PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUS KOKK Kristiina Mokanu K10C KOHVI uurimustöö Juhendaja: Mariina Madisson ...
Külmad joogid · Mineraalvesi põhjavesi, millel on mineraalsoolad, mineraal elemendid ja gaaside tõttu on neil ravitoime. Ei töödelda. Jaguneb soolasisalduse järgi. · Allikavesi Sisaldab mineraalaineid mineraalveest vähem. Võib lisada mineraalsoolasid ja gaase. · Lauavesi Saadakse mineraalvee, allikavee ja kraanivee segamisel. Ravitoime väike. · Kunstlikud mineraalveed Valmistatakse puurkaevu veest ja lisatakse soolasid. MAHL · Toormahl Saadakse toormarja pressimisel või aurutamise teel. · Konserveeritud mahl Vesi eristatakse mahlast, suhkurt ei lisata. · Täismahl 100% saadakse konsendraadile vee lisamisel, suhkut sinna ei lisa. · Nektar Mahla sisaldus peab olema 75%, lisatakse suhkurt ja mahl sisaldab viljaliha. · Mahlajook Sisaldab naturaalset toormahla 10-30%, ülejäänud vesi. · Mehu Viljalihaga mahl. KOHVI VALMISTAMINE · Kvaliteetne vesi · Vee ja kohvi suhe peab olema õige (Ühe...
Paulig parisien 8,19 49. Paulig Juhla Mokka 6,29 50. Meira jõulukohvi 5,99 51. Xtra 1,99 52. Rainbow kohvi 3,99 53. Reilu 4,94 3. TULEMUS Kohvipaki hinnad (lisa1) Kõige odavamad kohvid kauplustes Kõige kallimad kohvid kauplustes Konsum 1,94 Prisma 8,19 Maxima 1,96 Konsum 7,65 Säästumarket 1,99 Selver 7,59 Prisma 1,99 Rimi 7,27 Selver 2,69 Maxima 6,79
Ka selles poes pole kasutatud lõhnastajaid, samas on poes temperatuur kliendi jaoks ehk liiga jahe. Vahekäigud on päris kitsad, mis võib näiteks lapsevankriga kliendile liikumise raskeks teha. Kategooriad on osaliselt tähistatud, kuid viidad on paigutatud piiratud nähtavusega kohtadesse, mis teeb omakorda kliendile õige kauba kategooria leidmise keerulisemaks. Vaatluste kategooriad: kohv ja puuvilil Kaheks vaatluse väljapanekuks valisime kohvi kategooriast Paulig ja Löfbergs kohvid. Puuviljade kategooriast oli meie vaatluse all banaan ja viinamarjad. 1.Annelinna Prisma: Paulig 500g jahvatatud kohvidest on sortimendis 10 erinevat sorti. Enim ostetud 2 sorti on alusega välja pandud. Löfbergs 500g jahvatatud kohvidest kuulub sortimenti 3sorti. Kõik erinevad kohvisordid on eraldatud ja paigutatud eraldi püstakutesse. Kauba väljapanekud on korraldatud firmade ja alamkategooriate järgi (jahvatatud kohv, kohviuba, kapselkohv, lahustuv kohv)
nõlvadel Keenia piiri lähedal. Neid kohve kutsutakse Kilimandzaro või mõnikord Moshi või Arusha peamiste linnade või laadimispunktide järgi. Vähemal määral kasvatatakse araabikat kaugemal lõunas Taganjika ja Njassa järvede vahelisel alal ja selle nimi on Mbeya ühe tähtsama linna järgi või Pare, mis on kaubamärgi nimi. Kõikidel juhtudel on kõrgeim sort AA, järgnevad A ja B. Tansaania kohvid jagavad iseloomulikku teravat veinilist happesust, mis on tüüpiline Aafrika ja Araabia kohvidele. Nad kalduvad olema keskmisest kuni täidlase bodyga ja üsna rikkaliku maitsega. Ladina-Ameerika ja Kariibi merepiirkonnas on kohvi tootjaid rohkem kui kusagil mujal,aga tuntumad meile on:Costa Rica,Venetsueela ja Brasiilia.Ka sellest loetelust valin ma ühe riigi kelle kohvi
Hispaania toitumistava Köök Hispaania on kuulus oma köögi, õigemini oma erinevate regioonide köökide poolest, millele on avaldanud mõju kohalik kliima ja kombed Toitumistavad on küll piirkonniti veidi erinevad, kuid oma kvaliteedilt ning mitmekesisuselt on hispaania köök üks parimaid maailmas ... Üldiselt võib hispaania köögi kohta öelda seda, et toitu armastatakse veinis hautada(lõuna- ja lääneosas punases ning valges veinis idas), lambajuustuga vormiroogi ja grillimist. Kõigi hispaania köökide eripäraks on rohke värske salvei, tomatite, pipra, oliivide ja baklasaanide küllus ning palju peenestatakse kreeka pähkleid Tunda on traditsioonilise Lõuna-Prantsusmaa ja Kreeka köögi tugevat mõju. Rahvuslikud toitumistavad juuni Puu- ja aedviljad: maapirnid (artiokk), lillkapsad, prantsuse oad, spinat, kurk, escarole, aedsalat (lettuce), herned, maasikad, metsmaasikad, kirsid, virsikud, aprikoosid, vaarikad, mandlid, "peres de Sant Joan" ...
Hispaania rahvusköök Janeli Toomel 10b Mitmekülgne Täienenud tänu paljude maade kultuuride mõjutustele. Vanadelt roomlastelt oliivisalud Araablastelt - mandlid, tsitrused ja aromaatsed vürtsid. Ameeriklastelt - tomatid, magus ja mõru kaunpipar (chilli), kabatshok (zuccini), erinevat sorti oad, kartul, shokolaad ja vanilje. Tapas Mereannid mitmesugused kalad, molluskid, teod, vähid Tapas Vahemere köök Väga tervislik Road pakuvad esteetilist naudingut. Vahemere dieet - nisu, oliivid ja vein. Lisanduvad veel muud toiduained - riis, küüslauk, köögivili ja maitseroheline, juust ja jogurt, kala, liha, munad ja puuvili. Andaluusia köök Paljude erinevate köökide segu. Puu-ja köögiviljad. Mitmekülgne sealihatoitude valik Väga maitsvad desserdid. Supid, eriti köögiviljasu...
Rasvadest on esikohal oliiviõli, vähem kasutatakse puuviljaseemneõli, searasva ning pekki. Võid ja margariini valmisatakse vähe. Salatid tehakse õlikastemga. Magustoitudena süüakse puuvilju rikkalikus valikus, pähkleid ja nendest valmistatud maiustusi- martsipani, pähklikooke, torte ning jäätisi. Tänapäeval tuntuma Itaalia magustoit on tiramisu kuid, päritolu on aga teadmata. Itaalia rahvusjook on grappa, mida saadake viinamarja pressimise jääkidest. Ning meilegi tuntud kohvid cappuccino, espresso, macchiato on Itaalia päritoluga. Ning kindlasti on Itaalia meile väga tuntud oma võrratute veinidega. Söögikohad jagunevad nimetuse järgi hinnaklassidesse. See ei tähenda aga sugugi, et kõige odavamad oleksid väga viletsad. Pigem on asi nii, et kõige kallimates söögikohtades on toit imetlusväärne, odavates aga “lihtsalt hea”. Hinnaklassi esimesel astmel asub osteria, teisel taverna, kolmandal trattoria ja redeli tipus seisab ristorante ehk restoran
valmistoidud marmiidil ja serveeritakse tellimuste alusel. Menüü on mitmekülgne : Päevapakkumisel teeme 2 rooga, et inimene saab valida, mida talle rohkem meeldib, ja 2 suppi! A la carte menüü saab tellida kella 22.30 . Toite on võimalik tellida nii frii- prae kui keedukartuliga. Pakutakse ka magustoitu igapäevaselt on menüüs creme brule, mascarpone maasika küpsised, pannkoogid jäätisega. Jooke saab valida ka mahlad, kokteilid,teed, kohvid, vett. Toitlustamine toimub järgneva skeemi kohaselt: klient tuleb toitlustuskohta ja tellib leti kõrval asuva menüü alusel letiteenindajalt. Letiteenindaja esitab tellimuse kööki komplekteerimiseks ning arveldab kliendiga. Ettekandja viib tellimuse kliendi lauda ning vajadusel võtab lisatellimuse ning arveldab, koristab laua. Toitu on söögikohast ka termokarpides kaasa osta, suuremate kaasaostetavate tellimuste puhul on võimalik ka kojuveo teenus.
Sigurist valmistatud kohvijook ei ärrita närvisüsteemi ja südameveresoonkonda, pigem mõjub närvisüsteemile rahustavalt ja sellele on omane organismi puhastusfunktsioon. Chicorée Leroux Nature sigurikohv. Kofeiinivaba sigurijook on müügil lahustuvate graanulitena 200g pakendites. Maitsestatud kohvid. Huvitav ja kiirelt kasvav turunišš on maitsestatud kohv. Tänapäeval on saadaval üle 100 erineva maitsega variandi. Maitsestatud kohv on tegelikult vana trikk. Kesk-Aasias on kardemoni lisamine kohvile traditsioon, Mehhikos on paljude aastate vältel lisatud kaneeli. Maitsestatud kohvide populaarsuse kasv tõestab kohvi mitmekülgsust ja jõudu. Maitsed lisatakse ubadele röstimise käigus piserdades ube maitsekandja õliga ja siis veel eriliselt vürtsitades.
valmistoidud marmiidil ja serveeritakse tellimuste alusel. Menüü on mitmekülgne : Päevapakkumisel teeme 2 rooga, et inimene saab valida, mida talle rohkem meeldib, ja 2 suppi! A la carte menüü saab tellida kella 22.30 . Toite on võimalik tellida nii frii- prae kui keedukartuliga. Pakutakse ka magustoitu igapäevaselt on menüüs creme brule, mascarpone maasika küpsised, pannkoogid jäätisega. Jooke saab valida ka mahlad, kokteilid,teed, kohvid, vett. Toitlustamine toimub järgneva skeemi kohaselt: klient tuleb toitlustuskohta ja tellib leti kõrval asuva menüü alusel letiteenindajalt. Letiteenindaja esitab tellimuse kööki komplekteerimiseks ning arveldab kliendiga. Ettekandja viib tellimuse kliendi lauda ning vajadusel võtab lisatellimuse ning arveldab, koristab laua. Toitu on söögikohast ka termokarpides kaasa osta, suuremate kaasaostetavate tellimuste puhul on võimalik ka kojuveo teenus.
Soomes ja Rootsis eelistatakse heledama röstiga kohvijooki, seda tänu Skandinaaviamaade heamaitselisele veele. Röstimine kindlustab kohvi värvuse, maitse ja lõhna ning toimub 200-220 kraadi juures, kohvioad kaotavad kuni viiendiku massist eralduva vee arvelt ja nii moodustuvad uued aroominüansid. Röstitud kohvil on kaks peenestusastet: peenema jahvatusastmega kohv sobib väikese mahuga kohvimasinatesse kuni kaks liitrit; jämedama jahvatusega kohvid sobivad kannukohvi valmistamiseks või suurematesse kohvimasinatesse. Kohv sisaldab üle tuhande ühendi, ligikaudu sajal neist on bioaktiivne toime, neist peamine on kofeiin. Röstitud araabikaunades on ligikaudu 38% süsivesikuid, millest peamine on tselluloos, 10% valke, 17% rasvu, erinevaid mineraalaineid ja teisi alkoloide peale kofeiini. Kohv sisaldab ka piisavalt kaaliumi, et olla organismile arvestatavaks kaaliumiallikaks.
Joo g i d g i d Joo n a g i. N e id v õib d u t o i du la u alt ku akse Jo o g id e i p u u k ü lm a lt. J uu k u um a lt k u i ka ii serveerida n , m a hla j n e. S a m a s ka ts a lt v ett , p iim a s e g a tu d jooke. lih m a its e s t at ud ja eid mitmesugus Kuumad Joogid l m i sta mi s eks k se n e n d e va jo o k e l i ig i tata i s e Kuumi ...
Kliente oli tunduvalt rohkem ja teenindajatel tegusam aeg. Seistes leti ette ei olnud seal kedagi, minuti pärast alles saabus teenindaja, kes meid möödaminnes tervitas. Mõistes, et teenindamine ei ole seekord nii meeldiv kui eelmisel korral, suundusime kiirelt menüüde juurde, et oma tellimused esitada. Samal ajal klõbistas teenindaja närviliselt leti taga küüntega vaadates meile tõsiselt otsa. Sellise teeninduse peale ei olnudki erilist soovi väga pikalt seal olla ja tellisime vaid kohvid. Jookide eest tasutud, vastati meile vaid et need tuuakse lauda. Lauda istudes olime täielikus hämmingus, kui erinevad võivad olla külastused ja teenindused. Samas märkasime, et kolmest teenindajast kaks jooksid pidevalt ülemise korrusele, alla tulles pahurad näod peas ja samal ajal omavahel kommenteerides. Mõistsime, et seal on arvatavasti mõni suurem seltskond, kellel võivad olla tihedad ja erinevad toidu- ning joogisoovid, kuulsime ka laste hääli
pearoogasid, desserte ja kondiitritooteid. Oma roogadesse oleme püüdnud panna eestimaist kvaliteetset ja värsket toorainet, et lisada iga ampsu sisse ka pisut "meie oma Eesti maitset". Igal hommikul küpsetavad Gourmet Coffee kokad ise köögis leiba, mis on valmistatud juuretise baasil, ilma pärmita ja ikka Eesti rukkijahust. Gourmet Coffee kohviku abil soovime muuta kohvikultuuri Eesti kohvikutes: - Valikus on paarkümmend eri farmidest ja -sortidest kohvid. - Kõik kohvid on värskelt röstitud meie röstimiskojas ja värskelt jahvatatud. - Kõik baristad on läbinud pika koolitus- ja praktikaperioodi.
Kohviliigid · Kohviliike on üle 60, kuid ainult kaks neist on kaubandusliku tähtsusega: a) Coffea Arabica ehk araabika b) Coffea Canephora ehk robusta · Araabika pärineb Etioopiast. · Robusta avastati Kongost. · Araabika moodustab umbes 65% ja Robusta 35% kogu maailma kohvitoodangust. · Araabika maitse on mahedam ja sel on rohkem maitsenüansse kui Robustal. · Robusta tugev maitse sobib kõige paremini tumeda röstiga kohvisegudesse nagu espresso või Prantsuse stiilis kohvid. Saak · Kohvivilja küpsemiseks kulub 8-9 kuud. · Üldiselt on kauem küpsenud viljadest saadud kohvi parem. · Kuigi on olemas ka koristusmasinad, korjatakse enamus kohvisaagist käsitsi. · Kohviubade eraldamiseks kohviviljast on kaks viisi. · Neist ühte nimetatakse märgmeetodiks, teist aga kuivmeetodiks ja meetodist sõltub saadava kohvi maitse.( Märgmeetodit kasutatakse seal , kus on saadaval palju vett,
täidetaks mõõdukalt. Üldine reegel klaaside täitmisel on, et 1/3 klaasist jääks täitmata, sest ääreni valatud klaasi pole võimalik laualt tõsta ilma, et märjukest maha ei valguks. Kohv ja tee pannakse lauale kannudes, alustaldrikutele või kuumakindlatele alustele ja kaetakse kannusoojendajaga. Joogid võib lauale asetada ka termoskannudes või portselankannudes, mille all põletid. Kohvimasinatega valmistatud kohvid serveeritakse lauda kohvitassides.Kohvikoor või piim (eelsoojendatud) serveeritakse koorekannus, mis asetatakse alustaldrikule, suhkur pannakse lauale suhkrutoosis (toos asetatakse lauale kaaneta), tõstmisvahendiks tükisuhkru pakkumise puhul suhkrutangid, kristallsuhkru puhul suhkrulusikas. Muud lisandid kohvi või tee juurde serveeritakse kaussides või vaagnatel, vajadusel koos tõstmisvahenditega. Karastusjoogid ja vesi asetatakse lauale pudelite või kannudega. Kannude alla asetatakse
nätsud ja pastillid, muud maiustused, tänapäeva maiustused 1.3.3.2 Küpsised ja näksid 1.3.3.2.1 Magusad küpsised, soolased küpsised, näkileivad, pakendatud pähklid ja puuviljad, lahtised pähklid ja kuivatatud puuviljad, sipsid, tähtpäeva küpsised ja näksid 1.4 Joogid 1.4.1 Joogid 1.4.1.1 Kohv, tee, kakao 1.4.1.1.1 Kohvid, teed, kakao ja kakaojoogid, Gourmet kohvi ja tee riiul 1.4.1.2 Joogid 1.4.1.2.1 Mahlad ja mahlajoogid, mahlakontsentraadid, siirupid, karastusjoogid ja toonikud, veed, spordijoogid, energiajoogid 1.4.2 Alkohol 1.4.2.1 Kange alkohol 1.4.2.1.1 Viinad, dzinnid, viskid, konjakid ja brändid, rummid, aperatiivid ja bitterid, liköörid ja sherrid, muud kanged, mini ja
Teenindus on siis, inimene istub lauda, kelner võtab inimestel toidu ja joogi tellimuse, kelner võtab köögist toidud ja viib lauda. Restoranidele toob see võrreldes etteantud toitudega suuremat kulu ning raskusi planeerimisel. Iseloomusta erinevaid toitlustusettevõtete tüüpe Kiirtoiduettevõtted- Macdonald, Hesburger kohvikud ja café´d Kohvikud on toitlustusettevõtted, kuhu tavaliselt minnakse väikest pausi pidama ja kerget einet nautima. Saiakesed, kohvid, teed. Baarid- Baarid on toitlustusettevõtted, mis pakuvad peamiselt jooke ja suupisteid, õdusat keskkonda ajaviitmiseks. restoranid- Restoranid on toitlustusettevõtted, mis pakuvad kvaliteetset toitu ja teenindust, mugavat keskkonda ja sageli ka ajaviidet. Esindusrestoranide toidukaart on väga rikkalik või sisaldab erilisi roogi. catering-ettevõtted- Põhjalik planeerimine on catering-teenuse puhul äärmiselt tähtis.
28. Kohvi liigitamine ja erinevate kohvide valmistamiseks kasutatavad toorained. Lahustuv kohv mis on peamine tooraine. Röstimine. Arabika ja Robusta erinevus. Kohvi võib liigitada kohvipuu liigi, päritolumaa, röstimis- ja jahvatusviisi alusel: · Kohvipuu liigi järgi Etioopiast pärit araabia kohvipuu Coffea arabika (saadus araabika kohv) ja Kongo kohvipuu ehk Coffea canephora (saadus robusta kohv). · Päritolumaakohvid - kohvid, milles kasutatud kohvioad pärinevad ainult ühelt maalt. · Röstimisviisi järgi - hele, keskmine või tume. Lisaks võib veel olla keskmiselt tume ja prantsuse röst ehk French roast (väga tume röst). · Jahvatusviisi järgi - jahvatamata ja jahvatatud kohviks, viimane omakorda jämedaks, keskmiseks, peeneks ja väga peeneks jahvatuseks. Mida peenem jahvatus, seda kangem kohv saadakse. Erinevate kohvide valmistamiseks kasutatavad toorained:
Luxus kohv, 100% Arabica. Foto: Teine tähtis kohvipuu on Kongo kohvipuu e Coffea canephora, mille saadus on robusta kohv. Robusta kohvioad on väiksemad kui araabika oad, kohvioa sisemine külg on väljapoole kumer. Kongo kohvipuult saadav kofeiinirikas (kofeiinisisaldus üle 2%) robusta kohv moodustab u 25% maailma kohvitoodangust. Robusta on tugevama maitsega, sobib paremini tumeda röstiga kohvisegudesse, sageli kasutatakse seda lahustuvas kohvis. (Ibid) Päritolumaakohvid on niisugused kohvid, milles kasutatud kohvioad pärinevad ainult ühelt maalt (traditsiooniline kohv koosneb eri maade kohviubadest, mis kohvivabrikutes retseptuuri alusel segatakse). Päritolumaakohvide maitset mõjutavad kasvukoha pinnas, kliima ja kasvutingimused. Pauligi päritolumaakohvide seeriasse kuuluvad Paulig Papua New Guinea ja orgaaniline Colombia (ökokohv). Costadoro kohvisegude oad on korjatud Costa Rica, El Salvadori, Brasiilia, Keenia ja Java istandustest. Itaalias on need kohvioad
tellimuse, kelner võtab köögist toidud ja viib lauda. Restoranidele toob see võrreldes etteantud toitudega suuremat kulu ning raskusi planeerimisel. 42. Iseloomusta erinevaid toitlustusettevõtete tüüpe Kiirtoiduettevõtted- Macdonald, Hesburger kohvikud ja café´d Kohvikud on toitlustusettevõtted, kuhu tavaliselt minnakse väikest pausi pidama ja kerget einet nautima. Saiakesed, kohvid, teed. Baarid- Baarid on toitlustusettevõtted, mis pakuvad peamiselt jooke ja suupisteid, õdusat keskkonda ajaviitmiseks. restoranid- Restoranid on toitlustusettevõtted, mis pakuvad kvaliteetset toitu ja teenindust, mugavat keskkonda ja sageli ka ajaviidet. Esindusrestoranide toidukaart on väga rikkalik või sisaldab erilisi roogi. catering- ettevõtted- Põhjalik planeerimine on catering-teenuse puhul äärmiselt tähtis.
kaltsiumirikast toiduaineid (vedelad piimatooted), tahketes on vähem seepärast, et enamus Ca on vadakus, mis visatakse minema ju. Plus tahkeid toiduaineid süüakse vähem. Kohupiimadest on ricotta e vadakutüüpi. Ca saab ka palju kaladest. Süüakse toiduaineid, mis viivad kaltsiumi välja- hapud mahlad, hapendatud ja marineeritud tooted, sokulaad, happelised puuviljad, must kohv. Oleneb kohvi sortidest- kõik põhjamaades kokku segatud kohvid on happelised, lõunapool mitte nii väga. Osteoporoosil on ka suitsetamine. Praktline ülesanne: Teie sõber lamab luumurdudega haiglas, mida te talle külakosti 3 viia? V: mitte Ca väljaviivaid toiduaineid. Ca vastutab vere hüübimise eest doonorverest seotakse kohe Ca, et ei hüübiks. Ca vastutab lihaskontraktsioonide eest. Ca vahendab biosignaale. Ca saame peamiselt loomsest toidust
Kui puuviljad on serveeritud väikeste tükkidena, süüakse neid suupistetikkudega. Restoranis serveeritakse tihti eksootilisi vilju (nt.litsid,rambutanid ja kiivid) juba söögiks ettevalmistatult. 216. Kohvi ja tee serveerimine Kohv ja tee pannakse lauale kannudes, alustaldrikutele või kuumakindlatele alustele ja kaetakse kannusoojendajaga. Joogid võib lauale asetada ka termoskannudes või portselankannudes, mille all põletid. Kohvimasinatega valmistatud kohvid serveeritakse lauda kohvitassides.Kohvikoor või piim (eelsoojendatud) serveeritakse koorekannus, mis asetatakse alustaldrikule, suhkur pannakse lauale suhkrutoosis (toos asetatakse lauale kaaneta), tõstmisvahendiks tükisuhkru pakkumise puhul 180 suhkrutangid, kristallsuhkru puhul suhkrulusikas. Muud lisandid kohvi või tee juurde serveeritakse kaussides või vaagnatel, vajadusel koos tõstmisvahenditega. Kohvi valmistamise viise on mitmesuguseid