Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"glasuur" - 65 õppematerjali

glasuur on oma keemiliselt koostiselt lähedane klaasile ning ta katab savi pinda õhukese tiheda kihina, mis kinnitub sinna kõrgetel temperatuuridel põletusprotsessi käigus.
Glasuur

Kasutaja: Glasuur

Faile: 0
thumbnail
2
rtf

Kristallne glasuur

- voolikul peab olema kinnitus, et reguleerida õli kogust. - teine vooliku ots kinnitatakse keraamilisele vardale pikkusega vähemalt 10cm. - vard pistakse ahju, alumises ahju osas. Tass peab asuma mitte madalamal kui ahju keskmine kõrgus. Õli toimetatamist alustatakse, kui temperatuur ahjus langeb kuni 816C, ja lõpeb 538C. Samas peab õli toimetama sagedusega 1 tilk sekundis. Õli ahju toimetamine annab esemele suitsu effekti. Üks ja sama glasuur erineva õli toimetusega ahju ja temperatuuridega, võib anda täiesti erinevad effektid, samas erineva õli toimetamisel eseme osadele. Mõnikord tuleb välja mikroskoopilise vase kihina. Mõnikord tuleb välja mitte ühetooniline värvus, vaid sama kui ahju suitsu liikumine. Julie esitas 2 glasuuri tüüpi, mis omavad kõrvalisi kristalle. Näiteks: kui kasutad vase õli tehnikas, tuleb välja kahvatu-türkiisi värv tagaplaanil ja suured punased kristallid esiplaanil. Samas võib

Kultuur-Kunst → Keraamika
9 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Piparmündine šokolaadikook

Sõelu jahu kaussi, lisa ülejäänud kuivained ja sega läbi. Lisa majonees, vanillsuhkur ja vesi ning sega taignaks. Jaga tainas 2ks ja küpseta 2426 cm koogivormis 2 eraldi koogipõhja. Küpseta 175 C 25 minutit. Lao ühele ahjusoojale koogipõhjale piparmündisokolaadid ja aseta peale teine koogipõhi. Glasuuriks sega potis kakao, suhkru, piim ja või ning kuumuta pidevalt segades keemiseni. Vähenda kuumust ja keeda 3 minutit. Lase veidi jahtuda ja lisa siis vanillsuhkur. Tõsta glasuur lusikaga koogile. Serveeri koos vanillijäätisega.

Toit → Retseptid
23 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Keraamika referaat

Katusekivid Keraamika kunstiteosema Sanitaar-meditsiiniline keraamika Tehniline keraamika Tellised KERAAMIKA PÕLETAMINE Keraamilist massi põletatakse selleks, et muuta see kõvaks, väliskeskkonna mõjudele vastupidavaks ja veekindlaks. Keraamilist massi, mida ei ole põletatud, on ka pärast ärakuivamist võimalik vee lisamisega taas plastiliseks muuta. Põletust teostatakse ka selleks, et moodustada keraamiliste esemete pinnale glasuur, mis muutub põletuse käigus pulbrist klaasjaks massiks. Selleks teostatakse eelpõletuse läbiteinud ja seejärel glasuuritud toodetele glasuurpõletus. Võimalik on ka dekoorpõletus, mille puhul kinnistatakse põletuse käigus glasuurileglasuuripealsete värvidega maaling või kaetakse ese teistkordse glasuurikihiga ja teostatakse põletus madalamal temperatuuril, et alusglasuur sulama ei hakkaks. Mõningatel puhkudel teostatakse ühekordne põletus ja sellisel juhul jääb see põletus ka

Majandus → Tööstuskaup
24 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Kookide ja tortide retseptid

veel paar supilusikatäit suhkrut. Poole tunni pärast võtate ahjust välja isuäratava rabarbrikoogi. 8.Sassispea Sass 4 muna 1,5 kl.suhkrut 400 g.keefiri 3 kl.jahu 2 tl.soodat Soola Segada taigen ja küpsetada 2 eraldi kihti(plaati) Kohupiimamassi saan segades kokku 4 pk.kohupiima, 600 g.hapukoort ja 6 spl.suhkrut. Saadud massi sisse segada 1 kiht tükeldatud kooki. Koogi-kohupiimasegu panna teisele koogikihile laiali ja peale glasuur. Glasuur:1/2 pk.võid, 2 spl. Kakaod, 2 spl.suhkrut, 2 spl.hapukoort. Ained segada, lasta keema, maitseks võib lisada ka mingit essentsi. 9.Juustusaiad 1,5 kl.piima 40 g.pärmi, 1 tl.soola 200 g.võid või õli ¾ l.jahu 150-200 g.juustu riivida. Pärmitaigen valmistada, saadud tainast vormida umbes 4 ringikest ja need lõigata sektoriteks(igast ringist umbes 8 tk). Sektorid rullin sarvekesteks, alustades keeramist laiemast otsast. Pannile, ahju, munaga määrida, küpsetada 180- kuumuses. 10

Toit → Kokandus
87 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Plaatimine

KIRGASKLAASMOSAIIK Klaas lõigatakse kujundeiks (mõõtu), reeglina alla kuue ruuttolli ja sulatatakse. Plaadi värv on plaadi põhjal. KLINKER Keraamiline plaat, mida on põletatud umbes +1100C kuumusel. Glasuuritud või glasuurimata. Võivad olla külma- ja happekindlad. GRESPORCELLANATO Kõrgtemperatuuril (üle +1200C) portselaniks (n.ö. läbimass) muutunud plaadid. Ülitugevad, külmakindlad plaadid. MATT - või LÄIKIVGLASUUR Mattglasuur on vastupidavam ja pisut kallim kui läikiv glasuur. MOHS number Näitab materjali pinna tugevust: 1 (nõrgim = talgi) kuni 10 (tugevaim = teemant). MONOCOTTURA Ühe korra põletatud plaat s.t. põhi (kook), millele on kantud värvaine ja glasuur põletatakse korraga. MOSAIIKPLAAT Keraamiline mosaiik valmistatakse nagu kahhel või klinker plaategi. Väikesed plaadid või kujundid ühendatakse paberil või klaaskiudvõrgul. Cottoplaadi mosaiik valmistatakse gresporcellanato tehnoloogiat kasutades valades vajalikke kujundeid vormidesse.

Ehitus → Plaatimine
161 allalaadimist
thumbnail
4
wps

Mida arvad šokolaadist?

Siia võib paigutada ka kokkuleppeliselt sokolaadi nime kandva valge sokolaadi. Nad on heledama värvusega, sest neile on lisatud suhkurt, piima ja veel täiendavat kakaovõid. Kuvertüür, glasuurimisokolaad ehk dipisokolaad sisaldab tavalise söögisokolaadiga võrreldes rohkem kakaovõid ning sulab seetõttu ühtlasemalt ja hõlpsamini. Tahkudes jääb kuvertüür kaunilt läikivaks ning sellest valmistatud glasuur murdub toreda, kergelt kuuldava krõpsuga. Kuvertüür on asendamatu sokolaadikaunistuste tegemisel. 2. SOKOLAADI KASULIKKUS Tegu on väga kaloririkka toiduainega. Läbi aegade on vaieldud sokolaadi kasulikuse ja headuse üle. Viimasel ajal jäävad positiivsed omadused peale-sokolaadi ei suhtuta enam kui lihtsalt ühte kaloririkkasse maiustusse. Sokolaad sisaldab tegelikult palju südamele hästi mõjuvaid antioksüdante ( rohkem kui tee, viinamarjamahl ja puuviljad)

Kategooriata → Uurimistöö
27 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Tarbekunst

savi pooridesse ja muudavad selle veekindlaks. Keraamika alaliigid: Terrakota ­ Põletatud glasuuriga katmata savi, mille värv võib olla valge, kollane, pruun, hele- või tumepunane. Hõlpsasti vormitav, põletamisel muutub väga tugevaks. Sobib nõudeks, pisiplastikaks, ehituskeraamikaks. Faianss ­ Mõeldakse glasuuritud savinõusid. Põletatakse üks kord, kaetakse tinaglasuuriga, kuumutamisel muutub glasuur valgeks ja läbipaistvaks. Tehnika on pärit lähis-idast 9. sajandist. Portselan ­ Materjaliks on tulekindel gaoliinsavi, päevakivi ja kvartsisegu. Põletamisel sulamistemperatuurini annavad tiheda kõva puhasvalge materjali. Vormitud ja kuivatatud ese kuumutatakse esimesel põletamisel hõõgumiseni, siis kaetakse samast massist koosneva glasuuriga ja kuumutatakse. Seejärel kihid ühinevad ja ese saab klaasitaolise läikiva pealispinna

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
60 allalaadimist
thumbnail
8
doc

TERAVILJASAADUSED

· Keedukreem- piim, muna, suhkur, jahu · Toorjuustukreem · Kohupiimakreem Vahukreem on taimne Vahukoorekreem on loomne KAUNISTUSED · Zeleerivad ained- ained, mis annavad tarrendi, kasutatakse zelatiini (loomne- kontidest,kalapõiest,soomustest) ja agar-agar( taimne meravetikadest) · Martsipan- suhkrumass, mandel,suhkur, vesi · Glasuur- sokolaad, valge glasuur · Puiste- jahu, suhkur, margariin, tuhksuhkur · Puuviljad,marjad

Toit → Toiduainete õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
3
doc

E-ained konspekt

E322- Letsitiinid E500- Naatriumvesinikkarbonaat- Omadused: Happesuse regulaatorid, kergitusained, paakumisvastased ained. E503- Ammooniumkarbonaat- Omadused: Happesuse regulaator, kergitusaine. 100g toodet sisaldab keskmiselt: Energiat: 2378 kJ / 571 kcal Valke: 9,2g Süsivesikuid: 49,5g , millest suhkrud: 41,3g Rasvu: 37,3g Kiud: 2g Naatrium: 0,106g Kõlblik kuni: 05.2011 4. Säästu kohuke Koostis: Rasvata kohupiim, kakao glasuur, lössipulber, vadakupulber, kakaopulber, letsitiin, vanilliin, taimne rasv, suhkur, vadakupulber, zelatiin, vanilliin. E202- Kaaliumsorbaat- Omadused: Säilitusained. Kõrvalmõjud: Võib tekitada nahaärritusi, suus põletustunnet ja punetust. 100g toodet sisaldab keskmiselt: Energiat: 1424 kJ / 342 kcal Valke: 9g Süsivesikuid: 21,5g Rasvu: 24,6g Kõlblik kuni: 01.11.2010 5. Anacom Kiirnuudlid

Keemia → Keemia
15 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Anna Litvinova-Merilo

Värvimistehnika aga ei meeldinud: tundus lapsik, ükskõikne. Kui see just taotluslik polnud? Rohkem meeldis kompositsioon ,,Must muna" (suitsupõletus), kus oli rippuma pandud 12 muna eri suuruse ja ka tooniga. Lihtne ja lööv. 12-st munast oli üks ju must. Mõtetesse tungis muinasjutt ,,Inetu pardipoeg". Must muna kui inetu pardipoeg. Sellest võiks kooruda midagi kaunist. M. Tafli töödest meeldisid ,,Hästi hoitud saladus I-II". Savist glasuuritud kujud 1255 kraadi juures. Õrn rohekas glasuur ja teokarpi meenutav kuju lõid hea mulje. Lähemalt vaadates oli näha muljumise, voolimise jälgi, mis muutsid kujukesed minu jaoks armsamaks. Sellised sobiksid hästi kodu kaunistama: akna lauale või toalillede vahele sobitada. Veel oli M. Tafel kujundanud tikandi ,,Roositud jalatäis", mille valmis oli tikkinud S. Tüür. Rõõmsaid värve ja ilusaid lilli on ikka heameel vaadata. Esimesed T. Breideksi akvarellmaalid, mida uurisin, olid ühtesulavud ja õrnad.

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
11 allalaadimist
thumbnail
2
txt

Tarbekunsti materjal vastustega

4. Kangaid jaotatakse funktsioonide jargi (2)? riietus- ja dekoratiiv- e sisustuskangad 5. Vaiba liigid (9) ?1. SOLMVAIP 2. KOOTUD VAIP (KOEKIRJALINE) 3. TIKITUD VAIP 4. VILTVAIP 5. PINDPOIME VAIP 6. PILTVAIP e GOBELAAN 7. RUIUVAIP 8. PLUUSVAIP 9. FLOSSAVAIP 6. Mis on postamendid? tekstiili ribad, tutid,narmad, noorid, poordid e aarepaelad 7. Keraamika liigid (9) ? 1. TERRAKOTA2. FAJANSS3. MAJOOLIKA4. PORTSELAN 5. KONDIPORTSELAN6. BISKVIITPORTSELAN7. FRITTPORTSELAN8. SAMOTT9. KLINKER 8. Mis on glasuur ? valge voi varviline klaasjas kattekiht, muudab eseme vett pidavaks. 9. Mis on terrakota ?poletatud ja glasuuriga katmata savi: valge, kollane, hele- tume punane, pruun. 10. Mille poolest erineb kondiportselan portselanist ?PORTSELAN valmistatakse ideaalselt valgest ohukesest labikumavast massist, tihe, vee- ja happekindel, mehaaniliselt vaga vastupidav. KONDIPORTSELAN eriti korge labikumavusega ning habras pehmeportselan, mille koostises on 2060% veiseliste kondituhka. 11. Mis on fajanss

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
14 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Katusematerjalid

Kaasajal valmistatakse kive sarnaselt, käsitöötraditsioonide kohaselt. Savikive valmistatakse savist ja liivast. Töötlemisel savi laagerdatakse, varmitakse pressi abil, kuivatatakse, põletatakse ja jahutatakse. Kogu protsess kestab vähemalt kuus nädalat. Kivide oranzikaspruun värv on tingitud raudoksiidi oksüdeerumisest savi põletamise ajal. See tagab keraamilisele kivile püsiva värvi. Samuti on ka läikiva pinnaga keraamilisi kive, mille pinnakatteks on angoob või glasuur. Keraamilisi katusekive toodetakse paljudes erinevates profiilides ja värvides. Eestis enamlevinud kivi profiilid on S-kivi, Valtsiga kivi ja Munk-Nunn- tüüpi kivid. Betoonist katusekive peetakse savikivide moodsamaks järeltulijaks. Need katusekivid valmivad tunduvalt kiirema tööprotsessi käigus. Betoonkivid toodetakse liivast, tsemendist, veest ja värvipigmendist. Osad kivi mudelid kaetakse spetsiaalselt betoonile mõeldud pinnakaitsevärviga,

Ehitus → Ehitusmaterjalid
56 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Ehitusmaterjalid ja konstruktsioonid

Üle 1000C - kõige kergemad saviosakesed hakkavad sulama savimass tiheneb Milliseid savitooteid toodetakse poolkuival meetodil? Keraamilsi plaate Milliseid savitooteid toodetakse lobrimeetodil? Lobrimeetodil valatakse segu vormi Milliseid tooteid toodetakse plastsel meetodil, kuidas see toimib? Lindpressi abil Kui kaua toimub savitoodete kuivatamine? kuivamise aeg 1-3 päeva Kui kaua toimub savitoodete põletamine? kuni 2 ööpäeva Millest koosneb savitoote glasuur? Metalliühend, värvaine, vesi Kuidas toimub savitoote glasuurimine? Segu kantakse toote pinnale ja põletatakse uuesti Mis on täistellise põhimõõtmed? 250*120*65mm Mis on moodultellise mõõtmed?Miks just sellised? Mõõdus250*120*88 mm, Et seoks mördiga Millised ühised omadused on ahjutellisel ja korstnatellisel,mille poolest erinevad? Mõlemad peavad olema kuumakindlad ja korstnatellis peab olema külmakindlam Millepoolest erineb samott-tellis tavalisest tellisest

Ehitus → Ehitus
32 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Šokolaad

Paremate sortide tahke kakaomassi sisaldus võib tõusta isegi kuni 75%-ni. Söögisokolaadid: magusad, maiustena kasutatavad sordid, mida esindab piimasokolaad. Siia võib paigutada ka vaid kokkuleppeliselt sokolaadi nime kandva valge sokolaadi. Magusad sokolaadid on heledama värvusega, kuna nende saamiseks on sokolaadipastale lisatud suhkrut, piima ja veel täiendavalt kakaovõid. Valge sokolaad kannab sokolaadi nime ainult Euroopas, USA-s tohib seda nimetada vaid white coating (valge glasuur ehk kaste). Selles nõudes pole midagi ülekohtust, sest valge sokolaad ei sisalda tõesti üldse kakaomassi, vaid koosneb peamiselt kakaovõist, millele on lisatud piimapulbrit, letsitiini, vanillsuhkrut ja tavalist suhkrut. Ehtne valge sokolaad peab olema kollaks ehk elevandiluuvärvi, tahkete taimerasvadega valmistatud kehvad jäljendused on peaaegu lumivalged. Kuvertüür, glasuurimissokolaad ehk dipisokolaad sisaldab tavalise söögisokolaadiga

Toit → Pagar-kondiiter
52 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Vana-egiptus

· liiguti ringi, et leid toitu · valmistati pilliroogudest hütte · laialt levinud oli kalastus · tööriistad olid kivist, luust jne. · niiluse jõe orgu asuti elama u. 4000 a. E.Kr. · valmistati kangast taimekiududest · jahiti lõvisid, jõehobusid ja krokidille · peeti härgi, sigu ja koeri · viljavarusid hoiti maase kaevatud suurtes aukudes · savist nõud · glasuur · surnuid maeti kõrbe servadesse · sunu pandi peaga läände(päikese loojangu poole) · hauad kaunistati · niiluse jumal Hapi · ümar kõht · paisunud rind · austati väga paljusid jumalaid · jumalad kehastasid · loodusnähtusi · pühaks peetud loomi või linde · jne. · tähtsaim jumal: Ra ­ päikesejumal

Ajalugu → Ajalugu
22 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kunsti keraamika ajalugu

mm.Keraamilist massi põletatakse selleks, et muuta see kõvaks, väliskeskkonna mõjudele vastupidavaks ja veekindlaks. Keraamilist massi, mida ei ole põletatud, on ka pärast ärakuivamist võimalik vee lisamisega taas plastiliseks muuta. Pärast põletust, tänu põletuse käigus toimunud muutustele keraamilise massi struktuuris, on see aga võimatu.Põletust teostatakse ka selleks, et moodustada keraamiliste esemete pinnale glasuur, mis muutub põletuse käigus pulbrist klaasjaks massiks. Selleks teostatakse eelpõletuse läbiteinud ja seejärel glasuuritud toodetele glasuurpõletus. Võimalik on ka dekoorpõletus, mille puhul kinnistatakse põletuse käigus glasuurile glasuuripealsete värvidega maaling või kaetakse ese teistkordse glasuurikihiga ja teostatakse põletus madalamal temperatuuril, et alusglasuur sulama ei hakkaks.Mõningatel puhkudel teostatakse ühekordne põletus (terrakota,

Kultuur-Kunst → Kunst
6 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Suhkrud

Suhkrud Kadi Hinrikus KM12-PE Suhkrud KORRUS Peamised suhkrud Leib, teraviljatooted, Maltoos, sahharoos kartul Puu- ja köögiviljad Fruktoos, glükoos, sahharoos Piimatooted, Laktoos, sahharoos toidugrupp liha-kana- kala-muna Lisatavad toidurasvad Laktoos Suhkur ja maiustused Sahharoos – peamiselt lisatavast suhkrust Suhkrud ja magusained meie ümber  Suhkruid võib jagada looduslikult esinevateks suhkruteks ja lisatavateks suhkruteks. Looduslikult esinevad suhkrud näiteks puuviljades, köögiviljades, piimas ja mees. Lisatavad suhkrud on aga need, mida lisab toidutööstus näiteks karastusjookidesse, kondiitritoodetesse jms või need, mida inimene lisab ise toiduvalmistamisel ja ka näiteks kohvi või tee sisse. Tarbimine Suhkru ületarbimise vältimiseks tuleks eelkõige piirata toidupüramiidi tipus, ehk...

Bioloogia → Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
5
doc

EESTI ORTOGRAAFIA PÕHIPRINTSIIBID

ballast debatt gabariit banaalne defektoloogia galaktika bankett deism gallup baseeruma dekaad galopp bestseller dekadents gangster bisnismen deklareerima garantii blankett delegaat gastriit blokaad delegeerima genotsiid blokk delikaatne geriaatria bloknoot delikatess gigant bluff demagoogi giljotiin boikoteerima deponent glasuur boiler deposiit gobelään boks deputaat gofreerima bravuurne dermatoloog gondel bridz desideraat gorilla broderii despoot graafika broneerima devalveerima graatsia brutaalne diadeem gradatsioon bubert didaktika grandioosne buduaar diktaat graniit bukett diskreetne granuleerima buklet diskussioon greip buliimia dogmaatik grimass

Eesti keel → Eesti keel
1 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Kalatehnoloogia

c. Väheneb kristallisatsiooni entalpia ja langeb külmumise kiirus 9. Kala sulatamisprotsess tuleks läbi viia a. Aeglaselt, sest siis ei rikuta liha kvaliteeti b. Kiirelt, sest siis takistatakse ensüümide aktiveerumist c. Ei ole vahet, kas kiirelt või aeglaselt, kui sulatamine toimub vees 10.Jääglasuuri kasutamise puuduseks on a. Tehnoloogilised kulutused on liiga suured b. Glasuuri kaitsvad ja katvad omadused on lihtsalt halvad c. Glasuur võib kergesti puruneda 11.Marineeritud kala on valminud a. Äädikhappe-soola lahuses b. Soola lahuses c. Vürtside ja vee segus 12.Valkude metabolismi protsesse lihaskoes juhivad a. Katepsiinid b. Kaseiinid c. Kaleiinid 13.Defekti heeringa kaljanus kutsub esile a. Kalade näljaseisund b. Toitumine vetikatest c. Toitumine vähilaadsetest organismidest 14.„Punetus“ on a. Mikrobioloogiline riknemine b. Kalade nakkushaigus c

Tehnoloogia → Tehnoloogia
8 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kunstiajalugu - Küsimused ja vastused ning mõisted

4. Milliste tänapäeva riikide territooriumil asus Mesopotaamia? Iraagi ja Süüria 5. Mis olid kõige tähtsamad Mesopotaamias elanud rahvad, mida leiutasid? Sumerid, Akadid 6. Mis liiki ehitised olid Mesopotaamia kunsti suurimad saavutused? Too näiteid. Templid, valitsejate lossid ja linnakindlustused. Nt. Uri tsikuraat 7. Kirjelda Istari värava ehitust ja kaunistusi. Babüloni linna peavärav. Kõrgus 14.73m. Paremal loomi kujutavad reljeefid väravalt(Värviline glasuur saadi taimetuha ja mineraalvärvide segust, mis sulatati teise põletusega tellise külge). Istari väravani viis protsessioonitee, mille algne pikkus oli 240 m 8. Mida tead Vanade Egiptlaste religiooni kohta? Kuidas see mõjutas kunsti? Eriti tähtis vanade egiptlaste usk surmajärgsesse ellu. Vanad egiptlased uskusid hingedede ränadamisse. Nad uskusid, et teatud aja jooksul ärkab surnu uuesti ellu. Selleks, et hingel oleks kuhugi tagaisi tulla, surnu keha

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
21 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Küsimused toiduseaduse kohta koos vastustega

1. Missugune õigusakt „räägib“ tehislike lõhna- ja maitseainetest? Vabariigi Valitsuse 6. oktoobri 1999. a määrus nr 292 2. Mis on abiaine ja missuguseid nõudeid abiainele esitatakse? Abiaine käesoleva seaduse tähenduses on Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruse (EÜ) nr 1333/2008 artikli 3 lõike 2 punktis b sätestatud aine. Abiainete suhtes esitatavad nõuded, nende ainete kasutamise tingimused ja viisid ning toidus lubatud jääksisalduse piirnormid kehtestab Vabariigi Valitsus. (Toiduseadus § 18) 3. Otsige Riigiteatajast õigusakte, kus kirjeldatakse toidu säilitamisnõudeid ja kirjutage kaua tohib säilitada erinevaid torte ja biskviite ? Tortide säilitamisaeg on 6-72 h külmkapis, täielik nimekiri põllumajandusministri määruses. 4. Mis on toidu tehniline kirjeldus? Toidu tehniline kirjeldus käesoleva seaduse tähenduses on igasugune toidu omadusi ja valmistamist kirjeldav dokument, mis sisaldab toidu kohta järgmisi ...

Toit → Toiduseadus
16 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Tortide ja kookide kaunistamine

Pritistakse erinevaid kaunistusi. Keerulised mustrid joonistatakse paberile ning selle peale asetatakse küpsetuspaber, millele kaunistused pritsitakse. Valatakse üle terveid pindu. Et sokolaad oleks vedelam, võib sellele lisada taimset õli (mitte rohkem kui 10% sokolaadi kaalust). Kookide katmisel võib sokolaadile ka rõõska koort lisada (siis on kooki hiljem kergem lõigata ja hammustada). Kaunistamine glasuuriga Glasuur on toode, mis koostisosade ja omaduste poolest sarnaneb sokolaadiga, kuid ei vasta sokolaadile esitatavatele ametlikele nõuetele. Glasuuri kasutatakse peamiselt selle odavama hinna pärast. Kaunistuste valmistamine on lihtsam, kuna glasuurid ei vaja temepereerimist. Glasuure on erinevates värvitoonides, neid on kerge lõigata ja vormida. Kaunistamine puuviljade, marjade või lilledega Kondiitritooteid võib kaunistada nii värskete kui kompotist välja võetud puuviljade või marjadega.

Toit → Pagar-kondiiter
84 allalaadimist
thumbnail
38
odp

Hiina kunst

Esemeid tehakse pronksist (kannud ja vaasid). Erilised on pronkspeeglid, mis on kaunistatud, vabas ja voolavas stiilis, looma ja taimemotiividega. Esineb vormilikkust ja tehnika peenust. 7. 9. sajandist pärinev pronksist vaas Kunstkäsitöö 960 1280 Algab hiina keraamikas õitseaeg. Keraamikatoodete ilu ja erilisus on tingitud glasuuridest. Hallsinise glasuuriga nõud põletati violetsete plekkidega. Rohelised nõud pragudega. Vahel kraabiti glasuur kohati maha, et tekiksid mustrid. Vaaside ja nõude kõrval luuakse värvilise glasuuriga kaetud keraamilisi figuure. Tarbekunst Peamised alad on metallehistöö, nikerdused, tikandid, email ­ ja lakktööd ning eriti portselan. Portselani valmistamise suurimaks keskuseks oli miljonilinn Jingdezhen. Hiinapärane materjal on jadeviit ­ läbipaistev, kollakaroheka või pruuni värvusega kivim. Sellest tehakse ehteid ja pisiplastikat.

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
61 allalaadimist
thumbnail
11
doc

AJAJOON

· Sumerid võtsid esimestena kasutusele kiilkirja. Kirjutati savitahvlitele pilliroopulgaga. · Leiutasid esimese tehnilis e leiutise- ratta. Arhitektuur: · Tänini on säilinud Babüloni linna peavärav- jumalanna Istari värav (kõrgus 14,73m) · Kujutatud oli kahte liiki pühasid loomi: jumal Rammani sõnne ja peajumala Marduki sirruseid (babüloonia lohesid). · Värviline glasuur saadi taimetuha ja mineraalvärvide segust, mis sulati teise p õletusega tellise külge. VANA- EGIPTUSE KUNST · 3000- 300 e.Kr. · Enamus säilinud kunsti on pärit haudadest ja mälestusmärkidest, sest kõige tähtsamal kohal oli elu pärast surma. · Muistne egiptuse rahvas uskus, et pärast inimese surma elab hing edasi ja mõne aja möödudes pöördub kehasse tagasi.

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
9 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Tee ja Šokolaad referaat

või emulgaatorina toimivat letsitiini. Tahke kakaomass võib olla isegi kuni 75%. Söögisokolaadid on magusad, maiustusena kasutatavad sordid, mida esindab piimasokolaad. Siia võib paigutada ka kokkuleppeliselt sokolaadi nime kandva valge sokolaadi. Nad on heledama värvusega, sest neile on lisatud suhkurt, piima ja veel täiendavat kakaovõid. Euroopas kannab sokolaadi nime ka valge sokolaad, kuid Ameerikas tohib teda nimetada white coating (valge glasuur ehk kate). Valge sokolaad ei sisalda kakaomassi, vaid koosneb põhiliselt kakaovõist, millele on lisatud piimapulbrit, letsitiini, vanillisuhkurt ja tavalist suhkurt. Ehtne valge sokolaad peab olema elevandiluu värvi. Kuvertüür, glasuurimisokolaad ehk dipisokolaad sisaldab tavalise söögisokolaadiga võrreldes rohkem kakaovõid ning sulab seetõttu ühtlasemalt ja hõlpsamini. Tahkudes jääb kuvertüür

Toit → Kokandus
16 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Pähklite ja seemnete kasutamine pagaritööstuses

Sidruni-moonimuffinid 8 muffinit Koostisained: 125 g või 125 g suhkur 2 tk muna 125 g nisujahu 1 sidruni koor 0,5 sidruni mahl 50 g mooniseemned Glasuur: 0,5 sidruni mahl 100 g tuhksuhkur Valmistamine: Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa ükshaaval toasoojad munad, sega ühtlaseks. Lisa jahu ja seejärel sidruni mahl, koor ning mooniseemned. Pane saadud segu muffinipesadesse ja küpseta 175-kraadises ahjus u. 30 minutit. Jahuta ja nirista peale glasuur, mille saad sidrunimahlast ja tuhksuhkrust. 13 Kasutatud materjal: http://et.wikipedia.org/wiki/Sarapuu http://www.nadka.pri.ee/portaal/index.php? option=com_easygallery&act=photos&cid=109&Itemid=188 http://www.valgamaa.kok.ee/oppe/Iina2/india_phkel.html http://www.nadka.pri.ee/portaal/index.php? option=com_easygallery&act=photos&cid=116&Itemid=188 http://www.valgamaa.kok

Toit → Pagar-kondiiter
30 allalaadimist
thumbnail
3
docx

KT tehnoloogia: suhkruline pooltoode, kreemid

· suflee - 120°C, 88-89% · karamell ­ 153-165°C, 96-98% 3. Kuidas valmistatakse toorpumatit ja mis temperatuurini soojendatakse? Puudersuhkrust ja veest. Segatakse kokku tuhksuhkur ja vesi. Soojendatakse 45-50°C. 4. Kuidas valmistatakse glasuursiirupit? Kuumutatakse vesi ja suhkur keemiseni, eemaldatakse vaht, keedetakse 110°C ja jahutatakse 80°Cni, maitsestatakse ja kasutatakse kuumalt glasuurimiseks. 5. Mis on pumati ja glasuuri vahe? Pumat kuumutatakse ja glasuur keedetakse. 6. Mis on invertsiirup? Happega keedetud siirup. Neutraliseeritakse söögisoodaga. 7. Pumati vead ja põhjused · Pumati pinnal valged laigud, siirup on suhkrustunud- soojendatud liiga kõrge temperatuurini, halvasti jahutatud, siirupit vähe · Pumat läiketu- kasut. soojendamata siirupit, vahust. Jahutamata pumatit, üle kuumutatud · Pumat märgub kiirelt- vähe suhkrut ja palju vett, liiga palju siirupit 8

Toit → Pagaritoodetet tehnoloogia ja...
34 allalaadimist
thumbnail
30
docx

Karboksüülhapped, sahhariidid ja valgud

sool, maitseained 8 Linnupiimakommid 45 g Suhkur, šokolaad, piimarasv, Sahhariidid letsitiin, vesi, glükoos, margariin, vahustatud munavalgepulber, säilitusained 9 Kohuke 43 g Kohupiim, suhkur, glasuur, Sahhariidid taimne rasv, kakaomass, vadakupulber, lõhna- ja 11 maitseained, emulgaator (letsitiin) 10 Kartul 170 g Mineraalained, vitamiinid, Sahhariidid

Keemia → Keemia
5 allalaadimist
thumbnail
7
pdf

Keraamika

EHITUSKERAAMIKA EHITUSKERAAMIKA KERAAMILISED PLAADID KERAAMILISED PLAADID Keraamilised plaadid võib valmistusmeetodilt jagada märjalt Keraamiliste plaatide või kuivalt pressitud plaatideks klassifitseerimine Plaadid kas kaetakse glasuuriga või mitte. Glasuur libisemiskindluse järgi pritsitakse või valatakse plaatide pinnale kas enne põletamist ­ märjad pinnad või põletatud plaadile, mis nõuab täiendavat glasuuri põletust Plaadid jaotatakse tiheduse (veeimavuse) järgi klassidesse I kuni IV. Lähtutakse veeimavusest kaaluprotsentides (alla 0,5...üle 7).

Varia → Kategoriseerimata
56 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Kaugete maade kunst

Kaugete maade kunst Islami kunst Tunnuseid: pole pilti ehk inimeste, loomade kujutamine keelatud (usk keelab kujutada; eriti jumalat); moseed (pühamud) ja minaretid; kuld või keraamika on kuplite katteks; ornament viimse piirini viidud; ehitistel kaare ja sirge vahel üles ulatuv jõnks; postid peenikesed ja kahekaupa; kõikjal keerlised matemaatilised mustrid; sinine glasuur ja kuld; koraani lugemisalus Fakte: Kaljukuppel ­ kaljul, kus Aabraham püüdis ohverdada Isakit. Mihrab ­ seina peal olev ehitus mosees (sopistunud uks, mis tegelikult lahti ei käi). Alhambra Granda ­ (Hispaania) kuulsaim ehitis; sellega püüti luua paradiisi maa peal; kuulsaim koht Lõvide õu. Minaretid ­ nõelteravad tornid. Tadz Mahal ­ kuigi asub Indias, on tegemist Islami kunstiga Aafrika kunst

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
7 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Toiduaineteõpetus 10 toote kohta informatsioon

), et karrageen võib olla põhjuseks koliidile ja soolestikuvaevustele. Stabilisaator- Kaaliumtsitraadid-E332 Võib tekitada hammaste dentaalkihi defekte . Stabilisaator- Naatriumfosfaadid-E339 Takistavad kaltsiumi imendumist toidust.Võivad olla osalised osteoporoosi tekkimisel. Happesuse regulaator-sidrunhape-E330 Võib tekditada hammaste dentaalkihi defekte . Happesuse regulaator- Naatriumkarbonaadid-E500 Ei teata. Kergitusaine- Ammooniumkarbonaadid-E503 Ei teata. Nimi: Pakitud glasuur Frima: Estinvait Neto: 500g Parim enne: 30.11.2012 Tootja: Venemaa ESTINVAIT OÜ Tööstuse tee2, Ülenurme, 61715 Tartumaa Koostis:suhkur, taimne rasv, kakao pulber, emulgaator E322, lõhna ja maitseained. Emulgaator-Letsitiin-E322 Ei teata. Supi/salati pulber Nimi: Knorr itaalia salatikaste Frima: Knorr Neto: 9g Parim enne: 11/2011 Säilitamine: Kuivas ja jahedas pimedas kohas Tootja: Unilever Polska, Domaniewska 49, 02-672, Poola, tel. +3726120410

Toit → Toiduainete õpetus
16 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Vürtsid

ilusa pinna ning hõrgu maitse, ei lase kuivada ega grillresti külge kinni kõrbeda. Sobivad ka marinaadide valmistamiseks ja toiduõli asenduseks. Grillõli võiks lihale määrida mõned minutid enne küpsema panekut. Samuti saab nii anda lihale "kogumaitsestuse" selleks tuleb pintseldada liha grillõliga ka grillimise ajal ning kanda küpsemise lõppjärgus peale glasuur. Eriti hästi sobib grillõli kuivalt maitsestatud lihade puhul. Glasuuriks nimetatakse kastet, mida kantakse lihale küpsetamise viimastel minutitel ja/võiserveerimisel ilusama pinnaläike ning parema maitse saamiseks. Maitselt peaks glasuur sobima mopkastme ja/või marinaadiga, millega liha marineeriti. Grillliha pintseldatakse

Toit → Toiduaineõpetus
9 allalaadimist
thumbnail
9
docx

šokolaad

sisalda kakaomassi, vaid koosneb põhiliselt kakaovõist, millele on lisatud piimapulbrit, letsitiini, vanillisuhkrut ja tavalist suhkrut; ehtne valge šokolaad peab olema elevandiluu värvi.  Kuvertüür (teisisõnu glasuurimisšokolaad või dipišokolaad) sisaldab tavalise söögišokolaadiga võrreldes rohkem kakaovõid ning sulab seetõttu ühtlasemalt ja hõlpsamini. Tahkudes jääb kuvertüür kaunilt läikivaks ning sellest valmistatud glasuur murdub toreda, kergelt kuuldava krõpsuga. Kuvertüür on asendamatu šokolaadikaunistuste tegemisel, šokolaadikihiga katmisel ning nendes magusroogades, kus šokolaad on põhikomponendiks. Väga eriliseks teeb kuvertüüri veel see, et teda on mitmes variandis: mõrumagusana, poolmagusana, piimašokolaadina ja isegi valgena. Šokolaadikompvekkide ja täidisega šokolaadide puhul on rõhk pandud tihti

Toit → Toiduainete õpetus
27 allalaadimist
thumbnail
24
rtf

Toidukaubaõpetus 2014

puuvilja-marjapüreest(õunapüree), suhkrust ja munavalgest *Tarretamiseks agari-või pektiinisiirupit, happeid, aroomiaineid *segud vahustatakse, valatakse plaadile, lõigatakse ja vormitakse *Väga kohev, vormis tarretunud ja lainelise pinnaga kokku pandud pastilaa on sefiir *Pärast vormimist puistatakse üle tuhksuhkurga, glasuuritakse *Peab olema korrapärane kuju, pind puhas a kuiv, ühtlase puistega, glasuur lõhedeta, ühtlase kihina Vahukommid *Pastilaale sarnased omadustelt, kuid mitte toorainelt *Suhkur, glükoosisiirup, zelatiin, tärklis või invertsuhkru siirup, sidrunhape, värvi- ja aroomiained Marmelaadi, pastilaa ja vahukomme hoida puhtas, kuivas ja õhutatud ruumis temp. kuni 18 kraadi Karamell

Majandus → Kaubandus
9 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Kondiitritooted

KONDIITRITOOTED Liigitatakse: - puuvilja-marja kondiitritooted - karamell - iiris, drazee, martsipan - kompvekid, sokolaad - halvaa ja teised idamaised maiustused - dieet- ja raviotstarbelised maiustused - jahust kondiitritooted Puuvilja-marja kondiitritooted · keedis - puuviljad, marjad säilitavad kuju - on ühtlaselt jaotunud siirupis · dzemm - määret meenutav zeleetaoline konsistents - koosneb katkikeenud puuviljadest ja marjadest · konfitüür - zeleetaoline konsistents - - marjad ja puuviljad säilitavad kuju · povidlo - ühtlane konsistents, ei tohi olla seemneid - seemneviljalistest paks, tihe - luuviljalistest pehmema konsistentsiga - maitselt hapukas-magus, suhkrusisaldus eelmistest natuke madalam · puuviljad-marjad suhkrus · zelee - läbipaistev, sülditaol...

Toit → Toitumisõpetus
56 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Kolmekäiguline õhtusöök kahele

1 Broilerikints kg 0,250 0,147 0,500 0,294 38,90 kr 9,73 kr 2 Kuivatatud aprikoos kg 0,020 0,020 0,040 0,040 87,60 kr 1,75 kr 3 Ananassimahl kg 0,025 0,025 0,050 0,050 15,90 kr 0,40 kr 4 Maitseained kg 0,000 0,000 0,40 kr 0,00 kr 5 GLASUUR 6 Magus tsilli kaste kg 0,025 0,025 0,050 0,050 159,33 kr 3,98 kr 7 Mesi kg 0,010 0,010 0,020 0,020 90,00 kr 0,90 kr 8 Sojakaste kg 0,008 0,008 0,016 0,016 106,00 kr 0,85 kr 9 KASTE (KARRI) 10 Või kg 0,008 0,008 0,016 0,016 48,00 kr 0,38 kr

Toit → Kokandus
280 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Pottseppa kursus

Pottide vahedesse pannakse segu ja kiviklibu segu. Pottide sisse pannakse täitekivid vedela seguga. Igale reale on hea panna peale raam, mis hoiab koos. Raamid peaksid olema hööveldatud, et saaks ka loodida. Pott kinnitatakse 8 klambriga välja arvatud alumine rida millel on 6 klambrit. Ahju ukse mõõt on tavaliselt ühe poti kõrgus. Pealt suletakse ahi kobadega - nurga pottidega või valatakse pealt seguga. Glasuur potti ei tohi liiga jäigalt kokku panna. Glasuur võib puruneda. Jätta vuugid 1 mm. Vahele panna tikud. P.7.2 Kaminahjud ja nende ehitus. Kaminahi on küttekeha, kus on kokku viidud ahju ja kamina funktsioon. All on hüdroisolatsioon. Kui kasutada kaminana, siis on siiber lahti ja suits läheb otse korstnasse. Kui siiber suletakse toimib see ahjuna ja suits läheb külgedelt alla ja alt korstnasse. Suits valib algul ühe lõõridest, kus on takistus väiksem ja nii soojenevad lõõrid vaheldumisi.

Ehitus → Pottsepatööd
72 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Gümnaasiumi kunstiajalooks vajalikud mõisted.

Mõisteid: aatrium — laes asuva valgusavaga pearuum vanarooma elamus. akt — alasti inimkeha kujutis kunstis. akropol - kõrgendikul asuv kindlus Vana-Kreeka linnades akvatinta - sügavtrükitehnika, mille puhul kujutise jätavad söövitatud krobelised pinnad. alabaster - peeneteraline kergelt läbikumav kipsi liik.vv altar — antiikajal kõrgendatud koht ohvriandide põletamiseks; ristiusu kirikus koht jumalateenistusega seotud toiminguteks.vv amfiteater — teatriks, staadioniks või mõneks muuks otstarbeks ehitatud, algselt pealt katmata ruum kaares paigutatud, trepistikuna tõusvate istmeridadega. amfora — antiikaegne suur, kitsa kaela ja kahe kõrvaga savinõu veini ja õli hoidmiseks. antiik — Kreeka ja Rooma vanaaeg koos oma kunsti, kultuuri ja muude elunähtustega. Ka mõiste kõige vanaaegse ja väärtusliku kohta. apsiid — poolringikujulise põhiplaaniga juurdeehitis ristiusu kiriku idapoolses otsas, mõeldud altari paigutamiseks. arabesk - keerukalt ...

Kultuur-Kunst → Kunsti ajalugu
1 allalaadimist
thumbnail
17
odt

Looduslik kätehooldus

1. Kallake umbes 1 supilusikatäis granuleeritud suhkrut peopesale 2. Pigistage värskest sidrunist piisav kogus mahla, et moodustuks pasta 3. Hõõruge ringjate liigutustega käsi vastamisi kas päri -või vastupäeva. Alguses on terade hõõrdumise tunne 4. Jätkake hõõrumist, käte soojus sulatab suhkru ja muudab selle karameljaks glasuuriks 5. Töödelge glasuuriga eraldi iga sõrme ja käeselga 6. Jätke glasuur 5 minutiks kätele 7. Loputage sooja veega. Patsutage käed pehme paberrätikuga täiesti kuivaks Kiire ja lihtne pehmendav emulsioon kätele: 15 ml glütseriini 15 ml roosivett 15 ml destilleerimata nõiapuupähkli ekstrakti 45 ml mett 1. Segage ja loksutage korralikult 2. Säilitage külmutuskapis 3. Kasutamiseks kallake väike kogus peopesale ning masseerige õrnalt kätele ja sõrmedele 13

Kosmeetika → Kätehooldus
52 allalaadimist
thumbnail
24
docx

Minevik maskides loovtöö

Maardu Gümnaasium Minevik maskides Loovtöö Autor : Kristina Kralle Juhendaja : Valev Kald Maardu 2014 Sisukord Sissejuhatus Paljud meist isegi ei tea, kes olid nende vana-vana-vana (jne) isa, vana-vana-vana (jne) ema ja kuidas nad välja nägid. Tegelikult ma olin ja mingis mõttes olen selline inimene ja mul on kurb,et ma isegi ei tea, kellena need inimesed olid, milline elu neil oli,kuidas nad mõtlesid ja mida tegid. Mulle pähe kukkus sanss, kas või natuke saada teada oma perekonnast, aga mitte lihtsalt teada, millest ma võin unustada mõne aja pärast vaid teha savist inimeste nägu ehk teha maskid. Maskid võib riputada seinale, ja iga päev näha oma perekonda,keda pole rohkem elus. See on Aafrika mask, mida toob õnne. ...

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
14 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Juhtimisseadmed ja vedrustus

Kõvendamine Rehvikomponentidest kokku pandud rehv kõvendatakse. Kõvendamise käigus liimuvad kummikomponendid kokku. Kõvendamise ajal vormitakse valmis rehvi turvisemuster ja küljekujundus. Ekstrusioon Ekstrusiooniprotsessi käigus valmistatakse kindlakujulised ühtlasest kummismassist detailid. Turvised, küljed ja randitäited valmivad ekstrusiooni teel. Üks ektrusiooninäide on tordi kaunistamine. Tordi kaunistamiseks pressitakse glasuur läbi kindlakujulise otsiku. Kaunistamise käigus toimub glasuuri ekstrudeerimine. TURVIS Turvise komponendid Turvisemuster Turvis on rehvi osa, mis puutub kokku teega. Otstarbele sobiva turvisemustri valimisest võib sõltuda kliendi rahulolu või rahulolematus. Õige turvisemuster: · Parandab läbivust · Parandab juhitavust · Suurendab vastupidavust

Auto → Auto õpetus
207 allalaadimist
thumbnail
13
doc

MOTIVEERIVA KESKKONNA LOOMINE ORGANISATSIOONIS

... Ettevõte ei peaks staatuse sümbolite pärast nahast välja pugema, aga kui ta tagab teatud ametikohtadele privileege, ei peaks ta kritiseerima töötajaid, kes neid ihalevad. Tegelikult ei ole paljude inimeste jaoks tähtsad privileegid ise, vaid mõju, mida nende omamine avaldab teistele inimestele. Paljud privileegid ei tähendaks midagi, kui teised ei teaks, et nad Sul olemas on..... Staatuse sümbolid on tordi glasuur ­ mitte tort ise. Kui neid kasutatakse mõistlikult, hinnates kriitiliselt nende mõju inimese käitumisele, võib tegemist olla tõhusa ergutusvahendiga. Ennekõike peab aga inimene privileege väärt olema." (Belker 1996: 108-109) 1.5. Motiveerimise alustalad ,,Esimene punkt ­ et motiveerida teisi, pead sa ise olema tõeliselt motiveeritud. See näib ilmne; kuid on üllatav kui paljud juhid on motiveeritud, ilma et jagaksid oma indu ­ või

Majandus → Juhtimise alused
257 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Hiina Köök

Vürtse tarvitavad kantonlased vähesel määral. Troopilisi puuvilju, nagu litsisid, longaane, papaiasid, guaave ja kõiksugu tsitruselisi, leidub enam kui külluses. Valikut täiendavad veel kookospähklid ja maniokk. Linnuliha eelistatakse ainult pidulikel puhkudel ja religioossetel pühadel. Sealiha koos kalaga on igapäevamenüüs alati omal kohal. Sead kaetakse mee ja pruuni suhkru glasuuriga ning praetakse eriti aeglasel tulel niikaua, kuni glasuur karamellistub, omandades kuldpunase värvuse. Kõrgeim kulinaarne traditsioon on iam cha, mandariini keeles ne cha, mis tähendab tõlkes ,,teejoomist". Pekingi ehk Põhja- Hiina köök See on Hiina põhjaregiooni köök, mis ühendab endas kõige äärmuslikumaid vaateid. Põhja kulinaarne keskus on Peking. Põhja-Hiina regionaalse köögi olemuse määrab ekstreemne, köögi-ja teraviljakasvatuseks eriti ebasoodsa kliima. Nappidel ja

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
5 allalaadimist
thumbnail
27
doc

Pärmita taignad ja tooted

PIPARKOOGITAIGEN Jahu 6,0 + 0,5 rullimiseks Suhkur 3,3 Margariin 1,6 Maitseainesegu 0,190 Kergitusained 0,040 ( küpsetuspulber) Vesi 1,800 Väljatulek: 10,0 Pruunistatud suhkrusiirupi valmistamine: * 1/6 suhkrust kõrvetada * 2/5 suhkru kogusest vett, lastakse keema * keev vesi lisatakse pruunistatud suhkrule Suhkrusiirupi valmistamine: * ülejäänud suhkrust ja veest keedetakse siirup * soojale siirupile lisatakse maitseained Suhkru pruunistamiseks valatakse suhkur märga potti, kuumutatakse ja segatakse puulusikaga kuni hakkab eralduma kergelt suitsu ning tekib tumepruun suhkrulahus. Saadud lahusele lisatakse keev vesi ja kuumutada kuni tükid kaovad. Ülejäänud suhkrust ja veest keedetakse suhkrusiirup, mis lisatakse pruunistatud suhkrule, segatakse ja lisatakse maitseained. Taignasegamismasinas...

Toit → Pagar-kondiiter
61 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Hiina köök

Vürtse tarvitavad kantonlased vähesel määral. Troopilisi puuvilju, nagu litsisid, longaane, papaiasid, guaave ja kõiksugu tsitruselisi, leidub enam kui külluses. Valikut täiendavad veel kookospähklid ja maniokk. Linnuliha eelistatakse ainult pidulikel puhkudel ja religioossetel pühadel. Sealiha koos kalaga on igapäevamenüüs alati omal kohal. Sead kaetakse mee ja pruuni suhkru glasuuriga ning praetakse eriti aeglasel tulel niikaua, kuni glasuur karamellistub, omandades kuldpunase värvuse. Kõrgeim kulinaarne traditsioon on iam cha, mandariini keeles ne cha, mis tähendab tõlkes ,,teejoomist". Pekingi ehk Põhja- Hiina köök See on Hiina põhjaregiooni köök, mis ühendab endas kõige äärmuslikumaid vaateid. Põhja kulinaarne keskus on Peking. Põhja-Hiina regionaalse köögi olemuse määrab ekstreemne, köögi-ja teraviljakasvatuseks eriti ebasoodsa kliima. Nappidel ja kuumadel suvedel ilmuvad

Geograafia → Geograafia
57 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Ehitusmaterjalide konspekt

IV rühma külmakindlus on madal. .Eriotstarbelised kivid. Kanalisatsiooni ja drenaazitorud Kergkruus Agloporiit saadakse savikate materjalide, kivi- või pruunsöe tootmisjääkide, räbude ja tuhkade jms. segu paakumisel ning jahtunud silikaatse sulami peenestamisel. Agloporiit on suure avatud poorsusega materjal. 3.4.10.Glasuur Glasuuriks nimetatakse õhukest klaasjat kihti, mis on tekkinud toote pinnale kantud ainete põletamisel. Glasuur tõstab toote veepidavust, happekindlust ja parandab toote dekoratiivseid omadusi. Glasuurid kantakse põletatud toote pinnale ja põletatakse seejärel uuesti. 3.4.11.Fritid [23] Fritid on glasuurimassi kõrgtemperatuursel kuumutamisel saadud ja seejärel jahvatatud pulbrid, mis segatakse veega ja kantakse vesisuspensioonina toote pinnale, mille järel toode läbib kuivatusja sellele järgneva põletusprotsessi/5/ . 3.4.13.Tulekindel keraamika (Refractory bricks)

Ehitus → Ehitusmaterjalid
284 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Egiptus, Mesopotaamia (konspekt)

c. Suhtumine alistatud rahvastesse leebe: · Toetuti kohalikele ülikutele. · Ainsaks nõudmiseks maksud. · Suhteline stabiilsus (va Egiptuse ülestõus). d. Kultuur: · Madalama kultuuritaseme tõttu võeti palju teistelt rahvastelt üle (kiilkiri, kunstisaavutused) · Templite asemel uhked lossid ­ savitellis, kaunistuseks glasuur. · Teede korrashoid ­ Suur-Kuningatee (V-Aasiast Susasse) postijaamadega hobuste vahetamiseks. e. Varasem usund oli tulekummardamine: · Seda korraldasid maagid (preestrid) mäetippudel, ohvriannid ja püha tule alalhoidmine. · Peeti kinni puhtusest ­ surnute erilised laibatornid, et poleks kokkuvaadet puhta maa, vee ja tulega. f. Mazdaism (u 600 eKr) ­ usu-uuendaja Zarathustra õpetus:

Ajalugu → Ajalugu
371 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Ehitusmaterjalid - KT nr. 1

Ehitusmaterjalide klassifitseerimine: kasutamise, tooraine, tootmistehnoloogia, kuju, materjali moodustavate ainete oleku ja omaduste järgi. Kasutamine: seina-, katusekatte-, soojaisolatsioon-, akustilised-, põrandakatte-, viimistlus-, hüdroisolatsioonmaterjalid, sideained. Tooraine: päritolu järgi (looduslikud, tehislikud), keemilise koostise järgi (anorgaanilised, orgaanilised), tooraine algupära järgi. Tootmistehnoloogia: looduslike materjalide puhul saab teavet töötlemis protsesside ja seadmete kohta, tehismaterjalide puhul tootmiseks vajalike tehnoloogiliste protsesside ja seadmete kohta. Kuju: kujusad tükk-, rull-, puiste-, vedelad-, pulbrilised materjalid. Ainete olek: kristalsed- (ehituskips, betoon), amorfsed materjalid (aknaklaas) Omadused: tihedus, tulekindlus, akustilised omadused, vastupidavus survele/paindele, tugevus veeimavus jne. Tootmise põhiprotsessid: tootmisprotsess on too...

Ehitus → Ehitusmaterjalid
676 allalaadimist
thumbnail
308
xlsx

Kokk tase 4 kalkulatsioonid-1

010 0.010 0.020 4 rõõsk koor 35% l 0.025 0.025 0.050 5 vesi l 0.010 0.010 0.020 6 munakollane tk/kg 0.500 0.010 1.000 7 suhkur kg 0.005 0.005 0.010 8 zelatiinilehed tk/kg 0.600 0.001 1.200 9 rõõsk koor 35% l 0.063 0.063 0.126 10 Glasuur 0.000 11 suhkur kg 0.018 0.018 0.036 12 glükoosisiirup kg 0.009 0.009 0.018 13 selitatud või kg 0.005 0.005 0.010 14 aprikoosi žemm kg 0.025 0.025 0.050 15 zelatiinilehed tk/kg 0.450 0.001 0.900 Kokku: 0.212 1

Toit → Toit ja toitumine
28 allalaadimist
thumbnail
37
doc

Pärmitaigen

(sukaad, kuivatatud või värsked tükeldatud puuviljad), kreeme(sokolaadi, vanilje, kohupiima, pähkli jne.) martsipani või martsipanimaitselisi täidiseid. Vormitud toode pannakse kerkima ja kolmveerand kerke ajal määritakse munamäärdega ning puistatakse peale puiste (pähkel,, mandel, streisel). Küpsetatakse 180 - 200ºC juures 25 - 30 min. Peale küpsetamist kuum toode määritakse sulavõiga. Jahtunud toode viimistletakse vastavalt retseptuurile (puudersuhkur, pumat, glasuur, sokolaad). Glasuuritud toodetele võib peale puistata erinevaid puisteid - nonparell, rahesuhkur, röstitud tuumalised. Stritsleid võib punuda palmikuks ka nelja ja viie väädiga. SOOLANE STRITSEL 1000 ­ Credi Pizza Concentrate (pizzamaitseline) 1000 ­ nisujahu 100 ­ pärm 200 ­ õli 1100 ­ vesi Taigent segada kõik toorained koos 8- 10min. Lasta käärida 15 min. Toote kerkimise aeg 40 ­ 45min. Täidiseks võib kasutada: 750 ­ juust 200 ­ vesi 200 ­ majonees 20 - küüslauk

Toit → Kokandus
70 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun