Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"bifidobacterium" - 30 õppematerjali

bifidobacterium – hea bakter tekitaja
thumbnail
8
pptx

Probiootilised piimatooted

Probiootilised piimatooted Liis Jaup 021PK Probiootikumid on inimese soolestikust isoleeritud bakteritüved, mille omadusi on põhjalikult uuritud. Probiootikumid ei asenda inimese oma mikrofloorat, vaid aitavad selle muutuste korral uuesti tasakaalu viia. Dr.Hellus jogurtijoogid Lactobacillus Bifidobacterium L.casei Probiootilised piimatooted Lactobacillus acidophilus LA5, Bifidobacterium BB12 ja Lactobacillus casei on tüved, mis on spetsiaalselt valitud piimatoodete tootmiseks. Lactobacillus acidophilus LA5 aitab parandada soolestiku mikrofloorat ja on hea immuunsüsteemile. Bifidobacterium BB12 aitab parandada seede ja immuunsüsteeme. Bifidobakterid on olulised, kuna mõjutavad paljusid meie tervisele olulisi tegureid, nagu toitumist, antibiootikumide järgselt soolestiku mikrofloorat ja stressi. Lactobacillus casei aitab tugevdada organismi vastupanuvõimet

Toit → Pagar-kondiiter
26 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Põhilised haiguseid tekitavad bakterid

Spiroheedid: Clostridium botulinum ­ botulismi tekitaja Treponema pallidum ­ süüfilise tekitaja Clistridium difficile ­ Borrelia burgdorferi ­ puukborrelioosi pseudomembranoosse koliidi tekitaja tekitaja Closteridium perfringens ­ gaasgangreeni Leptospira interrogans ­ liptospiroosi tekitaja tekitaja Gram-negatiivsed bakterid: Intratsellulaarsed parasiidid: Neisseria gonorrhoeae ­ gonorröa tekitaja Rickettsia- tüüfus, Chlamydia Neisseria meningitidis ­ Meningiidi Mädaste infektsioonide tekitajad: tekitaja Staphylococcus aureus Staphylococcus epidermidis Enterobakterid: Streptococcus pyogenes Escherichia coli - kolibakter Str...

Meditsiin → Nakkushaigused
75 allalaadimist
thumbnail
27
doc

Probiootilised piimhappebakterid

Sisukord Sissejuhatus.........................................................................................................................................3 Mis on ning mida sisaldavad?.............................................................................................................4 Lactobacillus acidophilus...............................................................................................................4 Bifidobacterium spp........................................................................................................................4 Probiootilised piimatooted...................................................................................................................5 ''Tere'' tooted........................................................................................................................................5 Piimad ja hapupiimad....................................................

Toit → Toiduainete õpetus
37 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Probiootilised piimatooted

rida kõrvalprodukte - äädikhape, etüülalkohol, CO2, diatsetüül, atsetoiin) · Bacterium eucumeris · Lactobacillus brevis · Lactobacillus fermentum · Leuconastoc cremoris · Leuconastoc dextranicum · Leuconastoc mesenteroides · Streptococcus acetoinicus · Streptococcus diacetilactis 4 T11K Lisaks · Bifidobacterium spp. · Lactobacillus fermentum ME-3 (töötati välja Eestis) · Lactobacillus GG (LGG) (L. rhamnosus patenteeritud tüvi USA-st) PROBIOOTIKUMIDELE ESITATAVAD NÕUDED · eraldatud inimese seedekulglast, tavaliselt vaid rinnapiimast toituva imiku väljaheitest · peavad koloniseeruma seedekulglas ­ soolestiku seintel · peavad omama soodsat mõju tarbija tervisele · peavad parandama või hoidma samal tasemel toote maitse- ja lõhnaomadusi.

Toit → Toiduainete õpetus
38 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

KEEFIR

Kama keefir Kirsi keefir Maasika keefir Kama keefir Õuna ja piparmündi keefir Cappucchino keefir Mustika keefir PROBIOOTILISTE BAKTERITE GA KEEFIR ME-3 piimhappebaktereid sisaldavad Helluse tooted aitavad mitmekesistada toidulauda ning toetada organismi võitluses kahjulike bakterite ja viirustega. Helluse tooted sisaldavad rohkelt uuritud probiootilisi piimhappebaktereid Lactobacillus fermentum ME-3, L.acidofilus LA-5®, Bifidobacterium BB-12® ja L.casei PAKENDI SUURUS 330 grammi 1 kilogramm 1 kilogramm 500 grammi 350 grammi 330 grammi 300 grammi PAKENDI MATERJAL Kile Kartong Plastik KEEFIRIJOOK Vaarika Marja Maasika TOOTJA/BRÄND Tere Mummuu Valio Lifawey Farmi TÄNAN TÄHELEPANU EEST!

Majandus → Müügitöö alused
1 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Probiootilised toiduained

rida kõrvalprodukte - äädikhape, etüülalkohol, CO2, diatsetüül, atsetoiin) · Bacterium eucumeris · Lactobacillus brevis · Lactobacillus fermentum · Leuconastoc cremoris · Leuconastoc dextranicum · Leuconastoc mesenteroides · Streptococcus acetoinicus · Streptococcus diacetilactis Lisaks: · Bifidobacterium spp. · Lactobacillus fermentum ME-3 (töötati välja Eestis) · Lactobacillus GG (LGG) (L. rhamnosus patenteeritud tüvi USA-st) Mõju inimesele Probiootikumidele omistatakse kasulikke toimeid : · allergiliste sümptomite leevendamine · antibiootikumide tarvitamisest, rotaviirustest ja kemoteraapiast tingitud kõhulahtisuse vältimine või leevendamine

Toit → Toiduainete õpetus
16 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Probiootilised piimatooted

tootvaid baktereid, näiteks laktobatsille, bifidobaktereid, aga ka pärmseeni ja teisi batsille Neidsamu “häid” piimhappebaktereid leidub ka hapendatud piimatoodetes (keefir, jogurt), kuid tõhusam ja mugavam on kontsentreeritud bakterirakke osta pulbri, kapslite või tablettidena – väikeses annuses on rohkem baktereid ning need on läbinud ranged kvaliteedi ja ohutuse nõuded. Annustamine on täpsem ja lihtsam ning avaldavad tugevamat toimet. Lactobacillus acidophilus LA-5, Bifidobacterium BB-12 ja Lactobacillus casei on tüved, mis on spetsiaalselt valitud piimatoodete tootmiseks.  Lactobacillus acidophilus LA-5 aitab parandada soolestiku mikrofloorat ja on hea immuunsüsteemile.  Bifidobacterium BB-12 aitab parandada seede- ja immuunsüsteeme. Bifidobakterid on olulised, kuna mõjutavad paljusid meie tervisele olulisi tegureid, nagu toitumist, antibiootikumide järgselt soolestiku mikrofloorat ja stressi.

Toit → Toitumise alused
11 allalaadimist
thumbnail
31
ppt

Bakterid ja bakterhaigused

BAKTERID JA OLULISEMAD BAKTERHAIGUSED Õp. Riina Mändla BAKTERID Ainuraksed eeltuumsed organismid. Enamike bakterite mõõtmed jäävad vahemikku 0,1-25 mikromeetrit. Väliskuju on neil erinev. Kerabakterid ehk kokid Streptokokid ehk ahelkokid Streptococcus thermophilus hapupiimatoodetes Streptokokid suus Streptococcus mutans Kobarkokid ehk stafülokokid- Staphylococcus aureus Pulkbakterid ehk batsillid Soolekepike E. coli Piimhappebakterid Lactobacillus rhamnosus Tuberkuloosi tekitaja Mycobacterium tuberculosis ja stafülokokid Lactobacillus acidophilus- piimhappebakterid Bifidobacterium sp.- piimhappebakterid Acetobacter sp.- äädikhappebakterid Propionibacterium sp.- akne tekitajad Paljunemine ­ pooldumise teel Paljunemist mõjutavad tegurid Temperatuur Niiskus Toitained Keskkonna happesus Suhkru ja soola sisaldus Alkohol jt. desinfitseeriva ...

Bioloogia → Bioloogia
2 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Jogurtid

Valio ZERO LACTOSE väherasvane mustika-vaarika jogurt 0,4% 150g 100 g toodet sisaldab: · Energiat - 310 kJ / 72 kcal · Valke - 4,1 g · Süsivesikuid - 13,0 g (millest laktoosi 0,0 g) · Rasvu - 0,4 g · Kaltsiumi - 120 mg (15% soovitatavast päevasest kogusest) 2. Tere Jogurtijook Hellus troopiliste viljadega 4x100g Koostis: 1% rasvasusega jogurt, sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimhappebaktereid L.acidophilus LA-5®, Bifidobacterium BB-12®, L.casei ja Lactobacillus fermentum ME3 (lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel), suhkur, troopiliste viljade mahlad kontsentreeritud mahlast 4,7% (ananassimahl 1,3%, virsikumahl 1,2%, apelsinimahl 1,3%, maasikamahl 0,9%), dekstroos, paksendaja: pektiin, happesuse regulaator: naatriumtsitraat, sidrunhape, karamelli suhkrusiirup, lõhna-ja maitseained. 100 g toodet sisaldab keskmiseltenergiat 80 kcal (338 kJ) süsivesikuid 14,2g valke 3,2g rasvu 0,9g Õuna jogurtijook

Toit → Toiduainete õpetus
76 allalaadimist
thumbnail
10
doc

PROBIOOTILISED PIIMATOOTED

Oma immuunsüsteemi uuringute eest saab ta Nobeli preemia. Georg Badasjan Probiootilised piimatooted MIS ON PROBIOOTIKUMID? Probiootikumid on inimese soolestikust isoleeritud bakteritüved, mille omadusi on põhjalikult uuritud. Probiootikumid ei asenda inimese oma mikrofloorat, vaid aitavad selle muutuste korral uuesti tasakaalu viia. Lactobacillus acidophilus LA-5, Bifidobacterium BB-12 ja Lactobacillus casei on tüved, mis on spetsiaalselt valitud piimatoodete tootmiseks. Enne reisi kehvade hügieenitingimustega riiki on soovitatav kasutada probiootikume kahe- kolme nädala jooksul, et jõuaks tekkida piisav mikroobide kontsentratsioon. Kui tervis ja enesetunne probiootikumi tarvitamisel paraneb, võib neid võtta järjest mitme kuu jooksul. Päris hea mõte on proovida erinevaid tooteid ja neid ka kombineerida.

Toit → Pagar-kondiiter
34 allalaadimist
thumbnail
20
pdf

Kalmistute mõju keskkonnale - projekt

viridans (mitior) Strep. faecium Lactobacillacene Lactobacillus brevis Lactobacillus Lactobacillus acidophilus L. casei L. catenaforme. L. fermentum L. leichmanii. L. plantarum Leptotrichia Leptotrichia buccalis Bifidobacterium Bifidobacterium adolecentis Bifidobacterium (Actinomyces Bifidobacterium longum lactobacillu) bifium (bifidus) Bif. breve. Bif. cornutum Bif. eriksonii. Bif. infantis Ruminoccus Ruminococcus bromii Peptostreptoccus intermedius Peptostreptococcus P. productus Propionobacteriacene

Loodus → Keskkonnatehnoloogia
31 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Toiduainete mikrobioloogia kordamisküsimused ja -vastused

Dokumenteeritud tervistav toime 5. Ohutus 6. Head tehnoloogilised karakteristikud (stabiilsus, suures hulgas tootmise lihtsus, hapniku taluvus) 16. Nimeta mõni eesti toode, kus kasutatakse probiootikumi (e). Millist probiootikumi seal kasutatakse? 1. Maag ´´Jänks´´ - Lactobacillis acidophilus 2. Valio ´´Gefilus´´ - Lactobacillus rhamnosus 3. Tere ´´Dr Hellus´´- Lactobacillus fermentum 4. Actimel ­ Lactobacillus casei 5. Danome ´´Activia´´- Bifidobacterium 17. Missugune pH vahemik ja mis toiduained on heaks kasvukeskkonnaks C. Botulinum´ile? pH 4,6-7,0. Toiduained: Enamus toite, mille pH on üle 4,6 ­ sagedamini vorst, mereannid, piim, konserveeritud köögiviljad. 18. Botulismi toksiini ­ botuliini kerge (50kDa) ja raske (100kDa) ahela ülesanded? 1. Raske ahel - Seondumine kindla aksoni terminaalse osaga, millele järgneb toksiini sisenemine neuronitesse (endotsütoosi teel) 2

Toit → Toiduainete mikrobioloogia
105 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Jogurt ja keefir

jogurtile omaseid lõhna- ja maitseaineid, tagavad tootele vajaliku tiheduse ning sünteesivad mitmeid vitamiine. Juuretise bakterid on suutelised lõhustama ka piimavalke ja- rasvu, muutes need piima toitained inimkehale veelgi paremini omastatavaks. Lisaväärtuse andmiseks rikastatakse jogurteid probiootiliste bakteritega- laktobatsillide ja bifidobakteritega. Farmi jogurtitele on lisatud juurde Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus, Streptococcus Thermophilus, Bifidobacterium Bifidum. Probiootiliste piimahappebakterite kasulikkus avaldub jogurti tarbimisel mitmel viisil: tootesse lisatud bakterid takistavad nii otseselt kui kaudselt haigustekitajate kinnitumist ja paljunemist meie soolestikus; jogurtiga sissesöödud bakterid soodustavad soolestikus seede- ja imendumisprotsesse; toodavavad mitmeid vitamiine ja bioaktiivseid peptiide ning antioksüdante; vähendavad erinevate toitainete

Toit → Toiduvalmistamine
16 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Antibakteriaalse toimega raviained

naatriumkloriidi lahusega. 7. Millised on peamised kaebused (kõrvaltoimed), mis tekivad antibakteriaalsete raviainete kasutamisel kodustes tingimustes? Kõhulahtisus, kõhupuhitus, kõhuvalu, kõrvetised, iiveldus, oksendamine. 8. Milliseid probiootikumide liike peamiselt preparaatides kasutatakse? Millest tuleneb nende kasu? Milliste patsientide puhul tuleks probiootikume määrata valitult ja kellele probiootikume anda ei tohi? Kõige enam kasutatakse Lactobacillus, Bifidobacterium, või Saccharomyces liike. Üldjuhul on tegemist toidulisanditega. Kasu: Muudavad soole pH happeliseks ja see takistab patogeenide kahjulikku tegevust. Mõned tüved on ka immunomoduleerivad. Patsiendid, kes on laktoositalumatud – vältida laktobatsille sisaldavaid preparaate. Patsiendid, kes ei talu pärmi – vältida Saccharomyces liike sisaldavaid preparaate. Probiootikume ei tohi anda intensiivravis olevatele patsientidele. (kriitiliselt haigetele ja nõrga

Meditsiin → Meditsiin
52 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Aktinomütseedid

On kasutatud ka mulla töötlemist 0.05% SDS-ga, mis tapab graamnegatiivsed bakterid ja ergutab idanema aktinomütseetide spoorid. · Selektiivse C-allikana kasutatakse kas tärklist, kitiini, huumust, tselluloosi või kaseiini. Sobib ka Czapeki sööde nitraatlämmastiku ja tärklisega. Söötme pH ca 7.2. · Aktinomütseedid kasvavad aeglaselt. Petri plaate inkubeeritakse 1-2 nädalat või isegi kauem. Selts Bifidobacteriales. Siia kuulub perekond Bifidobacterium, Gardnerella ja veel mõned üksikud perekonnad. Perekond Gardnerella · Perekonnas üks liik Gardnerella vaginalis. Nimetatud mikroobi klassifitseeriti varem mitmetesse teistesse perekondadesse (vanad nimed olid Haemophilus vaginalis, Corynebakterium vaginalis). · Gardnerella vaginalis on isoleeritud inimese urogenitaaltraktist. Esineb 20-40% tervete naiste tupe mikroflooras.

Bioloogia → Mikroobisüstemaatika
19 allalaadimist
thumbnail
14
xls

Mikroobide testi supertabel

Aeroob + + Kemoorganotroof Propioonhappebakterid + Ob. Anaeroob + + Bifidobacterium + Ob. Anaeroob + Corynebacterium + Aeroobid või fakult. anaeroobid + + Mycobacterium tuberculosis

Meditsiin → Mikroobifüsioloogia
133 allalaadimist
thumbnail
8
doc

TÄISPIIMATOODETE TEHNOLOOGIA

TÄISPIIMATOODETE TEHNOLOOGIA KORDAMISKÜSIMUSED 1. Piima koostis Piima koostises on olemas kõik organismi kasvuks ja arenguks vajalikud toitained kergesti omastataval kujul. Piima koostises on vesi, süsivesikud, rasvad, valgud, mineraalained. Piim sisaldab vett kõige rohkem (lehma piimal 87,6%). Piimarasv on piima kõige kõikuvam koostisosa. Lehm Inimene Vesi 87,6 % 87,2 % Süsivesikud 4,6 % 7,0 % Rasvad 3,9 % 4,0 % Valgud 3,2 % 4,5 % Mineraalained 0,7 % 0,4 % Rasvata kuivaine 8,8 % (7,9 - 10,0 %) 2. Piima vastuvõtt ettevõttes ja säilitamine Enne vastuvõtmist tehakse ettevõttes järgmised analüüsid: - Määratak...

Tehnoloogia → Täispiimatoodete tehnoloogia
64 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Kodunetöö toidukaubaõpetus

4. Leia kõige vähem lisaaineid sisaldav või ilma lisaaineteta jogurt. Arvan, et kõige vähem lisaaineid või ilma lisaaineteta on nn maitsestamata jogurtid näiteks: 1) Tere maitsestamata jogurt 3% (Koostis: piim, piimavalk, jogurti juuretis), müügil nn tetrapakis 2) Farmi maitsestamata jogurt (pastöriseeritud piim, lõssipulber, piimaproteiin, juuretis (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimahappebaktereid: L. acidophilus, Bifidobacterium bifidum, L. casei), müügil plastmass karbis 3) Nopri maitsestamata jogurt, müügil plastmass karbis Pilt 4 Maitsestamata jogurtid MK 1 Kodune töö Toidukaubaõpetuses nr 2 5. Nimeta müüdavaid kannu ja filtrikohvid. Millise röstiga nad on? Müügil on 102 nimetust erinevat kohvi . Tuntuimad kaubamärgid on Paulig, Meira, Löfsbergs Lila, Lavazza jm. Põhiline röst on keskmine röst. Väga palju on müügil ube, mida saab ise jahvatada

Toit → Toiduainete õpetus
38 allalaadimist
thumbnail
156
pptx

Mikrobioloogia I tutvustus-Elu teke Maal 2017

Mikrobioloogia I tutvustus. Elu teke Maal. Loengu autor dots. Tiina Alamäe Tartu Ülikool, Molekulaar- ja Rakubioloogia Instituut Tartu 2017 Mikrobioloogia I 2017 https ://www.youtube.com/watch?v=qCn9 2mbWxd4https:// www.youtube.com/watch?v=qCn92 mbWxd4 Mikrobioloogia I 2017 Mikrobioloogia I annotatsioon Käsitletakse prokarüootide (arhede ja bakterite) teket Maal, mikrobioloogia ajalugu, prokarüootide kohta eluslooduse kolmedomeenses süsteemis, kaasaegse bakterisüstemaatika põhialuseid, võrreldakse prokarüootset rakku eukarüootsega, tuuakse välja arhede iseärasused. Esitatakse andmeid prokarüootse raku siseehituse kohta: iseloomustatakse membraane, rakukesta, kapsleid, organelle, varuaineid, vibureid, spoore jne. Käsitletakse prokarüootide paljunemist, liikumisviise, suhteid ümbritseva Mikrobioloogia I 2017 keskkonnaga (sh temperatuuri, rõhu, Loengu...

Bioloogia → Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
8
pdf

Biomeditsiini kordamisküsimuste vastused

kohe talle väga vajaliku piimhappelist käärimist soodustava mikroflooraga. Probiootikumid e. Eubiootikumid on bioloogiliselt aktiivseid mikroorganisme sisaldavad preparaadid. Avaldavad kasulikku toimet inimese tervisele. Soodustab organismi oma mikrofloora normaalse tasakaalu taastumist. Kasutamine: kui raviviisid on kahjustanud organismi kolonisatsiooniresistentsust. Sagedasemad probiootikumid: sisaldavad piimhapet produtseerivaid baktereid. lactoacillus sp. Bifidobacterium sp. Kasutamine: kõhulahtisus e. diarröa, uroinfektsioonid, onkoloogilistel haigetel immuunsüsteemi tõstmiseks. 25. Infektsioonid, infektsioonide jaotus, nakkushaiguste levik, infektsioonhaiguste dünaamika. Mikroobide virulentsusfaktroid. Antibiootikumid, antibiootikumi profülaktika. Ravimresistentsus. Infektsioon hõlmab kõiki bioloogilisi protsesse, mida põhjustavad mikroorganismid makroorganismi tungides ja seal paljunedes.

Meditsiin → Biomeditsiin
186 allalaadimist
thumbnail
86
pdf

Bakterid

polümikroobsed aeroobide ja anaeroobide segud. Tundlik penitsilliinile, ampitsilliinile, laiendatud spektriga tsefalosporiinidele, fluorokinoloonile. Resistentne oksatsilliinile, esimese põlvkonna tsefalosporiinidele, klindale, erütromütsiinile, aminoglükosiididele. Bakterid mõmm :) 05/06 Actinomyces, Lactobacillus, Propionibacterium, Bifidobacterium Spoore mittemoodustavad G+ pulgad, nii fakultatiivselt kui rangelt anaeroobsed. Koloniseerivad nahka, limaskesti. Actinomyces, Mobiluncus, Lactobacillus, Propionibacterium on üldtuntud oportunistlikud patogeenid, Bifidobacterium ja Eubacterium esinevad tihti kliinilises materjalis, aga põhjustavad harva haigusi. Actinomyces. Fakultatiivselt või rangelt (ainult A. meyeri) anaroobsed G+ pulgad. Kasvavad kultuuris aeglaselt, kipuvad põhjustama kroonilisi aeglase kujunemisega infektsioone

Bioloogia → Bioloogia
76 allalaadimist
thumbnail
39
docx

Mikrobioloogia

manipulatsioonid normaalset mikrobiootat sisaldavates kohtades, häired organismi immuunsüsteemis. Probiootikumid Probiootikumid ehk eubiootikumid on bioloogiliselt aktiivsed bakteriaalsed preparaadid, mis sisaldavad residentmikroobide hulgast pärinevaid mikroobide eluskultuure. Neid kasutatakse düsbioosi ravis ja profülaktikas. Sagedamini kasutatakse probiootikumidena järgmisi baktereid. § Lactobacillus spp. § Bifidobacterium spp. § Escherichia coli § Bacillus subtilis jt. Probiootikumina kasutatavad tüved peavad olema igati kontrollitud inimpatogeensete omaduste puudumisele, peavad hästi paljunema in vitro, olema resistentsed inimese mao ja sapihapetele, kinnistuma ja koloniseerima inimese nahka või limaskesta, produtseerima antibakteriaalseid aineid patogeensete ja tinglikult patogeensete mikroobide vastu. Organite mikrobioota § Siseorganid (süda, neerud, kopsud jt.) ei sisalda tavaliselt mikroobe

Bioloogia → Mikrobioloogia
59 allalaadimist
thumbnail
31
doc

Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes

Tugevalt happeline keskkond pH < 3,7 · õunad, ploomid · sidrunid · hapukapsas NB! Toiduainete hapustamine pidurdab enamiku tervistkahjustavate bakterite arengut ÕHUHAPNIKU TOIME Mikroobid jagatakse vastavalt õhuhapniku toimele kolmeks. 1. Mikroobid, mis vajavad eluks hapnikku: aeroobid hallitusseened ­ areneb toiduaine pinnal; osa baktereid (tuberkuloositekitaja) 2. Mikroobid, mis ei vaja eluks hapnikku: anaeroobid Clostridium botulinum, Clostridium perfringens, Bifidobacterium, NB! Anaeroobsed bakterid arenevad hästi toiduainete sees, soodsad tingimused arenguks on ka vaakumpakendissepakendatud toiduainetes. 3. Mikroobid, mis eelistavad kasvuks aeroobseid tingimusi, kuid arenevad suurepäraselt ka hapniku juurdepääsuta: fakultatiivsed anaeroobid Salmonella enteritidis, Shingella, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, NB! Õhu juurdepääsu takistamine vähendab toiduaine saastumist, kuid ei taga ohutust.

Toit → Toiduhügieen
95 allalaadimist
thumbnail
51
odt

Farma kontrolltöö I

amoksitsilliin ja tsefalosporiinid. KÕHUKINNISTID HALVENDAVAD OLUKORDA!!! 8. Milliseid probiootikumide liike tavaliselt peamiselt preparaatides kasutatakse? Millest tuleneb nende kasu? Millistele patsientide puhul tuleks probiootikume määrata valitult ja kellele probiootikume anda ei tohi? PROBIOOTIKUMID- ,,head ja sõbralikud mikroorganismid" ; on elusad ja mittepatogeensed Kõige enam kasutatakse Lactobacillus, Bifidobacterium või Saccharomyeces liike. Probiootikumid on üldjuhul toidulisandid. Mida nad teevad? Muudavad soole pH happeliseks ja see takistab patogeenide kahjulikku tegevust. Mõned tüved on ka immunomoduleerivad. Preparaatidest saadav kasu: oluline liigiline ja koguseline sisu! 9. Kui kaua peaks probiootikume kasutama ja kuidas neid vajadusel koos antibakteriaalse raviainega koos tarbida, et kasu säiliks?

Meditsiin → Farmakoloogia
160 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Toidukauba eksami kordamisküsimused ja vastused

valgud kalgenduvad. Hapnemine annab iseloomuliku maitse, lõhna, konsistentsi. Tuntumad hapupiimatooted on hapupiimajoogid, jogurtid, kohupiim, kohupiimatooted, hapukoor. Hapupiimatooteid iseloomustavad kõrge toiteväärtus, kerge omastatavus, värskendav maitse. Mõningad piimhappebakterid on tuntud probiootikumidena (elu heaks töötavad bakterid): Lactobacillus fermentum (ME-3), Lactobacillus acidophilus (LA-5), Bifidobacterium (BB-12), Lactobatsillus GG (LGG). Probiootiliseks nimetatakse piisavalt kasulikke elavaid mikroorganisme sisaldavad tooteid, mis mõjutavad positiivselt meie organismi mikrofloorat, parandavad tervislikku seisundit, taastavad antibiootikumiravi järel seedekulgla normaalse mikroobikoosluse, tugevdavad organismi immuunsüsteemi. Probiootikumidega piimatooted ei ole ravimid, vaid toit, millel on soodne lisaväärtus. 15. Juustude valmistamine ja omadused, erinevate maade juustud. Feta

Toit → Toit ja toitumine
103 allalaadimist
thumbnail
36
docx

BIOMEDITSIIN

mikroflooraga. Probiootikumid e. eubiootikumid: on bioloogiliselt aktiivseid mikroorganisme sisaldavad preparaadid, mis avaldavad kasulikku toimet inimese tervisele. Soodustab organismi oma mikrofloora normaalse tasakaalu taastumist Kasutamine: kui raviviisid on kahjustanud organismi kolonisatsioonresistentsust Sagedasemad probiootikumid: sisaldavad piimhapet produtseerivaid baktereid: lactoacillus sp. ja Bifidobacterium sp Kasutamine: kõhulahtisus e. diarröa, uroinfektsioonid, onkoloogilistel haigetel immuunsüsteemi tõstmiseks Antibiootikumid: on elusorganismide (bakterite, seente) poolt produtseeritavad ained, mis surmavad mikroorganisme ja mis pole terapeutilistes doosides organismile kahjulikud. Antimikrobiaalsed preparaadid: 1)antibiootikumid; 2) sünteetilsed keemilised ühendid (sulfoonamiidid) Toimespekter: lai toimespekter/ kitsas toimespekter

Meditsiin → Biomeditsiin
102 allalaadimist
thumbnail
110
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp

piimhappeks ning valgud kalgenduvad. Hapnemine annab iseloomuliku maitse, lõhna ja konsistentsi. Tuntumad hapupiimatooted on hapupiimajoogid, jogurtid, kohupiim, kohupiimatooted, hapukoor. Hapupiimatooteid iseloomustavad kõrge toiteväärtus, kerge omastatavus ja värskendav maitse. Mõningad piimhappebakterid on tuntud probiootikumidena (elu heaks töötavad bakterid): Lactobacillus fermentum (ME-3), Lactobacillus acidophilus (LA- 5), Bifidobacterium (BB-12), Lactobatsillus GG (LGG). Probiootiliseks nimetatakse piisavalt kasulikke elavaid mikroorganisme sisaldavad tooteid, mis mõjutavad positiivselt meie organismi mikrofloorat, parandavad tervislikku seisundit, taastavad antibiootikumiravi järel seedekulgla 36 normaalse mikroobikoosluse, tugevdavad organismi immuunsüsteemi. Probiootikumidega piimatooted ei ole ravimid, vaid toit, millel on soodne lisaväärtus.

Toit → Toidukaubaõpetus
81 allalaadimist
thumbnail
35
docx

Mikrobio II eksamiks kordamine

Eriti tugevad oksüdeerijad on radikaalid. Glütatiooni oksüdeerumisega neutraliseeritakse ROS ja oksüdeeritud glütatiooni saab tagasi redutseerida glutatiooni reduktaasiga. Glutatiooni peroksidaas on seleeni sisaldav valk. ME-3 bateril on olemas võime sünteesida glutatiooni ja kasutada seda oksüdeerijate kahjutustamiseks. Tal on nii glutatiooni peroksidaas kui ka glutatiooni reduktaas. Lisaks on tal ka Mn-SOD, mis lagundab superoksiidradikaali. Bifidobacterium bifidiumi käärimine meenutab heterofermentatiivset piimhappekäärimist, sest ka siin osalevad fosfoketolaasid. Ta kääritab 2 mooli Glc kaheks mooliks piimhappeks ja 3 mooliks äädikhappeks. Protsessi võtmeensüümiks on Fru-6-P fosfoketolaas. Streptococcus mutans ­ kaariesetekitaja piimhappebakter. Suudab kasutada väga paljusid suhkruid kääritades neid hapete moodustumisega. Tal on genoomilt ennustatuna väga palju transportereid suhkrutele ja ta suudab ise sünteesida enamikku AH-d

Bioloogia → Mikrobioloogia
121 allalaadimist
thumbnail
48
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp TOIDUKAUBAD

LÄÄNE-VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL Ettevõtluse ja majandusarvestuse õppetool K12KÕ Karina Tjusina TOIDUKAUBAD Õpimapp Õppejõud: Liina Maasik Mõdriku 05.06.13 SISUKORD SISSEJUHATUS Tooted ja nende sisu. Kirjeldab ettevalmistamiseks ja hoidmiseks. Tootjad ja uusi funktsioone tootmises. Huvitav artikkel umbes tootmist ja tootjaid. Ülaltoodud näited kuumtöödeldud tooted erinevates riikides. Ajalugu tooted, kuidas luua ja kus kasutada. Väljenda oma arvamust mõned faktid ja järeldused. 1 TOIDUKAUBAD 1.1 Sool Esimesed teadaolevad andmed soola tootmisest on umbes 4000 eKr Egiptuses, Roomas ja Kreekas Esimesena hakkasid soola merest korjama foiniiklased Teadlased selgitasid soola toime välja alles 19-ndal sajandil Sool on maakeral väga laialt levinud ­ leidub kõikidel mandritel v.a Antarktikas Soola lei...

Toit → Toiduaineõpetus
85 allalaadimist
thumbnail
1168
pdf

Liha töötlemine

2000. Utilization of microbes to process and strains of Lactobacillus plantarum to Enterococcus preserve meat. Meat Science 56:105–115. faecalis JH2-2 in the gastrointestinal tract of gnotobi- Lücke, K. 1998. Fermented sausages. In Microbiology otic rats. FEMS Microbiology Ecology 59:158–166. of Fermented Foods, edited by B. J. B. Wood. Kailasapathy, K., and S. Rybka. 1997. L. acidophilus London: Blackie Academic and Professional. and Bifidobacterium spp.—Their therapeutic potential Lücke, K. 1985. Fermented sausages. In Microbiology and survival in yogurt. The Australian Journal of of Fermented Foods, edited by B. J. Wood. London: Dairy Technology 52:28–33. Elsevier. Kearney, L., M. Upton, and A. McLoughlin. 1990. Meat Martín, A., B. Colìn, E. Aranda, M. Benito, and M. fermentations with immobilized lactic acid bacteria. Còrdoba. 2007

Keeled → Inglise keel
21 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun