Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"asparaagus" - 8 õppematerjali

thumbnail
6
pptx

Spargel ja selle kasutamine

SPARGEL Gerda Liit KP-16 Kuressaare Ametikool MIS ON SPARGEL? Harilik aspar (köögiviljana spargel ning toalillena asparaagus) on aspariliste sugukonda aspari perekonda kuuluv mitmeaastane rohttaim. KUS SPARGLIT KASUTATAKSE? Hariliku aspari söödav osa on noor võrse ehk küünis. Harunenud vars enam söögiks ei kõlba. Peamine tarbimishooaeg kestab märtsist juuni lõpuni. Toiduks sobivad noored võrsed. Söögiks sobivate sparglite jaotus: lilla (mõne allika järgi violetne) spargel roheline spargel valge spargel Rahvameditsiinis kasutatakse asparit südamepuudulikkuse, maksa- ja neeruhaiguste ning podagra korral. Köögiviljana kasvatatakse Eestis harva, tihedamini ilutaimena. Süüakse paarkümmet sparglisorti kolmesajast. TOITEVÄÄRTUS Spargel on rikas valkude, mineraalainetest raua, seleeni, kaaliumi, naatriumi ja fosfori poolest. Äsjakorjatud roheline spargel on valgest sparglist vitamiinirikkam. Sparglis on foolhapet; vees lah...

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Aroomiühendid

Alküülpürasiinide rühmas, mis koosnevad ainult elementidest C, H ja N, on teada 70 ühendit. Fenoolid Aroomi kvaliteedid: suitsune(kohv, serri, piim, röstitud pähklid, asparaagus), puidune (piim, sojakaste, röstitud pähklid, tomatid, kohv), põlemismaigune (kohv, piim, näkileib, praetud liha) , magus, viha (õlu, piim, röstitud pähklid), nelgi-sarnane (kohv, õlu, küpseõun, asparaagus), vürtsine (tomatipasta, brändi, ploomid, kirsid), vanilje (vanilje, rumm, kohv, küpsetatud asparaagus, või) Ensümaatilised reaktsioonid Aroomiühendid moodustuvad arvukate reaktsioonidega. Ensümaatilised reaktsioonid, mis vallanduvad kudede katkestamisega (nt. puu- ja köögiviljade lagunemisel või lõikamisel) on erilise tähtsusega. Ensüümid võivad aroomi moodustamisel osaleda ka kaudselt. Karbonüülühendid, alkoholid Rasvhapped ja aminohapped paljud lenduvad aldehüüdid Linool- ja linoleenhappe oksüdatiivne lagunemisel tekivad: 1) Oksohapped 2) Aldehüüdid

Keemia → Toidukeemia
29 allalaadimist
thumbnail
5
docx

TTÜ Botaanikaaed, referaat

Süvend palmihoone otsa juures jäi nende kavatsuste tunnistajaks. 1995- 2001 oli aia direktoriks geograafiamagister Ain Vellak. 2001. aasta sügisest on aia direktoriks bioloogiakandidaat Heiki Tamm. Avamaa Üheidulehelised käpalised Orchidaceae loalised Juncaceae amarüllilised Amaryllidaceae lõikheinalised Cyperaceae tarn Carex liilialised Liliaceae laugulised Alliaceae bambus Bambuseae stepirohi Stipa L. sebralill e. juudihabe Tradescantia hosta Hosta kannad Canna spargel e. asparaagus Asparagus officinalis Kaheidulehelised kermesmari Phytolacca kanep Cannabis rebashein Amaranthus sinine käoking Aconitum napellus himaalaja jalgleht Podophyllum hexandrum Royle bergeenia Bergenia harilik füüsal Physalis alkekengi vilt-ristirohi Senecio cineraria üheksavägine Verbascum thapsus raudosi Equisetum hyemale laanesõnajalg Matteuccia salu-siumari Actaea spicata liiv-vareskaer Leymus arenarius linaliilia Phormium jasmiin Jasminum kaisel Schoenoplectus pilliroog Phragmites

Botaanika → Taimekasvatus
15 allalaadimist
thumbnail
7
doc

SIBULKÖÖGIVILJAD

Liigsel kasutamisel seob organismis kaltsiumi ja väljutab selle Toiduks kasutatakse varsi Kasutatakse toorelt või töödeldult Hapuoblikas Maitselt hapukas, sisaldab oblikhapet, millega liialdamine liidab kaltsiumi ja ladestab selle siseorganitesse Toorelt soovitatav tarbida koos piimatoodetega, mis vähendavad oblikhappe mõju Soovitatav kupatada, sest sinna ladestub ülearune oblikhape (järelejäänud vesi tuleb ära visata) Kasutatakse salatides ja suppides Spargel - Aspar, asparaagus Söögiks kasutatakse võrseid Liigitatakse käharpeaspargel ja harilik spargel ehk Itaalia spargel ( roheline-valge) Kui spargel lõhnab siis on see vana Kasutatakse toorelt (sugavkülmutatult) või töödeldult( konserveeritud, kuivatatud) Liigne kasutamine ei ole hea inimesele kelle on neerukivid Artisokk Taimon karuohaka sugulane, kasvab 2m kõrguseks Vili meenutab käv Süüakse korvõisiku põhja ehk südameid ja igat lehte eraldi Säilitada niiskes ja jahedas kilesse pakituna 1 nädal

Toit → Toiduainete õpetus
26 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Vitamiinid

Vitamiinid Vitamiinid on hädavajalikud kõikide organismide normaalseks elutegevuseks. Kõige täiuslikumalt on vitamiinide süntees elutegevuse käigus välja kujunenud taimedel. Inimene suudab sünteesida ainult üksikuid vitamiine ja neidki vaid sobivate lähteühendite ja välistingimuste koosmõjul. Vitamiinide ülesanded inimorganismis Vitamiinid on heterogeensed, bioaktiivsed, madalmolekulaarsed, eksogeensed orgaanilised ained. Nad on liitensüümide ehituslik-funktsionaalsete osadena hädavajalikud ensüümkatalüüsis ja seetõttu eriti vajalikud organismi normaalses elutegevuses. Inimesele on vitamiinid asendamatud mikrotoitained. Eksogeensus tähendab seda, et vitamiine ei sünteesita organismis, vaid neid peab kindlasti toiduga saama. Vitamiinide puhul on eksogeensus teatud määral siiski suhteline, sest: 1) mõningaid vitamiine sünteesib inimese seedekanali mikrofloora kas osaliselt või piisavalt (näi...

Keemia → Toidukeemia
54 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Hollandi toidud

Siinne köök on segu rammusast toidust ning veidi lääneeuroopalikumate sugemetega roogadest. Olles mereäärne maa, leidub hollandi toitude seas palju mereande. Hollandi kööki on mõjutanud iseäranis Indoneesia ja Surinami köök. Samuti on roogi ja koostisaineid prantsuse, itaalia, kreeka, saksa ja hispaania köökidest. Tavaliselt koosneb tüüpiline hollandi roog lihast, kartulitest ja juurviljadest. Rohkelt süüakse ka jänese- ja lambaliha. Hooajalisteks delikatessideks on asparaagus maikuus ning "uus" heeringas, mida nauditakse toorelt. Hooaja esimene heeringasaak äratab alati suurt huvi, sest enamus sellest läheb kuningannale ja tipprestoranid võistlevad endale ülejäägi saamise au eest. Septembrist märtsikuuni süüakse rohkelt ka Zeelandi austreid ja tigusid. Holland on eriti tuntud oma õllekultuuri poolest, püsides maailma õlleeksportijate tipus. Nii Amstel, Breda, Grolsch, Heineken kui ka Oranjebook õlled pakuvad omamoodi maitseelamust. 2

Eesti keel → Eesti keel
7 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Botaanika eksam

1. Taimeraku ehitus, tema osade ülesanded . Taimeraku võrdlus looma-, seene- ja bakterirakuga. Plastiidide tüübid ja nende ülesanded. TAIMERAKU EHITUS. Taimerakku ümbritseb rakumembraan, mis sarnaneb imeõhukese kilega. Rakumembraan on kõide organismide rakkudel. Kuid taimerakku katab lisaks sellele rakukest. See anab taimerakule tugevuse ja kindla kuju. Noorte taimerakkude kestad koosnevad peamiselt selluloosist. Rakukestas ja rakumembraanis on poorid, mille kaudu on naaberrakud omavahel ühenduses. Raku sees paikneb rakutuum, mis sisaldab pärilikkusainet, mis on raku elutegevuse juhtimiseks vajalik info. Rakutuum suunab ja kontrollib raku elutegevust. Kõige olulisemad on rakutuumas kromosoomid, mis säilitavad ja kannavad edasi infot organismi pärilike tunnuste kohta. Rakutuuma ümber on poolvedel tsütoplasma. Selles paiknevad mitmesugused rakuosad, mis täidavad erinevaid ülesandeid. Taimerakkudele on iseloomulikud vakuoolid ­ õhukese me...

Bioloogia → Botaanika
138 allalaadimist
thumbnail
19
doc

Erinevad taastusvahendid inimese turgutamiseks

Erinevad taastusvahendid inimese turgutamiseks 1. Füüsikalised taastusmisvahendid Saun: Leilisaun, soome saun, aurusaun, infrapuna saun, roomasaun, soolasaun, suitsusaun ­ kõik nad puhastavad ja tervendavad kuid sõltuvalt nende erinevustest on nii elamus kui ka mõju tervisele erinev. Põhiline mõjutaja on sauna õhu temperatuur, niiskus, saunasoleku aeg, õhuvahetuse tõhusus. Aroomteraapilised õlid aitavad organismil puhastuda, mõjuvad stressivastaselt ja aitavad spetsiifiliste probleemide puhul. Vihtlemine stimuleerib nahka, pindmisi kudesid, vere ja lümfiringet ning närvisüsteemi, erinevad vihad on erineva mõjuga: kadakaviht, kaseviht, eukalüptiviht jne. Soome sauna kõrge temperatuur tõstab ihutemperatuuri umbes 39°c-ni, kusjuures siseorganite temperatuur püsib 37°c lähedal. Kiireneb naha vereringlus, mis omakorda intensiivistab higistamist. Nahk ei peegelda enam soojust, vaid võtab seda vastu. Aju ja närvisüsteem r...

Meditsiin → Esmaabi
43 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun