Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"glasuuri" - 53 õppematerjali

thumbnail
2
rtf

Kristallne glasuur

Loomulikult effekt tuli teistsugune. Kristalli sees suur tühjus, aga välise külje lähedal - ringid. (Macro-Crystalline, glazes page 120-126, Cristine Taylor, United States) Igal formil on omapärane värvus kristallidega. Derek Clarkson töötab kristalliliste glasuuridega alates 1989 aastast ja tänapäevani arvab, et tema endine teadmiste kogemus, eskperementidest võetud -ainult 50% võimalusest. Tulemuse saamiseks on vaja arvestada kõik: ese koostis, glasuuri koostis, ahju suurus ja tüüp, põletamise tüüp. Saadud tulemusi on raske kirjeldada, kuid piltide olemas olu lihtsustab seda. Dereku arvamisel portselan - parim materjal kristalliliste glasuuridega vastastikusel toimel. Seega on võimeline kannatada kõrgeid temperatuure. Sort - Limoges kuni 1400C. Samas on esitatud 2 glasuuri tüüpi, tema koostised (page 99), aga proportsioonid on alati erinevad eksperimentides. ...neid võib ka lisada, umbes 2'%

Kultuur-Kunst → Keraamika
9 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Kondiitritooted

Tarretuseks lisatakse agari-või pektiinisiirupit, happeid, aroomi- ja värvaineid. Segu vahustatakse, valatakse plaadile, lõigatakse tükkideks või vormitakse (banaanid). Väga kohevat, vormis tarretunud ja lainelise pinnaga kerakujuliseks kokku pandud pastilaa kannab nimetus sefiir. Pärast vormimist või lõikamist puistatakse üle tuhksuhkruga, kuivatatakse. Võidakse glasuurida sokolaadiga. Peab olema · korrapärane kuju · pind puhas ja kuiv, ühtlase suhkrukattega · glasuuri korral ühtlane sokolaadikiht, ilma lõhedeta · konsistents pehme, väikeste pooridega, kergelt veniv Pastilaale veidi lähedased toote omaduste, kuid mitte toorainete poolest on vahukommid. Marmelaad, pastilaa, vahukommid hoida puhtas, tuulutatavas ruumis temperatuuril kuni 18°C IIRIS piimakompveki eriliik. Saadakse suhkru ja tärklisesiirupi keetmisel piima või koorega ning võiga. Kujutab endast kristalliseerunud, piima maitsega massi, tugevasti keedetud.

Toit → Toitumisõpetus
56 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Tarbekunst

Vormitud ja kuivatatud ese kuumutatakse esimesel põletamisel hõõgumiseni, siis kaetakse samast massist koosneva glasuuriga ja kuumutatakse. Seejärel kihid ühinevad ja ese saab klaasitaolise läikiva pealispinna. Kaunistamist teostatakse kahel viisil: Pärast esimest põletamst kantakse esemele muster, kaetakse glasuuriga ja põletatakse uuesti. Värvid ei kannata nii suurt kuumust. Maalitakse glasuuri peale ja kuumutatakse kergelt üle. Värvid ei püsi nii kindlalt. Suurem värvivalik. Portselan on pärit Hiinast 9. sajandi lõpust. Euroopasse jõudis 1710ndatel aastatel. 1780. aastal ehitas Põltsamaa lossi üles parun V. Lauwr. 1920 ­ 1930. aastatel toodeti Tallinnas Langebrauni firmas portselani. 1886. aastal oli Siimustis keraamikatehas.

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
60 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Hiina §40

kõiki kirjanikke, kelle looming ei pälvinud mandzu heakskiitu. Kirjandusse aga ilmus uus zanr ­ satiiriline romaan. Suurima tunnustuse saavutas Cao Xueqini romaan, mis kirjeldab ühe hiina perekonna tõusu ja langust. Teatrikunstis prevaleeris kunqu koolkonna muusikaline draama, mille peateemadeks olid armastus ja patriotism. Maalikunstis jätkusid varasemad traditsioonid, loodi esimesed värvilised gravüürid. Edusamme tegi keraamika. Portselanesemete vorm muutus mitmekesisemaks ja paranes glasuuri kvaliteet. Mingi ja Qingi valitsejate poliitika ei soodustanud teaduse arengut, ilmus ainult üksikuid teaduslikke traktaate. Euroopa kultuurimõjude sissetung 16. sajandil hakati levitama ristiusku. Katoliku misjonäridel õnnestus 18. sajandi keskpaigani ristida mitusada tuhat hiinlast. Keiser Qianlong'i häiris Euroopa kaupade ja kommete sissetung, mistõttu käskis sulgeda sadamad väliskaubandusele. Õitsele lõi aga salakaubandus

Ajalugu → Ajalugu
14 allalaadimist
thumbnail
4
docx

E-ained Orbit White nätsus

käitumishäireid (ärritus, rahutus, unehäired, keskendumis- ja õppimisraskused). Võib põhjustada allergilist purpurpuna, naha ja limaskestade ärritust, migreeni, kõhuvalu, iiveldust, nägemishäireid, liigesevalu. E170- Kaltsiumkarbonaat ja kaltsiumvesinikkarbonaat. Valge. Pinnatoiduvärv, paakumisvastane aine, stabilisaator. Leidub veel leivas, tortides, jäätistes, maiustustes ja tablettides. Mõju organismile pole kindlaks tehtud. E171-Titaandioksiid, valge värvus. Kasutatakse glasuuri tegemisel. Leidub ka Mozzarella juustus, saiakestes, maiustustes, vitamiinitablettides. Mõju organismile pole kindaks tehtud. Antioksüdant E 320- Butüülhüdroksüanisool (BHA) Antioksüdant, tihti koos BHT-ga. Säilitab toidu värvi, lõhna ja maitset. Saadud keemilisel teel. Leidub ka margariinis, õlis, piima- ja koorepulbris, kartulikrõpsudes, salatikastmes, saiakestes

Keemia → Keskkonnakeemia
4 allalaadimist
thumbnail
2
doc

RULLKOOGID

ülespoole, eemaldatakse küpsetuspaber, vajadusel niisutatakse. Seejärel kaetakse biskviit: · puuviljatäidise · võikreemi (pähkli, kakao) · kohupiimakreemi · vahukreemiga Siis keeratakse paberi abil biskviit rulli ning viiakse kreemi hangumiseni külmutusse nii, et õmblusega pool jääb allapoole. Rullkooki võib pealt viimistleda: · puudersuhkru · määritakse kreemiga + biskviitpuru · kaetakse martsipaniga · glasuuri või sokolaadiga (tükeldatakse enne hangumist) · enne küpsetamist peal pähklilaast, hiljem zeleeritakse, seejärel kaunistan valmiskaunistuse või zeleeritud sidrunilõiguga · rulle võib 1/3 osas glaseerida erinevate glasuuridega · BISKVIITTAIGEN, POOLTOOTED · Biskviittaigna üldiseloomustus. · Biskviittaigna valmistamisel ei kasutata keemilisi ( sooda, küpsetuspulber), ega · bioloogilisi (pärm), kobestajaid

Toit → Toit ja toitumine
3 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Mõisted restoraniköögi toiduvalmistamisel

paksu koort. Prantsuse köögist on kogu maailmale tuttavad sellised road nagu Gratin Dauphinois ning klassikaline kartuligratään, milles keedukartulid kooresegus ja riivsaiaga kaetult üle küpsetatakse 10. glasuurima ­ glasuuriga katma, vaapama. Liha glasuuritakse enne lõplikku valmimist spetsiaalse glasuurkastme, aga ka liha praemahla või õliga. Kookide, tortide ning muude küpsetiste katmiseks valmistatakse suhkru-, sokolaadi- või muud magusat glasuuri. 11. gratineerima ­ valmis või poolvalmis ahjus kas juustu, riivsaia või saiakrutoonidega kaetult üleküpsetama, nii et roa pinnale tekib krõbe kuldpruun kiht. 12. Marineerima - Toiduaineid enne valmistamist meelepärases vedelikus (ürdid, vürtsid, maitseained, vein, mahl, õli, äädikas, jogurt, keefir) lühemat või pikemat aega laagerdama. 13. Passeerimine - Passeerimine on toiduaine lühiajaline kuumutamine väheses rasvaines

Toit → Toiduvalmistamine
17 allalaadimist
thumbnail
24
docx

Materjaliõpetuse konspekt Sirle Künnapas

Põletustemperatuur telliste puhul on 900…1000 0C ja mitmesuguste fajansstoodete puhul 1250… 13000C. Põletamise aeg sõltub toote massiivsusest ja toorainest. Telliseid põletatakse 1,5…2 ööpäeva. Toodete glasuurimine võib toimuda enne või pärast toote põletamist. Glasuurisegu koosneb mingist jahvatatud mineraalainest (põldpagu, pegmatiit, kriit jne), mõne metalli ühendist (tina, kroom, vask jne) värvainest ja veest. Valge glasuuri saamiseks värvainet pole vaja. Segu kantakse toote pinnale ja põletatakse teistkordselt. Glasuur sulab ja katab toote pinna tiheda klaasja kihiga. Glasuuri sulamistemperatuur peab olema madalam kui tootel endal. Tehakse peaaegu igat värvi glasuuri, sh ka kirjut, mitmevärvilist ja karestatud pinnaga. Kareda glasuuri saamiseks lisatakse segule kõrgema sulamistäpiga sõmerat mineraalainet. 5.4. SAVITELLISED Savitellis on kõige enamkasutatav keraamiline ehitusmaterjal. Neid on palju eriliike

Materjaliteadus → Materjaliõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Suhkur

Värviline pärlsuhkur ­ on mitmevärviline pärlsuhkur. Värvilise pärlsuhkruga võib kaunistada ka glasuuritud kooke, torte või küpsiseid sõelutuna. o Fariinsuhkur ­ valmistatakse siirupist ja kristallsuhkrust. Siirupikiht suhkrukristallide pinnal muudab need pehmeks ja niiskeks. Fariinsuhkur on aromaatne, värvi ja maitset andev suhkur, mis sobib küpsetamiseks, glasuuri tegemiseks, praadimiseks, pudru maitsestamiseks, magustoitudesse ja jookidesse .Fariinsuhkur on valgest suhkrust kohevam ja samas veidi vähem magusam, mistõttu 1 asendamisel tuleks kokkusurumata fariinsuhkurt võtta umbes 1,5 korda rohkem kui valget. Parim koht fariinsuhkru säilitamiseks on külmkapp või isegi külmuti

Keemia → Keemia
71 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Mona Lisa maali arvustus

raamivad kaks keerdus paksemat paela , ülevalpool mustrit kus vahelduvad teemanti ja risti kuju. Guarnello, mis katab kleiti on sinna kinnitatud tikanditega. Mona Lisa kleit on kaetud gurnelloga, mis on suur läbipaistev siidist loor, mis on tikanditega kinnitatud kleidi pihikule. Guarnello on lükatud üle tema käte, et oleks mugavam ja tema vasak õlg on kaetud, et moodustada õlarätt, mis lisab veel elegantsust tema riietusele. Leonardo kasutas mitmeid kihte glasuuri, et edasi anda imelist läbipaistvust sellel hapral looril. Mona Lisa riietuse varrukad on kleidist eraldatud kuid nad on kinnitatud kleidi külge õlgadelt. See loob ilusa efekti kus valget kombineed, mis on kleidi all on näha pihiku ja varrukate vahelt. Kui rääkida kompositsioonist, siis voldid varrukatel näivad mimikeerivat looklevat rada taustal. Sild jätkab joont Mona Lisa vasakult õlalt. Paigutatud kõrgemale pruuni maa ala, annab tunnistust inimese olekust loodusmaastikul

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
8 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Kalatehnoloogia

b. Miinuskraadid mõjuvad õrnale kalalihale halvasti c. Väheneb kristallisatsiooni entalpia ja langeb külmumise kiirus 9. Kala sulatamisprotsess tuleks läbi viia a. Aeglaselt, sest siis ei rikuta liha kvaliteeti b. Kiirelt, sest siis takistatakse ensüümide aktiveerumist c. Ei ole vahet, kas kiirelt või aeglaselt, kui sulatamine toimub vees 10.Jääglasuuri kasutamise puuduseks on a. Tehnoloogilised kulutused on liiga suured b. Glasuuri kaitsvad ja katvad omadused on lihtsalt halvad c. Glasuur võib kergesti puruneda 11.Marineeritud kala on valminud a. Äädikhappe-soola lahuses b. Soola lahuses c. Vürtside ja vee segus 12.Valkude metabolismi protsesse lihaskoes juhivad a. Katepsiinid b. Kaseiinid c. Kaleiinid 13.Defekti heeringa kaljanus kutsub esile a. Kalade näljaseisund b. Toitumine vetikatest c. Toitumine vähilaadsetest organismidest 14.„Punetus“ on a

Tehnoloogia → Tehnoloogia
8 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Köögis kasutatavad garneerimistöövahendid

küpsemise ning säilitab nägusa ja isuäratava kuju. Nööri võib kasutada ka muude tööde juures, näiteks maitsetaimede kimbu kokkuköitmiseks. Praeprits Hiiglaslikku pipetti meenutaval töövahendil on suur metallist, kuumuskindlast klaasist või plastist toru, mille ühes otsas on väike avaus ja teises pigistatav kummi-või silikoonmuhv. Selle kokapipeti abil saab kuuma lihaleeme prae küpsemise ajal selle ümbert ära imeda, või koguda tassist kokku maitsva marinaadi või glasuuri ning praadi, ahjukana või ­kalkunit valmimise ajal sellega niisutada. Metallpritsid on kõige otstarbekamad, sest need ei purune, sula ega kooldu. Linnuhargid Kahekaupa müüdavad suured metallist hargikujulised töövahendid hõlbustavad ahjuplaadil lebava suure linnu mõlema külje alla ulatumist ning selle teisaldamist ­ ühtlase pruunistumise soodustamiseks ümberpööramist või serveerimisvaagnale tõstmist. Praepintslid

Turism → Puhastusteenindus
26 allalaadimist
thumbnail
24
docx

NUKKUDE AJALUGU

7 UUEMA AJA NUKUD Portselannuku pead valmistati peamiselt portselanist ja keha võib olla paberimassist, riidest, nahast või millest tahes. Portselani valmistamise oskus on pärit Hiinast, Euroopasse jõudis see 18. sajandi algul. Nukke hakati portselanist valmistama alles 19. sajandil. Esialgu olid need nn. glasuuritud portselaist nukud. See tähendas, et peale esialgset põletust kaeti nukupea läikiva glasuuriga ja põletati veel kord. Põletatud glasuuri peale maaliti emailvärvidega nägu ja juuksed nin põletati siis värvide kinnitamiseks kolmadat korda, seekord väiksemas kuumuses. Valmis nukupea oli sile ja läikiv. Glasuuritud portselanist nukkude kõrgaeg oli Euroopas umbes 1840-70. (Toomet, Nukuraamat, 1997) Ajaliselt veidi hilisemad ja enam hinnatud on biskviitportselanist nukud. Biskviitportselani materjal on sama mis glasuuritud portselanil, erineb vaid töötlemise tehnoloogia. Biskviitportselani puhul glasuuri ei kasutatud

Pedagoogika → Alushariduse pedagoog
15 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Hiina

Kontrolltöö. 10. Klass. Hiina Nimi............ 1.Täida lüngad. 17,5p Hiina kultuuri hälliks peetakse 1)................jõe alamjooksu orgu ja 2) ................. poolsaart. 3)...........sajand eKr. pärinevad sealt leitud kirjamärgid. Need graveeritud4)............kirjamärki, panid aluse hiina 5)........................ . Hiina kultuurile avaldas suurt mõju 6) ...................... õpetus.7) ........ riigi perioodil 8).........eKr - .......pKr tegutsesid pealinnas riigikoolid. Hiinas oli 9)........... ja 10)........... astme koole. Riigikoolide süsteemi rajati alles 11) ..... sajandil. Kooli mindi 7-8 aastaselt ja 12)....... õppeaasta ning õpiti koidukust, kuni 13)......... . Puhkepäevi ei peetud ning koolivaheaegu oli 14).... . Koolis oli range distsipliin. Alguses õpiti pähe lihtsamaid lauseid, hiljem kee...

Ajalugu → Ajalugu
6 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Tortide ja kookide kaunistamine

peale asetatakse küpsetuspaber, millele kaunistused pritsitakse. Valatakse üle terveid pindu. Et sokolaad oleks vedelam, võib sellele lisada taimset õli (mitte rohkem kui 10% sokolaadi kaalust). Kookide katmisel võib sokolaadile ka rõõska koort lisada (siis on kooki hiljem kergem lõigata ja hammustada). Kaunistamine glasuuriga Glasuur on toode, mis koostisosade ja omaduste poolest sarnaneb sokolaadiga, kuid ei vasta sokolaadile esitatavatele ametlikele nõuetele. Glasuuri kasutatakse peamiselt selle odavama hinna pärast. Kaunistuste valmistamine on lihtsam, kuna glasuurid ei vaja temepereerimist. Glasuure on erinevates värvitoonides, neid on kerge lõigata ja vormida. Kaunistamine puuviljade, marjade või lilledega Kondiitritooteid võib kaunistada nii värskete kui kompotist välja võetud puuviljade või marjadega. Eemaldatakse kiled ja kivid, laotakse tootele ning zeleeritakse.

Toit → Pagar-kondiiter
84 allalaadimist
thumbnail
19
pptx

EKSOOTILISED VILJAD

GRANAATÕUN Granaatõuna värske viljaliha ja mahl ning kooretee turgutavad organismi mitmete hädade korral. Suurepäraselt sobib granaatõun magustoitudesse, salatitesse ja ka liharoogadesse. Vilja pehme osa sisaldab kuni 14% suhkruid, kuni 9% õun- ja sidrunhapet, C-vitamiini jm. Rohkelt C-vitamiini on koores ­ 100 grammis 193 mg. Toiduks on mugav kasutada tööstuslikult valmistatud mahla. Müügil on ka siirupid, millest on hea teha tarretisi, glasuuri, mahlajääd, mitmesuguseid magustoite. Maitsestamaks granaatõunaga lihatoite, milleks ta väga hästi sobib, võib valmistada mehu, purustades granaatõuna viljaliha koos seemnetega mikseris. Seejärel pressige segu läbi marli, nii et seemnemass jääb eraldi kasutamiseks. Mehu aga pange purkidesse suletult hoiule külmkappi, kus see püsib värske nädala jagu. Sellega sobib marineerida liha enne praadimist, samuti maitsestada liha- ja kalatoite.

Geograafia → Geograafia
2 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Töövahendid köögis

käivad. Ahjuvormid on keraamilised, klaasist, roostevabast terasest või mittenakkuva kihiga kaetud metallist.  TAINARULLID – Kasutatakse taina rullimisel. Raske ja sileda pinnaga, pidust, plastmassist või kivist. Heal tainarullil on laagrid ja ta liigub kergesti. Rulli läbimõõt 10-20 cm.  PRITSKOTID – Plastikuga kaetud riidest. Kasutatakse pehmete masside vormimisel, pastade, täidiste ja glasuuri toodetele kandmiseks ja kaunistamiseks. Pritskott peaks olema 35-60cm pikk ja painduvast, murdumatust materjalist. Sisepind peab olema sile.  TÜLLED – Tinutatud plekist ja erinevate otsatöötlustega. Pestakse käsitsi ja kuivatatakse hoolikalt roostetamise vältimiseks.  LÕIKURID – Tainast toodete vormimiseks. Sileda või lainelise lõiketeraga. Lõiketera peab kergesti liikuma ja olema terav, et säilitada tainaste kihiline struktuur.

Toit → Köögiseadmed
7 allalaadimist
thumbnail
3
docx

KT tehnoloogia: suhkruline pooltoode, kreemid

· sefiir - 120°C, 88-89% · suflee - 120°C, 88-89% · karamell ­ 153-165°C, 96-98% 3. Kuidas valmistatakse toorpumatit ja mis temperatuurini soojendatakse? Puudersuhkrust ja veest. Segatakse kokku tuhksuhkur ja vesi. Soojendatakse 45-50°C. 4. Kuidas valmistatakse glasuursiirupit? Kuumutatakse vesi ja suhkur keemiseni, eemaldatakse vaht, keedetakse 110°C ja jahutatakse 80°Cni, maitsestatakse ja kasutatakse kuumalt glasuurimiseks. 5. Mis on pumati ja glasuuri vahe? Pumat kuumutatakse ja glasuur keedetakse. 6. Mis on invertsiirup? Happega keedetud siirup. Neutraliseeritakse söögisoodaga. 7. Pumati vead ja põhjused · Pumati pinnal valged laigud, siirup on suhkrustunud- soojendatud liiga kõrge temperatuurini, halvasti jahutatud, siirupit vähe · Pumat läiketu- kasut. soojendamata siirupit, vahust. Jahutamata pumatit, üle kuumutatud

Toit → Pagaritoodetet tehnoloogia ja...
34 allalaadimist
thumbnail
7
pdf

Keraamika

või kuivalt pressitud plaatideks klassifitseerimine Plaadid kas kaetakse glasuuriga või mitte. Glasuur libisemiskindluse järgi pritsitakse või valatakse plaatide pinnale kas enne põletamist ­ märjad pinnad või põletatud plaadile, mis nõuab täiendavat glasuuri põletust Plaadid jaotatakse tiheduse (veeimavuse) järgi klassidesse I kuni IV. Lähtutakse veeimavusest kaaluprotsentides (alla 0,5...üle 7). EHITUSKERAAMIKA EHITUSKERAAMIKA KERAAMILISED PLAADID KERGKRUUS Keraamiliste plaatide Kergkruus on sõmer klassifikatsioon materjal, mis

Varia → Kategoriseerimata
56 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Grillimine ja bbq, mõisted ja nende seletused

Grillimine Grillimise mõiste: Küpsetamine hõõguvate süte kuumuses. Grillides tekib lihale ilus pruunistus. Tavaliselt grillitakse vabas õhus hõõguvate süte kohal restil või vardas, kuid on olemas ka grillahjusid, mida saab kasutada nii kinnistes ruumides kui ka vabas õhus. Grillide liigid: Grillimiseks on võimalik kasutada palju erinevaid grille. Valikus on: Elektrigrill, gaasigrill, puusöegrillide valik on aga lai: grillkarbid, kohvergrill, kaanega kaetud ja kuppelgrillid, lahtised ehk katteta grillid, paikne grillahi, kamin. Grillimise vahendid: Grillimise vahendite alla kuuluvad need esemed mida on vaja grillimiseks üldse. Siia alla kuulub grill, lihatangid, pintsel, vardad, rest, kindad, lõikelaud, nuga, veepudel, tööpind, grillsüsi(puud või gaas)pikad kaminatikud, süütevedelik või muud vahendid süütamiseks, pika varrega söetangid ja söereha, foolium toiduainete pakkimiseks ja paar rulli köögipaberit. Grillimise meetodid: Grilli...

Toit → Toiduvalmistamine
32 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Aasia ja aafrika maade konspekt

koolkonna muusikaline draama mille peateemadeks olid armastus ja patriotism. Maalikunstis jätkusid varasemad traditsioonid: populaarsed olid heleda värvigammaga maastikumaalid, levinud olid kirjandusega seotud ja kirjandusteoseid illustreeriv zanrimaal. Loodi esimesed värvilised gravüürid. Tarbekunstis tegi uus edusamme keraamika. Monokroomsete maalingute kõrval hakati 16.- 17. sajandil katsetama kolme- ja viievärvilisi. Portselanesemete vorm muutus mitmekesisemaks ja paranes glasuuri kvaliteet. Kivist, luust ja bambusest valmistati dekoratiivseid nikerdusi, jõukad inimesed katsid ruumide seinu siidist pannoodega. Mingi ja Qingi valitsejate poliitika ei soodustanud 16.- 18. sajandil teaduse arengut, ajalugu ja kirjandusteadus olid lausa põlu all. Veidi soodsamas olukorras oli teatmeteoste koostamine. Euroopa kultuurimõjude sissetung 16. sajandil saabusid Hiinasse katoliku mungad, kes hakkasid levitama ristiusku. Tuntuim

Ajalugu → Ajalugu
39 allalaadimist
thumbnail
27
pptx

Köögiseadmed ja töövahendid

Taignarull Kasutatakse taigna rullimisel (nt pärmi- ja muretaigen). Raske (~2,5 kg) ja sileda pinnaga, puidust, plastmassist või kivist. Heal taignarullil on laagrid ja ta liigub kergesti. Rulli läbimõõt 10-12 cm, käepidemed piisavalt pikad ning hästi vormitud. Kivist taignarullid sobivad eriti hästi nt lehttaigna rullimiseks. Eeltöötlusvahendid. Pritskotid Plastikuga kaetud riidest. Kasutatakse pehmete masside vormimisel, pastade, täidiste ja glasuuri toodetele kandmiseks ja kaunistamiseks. Pritskott peaks olema 35-60 cm pikk ja painduvast murdumatust materjalist. Pritskoti sisepind peab olema libe. Erinevate tulemuste saavutamiseks on pritskotil erisugused otsikud ehk tülled. On ka ühekordselt kasutatavaid plastikust pritskotte. Pritskoti võib ise valmistada ka kilest või küpsetuspaberist. Tülled Tinutatud plekist ja erinevate otsatöötlustega. Pestakse käsitsi ja kuivatatakse hoolikalt roostetamise vältimiseks.

Tehnika → Tootmisseadmed ja süsteemid
4 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Ehitusmaterjalid - KT nr. 1

Ehitusmaterjalide klassifitseerimine: kasutamise, tooraine, tootmistehnoloogia, kuju, materjali moodustavate ainete oleku ja omaduste järgi. Kasutamine: seina-, katusekatte-, soojaisolatsioon-, akustilised-, põrandakatte-, viimistlus-, hüdroisolatsioonmaterjalid, sideained. Tooraine: päritolu järgi (looduslikud, tehislikud), keemilise koostise järgi (anorgaanilised, orgaanilised), tooraine algupära järgi. Tootmistehnoloogia: looduslike materjalide puhul saab teavet töötlemis protsesside ja seadmete kohta, tehismaterjalide puhul tootmiseks vajalike tehnoloogiliste protsesside ja seadmete kohta. Kuju: kujusad tükk-, rull-, puiste-, vedelad-, pulbrilised materjalid. Ainete olek: kristalsed- (ehituskips, betoon), amorfsed materjalid (aknaklaas) Omadused: tihedus, tulekindlus, akustilised omadused, vastupidavus survele/paindele, tugevus veeimavus jne. Tootmise põhiprotsessid: tootmisprotsess on too...

Ehitus → Ehitusmaterjalid
676 allalaadimist
thumbnail
27
pdf

PRAKTIKA ARUANNE - Butafooria - Miniatuursed männid

Vahe seisnes selles, et metsamännid on sirged ja pikad, rannamännid aga kõverad. 16. november Esimesel päeval lubas juhendaja teha meil oma kooliülesandeid, mis olid meil pooleli. Mina lõpetasin oma butafoorset piparkoogimaja (joonis 1). Meisterdasin selle penoplastist plaatidest, millest lõikasin välja majaosad. Seinad pahteldasin ja värvisin ning sidusin kokku PVA liimi ja nööpnõeltega. Kasutasin praktika esimest päeva, et lõpetada glasuurkaunistused. Glasuuri segasin kokku akrüülhermeetikust, veest ja kipsipulbrist. Lõikasin piparkoogimajale helesinisest kilest aknaklaasid ning katsin need PVA liimiga et luua mulje, et tegu oleks suhkrust klaasidega. Seni, kuni aknaklaasid kuivasid, lõikasin majakese põhja augu, et sellest edasi meisterdada väike luuk, mille kaudu hiljem saaks majja sisse paigutada jõulutuled. Värvisin pruuniks majakese põhja. Ülejäänud päevast paigaldasin majale klaase. See osutus raskeks ülesandeks,

Teatrikunst → Etenduskunst
1 allalaadimist
thumbnail
10
rtf

Nimetu

avokaadosalsa ja mustsõstra-veinikastmega 11 Kodujuustu-krevetikattega lõhesteik porgandi-oliivikotlettide, toorsalati ja sidruni- võikastmega 12 Grillitud toorsuitsukarbonaad ingveri-meeglasuuri, tüümiani-kartulirosettide ja 5 calvadosikastmega 12 Talle välisfilee ahjuküüslaugu, ürdikartulite, köögiviljawoki ja sokolaadikastmega 20.50 Röstitud veise sisefilee tomatimarmelaadi glasuuri, vürtsikate kartulipüreekorvikeste ja mustsõstra-veinikastmega 21.50 Magustoidud Kodujuustu-semifreddo halvaa, pähklite ja magusa jõhvikakastmega 3.20 Sokolaadifondant jäätisega 3.20 Mandli-toorjuustukook vaarikakastmega 3.50 Mascarpone-mokaparfee konjakisiirupiga 4.50 Juustudessert porgandiküpsisega (Inglise mango-ingverijuust, jõhvikajuust, naturaalne magusjuust) 5.60 Minu praktikal oleku ajal viibisid maja soomlased ja rootslased, kellele oli mõeldud grupimenüü

Toit → Kokk
21 allalaadimist
thumbnail
9
rtf

PRAKTIKA ARUANNE - Kokk

Küüslauguga pikitud küülikukoib toorsuitsupeekonis basiilikupestoga spagettide, avokaadosalsa ja mustsõstra-veinikastmega 11 Kodujuustu-krevetikattega lõhesteik porgandi-oliivikotlettide, toorsalati ja sidruni- võikastmega 12 Grillitud toorsuitsukarbonaad ingveri-meeglasuuri, tüümiani-kartulirosettide ja calvadosikastmega 12 Talle välisfilee ahjuküüslaugu, ürdikartulite, köögiviljawoki ja sokolaadikastmega 20.50 Röstitud veise sisefilee tomatimarmelaadi glasuuri, vürtsikate kartulipüreekorvikeste ja mustsõstra-veinikastmega 21.50 Magustoidud Kodujuustu-semifreddo halvaa, pähklite ja magusa jõhvikakastmega 3.20 Sokolaadifondant jäätisega 3.20 Mandli-toorjuustukook vaarikakastmega 3.50 Mascarpone-mokaparfee konjakisiirupiga 4.50 Juustudessert porgandiküpsisega (Inglise mango-ingverijuust, jõhvikajuust, naturaalne magusjuust) 5.60 Minu praktikal oleku ajal viibisid maja soomlased ja rootslased, kellele oli mõeldud grupimenüü

Toit → Kokk
121 allalaadimist
thumbnail
54
pdf

TKM-toiduga kokkupuutuvad materjalid ja esemed

TKM-toiduga kokkupuutuvad materjalid ja esemed Riina Annus 2015 Märgistamine ● Euroopa Parlament ja nõukogu võtsid 25. oktoobril 2011 vastu määruse (EL) nr 1169/2011, milles käsitletakse toidualase teabe esitamist tarbijatele (edaspidi „toidualase teabe määrus“). ● Alates 13.12.2014 tuleb toidu märgistamisel ja teabe esitamisel järgida toidualase teabe määruse nõudeid. Uued nõuded ei reguleeri mitte ainult toidu märgistamist, vaid toidualase teabe esitamist üldiselt. Müügipakendil või märgistusel esitatavad kohustuslikud andmed on: ● toidu nimetus; ● koostisosade loetelu (algab sõnaga „Koostisosad“); ● allergiat või talumatust põhjustavad ained, mis esitatakse koostisosade loetelus muudest koostisosadest trükikirjas eristuvana; ● teatavate koostisosade või koostisosade gruppide kogus; ● toidu netokogus; ● minimaalse säilimisaja t...

Toit → Toiduohutus
4 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Aasia ja Aafrika Uusajal

peateemadeks olid armastus ja patriotism.Kunqu draama õitseaeg langes 17. sajandi I poolel.Maalikunstis jätkusid varasemad traditsioonid- heleda värvigammaga maastikumaalid, levis kirjandusega seotud ja kirjandusteoseid illustreeriv zanrimaal. Loodi esimesed värvilised gravüürid.Tarbekunstis tegi edusamme keraamika. Monokroomsete maalingute kõrval hakati 16.-17.saj katsetama kolme-kuni viievärvilisi.Portselanesemete vorm muutus mitmekesisemaks ja paranes glasuuri kvaliteet. Mööbli ja arhitektuuridetailide kaunistamisel kasutati punast lakki.16. sajandil saabusid Hiinasse katoliku mungad: jesuiidid, frantsiskaanid, kes levitasid ristiusku. Katoliku misjonäridel õnnestus 18. sajandi keskpaigani ristida mitusada tuhat hiinlast. Keiser Qianlong avaldas 1756. aastal dekreedi, millega Hiina sadamad suleti väliskaubandusele ja kaupmeestele keelustati välisreisid.Õitseng oli salakaubandusel, repressioonist hoolimata jätkus misjonitöö

Ajalugu → Ajalugu
25 allalaadimist
thumbnail
12
rtf

Kunstivaldkonnad, vanaaja kunst

säilinud vaasid. Varasel perioodil kaeti nõud musta, pruuni või punase värviga, millele tehti valge värviga joonis. Keskmisel perioodil asendatakse range muster taimornamendiga, perioodi lõpus kujutati mereelukaid juba. Muster on küll range, kuid huvitav. Kasutati väga laialdaselt. Sellest kultuurist vaase nimetatakse ka Kamarese vaasideks; · Värv ­ täpne koostis pole teada. Nad tundsid glasuuri, kuid kasutasid värvi, glasuuri kasutati veininõude seestpoolt glasuurimiseks; · Mandril tekkinud Egeuse kultuuri nimetatakse Mükeene kultuuriks. Juhtiv osa oli arhitektuuril, põhiliselt ongi säilinudki ehitised. Nüüd on lossid kindlustatud. Kompositsiooniliselt on sarnased Kreeta lossidega, kuid ümbritsetud paksude müüridega. Kükloobilised müürid ­ müütide kohaselt kükloopide tehtud. o Mükeene lõvivärav o Megaron.

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
19 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Juhtimisseadmed ja vedrustus

Rehvikomponentidest kokku pandud rehv kõvendatakse. Kõvendamise käigus liimuvad kummikomponendid kokku. Kõvendamise ajal vormitakse valmis rehvi turvisemuster ja küljekujundus. Ekstrusioon Ekstrusiooniprotsessi käigus valmistatakse kindlakujulised ühtlasest kummismassist detailid. Turvised, küljed ja randitäited valmivad ekstrusiooni teel. Üks ektrusiooninäide on tordi kaunistamine. Tordi kaunistamiseks pressitakse glasuur läbi kindlakujulise otsiku. Kaunistamise käigus toimub glasuuri ekstrudeerimine. TURVIS Turvise komponendid Turvisemuster Turvis on rehvi osa, mis puutub kokku teega. Otstarbele sobiva turvisemustri valimisest võib sõltuda kliendi rahulolu või rahulolematus. Õige turvisemuster: · Parandab läbivust · Parandab juhitavust · Suurendab vastupidavust Turvisemuster mõjutab juhti ka muul moel, kuna sellest sõltub: · Sõidumugavus · Müratase

Auto → Auto õpetus
207 allalaadimist
thumbnail
33
docx

Ehitusmaterjalid eksamikskordamine

Põletustemperatuur telliste puhul on 900...10000C ja mitmesuguste fajansstoodete puhul 1250...13000C. Põletamise aeg sõltub toote massiivsusest ja toorainest. Telliseid põletatakse 1,5...2 ööpäeva' 5. Toodete glasuurimine võib toimuda enne või pärast toote põletamist. Glasuurisegu koosneb mingist jahvatatud mineraalainest (põldpagu, pegmatiit, kriit jne), mõne metalli ühendist (tina, kroom, vask jne) värvainest ja veest. Valge glasuuri saamiseks värvainet pole vaja. Segu kantakse toote pinnale ja põletatakse teistkordselt. Glasuur sulab ja katab toote pinna tiheda klaasja kihiga. Glasuuri sulamistemperatuur peab olema madalam kui tootel endal. Tehakse peaaegu igat värvi glasuuri, sh. ka kirjut, mitmevärvilist ja karestatud pinnaga. Kareda glasuuri saamiseks lisatakse segule kõrgema sulamistäpiga sõmerat mineraalainet 20. Savitellised- täistellis, auktellis, sillutustellis, porotherm kärgplokid

Ehitus → Ehitus materjalid ja...
44 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Ahjudest

Lammutamine peab toimuma ülalt alla ja seest väljapoole. Esmalt eemaldatakse sisemised lõõrid, siis pottide ühendused. Potid eemaldatakse ükshaaval puukiilu abil. Potti eemaldades kallutatakse pott alati sissepoole, et selle välispinda vähem kahjustada. Segu võib ettevaatlikult ka veega niisutada, siis toimub murenemine kergemini. Kui ahju kavatsetakse teisaldada, tuleb ahjupotid ükshaaval paberisse pakkida ja ettevaatlikult kastidesse asetada. Ettevaatlikkus aitab vältida glasuuri pragunemist. Kui sisemised tellised on hästi säilinud, on mõistlik ka need lammutusest tallele panna. Lõõride paiknemise kohta tuleb teha joonised igast tellisekihist eraldi. Vanadest pottidest on võimalik uus ahi teha ka siis, kui olemas on ainult vanad potid, kuid pole midagi teada originaalahju kujust. Sel juhul on mõistlik potid suurel pinnal laiali laotada, nagu kõrvaloleval pildil, ja mõttes taastada avaneva pildi abil vana ahi.

Ajalugu → Ajalugu
25 allalaadimist
thumbnail
40
docx

Piim ja piimatooted

pulbrid, samuti piima erinevatest komponentidest valmistatud tooted nagu toidukaseiin, kaseinaadid, piimaalbumiin, vadakuvalgud, laktoos jms. 8 6. Piimapõhised magustoidud 6.1. Jäätised, mille hulka arvatakse piima- ja koorejäätised ning plombiirid. Need omakorda jaotuvad omaette rühmadeks kasutatava lisandi, glasuuri ja kasutusotstarbe järgi. 9 4 TOOTMINE 4.1 Joogipiima tehnoloogia Oluline osa piimast tarbitakse joogipiimana. Joogipiima saab liigitada kuumtöötlemise viisi ja rasvasisalduse põhjal. Toodetakse pastöriseeritud, kõrgpastöriseeritud, kõrgkuumutatud ehk UHT ja steriliseeritud piima ning erineva rasvasisaldusega piima.

Toit → Toiduained
23 allalaadimist
thumbnail
15
rtf

Nimetu

Kalevi piimasokolaad metspählitega, Mesikäpp batoonike, Vana Tallinn liköörikompveke, Kalev kaneeliküpsiseid või siis Mõnus Maius maisipallid iirisega), Vilma küpsetustooteid (nt. Vilma Erika kakaotordipulber või Vilma pitsapõhjapulber), Panda tooteid (nt. Panda Lagritsa segu või Pepe Sokolaadimaitselise täidisega lagritsabatoon), Tallinn 2011 tooteid (nt. Kalev Tallinn 2011 sokolaadimedal või Kalev Tallinn 2011 Merekivid rosin suhkrus), Odense tooteid (nt. Odense tumeda glasuuri nööbid või Odense sokolaadifondüü), jäätist (nt. Mesikäpp sokolaadi- koorejäätis vahvlis) ja Jõulukollektsioon 2011 (nt. Kalev Talvine Maiuspala pralineekompvek või Kalev Talvine Kadriorg valik pralineekompvekke). AS Fazer'i tooted AS Fazer toodab sokolaadi ja maiustusi, mille rahvusvahelisteks brändideks on: Karl Fazer, Geisha, Dumle, Tutti Frutti, Marianne ja Fazermint. Lisaks sellele on olemas Fazeri pagaritööstus, kus siis toodetakse nt

Varia → Kategoriseerimata
74 allalaadimist
thumbnail
32
doc

Eksami küsimuste vastused

temperatuuripinged ja võivad praguneda). Põletustemperatuur telliste puhul on 900...1000°C ja mitmesuguste fajansstoodete puhul 1250...1300°C. Põletamise aeg sõltub toote massiivsusest ja toorainest. Telliseid põletatakse 1,5...2 ööpäeva. Toodete glasuurimine võib toimuda enne või pärast toote põletamist. Glasuurisegu koosneb mingist jahvatatud mineraalainest (põldpagu, pegmatiit, kriit jne), mõne metalli ühendist (tina, kroom, vask jne) värvainest ja veest. Valge glasuuri saamiseks värvainet pole vaja. Segu kantakse toote pinnale ja põletatakse teistkordselt. Glasuur sulab ja katab toote pinna tiheda klaasja kihiga. Glasuuri sulamistemperatuur peab olema madalam kui tootel endal. Tehakse peaaegu igat värvi glasuuri, sh ka kirjut, mitmevärvilist ja karestatud pinnaga. Kareda glasuuri saamiseks lisatakse segule kõrgema sulamistäpiga sõmerat mineraalainet. 15. Savitellised- täistellis, auktellid, viimistlustellis, samott-tellis, porotherm kärgtellis

Ehitus → Ehitusmaterjalid
595 allalaadimist
thumbnail
16
odt

Kokanduse põhimõisted

lisandeid. garneerimine – roa viimistlemine ja kaunistamine ürtide vm komponentidega, mis täiendavad roa maitset. Väga levinud on garneeringus roa komponentide esitlemine – näiteks puravikupüreesupil grillitud puravik vms. glasuurima – glasuuriga katma, vaapama. Liha glasuuritakse enne lõplikku valmimist spetsiaalse glasuurkastme, aga ka liha praemahla või õliga. Kookide, tortide ning muude küpsetiste katmiseks valmistatakse suhkru-, šokolaadi- või muud magusat glasuuri. gnocchi – kuigi gnocchi arvatakse tavaliselt pasta hulka, on tegu pigem väikese klimbiga. See võib olla tehtud jahust ja veest, kartulist ja veest või isegi polentast. Gorgonzola – traditsiooniline Gorgonzola sinihallitusjuust pärineb samanimelisest linnakesest Milano lähedalt. Kreemjal juustul on sinakasroheline marmorjas muster. See maitseb hea nii naturaalselt kui ka kuumtöödeltult näiteks kastmete ja risotode lisandina. Olemas on ka versioon

Toit → Kokandus
16 allalaadimist
thumbnail
74
docx

Ehitusmaterjalide eksami materjal 2014

Tooted läbivad ahjus 3 temperatuuritsooni: eelkuumendus-, põletus- ja jahutustsoon. Toodete temperatuur ahjus ei tohi muutuda järsult (toodetesse jäävad sisse temperatuuripinged ja võivad praguneda). · Toodete glasuurimine võib toimuda enne või pärast toote põletamist. Glasuurisegu koosneb mingist jahvatatud mineraalainest (põldpagu, pegmatiit, kriit jne), mõne metalli ühendist (tina, kroom, vask jne) värvainest ja veest. Valge glasuuri saamiseks värvainet pole vaja. Segu kantakse toote pinnale ja põletatakse teistkordselt. Glasuur sulab ja katab toote pinna tiheda klaasja kihiga. Glasuuri sulamistemperatuur peab olema madalam kui tootel endal. Tehakse peaaegu igat värvi glasuuri, sh. ka kirjut, mitmevärvilist ja karestatud pinnaga. Kareda glasuuri saamiseks lisatakse segule kõrgema sulamistäpiga sõmerat mineraalainet. 19

Ehitus → Ehitus
84 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Tähtede kooslus

ja teine harvemini, päris ükskõikseid pole aga vist olemaski. Jumalate söögiks nimetatud maiuse parim külg on kahtlemata mitmekülgsus. On ju shokolaadi võimalik nautida mitte ainult maiusena, seda saab kasutada ka teiste roogade maitse parandamiseks või välise ilu tõstmiseks. Kõige hõlpsamat kaunistust: shokolaadipuru või -laaste saab valmistada riivi, juustuhöövli või kartulikoorimisnoa abil. Keerukamate kaunistuste või läikiva glasuuri saamiseks tuleb aga shokolaad kõigepealt sulatada, siis vormida ja lõpuks lasta uuesti tahkuda; sulatamist nõuab shokolaad ka roogadesse segamiseks. Shokolaadi põhiained on jahvatatud kakaopulber, kakaoubadest saadud kakaovõi ning suhkur. Tume shokolaad koosnebki ainult nendest põhiainetest, on tugeva mõrkja kakaomaitsega, väga kõva ja värvuselt sügavpruun. Hea tume shokolaad peab sisaldama vähemalt 40% kakaod, eriti headel sortidel ulatub see isegi üle 90%

Astronoomia → Astronoomia
36 allalaadimist
thumbnail
16
doc

TORDID

9 Kui valmistatakse tort küpsetussegust siis: 1. Küpsetussegule ,,Sacher" lisatakse muna ja vesi ning vahustatakse 5-6min. 2. Küpsetussegule lisatakse muna, vesi ja pähklitäidise pulber Nosetto ning vahustatakse 5 - 6min. 3. Küpsetatakse ettevalmistatud vormides 180º C -di juures 50-60min. Tortide katteks võib kasutada glasuuri, sokolaadi, Creme dell Artigianot. Kaunistada võib valmiskaunistustega, võib kasutada ka sokolaadipuisteid või kirjutada sõna ,,Sacher". Enne kaunistamist võib tordi katta martsipaniga, et pind jääks siledam. Erinevatest pooltoodetest tordid · Tort ,,Biskviit ­ õhuline" Tort on ümmarguse kujuga ja koosneb kahest biskviidikihist ja ühest õhulisest põhjast nende vahel. Põhjad on liidetud, määritud pealt ja külgedelt sokolaadi- võikreemiga.

Toit → Pagar-kondiiter
48 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Aasja ja aafrika kultuurid

kritiseerisid seisuslikku korda, rõhutasid patriotismi ning õigluse vajalikkust. Muusikaline 2 draama tõi kirjaoskamatu rahvani Hiina mineviku õppetunde ja rahvusliki kirjanduse väärtusi. Edusamme tegi tarbekunst. Portselani tootmine saavutas kõrge taseme Songi perioodil (960-1279). Selle aja portselanmõudel on kasutatud palju hallikashelesinist või hallikasrohelist glasuuri, mida ilustab peen pragudevõrk. Suurt tähelepanu pöörati portselanesemete vormi elegantsile ja maalingute kvaliteedile. Teised kunstkäsitöö harud: · Kangatikkimine (valmistati kuldtikandiga siidriiet) · Puu- ja luunikerdus · Bambusest majatarvete tootmine · Pisiplastika (mägikristallist, kaltsedonist, ahhaadist, nefriidist jm materjalist esemed) Skulptuur oli peamiselt kultuseaineline. Hiina kunstnikke ja meistrite loomingut hinnati kõrgelt

Ajalugu → Ajalugu
39 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Jäätise tehnoloogia

1 Katrin Laikoja Jäätise tehnoloogia 6. JÄÄTIS Eestis toodeti 1998 aastal 4 577 tonni jäätist [Statistikaamet, 1999]. 6.1. Jäätise liigid Eestis toodetavad jäätised võib tinglikult jaotada kahte gruppi: piima ja piimatoodete ning puuvilja- ja marjamahlade baasil valmistatud jäätised. Jäätise liigitamine rasvasisalduse põhjal on toodud tabelites 1 ja 2. Külmutatud desserte, sh jäätist võib liigitada ka kalestatud ja pehmetoodeteks. Tabel 1. Jäätiste liigid ja koostis [Olkonen, 1971] Jäätise liik rasv (%) suhkur (%) kuivaine (%) energiasisaldus (kcal/kg) Piimajäätis 3,5 15,5 29 1390 Koorejäätis ...

Toit → Toitumise alused
31 allalaadimist
thumbnail
27
doc

Pärmita taignad ja tooted

PIPARKOOGITAIGEN Jahu 6,0 + 0,5 rullimiseks Suhkur 3,3 Margariin 1,6 Maitseainesegu 0,190 Kergitusained 0,040 ( küpsetuspulber) Vesi 1,800 Väljatulek: 10,0 Pruunistatud suhkrusiirupi valmistamine: * 1/6 suhkrust kõrvetada * 2/5 suhkru kogusest vett, lastakse keema * keev vesi lisatakse pruunistatud suhkrule Suhkrusiirupi valmistamine: * ülejäänud suhkrust ja veest keedetakse siirup * soojale siirupile lisatakse maitseained Suhkru pruunistamiseks valatakse suhkur märga potti, kuumutatakse ja segatakse puulusikaga kuni hakkab eralduma kergelt suitsu ning tekib tumepruun suhkrulahus. Saadud lahusele lisatakse keev vesi ja kuumutada kuni tükid kaovad. Ülejäänud suhkrust ja veest keedetakse suhkrusiirup, mis lisatakse pruunistatud suhkrule, segatakse ja lisatakse maitseained. Taignasegamismasinas...

Toit → Pagar-kondiiter
61 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Toiduaine õpetuse

ja teine harvemini, päris ükskõikseid pole aga vist olemaski. Jumalate söögiks nimetatud maiuse parim külg on kahtlemata mitmekülgsus. On ju sokolaadi võimalik nautida mitte ainult maiusena, seda saab kasutada ka teiste roogade maitse parandamiseks või välise ilu tõstmiseks. Kõige hõlpsamat kaunistust: sokolaadipuru või -laaste saab valmistada riivi, juustuhöövli või kartulikoorimisnoa abil. Keerukamate kaunistuste või läikiva glasuuri saamiseks tuleb aga sokolaad kõigepealt sulatada, siis vormida ja lõpuks lasta uuesti tahkuda; sulatamist nõuab sokolaad ka roogadesse segamiseks. Sokolaadi põhiained on jahvatatud kakaopulber, kakaoubadest saadud kakaovõi ning suhkur. Tume sokolaad koosnebki ainult nendest põhiainetest, on tugeva mõrkja kakaomaitsega, väga kõva ja värvuselt sügavpruun. Hea tume sokolaad peab sisaldama vähemalt 40% kakaod, eriti headel sortidel ulatub see isegi üle 90%

Toit → Kokandus
107 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Toiduainete õpetuse konspekt

ja teine harvemini, päris ükskõikseid pole aga vist olemaski. Jumalate söögiks nimetatud maiuse parim külg on kahtlemata mitmekülgsus. On ju sokolaadi võimalik nautida mitte ainult maiusena, seda saab kasutada ka teiste roogade maitse parandamiseks või välise ilu tõstmiseks. Kõige hõlpsamat kaunistust: sokolaadipuru või -laaste saab valmistada riivi, juustuhöövli või kartulikoorimisnoa abil. Keerukamate kaunistuste või läikiva glasuuri saamiseks tuleb aga sokolaad kõigepealt sulatada, siis vormida ja lõpuks lasta uuesti tahkuda; sulatamist nõuab sokolaad ka roogadesse segamiseks. Sokolaadi põhiained on jahvatatud kakaopulber, kakaoubadest saadud kakaovõi ning suhkur. Tume sokolaad koosnebki ainult nendest põhiainetest, on tugeva mõrkja kakaomaitsega, väga kõva ja värvuselt sügavpruun. Hea tume sokolaad peab sisaldama vähemalt 40% kakaod, eriti headel sortidel ulatub see isegi üle 90%

Toit → Toiduainete õpetus
58 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Ehitusmaterjalide vastused

1. Ehitusmaterjalide füüsikalised omadused Erimass on materjali mahuühiku mass tihedas olekus (poore mitte arvestades). [g/cm3] Tihedus on materjali mahuühiku mass looduslikus olekus (koos pooridega). [g/cm3, kg/m3] Poorsus näitab kui suure % materjali kogumahust moodustavad poorid, mis võivad olla avatud või suletud. Veeimavus on materjali võime imeda endasse vett, kui ta on vahetus kokkupuutes veega. Kaaluline veeimavus näitab mitu % kuiv materjal muutub raskemaks, kui ta end vett täis imeb; mahuline veeimavus aga, mitu % moodustab sisseimetud vesi materjali kogumahust. Hügroskoopsus on materjali omadus imeda endasse niiskust õhust. Materjal niiskub siis kui auru rõhk õhus on suurem aururõhust materjali pinnal. Kui materjal seisab kaua püsivas keskkonnas, siis saavutab ta nn tasakaaluniiskuse. Veeläbilaskvus on materjali omadus vett läbi l...

Ehitus → Ehitusmaterjalid
145 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Ehitusmaterjalide kordamisküsimused

Keerukama kujuga tooted. 3. KUIVATAMINE ­ kamber või tunnelkuivatis temp 80-90 C. Vajalik kuna märja toote põletamisel võib toode praguneda. 4. PÕLETAMINE ­ tunnelahjus. Tooted läbivad ahjus kolm temperatuuritsooni: eelkuumendus, põletus ja jahutustsoon. Toote temp ahjus ei tohi järsult muutuda, sest see võib praguneda. Telliste põletustemp 900-1000C, kestvus 1,5-2 päeva. 5. GLASUURIMINE ­ enne v pärast toote põletamist. Tehakse igat värvi glasuuri. 14. 17. Savitellised- täistellis, auktellis, viimistlustellis, samott-tellis, porotherm kärgtellised 15. 1. TÄISTELLIS ­ ilma õõnsusteta kompaktne risttahukas, veeimavus suurem kui 6%, külmakindlus üle 15 tsükli. Peavad olema põletatud ühtlaselt. Peamiselt seinte ja sammast ladumiseks 16. 2. AUKTELLIS ­ õõnestellis, kärgtellis. Paljude läbivate õõnsustega. Külmakindlus üle 15 tsükli. Soojajuhtivus väiksem kui täistellistel

Ehitus → Ehitusmaterjalid
266 allalaadimist
thumbnail
31
doc

Ehitusmaterjalid

sanitaartehnilisest fajansist, poolportselanist või portselanist. Toodetakse lobrmenetlusel, valatakse kuiva kipsvormi., millesse imendub osa veest. Toortoote niiskus 20%. Kuivatatakse vormis niiskuseni 10...14%. Glasuuritakse. Põletatakse. Toodetakse kraanikausse, klosetipotte, loputuskaste, bideesid, pissuaare ja muid keerukama kujuga tooteid. Valmistatakse nad valgetest savidest valamise teel. Põletatakse 1250...1300C juures, kaetakse glasuuriga ja põletatakse lühiajaliselt uuesti. Glasuuri väsvus võib olla väga erinev. Kvaliteedi järgi jagatakse sanitaartehniline keraamika fajansiks, poolportselaniks ja portselaniks. 19 4 Metallid Metallmaterjale kasutatakse ehituses eelkõige nende tugevuse, elastsuse, keevitatavuse pärast. Metallide puuduseks on nende korrodeerumine mitmesuguste keskkonnamõjutuste tõttu. Peale

Ehitus → Ehitus alused
236 allalaadimist
thumbnail
110
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp

34 Eurocode-süsteemi järgi kuuluvad kondenseeritud piimad ja piimapulbrid töödeldud piimatoodete klassi vastavatesse gruppidesse. Kaseiine, kaseinaate, laktoosi jm piimapõhiseid eripulbreid Eurocode-süsteem piimatoodetena ei käsitle. (Ibid) Piimapõhised magustoidud Jäätised, mille hulka arvatakse piima- ja koorejäätised ning plombiirid. Need omakorda jaotuvad omaette rühmadeks kasutatava lisandi, glasuuri ja kasutusotstarbe järgi. Eurocode-süsteemi kohaselt kuuluvad jäätiste klassi ka mahla- ja muud jäätiselaadsed tooted, milles piima ega sellest valmistatud saadusi pole kasutatud. (Ibid) 5.6 Piimatooted Köögikoor Köögikoor on mõeldud soojade roogade valmistamiseks, see ei tõmbu kuumutamisel kokku, nagu võib juhtuda rõõsa koorega. Niisugune koor kannatab hästi pikemaajalist kuumutamist,

Toit → Toidukaubaõpetus
81 allalaadimist
thumbnail
48
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp TOIDUKAUBAD

sokolaadikompvekke müüakse assortiina, siis võib nende nimetuste asemel kasutada nimetust «assortiisokolaad» või «täidisega assortiisokolaad» või mõnda teist sarnast nimetust. Sel juhul võib esitada kõigi assortiis olevate toodete koostisosad ühes loetelus. Nimetuse «täidisega sokolaad» asemel võib kasutada nimetust koos vastava täidise esitamisega järgmiselt: «sokolaad . . . täidisega» või «. . .-ga sokolaad». Täidisega sokolaadi glasuuri koostises kasutatud sokolaaditoote (sokolaad, piimasokolaad, hele piimasokolaad või valge sokolaad) nimetus peab esinema toote nimetuses. Sokolaadipulbri, sokolaadijoogi pulbri, sokolaadi, piimasokolaadi, heleda piimasokolaadi, chocolate a la taza , chocolatefamiliar a la taza puhul peab märgistusel esitama minimaalse kakaokuivaine sisalduse väljendiga «kakao sisaldus vähemalt . . .%». Vähendatud rasvasisaldusega kakaopulbri ja vähendatud rasvasisaldusega sokolaadijoogi pulbri

Toit → Toiduaineõpetus
85 allalaadimist
thumbnail
472
pdf

EHITUSMATERJALID

1...3 päeva. Toodete põletamine. Toodete põletamine toimub enamasti tunnelahjudes. Põletustemperatuur telliste puhul on 900...1000ºC, mitmesuguste fajansstoodete puhul aga 1250...1300ºC. Põletamise aeg sõltub toote massiivsusest ja toorainest. Telliseid põletatakse 1,5...2 ööpäeva. Toodete glasuurimine. See võib toimuda enne või pärast toote põletamist. Glasuur sulab ja katab toote pinna ühtlase kihiga. Glasuurikiht on tihe ja klaasjas. Tänapäeval tehakse igat värvi glasuuri, sealhulgas mitmevärvilist, kirjut ja 75 karestatud pinnaga. ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Kordamine: 1. Nimeta keraamiliste materjalide positiivseid omadusi. 2. Nimeta keraamiliste materjalide negatiivseid omadusi. 3. Nimeta keraamiliste materjalide tootmise etapid. 6.4. Savitellised

Ehitus → Ehitus
69 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun