Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"jahtunud" - 353 õppematerjali

thumbnail
2
doc

Jahtunud jälg

Jahtunud jälg Olen 19-aastane üksik naine. Elan ema ja kasuisaga lapsepõlve kodus Tallinna külje all. Mind piinab luupainaja. Igal nädalal näen kasvõi korra unes väikest tüdrukut, kes vaatab mulle sügavsiniste silmadega otsa ja tahab, et ma temast kinni hoiaksin. Samuti näen pildikesi Selja jõest, kus lapsepõlves kasuisaga kalal käisin. Kuid mida see kõik tähendab? Miks? Olen vanemate käest selle kohta pärinud, kuid nad muutuvad alati väga närviliseks ja ütlevad vaid, et kujutan seda endale ette. Hiljuti räägiti ülikoolis vananenud kriminaal juhtudest ja nende uurimisest. Sel hetkel sain aru, et unenägu võib ju midagi tähendada. See peab olema minu perekonna minevikuga mingit moodi seotud. Sirvisin raamatukogus, kus töötan, vanu ajalehtedes olevaid surmateateid. Otsisin väikeste tüdrukute juhtumeid. „Olemas!” karjatasin üle saali. Olin leidnud 5-aastase Triin Kuldoru surmakuulutuse. Ta oli kaduma...

Kirjandus → Kirjandus
1 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Jahtunud jälg

Jahtunud jälg Elas kord Mehhikos mees nimega Pedro. Ta oli just vanglast vabanenud ja otsustas oma elu uuelt lehelt alustada. Ta oli varem olnud Mehhiko maffia liige ja teinud nii mõndagi, mida kahetseda, aga nüüd otsustas ta saada politseinikuks. Mõeldud, tehtud. Füüsiline vorm oli mehel tasemel, aga vaimse testi läbis ta vaevu, sellegipoolest sai mees uurijaks. Tema esimeseks juhtumiks oli lahendada 10 aasta tagune narkokartelli liikme Eduardo mõrv. Mitte keegi jaoskonnast ei uskunud, et mees hakkama saab, aga Pedro ise mõtles, et tal on vanadest aegadesst maffias tutvusi ja ta lahendab selle mõrva. Nädal aega hiljem selgus asjaolu, et Pedro on üks koletu mõrva kahtlusaluseid, aga Pedrol oli mõrva ajaks veekindel alibi, nimelt osales ta mõrva toimumise ajal soomusveoki röövis, mille eest ta ka 10-aastat vanglas viibis. Ta küsitles mehi, kes olid siiani kokkupuutes maffiaga, kuid tulutult. Ta ei pi...

Kirjandus → Kirjandus
1 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Vulkaanid ehk tuld purskavad mäed

kohutavad tagajärjed. Pildil on vulkaanipurse. Maapeale jõudnud ja jahtunud kivimimassi nimetatakse laavaks. Laavast moodustuvad suured koonusekujulised mäed ehk vulkaani koonused. Koonuse keskosas on avaus, mis viib välja vahevöö vedelate kivimiteni. Seda avaust nimetatakse vulkaani lõõriks. Vedelat kivimimassi kogu vulkaani tahkete kivimite sees ja all nimetatakse magma koldeks. Kui vulkaan ei ole kaua aega pursanud, tekib lõõri ja kraatri ülaossa jahtunud kivimitest kork. See eraldub, kui maa sees olevad kivimid hakkavad otsima väljapääsu. Sellega kaasneb gaaside ja tahkete ning vedelate kivimite eraldumine suure plahvatuse ja müraga. Gaasipilved võivad tõusta koonuse kohale 10 ­ 15 kilomeetri kõrgusele. Välja purskunud ja õhu käes jahtunud kivimid või ka kivimid, mis moodustasid kivimitest korgi, võivad kerkida 1 ­ 2 kilomeetri kõrgusele. Laava voolab mööda kraatri külgi alla ja hävitab kõik elusa. Hangunud

Loodus → Loodusõpetus
9 allalaadimist
thumbnail
6
docx

JOOTMINE

1. Kõik detailid olgu puhtad mustusest ja rasvast 2. Aseta töö kindlale alusele 3. Kata alati jootekolvi ots kaitsva tinakihiga 4. Puhasta oma jootekolvi ots 5. Ka pärast puhastamist tinuta jootekolb 6. Soojenda üles joodetavad pinnad 7. Ära liialda ega ka koonerda joodisega 8. Peale joote teostamist aseta kolb ohutusse kohta 9. Trükkplaadi joodet ära kuumuta üle 2-3 sekundi 10ära liiguta komponente kuni joodis pole jahtunud 10. Ära liiguta komponente kuni joodis pole jahtunud Turvalisus Lõpetades jootmistöö, lülita alati jootekolb välja! Sedasi väldid enda ära põletamist nig kui koristama hakkad on jootekolb juba jahtunud. Jootekolb võib omapead jäetuna põhjustada.Viimane hoiatus puudutab jootjat ennast. Joodis sisaldab pliid! Hoia kõik jootmisvahendid lastele kättesaamatus kohas, kasulik on pesta käed pärast jootmist! Jootmise käigus püüa mitte sisse hingata rebustipõlemisest tekkivat gaasi. Püüa alati joota hea

Füüsika → Füüsika
8 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Marineerimine

Seente marineerimine Kõige esimeseks ülesandeks on et keedetud seentele lisatakse 20 g soola 15 g suhkrut 3-4 vürtsitera 3-4 pipratera (veidike kaneelikoort) 2 loorberilehte 1 keskmine sibul, ratasteks lõigatud ½ klaasi poolpehmeid porgandiribasid 2-3 sl 30%-list äädikat. Seejärel tõstetakse kuumad seened kuumutatud ja veidi jahtunud purki või pudelisse, mis kohe suletakse. Keedetud seened kurnatakse (arvestatud on 1 kg värskeid seeni). 1½ klaasist veest ja eelpool antud maitseainetest keedetakse marinaad. Kurnalt võetud seened tõstetakse marinaadi ning keedetakse paar minutit. Seened koos marinaadiga pannakse kuumutatult ja veidi jahtunud purki mis kohe suletakse. Seene keeduleem tarvitatakse toidu- või seeneekstrakti valmistamiseks.Keedetud seentelt kurnatakse leem (arvestatud on 1 kg värskeid seeni). Seened

Toit → Toiduvalmistamine
9 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Suuskade hooldus

seejärel viia suusad õue, järgmised 3­4 kihti (2­3 kraadi soojemale ilmale mõeldud määret) määrida juba seal. Kihtide arv sõltub sõitjast ja distantsi pikkusest; määre tuleb korgiga laiali hõõruda, nii et pind jääks ühtlaselt sile. Uisusuusa ettevalmistamine: esmalt puhastada suusapõhi vanast parafiinist teras- või pronksharjaga või libisemispindade puhastamiseks mõeldud vedelikuga; sulatada ilmale vastav parafiin triikrauaga täies pikkuses suusa alla; eemaldada jahtunud suuskade alt ja suusasoonest üleliigne parafiin plastikust kaabitsaga; et suusapõhi oleks puhas, harjata tugevalt nailonharjaga.

Sport → Sport
3 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Tekstiilkiudude põlemine

eemaldamisel lõhn(siid). kustub Sünteeskiud Kuum põlemisjääk Põleb Sellerit veniv, Polüamiid aeglaselt, meenutav jahtunud samas sulab. lõhn põlemisjääk kõva ja klaasjas Kuum Süttib raskelt, põlemisjääk

Materjaliteadus → Materjaliõpetus
36 allalaadimist
thumbnail
22
odt

Suuskade määrimine

määrderauda (triikrauda). Seejuures ei tohi lasta minna määrdel kärssama, sest liiga kõrge määrderaua temperatuur võib kahjustada põhja. Võistlussuuskade puhul soovitame kasutada floori sisaldusega põhjavaha (BWLF), et võimalikult rohkem flooriühendeid tallaplastikusse imenduks TÄHELEPANU! Jahedas ruumis töötades tuleb määre imendada eriti hoolikalt 2. Eemalda soojalt tsikeldades üleliigne määre. Kui tald on jahtunud, harja pikisuunas põhja struktuur messingharjaga kuni põhjastruktuur on selgelt nähtavalt puhas. -Puhasta suusatald kõva nailonharjaga. Nailonharjaga harjates ei ole harjamise suund oluline. 3. Võib harjata edasi-tagasi liigutustega Korda kogu operatsiooni 2-3 korda, selle vahega, et järgnevad korrad lase põhjamäärdel enne tsikeldamist jahtuda Grafiittöötlus Grafiittöötlusega eraldub Start põhjagrafiitmäärdest grafiitosakesi, mis tungivad talla pooridesse

Sport → Kehaline kasvatus
60 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

Kreemid ja magusad kastmed

Vahusta koor ja sega kokku osaliselt tarretunud sidruniveega Mõlemad komponendid peavad kokkusegamisel olema samal temperatuuril. Enne laualeandmist lase paar tundi jahedas seista. Kakaokreem Kakaokreem. 4 dl piima. 6 dl koort 100g suhkrut 30g zelatiini 30 g kakaopulbrit vanillsuhkrut väheke soola Kuumuta piim ja suhkur ning lisa vanillsuhkur.Lisa nüüd kakaole ja sega hoolega läbi. Lisa sool ja jahuta. Paisuta zelatiin veega,sulata kuumaveevannis.Lisa jahtunud kakaopiimale zelatiin ja lase seista, kuni kreem on kergelt tardunud. Vahusta koor ja sega jahtunud kakao piimaseguga.(kakao ja vahukoor peavad kokkusegamisel olema ühel temperatuuril) Magusad kastmed Magusaid kastmeid valmistatakse värsketest, külmutatud ja konserveeritud puuviljadest ja marjadest,puuvilja-ja marjamahladest,mehudest ja püreedest, veinidest, piimast, rõõsast koorest, hapukoorest, jogurtist. Nende valmistamisel

Toit → Kokandus
58 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Nädalamenüü

3.Tükelda kapsa ruuduteks. 4.Pese ja koori kartul, tükelda kuubikuteks. 5.Korja puljongilt vahtu. 6.Koori ja pese porgand, tükelda kuubikutseks. 7.Koori sibul tükelda kuubikuteks. 8.Pese ja koori porgand ning tee neljaks ,sibul koori ja tükelda ning rösti pannil. 9.Kui vahtu ei tule enam lisa röstitud sibul,porgand,terapipar,sool ja loorberi leht. 10.Passerin porgandi ja sibula, kuumal pannil. 11.Kui sealiha pehme kurnan puljongi ja lisan kapsa. 12.Kui sealiha jahtunud tükeldan kuubikuteks. 13.Lisan kartuli. 14.Lisan passeringu ja sealiha. 15.Maitsesta suppi vajadusel. 16.Serveerin hapukore ja maitserohelisega. Lasgne 1.Koori sibul ja hakki ribateks. 2.Kooritud tomatid tükelda kuubikuteks. 3.Hakki küüslauk hästi peenikeseks. 4.Prea kuumal rasvasel pannil sibul,siis lisa hakkliha. 5.Lisa tomatid ja sega omavahel. 6.Lisa küüslauk,sool,pipar ja kuumuta segu. 7.Lisa jahu ja kuumuta. 8

Toit → Menüü koostamine ja nende...
45 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Referaat virsik

Poolita pestud virsikud. Kive pole vaja eemaldada. Kuumuta vesi pannil keemiseni ja lahusta selles suhkur ning meelepärane alkohol. Tõsta virsikupoolikud keevasse siirupisse ja keeda neid tasasel tulel algul ühelt poolt 10 minutut ja siis ümberpööratult veel 10 minutit. Tõsta virsikud leeme seest külma veega täidetud kaussi, et need kiiresti maha jahtuksid. Vala siiurup väiksemasse potti, keeda seda 10-15 minutit ja tõsta siis jahtuma. Eemalda külmas vees jahtunud virsikupoolikutelt kivid ja koor. Koogipõhja tegemiseks sega tordipulber ricottaga ja veega ühtlaseks massiks, tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja silu ühtalseks. Täidiseks sega ricotta suhkrute ja munakollasega ühtalseks. Jaga täidis tainale ja laota peale virsikud. Soovi korral lõika virsikud väiksemateks sektoriteks. Küpseta kooki 200-kraadises ahju alaosas 30-35 minutit või kuni kook on kuldne. Kontrolli puutikuga koogi läbiküpsemist, sest ahjud on erinevad

Kategooriata → Tööõpetus
12 allalaadimist
thumbnail
1
doc

šokolaadikook

Sokolaadikook 2 muna 1 kl suhkrut 100 g sulatatud võid soola 1 tl vanillsuhkrut üle poole klaasi nisujahu 3 sl kakaod shokolaadi Valmistusviis 1. Sega munad, suhkur 2. Lisa jahtunud sulavõi, sool, vanillsuhkur, jahu, kakao. 3. Vala segu, võiga määritud ja riivsaiaga ülepuistatud, väikesesse vormi. 4. Küpsetada u. 175°C juures, seest jäta natuke taignaseks.

Toit → Kokandus
8 allalaadimist
thumbnail
17
odp

Suur pauk

Kvargid ja antikvargid 10 astmel -32 kuni 10 astmel -5 sekundit. Temperatuuri langemisel ühinevad kvargid hadsoniteks. Vastastikumõjude eristamine 10 astmel -12 sekundit pärast Suurt Pauku eristuvad elektronmagnetiline ja nõrk vastasmõju. Elektronmagnetilist jõudu kannavad edasi footonid. Tänu nende interaktsioonidele sai võimalikuks prootoni eristamine neutronist. Aatomi tuumade teke 10 astmel -5 sekundit pärast Suurt Pauku on universum jahtunud 1 triljon K ning kvarkide triod hakkavad moodustama prootoneid ja neutroneid. Edasisel jahtumisel prootonid ja neutronid ühinevad tulevaste aatomite tuumadeks(heelium). Kergemate aatomite teke Kui temperatuur oli langenud mõne tuhande kraadini, oli elektronide liikumine aeglustunud ning kerged tuumad suutsid neid haarata. Moodustusid kergemad aatomid nagu vesinik, heelium ja liitium. Galaktikate teke

Füüsika → Füüsika
21 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Kuum eelroog ja parfeed

banaan 70g apelsinimahl ning kuumuta segu kuumaveevannil pidevalt apelsin mahlaks 60g kloppides kuni paksenemiseni. Vahusta edasi, kuni jahtumiseni. sidrun mahlaks 25g 2. Suru banaanid läbi sõela ning lisa tumenemise vältimiseks suhkur 20g kohe sidrunimahl. munakollane 1 tk 3. Vahusta rõõsk koor ülejäänud suhkruga. tsitrusliköör 1cl 4. Sega banaanipüree ja vahukoor jahtunud munavahu hulka. kaste 5. Maitsesta parfeesegu likööriga ja vala segu vormi ning pane Kivideta mustad ploomid50g sügavkülma tarduma. Serveerimisel löö parfee vormist välja. fariini suhkur 15g punane vein 1 dl 6. Kastmeks: Pane mustad ploomid veini sisse likku. kaneelikoort, nelki, 7. Pane komponendid koos maitseainetega hauduma. 8

Toit → Toit ja toitumine
9 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Taignad

Sõelu peale jahuga segatud küpsetuspulber ja tõsta õrnalt ühtlaseks. Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vormimine: Kummuta küpsenud biskviit suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberile, koori kasutatud paber ettevaatlikult maha ja lase tainaplaadil jahtuda. Täidiseks mikserda sidrunimahl ja -koor ning mõlemad suhkrud kokku toasooja toorjuustuga. Kalla peale tugevaks vahuks mikserdatud koor ja tõsta ettevaatlikult kokku. Määri täidis jahtunud põhjale ja lase rullil paberisse pakitult külmas paar tundi jahtuda ning maitsestuda. Kaunista vanillsuhkruga maitsestatud vahukoore ja valge sokolaadiga. Küpsetamine: Küpseta 225° juures 7­8 minutit. Beseetaigen Pähkli-kohvi beseeküpsised TOORAINE TAIGEN TÄIDIS VIIMISTLU KOKKU NIMETUS S 1. Munavalge 3tk 3tk 2

Toit → Kokandus
69 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Päike

peamiselt vesinikust (73,46% massi järgi) ja heeliumist (24,85% massi järgi). Päikese efektiivne pinnatemperatuur on 5778 K, kuid märksa kuumemad on Päikese kroon (kuni 5 miljonit kelvinit) ja tuum (umbes 15,7 miljonit kelvinit). Päikese vanuseks hinnatakse umbes 4,57 miljardit aastat. 2. Granulatsioon (nn teraline muster) on konvektiivsetele liikumistele iseloomulike pööriste ilming- granuuli keskosas tõuseb kuum aine pinnale, tumedamates servades laskub jahtunud aine alla. 3. Päikese "atmosfäär" koosneb kahest kihist - kromosfäärist ja kroonist. Nimetused on pärit ajast, kui Päikese väliskihte uuriti täieliku päikesevarjutuse ajal. Kromosfäär, mille paksuseks hinnatakse paar tuhat kilomeetrit, ilmutas ennast punaka sähvatusena vahetult enne Päikese kustumist. Kroon on ebakorrapärase kujuga nõrk helendus varjutatud päikeseketta ümber, mis ulatub kohati kuni kahe Päikese läbimõõdu kaugusele. 4

Füüsika → Füüsika
21 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Lihad

· Liha peeneteraline ja õrn · Õhukese rasvaladestusega kõhu piirkonnas Liigitus termilise seisundi järgi 1. Värske liha ehk tapasoe liha - Lihaskoe sisemine temperatuur ~34oC, lihal tume värvus ja lõikepind niiske - Lihast eraldub mahla, puudub pealt kuivaks tõmbunud koorik - Lihaskoed pole elastsed - Pärast keetmist muutub liha kõvaks ja puljong on sogane - Selline liha säilib halvasti 2. Jahtunud liha - Lihakeha jahedas hoidmisel vähemalt 6 tundi - Sisemine temperatuur 8-12oC - Selline liha on valmis liha - Liha kattunud õhukese kaitsekilega; lihaskude elastne; lõikepind niiske, kuid mahla ei eraldu - Pärast keetmist jääb õrnaks ja on meeldiva maitsega - Annab läbipaistva puljongi - Ei säili kaua (on vaja kiiresti realiseerida või termiliselt töödelda) 3. Jahutatud liha - Sisemine temperatuur 4oC

Toit → Toiduaine õpetus
9 allalaadimist
thumbnail
4
pptx

Köögiseadmete referaat

Köögiseadmete referaat Elektripliit Elektripliidil peab olema maandus. Seda ei tohi üle kuumutada. Käega ei tohi vastu minna kui on kuum sest siis võib käe ära kõrvetada. Puhastada tuleb siis kui on ära jahtunud ja selleks ettenähtud ainega . Mikrolaineahi Mikrolaineahi on väike ja mahub tavaliselt laua peale või kapi peale ja se ei sega eriti. Se soojendab toidu kiiresti aga ei küpseta. Mikrolaineahju ei tohi panna kuldse äärega asju. Koorega muna ei tohi panna sinna. Seda on puhastada lihtne ja seda saab tavaliste puhastus vahenditega puhtaks. Röster Röster on väike masin millega röstitakse saia või leiba.

Toit → Köögi õpetus
16 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Kohupiima-vaarika rull

Retsept Kuumuta ahi 200 kraadini. Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Sõelu hulka eelnevalt segatud kuivained (jahu,kartulijahu, küpsetuspulber) Määri tainas ahjuplaadile (küpsetuspaberiga kaetud) ja küpseta kuni 10 min, Kummuta biskviit teisele, suhkruga kaetud küpsetspaberile. Koori ahjus olnud paber ettevaatlikult maha. Keera tainas koos uue paberiga rulli ja jäta jahtuma. Täidise tegemiseks vahusta vahukoor suhkruga ning sega kohupiima ja vaarikatega. Määri täidis jahtunud põhjale ja keera paberi abil rulli. Keera rull paberisse ja lase 15-30 min maitsestuda.

Toit → Kokandus
9 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Kalad ja kalatooted

Kala ja kalatooted Kui pikki aastakümneid peeti loomulikuks, et kalavarud maailma veekogudes on ammendamatud, siis nüüdseks on optimism raugenud.Ülepüük ja halvenenud keskonnatingimused on kalasaake mäegatavalt vähenenud.Nõudlus ületab pakumise .Kes ja kus tohib kala püüda, on tekitanud palju riikidevahelisi vaidlusi . Kvoodid on ookianipüügile pandud reguleerivad kalapüügipiirangud.Nii saab kalavarusid kaitsta .Ei saa väita , et kala pole. Halvad aastad vahelduvad parematega . Kui vadelda kala keemilist koostist toiteväärtuse seisukohalt , siis kalad sisaldavad kergesti omastavaid täisväärtuslikke valke,mis ka kergesti lagunevad fermantide toimel. Ka rasvad on hästi omastavad ja sisaldavad eluks tähtsaid rasvas lahustavaid vitamiine(A,D). Mitte vähem tähtsad pole mineraalained, eriti Ca, P, J , Fe ja mikroelemendid Cu,Zn,Co. Ekstraktiivained annavad kaladele toidu valmistamisel meeldiva maitse. Suurem ekstraktiivainete sisaldus on näi...

Toit → Kokandus
70 allalaadimist
thumbnail
8
docx

EHITUSMATERJALID 5.loeng

Massiivsed (süvakivimid ja purskekivimid Purdsed (sõmerad ja tsementeerunud) SETTEKIVIMID Keemilised Mehaanilised Organogeensed MOONDE EHK METAMORFSED KIVIMID 2.3 Looduskivimite tekkimine Algselt magma tardkivimid (kristalliseerumine)murenemine settiminekivistumine(settekivimid taimsed ja loomsete lisaainetega) moone moondekivimid(sulamine)tagasi magmaks 2.4 Looduskivimitest lähemalt Massiivsed tardkivimid A)Süvakivimid ehk INTRUSIIVSED: Maakoore all aeglaselt surve all jahtunud. Tihedad, suurekristalliline, suure survetugevusega, ilmasikukindlat NT GRANIIT (jäme, kesk ja peeneteraline) võib olla erinevat värvi lisaks punakaspruunike Graniitkivi ja tema põhilised koostisosad mineraalid ­ päevakivi ehk põldmagu põhiline , vilk, kvarts , plagioklass KIVIM- on üksteisega tugevalt liitunud mineraalide kristalliseerunud kogum. Põhiomadused: Tihedus 2500-2700 veeimavus 0,5< , mõnel survetugevus tugevam teisel nõrgem jne, kõvadus 6 -7

Ehitus → Ehitusmaterjalid
28 allalaadimist
thumbnail
1
odt

French macarons

Jaga segu kolme eri kaussi, lisa maitsed ja toiduvärvid ja aseta kas kilekotti ja lõika ots ära või disaini kotti? Võta küpsetus plaat ja pane küpsetus paber peale. Hakka neid vahedega peale pigistama. Aseta plaat väikeste ringikestega kuiva kohta 15.minutiks. Pane ahi 160 C sooja. Kui MACARONid on 15 minutit seisnud koputa neid( tõstad plaadi üles ja kukutad maha). Seejärel pane nad ahju 15 minutiks. Eemalda küpsetus plaadilt kui nad on täielikult jahtunud. Lisa sisu ja soo 48 tunni jooksul ära, sel ajal on nad kõige värskemad.

Toit → Kokandus
4 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Šokolaadimakroonid

23 cm läbimõõduga 30 ketast. Vajuta märja näpuga tainaketaste pealispind siledaks ja jäta need 15 minutiks ootele. Kuumuta ahi 175 kraadini ning küpseta 1520 minutit (jälgi ,et küpsised liialt ei pruunistuks ja kõrbema ei läheks). Lase neil jahtuda ja eemalda siis küpsetuspaberilt. Sulata sokolaad kuumaveevannil ning lisa soe piim (vala piim tassi ja aseta tassiga kuuma vee sisse). Piima lisamine aitab sokolaadil küpsiste vahel paremini tahkuda. Kui kreem on pisut jahtunud, siis võta üks küpsis, tõsta sellele lusikaga sokolaadikreemi ning aseta peale teine küpsis. Oota kuni täidis on tahkunud ja serveeri.

Toit → Retseptid
22 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Protokoll nr 2 - Lubiväetise neutraliseerimisvõime määramine

2 Lubiväetise neutraliseerimisvõime määramine Töö käik: Võtsime lubiväetise purgist nr. 12. Kaalusime väetist 2.00g. Panime kaalutise kolbi. Enne soolhappe lisamist lisasime liigse vahutamise vältimiseks 10 ­ 20 ml destilleeritud vett, peale seda lisasime 50 ml 1N HCl lahust. Edasi katsime kolbi lehtriga ning kuumutasime keemiseni. Lahust lasime keeda 5min, seda pidevalt loksutades. Seejärel lasime segul aeglaselt jahtuda toatemperatuurini. Kui lahus on jahtunud, kandsime kogu vedeliku 250 ml mõõtkolbi. Kolbi pidi täitma kriipsuni. Kuna meil nii palju lahust polnud, siis lisasime juurde destilleritud vett, et lahus oleks kriipsuni siis loksutasime segi ning filtreerisime. Järgmisena pipeteerisime 100 ml suurusesse koonilisse kolbi 25 ml filtraati, lisasime Fe- ja Al- ühendite sadestumise vältimiseks 2 ml 20%-list Seignett'i soola ja paar tilka fenoolftaleiini. Seejärel tiitrisime 0,1 N NaOH-lahusega püsiva roosa värvuse ilmumiseni.

Põllumajandus → Agrokeemia
37 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Trühvlite valmistamine

50 g mandleid Veeretamiseks: 50 g kookoshelbeid Valmistamine: Kuumuta potis võitükke ja kondenspiima, kuni või on sulanud. Lisa 100 g kookoshelbeid, sega hoolikalt ja kuumuta segu paar minutit. Tõsta pliidilt ja lase jahtuda. Sega omavahel hoolikalt toorjuust ja mesi. Järgnev tevuskäik on ka piltidelt näha. Lisasin igaks juhuks ka kasutatud vahvlite (oo, nostalgia!) pildi, sest igasugu vahvlilisi on poes mitut-setut sorti. Haki vahvlid peeneks puruks. Sega jahtunud segu mee-toorjuustu ja vahvlipuruga. Tõsta trühvlimass mõneks tunniks või üleöö külmkappi seisma, et ta taheneks. Tavalised Trühvlid Koostis: 1 osa 48%list rõõska koort 1 osa hakitud tumedat sokolaadi Veeretamiseks: hakitud pähkleid kakaopulbrit Valmistamine: Kuumuta rõõsk koor keemiseni ja kalla sokolaaditükkidele. Sega hoolega ja lase jahtuda. Veereta segust pallikesed ja aseta küpsetuspaberiga kaetud alusele. Veereta kakaopulbris ja hakitud pähklites. Hoia jahedas. '

Toit → Kokandus
12 allalaadimist
thumbnail
2
docx

PIPARMÜNT

PIPARMÜNT Meeldivalt vürtsika ja värskendava lõhnaga piparmünditeel on rahustav ja valuvaigistav toime. See aitab neuroosi, unetuse ja liigse erutuvuse vastu. Samuti on piparmünditeed kasulik juua peavalu ja iivelduse korral. Rahustava teena tuleks seda juua soojalt ja meega. Jahtunud piparmünditee aitab kõhuhädade korral nii seedehäirete, kõhulahtisuse kui ka mao ülihappesuse puhul. Piparmünditeel on silelihastele lõõgastav ja soolegaaside teket pidurdav toime. Piparmünditeed on hea juua sapi- ja maksapõletiku korral, kuna see suurendab sapi eritust. Piparmünt leevendab kõhuprobleeme Rahvatarkus on piparmünti soovitanud mitmete kõhuprobleemide puhul alates iiveldusest kuni menstruaalvaludeni. Piparmünt leevendab isu Lihtsalt piparmündikommi nuusutamine võib sind veenda seda mitte sööma. Piparmünt aitab pingepeavalude vastu Pingepeavalud tekivad sageli stressi. Selle vastu võib aga ol...

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Sügavkülmutamine- referaat

Säilivusaeg 9 kuud. 1 kg puhastatud, pestud ja nõrutatud marjadele lisada 100-250g suhkrut ja marjad purustada nuiaga email- või plastiknõus ühtlaseks massiks. Saadud mass asetada topsidesse, jahutada ja sügavkülmutada. Säilivusaeg 12 kuud. Topsid täita ühesuuruste puhastatud, pestud ja nõrutatud marjadega (parem, kui marjad on korjatud kuival päikesepaistelisel päeval ja mullaga saastamata, siis ei ole ka pesemist vaja) ning peale valada jahtunud suhkrusiirup (1 liitri vee kohta võtta 400-500g suhkrut). Säilivusaeg 6 kuud. Kuivkülmutamiseks asetada täiesti kuivad maasikad ühekordse kihina vahatatud pappalustele ja tõsta sügavkülmutusse. Külmunud marjad pakkida väiksematesse kileottidesse ja need omakorda suurematesse plastikkarpidesse. Säilivusaeg 4 kuud. Minu kodused meetodid Minu kodus sügavkülmutatakse mustikaid, mustsõstraid, punasõstraid,

Toit → Toidutehnoloogia
17 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Termiline analüüs

Alustatakse temperatuuri registreerimist, klõpsates punasel noolel. Sulameid kuumutatakse vähemalt 3000C-ni ja lülitatakse seejärel tiiglite küte välja. Soovitav on tiiglite küte välja lülitada 3 ­ 4 minutiliste vahedega, et graafikud ei langeks üksteise peale. Võib ka hiljem andmete töötlemisel graafikuid ajatelje suhtes nihutada. Kui kütted on välja lülitatud, keeratakse pinge nulli ja lülitatakse jahtumise kiirendamiseks sisse ventilaator. Kui kõik metallid või sulamid on jahtunud vähemalt 150 0C- ni, lõpetatakse temperatuuri registreerimine ja salvestatakse andmed. Süsteemi olekudiagramm: Sn sisaldus 61,9% ja Pb sisaldus 38,1%

Keemia → Füüsikaline ja kolloidkeemia
44 allalaadimist
thumbnail
3
docx

KT tehnoloogia: suhkruline pooltoode, kreemid

Segatakse piimasiirupiga. Või vahustatakse tuhksuhkruga ja lisatakse 70°Cni jahutatud siirup. 13. Kuidas valmistatakse võikreem sarlott ja sarlott siirupi valmistamine? SIIRUP: piim ja 2/3 suhkrust kuumutatakse segades 105°C. Muna ja 1/3 suhkrust vahustatakse. Kuum siirup segatakse osa munamassiga. Lisatakse ülejäänud siirup munamassiga pidevalt segades. Jahutatakse 20-24°Cni. VÕIKREEM: vahustatakse rasvaine õhuliseks massiks ja lisatakse jahtunud siirup järk-järgult. Vahustatakse kuni mass ühtlustub. 2-3korda suureneb. 14. Kuidas valmistatakse võikreem ,,glassee"? Suhkur ja vesi keedetakse 120°C. Muna vahustatakse ja sellele lisatakse peene joana kuum siirup. Vahustatakse kuni jahtub 20-24°Cni (vahustamisega). Vahustatakse võikreem ja lisatakse siirup. 15. Võikreemi valmistamise vead ja põhjused. · Nõrk konsistents ­ retseptist mittekinnipidamine, halb vahustusvõime/ kreemi

Toit → Pagaritoodetet tehnoloogia ja...
34 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Doris Kareva luuleanalüüs

Kui langed paha ahvatluse küüsi,siis sellesse pahesse võid kaotada oma elutee. Eluteel on palju valikuid ja kas need saavad olema õiged või valed ,ei tea inimene kunagi. Luuletus on õpetlik ja mõtlemapanev. 6 Me suhted said selgeks. Nad hakkasid lahtuma. Veel enne, kui toas läks valgeks, Ma pidin sealt lahkuma. Vaid viivuks veel uksepilust Kõik paistis kui alguses. Sa uneski polnud nii ilus Kui sääl, selles valguses. Antud luuletuses käsitletakse teemat jahtunud armastus. See luueletus põhineb autori isiklikel emotsioonidel. Autor otsib vastust, kuidas lõppes kahe inimese vaheline suhe ja mis lahkumineku põhjustas. Luuletus räägib sellest, kuidas kaks inimest saavad aru mingil hetkel, et nende tunded on jahtunud ja pole enam sellised nagu alguses. Kuid ikkagi on möödunust meenutada midagi ilusat ja õrna. Veel viivuks jääb alati inimene mõttesse, kas tehtud otsus oli õige. Luuletuse meeleolu on kurb ja täis emotsioone.

Kirjandus → Kirjandus
67 allalaadimist
thumbnail
38
pptx

Juuretis ja keedused

Rukkijahu; 44% Vesi; 33% Keetu hautis; 11%  Kääritamise alustamiseks on hea kasutada valmis rukkileiba.  Rukkileib pannakse leige veega likku. Kui on kõrbenud osa, siis see eemaldatakse enne. Valmistatakse hautis suhtega 1 : 3 (25 g rukkijahu ja 75 g vett).  Ligunenud rukkileib homogeniseeritakse ja sellele lisatakse jahtunud hautis.  Käärimisaeg 5–6 tundi. Käärimistemperatuur 26–28 °C. 2. etapp Aretustsükkel vesi; 20% rukkijahu; 40% hautis; 40% • Hautise võib juba varem valmis teha, et see jõuaks suhkrustuda. • Esimeses etapis valminud algjuuretisele lisatakse hautis, vesi ja rukkijahu. Segatakse ühtlaseks.

Toit → Toidutehnoloogia
5 allalaadimist
thumbnail
9
ppt

Mis on universum? (powerpoint)

Praeguses universumis olev aine (galaktikad, tähed, meie ise) koosneb tervenisti tol ajal tekkinud osaksestest. Meie tulekera jätkas paisumist ja jahtumist. Pime universum Mõne aja möödudes hakkas paisuv ja jahtuv gaasikera "pragunema" - universum jagunes tohutusuurteks gaasipilvedeks. Gaasi tihedus aga oli ikka veel nii suur, et valgus ei suutnud gaasi läbida. Universumis oli pime. Galaktikad Möödus ligi miljon aastat. Universum oli jahtunud 3000 kraadini ja muutunud läbipaistvaks. Nüüd Viis miljardit aastat pärast paisumise algust tekkis meie Galaktika, Linnutee tähesüsteem. Päikesesüsteem Kui oli möödunud veel viis miljardit aastat tekkis päikesesüsteem. Kosmoloogia tegeleb universumi arenguga aegade algusest kuni tänapäevani ning püüab ennustada Universumi tulevikku. Enamik uuemaid mudeleid ennustab üha jätkuvat paisumist. Ent on ka seisukoht, mille kohaselt Universum lõpuks kollapseerub

Füüsika → Füüsika
54 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Keedutainas

7. Küpseta 220°C juures 10-15 minutit, siis vähenda kuumust 200°C-le ja küpseta veel 10-15 minutit. Küpsetamise ajal ära tee ahjuust lahti! 8. Ava ahjuuks ja lase küpsetistel natuke jahtuda. 9. Õnnestunud keedutaina küpsetised on seest tühjad ja ei lange kokku. Kokkulangenud küpsetised pane natukeseks ajaks ahju tagasi, kus nad uuesti kerkivad. 10. Täida magusate või soolaste täidistega. Jahtunud tuuletaskud lõika pooleks, alumistele pooltele pritsi või pane lusikaga täidis. Täidis · 2 dl vahukoort · 250 g maitsetatud kohupiima · ½ dl suhkrut · 1tl vanillisuhkrut Peale tuhksuhkrut ,küpsetuspaber kaasa 1. Vahusta koor suhkruga 2. Sega kohupiimaga ja kontrolli magusust 3. Lõika tuuletaskutel kaas ära ja täida. 4. Raputa läbi sõela tuhksuhkrut

Toit → Kokandus
12 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Kaebekirja näide

3) külaliste vastuvõtmine ja neile majas tee juhatamine 4) pärast üritust koosviibimise koha ja abiruumide koristamine. Esiteks, soovin teada anda, et ruumide kaunistustega me rahule ei jäänud. Ukse kohal rippusid kuivanud vahtralehtedest vanikud ja loosungil oli kirjas „Õnne sünnipäevalapsele“, mitte „ 5. juubel AS Puidul“. Teiseks, esimesena valati välja vahuvein, mis soojenes klaasides joodamatuks ja kohvi oli termoses ära jahtunud ning oli juues külm. Teenindajad ei teadnud millest salat koosnes ning nemadki ei suutnud suutäit salatist alla neelata. Tellitud tordist ei jätkunud kõigile ja firma nimi oli valesti kirjutatud. Laualt puudusid noad, kuid plastmassist lusikad, mille otstarve jäi arusaamatuks, olid olemas. Laudlina oli plekke täis ja neid üritati varjata taldrikutega, mis ei õnnestunud. Teie saadetud teenindajad jätsid kogenematuse mulje. Kolmandaks, külaliste vastuvõtt ja teejuhatus oli väga halb

Eesti keel → Eesti keel
1 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Suhtumine aega keskajal

Inimlik aeg ja füüsikaline aeg Ideaalvanus 33, kui Kristus risti löödi Muutused viivad languesele Kunagi olevat olnud eepiline aeg, kangelaste aeg Talupoja aeg on aeglane, kuna töö on rutiinne Rüütli aeg on kiire, kuna erinevad kohustused Inimese atribuut on aeg, Jumalal igavik Kristlikus ajas olid tsüklid, kirkupühad Aeg on loodud Jumala poolt Maailma ajaloos 6 faasi Kirik määras töö- ja puhkeaja, mida süüa, millal seks oli keelatud jne Arvati, et armastus on jahtunud ja kurjus võta võimust LINNA AEG Seos loodusega puudub, töid tehti siseruumides ja loodus aega ei mõjutanud Linnades esimesed mehaanilised kellad 17.sajandil Agraarajal ööpäev, linnas tund Inimestele jõudis kohale, et aeg on lineaarne. Olenemata tegevusest aja kulg ei muutu Linnas elu märksa kiirem, väärtustati aega Linnas määras tööhulka aeg, mis kulus Inimesel kolm asja: hing, keha, aeg Mõisteti, et aeg kaob käest, elu kulub

Ajalugu → Ajalugu
10 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Soojusnähtused vannitoas

piisakesed ehk kondentseerunud vee. Õhus on alati veeauru. Mida rohkem on õhus veeauru seda niiskem on õhk. Pesemise käigus inimese naha temperatuur soojeneb, sest veelt kandub soojus nii inimesele, ruumis olevale õhule kui ka vannile, mis on valmistatud malmist. Malm on hea soojusjuht, sest ta on valmistatud metallist. Vanni minnes võib tunduda vesi kuumana, kuid vannis olles tundub nagu oleks vesi jahtunud. Inimese kehatemperatuur ja vee temperatuur hakkavd ühtlustuma. Külm vesi koguneb boilerisse, mis hakkab vett soojendama. Keskmine boileri suurus on 50l ja 50l vee soojendamiseks 10 oC -50oC kulub 8,4 MJ. Et saavutada soovitav vee temperatuur on vaja, et kuum ja külm vesi omavahel seguneksid. Koostajad: Martin Pihooja ja Tauri Maidla

Füüsika → Füüsika
80 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Luulekava - Doris Kareva

Click icon to add pictureme hinge kumendama ka veel siis, kui kõik on kadunud. Meeleheite ringid järk-järgult kaovad tumenevas vees. Click icon to add picture Click icon to add picture Su mindud tee jäi minu sisse see tume mets ja jahtunud maa ma tulen taas su sammudesse ja ma ei tea mis minust saab. Click icon to add picture Click icon to add picture Ja kuigi ma kuulsin, et kohtad mind veel oma paljudes armukestes, jääd minu

Kirjandus → Kirjandus
7 allalaadimist
thumbnail
1
txt

KAASHÄÄLIKUÜHENDI ORTOGRAAFIA

1. Lplik otsus veti vastu htul. 2. Hommikul sin pannkooke kirsimoosiga. 3. Salkkond tallinlasi ja tartlasi puhkas Prnus. 4. Keskkool tellis uusi pinke. 5. Ottki korjas aias tikreid. 6. Kaupluses oli seitset sorti sukavardaid. 7. Kokkki pakkus jahtunud kukleid ja morssi. 8. Septemris algas madalrhkkond. 9. Kristalsed lumehelbed langesid maha. 10. Vrske rim pandi kaussi. 11. Koplis kasvas palju sirgeid kaski ja mitu leppagi. 12. Marssal jlgis sdurite katsumusi. 13. Anni nuttki vaibus, kui kostus ukse kolksatus. 14. Merekaldal oli nha lambaid. 15. Otsustasime minna viimasele seansile. 16. Kalla endale ka kirsimorssi. 17. Tutvusin eelnevalt rahakursiga. 18. Varsad jooksid koplis. 19. Kirsti purssis natuke inglise keelt. 20

Kirjandus → Kirjandus
14 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Loodusvööndid mäestikes

Nende alade erinev soojenemine toob kaasa õhurõhu erinevuse ja kohalike tuulte tekke *õhutemperatuuri langus kõrguse kasvades ca. 6C iga kilomeetri kohta. Seetõttu esineb lumikatet ka ekvaatori lähedal paiknevates kõrgmäestikes (Kilimanjaro Aafrikas) *kõige vihmasem on mägedes 2-4 km kõrgusel merepinnast, kui mööda nõlvu ülespoole liikudes niisked õhumassid jahtuvad, tekivad pilved ja hakkab sadama. Kõrgemal on juba kuivem, sest õhk on jahtunud ja sisaldab vähe veeauru *kõrgusvööndilisus- olukord, kus kliimatingimused (ja taimkate)kõrgusega muutuvad *mägedes muutub olukord iga kilomeetriga, teatud kõrgusest kuivad ja külmad õhumassid *sademed langevad lumena ja tihenevad igilumeks ja-jääks = lumepiir kõrgus sõltub geograafilisest asendist ((ekvaatori kohal lumepiir 4-6 km kõrgusel)) * kõige alumine, mäe jalamil asuv loodusvöönd on määratud mäe asukoha

Geograafia → Geograafia
38 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Jootmine

Üheaegselt mõjuvate füüsikalis-keemiliste protsesside poolest on jootmine üks keerukaimatest toimingutest. Samaaegselt peavad sobilikult suhestuma sulavus, pinna märgamine, kapillaarne voolavus, aurustumine, kristalliseerumine jne. Turvalisusest: Lõpetades jootmistöö, lülita alati jootekolb välja! Sedasi väldid edasist ohtu see sisse jätta või end ära põletada, ka on ta nõnda juba jahtunud, kui koristama hakkad. Jootekolb võib omapead jäetuna põhjustada tulekahju või võib tekitada põletusi. Teine oht on toitepinge! Rakenda kõik ohutusabinõud tegeledes töötavate seadmetega. Kui on vaja avada korpus, kontrolli et seade oleks vooluvõrgust lahti ühendatud, mitte ainult välja lülitatud! Auto aku korral on tegemist 24 või 12 voldiga, mis pole niivõrd ohtlik, kui vool, mida aku välja annab, sellest piisab, et panna juhet plahvatama

Füüsika → Füüsika
1 allalaadimist
thumbnail
4
rtf

Piparkookide valmistamine

Tee seda pliidi keskmisel kuumusel, siis ei kõrbe suhkur ära. Kui suhkur on juba tasapisi sulama hakanud, sega pidevalt puidust lusikaga. Sega ja sulata kuni suhkur on sulanud tumepruuniks. Võta pott tulelt ja vala peale kuum vesi (250g), ole ettevaatlik, kuna segu on väga kuum. Kui vesi on segatud suhkrumassi, pane pott tagasi tulele ja lisa ülejäänud 600g suhkrut. Kuumuta ja sega, kuni kogu suhkur on sulanud. Võta pott tulelt ja lase siirupil jahutda. Lisa natuke jahtunud siirupile piparkoogimaitseainesegu, sool, mesi, õli ja või. Sega õrnalt läbi ja lase segul veel jahtuda. Mõõda teise anumasse õige kogus jahu ja sõelu see läbi. Lisa jahule sooda ja sidrunhape. Lisa suhkrusiirupi segule hapukoor ja lahtiklopitud munad, sega mass läbi. Seejärel lisa hulka suurem osa jahusegust ja alusta segamist/sõtkumist. Vajadusel lisa jahu juurde. Valmis tainas peaks tulema sõtkudes käte küljest lõpuks lahti ja olema mõnusalt pehme.

Toit → Toiduvalmistamine
7 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Galaktika

prof. Jaan Einasto. SUUR PAUKKK!!! Suur Pauk on universumi tekkimise teooria. See selgitab, kuidas tekkisid aeg ja ruum. 1) Suur Pauk tekkis 0 ­ sekundil. t=0; 13,7 milj. aastat tagasi. Tekkis ülikuumas T=1032K ja ülitihedast energiast, mis oli koondunud nööpnõelapeast väiksemasse ruumiossa. 2) Tekkisid kvargid, kui T= 1028K ja t=10-32s. Esimesed aineosakased, mis kiirgusest tekkisid. 3) Universum oli jahtunud 1012K, t=10-5s - siis hakkasid kvargid ühinema, moodustades prootoneid ja neutroneid. 4) Universum oli jahtunud 10 000 K ­ tekkisid prootonitest neutronitest ja elektronidest esimesed neutraalsed aatomid. Enne seda oli ainejaotus universumis ühtlane plasma. Tekkisid vesinikuaatomid, natukene ka heeliumit. 5) T= 3500 K tekivad esimesed tähed vesinikust ja kujunevad välja universumi tühimikud.

Füüsika → Füüsika
53 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Galaktika

prof. Jaan Einasto. SUUR PAUKKK!!! Suur Pauk on universumi tekkimise teooria. See selgitab, kuidas tekkisid aeg ja ruum. 1) Suur Pauk tekkis 0 ­ sekundil. t=0; 13,7 milj. aastat tagasi. Tekkis ülikuumas T=1032K ja ülitihedast energiast, mis oli koondunud nööpnõelapeast väiksemasse ruumiossa. 2) Tekkisid kvargid, kui T= 1028K ja t=10-32s. Esimesed aineosakased, mis kiirgusest tekkisid. 3) Universum oli jahtunud 1012K, t=10-5s - siis hakkasid kvargid ühinema, moodustades prootoneid ja neutroneid. 4) Universum oli jahtunud 10 000 K ­ tekkisid prootonitest neutronitest ja elektronidest esimesed neutraalsed aatomid. Enne seda oli ainejaotus universumis ühtlane plasma. Tekkisid vesinikuaatomid, natukene ka heeliumit. 5) T= 3500 K tekivad esimesed tähed vesinikust ja kujunevad välja universumi tühimikud.

Astronoomia → Astronoomia
3 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Päike

1. Päikese üldandmed: Läbimõõt on 1,392 miljonit kilomeetrit (109 Maa läbimõõtu) ja mass 1,9891×1030 kg (332 950 Maa massi); raadius on 6,9599×108 m ja keskmine tihedus on 1409 kg/m³. Päikese efektiivne pinnatemperatuur on 5778 K, kuid märksa kuumemad on Päikese kroon (kuni 5 miljonit kelvinit) ja tuum (umbes 15,7 miljonit kelvinit). Päike koosneb peamiselt vesinikust (73,46% massi järgi) ja heeliumist (24,85% massi järgi), kõiki ülejäänud elementide panus on 1,67% massi järgi. Päikese keskmes, kus tihedus on 150 000 kg/m³, toodetakse termotuumareaktsioonides vesinikust heeliumit. Igas sekundis muundatakse termotuumareaktsioonis 3,4×1038 prootonit (vesiniku aatomi tuuma) heeliumi tuumadeks. 2. Granulatsioon on konvektiivsele liikumisele iseloomulike pööriste ilminguks: graanuli heledas keskosas tõuseb kuumem aine pinnale, tumedamates servades laskub jahtunud aine alla. Pööriste-graanulite läbimõõt on keskmiselt 1000 km. 3. ...

Loodus → Loodus õpetus
11 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Päike.

· Pinnatemperatuur 5800 K. · Kiirgusvõimsus 3,9*1026 W. · Päike asub Galaktika keskmest 25000 valgusaasta kaugusel ja liikudes ringorbiidil kiirusega 230 km/s, teeb ühe täistiiru umbes 200 miljoni aastaga. 2. Mis on granulatsioon? Granulatsioon on konvektiivsele liikumisele iseloomulike pööriste ilming: graanuli helegas keskkohas tõuseb kuumem aine pinnale, tumedamates servades laskub jahtunud aine alla. 3. Milline on Päikese atmosfäär? Päikese ,,atmosfäär" koosneb kahest kihist- kromosfäärist ja kroonist. Kromosfäär, mille paksust hinnatakse paarile tuhandele kilomeetrile, ilmutas ennast punaka sähvatusena vahetult enne Päikese kustumist varjutusel; kroon- ebakorrapärase kujuga nõrk helendus varjutatud päikeseketta ümber- ulatub kohati kuni kahe Päikese läbimõõdu kaugusele. 4. Kuidas Päike pöörleb?

Füüsika → Füüsika
35 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Klapi paisumispilu kontroll ja reguleering

Klapi paisumispilu kontroll ja reguleering Klapi paisumispilu on vajalik sellesks, et kui mootor kuumeneb siis klapp pikeneb ja et tal oleks kuhu pikeneda.Klapi paisumispilu suuruse annab autodata.Tavaliselt antakse vahemik(nt: sisse 0,25 ­ 0,30, välja 0,35 ­ 0,40).Klapi paisumispilu kontrollimiseks tuleb eemaldada klapikambrikaas sammuti ka kõik juhtmed, voolikud jne..Seda tehakse vastaval teenendusvihikule ettenähtud läbijooksul.Paisumispilu kontrollitakse tavaliselt jahtunud mootoril.Tea, et suurem paisumispilu takistab mootoril normaalset tööd ja väiksem pilu, mis on ohtlik, võib klapitaldriku ära põletada.Klapi paisumispilu saab kontrollida siis kui silindris(kontrollitavas) on survetakti lõpp.Teades töö järjekorda, reguleeritakse kas: 1) Reguleerpoldi pikendamise või lühendamisega või 2)reguleerseibide paksuse muutmisega.Reguleerpolti saab keerata siis kui vastumutter eelnevalt vabastada.Et

Auto → Auto õpetus
75 allalaadimist
thumbnail
4
xls

Võistlustöö kokanduses ( kalkulatsiooni tabel/roakaart )

Hind km-ga: Valmistamine 1. Pane zelatiin rohkesse külma vette likku. 2. Laske rõõsk koor keema tõusma. 3. Vale see peeneks hakitud valgele sokolaadile. 4. Lase 5min. Seista ja sega seejärel ühtlaseks massiks. 5. Sulata zelatiin ettevaatlikult veenõusse. 6. Sega zelatiin sokolaadiseguga. 7. Kui sokolaadisegu on totemperatuurini jahtunud, lisa ettevaatlikult kergelt vahustatud vahukoor. 8. Jaga vaht klaasidesse ja aseta külma. 9. Pane zelatiin külma vette likku. 10. Lase 0,500 kg vett koos suhkruga keema. 11. Lisa leotatud zelatiin soojale suhkrukeedusele ning lase sel jahtuda. 12. Jaota zelee portsjonklaasidesse jagatud vahule. 13. Lase magustoidul seista tund aega külmas, enne serveerimist. 13. Sulata vaarikad üles. 14. Lisa suhkrut ja püreesta. 8. Jaga vaht klaasidesse ja aseta külma. 9

Toit → Kokandus
55 allalaadimist
thumbnail
4
rtf

Rahvuslikud toidud

Iseseisev töö 1)Rahvuslik mõnus maius Valmistusaeg: kuni 20 min Kogus: 8 portsjonit Sulata või ja iirised suures kausis.Sega juurde kamapallid ja vormi küpsetuspaberisse.Pane jahtunud rullid külmkappi. Kõige parem söömiseks järgmisel päeval. Koostis- ja maitseained: 1pakk võid(175g) 2pakki iiriskomme(150g) 1,5 pakki kamapalle 2)Räimevorm oliivõli, tomati ja küüslauguga ehk rokkivad räimed Koostis: 500 g räimefileesid 200 g kirsstomateid 2 küüslauguküünt oliivõli 1 tl kuivatatud oreganot e punet 1 spl värsket hakitud peterselli soola, pipart riivsaia Valmistamine: Laota räimefileed ühe kihina oliivõliga määritud ahjuvormi või -plaadile

Toit → toiduainete sensoorse...
3 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Fenoolaldehüüdvaigu saamine ja omadused

neutraalse reaktsioonini(indikaator paberi järgi pH 7).Tuleb lisada 4-5ml etanooli vee eemaldamiseks.Kausikene asetatakse termostaati ja kuivatatakse tõstes temperatuuri järk-järgult kuni 100 kraadini.Saadakse resoolvaik klaasja massina. 2.Resoollaki valmistamine Lähteained: 30g resoolvaiku,etanooli ja benseeni segu vahekorras 1:1 30ml Töökäik: Valasin resoolvaigu kolbi ja kallasin peale etanooli ja benseeni segu. Toatemperatuuril jahtunud vaiku kasutasime paberi immutamiseks. Eelnevalt määrasime kuivjäägi, milleks oli 64,3% ja murdumisnäitaja, milleks oli 1,452. 3.Immutataud paberi valmistamine resoolvaigu baasil Töövahendid: Immutusvann,klaaspulgad,kuivatuskapp Kasutatavad materjalid : Resoolvaik[50% 25g,paber(filterpaber)25g] Töö käik : Lõikasin paberist katsekehad mõõdus 20 x100 mm, kaalusin need, ühe lehe kaal oli 0,25 g ja 10 lehe kaal oli 2,50 g. Seejärel immutasin need lakiga. Järgmisena panin

Materjaliteadus → Orgaanilised...
21 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Mis on sisepõlemisemootor?

hoorattaga ühendatud kolb alumisest surnud seisust ülemisse – küttesegu surutakse kokku. Kolmas takt on töötakt, kus alguses toimub küttesegu plahvatus – segu paisub ning kolb liigub taas ülemisest surnud seisust alumisse. Ainult sell ajal teeb silindris asuv gaasiline küttesegu oma paisumise tõttu tööd. Neljas takt on väljalaske takt, kus kolb liigub alumisest surnud seisust ülemisse, selle takti vältel on avatud väljalaskeklapp ja silindris asuv töötanud ning jahtunud gaas juhitakse silindrist välja – taastub esimese takti alguses valitsenud olukord, ainult mootori osade temperatuur on mõnevõrra suurenenud. Vältida mootori ülekuumenemist, mis tekitab mootorile kahjusid, ksutatakse jahutamiseks õhkjahutust või vedelikjahutust ning mõnel mootoril on vaja ka õli jahutamiseks. Kahetaktilises mootoris on ühendatud ainult sisselaske- ja survetaktid ning väljalaske- ja töötaktid. Kahetaktilised mootorid on ehituselt lihtsamad ja

Masinaehitus → Automaatika
6 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun