Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"arabica" - 47 õppematerjali

arabica ehk araabika ja coffea canephora ehk robusta - on maailmaturul kaubandusliku tähtsusega.
thumbnail
10
pptx

Esitlus Kohvi kohta

Kohv Üldiselt Kohvipuu röstitud seemnetest ehk kohviubadest jahvatatud pulber ja sellest valmistatud aromaatne jook Kohvi all mõeldakse üldjuhul kohvipuu seemnetest valmistatud oakohvi. Sisaldab kofeiini (60-140 mg) Imendumiseks kulub 45 minutit Ergutav toime 20-40 minuti jooksul Koostis Kohviõlid (10-17% massist lipiidid) Süsivesikud (50% ) Sahharoos Roheline uba (3-9%) Valgud (10-13%) Kohvi liigid Araabika (Coffea Arabica) Robusta (Coffea Robusta) Libeerika (Coffea Liberica) Mõju tervisele Tugevdab ja kiirendab südame kokkutõmbeid Tõstab vererõhku Mõjutab hingamist Stimuleerib ainevahetust Suureneb higieritus Tõstab tähelepanu- ja töövõimet Aitab keskenduda ja ületada unisust Soodustab seedimist Tekitab sõltuvust Mao ärritaja Mürgituslaadsed seisundid Maksahaiguse korral, kuhjub organismis Võõrutusnähud- uimasus, peavalu, iiveldus Huvitavat Kohvijoojatel väiksem võimalus haigestuda insuliinsõltumatusse suhkruhaigusesse Paran...

Varia → Kategoriseerimata
13 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Kohv

valmistada erinevat kohvi vastavalt vajadusele. Korraliku jahvatusega võtab espressomasinal kohvi tegemine 2228 sekundit. Valmis kohv tuleb kohe ära juua! Vala see soojendatud tassi, nii et ta säilitab oma temperatuuri võimalikult kaua. Valmis saanud kohv hakkab maitset minetama sekundeid pärast valmimist, nii et valmistada tuleks täpselt nii palju kohvi kui kohe tarbitakse. Kunagi ära soojenda oma kohvi! Kohvi liigid Kaks majanduslikult tähtsat kohviliiki on Coffea Arabica (Arabica kohv), mis katab 70 protsenti maailma toodangust ja Coffea Canephora (Robusta kohv). Vähem kasvatatakse Coffea Libericat (Liberica kohvi) ja Coffea dewevreid (Excelsa kohvi) Mõned Arabica ja Robusta erinevused: Arabica Robusta Esmamainimise aasta 1753 1895 Kromosoomid (2n) 44 22 Kasvuperiood 9 kuud 1011 kuud Õitsemine pärast vihma ebaregulaarne Valmis kirsid kukuvad jäävad külge Saagikus (kg ube/ha) 15003000 23004000 Juuresüsteem sügav pinnaline

Toit → Köögi õpetus
42 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Kohv

sademeid 2200 ­ 2300mm aastas. · Alla +8 kraadi ta hävib. · Kohviistandused vajavd pidevalt head hooldamist, siis annavad nad suuri saake. Click to edit Master text styles Tähtsad kohviliigid Second level Third level Fourth level Fifth level · Coffea Arabica ja Coffea Robusta. · Arvatakse, et Arabica kohviliik on esimesi maailmas. · Coffea Robusta on maitselt ja toimelt araabica kohvist tugevam. · Tuntakse ka kolmandat liiki ­ Coffea Liberica, kuid selle osatähtsus on väike. Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level Click to edit Master text styles

Majandus → Klienditeenindus
29 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Kohvi referaat

tolleaegses keelepruugis unepeletajat. Ubade röstimise idee tuli juhuslikult tulistele sütele kukkunud ja hõrgutavalt lõhnanud kuivatatud marjadest. Ühe variandi kohaselt olevat oad meelega tulle visanud ka kloostriülem, kes pidanud neid saatana kiusatuseks. Samuti on levinud versioon, mille järgi olevat nii kohvi röstimise kui purustatud ubadest kohvijoogi valmistamise leiutanud hoopiski türklased. Taimest Esimene tööstusliku tähtsusega kohvitaim oli Coffea Arabica. Ta kasvab 7-8 m kõrguseks, kuid kultuurtaimed lõigatakse 2-4 meetri pealt maha, et saavutada laiust. Kohvi lehed on 10- 15 cm pikad ellipsoidid, läikivalt tumerohelised heledama alapoolega. Õied kerkivad taime harudest koos lehtedega. Valgel kohviõiel on viis õielehte ja lõhn, mis meenutab jasmiini. Õite eluiga on ainult 2 - 3 päeva. Kohvi marjad on kirsisuurused ja esmalt rohelised, muutudes hiljem tumepunaseks. Valmimine võtab 8 kuud

Toit → Toiduainete õpetus
40 allalaadimist
thumbnail
33
odp

KOHV- joogiõpetus

Zabloone, mille abil tehakse näiteks kakaopulbriga espresso pinnale erinevaid kujundeid. Kohvipuud Kohvipuu kuulub madaraliste sugukonda. Kohvipuid arvatakse olevat 25-80 liiki. Kohvipuu pärineb Lõuna-Araabiast ja Ida-Aafrikast. Araabia kohvi kodumaaks loetakse Etioopia Kaffa maakonda, sellest tulenevad ka üle maailma levinud samakõlalised erikeelsed nimetused. Kõikidest kohvipuu liikidest vaid kaks - coffea arabica ehk araabika ja coffea canephora ehk robusta - on maailmaturul kaubandusliku tähtsusega. Kohvipuu Araabikat kasvatatakse kvaliteetsema kohvioa tootmiseks ning selle maitse on mahedam ja nüansirikkam. Robusta seevastu on tugeva maitsega ning sobib hästi espressosegudesse. Selles on kaks korda enam kofeiini kui araabikas, mis teeb espresso maitse täidlasemaks ja tekitab kohvile paksema vahu. Kohvipuud on igihaljad 3-6 m kõrguseks kasvavad

Toit → Joogiõpetus
29 allalaadimist
thumbnail
4
docx

KOHV

· Kiudained · Suhkur · Rasv · Valk · Mineraalained (Ka, Ca, Fe, Na, S, P, Cl) · Orgaanilised happed · Parkained · Vitamiinid B6, B12 Kohvi liigitus ubade tüübi järgi 1. Araabika ( Coffea Arabica) annab ¾ kogu maailma kohvitoodangust Moka (Mocca) on araabika teisend 2. Robusta 1/3 kogu maailma kohvitoodangust 3. Libeerika kohv ( Coffea Liberica) kuid selle osatähtsus on kaduvväike Parim Robusta on parem, kui halvim Araabika Araabika ja Coffea Arabica · Moodustab 70% maailma kahvitoodangust · Oa seesmine külg on seestpoolt nõgus · Väga hea aroomiga · Kofeiinisisaldus kuni 2% · Enne röstimist on sinakas-rohelise värvusega Robusta · Oa seesmine külg on väljapoole kumer · Vähem aromaatse, maitselt kangem · Kofeiinisisaldus üle 1,7% · Enne röstimist pruunikaskollased · Kasutatakse põhiliselt lahustuvas kohvis ja odavates kohvisegudes( maitserikastamise ja kofeiinisisalduse tõstmise pärast) Eriline Robusta

Toit → Toiduainete õpetus
19 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Kohvi import kolmandatest riikidest

KOHVI IMPORT KOLMANDATEST RIIKIDEST Kohvi impordist üldiselt  Kohvitaimi kasvatatakse 50-60 riigis üle maailma  Indias toodetakse 70% kogu maailma kohvist  Kaubandusliku tähtsusega kohvisordid- Arabica ja Robusta.  Kohv kuulub ühtse tollitariifistiku rubriiki 0901 Suurimad kohvi eksportijad Kohvi transpordinõuded  Eesti seaduse järgi kuulub kohv mitteloomse toidu alla  Mitteloomse toidu importimisel teostatakse järelvalvet sihtkohas  Järelvalvet teostatakse koostöös tolliga  Saadetise eest vastutavad toidukäitlejad Pakkimine ja transport  Pakend peab võimaldama vedu koos muude saadetistega  Pakend: materjaliks džuut või sisal, mass 60 kg

Logistika → Transport
13 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Kohvipuu

4 kaks korda aastas, nii et puul on samaaegselt nii õied kui viljad. Araabia kohvipuu on isetolmlev, teised kultiveeritavad kohviliigid aga võõrtolmlejad. Liike on võimalik omavahel ristata. Tootmistasandite rajamisel ongi kasutatud araabia ja kongi kohvipuude vahelist hübriidi, mida nimetatakse arabusta. Araabia kohvipuu annab arabica kohvi, kongo kohvipuu aga robusta kohvi, libeeria kohvipuu excelsa kohvi. Moka kohvi saadakse araabia kohvipuu ühe teisendi viljadest. Araabias on seda kaua kasvatatud ja viidatud ka India ookeani lääneossa Mauritiusesse. Varem oli araabia kohvi peamine väljaveosadam Punase mere ääres asuv Mokka (Moha) linn, millelt araabia mailt tulnud kohv siis ka oma nime sai. Kunagi kõrgel järjel olnud kohvi kasvatamine on nüüd Jeemenis taandunud kata kasvatamise ees.

Bioloogia → Bioloogia
26 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Kohvi hinnad tartu suurimates kauplustes 2012 a.

18. Exclusive Tochibo 6,79 19. Family Tochibo 4,09 20. Aroma Grand 5,29 21. Optima Linija 1,96 22. Caffe de Mocca Alvorado 4,99 23. Saludo 4,99 3,99 24. Arvid Nordquist Mellan 6,99 25. Arvid Nordquist Kok 6,99 26. Arvid Nordquist Pressiado 6,99 27. Arabica 2,69 28. Araabika 1,99 29. Vespucci 3,44 30. Lindvalls 4,65 4,94 31. Dallmayr Ethiopia 7,27 32. Dallmayr prodomo 6,59 33. I love eco kohv 5,62 34. Rimi kohv 3,86 35

Kategooriata → Uurimistöö
12 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Kohvi sortiment

Tallinna Tööstushariduskeskus. Kohvi sortiment Referaat Laura Oiluk 306 MRA 13.01.11 Tallinn 2011 Kohvi ajalugu Kohvi joomine sai oletatavasti alguse Etioopiast, Kaffa nimelise küla järgi sai kohv ka oma nimetuse. 15.sajandil on kohv levinud Araabias, 16.sajandil ka Türgis. Euroopasse jõudis kohvi joomise komme 17.sajandil. Eestisse 17.sajandi lõpuks. Erinevatel rahvaste on kujunenud oma kohvi valmistamise ja serveerimise viisid. Tuntuimad on ehk türgi kohv ja itaallaste espresso. Kohvisordid Levinuim kohviliik Araabia ( Coffea Arabica) on pärit Etioopiast. Selle osakaal maailmas toodetud kohvist on umbes 75%. Teine tuntud kohviliik on robista (Coffea Robusta), mis on maitselt Araabia kohvist tugevam. On olemas ka kolmas kohvipuu liik Libeeria (Coffea Liberica), kuid selle o...

Toit → Toiduainete õpetus
77 allalaadimist
thumbnail
14
odp

KOHVIPUU

väljakaevamiste põhjal, mis tõestavad, et kohvitaim on selles piirkonnas kasvanud sama kaua kui seal on olnud inimasustus. ● Jutud kohvi kohta jõudsid Euroopasse 17. sajandil. Esimesena hakkasid kohviga kauplema Veneetsia kaupmehed. Nad hakkasid laevadega toorkohvi Mocha sadamast Euroopasse toimetama. Itaaliast levis kohv mujale Euroopasse: kõigepealt Marseilles’isse, Amsterdami ja Londonisse. Araabia kohvipuu ● Coffea arabica on kõige laiemalt kultiveeritav liik ● Kasvab Kesk- ja Lõuna-Ameerikas, Ida- Aafrikas ja kõige rohkem Indias, kus toodetakse 75% kogu maailma kohvist ● Kasvab 6-10 meetri kõrguse põõsakujulise puuna ● lehed on igihaljad, lainelised, 8-20 cm pikad ja 3-7 cm laiad. Ühes õiekimbus on 4-18 valget jasmiinilõhnalist õit. Tema punased luuviljad meenutavad kirssi. Kongo kohvipuu e Coffea canephora ● Kasvab looduslikult Lääne- ja Kesk-Aafrika

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Paulig

Presidentti- ja Brazil-kahvit sekä vastuullisuussertifioitu Paulig Mundo. Tuoteperheeseen kuuluvat myös Paulig espressot, Paulig Parisien sekä alkuperämaakahvit Paulig Kenya, Paulig Colombia luomu ja Paulig Papua New Guinea. Muita tuotemerkkejä ovat Frezza-maitokahvijuomat ja Tazza- maitokaakaojuoma. Paulig Classic Paulig Classic on pitkäaikainen ja runsas jälkimaku herkullinen 100% arabica kahvin sekoitus. Valittu arabica kahvipavut antavat kahvin sekoitukselle täydellinen tuoksu, jota on viimeistelty Guatemala tuliperäiset maaperällä kasvanut kahvipavuissa. Paulig Classic on keskimääräistä paahtamalla luonnollinen kahvi. Paahtoaste 3. Paulig Classic on Paulig edustusto tuote Baltian ja Venäjän markkinoilla. Tämä on toiseksi kahvin merkki Baltian markkinoilla. Paulig Classic tuoteryhmään kuuluvat kahvipapuja ja

Keeled → Soome keel
10 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Kohvisortiment erinevate tunnuste alustel

TALLINNA TEENINDUSKOOL Marianne Milinevitš MK13-TE2 Referaat Juhendaja: Aive Antson Tallinn 2014 Sisukord 1.Ajalugu........................................................................................ 3 2.Kohvisordid..................................................................................3 3.Sortiment.................................................................................... 4 3.1Lahustuv kohv........................................................................4 3.1.1Nescafe - Lahustuv kohv Gold 100 g................................4 3.1.2Jacobs Cronat Gold - Lahustuv kohv 100 g.......................4 3.2Maitsestatud kohv............................................................

Majandus → Majandus
11 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Kohv

et taimel võivad samal ajal olla nii õied, toored viljad kui ka küpsed viljad, mis teeb saagi koristamise keeruliseks, seetõttu tehakse seda käsitsi. Kohviubade eraldamiseks on kaks meetodit: marju kas kuivatatakse 2-3 nädalat päikese käes ja kooritakse hiljem masinatega, või eemaldatakse esialgu suurem osa viljalihast ja seejärel leotatakse ube 1-2 ööpäeva veevannis; viimane meetod annab parema kvaliteediga kohvi. Tuntud on peamiselt kolm kohviliiki, millest Arabica on kvaliteetseim, aga väiksema kofeiinisisaldusega kui Robusta, mis on haiguste suhtes vastupidavam, ja mida on lihtsam kasvatada. Liberica on neist kõige madalama kvaliteediga sort, mille osatähtsus on väike. Kohvi juuakse nii mustalt kui erinevate lisanditega, tavalisimad on koor või piim ja suhkur, aga olenevalt maitsest ja fantaasiast võib lisada kakaopulbrit, erinevaid siirupeid, vahukomme või näiteks kaneeli. Palju on väljakujunenud omadustega kohvijooke, tuntumad on näiteks

Toit → Joogiõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
5
rtf

Kohv

õigesti. Perkolaator Perkolaatorisse kallatakse külm vesi ja kahe sõela vahele pannakse jämeda jahvatusega kohv. Vesi tõuseb kuumenedes toru mõõda üles ja valgub läbi kohvi tagasi. Kohvi aroom kaob. Lahustuv kohv Naturaalsed kohvioad röstitakse ja jahvatatakse. Jahvatatud kohvist valmistatakse väga kange kohvikonsentraat, millest eemaldatakse vesi. Seejärel tekib kas kohvi puru või graanulid. Espressosõnastik Araabia (Arabica) ­Coffea Arabica. Maailmas enim levinud ja kvaliteetseim kohvisort, mis kasvab mägistel aladel 800-2000 meetri kõrgusel merepinnast. Araabika annab espressole ilmeka aroomi, pehme, õrna ja veidi hapuka maitsevarjundi. Aroom (aroma) ­ ninaga tajutav lõhn või aroom. Automaatne espressomasin (automatical espresso machine) ­ valmistab joogid automaatselt, nupule vajutamisel. Masin jahvatab ise oad, pressib kohvi sobivalt kokku, surub selle keetmiskambrisse ja väljastab joogi.

Toit → Joogiõpetuse
82 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Brazil's national drinks

Brazil's national drinks Caipirinha Caipirinha is Brazil's national cocktail, made with cachaça, sugar and lime. Cachaça is Brazil's most common distilled alcoholic beverage. While both rum and cachaça are made from sugarcane-derived products, most rum is made from molasses. Specifically with cachaça, the alcohol results from the fermentation of sugarcane juice that is afterwards distilled. The caipirinha is a national cocktail of Brazil, and is enjoyed in restaurants, bars, and many households throughout the country. Once almost unknown outside Brazil, the drink has become more popular and more widely available in recent years, in large part due to the rising availability of first-rate brands of cachaça outside Brazil. The International Bartenders Association has designated it as one of their Official Cocktails. Caipirinha's are easy to make. All you need is a little cachaca, a lime or tow and some cane sugar (plain sugar will be fine...

Keeled → Inglise keel
4 allalaadimist
thumbnail
36
docx

Tooterühma analüüs

millest 9,4 g 1,8 g (GDA 9%) küllastunud rasva Kiudained 3,7 g 0,7 g (GDA 3%) Naatrium 0,29 g 0,06 g (GDA 3%) 8 Hanna Seeder Tooterühma analüüs 2.2.3 Merrild® Cafe Noir kohvipadjad Keskmise röstiga kohvipadjad. Sügava ja täidlase maitsega, 100% Arabica kohv Lõuna ja Kesk- Ameerikast. Magus ja täidlane kohvisegu kerge poolmõru šokolaadi järelmaitsega. Sobib suurepäraselt Cafe Lattena kui ka kangema Cappuccinona tarbimiseks. Valmistamiseks vajalik spetsiaalne kohvimasin. 2.3 Kaupade märgistuse nõuded 1. peatükk KOHVIEKSTRAKTI JA SIGURIEKSTRAKTI KOOSTIS- JA KVALITEEDINÕUDED NING MÄRGISTAMISE ERINÕUDED § 1. Üldsätted

Majandus → Klienditeenindus
16 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Töökohapõhine ülesanne - kohvi

valmistatud oskuslikult valitud ja hoolikalt röstitud kohviubadest. Võid kindel olla, et kogu hellitav kohviaroom jõuab muutumatult kohvitassi. Selle kohvi valmistamiseks on kasutatud Arabica ja Robusta kohviube, mida on röstitud kolmandal astmel. Kofeiinivaba kohv. See on valmistatud samamoodi kohviubadest nagu tavaline kohv. Maitse- ja aroomierinevused võrreldes tavalise kohviga võivad olla kofeiini eraldamise protsessi tulemus, aga kofeiini puudumist maitsest ei tunne. Kofeiinivaba kohv sobib südamehaigetele ning kõrge vererõhuga inimestele.  Jacobs Krönung kofeiinivaba kohv on valmistatud

Geograafia → Geograafia
20 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Kofeiin

· Arvatakse ,et ka juba kiviajal tarbiti kofeiini mingil määral. Siis leiti, et mõndade seemente ja lehtede närimine mõjus stimuleerivalt. Hiljem avastasid inimesed, et see efekt suurenes, kui panna teatud toimega lehti kuuma vette. · varaseim teadaolev kakaoubade kasutusest oli leitud iidsete maajade pottidest enne kuutesada aastat enne kristust . · kofeiin kaitseb parkinsoni tõve eest. · kofeiini peamine tootja on kohviuba, coffea arabica seeme. · kofeiin suurendab stressihormoonide hulka ning hävitab B-vitamiini varud organimis. · kofeiini tarbimisel suurenevad dopamiini ja adrenaliini kogused. · Kofeiini on leitud kohvipuu lehtedes ja marjades, tee- ja matepõõsa lehtedes, guaraana marjades, koola pähklites ning väikeses koguses ka kakaos. · Peale kofeiini sisaldavad paljud taimed ka teisi meditsiiniliselt olulisi ksantiini alkaloide nagu teofülliin ja teobromiin. (teofüliin esineb tees)

Keemia → Keemia
53 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Põllumajanduskultuuride tootmine ja geograafiline levik

Põllumajandusliku toomise erinevad vormid Sõltuvalt tootmise intensiivsusest INTENSIIVNE PÕLLUMAJANDUS ­ toodangu kasv väikesel maa-alal, mahutades sinna palju kapitali, väetisi või tööjõudu EKSTENSIIVNE PÕLLUMAJANDUS ­ tagatakse toodangu kasv laiendades põllumaad või suurendades kariloomade arvu Põllumajandus võib üldiselt jaotada OMATARBELINE PÕLLUMAJANDUS ­ toodetakse peamiselt oma pere tarbeks KAUBANDUSLIK PÕLLUMAJANDUS ­ kogu toodang või suurem osa sellest läheb müügiks Omatarbeline põllumajandus Ekstensiivne omatarbeline põllumajandus alepõllundus - kasutatakse laialdast maa-ala - palju tööd põllu rajamisel Intensiivne omatarbeline põllumajandus - põld kasutusel 1-2 aastat riis-, nisu-, hirsi- ja maisital...

Geograafia → Geograafia
92 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Põllumajandus ja taimed eri paikkondades

1.1. Põllumajandusliku tootmise vormid: Intensiivne põllumajandus toodangu kasv väikesel maa-alal, mahutades sinna palju kapitali, väetisi või tööjõudu. Ekstensiivne põllumajandus tagatakse toodangu kasv laiendades põllumaad või suurendades kariloomade arvu . Omatarbeline põllumajandus toodetakse peamiselt oma pere tarbeks. Kaubanduslik põllumajandus kogu toodang või suurem osa sellest läheb müügiks. 1.2. Ekstensiivne omatarbeline põllumajandus: alepõllundus - kasutatakse laialdast maa-ala - palju tööd põllu rajamisel - põld kasutusel 1-2 aastat - saagikus väike - kogu saak oma toiduks - kasvatatakse peamiselt tera- ja mugulvilju - Lääne- ja Kesk-Aafrika, Kagu-Aasia, Amazonase piirkond ja Kesk-Ameerika rändkarjakasvatus - karjaga rännatakse ühest piirkonnast teise - loomadelt saadakse oma tarbeks piima, liha, nahka, villa, mida vahetatakse ka mõningate põllukultuuride vastu - kasvatatakse peamiselt kitsi, kaamleid, laama...

Geograafia → Geograafia
52 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Eksami küsimused & vastused

Maitsestatud teed - Luuakse kui lisamaitseid segatakse teelehtedega viimase etapina enne kui tee pakitakse. Jasmiinitee puhul lisatakse oolongile või rohelisele teele terveid jasmiiniõisi. Puuviljamaitselised teed valmistatakse puuviljamaitseliste õlide ja Sri Lanka või hiina musta tee kombineerimisel. Kohv: tooraine, sordilisus. Kohvi tehakse jahvatatud kohviubadest. Kohviseemneid kasvatatakse laiadel lavadel varjutatud puukoolides. Kaks majanduslikult tähtsat kohviliiki on Coffea Arabica (Arabica kohv), mis katab 70 protsenti maailma toodangust ja Coffea Canephora (Robusta kohv). Vähem kasvatatakse Coffea Libericat (Liberica kohvi) ja Coffea dewevreid (Excelsa kohvi)

Toit → Toitumise alused
216 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Referaat - kohv

Saaremaa Ühisgümnaasium KOHV Referaat Autor: Kaur Lepik 9B Juhendaja: Indrek Peil Kuressaare 2012 SISSEJUHATUS Kohv - see tuntud jook on inimesete poolt armastatud juba aastasadu. Ma valisingi selle teema, kuna see on väga tavapärane ja puutume kokku sellega tihti. Kohvi hakati jooma maitse pärast, ning hiljem märgati, et sellel on ergutav toime. Algselt oli kohv luksuskaubana kättesaadav ainult rikkamatele inimestele, aga nüüdseks on see igapäevaseks muutunud. Tänapäeva maailmas on pea igalpool kohvikud, kohvipoed ja kohviautomaadid. Kohvi joomise kultuur on levinud üle maailma, kohvi joomine on paljudele igapäeva elu osa ja selles pole midagi ebatavalist. Kohvitootmine on arvestatav majandusharu ja mõne piirkonna põhiline sissetulekuallikas, näiteks Brasiilias, Kolumbias jne. Kohvi on meie tervisele ühelt poolt kasulik, teiselt poolt kahjulik. See on ...

Toit → toiduainete sensoorse...
14 allalaadimist
thumbnail
24
doc

ŠOKOLAAD

Tartu kutseharidus keskus Majandus ja toitlustus osakond ŠOKOLAAD Referaat Tartu 2013 SISUKORD 1 1. Sissejuhatus..................................................................................................................3 2. Ajalugu.........................................................................................................................4 2.1. Varajane ajalugu...............................................................................................4 2.2. Euroopa ajalugu.............................................................................................4-5 3. Tume šokolaad..............................................................................................................6 3.1 Tume šokolaad tervisele..................................................................................6 4. Piimašokolaad..............

Toit → Toit ja toitumine
5 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Kohv ja tee. referaat

Kohv & tee Referaat KOHV Ajalugu Kohvijoomine sai oletatavasti alguse Etioopiast. Sealse Kaffa nimelise küla järgi sai kohv ka oma nimetuse. 15. sajandil oli kohv levinud Araabias, 16. sajandil ka Türgis. Euroopasse jõudis kohvijoomise komme 17. sajandil, Eestisse 17. sajandi lõpuks. Erinevatel rahvastel on kujunenud oma kohvi valmistamise ja serveerimise viisid. Tuntuimad on ehk türgi kohv ja itaallaste espresso. Vastavalt legendile, alustasid inimesed kohvi kasvatamist pärast seda, kui olid täheldatud Etioopias kitsede eriskummalist ja ergast käitumist pärast kohvipuu lehtede ja marjade söömist. Tegelikkuses hakkasid inimesed kohvi tarbima ammu enne rändkarjakasvatajaid. Etioopias leidub senini selliseid paiku, kus inimesed joovad kohvipuu lehtedest valmistatud jooki. Esimene kirjalik teade kohvist, mida valmistati röstitud kohviubadest, on pärit Araabia teadlastelt, kes kirju...

Kategooriata → Uurimistöö
42 allalaadimist
thumbnail
6
docx

AJALUGU-kohv

· Ühe põõsa saak aastas on ligikaudu pool kilo kohvi. · Kohvitaim vajab kasvamiseks palju vihma, umbes 1500-2000 mm aastas. · Araabikale sobilik temperatuur 15-24°C, Robusta vajab 24-30°C sooja, kohvitaim on väga külmakartlik. · Mida kõrgemal kohv kasvab, seda aromaatsemad on küpsed kohvioad · Kohvi maitseomadusi mõjutavad oluliselt ka pinnas ja kasvukeskkond. Kohviliigid · Kohviliike on üle 60, kuid ainult kaks neist on kaubandusliku tähtsusega: a) Coffea Arabica ehk araabika b) Coffea Canephora ehk robusta · Araabika pärineb Etioopiast. · Robusta avastati Kongost. · Araabika moodustab umbes 65% ja Robusta 35% kogu maailma kohvitoodangust. · Araabika maitse on mahedam ja sel on rohkem maitsenüansse kui Robustal. · Robusta tugev maitse sobib kõige paremini tumeda röstiga kohvisegudesse nagu espresso või Prantsuse stiilis kohvid. Saak · Kohvivilja küpsemiseks kulub 8-9 kuud. · Üldiselt on kauem küpsenud viljadest saadud kohvi parem.

Toit → Toiduainete õpetus
12 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Kohv inimeste elus

Tallinna Õismäe Gümnaasium Kohv inimeste elus Referaat Koostaja: Juhendaja: Tallinn 2011 Sisukord Sissejuhatus.................................................................................................3 1. Ajalugu....................................................................................................4 2. Kohv tänapäeval......................................................................................6 3. Kohvisordid.............................................................................................7 4. Lahustuv kohv.........................................................................................8 5. Kohvi töötlemine.....................................................................................9 6. Kohvi mõju tervisele...............................................................................10 Kokkuvõte.....................................

Bioloogia → Bioloogia
30 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Taimed ja puuviljad

Sisukord LK 1. Õlikultuurid 3 2. Tööstuskultuurid 4 3. Puuviljad 5-7 4. Mõnukultuurid 8 5. Teraviljad 9 6. Mullakultuurid 10-11 Õlikultuurid Kookospalm on igihaljas, kuni 30 m kõrgume ja kuni 60 cm jämedune lookja tüvega puu. Kasvab troopikamerede rannikutel ja saartel. Lehed sulgjad ja kuni 6 m pikkused. Kasutatakse toiduks, lehti katusteks ja tüvesid ehitusmaterjalidena, ka saadakse kookosest õli. Istandusi on peamiselt Filipiinidel. Tuntuim päevalill on põhja- Ameerika lõunaosast pärinev liik harilik päevalill. Ta kasvab 2-5 m kõrguseks, tema korvõisik ehk korvik on aga 8-40 cm-se läbimõõduga. Taime hargnenud sammasjuur võib tungida 3-4 m sügavusele. Päevalille seemneid süüakse ja neist saab ka õli. Teda kasvatatakse Argentiinas, Rumee...

Geograafia → Geograafia
25 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Toidukaupade pakendamine ja säilitamine

Toiduainete ja toitumisõpetus TOIDUKAUBAD, NENDE PAKENDAMINE JA SÄILITAMINE TOIDUSEADUS Kasulikud lingid: https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13256331 https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13234674 Käsitleb alljärgnevaid punkte ( täida lüngad- otsida toiduseadusest vastused! ) ............................................................................................................... ............................................................................................................... ............................................................................................................... ............................................................................................................... ............................................................................................................... ................................................................................................

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
67 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Geograafia, põllumajandus, vesi ja sellega seotud probleemid, metsandus, energiamajandus

I Põllumajandus o Siseturule või ekspordiks Maakasutus (õp lk 85) o Värkeslt turule või tööstusele tooraineks  Põllumajanduslik maa jaguneb:  Valitsuse poliitika o Haritav maa o Tollipoliitika  Põllumaa (viljapõld)  Impordil tav. maksud, maavarade  Istandus (õunaaed) puhul ka ekspordil o Looduslik rohumaa (hooldatakse nt. o EL teraviljal liikuv tollimaks (sõltub karjamaa) maailmaturu hinnast)  Haritavat maad vähe inimese kohta Ida- o Toetused e. subsiidiumid Kagu-Lõuna-Aasias (Hiina ja India) Agrokliimavöötmed  Palju: Okeaania (pole praktiline) Lähisarktiline – ainult tähtis põhjapõtrade ...

Geograafia → Geograafia
11 allalaadimist
thumbnail
34
xlsx

Informaatika I kontrolltöö nr. 2

67 € 1.72 € 1.61 € Kurk pikk kg 1.12 € 1.15 € 1.08 € Ploomtomatid 500g karp 1.63 € 1.68 € 1.57 € Kohv Luxus 500g pakk 4.30 € 4.41 € 4.14 € Tee Hyleys 25tk pakk 0.91 € 0.94 € 0.88 € Kohv Jacobs 450g pakk 7.06 € 7.26 € 6.81 € Kohvioad Arabica Paulig pakk 12.29 € 12.63 € 11.86 € Merevaik murulauguga tops 1.69 € 1.74 € 1.63 € Merevaik kukeseentega tops 1.69 € 1.74 € 1.63 € Ploominektar Põltsama 1L 1.16 € 1.19 € 1.12 € Tomat lahtine kg 1.73 € 1.78 € 1.67 € Viinamari punane kg 1.90 € 1

Majandus → Informaatika I
9 allalaadimist
thumbnail
32
docx

Referaat - Kohv

Unes nägi kaupmees prohvetit, kes ütles, et kingib talle kaks kohvitaime ning õnnistab mulda, kuhu kaupmees need istutab. Veel lisas ta, et taime viljadest valmistatud jook asendagu õigeusklikele veini ning toogu neile rõõmu. Hommikul ärgates oli suur kaupmehe üllatus, kui ta leidis kaks väikest puukest. Jeemenis rajatigi esimesed kohviistandused. Kohvi levitamise au kuulub niisiis araablastele, kes tänu C. Linné'le on jäädvustatud puu ladinakeelses nimetuses COFFEA ARABICA. Algul kasutati kohvi ravimina ja joogina palverännakutel. Esialgu valmistati jooki röstimata ubadest. 16. sajandiks olid araablased avastanud, kui aromaatne jook tuleb küpsetatud kohviubadest. Ergutava võlujoogi tarvitamine levis kiiresti - jooki pakuti kõikidel idamaa turgudel. Mekas avati esimesed kohvikute eelkäijad, kus teenindati vaimulikke ja õpetlasi. Kohvi joomine levis sedavõrd, et hakkas palvetamist segama. Mekas ja mitmes teises paigas keelati õigeusklikel uimastava

Toit → Joogiõpetus
83 allalaadimist
thumbnail
110
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp

erilise masina abil toorestest viljadest, pestakse ja kuivatatakse. Röstimata kohviuba sisaldab 1200 bioaktiivset ainet, millest vaid 200 tuntakse. (Ibid) 4.2 Kohvi liigitamine Kohvi võib liigitada kohvipuu liigi, päritolumaa, röstimis- ja jahvatusviisi alusel. Kohvipuuliike tuntakse üle poolesaja, kuid kaubanduslik tähtsus on neist vaid kahel. Tähtsaim ja kõige laialdasemalt kultiveeritav liik maailmas on Etioopiast pärit araabia kohvipuu – Coffea arabica – saadus araabika kohv. Araabika uba on piklik-lameda 18 kujuga, kohvioa sisemine külg on sissepoole nõgus. Araabikast valmistatud kohv on mitmekesise ja peene aroomiga, kofeiinisisaldus kuni 2%. Araabika on eelistatuim kohv, tema aastaproduktsioon moodustab u 75% maailma kohvitoodangust. Coffea arabica’l on ohtrasti teisendeid, millele annab sordinime tootjariik, kasvukoht või peamine väljaveosadam

Toit → Toidukaubaõpetus
81 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Geograafia konspekt kõige vajalikuga (2. periood/teine õppeaasta)

GE-2 Milliseid majandustegevusi hõlmab energiamajandus? · Keemiatööstus (põlevkivi, plastmass) · Maamaagi kaevandamine · Elektroenergeetika · Elektri- ja soojusenergia tootmine ja tarbijani juhtimine · SEJ, HEJ, TEJ jt energiajaamad Selgita, miks kasutatakse taastumatuid energialiike rohkem kui taastuvaid · Nad annavad rohkem energiat, kui taastuvad. Nt. annab süsi rohkem energiat, kui tuul Nafta transportimisvõimaluste eelised ja puudused NAFTA TRANSPORT NAFTA TRANSPORT MÖÖDA TORUJUHTMEID TANKERITEGA EELISED Suured kogused, pidev vedu, Suured kogused, väiksed väiksed tööjõu kulud tööjõu kulud, saab kõikjale vedada PUUDUSED Ei saa ...

Geograafia → Geograafia
161 allalaadimist
thumbnail
31
doc

KSUHTUMISEST ENERGIAJOOKIDESSE JA NENDE TARBIMISEST TALLINNA NELJATEIST– KUNI ÜHEKSATEISTAASTASTE ÕPILASTE HULGAS

3) energilisuse vähenemine, 4) keskendumisraskused, 7 5) uimasus, 6) meeleolu alanemine, 7) kergestiärrituvus, 8) harva grippi meenutavad vaevused. Võõrutusnähud ilmnevad kõigil kofeiinitarbijatel, isegi 100 mg koguse tarbimisel päevas. (Harro, 2006) Joonis 1. Kofeiini valem (http://3.bp.blogspot.com/) 8 Joonis 2. Kohviuba, Coffea arabica (http://www.potomitan.info ) Joonis 3. Teeleht, Camelia sinensis (http://www.horizonherbs.com) 1.2 Tauriin Tauriin on looduslik aine, mis suurendab rektsioonikiirust ja erutab närvisüsteemi. Tauriin on orgaaniline hape, mida leidub nii inimeste kui ka loomade organismis. Nimetus on tulnud härja ladinakeelse nime Taurus järgi, sest esimest korda eemaldati see aine härja sapist. Tauriin on ainuke teadaolev sulfoonhape. Puhas tauriin on peaaegu

Bioloogia → Bioloogia
13 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Geneetika kordamisteemade vastused

Dominantsus - domineerimine ehk ühe tunnuse prevaleerumine tunnusepaaris teise üle · Näide: silmade värv Retsessiivsus - ühe tunnuse varjuvus tunnusepaaris heterosügootse genotüübi puhul; tunnuse avaldumine ainult homosügootsuse (aa) korral. Fenotüüp - indiviidi (morfoloogiliste, füsioloogiliste, keemiliste, etoloogiliste, arenguliste) tunnuste kogum Genotüüp - indiviidi kogu geneetiline informatsioon, mis koostoimes keskkonnatingimustega määrab tema fenotüübi Homosügoot - lookustes on identsed alleelid · Homosügoot retsessiivse tunnuse osas (aa) · Homosügoot dominantse tunnuse osas (AA) Heterosügoot - diploidse või polüploidse indiviidi genotüübi seisund, kus homoloogiliste kromosoomide samas lookuses asuvad erinevad alleelid (nt. Aa). Kromosoom - eukarüootse organismi genoomi struktuurselt individuaalne element, milles asuvad lineaarses järgnevuses ja kindla paiknevusega geenid ning mitmesugused mittegeensed nukleotiidijärjestus...

Bioloogia → Geneetika
111 allalaadimist
thumbnail
31
odt

Joogiõpetus

korjamiseks küps umbes 8 kuuga. Üks kohvipuu toodab aastas keskmiselt 2,5 kilo kohvi marju, millest saadakse ligikaudu 500 grammi kohviube. Kohvimarja sees on tavaliselt kaks uba. Ubade eraldamine marjast toimub kuiv- või märgmenetluse kaudu. Kuivemenetluses marjad kuivatatakse päikesepaistel ning kooritakse masinatega. Märgmenetlusega hoitakse marju veevannis 24- 48 tundi, saades pestud kohvi, mis on kvaliteedilt parem kui kuivmenetluse teel saadud kohv. Parim kohviliik on Coffea Arabica, pärit Etioopiast, mille osakaal maailmas toodetud kohvist on umbes 75%. Teine tuntud kohvisort on Coffea Robusta, mis maitselt Arabica kohvist tugevam. On olemas ka kolmas kohvipuu liik Coffea Liberica, kuid selle osatähtsus on maailmas kaduväike. Toorkohvist röstitud kohviks Toorkohvinäidised röstitakse väikeste röstimismasinatega. Oad jahvatatakse ja valmistatakse kohvijook, mida asjatundjad maitsevad. Maitsmine toimub tugeva tõmbega lusikalt suhu. Sedasi

Toit → Joogiõpetus
193 allalaadimist
thumbnail
22
rtf

Kohv - uurimustöö

katab käsikirja lehekülje, suur lahing algab ja lõpeb musta võluneste ojadena voolates; just nii, nagu lahingus võistlevad väed peituvad püssirohusuitsu sisse." Kohvisegude suhtes oli Balzac täpne ja nõudlik. Üks tema sõber on kirjeldanud seda nii:" Selles kovhisegus pidi olema kolme erinevat sorti kohviube, Bourbon Reunioni saarelt, sort, mis oli saanud oma nime Martinique'i saare järgi ja Mocca- nimeline sort.(Viimane oli ilmselt Arabica ja seega parim.) Bourboni oad ostis Balzac Rue de Montblanc'il paiknevast ärist, ühelt Rue des Vieilles Audriettes'i äärselt kaupmehelt, kes usutavasti iial seda kuulsat segu ei unustanud, Martinique'i saarte omad ja Mokka ostis ta Faubourg Saint- Germaini linnaosast ühest Rue de l'Universite poest aga selle nimi ei taha mul enam meelde tulla, kuigi saatsin Balzaci tema kohviosturetkedel palju kordi. Kuigi lihtne see ei

Muu → Teadus tööde alused (tta)
199 allalaadimist
thumbnail
13
wps

Maailma viljad

Vanilli Vanill on käpaliste ehk orhideeliste sugukonna troopiline liaan, pärit Kesk-Ameerika rannikumetsadest. Käpalised on maailmas tuntud peamiselt ilusate õite poolest, kokku arvatakse neid olevat kuni 35 000 liiki. Majandusliku tähtsusega taimi ei ole palju, tähtsaim on vanill. Oli Mehhikos juba asteekidel tähtis kultuurtaim. Praegu kasvatatakse kõikjal troopikamaades, kohati kakaopuu istandikes. Suurimad tootjad on Ida-Aafrika saared (Madagaskar, Komoorid, Seisellid), Lõuna-Mehhiko, keset Vaikset ookeani asuv Tahiiti saar ja teised. 85% maailma vanillitoodangust annab Madagaskar. 1967. aastal saadi Madagaskaril 64 000 tonni kohvi, 12 000 tonni nelki ja 1500 tonni vanilli. 6-10 meetri kõrguse liaani tugipuudeks istutatakse valgust läbi laskva võraga puid. Paljundatakse seemnete või pistokstega. Väljaspool Mehhikot on õite tolmendamisel vaja inimese abi, sest ainult Mehhikos leidub vastavaid mesila...

Bioloogia → Bioloogia
76 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Taimerakk ja taimekoed

1. TAIMERAKK Soontaimed, nagu kõik teisedki hulkraksed eukarüoodid, koosnevad hästi eristuvatest üksustest -- rakkudest (joonis), mis üheskoos moodustavad funktsionaalse terviku. Rakkude kuju, suurus, struktuur ja funktsioonid on väga mitmekesised. Kõrgemate taimede rakke on kuju järgi võimalik jagada kaheks põhitüübiks -- parenhüümsed ehk isodiameetrilised rakud, mille läbimõõt on igas su...

Bioloogia → Bioloogia
42 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Taimede süst- ja fülogenees

(GLAOmega-6 rasvhappe) ja palju teisi rasvhapped mis aitavad alandada kõrget kolesteroolitaset Selts Gentianales ­ emajuurelaadsed Sug. Gentianaceae ­ emajuurelised Gentiana pulmonanthe ­ sinine emajuur (kroontipmed on keerdus õiepungas) Sug. Rubiaceae ­ madaralised o 10000 liiki, suuruselt 4 kohal (1.Asteraceae, 2.Orchidaceae, 3. Fabaceae) Coffea arabica - Araabia kohvipuu Kaffa ­ Etioopia provints. Coffea canephora ­ Kongo kohvipuu (robusta kohv) Aafrikast Galium verum - hobumadar Selts Lamiales ­ iminõgeselaadsed tavaliselt vastakud lehed, kuid on palju erandeid nagu näiteks väga varieeruv mailaseliste (Scrophulariaceae) sugukond. Õied on sageli sügomorfsed, (monosümmeetriline, bilateraalne) tavaliselt mitmesugused kahehuulelised Sug. Lamiaceae ­ huulõielised

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Toiduaine õpetuse

Rakvere Ametikool Sandra Leetberg K08c TOIDUAINETE ÕPETUS Hindaja: Eha Raal Rakvere 2009 Sisukord Sisukord...................................................................................................................................... 2 1. Piim ja piimatooted................................................................................................................. 3 1.1Üldiselt...............................................................................................................................3 1.2Rõõsk koor......................................................................................................................... 6 1.3Piima konservid..................................................................................................................6 1.4Juustud.............................................................................

Toit → Kokandus
107 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Toiduainete õpetuse konspekt

TOIDUAINETE ÕPETUS Sisukord 2 Piim ja piimatooted 1.1 Üldiselt Piimas on keskmiselt · Vett 87% · Rasva 2-6% · Valku 3,5-4% · Laktoosi 4,7% · Mineraalained Ca · Vitamiin A Piim on valge, kergelt kollaka varjundiga, puhta maitse ja lõhnaga. Piima keemis temperatuur on 100,2°C. Sortiment: 1. Täispiim lisanditeta 2,5%, 3,5% 2. Rasvata piim 0,5-1% 3. Väherasvane piim 1% Töötlemisviis 1. Pastöriseeritud- kuumutatud 75°C juures 15 sekundit 2. Steriliseeritud- kuumutatud 100°C juures 3. Homogeniseeritud- kuumutatud 140°C juures 2-4 sekundit 4. Hyla piim- eelnevalt töödeldud laktaasiga. Selline piim sobib inimestele, kes ei talu laktoosi. Pastöriseeritud piima alaliigid 1. Normaliseeritud 2. Taastaud osaliselt või täielikult 3. Vitaminiseeritud 4. Maitsestatud piim s.o lisanditega piim Piima kvaliteet Organoleptiliste näitajate osas peab piim vastama järg...

Toit → Toiduainete õpetus
58 allalaadimist
thumbnail
22
pdf

Psühhofarmakoloogia konspekt

· Nikotiini kognitiivsed efektid on seotud aju atsetüülkoliinisüsteemiga - sama toime on kaudsetel agonistidel, vastupidine antagonistidel · Mittesuitsetajad ei taju nikotiini efekte meeldivatena! Kofeiin Metüülksantiinid · Kofeiin · Teofülliin · Teobromiin KNS stimulaatorina: teofülliin > kofeiin >> teobromiin Metüülksantiinide allikad · Camellia sinensis ­ kofeiin, ka teofülliini & teobromiini · Coffea arabica ­ kofeiin ­ Etioopia taim, Jeemeni kaudu Araabia poolsaarele kofeiin isoleeriti SKS 1820 · Theobroma cacao ­ peamiselt teobromiin, vähe kofeiini ­ kakao & shokolaadi allikas Kofeiinimürgistus DSM-IV järgi: viis alljärgnevat ilmingut pärast vähemalt 2-3 tassi kohvi joomist · Rahutus · Närvilisus · Erutatus · Unetus · Kõhulahtisus · Meeleolu kõikumine · Depressioon · Näopunetus

Psühholoogia → Enesejuhtimine
166 allalaadimist
thumbnail
60
docx

ÕPIMAPP

orjade kasutamise eksportartiklite tootmisel, tagab keskkonnasäästliku tootmise ning seda märki kandva toote ostuga aidatakse kaasa väiketalunike ja tööliste töö- ja sotsiaalsete tingimuste parandamisele arengumaades. Nt: Paulig Colombia Arabica Eesti pakendirunglus Selle märgi paigutamisega pakendile kaasneb tootjavastutus ­ tootja peab finantseerima enda poolt 47 Eesti siseturule lastud pakendite või probleemtoodete kogumist ja taaskasutamist pärast toote eluea lõppu. Nt: Kapten Grant OÜ Peolaua räimefilee 48 Roheline energia Roheline Energia on Eesti Energia poolt turustatava

Toit → Toidukaubaõpetus
27 allalaadimist
thumbnail
80
docx

Toidukauba õpimapp

LÄÄNE-VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL Ettevõtluse ja majandusarvestuse õppetool K11 KÕ Aire Liivapuu TOIDUKAUBATUNDMINE Õpimapp Juhendaja: Liina Maasik Mõdriku 2012 SISUKORD SISSEJUHATUS Oma õpimapis käsitlesin ma toidukaubatundmises õpitud teemasi. Tuues välja erinevate kaubagrupide tähtsamad omadused, liigid või sordid. Tööd teha oli huvitav aga üsna palju vaeva nõudev. Ma otsustasin seekord minna kergema vastupanuteed ning enamus, töös kasutatava materjali, otsisin interneti avarustest. 1. MESI, SUHKUR, SUHKRUASENDAJAD, SOOL. 1.1 Mesi Kõige varasematel aegadel oli mesi inimesel põhitoiduks. Enne suhkru kasutuseletulekut oli mesi ainus magus toiduaine ja maiustus. Ka hilisematel aegadel on mett hinnatud kui vää...

Toit → toiduainete sensoorse...
74 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

KAUBAÕPE. TOIDUKAUBAD 1.ÜLDOSA 1.1. Toidukaupade omadused Toidukaubad on toit, mida ostetakse ja müüakse hulgi- või jaekaubanduses, toitlustusettevõtetes või eksporditakse või imporditakse. Toit ­ toiduained ja toiduainete segud ­ on mõeldud inimesele söögiks või joogiks töötlemata või töödeldud kujul. Toidukaupade kaubaõppe aineks on toidukaupade tarbimisomadused ning liigitamine ja sortiment. Toidukaupade tarbimisomadused jagunevad sensoorseteks, füüsilisteks, toitelisteks, funktsionaalseteks ja hügieenilisteks. Sensoorsed ehk organoleptilised omadused on määratletavad meeleorganite abil. Nendeks on maitse, lõhn, kuju, värvus, konsistents (kompimise teel määratletav omadus) jt.. Füüsilised omadused on elastsus, poorsus, lahustuvus, sulamis- ja tahkumistemperatuur jt.. Toitelised omadused tulenevad keemilisest koostisest, mis määravad ära toidu toiteväärtuse. Funktsionaalsed omadused on pakend, säilitamise- ...

Toit → Toitumisõpetus
139 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun