Dry ja toonikuga täidetud highball klaas kaunistatakse laimi- või sidrunilõiguga ning lisatakse joogikõrs. Dry Martiniist, mida peetakse kokteilide kuningaks, on koostatud kümneid erialaseid metoodikaõpikuid ning leksikone, retsepti- ja naljaraamatuid. Klassikaline James Bondi ,,shaked, not stirred" martiini koosneb 2/3 dzinnist, 1/3 kuivast vermutist ja jääst. Jooki serveeritakse martiiniklaasis, kaunistuseks kas roheline oliiv, sidrunikooreriba või mõlemad. Mis on kalvados? Kalvados on naturaalsest magustamata siidrist destilleeritud õunabrändi, mille kogu tootmistsükkel alates õunte-pirnide sordist ning kasvukohast kuni toote villimiseni on vastavalt AOC (Appelation d'Origine Contrôlé) määratlusele rangelt reglementeeritud. Tootenime calvados võib kasutada vaid Prantsusmaa põhjaossa jääva Normandia suurimas, Calvadosi departemangus valmistatud õunabrändi kohta. Mujal, muul viisil või teistsugusest
AOC määratlusega sätestatud joomiskanguseni, mis on 42%. Küpsemine kestab paarist aastast 40 ja enamani, optimaalseks loetakse kuus aastat, tamme päritolu pole sealjuures määratletud. Vanad kogenud tegijad, kelle eelistavad kasutada sissetöötatud vanu Limousini päritolu serri-, konjaki- ja portveinitünne. Mitmetest laagerdunud, kuid vanuse, päritolu, maitse- ja lõhnaomaduste poolest erinevatest destillaatidest segatakse kokku majastiilile vastav kalvados. Noorematele neist on iseloomulik tugev puuviljalisus, mis aastatega taandub, lastes tamme mõjul üha enam esile tõusta pähkli-, tubaka-, vanilje- jm nüansse. Suurtootjate hulka kuuluvad sellised tipptegijad nagu Pére Magloire, Boulard, Busnel. Kehtiva seaduse järgi võib kalvadosena kaubastada toodet, mis on destilleerimise järel minimaalselt kaks aastat tammevaadis laagerdunud. Eriealiste kalvadosepartiide segamisel peab markeering näitama neist noorima vanust:
Suuline ja kirjalik kommunikatsioon. Sõnastikutöö
SKK kodutöö
1. Leidke, mida tähendavad ,,kalvados", ,,huur", ,,soppama", ,,déjà-vu" ja
,,mammaal", ,,lumekamp", ,,mõistekiri" ja meditsiin valdkonnas
,,resident". Leidke ka hääldus ja tähtsad vormid (nt käändsõnal omastav
mille? tegusõnal ehk verbil da-tegevusnimi mida teha?)
kalvados <-e> õunaviin
huur igavesti noor ja ilus neitsi islamiusuliste paradiisis
soppama
Kui kuni sinnamaani valmistati dzinni kahtlasest piiritusest ja võimalikult odavalt, siis nüüd oli eesmärgiks toota võimalikult peenemaitselist ja rafineeritud jooki, mille tarbijaks on haritud ühiskonnaklass. Kääritamisel saadud alkohoolsed joogid Õlu, vein, siider, sampanja, sake, sonti, kumõss, kilju, mõdu, pulke, soju jt. Destilleerimisel saadud alkohoolsed joogid Viin, viski, konjak, brändi, liköör, rumm, dzinn, tequila, kalvados, slivovits, grappa, absint, akvavit, nastoika, piiritus, puskar, pontikka jt. Segujoogid Portvein, kokteilid jt.
Õuntest Calvados Sissukord Mis on Calvados? Klassifikatsioon Kus toodetakse? Õunte tootmine Toitainete sisaldus õuntes Calvadosi valmistamine Tarbimine Mis on Calvados? Kalvados on brändilaadne alkohoolne jook, mile tooraineks on õunad. Jook on oma nime saanud Calvadose piirkonna järgi Põhja-Prantsusmaal Inglise kanaali lõunarannikul. Esimene teadaolev Normandia destillatsioon viidi läbi Gouberville'i ,,Krahvi" poolt aastal 1554. Kus toodetakse? Calvadosi toodetakse Põhja-Prantsusmaal, Basse Normandie Piirkonnas. 70% kogu maailma toodangust toimud just seal ning ametlikku Calvadosi nimelist jooki saab toota ainult seal või selle piirkonna vahetus läheduses. Calvadosi klassifikatsioon Fine küpsenud tammevaadis min 2 aastat V.S.O.P. küpsenud tammevaadis min 4 aastat X.O. Küpsenud tammevaadis min 6 aastat Õunte tootmine maailmas ...
vabastatud veini kontsentraati. Brändid Metaxa. Selle brändi puhul käib vaidlus, kas tegemist puhtakujulise brändiga, sest tootmisel lisatakse muskaatviina. Samas ei vähenda tehnoloogilised eripärad toote popuraasust ei kodumaal Kreekas kui väljaspool seda. Metaxa puhul on etiketil märgitud tärnidega, kui kaua on ta küpsenud tammevaatides. Calvados. See on õunabrändi mida toodetakse Pranstsusmaal Calvados`e maakonnas. Esimene kirjalik viide aastast 1553. Aastast 1942. omab kalvados Appelation d`Origne Controléé staatust, mis tähendab, et jooki valmistatakse kindlas piirkonnas kindlastest destilleerimismeetoditest kinni pidades. Klassifikatsioon Ehk siis küpsusastme määraja erinevatel toodetel. V.S. (Very Special) minimaalselt 2,5 aasta vanune brändi; V.S.O.P (Very Special Old Pale) minimaalselt 4,5 aastat; Napoleon/Superior klass on tavaliselt 8-15 aastat vana; X.O. (Extra Old) kuni 2005.a. sept. oli miinimumnõue 6,5 aastat, uus
Apertiiv alkohoolne jook, mis sis. söögiisu tõstvaid lisandeid; nt. Vermut, serri. Arrak kuni 60 ´ jook, mida valm-e kääritatud palmimahlast, riisist või melassist (suhkru valm.-l järele jääv siirup). Bardoo FRA pun. ja valge vein, mis on nime saanud L-FRA Bordeaux linna järgi. Bitter vein, mida aromati-kse teatavate taimede, eeterlike õlide ja essentsidega, et eristada teda naturaalveinidest. Ta on kibedam kui vermut. Brut väga kuiv sampanja, suhkrut vähem kui 1,5%. Brändi lauaviin, mis saadakse veini destillee-l, sama väärne konjakiga. 40-70%. Claret kerge punane lauavein (ingliskeelne nimi bordoo veinidele). Cobbler kokteil kõrges klaasis kange alkohoolse joogiga või veiniga; Cruvie vahuveini algmaterjal, mis kujutab endast erinevate veinide segu. Daiquir rummist, sidrunimahlast ja suhkrust jook jääga. Dessertvein vein, mis sisaldab palju suhkrut (nii muskaatveinid kui naturaalsed lauaveinid). Kanged dessertveinid ...
Pinot Brut Spumante,NV Fontanafredda, Piemonte /(Itaalia) 75cl 25,00 Freixenet Carta Nevada Brut/ Semi-seco/Rosado-seco 20cl 6,50 Portvein EUR Taylor Late Bottled Vintage 2000 8cl 6,50 Taylor 10 YO Tawny 8cl 8,80 Dessertvein EUR Torres Moscatel Oro 8cl 4,70 Konjak, kalvados ja brändi EUR Camus VSOP Elegance 4cl 6,50 Martell VSOP 4cl 6,30 Gran Garvey Solera Reserve 4cl 3,00 Metaxa 5* 4cl 2,80 Calvados Berneroy Fine VSOP 4cl 4,50 Viinad, tekiilad EUR
selle jaoks kui seemned on tumedad. Õunad pestakse, purustatakse ja matseeritakse, millest pressitakse välja mahl. see mahl kääritatakse ja saadakse 4,5-6% happeline siider ehk õunavein,suhkrut ja pärmi ei lisata. Siider, millest kalvadadost valmistatakse, valmib 6 nädalat kuni 3 kuud. Esimese destileerimise tulemusena saadakse 20-30 % baasjook. Teise destileerimisega saadakse umbes 70% õunapiiritus, mis villitakse tammevaatidesse, kus aastate jooksul valmib kalvados. Tamm annab joogile värvuse, huvitavad aroomid ja hea maitse. Enne pudeldamist, lahjendatakse kalvados 40-43 % . 3 kuu jooksul lastakse joogil rahuneda ja segatakse erinevatest kalvadostest kokku pudeldamisele minev jook. Liigitatke tammevaadis tammevaadis seismise järgi. Rumm Rumm on kange, kuni 96% alkoholisisaldusega destileeritud jook, mis on valmistatud suhkruroost saadud mahla või melassi kääritamisel ja destileerimisel. Peaaegu valkjat
läbipaistev. Alkoholid ei juhi elektrivoolu Click Clickicon iconto toadd addpicture picture ALKOHOLIDE LIIGITUS Kääritamisel saadud alkohoolsed joogid :õlu, vein, siider, šampanja, sake, sonti, kumõss, kilju, mõdu, pulke, soju jt. Destilleerimisel saadud alkohoolsed joogid :viin, viski, konjak, brändi, liköör, rumm, džinn, tequila, kalvados, slivovits, grappa, absint, akvavit, nastoika, piiritus, puskar, pontikka jt. Segujoogid : Portvein, kokteilid jt. Muud alkoholi sisaldavad tooted:denaturaat, odekolonn ja muud kosmeetikatooted, mitmesugused lahustid, puhastusvahendid, vedelkütused jmt. Click Clickicon iconto toadd addpicture picture ALKOHOLIDE TOOTMISE AJALUGU Pole siiani ühele meelele kes hakkas tootma
00 / 46.94 EEK Captain Morgan spiced 4 cl 3.00 / 46.94 EEK Pampero white rum 4 cl 3.00 / 46.94 EEK Bacardi Superior 4 cl 3.00 / 46.94 EEK Brändi Fernando De Castilla 4 cl 2.50 / 39.12 EEK Osborne Veterano 4 cl 3.00 / 46.94 EEK Kalvados Pere Magloire fine 4 cl 3.00 / 46.94 EEK Pere Magloire VSOP 4 cl 3.50 / 54.76 EEK Dzinn Gordon´s London dry 4 cl 3.00 / 46.94 EEK Gordon´s London dry ( mini pudel) 5 cl 3.50 / 54.76 EEK Tanqueray 4 cl 3.50 / 54.76 EEK Tekiila
kääritamisel, tselluloosi sisaldavate ainete töötlemisel või nafta krakkimisel eralduvates gaasides sisalduva eteeni hüdraatumisel. Etanooli kasutatakse eelkõige alkohoolsete jookide tootmisel. Kääritamisel saadud alkohoolsed joogid on näiteks õlu, vein, siider, šampanja, sake, sonti, kumõss, kilju, mõdu, pulke, soju jt. Destilleerimisel saadud alkohoolsete jookide hulka kuuluvad viin, viski, konjak, brändi, liköör, rumm, džinn, tekiila, kalvados, slivovits, grappa, absint, akvaviit, nastoika, piiritus, puskar, pontikka jt. Teatud määral kasutatakse seda ka üldotstarbelise lahustina näiteks värvides, raviotstarbelistes tinktuurides ja kosmeetikatoodete koosseisus. Kosmeetikatootena on arvele võetud ka odekolonn, mida teatud sihtgrupp tarvitab surrogaatalkoholina. 100-protsendiline alkohol ehk absoluutne alkohol on puhastatud etanool, mis ei sisalda vett
Kõrgema kontsentratsiooni saavutamiseks destilleeritakse segu kuni 80° C juures. Pärast (sageli mitmekordset) destilleerimist saavutatakse alkoholi mahuosaks kuni 96 %. Saadud produktid lahjendatakse kangete alkohoolsete jookide saamiseks veega. Kääritamisel saadud alkohoolsed joogid: Õlu, vein, siider, sampanja, sake, sonti, kumõss, kilju, mõdu, pulke, soju jt. Destilleerimisel saadud alkohoolsed joogid Viin, viski, konjak, brändi, liköör, rumm, dzinn, tequila, kalvados, slivovits, grappa, absint, akvavit, nastoika, piiritus, puskar, pontikka jt. Segujoogid: Portvein, kokteilid jt. Muud alkoholi sisaldavad tooted: Denaturaat, odekolonn ja muud kosmeetikatooted, mitmesugused lahustid, puhastusvahendid, vedelkütused jmt. ALKOHOLI TARVITAMINE Päevane kahjutu kogus olevat 30ml meestel ja 20ml naistel, selle ületamisel on tegu juba organismi järjekindla mürgitamisega. Nädalane tervislik kogus ei tohiks ületada 40ml/kg kohta. Silmas on peetud siis
läbirääkimisteks, hilisteks hommikusöökideks pannkookide ja saiakestega, lantšiks mitmesuguste võileibadega. Reede ja laupäeva õhtul kõlab siin elav muusika. Salvadore kokad pakuvad külalistele hulgaliselt maitsvaid ja kergeid eineid kõige värskematest ja ebatavalistest ingredientidest: kodused pastad kõva nisu sortidest, delikatess-meresaadused, hõrgud lihatoidud. Külalisi rõõmustab ka restorani veinikaart, milles on esindatud šoti valikviski, heresed, porto, kalvados, liköörid ja konjakid. Alkoholivabade jookide armastajaile on suur valik teed ja kohvi: siin on nii jaapani roheline tee kui ka tuntud toniseeriv mate ning kõik mõeldavad kohvi liigid. Samuti saate omal valikul värskelt pressitud puuvilja- ja juurviljamahla. Ei saa jätta märkimata ka laste menüüd. Vaevalt suudavad noored gurmaanid ära öelda "Matroskini võileivast", millega armastas keha kinnitada Prostokvašino kass Matroskin, või täidetud kartuliseentest, millega laadis ennast
Mujal, muul viisil või teistsugusest toorainest destilleeritud analoogtoodete puhul kasutatakse nimetusi apple brandy ja applejack. 24. Kanged alkoholid ja nende liigitamine. Liköör - suure suhkrusisaldusega alkohoolne jook. Jaguneb: · Lahjad (kangusega alla 2530% · Kanged (kangusega üle 2530%) Brändi laiemas mõttes puuviljadest (viinamari, õun, aprikoos, pirn jt) valmistatud ning tammevaadis laagerdatud destillaat. Erinevad brändid on: · Kalvados õunabrändi · Applejack - uus-inglise brändi, mis sarnaselt kalvadosega destilleeritakse käärinud õunasiidrist · Metaxa - Kreekast pärit viinamarjabrändi ja muskaatveini segu · Konjak - tooraineks on piiritus, mida saadakse viinamarjadest. Viski - tammevaadis laagerdunud kange, 4050% alkoholisisaldusega destilleeritud jook, mille lähteaineks on teravili oder, mais, nisu, rukis. Viskid võib jagada segatud (blended) ja puhasteks (stright) viskideks. Põhilised
Nii ja naa jook! Garneeriks apelsini poollõik ja kokteilkirss. 6cl dzinni 3cl sidrunimahla 1 tl suhkrusiirupit soodavesi Et säilitada kihisevust, ei segata üle 3 sekundi. Vähendades soodavett same fizzi, ilma soodaveeta on sour! "Tom Collins" "Ivan Collins" Baasiks dzinn baasiks viin Collinsid on rikkalik perekond paljudel maadel oma Collinsid, baasalkohol erinev. Captain Collins kanada viski Colonel Collins burbooni viski *Jack Collins kalvados, õunabrändi, applejack (pm sama jook, nimetused seadustega kaitstud) *Jock või Sandy Collins soti viski *John Collins ameerika viski, hollandi dzinn Jose või pepito Collins tekiila *Ivan või Joe Collins vodka *Mike Collins Iiri viski *Pedro Collins hele või tume rumm *Pierre Collins brändi, konjak 3. cobbler frappe`na serveeritud sour`id. Klaas täidetakse jääkildudega, sour`i osad valatakse otse klaasi, segatakse, lisatakse jääd ja puuvilju
Nii ja naa jook! Garneeriks apelsini poollõik ja kokteilkirss. Klassikaline retsept: 6cl dzinni 3cl sidrunimahla 1 tl suhkrusiirupit soodavesi Et säilitada kihisevust, ei segata üle 3 sekundi. Vähendades soodavett same fizzi, ilma soodaveeta on sour! Collinsid on rikkalik perekond paljudel maadel oma Collinsid, baasalkohol erinev. Tom Collins dzinn Ival Collins viin Captain Collins kanada viski Colonel Collins burbooni viski *Jack Collins kalvados, õunabrändi, applejack (pm sama jook, nimetused seadustega kaitstud) *Jock või Sandy Collins soti viski *John Collins ameerika viski, hollandi dzinn Jose või pepito Collins tekiila *Ivan või Joe Collins vodka *Mike Collins Iiri viski *Pedro Collins hele või tume rumm *Pierre Collins brändi, konjak 3. cobbler frappe`na serveeritud sour`id. Klaas täidetakse jääkildudega, sour`i osad valatakse otse klaasi, segatakse, lisatakse jääd ja puuvilju
V.S.O.P noorim destillaat ei tohi olla alla viie aasta vana; EXTRA noorim destillaat ei tohi olla alla kuue aasta vana. Metaxa. Seda brändi puhul käib vaidlus, kas tegemist puhtakujulise brändiga, sest tootmisel lisatakse muskaatviina. Samas ei vähenda tehnoloogilised eripärad toote popuraasust ei kodumaal Kreekas kui väljaspool seda. Calvados. See on õunabrändi mida toodetakse Pranstsusmaal Calvados`e maakonnas. Esimene kirjalik viide aastast 1553. Aastast 1942. omab kalvados Appelation d`Origne Controléé staatust, mis tähendab, et jooki valmistatakse kindlas piirkonnas kindlastest destilleerimismeetoditest kinni pidades. Klassifikatsioon: Fine - küpsenud tammevaadis minimaalselt 2 aastat; V.S.O.P - küpsenud tammevaadis minimaalselt 4 aastat; X.O - küpsenud tammevaadis minimaalselt 6 aastat; Brändid on vahel magustatud või maitsestatud. Omapärasemad neist Hispaanias Jerezi piirkonnas valmistatud brändid, mida laagerdatakse vanades serrivaatides
025 0.025 0.050 2 kanamuna tk 0.030 21 0.015 0.060 3 sool kg 0.000 0.000 0.000 4 piim (2,5%) L 0.025 0.025 0.050 5 apelsin (mahlaks) kg 0.020 56 0.009 0.040 6 Maitsestamiseks: 7 curacao L 0.000 0.000 0.000 8 brändi L 0.000 0.000 0.000 9 kalvados L 0.000 0.000 0.000 10 Grand Marnier L 0.000 0.000 0.000 11 oliivõli kg 0.003 0.003 0.006 12 või (praadimiseks) kg 0.005 0.005 0.010 Apelsinivõi: või kg 0.005 0.005 0.010 apelsin kg 0.020 56 0.011 0.040 curacao L 0.002 0.002 0.004