Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"gorgonzola" - 39 õppematerjali

gorgonzola on sinihallitusjuust, mida valmistatakse Milano lähedal Gorgonzola linnakeses. Seda lehmapiimast sinihallitusjuustu on kaks algupärast varianti.
thumbnail
3
doc

Itaalia juustud

Väga tuntud roog on ka penne pestokastme ja parmesaniga; hästi passib parmesan muidugi ka peaaegu kõikide teiste kuumade pastakastmete ja -roogadega. Kindlasti riputage veidi parmesani pitsade ja gratäänide (eriti aga tomatit, mereande, brokolit või lillkapsast sisaldavate) pinnale, proovige seda ka juustukastmetes ja fondüüdes või siis lihtsalt riputage püreesupi peale. Gorgonzola LehmaPiimast valmistatav itaalia Sinihallitusjuust, mis saab oma nime Milaanost põhja pool asuva Gorgonzola küla järgi (klõpsa kõrvaloleval fotol). Esimesed teated Gorgonzola kohta pärinevad 9-12. sajandist, nii et tegemist on üsna vana juustuga. Pikka aega tunti juustu `rohelise stracchino' nime all, ent 30.10.1955 sai Juust ametlikult uue nime. 1970. aastal võttis Gorgonzola Kaitsmise Assotsiatsioon üle kõik juustu tootmise ja turustamisega seonduva. Tänapäeval on Itaalias vaid 2 piirkonda, kus Gorgonzolat võib

Toit → Kokandus
30 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

Juustud

koguneb mullikesteks ja moodustuvad juustuaugud. Värvus kollane Sordid: Emmental, Gruyere, Parmesan, Raclette, Beaufort, Romano Sinihallitusjuust Seda juustu ei kuumutata ega pressita. Vaar lõigatakse väiksemateks tükkideks, vormitakse, nõrutatakse, soolatatakse ja külvatakse hallitusseen ( Penicillium gorgonzola). Juustu sisse süstitakse nõeltega lisaks hapnikku, et hallitusseen saaks paremini areneda. Värvus valkjaskollane, sinisäbruline Sordid: Gorgonzola juust, Rookfoor, Bleu de Bresse, danish Blue, Stilton Rokfoor Pärineb Lõuna- Prantsusmaalt Värvus valge, vänge maitsega, mure ja pisut niiske, roheliste hallitusesoontega juust. Maitselt mahe, muutub süües järjest magusamaks, siis suitsuseks ning lõpuks taandub soolaseks. Juustu valmistatakse lambapiimast, rasva sisaldus ca 7,4 %, valgu sisaldus 5,63% Kasutatakse näiteks magusa suupistena koos tumedate viinamarjadega või magustoidu osana. Eesti juust

Toit → Toit ja toitumine
1 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Juust on suurepärane toiduaine.

Mascarpone Rasvane lehmapiimast valmistatud toorjuust on koorene, kreemja konsistentsiga ja veidi hapuka maitsega. Ise olen teinud sellest kooki. Ülihea tuli. Lombardia maakonnast pärit mascarpone't kasutatakse nii soolaste ja magusate roogade, sealhulgas tiramisu valmistamiseks. Sellega võib paljudes retseptides asendada koort, näiteks pastakastmete puhul. Gorgonzola Traditsioonilisel meetodil valmistatud ja küpsetatud Gorgonzola sinihallitusjuust pärineb samanimelisest linnakesest Milano lähisteslt. Kreemjat helekollast juustu ehib siniroheline marmorjas muster. Ja kuigi on tegemist poolpehme juustuga, peaks see olema üsnagi tihke ja kuiv. Teravamaitselist juustu võib kasutada naturaalsel, kuid see maitseb suurepäraselt ka kergelt sulatatuna kastmetes ja risototos. Samast juustust on olemas ka variant Gorgonzola dolce latte (magus piim), mis on mahedam ja välimuselt vaid õrnalt rohekaviiruline. Seda

Kategooriata →
13 allalaadimist
thumbnail
7
ppt

Sinihallitusjuust

GOLDEN MONARCH SINIHALLITUSJUUST Koostas: Märt Aulik Õppegrupp: Kp21 SINIHALLITUSJUUSTUDEST ÜLDISTAVALT petsiifilise maitsega ja suure rasvasisaldusega. Tuntumad juustud: Roquefort , Bresse Bleu , Golden Monarch, Gorgonzola. KALORSUS 100g toodet sisaldab keskmiselt: energiat 333 kcal valke 22g süsivesikuid <1g rasva 27g KUIDAS SOBITADA JUUSTU JA VEINI? ajalooliselt nauditi sinihallitusjuuste Bordeaux' Château veinide seltsis. JUUSTU JA LISANDI KOMBINATSIOON Sobivad hästi kokku: sinihallitusjuust ja petersell sinihallitusjuust ja sinihallitusjuust ja murulauk viinamarjad sinihallitusjuust ja sigur ehk

Toit → Toiduainete õpetus
14 allalaadimist
thumbnail
9
ppt

Sinihallitusjuust

Koostas: Käty Kivirand Õppegrupp: MY08 Juhendaja: Vaike Vetka SINIHALLITUSJUUSTUDEST ÜLDISTAVALT Sp etsiifilise maitsega ja suure rasvasisaldusega. Ka llimad. Tu ntumad juustud: Roquefort , Bresse Bleu , Golden Monarch, Gorgonzola. KALORSUS 00g toodet sisaldab keskmiselt: energiat 333 kcal valke 22g süsivesikuid <1g rasva 27g KOOSTIS Piim Piimhappebak ter Juuretis Sool Penicillum Roqueforti KUIDAS SOBITADA JUUSTU JA VEINI? jalooliselt nauditi sinihallitusjuuste Bordeaux' Château veinide seltsis. unane vein peab olema rohke puuviljaga ja magusa noodiga. JUUSTUTALDRIKU PÕHITÕDE

Toit → Toiduainete õpetus
24 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Muna- ja juusturoad

kõva koorik. Kõvad juustud on näiteks Emmentaler, Gruyère, Cheddar, Parmesan. (Vikipeedia, 2009) Noored lõikejuustud on pehmemad ja mahlasemad kui kõvad. Nende hulka kuuluvad Gouda ja Edam, mis on vahata ning Tilsiter, mis on vahaga. (Ibid) Poolkõva lõikejuust on ainult Saksamaal kasutatav nimetus. Sinna kuuluvad juustusordid, mis jäävad oma kuivmassi sisalduselt kõvade juustude ja pehmete juustude vahele. Sinna kuuluvad Weisslacker, aga ka väärindatud juustud, nagu Roquefort, Gorgonzola ja Stilton. (Ibid) Pehmeid juuste eristatakse hallituse järgi, nt Kamambäär ja Brie. (Ibid) 2.1 Erinevad juustusordid 2.1.1 Brie Ideaalne kergeks eineks või nautimiseks pärast õhtusööki. Samuti sobib juustu kasutada puuvilja-või marjatortide ja pirukate küpsetamiseks, suupistete valmistamiseks või salatites. Veinidest sobib serveerida eelkõige kergemat tüüpi punaseid veine nagu Pinot Noir või Beaujolais

Toit → Kokandus
33 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Alacart menüü

A la Carte menüü EELROAD / EEK Metsataadi leivake kuuseriisika eelroog mustal leival, punase sibula ja hapukoorega 2,88/45 Aedvilja tatar 9/140,82 vutimunade, ürtide ja tomatikastmega Soe eesti jäneseliha tarretis 10/156,47 maheda põltsamaa sinepi kastmega Taani võileib (külm) 2,50/39,12 (sai, keedusink, tomati- ja kurgiviilud) Lihavalik 3,52/55 (singirullid juustuga, salaami, kanafileetükid, dipikaste, tomat, kurk, ananass) Juustuvalik 3,83/60 (sinihallitusjuust, Camembert, Eesti juust, kreekerid, viinamari, õun) Juustuvalik kahele 6,40/100,14 Vahustatud parmesani juustusupp 9,14/143 paneeritud muna, nuudlite, seente ja röstsaia-keelekesega Eesti veisefilee carpaccio 9,50/148,65 parmesanijuustu, punapeedi spagettide ja kapparimarjadega PEAROAD / EEK Lõhe 12,50/195,58 Valge veiniga aurutatud lõhefilee spinati-Grana...

Toit → Menüü koostamine ja nende...
26 allalaadimist
thumbnail
3
docx

A la Carte menüü

A la Carte menüü EELROAD / EEK Metsataadi leivake kuuseriisika eelroog mustal leival, punase sibula ja hapukoorega 2,88/45 Aedvilja tatar 9/140,82 vutimunade, ürtide ja tomatikastmega Soe eesti jäneseliha tarretis 10/156,47 maheda põltsamaa sinepi kastmega Taani võileib (külm) 2,50/39,12 (sai, keedusink, tomati- ja kurgiviilud) Lihavalik 3,52/55 (singirullid juustuga, salaami, kanafileetükid, dipikaste, tomat, kurk, ananass) Juustuvalik 3,83/60 (sinihallitusjuust, Camembert, Eesti juust, kreekerid, viinamari, õun) Juustuvalik kahele 6,40/100,14 Vahustatud parmesani juustusupp 9,14/143 paneeritud muna, nuudlite, seente ja röstsaia-keelekesega Eesti veisefilee carpaccio 9,50/148,65 parmesanijuustu, punapeedi spagettide ja kapparimarjadega PEAROAD / EEK Lõhe 12,50/195,58 Valge veiniga aurutatud lõhefilee spinati-Grana...

Toit → Toitlustus
12 allalaadimist
thumbnail
22
pptx

Juust

 Kõva juustu ratas võib kaaluda kuni 130 kilogrammi  Emmental  Gruyère  Parmesan  Raclette  Beaufort  Romano Sinihallitusjuust  Seda juustu ei kuumutata ega pressita.  Vaar lõigatakse väiksemateks tükkideks, vormitakse, nõrutatakse, soolatakse ja külvatakse hallitusseen. Nõeltega süstitakse juustu sisse hapnik, et juba varem juustu sisse pandud hallituskultuur seal arenema hakkaks. Seeneniidistik hakkab arenema seespoolt väljapoole.  Gorgonzola juust  Bleu de Bresse  Danish Blue  Stilton Juustusordid  Atleet  Bel Piemonte juust  Feta ehk fetajuust  Hollandi leib  Maasdammeri juust  Parma juust  Pikantne juust  Šveitsi juust  Vene juust  Viru juust https://www.youtube.com/watch? v=43Y7MuwGXX4 Aitäh kuulamast!

Toit → Toiduaineõpetus
3 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Hallitusjuust

­ Pärast vormimist juustumassi jäävast vadaku hulgast sõltub juustu kõvadus ja struktuur. ­ Selles järgus toimub hallitusjuustude puhul ka juustu lõikamine. Soolamine, külvamine, laagerdumine ­ Järgmisena juustumass soolatakse. Soolamine pidurdab mikroorganismide kasvu, parandab juustu kvaliteeti ning kiirendab kooriku kuivamist ja teket. ­ Seejärel külvatakse juustumassi hallitusseene, näiteks Penicillium roqueforti või Penicillium gorgonzola. ­ Nõeltega süstitakse juustu sisse hapnik, et juba varem juustu sisse pandud hallituskultuur seal arenema hakkaks. ­ Pätsid pistetakse keldrisse, kus need seisavad 14-kraadisel temperatuuri juures kolm kuni seitse, keskmiselt aga kuus nädalat. Legend ­ Legend räägib loo noorest lambakarjusest, kes pidas oma lambaid Massif de Combalou jalamil. Ükskord, kui ta parasjagu koopas puhkas ja oma lõunaeinet ­ mõnus tükk rukkileiba

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
27
xlsx

Informaatika 2 kontrolltöö

03.2005 Teraviljatooted Gnocchi di nonna Alice 64,80 6 0% 388,80 SPLIR 7.03.2005 Teraviljatooted Gnocchi di nonna Alice 2,00 20 0% 40,00 WELLI 8.03.2005 Teraviljatooted Gnocchi di nonna Alice 14,70 60 5% 837,90 BERGS 9.03.2005 Piimasaadused Gorgonzola Telino 24,80 24 5% 565,44 BLONP 10.03.2005 Piimasaadused Gorgonzola Telino 10,00 15 5% 142,50 DUMON 11.03.2005 Page 4 Sample Products Reports Workbook Source Data Kategooria Toode Ühiku hind Hulk Allahindlus Müügihind Klient Kuupäev

Informaatika → Informaatika
26 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Itaalia, Hollandi, Luksemburgi, Belgia huvitavamad faktid

· Eyeglasses are an Italian invention. · With almost 40 million visitors, Italy is the fourth most visited country in the world. · Italy`s national dish is pasta. The average Italian cunsumes 25 kg of pasta a year. · The colours of the Italian flag represent three virtues: hope (green), faith (white), and charity (red). · Parmesan cheese originated in the area around Parma, Italy. Italians also created many other cheeses, including gorgonzola, mozzarella, provolone, and ricotta. No one knows when the pizza was invented, but the people of Naples made it populaar. · Most of Italy's natural flora and fauna has disappeared due to centuries of cultivation. Most of its natural wildlife has also disappeared due to over-hunting · No other country in Europe has as many volcanoes as Italy. This is because the Italian peninsula stands on a fault line. Three major volcanoes (Etna, Stromboli, and

Geograafia → Inglisekeelne geograafia
6 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Kolmekäiguline õhtusöök kahele

5 Kartul kg 0,024 0,017 0,048 0,034 3,80 kr 0,09 kr 6 Brokoli kg 0,021 0,021 0,042 0,042 42,90 kr 0,90 kr 7 Spinat kg 0,021 0,021 0,042 0,042 96,90 kr 2,03 kr 8 Puljong kg 0,075 0,075 0,150 0,150 68,90 kr 5,17 kr 9 Gorgonzola juust kg 0,010 0,010 0,020 0,020 252,70 kr 2,53 kr 10 Sidrunimahl kg 0,005 0,005 0,010 0,010 92,50 kr 0,46 kr 11 Sai kg 0,015 0,015 0,030 0,030 13,50 kr 0,20 kr 12 Maitseained kg 0,000 0,000 0,40 kr 0,00 kr Kokku: 0,190 0,180 0,380 0,360 12,09 kr

Toit → Kokandus
280 allalaadimist
thumbnail
20
docx

Itaalia toidukultuur

 ciliegina - "kirsikesed" ~25 grammised  bocconcino - "palakesed" ~50 grammised  aversana - ~500 grammised  scamorza - suitsutatud mozzarella  provola - tumepruuni koorikuga suitsutatud mozzarella, kuid sisemus on pehme ja hele Levinud arvamuse kohaselt ei ole võimalik mozzarella´t transportida ega säilitada, vaid see tuleb kohe valmistamiskohas ja -päeval ära süüa. Gorgonzola on sinihallitusjuust, mida valmistatakse Milano lähedal Gorgonzola linnakeses. Seda lehmapiimast sinihallitusjuustu on kaks algupärast varianti. Magusam ja voolavam on Dolce ning soolasem ja jäigem on Mountain. Joonis 3. Mozzarella juust Kasutatud allikad  http://www.bacco-bkk.com/menu_bacco_ipad_starter-app.html 9  http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1052/ultimate-spaghetti-carbonara  http://www.hkhk.edu

Kultuur-Kunst → Kultuur
5 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Juust

valgehallitusjuust · mozzarella · brõnsa · Parma juust · Cheddari juust · Pikantne juust · Edami juust · ricotta · Emmentali juust ehk Emmental · rokfoor ehk Roquefort ehk · feta ehk fetajuust Roqueforti juust · Gorgonzola juust · Stiltoni juust · Gouda juust · Sveitsi juust · Gruyère'i juust · Vene juust · hollandi juust · Viru juust · Hollandi leib Kasutatud kirjandus: http://www.estover.eu/index.php?page=erinevad_juustud http://et.wikipedia.org/wiki/Juust http://images.google.ee/images?um=1&hl=et&q=eesti+juust&btnG=Otsi+pilte

Toit → Toiduainete õpetus
16 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Juust ja veinid

JUUSTUSORDID Toorjuustud Feta juust Väga erilise, tugevalt ürdise ja soolase maitsega juust. Kasutatakse erinevates salatites ning küpsetistes. On klassikalise Kreeka salati vältimatu koostisosa. http://www.toidutare.ee/termin.php?id=1318 Mozzarella Mozzarellat kasutatakse pitsajuustuna, kuna see sulab kergesti katetakse juustuga tihipeale ka võileibu ning ahjuroogasi. Suurepäraselt sobib see ka salatitesse. http://www.toidutare.ee/termin.php?id=679 · Veinidest sobivad toorjuustude juurde kerged valged itaallased Pinot Grigio, Soave, Orvieto, mullitavad kuivad vahuveinid, ka rohune Sauvignon Blanc. Olenevalt lisanditest sobivad salatite juurde ka punased noored Chiantid ja Valpolicellad ning Gamay' veinid Prantsusmaalt Beaujolais'st ja Loire'i orust, samuti Uue Maailma Pinot Noir. Valgehallitusjuus...

Toit → Kokandus
15 allalaadimist
thumbnail
54
pptx

Powerpointi esitlus seentest

üleniidiku perekonna liigid)  Seened ehitistes – majavamm, majanääts ja majakoorik. Seened toiduainetetööstuses  Pärmseened – toituvad suhkrutest anaeroobsetes tingimustes. Kasutatakse taigna kergitamiseks, veini, õlle ja siidri valmistamiseks.  Hallitusseened – kasutatakse hallitusjuustude valmistamisel (sinihallitusjuustud Roquefort, Stilton ja Gorgonzola, valgehallitusjuustud Camembert ja Brie).  Leivatoodete maitse ja lõhna parandamine. http://www.novaator.ee/ET/loodus/miks_puuviljad_riknevad / http://www.teec.ee/docs/1712_seente_kasutamine.pdf Harilik kukeseen (Cantharellus cibarius) Foto: Arne Ader (Loodusemees) Kuuseriisikas (Lactarius deterrimus) http://toimetused- toimetused.blogspot.com.ee/2010/09/ma rineeritud-ja-paneeritud.html Kuldpilvik (Russula aurata)

Bioloogia → Seened
5 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Juustu sordid

Itaalia toorjuustu analoogtoode, mille eestlased on hästi vastu võtnud ja mida valmistatakse nüüd ka Eestis. Hapuka maitse ja lõhnaga. Üks paljudest legendidest selle juustu kohta räägib, et mascarpone sai oma nime hispaaniakeelsest väljendist - "mas que bueno", mis tähendab" parem kui hea". See väljend ehk iseloomustabki kõige paremini seda suurepärast magustoidujuustu.Mascarponet saab valmistada ka kodus. Itaallaste üks lemmikmagustoite on Mascarpone ja Gorgonzola juust omavahel segatult. Havarti juust Havarti juust on saanud omanime samanimelisest farmist Taanimaal, kus seda tüüpi juustu esimesena valmistama hakati. Tegemist on poolkõva lehmapiimast valmistatud juustuga. Värvus varieerub elevandiluust helekollaseni. Valmistati esimest korda Valio 75. süniipäeva puhul 1980. aastal. Saadaval kahe erineva rasvasisaldusega 17% ja 29%.Poolkõva, 10 kuud küpsenud delikatessjuust. Valio Oltermanni ­ mõnus vaheldus toidulauale

Toit → Toitumisõpetus
32 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Juustud

PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUS KOKK Kaisa Kotter Juustud Uurimustöö Juhendaja: Elle Möller Pärnu 2010 SISUKORD 1. SINIHALLITUSJUUST..................................................................2 2. VALGEHALLITUSJUUST..............................................................3 3. TAVALINE JUUST........................................................................4 4. KASUTATUD KIRJANDUS............................................................5 Sinihallitusjuust Sinihallitusjuustud kuuluvad poolkõvade juustude hulka ja on terava maitse ja lõhnaga. Eri maades kannavad sinihallitusjuustud erinevaid nimetusi. Ideaalne keskkond sinihallitusjuustudele on 4-8 soojakraadi juures keldris. Sinihallitusjuustud on Rokfoor, Stilton, aga ka Dorblu, Blue Castello, Bella Mont...

Toit → Toiduainete õpetus
31 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Juustud

koormasse sokutada väiksemaid juustusid. Roomlastelt õppisid hapupiimajuustule spetsialiseerunud germaanlased tegema laabifermendiga segatud juustu. Selleks, et juustu maitsestada, hakati sel ajal kasutama ka pähkleid ja pipart 1000. aastal mainitakse esmakordselt Sveitsi Schabzigeri juustu, mitte palju hiljem, 1070. aastal prantsuse Roquefort'i. 12. sajandil tunti juba Gruyere'i ja Ches-hire'i juustu, ilmusid esimesed teated Par-mesani ja Gorgonzola kohta. 13. sajandist pärinevad Sbrinz, Taleggio ja Pecorino, ning Emmentaleri juustu nimetatakse selle nimega. Paljud neist juustudest on aga vanemad ning pärinevad juustulembeliste roomlaste ajajärgust. 1225. aasta paiku lasi Saksa rüütliordu Pommeri meierimõisates valmistada võid ja juustu. 1500. aastal oli juustu valmistamine Saksamaal ja Lääne-Euroopas laialt tuntud, eriti tänu kloostritele, kus kasutati juustu paastu ajal. Mis ajast inimene juustu sööb, seda me täpselt ei tea

Põllumajandus → Piimatoodete tehnoloogia
34 allalaadimist
thumbnail
16
odt

Kokanduse põhimõisted

grillitud puravik vms. glasuurima – glasuuriga katma, vaapama. Liha glasuuritakse enne lõplikku valmimist spetsiaalse glasuurkastme, aga ka liha praemahla või õliga. Kookide, tortide ning muude küpsetiste katmiseks valmistatakse suhkru-, šokolaadi- või muud magusat glasuuri. gnocchi – kuigi gnocchi arvatakse tavaliselt pasta hulka, on tegu pigem väikese klimbiga. See võib olla tehtud jahust ja veest, kartulist ja veest või isegi polentast. Gorgonzola – traditsiooniline Gorgonzola sinihallitusjuust pärineb samanimelisest linnakesest Milano lähedalt. Kreemjal juustul on sinakasroheline marmorjas muster. See maitseb hea nii naturaalselt kui ka kuumtöödeltult näiteks kastmete ja risotode lisandina. Olemas on ka versioon Gorgonzola dolce latte (it k magus piim), mis on magusam ja mida kasutatakse enamasti töötlemata kujul. Gouda – Rotterdami lähedal asuvalt linnakeselt nime saanud lehmapiimajuust, mis moodustab poole kogu Hollandi juustutoodangust

Toit → Kokandus
16 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Piimatooted

Kõvad juustud on näiteks Emmentaler, Gruyère, Cheddar, Parmesan. Noored lõikejuustud on pehmemad ja mahlasemad kui kõvad. Nende hulka kuuluvad Gouda ja Edam, mis on vahata ning Tilsiter, mis on vahaga. Poolkõva lõikejuust on ainult Saksamaal kasutatav nimetus. Sinna kuuluvad juustusordid, mis jäävad oma kuivmassi sisalduselt kõvade juustude ja pehmete juustude vahele. Sinna kuuluvad Weisslacker, aga ka väärindatud juustud, nagu Roquefort, Gorgonzola ja Stilton. Pehmeid juuste eristatakse hallituse järgi, nt Kamambäär ja Brie. Juustusorte · juust Atleet · Bel Piemonte juust · Brie juust ehk Brie ­ valgehallitusjuust · brõnsa · Cheddari juust · Edami juust · Emmentali juust ehk Emmental · feta ehk fetajuust · Gorgonzola juust 7. · Gouda juust · Gruyère'i juust · hollandi juust · Hollandi leib · kamambäär

Bioloogia → Bioloogia
114 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Sinihallitusjuust

..................................3 Roqueforti eelkäija................................................................................3 Sissejuhatus Sinihallitusjuustud kuuluvad poolkõvade juustude hulka ja on terava maitse ja lõhnaga. Eri maades kannavad sinihallitusjuustud erinevaid nimetusi. Ideaalne keskkond sinihallitusjuustudele on 4-8 soojakraadi juures keldris. Sinihallitusjuustud on Rokfoor, Stilton, aga ka Dorblu, Blue Castello, Bella Monte, Montagnolo, Valio Aura, Kvibille Ädel, Gorgonzola ja paljud teised. Sinihallitusjuustu juurde sobivad dessertVeinid, eriti väärishallitusveinid. Ajalugu Maailmas on vaid üks koht, kus valmistatakse tõelist, algupärast sinihallitusjuustu, mis gurmaanide silmad särama paneb. Roqueforti juust ehk Roquefort ehk rokfoor valmis esmakordselt ühes koopas Roquefort-sur-Soulzoni lähedal 4. juunil 1070. 31. augustil 1666 sai Roqueforti juust lõppude lõpuks oma lettres de noblesse'i, aadlikirja ehk patendi, tõestades oma üllast päritolu

Toit → Kokandus
25 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Pidulik kolmekäiguline menüü

riiulitel või sidrun, porgandi mix, +12 °C põrandal selleks piparmünt ettenähtud alustel. Võib säilitada plastik- või metallnõudes. Külmkapp Või, Gorgonzola juust, +2 °C kuni +6 Erinevatele piim, kanamuna, °C toorainegruppidel vahukoor, toorjuust e erinevad seadmed ja erinev säilivus aeg (kõlblik kuni) Külmkamber Veise välisfilee 0°Ckuni +2°C Säilitatakse

Toit → Toitlustus
25 allalaadimist
thumbnail
20
docx

Referaat: Juustud

kuuluvatel juustudel on kõva koorik. Kõvad juustud on näiteks Emmentaler, Gruyère, Cheddar, Parmesan. Noored lõikejuustud on pehmemad ja mahlasemad kui kõvad. Nende hulka kuuluvad Gouda ja Edam, mis on vahata ning Tilsiter, mis on vahaga. Poolkõva lõikejuust on ainult Saksamaal kasutatav nimetus. Sinna kuuluvad juustusordid, mis jäävad oma kuivmassi sisalduselt kõvade juustude ja pehmete juustude vahele. Sinna kuuluvad Weisslacker, aga ka väärindatud juustud, nagu Roquefort, Gorgonzola ja Stilton. Pehmeid juuste eristatakse hallituse järgi, nt Kamambäär ja Brie. 3.2 Juustude liigitamine veesisalduse järgi Nimetus Juustu rasvata osa veesisaldus % Eriti kõva mitte üle 51 Kõva 49-56 Poolkõva 54-63 Poolpehme 61-69 Pehme 67-7 3.3 Juustude liigitamine rasvasisalduse järgi Nimetus Rasvasisaldus kuivaines%

Toit → Toidukaubandus
71 allalaadimist
thumbnail
9
odt

ITALY NATIONAL KITCHEN

High quality vegetables are prized, such as red radicchio from Treviso and asparagus from Bassano del Grappa. The most notable dish of Veneto is fegato alla Veneziana, thinly-sliced liver sauteed with onions. Squid and cuttlefish are common ingredients, as is squid ink, called nero di seppia. Lombardy Rice is popular in Lombardy, often found in soups as well as risotto. Regional cheeses include robiola, crescenza, taleggio, gorgonzola and grana padano (the plains of central and southern Lombardy allow intensive cattle- raising). Butter and cream are used. Single pot dishes, which take less work to prepare, are popular. In Bergamo, Brescia, and Valtellina, polenta is common. In Mantua festivals feature tortelli di zucca (ravioli with pumpkin Pizzoccheri filling) accompanied by melted butter and followed by turkey stuffed with

Keeled → Inglise keel
16 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Toidukaupade pakendamine ja säilitamine

kuuluvatel juustudel on kõva koorik. Kõvad juustud on näiteks Emmentaler, Gruyère, Cheddar, Parmesan. Noored lõikejuustud on pehmemad ja mahlasemad kui kõvad. Nende hulka kuuluvad Gouda ja Edam, mis on vahata ning Tilsiter, mis on vahaga. Poolkõva lõikejuust on ainult Saksamaal kasutatav nimetus. Sinna kuuluvad juustusordid, mis jäävad oma kuivmassi sisalduselt kõvade juustude ja pehmete juustude vahele. Sinna kuuluvad Weisslacker, aga ka väärindatud juustud, nagu Roquefort, Gorgonzola ja Stilton. Pehmeid juuste eristatakse hallituse järgi, nt Kamambäär ja Brie. TOIDURASVAD Loomsed rasvad ­loetle! 10 1. ................................................ 2. ................................................ 3. ................................................ 4. ................................................ 5. .............................................

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
67 allalaadimist
thumbnail
13
pdf

Juustud

Eestis toodetakse nimetatud juustusorti Vigalas. Sinihallitusjuustud on enamasti poolkõvad, mõnikord aga ka täiesti voolava konsistentsiga juustud, millele annavad tekstuuri ja maitse erinevad sinihallitusbakterid. Mainekaim esindaja on prantslaste Roquefort, teadaolevalt ainuke nii suure menu saavutanud, pelgast lambapiimast valmistatud sinihallitusjuust. Suurepäraseid sinihallitusjuuste on teisigi: Itaalia Castelmagno ja Gorgonzola, inglaste Stilton ja Blue Dorset, Taani Danablu (Blue Danish) ja Blå Castello (sisaldab nii sini- kui valgehallitust), Portugali Castello Blanco, Prantsuse Vendõme Bleu, saksa Edelpilzkäse. Kõvad juustud on kõige tavalisemad juustud, mõned neist imetoredate augukestega, mida meiegi oma võileivale lõikame. Selle klassi juustud saavad vajaliku maitse ja konsistentsi laagerdumisel, mis võib kesta 2 ­ 48 kuud. Tuntuimateks esindajateks on Sveitsi päritoluga

Toit → Toiduhügieen
33 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Juust

Oluline on keldri puhtus ja bakteri sisaldus. Hallitusjuustude säilimisaeg on 1-1,5 kuud. Kõige pehmema maitsega on valge hallitusjuust, kõige tugevama - rohe-hallitusjuust. Kõige tuntumad hallitusjuustud: ·Rokfoori juust - peetakse sinihallitusjuustudeks ja sini- rohehallitusjuustudeks. Hakkati tegema Prantsusmaal 1470. aastal Rokfori külas algselt lambapiimast, tänapäeval ka lehmapiimast. Samalaadne juust valmistatakse Aura - Soomes, Blue - Taanis, Valdean - Hispaanias, Gorgonzola - Itaalias. Rokfoori valmimisaeg on 2 kuud, üsna soolane (5% soola), võib olla madal tsilindri kujuga. Juustul allumiinium-fooliumpakend. ·Camembert (Kamambäär) on pärit Prantsusmaalt, kõige kuulsam valgehallitusjuust, väga vana juust, mis valmistatakse lambapiimast, juust katub valgehallitusega, maitse meenutab sampinjone, süüakse õhukeste viiludega koos koorega. Camembert pakitakse karpidesse. Valmimisaeg on üsna lühike (10 päeva), rasvasisaldus 60%, seistes muutub tugevamaks.

Turism → Restoraniteenindus
56 allalaadimist
thumbnail
42
docx

Mükoloogia eksam

ca 40% hospitaalinfektsioonide poolt põhjustatud surmajuhtumitest on seeninfektsioonid AIDS, vähk, põletushaavad, siirdatud organid - kõrge oht nakatuda seenhaigustega Inimesele allergiat põhjustavad seened. Söögiseened. Seeni korjatakse söögiks. Kevadine ja sügisene aspekt Seeni kasutatakse ka mitmesuguste toitainete valmistamiseks Juustu valmistamiseks kasutatavad seened. Pintselhalliku (Penicillium) liike kasutatakse juustude valmistamiseks (Roquefort, Camembert, Brie, Gorgonzola, Stilton jne) Mükoproteiin. Mükoproteiini oleks võimalik toota mitmesugustel jäätmetel kasutades pagaripärmi (Saccharomyces cerevisiae). Puuduseks pärmseente poolt suurtes kogustes produtseeritavad nukleiinhapped, mis on inimesele kahjulikud ning pärmide valgud, mille koostisse kuulub koguseliselt liiga vähe loomadele, s.h. inimesele hädavajalikke aminohappeid. Endofüüdid. Endofüüdid – suur hulk seeni elab taimekudedes (lehtedes, vartes) ilma neid kahjustamata.

Bioloogia → Mükoloogia
24 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Juustulaud

Oluline on keldri puhtus ja bakteri sisaldus. Hallitusjuustude säilimisaeg on 1-1,5 kuud. Kõige pehmema maitsega on valge hallitusjuust, kõige tugevama - rohe-hallitusjuust. Kõige tuntumad hallitusjuustud: ·Rokfoori juust - peetakse sinihallitusjuustudeks ja sini- rohehallitusjuustudeks. Hakkati tegema Prantsusmaal 1470. aastal Rokfori külas algselt lambapiimast, tänapäeval ka lehmapiimast. Samalaadne juust valmistatakse Aura - Soomes, Blue - Taanis, Valdean - Hispaanias, Gorgonzola - Itaalias. Rokfoori valmimisaeg on 2 kuud, üsna soolane (5% soola), võib olla madal tsilindri kujuga. Juustul allumiinium-fooliumpakend. ·Camembert (Kamambäär) on pärit Prantsusmaalt, kõige kuulsam valgehallitusjuust, väga vana juust, mis valmistatakse lambapiimast, juust katub valgehallitusega, maitse meenutab sampinjone, süüakse õhukeste viiludega koos koorega. Camembert pakitakse karpidesse. Valmimisaeg on üsna lühike (10 päeva), rasvasisaldus 60%, seistes muutub tugevamaks.

Toit → Kokandus
37 allalaadimist
thumbnail
33
doc

Mükoloogia eksam

Mükoloogia eksam 18.mai 2015 1. Sissejuhatus mükoloogiasse. Mükoloogia ­ seeneteadus on seeni uuriv teadusharu. Jäämees ­ elas umbes 5000 aasta tagasi. Ta kasutas seeni: kasekäsn, tuletael. Keskaegsed teadmised seentest: - seened ei ole iseseisvad organismid, nad on pigem taimede ja pinnase eritised - seened on mürgised kui nad kasvavad mürkmadude lähedal Persoon - termini ,,mükoloogia" looja. Fries - laiahaardeline seente süsteem. Bary - eksperimentaalne mükoloogia. Seente ontogenees. Seente morfoloogia. Kniep - tähtis panus seente seksuaalsuse ja geneetika uurimisel. Flemming - penitsilliini avastaja. Seente vanimate tõepäraste leidude vanus ulatub üle 500 milj. aasta. Kirjeldatud ca. 100 000 liiki, Eestist teda üle 6000 liigi. 2. Seente iseloomustus. Seened on üks eukarüootsete organismide riikidest. Seeneriiki eristatakse taimeriigist ja loomariigist. Erinevus on näiteks selles, et seentel koosneb rakukes...

Bioloogia → Bioloogia
14 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Toiduaine õpetuse

koormasse sokutada väiksemaid juustusid. Roomlastelt õppisid hapupiimajuustule spetsialiseerunud germaanlased tegema laabifermendiga segatud juustu. Selleks, et juustu maitsestada, hakati sel ajal kasutama ka pähkleid ja pipart 1000. aastal mainitakse esmakordselt Sveitsi Schabzigeri juustu, mitte palju hiljem, 1070. aastal prantsuse Roquefort'i. 12. sajandil tunti juba Gruyere'i ja Ches-hire'i juustu, ilmusid esimesed teated Par-mesani ja Gorgonzola kohta. 13. sajandist pärinevad Sbrinz, Taleggio ja Pecorino, ning Emmentaleri juustu nimetatakse selle nimega. Paljud neist juustudest on aga vanemad ning pärinevad juustulembeliste roomlaste ajajärgust. 1225. aasta paiku lasi Saksa rüütliordu Pommeri meierimõisates valmistada võid ja juustu. 1500. aastal oli juustu valmistamine Saksamaal ja Lääne-Euroopas laialt tuntud, eriti tänu kloostritele, kus kasutati juustu paastu ajal. Mis ajast inimene juustu sööb, seda me täpselt ei tea

Toit → Kokandus
107 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Toiduainete õpetuse konspekt

koormasse sokutada väiksemaid juustusid. Roomlastelt õppisid hapupiimajuustule spetsialiseerunud germaanlased tegema laabifermendiga segatud juustu. Selleks, et juustu maitsestada, hakati sel ajal kasutama ka pähkleid ja pipart 1000. aastal mainitakse esmakordselt Sveitsi Schabzigeri juustu, mitte palju hiljem, 1070. aastal prantsuse Roquefort'i. 12. sajandil tunti juba Gruyere'i ja Ches-hire'i juustu, ilmusid esimesed teated Par-mesani ja Gorgonzola kohta. 13. sajandist pärinevad Sbrinz, Taleggio ja Pecorino, ning Emmentaleri juustu nimetatakse selle nimega. Paljud neist juustudest on aga vanemad ning pärinevad juustulembeliste roomlaste ajajärgust. 1225. aasta paiku lasi Saksa rüütliordu Pommeri meierimõisates valmistada võid ja juustu. 1500. aastal oli juustu 8 valmistamine Saksamaal ja Lääne-Euroopas laialt tuntud, eriti tänu kloostritele, kus kasutati juustu paastu ajal.

Toit → Toiduainete õpetus
58 allalaadimist
thumbnail
68
docx

Algustähe ortograafia

Viisakustiitel Tema Ekstsellents on suurte tähtedega. Sõna teletorn on väikese tähega. Ametinimetus juhatuse esimees on väikeste algustähtedega. Õige on kirjutada Muinas-Eesti, ent nüüdis-Eesti. Kirjutage Rooma õigus, Saksa õigus. Ürituste nimetused on Tartu maraton ja Haanja maraton. Kirjutage Puerto Rico aktsent. Üritus on Tartu linna päev. Kirjutage Rootsi laud (ühendi esimene sõna suure algustähega). Kirjutage Vasalemma marmor. Õige on kirjutada Gorgonzola juust. Õige on kirjutada Ladina-Ameerika tantsud. Kirjutage Kalašnikovi automaat. Kokteilide nimed on läbiva suurtähega, nt kokteil Soolane Kass ~ Soolase Kassi kokteil. Õige on kirjutada Rooma number (suurtäht), aga araabia number (väiketäht). Kohanimeline täiend on suure algustähega, seetõttu on õige Rooma number. Ühendi araabia number täiend ei ole lähtunud kohanimest (Araabia poolsaarest), vaid on seotud araablastega, seetõttu on õige väike algustäht.

Eesti keel → Eesti keel
15 allalaadimist
thumbnail
35
docx

Suur-väike algustäht

Ametinimetus juhatuse esimees on väikeste algustähtedega. Õige on kirjutada Muinas-Eesti, ent nüüdis-Eesti. Õige on kirjutada Rooma õigus. Õige on kirjutada Saksa õigus. Õige on kirjutada Tartu maraton ja Haanja maraton. Sõna jaanilaupäev on väikese tähega. Kirjutage Puerto Rico aktsent. Üritus on Tartu linna päev. Õige on kirjutada Rootsi laud (ühendi esimene sõna suure algustähega). Õige on Vasalemma marmor. Õige on kirjutada Gorgonzola juust. Õige on kirjutada Ladina-Ameerika tantsud. Õige on kirjutada Kalasnikovi automaat. Kokteilide nimed on läbiva suurtähega, nt kokteil Soolane Kass ~ Soolase Kassi kokteil. Õige on kirjutada Rooma number (suurtäht), aga araabia number (väiketäht). Kohanimeline täiend on suure algustähega, seetõttu on õige Rooma number. Ühendi araabia number täiend ei ole lähtunud kohanimest (Araabia poolsaarest), vaid on seotud araablastega, seetõttu on õige väike algustäht. 24

Eesti keel → Eesti keel
29 allalaadimist
thumbnail
29
docx

Inglise keele struktuur

- dual class membership: some nouns can be seen from the point of view of count or noncount nouns. I want an evening paper. Wrap the parcel up in brown paper - a different lexical item a garment ­ clothing, a laugh ­ laughter, a `permit ­ permission, a job, a task ­ work, a poem - poetry - conversion: nouns may also be shifted from one class to another by means of conversion A: What cheeses have you got today? B: Well, we have Cheddar, Gorgonzola, and Danish blue. Grammatica categories: Each of the main word classes has a typical set of grammatical categories. Number: Number is the only inherent category for which nouns are inflected in all of the GMC languages, and the majority of nouns in all of these languages have plural forms which are distinct from those of the singular. Hierarchy: singular > plural > dual > trial IE had dual as well as singular and plural forms. The dual has disappeared in GMC in the inflection of nouns. cf

Keeled → Inglise keel
106 allalaadimist
thumbnail
55
doc

Geograafilise tähise ja kaubamärgi õiguslik analüüs ning võrdlus.

C- 129/97, C ­ 130/97), ei saa säilitada riiklikult kaitset, kui see puudub Ühenduse tasandil. Multi-ja bilateraalsete lepingute puhul kaob kaitse kui mõlemad on liikmesriigid. Kui üks on kolmas riik, kaob lepingu mõju, kuna üks liikmesriik ei saa sõlmida kokkulepet kolmanda riigiga Ühenduse süsteemi kohta. Ühendusele sobivate tingimuste puhul saab lepingud ümber vormistada. Kaitse tagajärjed ­ kaitse ulatuse üle oli kohtuasi, kus Gorgonzola juustu tootev kontsern kaebas kohtusse Cambozola juustu valmistaja, kuna nimed kõlavad sarnaselt. Kohus tunnistas selle rikkumiseks. Üldiselt hindab kohus kaitse ulatusega seotud juhtumeid (eriti liitnimetusi) eraldi.56 56 Redi.A. Geograafiliste tähiste ja päritolunimetuste kaitse. Lissabon :Taiex memo,2004. 41 3

Ametid → Sekretäritöö
16 allalaadimist
thumbnail
574
pdf

The 4-Hour Body - An Uncommon Guide to Rapid Fat-Loss, Incredible Sex, and Becoming Superhuman - Timothy Ferriss

And we guarantee just as good a workout as the 8-minute folk.... If you're not happy with the first 7 minutes, we're gonna send you the extra minute free!" "That's good. Unless, of course, somebody comes up with 6-Minute Abs. Then you're in trouble, huh?" "No! No, no ... not 6! I said 7. Nobody's comin' up with 6. Who works out in 6 minutes?! You won't even get your heart goin', not even a mouse on a wheel.... It's like you're dreamin' about Gorgonzola cheese when it's clearly Brie time, baby." --There's Something About Mary HOTEL BEDROOM, NAPA, CALIFORNIA, MAY 2009 ou look like a cat about to vomit." "Y My girlfriend had come out of the shower to nd me perched on the bed on all fours, stomach heaving. Taking a huge inhale, I looked up and gave an awkward smile: "Thirty more seconds.... "

Keeled → Inglise keel
15 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun