Charlile suur üllatusena. Peatükis „Oskused“ avastab Charlie omal tätoveeringu, kui ta hommikul peegli ette läks. Muidugi helistas ta kohe sõbale Jackile ja kutsus too külla, et ka temale näidata. Alguses ei õelnud ta midagi tätoveeringust. Kui Jack ukse taha ilmus küsis Charlie päikseprillid ees : „Mis sa tätoveeringutest arvad?“ Jack vaatas tätoveeringult väga uudisimulikult. Ta oli ka natuke kade kuna tätoveering on ikkagi vinge asi. Mööda selga läksid laiali mustad haarmed, mis moodustasid sellise huvitava tätoveeringu. Väga paljudes peatükkides on ka midagi õppetlikkku sees. Lapsed käitusid väga täiskasvanikult ja enda vanuse väärikalt. Mingit sellist lapselikku käitumist ei olnud. Lapsed tegelesid väga tõsiste asjadega. Raamatut on väga tore lugeda, seal ei ole võõraid sõnu. Raamtut on väga mõnus lugeda , kuna alati toimub mingi tegevus ja kunagi ei ole igavaid kohti. Raamatus oli ka õpetlikke asju.
..................... ,,Mustad haarmed" Sam Enthoven ........ .... ...... 2011 Sissejuhatus Valisin selle raamatu sellepärast, et see nimi tundus mulle huvitav ja ma lugesin korraks huvi pärast ühte peatükki, mis tõmbas mind selle raamatu juurde. Loomulikult tahtsin ma ka seda raamatut lugeda, sest ma polnud ennem lugenud ühtegi ulmepõnevikku ja tahtsin teada, mis selles raamatus toimub siis nii põnevat. Ma soovitan seda raamatut kõigile, sest see on teistest raamatutest nii erinev, mida mina olen lugenud. Teine teema ja juhtumused. Sa ei oska ette arvata, mis edasi juhtub. Loomulikult mõned arvavad, et see raamat on paks ei suuda seda läbi lugeda seda arvasin ka mina loomulikult aga, kui sa loed umbes 20 lk läbi, siis sa ei taha seda raamatut enam käest ära panna, sest see on nii huvitav ja tahad teada, mis edasi toimub. See on väga mõtlemap...
varsokasnahksete (Crinozoa) alamhõimkonda. Kõik tänapäevased meriliiliad kuuluvad seltsi Articulata. Meriliiliad on enamjaolt väljasurnud, kuid tänapäeval on teada veel 80 eksisteerivat liiki [1]. Krinoidid on ebatavalise välimusega, kuna meenutavad pigem taime kui looma - sellest ka nimetus meriliiliad. Selline morfoloogia on kujunenud selleks, et toitumine oleks hõlpsam- Risoididega merepõhjale kinnitunult sirutavad nad oma haarmed laiali, et vees hõljuvat planktonit püüda [2]. Meriliiliaid arvatakse esinevat Kesk-Kambriumis, kindlaid esindajaid on teada Ordoviitsiumist. Meriliiliad elutsesid nii madalas kui ka sügaval vees ning eelistavad kontinentaalse šelfi puhta vee keskkonda. Nii sessiilsed kui ka liikuvad meriliiliad eelistavad sügavat vett (sügavusega üle 200 m), kuhu valgus enam ei ulatu [1, 8]. Seda sellepärast, et
Välismaa autorite noortekirjandus. Aastad 2005-2010 Uurimustöö. Madli Ainsalu 8b TÜG Välismaa noortekirjandus: "Lucas" Kevin Brooks "Rööv" Andreas Schlüter "Kuulsuse valvas õppetund" Kika "Kuninglikult untsus" Niki Burnham "Maoli" Nick Hornby "Piraadid" Ilkka remes "Ohtlik armas" Melissa Marr "Neelatud" Simon Holt "Võimumäng" Andreas Schlüter "Härra Ibrahim ja Koraani õied" Eric-Emmanuel Schmitt Emily the Strange "Kaotatud päevad" Rob Reger ja Jessica Gruner "Sigadesaaga/pigtopia" Kitty Fizgerald "Brislinger" Christopher Paolin "Julia mängib Juliat" Juta Treiber "Lapsehoidjad" Melissa de La Cruz "Eragon" Christopher Paolin "Otsetee paradiisi" Allan Keian "Lihtsalt armastus" Brigitte Blobel "Vaigust kiiker" Philip Pullamn "Hurini lapsed" J.R.R. Tolkien "Alaizabel Cray painaja" Chris Wooding "Soovileht" Eoin Clofer "Lõpetamata lood" J.R.R...
Kaheksajalg Harva õnnestub tuukril suurt kaheksajalga näha. See peajalgne mollusk (peajalgseteks nimetatakse neid molluskeid, kes haarmete abil liiguvad) on kavalam kõigist oma suguvendadest. Kaheksajala kehal puudub kaitsekilp kooriku või karbi näol, ta on paljas. Kuid ta on tugev ja osav ning lisaks sellele veel ettevaatlik ja kaval. Räägitakse, et kui kaheksajalg magab, siis tema kuus haaret on liikumatud, aga kaks, kõverad nagu küsimärgid, teevad magaja kohal ringe. Need haarmed on nagu valvurid: nad peavad õigel ajal oma magavat peremeest ligineva hädaohu eest hoiatama. Muide, kaheksajalg valib endale harilikult "magamistoaks" varjatud koha, peidiku. Pisike kaheksajalg poeb just nagu hälli mõnesse tühjaks jäänud suurde merekarpi. Poeb sisse ja tõmbab haarmete abil karbipoolmed koomale, tõmbab enda järel "karbikaane" kinni. Vana kaheksajalg ööbib sageli mõnes augus, mille peale ta kuhjab kive, tirides neid haarmete abil juurde
Limused (klass: teod, karbid, peajalgsed) TEOD *koda *pea, jalg, kombitsad, silmad *avatud vereringe *lõpused, kops *liitsugulised KEERISTEOD, LABATEOD, NÄLKJAD KARBID *puudub pea ja sellega seotud meeleelundid *lahksugulised *tugev, kahe poolmega koda *toituvad vees elavatest väikestest loomadest MAGEVETE KARP, RÄNDKARP PEAJALGSED *väga soolastest vetes *puudub väline koda *haarmed ja lehter *liikumiseks- veejuga ja haarmed *muudavad kiirelt värvi *tindinääre SEEPIAD, KALMAARID, KAHEKSAJALAD Lülijalgsed( klass: vähid, ämblikulaadsed, putukad/hulkjalgsed) VÄHID *avatud vereringe *lõpustega hingamine *lüliline keha- pearindmik ja tagakeha *sõrajalad *toitub väikestest selgrootutest ja veetaimedest ÄMBLIKULAADSED *pearindmik *lülistumata tagakeha *kitiinkest *4 paari jalgu *välisparasiidid PUTUKAD *pea *rindmik *lüliline tagakeha *3 paari jalgu *kaitset vajavad mesilased ja kiletiivalised
· Nagu teistelegi peajalgsetele omane, nii on ka kalmaaridel hästi eristatav pea, bilateraalsümmeetriline keha, mantel koos mantliõõnega ja kümme kombitsat ehk haaret koos neil paiknevate arvukate iminappadega. · Nende pehme keha on kaetud nahaga. · Sisaldab rikkalikult valku, napilt rasva (0,5-1,5%), rohkelt erinevaid B-vitamiine ja mineraalaineid (fosforit) ja mikroelemente. · Kui nahk eemaldada, paljastub valge liha. · Peale kere on söödavad ka haarmed. · Kalmaare võib nii praadida, grillida kui ka hautada, suuremaid isendeid ka erinevate segudega täita. · Pikaajaline kuumutamine muudab kalmaari kummiseks ja sitkeks. · Kalmaaritindi abil saab mustaks värvida pastasid ja risotosid. · Kalmaare müüakse värskelt, külmutatuld, Konservitult, päikesekuivatatult ja marineeritult. · Väga populaarsed aasia ja vahemeremaade köögis.
· keedetakse koos pooleks lõigatud kartulitega. Serveerida võib külmalt salatites, kuumalt koos petersellikastme, õli ja punase tulise pipraga, samuti võib kaheksajalga peale keetmist grillida. 11 6. Kalmaar Kalmaar on kaheksajala lähedane sugulane. Ta on kaetud õhukese punakaslilla nahaga. Kui see eemaldada, paljastub õrn valge liha. Lisaks kerele on söödavad ka haarmed. Kalmaare võib nii praadida, grillida kui hautada, suuremaid isendeid ka täita. Kalmaaritindi abil võib mustaks värvida pastat või risottot. Kalmaar talub hästi külmutamist, tavalises külmikus hoides tuleks ta võimalikult kiirelt tarvitada. Värske kalmaar on ilusa läikiva välimusega, närtsinud kalmaar ei ole enam värske. Puhastamine Eemaldada kereosa nahk ning loputada kere hoolikalt. Tõmmata pea koos haarmetega kere küljest ära, seejuures irdub kindlasti ka osa sisikonnast
Krevette süüakse omaette toiduna ning lisandina paljudes toitudes. Kaheksajalg Kaheksajala liha on roosakasvalge ning kohati ka vintske. Seepärast tuleb teda kõigepealt keeta, et liha pehmeneks. Lisaks keetmisele kahksajalgu veel hautatakse, praetakse ja grillitakse koos tomatitega veinis või marineeritakse oliiviõli ja küüslauguga. Müüakse ettevalmistatud värsket ja külmutatud kaheksajalga, samuti suitsutatud ja konservitud. Kaheksajala kaheksa haarmed ehk 'jalad' on söödavad, ent silmad, suuümbrus ja soolikad visatakse minema. Tindikotis leiduvat tinti võib kasutada makaronide, suppide ja hautiste toonimiseks ja maitsestamiseks. Kulinaarses mõttes peetakse kaheksajalga väärtuslikuks vähestes piirkondades: Vahemere ääres, Aasias, eriti aga Jaapanis. Krabi Elusana roosakaspruuni värvusega krabi vahetab keetes värvi ja muutub oranzikaspunaseks. Üldjuhul müüakse krabisid juba keedetuna, kuid leidub ka värskeid
Selleks ehitab ta kividest, molluskikodadest ja söödud krabikestadest majakese. Igal majakesel on seinad, katus ja tihti isegi korralikult suletav kivist uks. Mõnel pool avastavad akvalangistid mere põhjast terveid kivist linnu. Iga ukse vahelt paistavad suured öökulli silmad ja mõni lokaatorina ringlev kombits. Räägitakse, et kui kaheksajalg magab, siis tema kuus haaret on liikumatud, aga kaks, kõverad nagu küsimärgid, teevad magaja kohal ringe. Need haarmed on nagu valvurid: nad peavad õigel ajal oma magavat peremeest ligineva hädaohu eest hoiatama.Ta liigub edasi ujudes või oma paljude kombitsate abil roomates. Päeval poeb kaheksajalg peitu ja jälgib ümbrust. Kaheksajala silmad on suured ja need on kohastunud sügavustes valitseva nõrga valgusega. Ujudes liigub kaheksajalg tagurpidi, selg ees. Väljapaisatavad veejoad paiskavad looma mõne meetri võrra tagasi.Kaheksajalg tuleb hämaruse saabudes oma urust välja ja suundub jahile
Kaheksajalga Grillitakse, hautatakse koos Tomatitega Veinis või marineeritakse Oliiviõli ja Küüslauguga. Kasutatakse ka salatites.Kaheksajalad on kalmaaride ja seepiate ehk tindikalade sugulased. Maitsev, kergelt vintske kaheksajala liha on väga populaarne Jaapanis ja Vahemeremaades. Müüakse ettevalmistatud värsket ja külmutatud kaheksajalga, samuti suitsutatud ja konservitud. Väiksemad ja nooremad kaheksajalad on mahedamad ja vähem vintsked. Kaheksajala kaheksa haarmed ehk 'jalad' on söödavad, ent silmad, suuümbrus ja soolikad visatakse minema. Tindikotis leiduvat tinti võib kasutada makaronide, suppide ja hautiste toonimiseks ja maitsestamiseks. Kaheksajalga võib süüa mitmel moel - toorelt, keedetult, marineeritult, hautatult, frititult. Vanemaid isendeid võib mitu tundi keeta või hautada. Sinakashalli kaheksajala pikad kombitsad on kaetud tihedalt iminappadega. Kaheksajala liha on roosakasvalge ning kohati ka vintske
Kontrolltöö - Selgrootud Limused Tunnuseks on nende keha ümbritseb eriline nahakurd ehk mantel. Limused jagunevad: 1) Teod (kiritigu); 2) Karbid (järvekarp); 3) Peajalgsed (hiidkalmaar). Teod Kiritigu - Keha katab õhuke lubiainest koda, mis moodustub mantli eritisest. Kojast ulatuvad välja lihaseline jalg ja kahe kombitsa paariga pea. Liiguvad aeglaselt talla abil, liikumist soodustab limanäärmetest erituv lima. Kompimiseks on jalad all ja kombitsad. Teise kombitsapaari tipus on silmad, mis eristavad valgust ja varju. Seedeelundkond algab suuavaga, millel järgneb neel, selle eesosas on hõõrel, mille moodustavad rohked kitiinhambakesed. Hõõrla abil peenestatakse toit (taimede lehed, küpsed viljad). Sellele järgneb pugu, magu ja u-kujuline sooltoru, mis lõpeb koja eesserva läheduses pärakuga. Seedimisel osaleb ka suhteliselt suur maks oma seedenõredega. Erituselundiks on neer. Närvisüsteem koosneb peatängust, jala- ja keretängust ni...
kaheksajalg kuhjab endale kividest terve maja kokku, mõni varjab ennast kaljudevahelistes lõhedes. Kaheksajala liha on sitkevõitu ja seda on vaja eriliselt töödelda (taguda), et liha muutuks muredamaks. Sügavkülmutatud kaheksajalaga seda probleemi ei ole, sest külmutamine muudab liha muredaks. Müüakse ettevalmistatud värsket ja külmutatud kaheksajalga, samuti suitsutatud ja konservitud. Väiksemad ja nooremad kaheksajalad on mahedamad ja vähem vintsked. Kaheksajala kaheksa haarmed ehk 'jalad' on söödavad, ent silmad, suuümbrus ja soolikad visatakse minema. Kaheksajalga võib süüa mitmel moel- toorelt, keedetult, marineeritult, hautatult, frititult. Vanemaid isendeid võib mitu tundi keeta või hautada. 4. TURSK Tursk ehk atlandi tursk ehk kabeljoo (Gadus morhua) on tursklaste sugukonda kuuluv kala. Eesti vetes elutseb Läänemerele omane tursa alamliik läänemere tursk, kes kasvab harilikult 4060 cm pikkuseks ja kuni 1,5 kg raskuseks,
kalmaaril - lisanduvad veel kassilaadsed küünised. Papagoi nokka meenutavad vägevad lõuad purustavad nagu muuseas paksu molluskikoja. Lisaks on iga kaheksajalg varustatud veel mürginäärmete ja tindipommidega. Kaheksajalg ei pelga ka endast sootuks suuremaid olendeid. Tema ohvriteks langevad kalad, karbid ja krabid. Risti ei löö ette ka kaheksajalg väiksemate liigikaslaste õgimise ees. Vangistuses asuvad nad mõnikord isegi iseennast õgima, hammustades endalt ükshaaval ära kõik haarmed, seejärel aga surevad. Oma kombitsatest võib kaheksajalg loobuda ka ennast päästes. Just sedamoodi nagu saba loovutav sisalik. Enne seda saadab ta vaenlase poole siiski kuni kuus oma tindist teisikut. Kulinaarses mõttes peetakse kaheksajalga väärtuslikuks vähestes piirkondades: Vahemere ääres, Aasias, eriti aga Jaapanis. Kulinaarne tähtsus on ennekõike harilikul kaheksajalal. Reeglina turustatakse 50-100 cm pikkuseid eksemplare. Kaheksajalga grillitakse, hautatakse
ehitusega. Peaaju on neil hästi arenenud, silmad on suured ja sarnanevad ehituselt selgroogsete silmadega. Väliselt ei meenuta peajalgsed esimesel pilgul millegagi oma sugulasi tigusid ja karpe. Mõelgem veidi järele jutt on ju kaheksahaarmelistest, kalmaarilistest ja seepjalistest just neid loomi nimetavadki zooloogid peajalgseteks. Peajalgsete nimetuse said need loomad seetõttu, et nende peas paiknevad kombitsad ehk haarmed. Peajalgsed on väga mitmesuguse suurusega. Mõned neist kuuluvad ujumi ehk nektoni kõige pisemate esindajate hulka, teised aga on selgrootute hulgas kõige suuremateks loomadeks üldse. Peajalgsete koda on taandarenenud. Kombitsad ehk haarmed ümbritsevad peajalgsetel pärjana suud. Kombitsatel paiknevad ühe või kahe reana, harvem kolme- või neljarealiselt iminapad. Peajalgsete suu on väike. Peajalgsetel on närvisüsteem keerulisema ehitusega kui kõigil teistel selgrootutel
ANATOOMIA JOONIS: (tigu, karp, peajalgne) 24 KLASSIDE VÕRDLUS: Karbid Peajalgsed Teod Lasnjalgsed Soomuslimused Kojaks 2 Pea ja kere Mitmekesise kujuga Karpide ja tigude Elavad tõusu mõõna poolmest karp vahepealne piirkonnas Mantel karbi- Peas haarmed Koda spiraalselt Eesotsas Koda koosneb 8 poolmete sisekülj keerdunud väljaulatuv jalg plaadist/ soomusest Kammkarp Kalmaarid viinamäetigu merikihv PEAJALGSETE ERIPÄRASUSED VÕRRELDES TEISTE KLASSIDEGA: * vereringe suletud * keha jaotunud peaks ja kereks * peas haarmed (moondunud jalg) * võib esineda tindinääre 25
saagi kaupa. Niisuguse petuvõimaluse annab asjaolu, et internetioksjonitel küsitakse kauba eest enamasti ettemaksu. Kuidas seda vältida: · Püüa enne ostmist müüja kohta võimalikult palju teada saada! · Kallima kauba puhul kasuta deposiitmakset (raha kantakse müüja e-kontole alles siis, kui ostja on selle kätte saanud). Täpsemat teavet deposiitmaksete kohta uuri internetioksjonite lehekülgedelt. 3.2 Sendioksjon Eesti internetimaastikul on oma haarmed laiali ajanud nn sendioksjonid, mis püramiidskeemina kindlustavad omanikule tulu, ühele pakkujale soodsa hinnaga ostu, ent jätavad enamiku osalejaist rahast ilma. Tegu on nn oksjonitega, kus pakkumine algab 0 kroonist ja suureneb tavaliselt iga pakkumisega 9 sendi võrra. Pakkumisi saab teha SMSiga (15 krooni) või internetis ostetud krediidiga (ca 7,50 krooni). Kui ettenähtud aja, näiteks 1-3 minuti jooksul
Sinakashalli kaheksajala pikad kombitsad on kaetud tihedalt iminappadega. Kaheksajala liha on roosakasvalge ning kohati ka vintske Kaheksajalad on kalmaaride ja seepiate ehk tindikalade sugulased. Maitsev, kergelt vintske kaheksajala liha on väga populaarne Jaapanis ja Vahemeremaades. Poodides müüakse ettevalmistatud värsket ja külmutatud kaheksajalga, samuti suitsutatud ja konservitud. Väiksemad ja nooremad kaheksajalad on mahedamad ja vähem vintsked. Kaheksajala kaheksa haarmed ehk 'jalad' on söödavad, ent silmad, suuümbrus ja soolikad visatakse minema. Kaheksajalal on tindikott, milles leiduvat tinti võib kasutada makaronide, suppide ja hautiste toonimiseks ja maitsestamiseks. Kaheksajalga võib süüa mitmel moel - toorelt, keedetult, marineeritult, hautatult, fritüüritult. 8 Kalmaar Kalmaar on limuste hõimkonda kuuluv kümne haarmega peajalgne
1. SISUKORD 1 Sisukord .................................................................................. 2 2 Sissejuhatus ............................................................................ 3 3 Molluskid ............................................................................... 4 3.1 Karbid ............................................................................ 4 3.2 Teod ............................................................................... 5 3.3 Austrid ........................................................................... 6 4 Vähilised ja vähilaadsed ........................................................ 8 4.1 Homaar .......................................................................... 8 4.2 Langust .......................................................................... 9 4....
Toiduvalmistamise tehnoloogia I 2013/2014 Sõnad köögileksikoni koostamiseks Sissejuhatav tund: Must pipar on üks maailma populaarsemaid maitseaineid, mida kutsutakse ka "maitseainete kuningaks". Must pipar tõstab esile iga toidu maitse, ka magustoidu. Kvaliteetne jahvatatud pipar on jahvatatud tervest pipraterast, mille hele sisu annab heledat tooni pulbrile. Mida tumedam jahvatatud pipar, seda rohkem on selles koori, mis ei anna õiget, tugevat pipra maitset. Sellist pipart tuleb toidule mitu korda rohkem lisada. Valge pipar, pipraliaanil valminud kooritud mari, on pipardest kõige tugevama maitsega. Pipar sobib hästi keedetud kala ja linnulihaga, suppidesse ning kastmetesse. Võib panna ka liha-, maksa- ja munatoitudes ning salatites ja salatikastmetes. Roheline pipar...
kasumi nimel. Sitsiilia maffia on eelkõige kuritegelik fenomeen, mis ei seostu enam vahetult ega eranditult Sitsiilia feodaalse majandusega; see on kuritegelik organisatsioon, mis arendab oma tegevust kõikjal, kus suudab endale võimalikult suurt tulu tagada, olgu siis tegemist ehituskruntide spekuleerimise ja kõikvõimalike ehitusmahhinatsioonidega, salajaste mänguurgaste, tubaka ja uimastite või koguni inimkaubaga salakaubitsemisega. Ta sirutas oma lugematud haarmed ühiskonnaelu kõigisse valdkondadesse. Temasse kuulusid igati "auväärsed ja lugupeetud" kodanikud, nagu advokaadid, arstid, linnapead ja poliitikud, kes maffia abiga mitte ainult ei rikastunud vaid ka rahvast jõhkralt terrorivalitsuse all hoidsid. Paikkonna maffiaboss andis nii õnnistuse abiellumiseks kui ka käsu sõnakuulmatu kõrvaldamiseks. Vennaskond kasvas riigiks riigis, tema korraldused said ümberlükkamatuks seaduseks, ta kehtestas ja nõudis sisse omaenese makse
maitse. Valmistatakse fermenteeritud anšoovisest, millest tuleneb ka kastme omapärane lõhn. Rikas proteiini ja B-vitamiinide poolest. Teadaolevalt maailma vanim konserveeritud ja mitmest komponendist koosnev maitseaine. Kalmaar - Söödav mollusk peajalgsete klassist. Kaheksajalaga lähedases suguluses olevad kalmaarid on pehme kehaga, mis on kaetud õhukese punakaslilla nahaga. Kui viimane eemaldada, paljastub õrn valge liha. Peale kere on söödavad ka haarmed. Kalmaare võib nii praadida, grillida kui ka hautada, suuremaid isendeid ka täita. Kalmaaritindi abil võib mustaks värvida pasta või risoto. Kanapee - Väike võileib, mida serveeritakse enne sööki isuäratamiseks või hoopis söögikorra lõpus. Kanapeed võivad olla ka praetud või röstitud. Kantaluup - Dessertmelon, mis eristub magusa maitse ja õrna viljaliha poolest. Kappar - Vahemere maades kasvavate roomavate poolpõõsaste perekond. Põõsad kasvavad kuni meetrikõrgusteks
NEEDIS MAAD JA NEEDIS TAEVAST: KUI LAPS ON TEINUD PAHANDUST, KES ANNAB VASTUST? MINA?!! – JUST! MIDA HALBA TEINUD MA, ET PEAN SEDA TALUMA – VASTU LAPSE TAGUMIKKU PEKSTAKSE MIND OTSE NÄKKU. 2000-09-14 VÄIKE MAAILM VÄIKE MAAILM ÄRKAS ILMA - VAIKUS, RAHU, KAUGE KUMA MISKIT AIMATAVAT SILMA JÄI JA SIIS KUSTUS JUBA JÄLLE PIMEDUS EI TEA KUI KAUA NING SIIS ADUD, TUNNED MEELT LÄHEDAL KUI OLEKS KEEGI TAJUD TEDA, KUID EI NÄE RAHUTUSE JÄIGAD HAARMED REBIVAD, SU HUKKU VIIVAD SIIS, UDULOORINA ÜKS HETK 6 7 SIND PUUDUTAB JA ANNAB TIIVAD JA JÄLLE TUNNED SA TEMA KAITSVAT LÄHEDUST. AEG AJA VIIB, LUUES UUSI AEGU SA TEDA TUNDMA ÕPID JA PEAAEGU OLEMUSE TABAD NING SIIS SA TEAD – TA SU ILMA TÕI KALAÕNG KALA JÕEST JA KALAMEES KOHTUSID KORD KOHTU SEES KALALE EI MAHTUND HINGE - KALAMEES TALT VÕTNUD ÕNGE “KUIDAS VÕTNUD?” PRÖÖKAS MEES. “SEE ÕNG ON MINU
hinna kui ka maitseomaduste poolest. Maitseomadustelt parim on 500- 600 g homaar. Valge liha asub tagakehas, sõrgades ja jalapaarides. Söömisel kasutatakse spetsiaalset pikka ja õhukest homaarikahvlit ning sõrgade ja jalgade koorik purustatakse homaaritangide või pähklitangidega. 9.6 Kalmaar Söödav mereelukas peajalgsete klassist. Nende pehme keha on kaetud nahaga. Kui nahk eemaldada, paljastub valge liha. Peale kere on söödavad ka haarmed. Kalmaare võib nii praadida, grillida kui ka hautada, suuremaid isendeid ka erinevate segudega täita. Pikaajaline kuumutamine muudab kalmaari kummiseks ja sitkeks. Kalmaaritindi abil saab mustaks värvida pastasid ja risotosid. 9.7 Kaaviar Kaaviar on soolatud kalamari. Enam kasutatakse punast (lõhilaste kalamari) ja musta kaaviari (tuurlaste kalamari). 33 10 Kasutatud allikad 1. www