Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"koort" - 656 õppematerjali

Koort

Kasutaja: Koort

Faile: 0
thumbnail
1
doc

Jaan koort

Tartumaal asuv Pupastvere küla on omapärane: see on umbküla. Küla ise asub voore harjal, külatee lõpeb sohu. Edasipääsu lihtsalt pole. Et küla algusesse tagasi jõuda, tuleb käidud maa taas läbi käia. Jaan Koort, tuntud eesti kunstnik ja skulptor, kes Pupastvere külas sündinud ja kasvanud on, ristis küla Sandiväsitaja külaks, sest pidi Tartu rongile minema palju maad, otsemat teed ei olnud, kuna voort piirasid kahelt poolt sood. Jaan Koort sündis 6. Novembril 1883.a. Mäelt- Pursti talus, mis asub Pupastvere küla kolmanda kolmandiku alguses. Kunstniku sünnimaja tähistab marmortahvel, maja hooldajad on eakad kaugete sugulaste järeltulijad. Pärimuste järgi tulnud kord poisike Jaan Alt- Purstile tädi käest kellaaega uurima­ tädil olnud küla esimene pommidega kell. Jaan jäänud Pupastvere järve äärde seisma ja vaadanud. Imetlenud ja öelnud: "Kui mul oleks paber ja pliiats, joonistaksin selle pildi!"

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
44 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Jaan Koort

11. klass JAAN KOORT Referaat Juhendaja: 2008 Sissejuhatus Jaan Koort (ill 1) sündis 6. november 1883 Sootaga vallas Tartumaal ja suri 14. oktoobril 1935 Moskvas. Ta oli eesti kujur, maalikunstnik ja keraamik. Koorti looming tekitas eesti seni akademistlikus skulptuuris murrangu. Varaseis kujudes ilmneb impressionismi mõju ja kallakut sümbolismi. Varased maalid olid postimpressionismi mõjulised linnavaated ja dekoratiivsed natüürmordid. Ta oli suurepärase vormitunnetusega skulptor, kes kasutas

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
69 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Jaan Koort

· Esimesed kooli aastad veetis ta Orge koolis. Järgmisena asus Koort õppima neljaks aastaks Tartu linnakooli, pärast seda läks veel aastaks H. Treffneri eragümnaasiumisse, kus lõpetas viienda klassi. Tartu- aastatel tärkas tal ka huvi kunsti vastu, mis teda juba 1902. aastal viib Stieglitzi kunstikooli Peterburis. · 1905. aasta revolutsiooniliste sündmuste sunnil lahkub ta Peterburist, hiljem ka Eestist ning siirdub Soome ja sealt edasi Pariisi

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
10 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Jaan Koort

Jaan Koort Elulugu 6.11.1883-14.10.1935 Eesti skulptor, maalikunstnik ja keraamik Talunike Susanna-Marie ja Jaan Koorti 13-es laps Haridus Orge külakool 1896-1900- Tartu linnakool 1902-1905 Peterburi A. Stieglitzi kunsttööstuskool 1905-1908 Pariisi Kaunite Kunstide Kool ja järgneval kahel aastal Adleri, Collini ja Lucas eraateljeedes Pere 1910 tutvus Mari Uusmaniga 1914a sündis tütar Tuui Isis Lea ja 1920a poeg Ra Veel eluloost 1916 naasis Tartusse ja hakkas esinema Eesti näitustel 1921-23 töötas pedagoogina Riigi Kunsttööstuskoolis (praegu EKA) 1923 esimene isikunäitus 1924 rentis Peeter I-st seisma jäänud hobusetallid Kadriorus, ateljee 1927 Pettus Eestis, kolis Austraaliasse 1934 Soome kunstnike aastanäitusel külalisesineja 1934 augustis asus tööle Venemaal kunstilise nõuandjana ja Gzeli peenkeraamikatehase tehniliseks juhatajaks 1935 suri kopsupõletikku Näitused eluajal 1908 Salon de Société Nationale des Beaux-...

Ajalugu → Ajalugu
2 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Kunstiajaloo konspekt

JaanKoort-skulptor, maalikunstnik, tegi ka natuke joonistusi. Õppis Tartu linnakoolis, jätkas Peterburi Stieglitzi kunsttööstuskoolis. Läks Pariisi. Ei lõpetanud PSKTK-li. Iseõppija.Stiil- algselt sümbol, hiljem võttis eeskuju egiptuse ja kreeka kunstist, tegi anatoom õiged, kuid vähe liikuvad kujud. Hilisemalt lüüriline realism. Materjal-graniit(raskesti töödeldav, kristalliline), puu, pronks. ''Henrik Ibseni portree''-impressionistlik, ''Mure''-nii realistlik, et ebaesteetiline; kurb, murelik. Naine Mari, pojad Lennart, Peep ja Ra ning tütar Tui Isis Lea. EduardWiiralt-graafik, õppis- Tln Kunstitööstuskoolis ja Pallases. Õpingud katkestas Vabadussõda. Lõpetas Pallase graafiku ja kujurina ning töötas seal mõndaaega õppejõuna. Elas Prantsusmaal, Marokos. II MS elas üle Eestis. Hiljem Rootsi, Pariis. Ainsa eestlasena maetud Pére-Lachaise'i kuulsuste kalmistule. Tuntuimad tööd- ''Põrgu'', ''Kabaree'', ''Neegripead'', ''Lamav tiiger'', ''K...

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
6 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Eesti kunst

asutas tallinnas ateljeekooli eesti kunstihariduse verstapost Oskar Kallis 1892­1917 joonestaja tarbeesemete ja rahvusliku mööbli kavandid, karikatuurid laikmaa tegi korjanduse, siiski suri tuberkoloosi Konrad Mägi 1878­1925 sündis tartumaal võttis osa kunstiühingu PALLAS asutamisel 1918 ning aasta hiljem samanimelise kunstikooli loomisel esimene koolijuht ja hinnatud maaliõpetaja ekspressionism(suured värvilaigud) neoimpressionism(punktitades) Jaan Koort 1883­1935 Erik Obermann 1890-1911 K. Mägile: " kui juba kord nälgida, siis on see sada korda kergem Pariisis kui selles neetud väikekodanlikus Tartus" erootiliste sugemetega laad Ado Vabbe 1892­1961 virtuooslik fAntaasiaküllane poolabstraktne lõhutud figuurikäsitlusega laad Pallase õppejõud ja juhataja Peet Aren 1889­1970 teeseldud kopsuhaigus dekoratsioonid paljudele estonia teatri ja hommikuteatri lavastustele rakenduskunst ja sisekujundus

Kultuur-Kunst → Eesti kunstiajalugu
8 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Eesti kunstnikud

Johann köler · Esimene eetsi soost akadeemilise haridusega maalikunstnik · Pani aluse prtree-ja maastikumaalile ning osati ka olustikumaale · Tööde kunstistiiliks oli vene akadeemiline maalikunst ja realism · Ta sündis 1826 viljandimaal · Õppis võnnus maalriks ning 1848 siirdus peterburi kunstiakadeemiasse mille lõpetas 1855a toga"herakles toob Kerberose põrguväravast" · Pärast lõpetamist läks sksle,belgiasse jne · Töötas pärast täiendusikeisriperekonnas kunstiõpetajana ja peterburi kunstiakadeemias õppejõuna · 1867 sai riigiametniku korsakovi portree est tiitli · Ei kaotatud sidet eesti haritlastega ningosales ka ärkamisaja sündmustes · Maalid: ketrajad,hiiu naised kaevul,truu valvur ema isa portree · Teoste sisu oli seotud eesimaaga · Lõpupäevil elas siiski peterburis 1899 suri August Ludwig weizenberg(skulptuur) · Tema looming arenes rea...

Muusika → Muusika
30 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Postimpressionism

tema tõid? N.Triik, kuulsamad portreed- kunstnikutest K.Mägi, A.Laikmaa ja kirjanikest Liiv, Tuglas, Suits. 14) Kes on I Eesti Vabariigi aegsetest maastikumaalijatest rahvusvaheliselt kuulus? Rahvusvaheliselt oli kuulus K. Mägi. 15) Milliseid Eesti maastike on K. Mägi maalinud? Saaremaa maastiku, Lõuna-Eesti maastiku, maalinud peaaegu kõiki järvesid. 16) Kes oli K. Mäega ja N. Triigiga Pariisis koos õppinud skulptor? Pariisis õppis koos nendega Jaan Koort. 17) Nimeta J. Koorti portreesid, mis materjale kasutas? Kasutas raskeid materjale, must marmor, basalt, must tamm. ''Karjapoiss'', ''Naine tanuga''. 18) Milline tarbekunstiala köitis J. Koorti ja kuidas see talle saatuslikuks sai? Teda köitis keraamika, sai saatuslikuks, kui ta läks seda õppima Venemaale ja jäi seal raskelt haigeks. Kunstiajalugu II rida 1) Kust oli pärit Vincent van Gohgh ja kus ta maalis oma parimad tööd, nimeta?

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
21 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Prantsuse köögi ülevaade

Toitude serveerimine: Toite serveeritakse väga kaunilt, kuigi lihtsalt. Soojade toitude jaoks vaagnad kuumendatakse. Toidud asetatakse nii, et selgelt on näha, millistest toiduainetest need koosnevad. Toiduained ei segata palju, vaid kasutatakse eri liikidena. Piima ja koort tarvitatakse ainult rõõsalt Hommikusöök: Petit Déjeuner Värske sai (baguette, croissant vms) Kuuma piimaga kohv (cafe au lai) Kuum sokolaad (chocolat chaud) Moos (maasika-, aprikoosi) Või · Sauce béarnaise on kuulus kaste prantsuse köögist. Kastme koostisosad on või, munakollased, valge vein, salottsibul, must pipar, estragon

Toit → Kokandus
11 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Jaan Koorti elulugu ja looming

JAAN KOORT ELULUGU Jaan Koort (6. november 1883 Sootaga vald (Äksi kihelkond), Tartumaa ­ 14. oktoober 1935 Moskva) oli eesti kujur, maalikunstnik ja keraamik. Jaan Koort sündis talupoja perekonnas. Lapsepõlvel oli erakordselt suur mõju tema edaspidisele elukäigule. Tema tähtsamaks iseloomuks oli see, et ta lähenes kunstile kui käsitööle, kui hingestatud käsitööle. Koorti perekonnas loeti palju, telliti Olevikku ja Valgust, austati muusikat. Viiulimäng oli tema jaoks meeldivaim

Ajalugu → Ajalugu
19 allalaadimist
thumbnail
4
odt

TÄISPIIMATOOTED JA DESSERDID

Mikroelemendid 0,3 % 0,7 % 0,9 % 0,8 % 0,4 %  RÕÕSAST KOOREST TOOTED  Rõõsk koor: Rõõsk koor on see osa piimast, mille saamiseks piim meiereis või koorelahutajas separeeritakse ehk lahutatakse. Osa koorest läheb või valmistamiseks, osa hapendamiseks, osa aga pastöriseeritakse ja saadetakse müügivõrku. Koore liigid. Eestis on praegu saadaval kolme erineva rasvasusega koort: 10%, 35% ja 38%. Esimene neist leiab kasutamist toiduvalmistamisel ja kohvikoorena, teised kaks omavad muule lisaks ka suurepärast võimet vahtu minna. Rõõsa koore valmistamisel tuleb toorainena kasutada kõrgema sordi piima ning selle separeerimisel saadud rõõska koort ja lõssi. Piimas esinevad maitsevead võimenduvad koores, kuna lõhna- ja maitsevigu põhjustavad ühendid on põhiliselt seotud piima rasvafaasiga.

Toit → Toit ja toitumine
3 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Eesti kunst 20. sajandi alguses

· ''Merikapsad'', ''Pühajärv'' (2), ''Maastik kividega'' · särav kolorist, ekspressionistlik, kunstikool ''Pallas'' asutaja ja direktor · parim maastikumaalija maalilisemad ja heledamad · postimpressionism ·Nikolai Triik · Ida Menningu portree, ''Soome maastik'' · maastikumaalija ja edukas/hinnatuim portretist · E. Munchi mõjul üldistatud ja ekspressiivsemad · G. Munthe'i mõjul rahvusromantilisemaks ·Jaan Koort · skulptuur · vana taastamine üldistatud, lihtsad vormid · ''Metskitse pea'' · kodumaal baltisakslastele maalinud meisterlikke vanamoelisi portreid · Paul Raud · maastikumaalised areng impressionismi suunas · oluline püsivalt Eestis elav portretist · ''Maastik taraga'', ''Magav koer'' · Paul Burman · tõi venna K. Burmani töid näitusele · jõulisem impressionist · linnavaated Stockholmist · Oskar Kallis

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
94 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Iiri kohv

külmutatud ja külmade magustoitude maitsestamiseks või isegi ühe peamise komponendina. Väga tuntud on ka Iiri kreemiga maitsestatud kohvijook, kusjuures on võimalik osta ka selle joogi vaimustava lõhna- ja maitsebuketiga küllastatud kohviube. Joogi võite ka lihtsalt kallata kõrgesse klaasi, mis on tihedalt täidetud kas purustatud jääga või jääkuubikutega ning serveerida kõrrega varustatult. Iiri kohv kuuele 2 dl 35% rõõska koort 4 sl suhkrut 1 l kanget kuuma kohvi 3 dl Iiri viskit Vahusta koor 3 sl suhkruga kõvaks vahuks, jahuta seda 30 minutit külmkapis. Aja kuumakindlast klaasist kõrged kruusid keeva veega tuliseks. Pane igasse klaasi 0,5 tl suhkrut ja kalla kuum kohv peale, lahusta suhkur lusikaga. Lisa igasse klaasi 0,5 dl (3 sl) viskit ja tõsta kõige peale vahukoor. Omatehtud Irish Cream I 1 pudel (750 ml) Iiri viskit 250 g piimaokolaadi 1 purk suhkruga kondenspiima 1 purk suhkruta kondenspiima

Toit → Toiduainete õpetus
13 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Eesti kuni 1918

Seoses demokr ideedega, nende levikuga, võimalu- Seoses demokr ideedega, nende levikuga, võimalu- Seoses demokr ideedega, nende levikuga, võimalu- Seoses demokr ideedega, nende levikuga, võimalu- Seoses demokr ideedega, nende levikuga, võimalu- Seoses demokr ideedega, nende levikuga, võimalu- sega kodumaal töötada, pandi alus kunstihariduse sega kodumaal töötada, pandi alus kunstihariduse sega kodumaal töötada, pandi alus kunstihariduse sega kodumaal töötada, pandi alus kunstihariduse sega kodumaal töötada, pandi alus kunstihariduse sega kodumaal töötada, pandi alus kunstihariduse andmisele kodumaal. Ants Laikmaa ateljeekool tln. andmisele kodumaal. Ants Laikmaa ateljeekool tln. andmisele kodumaal. Ants Laikmaa ateljeekool tln. andmisele kodumaal. Ants Laikmaa ateljeekool tln. andmisele kodumaal. Ants L...

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
35 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Noor-eesti, siuru, tammsaare

Eestis pole leida julgust, ettevõtmist, lootust tulevikku. Üleskasvanud noorsool ei ole tahtmist tegu teha. Keegi ei taha ise vaeva näha. Keegi pole eestlastest kuulnud, euroopale ei ole isegu asja meie kultuuri- rahvust näidata. See mis inimesi kannab ja tõstab on haridus. Sihiks on noort ja julget edendada. -liikmed: kirjanikud: suits,tuglas,grünthal-ridala,aavik. Kirjanduskriitik linde. Muusik tobias. Kunstnikud: triik, koort,mägi -teened: noorte autorite esitlemine, kirjanduskriitika, kaasaegse väliskirjanduse tutvustamine eesti publikule. Raamatukujunduse tähtsustamine, eesti kirjanike tõlkimine soome keelde. Siuru: -1917-1919, tekkis EV -liikmed:Gailit(prosaist), under(luuletaja), semper, tuglas, adson, visnapuu. Kaastöölisteks kunstnikud koort,vabbe ja triik. -pöörasid vormile suurt tähelepanu, liikmed on oma loomingulise tee algul, ilmuvad esikkogud, teevad palju reklaami, loovad skandaale,

Kirjandus → Kirjandus
9 allalaadimist
thumbnail
40
pptx

Puittaimed toiduks, ravimiks ja mürgiks: ettekanne

Neil on ka valuvaigistav ja verejookse peatav ning vereringe tööd parandav toime. Laukapuu Enim on läbi aegade pruugitud leheteed, mille vooruseks peetakse rohket vitamiin C sisaldust. Nii lehtedest kui ka õitest valmistatud teel on mõjus vett väljutav toime, samuti kiirendavad need joogid ainevahetust. Eestis kaitse all II kategooria liigina. Sanglepp ja Hall lepp Ravimitoormena kasutatakse liitvilja, nn käbisid, koort ja lehti, teatud juhul ka juuri. Sangleparavimeil on kootav, verejooksu peatav, haavuparandav ja higileajav toime. Sangleparavimeid tarvitatakse ateroskleroosi ärahoidmiseks, aga ka mao- ja soolehaiguste raviks ning düsbakteeria (soole väärbakterisuse) ärahoidmiseks antibiootikumide tarvitamisel. Harilik lodjapuu Ravimina kasutatakse tema lääge maitsega marju, koort, lehti, noori võrseid ning õisi.

Geograafia → Geograafia
4 allalaadimist
thumbnail
9
docx

VAATAMISVÄÄRSUSED EESTIS

........................... 10 Sissejuhatus Eesti vaatamisväärsustes valisin välja kolm kohta, mida soovin nädata rootsi rahvusest sõbrale. Nendeks on A.H Tammsaare muuseum Vargamäel, Rakvere linnus ning Vormsi ja Vormsi Talumuuseum. Valisin just need kohad välja, sest minu arvates on Eestis palju, mida näidata ja vaadata. Eesti külalisel veab, kui on keegi, kes viib teda väljaspool Tallinnat, sest Eestis on nii palju muud peale Tallinna ka. Kahjuks enamus turistid näevad ainult seda koort, mis meil pakkuda on. Mis iseenesest pole halb, kuid meil on palju enamat pakkuda. Eesti on muutunud ka üheks tõsiselt võetavaks Euroopa riigiks. Kadunud on suures osas see nõukogude ja vene hõng. Me ei peaks tundma häbi eneste eest. A.H Tammsaare muuseum Vargamäel Lühidalt ka A.H Tammsaare eluloost. Anton Hansen Tammsaare sündis 30. jaanuaril 1878 aastal Tammsaare-Põhja talus Vetepere külas Albu vallas Järvamaal Hansenite pere neljanda lapsena.

Majandus → Klienditeenindus
13 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Referaat - Magustoidud

Kompotte serveeritakse magustoidukausis või pokaalis. Kissellid Kisselle valmistatakse: · Värsketest, külmutatud ja konserveeritud puuviljadest ja marjadest · Puuvilja- ja marjasiirupist · Puuvilja- ja marjamahladest, mehudest, püreedest · Puuvilja- ja marjanektaritest · Puuvilja- ja marjaveinidest · Piimast · Leivast · Köögiviljadest Kissellide maitsestamiseks kasutatakse suhkrut, riivitud tsitrusviljade koort, sidrunihapet, kaneeli, vanilli, aniisi, piparmünti, melissi, koriandrit, veine, likööre, karamellsuhkrut. Kissellide tihendamiseks kasutatakse tärklist. Tavaliselt kasutatakse kartulitärklist, piimakissellide valmistamisel ka maisi- või riisitärklist. Tärklis segatakse vähese koguse külma veega, valatakse korraga keeva vedeliku hulka ja kuumutatakse kiiresti segades paksenemiseni. (ei keedeta) Konsistentsi järgi jagatakse kissellid:

Toit → Toiduainete õpetus
26 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Renessanss, Eesti kunst

Ants Laikmaa tööd kõnelevad kunstnikuoskusest maksimaalselt kasutada pastellvärvide väljenduslikke võimalusi. KONRAD MÄGI Sündis kaunis Hellenurmes. Nagu mitmed selle põlvkonna kunstnikud nii jäi ka tema süsteemikindla koolituseta. Seda asendasid lühiajalised õpingud ja matkad Soome, Pariisi ja Norrasse. Nii järgnevad Soome, Pariisi ja Norra perioodi töödele tööd Saaremaal, Võrumaal, Pühajärvel ja Otepääl. Itaalias ja jälle kodumaal Saadjärvel. JAAN KOORT Eesti skulptor. Koort pärines Tartumaalt. Erialaseid õpinguid alustas 1902. aastal Stirglitzi kunstikoolis Peterburis. 1905-1915 elas poliitilise pagulasena Pariisis. Sajandi esimesel kümnendil esines ta põhiliselt maaliga. Pariisis tutvus Jaan Koort skulptuuriga, mis olevat mõjutanud kunstnikku. Ühte Jaan Koorti suurepärast tööd on meil võimalik näha igapäev Tallinnas. See on kitse skulptuur, mis asub Toompea jalamil, kui me liigume vanalinnast Balti jaama suunas

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
51 allalaadimist
thumbnail
29
ppt

Salumetsa elustik

Paakspuu (Frangula alnus) pahaspuu, kitsepaats, ohupaats, mõruuibu ·Puidust on tehtud joonistussütt, teda on kasutatud nikerdamiseks. Kõige kasulikum asi on hoopis koor. Paakspuukoor on eestlastele juba ammust ajast tuntud ravivahend ja värvaine, nagu ka marjadki. Koort kogutakse kevadel mahlajooksu ajal. · Metsas on paakspuu marjad mitmetele lindudele toiduks Harilik lodjapuu (Viburnum opulus) õispuu, koerõispuu, hullukoeramarjapuu, leedripuu · Lodjapuu on tuntud juba ammust ajast ka ravimtaimena. Kasutatakse tema lääge

Bioloogia → Bioloogia
50 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Harilik kuusk (referaat)

tolmlemist kollakad. Emaskäbid on 8 -16 cm pikad ja läbimõõdus 3 - 4 cm, värvuselt algul punased või rohelised, valminult aga helepruunid. Kuuseokkad on 1,3 - 2,5 cm pikkused, läikivad, terava tipuga, tumerohelised. Oksale kinnituvad okkad ühekaupa. Okkad püsivad puul 6 - 7 (10) a. Kuusk on toiduobjekt väga paljudele loomadele. Seemneid söövad mitmed linnud (näiteks rähnid, käbilinnud), aga ka oravad, hiired jt. Noored kasvud on heaks vitamiin C allikaks. Koort kahjustavad kooreüraskid, kelle väikesed valged vastsed uuristavad koore alla huvitavaid labürinte. Nad söövad ära puidu selle osa, mida inimene puitmaterjalina kasutada ei saa. Kuusk on paljudele linnuliikidele ja oravatele pesapuuks. Kuusel on juurte ümber põimunud seeneniidid, kes aitavad kuusel vett mullast kätte saada. Seepärast kohtabki oranzikirjut kuuseriisikat just kuuskede ümber. Kuuski kasutatakse Eestis tarbepuiduks, paberi ja vineeri tootmiseks, ehitusmaterjaliks

Loodus → Loodusõpetus
18 allalaadimist
thumbnail
1
pdf

Neoimpressionism 19 .sajandil

Näiteks väravas kesksel kohal olevast mõtisklevast mehest (esialgu mõeldud Dantena), kujunes hiljem välja iseseisev skulptuur "Mõtleja". ’’Suudlus’’ - Marmorist skulptuur "Suudlus", mis kujutab Dante "Jumalikust komöödiast" tuntud armastajapaari Paolo Malatestat ja Fransceca da Riminit, oli samuti esialgu loodud just "Põrguväravate" jaoks. 2. Eestlased- August Weizenberg, Amandus Adamson, Jaan Koort. Millega nad tegelesid, nimeta nende tuntumad teosed. Lisa ka pilte nende teostest. August Weizenberg-eesti rahvusliku skulptuuri looja. Amandus Adamson- eesti skulptor, akadeemik ja üks eesti rahvuslikule kunstile alusepanijaid. Jaan Koort-eesti skulptor,maalikunstnik ja keraamik. 3. Mis on neoimpressionism? kunstivool, mis kasvas välja impressionismist

Kultuur-Kunst → Kunst
0 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

Kreemid ja magusad kastmed

Pressi ka mahl välja,aja vesi kuumaks ja kuumuta selles sidrunikoored koos kaheksa supilusikatäie suhkru ja sidrunimahlaga Eemalda koored ja lase sidruniveel jahtuda. Paisuta zelatiin väheses vees ja sulata kuumaveevannis,lisa zelatiinsidruniveele ja lase seista. Vahusta koor ja sega kokku osaliselt tarretunud sidruniveega Mõlemad komponendid peavad kokkusegamisel olema samal temperatuuril. Enne laualeandmist lase paar tundi jahedas seista. Kakaokreem Kakaokreem. 4 dl piima. 6 dl koort 100g suhkrut 30g zelatiini 30 g kakaopulbrit vanillsuhkrut väheke soola Kuumuta piim ja suhkur ning lisa vanillsuhkur.Lisa nüüd kakaole ja sega hoolega läbi. Lisa sool ja jahuta. Paisuta zelatiin veega,sulata kuumaveevannis.Lisa jahtunud kakaopiimale zelatiin ja lase seista, kuni kreem on kergelt tardunud. Vahusta koor ja sega jahtunud kakao piimaseguga.(kakao ja vahukoor peavad kokkusegamisel olema ühel temperatuuril) Magusad kastmed

Toit → Kokandus
58 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Pärisorjuse kaotamine Eestis(1816) ja Liivimaal(1818)

Härma , Artur Kapp jt. 1909 loodi Eesti Rahva Muuseum 1907 loodi Eesti Kirjandus Selts Laulumänguseltsud muutusid kutselisteks teatriteks , nt. "Vanemuine" , "Estonia" , "Ugala" jne. Kodune töö! Millistes valdkondades olid tegevad järgmised kultuuri tegelased: M. Klein , K. Mägi, E. Bornhöhe, J. Aavik, K. Menning, G. Suits, A. Kapp, J. Kunder , J. Köler G. Hachenschmidt, A. Adamson, F. Tunglase, A. Weizenberg, G. Lurich, K. Raud, J. Liiv, A. Wiera, M. Veske , J. Koort, A. Aberg, A. Saal, M. Härma, E. Vilde , A. Kunileid-Saebelmann Kirjandus: E. Bornhöhe, G. Suits, G. Hackenschmidt, A. Adamson, J. Liiv, E. Vilde, A. Saal Muusika: J. Aavik, A. Kapp, J. Kunder, F. Tunglase, M. Veske, M. Härma, A. Kunileid- Saebelmann teater: K. Menning, A. Wiera, Kujutavkunst: K. Mägi, J. Köler, kehakultuur: M. Klein, A. Weizenberg, G. Lurich, J. Koort, A. Aberg

Ajalugu → Ajalugu
103 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Kliiniline psühholoogia - Vaimuhaiged

YI"ÇÏÈËfb~k"ÕLR PNG )8IDATx^í ' {]k] qx«y½¾çX'zä¸æØú^äô®e3U(#§eOEc­^_z {¹U:­:µjî¥.a6w]W*¼¼ß 5Yï»ôê׸߷%.]}ûN/-#BÓÕ@ umgë|PÂM}ÍfK tô~"s¼UòSy}sºÊ+K3L')

Psühholoogia → Metodoloogia
32 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Referaat - Halljänes

Aprill 2008 Halljänes on üks kahest Eestis esinevast jäneseliigist. Ta on valgejänesest suurem ja eelistab avamaastikku (põlde ja heinamaid ning nende servi). Halljänese karvastik on pealtpoolt pruunikashall, kõhupoolt valge. Talvekarv on helehall. Valgejänesest eristavad teda veel pikemad kõrvad ja pikem pealtpolt musta värvi saba. Halljänes toitub ainult taimedest: valdavalt kõrrelistest ja liblikõielistest. Talveperioodil kasutab toiduks ka puude ja põõsaste oksi ning koort. Ta sööb ära ka 90...95% ühe korra soolestikku läbinud toidust. See aitab omandada toidust suurema osa toitainetest. Halljänesed sigivad 2...3 korda aastas. Esimene pesakond on reeglina seejuures väiksem kui järgnevad. Eestis on keskmiseks pesakonna suuruseks 3 poega. Tiinus kestab neil 40...44 päeva. Pojad on sündides karvadega kaetud ja nägijad. Poegi imetatakse kuu aega. Pärast seda saavad pojad iseseisvateks. Sigima hakkavad halljänesed aasta vanuselt. Eluiga on

Bioloogia → Bioloogia
64 allalaadimist
thumbnail
6
odt

Toomings

Toominga tugev lõhn on uimastava toimega ning seepärast ei maksa ka tema õitsvaid oksi tuppa tuua, võivad tekitada peavalu. Toominga lõhna üheks põhiliseks tekitajaks on amügdaliin. See muudab toominga enamusele loomadele eemaletõukavaks, nii ei söö toominga võrseid jänes ega ka vähenõudlik kodukits. · Puit kollakaspruun, pehme, sitke, kasutatakse põllumajanduses ja tisleritöödes. Toomingavitsad sobisid nõuvitsteks, korvivõrudeks ja sidumisväätideks. Toominga koort on kasutatud riide kollaseks või pruuniks värvimisel. · Toomingal esineb kahjuritest näiteks toominga-võrgendikoi. Ta võib terve puu mähkida oma valgetesse niitidesse, nende sees valmivad aga vastsed, kes hakkavad sööma toominga lehti. Nii võib mõnikord näha suvel üleni valget toomingat, mis mõne aja pärast on täiesti raagus puu. Kuid toominga elujõud on nii suur, et ka kõikide lehtede ärasöömine puud ei hävita.

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
10
doc

3 käiku

Hoia kala marinaadis toatemp-l 30 – 40 min (või külmkapis 2 tundi). Kuivata kala, maitsesta vähese soolaga. Marinaad viska ära, see on edaspidiseks kasutu. Määri kala õliga ja grilli kas sütel või eelsoojendatud ahjus 200C juures ca 20 min mõlemalt poolt kuni kala küps. Serveeri rohelise salatiga. jäärelroog Kohupiima-küpsisekreem karamellikastmega 250 g Rimi Basicu 0,5% kohupiima 80 g Rimi Basicu suhkrut 100 ml Rimi 30% rõõska koort 50 g Rimi Basicu küpsiseid Kroket Karamell 100 g Rimi Basicu suhkrut 150 ml Rimi 30% rõõska koort Valmista karamell. Sulata pannil suhkur, kuni see muutub pruuniks ja vedelaks nagu karamell. Lisa aeglaselt rõõsk koor. Kui suhkur ei segune rõõsa koorega kohe, siis kuumuta seda segades edasi, kuni tekib ühtlane karamellimass. Jäta jahtuma. Valmista kreem. Purusta küpsised. Sega kannmikseris kohupiim rõõsa koore ja suhkruga. Sega kohupiimamassi hulka purustatud küpsised

Toit → Toitlustus
8 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Muutused eaka inimese nägemisteravuses

Koostaja: Lota Aadla OP1 Sisukord • Sissejuhatus • Katarakt • Sümptomid • Ravi • Glaukoom • Sümptomid • Ravi • Kokkuvõte Sissejuhatus Katarakt • Katarakt ehk hallkae. • Tekkepõhjused. • Sümptomid. • Ravi. Glaukoom • Glaukoom ehk roheline kae. • Tekkepõhjused. • Sümptomid. • Ravi. Kokkuvõte • Hoia oma silmi noorelt! Kasutatud kirjandus S. Koort, SA TÜK Silmakliinik, GLAUKOOM http:// www.kliinikum.ee/silmakliinik/attachments/027_glaukoom.pdf (7.10.2015) Trofimova, I. (1994). Sinu silmade tervis. Tallinn: Valgus. Aitäh tähelepanu eest!

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Eesti kulinaaria ajalugu

tuhasel põrandal. Küpsed kartulid tõmmati roobiga sõelale või mati sisse, mindi õue, kus sõela hoolega raputati, et lahtine tuhk minema lendaks, ja pandi sama nõuga lauale. Matist võeti, hõõruti käte vahel või püksipõlvel puhtaks ja söödi. Kõrvale võeti soolasilku või kasteti kartul silgusoolvette. Eriti maitsev oli kartul, kui seda kasteti kohupiima sisse, mis omakorda rõõsa või hapupiimaga vedelaks tehti. Jõukamates taludes segati paksupiima hulka koort või pandi kartulile võid otsa. Kartulit kasteti veel hapu või rõõsa piima sisse, kuhu maitse järgi oli soola lisatud. Kui oli, söödi kartulite kõrvale ka lihalõike. Kooritud pannikartuleid tehti harva, sest koorimisel läks osa kartulisisust kaduma. Kastmetest kõige tavalisem, lihtsam ja vanim oli silgusoolvesi ja soolane hapupiimakaste. Hapupiimale lisati koort ja sibulat. Kastmeks kasutati ka lihasoolvett. Soolvesi segati jahu, muna või värske ternespiimaga ja kuumutati läbi

Kategooriata →
11 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Mürgised puittaimed

Berberiin sobib kokku praktiliselt kõikide ravimitega ja ei esine ravimitele omaseid kõrvalnähtusid. Berberiin võimendab diabeedi- ja kolesterooliravimite mõju, mil nende vajadus ja kõrvalnähtude risk minimaliseerub. Rasedad naised ei tohiks siiski süüa kukerpuu vilju, sest see võib põhjustada emaka kokkutõmbeid ja põhjustada raseduse katkemist. Fraxinus exselsior(harilik saar) Rahvameditsiinis on kasutatud koort, seemneid, lehti (eriti vastpuhkenuid), eelkõige neis sisalduvate eeterlike õlide tõttu. Mürgine mäletsejatele, on ka põhjustanud dermatiiti mõnel inimesel. Sambucus nigra(must leeder), Sambucus racemosa(punane leeder) Õienupud, puhkenud õied, lehed ja toored viljad on mürgised, kuid küpsed, kolme pikliku seemnega läikivad luuviljad on söödavad. Ohutud on ka kuivatatud õied, sest kuivatamisel (ja

Bioloogia → Bioloogia
9 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Hüpertensiivne kriis

Tartu Tervishoiu Kõrgkool Õe põhiõpe Kersti Rootsmaa Hüpertensiivne kriis Crisis hypertonicus (ld.k) Hypertensive crisis (ingl.k) Juhendaja: Erle Remmelgas Tartu 2009 SISSEJUHATUS Kõrge vererõhu avastamise, hindamise ja ravimise rahvusvahelise kommitee (National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure) arvates on hüpertensiivseks kriisiks määratletud süstoolse vererõhu väärtus suurem kui 140 mm/Hg ja diastoolse vererõhu väärtus suurem kui 90 mm/Hg. (Bare, B. Jt. 2008.) Kõrge vererõhu tulemusena inimese enesetunne halveneb järsult. Kaasnevad iiveldus, oksendamine, lihasvärin, peavalu (rõhuv, suruv), nägemis- ja tasakaaluhäired, tahhükardia. Hüpertentsiivse kriisi hulka kuuluvad ka intrakraniaalne hemorraagia, hüpertentsiivne entsefalopaatia, preeklampsia ja eklampsia, äge müokardinfarkt, kiiresti süvenev neeru...

Meditsiin → Sisehaigused
55 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Baaritöö konspekt

Kõige levinum puuviljasiirup on grenadiin (valmistatakse granaatõunast). Suhkrusiirup= vesi+ suhkur (1 osa vett+ 2 osa suhkrut/2 osa vett+3 osa suhkrut), kuumutada, et suhkursulaks. Farriinsuhkrusiirup 1 osa vett, 3 osa suhkrut. Kasutatakse ka tööstuslikku suhkrusiirupit (ei kivistu, suhkur on samalaadne mees olevaga). Veel kasutatakse meelelahutust (sellest valmistatakse zoom`e). Meelahus= 2 osa vett+ 3 osa mett. Munad, koor, piim. Kui jook sisaldab piima või koort, siis lisatakse sheikerisse enne kõik teised komponendid, alles lõpus lisatakse piim/koor/kooreliköör. Kui kokteil sisalgab muna, siis see sheigitakse. Enne lisada munad ja muud lisandid, lõpuks alles lisada kange alkohol. Kui retseptis on koor, mõeldakse 10% koort. Vahukoor ­ siis 38% vahukoor, ilma vahustamata. Vahustamine toimub sheikeris. Enamus muna, koort ja piima sisaldavaid jooke sheigitakse

Majandus → Klienditeenindus
61 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Baaritöö

Suhkrusiirup= vesi+ suhkur (1 osa vett+ 2 osa suhkrut/2 osa vett+3 osa suhkrut), kuumutada, et suhkur sulaks. Farriinsuhkrusiirup 1 osa vett, 3 osa suhkrut. Kasutatakse ka tööstuslikku suhkrusiirupit (ei kivistu, suhkur on samalaadne mees olevaga). Veel kasutatakse meelelahutust (sellest valmistatakse zoom`e). Meelahus= 2 osa vett+ 3 osa mett. Munad, koor, piim. Kui jook sisaldab piima või koort, siis lisatakse seikerisse enne kõik teised komponendid, alles lõpus lisatakse piim/koor/kooreliköör. Kui kokteil sisalgab muna, siis see sheigitakse. Enne lisada munad ja muud lisandid, lõpuks alles lisada kange alkohol. Kui retseptis on koor, mõeldakse 10% koort. Vahukoor ­ siis 38% vahukoor, ilma vahustamata. Vahustamine toimub seikeris. Enamus muna, koort ja piima sisaldavaid jooke sheigitakse. (üksikud erandid) Kui kokteili

Toit → Joogiõpetus
26 allalaadimist
thumbnail
34
ppt

Eesti kunst 1918-1940

Anton Starkopf. Leda. 1930. Tamm. Konstruktivism Seda viljeles Eesti Kunstnikkude Rühm (Eduard Ole, Arnold Akberg, Märt Laarman). 1920. aastaid võib pidada avangardi levimise aastakümneks. 19. ja 20. sajandi mind Vaade vabrikule. üle postimpressionismi ja Arnold Akberg. rahvusromantikasse. Õli. 1924. Impressionism Ado Vabbe, Paul Jaab Koort. Burman, Villlem Metskits. Ormisson Pronks. 1929 Realism Eduard Ole, Aleksander Vardi, Johannes Greenberg, skulptuurikunstis Jaan Koort, Ferdi Sannamees, Herman Halliste, August Vomm Tartu vaade.Villem Ormisson. 1937 Eduard Viiralt (Wiiralt) Õppis Tallinna Tööstuskunsti Koolis (1915 ­ 1919) Nikolai Triigi juhtimisel ja Tartu

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
20 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Laamdektoonika

servasid mööda (transformmurrangud). 12.Jaapan asub Euraasia laama, Filipiinide laama ja Vaikse ookeani laama piirialal. 13.Väike Nazca laam sukeldub Lõuna-Ameerika laama alla. 14.Himaalaja mäestik tekkis 40-50 miljonit aastat tagasi. Kaasajal muutub tema kõrgus, õigemini tõuseb. Tõuseb üle 1 cm aastas, sest India laama ja Euraasia laama vaheline kollisioon jätkub veel tänapäevalgi. 15.Kui 2 laama üksteisest eemalduvad, moodustub ookeanilist koort. 16. Islandi lääneosa kuulub Põhja-Ameerika laama, idaosa aga Euraasia laama koosseisu. Need laamad eemalduvad üksteisest pidevalt, tekib pidevalt ookeanilist koort, Islandi pindala suureneb 2cm aastas kuna Island asub Atlandi ookeani keskahelikus, mis on ühtlasi ka Põhja-Ameerika ning Euraasia laamade piiriks. 17. Kui kaks kontinentaalset laamat lahknevad, tekivad riftitorud. 18.Uus ookean võib tekkida Aafrika laama ja Somaalia vahele. 19

Geograafia → Geograafia
11 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Kokteilid

SUHKRUVESI. 1osa vett ja 1 ½ osa suhkrut ja keedate, kuni suhkur on vees lahustunud, seejärel lasete jahtuda. Hoate külmkapis ja see võib seista kaua. Kui teil suhkruvett ei ole, võtate niisama suure osa tavalist suhkurt kui vaja. Lahustate suhkru mahlas, mis joogi juurde käib. GRENADIIN on paksemat sorti punane vedelik, mida tehakse granaatõunast. See on suhteliselt maitsetu ja kasutatakse punase värvi andmiseks. MUNA, RÖÖSK KOOR JA PIIM. Piima ja röösk koort sisaldavad kokteilid valmistatakse kõige paremini mikseris. Tähtis on lisada piim või koor viimasena, muidu ei pruugi kokteil hästi seguneda. Muna sisaldavates kokteilides segatakse muna enne kange alkoholi lisamist hoolikalt sidrunimahla või suhkruveega. Ärge lööge kunagi muna seikerisse või mikesrisse, vaid ikka eraldi klaasi. Munakollast sisaldavaid kokteile nimetatakse flip'ideks, need on oehme maitsega joogid, mis annavad jõudu ja tekitavad täiskõhutunde

Toit → Kokandus
142 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Eesti rahvusköök

reheahju tuhasel põrandal. Küpsed kartulid tõmmati roobiga sõelale või mati sisse, mindi õue, kus sõela hoolega raputati, et lahtine tuhk minema lendaks, ja pandi sama nõuga lauale. Matist võeti, hõõruti käte vahel või püksipõlvel puhtaks ja söödi. Kõrvale võeti soolasilku või kasteti kartul silgusoolvette. Eriti maitsev oli kartul, kui seda kasteti kohupiima sisse, mis omakorda rõõsa või hapupiimaga vedelaks tehti. Jõukamates taludes segati paksupiima hulka koort või pandi kartulile võid otsa. Kartulit kasteti veel hapu või rõõsa piima sisse, kuhu maitse järgi oli soola lisatud. Kui oli, söödi kartulite kõrvale ka lihalõike. Kooritud pannikartuleid tehti harva, sest koorimisel läks osa kartulisisust kaduma. Kastmetest kõige tavalisem, lihtsam ja vanim oli silgusoolvesi ja soolane hapupiimakaste. Hapupiimale lisati koort ja sibulat. Kastmeks kasutati ka lihasoolvett. Soolvesi segati jahu, muna või värske ternespiimaga ja kuumutati läbi

Toit → Kokandus
338 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Eesti kunst 20. sajandi alguses

......................................................................5 5. Konrad Mägi...........................................................................................................................7 6. Paul Burman............................................................................................................................9 7. Nikolai Triik..........................................................................................................................10 8. Jaan Koort.............................................................................................................................13 Kasutatud kirjandus...................................................................................................................15 2 1.Kunstielu 20. sajandi algul Sajandi algul toimusid eesti kunstis, nii nagu kogu kultuurielus, suured muudatused.

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
146 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Viie päeva kohta innovaatiline suurköögimenüü

konservtomateid 250 g kirsstomateid 400 g krevette soolvees või tükeldatud makrat 2,5 dl kookospiima kohvikoort) 1 jämedalt riivitud porgand 1 purk konservmaisi (lumekrabi) serveerimiseks värsket koriandrit ja krõbedat saia 2,5–3 dl 35% koort 1 hakitud sibul 2 avokaadot 1 pea jääkapsast või Rooma salatit Kuumuta potipõhjas või ja prae seal minut aega riisi. soola-pipart ja murulauku

Toit → Toitlustus
12 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Baaritöö

Kõige levinum puuviljasiirup on grenadiin (valmistatakse granaatõunast). Suhkrusiirup= vesi+ suhkur (2 osa vett+ 3 osa suhkrut), kasutatakse ka tööstuslikku suhkrusiirupit (ei kivistu, suhkur on samalaadne mees olevaga). Veel kasutatakse meelelahutust (sellest valmistatakse zoom`e). Meelahus= 2 osa vett+ 3 osa mett. Evely Press 2008/2009 Baaritöö Munad, koor, piim. · Kui jook sisaldab piima või koort, siis sheigitakse ja raputatakse segi enne kõik teised komponendid, alles lõpus lisatakse piim. · Kui kokteil sisalgab muna- enne segada munad ja muud lisandid, lõpuks alles lisada kange alkohol. Jää segujookides. Jää ülesandeks on muuta toore alkohoolse segu maitse pehmemaks ja jahutada jooki. Tuntakse: 1) on the rocks e. jääkuubikud 2) frappe` jää e. jääkillud 3) snow e. jäälumi Eeterlikud õlid ja maitseained.

Majandus → Klienditeenindus
41 allalaadimist
thumbnail
8
ppt

Näsiniin

12 marjast, et surra · Hobusele suremiseks peotäiest marjadest Mürgituse tunnused · Põletab limaskesta · Süda kloppib väga kiiresti · Palavik · Iiveldus · Peavalu · Kõhuvalu · Võib kaduda teadvus · Surm saabub hingamishäirete tõttu Rahvapärased nimetused · Metssirel · Surmalill Kasutusalad · Ravimina ­ koort ja vilju · Teaduslikus meditsiinis · Vanasti ­ Pesti koortega koduloomi ­ Pandi naha alla puust pind, et pääseda sõjaväest Küsimused · Kuidas asetsevad õied ja marjad? · Kuidas kasutati näsiniint vanasti? · Miks kutsutakse näsiniint sumalilleks?

Bioloogia → Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Draakonivili

Draakonivili Eksootiline puuvili on kaktusvilja sugulane. Draakonivili pärineb Mehhikost ning kasvab öösel õitseval kaktusel, mida kutsutakse “Öökuninganna”. Kasvutingimused: Kuiv troopiline kliima, mõõduka vihmaga (500-2000mm aastas). Normaaltingimustes sobilik kasvu temperatuur on 20-30°C, kuid taluvad temperatuuri kuni 40°C. Samuti elavad üle ka lühildased külmaperioodid Kasvatatakse: Kesk-ja Lõuna-Ameerikas, Aasia riikides nagu Taiwanis, Vietnamis, Tais, Filipiinidel, Sri Lankal ja Malaisial. Neid on leitud ka Okinawas, Hawaiil, Iisraelis, Põhja- Austraalias ja Lõuna-Hiinas Saagikus: Draakonipuu annab saaki 30-50 päeva pärast õitsemist ja mõnikord nii 5-6 tsüklit saaki aastas. Tavapärane saagikus on 10-12 000 kilogrammi vilja hektari kohta aastas. Kasutamine: Süüakse toorelt kas toatemperatuuril või veidi jahutatult (koort ei sööda).

Geograafia → Geograafia
2 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Koorene kartuli-sibulapada

, , 1 1 4 Farmi (10%) 200 Farmi köögi toorjuust , . . . . , . . 45 200 °C. . Koorene kartulisibulapada Kui selle vormi ahju paned, siis võid kindel olla, et mõne ajapärast on teve tuba mõnusaid talviseid lõhnu täis. Koostis neljale 1 kg kartuleid 1 suurem sibul 4 dl Farmi rööska koort (10%) 200 g Farmi köögi toorjuustu Valmistamine Soola, pipart Koori ja puhasta kartulid ning lõika seejärel toored kartulid viiludeks (mitte väga õhukesteks, aga ka mitte väga paksudeks). Lõika sibulad viiludeks. Aseta sibulaviilud ja kartulid segamini ahjuvormi. Raputa peale soola ja pipart ning sega kartuli sibulasegu läbi. Pane koor ja toorjuust potti ning kuumuta pliidil kuni toorjuust on sulanud. Lisa ahjuvormi. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 45 minutit. Serveeri.

Keeled → Vene keel
1 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Kamaello retsept

Kamaello retsept · 125g kama jahu · 10g kakaod · 50 g 38% rõõska koort, võib ka asendada hapukoorega · 70-100g suhkrut · 30g haput moosi · Vaniljesuhkrut · 100g võid · 30g tükeldatud rosinaid · 30g kuivatatud musti ploome, aprikoose · Täidiseks terved jõhvikad, kookoshelbed või röstitud tükeldatud pähkleid- paneerimiseks. NB! Koolis jagasin kogused kahega, siis tuli umbes 25 pallikest. Valmistamine:

Toit → Toiduvalmistamine
12 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Põltsamaa Glöggi maitseline toorjuustukook

Põltsamaa Glöggi maitseline toorjuustukook · 150 ml Põltsamaa Glögg · 100 g rosinaid · 300 g Digestive vms kaeraküpsiseid · 170 g Voila küpsetusmargariini · Põltsamaa pohlamoosi pudelis (kogus vastavalt soovile) · 600 g maitsestamata toorjuustu · 3 muna · 60 g suhkrut (või vastavalt maitsele) · 80 g 35% koort · Jahvatatud ingverit maitse järgi Leotada rosinaid glögis 1-2 tundi, kurnata. Purustada küpsised ja lisada neile sulatatud margariin. Vajutada küpsise-margariinisegu margariiniga määritud või küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi põhjale. Kanda põhjale soovitud kogus moosi ning määrida see ühtlaselt laiali. Segada toorjuust, munad, suhkur, (kergelt vahustatud) koor ja ingveripulber ühtlaseks massiks, lisada rosinad, segada. Valada mass ettevaatlikult koogipõhjale.

Toit → toiduainete sensoorse...
5 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Rahvapärased nimed Haavikuemand, kikk-kõrv

Halljänes Sten-Martten Rebane Rahvapärased nimed Haavikuemand, kikk-kõrv Karvastik · Pealtpoolt pruunikashall · Talvekarv helehall Toitumine · Taimedest valdavalt kõrrelistest ja liblikõielistest · Talvel koort ja oksi · 90-95% soolestiku läbinud toidust Sigimine · Sigivad 2-3 korda aastas · Esimene pesakond on väiksem · Tiinus kestab 40-44 päeva Pojad · Sünnitab tavaliselt 3 poega · Sündides karvadega kaetud ja näevad · Poegi imetatakse kuu aega Eluiga · Tavaliselt 6 aastat · Rekordiliselt 13 aastani Vaenlased · Ohustavad enamus kiskjad ja suuremad röövlinnud · Poegadele on ohtlikud varesed · Ning ka inimesed Elupaik · Eestis asutab ta avamaastikke: põlde,

Loodus → Loodus õpetus
2 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Koka 2. kursuse eksamiküsimused vastustega.

Kohupiimast valmistatakse külmi ja sooje toite, erinevaid suupisteid, magustoite, vormiroogasi. Kasutatakse täidisena taignatoodetes ning valmistatakse klimpe ja kastmeid. 13) Kirjelda heleda põhikastme valmistamise tehnoloogiat, kasutamine Heleda põhikastme tooraineks on kastme vedelik, nisujahu, rasvaine, heledad puljongid, jahuvõi. 1 liitri heleda põhikastme valmistamiseks võetakse 60g võid või rasvainet, 60g nisujahu, 1,1 liitrit puljongit, koort. 14) C- vitamiini kadude vältimine toiduvalmistamisel Aedvilju peab keetma võimalikult vähese veega, metallriividega mitte riivida, tükeldatult võimalikult vähe õhu käes hoida. 15) Kirjelda võileibade valmistamise tehnoloogiat, kasutamine Igale sööjale 100-150 g leiba, saia ja küpsiseid kokku, võileibu määritakse erinevate võide ja määretega. Katetena kasutatavate toiduainete valik on väga suur, nt liha, vorstid, juustud jne..

Toit → Kokk
181 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

VENE KÖÖK

Paastu ajal ei tohtinud süüa liha ega piimatoite, mune ja suhkrut, range paast keelas isegi kala söömise. Paastu lõppedes saabusid pidupäevad ­ lihasöömise aeg. Peamised toiduained ja nende kasutamine · Piim jatooted. Smetana ehk hapukoor on hädavajalik põhitooraine, paljud road on mõeldamatud ilma hapukoore ,,törtsuta". Lehmapiima, hobusepiima ja rõõska koort tarvitatakse paljudes roogades ja joogina. Hapupiima paljudes vormides, kodujuustu, ahjujuustu. · Puuviljad ja köögiviljad. Kõik metsamarjad. Mõned puuviljad ja marjad tarbitakse värskelt, mõned serveeritakse hautistena, kompottidena, püreerituna, kissellidena. Puuvilju kasutatakse ka klimpide täidisena, kastmete valmistamiseks, dzemmide valmistamiseks. Enimkasutatud köögiviljad on kapsas, kartul,

Toit → Rahvusköök
21 allalaadimist
thumbnail
44
odp

Kasepuu haigused ja kahjurid

kasekedriku munakogumikud kase istanduses puudelt eemaldada ja hävitada.   Viimaste aastate kuumadel suvedel on Eestimaal nii Vapsikud aru- kui ka maarjakaasikuid kahjustanud vapsikud.  Kui vapsikuid on hulgi, söövad nad kasenoorendikes võra ülaosas tüvel mahlakat koort ja kambiumi.   Putukad närivad koort ringjalt (või poolringjalt) ümber tüve kuni puiduni. Niisuguse kahjustuse tagajärjel kuivab puu latv näritud kohast ülevalpool ning hiljem sügistuultes murdub.  Haudepuuks on neil Lehtpuu- peamiselt arukask,kuid puiduürask ka valge ja sanglepp.  Ürask asustab eeskätt

Metsandus → Dendroloogia
17 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun