Otsingule "hapendamine" leiti 105 faili

hapendamine - bakterite toimel suhkrud-piimhappeks.Keemiliselt toimub anaeroobne glükolüüs ehk glükoosi osaline lõhustumine.Algselt püroviinmarihape-siis piimahpe ja või etanool.
Kapsa hapendamine
1
docx

Kapsa hapendamine

Kapsa hapendamine Kapsas, mida kasutatakse hapendamisel peab olema keskvalmiv kapsasort, kuna need sisaldavad rohkem suhkrut, kui varajased sordid ja hilised pole hapendamiseks head, kuna need on liiga puised. Kapsapead peavad olema täiskasvanud, kõvad, terved ja puhtad. Koristatud kapsapead hoitakse enne töötlemist 2-3 päeva kuhja laotult, kus nad muutuvad maitsvamaks ja valgemaks. Peadel lõigatakse ära välimised määrdunud lehed ja välis...

Kokandus - Kutsekool
21 allalaadimist
-Hapendamine- referaat
7
odt

" Hapendamine " referaat

Referaat HAPENDAMINE Sisukord : * Mis on hapendamine ? Kuidas tehakse ? LK ; 2 -3 * Mida võiks hapendada ? LK ; 4 * Kellele hapendatud toit ei sobi ? LK ; 4 * Kurkide hapendamine. LK ; 5 * Tomatite hapendamine. LK ; 6 * Aedubade hapendamine LK ; 6 * Vanaema arvamus LK ; 6 * Kasutatud kirjandus LK ; 7 -- 1 -- Mis on Hapendamine ? Kuidas tehakse ? Toimub piimhapet moodustavate bakterite kaasabil. H...

Kokandus - Põhikool
16 allalaadimist
Mõisted ja selgitus- fundamentaalteadus-kloonimine-käärimine
3
rtf

Mõisted ja selgitus- fundamentaalteadus, kloonimine, käärimine.

Rakendusteadus-tegeleb praktilise rakendamise meetoditega.Üldbiol. teadus-geneetika,rakubioloogia,ökoloogia.Eribiol- botaanika,füsioloogia,zooloogia. Biotehnoloogia-nim.rakendusbioloogilisi meetodeid ja protseduure,mis kasutavad elusorganismide omaseid protsesse tehnilistes seadmetes mitmesuguste ainete tootmiseks ning organismide sigimise ja pärilikkuse suurendamiseks.Hapendamine- toimub piimhapet moodustavate bakterite kaasabil. Hapendamisel muudetakse toiduainetes leiduvad suhkrud bakterite toimel kääritamisprotsessis piimhappeks. Kui piimhappe hulk on juba piisavalt suur 0,6-1,5 % siis pidurdab see teiste mikroobide arengut ja soodustab hapendatud toiduainete säilitamist.Käärimine e. fermentatsioon on teatud tüüpi organismide ainevahetusprotsess,mis toimub hapnikuvabas keskkonnas ning mille edasine ok...

Bioloogia - Keskkool
35 allalaadimist
Bioloogia-seened
1
odt

Bioloogia (seened)

11) Seente säilitusviisid? Kuivatamine,marineerimine,soolamine,külmutamine,õlis säilitamine, hapendamine 12) Jäävalt mürgised seened? Valge kärbseseen, punakas narmsnutt, roheline kärbseseen, punane kärbseseen. 13) Toorelt mürgised, kupataatult söödavaid seeni? Männiriiskas, kevadkogrits, karvane riisikas, 14) Söögiseened? Kukimürkel, kukeseen, suur sirmik, linnazampinjon, punane pilvik, kollane pilvik, liivtatik. 15) Kes on samblikud? Samblikud on liitorganism, kus elavad vastaatikku kasulikus kooselus seen ja fotosünteesi...

Bioloogia - Keskkool
6 allalaadimist
Bakterite biotehnoogiline kasutamine
15
ppt

Bakterite biotehnoogiline kasutamine

∗ Taimekaitsevahendid ∗ Loomasööda      valmistamine (n. silo) ∗ Bioenergia ∗ Biokeefir ja-jogurt – lisatud probiootilisi baktereid,  mis parandavad seedimist, immuunsüsteemi. ∗ Toiduainete hapendamine. Näiteks kurgid, piim,  kapsad ∗ Juustu ja veini sortidid ∗ Alkoholi saamine ∗ Bakterite amülaasi kasutatakse siirupi tootmisel   (lagundvad tärklise, tekib sahharoos) ∗ Lõhna- ja maitsetugevdajad(naatriumglutamaat). ∗ Heitvete puhastus      Baktereid kasutatakse näiteks õlireostuse   likvideerimisel.  ∗ Tahkete jäätmete ümbertöötamine ∗ Keemiatööstus (butanool pesuainete ja lakkide ning itakoonhappe süntees vaikude toot...

Bioloogia - Keskkool
11 allalaadimist
Hapukapsas
2
docx

Hapukapsas

Hapendamisel muudavad bakterid toiduainetes leiduvad suhkrud kääritamisprotsessis piimhappeks. Kui piimhappe hulk on juba piisavalt suur, 0,6–1,5protsenti, siis pidurdab see teiste mikroobide arengut ja soodustab hapendatud toiduaine säilimist. Hapnemise algamiseks on vaja taimset toorainet (kõnealusel juhul riivitud kapsast), bak...

Toidutehnoloogia - Põhikool
13 allalaadimist
Keskkonnakaitse esitlus
15
ppt

Keskkonnakaitse esitlus

ab välja selgitada tegurid, mis mõjutavad kaitseala elurikkust ja ökosüsteemide seisundit  Võimaldab mõista millised kaitsekorralduslikud võtted toimivad ja millised mitte Keemilised keskkonna tingimused  Niiskus  Atmosfääri gaasid  Soolsus  Toitained  Happelisus Vee keemiline puhastus  Reaktsiooni tekitamine puhastuskemikaali ja veest kõrvaldamist vajava reoaine vahel:  Hapendamine ja taandamine  Keemiline sadestamine  pH-reguleerimine ja neutraliseerimine Hapendamine ja taandamine  Kasutatakse vastavaid reaktsioone reoainete muutmiseks vähemohtlikuks vormi või veest eraldavale kujule  Hapendajana (oksüdeerijana) kasutatakse mitmesuguseid klooriühendeid, vesinikperoksiidi, kaaliumpermanganaati  Taandajatena (redutseerijateks) kasutatakse vääveldioksiidi, naatriumvesi...

Keskkonnakaitse - Keskkool
7 allalaadimist
Bioloogia – Bakterid
1
doc

Bioloogia – Bakterid

Samuti asustavad nad enamiku loomaliikide seedeelundkonda. Patogeenilised bakterid ei põhjusta väikesearvulise populatsioonina tervisehäireid, need tekivad alles siis, kui immuunsüsteem nõrgeneb. Biotehnoloogia on rakendusbioloogia haru, mis kasutab mitmesuguste organismide elutegevusega seotud protsesse inimestele vajalike ainete tootmiseks. Bakteritega seonduvaid protsesse on edukalt rakendatud toiduainete- (hapendamine, juustu valmistamine, alkoholi ja suhkru saamine), farmaatsia- (antibiootikumid, vitamiinid, hormoonid), ja tekstiilitööstuses (puuvilla ketramis- ja kudumisomaduste parandamiseks), energeetikas, loomakasvatuses, keskkonnakaitses (biotõrje nt. seenhaiguste tõrjeks; on efektiivsem ja odavam), metallurgias (metallide tootmine) ja meditsiinis. Etanooli ja metaani kasutatakse ka kütusena. Toiduainete-, farmaatsia- ja tekstiilitööst...

Bioloogia - Keskkool
126 allalaadimist
Viirused ja bakterid
3
doc

Viirused ja bakterid

Viirused ja bakterid Viirused viirus – elus ja eluta piirimail paiknev bioloogiline objekt, mis koosneb nukleiinhapest ja valkudest Viirusel pole rakulist ehitust ega saa iseseisvalt paljuneda. Paljunemiseks kasutab ta peremeesrakku (taime/ looma/ bakterit), seetõttu nimetatakse teda vastavalt kas taime, looma viiruseks või bakteriofaagiks. bakteriofaa...

Bioloogia - Keskkool
128 allalaadimist
Seened ja bakterid
3
doc

Seened ja bakterid.

Nt aitavad lagundada inimese kehas orgaanilisi ühendeid, mida üksnes inimese ensüümid lagundada ei suuda. • Bakterid asustavad enamiku loomaliikide seedeelundkonda. • Biotehnoloogia on rakendusbioloogia haru, mis kasutab mitmesuguste organismide elutegevusega seotud protsesse inimestele vajalike ainete tootmiseks. Biotehnoloogial põhineb nt toitude hapendamine . Selleks kasutatakse baktereid. (ka biotõrje ja seenhaiguste tõrje). • Suur osa bakteritega seonduvast biotehnoloogiast tegeleb mitmesuguste valguliste ensüümide tootmisega. Neid vajavad toiduaine-, tekstiili- ja farmaatsiatööstus. Seened on heterotroofid, kelle hulka kuulub nii üherakulisi kui ka hulkrakkseid organisme. Koos bakteritega on nad ühed peamised surnud organismide lagundajad. Hulkrak...

Bioloogia - Keskkool
82 allalaadimist
Seened
5
doc

Seened

Bakteritega seonduvaid protsesse on edukalt rakendatud toiduainete -, farmaatsia –ja tekstiilitööstuses, energeetikas, loomakasvatuses, keskkonnakaitses, metallurgias ja meditsiinis. Ühed esmased bakterite rakendusvaldkonnad on olnud toiduainete töötlemine ja alkoholi saamine. Nii näiteks põhineb biotehnoloogial kurgi, kapsa, piima ja teiste toiduainete hapendamine. Piimatööstustes saadakse lisaks hapupiimatoodetele biotehnoloogiliselt ka juustu. Juustu tootmisel kasutatakse nii baktereid kui ka seeni. Seentega seonduvaid protsesse rakendatakse toiduainete –ja farmaatsiatööstustes, meditsiinis, loomakasvatuses, keskkonnakaitses ja mujal. 4 Kasutatud kirjandus: 1. „Bioloogia gümnaasiumile“ T.Sarapuu Tartu 2003 2. http:www.ekklesia.eeoomega4graafikara...

Bioloogia - Keskkool
250 allalaadimist
Konspekt 2 vaheeksami küsimused ja vastused
33
doc

Konspekt 2 vaheeksami küsimused ja vastused

Lämmastik eraldatakse veest nitrifikatsiooni-denitrifikatsiooni protsessis. Reovees on lämmastik peamiselt ammooniumiioonina (NH4 +), mille hapendumisel, näiteks reovee sattudes veekogusse, tarbitakse vees lahustunud hapnikku. Vastav ammooniumi hapendamine võidakse läbi viia kontrollitult reoveepuhastusjaamas bioloogilise puhastuse protsessis. Ammooniumiioonid hapenduvad autotroofsete bakterite toimel algul nitritioonideks (NO2 -) ja seejärel nitraatioonideks (NO3 -). Seda protsessi nimetatakse nitrifikatsiooniks. Nitrifikatsioon ei ole lämmastiku ärastuse protsess, vaid lämmastik läheb siin üle teise, keskkonnale vähem ohtlikku vormi. Lämmastik eraldub veest alles siis, kui nitraadid...

Ökoloogia ja... - Tallinna Tehnikaülikool
263 allalaadimist
Temperatuuri-rõhu-pH jne mõju mikroobidele
6
docx

Temperatuuri, rõhu, pH jne mõju mikroobidele

Temperatuuri mõju mikroorganismidele • Raku füsioloogilised protsessid põhinevad ensümaatilistel reaktsioonidel, ensüümid on aga temp tundlikud • Temp tõustes teatud piirini ensümaatilised reaktsioonid kiirenevad (kiireneb kasv) ja temp alanedes reaktsioonid aeglustuvad (aeglustub kasv), kuid alates teatud maxtemp toim reaktsioonide kiiruse järsk vähenemine ja ensüüm inakti...

Mikrobioloogia - Tartu Ülikool
68 allalaadimist
Biotehnoloogia labori arvestuse küsimused ja vastused
10
doc

Biotehnoloogia labori arvestuse küsimused ja vastused

Moodustunud piimhappe toimel keskkond hapustub, kaseiin ja teised piimavalgud denatureeruvad ning leiab aset valkude väljasadestumine. Piimhappebakterid osalevad koos pärmidega ka leivataigna kääritamises. Laialdaselt praktiseeritav kapsaste, kurkide ja teiste taimsete toiduainete hapendamine on piimhappelisel käärimisel baseeruv bioloogiline konserveerimine. Sama protsessiga on tegemist ka heina sileerimisel. Vorstitööstuses kasutatakse piimhappebakterite juuretisi mõne vorstiliigi (nn fermenteeritud vorstid) valmistamisel spetsiifilise maitse, konsistentsi ja värvi saavutamiseks. 8) Selgita, kuidas klassifitseeruvad pärmseened hapnikusse suhtumise alusel. Paljud pärmid on fakultatiivsed anaeroobid - anaeroobsetes...

Biotehnoloogia - Tallinna Tehnikaülikool
180 allalaadimist
Raku ehitus ja talitus
4
doc

Raku ehitus ja talitus

RAKU EHITUS JA TALITUS 1.) Rakuteooria põhiseisukohad (3) • kõik organismid on rakulise ehitusega. • iga uus rakk saab alguseüksnes olemastolevast rakust selle jagunemise teel. • rakkude ehitus ja talitus on omavahel kooskõlas. 2.) Karl Ernst von Baer'i teadusteened Ta on loomade embrüoloogia rajaja. 1826. aastal avastas K. E. von Baer imetaja munaraku ja järeldas, e...

Bioloogia - Keskkool
77 allalaadimist
Bakterid ja seened
8
doc

Bakterid ja seened

Hapnikutarbimise alusel: * aeroobsed * anaeroobsed, kasutavad sulfaat-nitraatioone, eraldub N 2O, H2S javõi N (teisisõnu käärimine) Tähtsus looduses: * süsiniku ringlemine * nitraate tekitavad mügarbakterid, liblikõiteliste juurtel Kasutamine inimeste poolt: * kasutati ammu enne seda, kui neist teada saadi * hapendamine * käärimine * ravimitööstus - antibiootikumid takistavad: ˟ valgu sünteesi, streptomütsiin ja CO ˟ rakukesta sünteesi ˟ DNA replikatsiooni ˟ DNAlt RNA kirjutamist ˟ rakumembraani tootmist - vitamiinide tootmine - aminohapete tootmine (naatriumglutamaat) * toidupak...

Bioloogia - Keskkool
172 allalaadimist
Kulinaaria
7
odt

Kulinaaria

Oma töös tuleb tal kasutada külmtöötlemismeetodeid (sorteerimine, pesemine, koorimine, tükeldamine jne), kuumtöötlemismeetodeid (keetmine, blanšeerimine, kupatamine, aurutamine, hautamine, friteerimine, praadimine, grillimine, üleküpsetamine, küpsetamine, röstimine, glaseerimine, suitsutamine jne) ja säilitusmeetodeid (soolamine, hapendamine , marineerimine, külmutamine, vakumeerimine, konserveerimine, kuivatamine). Professionaalne kokk peab olema kompetentne ka järgmistes valdkondades: • toidutoorme ja toidu sortiment, kvaliteet, keemiline koostis, toiteväärtus, maitseomadused, kasutamisvõimalused, säilitamistingimused ja realiseerimisajad, kaonormid toidutoorme töötlemisel • jookide sortiment, kvaliteet, koostis, toiteväärtus, mait...

Kokandus - Kutsekool
36 allalaadimist
Bioloogia gümnaasiumile 1osa
20
doc

Bioloogia gümnaasiumile 1osa

(varustavad osade vitamiinidega) bakterid asustavad enamiku loomariigi seedeelundkonna. Inimese organismis on ka patogeenseid baktereid(kaitsemehhanismid hoiavad ära paljunemise) Bakteri kasutus- toiduainete, farmaatsia, tekstiilitööstuses, energeetikas, loomakasvatuses, keskkonnakaitses, meditsiinis. Biotehnoloogia alane- kurgi,kapsa, piima jt toiduainete hapendamine (juust) biotõrje, seenhaiguste tõrje. Valguliste ensüümide tootmine, antibiootikumid PÄRILIKKUS Geneetika- teadusharu, mis uurib organismide pärilikkuse ja muutlikkuse seaduspärasusi genoom- kromosoomikomplekt, mis sisaldab geneetilist materjali(24 kromosoomi) Genotüüp-ühele isendile omane geenide ja erivormide kogum. Fenotüüp- ühe isendi vaadeldavate tunnuste kogum Keskkonna tingimused mõjutavad tunnuste avaldumist.(soo...

Bioloogia - Keskkool
514 allalaadimist
Mullateadus
19
doc

Mullateadus

Kõige vähemnõudlikud on heintaimed-10-20%. Mulla on õhk ja eeskätt hapnik väga oluline, millest sõltub mullas kulgevate protsesside iseloom. Kui muld on õhustatud (hapnikurikas), siis on ülekaalus hapendusprotsessid ja vastupidi, liigniiskes mulla son ülekaalus taandusprotsessid. Hapnikuvaeses mullas orgaanilise aine lagundamiseks (mis on sisuliselt hapendamine ) mikroorganismid kasutavad ära teatud mineraalide hapnikku. Mullas on terve rida hapendus-taandus süsteeme. Fe2O3-FeO süsteem näiteks. Kõiki süsteeme määrab ära mulla õhu ja mulla lahuses oleva hapniku sisaldus. Taandunud ühendid paljudel juhtudel mõjuvad taimedele toksiliselt. Mullast saab tavaliselt taim kätte vaid taandunud kuju, sest vaid FeO lahustub vees. Kui on aga täielikult aereeritud keskkond, siis on seal ainult...

Mullateadus - Eesti Maaülikool
164 allalaadimist
Rukkileib
13
doc

Rukkileib

EESTI MAAÜLIKOOL Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut Liha- ja piimatehnoloogia eriala Kristel Lori II kursus RUKKILEIB Referaat: Inimese toitumisõpetus TARTU 2008 SISUKORD Sissejuhatus …………………………………………………………………………… lk 3 1. Rukkileiva sünd ……………………………………………………………….. lk 4 2. Aganaleib...

Inimese toitumisõpetus - Eesti Maaülikool
30 allalaadimist
TELLI TOIT KOJU!
Esimeselt tellimuselt 10€ ale

LAE APP ALLA


T e a t a   v e a s t