Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"apelsinimahl" - 74 õppematerjali

apelsinimahl – orange juice tugev hommikusöök – a heavy breakfast magasin kui nott – I slept like a log mulle sama – the same here palju tööd ees – much work ahead
apelsinimahl

Kasutaja: apelsinimahl

Faile: 0
thumbnail
8
docx

ALKOHOLIVABAD KOKTEILID

ALKOHOLIVABAD KOKTEILID CATALINA SMOOTHIE (Maasikad,mesi,apelsinimahl) BANANA MANGO SMOOTHIE (Mango,mesi,jääkuubikud,õunamahl) SHIRLEY TEMPLE (Sidrunimahl,suhkrusiirup,grenadine,ginger ale) ZEN COOLER (Värske sidrunimahl,ginger ale) KEVAD ( Jäätis, marjad, apelsini mahl ) TROPICA (Banaan, mango, vaniljejäätis, apelsinimahl, maasikad, virsikud) VIINAKOKTEILID HOLA COLA (Viru valge cherry,coca cola,jää) KIRSISALSA (Viru valge cherry,apelsinimahl,jää) RUMMIKOKTEILID CUBA LIBRE (Light rum,coca-cola,laim) MAI TAI (Tume rumm,hele rumm,curacao orange,apelsinisiirup,grenadine) DŽINNIKOKTEILID LADY-KILLER

Turism → Turism
9 allalaadimist
thumbnail
3
docx

7 päeva toitumise analüüs

1 päev: Hommikusöök toimus kell 7.15 2 lihapirukat - 770 kcal apelsinimahl - 97.5 kcal Lõunasöök toimus kell 12.40 Kartul ­ 129 kcal Hakkliha kaste ­ 202 kcal Aedviljasalat ­ 10.5 kcal Leivaviil ­ 51.9 kcal Apelsinimahl ­ 97.5 kcal Õhtusöök toimus kell 17.00 Makaronid ­ 350 kcal Hakkliha ­ 50 kcal Majonees ­ 137 kcal Segumahl - 112.5 kcal Kokku : 2007,9 kcal 2.päev Hommikusöök toimus kell 7.15 Kiirkaerapuder ­ 525 kcal ananassimahl ­ 85.5 kcal Lõunasöök toimus kell 12.40 Makaroniroog ­ 416 kcal Kanaliha- 496 kcal Piim- 130 kcal Leivaviil- 51.9 kcal Õhtusöök toimus kell 17.00 Kartul ­ 129 kcal Hakkliha kaste- 202 kcal Lõhe- 271.5 kcal Piim- 130 kcal Kokku : 2436.9 kcal 3.päev Hommikusöök toimus kell 7.15 Õun- 130kcal Apelsinimahl ­ 97.5 kcal Lõunasöök toimus kell 12.40 Kartul- 129 kcal burgundia ahjukana ­ 160 kcal vorstikaste ­ 188 kcal Leivaviil- 51.9 kcal Õunamahl ­ 93 kcal Õhtusöök toimus kell 17.00 Kana-nuudli supp ­ 910 kcal le...

Inimeseõpetus → Inimeseõpetus
80 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Toitumise analüüs

MINU MENÜÜ HOMMIKUS Kogus Energia(kc Süsivesik Valke Rasva Kiudaine Soola ÖÖK al) ud d 2 lihapirukat 200g 770 50 14.6 56 0 0 Apelsinimahl 250g 97.5 22.5 1.8 0.3 0 0 LÕUNASÖÖ K Kartul 150g 129 27.9 2.7 0.3 3.2 0 Hakklihakaste 100g 202 0 7 17 0 1.2 Aedviljasalat 70g 10.5 1.2 1.1 0.2 0 0 Leivaviil 21g 51.9 12 1.7 0.3 1.1 0.1 Apelsinimahl 250g 97.5 22.5 1.8 0.3 0 0 ÕHTUSÖÖK Makaronid 100g 350 0 7.9 0.2 0 0 Hakkliha 50g 74 0 ...

Bioloogia → Bioloogia
57 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Kokteilikaart

Kokteilikaart After sex  2cl Vodka  1cl Creme de Banane  Apelsinimahl  Täida highball klaas jääga  Lisa viin ja liköör ning vala peale apelsinimahl Dry Martini  6 cl Gin  1 cl Dry Vermouth  Sheikimine  Martini klaas Tequila Sunrise  5 cl Tequila  9 cl apelsini mahl  1.5 cl Grenadine  Ehitamine otse klaasi  Highball klaas  Ei sega  Kaunista apelsinilõigu ja kirsiga Cuba libre  6 cl light rum  15 cl coca-cola  laimisektor  Collinsklaas

Toit → Joogiõpetus
4 allalaadimist
thumbnail
34
xlsx

Informaatika I kontrolltöö nr. 2

Kaup Ühik Comarket Kaubamaja Keskturg Banaan kg 1.02 € 1.28 € 0.38 € Apelsinid kg 0.95 € 1.41 € 0.77 € Kartul kg 0.21 € 0.34 € 0.19 € Sibul kg 0.31 € 0.32 € 0.32 € Kurk kg 3.19 € 2.11 € 0.77 € Tomat kg 1.46 € 1.60 € 1.15 € Piim TERE 2,5% 1L 0.35 € 0.99 € 0.44 € Piim 2,5% muu 1L 0.73 € 0.46 € 0.48 € Keefir TERE 1L 0.43 € 0.99 € 0.70 € Keefir GEFILUS 1L 0.76 € 0.86 € 0.89 € Hapukoor TERE 20% 400g pakk 0.50 € 0.61 € 0.63 € Hapukoor 20% muu 500g pakk 0.54 € 0.67...

Majandus → Informaatika I
9 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Glükoosisisalduse määramine ensümaatilisel meetodil

Töötasin ettevalmistatud tööreaktiiviga. 25 ml tööreaktiivi koosnes:  2,5 mg glükoosi oksüdaasi  1,5 mg peroksüdaasi  16,6 ml 0,2 M fosfaatpuhvrit pH=6  K4[Fe(CN)6] 0,1% lahust koguses, mis on vajalik kolvi täitumist lõppmahuni Uuritava lahuse (tundmatu proovi) ettevalmistamine Uuritavaks lahuseks ehk tundmatuks prooviks, milles tuli määrata glükoosi kontsentratsioon, oli minu katse puhul apelsinimahl. Apelsinimahlast tuli valmistada 250-kordne lahjendus. Selleks pipeteerisin gradueeritud katseklaasi 1 mL apelsinimahla ja ülejäänud 24 mL täitsin destilleeritud veega. NB. Apelsinimahla puhul pole selline lahjendus reaalne, sEllest ka lõpptulemuse ebaõige suurusjärk. Glükoosilahuste valmistamine kaliibrimislahustesirge koostamiseks Glükoosi standardlahus sisaldab 1,0 mg/mL glükoosi. Standardlahusest valmistasin 3

Keemia → Bioorgaaniline keemia
25 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Kolmekäiguline õhtusöök kahele

Retsepti Valmistamise Hind 18% kaal kaal ta 1 1 x x Ühiku Retsepti Jrk. Toiduained Ühik bruto neto bruto neto hind h 1 Muna kg 0,100 0,050 0,200 0,100 1,00 kr 0,10 kr 2 suhkur kg 0,022 0,022 0,044 0,044 16,50 kr 1,20 kr 3 Apelsinimahl kg 0,028 0,028 0,056 0,056 15,90 kr 0,45 kr 4 Apelsinikoor kg 0,001 0,001 0,002 0,002 21,90 kr 0,02 kr 5 Rõõskoor kg 0,080 0,080 0,160 0,160 34,75 kr 2,78 kr 6 zelatiin kg 0,004 0,004 0,008 0,008 300,00 kr 1,20 kr 7 Vesi kg 0,010 0,010 0,020 0,020 0,00 kr

Toit → Kokandus
280 allalaadimist
thumbnail
6
pptx

Energiajoogid

aastal, kui turule tuli Red Bull, mis pärineb Austriast Ameerikasse jõudis see kümme aastat hiljem Tänapäeval on müügil erinevaid energiajooke, mille kofeiinisisaldus ulatub tagasihoidlikust 50 mg kuni murettekitava 505 mg purgi või pudeli kohta Teadmiseks Ainus energiat andev koostisosa energiajookides on suhkur 100 ml energiajooki sisaldab tegelikult umbes sama palju toiduenergiat kui tavaline karastusjook või apelsinimahl Energiajook ei ole tavaline karastusjook Selle tarvitamisega peavad olema ettevaatlikud isegi terved inimesed Aitab põhjalikumalt ära kasutada organismi olemasolevaid energiavarusid, mis aga kurnab organismi ja tekitab hiljem veelgi suuremat väsimust Suureneb närvilisus, ärrituvus ja rahutus Tekitab käitumishäireid Sisaldus Tauriin Kofeiin Glükoronolaktoon Guaraana Zensenn L-karnitiin B-grupi vitamiinid Suhkur

Keemia → Keemia
2 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Restorani menüü

Menüü Eelroad Kala punases marinaadis (marineeritud hõbeheik tomatipastaga) Seeneamps sinihallitusjuustu ja peekoniga Tiigerkrevetid kuumas õlis tsilli ja küüslauguga Viinamäeteod küüslauguvõis Grillitud hanemaks murakakeedise ja karusmarja- confitiga Salatid Suitsupardisalat grill-paprika ja sibulamoosiga Kuum köögiviljasalat seemnete ja ingverikastmega Supid Kreemjas seenesupp lehttainakaanega Koorene kreveti-lõhesupp Aedviljasupp( aedviljad, vein, basiilik) Pearoad Paneeritud ahvena filee piprakastme, aurutatud riisi ja punasekapsasalatiga Küpsetatud lõheliblikas mee ja ingveri marinaadis veinikastme, porgandipüree ja aurutatud köögiviljadega Pikkpoiss juustukastme, ...

Majandus → Teenindus ja müük
29 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Pidusai apelsini-ricotta-mandli täidisega

kõrvale asetatuna küpsevad need ahjus pilkupüüdvaks pidusaiaks. 0,5 portsjonit pärmitainast Täidis: 250 g ricottat või kohupiima 1 dl suhkrut 1 tl vanillsuhkrut 1 dl mandlijahu 1 väiksem muna 1 sl apelsinimahla riivitud apelsinikoort Määrimiseks: muna Pärmitaigna valmistamise nippe leiab selle retsepti juurest. Täidise valmistamiseks mikserda omavahel ricotta, suhkrud ja muna, lisa mandlijahu, apelsinimahl ja riivitud apelsinikoor. Rulli tainas suureks ristkülikuks ning kata täidisega. Keera pikemast servast alustades rulli ning lõika 2 cm pikkusteks viiludeks. Kata 26 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga ning lao taignaviilud üksteise kõrvale (alusta äärest ja liigu edasi keskele). Aseta koogivormile puhas rätik ja lase 15 minutit kerkida. Määri lahtiklopitud munaga ja küpseta 200 kraadises ahjus 2530 minutit.

Toit → Retseptid
15 allalaadimist
thumbnail
1
doc

C-vitamiin

C-vitamiin Cvitamiini peamiseks ülesandeks on organismi üldise kaitsevõime tõstmine. Ta vähendab organismis allergiat tekitavaid aineid ning aitab säilitada veresoonte elastsust ja kollageeni, mis on vajalik ühendavate kudede moodustamiseks nahas ja luudes. Cvitamiini oluline roll on haavade ja põletuste parandamisel. Ta on abiks aminohapete ainevahetuses ja muudab foolhappe mitteaktiivse vormi aktiivseks foolhappeks. Cvitamiini on vaja adrenaliini tootmisel, raua omastamisel ja kaltsiumi ainevahetuses. Dr. Lines Paulingi uurimuste põhjal vähendab Cvitamiin teatud vähkkasvajatesse haigestumise tõenäosust 75 %. C-vitamiini defitsiidil võivad ilmneda: stress, töövõime langus, söögiisu kadumine, lihaseline nõrkus, vastupanuvõime vähenemine infektsioonhaigustele, põletikele, veritsevad igemed, paistes või valulised liige...

Bioloogia → Bioloogia
17 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Saksamaa köök slideshow

keedetud juurviljad (kartul, hapu-,lill-, peakapsas, oad) Järelroad- puuviljasalatid/kompotid kastmete või siirupiga; kissellid, mannavahud, jäätised Kasutatakse ohtralt koort ja võid Maitsestamine Maitsestamine on tagasihoidlik Toit ei tohi olla teravamaitseline Sool, pipar, vanilliin Rohkesti valmistatakse aga vürtsirohkeid piparkooke mitmesugustes suurustes ja kujul Söögikorrad Hommikusöök- mittelahustuv kohv, apelsinimahl, juust, jogurt, kuivad helbed, sink, salaami, dzemm, prantssai Keskhommik- snäkid Lõunasöök- päeva tähtsaim söögikord! 12.00-13.00 supp; liha- või kalaroog aedviljade, kartuli või nuudlitega joogiks mahl, mineraalvesi, õlu või vein(Reinvein) Õhtuoode- kohv ja kook Õhtusöök e. abendbrot- 19.00-20.30 sarnaneb lõunasöögiga, kuid juurde pakutakse leiba Tüüpiline Saksa toit on üks rasvane ja tugev talupojalõuna 4,5 miljn. tonni sealiha aastas

Toit → Toiduainete õpetus
10 allalaadimist
thumbnail
6
rtf

Smuutid

segunenud. Serveeri kohe. Vaja läheb: Koostis Koostis- ja maitseained 1 sl Kamajahu 0.5 dl Must sõstar (külmutatud) 0.75 dl Vaarikad (külmutatud) 0.25 dl Õunamahl 0.75 dl Jogurt Hommikune smuuti Koori banaan, tükelda ja pane mõneks ajaks sügavkülma. Pane kõik ained blenderisse ja püreeri ühtlaseks. Serveeri kohe. Vaja läheb: Koostis Koostis- ja maitseained 1.5 dl Piim 1 dl apelsinimahl 0.5 tk Banaan 2 sl Kodujuust 0.5 sl Suhkur

Toit → Toiduvalmistamine
9 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Glükoosisisalduse määramine ensümaatilisel meetodil

Tööreaktiiv Keskses rollis glükoosisalduse määramise ensümaatilise meetodi puhul on tööreaktiiv, mis sisaldab eelkirjeldatud glükoosi oksüdaasi (GOx) ja peroksüdaasi (POx), kromogeenset substraati kaaliumheksatsüanoferraati(II) ja reaktsioonide kulgemiseks vajaliku keskkonna loomiseks fosfaatpuhvrit, mille pH on 6,0. Ensüümide kokkuhoiu eesmärgil oli tööreaktiiv ette valmistatud. Uuritava lahuse ettevalmistamine Minu uuritavaks lahuseks, mille glükoosisisaldust määrasin, oli apelsinimahl. Mahla pressisin apelsini lõigust välja. Võtsin saadud kogusest 1,5 ml, mille lahjendasin 200 ml destilleeritud veega. Osa saadud lahusest filtrisin, et vabaneda puuviljatükkidest. Glükoosilahuste valmistamine kaliibirimisgraafiku koostamiseks Glükoosi kontsentratsiooni teada saamiseks tundmatus proovis tuleb esmalt koostada kaliibrimisgraafik, mis seob glükoosi kontsentratsiooni lahuse absorptsiooniga (A) ehk

Keemia → Biokeemia
13 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Etikett: ürituse planeerimise kava koos eelarve ja kutsega

24:00 Kujundusfirma tuleb lauakaunistustele järgi 24:00 Toitlustusfirma tuleb nõusid kokku korjama ning koristama 01:00 Maja tehnikast ja personalist tühi Toitlustus Menüü: Külmlaud: Kalrtulisalat Rosolje Marineeritud kurgid Marineeritud seened Külmad kodused kotletid Suitsusink, suitsuvorst Heeringas hapukoorega Kala punases kastmes Leib ja sepik Magustoit: Puuvilja- kohupiimatort Joogid: Vesi Õuna- ja apelsinimahl Viin(Viru Valge) Konjak(Hennessy V.S) Kohv Tee Menüü koostamisel võtsin arvesse külaliste soove. Sooviti külaliste nooruspõlve ajale omaseid toite. Maksumus ei olnud oluline. Kaunistused Lauakaunistused Üks pikk laud, kaetud valge laudlinaga. Laual on kolm helerohelist väikest vaasi kollaste lühikeste roosidega. Servjetid on helerohelised. Dekoratsioonid Kahele poole ukseava on pandud kaks postamenti, millel kaks helerohelist vaasi pikkade kollaste roosidega

Filosoofia → Etikett
131 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Õlle kasulikkus

Liigtarbimine muudab aga kõik hea halvaks ning see võib kahjustada ka aju. Parajas koguses õlle joomine on parem nii liigjoomisest kui ka mittejoomisest. Õlle joomine ei tõsta kaalu. Väide, et õlle joomine suurendab kehakaalu ja tekitab nö õllekõhtu, on vale. Mitmed uuringud on näidanud, et õlu pigem aitab kehakaalu alandada kui tõsta. Ka suurtes kogustes õlle joomine ei tõsta kehakaalu. Õlu on madala kalorsusega alkohoolne jook, mis sisaldab sama palju kaloreid nagu apelsinimahl. Õllekõht on tekkinud rasvasest ja kõrge kalorsusega toidu liigtarbimisest. Liigtarvitajatele lihtsalt meeldib õlut rasvase toidu kõrvale juua. Igapäevane väikestes kogustes õlle tarbimine teeb head, suurtes kogustes aga halba. Kui mõõdukas koguses õlle tarbimine aitab ennetada erinevaid haigusi ja terviseriske, siis suurtes kogustes tarvitamine aga soodustab nende teket. Ka kord nädalas suures koguses õlle tarvitamine kahjustab tervist

Eesti keel → Eesti keel
6 allalaadimist
thumbnail
2
docx

VILJAD

VILJAD Heidi-Yoko Viiard Vilja nim. Kus kasvab? Iseloomustus Toiteväärtus Kulinaarne Iseloomulik 100 g kohta kasutus tunnus Apelsin Vahemere Koor sisaldab Vesi- 85,97 Apelsinimahl Ümar, koor on maad,Lõuna eeterlikke Kcal- 49 Apelsiniõli oranz,sektorite -Aafrika, õlisi,sisekest Valgud- Apelsinipuu õis s on seemned Argentiina jaotatud kilega 0,91 Apelsinimarmela 10ks sektoriks Süsivesikud ad -12,45 Kuivatatud

Toit → Toiduainete õpetus
11 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Toitude võrdlus

vajalike aineid ja koor annab juurde valke nt. piisavalt vajalike aineid Coca cola Kaljajook Kalorsus 43 kcal Kalorsus 31 kcal Analüüs: Pole selle pärast hea kuna seal pole Analüüs : Hea on see et saad teatud koguse valke kätte. põhimõteliselt midagi kasuliku Tomatimahl Apelsinimahl Kalorsus 18 kcal Kalorsus 43 kcal Analüüs : Hea kuna saad kätte palju vajalike vitamiine ja Analüüs : See on halb et süsivesikuid on palju ja mineraal mineraal aineid aineid polegi. Kohuke Kohupiimapasta(maitsestamata) Kalorsus 316 kcal Kolorsus 97 kcal

Toit → Toitumisõpetus
12 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Laktoositalumatus

LAKTOOSIVABA TOIT Laktoosi taluvus on individuaalne. Eristatakse imendumishäire 3 raskusastet : 1) kerge häire ­ taluvus 5-10 g laktoosi/1dl 2) raske häire ­ taluvus 1-2 g laktoos/1dl 3) eriti raske häire ­ laktoositaluvus puudub MENÜÜ Menüü on mõeldud kerge häirega laktoosihaigele. PÄEV 1 Hommikusöök Tatrapuder, kohv, õun. Lõunasöök Hernesupp, singivõileivad, apelsinimahl. Õhtusöök Lasanje(valminud juustuga), marjatee PÄEV 2 Hommikusöök Praetud muna, piim(lõhustatud laktoosiga), apelsin Lõunasöök Ahjukana, riis, kohv, karamellipuding. Õhtusöök Bors, vorstivõileivad, marjatee, pirn. PÄEV 3 Hommikusöök Keedumunad, virsiku jogurt, tomatimahl. Lõunasöök Lõhe, hautatud juurviljad, jõhvikakissell, kohv. Õhtusöök Sült, röstsaiad sulatatud juustuga, virsik.

Toit → Toitumisõpetus
75 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Toiduainete võrdlus

vajalikemaid aineid nagu nt: Valke, vitamiine, süsivesikuid, rasvu jne. Piimaga kohvis on neid kõike rohkem kui mustas kohvis. Cocacola Kaljajook Kalorsus 100 g kohta 43 kcal Kalorsus 100 g kohta 31 kcal Analüüs: Nagu võrdluses näha on kohe kindlasti kasulikum juua kalja, kuna seal on rohkem kõiki vajalikke ja tervisele kasuilikke aineid. Tomatimahl Apelsinimahl Kalorsus 100 g kohta 18 kcal Kalorsus 100 g kohta 43 kcal Analüüs: Mõlemad mahlad on kasulikud. Sisaldavad vajalikke aineid aga nagu näha on tomatimahl veidi kasulikum kuna selles on rasva % 0 ning valke on rohkem kui apelsiinimahlas. Kohuke Kohupiimapasta(maitsestamatta) Kalorsus 100 g kohta 316 kcal Kalorsus 100 g kohta 97 kcal Analüüs: Kohuke ja kohupiimapasta on mõlemad väga kasulikud. Sisaldavad palju

Toit → Toitumisõpetus
13 allalaadimist
thumbnail
4
odt

SAKSA SÕNAD (toit ja sport)

DAS EI ­ MUNA DAS MÜSLI ­ MÜSLI DAS WURSTBROT ­ VORSTILEIB DAS KÄSEBROT ­ JUUSTULEIB/-SAI DAS SCHNITZEL ­ SNITSEL DAS SAUERKRAUT ­ HAPUKAPSAS DAS GEMÜSE ­ JUURVILJAD DAS WÜRSTCHEN ­ VORSTID DIE WURST -- VORST DIE BREZEL ­ KRINGEL DIE MARMELADE ­ MARMELAAD DIE BUTTER ­ VÕI DIE ERBSE - HERNES DIE NUDEL ­ NUUDEL DIE BOHNE ­ AEDUBA DIE CURRYWURST - KARRIVORST DIE TOMATE ­ TOMAT DIE KARTOFFEL ­ KARTUL DIE SUPPE ­ SUPP DIE FRIKADELLE ­ FRIKADELL DER ORANGENSAFT ­ APELSINIMAHL DER TEE ­ TEE DER KAFFEE ­ KOHVI DER APFELSAFT ­ ÕUNAMAHL DAS MINERALWASSER ­ MINERAALVESI DAS BIER ­ ÕLU DIE LIMO(NADE) ­ LIMONAAD Der sport fussball ­ jalka leichtathletik ­ kergejõustik kampfsport ­ võitlussport motorsport-mootorsport wassersport- vee sport wintersport- talvesport der sportler-meessoost spordi tegija, sportija die sportlerin-naissoost sportija sportlich-sportlik der radsport ­ rattasport die sportart ­ spordiala eine sportliche disziplin-spordi distsipliin

Keeled → Saksa keel
14 allalaadimist
thumbnail
2
pdf

Minu keskkonnaharjumused

Minu keskkonnakaitsealased harjumused Uuringu tegin ühe (1) päeva kohta, osales üks (1) inimene. OSTMINE 1. Toit: maisimanna, piim, kirsimoos, värskelt pressitud apelsinimahl, kohuke, kanafilee, riivjuust, hapukurk, redis, kartul, beebispinat, viilutatud sai vahukoor, hapukoor, õli, kodujuust, valge vein, kakao Kodukeemia: nõude- ja pliidipesuvahend Isiklikud hügieenivahendid: kätepesugeel, hambapasta ja -hari, näopesuvaht, deodorant Transport: ühistransport/linnaliinibuss Meelelahutus: arvuti, telefon, internet, kino, telekas, muusika kuulamine 2

Loodus → Looduskaitse
2 allalaadimist
thumbnail
14
ppt

Brasiilia ülevaade Power point esitlus

BRASIILIA ÜLDINE ISELOOMUSTUS · Asub Lõuna-Ameerika mandril · Täisnimi: Brasiilia Föderatiivne Vabariik · Pealinn ­ Brasilia · Keel ­ portugali · Pindala ­ 8 511 965 km² · Rahvastiku tihedus ­ 22 in./km² · Rahaühik ­ riaal (BRL) · Sademeid aastas ­ 1500-23000 mm · Keskmine õhutemperatuur ­ 22-28 °C · Uustööstusmaa ­ keskmiselt jõukam riik RAHVAARV JA SELLE SOOLIS - VANUSELIS ISELOOM · Rahvaarv (2007) - 190 011 000 inimest · Kõige rohkem inimesi vanuses 25-29 · Väga vähe inimesi vanuses 70-90 · Meeste keskmine eluiga ­ 68 a. · Naiste keskmine eluiga ­ 76 a. · Tööealised inimesed ­ 66,7% · Üle 65 aastased ­ 6,4% · 0-14 aastased: 26.7% (meessoost 27,092,880/naissoost 26,062,244) · 15-64 aastased: 66.8% (meessoost 65,804,108/naissoost 67,047,725) · 65 aastased ja üle: 6.4% (meessoost 5,374,230/naissoost 7,358,082) (2009) RÄNNE · Üle 95% rahvastikust moodustavad portugali ...

Geograafia → Geograafia
99 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Smuutid ja küpsetised

ära. Soovi korral võib panna smuuti klaasi äärele banaaniviile. MAASIKAVAHU SMUUTI Vaja läheb.. ¼ klaasi vahukoort 50g maasikaid 60g jäätist 2sl õunamahla Blenderda maasikad, jäätis ja õunamahl. Seejärel vala see klaasi ja peale pane vahukoor. Soovi korral võid panna vahukoorele peale ka siirupit/sprinkelseid TROOPILINE SMUUTI Vaja läheb.. ¼ mangokuubikuid ½ banaani ¼ klaasi kookospiima Vanilje jäätis Jää (Valikuline) Troopiline apelsinimahl Miksi blenderis kõik koostisaineid omavahel. Seejärel vala smuuti klaasi ja kaunista banaaniviiludega. FETASPINATI SAI Valmimisaeg: 10-20 minutit. Retsept 8le pirukale 250 g Spinat 1 spl Riivitud sidrunikoor 200 g Feta juust 3 tk Muna Must pipar 6 tk Filotainaleht 80 g Sulatatud või Vala spinati peale kausis keev vesi ja lase seista 5 minutit. Seejärel kurna. Lisa murendatud fetajuust, sidrunikoor ja munad. Sega ühtlaseks, maitsesta musta pipraga.

Toit → Kokandus
2 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Referaat Apelsin, Lillkapsas

Erinevalt sidrunipuust on apelsinipuu leherootsud tiivulised. Apelsine jaotatakse sordirühmadesse: valencia, nabaapelsinid, veriapelsinid jt. Kvaliteedinõuete poole pealt, siis valige ilusad terved, vigastusteta ja mustade plekkideta, mädanemistunnusteta viljad. Vältige liigselt pehmenenud vilju. Väga oluline on vilju esmalt hoolikalt pesta, sest istandusi töödeldakse mitmesuguste pestitsiididega. Apelsine süüakse värskelt kui ka töödeldult. Tuntud on apelsinimahl, marmelaad ja apelsiniõli, mida kasutatakse kompvekkide valmistamiseks, samuti farmaatsias, kosmeetikas ja keemiatööstuses. Tööstuslikult valmistatakse apelsiniõitest destilatsioonil apelsiniõievett. Apelsine kasutatakse samuti puuviljasalatites, kastmetes, riisitoitude, kanasalatite ja mereandide juures lisandina. Neist võib teha keedist, zeleed, siirupit ja kastet. Säilitatakse toatemperatuuril: säilivad apelsinid ~1 nädala. Apelsine võib ka sügavkülmutada.

Toit → Toiduainete õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Kokteilid

4cl dzinni Loksutage rohke jääga. Kurnake kokteiliklaasi. 2cl Cointreaud apelsinimahl Paradise 2cl grenadiini 4cl dzinni Pange jääkuubikud grokiklaasi. Valage klaasi kõik 2cl Apricot Brandyt koostisained v.a grenatiin ja segage. Valage juurde 2cl apelsinimahl grenatiin tl tagumise külje abil, nii et see vajub põhja. Loksutage hoolikalt koos jääga ja kurnake kokteiliklaasi. Green lady Red Devil 2cl dzinni 2cl rohelist Curacaod 4cl dzinni 2cl sidrunimahla 2cl kollast Chartreuse

Toit → Kokandus
142 allalaadimist
thumbnail
6
xlsx

Kolme käiguline menüü kalkulatsiooni tabeliga

Kolme käiguline menüü Porgandi-õunasalat portsjoni kaal valmistatavaid portsjoneid kokku 2 Retsepti kaal Valmistamise kaal Hind 18% ta ToiduainedÜhik 1 bruto Kao % 1 neto x bruto x neto Ühiku hind Retsepti h porgand kg 0,025 20 0,02 0,05 0,04 0,00 kr õun kg 0,017 12 0,015 0,034 0,03 0,00 kr õli l 0,005 0 0,005 0,01 0,01 0,00 kr maitseained kg 0,005 0 0,005 0,01 0,01 0,00 kr apelsinimahl l 0,005 0 0,005 0,01 0,01 0,00 kr Kokku: 0,057 ...

Toit → Kalkulatsioon
134 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Furšettlaud

Magusad suupisted: Puuviljadega täidetud kanafileerulaad Tandoorikana ja dolma röstitud lavassil · Toorjuustu- shokolaadikreemiga pannkoogirull · Kääbusapelsin shokolaadis · Valgehallitusjuust shokolaadis · Sinihallitusjuust shokolaadis Joogid : · Kohv, tee · Aperitiiv Sours liköör, mineraalvesi · Vein Georges Duboef Fleur, valge · Vein Georges Duboef Fleur, punane · Mineraalvesi Vichy Classque · Lauavesi Everin · Apelsinimahl NÕUD: 1. Suupistetaldrikud 16 ( 8 soolase , 8 magusa jaoks) 2. Riistad: suupistenuga 16 , suupistekahvel 16 3. Klaasid: ( klaasihoidjad, taldriku külge 8 ) , mahlaklaasid 8 , punaseveini klaasid 4 ,valgeveini klaasid 4, shampuse pokaalid 4 , veeklaasid (jalaga), kohvitassid 4 4. Serveerimisvahendid : kannud , kandikud , paberist salvrätid ( korvis) Kaunistused lauale ja ruumile: Laud kaetakse linaga mis ulatud peaaegu põrandani.

Majandus → Teenindus ja müük
68 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Mercosur (referaat)

kaubavahetuses on tollid kaotatud. Seega on tekkinud kaubandusliit. Loodud on tolliliit ja kehtestatud ühtne toidupoliitika kauplemisel kolmandate maadega. Kaubandussuhted EL on Mercosuri jaoks üks olulisemaid ekspordi- ja impordipartnereid. Peamiseks EL-i impordiartikliks on põllumajandustooted. Keskeltläbi 21% EL-i imporditud põllumajandustoodetest tuleb Mercosurist. Selle moodustavad ennekõike soja, õliseemned, kohv, apelsinimahl, tubakas, liha, puuvili ja pähklid. Lisaks impordib EL veel energiat, masinaid, transpordivahendite toormeid, kemikaale ja tekstiilitooteid. EL on suurim investor Mercosuri riikidesse. Lepinguline baas EL-i ja Mercosuri suhteid reguleerib EL-Mercosuri regioonidevahelise koostöö raamleping, mis allkirjastati 1995. aastal. Leping sätestab kolm peamist valdkonda: poliitiline dialoog, koostöö ja kaubandusküsimused. Raamlepingu peamiseks eesmärgiks

Majandus → Majanduspoliitika
24 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Kõrvitsa uurimistöö

kõrvitsale lisab särtsu fetajuust ja toiteväärtust röstitud seemned. Kogus Koostis- ja maitseained 600 g Kõrvits 2 sl Oliiviõli sool, must pipar värske tüümian 0.5 tk Apelsinist pressitud mahl 2 tl punaveiniäädikas 1 sl seemneid (kõrvits, lina, päevalill) 100 g spinatilehed 1 sl või 50 g Feta juust Tükelda kõrvits õhukesteks viiludeks, määri õli ja soola-pipraga ning puista peale hakitud tüümiani. Rösti 225-kraadises ahjus 20-30 minutit. Sega apelsinimahl ja äädikas kastmeks. Rösti seemneid kuival pannil. Kuumuta spinatilehed kergelt võis läbi. Sega kaste kõrvitsa ja spinatiga. Raputa peale seemned. Tõsta peale fetajuust. -5- Kõrvitsa-õunarisoto Mõnusalt sügisehõnguline risoto sisaldab sügise vilju ­ kõrvitsat ja õuna. Sobib huvitaval kombel nii soolaseks kui ka magustoiduks. Ligikaudu 4 portsjonile Kogus Koostis- ja maitseained 300 g Kõrvits 1 tk Õun 1 tk Sibul

Toit → Kokandus
26 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Fourchette

Ajalugu Sõna fourchette tuleneb prantsuse keelest ja tähendab eesti keeles kahvlit. Fourchette-lauas pakutakse roogi, mida saab süüa ainult kahvliga, näppude vahelt või suupistetikke kasutades. Fourchette-laud on ajalooliselt pärit prantsuse kuningakojast, kus kuningale ratsavõistluse ja väljasõitude ajal kaeti niisugune laud. Seetõttu järgitakse ka tänapäeval fourchette-vastuvõttude korraldamisel sageli just prantsuse tõlgendust, kuigi visioon fourchette-lauast pärineb märkimisväärses osas vene köögist ning venekeelsel kulinaaria- ja teenindusteoorial. Kasutamine Fourchette-laudu kasutatakse tavaliselt ametlike vastuvõttude puhul, kus lühikese aja jooksul tuleb teenindada suurt hulka külalisi. Sageli ei ole sellistel vastuvõttudel teada ka külaliste täpne arv. Loomulikult võib fourchette-laua katta ka mitteametlikel vastuvõttudel, kus peaeesmärgiks on suhtl...

Toit → Kokandus
13 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Kuum eelroog ja parfeed

kodujuust 50g 70g üle. sampinjonid 90g 80g 5. Kaunista mustade oliividega ja hapukoorega otse pakist sibul 36g 30 ja serveeri soojalt.. praadimiseks õli 20g 20g mustad oliivid 20g 10g hapukoor 10g 10g 5.BANAANIPARFEE PLOOMIKASTMEGA Bruto Valmistusviis: rõõsk koor 35%100 ml 1. Vahusta munakollased osa suhkruga ja lisa väljapigistatud banaan 70g apelsinimahl ning kuumuta segu kuumaveevannil pidevalt apelsin mahlaks 60g kloppides kuni paksenemiseni. Vahusta edasi, kuni jahtumiseni. sidrun mahlaks 25g 2. Suru banaanid läbi sõela ning lisa tumenemise vältimiseks suhkur 20g kohe sidrunimahl. munakollane 1 tk 3. Vahusta rõõsk koor ülejäänud suhkruga. tsitrusliköör 1cl 4. Sega banaanipüree ja vahukoor jahtunud munavahu hulka. kaste 5

Toit → Toit ja toitumine
9 allalaadimist
thumbnail
6
doc

2 KURSUSE PRAKTILINE LÕPUTÖÖ

1 Hiina kapsas kg 0,015 33 0,010 0,030 0,020 7,63 kr 0,11 kr 2 õun kg 0,028 30 0,020 0,056 0,040 7,75 kr 0,22 kr 3 ananassikompott kg 0,040 50 0,020 0,080 0,040 15,50 kr 0,62 kr 4 apelsin kg 0,030 33 0,020 0,060 0,040 12,03 kr 0,36 kr 5 apelsinimahl l 0,005 0,005 0,010 0,010 10,60 kr 0,05 kr 0,000 0,000 0,00 kr 0,000 0,000 0,00 kr 0,000 0,000 0,00 kr 0,000 0,000 0,00 kr

Toit → Kokandus
123 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Aroomiühendid

Aroomiühendid Jagatakse kahte rühma: 1) Need, mis annavad maitset 2) Need, mis annavad lõhna Lõhn ­ kindlatest lenduvatest ühenditest ninaõõnsuses asuva haistmiselundi kaudu haistmismeele tajutud väärtus. Aroom on lõhn heas tähenduses. Neli tähtsat maitseaistingut: 1) Hapu 2) Magus 3) Kibe 4) Soolane Glutamaat stimuleerib viiendat põhiaistingut/-maitset, milleks on umami. Ortonasaalne tabamine Retronasaalne tabamine Lõhnade eristamise võimetus on seotud: 1) anosmia ehk haistmisvõimetus (lõhnataju puudub) 2) ageusia (maitsmismeel puudub) Aroomiühendite keemiline olemus toiduahelates Siia kuuluvad: 1) Alifaatsed ühendid (ei sisalda tsüklilist struktuurielementi) 2) Alitsüklilised ühendid (tsüklilised ühendid, mis ei sisalda aromaatset tsüklit) 3) Aromaatsed ühendid (sisaldavad molekulis vähemalt ühe benseeni tsükli) 4) Hetereotsüklilised ühendid (tsüklilised orgaanilised...

Keemia → Toidukeemia
29 allalaadimist
thumbnail
46
doc

Praktika aruanne - Sõpruse Rimi Hüpermarket

Kasutamine kulinaarias: Sobib hästi jõulukookide ja sokolaadikookide, hakkliha, marinaadide ja BBQ roogade valmistamisel. 27 Sören Sakkeus Sõpruse Rimi Hüpermarket 2.4 MAHLATOODETE SORTIMENT Fruitland Tootja:Poola, Rimi eritellimusel Mahl: Greibimahl (konsentreeritud mahlast) Õunamahl (konsentreeritud mahlast) Apelsinimahl (konsentreeritud mahlast) Tomatimahl (konsentreeritud püreest) Nektar: Ananassinektar (puuvilja sisaldus 50%) Virsikunektar Apelsininektar (puuvilja sisaldus 50%) Õunanektar Porgandi (porgandi sisaldus 52%, puuvilja sisaldus 3%) Porgandi-õuna-maasikanektar (porgandi sisaldus 35%, puuvilja sisaldus 20%) Porgandi-õuna-apelsininektar(porgandi sisaldus 20 %, puuvilja sisaldus 35%)

Majandus → Müügitöö alused
215 allalaadimist
thumbnail
18
pptx

Aneemia

ravimid, mis omakorda kõigutavad raua sisaldust veres. Raud esineb inimorganismis ainult seotud vormis, lahustuva ja mittetoksilisena. Vaba raud on inimorganismile ohtlik, sest see oksüdeerub organismis kohe raskestilahustuvateks kahjulikeks aineteks. Aneemia ja toit: Imendumist soodustavad: Liha koos köögivilja või teraviljaga C vitamiin Loomaliha koos värske salatiga Guljass paprikaga Kaerahelbed värske puuviljaga Täisterahelbed apelsinimahlaga Keedetud muna ja apelsinimahl Nisuidud lehesalatiga Imendumist takistavad: Tee (sisaldab tanniini annab teele aroomi ja maitserikkust) Kaltsiumi preparaadid Piim Fosfaatsoolad Fütaadid teraviljatoodetes Pähklid, herned, oad Tärklist sisaldavad toiduained ( Nt:kartul, teravili, riis) Raua imendumine: RAUA IMENDUMIST SOODUSTAVAD CVITAMIINI RIKKAD TOIDUAINED: · Tsitrusviljad · Paprika ·Porgand

Meditsiin → Anatoomia
32 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Saksa keele algkursuse sõnad

A ­ Umlaut ­ Ä Besuchen - külastama Als -kui Buchstabieren ­ täht haaval ütlema Also - niisiis Dürfen - tohtima Etwas - natuke Essen ­ sööma Doch ­ vastad eitavale küsimusele Fehlen ­ puuduma jaatavalt Geben ­ andma Gern - meelsasti Geboren sein ­ sündima Gleich ­ kohe Gehen ­ minema Ins - -sse(sisseütlev) Glauben - arvama In der Mitte - keskel Haben ­ omama Kein(e) ­ eitus nimisõnade puhul Kosten ­ maksma, väärt olema Lieber - meelsamini Lernen ­ õppima Links ­ vasakul Nehmen ­ võtma Mit - -ga , koos Probieren - proovima März ­ märts Sein - olema Nebanan ­ kõrval Spielen - mängima Nicht ­ eitus tegusõnade puhul Trinken - jooma Nur - ainult ...

Keeled → Saksa keel
109 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Seitsmes rahukevad

See oli tapetud parteilase haud, kes oli surnud haarangus, mille järgi isegi aega arvestati. Mees maeti kuusikusse, isegi risti ei lubatud hauale panna. Minategelane läks ühe talu sirelilehtlasse, kuhu ta oli peitnud pildiraamatu. Ta vaatas pilte ja ootas, kuni ema taluni jõuab. Siis läksid nad koju. Ema hakkas pihlakatest moosi keetma, vanaema keetis suppi. Minategelane vaatas üle kõik asjad, mis kuulusid neile- lauad, kapid, surnud tädi peegel ning riided ja raamatud. Tulevikuasjad- apelsinimahl, nõudepesumasinad, külmutuskapid jne, olid neist vaid mõnesaja kilomeetri kaugusel, ettekujutamatud. Ema kõrvetas moosi põhja. Minategelane süüdistas teda kõiges, ka enda olemasolus. Minategelase onu oli lihunik, talle kuulusid saed, noad ja muud riistad, mis minategelast vigastada püüdsid. Õhtul kartis minategelane paljusid asju, ka oma nukku, Manni, kes oli kõva kui kivi. Vanaema viis Manni sahvrisse ning minategelane läks magama

Kirjandus → Kirjandus
1359 allalaadimist
thumbnail
20
pdf

Rasedusaegne rauaaneemia- toidusoovitused, isud, vitamiinid, mineraalid, rauarikas menüü

Toitumisnõustaja ja treener Milline toiduaine sisaldab enim rauda: Merekarbid, loomaliha, veiseliha, krevetid, sojaoad keedetud, läätsed keedetud, herned, kartul, kana , muna, lambaliha, kalkun, kõrvitsaseemned, pähklid, seesami seemned, ingver, rukis, tomat, rosinad, küüslauk, metsmaasikad, maasikad Raua imendumist soodustavad: - Kanaliha / kala / liha; - Puuviljad: apelsin, apelsinimahl, maasikad, greip jne.; - Juurviljad: brokkoli, rooskapsas, tomatid, tomatimahl, kartul, roheline ja punane paprika; Raua imendumist takistavad: - kohvi ja tee; - Juurviljad: spinat, rabarber, peedilehed; - Täisterad ja kliid; - Soja sisaldavad tooted. NB! Rasedana peetud rauapuudus raskendab imetamist. Tuleb olla kannatlik! Rauapreparaadid võivad põhjustada ka kõhukinnisust. Kõhukinnisust võivad põhjustada ka stress, vähene füüsiline aktiivsus ja toidu kõrge suhkrusisaldus

Toit → Toit ja toitumine
9 allalaadimist
thumbnail
14
doc

3 päeva menüü

( puljongikuubik, vesi) 3.päev Hommik- riisipuder- 200g (vesi, riis, piim, suhkur, sool) Või/ moos- 30g Jogurt (mustika)- 150g Kohv/ tee- 200g Lõuna- jahutatud kurgisupp- 150g (kurk, sibul, või, puljong, piim, maitseained, sidrun) Pasta carbonare- 300g (sink, sibul, küüslauk, muna, sool, pipar, parmesaanijuust, petersell, spagetid) apelsinitarretis vahukoorega- 100g/30g ( zelatiini, apelsinimahl, apelsini tükid, suhkrut/ vahukoor, suhkur, vanilje) piim/ keefir- 200g leib/ sai- 30g Õhtu- grillvorstid/ saslõkk- 130g Grillitud köögiviljad- 70g Mahl/ vein- 200g 7 2 MENÜÜ STANDARDISEERIMINE JA HINNA KALKULEERIMINE TOIDUNIMETUS Ananassi-kohupiimakook

Toit → Kokandus
114 allalaadimist
thumbnail
24
ppt

Vesi ja veega seotud probleemid

Magevee kriis http://www.waterfootprint.org/?page=files/home http://www.waterfootprint.org/?page=cal/waterfootprintcalculator_indv Kitseliha 200 g Roosuhkur 1 Kg Sealiha 200g Kanaliha 200 g Juust 50 g Piim 1 klaas Õunamahl 1 Apelsinimahl klaas 1 klaas Riis 100 g Kohv 1 tass Kanamuna 1 tk Lehtsalat 1 kg Kui palju vett kulub Teravili 40 g Õun/Pirn 1 Banaan 1 tk Sinu toidu tk Suhkur 1 tk Apelsin 1 tk tootmiseks? Tee 1 tass Leib 1 viil Tomat 1 tk

Geograafia → Geograafia
23 allalaadimist
thumbnail
92
ppt

Vedelik ja sport

kaaliumiga teisiti · Toimub glükogeeni taastootmine ­ 1g glükogeeniga kasutatakse ära 20g kaaliumi ­ 300g lihasglükogeeni sünteesiks vaja seega 6g kaaliumi · Koormusjärgselt vajalik lisaks vedelikule ­ Süsivesikud ja kaalium · Aitavad koormusjärgselt ­ Puuvilja mahlad ­ Vedelikud koos kuivatatud puuviljaga Puuviljamahlad · Sisaldavad palju ­ Kaaliumi · Õunamahl, punane viimamarjamahl, tomatimahl ­ Magneesiumi · Apelsinimahl, punane viinamarjamahl, tomatimahl · Tomatimahl sisaldab ka palju keedusoola · Lahustada mineraalveega vahekorras 1:1 ­ Tekib isotooniline vedelik · Seedetrakt võtab paremini vastu Ülipikal distantsil ei tohi ka üle juua · Kui sportlase kaal on distantsi lõpus suurem kui alguses ­ Oht "veemürgituse tekkeks" ülipikal pingutusel ­ Jõi distantsil liiga palju VEDELIK JA KUUM KLIIMA · Kiire jooksmine viib kehatemperatuuri kõrgemale kui kestusjooks

Bioloogia → Bioloogia
73 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Jogurtid

· Rasvu - 0,4 g · Kaltsiumi - 120 mg (15% soovitatavast päevasest kogusest) 2. Tere Jogurtijook Hellus troopiliste viljadega 4x100g Koostis: 1% rasvasusega jogurt, sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimhappebaktereid L.acidophilus LA-5®, Bifidobacterium BB-12®, L.casei ja Lactobacillus fermentum ME3 (lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel), suhkur, troopiliste viljade mahlad kontsentreeritud mahlast 4,7% (ananassimahl 1,3%, virsikumahl 1,2%, apelsinimahl 1,3%, maasikamahl 0,9%), dekstroos, paksendaja: pektiin, happesuse regulaator: naatriumtsitraat, sidrunhape, karamelli suhkrusiirup, lõhna-ja maitseained. 100 g toodet sisaldab keskmiseltenergiat 80 kcal (338 kJ) süsivesikuid 14,2g valke 3,2g rasvu 0,9g Õuna jogurtijook 1kg 100 g toodet sisaldab keskmiseltenergiat 266 kJ (63 kcal) süsivesikuid 10,9 valke 1,7 rasvu 1,4 F-jook punase greibiga 500ml

Toit → Toiduainete õpetus
76 allalaadimist
thumbnail
19
docx

KOLMEKÄIGULINE PIDULIK ÕHTUSÖÖK

Kuressaare 2013 SISUKORD 2 MENÜÜ Eelroog Peedipüreesupp piimavahuga (punane sibul, kartul, köögiviljapuljong, rõõsk koor, tüümian, basiilik, äädikas) Pearoog Mee ja tähtanisiiga küpsetatud kanafilee, küüslaugu ürdikartuli, mee-porgandi ja besamellkastmega (sidrun, apelsinimahl, küüslauk, basiilik) Dessert Creme brülee maasika-mündisalsaga (muna, rõõskoor, vanilljekaun, maasikaliköör) Joogisoovitus Jõhvika-jäävesi 3 MENÜÜ PÕHJENDUS Valmistan kolmekäigulise piduliku õhtusöögi oma vanematele. Menüü valmistasin vastavalt

Muu → Kutsevalik
12 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Vitamiinide koostis ja milleks vitamiine vaja on

põletikud, liigesed hakkavad valutama, igemed veritsema, tekivad ninaverejooksud, lagunevad hambad. Tekib aneemia ja skorbuut. Vitamiin C üleküllust tavaliselt ei teki, kuna liigsed kogused viiakse organismist välja uriiniga. Allikad on värsked puu- ja köögiviljad, neist eriti mustsõstar, kibuvitsamarjad, tsitruselised, melonid, tomatid, kartulid, kaalikad, petersell, till, aedmaasikad ja apelsinimahl.(7) 5 K ­ vitamin Soodustab vere hüübimist, suurendab veresoonte vastupidavust, mõjub valuvaigistavalt, tugevdab lihaseid. Vitamiin K vaegus võib tekkida alkoholismi ja väga pikaaegse antibiootikumravi korral. Teda toodavad peensooles olevad bakterid, seetõttu ei etenda toit olulist osa vitamiini hulga reguleerimisel. Vitamiin K-d saab kõige rohkem kaunviljade, spinati, rohelise kapsa, tomati, juurviljade ja kartuli söömisel. B ­ Rühma vitamiinid

Toit → Toitumisõpetus
24 allalaadimist
thumbnail
12
doc

10 keemilist elementi

Alumiinium Alumiinium on keemiliste elementide perioodilisus tabelis IIIA rühmas 3. perioodis aatomnumbriga 13. Alumiiniumi sümbol on Al. See on hõbedase värvusega, massiarv on 26,98154. Alumiiniumi sulamistemperatuur on 660 kraadi ning keemistemperatuur 2060 kraadi. See on hea elektri ja soojusjuht ning kerge, pehme metall (tihedusega 2700kg/m3 ). Alumiinium reageerib paljude lihtainete ja hapetega. Alumiinium on metallilistest elementidest looduses kõige enam levinud (massisisaldus maakoores 8,2%). Suure aktiivsuse tõttu ei leidu teda vabalt, vaid ainult ühenditena savide ja mineraalide koostises. Alumiiniumi tootmise lähteaineks on boksiid. Alumiiniumi kasutatakse masina, mootori, tanki, ja suurtükitööstustes; sidevahendites, lõhkainete, valgustus ning süütemürskude ja kaablijuhtmestiku too...

Keemia → Keemia
27 allalaadimist
thumbnail
133
ppt

Liharoad

Hautada 200°C juures praeahjus 30 minutit või kuni liha on pehme. Searibi röstitud porgandite, peetide ja rosmariiniga Porgand, peet, kartul, sool, pipar, küüslauk, oliivõli, apelsin, rosmariin, palsamiäädikas, searibi Valmistamine: 1. Keeta porgandid ja peet soolaga maitsestatud vees. Seejärel koorida ja vajadusel poolitada suuremad porgandid ja peedid lõika neljaks. Ühes kausis maitsestada porgandid, lisades puruks pressitud küüslauguküüned, oliiviõli ja apelsinimahl. Teises kausis maitsestada peedid ülejäänud küüslaugu, rosmariini, palsamiveiniäädika, soola ja pipraga. 2. Asetada ahjuvormi porgandid, peedid ja kooritud kartulid. Röstida ahjus 220 kraadi juures umbes 30 minutit. 3. Maitsestada liha soola-pipraga, lisada rosmariin ja apelsinimahl. Praadida kuldseks. Seejärel aseta ka liha ahju ja küpsetada umbes 15 minutit. Viimane lihv anna grillelemendi all 5 minutit. Marineeritud sealiha

Toit → Toiduvalmistamine
38 allalaadimist
thumbnail
19
doc

Portugali referaat

PORTUGAL Referaat Juhendaja: Õpilane: Tallinn 2011 SISUKORD 1. Sissejuhatus....................................................................................................................3 2. Asend..............................................................................................................................4 3. Saared..............................................................................................................................4 4. Pinnamood, loodus..........................................................................................................5 5. Maavarad.........................................................................................................................6 6. Laama tektoonika........................................................................................

Geograafia → Geograafia
23 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Mineraalid õpilase toiduratsioonis.

Kuulub antioksüdantide hulka. Allikateks on pähklid, täisterad, rohelised lehtköögiviljad, herned, peet ja munakollane. Kaalium on vajalik kehavedelike jaoks, närvidele ja teatud ainevahetusprotsessidele, ka südametegevusele. Teeb koostööd naatriumiga organismi veetasakaalu reguleerimiseks ja südamerütmi normaliseerimiseks. Vajalik lihaste ja närvide funktsioneerimiseks. Allikateks on kartul, kõrvits, aprikoos, jogurt, banaan, aeduba, apelsinimahl, kuivatatud ploomid. NB! Neerukahjustuste korral tuleb kaaliumirikast toitu vältida. Naatrium ja kloriid kontrollivad rakkudes toitainete läbipääsu, aga ka vee ainevahetust. Naatrium on tähtis element veres, mis koos kaaliumiga reguleerib organismi veetasakaalu. Allikaks on tavaline keedusool. Tsink on vajalik normaalse luustiku, muskulatuuri ja karvakatte kasvuks. Tsingi puudulikkus väljendub kõhnuses, üldises nõrgestumises ja aeglases arengus. Tsingi

Sport → Kehaline kasvatus
5 allalaadimist
thumbnail
126
ppt

Vitamiinid

* vitamiinipreparaadid on ravimid Rasvlahustuvad vitamiinid ja nende vajadus organismis, allikad Rasvlahustuvad vitamiinid • A  retinoidid • D  kaltsiferoolid • E  tokoferoolid • K  naftokinoonid • Q ubikinoonid A-vitamiin • Antioksüdant, mis pakub organismile tasakaalu ja kaitset. Allikad Päevane vajadus • Allikad tomatid, porgandid, mais, apelsinimahl, kalamaksaõli, munad, piimatooted A-vitamiini päevane soovitatav kogus on 800–1000 µg-ekvivalenti, sellise Retinool esineb toiduainetes koguse saame näiteks: (7) rasvhapete estrina. Leidub * 5 g hautatud maksast, ainult loomsetes * 10 g maksapasteedist, toiduainetes. Taimsed *70 g porgandist, toiduained sisaldavad *100 g munakollastest,

Keemia → Keemia
7 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun