Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"kompott" - 59 õppematerjali

Kompott

Kasutaja: Kompott

Faile: 0
thumbnail
3
docx

Võõrsõnade seletus

Erksa Pankrot maksejõuetus Valdkond Kvartett helitöö 4 pillile Vargsi Parkett põrandakate Argsi Operett muusikaline lavateos Nüüdse Kusett lamamisdiivan Doos Annus Saslõkk liha Blokk Sõjaline ühendus Kompott puuvilja+kompott Plokk Ehitusdetail Liliput kääbus inimene Diisel Mootor Etikett käitumisreeglid Geiser Kuumaveeallikas Piiskop kiriku pea Bass Meeshääled: Barett peakate Bariton ... Siluett varipilt Tenor ... Sandalett jalats

Eesti keel → Eesti keel
4 allalaadimist
thumbnail
43
ppt

Magusroad

· Üks või mitu liiki · Segatud või gruppidena · Kastmed · Portsjon 150 g= 100 g+ 50 g Marjasalatid · Värsked või külmutatud marjad · Salatikaste: 20 % suhkrusiirupit või marjamahla võib maitsestada alkoholiga · Lisandid: ......... Kompotid · Kompotid on puuviljadest ja marjadest valmistatud lihtsad magustoidud · Üks või mitut liiki tooraine Valmistamise tehnoloogia järgi: · Toorkompott · Keedetud kompott Toorkompott · Sobivad: tsitrusviljad, ananass, banaan, maasikad, vaarikad · Puuviljad puhastatakse ja vajadusel tükeldatakse · Suhkrusiirup- maitsestatakse ....... · Kurnatakse ja valatakse kuumalt peale · Jahutatakse ja serveeritakse Keedetud kompott · Värsked, külmutatud, konserveeritud · Suhkrusiirupi keetmine: Magusamaitselistele 1 L vett:200g suhkrut Hapudele 1L vett: 500 g suhkrut Puuvilju ja marju keedetakse lühiajaliselt siirupis

Toit → Toit ja toitumine
7 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Õun

Õun Kaili Silland Kaire Jürimaa 8. Klass Rõngu keskkool Juhendaja: Stiina Lõhmus 14.11.2013 Sisukord 1. Milline on vili 2. Ajalugu 3. Kasutamine 4. Kus kasvab, toodetakse 5. Midagi huvitavat 6. Kasutatud kirjandus Milline on vili? Värske, mahlane hapukas. See tekib alumise sigimiku ja sellega liitunud kausja õiepõhja liitumisel lihakaks viljaks. Õuna sisemine osa ehk õunasüda areneb sigimikust. Õunasüda on viiepesaline ja igas pesas on kuni 2 seemet. Õuna ajalugu Inimesed on õunu söögiks tarbinud mitmeid aastatuhandeid. Vanimad õunad pärinevad aastast 6500 eKr. Keskajal kasvatati ja aretati kloost...

Bioloogia → Bioloogia
2 allalaadimist
thumbnail
16
ppt

Kaur Kender

teemadel • On üks portaali osta.ee loojatest • Oma lõbuks meeldib mehele natuke kangi tõsta Teosed • "Iseseisvuspäev" (1998) • "Yuppiejumal" (1999) • "Ebanormaalne" (2000) • "Läbi rahulike silmade" (2001) • "Check Out" (2001) • "Pangapettus" (2002) • "Kuidas saada isaks" (2003) • "Raha" (2002) (kahasse Rain Lõhmusega) • "Comeback" (2010) "Yuppiejumal" • Romaan on paras kompott ühest, teisest ja kolmandast – konkreetsest reaalruumist, pajatusest, argimütoloogiast, müstikast ja edevusest. "Yuppiejumalas" on tal lühikesed ja hästi lühikesed laused, mõnikord on lauses vaid üks sõna. Mõnikord on sekka ka inglis- ja saksakeelset teksti, mida ei tõlgita. Kenderi uues romaanis kirjeldatakse reklaamindusega seotud yuppie'sid. Need pidavat päris hästi teenima, aga töö ise tundub olevat ka nö koera oma (T.Liiv)

Kirjandus → Kirjandus
11 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Ringlev menüü

Lisandid puljong Keedukartul, hautatud porgandi- herne Muna-sibula sulavõi, praekaste, leib köögiviljad, leib segu, külm kaste puder, kurgisalat tomatisalat Järelroog magus sai piimakissell ananassi viilud pannkoogid kaneelirull mustsõstra keedisega vahukoorega keedisega kompott 4 nädal Esmaspäev Teisipäev Kolmapäev Neljapäev Reede Laupäev Peatooraine köögivili seened sealiha muna veiseliha riis Roa vorm puder salat kaste praad pada vormiroog Pearoa nimetus Porgandi- Seene-heeringa- guljass Praemuna azuu Risoto

Toit → Toitumisõpetus
38 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

PRANTSUSE KÖÖK

Soojadele toitudele soojendatud vaagnad Toitude asetus on kindel, et näha millise toiduga on tegemist Aineid ei segata omavahel palju Eine koostis Väikesed külmad suupisted ­ võileivakesed, salatid, Munatoit ­ omlett, munad vormikestes, keedetud munad. Kalatoit ­ väikeste tükkidena keedetud või praetud Soe või külm lihatoit (entrée) vastava kastmega. Aedviljatoit Salat­ enamasti lehtsalat. Juust Magustoit­ tort, kook, puding. Puuvili ­ kirsid, banaanid, viinamarjad või kompott. Kohv tavad Hommikusöök koosneb saiast (croissant), võist, moosist, kuumast sokolaadist, kohvist. Lõunasöök algab suupistete või eelroaga, millele järgnevad kala, liha või aedviljaroog, salat, juustuvalik, puuviljad ja koogid, lõpetuseks on espresso kohvi. Õhtul süüakse puljongit või suppi, ühepajatoitu ja valget leiba. Pidulikku õhtusööki alustatakse aperitiiviga. Tuntumad toidud NIZZA SALAT crème brûlée Click to edit Master text styles

Kultuur-Kunst → Kultuur
6 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Täheortograafia

1) Liitsõnades:varbsein, umbkaudu,raudtee, kuldsõrmus,algkool 2) Liidete ees:leibkond, valdkond, ringkond, jalgsi, vargsi 3) Sama sõna muutevormides: õudsed,õudselt 4) Võõrsõnades: asbest, abt, absoluutne,sünekdohh, vodka, röntgen, gangster. Kui rõhk on sõna lõpus siis kirjutatakse kaks tähte Kui rõhk on sõna alguses siis kirjutatakse lõppu üks täht Kotlett, pankrot Pakett, kompott, H-ortograafia Hajameelne, hubane, herilane, I ja j Silbi algusesse kirjutatakse j ja silbi lõppu i Va-ja, vai-a Mater-jal materi-aalne Mil-jon staadi-on Ports-jon sümpoosi-on Komis-jon vari-ant Ekskursioon, akvaarium, konsutatsioon, stipendium, seeria,millennium, sanatoorium, missioon, Sisseütlev Ajju, majja , ojja, Tegija tegevus Kes

Eesti keel → Eesti keel
71 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Prantsuse köök

• Soe või külm lihatoit (entrée) vastava kastmega. • Aedviljatoit (légume) – soojad herned, aedoad, lillkapsas, artisokk. Võib olla üleküpsetatud (gratin). • Salat (season) – enamasti lehtsalat, mille liike kasvatatakse palju. Kastmeks enamasti oliivõli sidrunimahlaga. • Juust (inglise toidusedelis antakse see pärast magustoitu). • Magustoit (entremets) – tort, kook, puding, suflee või vorm. • Puuvili (dessert) – kirsid, banaanid, viinamarjad või kompott. • Kohv Millest koosneb lõunasöök • Puljong – (consommé) või püreesupp (potage) lisanditega. • Kala – keedetult või praetult, kartulite ja sobiva kastmega. • Liha – enamasti suurem praad või lind aedvilja ja kastmega. • Aedviljatoit – keedetud, praetud, hautatud, vorm. • Salat – värskest toorest lehtköögiviljast või juurviljadest. Palju kasutatakse vars- ja juursellerit. • Juust – Camembert'i juust, Roqueforti juust, parmesan jt. • Magustoit

Toit → Rahvusköögid
8 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Argus on suurim pahe

Argus on suurim pahe Maailm on mitmekülgne ja niisamuti on ka inimkond. Inimesed jagunevad kahte gruppi: ettevaatlikud ja julged. Eestlastele tuntud vanasõna: ,,Kes ei riski, see sampust ei joo" on kindlasti paljudel peakolju sisse kulunud või vähemalt korragi mõtetest läbi jooksnud. Palju on arutletud selle üle, kumb on parem pool ­ olla hulljulge või pigem veidi ettevaatlik. Mina arvan, et neist kahest tuleks segada kompott, natuke üht kui ka teist. On ilmselge, et enne tuleb mõelda, siis teha. Samas leian, et elus tuleb ka riskida. Ärimaailmas ei lööks ükski inimene läbi, kes pole just nimelt riske võtnud. Kindlasti ei oleks Armin Karu nii edukas ärimees, kui ta ei oleks omal ajal kõvasti tööd teinud ja riske võtnud. Samuti kehtib see ka spordivaldkonnas ­ argusega suurt võitu ei tule. Rallisõitjad peavad olema julged, kuigi tegemist on äärmiselt ohtliku alaga. Juba mitu aastat tagasi soke...

Ühiskond → Ühiskond
25 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Mis see on, mis ärkvel hoiab hinge?

,,Mis see on, mis ärkvel hoiab hinge?" (Doris Kareva) Elu on tsükliline, käib lainetena üles-alla, kord läheb kõik hästi, teinekord aga mitte. Tõusu ajal sööstab inimene uljalt vilistades edasi, aga ühel hetkel on haripunkt käes ja edasi saab tulla ainult langus. Mis paneb hetkedel, mil kõik paistab halvasti minevat, üht võitlema ja edasi rühkima, teist aga heituma? Öeldakse, et kõik, mis ei tapa, teeb tugevaks, ent on see nii? Kindlasti võib mõni negatiivne kogemus olla karastav ja kõigest on võimalik õppida, aga tõsimeeli arvata, et kõik meiega juhtuv halb teeb meid tugevamaks ­ vaevalt. Paljudel vajuvad õlad maailma raskuse all hoopis longu ja jägneb ühel või teisel kujul allaandmine. Oleks küll tore uskuda, et kellelegi ei anta rohkem, kui nad kanda jõuavad, kuid kõlab see rohkem lohutuse kui reaalsusena. Kui inimese ümber on toetav pere ja lähedased; soe kodu ja toit laual; eneseteostus töö või hobide näol; su...

Kirjandus → Kirjandus
11 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Oscar Wilde "Dorian Gray portree" kirjand

Oscar Wilde ,,Dorian Gray portree" 1. Kas ja kuidas peab paika väide: ,,Kunstnik on ilusate asjade looja." (O.Wilde)? Kunst võib olla nii halb ja saatanlik kui ka hea ja jumalik. Miks mitte kompott mõlemast, kuldne kesktee. Iga looja on kunstnik. Pole oluline kas teoseks on raamat, maal või oma elutee loomine, kuid ilu on vaataja silmades. Mina leian, et kõik mis on tehtud hingega on ilus. Ükskõik, kui must ja räpane võib olla selle sisemus ja tagamõte, on kunstnik ilusate asjade looja. Oscar Wilde kirjutas imelise romaani, kus kunstik maalis jumaliku pildi armastusega, kuid lõi ilma juurde ühe koletise. 2. Iseloomusta Dorian Grayd. Dorian Gray ilu oli jumalik

Kirjandus → Kirjandus
207 allalaadimist
thumbnail
18
ppt

Prantsuse köögi ülevaate esitlus

Prantsuse köök Gustav Adolfi Gümnaasium 9.C klass Kaari Kink Kirke Krämann Karmen Karniol Liina Nõmm Prantuse köök Kõrge kvaliteediga road Peen maitse Suurepärane serveerimisoskus Toidul suur tähtsus Hindavad maitseomadusi Suudavad eristada väiksemaidki nüansse Kulminaaria Köök jagatakse kolmeks: 1. Piirkondlik köök 2. Üldrahvalik köök 3. Tippköök Rahvusliku köögi omapära Parimad ja kvaliteetsemad toiduained Komponentide loomulik maitse keerulised kastmed Juur- ja puuviljad, maitsetaimed, maitseroheline. Ei sööda tangainest valmistatud putrusid Kaks tähtsamat toidukorda Peamised toiduained Köögiviljad Suured oliivipuu-, seene-, shampinjoni- kasvatused Puuviljad Piimatooted: rõõskkoor, piim, kohupiim, hapukoor, juustud Muna Enamik lihasorte Kalad: merikeel, tursk, lest, skumbria, haug, karpkala ja Mereannid: austrid, krevetid, merekarbid, vähid Toitude valmistamine Kõrgekvaliteedilised toiduained ...

Toit → Kokandus
20 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Kirjand - Eesti riigi püsivus

seda keelt arendada ja käidelda, vaid leiab perspektiivikama keele ning suhtleb selles keeles edasi. Ehtsa nö. iidolina võib välja tuua Kristjan Jaak Petersoni, kes on laialt tuntud eesti keele austaja. Tema oli esimene, kes rääkis nina püsti eesti keelest ning kirjutas samas keeles ka luuletusi. Kultuur on veidi laiem mõiste. Kultuur omandatakse kaasmaalastelt. Kui puuduks keel, siis ei oleks võimalik ka kultuuri säilimine. Kultuur on kompott rahva kommetest, usust, keelest, traditsioonidest, väärtushinnangutest ja teadmistest. See nimekiri on pikem, kuid siiski ei ole kultuuri mõiste üheselt mõistetav. Iga hea eestlane peab lugu rahvustoitudest nagu kartul, mulgipuder, verivorst jne. Kui selliste toitude austajaid ei oleks, siis ei püsiks kaua ka Eesti. Samuti võib üheks traditsioonilisemaks kultuuriürituseks nimetada Laulupidu. See pidu toob igas eestlases pisarad välja. Kultuuri eksistents ei ole võimalik ilma rahvata

Kirjandus → Kirjandus
34 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Nõukogude aja pidusöök

sinep. Lisaks liharoogadele oli laual alati ka heeringas hapukoore ja sibulaga. Laual olid ka täidetud munad ja singirullid. Paljudel peolaudadel olid ka marineeritud räimed, kalatoite oli kõige rohkem kindlasti kohtades kus oli veekogud, sisemaades oli rohkem lihatoite. Pearoana nagu tänapäevalgi tavaks oli seapraad hapukapsa ja kartulitega. Laudadel olid ka kõikvõimalikud hoidised. Väga hinnatud oli oma suitsuahjus tehtud kala-, kana- ja liha. Magustoitudest oli kindlasti kompott, mis oli peolaua kontekstis kui tarretis vahukoorega. Vastavalt hooajale tehti ka õuna- ja rabarberikooke. Palju tehti puuviljatorte, aga oli ka trühvli ja sefiiritorte. Peolaualt ei puudunud ka napoleonikook. Joogiks oli ise valmistatud õunamahl või marjadest tehtud morss. Oli ka koduveini, koduõlut ja samakat. Näärilaual olid ka omaküpsetatud piparkoogid, mille taigen tehti juba novembri alguses. Nõukogude ajal olid toidud ehtsad

Ajalugu → Keskaeg
7 allalaadimist
thumbnail
5
doc

EESTI ORTOGRAAFIA PÕHIPRINTSIIBID

- sefid seff, seffe - dusid duss, dusse haukuma, kõiki, äike poisse, kauss, kausse mõttekas, mõttetu, leplikkus kotlet pankrot etikett rulett saslõkk kabinet piiskop ballett marionett trafarett katelok paharet halatt sandalett vagonett liliput taburet mansett siluett vinegrett niknäk laatsaret sigaret kompott parkett siksak händikäp eskalopp kvartett pamflett puuslak kompvek minarett fokstrott krakovjakk -stikune (missugune?) vastastikune viisakus - stikku (kuidas?) istusime lähestikku -likkus (mis?) meeldiv sõbralikkus loodetud heatahtlikkus -lik käändes (missuguses?) heatahtlikus naabris (missugusest?) arglikust tüdrukust

Eesti keel → Eesti keel
1 allalaadimist
thumbnail
2
pdf

Küsimustik: "Kas sa sööd õigesti?"

1. Ma söön kõike väikestes kogustes iga päev, 2. Ma söön mõnikord sunniviisiliselt 3. Ma ei söö sibulaid ja küüslauku. 8. Kas sööd piima ja hapupiimatooteid? 1. Iga päev 2. 1-2 korda nädalas 3. Ei 9. Millist leiba eelistate? 1. leiva rukis või kliid 2. Sepik 3. jahu valmistatud pagaritooted. 10. Toitumisalased kalatoidud: 1. 2 või enam korda nädalas 2. 1-2 korda kuus 3. Ei ole üldse 11. Millised joogid Te eelistate? 1. mahl, kompott, kissel; 2. tee, kohv; 3. gaaseeritud. 12. Teie toidus on kõrvaltoidud: 1. erinevatest teraviljadest, 2. peamiselt kartulipüree, 3. makaroni tooted. 13. Kas sulle meeldib maiustusi? 1. kõik maiustused on "tühjade kalorite vedajad", nii et ma söön neid mõõdukalt, 2. koogid, küpsised, jäätis, mida ma sageli söön 3. Ma võin kohe süüa 0,5 kg maiustusi. 14. Andke sagedamini eelistus: 1. lean, keedetud või aurutatud toit, 2. praetud ja rasvased toidud 3. marineeritud, suitsutatud. 15

Toit → Toitumine
8 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Eestlane - kes ta on?

Eestlane- kes ta on? Eesti on väike riik, mis on saanud omariiklust vaid natuke üle 90 aasta nautida. Meie ajalugu on selgelt olnud raske ning see on kindlasti jätnud märgi eestlaste kujundamisele ning eestluse tekkimisele. Kuigi enamus maailma inimesi ei tea, kus meie riik paikneb, siis enamikule, kes ikkagi on eestlastega kokku puutunud, on jäänud meist hea mulje. Millised aga on need puuviljad, millest ühe eestlase kompott koosneb? Üks esimesi märgusõnu, mis meenub tüüpilise eestlasega, on tagasihoidlikkus. Eestlased on läbi ajaloo harjunud pidevalt elama vaikselt, kellegi teise võimu all, ning tegelikult täielik sõnavabadus pole meile osaks saanud veel 20 aastatki. Seega kohtame tihti eestlaste puhul ka nn "väikese inimese kompleksi", kes ei armasta võõras seltskonnas esile tõusta ega millegi erilisega silma paista. Küll aga mida kauem suudame oma riiki hoida, seda enam hakkavad k...

Kirjandus → Kirjandus
269 allalaadimist
thumbnail
15
ppt

Miks on kasulikud puuviljad?

Mineraalsooladest on kirssidespõhiliselt kaaliumi, fosfori ja kaltsiumsoolasid Enamik kirsissorte on suhkrurikkad, võrdselt on neis glükoosi ja fruktoosi Orgaanilistest hapetest domineerivad on õunhape ja sidrunhape. KIRSIST ON ABI PALJUDE TERVISEPROBLEEMIDE PUHUL : kuum mahl ja lehetee lahtistavad röga ja ravivad bronhiiti veega lahjendatud kuum mahl või lehetee alandavad palavikku marjad korrastavad seedetegevust, kasulikud sooleloiduse puhul mahl, kompott ja värsked marjad on olulised kollatõve järelraviks aitavad ära hoida trombide teket veega lahjendatud mahl turgutab südant, alandab vererõhku, rahustab ASTELPAJU : Astelpajuviljade koostisse kuuluvad vitamiin C, vitamiin A eelühendid, tokoferoolid, Bgrupi vitamiinid Asselpajus sisaldub karotenoide (bkaroteen, g karoteen, lükopeen), bioflavonoide (kamferool, isoramnetiin, kvertsetiin) Astelpaju sisaldab ka palju mineraalaineid,

Keemia → Keemia
26 allalaadimist
thumbnail
19
pptx

PÕHJAMAA RIIKIDE NING SAKSAMAA JA PORTUGALI RAHVUSTOIDUD

Hapukapsas ja valge vorst. Eelroog salat ja supp Pearoog kartulid ja sealiha Rahva lemmik toit on punane kapsas ja kartulipuder mille sees on kurgid ja liha. Rahvustoite söövad nii nooremad kui vanemad ja tavaliselt jõuludel. Venemaa rahvustoit Kapsasupp (kapsas võib olla värske või hapu), pudrud, külm supp kaljaga, pliinid ja pelmeenid, sült, erinevad pirukad ja kali Esimene roog külm suupiste ja supp Teine roog liha või kala lisanditega Kolmas roog jook, näiteks : tee, kompott, morss või kissell Rahvale meeldib kõige rohkem supp, pliinid ja pelmeenid Rahvustoite süüakse jõuludel, vastlapäeval ja ülestõusmispühadel Soome rahvustoit Karjalanpaisti (sealiha, porgandi ja sibula roog) ja kalakukko (kilu ja sealiha roog taignas) Eelroog salatid ja kala Pearoog kartulid ja liha Soomlaste eriline toit on kalakukko, mida ühelgi teisel riigil ei ole Rahvustoite süüakse tavaliselt jõuludel Kasahstani rahvustoit

Toit → Toitumise alused
13 allalaadimist
thumbnail
1
doc

õigekeel, võõrsõnad, jutumärgid, suur ja väike algustäht

Tähtas, uhkelt, varbsein, kõrgkiht, leibkond, leibki, hertsogkond, vaatabki, kündke, sõudke, kärbse, raudse, soodsa, õudse, röntgen, usbekk, Tähtas, uhkelt, varbsein, kõrgkiht, leibkond, leibki, hertsogkond, vaatabki, kündke, sõudke, kärbse, raudse, soodsa, õudse, röntgen, usbekk, kompott, lillgi, kasski, vattki, ehkki, Kristallselge, metallkonks, parkettpõrand, Ressurss, renessanss, forsseerima, profid, sahariin, professor, kompott, lillgi, kasski, vattki, ehkki, Kristallselge, metallkonks, parkettpõrand, Ressurss, renessanss, forsseerima, profid, sahariin, professor, Abiturient, absoluutne, abstraktne, afekt, alfabeet, atentaat, barokne, diagramm, diagnoos, daatum, defekt, gigantne, globaalne, grammofon, Abiturient, absoluutne, abstraktne, afekt, alfabeet, atentaat, barokne, diagramm, diagnoos, daatum, defekt, gigantne, globaalne, grammofon,

Eesti keel → Eesti keel
102 allalaadimist
thumbnail
3
odt

ERINEVAD SÄILITUSVIISID

Tooted suhkrusisaldusega 60% on väga hea säilivusega( näit marmelaadid, keedised, toorhoidised) ja nende järelkuumutamine pole vajalik. Kuid selliseid hoidised on väga magusad ja kasutatud viljade loomulik maitse ja aroom ei pääse esile. Kui valmistada hoidised väiksema suhkrukogusega, siis tuleb nad kindlasti järelkuumutada. Suhkruga vakmistatakse mitmeid erinevaid hidiseid: · kompott on vähesest suhkrust või suhkrusiirupist (15...20%) ja marjadest , puuviljadest või köögiviljadest valmistatud pastöriseeritud või steriliseeritud hoidis. · Keedis on rohkest suhkrust (üle 60%), marjadest ja puuviljadest valmistatud toode, mis valmib puuviljade ja marjade keetmisel siirupis. Viljad peavad jääma terveks. · Dzemm n suhkrurikas hoidis, milles marjad või puuviljad on katki keenud ja moodustuvad ühtalse massi.

Toit → toiduainete sensoorse...
3 allalaadimist
thumbnail
15
ppt

Kaur Kender

ESIMESED SAMMUD KARJÄÄRIS Laialdase tuntuse pälvis Kender juba oma 1998. aastal ilmunud esikromaaniga "Iseseisvuspäev", mis tekitas kriitikutes vastuolulisi reaktsioone. Eelkõige hinnati seda uut tüüpi lähenemise tõttu kirjandusele ja see pälvis Eesti Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali proosaauhinna. Raamatut saatis ka suur müügiedu. TEOSED Yuppiejumal (1999) Romaan on paras kompott ühest, teisest ja kolmandast ­ konkreetsest reaalruumist, pajatusest, argimütoloogiast, müstikast ja edevusest. "Yuppiejumalas" on tal lühikesed ja hästi lühikesed laused, mõnikord on lauses vaid üks sõna. Mõnikord on sekka ka inglis- ja saksakeelset teksti, mida ei tõlgita. Yuppie ise on aga "young and ambitious professional person esp one working in a city". See sõna on sageli kasutusel halvustavas tähenduses. Kenderi uues romaanis kirjeldatakse reklaamindusega seotud yuppie'sid

Kirjandus → Kirjandus
12 allalaadimist
thumbnail
20
xlsx

Toiduainete kilohinnad

Maitseroheliste kilohinn kaup ühik ühiku hind tüümian adzika (terav) kg 2,73 petersell aerosoolõli kg 2,77 basiilik ahvena filee kg 6,24 till ananassikonserv kg 1,41 frillis ansoovis kg 5,6 rosmariin apelsin kg 1,04 mint apelsini marmelaad kg 2,42 meliss aprikoosid kuivatatud kg 3,9 lehtsalat aprikoosikompott kg 2,34 murulauk aprikoosimarmelaad kg 2,2 rukola Aqua lauavesi pdl 0,32 spinat astelpaju kg 4,96 oregano avokaado kg 3,69 spinat baklazaan kg 1 balsamico (pals...

Logistika → Laomajandus
20 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Prantsusmaa etikett

· Munatoite ­ omlett, munad vormikestes, keedetud munad kastmes. · Kalatoit ­ väikeste tükkidena keedetud või praetud, kastmes vm. · Soe või külm lihatoit vastava kastmega. · Aedviljatoit ­ soojad herned, aedoad, lillkapsas. · Salat ­ enamasti lehtsalat. Kastmeks enamasti oliivõli sidrunimahlaga. · Juust · Magustoit ­ tort, kook, puding või vorm. · Puuvili ­ kirsid, banaanid, viinamarjad või kompott. · Kohv Lõunasöögil on välja kujunend järgmine toidusedel: · Puljong või püreesupp lisanditega. · Kala keedetult või praetult, kartulite ja sobiva kastmega. · Liha ­ enamasti suurem praad või lind aedvilja ja kastmega. · Aedviljatoit ­ keedetud, praetud, hautatud, vorm. · Salat värsketest toorestest leht- või juurviljadest. Palju kasutatakse sellerit lehevarte või juurtena. · Juust · Magustoit · Puuvili · Kohv

Toit → Kokandus
27 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Rahvuspüha

isetehtud vormidega. Jõululeibade ahjust väljavõtmisel jälgiti, kas koorik on lahti või lõhki küpsenud või leib ilus. Kõik rikked märkisid, et perest on keegi lahkumas. Tänaste jõulutoitude loetelu on lõpmata pikk ja algab muidugi seaprae, hapukapsaste ja kartulitega, mille juurde kuulub kõrvitsa- või pohlasalat. Aga ka pasteet, verivorstid, sült, lihatarretised, sink, soolaheeringas või ka heeringarullid, täidetud munad, rosolje või kartulisalat, saiakesed, kringel, tort, kompott. Kindlasti on laual õunad, pähklid, eksootilised puuviljad (peamiselt mandariinid või apelsinid), aga ka kommi ja präänikuid. Erilise staatuse on säilitanud piparkoogid, mida ostetakse poest ja valmistatakse ise. Tänapäeval on võimalik valida erinevate vormide vahel, samuti on valida, kas teha suhkruvõõbad ise või osta poest. Jookideks morss ja mahlad, õlu, vahuvein, viimasel paaril aastakümnel ka glögi. Kuna

Kultuur-Kunst → Kultuur
1 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Prantsuse köök

* Soe või külm lihatoit (entrée) vastava kastmega. * Aedviljatoit (légume) ­ soojad herned, aedoad, lillkapsas, artisokk. Võib olla üleküpsetatud (gratin). * Salat (season) ­ enamasti lehtsalat, mille liike kasvatatakse palju. Kastmeks enamasti oliivõli sidrunimahlaga. * Juust (inglise toidusedelis antakse see pärast magustoitu). * Magustoit (entremets) ­ tort, kook, puding, suflee või vorm. * Puuvili (dessert) ­ kirsid, banaanid, viinamarjad või kompott. * Kohv Lõunasöögil on välja kujunend järgmine toidusedel: * Puljong (consommé) või püreesupp (potage) lisanditega. * Kala keedetult või praetult, kartulite ja sobiva kastmega. * Liha ­ enamasti suurem praad või lind aedvilja ja kastmega. * Aedviljatoit ­ keedetud, praetud, hautatud, vorm. * Salat värsketest toorestest leht- või juurviljadest. Palju kasutatakse sellerit lehevarte või juurtena. * Juust- Camembert'i juust, Roqueforti juust, parmesan jt.

Toit → Kodundus ja etikett
31 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Mille poolest on kasulikud puuviljad?

saada kätte vajalik A-, P- ja C-vitamiini kogus. Üldse on vitamiinide sisalduselt kirsid puuviljadest esikohal, kuid erinevad sorditi. Kirssides on suhteliselt palju foolhapet ja karotenoide. Eriti tähelepanu väärne on hapudes kirssides flavonoidide sisaldus, millest tuntumad on flavoonid ja rutiin. Just veresooni tugevdava P-vitamiini suure sisalduse järgi on kirsid kõrgelt hinnatud puuviljad. Turgutuseks ja raviks on head nii värsked kui ka kuivatatud marjad, samuti moos ja kompott. Viimasel ajal on kirssidest avastatud ka hulgani bioloogiliselt aktiivset kumariini ja oksükumariini, mis takistavad trombide tekkimist veresoontes. Mineraalsooladest on kirssidespõhiliselt kaaliumi-, fosfori- ja kaltsiumsoolasid, vähem naatriumi, magneesiumi, rauda ja mikroelemente. Enamik kirsissorte on suhkrurikkad, võrdselt on neis glükoosi ja fruktoosi. Kirsside maitseomadusi mõjutab mitmesugune orgaaniliste hapete sisaldus, kus domineerivaks on õunhape ja sidrunhape.

Keemia → Keemia
24 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Pagari praktiline töö 20.Mai – 21. Juuni 2013

Tartu Kutsehariduskeskus Toiduainete tehnoloogia osakond Pagari praktiline töö 20.Mai ­ 21. Juuni 2013 Iseseisev töö Tartu 2013 Sisejuhatus Praktikalised isiklikkud eesmärgid Minu eesmärk on see et ma saain teha pirukaid, küpsiseid isesisvalt , vahepeal ka küsida abi kui vaja on. Sain palju kogemusi praktikaajal . Kus ma töötan seal ma koristan ka ise enda eest . Toiduhügieeni kasutasin ka , nt enne kui tulen pesen käed ära , vahetan riided ära , koristan enda eest ära. Pagari töökojas praktilise arvestuslikku tööna valmistasin : Väikesai-Harjusai Väikesai (pärmi-lehttaigen) Viinisai Küpsis-Lehe-juustu Viinisai Pärmi-lehttaigen Tooraine koguse arvestus: 25tk Tooraine Taigen Täidis Vormimine Kihistus(zelee) Nisujahu 550 0,625 0,062+0,062 Pres...

Toit → Pagar-kondiiter
34 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Prantsuse köök

kastmes. 3. Kalatoit ­ väikeste tükkidena keedetud või praetud, kastmes vm. 4. Soe või külm lihatoit (entrée) vastava kastmega. 5. Aedviljatoit (légume) ­ soojad herned, aedoad, lillkapsas, artisokk. 6. Salat (season) ­ enamasti lehtsalat, mille liike kasvatatakse palju. Kastmeks enamasti oliivõli sidrunimahlaga. 7. Juust 8. Magustoit (entremets) ­ tort, kook, puding, suflee või vorm. 9. Puuvili (dessert) ­ kirsid, banaanid, viinamarjad või kompott. 10. Kohv Kell 17.00­18.00 antav lõuna (diner). 1. Puljong (consommé) või püreesupp (potage) lisanditega. 2. Kala keedetult või praetult, kartulite ja sobiva kastmega. 3. Liha ­ enamasti suurem praad või lind aedvilja ja kastmega. 4. Aedviljatoit ­ keedetud, praetud, hautatud, vorm. 5. Salat värsketest toorestest leht- või juurviljadest. Palju kasutatakse sellerit lehevarte või juurtena. 6. Juust- Camembert'i juust, Roqueforti

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
59 allalaadimist
thumbnail
44
pdf

Töölehed 1. klassile

SIIN EI OLE, SIIN EI OLE. VAATA, PALL ON SIIN! TÖÖLEHT 6. PUUVILJAD Töölehed 4­5aastastele NEED ON PLOOMID. PLOOMID ON SINISED. NEED ON ÕUNAD. ÕUNAD ON PUNASED. NEED ON PIRNID. PIRNID ON ROHELISED. NEED ON VIRSIKUD. VIRSIKUD ON KOLLASED. NEED ON APELSINID. APELSINID ON KA KOLLASED. MULLE MAITSEB MOOS. MULLE MAITSEB MAHL. MULLE MAITSEB JOGURT. MULLE MAITSEB KOMPOTT. TÖÖLEHT 7. AEG Töölehed 4­5aastastele KOER KOERAD HIIR HIIRED KASS KASSID TUVI TUVID KARU KARUD ORAV ORAVAD VARES VARESED TERE HOMMIKUST, MA ÄRKAN JUBA. TERE, TÄNA ON ILUS PÄEV HEAD ÕHTUT, MA LÄHEN KOJU. HEAD ÖÖD, MA LÄHEN MAGAMA. PESEN JALAD, PESEN KÄED, MIDAGI EI MUSTAKS JÄÄ. PAJU SEEPI, VETT ON VAJA,

Eesti keel → Akadeemilise kirjutamise...
333 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Toiduainete koostise tabelid

118. Pannkoogid (2 õhukest) kohupiimaga 200/15 30 36 60 705 119. Kohupiim hapukoorega suhkruga 185 20 36 19 496 120. Kohupiimasegu rosinatega 100 20 30 25 464 121. Rosinatega kohupiimakreem 100 9 6 31 240 122. Õunakissell, õunakompott 200 0 0 35 145 123. Kakaokissell 200 1 1 29 132 124. Kompott värsketest puuviljadest 200 0.4 0 36.4 150 125. Sidruni, apelsini tarretis 200 0.2 0 33.6 139 126. Mannavaht õuntest 110 2 0.1 24 108 127. Vanilje-koorekreem 100 1 14 22 231 128. Plombiir.kohvikus150g 100 3.2 15 20.8 227 129. Piimajäätis 100 3.2 3.5 21.3 126 130

Bioloogia → Bioloogia
36 allalaadimist
thumbnail
13
docx

Eritoitumine

Kasulikud taimeõlid. Rasvarühma kuuluvad searasv, margariin, hapukoor, majonees, pähklid, taimeõli, või, rõõskkoor, sultatud juust, mandlid. Joogid Parim janu korral on vesi Mahl lahjendada veega Kohvi ja tee maitsestamiseks magusained Karastusjookidest light-joogid Nõuanded Soola kuni 5g päevas Harjuda magedamate toitudega Magusast sobivad marjad, puuviljad Dieetmagustoidud, harva kissell, terretis, kompott Diabeetikute maiustused, ei sobi igapäevaselt, sest rasvarikkad Lubatud väikesed suhkrukogused 20-30g päevas Magusaineid v.a. suhkur kasutada kuni 40 g, korraga mitte üle 10 g. Rohke rasva vältimine on veel tähtsam kui rohke suhkru vältimine. Ksülitool mõjutab veresuhkrut. Veresuhkrut mittetõstvad magusained on aspartaam, atsesulfaam K, tsüklamaat, sahhariin II tüüp ­ isuliinist sõltumatu diabeet

Toit → Toitumisõpetus
43 allalaadimist
thumbnail
29
xls

Olulised tabelid häälikuõpetuses

dzemm kusett kabinet barett kassett toos doos dziip brosüür sigaret brünett kusett tuur duur dzungel tsempion taburet brikett zilett pool bool dzuudo tsello kotlet blankett maskott poor boor dzemper tsekk paharet ballett marionett tokk dokk pidzaama tsehh pankrot bukett kompott puur buur Tsiili liliput tualett omlett pall ball dziinid tsarter laatsaret parkett tablett pass bass dzäss klatsima trompet plokk blokk dzentelmen tsatsa kild gild bridz kautsuk kong gong

Eesti keel → Eesti keel
27 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Prantsuse köök referaat

· Aedviljatoit (légume) ­ soojad herned, aedoad, lillkapsas, artisokk. Võib olla üleküpsetatud (gratin). · Salat (season) ­ enamasti lehtsalat, mille liike kasvatatakse palju. Kastmeks enamasti oliivõli sidrunimahlaga. · Juust ­ (inglise toidusedelis antakse see pärast magustoitu). · Magustoit (entremets) ­ tort, kook, puding, suflee või vorm. · Puuvili (dessert) ­ kirsid, banaanid, viinamarjad või kompott. · Kohv Lõunasöögil (diner) kell 17.00-1800 on välja kujunend järgmine toidusedel: · Puljong ­ (consommé) või püreesupp (potage) lisanditega. · Kala ­ keedetult või praetult, kartulite ja sobiva kastmega. · Liha ­ enamasti suurem praad või lind aedvilja ja kastmega. · Aedviljatoit ­ keedetud, praetud, hautatud, vorm. · Salat ­ värskest toorest lehtköögiviljast või juurviljadest. Palju kasutatakse vars- ja juursellerit.

Kirjandus → Kirjandus
42 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Kepsud, väntvõll, kolvid

(allaüles), minutis seega 30000 tolli, tunnikiiruseks annab see 46 km/h, 4tollise kolvikäigu puhul oleks kiirus juba 61 km/h, mida polekski nagu eriti palju, kuid see on keskmine kiirus maksimumkiirus on palju suurem ning vahepeal peab kolb ka suunda muutma. Näiteks kui auto liiguks ühel hetkel kiirusega 61 km/h ja sajandiksekund hiljem sama kiiresti vastassuunas, oleks selles autos tõenäoliselt reisijate asemel kompott. Järelikult satuvad komponendid eriti kepsud, aga ka väntvõll kolvikäigu pikenedes ja pöörete suurenedes kasvava koormuse alla ning suureneb ka suunamuutmisel ületatav inerts. Seepärast ongi suuremad mootorid, näiteks bigblockid (kolvikäik taval. üle 4 tolli), üldiselt vähem pööretelembesed kui näiteks smallblockid (kolvikäik alla 4 tolli). Samas pole see iseenesest

Varia → Kategoriseerimata
126 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Kollokvium III 1.17-1.23 kõik

Analoogiline v'ide peab paika ka vasakpoole piirväärtuse ja ka kahepoolse piirväärtuse korral. Tõestus. Eelduses, et eksisteerib sisaldub vaikimisi, et Olgu suurus selline, et . Vaatleme abifunktsioone: ja . Ning nendest järeldub, et , kusjuures . Et , siis funktsioonid F(x) ja G(x) rahuldavad Cauchy teoreemi eeldusi ning kehtib väide: . Vasakpoolse piirväärtusega analoogselt: (kirjutan ümber sama aint a-) Niiet kui on täidetud see sama tingimuste kompott ja kehtivad sellised piirväärtused ja eksisteerib , siis kehtib võrdus . N. N. 1.18.Taylori polünoom. Olgu y=Pn(x) n-järku vektorruum, kus baasiks on {1, x-a, (x-a)2,...,(x-a)n} . Leian kordajad Ck: Pn(a)=C0 . Diferentseerides mõlemaid pooli, saame, et . Analoogilist mõttekäiku jätkates jõuame tulemuseni: N. P2(x)=x2+x-7 [P2(x)=5+7/1!(x-3)+2/2!(x-3)2] 1.19. Taylori valem. Kui funktsioon f(x) on kohal a diferentseeruv n-korda, siis on võimalik funktsioonile seada

Matemaatika → Matemaatiline analüüs
53 allalaadimist
thumbnail
8
doc

11 klassi tasemetöö

(õp lk 179, 197 ja 199) Koondlaused on sellised lihtlaused, milles on korduvaid sama funktsiooniga lauseliikmeid. Nii võib koondlauses olla kaks või enam alust, sihitist, määrust, öeldistäidet, täiendit või öeldist. Korduvad lauseliikmed on rinnastatud, see tähendab ühendatud kas koma või sidesõnaga. Koondlause liikmete puhul ei pea nende samasisulisi osi kordama. Isa ostis turult piima, juustu, leiba ja saia. Maasika-, pirni-, õuna- ja kirsi kompott. 5. Üte(õp lk 178 ja 197) Üttega väljendatakse lauses seda, kelle poole pöördutakse. (Mart, too pliiats siia). Üte eraldatakse ülejäänud lausest komadega. Üte on alati nimetavas käändes ja selle järgi saab ütet eristada lisandist. 6. Kõrvallause, pealause.(õp lk (k.l)181,186,202 ja 203.(p.l) 180 ja 202) Kõrvallause algab üldjuhul alistava sõnaga (et, kes, mis, kui, kuhu, kuna, kas jt): Kati kuulis, et karul on kurb meel

Eesti keel → Eesti keel
165 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Suusad

170 35-49 33-47 60-76 180 47-63 44-60 70-85 185 50-66 48-63 190 55-71 53-68 195 58-75 55-72 Üle 78 200 67-85 65-82 205 70-89 68-86 210 75-95 72-92 Kokkuvõte Suusatamine on tegevus, mis on läbi ajaloo üha rohkem harrastajaid leidnud ning suusad ise on kogu aeg edasi arenenud. Algul olid need vaid puuplangud ja nüüdseks on suusk keerulise ehitusega erinevatest materjalidest koosnev kompott, mille täiustamise ja paremaks muutmisega tegeletakse iga päev. Kui varem võis inimene endale ise lihtsasti suusad valmistada, siis tänapäeval ei teagi paljud, mis materjale suuskade valmistamiseks on kasutatud, veel vähem seda, kuidas neist üldse selline lõpp-produkt nagu suusk tehakse. Kasutatud kirjandus 1. Kasutamise kuupäev: 16. Aprill 2011. a., allikas Madehow: http://www.madehow.com/Volume-2/Ski.html 2

Materjaliteadus → Orgaanilised...
12 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Türgi

Referaat Türgi Türgi Vabariik on riik, mille territoorium asub nii Euroopas kui ka Edela-Aasias. Aasia- osa nimetatakse Anatooliaks. Tähtsama osa riigist moodustab Musta mere ja Vahemere vahele jääv Väike-Aasia poolsaar. Türgi piirneb idast Gruusia, Armeenia, Aserbaidzaani ja Iraaniga, lõunast Iraagi ja Süüriaga ning läänest Egeuse mere ning Kreeka ja Bulgaariaga. Rahvastiku tihedus Asustus on tihedam lääne- ja põhjarannikul (umbes 200 inimest ruutkilomeetri kohta), hõredaim Ida-Anatoolias (umbes 25 inimest ruutkilomeetri kohta). [redigeeri] Demograafilised näitajad Rahvastiku juurdekasv (2004. aastal 1,13%) on olnud kiire peamiselt tänu suurele sündimusele (17 sündi 1000 elaniku kohta; 6 surma 1000 elaniku kohta). Keskmine eluiga on 72 aastat (2004; meestel 70 aastat, naistel 74 aastat). [redigeeri] Rahvuslik koosseis Põhiosa (kuni 80%) elanikkonnast moodustavad türklased. Suurim vähemusrahvus (kuni 20%) on Türgi ida- ja kaguo...

Psühholoogia → Psühholoogia
21 allalaadimist
thumbnail
12
pdf

Pragmatism

PRAGMATISM Pragmatism (kr pragma ‘tegu, tegutsemine’) pärineb USAst, kus ta tekkis 19. sajandi 70. aastatel. Pragmatismi nimetatakse ka ameerikalikuks filosoofiaks, sest see väljendab teoreetilisel tasandil miljonite ameeriklaste tegelikku ellusuhtumist. Pragmatismi rajas USA filosoof ja loogik Charles Sanders Peirce (1839–1914), kelle teosed ei leidnud paraku kõlapinda. USA psühholoog ja filosoof William James (1842–1910) oli see, kes populariseeris pragmatismi seisukohti ning tegi nii uue filosoofia kui ka Peirce’i nime kuulsaks. Ühel heal päeval avastas aga Peirce, et see, mida James nimetas pragmatismiks, ei olnud üldse enam see, millega tema nõustunuks. Nii nimetaski Peirce 1905. aastal selge vahetegemise eesmärgiga oma arusaama ümber pragmatitsismiks (ingl pragmaticism). Terminit pragmaatiline usk (sks pragmatischer Glaube) võib kohata juba saksa filosoofil Immanuel Kantil, kes väitis, et mõnes olukorras, kui teadmisi pole, tuleb...

Ajalugu → Ajalugu
16 allalaadimist
thumbnail
130
ppt

Eesti keele ajalugu ja murded

• merendus: ankur, kiil, madrus, pootsman, praam • adverbid: just, topelt, väärt Rootsi laenud (13. saj– ...; 16.–17. saj; 105–148 tüve) • eestirootsi ja riigirootsi laenud • riik, ühiskond: kroonu, riik, lään • merendus: hiivama, iil, kuunar, loovima, räim, hauskar, seilama • olme: tasku, tünder, pagar, puldan, käru, mark (raha- ja kaaluühik) • usund: näkk, kratt, tont • kokandus (← kokaraamat 1781): biskviit, filee, kastrul, kompott, kotlet, kreem, grillima, puljong, raguu, seller, tort, želee, frikadell • muu: väärt, plika, iil, kriim, karbus ‘talvemüts’ Arvsõnade kujunemine Lms algkeel soome eesti võru • *ükte yksi üks ütś • *kakta kaksi kaks katś • *kolme kolme kolm kolm • *neljä neljä neli neli • *viite viisi viis viiś • *kuute kuusi kuus kuuś • *seitsemä seitsemän seitse säidse

Eesti keel → Eesti keele ajalugu
23 allalaadimist
thumbnail
14
rtf

Eritoitumine

6. Rasvarühm. Rasvast loobuda ei tohi. Kasulikud taimeõlid. Rasvarühma kuuluvad searasv, margariin, hapukoor, majonees, pähklid, taimeõli, või, rõõskkoor, sultatud juust, mandlid. Joogid Parim janu korral on vesi Mahl lahjendada veega Kohvi ja tee maitsestamiseks magusained Karastusjookidest light-joogid Nõuanded Soola kuni 5g päevas Harjuda magedamate toitudega Magusast sobivad marjad, puuviljad Dieetmagustoidud, harva kissell, terretis, kompott Diabeetikute maiustused, ei sobi igapäevaselt, sest rasvarikkad Lubatud väikesed suhkrukogused 20-30g päevas Magusaineid v.a. suhkur kasutada kuni 40 g, korraga mitte üle 10 g. Rohke rasva vältimine on veel tähtsam kui rohke suhkru vältimine. Ksülitool mõjutab veresuhkrut. Veresuhkrut mittetõstvad magusained on aspartaam, atsesulfaam K, tsüklamaat, sahhariin II tüüp ­ isuliinist sõltumatu diabeet

Toit → Toitumisõpetus
99 allalaadimist
thumbnail
30
doc

EESTI PULMA TRADITSIOONID

sajandi viimastest kümnenditest kuni Esimese maailmasõjani. Klimbisupp hakkas vahetuma frikadellisupiga ja lauale ilmusid rammuleem pirukaga. Põhilised söögid lõunalaual olid ikka sült, heeringas, ahjupraad, juurde keedeti kartulit, peeti ja kapsast. Varasemates pulmades järelrooga ehk magustoitu polnudki, kuid sajandivahetusel said tuntuks mitmed magustoidud, näiteks jõhvikakissell, riisipuder kisselliga, õunasupp ploomidaga, 20.sajandi teisel aastakümnel ka kompott. Munadest valmistati kauneid torte. Pulmajoogiks on aga läbi aegade olnud eelkõige õlu. Teiseks suhteliselt vanaks pulmajoogiks on viin. Varem joodi pruutpaari terviseks otse käest kätte antavast pudelist ja enne lonksuvõtmist öeldi tervitussõnad. 1900. aasta paiku tulid kasutusele napsiklaasid ja terviseviina joodi kohe pärast laulatust pulmamajja saabudes. Veini ja likööri hakati jõukamates peredes pakkuma 20.sajandi alguses. Alkoholivabadest jookidest hakati pakkuma

Ühiskond → Perekonnaõpetus
121 allalaadimist
thumbnail
31
docx

Toiduvalmistamise alused

o Ananass o Apelsin,mandariin o Virsik,nektariin,aprikoos o Kiivi o Banaan o Mango o Õun,pirn o Marjad Kompotid · Toorkompotid,keedetud kompotid · Värsked,kõlmutatud, konserveeritud puuviljad · Toorkompott o Pehme viljalihaga puuvili,marjad o Tükeldatakse, asetatakse serveerimisnõusse o Keedetakse siirup,valatakse kuumalt salatikomponetidele,jahutatakse · Keedetud kompott o Komponente keedetakse siirupis o Nõretatakse,siirup kurnatatakse ja jahutatakse o Komponendid serveerimisnõusse,peale jahutatud siirup Kisell,mage supp · Puuviljadest,marjadest,siirupidest,mahlast,veinist,piimast,leivast,köögiviljadest · Tihendamiseks tärklis o Segatatakse külmaveega o Korraga keeva vedeliku hulka,kuumutatakse segades keemiseni(ei keedeta) o Vedelad,poolvedelad ja paksud

Toit → Toitlustus
90 allalaadimist
thumbnail
34
docx

Uimastid ja sõltuvused

TARTU ÜLIKOOLI NARVA KOLLEDZ PEDAGOOGIKA JA PSÜHHOLOOGIA LEKTORAAT INIMESEÕPETUS P2NC.00.495 KONSPEKT ,,Uimastid ja sõltuvused" Kodutöö 4 Yulia Shipitsyna Juhataja: Marge Grauberg NARVA 2011 SISUKORD 1) SISSEJUHATUS..........................................................................................................3 2) LÜHIKE ÜLEVAADE UIMASTITEKASUTAMISE OLUKORRAST EESTIS...............4 3) UIMASTITE KASUTAMIST ALUSTAMISE PÕHJUSED..............................................5 4) NARKOOTIKUMIDE KASUTAMISE PÕHJUSED................................................6 5) TARBIMIST MÕ...

Inimeseõpetus → Inimeseõpetus
41 allalaadimist
thumbnail
13
docx

Kultuur, kõne ja mõtlemine

vaba mõttevoolu oma mõistete ja harjumuste kogumile [...] (Arnold, 1882, lk. x). Kultuur ehk tsivilisatsioon on laias etno-graafilises mõttes see kompleksne tervik, mis sisaldab teadmised, uskumused, kunsti, moraali, seadused, kombed ja kõik muud võimed ja harjumused, mille inimene on omandanud kui ühiskonna liige (Tylor, 1871, lk. 1) Kultuur kui keskkond: Kultuur on see osa keskkonnast, mille inimene on ise loonud ning millele ta peab ennast kohandama Kogu kompott: Kultuur on inimgrupi eriline eluviis. Saab eristada kolm kultuuri dimensiooni: (1) Kultuuri seesmine subjektiivne või psühholoogiline representatsioon, kaasa arvatud mõtlemine, tunded, teadmine, väärtused, hoiakud ja uskumused; (2) Käitumise dimensioon, kaasa arvatud teistega suhestumise viisid, erinevates kontekstides ja olukordades käitumise viisid, pidustused ja kohtumised, suhete mustrid jne.; (3) Kultuuri-elemendid või füüsikalised elemendid, mis

Kultuur-Kunst → Kultuur, kõne ja mõtlemine
145 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Toiduainete taimne toore - kordamisküsimused II tööks

Jõhvikad sisaldavad C-vitamiini, kaaliumi. Septembris valminud marju võib rabast korjata aastaringselt. Süüakse toorelt (suhkruga). Lisatakse küpsetistele (saiad, koogid). Jõhvikatest valmistatakse: keedist, zeleed, mahla, siirupit. Kasutatakse napsude maitsestamiseks 23. Metsamarjade (pohlad, murakad, mustikad, jõhvikad) kasutamisvõimalused. Mahlad Siirupid Moosid Keedis Kompott Sügavkülmutatud Toorelt 24. Suhkrupeedi olulisus, toiteväärtus. Suhkrupeedi juurikad sisaldavad keskmiselt: 16­20% suhkrut (sahharoosi), 22% kuivainet (põhiosa moodustab sahharoos - 75­80%) Suhkrusisaldus (%) suhkrupeedi juurika erinevates osades. Suhkrupeedist toodetav suhkur moodustab 30% maailma ja 98% Euroopa Liidu suhkrutoodangust. Suhkrutööstuse jäägid ­ leotatud ja pressitud peedilõigud ning melass on kasulik loomasööt. 25

Toit → Toiduained
45 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Kordamisküsimuste vastused

SÕLTUVUSKÄITUMINE PSP6019 Kordamisküsimused ja vastused sügis 2oo8 1. Uimastite tarbimise ajalugu maailmas... Emotsionaalse seisundi muutmiseks on läbi aastatuhandete kasutatud looduslikke aineid. Looduslike ainete (uimastite) kasutamine kui sotsiaalse suhtlemise traditsiooniline osa. Uimastite kasutamist kontrollisid religioossed rituaalid ja elamistavad. Sotsiaalselt kontrollitud uimasti kasutamine oli kultuuri lahutamatu osa. Vanas Egiptuses unimaguna piimmahl ( oopium) valu vaigistimiseks ja eufooria tekitajamiseks Lõuna-Ameerikas- kokapõõsa lehtede närimine väsimuse peletamiseks ja eufooria saavutamiseks Aafrika ida-osas ja Araabia poolsaarel khati närimine valu vaigistamiseks ja väsimuse peletamiseks Põhja-Ameerika ja Mehhikos indiaanlastel mehhiko kaktuse (peyote kaktuse) ja nö. maagiliste seente (psilo...

Psühholoogia → Sõltuvuskäitumine
135 allalaadimist
thumbnail
30
doc

Sissejuhatus autotehnikule

tolli, siis läbib ta ühe pöördega 2x3=6 tolli (alla-üles), minutis seega 30000 tolli, tunnikiiruseks annab see 46 km/h, 4-tollise kolvikäigu puhul oleks kiirus juba 61 km/h, mida polekski nagu eriti palju, kuid see on keskmine kiirus - maksimumkiirus on palju suurem ning vahepeal peab kolb ka suunda muutma. Näiteks kui auto liiguks ühel hetkel kiirusega 61 km/h ja sajandiksekund hiljem sama kiiresti vastassuunas, oleks selles autos tõenäoliselt reisijate asemel kompott. 18 Järelikult satuvad komponendid - eriti kepsud, aga ka väntvõll - kolvikäigu pikenedes ja pöörete suurenedes kasvava koormuse alla ning suureneb ka suunamuutmisel ületatav inerts. Seepärast ongi suuremad mootorid, näiteks big-blockid (kolvikäik taval. üle 4 tolli), üldiselt vähem pööretelembesed kui näiteks small-blockid (kolvikäik alla 4 tolli). Samas pole

Auto → Auto õpetus
114 allalaadimist
thumbnail
14
odt

Rahvakalender - referaat

isetehtud vormidega. Jõululeibade ahjust väljavõtmisel jälgiti, kas koorik on lahti või lõhki küpsenud või leib ilus. Kõik rikked märkisid, et perest on keegi lahkumas. Tänaste jõulutoitude loetelu on lõpmata pikk ja algab muidugi seaprae, hapukapsaste ja kartulitega, mille juurde kuulub kõrvitsa- või pohlasalat. Aga ka pasteet, verivorstid, sült, lihatarretised, sink, soolaheeringas või ka heeringarullid, täidetud munad, rosolje või kartulisalat, saiakesed, kringel, tort, kompott. Kindlasti on laual õunad, pähklid, eksootilised puuviljad (peamiselt mandariinid või apelsinid), aga ka kommi ja präänikuid. Erilise staatuse on säilitanud piparkoogid, mida ostetakse poest ja valmistatakse ise. Tänapäeval on võimalik valida erinevate vormide vahel, samuti on valida, kas teha suhkruvõõbad ise või osta poest. Jookideks morss ja mahlad, õlu, vahuvein, viimasel paaril aastakümnel ka glögi. Kuna maitsvat õlut on tänapäeval

Ajalugu → Ajalugu
24 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun