida just igale kliendile kõige sobilikum variant. AHA ja BHA happed Alfa-hüdroksühapped (AHA-d) on puuviljadest ja teistes looduslikes allikates erinevad orgaanilised happed, mis on tõhusad komponendid kosmeetikatoodetes. Neist enim kasutatakse: glükool -, piim -, viinamarja -, sidruni -, õuna -, mandel – ja püruuvhapet. Beta –hüdroksühapped on rasvlahustuvad. Kosmeetikas kasutatakse enim salitsüülhapet tänu rasueritust reguleerivale ja tõhusale antibakteriaalsele toimele. Hüdroksühapped leiavad sageli kasutust ravi toetavate vahenditena mitmete nahaseisundite korral nii iseseisvalt kui ka kombineeritult teiste preparaatidega. AHA-de kasutamise näidustused

Kosmeetika → Iluteenindus
16 allalaadimist
SEEPIDE KOOSTIS NING VAHUTAVUSE VÕRDLEMINE
40
docx

SEEPIDE KOOSTIS NING VAHUTAVUSE VÕRDLEMINE

Joonis 13. Propüleenglükooli joonvalem 2.5. Pindaktiivsed ained 2.5.1. Naatriumlauraat Naatriumlauraat (NL) ehk naatrium dodekanaat on lauriinhappe naatriumsool, mis on lõhnatu ja kergelt kollane pulber. Selle molekulvalem on CH3(CH2)10COONa ning selle joonvalem on toodud joonisel 14. Naatriumlauraadi sulamistemperatuur on 43,8oC ja keemistemperatuur 296,1oC ning selle pH on 7,5. (Guidechem, 2013) See on odav ja väga efektiivne vahutusaine. NL on pindaktiivne aine, mida kasutatakse kosmeetikatoodetes selle puhastavate ja emulgeerivate omaduste pärast. NL võib olla ärritav nagu paljud teised detergendid, mille ärritus kasvab kontsentratsiooni kasvades. Inimestel, kes kasutavad kreeme või muid enesehooldusvahendeid, mis sisaldavad seda ainet, on põhjustanud silma- ja nahaärritust. (Natural health information centre, 2012) Joonis 14. Naatriumlauraadi joonvalem 2.6. Rasvhape See on rasvhape, mis on saadud loomarasvast. Tänu selle aine olemasolule saame teha

Keemia → Keemia
18 allalaadimist
Erinevad taastumisvahendid inimese turgutamiseks
35
doc

Erinevad taastumisvahendid inimese turgutamiseks

Esialgu ei ole veel kindlaks tehtud, kas taimsest toormest eraldatuna on antioksüdantide toime organismis sama kui taimes koosmõjus teiste antioksüdantidega. Tänu astelpajus leiduvatele bioloogiliselt aktiivsetele toimeainetele on toiduainetööstuses, meditsiinis ja kosmeetikas kasutust leidnud kõik taime osad: koor, lehed, marjad ja seemned. Koorest valmistatakse ravimeid ja kosmeetikatooteid. Lehti kasutatakse ravimites ja ravimteedes ning kosmeetikatoodetes. Marjad on allikaks eeterlike õlide, mahlade, ravimite, spordi- ja tervisejookide, kosmeetikatoodete jm valmistamisel. Seemnetest saadakse õli ravimite ja kosmeetikatoodete jaoks, jäägid kasutatakse loomasöödaks. Meditsiinis kasutatakse ravimina peamiselt astelpajuvilju, aga ka -lehti. Lehti kogutakse augustis ning kuivatatakse õhurikkas ja kuivas kohas. Tähtsad on ka flavonoidid, mida leidub astelpajumarjades rikkalikult. Uuringud on tõestanud nende

Meditsiin → Terviseõpetus
117 allalaadimist
NANOTEHNOLOOGILISED LEIUTISED PATENDIÕIGUSES-VÄLJAKUTSED JA VÕIMALUSED
37
doc

NANOTEHNOLOOGILISED LEIUTISED PATENDIÕIGUSES: VÄLJAKUTSED JA VÕIMALUSED

nanoskaalale ja nõuab eksklusiivset monopoli ravimtaimede või protsessi üle, kuidas neid nanoskaalale vähendada. Kokku hoiab teadlane 900 patenti, mis on seotud traditsioonilise hiina meditsiinist pärit taimede nanoskaalale vähendamisega. 41 Sarnaseid patente antakse ka Ühendriikides ja Euroopas, näiteks Korea päritolu Pacific Korporatsioon saavutas nanotehnoloogilise patendi, kus nanoskaalal zensenni kasutatakse kosmeetikatoodetes. Korporatsioon väidab, et emulsioon (vahemikku 50-500 nm vähendatud osakesed) aitab tungida läbi naha avaldades vananemisvastast mõju.42 Eelpool nimetatud viis annab võimaluse salakavalalt monopoliseerida traditsioonilised ressursid ja teadmised ning seda juba makrotasandil ainete osas. 37 M. Schellekens (viide 3), lk 52. 38 R. Scott. Nanotechnology: When Making Something Smaller is Nonobivious. Boston University, 2006, lk 22. 39

Füüsika → Füüsika
11 allalaadimist
Kordamisküsimused keemiliste ohtude kohta
40
doc

Kordamisküsimused keemiliste ohtude kohta

kuulub aspartaami peptiidahela koostisse tartrasiin Tartrasiin on toidulisaaine, mida kasutatakse toitudele värvuse andmiseks. Selle E- tähis on E102. Tartrasiin on kollakas või punakas asovärv, mida kasutatakse töödeldud toidus, magustoitudes, jäätistes, marjahoidistes, maiustustes, puuviljakonservides, salatikastmetes, sinepis, marmelaadis, karastusjookides, jogurtites, kastmetes, närimiskummides, kosmeetikatoodetes, ravimite- ja vitamiinikapslites. Tartrasiinil on kahjulik mõju laste aktiivsusele ja tähelepanuvõimele. See aine põhjustab ärritust, rahutust, unehäireid, keskendumis- ja õpiraskusi, naha- ja limaskestade ärritust, allergilist purpurpuna, nõgeslöövet, allergilist nohu, halvendab astmat, hüperaktiivsust, migreeni, nägemishäireid, ligesevalu, agressiivsust, käitumisprobleeme, pea- ja kõhuvalu ning iiveldust. Võimalik, et tartrasiin on kantserogeense või mutageense toimega

Keemia → Biokeemia
36 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun