Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"kondiitritoodete" - 96 õppematerjali

thumbnail
4
pdf

Rühmatöö aines Andmebaasid [2010 sügis]

on toimunud ­ toode üle antud ja raha käes) lisatakse see tellimus nn. arhiivi. Andmebaasis on järgnevad olemid ­ Klient (isik või ettevõte, kes/mis on kondiitriäri klient), Töötaja (isik, kes töötab kondiitriäris), Toode (Siin asuvad kondiitriäri toodete nimekiri koos hindadega), Tellimus (siin on kondiitriärile esitatud tellimused, mida saavad sisestada kliendid ja töötajad), Arhiiv (siin oninfo juba müüdud kondiitritoodete kohta). Olemis Toode on tunnus ID, mis on igal pakutaval tootel ainulaadne, ning selle järgi on tellimuse aruannet vaadates aru saada, mis toode on tellitud. Tunnus Toote nimi on toote nimetuseks, hind tähistab antud toote ühe ühiku (kg, tk) hinda. Olemis Töötaja tunnus Isikukood on tuvastamaks, kellega on tegemist. Kui tellija on töötaja, siis tema isikukood on ka tellimusel tellija tuvastamiseks.

Informaatika → Andmebaasid
183 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Kööginoad

Kööginoad Anette Behrs MT 11 LEIVANUGA : Leiva, saia ja muude pagari- ja kondiitritoodete lõikamiseks LIHANUGA: Jäiga teraga nahastamiseks ja konditustamiseks TOMATINUGA Sakilise teraga nuga sobib nii lauanoaks kui ka tomatite ja samalaadsete pehmete, tihke koorega köögiviljade lõikamiseks. KAUNISTUSNUGA Köögi-ja puuviljadest saab selle noa abil teha spiraale. PRAEKAHVEL On suur, pika varrega kahvel, mida tarvitatakse praeliha tõstmisel, keeramisel ja tükeldamisel. JUUSTUNUGA Juust ei kleepu tera külge

Toit → Toitumise alused
10 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Toiduainetetööstus ja kommivabrik Kalev

Click to edit Master text styles Second level 1806 Eesti kondiitritööstuse sünd Third level 1864 Stude ostab kondiitriäri Fourth level 1921 asutatakse AS Kalev eelkäija Kawe Fifth level 1948 1. aprillist sai Kawe uueks nimeks kondiitritoodete vabrik Kalev 1957 valmib uus kondiitritööstusettevõte Uus Kalev Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level müümine 88% Kalevi toodangust müüakse Eesti turul

Geograafia → Geograafia
24 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

Kalevi kommivabrik

1864 - Georg Stude ostab emaettevõttelt üle šokolaadi- ja suhkrukondiitritoodete tootmise ja müügi. kondiitriäri ja laiendab seda. 1921 - asutatakse ASi Kalev tuntuim 2012 – Ettevõte taastab ajaloolise ärinime eelkäija šokolaadi- ja kompvekivabrik AS Kalev Kawe. Kawe toodang oli hästi tuntud kodumaal ja mitmel pool mujalgi. 1948 - 1. aprillist sai Kawe uueks nimeks kondiitritoodete vabrik Kalev. Korraldati nimekonkurss, kuhu esitati kaks ettepanekut “Punane Kompu" ja “Kalev" – vaid ühe häälega jäi peale nimi “Kalev". Šokolaad Mis on šokolaad? ● aastatuhandeid vana maiustus ● kakaooad,kakaovõi,suhkur Tüübid: ● Tume ● Piimašokolaad ● Valge Šokolaadi kasulikkus 1. ei tõsta vere kolesteroolitaset(steariinhape) 2. ergutav mõju(teobromiin) 3. toitained: Fe, Zn, K, Ca, Mg, Cu, B- vitamiin 4. ei tekita aknet ega hambakaariest

Toit → Toit ja toitumine
10 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Rasvad

Liigitus Piimrasvad-Piima rasv on dispergeeritud plasmas rasvakuulikestena. Rasvakuulikesed on membraaniga ümbritsetud osakesed. Piimarasvas on esindatud umbes 400 erinevat rasvhapet. Taimsed rasvad- on toatemperatuuril tahke taimne rasvaine mida kasutatakse toiduvalmistamisel. Taimerasva eelis on sobivus kasutamiseks kõrge temperatuuri juures praadimisel või fritteerimisel. Laialdaselt kasutatakse taimerasva toiduainetetööstuses, eriti näiteks kondiitritoodete valmistamisel. Looduslik taimerasv on näiteks palmiõli, kookosõli või oliiviõli Loomsed rasvad-on toatemperatuuril tavaliselt tahked. Ise väga oma rasvade söömis kogust ei jälgi kuigi sellegi poolest proovin neist hoiduda.

Keemia → Keemia
8 allalaadimist
thumbnail
1
pdf

TARBEPLASTID

väga hea korduvpainutustugevus. Madalatel temperatuuridel muutub hapraks. väga tundlik UV-kiirguse suhtes ja väga hasti ümbertöödeldav. Polüpropüleenist valmistatavate toiduga kokkupuutuvate toodete nimistu on lai: pudelid, mahutid, leiva ja saia pakkekiled, ämbrid, kausid, topsid jne. Näiteks enamik margariini topse on valmistatud polüpropüleenist. Viimasel ajal on polüetüleenist kile hakanud asendama kondiitritoodete pakendamisel kasutatavat regenereeritud tsellulooskilet. Polüstüreen: Puhas PS on rabe, klaasjas ja labipaistev polümeer. Ta on kergesti töödeldav ning tal on hea mõõtmete püsivus. Seevastu on tal väga madal kemikaalikindlus ja ta on tundlik UV- kiirgusele. Puhtast polüstüreenist (PS) valmistatakse topse toidu säilitamiseks, ühekordseid plastklaase. Vahtpolüstüreenist (EPS) valmistatakse aluseid, millesse pakendatakse tavaliselt

Materjaliteadus → Materjaliõpetus
83 allalaadimist
thumbnail
7
docx

AS KALEVI TOOTMISE AJALUGU JA ARENGU LÄBI VIIMASE 100. AASTA

Kiiresti korraldati nimekonkurss, kuhu esitati kaks ettepanekut "Punane Kompu" ja "Kalev" ­ vaid ühe häälega jäi peale nimi "Kalev". Üheksa aastat hiljem 1957 aastal aadressil Pärnu maantee 139 valmib uus kondiitritööstusettevõte Uus Kalev, millega aasta hiljem liidetakse vabrik Karamell. Joonis . Kondiitritööstusettevõte 1957 aastal 1962 toimub liitumine. Kondiitritööstusettevõtete liitmine jõuab lõpule: Uus Kalev ja Kalev ühendatakse, ettevõtte nimeks saab kondiitritoodete vabrik Kalev. Eestisse jääb üks maiustustetootja asukohaga Pärnu mnt. 139. Kogu nõukogude perioodi tootis Kalev maiustusi nii Eesti kui ka pea terve ülejäänud endise N. Liidu tarvis, varustades muuhulgas ka Kremli "kroonimata valitsejaid. Kalevi maiustused võitsid tunnustust ka väljaspool N. Liidu piire, tuues mitmetelt rahvusvahelistelt messidelt ja näitustelt koju auhinnalisi kohti.

Ajalugu → Ajalugu
25 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Kutsestandard, kutseoskused ja eetiline väärtusperspektiiv

5. SUHTLEMINE. 5.1. KEELEOSKUS 1) eesti keel ­ I, II A2; III B1 2) võõrkeel ­ A1 5.1.2 Arvuti kasutamise oskus. 5.1.3 Asjaajamine ­ I, II algtase; III kesktase 5.1.4 Töökoha korraldamine 5.1.5 Töögrupi juhtimine ­ I, II nõue puudub; III kesktase 5.1.6 Kutse-eetika 5.2. PÕHIOSKUSED JA ­TEADMISED 5.2.1 Tervisliku toitumise põhimõtted, eritoitumine ja toiduallergiad 5.2.2 Ülevaade Eesti ja maailma erinevate regioonide toitumistavadest 5.2.3 Pagari- ja kondiitritoodete klassifikatsioon, pagaritooted ja nende valmistamine (vt lisa D) 5.2.4 Erialane terminoloogia ­ I, II eesti keeles, III inglise või saksa keeles (vt lisa E) 5.2.5 Toorainete sortiment, koostis, kvaliteet, toiteväärtus, kasutamisvõimalused, hoiunõuded, realiseerimisajad, säästlik kasutamine ­ I algtase; II, III kesktase 1) teraviljad ja teraviljasaadused 2) piim ja piimatooted 3) kergitusained 4) vesi 5) munad ja munasaadused 6) suhkur, siirup, mesi 7) õlid ja teised rasvained

Toit → Pagar-kondiiter
42 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Transrasvad: kahjulikud või kasulikud?

Kuid rasvad võivad olla ka tervisele kahjulikud. Arvukad uurimused näitavad, et kõige ohtlikumat tüüpi rasvad on transrasvhapped, mida leidub osaliselt hüdrogeenitud taimsetes õlides. Need põhjustavad HDLi ehk hea kolesterooli langust ning LDLi ehk halva kolesterooli tõusu organismis. Toiduainetööstuses tekivad transrasvad vedelate taimeõlide osalise hüdrogeenimise tagajärjel. Tegu on tööstusliku protsessiga, mida kasutatakse õlide tahkestamiseks, küpsetusõlide ja ka kondiitritoodete säilivusaja pikendamiseks. Euroopa inimene saab toiduga transrasvu siiski vähe, põhiline probleem on, et tahkeid rasvu tarbitakse liiga palju. Kõige kasulikumad on taimsed õlid, sest need sisaldavad küllastamata rasvhappeid. Väga kasulik toode on kohalik rapsiõli Väga oluliseks tuleb pidada inimeste endi maitse-eelistusi ja toiduvalikuid. Kui lapsest saati süüakse iga päev friikartuleid, kartulikrõpse, rasvaküpsiseid,

Bioloogia → Bioloogia
20 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Aldoosid

Aldoosid- sisaldavad aldehüüdrühma (riboos, glükoos) Ketoosid- monoosid, mis sisaldavad keto rühma (fruktoos) Monooside 4 esindajat- desoksüriboos C5H10O4 dna`s kromosoomis igas rakus päriliku info säilitamine, C5H10O5 riboos rna`s igas rakus päriliku info ülekanne, C6H12O6 veres viinamarjas ja teistes taimedes energiaks ja toiduks, fruktoos puu ja juurviljades energiaks ja toiduks Disahhariidide 3 esindajat- C12H22O11 suhkrupeedis suhkruroos toit ja energia, laktoos Cl+Ca piimas toit ja energia, maltoos Cl+Cl idanevas idus toit ja energia Polüsahhariidide 4 esindajat- (C6H10O5)n puuvillas linavarres toit ja kaitse, tselluloos taimerakukestades toes ja kaitse, kitiin lülijalgsete rakukestas toes ja kaitse, tärklis taime juures ja varres varuenergia ja varutoitained Glükoos- valge värvuseg, vees hästi lahustuv kristalne aine. Kas: energiaallikana ja ravimina, klaasi ja tekstiilitööstuses Tselluloos- tahke, värvuseta, kristalse stru...

Keemia → Keemia
22 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Rasvad - lühiessee

Piimrasvad-Piima rasv on dispergeeritud plasmas rasvakuulikestena. Rasvakuulikesed on membraaniga ümbritsetud osakesed. Piimarasvas on esindatud umbes 400 erinevat rasvhapet, ainult 14-ne sisaldus küünib üle 1% kogumassist Taimsed rasvad- on toatemperatuuril tahke taimne rasvaine, mida kasutatakse toiduvalmistamisel. Taimerasva eelis on sobivus kasutamiseks kõrge temperatuuri juures praadimisel või fritteerimisel. Laialdaselt kasutatakse taimerasva toiduainetetööstuses, eriti näiteks kondiitritoodete valmistamisel. Looduslik taimerasv on näiteks palmiõli, kookosõli või oliiviõli Loomsed rasvad-on toatemperatuuril tavaliselt tahked. (va. Hülge-ja vaalarasv) Loomsed rasvad ja taimeõlid on materjalid,mis koosnevad suurest hulgast komponentidest, põhilisteks koostisosadeks on rasvad. http://e-ope.khk.ee/oo/toidurasvad/toidurasvade_liigitus.html

Keemia → Keemia
41 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Tarbeplastid

Polüpropüleen on natuke kõvem ja jäigem ning tema kasutustemperatuur on ka kõrgem. PP on vastupidab õlile ja rasvale . Orienteeritud polüpropüleenil on väiksem permeatsioonivõime ning seda on võimalik valmistada kile kahesuunalise või ühesuunalise venitamisega. Polüpropüleenist valmistavate toiduga kokkupuutuvate toodete nimistu on lai: pudelid, mahutid, leiva ja saia pakkekiled, ämbrid, kausid , topsid jne. Viimasel ajal on polüetüleenist kile hakanud asendama kondiitritoodete pakendamisel kasutatavat regereeritud tsellulooskilet. Polüstüreen Polüstüreenil põhinevaid plaste on mitut liiki. Puhas polüstüreen on täiesti läbipaistev, kõva , kuid rabe ja väikese löögitugevusega. Levinum polüstüreen on vashtpolüstüreen. Vahtpolüstüreenil on väike tihedus ja head soojusisolatsiooniomadused. Kahes suunas venitatud polüstüreenist kile on läbipaistev ja laseb õhku läbi. Selleks , et vähendada

Tehnoloogia → tehnomaterjalid
64 allalaadimist
thumbnail
2
pdf

Polüpropüleen

Polüpropüleen (PP) Mis on polüpropüleen? Polüpropüleen (ingl.k. Polypropylene või Polypropene), keemilise valemina [-CH₂-CH(CH₃)-]n, värvitu termoplastiline polümeer. Maailmas on toodangult teine plast polüetüleeni järel, kuid tema osakaal kasvab kõige kiiremini. PP-l on hea hinna ja omaduste suhe. Polüpropüleen on natuke kõvem ja jäigem kui polüetüleen ning. PP on vastupidav õlile ja rasvale. Orienteeritud polüpropüleenil (O-PP, OPP) on väiksem permeatsioonivõime - 1 ning seda on võimalik valmistada kile kahesuunalise või ühesuunalise venitamisega. On olemas ka vahustatud polüpropüleeni (PP-E). • Polüpropeen on ökoloogiliselt puhtam materjal, kuna ei sisalda plastikaate. • keskmine molekulaarmass (75-300)*103; • kristalliseerub kergesti (kristalliseerumise maksimaalne tase 75%); • sulamistemperatuur 160-176⁰C; • tihedus 0,90-0,92 g/cm³; • ei lahustu orgaanilistes lahustites, sealhulgas keevas hept...

Keemia → Keemia
21 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Kutsehariduskeskuse infosüsteem

Kutsehariduskeskuse infosüsteem Leidke kooli kodulehelt vastused järgmistele küsimustele. Vastused kirjutage tabelisse vastava küsimuse juurde põhitekstist erineva värviga Milline on meie kooli juriidiline aadress? kopli 1, tartu Millistel erialadel toimub sessioonõpe? Põhihariduse baasil: kutseharidus pagari (ka sessioonõpe) ja lihatöötleja (sessioonõpe) erialal keskhariduse baasil: sessioonõppes pagari- ja kondiitritoodete tehnoloogia ja pagari erialal ja sessioonõppes meisterkondiitri (jätkuõpe) Mida on kirjutatud kooli sisekorraeeskirjade punktides 3.2 ja 3.3? 3.2. kooli maine ja eriala kutse-eetika kahjustamine; 3.3. teiste õpilaste eest teadmiste kontrolli sooritamine; Mida tähendavad grupinimede lühendid IS117? IT-süsteemide nooremspetsialisti Mitmeks semestriks jaguneb õppeaasta Tartu KHK-s? 2 Mitu õppeperioodi on meie koolis ühel õppeaastal? 4

Muu → Ainetöö
2 allalaadimist
thumbnail
34
pptx

Teraviljad

magneesium (Mg) • Vitamiin B NISU • Sisaldab K, P, Mg ja B3 vitamiini • Põhiline teravili paljudes maades • Nisutüüpe on kaks: talinisu ja suvenisu • Paisutatud nisu - hommikuhelbed ja kondiitritööstus • Idandatud nisu – värskelt salatites, suppides ja võileibadel • Nisuiduõli • Nisukruubid • Nisutangud • Bulgur • Nisuhelbed • Manna • Kuskus • Nisukliid Pehme nisu (90%) – kasutatakse kookide ja kondiitritoodete jaoks Kõva nisu ehk durumnisu – kasutatakse pastatoodete ja leiva valmistamisel RUKIS • Kümneid liike ja palju sorte • Vähenõudlik pinnase suhtes ja külmakindel • Rukkisaagi kõige ohtlikum vaenlane on seen tunglatera • Rukkitera kasutatakse tervelt, purustatult, jahvatatuna helvesteks või jahuks • Rukkileiva tuleneb seal leiduvate vitamiinide ja mineraalainete (B-vitamiinid, fosfor, raud, magneesium ja tsink) küllusega ja suure

Põllumajandus → Põllumajandus
14 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Kuulsad Prantsuse kokad

Kuulsad Prantsuse kokad Auguste Escoffier 1846- 1935 · Ta alustas kokkamist 13-aastasena. · Maailma tippkokandus teab teda kui esimest a ´la carte`i menüü loojat, söögikaartide uuendajat, professionaalse köögikorralduse organiseerijat ning kokaameti maine arendajat. · Ta viljeles kokakunstistiili, mis kannab nime haute cuisine ehk fine dining. · 1897 vallandati ta Savoy Hotellist, kuna teda süüdistati 3400 £ väärtuses veinide ja muude alkohoolsete jookide kadumisega. · Seejärel asutas ta koos hotellipidaja César Ritziga mitmeid restorane hotellidesse. · 1913 sai ta tööd Kaiser Wilhelm II juures laeval. · Kokkamist jätkas ta ka Esimese Maailmasõja ajal, kus tapeti ka tema poeg. · Ta avaldas mitmeid kokandusega seotuid raamatuid, tuntuim "Le Guide Culinaire" Marie-Antoine Careme 1784- 1833 · Ta tähtsustas kokakunstis kondiitrite tööd, ta viis kondiitrisaadused täiuseni. ...

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
12 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Referaat: Disahhariidid

Suhkrupeedist hakati suhkrut tootma XVIII sajandil. Sahharoos on kristalne aine, mis sulab temperatuuril 185 kraadi. Sellest kõrgemal algab dehüdraatumine, moodustuvad ka kondenseerunud ühendid, mis värvivad aine tumepruuniks ja annavad talle erilise maitse ­saadakse karamell. Sahharoosi hüdrolüüsil tekivad glükoos ja fruktoos. Seda segu nimetatakse invertsuhkruks. Tuntuim looduslik invertsuhkru lahus on mesi. Invertsuhkrut kasutatakse kondiitritoodete ja jookide valmistamisel. Rakendatakse ka invertsuhkru ensümaatilist muundamist füktoosiks, sest fruktoos on magusam kui sahharoos ja palju magusam kui glükoos. Nii kuulub kondiitritoodete valmistamiseks vähem suhkrut ja need omakorda on väiksema kalorsusega. Sahharoosi on rohkelt suhkruroos (kuni 22%) ja suhkrupeedis (kuni 20%). Puhastatatult on tegemist kristalse, vesilahustuva ühendiga, mille sulamistemperatuur on 169...170°C. Üle

Keemia → Keemia
50 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Praktika aruanne kokandus erialal

Grillpeod ­ täiesti erinev lähenemine teenindamisele võrreldes igapäevatööga. Imavere Saeveski ­ toitude serveerimine ja pakkumine lauapakkidel. Pulmalauad ­ teenindamine ka väljaspool kohviku ruumi nii maakonnas kui ka väljaspool maakonda. Peielauad ­ teenindamine ka väljaspool kohviku ruume. Sünnipäevalauad ­ teenindamine ka väljaspool kohviku ruume. Muud üritused ­ teenindamine ka väljaspool kohviku ruume. Teistele toitlustusettevõtetele kondiitritoodete valmistamine. Lastelaagrid: hommiku-, lõuna- ja õhtusöök ning toote märksõnad on lihtne, odav, tervislik ja kvaliteetne. Pidulikud vastuvõtud suupistete ja teenindusega- ka väljaspool kohviku ruume. Kohvipausid ­ teenindamine ka väljaspool kohviku ruume. Eritellimusel tortide, kookide, kringlite, küpsiste valmistamine (erikujulised ning logodega). Kohviku poolt on välja töötatud südamekujuline küpsis, mida pakutakse Paide linna erinevatel üritustel (Paide on Eestimaa süda)

Toit → Toiduvalmistamine
73 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Tarbeplastid

Artur Kaupmees IV kodutöö. Tarbeplastid Kodutöö Õppeaines: Tehnomaterjalid Mehaanikateaduskond Õpperühm: KMI 11/21 Õppejõud: Annika Koitmäe Tallinn 2015 1 Polüetüleen (PE) Polüetüleen on kõige levinum plast, mida on erinevaid liike: HDPE, (PE-HD)- kõrgtihe polüetüleen, LLDPE, (PE-LLD)- lineaarne madaltihe polüetüleen ja LDPE, (PE-LD)- madaltihe polüetüleen. PE on madala hinna ja mitmekülgsete omadustega (sitke, tugev, veniv, keemiliselt inertne). See sulab vahemikus 100´C-140´C. Peamiselt kasutatakse polüetüleeni veel ja rasval põhineva toidu ning jookide pakendamisel madalatel temperatuuridel, kaasa arvatud miinuskraadides. Polüetüleeni kasutatakse palju toidu (pagaritoodete, puuviljade) pakendamisel. Kõrgtihedast polüetüleenist (HDPE) saadakse termovormimisel või puhumisel plastnõusid (näiteks ketšupi, majoneesi pudelid). Madaltihedast polüetüleenist (LDPE) ja lin...

Ehitus → Ehitus
28 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Referaat "Kukerpuu ehk Barbariss"

5 Kasutusotstarve Tähtis ilupõõsas haljastuses, eriti kevadel õitsemise ajal ja sügisel viljade valmimisel. Esineb mitmeid dekoratiivvorme, näiteks tumepurpurpunaste lehtedega vorm. Talub hästi kärpimist. Maarajoonides ei soovitata kasvatada, sest on kõrrerooste vaheperemees. Viljad hapuka maitsega, sisaldavad rikkalikult vitamiin C-d, kasutatakse keediste, jookide ja kondiitritoodete valmistamiseks. Sisaldavad palju õunhapet, rohkelt ka sidrun- ja viinhapet, glükoosi ja fruktoosi. Puit on helekollane, hästi poleeritav, sobib väikesteks tisleritöödeks. Koort ja juuri kasutatakse sidrunkollase värvi saamiseks naha ja villase riide värvimisel. Nii tooreid kui ka valminud marju kasutatakse värvimiseks (kollane ja punane värv). Kõik taimeosad sisaldavad meditsiinis kasutatavaid alkaloide, kuid kasutatakse peamiselt juuri ja lehti. Peatab verejooksu

Bioloogia → Bioloogia
12 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Kolesterool

Kolesterool Kolesterool on oluline rakuseinte koostisosa. Ilma kolesteroolita ei suudaks rakud talitleda. Veres liigub kolesterool ringi rasvast ja valgust koosnevate lipoproteiinide vahendusel. Organismis olev kolesterool on pärit peamiselt kahest allikast: 70% sellest sünteesitakse kehaomaselt (peamiselt maksas),30% saadakse toidust. Kolesterool jaguneb kaheks: "Hea" kolesterool ehk HDL-kolesterool (kõrge tihedusega lipoproteiin) "Halb" kolesterool ehk LDL-kolesterool (madala tihedusega lipoproteiin). LDL transpordib 60-70% vere kolesteroolist. LDL-il on halb omadus kleepuda veresoonte seintele. Seetõttu on LDL peamiselt veresoonte lupjumise puhul esinev lipoproteiin ning selle kõrget taset veres peetakse südame- ja veresoonkonnahaiguste oluliseks riskifaktoriks. HDL on kõige väiksem lipoproteiin ning transpordib 20-30% vere kolesteroolist. HDL seob liigse kolesterooli ning transpordib selle ...

Bioloogia → Bioloogia
15 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Seened ja bakterid

puravikud, samuti majaseen On veel ka teisseened, aga kuna nende suguline paljunemine on teadmata , ei kvalifitseerita neid teistesse seenerühmadesse. Seenerakud ei moodusta kudesid erinevalt teiste organismide puhul sarnase ehituse ja talitusega rakkude kogumikud seda teevad. Seened paljunevad eoste abil . Seened omavad elukoosluses väga suurt rolli. Koos bakteritega on nad peamised surnud organismide lagundajaid. Seentel on osa ka inimese elus. Toiduainetetööstuses kasutatakse pärmseent kondiitritoodete valmistamisel, lahja alkoholi kääritamisel jpm., samuti kasutatakse seeni toiduks. Kuna aga paljud seened kasutavad elutegevuseks ka elusorganisme, põhjustavad nad ka hulgaliselt seenhaigusi (küüne- ja jalaseen jpm) Hulkraksete seente hüüfe moodustavad rakud on pikad ja silindrikujulised Enimtuntud üherakuline seen on pärmseen. Ainevahetuse üks osa on käärimine, toimub hapnikuta keskkonnas, lõpp-produktid on piimhape, etanool. Pärmseene ehitus, ainevahetus ja paljunemine

Bioloogia → Bioloogia
57 allalaadimist
thumbnail
6
docx

VESKARU

TALLINNA TEENINDUSKOOL Georg Badasjan 021PK VESKARU Praktika aruanne Juhendaja: Aili Miller Tallinn 2011 SISUKORD Georg Badasjan Õppepraktika aruanne 1. PRAKTIKAETTEVÕTE- VESKARU KOHVIK 1.2 Tegevusvaldkond Toitlustusettevõte, lisaks pagari- ja kondiitritoodete tegemine. 1.2 Üldine iseloomustus Väga hea praktika koht!Kõik oli väga tore seal töötavad head inimesed ja nendega oli mõnus töötada. 1.3 Seal tehtavad tööd 1. Väikesaiad- juustu-, kaneeli-, kohvi-, kreemi-, lõhe-, mandli-, mooni-, päkapiku-, Rosinapõimlik-, rummi-, tee-, sõbrasai. Kirsi-, kohupiimakorp. 2. Pirukad pärmitaignast 3. Pirukad lehttaignast- kilu-, kohupiima-, liha-, riisi-, seene-, singi-juustu-, suitsusingi-, viineripirukas -, viinisai-,singi pirukad

Muu → Praktika aruanne
25 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Toiduainete muutumine kulinaarsel töötlemisel

Süsivesikuid sisaldavad magusained: suhkrud ja mesi. Toidu valmistamisel on süsivesikute kõige olulisemad muutused karamellistumine ja kliisterdumine. Karamellistumine Toiduainetes sisalduvate suhkrute karamellistumisel tekkinud ühendid on poorse konsistentsiga, värvuselt kollasest kuni mustani. Karamellistatud suhkrut kasutatakse: · kastmete, jookide, puljongite, magustoitude värvuse ja maitse parandamiseks, · piparkoogitainaste valmistamisel, · mitmete kondiitritoodete valmistamiseks. Kõige kergemini karamellistub piimasuhkur (põhjustab piima põhjakõrbemise). Praktikas avaldub: · Suhkru või mee kuumutamisel muutub selle värvus tumedaks · Liha praadimisel tekib lihale pruun kiht · Leiva ja saia küpsetamisel tekib sellele pruunikas koorik Kliisterdumine Tärklist sisaldavates toiduainetes toimub tärklise kliisterdumine kuumutamisel vee juuresolekul. Tärkliseterade struktuur puruneb, terad paisuvad

Toit → Toiduvalmistamine
15 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Köögis kasutatavad serveerimisvahendid

Soola- ja pipratoosid võivad olla lahtised ja kinnised. Kinnised toosid on alt korgitavad. Sinepi- ja mädarõikatoosid on kaanega kaetud, et maitseained ei lahtuks. Mädarõikatoosi maht on 10-20 cl. Suurema koguse puuviljade ja maiustuste serveerimiseksvõib kasutada jalaga vaase ja mitmekorruselisi vaagnaid ehk menaaze, mis tõstavad pakutava laual esile ja võimaldavad lauapinda ökonoomselt kasutada. Klaasnõusid kasutatakse jookide, salatite, puu- ja köögiviljade, kondiitritoodete jm serveerimiseks. Eriti kõrge kvaliteediga kristallnõusid kasutatakse bankettidel. Neid valmistatakse erisorti klaasist, mis sisaldab plii- või baariumoksiidi. Mõnele kristallisordil eelisatakse hõbedat. Kristallnõud on vastupidavad, murravad hästi valguskiiri ja on ilusa heliga. Nii nagu taldrikute läbimõõdud, on muutunud ka lauakomplekti kuuluvate jalaga joogiklaaside mahud. Enamkasutatavate komplektiklaaside mahud on järgmised:

Toit → Toitlustus
22 allalaadimist
thumbnail
28
ppt

Rumm

laimi-, sidruniekstrakte. Need rummid on tavaliselt lahjemad, enamasti alla 40 kraadi.  Reserva ehk premium rummid on need millelel üldjuhul karamelli ei lisata, on vanemate ja eelmistest pikemat aega tammevaatides küpsenud rummide segud. Need rummid on eriliste maitseomadustega ja sarnanevad viski ja konjaki eliitmarkidele. Serveerimine  Rummi tarbitakse sõltuvalt selle tüübist ja väärtusest kas segudes, tee või teiste kuumade jookide, kondiitritoodete lisandina või, kui tegemist on eriti hea ja maitsva rummiga, siis ehedalt väikesest maitsmisklaasist.  Valgeid rumme serveeritakse jää ning mõne puuviljaga(laim). Valge rumm on ka mitmesuguste segujookide koostisosaks.  Tumedaid rumme kasutatakse ka kuumades jookides  Rumm sobib suurepäraselt igasuguste efektsete põlevate jookide jaoks  Põllumajanduslikul meetodil valmistatud rumme, mida on

Toit → Joogiõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Praktika aruanne: Magusadkilod OÜ

Minu seatud välispraktika eesmärgid: 1) Meeskonnatöö arendamine 2) Suhtluse arendamine 3) Uute tutvuste loomine 4) Ettevõttega tutvumine 5) Sujuvat kollektiivset suhtlust 6) Oskus uusi asju teha 7) Käelist oskust arendada 4 ETTEVÕTTE TUTVUSTUS Ettevõtte juhendaja on Helina Sarnit. Magusadkilod OÜ on eestimaine pagari- ja kondiitritoodete valmistaja. Magusadkilod OÜ toodab erinevaid ahjusooje saiakesi. Ettevõte asub Põlgaste keskus 5-2, Põlgaste küla Kanepi vald Põlva maakond 63123.Ettevõttes oli 3 töötajat. Töö oli ühes vahetuses. Magusadkilod OÜ tegid ka sooje toite vahepeal. Magusadkilod OÜ alustas aastal 2015 (hetkel olnud 2 aastat ja 7 kuud) Minu praktika juhendaja: Minu välispraktika juhendaja oli Helina Sarnit. Helina oli hooliv,sõbralik ning abivalmis. Ta aitas alati kui vaja. Ning

Toit → toiduainete sensoorse...
6 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Lauakatmine, arvestades värvusõpetuse aluseid

1. Laua katmine arvestades värvusõpetuse aluseid 1.1 Lauakatmisvahendid Lauakatmis ja serveerimisvahendid on lauapesu, lauanõud ja toiduriistad. Lauakatmisvahendid on lahutamatuks osaks toitlustusettevõtte sisekujundusest ja avaldavad kliendile muljet. Seetottu on nende värvus ja disain väga oluline. 1.2 Lauapesu Lauapesu on laudlinad, salvrätid, kelneri käerätid ja käterätid. Laudlinad ja salvrätid võivad olla valged, värvilised või kirjatud. Värviline lauapesu on osaks teenindussaali värvikujunduses. Parim materjal on kvaliteetne linane või puuvillane, võrreldes muude materjalidega on selline pesu nägusam, raskem ja hügroskoopsem (imab hästi vedelikke plekid). Sünteetilist materjali (nailon, viskoos jm) sisaldavast riidest laudlinad on kergesti elektriseeruvad ja neid on halb vahetada. Laudade katmiseks võib kasutada ka põhilina peale pandavaid pealisl...

Kategooriata → Värvusõpetus
49 allalaadimist
thumbnail
3
doc

PÄHKLID

See sisaldab rohkesti E-vitamiine, seleeni ja rauda. PISTAATSIAPÄHKEL Pistaatsiapähkel on hariliku pistaatsia vili.Ta on luuvili, mis mõneti meenutab mandlit, kuid on viimasest väiksem ja värvuselt roheline.Põhilise pistaatsiapähkli toodangu annavad Itaalia, Hispaania ja Kreeka.Pistaatsiapähkel sisaldab rohkelt valku ja kroomi, samuti eeterlikke õlisid.Pistaatsiapähkleid süüakse niisama maiusena, küpsetatult või kasutatakse kondiitritoodete valmistamisel. Neid ka röstitakse ja seejärel soolatakse. Samuti pressitakse neist pistaatsiaõli, mis leiab kasutust farmaatsia- ja parfümeeriatööstustes. KOOKOSPÄHKEL Kookospähkel on kookospalmi (Cocos nucifera) vili. Botaanilises mõttes ei ole tegu mitte pähkliga, vaid luuviljaga. Kookospähkli kesta kutsutakse kookoseks.Pärast kookospähklite koristamist raiutakse luuvilja pealt kiudkiht ära. Paljastunud luukest meenutab tõesti

Toit → Toiduainete õpetus
24 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Harilik köömen

pealtväetisena 1,0 kg ammooniumsulfaati aarile ning haritakse reavahesid 2 korda. . Seeme valmib ebaühtlaselt. Saagi koristamine Koristamist alustatakse siis, kui seemned peaharu sarikas on pruuniks muutunud. Lõigatakse maha koos vartega .Varisemise vältimiseks on soovitatav koristada kastemärjana. Varred seotakse väikestesse vihkudesse ja kuivatatakse varjualuses. Realiseerimine Kuna köömen on tugeva maitsega kasutatakse seda leiva, kondiitritoodete, likööride ja mitmesuguste köögivilja ja lihatoitude valmistamisel ning kapsa hapendamisel. Kulinaarias ja toiduainetööstuses kasutatakse kuivatatud köömneid nii tervelt kui ka peenestatult. Juurt lisatakse lihasuppidele, noori lehti salatitele ja rohelistele suppidele ning teda lisatakse ka vähikeeduvette. Kuna seemned sisaldavad eeterlikke õlisid siis kasutatakse köömnet ka meditsiinis ja parfümeerias. Köömned parandavad söögiisu, soodustavad seedimist,

Põllumajandus → Aiandus
48 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Kordamiskusimused I Pakendus

Jälgitakse, et ei sisaldaks toksilisi ühendeid (plii, vask vääveldioksiid jms.), on kallim kui glassiin või poolpärgament Poolpärgament (greaseproof paper) ­ osaliselt rasvakindel, 40-60 g/m2, kasutatakse kastide vooderdamise materjalina rasvaste toodete (või, rasv, kondiitritooted) pakendamisel Pärgamiin ­ sarnaneb poolpärgamendiga, kuid on suurema valguse läbilaskvusega Glassiin (glassine), poolläbipaistev, osaliselt rasvakindel, 20-40 g/m2. Kasutatakse pagari ja kondiitritoodete valmistamiseks, ka hamburgerite ja hot-dog´ide pakendamiseks, küpsiste ja sokolaadikarpides. Kondiitritoodete pakendamiseks on glassiin tavaliselt pruunikaks värvitud. Kasutatakse ka steriilsete sidemete ümbristena. Vahapaber ­ auru ja vett mitte läbilaskev parafiiniga immutatud paber. Vahapaberile tuleb trükk kanda enne vahatamist. Kriitpaber (Supercalendered paper, SC-paper) ­ väga hea trükitavusega läikiva pinnaga paber

Varia → Kategoriseerimata
17 allalaadimist
thumbnail
5
doc

sahhariidid, nukleotiidid, valgud

Tuntumad disahhariidid: - sahharoos (glükoos + fruktoos) ­ kristalne aine, sulab temp. 185 C, kõrgemal temp. tekib karamell NT: roo- või peedisuhkur (tavaline suhkur) - maltoos (glükoos + glükoos) ­ lahustub vees hästi ja on magusa maitsega NT: linnasesuhkur - laktoos (galaktoon + glükoos) ­ lahustuvus väiksem, pole nii magus, sisaldub piimas NT: piimasuhkur Invertsuhkur ­ glükoosi ja fruktoosi segu. Tuntuim on mesi. Kasutatakse kondiitritoodete ja jookide valmistamisel. Polüsahhariidid Polüsahhariidid ­ kui monosahhariidi jääkidest koosnev ahel saab pikaks, tekkel eraldub igas vaheastmes vesi. Polümeeri hüdrolüüs on polükondensatsiooni pöördreaktisoon. Polüsahhariidid: - struktuursed polüsahhariidid ­ bakterid, taimed, vetikad ja seened ehitavad sellest oma rakukestad NT: tselluloos - varupolüsahhariidid - loomad ja taimed loovad selle varal energiavarusid

Keemia → Keemia
28 allalaadimist
thumbnail
3
rtf

Mõisted pagar-kondiitrile

täidisteks kui ka kaunistuste voolimiseks. Mehaaniline kobestamine - taigna kobestamine taigna segamisel segamismasinas või rõhu all antava süsihappegaasi, hapniku või õhu toimel. Munamääre - kaunistuspooltoode, mis on valmistatud munade või melanzi ja vee intensiivsel segamisel. Nisueeltaigen - retsepti ja tehnoloogilise juhendi kohaselt nisujahust, veest ning pärmist valmistatud eeltaigen. Nisutaigen - nisujahust valmistatud taigen, mida iseloomustab elastsus ja venivus. Nonparell - kondiitritoodete kaunistuseks mõeldud värvilised suhkrudrazeekuulikesed. Pagaritööstuse lisatooraine ehk abitooraine - tooraine, mida lisatakse põhitoorainetele ja kasutatakse pagaritoodete toiteväärtuse tõstmiseks, vastavate maitse-, aroomi- ning füüsikalis-keemiliste näitajate tagamiseks. Pagaritööstuse põhitooraine - jahu, vesi, sool, pärm. Palett - kondiitri töövahend kreemide või taignate ühtlaseks laialiajamiseks, tortide ja kookide pinna silumiseks.

Toit → Kokandus
78 allalaadimist
thumbnail
28
pptx

Toidukaupade uurimus (köögi-, puuviljad, pähklid)

Heal aastal võib ühe puu saak ulatuda 180 kg-ni  Puud on kõrged. Saagi kogumine on päris tülikas ja vaevarikas, seetõttu puid kas raputatakse spetsiaalsete masinatega või korjatakse küpseid mahalangenud vilju maapinnalt  Pekaanipähklitest pressitakse läbipaistvat ja õrna maitsega õli. Otseselt süüakse neid pähkleid kolmel viisil: naturaalselt, röstitult või soolatult. Ameerikas kasutatakse puhastatud ja peenestatud pähkleid traditsiooniliselt kondiitritoodete, šokolaadide ja jäätiste koostises Avokaado   Avokaado on pirni kujuga, 7–20 cm pikk ning vilja sees on suur kõva seeme  Avokaado viljaliha on õlirohke (kuni 30%) ning vitamiinirikas  Kasvab ekvatoriaalses, lähisekvatoriaalses ja lähistroopilises kliimas. Öökülmade ajal võivad viljad, sealhulgas ka toored, puu otsast alla kukkuda. Puude kastmise vesi ei tohi olla soolane, sest see vähendab saaki

Geograafia → Geograafia
24 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Turundusplaan

Kuressaare Ametikool Turismi-, toitlustuse- ja majutusteeninduse õpesuund Kokk Marie Rander, Riivo Mõttus KÜPSETUSMEISTER OÜ Turundusplaan Õpetaja: Heli Kakko Kuressaare 2016 Sisukord 1Turundusplaani kokkuvõte.................................................................................... 3 2Situatsioonianalüüs.............................................................................................. 4 2.1Turuanalüüs.................................................................................................... 4 2.2Konkurents..................................................................................................... 4 3Turunduse eesmärgid ja strateegiad....................................................................5 3.1Eesmärgid..........................................

Majandus → Turundus
48 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Õppekäik ettevõttesse

Sissukord  Sissejuhatus  Ettevõtte nimetus;  Ettevõtte tegevusvaldkond;  Ettevõtte üldine iseloomustus (asukoht, töökorraldus jne.);  Ettevõtte kliendirühmad;  Ettevõtte suurus,ruumide paigutus ja kirjeldus;  Toodangu sortiment, kogused;  Nimeta võimalikud töökohad ettevõttes  Tehnilise varustatuse iseloomustus;  Millised on ettevõttes töö tingimused;  Too välja kondiitritöö positiivsed ja negatiivsed küljed;  Ettepanekud ja arvamused õppekäigu kohta;  Kokkuvõte  Kasutatud kirjandus Sissejuhatus Tööstusliku leiva tootmine Tartus algas aastal 1911, kunas alustas esimene ülevenemaaline leivatehas Pain Normal, kus valmistati täisterast terviseleiba, mis oli hinnatud nii kohalikul turul – eriti aga Peterburis. Tähelepanuväärne oli ka mitmekülgse ärimehena tuntud August Kook´i 1936 aastal Emajõe tänavale vanast õlletööstusest ümber ehitatud leivatööstuse ...

Toit → Pagar-kondiiter
12 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Müügikorraldus – Teenindus-ja müügioskuste süvendamine

9) LUX assortii 10) Trühvel ,,Soleil" 11) Konfetto segu 12) Barokko sokolaadi segu AS Pere müügipunkt pakkus lisaks väike kauplusele kohapealset kohvi teenust, mis eeldas, et kliendid said maiustada, kergelt kõhtu täita ning tarbida OÜ Vendori poolt maaletoodud kohvi, kakaod ning AS Gurmans pakub soojateed. Külma joogi valikki oli välja toodud AS Coca-Cola ning A.Le.Coq´i poolt. 2.2 Paktutavad teenused AS Pere ja AS Tartu Toiduvedude vahel on sõlmitud pagari-ja kondiitritoodete jaoks veoleping, mis tagabtoidu kiire ja ohutu jõudmise tarbijani. Samuti tarnitakse pakendatud liha -ja vorstitooted AS Lihameistri autoga. Toodangu vastuvõtt on ajaliselt limiteeritud. Kaupa tuuakse 3 korda päevas hommikul, enne lõunat ja pärastlõuna ajal. Tortide ja kondiitritoodete veoks kasutatakse külmkambriga varustatud kaubikuid, kus on tagatud kaubale nõuetekohane temperatuur. AS Pere pakub omalt poolt klientidele kauba ettetellimis võimalust, mis toimub läbi

Õigus → Müügiõpetus ja...
180 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Lauanõud

Moositaldrik, 10 cm , oakutakse moosi vm sealt. Supitirin 1,4 ­ 2,6 Liitrine, sangadega, kui seda tuuakse lauale ja sealt pakutakse suppi, siis pakub perenaine, lihaga tegeleb mees. VAAGNAD: Kas yhele inimesle või 12le, kui on ymmargune, siis selle pealt pakutakse liha nt seapraad, verivorstid,kartul, kapsad, PIKLIKUL kala. On olemas ka 4-kandiline vaagen, tikuvõipside serveerimiseks. Erikujulised on nt austrite jaoks. Menaazid: see oli see mitmekihiline. Suupistete ja kondiitritoodete, juustu, pähklite serveerimiseks. Vaage jalaga kooke serveeritakse, järelroogasid ja puuvilju. Tassid: Espresso: 6-10 sentiliitrit. Sihuke pisike, selle juurde tavaliselt klaas vett. Kohvitass: tiba suurem, 15-16 sentiliitrit. Masinakohv vm. Suuremast pakutakse capuccinot, kuni 18 . Teetass: 20-25, peaks olema ymaram ja laiem kui kohvi oma. Puljongitass: 27-40 veel madalam ja ymaram, yhe sangaga Supitass on 2 sangaga, samasugune, alati alustaldrikul

Filosoofia → Etikett
33 allalaadimist
thumbnail
18
odt

Turunduse- ja müügijuhtimise alused

teenust) – teenuse kirjeldus, USP selgitus, foto/pilt: 1)Mariacos Lips Lifting Uus teenus, mis jõudis just hiljuti Eestisse. Selle USP on uue taseme huultehooldus, mis on huulebalsami ja süstravimi vahepealne. 2)Venemaal teenus „Vanaema tunniks“ Selle põhilisteks USP-deks on teenuse nimetus ning selle teenuse hulka kuuluvad sellised asjad nagu lapsehoidmine; lõunade või õhtusöökide valmistamine; kondiitritoodete valmistamine; koristustööd 3)Viimsi spa 18+ USP: Täiskasvanutele mõeldud spakeskus. Lisaks sellele saunade kõrval asetsevad purgikesed meesoolaga, lõhnaõlisoolaga ja mudaga, mida saab kasutada saunas viibimise ajal. 4)Pargi.ee (telefoni äpp) USP : mugav parkimise teenus, mida saab kasutada autost väljaminemata ning raha kaasaskandmata. Kõike, mida on vaja selle äppi kasutamiseks on telefon ja internetipangale ligipääsu võimalus 2

Majandus → Majandus
43 allalaadimist
thumbnail
9
xlsx

Tosca kattega

Pagari- ja kondiitritoodete tehnoloogiline kaart TOOTE NIMETUS Tosca-kattega õunakook kamabiskviidiga KOGUS 8 portsjonit KAAL 1,450 BRUTO NETO KOOND KOOND RETSEP KÜLM RETSEP TOORAINE NIMETUS PÕHI TÄIDIS KATE T KAO % T Muna 2 tk 1 tk 0,180 0,150 Suhkur 0,043 0,043 0,043 0,129 0,129 Nisujahu 0,010 0,020 0,030 0,030 Kartulijahu 0,002 0,002 0,002 Kamajahu 0,025 0,025 0,025 Küpsetuspulber 0,002 ...

Muu → Arvestus ja aruandlus
17 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Köömned

kvaliteediga. Läbi aegade on köömne taime osi ja seemneid kasutatud toitude maitsestamiseks, ravi otstarbel ning farmaatsiatööstuses eeterlike õlide tootmisel. Köömne seemneid kasutatakse leivatoodetes, juustu ja kohupiima valmistamisel, salatites, suppides, lihatoodete maitsestamisel (eriti metslooma liha puhul), ahjukartulite valmistamisel, kapsa hapendamisel. Kasutatakse ka noori lehti ja juuri suppide, salatite maitsestamiseks. Köömneid kasutatakse kondiitritoodete valmistamisel, likööri- ja viinatööstuses. Samuti leiavad köömned kasutamist parfümeeriatoodete valmistamisel. Köömen ravimina kasutades soodustab seedimist ja leevendab soolegaaside teket. Köömne teel on rahustav ja spasmivastane toime ja aitab noortel emadel kaasa piima tekkele. Köha korral kergendab lima ja röga eritumist. Soodustab uriini teket. Soovitatav on kasutada sapipõie põletiku ja pankreatiidi korral.

Toit → Toiduvalmistamine
13 allalaadimist
thumbnail
28
pptx

Liköörid

Tarbimine Likööre, mis on reeglina võrdlemisi magusad, nauditakse tavaliselt: · söögi järel seedimist soodustavate digestiividena · kohvi, tee ja kakao kõrvale või nende komponendina · värvi- maitse- ja aroomiandjana mitmesuguste kokteilide koostisosana · toonikuga pikendatult · jääl või purustatud jääl (frappe) Sageli kasutatakse likööre ka magustoitude valmistamisel ning mitmesuguste kommide, kookide jt kondiitritoodete täidises. ,,Ka kõige parem liköör olevat inimese halvim vaenlane, kuid eks käsi ju piibelgi meil oma vaenlast armastada."(Frank Sinatra)

Muu → Ainetöö
19 allalaadimist
thumbnail
10
doc

HINNAPOLIITIKA JA -STRATEEGIA

(a) neil pole otsustavat mõjujõudu tänu kogumi killustatusele (b) müüja soovib alati maksimeerida oma kasumi ja töötab hinna alandamisele vastu (c) nad ei oska hinna üle läbi rääkida (d) mitte ükski eelpool toodud põhjustest 13. Kahjumiga liidri hinnakujunduse näiteks on (a) toidukauplus, mis müüb viinereid kahjumiga, kuid teenib kasumit sinepi, kastmete ja kondiitritoodete müügist (b) apteek, mis müüb aspiriini odavamalt ostukuludest, kuna varud on suured ning on karta nende aegumist (c) tööstuse sisseseadete müüja, kes pakub ostjaile tagasimaksega hinnasoodustust (d) tootja, kes omahinnast odavamalt müües püüab saavutada mastaabisäästu efekti avaldumiseks vajalikku tootmismahtu 14. Firma tahab garanteerida oma investeeringute tasuvuse. Investeeringute suurus on 1

Majandus → Hinnapoliitika ja...
131 allalaadimist
thumbnail
40
ppt

Toiduainete keemia

 Looduslikud värvid on sageli ebapüsivad ning lagunevad toiduainete töötlemisprotsessi käigus.  Seetõttu kasutatakse sünteetilisi toiduvärve, et anda tootele soovitud ere ja püsiv värvus.  Sünteetilisi toiduvärve, sh. asovärve, saadakse keemilise sünteesi teel.  16 Antonina Zguro, TTÜ Virumaa Kolledž Toiduvärvid  Toiduvärve kasutatakse eriti ohtrasti kondiitritoodete ja karastusjookide tootmisel, samuti lisandina jogurtitele, jäätistele, margariinidele, puu- ja juurviljakonservidele jne.  Kui mõni toode on väga erksavärviline, siis on seda tõenäoliselt värvitud asovärviga.   Toiduvärvide kasutamisega on nii mõneski riigis liiale mindud: näiteks värvitakse USA-s konservikirsse punase toiduvärviga, Suurbritannias aga konservherneid ja -ube roheliseks, sageli värvitakse suitsuvorste punaseks

Keemia → Toidukeemia
20 allalaadimist
thumbnail
25
odp

Pähklid

põhiliselt kondiitritööstuses, kuid ka lihtsalt maiustamiseks. PISTAATSIAPÄHKEL Pistaatsiapähkel on hariliku pistaatsia vili. Ta on luuvili, mis mõneti meenutab mandlit, kuid on viimasest väiksem ja värvuselt roheline. Pistaatsiapähkel on laialdaselt tuntud Vahemeremaades. Põhilise pistaatsiapähkli toodangu annavad Itaalia, Hispaania ja Kreeka. Pistaatsiapähkleid süüakse niisama maiusena, küpsetatult või kasutatakse kondiitritoodete valmistamisel. Neid ka röstitakse ja seejärel soolatakse. Samuti pressitakse neist pistaatsiaõli, mis leiab kasutust farmaatsia ja parfümeeriatööstustes. Pistaatsiapähkel sisaldab rohkelt valku ja kroomi, samuti eeterlikke õlisid. Kõik seemned ja pähklid on energia saamiseks fantastilised, kuna nad sisaldavad rasvu ja valke. Ent pistaatsiapähklid annavad energiat tavatul moel seda tänu glutamiinhappele. Glutamiinhape soodustab

Toit → Toiduainete õpetus
27 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Eesti kaubamärgid

Hiljem liitus Karamelliga Georg Stude äri martsipani- ja sokolaadikompvekkide osakond. Tortide ja kookide valmistamine jäi endiselt Pika tänava majja, mida tuntakse tänaseni Maiasmoka kohvikuna. Õige pea liideti Kawega omakorda vabrikud Efekt, Eelis, Endla ja Soliid ning lisaks veel Rakvere lähistel Kloodi mõisas paiknenud siirupitööstus Ermos. Ühendatud ettevõte jätkas tööd Kawe nime all. 1948 - 1. aprillist sai Kawe uueks nimeks kondiitritoodete vabrik Kalev. Nimemuutus toimus ideoloogilistel põhjustel: keegi käis ministrile kaebamas, et Kawe nimi oli kunagi moodustatud tolleaegsete omanike initsiaalidest. See ei olnud sobiv nõukogude ettevõttele. Kiiresti korraldati nimekonkurss, kuhu esitati kaks ettepanekut "Punane Kompu" ja "Kalev" ­ vaid ühe häälega jäi peale nimi "Kalev". 1957 - aadressil Pärnu maantee 139 valmib uus kondiitritööstusettevõte Uus Kalev,

Majandus → Kaubandus ökonoomika
142 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Kondiitritooted

sokolaadi pinnale moodustuvad väikesed veepiisad, milles lahustub suhkur. vee aurumisel jäävad järele suhkrukristallid, mis moodustavad hallika kirme · rasvahallus- liiga kõrgel temperatuuril säilitamisel ­ tekivad väikesed rasvatilgakesed, mis ruumi jahenedes moodustavad hallika kirme Veel on vigadeks kibe, läppunud maitse, lõhn ja nakatumine kahjuritest. Säilitamiseks sobilik temperatuur 18...20°C. KOMPVEKID Laialdase sortimendiga kondiitritoodete rühm, mida valmistatakse erineva koostisega kompvekimassist. Tooraineks on suhkur, tärklisesiirup, kakaosaadused, piimasaadused, rasvained, pähklid, mandlid, puuviljad, marjad, alkohol... Põhietapid valmistamisel on: massi valmistamine, selle vormimine ja tükeldamine, glasuurimine ( glasuuri korral), jahutamine, etikettimine, pakkimine. Kompvekimass valmistatakse keetmise, vahustamise, peenestamise, hõõrumise või teiste võtete kasutamisel

Toit → Toitumisõpetus
56 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Keemia meie igapäeva elus ja tööstuses

NaHCO3- naatriumvesinikkarbonaat; sool; See on ka vees lahustuv värvuseta kristalne aine, mille kuumutamisel (100-150°C) laguneb naatriumkarbonaadiks, süsinikdioksiidiks ja veeauruks. Seda ainet saadakse ammoniaaki ja süsinikdioksiidi naatriumkloriidi või ­sulfaadi küllastunud lahusesse juhtides või naatriumkarbonaadi lahust süsinikdioksiidiga küllastades. Söögisoodat kasutatakse näiteks eivaküpsetamisel, karastusjookide ja teiste kondiitritoodete valmistamisel või meditsiinis. CaSO4x2H2O- dehüdreeritud kaltsiumsulfaat; sool; Kasutatakse laialdaselt ehituses, selle saamiseks kuumutatakse kipsikivi 160°C temperatuuri juures. Kuumutamisel temperatuurini 160°C kips osaliselt dehüdreerub (vastav valem: CaSO4 x 2H2O CaSO4 x ½ H2O + 3/2 H2O). Kipsipulbri kasutamisel reageerib see veega, mistõttu kivistub kiiresti ning moodustub uuesti esialgne kristallveeline struktuur. (vastav valem: CaSO4 x ½ H2O + 3/2 H2O

Varia → Kategoriseerimata
61 allalaadimist
thumbnail
20
odt

Suhkruasendajad

on 7000-13000 korda suhkrust magusam. Kuigi neotaam sisaldab fenüülalaniini, ei ole selle kogus ohtlik, kuna neotaami lisatakse selle suure magususe tõttu väga vähe ja seetõttu ei ole vaja hoiatust märgistuses. ADI 2mg/kg kehamassile päevas. 4.9 Polüdekstroos (E 1200) on sünteesi teel valmistatud veeslahustuv kiudaine, mida kasutatakse toidu energiasisalduse vähendamiseks, kuna see annab vaid 1kcal grammi kohta. Polüdekstroosi lisamisega on võimalik vähendada näiteks kondiitritoodete rasva- ja suhkrusisaldust. Eriti populaarne on polüdekstroos kaalujälgijatele mõeldud toodetes. Liigtarbimisel võib polüdekstroos aga sarnaselt polüalkoholidele põhjustada kõhulahtisust. Seda suhkruasendajat kasutatakse ka paksendaja ja stabilisaatorina. 9 Suhkruasendajad 5. Kasutatud kirjandus http://www.toitumine.ee/muud/

Bioloogia → Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Karbonüülühendid: aldehüüdid ja ketoonid

Vedelaid rasvu nimetatakse õlideks. Vahad on pika C ahelaga (e. kõrgemate) alkoholide ja rasvhapete estrid. Taimsed vahad kaitsevad pealtpoolt taimede lehti, okkaid, vilju, varsi aurumise, tuule, tugeva vihma ja päikesekiirguse eest. Tuntuim vaha on mesilasvaha ( ehk müritsüülpalminaat ) ­ mida toodavad mesilased kärgede ehitamiseks. Estrite kasutamine: 1. Sünteetilisi estreid puuviljaessentside tootmiseks ­mida omakorda kasutatakse karastusjookide ja kondiitritoodete maitsestamiseks. 2. Lõhnaainena seebi- ja parfürmeeriatööstuses, 3. Polümeersete ainete lahustina, 4. Fosforhappe estreid (need on mürgised) taimekaitsevahendite tootmiseks ( tuntumad on metafoss ja klorofoss...), 5. Lisatakse plastmassidele pehmendajaks - rabeduse ja purunemise vähendamiseks, 6. Sääskede ja parmude tõrjevahendite tootmiseks, 7. Sünteetiliste kiudainete ja tekstiilitoodete tootmiseks, 8

Keemia → Orgaaniline keemia
55 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun