ORBIT WHITE Toiduvärvid E133-Briljantsinine, asovärv, sinist värvi. Leidub saiakestes, maiustustes. Mõju tervisele: allergiatekitaja, võib tekitada nõgeslöövet, allergiline nohu ja halvendab astmat, lastel tekitab üliaktiivsust ja käitumishäireid (ärritus, rahutus, unehäired, keskendumis- ja õppimisraskused). Võib põhjustada allergilist purpurpuna, naha ja limaskestade ärritust, migreeni, kõhuvalu, iiveldust, nägemishäireid, liigesevalu. E170- Kaltsiumkarbonaat ja kaltsiumvesinikkarbonaat. Valge. Pinnatoiduvärv, paakumisvastane aine, stabilisaator. Leidub veel leivas, tortides, jäätistes, maiustustes ja tablettides. Mõju organismile pole kindlaks tehtud. E171-Titaandioksiid, valge värvus. Kasutatakse glasuuri tegemisel. Leidub ka Mozzarella juustus, saiakestes, maiustustes, vitamiinitablettides. Mõju organismile pole kindaks tehtud. ...
E464 tselluloos paksendajad Happesuse regulaatorid, kergitusained, E500 Naatriumkarbonaadid paakumisvastased ained E903 Karnaubavaha Glaseeraine Butüülhüdroksüanisool E320 Antioksüdant, tihti koos BHT-ga (BHA) E133 Briljantsinine FCF Asovärv, sinine värvaine 4 Kirjalik töö „Lisaained“ Hanna Seeder 7. Küpsised „LAUNAGA“ glasuuriga E- Lisaaine täpne nimetus Lisaaine funktsioon kood E322 Letsitiin Antioksüdant, emulgaator Rasvhapete mono- ja
Sünteetiline. Puuviljakonservid, joogid ja maiustused. Kahtlustatakse negatiivset mõju allergikutele. Tüüpilised ülitundlikkusreaktsioonid on naha punetus ja sügelemine, mis võivad ilmneda mõne minutiga. Harva võib esineda sokki, vererõhu langust ja hingamisraskusi. E 132 Indigokarmiin Sinine värvaine. Sünteetiline. Joogid, puuviljakonservid ja maiustused. Võib tekitada allergikutel naha punetust ja sügelemist ning hingamisraskusi ja iiveldust. E 133 Briljantsinine FCF Asovärv. Sinine värvaine. Maiustused, saiakesed ja magustoidud. E 140 Klorofüll, klorofülliinid. Looduses esinev aine. Maiustused ja taimsed valmistoidud, marja- ja puuviljakonservid, juustud, salatikastmed. Ei teata. E141 Klorofülli ja klorofülliini vasekompleksid Looduses esinev aine. Maiustused ja taimsed valmistoidud, marja- ja puuviljakonservid, juustud, salatikastmed. Ei teata. E 142 Roheline S Asovärv. Sünteetiline. Magustoidud, marja- ja puuviljakonservid, joogid, maiustused
· Riboflaviin, riboflaviin-5´-fosfaat · Võlupunane AC, Allura Red E 101 AC(16 035) E 129 · Tartrasiin (19 140) E 102 · Patentsinine V, Patent Blue V · Kinoliinkollane, Quinoline (42 051) E 131 Yellow (47 005) E 104 · Indigokarmiin, indigotiin (73 · Päikeseloojangukollane, Sunset 015) E 132 Yellow FCF, oranzkollane S (15 · Briljantsinine FCF, Brilliant 985) E 110 Blue FCF (42 090) E 133 · Karmiin, karmiinhape, · Klorofüll (75 810), klorofülliinid Cochineal (75 470) E 120 (75 815) E 140 · Asorubiin, karmoisiin (14 720) E · Klorofülli ja klorofülliini 122 vasekompleksid (75 815) E · Amarant (16 185)4 E 123 141
LISAAINE E-kood Kurkumiin (75 300)3 E 100 Riboflaviin, riboflaviin-5´-fosfaat E 101 Tartrasiin (19 140) E 102 Kinoliinkollane, Quinoline Yellow (47 005) E 104 Päikeseloojangukollane, Sunset Yellow FCF, oranzkollane S (15 985) E 110 Karmiin, karmiinhape, Cochineal (75 470) E 120 Asorubiin, karmoisiin (14 720) E 122 Amarant (16 185)4 E 123 Erkpunane 4R, Ponceau 4R, Cochineal Red A (16 255) E 124 Erütrosiin (45 430)4 E 127 Võlupunane AC, Allura Red AC(16 035) E 129 Patentsinine V, Patent Blue V (42 05...
Toidu lisaained Toiduainete valik kauplustes on viimastel aastatel suurenenud. Eestlane tunneb üha rohkem huvi selle vastu, mida ta sööb. Paljud pakendatud toiduained sisaldavad lisaaineid, mis peavad olema ka pakendil toodud kas rühma- ja lisaaine nimetusega või Euroopa Liidus kehtiva E- koodi abil. Mis on lisaained? Toiduainete lisaained on ained, mida lisatakse toiduainetesse tahtlikult toiduainete töötlemisel eesmärgiga pidurdada riknemist, parandada välimust, struktuuri, maitset, aroomi või mõnda muud omadust. Lisaained on mitmesuguse päritoluga. Esimeses rühma moodustavad ained, mis on eraldatud toiduainetest või muust elusast ainest. Siia kuuluvad agar-agar /E 406/ ja karragenaan /E 407/ merevetikatest, letsitiin /E 322/ sojaubadest, pektiin /E 440/ puuviljadest, naatriumkaseinaat piimast jne. Teise rühma moodustavad ained, mis esinevad küll toiduainetes, kuid on saadud sünteesi teel. Neid aineid nimetatakse ka loodusidentsete...
TOIDUAINETE KOOSTISE ANALÜÜS E-AINED HANNES JAAGO, BIANKA KARLSON JA JANNE KAARNEEM XII ÕA SISUKORD 1) FIZZ RASBERRY LK 3 2) KEELETARREND Atria LK 4 3) TÄISSUITSU PÕDRAVORST Linnamäe Lihatööstus LK 5 4) PANDA SOKOLAADIKOMMIDE SEGU 250G LK 6 5) FELIX LIHAPALLISUPP LK 8 6) FELIX KARTULIPUDER LK 9 7) FELIX KANA-KARRI RIISIROOG LK 10 8) FUN LIGHT VAARIKA LK 11 9) KÜÜSLAUGU MARINAAD Santa Maria LK 13 10) LU PIMS LK 15 11) LISAAINETE LOETELU LK 17 12) E-AINED MEIE TOIDULAUAL LK 32 2 FIZZ RASBERRY Koostis: Valmistatud õunaveinist ning vaarika-tähtvilja ...
Veterinaarkontrolli lihakehadele ehk rümpadele teostatakse tapamajas tapaliinil. Igal tükeldatud rümbaosal peab olema vähemalt üks templijäljend. Märgistamiseks kasutatakse templeid, mille põhjad on roostevabast terasest või kummist. Tempelijäljend peab olema selgesti loetav, ei tohi olla laiali valgunud ning peab olema mittekuluv. Templijäljendi tegemiseks kasutatakse toiduvärve: võlupunane AC (E129), pruun HT (E155), briljantsinine FCF (E133), metüülsinist või amaranti sisaldavat templivärvi. (ibid) Märgistamiseks kasutatavad templid on ovaalsed või sõõrikukujulised. Ovaalsed templid antakse välja tunnustamisnumbriga Veterinaar- ja Toiduametis tunnustatud ettevõttele. Sõõrikukujulised templid antakse välja maakonna veterinaarkeskuses väiketapamajadele. (ibid) Näide HKScan Estonia AS rümbal olevast ovaalsest tervisemärgist. Foto: Autor