1. Missugune õigusakt „räägib“ tehislike lõhna- ja maitseainetest? Vabariigi Valitsuse 6. oktoobri 1999. a määrus nr 292 2. Mis on abiaine ja missuguseid nõudeid abiainele esitatakse? Abiaine käesoleva seaduse tähenduses on Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruse (EÜ) nr 1333/2008 artikli 3 lõike 2 punktis b sätestatud aine. Abiainete suhtes esitatavad nõuded, nende ainete kasutamise tingimused ja viisid ning toidus lubatud jääksisalduse piirnormid kehtestab Vabariigi Valitsus. (Toiduseadus § 18) 3. Otsige Riigiteatajast õigusakte, kus kirjeldatakse toidu säilitamisnõudeid ja kirjutage kaua tohib säilitada erinevaid torte ja biskviite ? Tortide säilitamisaeg on 6-72 h külmkapis, täielik nimekiri põllumajandusministri määruses. 4. Mis on toidu tehniline kirjeldus? Toidu tehniline kirjeldus käesoleva seaduse tähenduses on igasugune toidu omadusi ja valmistamist kirjeldav dokument, mis sisaldab toidu kohta järgmisi ...
Mikroorganismide üldarv; Hallitusseened; Pärmseened. Uuritakse kolme erinevat toote partiid, mis on valmistatud erinevatel aastaaegadel (suvi, sügis, talv). Ühest partiist võetakse kolm proovi vastavalt analüüside teostamise intervallile: 6h, 12h, 24h. Teostatakse koondproovide analüüs. Kestvuskatsed teostada laboris otsesel meetodil. Otseste meetoditega (nt tavapärased mikrobioloogilised uuringud) teostatavad toidu kestvuskatsed võimaldavad määrata mikroobide kasvu tavapärastes tingimustes toidus juhul, kui toitu säilitatakse kindlaksmääratud säilitamisnõudeid järgides ehk ettenähtud säilitamistingimustes. [2] Kestvuskatse teostamine Võtta toidupartiist proov vastavalt proovivõtukavas kirjeldatud meetodile, sagedusele, näitajatele. Säilitada proov plaanis sätestatud säilitamistingimustes. Viia proovid laborisse valmistamise päeval, jälgides et ei katkeks külmaahel.
otsese päikesekiirguse eest. p 8.2 Mett säilitatakse ruumides, kus pole tugevasti lõhnavaid aineid, kaitstuna otseste päikesekiirte ja soojuskiirguse eest temperatuuril mitte üle 25 kraadi, kusjuures õhu suhteline niiskus on mitte üle 65%. Selgituseks! Mett hakatakse säilitama selle kogumise hetkest st mee vurritamisest, kui see kogutakse ja säilitusnõudesse pannakse! Kui mee käitleja soovib anda meele pikemat säilimisaega kui standardis lubatud 2 aastat, siis tuleb tal teha kestvuskatsed vastavalt Toiduseaduse § 22 kohaselt. Meesegude puhul tuleb teha kestvuskatsed igal juhul, sest standard ei kohaldu meesegudele vaid üksnes meele. Toidupartii tähistus võimaldab määrata, millisest partiist toit pärineb. Toidupartii määrab valmistaja või pakendaja ja toob selle välja ka pakendil. Minimaalne säilimisaeg esitatakse kujul "Parim enne: kuupäev-kuu-aasta". Sellisel viisil esitatud ,,parim enne" puhul ei ole toidupartii numbrit vaja lisada. Kui esitada