Valage punane vein boolinõusse, aseta risti üle nõu eraldi kaussi ja lasek ka neil paar rundi kaane all seista. kaks lusikat ja pane nende peale suhkrukuubikud, mis Segage siis kõik koostisained ühes boolinõus kokku ja on kange alhoholiha üle valatud. Süüta suhkrutükid lisage sidrunikoore spiraal. põlema ja lase aeglaselt veini sisse tilkuda. Lisa samal Soojad joogid ja kohvijoogid Bailey's Coffee 3cl konjakit kohvi Kohvi vahukoort 4cl Bailey'st vahukoort Soojendage klaas. Valage klaasi liköör ja konjak, täitke kohviga ja lisage vahukoor. Soojendage veiniklaas, valage klaasi kõigepealt kohv ja
TALLINNA TEENINDUSKOOL Ksenija Kuzmina MK17-KET IDEEKAARDID Praktika ülesanne Juhendaja: Aive Antson Tallinn 2018 SISSEJUHATUS Selles praktikatöös kirjeldan 4 ideekarte järgmiste kaupade kohta: hambapasta, sampoon, pesupesemisvahend ja üks väike majapidamismasin. Toon välja 7 erinevat tunnust ja 1-2 näitega konkreetsest tootest. Selline töö annab õpilasele toodetest ülevaadet ja edaspidi annab oskuse soovitada kõrgel tasandil seda toodangud kliendile. Toodete kaardistamine on vajalik nii müüjale kuid ka müügikorraldajale. 1 HAMBAPASTA 2Kellele 3 9Hind ...
Samuti müüakse maitsestatud kohvisid erinevatest kohvikutest. Kohvijoogid. Lisaks traditsioonilisele kohvile valmistatakse selle baasil mitmeid kohvijooke. Tuntumad neist on Espresso, Cappuccino, Cafe Latte, külma- ehk jääkohvi nimetatakse Frappe’iks, lisaks teatakse Iiri kohvi, mis sisaldab endas lisaks kohvile fariinsuhkrut ja viskit. Kohvijooke saab osta enamikest kohvikutest, kohviautomaatidest ning ka kauplustest. Kauplustes on erinevad kohvijoogid müügil nii külmade valmisjookidena kui ka pulbritena (ka kapslid), et kodus jooki valmistada. Pulbrid on mõeldud erinevate valmistusviiside jaoks (kiirkohvid, kapselkohvimasinad jne). Kasutatud kirjandus: http://www.paulig.ee/ee/kohvist/kkk#mikskasutatakseerinevaidjahvatusastmeid http://www.kafo.ee/kohvi-wiki/kofeiinivaba-kohv/ http://www.coffeetea.info/ee.php?page=news&action=article&id=894 http://www.coffeetea.info/ee.php?page=topics&action=article&id=657
Valmimine võtab aega 8 kuud. Kohvipuu hakkab õitsema 2-4 aastaselt. Kohvi saab koristada alates puu 5.eluaastast mitu kord aasta jooksul. 25. eluaastast alates muutub puu vanaks, kuid võib veel eksisteerida. Kohvipuu nõuab 19-25 kraadist temperatuuri. Ei kannata külma, kuid ei sure juhusliku külma öö tõttu. 3. Nimeta erinevaid kohvijooke. 7 tk Cappuccino, Caffè Latte, Caffè Macchiato, Espresso, Con Panna, Ristretto, Cafè au Lait. • Maitsestatud kohvijoogid 3 tk Almond Mocha, Vanilla Mocha, Mehhiko šokolaadikohvi kaneeliga • Alkoholiga kohvijoogid ja kirjelda lühidalt valmistamist serveerimist 5 tk Iiri kohv-soojendada klaas, valada viski, fariinisuhkur ja kuum kohv. Segatakse ning valatakse kohvi pinda puudutavalt teelusikalt joogile vahukoort. Jamaika kohv-valada rumm ning kange kohv tassi, maitsestada suhkruga. Kaunistada vahukoorega ning peale valada Tia Mariat. Banaanikohv-vala banaaniliköör tassi, lisada kohv ja suhkur
Lõunasöök algab alati supiga, milleks võib olla nii kerge puljong või ka väga rammus guljashisupp. Tüüpiline toit Ungaris • Guljašš- supp Loomaliha, mugulsibul, küüslauk, jahvatatud paprika, porgand, pastinaak, paprika, tomat, kartul. • Ungari vorstisupp. Mugulsibul, paprika (jahvatatud), kartul, loomalihapuljong, tomatipasta, must pipar, pune, paprika, õllevorstid. Tüüpilised joogid • Külmad: erinevad mahlad ja veed • Soojad: kohvijoogid, erinevad teed • Alkohoolsed joogid: veinid Praktiline osa • Kolmekäiguline menüü: • Eelroog: soe paprika-tomati püreesupp • Pearoog: Veiselihahautis köögiviljadega (porgand, kaalikas) • Järelroog: rullbiskviit marjadega • Jäävesi Praktiline osa • Ungari restoranid Eestis. • Kapten Tenkeš (Tallinn) • Lahke Madjar (Pärnus) Tänan kuulamast!
Joo g i d g i d Joo n a g i. N e id v õib d u t o i du la u alt ku akse Jo o g id e i p u u k ü lm a lt. J uu k u um a lt k u i ka ii serveerida n , m a hla j n e. S a m a s ka ts a lt v ett , p iim a s e g a tu d jooke. lih m a its e s t at ud ja eid mitmesugus Kuumad Joogid l m i sta mi s eks k se n e n d e va jo o k e l i ig i tata i s e Kuumi ...
Aafrikast lähtuv immigratsioon on kasvatanud Itaalia moslemite kogukonna 2,1%-ni elanikkonnast. Veel on protestandid, õigeusklikud või judaistid Tuntumad rahvustoidud Lõuna- Itaalia tähtsamad toiduained on tomat ja pitsa. Domineerivad vein ja oliivõli. Põhja- Itaalias on populaarsed liha, soustid, risoto, polenta ja lasanje. Joogid Toidu kõrvale juuakse valdavalt veini. Peale selle tarvitatakse likööre, viskit, õlu ja mineraal vett. Väga armastatakse juua kohvi, tuntumad kohvijoogid on espresso ja cappuccino. Toidukultuur Kahvlit kui isiklikku söögiriista hakkasid esimestena kasutama itaallased 14. saj. lõpul ja selle jõudmine mujale Euroopasse võttis veel 200 - 300 aastat. Enne seda oli kahvel küll tuntud aga pigem köögis tõstevahendina. Tavad: Hommikul piirdutakse tassi kohvi või kuuma sokolaadiga koos saiakese või võileivaga. Lõunasöök on mitmekäiguline, mis koosneb külmast eelroast, kuumast supist,
5. Roosad e rosé veinid (kuivadest poolmagusateni), roosad veinid võivad asuda ka valgete ja punaste veinide vahel; 6. Dessertveinid; 7. Piiritusjoogid: a. Viin, dzinn võib olla ka enne valgeid veine, b. Rumm, viski ka aperatiividena, c. Konjakid ja brändid, d. Liköörid; 8. Õlu; 9. kokteilid, segujoogid; 10. alkoholivabad joogid (karastusjoogid, mahlad, mineraal-ja lauaveed) 11. soojad (kuumad) joogid (tee, kohv, kohvijoogid, kakao). Rikkaliku veinikaardi koostamisel liigitatakse veine värvuse, kanguse, suhkrusisalduse, tehnoloogia, valmistamismaade ja kvaliteeditaseme järgi. Erinevate maade veinid paigutatakse omakorda kvaliteeditaseme järgi: kvaliteetsemates lihtsamateni. Veel pakutakse meie restoranides paljude teiste veiniriikide veine. Veinikaardis peavad veinid olema kirjeldatud selgelt, täpselt ja kirjeldus peab vastama tegelikkusele
Lahustuv kohv · Valmistatakse filtreeritud kohviekstraktist, millest on vesi välja aurustatud · Maitse ja kvaliteet sõltuvad kohviubadest ja röstimisastmest · Kasutatakse Coffea Robusta ube Lahustuva kohvi liigid tootmise järgi · Külmkuivatus meetod- suurte graanulitega, hea maitse ja aroomiga · Kokkukuhjumise meetod- väiksem graanul, mitte väga tugeva maitse ja lõhnaga · Niisutatud- kuivatatud meetod, saadakse pulber, madalama hinnatasemega Kohvijoogid · Valmistatakse erinevatest koostisosadest( teravili, sigur, peedijuurikad, tammetõrud, pähklid, soja jne) mis kõik eelnevalt röstitakse ja peenestatakse · Kohviuba nad kas sisaldavad või ei sisalda · Tuntuim on siguriga kohv · Sigur annab kohvile värvi ja lõhna Mõisted: · Espresso- peenjahvatus, tume röst, kange · Cappuccino- 1osa espressot, 2osa vahetult töödeldud piima · Café au lait ja Caffe Latte- piimakohvid
suurepärased maitseomadused ja kõrge kvaliteedi. 1. KIRJELDUS Paulig on valinud Sveitsis väljatöötatud kõrgkvaliteedilise, patenteeritud K-dee süsteemi. Tulemuseks on multifunktsionaalne seade, mis võimaldab valmistada erinevaid kuumi jooke tagades nende suurepärased maitseomadused ja kõrge kvaliteedi: · Skandinaavia stiilis must kohv (kas cremaga või ilma cremata) · Tõeline espresso, jõulise maitse ja cremaga. · Espressopõhised kohvijoogid nagu cappuccino ja lattè. · Ainulaadne Pauligi kuum sokolaadi jook- Tazza. · Tee Väga lihtne kasutada: · Automaatne kapslieemaldussüsteem · Automatiseeritud puhastusfunktsioon · Automaatne energiasäästureziim masin lülitab ennast pärast kasutamist ise välja · Konteiner kasutatud kapslitele (mahutab 8-10 tk) · Joogi kangust on võimalik reguleerida kohandades vee kogust Omadused:
JOOGID Kohv ja kohvijoogid. Kohvi valmistamiseks võetakse alati puhas värske külm vesi. Kohvipulbrit arvestatakse 1l vee kohta: einekohvi jaoks 30-50g, keskmise kangusega kohvi jaoks 60-80g ja kange kohvi jaoks 100-120g. Vee temp. kohvijoogi valmistamiseks peab olema 92-97 C. Kohvijoogi valmistamine kohvimasinas: võtta soovitud kogus külma vett, mõõta vastav kogus kohvipulbrit filtrile (parim on paberfiltrid) ja kui jook on filtreerunud tuleb seda pidevalt segada ja lasta 2-3 min tõmmata. Serveeritakse vahetult peale valmistamist. Kannukohvi valmistamine: mõõta õige kogus vett ja lasta keema tõusta, keeva vee hulka mõõdetakse vastava jahvatusastmega kohv, lasta korra keema tõusta, aga mitte keeta. Lasta kohvil 5 min sadestuda. Kohv kallata kohvipaksu pealt eelsoojendatud kannu. Võib serveerida koos lisanditega suhkur, piim, koor, brändi, liköör Presskannukohvi valmistamine: valida jämedama jahvatusega kohvipulber, kohvipuru mõõta eels...
munasegu ja vahustatud vahukoor. Kauss vooderdatakse espressos niisutatud küpsiste või biskviitpõhjaga, peale valatakse juustusegu ja silutakse pealt ühtlaseks. Lastakse külmas seista ja serveeritakse peale raputatud riivitud sokolaadiga. Joogid Toidu kõrvale juuakse valdavalt veini. Peale selle tarvitatakse likööre, viskit, õlu ja mineraal vett. Väga armastatakse juua kohvi, tuntumad kohvijoogid on espresso ja cappuccino. Tavad Hommikul piirdutakse tassi kohvi või kuuma sokolaadiga koos saiakese või võileivaga. Lõunasöök on mitmekäiguline, mis koosneb külmast eelroast, kuumast supist, pastaroast, liha- või kalaroast kartulite ja köögiviljadega ning magustoidust. Viimane võidakse asendada espresso või cappuccinoga. Õhtusöök on kerge eine: supp, külmad lihalõigud, salat, juust ja puuviljad.
1 kg riisi kohta võetakse 6l vett. 41. Nimeta biskviittaigna koostisosad. Biskviittaigna põhilised koostisosad on munad, suhkur ja jahu. Biskviiditoodete struktuuri parandamiseks, õrnemaks tegemiseks, kasutatakse tihtipeale lisaks nisujahile ka kartulitärklist. Maitseainetena kasutatakse vanilliini, kakaopulbrit, kaneeli, riiviud tsitruseliste koori, sukaadi, riivitud pähkleid ja mandleid. 42.Külmad joogid ja kuumad joogid. Kuumad joogid: · kohvijoogid · teejoogid · kakaojoogid · sokolaadijoogid · alkoholijoogid Külmad joogid: · mahlajoogid · morsid · limonaadid · jäätise joogid · kaljad · piimajoogid · kefiiri- ja hapupiimajoogid · boolid · kohvi- ja teejoogid · alkoholiga joogid
1. * Hautamine-kuumtöötlemine,töödeldav toiduaine esmaslt praetakse pruunikooriku tekkimiseni, seejärel keedetakse väheses vedelikus. Kaanega. ¾ vett. 97 kraadi juures. * Vokkimine- kuumtöötlemine, toiduaineid kuumutatakse lühikest aega, väheses rasvas ja pidevalt vokkides. 175-180 kraadi juures. Toiduained lisatakse valmimise järjekorras. (riis, köögivili, kana, kala, puuviljad, pasta) * Freesamine- lühiajaline kuumutamine rasvaines värvi andmiseks. 2.* Barbecue- toidu aeglane küpsetamine spetsiaalses vesivanniga varustatud ahjus. Umbes 80 kraadi juures, suitsuses ja niiskes keskkonnas. Temp kuni 140.(kaasas käib moppimine. Kasutatakse moppkastet. See koosneb happelisest tooraines, see võib olla puuvilja marjapüree, võist, alkoholist, ehk vein või õlu. Liha üle pintseldamine.) * suitsutamine- külm v kuumsuitsus, külmas on kraadi vähemalt 15, kuumas 80-120 kraadi. Eesmärgiks anda lihale meeldiv välimus ja maitse ja anda pikem säilivusae...
· Leib,sai,pudrud,kohupiim,pastatooted · Muna.piimasegu või ainult muna · Ajhuvorm määritakse rasvainega,riivsai · Puding o Sai,riis,manna,püreed,kohupiim,muna,jne o Munavalge vahustatud o Keedetakse vesivannil TOIDUVALMISTAMISE ALUSED Külmutatud magusroad · Jäätised · Perfeed · Sorbetid JOOGID Kuumade jookide liigitus · Kohvijoogid · Teejoogid · Kakaojoogid · Sokolaadijoogid · Alkoholiga joogid Kohv ja kohvijoogid · Kohvioad(jahvatatakse vahetult enne) või kohvipulber(erinevad jahvatusseadmed) o Erineva tumdusega röstitud · Puhas värske vesi 92-97 kraadi · Kohvipulbri kogused 1 l o Einekohv 30-50g o Keskmine kangus 60-80g o Kange 100-120g Kohvi valmistusviisid
4. Mis on fondüü? Soojad suupisted, mille sööja endale ise valmistab. 5. Milliste lisanditega serveeritakse raklette? Keedetud ja hautatud köögiviljad, marineeritud köögiviljad ja puuviljad, toorsalatid, pagaritooted. 19. Joogid 1. Kuidas jooke liigitatakse? Jooke liigitatakse nende serveerimise temperatuuri järgi: kuumad joogid, külmad joogid. Kuumi jooke liigitatakse nende valmistamiseks kasutatud tooraine ja valmistamise tehnoloogia järgi: Kohvijoogid, teejoogid, kakaojoogid, sokolaadijoogid, alkoholiga joogid. Külmi jooke liigitatakse nende valmistamiseks kasutatud toorainete ja valmistamise tehnoloogija järgi: Mahlajoogid, morsid, limonaadid, jäätisega joogid, kaljad, piimajoogid, keefiri- ja hapupiimajoogid, boolid, kohvi-ja teejoogid ja alkohooliga joogid. 2. Milliseid kuumi jooke valmistatakse? Kohvijoogid, teejoogid, kakaojoogid, sokolaadijoogid, alkoholiga joogid. 3
Valior Alkohol Dunker Alkohol Tridens Alkohol Budampex Alkohol Kiil & KO Alkohol V/S Vein Alkohol Allied Domecq Spirits Alkohol Kriss Trading Alkoholimaiustused, konservid Prike Alkoholitee, kohv Remedia Alkohol LTT Alkohol, maiustused Tobaccoland Tubakatooted AbeStock AS Mahlad, jogurtid, kohvijoogid, pakiroad, maiustused Salestar AS Hommikusöögid, kohv, maitseained, pastatooted Balbiino AS Jäätis, kohuke, külmjuurvili, kala, kanatooted Tallinna Külmhoone AS Jäätis, külmutatud köögiviljad Kaupmees AS Kuivained, joogid, maiustused, konservid Joogid Tartu Õlletehas AS Joogid Saku Õlletehas AS
.................................................................................................14 3.1Ajalooline areng........................................................................................................14 3.2Tooted........................................................................................................................16 3.3Tootevalik ja väljapanekud kahe kaupluse põhjal.....................................................16 4KOHV JA KOHVIJOOGID.............................................................................................18 4.1Kuidas kohvi saadakse?............................................................................................18 4.2Kohvi liigitamine......................................................................................................18 4.3Kohviubade töötlemine.............................................................................................20 4
Sorbetid KÜLMAD JA KUUMAD JOOGID Joogid ei puudu toidulaualt kunagi. Juuakse neid nii kuumalt kui külmalt, enne einet, toitude kõrvale, peale einet ja einete vahele. Juuakse lihtsalt vett, piima, mahla jne. Juuakse ka mitmesuguseid maitsestatuid ja segatuud jooke. Jooke liiigitatakse nende serveerimis temperatuuri järgi: Kuuma joogid Külmad joogid. Kuumi jooke liigitatakse nende valmistamiseks kasutaud tooraine ja valmistamise tehnoloogia järgi: Kohvijoogid Teejoogid Kakaojoogid Sokolaadijoogid Alkoholigajoogid Külmi jooke liigitatakse nende valmistamiseks kasutatud toorainete ja valmistamise tehnoloogia järgi: Mahlajoogid Morsid Limonaadid Jäätisega joogid Kaljad Piimajoogid Keefiri- ja hapupiimajoogid Boolid Kohvi- ja teejoogid Alkoholiga joogid. LIHTSAMAD PAGARITOIDUD PÄRMITAIGEN
Valior Alkohol Dunker Alkohol Tridens Alkohol Budampex Alkohol Kiil & KO Alkohol V/S Vein Alkohol Allied Domecq Spirits Alkohol Kriss Trading Alkoholimaiustused, konservid Prike Alkoholitee, kohv Remedia Alkohol LTT Alkohol, maiustused Tobaccoland Tubakatooted AbeStock AS Mahlad, jogurtid, kohvijoogid, pakiroad, maiustused Salestar AS Hommikusöögid, kohv, maitseained, pastatooted Balbiino AS Jäätis, kohuke, külmjuurvili, kala, kanatooted Tallinna Külmhoone AS Jäätis, külmutatud köögiviljad Kaupmees AS Kuivained, joogid, maiustused, konservid Joogid Tartu Õlletehas AS Joogid Saku Õlletehas AS
aurupuhastus), et kasvatada robusta tarbimist. Maitsestatud kohvid saavad kasutada odavamaid ube. Põhja-Ameerikas on muutunud populaarseks teiste maitsete (nagu näiteks vanilli, pähkli ja vaarika) lisamine kohvile. Mõnedes USA kohviajakirjades on leheküljesuurused siirupite ja muude lisandite kuulutused, mis mõnikord jätavad mulje, et lisatud maitsed on tähtsamad kui kohv. Maitsestatud kohve saab valmistada alama järgu ubadest. Uued kohvijoogid saavad kasutada odavamaid ube. Tänapäeval müüakse traditsioonilist kohvitassi kõrvuti toodetega nagu capuccino, cafe´ latte ja moccacino, milles kohv on ainult üks mitmest komponendist. Tumedamaid röste kasutatakse kindlustamaks maitset kohvides, mida segatakse piima, koore või jääga. Tumedamad röstid lubavad kasutada madalama järgu ube. Vähem ube tassi kohta. 30 aastat tagasi oli mõnel Euroopa maal normiks umbes 8
Naturaalse kohviga kohviasendajad valmistatakse kohviubadest, teraviljadest (oder, rukis, kaer), siguritest, tammetõrudest, sojast jm. toorainest, mis praetakse ja peenestatakse. Neid tehakse erinevate retseptuuridega ja erineva kohvioa sisaldusega. Sigurid sisaldavad inuliini ja glükosiide. Viimastest on tingitud mõrkjas maitse. Sigur mitmekesistab maitset ja aroomi ning annab tumedama värvuse. Lisatakse kõikidele kohviasendajatele. Kohviasendajad (ilma naturaalse kohvita) või kohvijoogid valmistatakse teraviljadest (oder, rukis, kaer) siguritest, tammetõrudest, sojast, pähklitest, luuviljaliste puuviljade seemnetest jne., mis praetakse ja peenestatakse. Kohviasendajate baasil valmistatakse ka lahustuvat kohvi. Valmistamisviis on analoogiline naturaalsest kohvist valmistamisele. Sigurid saadakse samanimelise taime juure kuivatamisel, röstimisel ja peenestamisel. Sisaldavad inuliini ja glükosiide. Viimastest on tingitud mõrkjas maitse.
Lasetemenüüdesse kuuluvad aga mahlajoogid ja morsid . Jooke liigitatakse serveerimistemperatuuri järgi (vaata tabel 7.6), valmistamiseks kasutatud toorainete järgi, valmistamise tehnoloogia järgi. Tabel 7.6. Jookide liigitamine serveerimistemperatuuri järgi 196 Kuumad joogid Külmad joogid kohvijoogid, Mahlajoogid, teejoogid, morsid, kakaojoogid, limonaadid, šokolaadijoogid, jäätisega joogid, alkoholiga joogid kaljad, piimajoogid, keefiri- ja hapupiimajoogid, boolid,
Mascarpone juust ja rumm vahustatakse ühtlaseks massiks, seejärel segatakse juurde munasegu ja vahustatud vahukoor. Kauss vooderdatakse espressos 103 niisutatud küpsiste või biskviitpõhjaga, peale valatakse juustusegu ja silutakse pealt ühtlaseks. Lastakse külmas seista ja serveeritakse peale raputatud riivitud sokolaadiga. Joogid Toidu kõrvale juuakse valdavalt veini. Peale selle tarvitatakse likööre, viskit, õlu ja mineraal vett. Väga armastatakse juua kohvi, tuntumad kohvijoogid on espresso ja cappuccino. Tavad Hommikul piirdutakse tassi kohvi või kuuma sokolaadiga koos saiakese või võileivaga. Lõunasöök on mitmekäiguline, mis koosneb külmast eelroast, kuumast supist, pastaroast, liha või kalaroast kartulite ja köögiviljadega ning magustoidust. Viimane võidakse asendada espresso või cappuccinoga. Õhtusöök on kerge eine: supp, külmad lihalõigud, salat, juust ja puuviljad. Mehhiko köök