Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"arborio" - 11 õppematerjali

thumbnail
26
pptx

Riis

Paisub keetmisel 2-2,5 korda ja säilib hästi. Valge riis: kroovitud ja lihvitud riis. Kaotanud suurema osa oma mineraalidest ja vitamiinidest. Valge riis võib olla kaetud magneesiumsilikaadiga või glükoosist ja talgist seguga. Kiirkeeduriis: valge riis, mida on enne keedetud ja siis kuivatatud, et vähendada keetmisaega. Pärast sellist töötlust jääb riis kuiv ja kerge. Kiirkeeduriis on maitsetu ja veel väiksema toiteväärtusega kui valge riis. Arborio ehk avorio riis: Arborio riisi töödeldakse parboiling meetodil: kestaga toorriisi leotatakse rõhu all. Toitained eralduvad kestast ning tungivad rõhu mõjul riisiterade tärklist sisaldavasse sisemusse. Seejärel terad nõrutatakse ning kuivatatakse kuuma auruga. Peale kuivatamist eraldatatakse kest ja terad poleeritakse. Sel meetodil töödeldud riisis on säilinud 80% vitamiinidest ja mineraalidest. Seda peetakse kõige peenemaks riisiks, sest see võib keetmisel

Muu → Toiduainete õpetus
6 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Riis

kasulikke kihte maha kooritud, eemaldatud on ainult mittesöödav kest. Alles on kõik seitse pealiskihti koos iduga, mis annavad terale omapärase pähklimaitse. Pruun riis sisaldab palju väärtuslikke vitamiine. Pudruriis Ümarateraline ehk pudruriis on lihvitud töötlemata riis, värvilt valge. Keetmisel eemaldub palju tärklist ning riis muutub kleepuvaks, kuid terad säilitavad ümara kuju. Parim putrude, pajaroogade ja pirukate valmistamiseks. Risoto riis Tuntumad risoto riisisordid on arborio ja carnaroli. Keetmisel imab risoto riis endasse rohkesti vett ja riisiterad kleepuvad üksteise külge. Metsik riis Pikateralise ja musta riisi segu, mis väga dekoratiivsena sobib hästi pajaroogadesse ja vormitoitudesse. Metsikut riisi tuleb eelnevalt leotada ja tema keeduaeg on pikk: roog on valmis siis, kui seemne sisemine valge osa ajab tumeda koore lahti. Jasmiiniriis ehk Tai lõhnav riis Aromaatne pikateraline riis, keetmisel jäävad terad õrnalt kleepuvaks. See riisisort sobib

Toit → Toidutehnoloogia
18 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Riis

RIIS(teraviljatooted) Madli Reesalu K112 RIISI LIIGITUS sativa ehk valge riis glaberima ehk punane riis must ehk lilla ehk keelatud riis LIIGITAMINE TERADE PIKKUSE JÄRGI lühikese ehk ümarateraline riis ehk kleepuv riis keskmise teraga riis pikateraline riis RIISI LIIGITUS TÖÖTLEMISE JÄRGI Pruun riis ehk täistera riis (kooritud ehk cargoriis, Aurutatud pruun riis, Pruun kiirkeeduriis, Aurutatud valge riis, Valge riis, Kiirkeeduriis, Arborio ehk avorio riis, Lõhnastatud riis: 1. Basmati ehk India riis 2. Jasmiiniriis METSIK RIIS EHK TUSKAROORA VESIRIIS Metsik riis on kõrge toiteväärtusega teravili. Eestis kasvab metsikut riisi Valguta Mustjärves. Kasulikkus: · Metsik riis on valgurikkam kui tavaline riis. Selle valgud on väärtuslikumad. Kasutamine: · serveeritakse linnuliha, uluki või kalaroogade lisandiks, · segatakse teiste riisisortidega ja kasutatakse erinevates riisiroogades.

Toit → toiduainete sensoorse...
8 allalaadimist
thumbnail
8
odt

Itaalia kultuur

Itaalia kultuur Itaalia köök Risotto on traditsiooniline Itaalia riisiroog. Pärit on risotto Põhja-Itaaliast, eeskätt Piemonte idaosast ning Lombardia lääneosast, kus laiuvad Itaalia suurimad riisipõllud. Risotto on Milano ja Torino köögi alustala. Risotto valmistamiseks kasutatakse ümarat risottoriisi (nt Arborio või Vialone Nano), mida enne vedeliku lisamist veidi aega õlis kuumutatakse. Riisi segatakse pidevalt, vedelik lisatakse aegamisi, ja lastakse see enne järgmist lisamist pea täiesti imenduda. Sellise valmistusviisi tulemuseks on kreemjas, kuid mitte pudrune riis, sest tärklise vabanemisel muutuvad riisiterad kleepuvaks, kuid jäävad terveks. Risotto variante on sadu vastavalt sellele, milliseid maitsekomponente kasutatakse, kuid

Kultuur-Kunst → Kultuur
5 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Riis

mittesöödav kest. Alles on kõik seitse pealiskihti koos iduga, mis annavad terale omapärase pähklimaitse. Pruun riis sisaldab palju väärtuslikke vitamiine. Pudruriis Ümarateraline ehk pudruriis on lihvitud töötlemata riis, värvilt valge. Keetmisel eemaldub palju tärklist ning riis muutub kleepuvaks, kuid terad säilitavad ümara kuju. Parim putrude, pajaroogade ja pirukate valmistamiseks. Risoto riis Tuntumad risoto riisisordid on arborio ja carnaroli. Keetmisel imab risoto riis endasse rohkesti vett ja riisiterad kleepuvad üksteise külge. Metsik riis Pikateralise ja musta riisi segu, mis väga dekoratiivsena sobib hästi pajaroogadesse ja vormitoitudesse. Seda riisitüüpi kasvatatakse Põhja-Ameerikas. Metsik riis erineb oma vendadest sellepoolest, et ta on väga toitaineterikas ja temas on palju vitamiine. Terad on väga kõvad ning erilise maitsega. See riisi

Bioloogia → 11.klassi bioloogia
30 allalaadimist
thumbnail
24
rtf

Toidukaubaõpetus 2014

*Must riis ehk metsik riis ehk indiaani riis - dekoratiivne, tegelikult vesiheina seeme, mis meenutab riisi. Koristuse ajal värvus roheline, hiljem must. Pika keetmisajaga *Risottoriis - ümarateraline riis, mis sisaldab rohkesti tärklist, imab rohkesti vett ja annab risottole kreemja konsistentsi. Tuntumad risottoriisid: *Vialone nano, carnaroli, Arborio (viimane sobilik eriti aedviljadega) *Vialone nano ja Arborio on kvaliteetsemad, algajale Carnaroli paremini, sest säilitab paremini al dente (hamba all tuntav), alandades ülekeetmise riski Paraboil meetod - kuumaauru ja rõhu abil on kestades olevad kasulikud ained surutud teratuuma. Kvaliteedinäitajad teraviljasaadustel: *Värvus - sõltub terade värvusest, tangainete kvaliteedist, töötlemisest

Majandus → Kaubandus
9 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Toitumise alused.

eraldata). Suure toiteväärtusega (sisaldab palju mineraalaineid ja B-rühma vitamiine), tal mõnevõrra lühem säilivusaeg, sest iduosakesed sisaldavad rasva ning rasvhapped kipuvad rääsuma. 6. Riis Riis (Riis on maailmas teravili nr 2) Tärkliserikad sordid: pika -, keskmise- ja lühikeseteralised (pudruriis). Risotoriis- ümara teraga, imab kuumtöötlemisel rohkelt vedelikku. Terad kleepuvad üksteise külge. Arborio ja Mediterraneo riis. Auruga töödeldud (parboiled) – toorriisi aurutamisel läheb enamik vitamiine ja mineraalaineid tera sisemusse, hiljem kest eemaldatakse ja terad kuivatatakse Basmati riis – India unikaalse maitse ja tekstuuriga pikateraline riis Jasmiiniriis – Tai aromaatne pikateraline riis. Sushiriis – pudruriisi sarnane, lühikeseteraline. Metsik riis – wildrice, Ameerika pikavõrseline rohuseeme Punane riis – Hiina metsik riisisort, punase viljakestaga

Toit → Toitumisõpetus
22 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Riis

Sisukord 1. Riisi minevik lk 3 2. Riisi tähtsus maailmas lk 4 3. Riisi toitainete sisaldus lk 5 4. Riisi kasvatus lk 6 5. Riisi sordid lk 7 5.1 Valge riis lk 7 5.2 Pruun riis lk 8 5.3 Lõhnastatud riis lk 10 5.4 Erinevaid riisi sorte lk 11 5.5 Tuskaroora vesiriis ...

Toit → Kokandus
47 allalaadimist
thumbnail
35
docx

Suur-väike algustäht

ÕIGEKIRJUTUS suur ja väike algustäht Kirjutada Mehhiko restoran. Sõna vanalinn on väikese tähega, sest see ei ole nimi. Seega on õige kirjutada Tallinna vanalinn. Õige on Alexanderi tehnika, mitte ,,aleksandertehnika". Rahaühik euro on väikese tähega. Kirjutage Jüriöö park (esimene sõna suure tähega). Head uut aastat! Suure tähega on ainult lause esimene sõna. Õige on kirjutada Euroopa keeled. Sõna eurodirektiivid on väikese algustähega. Riigikogu sotsiaalkomisjon jm komisjonid on väiketähega. Õige on Eesti kitsejuust. Kirjutage zen-budism. Sõnaühend kuninglikud õhujõud on väiketähtedega. Ühendis Rootsi massaaz on esimene sõna suure tähega. Sõna jõulupidu on väikese algustähega. Sõnad jõulud, jõulupühad ja jõuluvana on väikese algustähega. Õige on aasta inimene (väikeste tähtedega). Ametinimetus vallavanem on väikese tähega. Sõna hansalinn on väiketähega ja kokku. Õige on kirjutada Ungari veinid (esimene sõna suure al...

Eesti keel → Eesti keel
29 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Eksamiküsimused

29. Lehtköögiviljade kasutamine ja 3 rooga? Kasutatakse erinevate salatite valmistamises. Kartulispinatisupp Värviline jõulusalat Viinerijääsalat 30. Mis on risoto? Risotto on traditsiooniline Itaalia riisiroog. Pärit on risoto PõhjaItaaliast, eeskätt Piemonte idaosast ning Lombardia lääneosast, kus laiuvad Itaalia suurimad riisipõllud. Risoto on Milano ja Torino köögi alustala. Risoto valmistamiseks kasutatakse ümarat risotoriisi (nt Arborio või Vialone Nano), mida enne vedeliku lisamist veidi aega õlis kuumutatakse. Riisi segatakse pidevalt, vedelik lisatakse aegamisi, ja lastakse see enne järgmist lisamist pea täiesti imenduda. Sellise valmistusviisi tulemuseks on kreemjas, kuid mitte pudrune riis, sest tärklise vabanemisel muutuvad riisiterad kleepuvaks, kuid jäävad terveks. Risoto variante on sadu vastavalt sellele, milliseid maitsekomponente kasutatakse, kuid reeglina

Toit → Kokandus
85 allalaadimist
thumbnail
308
xlsx

Kokk tase 4 kalkulatsioonid-1

0.600 0.020 0.120 0.100 0.400 1.240 TOIDU NIMETUS Risotto portsjoni kaal g 150g valmistatavaid portsjoneid kokku 2 Valmist Retsep amise ti kaal kaal Toiduained Ühik 1 bruto Kao % 1 neto 2 bruto 2 neto Arborio vm ümar 1 riis kg 0.045 0.045 0.09 0.09 2 mugulsibul kg 0.003 16 0.003 0.006 0.005 3 toiduüli kg 0.003 0.003 0.006 0.006 4 Või (82%) kg 0.006 0.006 0.012 0.012 5 hele kanapuljong L 0.14 0.14 0.28 0.28 Parma juust 6 (riivitud) kg 0.009 0.009 0.018 0.018

Toit → Toit ja toitumine
28 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun