Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"kokka" - 79 õppematerjali

thumbnail
4
xlsx

Energiatabeli näidis

Toidu kalorsus Toidu nimetus: Toiduaine Kogus valgud rasvad süsivesikud nimetus retseptis (g) 100g retseptis 100g retseptis 100g retseptis 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 ...

Toit → Toitumisõpetus
11 allalaadimist
thumbnail
6
odt

Praktika Tähetorni Hotellis

Selles praktikas suurem huvi oli mull garneeringute vastu ja liha töötlemine ja ettevalmistamine. Hommikusöök pakkus ka palju huvitavat,nagu vaagna kaunistamine.Praktika koha see kord sain õpetaja Tiina Tambeti abil.Praktika mineku jaoks muretsesin praktika lepingu,siis koos õpetaja abiga sain ööbimis koha.Uurisime marsruuti praktika koha minekuks.Siis muidugi leppisime kokku praktika aja ja kooskõlastasime praktika andjaga.Mina omalt poolt võtsin kaasa kokka riided ja praktika päeviku ja muud vajalikud asjad. Ettevõtte praktika nimetus oli Tähetorni Hotell OÜ.See asus Tallinas Nõmme linnarajoonis.Etevõtte äriidee on toitlustada saabuvaid turiste.Tegutsemise eesmärk on pakkuda turistidele head ööbimis kohta ja mõnusad puhkust koos meeldiva söögielamusega. Tähetorni Hotellis on restooraan,baar,hommiku söök tubades.Hotelli restoraanis pakurakse Euroopa roogasid.Restooranis a“la carte teenindus

Toit → Kokk
14 allalaadimist
thumbnail
6
pdf

Köögi organisatsiooniline ülesehitus ja tööülesanded

Köögi organisatsiooniline ülesehitus ja tööülesanded Köökides töötavad inimesed esindavad oma eriala erinevaid ameteid. Töötajate ja juhtkonna tegevus ja töötamine moodustab terviku, mida nimetatakse suurköögi organisatsiooniks. Põhiline toiduvalmistamine köögis kuulub koka kompetentsi. Kokk toimib justkui rühmajuhina ning talle võib abiks olla teine kokk või köögiabiline. Toidu valmistamine on kaudne klienditeenindus. Köögiabilised, nõudepesijad ning lao abitöölised hoolitsevad tavaliselt eeltöötlus- ja nn hooldustööde, näiteks korrastustööde, eest. Ettekandjad ja portsjoneerijad hoolitsevad vahetu klienditeeninduse, toidu serveerimise, eest. (3;8-10) Iga toitlustusettevõte peab koostama oma vajadustele vastava köögi organisatsiooni ehk köögi brigaadi (kitchen brigade). Milliseks see kujuneb, sõltub köögi tüübist, füüsilistest võimalustest ja köögi meeskonna tehnilistest oskustest. Hästi ...

Toit → Köögi õpetus
20 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Ettevõttepraktika aruanne - Turkebab

eeltöötlusvõtetest ja kuumtöötlusvõtetest. 2. Praktikaettevõtte lühiiseloomustus Praktika kestis mul 3 nädalat Turkebabis. Praktika algas 5.08-25.08.2013, erineva kella ajal. Ettevõttepraktika toimus mul Turkebabis. Turkebab asub Tallinnas kaubamaja 6. Seal töötab kaks töötajat: Triinu kokk-teenindaja ja juhendaja Amita Kulina. Turkebabis valmistati toitu kohapeale. Turkebabisse mahub 20 inimest. 3. Praktika sisu ja töö osa 5.08 oli praktika koha tutvumine ja kokka abistamine. 6.08 ma tükeldasin juurvilju roogade jaoks. 7.08 valmistasin Türgi suppi. See oli minu jaoks uus. Hakkisin sibul peeneks. Purustasin küüslauku ja riivisin porgandi jämeda riiviga. Kuumutasin pannil või ja praadisin selles paar minutit sibulat, küüslauku ning porgandit. Lisasin pannile tomatipasta, segasin läbi ja praadisin veel umbes minut. Kala peale puljong, lisasin loputatud läätsed ja tükeldatud kartuli. Lisasin ka loorberilehte ja sidrunimahla

Muu → Praktika aruanne
31 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Avalduse näidis - kandideerimine

Karu Juhan Koera küla, Lamba vald 46 301, Lääne-Virumaa [email protected] 53535353 Hr Koit Hämarik AS Kuldne Kuu Näituse 247 10101 TALLINN Avaldus Lugesin Eesti Ekspressi tööpakkumiskuulutusest, et seoses töömahu suurenemisega vajate kokka. Olen töötanud kaks aastat Tikkri Pubis kokana ning oman väärtuslikke erialaseid teadmisi ja praktilist oskust. Käesoleva aasta jaanuaris läbisin Väike-Maarja Kutsekeskuses kutseeksami ja omandasin koka ja kondiitri kutsetunnistuse. Soovin kasutada oma teadmisi ja oskusi uues tööalases väljakutses, töötades Teie Aktsiaseltsis kokana. 08.03.2012 Lisa: CV 1 lehel 1 eks

Kirjandus → Kirjandus
133 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Motivatsioonikiri

Liina Põder Sepatee 20 Tallinn 45 678 Tel. 55555565 21.märts 2011 Lugupeetud Peep Peterson, Soovin kandideerida Teie poolt välja kuulutatud konkursil OÜ Scottland Yard Pub kokka leidmiseks. Informatsiooni Teie pakkumise kohta leidsin CV-Online`i kodulehelt. Leian, et minu eelnev hariduskäik ja töökogemus toetab täielikult minu kandideerimise põhjust. Haridus on hetkel omandamisel. Pean väga oluliseks elukestvat õpet, mis võimaldaks pidevalt olla kursis uute trendide ja suundadega antud valdkonnas. Õpingutega seoses olen omandanud vastavad erialased teamised kokanduses ja hügieenis ja teostanud reaalset praktikat ettevõttes. ...

Eesti keel → Eesti keel
229 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Praktika aruannnete täitmise analüüs

Praktikaaruanne Sisukord 1. Praktika ülesannete täitmise analüüs 1.1 Praktika kirjeldus Ettevõtte nimetus: OÜ Hansaliin , reisilaev ,,Star" Tööperiood ettevõttes: 18.02.2010-19.03.2010 Kogumahus 315 akadeemilist tundi Ettevõtte tegevusala: · Toitlustus · Meelelahutus · Majutusteenus · Kaubandus teenus · Köögis töötas korraga 10 kokka, nende ülesanneteks oli kohvikusse, restorani, rootsi lauda ja messi (meeskonna söökla) toidu valmistamine. Messi tegi süüa üks kokk. · Rootsi lauda ja kohvikusse tegid süüa 6 kokka. · Töö toimus vahetustega. 2 nädalat järjest oli üks vahetus tööl ja järgmised 2 nädalat järjest oli teine vahetus tööl. · Klientideks olid reisijad. · Igapäevaselt valmistati toitu 150 portsjoni kaupa. · Tallinn á la carte asub 8

Muu → Praktika aruanne
158 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Päikesekuninga õukond

kuningalossid olid jäänud ebamugavaiks ja vanamoodsaiks. Ta lasi ehitada Pariisist 18 km kaugusele Versailles'sse uue lossi, kuhu kolis 1682. a kogu õukonnaga ning kuhu kuningad ja õukond jäid enam kui 100-ks aastaks, eemaldudes nii oma pealinnast ja rahvast. Versaille' lossi ehitati 20 a. Lossis oli üle 2000 ruumi, aga sinna pidi mahtuma üle 20 000 õukondlase, rääkimata teenindavast personalist. Igal õukondlasel olid ju veel teenrid ja teenijannad; lisaks veel 338 kokka, 48 arsti, 125 lauljat, 74 preestrit jpt. Õukonda kuulunud aadlikud kandsid tavaliselt kõlavaid tiitleid, said kõrget tasu, kuid täitsid vaid tühiseid kohustusi. Oma kuningaga magasid paljud õukonna tähtsamad aukandjad isegi ühes ruumis, et saaks hommikul kuningale sõrmeloputustopsi ulatada, sukki aidata jalga tõmmata jms. Versaille oli sel ajal Prantsusmaa keskpunkt. Kui sind polnud õukonnas, ei olnud sind olemaski. Kuningas armastas meeletult toredust ja luksust

Ajalugu → Ajalugu
2 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Köökides kasutatavad puhastusained

Efektiivne ja ökonoomne geel kõrbenud rasva eemaldamiseks pliitidelt, grillidelt, pannidelt, fritüüridelt. Desinfitseerimisvahend MAC 934 Kasutatakse nõude käsitsi pesemiseks, tööpindade (lõikelauad, liharaiumispakud jne.), tööriistade ja seadmete detailide käsitsi puhastamiseks, et hävitada baktereid. Samuti võib kasutada külmikute puhastamiseks. Vedelseep Nagu te teate peab olema puhas mitte ainult köök aga kokka käed kaa! Selle jaoks kasutatakse vedelat seepi. Kasutatakse nii käte kui kogu keha pesemiseks. Infoallikad · www.kemitek.ee Aitähh tähelepanu eest!

Toit → Köögi õpetus
8 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Essee Margaret Thatcherist

majanduslikult heal järjel. Enne parlamendi liikmeks saamist oli Thatcher hoopis teisel alal. Kuna ta oli omandanud Oxfordi ülikoolis keemiku hariduse, siis töötas ta keemikuna firmades, kus ta aitas välja töötada võimalusi jäätise säilitamiseks. Samuti näitas Thatcheri nö inimlikkust ka see, et peaministriks olemine ei takistanud tal (võimalusel) iga päev oma abikaasale ja/või kontoriministritele süüa tegemast. Oma isiklikku kokka tal ei olnud. Thatcher on öelnud : ,,Iga naine, kes mõistab majapidamise juhtimisel esinevaid probleeme, saab aru ka neist probleemidest, mis tekivad riigi juhtimisel." Üks teadaolevaid jutte, mis Margareti kohta liiguvad on ka tema kurikuulus käekott. Mina kuulsin seda lugu oma vanematelt. Väidetavalt oli Margaretil enamikel sündmustel kaasas täpselt see üks sama kott, mida ta siis kasutas nii tähtsate riigipaberite hoidmiseks,

Ajalugu → Ajalugu
5 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Referaat Scoutspataljonist

rahvusvahelistel õppustel, esindades Eestit NATOs teiste liikmesriikidega võrdse partnerina. Scoutspataljoni põhiülesanneteks on: · Reservüksuste ettevalmistamine ajateenijate väljaõppe kaudu · Väljaõppe administratiivne ja tagalatoetus · Sõjaaja ja reservüksuste formeerimise ettevalmistamine ja läbiviimine · Luureinformatsiooni kogumine ning selle töötlemine ja analüüsimine Scoutspataljoni ülem on alates 2006. aastast major Aivar Kokka. Pataljoni ülem aastatel 2005 - 2006 oli kolonelleitnant Indrek Sirel. Pataljoni ülem aastatel 2001 - 2004 oli kolonelleitnant Artur Tiganik. Scoutspataljoni kõikide allüksuste, nii jalaväekompanii, staabi- ja tagalakompanii kui ka lahingutoetuskompanii prioriteedid on eelkõige erialaste- ja lahinguliste oskuste arendamine, kuid ka füüsiline ettevalmistus ja keeleõpe. AJALUGU 1918. aasta novembris tuli noorena Ameerikasse rännanud ja seal jõukaks saanud

Sõjandus → Riigikaitse
18 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Koka aruanne - Vid TÜ „Siberi Troika”

06.2011. Praktika maht: 200 tundi. Praktika peamisteks ülesanneteks oli igapäevane köögi töö: tooraine ettevalmistamine, tükeldamine, päevaprae, suupistete ja puuvilja valikute valmistamine, menüü koostamine, kuupäeva kleepsude vahetamine, koristamine, praadimine jm. Kui antud töö lõpetasin ja kohe uut tööd mulle ei antud siis võisin vahepeal käija ka viieminutilistel kohvipausidel ning ettenähtud oli ka pooletunnine lõunapaus. Köögis oli tavaliselt minuga kokku 2 kokka, ma sain kõigiga hästi läbi, konflikte ei tekkinud nelja nädala jooksul mitte ühtegi arvan, et põhjus oli ka selles, et kõik kokad olid väga abivalmis, seltsivad ja sõbralikud inimesed, aitasid kohe kui midagi küsisin ja suhtlesid ka palju. Minu juhendaja Artjom oli sammuti väga tore inimene, iga töö alguses näitas mulle ette kuidas midagi tegema peab, õppisin tema pealt väga palju. Köögis mängis meil igapäev raadio, sest kõigile meeldis muusika

Toit → Kokandus
45 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Louis XIV

Tema lossis (versailles) oli hiilgav õukonna elu. Seal olid aadlikud kogu Prantsusmaalt. Aadlikule oli väga oluline olla õukonnas, seal oli suuremad võimalused karjääri tegemiseks. Louis XIV kutsuti Päikesekuningaks. Valitsejad hakkasid huvituma kunstist ja kirjandusest. Tema ajal hakati valmistama jäätist ja vahuveini. Louis XIV sõjad nõudsid palju raha. Versailles loss - Lossi ehitati 20 aastat , 200 ruumi, 20 000 õukondlast , 338 kokka,48 arsti , 125 lauljat, 74 preestrit . lossis oli hiilgav õukonna elu. Versailles sai kuulsaks üle kogu euroopa , olles eeskujuks paljudele kuningakodadele. Prantsuse keel asendati ametlikuks peetud Ladina keelega.Seal olid aadlikud kogu Prantsusmaalt. Aadlikule oli väga oluline olla õukonnas, seal oli suuremad võimalused karjääri tegemiseks. Euroopa köögikunsti paljud oskused on pärit Päikesekuninga kojast.

Ajalugu → Ajalugu
5 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Antiikolümpiamängud

see ka piiras võistlejate arvu. Jooksuvõistlustele eelnesid ka eeljooksud, mõnikord ka isegi vahejooksud. Viiendal päeval oli autasustamine ning pidusöök. Võitjatele pandi pähe õlipuuokstest pärjad, mis olid lõigatud pühamu juurest kasvavast hiiest ning vahepea seoti võitjate käe ümber ka punane pael. Võitjal oli õigus süüdata olümpiatuli Zeusi templi altaril. 3.-kordsele võitjale püstitati Olümpiasse elusuurune pronksbüst. 1.olümpiavõitjaks peetakse Elisest pärit kokka Koroibost. Esimestel mängudel võisteldi ainult ühel spordialal ja selleks oli staadionijooks. Alguses võisid osaleda ainult ülikud, kuna neil oli rohkem aega treenimiseks, aga hiljem hakati toetama ka lihtrahvastest andekaid sportlasi. Mõnedel võistlejatel oli võimalus teenida võitude eest raha, aga samas pidi mõni kuulus sportlane maksma stardiraha. Antiikolümpiamängud lõpetas see, kui ristiusk sai Rooma impeeriumi ametlikuks usuks. Antiikaja kuulsamaiks atleediks on peetud

Ajalugu → Ajalugu
3 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Versaille loss

Louis XIV peetakse ka Versaille lossi rajajaks. Suurejoonelist barokkstiilis lossi ehitamist juhtis Louise Le Vau, hiljem Jules Hardoin-Mansart. Lossi ümber oleva maastiku arhitekt oli André Le Nôtre. Kunagi oli lossipargi pindala üle 8000 ha, kuid nüüdseks on seda vähendatud 700 hektarile. Lossis oli üle 2000 ruumi, kuhu pidi mahtuma üle 20 000 õukondlase ja suur hulk teenindavat personali. Lisaks oli igal õukondlasel oma teenijad ja teenijannad. Veel elasid lossis ka 338 kokka, 48 arsti, 125 lauljat ja 74 preestrit. Õukonda kuulunud aadlikud kandsid tavaliselt kõlavaid tiitleid, said kõrget tasu, kuid täitsid vaid tühiseid kohustusi. Oma kuningaga magasid paljud õukonna tähtsamad aukandjad isegi ühes ruumis, et saaks hommikul kuningale sõrmeloputustopsi ulatada või aidata sukki jalga tõmmata. Elu uhkes Versailles’s oli väga kirev. Tihti toimusid seal peod, ballid ja teatrietendused, kuhu olid kutsutud kallite rõivastega mehed, keda kaunistasid

Ajalugu → Ajalugu
3 allalaadimist
thumbnail
16
ppt

Menüü ajalugu.

pearoad ning järelroad. Suurt tähelepanu pöörati toidu suurejoonelisele esitlemisele. Rooma kultuuri hääbumisega kaotas söömine oma kultuurilise tähenduse ja see hakkas taastuma alles keskajal kloostrites , mis olid põllumajanduse ja reisimise keskusteks. 1387. aastast on teada inglismaa kuningas Richard II suurejooneline õhtusöök .. Lõunasöök oli korraldatud 10 000 külalisele. Toitude valmisamiseks oli palgatud 300 kokka. Bankett oli 3-käiguline. Igale külalisele oli söömiseks kuivatatud leivast taldrik, ( mille soovi korral võis ära süüa), tass, lusikas ja salvrätt. Käikude vahel said külalised käsi pesta kaussides. Igal külalisel oli oma nuga kaasas. Ametlik struktuur hakkas välja kujunema Prantsusmaal, kuhu Karariina di Medici, tõi abielludes Henry II-ga väikse armee kokki ja teenindajaid. Samuti tõi palju tänepäeval rahvusvahelises

Toit → Kokandus
21 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Prantsuse kokad.

Caterina de Medici Caterina de Medicit (1519 1589, Prantsuse kuninga Henri II abikaasa) peetakse Prantsuse köögile kui sellisele alusepanijaks. Enne teda oli prantsuse kokakunst suuresti keskaegne: paksud lääged kastmed pidid varjama riknenud liha maitset, raskepärased toidud maitsesid magushapult ning teravamaitselisi vürtse peeti ülimateks delikatessideks. Kui Caterina Prantsusmaale tuli, tõi ta endaga kaasa mitu oma Firenze kokka, kes olid hästi kursis itaalia köögi peensustega; see oli märksa kergem ja õrnem kui prantsuse oma, ühtlasi oli see paremini tasakaalus, sest renessanss oli lisanud toitudele hulga kõige erinevamaid tervislikke köögivilju, mida ei peetud enam lihtsalt vaeste ninaesiseks. Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level

Toit → Toitumisõpetus
12 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Kerakala referaat

Kuigi kerakala söömine ja maitsemine on ohtlik, sellest räägitakse palju, leidub ikkagist neid, kes üritavad teha fugut litsentsita. Näiteks 2008. aastal tegi 30. eluaastates kokk kerakalast toitu ja selle käigus maitses ta kala maksa. Kokk kaotas mürgise maksa maitsemise tagajärjel teadvuse ja ta elutegevus peaaegu lakkas. Haiglasse toimetatud koka elu suudeti siiski päästa. Selle juhtumi puhul ei saanud kokka trahvida, kuna ta ei kahjustanud mitte kedagi peale iseenda. Samuti sattusid 2009. aastal seitse jaapanlast haiglasse peale kerakala söömist. Seitse meest tellisid endale tooreid mereande ja grillitud kerakala. Sööjatel tekkis üsna kiiresti kätes-jalgades tundetus, hingamisraskused ning nad kaotasid teadvuse. Seetõttu soovitatakse alati kindlaks teha, kas sellel toitlustusettevõttel on ikka kerakala serveerimise õigus.

Toit → Kokandus
7 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Luksushotellidest

Seevastu standardhotellis ei vaevu sulle keegi helistama.Muidugi on lukshotell väga suur ja lai mõiste, sest luksushotell Türgis ning luksushotell Prantsusmaal on kaks täiesti erinevat asja. Samuti see, et luksushotellis su kingad tasuta viksitakse või auto ära pargitakse on elementaarne. Aga üldiselt on kõigele lisaks ka täielik mugavus. Kõik on ööpärva ringselt kättesaadavad. Siin hulgas ma mõtlen nt kokka, kes on 24h kohal ainult sellepärast, et kellegil vüib tulla öösel kell kolm nälg. Lisaks kõigele sellele on üks suuremaid erinevus standard- ja luksushotellide vahel hind. Tänapäeval määrab see palju. Enamasti luksushotellides võib kohata väga rikkaid inimesi. Kas siis presidenti, peaministrit kui ka samas mõnda kuulsust. Üldiselt ei käi seal inimesed, kes ei saa endale seda lubada. Mõned inimesed on rahaliselt nii heal järjel, et suudavad isegi hotellis elada

Turism → Hotellimajandus
46 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Praktika aruanne: SAMURAI SUSHI OÜ

alkohol k.a. jaapani alkohoolsed joogid nagu nt magusad ploomi veinid. Tubakatooteid ei ole müügil. Joonis 1. Samurai Sushi logotüüp Kohvik asub Lasnamäel, aadress – Punane 48. Avatud on iga päev 11:00 kuni 23:00. Klient võib süüa toitu kohapeal, võib võtta ka kaasa; ettevõtte pakkub ka toidu kohaletoimetamist oma klientidele. Lauad võib ka eelnevalt broneerida. Töö kollektiiv on väike: juhataja, raamatupidaja, 4 kokka ja 2 administraatorit. Ühes vahetuses on tavaliselt kaks kokka ja üks teenindaja, töö käib graafiku alusel. 4 Kaupade käitlemine Kuna ettevõtte on väike, siis kõik kaupade käitlemisega seotud tegevused töötajad teevad ise, mingeid programme selleks kasutusel ei ole.    Tellimine: Kokkad ja administraator iga päeva hommikul vaatavad üle ülejäänud kaupa,

Majandus → Praktika
51 allalaadimist
thumbnail
10
rtf

Nimetu

Olemas olid laoruumid, kust saadi vajalikud toorained. Ettevalmistusruum, kus kooriti ja puhastati toorained nagu kartul ja porgand. Nõudepesuruum. Köökides olid olemas ahjud, pliidid, erinevad külmkapid (kalakülmkapp, piimakülmkapp, hommikusöögi külmkapp), marmiidid, potipesumasin, kaalud. Pubis oli veel fritrüür, teeninduslett. Esimesel päeval suunati mind restoranikööki, kus mulle tutvustati teisi töötajaid, kelleks olid kaks kokka. Mulle näidati kus miski asi asub ja kuidas töötab. Kokad töötasid vahetustega, pubi ja restorani peale oli kokku kaheksa kokka. Töögraafiku tegi peakokk aga kui kellelgi oli vaja vaba päeva siis tuldi üksteisele vastu ja asendati. Tavaliselt oli kaks koka köögis. Et hommikusööki ettevalmistada tuldi kohale kella kuuest. Selleks oli üks kokk ja teine saabus tööle kella kaheksast. Tavaliselt kestsid tööpäevad kella seitsmeni aga kui oli a la carte siis kella kaheteistkümneni

Toit → Kokk
21 allalaadimist
thumbnail
9
rtf

PRAKTIKA ARUANNE - Kokk

Olemas olid laoruumid, kust saadi vajalikud toorained. Ettevalmistusruum, kus kooriti ja puhastati toorained nagu kartul ja porgand. Nõudepesuruum. Köökides olid olemas ahjud, pliidid, erinevad külmkapid (kalakülmkapp, piimakülmkapp, hommikusöögi külmkapp), marmiidid, potipesumasin, kaalud. Pubis oli veel fritrüür, teeninduslett. Esimesel päeval suunati mind restoranikööki, kus mulle tutvustati teisi töötajaid, kelleks olid kaks kokka. Mulle näidati kus miski asi asub ja kuidas töötab. Kokad töötasid vahetustega, pubi ja restorani peale oli kokku kaheksa kokka. Töögraafiku tegi peakokk aga kui kellelgi oli vaja vaba päeva siis tuldi üksteisele vastu ja asendati. Tavaliselt oli kaks koka köögis. Et hommikusööki ettevalmistada tuldi kohale kella kuuest. Selleks oli üks kokk ja teine saabus tööle kella kaheksast. Tavaliselt kestsid tööpäevad kella seitsmeni aga kui oli a la carte siis kella kaheteistkümneni

Toit → Kokk
121 allalaadimist
thumbnail
5
docx

M. Traat

VALGAMAA KUTSEÕPPEKESKUS Kokka eriala III kursus Darja Grigorjeva Mats Traat Valga 2009 Nimi: Mats Traat sünniaeg ja -koht: 23. novembril 1936 Tartumaal Palupere vallas elukohad: Veikülas, Moskvas, Tallinnas. perekonnaseis: teadmata haridus: Lõpetas Vaeküla Põllumajanduse Mehhaniseerimise Tehnikumi, Moskvas Gorki-nimelise Kirjandusinstituudi ja kõrgemad filmilavastajate ja stenaristide kursused. töökohad: mõniaeg sovhoosis, toimetajana Tallinnfilmis. 1970. aastast töötab kutselise kirjanikuna. mida kirjutanud: romaanid, luulekogud, näidend, novellikogud. Looming Mats Traadi loomingut iseloomustab ideelis-kunstiline terviklikkus luules, proosas ja (filmi)dramaturgias. Traat kujutab eestlaste saatust eelkõige külaühiskonna ajaloo kaudu, jäädvustades inimese teisenemist muutuvas ajas. Mats Traadi loomingu missiooniks on protest argimadaluse vastu, inimese äratamine vaimsele elule. Rahvuslikku süvadi...

Kirjandus → Kirjandus
41 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Vana Eesti Rahvausund – Peko

"[2] [1] - https://et.wikipedia.org/wiki/Setumaa [2] Hagu, Paul. ,,Setu viljakusjumal Peko" . ,,Keel ja kirjandus 1975-03" lk 166-173 Peko austamisel on erinevates kultuurides palju paralleele. Pellon- Peko nime alla on kultus tuntud Soomes, Karjalas. Sealsest piirkonnast pole allikmaterjale palju, kuid näiteks 1933. aastal kuulis Martti Haavio sealselt runolauljalt lastemängu kohta, kus üle aia hüpates laulavad lapsed ,,Aian akka, pellon pekko. Viiburin venehan kokka."[3] Võib oletada, et see mis kunagi oli Peko riituses vereliisk on kadunud, kuid lastelaulu kujul veel elus. Paljud neist paralleelidest esinevad just piiriäärsetel aladele Venemaaga ning hõlmavad endast just küünaldega seotud rituaale. [3] Hagu, Paul. ,,Setu viljakusjumal Peko" . ,,Keel ja kirjandus 1975-03" lk 166-173 Kasutatud kirjandus: 1. Eisen, Matthias Johann. ,,Eesti mütoloogia". Tallinn: Mats, 1995 2. Hagu, Paul. ,,Setu viljakusjumal Peko"

Ajalugu → Eesti kultuuriajalugu
5 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Praktikaaruanne - Restoran Mezzo

aedvilja grillimine ja palju teisi kuum- ja külmtöödeldud toite. Töögraafik oli kokkadel selline, et pikk ja lühike nädal. Meie aga käisime esmaspäevast reedeni, kella 9.00-17.00. Köögitöö oli planeeritud väga hästi. Igal ühel oli oma ülesanne ja kõik teadsid täpselt seda mida tegid, nad tundsid oma ala ning neil tuli see kõik väga hästi välja. Köögis oli korraga 3 kokka. Hommikusöögi kokk oli umbes kuni kella neljani. Hommikust kella 10.00-24.00 oli veel 2 kokka. Üks oli kuumas köögis ja teine oli külmköögis. Hommikusöögi kokk hoolitses selle eest, et hommikusöögi buffet laud oleks alati toiduga kaetud ning ,et seal oleks kõik vajalik olemas. Veel tegi ta süüa ,,oma pere"-le ehk Aqva hotelsi töötajatele. Hommikusöögi kokad olid Kristiina ja Reet. Külmköögi kokk

Toit → Kokandus
304 allalaadimist
thumbnail
21
pdf

Pidulik õhtusöök

seminarideks, peielaudadeks ning pulmadeks. Majutus koosneb kuuest toast, magamiskohti kokku 13. Külalistemaja on lihtsasti leitav koht ka neile, kes pole varem seda külastanud, kuna ligipääs on viidatud ja tähistatud. Pidu saab toimuma 19.veebruaril kell 19.oo. 1 Kujundatud kutse Sündmuse planeerimine Ürituse korraldamiseks läheb vaja kolme teenindajat ning kahte kokka. Sündmuse toimimiseks teevad kokad ja teenindajad vajalikke ettevalmistusi juba eelneval päeval. Päev enne kontrollivad teenindajad, kas on olemas piisav kogus vajaminevaid mööbliesemeid, tarbeid ning sööginõusid. Kokad valmistavad ette eelneval päeval menüüs oleva vahepeala, kuna see peab tarretuma ööpäeva ning kontrollivad üle kauba, mida läheb vaja toidu valmistamiseks ja serveerimiseks tuleva ürituse jaoks. Peo

Toit → Toitlustus
11 allalaadimist
thumbnail
6
odt

Jaapani uuem kirjandus konspekt

10)Millal tekkisid waka-teemalised debatid? Milles oli debattide sisu? 17saj. lõpul hakkasid tavapoeedid õukonnaluuletajaid süüdistama pimesilmi traditsioonide aktsepteerimises. Hakati looma põhjapanevaid teooriaid Man`ysh`st. Üldjuhul liikus 18saj. keskel kui luulelise tegevus õukonnas loodud waka`lt tavaliste poeetide luulele. Tayaso Munetake ja Kada no Arimaro: 1742a palus Tayasu Kadal esitada oma arusaamad waka`st. Vastuseks essee Kokka hachiron. Arimaro: waka`l pole ei eetilist ega poliitilist väärtust. Tayasu, Kokka hachiron yogen: toetab luule poliitilist ja moraalset funktsiooni. Mõlemad leidsid, et waka on muutunud lihtsalt üheks lingvistiliseks vormiks. 11)Mida andis edasi paroodiline poeesia ja poeetika? Kibyshi (pildid ja jutt koos)- Nendes oli kyka, senry ja sharebon`i teravmeelsust ja huumorit. Algselt teemadering lõbustuskvartalite keskne, mingi aja pärast hakati pilama

Muu → Humanitaarteadused
26 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Praktika Tallinna Teeninduskooli Hostelis

f) Trepp ( 5-1 ) g ) Hommikusöögi saali koristus h) Hosteli Hommikusöögi koristus ja Mugavustega köögi koristus 2.2 Lisaülesanded olid : a) Suur puhastus 4ljanda ja 3lmanda korusse tubades b) 3-5 korusse koridorid c) Vahepeal abistasime kokka ,et asju tassida Saalist kööki 5 Numbritubade hoolduse praktika 2.3 Töövahendid ja nende kasutamisest Tolmuimeja( Vaipade pealt lahtine tolm ) , Mikrokiud lappid (roheline-tavaruumid,sinine-peeglid ja aknad , punane-sanitaaruumid ) , Mopid( Pesemine),Kühvlid(Prügi kokku korjamine),Põranda koristustarvik(Lahtise mustuse eemaldamine), Klaasi- ja Peegli lapp,Prügikotid,Õhu värskendi,

Turism → Eriala
24 allalaadimist
thumbnail
12
docx

SCOUTSPATALJON - REFERAAT

Sõjaaja ja reservüksuste formeerimise ettevalmistamine ja läbiviimine. Luureinformatsiooni kogumine ning selle töötlemine ja analüüsimine. Scoutspataljoni veebel on staabiveebel Meelis Piirsalu. Scoutspatajloni ülem on alates 2016. Aastast kolonelleitnant Tarmo Kundla. Pataljoni ülem aastatel 2013 ­ 2016 oli major Andrus Merilo. Pataljoni ülem aastatel 2009 ­ 2013 oli kolonelleitnant Vahur Karus. Pataljoni ülem aastatel 2006 ­ 2009 oli kolonel Aivar Kokka. Pataljoni ülem aastatel 2005 ­ 2006 oli kindralmajor Indrek Sirel. Pataljoni ülem aastatel 2001 ­ 2004 oli brigaadikindral Artur Tiganik. 2 Pataljoni koosseisus on: Pataljoni staap Staabi- ja tagalakompanii A-,B- ja C- jalaväekompanii Lahingutoetuskompanii Scoutspataljoni kõikide allüksuste, nii jalaväekompanii, staabi- ja tagalakompanii kui ka

Sõjandus → Riigikaitse
3 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Eaka hooldus praktika iseseisev töö

Öösel võib vaehst esineda aga täieliku uriini pidamatust. Selelst tulnevalt kasutab öösiti püksmähkmeid. SÖÖMINE Saab iseseisvalt söömisega hakkama, ei esine probleeme. Punktid: 1 Toidu valmistamine toimub kokka poolt. Kliendil punkte kokku: 5 Punktisumma 6 = kõrge, hinnatav on iseseisev, sõltumatu Punktisumma 0 = madal, hinnatav on täiesti sõltuv Kliendi punktisumma on kõrge, hinnatav on iseseisev, sõltumatu. 4. NORMAALSE VANANEMISEGA KAASUVATE MUUTUSTE MÕJU KLIENDI ELAMISTOIMNGTEGA TOIMETULEKULE 1. Kukkumise oht – klient väsib kiiremine pikemat vahemaad kõndides. Oma võimeid üle hinnates võib kukkuda, samuti võib esineda ootamatuid komistamisi ja tasakaalu häireid

Meditsiin → Õendus
131 allalaadimist
thumbnail
4
doc

"vanameeste näppaja" Mehis heinsaar

Ühel ilusal märtsihommikul. Tegelased: Tegevuspaik: Paranormaalsed nähtused: 1969. Tegelased: Tegevuspaik: Paranormaalsed nähtused: 1976. Tegelased: Tegevuspaik: Paranormaalsed nähtused: 1983. Tegelased: Tegevuspaik: Paranormaalsed nähtused: Tegelane läheb võlurite juurde tööle. Iga päev teeb võlureile süüa, aga palka ei saa ja söögi ostab ka veel oma raha eest. Suurem asi kokk ta pole, aga head kokka ju sellise lepinguga tõesti ei saa. Mingit võlukunsti ta ei õpi ja jutt lõpeb veel suurema jampsiga kui algas. Üllatumine Saadijärve ääres. Tegelased: Tegevuspaik: Paranormaalsed nähtused: Leträp. Tegelased: Tegevuspaik: Paranormaalsed nähtused: Kohtumine ajas. Tegelased: Tegevuspaik: Paranormaalsed nähtused:

Kirjandus → Kirjandus
197 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Kuningas Louis XIV-Päikese kuningas

kuningalossid aga olid jäänud ebamugavaiks ja vanamoodsaiks. Seetõttu lasi ta ehitada Pariisist 18 km kaugusele Versailles'sse uue lossi, kuhu kolis kogu oma õukonnaga ning kuhu kuningad ja õukond jäid enam kui 100-ks aastaks, eemaldudes nii oma pealinnast ja rahvast. Lossis, mis Versailles'sse ehitati oli üle 2000 ruumi, aga sinna pidi mahtuma üle 20 000 õukondlase, rääkimata teenindavast personalist. Igal õukondlasel aga olid veel teenrid ja teenijannad. Lisaks oli veel lossis 338 kokka, 48 arsti, 125 lauljat, 74 preestrit. Õukonda kuulunud aadlikud kandsid tavaliselt kõlavaid tiitleid, said kõrget tasu, kuid täitsid vaid tühiseid kohustusi. Oma kuningaga magasid paljud õukonna tähtsamad aukandjad isegi ühes ruumis, et saaks hommikul kuningale sõrmeloputustopsi ulatada ning sukki aidata jalga tõmmata. Versaille oli sel ajal Prantsusmaa keskpunkt. Väidetavalt arvati isegi nii, et kui sind polnud õukonnas, siis ei olnud sind olemaski

Ajalugu → Ajalugu
13 allalaadimist
thumbnail
19
doc

äriplaan

Osa raha küsime pangast äriplaani näitamise kaudu. Töökohustused, juhtimine, vastutus · Juhataja, kes koordineerib personaali tööd. · Ostujuht, tellib vajamineva tooraineid 12 · Koristajad, koristavad hoonet iga päev · Teenindajad, kes teenindavad kliente · Kokad, teevad süüa · Koka abi, aitab kokka köögis · Raamatupidaja, kontrollib arveid, pabereid, saadab kirju. Juhtimine: Juhataja koordineerib personali tööd, viskab aeg-ajalt silma peal nende tegevusel. On koolitamisvõimalused sellele ametile, kui ka muudele ametikohtadele. Antakse välja ka preemiaid hea töö eest , jõulude ajal. Raamatupidaja on vajalik sellepärast, et ta tegeleks saadud arvetega, planeerib kohtumisi, tegeleb rahandusasjadega. Vastutus:

Majandus → Majandus
868 allalaadimist
thumbnail
32
odt

Praktikaaruanne: Ojako puhke- ja koolituskeskus

Töötajad on seal praktikandid ja suvehooaja töötajad ning 7 täiskohaga töölist(kokk, neli teenindajat ja kaks töömeest). Koka põhiline töökeskkond on köök, kus ta korraldab töö ülesandeid. Koka tööks on tellimuste vastuvõtmine ja vormistamine, menüüde koostamine, muude dokumentide vormistamine vastavalt vajadusele, tooraine tellimine ja vastuvõtmine koos kvaliteedi kontrollimisega. Teenindajate põhi kohustusteks on teenindada kliente, katta laudu, pesta nõusid, aidata kokka kui vaja, koristada üleüldiselt hoovi peale üritusi, teha tubadele täielik koristus(vahetada voodipesu, wc koristada, vahetada käterätte), puhastada basseini ja purskkaevu, kütta saunu(tünnisaunad, tavalised saunad ja aurusaun) ja neid koristada, kasta lilli, ning aidata kliente kui neil mingi mure. Vahest kui mõni üritus kestab hommikuni, on teenindamine vahetustega. Kuna alati peab olema keegi klientide jaoks olemas kui neil on mõni küsimus või mõni soov

Turism → Turism
42 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Louis XIV.

ebamugavateks ja vanamoodsateks. · Louis XIV lasi ehitada Pariisist 18 km kaugusele Versailles'sse uue lossi, kuhu kolis 1682. a kogu õukonnaga ning kuhu kuningad ja õukond jäid enam kui 100-ks aastaks, eemaldudes nii oma pealinnast ja rahvast. · Versaille' lossi ehitati 20 a. Lossis oli üle 2000 ruumi, aga sinna pidi mahtuma üle 20 000 õukondlase, rääkimata teenindavast personalist. Igal õukondlasel olid ju veel teenrid ja teenijannad; lisaks veel 338 kokka, 48 arsti, 125 lauljat, 74 preestrit jpt. · Kuningas armastas meeletult luksust. Seetõttu andis ta tööd paljudele ehituskunstnikele, kujuritele, maalijatele. Õukonnas peeti ülal kirjanikke ja muusikuid. Pariisi rajati tähetorn, botaanikaaed, seati sisse raamatukogusid. Kuningas toetas Prantsuse Akadeemiat ja tegi palju kauni prantsuse keele toetuseks; keele reeglistamine viis õukonnakeele eristumisele lihtsa prantslase keelest.

Ajalugu → Ajalugu
7 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Abikoka praktika aruanne

köök lihtsalt kitsaks. 3.1Enesehinnang Minu tugevused ­ koolis omandatud teooria abil saan kergelt aru köögis toimuvatest toimingutest, tunnen huvi köögitöö vastu ja olen aktiivne. 5 Kuidas tulin toime - väga hästi tulin toime sest arusaamine on surepärane 5 Kokkulepetest ja kellaaegadest surepäraselt sest varem tõusin polnud probleeme 5 Mida peaks tegema teiseti mull kõik õigesti sest kokka kulasin väga hoolikalt5 Mina ka abstasin klassikaaslalseid koristada sest koos töö on parem ja kiiremini5 Minu töössesuhtumine positiivne sest väga suur huvi tööse 5 Hügieeni reegleid pidasin positiivselt sest ma kodus pidan ka hügieeni 5 Kokkuvõte Esimese kursuse praktika veetsin Mereakadeemias Harjumaal Tallinnas Ajavahemikus 26 aprill 2010kuni 06 juuni 2010. Praktikal olnud 6 nädala jooksul sain tegeleda toidukuum- ja külmtöötlemisega

Toit → Toiduvalmistamine
55 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Rasvlahustuvad vitamiinid

kalas, köögi-ja puuviljades. Nippe: · Kui taimeõli pannil tugevasti säriseb, läheb suur osa E-vitamiini kaotsi ja selle asemele tekivad kahjulikud hapendumisproduktid. Ärge praadige päevalille-, maisi- ja oliiviõli liiga kõrgel temperatuuril ja kaugem kui pool tundi. · Ärge hoidke õli valguse käes ja laste sel kibedaks tõmbuda: E- vitamiin kaob siis täielikult. Itaalia vanasõna ütleb: ,, Salatit peavad valmistama neli kokka: ihnuskoi, kes paneb äädikat, filosoof, kes lisab soola, kunstnik, kes valib värvid ja laristaja, kes paneb taimeõli." Küllap itaallased teadsid, et iga õlitilk andis neile uut elu-ja armujõudu. Itaalia salatikaste ,,Felicita" retsept: segage 70 grammi päevalilleõli, 120 grammi 9%-ilist äädikat, 10 grammi suhkurt ning maitse järgi musta pipart ja soola. E-vitamiini vaegus põhjustab lihasnõrkust, seksuaalfunktsiooni häireid, lastel aneemiat.

Keemia → Keemia
16 allalaadimist
thumbnail
8
doc

EESTI KIRJAKEELE KUJUNEMISLUGU

Poolilmaliku jutukirjanduse algus: 1740 „Wiis head jutto Ühhe Öppetaja ja usklikko Tallopoia wahhel”. Valgustusliku sisuga õpetlik-moraliseerivad raamatud, nt August Wilhelm Hupeli nädalakiri „Lühhike öppetus” (1766–1767) ja „Arsti Ramat” (1771). 1782 Friedrich Wilhelm Willmanni „Juttud ja Teggud” ning Friedrich Gustav Arweliuse „Üks Kaunis Jutto- ja Öppetusse-Ramat” – populaarsed rahvavalgustuslikud juturaamatud. 1781 esimene kokaraamat, „Köki ja Kokka Ramat”, mille on rootsi keelest tõlkinud Johan Lithander. 1821–1823; 1825 Otto Wilhelm Masingu „Marahwa Näddala-Leht”. 1813–1832 Johann Heinrich Rosenplänteri eesti keele ja kultuuri küsimustele pühendatud ajakiri „Beiträge zur genauern Kenntniß der ehstnischen Sprache” (20 numbrit). 1838 luuakse Õpetataud Eesti Selts – estofiile koondav kultuuriselts. Olulisemad keeleõpetused: 1732 Anton Thor Helle „Kurtzgefaßte Anweisung Zur Ehstnischen Sprache” –

Keeled → Keeleteadus
15 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Moos

1 Olustvere Teenindus ja Maamajanduskool Põllumajadus Lauri Luik Moos Referaat Olustvere 2015 2 Sisukord Moosi keetmise õpetus........................................................................................... 5 Moosikook............................................................................................................... 6 Näiteks: Piparmündimaitseline vaarika-sokolaaditort.............................................6 Fukntsionaalne moos.............................................................................................. 9 kokkuvõtte............................................................................................................ 11 moos on suhkrurikas marjadest või puuviljadest keedetud toorhoidis.Moosi säilitab kõige paremini suhkur.On olemas vaarika moos...

Toit → Kokandus
5 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Koka praktikaaruanne

reedest laupäevani kella 11.00-st kuni 01.00-ni. Praktika peamisteks ülesanneteks oli igapäevane köögi töö: tooraine ettevalmistamine, tükeldamine, päevaprae, suupistete ja puuvilja valikute valmistamine, kuupäeva kleepsude vahetamine, koristamine, praadimine jm. Kui antud töö lõpetasin ja kohe uut tööd mulle ei antud siis võisin vahepeal käija ka viieminutilistel kohvipausidel ning ettenähtud oli ka pooletunnine lõunapaus. Köögis oli tavaliselt minuga kokku viis kokka, ma sain kõigiga hästi läbi, konflikte ei tekkinud kahe nädala jooksul mitte ühtegi, arvan et põhjus oli ka selles et kõik kokad olid väga abivalmis, seltsivad ja sõbralikud inimesed, aitasid kohe kui midagi küsisin ja suhtlesid ka palju. Minu juhendaja Andrei oli sammuti väga tore inimene, iga töö alguses näitas mulle ette kuidas midagi tegema peab, õppisin tema pealt väga palju. Köögis mängis meil igapäev raadio sky plus, sest

Toit → Kokandus
301 allalaadimist
thumbnail
17
odt

ÄRIEETILISED PROBLEEMID ETTEVÕTTES

Treegeri Kohviku OÜ on väga mitmekülgne ettevõte, kus peamine on vastu tulla kliendi soovidele. Kohviku tegevusvaldkondadeks on toitlustamine, meelelahutusürituste organiseerimine ning kondiitritoodete tootmine, teenindamine ja catering teenus. 2. Räägige palun ettevõtte kollektiivist. Hetkel töötab Treegeri Kohviku OÜ all 14 töötajat, 12 neist kohvikus ­ juhataja, raamatupidaja, kolm kokka, kolm kondiitrit, kaks baaridaami ja kaks ettekandjat ning kaks sõõrikuküpsetajat Paide Jaamahoones asuvas Sõõrikukohvikus. Suuremate ürituste puhul kasutatakse ka lisatööjõudu. Kohvikus on tööl 13 naist ja üks ainuke meesterahvas ­ kokk. Töötajate keskmine vanus on 42 aastat. Erialane või kutseharidus on kokkadel, kondiitritel, raamatupidajal ja juhatajal. Personali tööstaaz on väga erinev

Majandus → Ärieetika
34 allalaadimist
thumbnail
17
docx

Abikoka/Köögi praktikaaruanne

kartuli-, riisi-, tatra- ,kruubi ja makaronide aurukapis valmistamine, puuviljakorvide ettevalmistus, suurtes kogustes praadimine, kuupäevade jälgimine ja koristus. Töökorraldus oli köögiti erinev. Minu tegevused erinevates köökides : Kui alustada külmast rootsi lauast, siis seal asetati tooted piklikele kandikutele ja asetati väljastus kappidesse kus nised need ette viisid. Külmas köögis oli 4 kokka, üks kes pani magusat välja, üks kes pani lihatooteid ja juurvilu välja, üks kes tegeles kala ja mereandidega ja vanemkokk kes hoidis silma peal ja ise tegeles külma gourme väljastamisega. Kuumas rootsi lauas on kaks kokka, kes valmistasid ete õigeks kellaajaks kuumad toidud ja kastmed, ise ette saali viies. Olenevalt päevadest kui on mitu katet siis katete vahel vahetatakse toidud värskemate vastu. A La Carte köök on klientidele nähtav ja kõik toimetused seal kliendile nähtavad

Toit → Kokandus
82 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Louis XVI

kuningalossid olid jäänud ebamugavaiks ja vanamoodsaiks. Ta lasi ehitada Pariisist 18 km kaugusele Versailles'sse uue lossi, kuhu kolis 1682. a kogu õukonnaga ning kuhu kuningad ja õukond jäid enam kui 100-ks aastaks, eemaldudes nii oma pealinnast ja rahvast. Versaille' lossi ehitati 20 a. Lossis oli üle 2000 ruumi, aga sinna pidi mahtuma üle 20 000 õukondlase, rääkimata teenindavast personalist. Igal õukondlasel olid ju veel teenrid ja teenijannad; lisaks veel 338 kokka, 48 arsti, 125 lauljat, 74 preestrit jpt. Õukonda kuulunud aadlikud kandsid tavaliselt kõlavaid tiitleid, said kõrget tasu, kuid täitsid vaid tühiseid kohustusi. Oma kuningaga magasid paljud õukonna tähtsamad aukandjad isegi ühes ruumis, et saaks hommikul kuningale sõrmeloputustopsi ulatada, sukki aidata jalga tõmmata jms. Versaille oli sel ajal Prantsusmaa keskpunkt. Kui sind polnud õukonnas, ei olnud sind olemaski. Kuningas armastas meeletult toredust ja luksust

Ajalugu → Ajalugu
19 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Louis XIV referaat

Ta lasi ehitada Pariisist 18 km kaugusele Versailles'sse uue lossi, kuhu kolis 1682. a kogu õukonnaga 5 ning kuhu kuningad ja õukond jäid enam kui 100-ks aastaks, eemaldudes nii oma pealinnast ja rahvast. Versaille' lossi ehitati 20 a. Lossis oli üle 2000 ruumi, aga sinna pidi mahtuma üle 20 000 õukondlase, rääkimata teenindavast personalist. Igal õukondlasel olid ju veel teenrid ja teenijannad; lisaks veel 338 kokka, 48 arsti, 125 lauljat, 74 preestrit jne. Õukonda kuulunud aadlikud kandsid tavaliselt kõlavaid tiitleid, said kõrget tasu, kuid täitsid vaid tühiseid kohustusi. Oma kuningaga magasid paljud õukonna tähtsamad aukandjad isegi ühes ruumis, et saaks hommikul kuningale sõrmeloputustopsi ulatada, sukki aidata jalga tõmmata jms. Versaille oli sel ajal Prantsusmaa keskpunkt. Kui sind polnud õukonnas, ei olnud sind olemaski. Kuningas armastas meeletult toredust ja luksust

Ajalugu → Ajalugu
24 allalaadimist
thumbnail
7
doc

KÄÄBUS NINA

IV VAATUS Köök. Kokapoisid hullavad. Peakokk (vehib kulbiga): Olete te toidu põhja kõrbeda lasknud! Mida ma härrale annan? Valage jalamaid see kõrbenud lake välja ja pange uus vesi keema! Mida ma valmistada jõu 1. Kokk: Väljas on üks imelik mehike, ütleb, et on kokkade kuningas. Peakokk: Seda me veel näeme! Jakob: Kuulsin, et vajate osavat kokka. Andke mulle ülesanne, siis näete, milleks ma kõlban. Peakokk: Kuidas? Sina? Kokaks? Aga olgu, sündigu see kas või nalja pärast. Kuidas su nimi on? Jakob: Jakob Peakokk: Me hüüame sind Ninaks. Kokad: Kääbus-nina, kääbus-nina! Peakokk: Ja häda sulle, kui sa toiduvalmistamisega toime ei tule. Kuula! Härra armastab taani suppi klimpidega. Jakob: Pole midagi lihtsamat kui klimbid. Selle jaoks läheb vaja nelja sorti liha, veidi

Kirjandus → Kirjandus
5 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Kulinaaria

asutamine. 2000.a. rahvaloenduse andmetel oli koka kutsealal hõivatud töötajate arv üle 7000. 2003.a. vahendati riiklike tööhõiveametite kaudu kokkadele 337 tööpakkumist. Samas registreeritud tööotsijatest 3219 soovis saada tööd kokana. 2002.a. läbiviidud tööjõu-uuringu andmetel on hotellide ja restoranide sektori ettevõtete ajavahemiku 2003-2005 hinnanguliseks tööjõuvajaduseks 300-600 kokka. LÄHEDASED AMETID Koka elukutsele lähedased ametid on kondiiter, pagar, kelner, toitlustusteenindaja, baar-man, hotelliteenindaja. PALK JA MUUD SOODUSTUSED Hotellide ja restoranide sektoris töötavatele kokkadele makstakse palka põhiliselt süsteemi põhipalk + tulemuspalk alusel. Üksikud ettevõtted maksavad töötajatele ainult põhipalka, kasutavad FIE või alltöövõttu, tasustavad töötajaid tükitöö alusel või projektipõhiselt. Samas võib ühel ettevõttel olla

Toit → Kokandus
52 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Eesti pulmakombed

pruudi kõrvale kaasanaine kood pruuttüdrukutega. Ülejäänud pulmalised istusid sinna, kuhu said. Lääne-Eestis oli noorpaaril kohustuseks süüa ühisest nõust ning kinnastatud käsi. Tavaliselt ei võinud noorpaar endale toitu ette tõsta ­ seda tegid peiupoisid ja pruuttüdrukud. Noorpaari kohustuseks oli istuda nii kaua söögilauas, kuni kõik pulmalised on söönud. Lauast lahkudes jätsid pulmalised taldrikute alla raha, et tänada kokka. Kõige tähtsamaks toiduks pulmalauas oli leib, mis pidi terve pulma aja laual puutumatuna seisma ­ et tagada noorpaarile leivaõnne kogu eluks. Tanutamine Peale söömist algas pulmade tähtsaim toiming ­ tanutamine. Alles pärast seda kui mõrsjale oli pähe pandud naise tanu, oli ta saanud tõeliselt abielunaise seisusesse. Tanutamist viidi läbi ainult väga lähedaste pulmaliste juuresolekul peiu ema või isamehe naise poolt. Veimevaka jagamine

Ühiskond → Perekonnaõpetus
86 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Louis XIV - referaat

mujale viimine ning seda ta ka tegi. Selleks koondab Louis XIV kokku oma ajastu Prantsusmaa parimad arhitektid. Ta lasi ehitada 18 km Pariisist eemal olevasse Versailles'sse lossi kuhu kolisid kuningas ning ta õukond. Sellest sai selleaegse Prantsusmaa keskpunkt. Versailles' lossi ehitati 20 aastat. Seal oli 2000 ruumi, kuid pidi ära mahutama üle 20 000 õukondlase ning veel teenindav personal. Igal õukondlasel olid ju veel teenrid ja teenijannad; lisaks veel 338 kokka, 48 arsti, 125 lauljat, 74 preestrit ja paljud teised. Õukonda asunud aadlikele anti kõlavaid tiitleid ja kõrget tasu kuid sageli tühiseid kohustusi. Näiteks magasid oma kuningaga ühes toas sageli õukonna tähtsaimad aukandjad, et hommikuti ulatada kuningale sõrmeloputustops ning aidata sukki jalga panna. Kuningas armastas meeletult luksust, seda et loss oleks ilus. Rajati imeilus aed, tehti tähetorn, seati sisse raamatukogud

Ajalugu → Ajalugu
11 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Organisatsiooni analüüs

Organisatsiooni analüüs SISSEJUHATUS Analüüsin organisatsiooni Hotell Malibuu valdusesse kuuluvat toitlustuskohta. Töötasin ise seal 3 kuud teenindajana. Tegu on söögikohaga, kus hotelli külastajad saavad einet võtta. Päeval külastavad toidukohta ka väljaspoolt lõunale tulijad ning nädalavahetustel on võimalik seal sünnipäevasid, peiesid, konverentse jms pidada. Töötajateks on 2 kokka, kes töötavad vahetustega köögis. Leti taga on üks põhikohaga teenindaja ning ülejäänud 5 teenindajat käivad kohal vastavalt vajadustele. Näiteks kui hotellis on palju rahvast, mõni rahvarohke üritus, põhikoha töötajal vaba päev. Kõikide teenindajate tööülesanneteks on klientide teenindamine, kohviku laudade korras hoidmine jne. Toitlustuskoha juhatajaks on hotelli omaniku noor naine, kellel on väga kõrge enesehinnang, varasem töökogemus liigse nooruse

Sotsioloogia → Organisatsiooniline käitumine
291 allalaadimist
thumbnail
38
docx

Äriplaan pizza koju

Kohapeal toitlustust ei toimu, kuid näeme seda oma tulevikuplaanides. Äriühingu tüüp on osaühing, osakapitali suurusega 2500€. Edaspidi on võimalik osakapitali suurendamisega kaasata ka teisi osanikke, näiteks ka oma firma töötajaid. Planeeritava firma tegevjuhiks on Kädril Saia, kelle osalusmäär on 100% ning töötajate planeeritav arv on 9. Tegevjuhiks on Kädril Saia, kellele alluvad 3 osalise tööajaga kullerit , 2 täiskohaga kokka ning osalise tööajaga raamatupidaja. Meid eristab teistest selles piirkonnas olevatest teenuspakkujatest see, et pakume sellist teenust Võrus esmakordselt ning nagu turu-uuringust selgus, siis Võru inimesed on huvitatud antud teenusest. Meie üheks eeliseks on kindlasti mugavus meie asukoha suhtes nendele, kes tahavad osta ise kaasa toitu, saavad parkida poe kõrvale ning tellimus antakse kiirelt autosse läbi väliakna. Ettevõte tegutseb vastavalt soojal perioodil ja külmal

Majandus → Ettevõtlus alused
60 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun