Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"biskviit" - 35 õppematerjali

biskviit – küpsis, kerge kook või tort boa - madu; karusnahk- või sulgkrae emotikon - arvuti märkidest koostatud piltmärk
Biskviit

Kasutaja: Biskviit

Faile: 0
thumbnail
6
docx

Biskviit taigen

Põhitoorained- Muna Suhkur Nisujahu Valmistamise tehnoloogia- Munad vahustatakse suhkruga kohevaks vahuks,lisatakse sõelutud jahu ja segatakse.Küpsetusplaadile asetatakse küpsetuspaber ja selle peale pannakse taigen ja määritakse ühtlase kihina küpsetuspaberile laiali.Küpsetatakse 200C juures 8-10 minutit .Rullbiskviidi valmistamiseks keeratakse küpsenud biskviitpõhi kohe peale ahjust välja võtmist rulli ja lastakse jahtuda.Tordi valmistamise puhul asetatakse küpsenud biskviit tordi kandikule,eemaldatakse küpsetuspaber ja lastakse jahtuda. Küpsenud biskviiti immutatakse immutus siirupiga mis koosneb suhkrust ja veest. Võibiskviit Põhitoorained: Rasvaine 25% Suhkur 25% Munad 20% Jahu 20% Küpsetuspulber Vedelik Rasvaine vahustamiseks sobivaim temperatuur on 20C.Kui rasvaine on liiga külm tuleb ta soojendada toatemperatuurini,vastasel juhul ei vahustu mass normaalselt. Sama kehtib ka liialt sooja rasvaine kohta

Toit → Toidutehnoloogia
14 allalaadimist
thumbnail
2
doc

RULLKOOGID

RULLKOOGID Neid kooke võib valmistada: 1. heleda biskviidiga 2. sokolaadid ehk tumeda biskviidiga 3. pähklibiskviidiga 4. dekoorbiskviidiga (küpsetusmatid) Enne küpsetamist võib biskviidile peale puistata pähkli või mandlilaastu, kookoshelbeid. Rullkookide valmistamiseks määritakse biskviit küpsetuspaberile õhukese kihina, küpsetatakse 225- 230°c juures 10-12 min. ning eemaldatakse peale küpsetamist kohe plaadilt. Küpsenud biskviitpõhi asetatakse puhtale küpsetuspaberile, vastu plaati olnud pool ülespoole, eemaldatakse küpsetuspaber, vajadusel niisutatakse. Seejärel kaetakse biskviit: · puuviljatäidise · võikreemi (pähkli, kakao) · kohupiimakreemi · vahukreemiga

Toit → Toit ja toitumine
3 allalaadimist
thumbnail
15
pptx

Võileivad

4. Rullvõileib Aluseks on ise valmistatud biskviitpõhi. Määrdeks on määrdejuust Creme Bonjour. Biskviidi sees on muna-kilutäidis. Valmistamine: 1. Vahusta munad tugevaks vahuks. 2. Sega omavahel kuivained ja puista ettevaatlikult munavahu sekka. 3. Laota tainas plaadile laiali ja küpseta ahjus 185 kraadi juures 10 minutit. 4. Võta põhi ahjust välja ja aseta selle peale teine küpsetuspaber. Eemalda küpsetamisel kasutatud ahjupaber ja keera biskviit rulli. 5. Tükelda vürtsikilu ja riivi keedumuna. 6. Sega omavahel kokku toorjuust, kilu ja keedumuna. Maitsesta segu värske tilliga. 7. Määri biskviitpõhi muna-kilutäidisega ja laota peale lehtsalati lehed. 8. Keera biskviit uuesti rulli ja serveeri. Serveerida peale seda, kui biskviit on olnud 3-4 tundi külmkapis ja lõigata viiludeks vahetult enne lauale panemist. Kaunistada maitserohelisega. 5. Väikevõileib Praetud must leib vürtsikilufilee ja vutimunaga

Toit → Toiduvalmistamine
32 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Võileivad

kahvliga. Rullvõileib Aluseks on ise valmistatud biskviitpõhi. Määrdeks on määrdejuust Creme Bonjour. Biskviidi sees on muna- kilutäidis. Valmistamine: 1.Vahusta munad tugevaks vahuks. 2.Sega omavahel kuivained ja puista ettevaatlikult munavahu sekka. 3.Laota tainas plaadile laiali ja küpseta ahjus 185 kraadi juures 10 minutit. 4.Võta põhi ahjust välja ja aseta selle peale teine küpsetuspaber. Eemalda küpsetamisel kasutatud ahjupaber ja keera biskviit rulli. 5.Tükelda vürtsikilu ja riivi keedumuna. 6.Sega omavahel kokku toorjuust, kilu ja keedumuna. Maitsesta segu värske tilliga. 7.Määri biskviitpõhi muna-kilutäidisega ja laota peale lehtsalati lehed. 8.Keera biskviit uuesti rulli ja serveeri. Serveerida peale seda, kui biskviit on olnud 3-4 tundi külmkapis ja lõigata viiludeks vahetult enne lauale panemist. Kaunistada maitserohelisega. Väike võileib Praetud must leib vürtsikilufilee ja vutimunaga .

Toit → Toiduvalmistamine
24 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Praktika aruanne pagari erialale

Rakvere Ametikool Nimi … PK 08 PRAKTIKAARUANNE Joosand OÜ Juhendaja: …. Rakvere 2011 Praktika kirjeldus Olin praktikal: 1) Joosand OÜ. Praktika kestis 10.01 – 04.02.2011 a. Praktika maht oli 160 akadeemilist tundi: 1 kuu, 4 nädalat. Minu praktika juhendaja oli Ülle Saarmas. Ettevõttest Väike-Maarja aleviku ajalugu on läbi põimunud Georg Lurichi nimega. Siin ta sündis ja alustas oma kuulsusrikast raskejõustikuteed. Praeguse "Georgi Maja" krundil asetses XIX sajandi lõpul ja XX sajandi algul "Kaarma kõrts". Kõrtsi pidasid Georg Lurichi vanemad ning samas nägi ilmavalgust maadlusk...

Toit → Pagar
20 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Laimi tort

TALLINNA TEENINDUSKOOL Janar Käos, Jaanika Kutsar TT13-TE Laimi tort Koondretspt Juhendaja: Alla Tenter Tallinn 2013 Tooranine Liivatainas Biskviit Niisutus Kreem Viimistlus Koond nimetus Või 0,150 0,150 Suhkur 0,100 0,050 0,025 0,100 0,275 Muna 1 2 3 tk Sool 0,003 0,003 Jahu 0,250 0,050 0,300

Toit → Toitumise alused
8 allalaadimist
thumbnail
16
doc

TORDID

2. kohvikreemiga · Lehttaignatordid 1. võikreemiga 2. keedise ja kreemiga 3. vahukreemiga · Liivataignatordid 1. glaseeritud 2. kohupiimakreemiga · Erinevatest pooltoodetest tordid 1. võikreemiga 2. vahukreemiga · Erikujulised tellitud temaatilised tordid 1. Lastetordid 2. Katsikutordid 3. Soolaleivatordid 4. Sünnipäeva - ja juubelitordid 5. Pulmatordid 1 Biskviittordid võikreemiga 1. Biskviit ­ kreemitort Nendele tortidele saadakse põhjad kas määrimise teel, või küpsetatakse vormides. Määrimise teel saadud põhjadest lüüakse või lõigatakse soovitud suuruse ja kujuga põhjad välja. Vormis küpsetatud põhi lõigatakse pooleks või kolmeks, niisutatakse, liidetakse, määritakse pealt ja külgedelt võikreemiga. Küljed purutakse biskviidipuruga, ning kaunistatakse pealt põhivõikreemi ja kakao - võikreemiga ning puuviljadega. Alumist biskviitpõhja niisutatakse

Toit → Pagar-kondiiter
48 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Kohupiima-vaarika rull

1 tl küpsetuspulbrit Täidis: 400 g kohupiimapastat 2 dl (1 pakk) vahukoort 0,5 dl suhkrut 1 tl vanillisuhkrut 3-5 dl vaarikaid Retsept Kuumuta ahi 200 kraadini. Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Sõelu hulka eelnevalt segatud kuivained (jahu,kartulijahu, küpsetuspulber) Määri tainas ahjuplaadile (küpsetuspaberiga kaetud) ja küpseta kuni 10 min, Kummuta biskviit teisele, suhkruga kaetud küpsetspaberile. Koori ahjus olnud paber ettevaatlikult maha. Keera tainas koos uue paberiga rulli ja jäta jahtuma. Täidise tegemiseks vahusta vahukoor suhkruga ning sega kohupiima ja vaarikatega. Määri täidis jahtunud põhjale ja keera paberi abil rulli. Keera rull paberisse ja lase 15-30 min maitsestuda.

Toit → Kokandus
9 allalaadimist
thumbnail
8
doc

TERAVILJASAADUSED

TERAVILJASAADUSED 1.KLII 2. KRUUP 3. TANG (LÕUNA-EESTI; PEENTANG) 4. MANNA 5. JAHU(PEENEM JA JÄMEDAM) KA. TÄRKLIS Klii ehk kest NISU · Nisutang · Nisuhelbed · Nisujahu graanulid · Manna · Kliid · Tärklis VESKIMATI JAHUD Nisukliid saadud kestast Suurepärane nisujahu saadud idust ja tuumast Eriti hea nisujahu saadud idust Grahamjahu täisterajahu NISUTERA KEEMILINE KOOSTIS PROTSENTIDES TERA EHITUS VESI VALK MINERAALAINED RASV TÄRKLIS TSELLULOOS IDU 15 33 5 1,2 0 35 TUU...

Toit → Toiduainete õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Arvutus ja aruandlus (hinnakalkulatsioon jms.)

Teisendamine Tootenimetus PORGANDITORT TOORJUUSTUKREEMIGA Tootekogus 10 kg Pooltoodete / Originaalretsept Originaalretsept Tooteretsept, kg-des Toorainenimetus (dl, ml, sl, tl jne.) Kg-des 100 tk / 10 kg-le Biskviit Jahu 4 dl. 0,240 kg. 2,400 kg. Küpsetuspulber 2 tl. 0,008 kg. 0,080 kg. Suhkur 2,2 dl. 0,200 kg. 2 kg. Vanillisuhkur 2 tl. 0,006 kg. 0,060 kg. Õli 1,1 dl. 0,100 kg. 1 kg. Muna 4 tk. 0,200 kg. 2 kg. Sool Näpuots u. 0,001 kg. u. 0,010 kg. Porgand n tk. 0,500 kg. 5 kg. Kokku - 1,255 kg. 12,550 kg. Väljatulek - 0,251 kg. 2,5...

Toit → Toidutehnoloogia
7 allalaadimist
thumbnail
21
doc

Koka kutseeksam

kaal 100 g valmistatavaid portsjoneid kokku 2 Hind 20% Retsepti kaal Valmistamise kaal ta Ühiku Retsepti Kao % Toiduained Ühik 1 bruto 1 neto x bruto x neto hind h Biskviit: 11 muna tk 1 0,050 2 0,100 1,25 kr 1,25 kr 0 nisujahu kg 0,015 0,015 0,030 0,030 4,90 kr 0,07 kr 0 riivleib kg 0,015 0,015 0,030 0,030 36,25 kr 0,54 kr 0 suhkur kg 0,015 0,015 0,030 0,030 11,84 kr 0,18 kr Kreem:

Toit → Toitlustus
355 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Tordid

Kõrvitsarull 3 Muna 3/4 tassi jahu 2 tl kaneeli 1tl küpsetusp. 1 tl jahvatatud invger 1/2 tl soola 1/2 tl jahvatatud muskaatpähklit. 1 tass kristallsuhkurt 2/3 tassi purgi kõrvitsat. 1tl sidruni mahla 1 tass hakitud pähkleid tuhksuhkurt 28 g koorejuustu 1/3 tassi võid 1 1/2 tl vanillit 1 1/2 tassi tuhksuhkurt 1) Lase munadel olla toa temp. 30Min. Väikses kausis sega kokku jahu, kaneel, küpsetusp. Ingver, sool, ja muskaatpähkel. Pane kõrvale. 2) Pane ahi 190 C. Vahusta munad u. 5 minutit. Pane juurde suhkur segada, lisa juurde kõrvits ja sidrun. Sega sisse jahu. Määri taigen pannile, puista peale pähklid ja küpseta u. 15 minutit. Keera biskviit plaat tuhksuhkruga kaetud rätiku peale ning keera rulli. Lase jahtuda. 3) Samal ajal. Sega kausis kokku toorjuust, või ning vanilli keskmisel kiirusel kuni kreem on sile. Lõpuks sega sisse 1 1/2 tassi tuhksuhkurt. 4) Keera kook lahti, eemalda rätik. Pane täidis põhjale jäädes 2,5 cm kaugusele ää...

Toit → Toiduvalmistamine
16 allalaadimist
thumbnail
6
xlsx

Võõrsõnade õigekiri ja seletus

petank pallimäng šokolaad kõva, magus tahvel ballett tantsuline lavateos giid reisijuht duur helilaad batuut hüppevõrk elegantne stiilne, maitsekas keiser valitseja biskviit magus küpsis artikkel (arutlev)lugu akvalang vee all kasutatav hingamisaparaat detektiiv salapolitseinik fotograaf pildistaja partii terviklik osa pmillestki, suur kaubasaadetis dramaatiline tugevaid tundeid, elamusi väljendav

Eesti keel → Eesti keel
5 allalaadimist
thumbnail
23
pptx

Catering Tartus

Olid kutsutud ka Vabariigi Presidenti vastuvõtule 2012 aastal, just seepärast et olid silmapaistvad ja hakkajad noored neiud. Toitlustamine Valmistavad käsitsi leiba, kondiitri- ja pagaritooteid, marmelaade ja muid hoidiseid soolased suupisted- võileivad, karaskid pliinid, marineeritud kalad, erinevad pasteedid, kohupiima, seenesalatid erinevad pirukad magusad suupisted- koogid Kõrvitsa-juustutort sokolaadi-tatrajahubiskviidil. Põhi: biskviit tatrajahust, täidis: kodujuust, hapukoor, kõrvits, katteks kõrvitsamoos. Hind 17,6eur (8eur/kg, tort kaalub 2,2kg). Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level

Toit → Catering
22 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Taignad

10. Valge sokolaad 100g 100g Tehnoloogia: Pese sidrun voolava vee all harjaga puhtaks, kuivata hoolikalt ning riivi koor peene riiviga. Pressi välja ka mahl. Taina jaoks vahusta munad suhkruga ning lisa vahustamise ajal vähehaaval 1 sl sidrunimahla ja 1 tl koorepuru. Sõelu peale jahuga segatud küpsetuspulber ja tõsta õrnalt ühtlaseks. Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vormimine: Kummuta küpsenud biskviit suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberile, koori kasutatud paber ettevaatlikult maha ja lase tainaplaadil jahtuda. Täidiseks mikserda sidrunimahl ja -koor ning mõlemad suhkrud kokku toasooja toorjuustuga. Kalla peale tugevaks vahuks mikserdatud koor ja tõsta ettevaatlikult kokku. Määri täidis jahtunud põhjale ja lase rullil paberisse pakitult külmas paar tundi jahtuda ning maitsestuda. Kaunista vanillsuhkruga maitsestatud vahukoore ja valge sokolaadiga. Küpsetamine:

Toit → Kokandus
69 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Taignad

Taigna liigid Taignaid on nelja liiki:pärmitaigen, võitaigen, munataigen ja tuletatud taignad. Pärmitaignad jagunevad omakorda: eelkerkega, eelkerketa, pärmimure- ja pärmivõitaignateks. Võitaignad jagunevad: leht-, mure- ja liivataignateks. Munataignad jagunevad: biskviit- ja keedutaignateks. Tuletatud taignad on: besee-, küpsise- ja keeksitaignad, lisaks on veel taignad siirupiga. Taignast tehtud tooted Pärmitaigen- kringlid, stritslid, pirukad, väikesed pirukad Lehttaigen- küpsised(keelekesed), pirukad, saiakesed ja tordipõhjad Liivataigen- küpsised, tordi- ja koogipõhjad Muretaigen-pirukad, salatikorvikesed ja küpsised Biskviittaigen-tordipõhjad, küpsised, rullbiskviit Keedutaigen-tuuletakud Taignate koostis Muretaigna koostis:1muna, 200g jahu, 125g võid, 1tl küpsetuspulbrit, 2d...

Toit → Kokandus
40 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Prantsusmaa etikett

Prantsuse köök on üle maailma kuulus oma tõeliselt peenemaitseliste, hoolikalt valmistatud ja kaunilt serveeritud toitudega. Toiduainetes hinnatakse eelkõige maitsvust, seetõttu kasvatatakse ja aretatakse parima kvaliteediga aedviljasorte, oliivipuid ja seeni. Põllumajandus, puuvilja ja viinamarjakasvatus on väga arenenud ning liikiderohke. Toite valmistamisel püütakse säilitada toitainete algsed omadused ja toiteväärtus. Süüakse palju toorsalateid ja aedvilju. Maitseaineid lisatakse mõõdukalt, kuid sellises valikus, nagu toiduainete enda maitse esiletõstmiseks paremini sobib. Äärmiselt mitmekesine on kastmete koostis. Prantsuse köök on väga suurel määral mõjutanud Euroopa toitlustamist ning sealt tulenevad ka osade toitude nimetused. Toite serveeritakse väga kaunilt, kuid lihtsalt. Soojade toitude jaoks vaagnad kuumendatakse. Toidud asetatakse nii, et selgelt on näha, millistest toiduainetest need koosnevad. Toiduained ei segata pal...

Toit → Kokandus
27 allalaadimist
thumbnail
3
rtf

Mõisted pagar-kondiitrile

MÕISTED PAGAR-KONDIITRILE Aktiveeritud pärm - suurendatud käärimisenergiaga press- või kuivpärm, mis on saadud tema aktiveerimisel eritoitekeskkonnas. Bioloogiline kobestamine - taigna kobestamine alkohol- ja osalisel piimhappekäärimisel eralduva süsihappegaasi toimel. Busee - ümarbiskviitkoogi põhi. Chelle - tööstuslikult valmistatud zeleemarjad. Dekoorbiskviit - mustriga kaunistatud biskviit. Dessertpasta - maitse- ja aroomaineid sisaldav pasta magustoitude ja kreemide maitsestamiseks. Eelkerkimine - tainakute lühiajaline hoidmine ettenähtud tingimustes, et taastada kleepvalgukarkass, parandada taigna füüsikalisi omadusi, struktuuri ja gaasihoidmist pärast mehaanilist mõjutamist tükeldamisel. Eeltaigen - käärinud, tahke või vedela konsistentsiga pooltoode veest, jahust, osast suhkrust ja pärmist või juuretisest, mis täielikult kulutatakse taigna valmistamiseks.

Toit → Kokandus
78 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Prantsuse köök

Prantsuse köök Prantsuse köök on mitmekesine ja maailmakuulus oma peenemaitseliste ja hoolikalt valmistatud toitude poolest. Prantsuse köögi maine on pärit eelkõige Versailles`õukonnast, õigemini küll sealsetelt maailmakuulsatelt köögimeistritetelt. Prantsuse köök on ülemaailmse kuulsuse saavutanud oma tõeliselt peenemaitseliste, hoolikalt valmistatud ning kaunilt serveeritud toitudega. Toiduainete kõige hinnatavamaks omaduseks peetakse maitsvust, seetõttu kasvatatakse ja aretatakse parima kvaliteediga aedviljasorte, oliivipuid ja seeni ­ sampinjonikasvatus on väga levinud. Soodsama kliima ja viljaka maapinna tõttu on põllumajandus, puuvilja ja viinamarjakasvatus ning karjapidamine väga mitmekesine, liikide- ja sortide rohke. Toite valmistatakse nii, et toiduainete algsed omadused ja toiteväärtus maksimaalselt säilivad. Rikkalikult süüakse toorsalateid, aedviljatoitude valik on väga lai. Mai...

Toit → Kodundus ja etikett
31 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Kutsestandard, kutseoskused ja eetiline väärtusperspektiiv

Rauno Loik TALLINNA TEENINDUSKOOL Kutsestandard, kutseoskused ja eetiline väärtusperspektiiv Rauno Loik 031PK TALLINN 2011 1. MILLISEID TEADMISI, OSKUSI JA ISELOOMUOMADUSI ON SELLES AMETIS VAJA? Pagar-kondiiter peab tundma tooraine sortimenti, kvaliteeti, toiteväärtust ja kasutusvõimalusi. Ta peab oskama teha nisu-, rukki- ja segujahust tainaid (mure- ja liivatainast, biskviit-, keedu-, leht- ja pärmitainast, õhulist tainast, piparkoogitainast). Samuti peab ta oskama valmistada mitmesuguseid , täidiseid, katteid ja kaunistusi. Kindlasti on oluline tunda tööks vajalikke seadmeid ja töövahendeid. Pagar-kondiiter peab oskama määrata pool- ja valmistoodete kvaliteeti, teadma tervisliku toitumise p...

Toit → Pagar-kondiiter
42 allalaadimist
thumbnail
9
docx

HINNAPAKKUMINE Lõputöö, Eksamitöö

Tervislik paus Kohv, tee, tsitruselistega maitsestatud jäävesi, hooajalised puuviljad, täistera võileib ürdihõngulise kreemjuustu ja kalkuni singiga, käsitsi valmistatud hõrk marjajogurt Lõunasöök 24.05 lodjal Pirukatädi kodusküpsetatud lihapirukad(3tk), Võrtsu kalurite suitsulatikas, Pirukatädi kooresalat(kartul, muna, värske kurk, hapukurk, porgand, salatisibul, koor, majonees), Pirukatädi hakk-kotletid 2 x 65 gr (sea-hakklihast), Pirukatädi tort kirsi-shokolaaditort (pruun biskviit, kaneelimaitseline kirsitäidis, Lodjameeste kuum õlu (porter sidruni ja meega), mahl, kohv, tee 8 LISA 2 LISATEENUSED Lodjasõit Emajõe Suursoost Peipsini ja tagasi Ürituse kogukestus: 5 tundi Osalejaid: lodjale mahub kuni 36 in Marsruut: mikrobussiga Tartust Suursoo Looduskeskusesse (0.5 tundi), lodjaga Suursoo Looduskeskusest Peipsile ja tagasi (4 tundi), mikrobussiga Suursoo Looduskeskusest Tartusse (0.5 tundi) . Ajakava: kell 10

Turism → Turism
11 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Prantsuse köök referaat

Kool Nimi Prantsuse köök Referaat Juhendaja: Õp... Tallinn 2012 Sisukord Sisukord...................................................................................................................................... 2 Sissejuhatus.................................................................................................................................3 1. Prantsuse köök........................................................................................................................ 4 1. 1. Tavad...............................................................................................................................4 2. Toitude valmistamine..............................................................................................................6 2. 1. Peamised toiduained........................................................................................................

Kirjandus → Kirjandus
42 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Eesti keele sõnaseletusi

A buklett ­ voldik aaria - üksiklaul ooperis burger - hamburger aasiv - heatahtlikult pilkav busmanid - Lõuna-Aafrikas elav rahvas abiturient - gümnaasiumi lõppklassi õpilane bänd - ansambel absoluutne - täielik büroo ­ kontor adjektiiv - omadussõna D adresseerima - aadressi järgi saatma daalia - ilutaim (jorjen) aduma - mõistma, taipama daam - proua adverb - määrsõna debatt - vaidlus, arutelu agressiivne - ründav, vallutushimuline defekt - viga agu - koidueelne hämarus dekoratsioon - kaunistus, kujundus aimama - ette tundma, vaistlikult arvama demonstratsioon - meeleavaldus; akaatsia - troopiline põõsas või puu väljakutsuv käitumine, selgitav näitamine alasi...

Eesti keel → Eesti keel
39 allalaadimist
thumbnail
24
docx

EESTI LEIVATÖÖSTUS

Täna ringtee tänaval asuv tootmiskompleks sai alates 2001 aastast ,mil kogu tootmine lõplikult sinna üle viidi.Uhkusega võib tõdeda ,et läbi rohkemkui 100 aasta on leivatootmine Tartus endiselt omal heal tasemel alles. 4 2. ETTEVÕTTE TEGEVUSVALDKOND Ettevõte tegeleb 1)rukkileiva, 2) peenleiva, 3) saia, 4) sepiku, 5) tordi, 6) kookide ja küpsiste 7) biskviit taignate, 8) liivataignate ja muretaignate valmistamisega Hea leiva omadus on see,et leib peab olema tehtud südamega.Eesti leivatööstuses valminud pagarihõrgutised on tõelised eestimaised tooted.Seda omadust kinnitab tänaseks ka vastav dokument. Peenleib,rukkileib ja tervaleib tunnustati sel aastal eestimaise pääsukese märgiks.Kui küsida,mille poolest Tartus eesti leivad erinevad,siis võtme sõnaks on traditsioon

Toit → Toidutehnoloogia
21 allalaadimist
thumbnail
130
ppt

Eesti keele ajalugu ja murded

trükkima, veerima • merendus: ankur, kiil, madrus, pootsman, praam • adverbid: just, topelt, väärt Rootsi laenud (13. saj– ...; 16.–17. saj; 105–148 tüve) • eestirootsi ja riigirootsi laenud • riik, ühiskond: kroonu, riik, lään • merendus: hiivama, iil, kuunar, loovima, räim, hauskar, seilama • olme: tasku, tünder, pagar, puldan, käru, mark (raha- ja kaaluühik) • usund: näkk, kratt, tont • kokandus (← kokaraamat 1781): biskviit, filee, kastrul, kompott, kotlet, kreem, grillima, puljong, raguu, seller, tort, želee, frikadell • muu: väärt, plika, iil, kriim, karbus ‘talvemüts’ Arvsõnade kujunemine Lms algkeel soome eesti võru • *ükte yksi üks ütś • *kakta kaksi kaks katś • *kolme kolme kolm kolm • *neljä neljä neli neli • *viite viisi viis viiś • *kuute kuusi kuus kuuś • *seitsemä seitsemän seitse säidse

Eesti keel → Eesti keele ajalugu
23 allalaadimist
thumbnail
8
odt

Kultuurilugu

Ehtsat juustu tehti rannaaladel ja mõisates. Lihtsaim ja vanim magustoit oli leivapudi. Hapupiimase pudistati leivatükikesi ning hiljem magustati suhkruga. Kodulinde kasvatati eelkõige munade saamiseks. Lisaks kanamunadele korjati kevadel metsa ­ ja merelindude mune. Mune tavaliselt keedeti, munad võiga vahustatud, andsid leivale hea katte. 20 sajandi alguses kui piima ja mune jätkus, tehti odavat ja käeparast lumepalli suppi. Uute küpsetamis võimaluste tekkimisega hakkasid levima biskviit, tortide, kookide küpsetamine. Biskviitide vahele pandi haput moosi ja peale kodust või suhkruga vahustatud kreemi. Kevadel joodi rohkesti kasemahla. Kasemahlast kääriti heina ajaks mahlakalja lisades sellele leivatükikesi ja linnaseid. Igapäevasteks jookideks oli ka hapuroka taar või kali. Õlu oma suure toite väärtusega energia ja vitamiini rohkusega oli toidulaual tähtis osa. 15 sajandil hakati liivimaal viina põletama. Viinast õllele konkurenti ei saanud. Õlu oli osaline pidudel

Kultuur-Kunst → Kultuur
3 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Psühholoogia: Stimulandid

Amfetamiini ja metamfetamiini kasutamine raseduse ajal halvendab loote toitainete saamist ja põhjustab tema kasvu aeglustamist. Amfetamiin võib tekitada ajukahjustusi. Vastsündinud võivad sündida võõrutusnähtudega, mida iseloomustavad eriline nutt, imemisraskused ja oksendamine, ka värisemine ja unehäired. ( Sotsiaalsete toimetulekusoskuste õpetus 2004: 50 ) 14 1.3.7. Ecstasy (tablett, E, ADAM, biskviit, diskoburger) Ecstasy peamine koostisaine on amfetamiin. Seda võetakse sisse erivärviliste ja erikujuliste tablettide või kapslitena. Võib esineda pulbri kujul. Ecstasy´t valmistatakse sageli põrandaalustes laborites ja pulbri-tabletid võivad sisaldada sünteesi vaheprodukte. ( Sotsiaalsete toimetulekusoskuste õpetus 2004: 51 ) Ecstasy joobe tunnused - Füüsilised: laienenud pupillid, kiirenenud pulss, kõrgenenud kehatemperatuur, koordinatsioonihäired, üliaktiivsus ;

Psühholoogia → Psühholoogia
37 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Kordamisküsimuste vastused

põhjustada raskeid psüühilisi, neuroloogilisi, südame- veresoonkonna või seedekulgla talitluse häireid. Kasutamine raseduse ajal halvendab loote toitainete saamist ja põhjustab kasvu aeglustumist, võib tekitada ajukahjustusi, vaimset alaarengut, mille raskusaste sõltub ema tarvitatud kogusest. Vastsündinud võivad sündida ka võõrutusnähtudega, mida iseloomustavad eriline nutt, imemisraskused ja oksendamine, ka värisemine ja unehäired. ECSTASY (slängis: tablett, E, ADAM, biskviit, diskoburger) Peamine koostisaine on amfetamiin. Seda võetakse sisse erinevat värvi ja erikujuliste tablettide või kapslitena. Võib esineda ka pulbri kujul. Ecstasy't valmistatakse sageli põrandaalustes laborites ja võib sisaldada sünteesi vaheprodukte. Ecstasy joobe tunnused Füüsilised: laienenud pupillid, kiirenenud pulss, kõrgenenud kehatemperatuur, koordinatsioonihäired, üliaktiivsus. Psüühilised: kasvav avatus ja heasoovlikkus, suurenenud empaatiavõime, võimalikud

Psühholoogia → Sõltuvuskäitumine
135 allalaadimist
thumbnail
19
doc

Konspekt I osa

Amfetamiini ja metamfetamiini kasutamine raseduse ajal halvendab loote toitainete saamist ja põhjustab kasvu aeglustumist, Amfetamiin võib tekitada ajukahjustusi, vaimset alaarengut, mille raskusaste sõltub ema tarvitatud amfetamiinikogusest. Vastsündinud võivad sündida ka võõrutusnähtudega, mida iseloomustavad eriline nutt, imemisraskused ja oksendamine, ka värisemine ja unehäired. ECSTASY (slängis: tablett, E, ADAM, biskviit, diskoburger) Ecstasy peamine koostisaine on amfetamiin. Seda võetakse sisse erinevat värvi ja erikujuliste tablettide või kapslitena. Võib esineda ka pulbri kujul. Ecstasy't valmistatkse sageli põrandaalustes laborites ja pulbrid-tabletid võivad sisaldada sünteesi vaheprodukte. Esmakordselt sünteesiti 1912 Saksamaal isupärssiva ainena. 1970. Aastal kasutati empaatiat tõstva ainena. 1988. Keelati. Levik hoogustus 1970. Acid

Psühholoogia → Sõltuvuskäitumine
76 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Vürtsid ja ürdid

Vürtsid ja Ürdid Vürtse kasutatakse grillimisel nii eraldi maitsestamisel kui ka marinaadide või grillkastmete koostises. Paljud vürtsid annavad grill-lihale lisaks heale maitsele ka ilusa värvi ja apetiitse välimuse. Nii ürtide kui vürtside kasutamine vähendab soola kasutamise vajadust. Cayenne pipar: Ei ole tegelikult pipar vaid paprika liik. Eriti palju kasutatakse Idamaises, Aafrika ja Mehhiko köögis. Cayenne pipart kasutataksegi tihti erinevate grillimaitseainete ja -kastmete koostises kuna see annab lihale hea maitse ja ilusa värvuse. Eriti hästi sobib sea- ja linnulihaga ning kala ja mereandidega. Cayenne on terav vürts, seepärast piisab selle tarvitamisel suhteliselt väikesest kogusest. Kui selle maitsega liialdada, siis ei pääse toidu oma maitse või teised maitsevürtsid esile. Kui kasutad Cayenne pipart kastmetes või isetehtud marinaadides, siis lase need peale maitsestamist mõni minut seista ja all...

Toit → Kokandus
60 allalaadimist
thumbnail
32
docx

SOTSIOLINGVISTIKA EKSAM

o Morfoloogilised variaablid: samal sõnal on alternatiivsed morfoloogilised struktuurid, nt onu ja onut (sg part); suhkrut ja suhkurt; mõrult ja mõrudalt; jõkke ja jõesse; ma oleksin ja ma oleks; ilusaim ja kõige ilusam. o Leksikaalsed variaablid: sama tähendust saab väljendada kahe erineva leksikaalse üksuse ehk sõnaga, nt sool ja naatriumkloriid; saama ja hankima; mobiil ja mobla; radikas ja radiaator; tšikk, beib(e), tibi; küpsis ja biskviit. o Süntaktilised variaablid: sama tähendust väljendatakse eri süntaktiliste struktuuride abil, nt raamat, mille ma ostsin ~ minu ostetud raamat ~ minu poolt ostetud raamat; kas sa tuled täna? ~ tuled sa täna? 17. VARIAABLEID MÕJUTAVAD TEGURID. TOO NÄITEID 1) Keelekasutaja: geogr. päritolu, rass, sots.majanduslik staatus, vanus, sugu, rääkija tase grupis. 2) Situatsioon ja stiil: situatsiooni ametlikkus ja vestlusteema emotsionaalsus. Materjal tuleb koguda

Eesti keel → Eesti keel
60 allalaadimist
thumbnail
28
docx

Eesti keele sõnavara ja keelekontaktid

vaimsete, hingeliste ja füüsiliste omaduste kohta – truu, lust. Interjektsioonid ja konjunktsioonid – ah, ja, toh, trots, und. 22. Kirjelda rootsi keelest eesti keelde laenatud sõnavara teemade lõikes. Need teemad on nt kalandus, põllumajandus, misjonisõnavara, näiteks kirik, siunama. Samuti on linnateema maiguga sõnu, näiteks pagar, sõjateemalised laensõnad, näiteks friiherra, kadalipp, kindral, kroona, kroonu. Kokandusalased sõnad, näiteks peenestama, filee, frikadell, biskviit, glaseerima. Samuti on laenatud ka nii-öelda geograafilist ja geoloogilist sõnavara, näiteks jütja – järvemuda. Eesti keelde on võetud ka mõned linnunimes esinevad osised, näiteks trapp. Rootsi eestlaste kaudu on tulnud näiteks ka transpordi teemalisi sõnu, näiteks tunnelpaana – metroo, rulltrepp – eskalaator. 23. Kirjelda vene keelest eesti keelde laenatud sõnavara teemade lõikes. Põllundus ja karjandus

Eesti keel → Eesti keele sõnavara ja...
55 allalaadimist
thumbnail
33
docx

Koka kutseeksami küsimused ja vastused

nagu rullbiskviit. Rullid keeratakse kõvasti tsellofaani või pärgamentpaberisse ja asetatakse külmikusse. 3-4 tunni pärast võetakse külmikust välja ning lõigatakse viiludeks, serveeritakse kohe. Väikesed võileivad: Väikesi võileibu serveeritakse kohvi- või teelauale või külmalaual. Väikeste võileibade alustuseks sobivad kõik saia- ja leivaliigid, samuti küpsised ning väikesed pannkoogid. Samuti sobivad aluseks ka mitmesugused vahvli- ja tortillatükid, soolane biskviit. Leib või sai peaksid olema 1-2 päeva vanad, et neid oleks hõlpsam lõigata. Viilu paksus on 0,5 ­ 1 cm paksune ja lõikamisviise mitmeid. Viilud määritakse või röstitakse ning võib ka köögikombainis jahvatada kuivikleivapuru, millest on zelatiinilahuse või sulatatud rasvaine abil moodustunud põhi. Võileivapõhjale asetatakse rikkalikult katet ja kaunistatakse. Menüüsse pannakse tavaliselt 3 ­ 4 liiki väikeseid võileibu, iga liigi kaunistamiseks lisatakse erinevatest

Toit → Kokandus
67 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

KAUBAÕPE. TOIDUKAUBAD 1.ÜLDOSA 1.1. Toidukaupade omadused Toidukaubad on toit, mida ostetakse ja müüakse hulgi- või jaekaubanduses, toitlustusettevõtetes või eksporditakse või imporditakse. Toit ­ toiduained ja toiduainete segud ­ on mõeldud inimesele söögiks või joogiks töötlemata või töödeldud kujul. Toidukaupade kaubaõppe aineks on toidukaupade tarbimisomadused ning liigitamine ja sortiment. Toidukaupade tarbimisomadused jagunevad sensoorseteks, füüsilisteks, toitelisteks, funktsionaalseteks ja hügieenilisteks. Sensoorsed ehk organoleptilised omadused on määratletavad meeleorganite abil. Nendeks on maitse, lõhn, kuju, värvus, konsistents (kompimise teel määratletav omadus) jt.. Füüsilised omadused on elastsus, poorsus, lahustuvus, sulamis- ja tahkumistemperatuur jt.. Toitelised omadused tulenevad keemilisest koostisest, mis määravad ära toidu toiteväärtuse. Funktsionaalsed omadused on pakend, säilitamise- ...

Toit → Toitumisõpetus
139 allalaadimist
thumbnail
68
doc

Kõnetegevuse psühholoogia

Kõnetegevuse psühholoogia 1)loeng ­ SISSEJUHATUS Termin ise pärineb Moskva koolkonnast. Ljontev 3. oli looja sellel eriepdagoogikal? ,,Psühholingvisika ja emakeeleõpetus" ­ võta see raamat!! Üks ülesanne on arendada lapse kõnet. Milles see aga seisneb? Kuidas sa mõistad seda? Nt sõnavara laiendamine: nt selleks suhtle lapsega, Mis teadmised on 3-aastasel koerast ja mis teadmised on koerast vanemal/õpetajal. ET laps kutsub koera kutsuks, vanem aga koeraks. Sna tähendust on paljude aasatte jooksule vaja edasi arendada. Ehk teadmiste lisamine olemasoleva teadmise juurde. Ehk psühholingstika aitab mõista seda lõiku üldse. Aga miks üldse keelt vaja on?: suhtlemiseks ja teadmiste hankimiseks. Suhtlemise kaudu saab inimene nii palju infot. Oluline on õpetada analüüsi, et mis on kõneleja kavatusus; ütluse emärk; mis vahe oli sellel mida ütleja ütles ja kuulja aru sai!! Naised tihti sõ...

Pedagoogika → Pedagoogika
401 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun