Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"kanamunad" - 80 õppematerjali

kanamunad on inimese toidulaual tähtsal kohal, sest nende toiteväärtus on suur: nad sisaldavad keskmiselt 12,5 % valke, 12 % rasvu, 1 % mineraalaineid, 1 % süsivesikuid ja 74 % vett.
kanamunad

Kasutaja: kanamunad

Faile: 0
thumbnail
20
pptx

Kanamuna

koorega.  Munakoore värvus oleneb hoopis kana tõust. Enamik valgeid kanu muneb valgeid mune.  Noorkana muneb alguses umbes 17 g kergemaid mune kui aasta hiljem. MUNADE SÄILITAMINE  Mune ei või üle kahe nädala külmkapis hoida.  Kui aga mähkida iga muna eraldi paberisse ja neid nädalas ümber pöörata, seisavad nad hoopis kauem.  Mune võib üsna kaua ka toatemperatuuril hoida, kui nad õhukeselt rasva ja taimeõliga üle määrida.  Kanamunad seisavad 6–7 kuud värsked, kui umbes noaotsatäis kaaliumpermanganaati sulatatakse vees, nii et vesi tumepunase värvuse omandab, ja lastakse värsketel kanamunadel selles vedelikus seista umbes tund aega. Siis võetakse munad välja, kuivatatakse, mähitakse paberisse ja pannakse kuiva kohta. KASUTATUD KIRJANDUS  http://www.videvik.ee/503/muna.html  http://www.ekk.edu.ee/vvfiles/0/kauba ndusalane_toidukaupade_6pik.pdf TÄNAN TÄHELEPANU EEST!

Toit → Toidukaubandus
4 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Töö planeerimine

Teema Töö planeerimine Ülesanne Õpik Toiduvalmistamine suurköögis Lk.50 Töövahendid suurköögis 1. Loetle vastavalt kasutusotstarbele töövahendite rühmad ja sinna kuuluvad töövahendid, määra kasutamise eesmärk: Mõõtevahendid: mõõtekannud, kulbid, termomeetrid. Eeltöötlusvahendid: koorimisnoad, köögiviljanoad, üldnuga, lihanuga, kokanuga, fileerimisnuga, leivanuga, lõikelaud, lihavasar, köögiköörid, riiv, sõel, kastmesõel, vahukulp, sidrunipress, kausid, vormid, tainarull, lõikurid, pintslid, visplid. Kuumtöötlemisvahendid: Potid / Keedunõud, kastrulid, (prae)pannid, kastmekastrulid, pannilabidad, üintsetid. Loetle plastikust lõikelaudade värvid ja kasutamine tooraine ja toidu töötlemisel  Sinine- Värske kala.  Punane- Tooresliha  Kollane- Küps liha  Roheline- Salat ja puuvili  Valge- Leiva- ja piimatooted 2. Millised noad võiksid kuuluda koka töövahendite põhikomplekti?  Üldnuga, k...

Muu → Toiduainete õpetus
7 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Muna-referaat

Selle variandi puhul säilib munakoor peaaegu tervelt. 2)Muna avada tugevama metalse esemega piki ringjoont toksides. Eemaldada tekkinud kaan munalt ja valada ettevaatlikult muna välja, mille puhul munavalge ja kollane ei segune. [2;27.03.2008] 13 Vutimunad VUTIMUNAD on pisikesed ja kirjud ja neid toodetakse ka Eestis, kaaludes 7-14, keskmiselt 10-11 grammi. Vutimunad on veel kõrgema toiteväärtusega kui kanamunad. Vutimuna valgud on igati täisväärtuslikud, sisaldades rohkesti metioniini, fenüülalaniini, trüptofaani, lüsiini jt organismile hädavajalikke, kuid inimese tavapärases toidus tihtipeale väheseks jäävaid aminohappeid. Rasv on koondunud munarebusse. Vutimunas on rohkesti mineraaleineid ja mikroelemente. Spektraalanalüüsiga saadud andmed näitavad, et vutimunad sisaldavad rauda ja tsinki 1,4 korda rohkem, vaske, koobaltit, titaani, roodiumi ja vanaadiumi 1,2 korda rohkem kui kanamunad

Keemia → Keemia
71 allalaadimist
thumbnail
3
doc

MUNAD JA MUNATOOTED

A-klassi suurpakendi etikett või lint on valge, trükis sellel peab olema must. Toiduainetööstusele mõeldud munade pakendite lint on kollane märgisega "munad toiduainetööstusele", pakendatud munade arv ning tarnija nimi ja aadress. Tööstusmunade pakendi lint on punane, märgisega "tööstusmunad" musta värvi suurtähtedega koos saatja ja sihtkoha andmetega. Misasjad on "tööstusmunad"? 1. Mõisted: 1. munad -­ koorega kanamunad, mis kõlbavad inimtoiduks või toiduainetööstuses tarvitamiseks, v.a lekkivad munad, hauduma pandud munad ja keedetud munad; 2. tööstusmunad ­- koorega kanamunad, v.a lõikes 1 nimetatud munad, ning lekkivad ja hauduma pandud munad, v.a keedetud munad; 3. haudemunad ­- tibude tootmiseks mõeldud munad, mis vastavad haudemunade jaoks ettenähtud normidele; 4. lekkivad munad kui ka kestapragudega munad, nii et nende sisu on näha;

Toit → Toiduainete õpetus
22 allalaadimist
thumbnail
8
pdf

Valkude ehitus, ülesanded

Ka organismi vastupanuvõime haigustele kahaneb. Valgurikkad toiduained nisuidud 26,6%; aedoa kaunad 3,4%; roheline hernes 4,2%; kuivatatud aprikoosid 4,2%; taine sealiha 13,9%; suitsusink 14,4%; veiseliha 15,2% kanaliha 18%; forell 20%; tint 27%; lehmapiim 3,3%; kanamunad 11,9%. 10g täisväärtuslikku valku annab: 60g kanaliha; 40g juustu; 300 ml piima; 60g kala; 40g lahjat liha Valkude ülesanded on struktuurseks materjaliks kehavalkude sünteesil osalevad aktiivselt antikehade tootmises ja immuunsuse kujunemises nakkushaiguste suhtes

Toit → Kodundus
30 allalaadimist
thumbnail
5
ppt

Mis on kassiahastus

· Vee joomine- see aitab, kuna toob organismi tagasi joomise käigus kehast väljutatud vedeliku. · Mahla joomine- Mahlad sisaldavad puuviljasuhkrut, samuti vitamiine ja vett, mis kõik on taastuvale organismile kasulikud KUIDAS KASSIAHASTUSEST PÄÄSEDA? · Valuvaigistite tarvitamine- tuleb kontrollida, et tegu ei oleks paratsetamooli ega kofeiini sisaldava valuvaigistiga. Need pole head maksale ja viivad vedeliku kehast välja · Muna ja banaanide söömine- kanamunad sisaldavad suures koguses ainet, mis on organismile vajalik pohmelli süvendavate toksiinide lõhustamiseks. Banaanid omakorda sisaldavad kaaliumit, mida organism alkoholi tarvitamise järel hulganisti kaotab.

Keemia → Keemia
10 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Lisaained toidus

......................................................................................................... 7 Analüüs....................................................................................................................... 7 Šokolaad.................................................................................................................. 8 Ketšup..................................................................................................................... 8 Kanamunad............................................................................................................. 9 Viinerid.................................................................................................................. 10 Karastusjook.......................................................................................................... 10 Soovitused................................................................................................................ 12

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
5 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Referaat Muna

Tekib muna sisemuse jahtumisel ja kokkutõmbumumisel peale munemist. Suureneb vastavalt muna vanusele. Koore membraan Koosneb kahest osast- sisemine ja välimine membraan. Kaitsevad munavalget bakterite vastu. Mõlema membraani vahele tekibki õhuruum. Munavalge vedelkiht Koorele kõige lähemal. Ümbritseb munavalget vedela kihina, on märk kvaliteetsest munast. Munavalge tihekiht Muna põhiline proteiiniallikas. Munade säilitamine Kanamunad toidulaual * Kanamunad on inimese toidulaual põhjendatult tähtsal kohal, sest nende toiteväärtus on suur: nad sisaldavad keskmiselt 12,5 % valke, 12 % rasvu, 1 % mineraalaineid, 0,5 % süsivesikuid ja 74 % vett. Kalkuni-, pardi- ja hanemunade koostis on ligikaudu samasugune. Kuigi muna seedub ja omastatakse organismi poolt üldiselt hästi, oleneb munade toiteväärtus suurel määral sellest, kui palju ning mis kujul neid toiduks kasutatakse. * Inimese organism omastab munavalkudest kuni 98 %

Toit → Kokandus
23 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Jood

Jood Keemiliste elementide sisaldus rakkudes Mis on jood ja milleks seda vaja on Jood on väga tähtis mikroelement, mis paneb immuunsüsteemi käima. See on ainus mikroelement, mis kaitseb organismi kõikide stressi ja radiatsiooni (kiirguse) liikide vastu. Selle puudus organismis ning puudusega seotud kilpnäärme funktsioonide häired mõjuvad negatiivse laviinina kõigile organismi funktsioonidele. Elu ilma joodita pole võimalik. Jood peab laekuma inimorganismi väikestes, kuid piisavates kogustes, pidevalt terve elu käigus. See tuleb tunnistada kohustuslikuks ning lahutamatuks päeva toitumise osaks. Milleks joodi vaja on energia tootmise reguleerimiseks organismis ainevahetusprotsessi stimuleerimiseks, et põletada liigset rasva normaalseks vaimseks funktsioneerimiseks ja kõne arenguks hammastele Jood on kilpnäärme hormoonide ­ türoksiini ja trijodotüroniini ­ koostises ja s...

Keemia → Keemia
9 allalaadimist
thumbnail
13
ppt

Funktsionaalne toit

piimhappebakterit Lactobacillus GG, mis suurendab organismi loomulikku vastupanuvõimet kahjulikele bakteritele ja viirustele, tasakaalustab mao ja soolte talitlust, aitab antibiootikumikuuri ajal taastada loomulikku mikrofloorat. Südamejuust Harmony ­ Sisaldab probiootilise bakteri tüve Lactobacillus plantarum TENSIA, mille igapäevane tarbimine mõjutab kasulikult südame ja veresoonkonna tööd, reguleerides vererõhku. Tervisemunad ­ e. Oomega-3-rasvhapetega rikastatud kanamunad. Oomega-3-rasvhapped vähendavad südame veresoonkonna haiguste riski, alandavad vere kolestoroolitaset ning on eriti vajalikud lastele organismi Normaalseks arenguks. Haiguste ravimine funktsionaalse toidu mõiste alla ei käi. Funktsionaalse toidu järjepidev söömine aitab ennetada haigusi. Eriti head on kodumaised toidud, mida võivad kõik julgesti süüa. Kehtib reegel, et mis on meie lähedal kasvanud või valminud ja millega oleme aastasadade jooksul harjunud, on meile

Bioloogia → Bioloogia
50 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Austraalia Põllumajandus

põllukultuuride all on vaid 0,2% riigi territooriumist. Osa SKT- st: Austraalia põllumajanduse osa SKT- st on küllaltki väike- vaid 4%.See on umbes 1640. Eksport ja Import Spetsialiseerumine: Austraalia spetsialiseerub toiduainetel. Riigis toodetakse väga palju toiduaineid. Näiteks: õlu 2 mln, puuvill 550 tuh, vein 1 mln, kaamelipiim 1,5 mln t, vill 64 mln t, veisenahad 8 mln t, kitseliha 1 mln t, sealiha 6 mln t, lambaliha 23 mln t, lambanahad 23 mln t, veiseliha 9 mln t, kanamunad 3 mln t, rasvata piim 3 mln. Tootmise efektiivsus: Austraalias kasvatakse suhkrurooga (25 mln t), lehmapiima (9,8 mln t), odra (8 mln t), rapsi (2,3 mln t), otra (4,1 mln t), veiseliha (2,3 mln t), sorgo (2 mln t), viinamarja (1,7 mln t), puuvilla seemneid (1,2 mln t), kanaliha (1 mln t), puuvillakiud (843 tuh t) jms. Austraalias peetakse loomasid ka. Loomade arv seisuga 2011. aastal FAO andmetel: veised 23 mln, lambad 70 mln, hobused 260 t, kitsed 4 mnln, sead 2 mln. Allikad:

Geograafia → Geograafia
5 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Bulgakov "Saatuslikud munad" kokkuvõte

kroko tappis. Too üritas põgeneda, kuid üks järjekordne madu tappis ka tema. 10. Peatükk Katastroof Ajalehe "Izvestija" toimetusse ilmus teadaanne: "Grat´sovka, Smolenski kubermang. Maakonda on ilmunud hobuse kasvu kana, mis lööb takka üles nagu täkk. Saba asemel on tal kodanliku daamikese suled." Ladujad hakkasid selle peale ainult narema, väitsid, et see purjus inimese jutt ja jätsid selle kõrvale. Persikov oli vihane, et kanamunad tulevad küll kole ruttu, aga tema oodaku oma saadetist mitu kuud. Ta oli kogu aja olnud instituudi seinte vahel ega teadnud midagi jaanalindudest ega madudest. Samal ööl trükikojas toimus hirmus sagimine, ilmusid sinna järjest võikamad teated ja telefon oli pidevalt punane. Taheti ussipessa saata aeroplaanid gaasi laskma. Samuti koguti vimma persikovi vastu, nagu tema selles kõiges süüdi oleks. Professor sõitis hommikul instituuti, seal ootas teda ülltatus: kolm kasti kirjadega

Kirjandus → Kirjandus
68 allalaadimist
thumbnail
8
pdf

Toitlustuse alused

sügavkülmikus. Lühikese säilitusajaga toiduaineid võib lattu varuda kaheks nädalaks kuni kuuks. Vaata tabelist 5 põhiliste toidukaupade müügiaegu. Tabel 5. Põhiliste toidukaupade säilitamistemperatuurid ja realiseerimisajad TOODE Säilitamistemperatuur Müügi-või kasutamisaeg Piim- ja piimatooted Piimad ja rõõskkoored +2 kuni +5 kraadi 4-5 päeva Hapupiimad +2 .... +5 kraadi 7-11 päeva Jogurtid +2 .... +5 kraadi 18-28 päeva Kodujuustud, kohupiimad +2 .... +5 kraadi 10-14 päeva Võid ja margariinid +2 .... +5 kraadi 6-12 kuud Taimeõlid +4 .... +7 kraadi 6-12 kuud Majoneesid +3 .... +7 kraadi 15-30 päeva Liha, lihatooted, munad Veiseliha tükid -1 .... +1 kraadi 0,5-1 n...

Toit → Menüü koostamine ja nende...
8 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

Üürileping ja rendileping

Viljade saamise õigus v Oluline on, kas asja kasutajal tekib õigus asja viljadele või mitte. v Üürilepinguga saab üürnik üksnes asja kasutamise õiguse. Rendileping annab lisaks rentnikule õiguse saada asja korrapärase majandamise reeglite järgi saadava vilja. Mis on vili?(1) v Õigusvili on tulu, mida asi annab õigussuhte tõttu (allüür). v Loodusvili on saadused (asjast loodusjõul või inimese kaasabil tulenevad saadused). Näiteks kanamunad, õunad, kartulid jne. Mis on vili?(2) v Vili on sisuliselt asjast saadav kasu. v Oluline on seejuures tähele panna, et teatud juhtudel tekib ka üürnikul õigus asja viljadele. v Seega tuleb üüri- ja rendilepingu piiritlemisel hinnata, kas üheks lepingupoolte põhieesmärgiks lepingu sõlmimisel oli asja kasutusse andmine asja viljade omandamise eesmärgil (rendileping) või oli asja kasutusse saamise eesmärgiks

Õigus → Tööõigus
19 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Ülevaade USA ja Kanada põllumajandusest

2,2 miljonit farmi, mis katavad 3,7 miljonit ruutkilomeetrit. Keskmiselt 1,7 ruutkilomeetrit farmi kohta. icture Click icon tC li icon to add picture o acdkd p USA peamised põllumajandustooted 1. Mais 2. Veise liha 3. Lehmapiim 4. Kanaliha 5. Sojaoad 6. Sealiha 7. nisu 8. Puuvili 9. Kanamunad 10. Kalkuniliha Mais Suurim põllumajanduslik toodang on maisil, mille aasta saagiks on üle 250 miljonit tonni.

Geograafia → Põllumajandus
8 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Poola arengutase

umbes 55% SKT-st. Poola inimarengu indeks on 0,862 ning ta on 37 kohal maailmariikide seas. Poola RKT (rahvamajanduse kogutoodang) 1995. aastal oli 3276 (USD) ja 1990. aastal oli 3960 (USD) ning kasvutempo oli 120,9%. Poola majandus tugineb peamiselt toiduainetööstusele, rasketööstusele, keemiatööstusele ning ka põllumajandusele. Umbes 49% territooriumist on kasutusel põllumaana ja 13% karjamaana. Loomadest on tähtsaimaks siga, sest Poola sink on tähtis ekspordikaubaks, nagi ka kanamunad, mis saadakse linnukasvatusest. Kalandus on ka arenenud, kuid teravilju tuleb importida, sest piisavaks tootmiseks puudub vajalik tehnoloogia. Umbes 27% elanikest töötab põllumajanduses. Nendest andmetest siiski ei saa me järeldada, et Poola ekspordibki ainult toiduaineid. 40% ekspordist moodustavad igasugused masinad ja seadmed. Riik ekspordib ka autoid ja lennukeid, 10% ekspordist on keemiatööstus, metalle, tekstiili.

Geograafia → Geograafia
25 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Minimaalse toidukorvi maksumus

1) Armas piim 2,5 % kile 1 l 0.50 eurot, Valga Maxima. Kuu kogus 4,6 l, kuu maksumus 2.30 eurot. 2) Armas keefir 2,5 % kile 1 l 0.56 eurot, Valga Maxima. Kuu kogus 2,3 l, kuu maksumus 1.29 eurot. 3) Armas jogurt virsikumaitseline / maasikamaitseline 1 l 0.70 eurot, Valga Maxima. Kuu kogus 2,3 l, kuu maksumus 1.61 eurot. Kokkuvõte: Piimatoodete kuu kogus kokku 9,2 l, piimatoodete kuu maksumus kokku 5.20 eurot. Muna 1) Balticovo kanamunad M10 10 tk 0.80 eurot, 1 tk 0.08 eurot, Valga Maxima. Kuu kogus kokku 15 muna, kuu maksumus kokku 1.20 eurot. Või 1) OPTIMA LINIJA rasvavõie light 25 % 400 g 0.44 eurot, 1 kg 1.10 eurot, Valga Maxima. Kuu kogus 300 g ehk 0,3 kg, kuu maksumus 0.33 eurot. Õli 1) OPTIMA LINIJA taimne õli 1 l 1.39 eurot, Valga Maxima. Kuu kogus 600 g ehk 0,6 kg, kuu maksumus 0.83 eurot. Kartul

Majandus → Majandus
6 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Ungari põllumajandus

Veini valmistamiseks kasvatatakse ka viinamarju. Loomakasvatuses on esikohal liha- aga ka munatootmine, piimakarja- ja lambakasvatus on teisejärgulised. Suuri alasid Ungari tasandikel kasutatakse sigade ja veiste kasvatamiseks. 20 tähtsamat toodanguartiklit aastal 2011: 1. Mais 2. Sealiha 3. Värske lehmapiim 4. Nisu 5. Kanaliha 6. Päevalilleseemned 7. Viinamarjad 8. Värske mais 9. Veiseliha 10. Rapsiseeme 11. Õunad 12. Kanamunad 13. Oder 14. Pardiliha 15. Kartul 16. Kalkuniliha 17. Tomat 18. Värske chillipipar 19. Naturaalne mesi 20. Haneliha Eksport: Ungari tähtsaimad ekspordiartiklid on: 1. Masinad ja varuosad 61,1% 2. Teised tooted 28,7% 3. Toidukaubad 6,5% 4. Toormaterjalid 2% 5. Kütused ja elekter 1,6% Ungari tähtsaimad ekspordipartnerid on Saksamaa 25,54%, Itaalia 5,67%, Suurbritannia

Geograafia → Põllumajandus
48 allalaadimist
thumbnail
21
docx

ESMAVAJALIKUD TOIDUAINED – MUNA

keerlema. Keedetud muna keerleb kergesti, keetmata väga vastumeelselt. Külmunud munad asetatakse üheks päevaks värskesse kaevuvette, millele on lisatud rohkesti soola. Mune ei või üle kahe nädala külmkapis hoida. Kui aga mähkida iga muna eraldi paberisse ja neid nädalas ümber pöörata, seisavad nad hoopis kauem. Mune võib üsna kaua ka toatemperatuuril hoida, kui nad õhukeselt rasva ja taimeõliga üle määrida. Munade säilitamisest Kanamunad seisavad 6­7 kuud värsked, kui umbes noaotsatäis kaaliumpermanganaati sulatatakse vees, nii et vesi tumepunase värvuse omandab, ja lastakse värsketel kanamunadel selles vedelikus seista umbes tund aega. Siis võetakse munad välja, kuivatatakse, mähitakse paberisse ja pannakse kuiva kohta. Munade konserveerimiseks kõlbab hästi dekstriin. Muretsetakse dekstriinpulbrit ja valmistatakse keedetud veega mitte liiga paks lahus. Munad kastetakse üleni sellesse

Toit → Toitumise alused
18 allalaadimist
thumbnail
6
doc

HOLLAND

Hollandis kasvatatakse ka aedvilju ning marju (peamiselt maasikad), millega varustatakse tervet Euroopat aastaringselt. Seal on arenenud loomakasvatuse harud. Loomade atrv 2003 aasta seisuga:  veised – 3885350  lambad – 1088490  kitsed – 380350  hobused – 136000  küülikud - 302000  sead – 12429100 pead. Kodulindude arv:  kanad – 96919000  pardid – 1016000 Seal toodetakse:  2,459 mln t õlu  kanamunad 10177 mln tk l  ehmapiim 11,627 mln t  sealiha - 2,9 mln t, või - 125,475 tuh t  juust - 745,984 tuh t  kuiv rasvata piim - 2,4 mln t  rasv- 131 tuh t. Hollandist ekpordtakse:  Kartul  Õlu  Sibulad  Külmutatud kartulid  Sojauba  Palmõli Hollandisse imporditakse:  Nisu  Sojauba  Mais  Oder  Palmõli Probleem on see, et mullad pole viljakad.

Geograafia → Geograafia
8 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Linnukasvatus

Linnukasvatuse KT 1.Muna moodustumine 1. Lehter 8-9 cm 15-20 minutit. Munasarjast vabanenud rebu liigub lehtrisse. Lehtri kaelaosas moodustub rebukeeriste valgukiht. Muna viljastumise koht. 2. Valgu- osa 30- 35 cm 3 tundi. Siin paiknevad munavalku eritavad näärmed. Kõigepealt moodustub rebu kattev sisemine vedel munavalgekiht, seejärel tihe munavalge kiht. Muna edasiliikumis kiirus on suurem kui 2 mm minutis. 3.Kitsus8 cm, 60-70 minutit Kitsuse algosa näärmete valguline sekreet imab vett, terakesed paisuvad ja moodustavad muna kiudkesta ning seejärel koorealuse kiudkesta. Samaaegselt kiudkestade moodustamisega toimub ka välimise vedela valgukihi suurenemine. Kitsuses liigub muna aeglasemalt umbes 1,4 mm minutis. 4. Emakas 8-9 cm 9-21 tundi Emakanäärmed eritavad peamiselt ainult mineraalaineid ja vell sisaldavaid sekreeti. Esialgu tungivad vesi ja mineraalsoolad osmoosi tõttu läbi kiudkestade munasse, munavalk vedeldub, muna maht suuren...

Põllumajandus → Looma kasvatus
6 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Vitamiinide koostis ja milleks vitamiine vaja on

paranemisele, on oluline südametegevusele ja närvisüsteemi stabiilsusele. Kui vitamiin D-d on vähe, võib tekkida luude pehmumine -- lastel rahhiit, täiskasvanutel osteomalaatsia, hammaste lagunemine, lihaste nõrkus, kuulmise nõrgenemine, lühinägelikkus. Kui vitamiin D-d on liiga palju, võib tekkida iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus ja nõrkus; kaltsiumi on veres liiga palju ja tekivad lubikolded veresoontes ning neerukivid. Parimad allikad on kala, kalamaksaõli, liha ja maks, kanamunad, rasvane juust, seened, või, pärm ja päikesevalgus. Evitamiin Kaitseb organismi ja teisi vitamiine (B ja C) hapnikuosakeste ja vabade radikaalide kahjuliku toime eest. Sellega on tal koos rakumembraanide kaitsega vähivastane toime ja kaitse vananemise eest. 4 Rasvad ja õlid, mis sisaldavad vitamiini E, rääsuvad vähem kui need, milles teda ei sisaldu. E vitamiin tagab selle, et punased verelibled täituvad rohkem puhta hapnikuga, mida veri kannab laiali mööda kogu organismi

Toit → Toitumisõpetus
24 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Toidutekkelised nakkushaiguspuhangud

Toidutekkelised nakkushaiguspuhangud Toidutekkeliste nakkushaiguspuhangute või nende kahtluse uurimise eesmärgiks on toidu kaudu levivate tervistkahjustavate ja eluohtlike haigusetekitajate leviku tõkestamine ning inimeste tervise kaitsmine. Toidutekkeliseks nakkushaiguse puhanguks nimetatakse kahe või enama, omavahel ühise toidutekkelise nakkusallika või ühislevikufaktoriga seotud nakkushaigusjuhu esinemist lühikeses ajavahemikus. Harva esinevate nakkushaiguste (siberi katk, botulism, brutselloos, trihhinelloos, ehhinokokkoos jm) puhul, loetakse iga haigusjuht puhanguks. Listeria monocytogenes Listeeria bakter põhjustab listerioosi. Bakteri poolt põhjustatud nakkushaigus võib põhjustada veremürgitust, häireid siseorganite töös, meningiiti ehk ajukelme põletikku või seedetrakti häireid. Listerioos võib lõppeda ka surmaga. Saksamaal diagnoositakse igal aastal kuni 500 haigusjuhtu. Kus levib? Bakter pesitseb tooretes piima- ja l...

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kanaliha

ja ürtidega veinikastmes valmistatud liha), prantslased on tuntud oma coq au vin'i poolest (veinis valmistatud liha), Aasia rahvad armastavad kergelt praetud kanaliha juurviljadega ja Ameerikas on moes praetud kana. Parim variant on tõenäoliselt küpsetatud või grillitud liha, ilma nahata, kui inimene rasva pärast nii väga muret tunneb. Suurt hulka kanu kasvatatakse vaid munade pärast. Kogu maailmas tarvitatakse hiigelhulkades kanamune ning toitumisteadlased väidavad, et kanamunad on üheks parimaks valguallikaks. Munavalk, mis moodustab peaaegu 50% kogu munast, sisaldab organismi poolt kergesti omastatavaid asendamatuid aminohappeid. Ka teisi valke võrreldakse omastatavuse poolest just munavalguga. Üks võimalus vähendada massilises kanalihatööstuses peituvaid ohtusid on püüda leida tarbimiseks "naturaalsemaid" või "orgaanilisemaid" kanu või mune. Väljapääs võib leiduda "vabakäigu" kanade kasutamises, kellel on rohkem

Kategooriata → Tööõpetus
11 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Tervislik toitumine-tervise tugevdamine

(0,8-1,1).Naha kuivenemine, karedus ja pigmentatsiooni häired. Ületarbimisel peavalu, juuste väljalangemine. Provitamin B-karoteen - köögivili, spinat, till, petersell jne. D-vitamiin - kalamaksaõli, heeringas, kanamuna rebu jt. (5-8). E-vitamiin - taimeõlid, kalamaks, pähklid. (8-13) B1-vitamiin - teravili, teraviljasaadused, liha, lihatooted, kartul, köögivili, piim, piimasaadused. (1,1-1,5).Väsimus, unetus, isutus, seedehäired. B2-vitamiin - kanamunad, juust. (1,3-1,7).Väsimus, kaalukaotus, naha punetus, kestendamine ja lõhenemine, põletikud suunurkades ja silmade ümbruses, suus haavandid, nägemishäired. Niatsiin - maks, lahja liha, kala, pärm, nisuidud, kuivatatud kaunvili. (15- 19).Väsimus, isutus, peapööritus, nahapõletikud. Ületarbimisel naha punetus, kuumustunne, kihelus. B6-vitamiin - veisemaks, sealiha, veiseliha, kanaliha, riis, pähklid, banaanid. (1,9- 2,4)

Sport → Kehaline kasvatus
47 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Kuukulgur

· ühekordselt kasutatav; · materjal peab olema ilmastikukindel ( praktikumis ei ole nõutav); · põlemiskindel (praktikumis ei ole nõutav); · palju (vähe) deformeeruv; · aparaadi fikseerimisvõimalused; · plastset materjali kasutatud; · seinad paksud ja purunevad. Optilist aparatuuri võib simuleerida sarnaste omadustega esemetega: 1. kristall; 2. klaasesemed; 3. käekell; 4. videokaamera; 5. vana telekas; 6. arvutikuvar; 7. sokolaadikujud; 8. kanamunad, 9. jõuluehted; 10. küpsised; 11. elektripirnid; 12. prillid. Töö käik: joonistada välja erinevad konteinerite variandid (vähemalt 5; optilise aparatuuri simuleerimiseks kasutatakse 8 küpsist, mõõtmed: ~57×57×50 mm); põhjendada valitud konstruktsiooni. Nõuete loetelu, ohtude selgitamine purunemise vältimiseks. Aruande sisu: joonised, põhjendused. Hindamise kriteeriumid: · gabariitmõõtmed; · mass; · ,,aparatuuri" väljavõtmise aeg.

Muu → Probleemilahendus
135 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

India köök

Põhilised toiduained India elaniku toidusedel koosneb peamiselt köögiviljast, riisist, leivast ja maitseainetest, sest erinevad usud ei luba sea- ja veiseliha söömist. Väärtuslikemateks ning seetõttu ka jumalatele ohverdamist väärivateks toiduaineteks peavad hindud piima, jogurtit, selitatud võid, riisi, nisu, mett ja mungube. Kõrgelt hinnatakse ka kala. Kolmanda rühma moodustavad läätsed, usukommete poolt lubatud liha, kanamunad ja sibul, seejärel tulevad kõik ülejäänud. Maitseained Tugevad ja põletavad maitseained ongi see, mida võib lugeda kogu India köögi ühiseks teguriks. Üheks maitsestamise eesmärgiks on inimorganismi tegevuse mõjutamine. Tshillipipar ja mitmed põletavad maitsesegud kiirendavad ainevahetust ja tekitavad higistamise, kergendades kuumuse talumist. Teine, eluliselt veelgi tähtsam on toiduainete säilitamine toidubakterite

Toit → Kokandus
34 allalaadimist
thumbnail
6
odt

Portugali põllumajandus

Portugali põllumajandus Asend Portugal on riik Lõuna-Euroopas Pürenee poolsaare lääneosas. Portugal piirneb idast Hispaaniaga. Mujalt piirneb Portugal Atlandi ookeniga. Haritavat maad on Portugalis 11.88% kogu riigi pindalast (92,090 km² ) ja 7.71% Kogu riigi maast saab liigendada püsikultuuride kasvatamiseks mõeldud maa alla e. istanduste alla kuuluv ala. Portugalis saab kasvatada suhteliselt soojalembelisi taimi, näiteks oliive ja greipe. Riigis on ka karjamaid, sest suurejoonelisemalt tegeldakse ka lambakasvatusega. Agrokliima Portugal asub lähistroopikas, tal on lähistroopiline vahemereline kliima millele on iseloomulikud niiske ja soe talv ning palav ja kuiv suvi. Seda kliimatüüpi iseloomustavad vahemerelised igihaljad metsad ja põõsastikud. Sellest saab jäeldada, et mullad ei ole eriti viljakad. Suvel tuleb kasutada kindlasti niisutussüsteeme, et saak ei ikalduks. Niisutatud alasid on Portugalis 5,837 ...

Geograafia → Geograafia
48 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Toiduainete massimõõtude ja mahumõõtude vahekord

Toiduainete massimõõtude ja mahumõõtude vahekord Tabel 1 Toiduaine nimetus 1 liiter= 1 dl= 1 sl= 1 tl= 1000 ml 100 ml 15ml 5 ml =6,7spl =3tl g g g g JAHU JA TANGUTOOTED nisujahu 600 60 10 3 maisijahu 550 55 8 3 odrajahu 550 55 8 3 rukkijahu 550 55 8 3 tatrajahu 600 60 9 3 kartulijahu 800 80 15 5 riisijahu 550 55 8 3 manna 700 ...

Toit → Kokandus
21 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Podagra

Dieet Toit peab olema puriinide, valgu ja lipiidide vaene. Selleks tuleb toidust välja jätta: noorloomaliha, suitsusink, lihapuljong, maks, neerud ja kopsud; kaladest tursk, koha, haug, heeringas, sardiinid, sprotid ja kalamari. Köögiviljadest tuleb välja jätta herned, oad, lillkapsas, spinat. Piirata tuleb rasva, oakohvi ja tee tarvitamist. Keelatud on alkohoolsed joogid. Soovitatav on süüa järgmiseid toiduaineid, millest tekib vähe kusihapet: piim, juust, kanamunad, kartulid, porgandid, salat, sai ja leib, tatratangud, riis, õunad, pirnid, ploomid, aprikoosid, viinamarjad, pähklid. Juua tuleb rohkesti vedelikku, eriti leeliselist mineraalvett, soodavett, piima või mahlajooke. Rohke vedeliku joomine aitab uriiniga välja viia kusihappe sooli. Kergetel juhtudel piisab sellest, et hoida kusihapet tasakaalus. Ennetamine Podagrat ei ole võimalik ennetada, sest ainult suurenenud kusihappesisalduse pärast ravimeid ei määrata

Bioloogia → Bioloogia
29 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Vitamiinid - referaat

paranemisele, on oluline südametegevusele ja närvisüsteemi stabiilsusele. Kui vitamiin D-d on vähe, võib tekkida luude pehmumine -- lastel rahhiit, täiskasvanutel osteomalaatsia, hammaste lagunemine, lihaste nõrkus, kuulmise nõrgenemine, lühinägelikkus. Kui vitamiin D-d on liiga palju, võib tekkida iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus ja nõrkus; kaltsiumi on veres liiga palju ja tekivad lubikolded veresoontes ning neerukivid. Parimad allikad on kala, kalamaksaõli, liha ja maks, kanamunad, rasvane juust, seened, või, pärm ja päikesevalgus. 10 Vitamiin E Kaitseb organismi ja teisi vitamiine (B ja C) hapnikuosakeste ja vabade radikaalide kahjuliku toime eest. Sellega on tal koos rakumembraanide kaitsega vähivastane toime ja kaitse vananemise eest. Rasvad ja õlid, mis sisaldavad vitamiini E, rääsuvad vähem kui need, milles teda ei sisaldu.

Bioloogia → Bioloogia
90 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Tervislik toitumine

Naha kuivenemine, karedus ja pigmentatsiooni häired. Ületarbimisel peavalu, juust väljalangemine, . 2. Provitamin B-karoteen---köögivili, spinat, till, petersell jne. 3. D-vitamiin---kalamaksaõli, heeringas, kanamuna rebu jt. (5-8). 4. E-vitamiin---taimeõlid, kalamaks, pähklid. (8-13) 5. B1-vitamiin---teravili, teraviljasaadused, liha, lihatooted, kartul, köögivili, piim, piimasaadused. (1,1-1,5).Väsimus, unetus, isutus, seedehäired. 6. B2-vitamiin kanamunad, juust. (1,3-1,7).Väsimus, kaalukaotus, naha punetus, kestendamine ja lõhenemine, põletikud suunurkades ja silmade ümbruses, suus haavandid, nägemishäired. 7. Niatsiin---maks, lahja liha, kala, pärm, nisuidud, kuivatatud kaunvili. (15- 19).Väsimus, isutus, peapööritus, nahapõletikud. Ületarbimisel naha punetus, kuumustunne, kihelus. 8. B6-vitamiin---veisemaks, sealiha, veiseliha, kanaliha, riis, pähklid, banaanid. (1,9- 2,4)

Meditsiin → Terviseõpetus
31 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Traditsioonid peres, kirjand

Väga rahvarohke ja lõbus traditsioon on suguvõsa kokkutulek mida minu suguvõsas on minu teada ette tulnud ainult kord, aga seda kohe mitu päeva järjest. Veel peetakse minu peres munadepüha, mil tavaliselt värvitakse mune, lüüakse neid kokku ja süüakse üks korralik eine koos. Ema ehib ka toa vastavalt, et oleks ikka pühade meeleolu. Kui väiksemad olime siis oli meil ka põnev mäng. Pühade jänes oli käinud ja mune kuhugi peitnud, munad polnud tavalised kanamunad vaid poest ostetud shokolaadist, oli ka shokolaadist jäneseid. Eriti olime me kinder suprise fännid, sest lisaks magusale sokolaadile sai ka väikese mänguasja ­ kujukese. Kui mina olin piisavalt suur, et mänguasjast enam ei hoolinud, oh seda õe rõõmu siis, tema sai minu oma ka.Tavaliselt mina leidsin rohkem kui õde, sest ma jätsin alati meelde kus munad eelmine aasta olid olnud ja tavaliselt need kohad kordusid, leitud maiustusega võisid teha mis tahad, tavaliselt kippusime

Ühiskond → Ühiskonnaõpetus
35 allalaadimist
thumbnail
8
docx

LUUD JA LIHASED

II. LUUD JA LIHASED 1. Luude ehitus, kasv ja seda mõjustavad tegurid. Luud koosnevad luukoest. Luukude on selline kude, kus selle koe moodustumine toimub luukõhre muutumise teel kaltsiumisoolade lisandumise luukoeks. Kõhrekude on pehme, luukude jäik. Luukoe moodustumine algab juba embrüonaaltasemes, siis on suurem osa kõhreline, seda produtseerivad kõhrerakud ehk kondrotsüüt. Looteea algul koosneb täielikult kõhrkoest, esimesed luustikuosad tekivad 7-8 rasedusnädalal. Toruluudel eristatakse epifüüsi ja diafüüsi. Vastsündinul on diafüüsid juba luustunud. Luu kasv tikuti toimub epifüüsi ja diafüüsi vahelise kõhreplaadi kaudu. Epifüüsi ossa ladestuvad kaltsiumsoolad, lükkavad edasi mõlemast otsast, nii pikeneb kuni kõhreplaadid ei ole täielikult luustunud. Suguhormoonide mõjul puberteedieas, siis jääb kasv seisma. Selleks ajaks loetakse suguküpsuse saamist. Naistel 19, meestel 21-22. Kui pikikasvu enam ei toimu, toimub kuukoe uuenemine kah...

Meditsiin → Normaalne ja patoloogiline...
45 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Toiduainete massimõõtude ja mahumõõtude vahekord

Toiduainete massimõõtude ja mahumõõtude vahekord Tabel 1 Toiduaine nimetus 1 liiter= 1 dl= 1 sl= 1 tl= 1000 ml 100 ml 15ml 5 ml =6,7spl =3tl g g g g JAHU JA TANGUTOOTED nisujahu 600 60 10 3 maisijahu 550 55 8 3 odrajahu 550 55 8 3 rukkijahu 550 55 8 3 tatrajahu 600 60 9 3 kartulijahu 800 80 15 5 riisijahu 550 55 8 3 manna 700 ...

Toit → Kokandus
99 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Äriplaan: Kanafarmi asutamine

-Koostöö suhted erinevate firmadega ja tootmisseadmete import Eestisse ning nende müük klientidele - 7. Toode/teenus. Kirjelda ettevõtte poolt pakutavaid tooteid ja teenuseid. hind A B kvaliteet A-kanamunad 10 tukki karbis B-kanasõnnik A-Kuna kanamunad kasvatatakse vabakasvatus meetodil, on nende kvaliteet tunduvalt kõrgem võrreldes tavamunadega. Vabamunade rebu värvus on kollasem ja valge on tihedamn nendest munadest toitu valmistades on see kindlasti maitsvam kui tavamunadest ja sellepärast on võimalus küsida ka kõrgemat hinda. B-Kanasõnnik on vabapidamisfarmis konservantide vaba, st. kõrgema kvaliteediga. Eriti populaarne on mahesõnnik aiapidajate seas, kes püüavad elada võimalikult rohelise eluviisi põhimõtete järgi

Põllumajandus → Põllumajandus
211 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kuivõrd oluline on sallivus tänapäeva ühiskonnas ?

Väga rahvarohke ja lõbus traditsioon on suguvõsa kokkutulek mida minu suguvõsas on minu teada ette tulnud ainult kord, aga seda kohe mitu päeva järjest. Veel peetakse minu peres munadepüha, mil tavaliselt värvitakse mune, lüüakse neid kokku ja süüakse üks korralik eine koos. Ema ehib ka toa vastavalt, et oleks ikka pühade meeleolu. Kui väiksemad olime siis oli meil ka põnev mäng. Pühade jänes oli käinud ja mune kuhugi peitnud, munad polnud tavalised kanamunad vaid poest ostetud hokolaadist, oli ka hokolaadist jäneseid. Eriti olime me kinder suprise fännid, sest lisaks magusale okolaadile sai ka väikese mänguasja ­ kujukese. Kui mina olin piisavalt suur, et mänguasjast enam ei hoolinud, oh seda õe rõõmu siis, tema sai minu oma ka.Tavaliselt mina leidsin rohkem kui õde, sest ma jätsin alati meelde kus munad eelmine aasta olid olnud ja tavaliselt need kohad kordusid, leitud maiustusega võisid teha mis tahad, tavaliselt kippusime

Ühiskond → Ühiskonnaõpetus
178 allalaadimist
thumbnail
10
docx

NAKKUSHAIGUSED - kontroltööd

Mikroobi värvuvust Mikroobi püsivust keskkonnas Mikroobi geneetilist klonaalset kuuluvust (DNA, RNA) Antikehi 4. Superinfektsioon on: Pärast haiguse põdemist uus nakatumine sama mikroobiga Põdemise ajal saadakse sama haigustekitaja lisaks Põdemise ajal saadakse uus haigustekitaja lisaks Haigusnähud ei väljendu, kuid teistele on antud infektsiooniga isik nakkusohtlik 5. Nakkusallikaks võivad olla: Personal Korralikult termiliselt töötlemata kanamunad Õhk Kõhulahtisusega palatikaaslased 6. Epideemia on: Ühisest allikast ja levikuteede kaudu nakkushaiguse massiline levik Ühisest allikast ja levikuteede kaudu nakkushaiguse väga massiline levik Nakkushaiguse esinemine teatud piirkonnas, kuna seal on sobivad tingimused Nakkushaiguste üksikjuhud 7. Transmissiivse nakkuse vältimiseks on olulisem: Pesta korralikult käsi Kasutada repellente Vältida kokkupuudet pinnasega Vältida putukahammustusi 8

Meditsiin → Meditsiin
152 allalaadimist
thumbnail
26
docx

KAUBANDUSE ARENG 20. SAJANDIL ENNE TEIST MAAILMASÕDA

iseloomustas krooniline puudujääk. Iseseisvuse algaastatel 1919-1924 mõjutas impordimahu märkimisväärset kasvu kaubanappus siseturul, mistõttu oli vaja sisse vedada toidu- ja tarbekaupa ning arendada ja moderniseerida tööstust ja põllumajandust. Kõige halvem kaubavahetuse bilanss oli 1923. Aastal ,kui väliskaubanduse defitsiit oli 36,2 miljonit krooni ehk 24,1% üldkäibest. 2.3 Kauba import ja eksport Suurenes ka väliskaubandus. Väljaveoartikliteks olid: või, sealiha, kanamunad, kartul, metsamaterjal, tselluloos, paber, tekstiilikaubad, lina, tuletikud, klaas. Ekspordiks läks umbes ¼ kogutoodangust. 1934.aastast hakati välja vedama ka teravilja. Eestisse sisseveetavatest kaupadest olid tähtsamad: kivisüsi, kunstväetised, petrooleum, raud, teras, tekstiilikaubad, masinad, autod, teravili, puuvill, kemikaalid. 9 Eksport tootmisharude seisund muutus eriti raskeks pärast Inglise naela devalveerimist 1931.

Majandus → Kaubandus ökonoomika
13 allalaadimist
thumbnail
8
odt

Kaasaegsed toitumissoovitused

kaerakliid, müsli (röstimata, vähese suhkruga). · Vältida võiks kõiki valgest jahust tehtud tooteid: pikad prantsuse saiad, batoonsaiad, kuklid, viinisaiad, croissantid, küpsised, vahvlid, popkorn. · Piimatoodetest on madala glükeemilise indeksiga lahja juust (alla 17% rasva), lahjad võided, piim (1% ja rasvatu), hapupiim (1% ja rasvatu), maitsestamata rasvata jogurt, kohupiim, kodujuust, kanamunad. · Vältida võiks rasvast juustu, margariini, võid, täispiima, moosiga magustatud jogurteid, hapukoort, sulatatud juuste, rõõska koort. · Muudest toiduainetest tuleks eelkõige vältida õlle joomist -- 0,5 l pudeli õlle glükeemiline indeks on 110. Niisamuti tuleks vältida kõiki koolajooke jm. gaseeritud limonaade. Pea meeles, et kõik spordijoogid ja energiabatoonid on mõeldud vaid sportlastele koormusjärgseks tarvitamiseks

Bioloogia → Bioloogia
10 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Vitamiin D

Kui d- vitamiini on vähe, võib tekkida luude pehmumine ­lastel rahhiit, täiskasvanutel osteomalaatsia, hammaste lagunemine, lihaste nõrkus, kuulmise nõrgenemine, lühinägelikkus. Kui vitamiin D on liiga palju, võib tekkida iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus ja nõrkus; kaltsiumi on veres liiga palju ja tekivad lubikolded veresoontes ning neerukivid. Parimad allikad on kala, kalamaksaõli, liha ja maks, kanamunad, rasvane juust, seened, või, pärm ja päikesevalgus.(,,Vitamiini ABC-mis milleks?" http://woman.delfi.ee/talje/soovitused/article.php?id=10803416 ) 1. D-vitamiini uuringud 2. 1. D-vitamiini sisaldavad toidulisandid D-vitamiini sisaldavad toidulisandid ei vähenda riskigruppi kuuluvatel eakatel luumurruohtu. Tegemist on lühikese aja jooksul juba teise uuringuga, mis näitab, et tavaliselt alates keskeast

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
140 allalaadimist
thumbnail
18
pdf

Liha-kala kaonormide tabel

TOIDUAINETE KÜLMTÖÖTLEMIS KAONORMIDE TABEL KARTUL Külm- Kuum- Valmis- Neto Bruto töötle- töötle- toote Toiduaine nimetus g g miskadu miskadu kaal % % g Toores puhastatud kuni 1 septembrini 125 20 100 - 100 Puhastatud, keedetud kuni 1 septembrini 133 20 106 6 100 Toores puhastatud: 1.sept.- 31. okt. 133 25 100 - 100 1.nov.- 31. dets 143 30 100 - 100 1. jaan- 28-29. veebr 154 35 100 - 100 1. märtsist 167 40 100 - 100 Kooritud ja keedetud: 1. sept- 31. okt 137 25 103 3 ...

Toit → Tooraine õpetus
25 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Tervislik toitumine

stabiilsusele. Kui vitamiin D on vähe, võib tekkida luude pehmumine -- lastel rahhiit, täiskasvanutel osteomalaatsia, hammaste lagunemine, lihaste nõrkus, kuulmise nõrgenemine, lühinägelikkus. Kui vitamiin D on liiga palju, võib tekkida iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus ja nõrkus; kaltsiumi on veres liiga palju ja tekivad lubikolded veresoontes ning neerukivid. Parimad allikad on kala, kalamaksaõli, liha ja maks, kanamunad, rasvane juust, seened, või, pärm ja päikesevalgus. 3. Vitamiin E- Kaitseb organismi ja teisi vitamiine (B ja C) hapnikuosakeste ja vabade radikaalide kahjuliku toime eest. Sellega on tal koos rakumembraanide kaitsega 11 vähivastane toime ja kaitse vananemise eest. Rasvad ja õlid, mis sisaldavad vitamiini E, rääsuvad vähem kui need, milles teda ei sisaldu

Sport → Kehaline kasvatus
319 allalaadimist
thumbnail
21
docx

Tervislik toitumine

Kui vitamiin D on vähe, võib tekkida luude pehmumine -- lastel rahhiit, täiskasvanutel osteomalaatsia, hammaste lagunemine, lihaste nõrkus, kuulmise nõrgenemine, lühinägelikkus. Kui vitamiin D on liiga palju, võib tekkida iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus ja nõrkus; kaltsiumi on veres liiga palju ja tekivad lubikolded veresoontes ning neerukivid. Parimad allikad on kala, kalamaksaõli, liha ja maks, kanamunad, rasvane juust, seened, või, pärm ja päikesevalgus. 3. Vitamiin E - Kaitseb organismi ja teisi vitamiine (B ja C) hapnikuosakeste ja vabade radikaalide kahjuliku toime eest. Sellega on tal koos rakumembraanide kaitsega vähivastane toime ja kaitse vananemise eest. Rasvad ja õlid, mis sisaldavad vitamiini E, rääsuvad vähem kui need, milles teda ei sisaldu. E vitamiin tagab selle, et punased verelibled täituvad rohkem puhta hapnikuga, mida veri kannab laiali mööda kogu organismi

Toit → Toit ja toitumine
136 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Vene rahvusköök

Rahvusköök Vene köök Sisukord lk 1. Vene köögi iseloomustus........................................................................................3 2. Menüü põhjendus..................................................................................................5 3. Retseptid................................................................................................................6 3.1 Eelroog.................................................................................................................6 3.2 Põhiroog...............................................................................................................8 3.3 Järelroog.............................................................................................................10 4. Tööplaan........................................................

Toit → Kokandus
120 allalaadimist
thumbnail
34
docx

Vitamiinid

alles 1936. aastal. Alles siis õnnestu N. Donathil ja B. Jansenil riisikliidest puhtal kujul eraldada vesilahustuv bioaktiivne ühend [4, lk 34]. B-vitamiin on vajalik närvisüsteemi toimimiseks ja DNA sünteesiks. Osaleb veel süsivesikutest, valkudest ja rasvadest energia tootmisel. Lastel mõjutab kasvamist, täiskasvanutel viljakust. Hoiab naha, juuksed ja küüned terved ning tagab hea nägemise [3, lk 41]. Allikateks on kõik toiduained, eriti aga pärm, maks, kanamunad ja kanaliha, teraviljasaadused, kala ja liha, piim ja piimatooted, kaunviljad, hommikuhelbed, puu- ja köögiviljad [LISA 2]. Igal B-rühma vitamiinil on omad iseärasused, kuid nende kõigi puudusel tekib väsimus, apaatsus, unetus, närvilisus, unustamine, närvipõletikud [1, lk 26]. Osa B-rühma vitamiinidest põhjustavad ka kasvupeetust; aneemiat; löövet silmade, nina, huulte ümber ning suu- ja keelepõletikku. 10 5.2. C – vitamiin

Keemia → Üldkeemia
13 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Eesti köök

Eestlase suhe toidusse Toit oli vanade eestlaste jaoks eelkõige kõhutäide, söömise ajal polnud kombeks rääkida. Kokakunst kui selline oli 19. sajandil eesti talupojaköögis veel tundmatu, kuna "toiduga ei mängitud". Toit oli üks eluspüsimiseks vajalik komponent, mille kasvatamiseks ja hankimiseks nähti tohutut vaeva, kuid seda polnud kombeks nautida. Arvas ju vana eestlane, et õnn peitub raskes töös ja vaeva nägemises... Paremad palad nagu piimast valmistatav või ning ka kanamunad tulid küll taludest, kuid rändasid mõisate köökidesse, kuna nende eest sai raha, mida talupojal oli tarvis muu kauba (kanga jne) ostmiseks. Kuuseriisikasupp kah eesti toit meie metsade seened ja aiasaadused Mõisate köögid Mõisate köögid erinesid olulisel määral kohalikust talupojaköögist, kuna kasutuses oli palju rohkem tooraineid, tunti ka teistsuguseid toiduvalmistusviise ning omati teadmisi kokakunstist (kastmed, küpsetised jne)

Kultuur-Kunst → Eesti rahvakultuur
20 allalaadimist
thumbnail
96
doc

Toidukaubaõpetus

1 Munade koostis........................................................................................................39 6.2 Munade pakendamine..............................................................................................40 6.3 Munade kvaliteediklassid ja märgistamine..............................................................40 6.4 Munad toidulaual......................................................................................................41 6.4.1 Kanamunad........................................................................................................42 6.4.2 Vutimunad..........................................................................................................42 6.4.3 Jaanalinnumunad...............................................................................................42 ARUTELU LOETUD KIRJANDUSE PÕHJAL.............................................................43 KASUTATUD KIRJANDUS.......................

Majandus → Kaubandus
20 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Erinevad taastumisvahendeid inimese turgutamiseks.

paranemisele, on oluline südametegevusele ja närvisüsteemi stabiilsusele. Kui vitamiin D on vähe, võib tekkida luude pehmumine -- lastel rahhiit, täiskasvanutel osteomalaatsia, hammaste lagunemine, lihaste nõrkus, kuulmise nõrgenemine, lühinägelikkus. Kui vitamiin D on liiga palju, võib tekkida iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus ja nõrkus; kaltsiumi on veres liiga palju ja tekivad lubikolded veresoontes ning neerukivid. Parimad allikad on kala, kalamaksaõli, liha ja maks, kanamunad, rasvane juust, seened, või, pärm ja päikesevalgus. Vitamiin E. Kaitseb organismi ja teisi vitamiine (B ja C) hapnikuosakeste ja vabade radikaalide kahjuliku toime eest. Sellega on tal koos rakumembraanide kaitsega vähivastane toime ja kaitse vananemise eest. Rasvad ja õlid, mis sisaldavad vitamiini E, rääsuvad vähem kui need, milles teda ei sisaldu. E vitamiin tagab selle, et punased verelibled täituvad rohkem puhta hapnikuga,

Meditsiin → Terviseõpetus
19 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Patoloogia

Nimetus on Kieli arsti Heinrich Quincke`i järgi, kes seda seisundit esimesena kirjeldas. Kokkupuutel allergeeniga tekib kiiresti näo ja limaskestade turse, mis võib iseenesest kaduda, kuid võib kesta ka mõnest tunnist mõne päevani. Kõige enam tursuvad huuled, põsed, juustega kaetud peanahk, silmalaud ja suguelundid. Hingamisteede tugev turse võib olla eluohtlik. Allergilise seisundi väljakujunemisel on sagedasemaks põhjuseks toit – kanamunad, lehmapiim, nisujahu, šokolaad, kalad, krabid , kanaliha, pähklid, tomatid, tsitrusviljad, ka ravimid. Turse on põhjustatud histamiini ja leukotrieenide vabanemisest ning nende mõjul kapillaaride ja veenide laienemisest ja läbilaskvuse tõusust. 4. Allergiline riniit (nohu). Iseloomulik on aevastamine ja rohke vesine eritis ninast. Nina limaskest on tursunud ja ninahingamine takistatud kord ühel, kord teisel poolel. Kulgeb hoogudena

Meditsiin → Patoloogia
126 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun