capitata f. alba 2 Brassica oleracea var. capitata f. rubra 3 Brassica oleracea var. botrytis 4 Brassica oleracea var. gemmifera 5 Brassica rapa subsp. pekinensis 6 Brassica oleracea var. sabellica 7 Brassica oleracea var. italica 8 Brassica oleracea var. gongylodes 9 Brassica oleracea var. Acephala 10 Pisum sativum 11 Lactuca sativa L. 12 Allium cepa 13 Allium schoenoprasum 14 Allium porrum 15 Allium sativum 16 Rheum rhaponticum 17 Scorzonera hispanica 18 Petroselinum crispum 19 Apium graveolens 20 Armoracia rusticana 21 Helianthus tuberosus 22 Solanum tuberosum 23 Raphanus sativus 24 Raphanus sativus var. sativus 25 Anethum graveolens 26 Cynara scolymus 27...
Samuti pidurdub joodi puudusega valkude ainevahetus. Rasedatel võib joodi puuduse korral suureneda oht raseduse katkemiseks, lapse surnult sündimiseks või arengupeetusega lapse sündimiseks. Toiduallikatest sisaldavad joodi peamiselt mereannid, lisaks veel munakollane, piimasaadused ning puu- ja köögiviljad. Mõned toiduained takistavad joodi omastamist. Nendeks on kaalikas, naeris, sojaoad, maapähklid, spinat, aedsalat , kaltsiumi ja magneesiumirikas vesi. Et mõnes piirkonnas on pinnase joodisisaldus väike, siis lisatakse lauasoolale juurde joodi, mida müüakse poes jodeeritud soolana. Joodi ülemäärane tarbimine põhjustab suuhaavandeid., palavikku, metallimaitset suus, süljenäärme paisumist. kõhulahtisust, tugev kipitustunne kätes ja jalgades, iiveldusokendamist, peavalu ja hingamisraskusi....
kilpnäärmehaigus (struuma). Samuti pidurdub joodi puudusega valkude ainevahetus. Rasedatel võib joodi puuduse korral suureneda oht raseduse katkemiseks, lapse surnult sündimiseks või arengupeetusega lapse sündimiseks. Toiduallikatest sisaldavad joodi peamiselt mereannid, lisaks veel munakollane, piimasaadused ning puu- ja köögiviljad. Mõned toiduained takistavad joodi omastamist. Nendeks on kaalikas, naeris, sojaoad, maapähklid, spinat, aedsalat , kaltsiumi ja magneesiumirikas vesi. Joodi ülemäärane tarbimine põhjustab suuhaavandeid., palavikku, metallimaitset suus, süljenäärme paisumist. kõhulahtisust, tugev kipitustunne kätes ja jalgades, iiveldusokendamist, peavalu ja hingamisraskusi....
Vähese tärklisesisaldusega või tärkliseta toiduained Seller, hiina kapsas, lillkapsas, nuikapsas, baklazaan, sibul, rohelised oad, brüsseli kapsas (võrsed), kurk, suvised kõrvitsalised, magus paprika, spargel, peet, küüslauk, kapsas, magus värske hernes, lehtkapsas, porgand, spinat, noored magusad (teravilja ivad) seemned, brokkoli, naeris, aedsalat , lutserni võrsed * - piimatooteid soovitatakse vältida 6 Organismi poolt toidu seedimisele kuluv aeg. Kasutage järgnevaid andmeid, et määratleda: ajavahemikud, mis on vajalikud söödud toidu seedimiseks; parimad toiduainete liigitused ja soovitatav toidu hulk. Vesi. Kui te joote vett tühja kõhu peale, jõuab see soolestikku kohe. Mahlad...
4 President............................................................................................................................................. 4 Parlament............................................................................................................................................ 5 Poliitilised parteid............................................................................................................................... 6 Valitsus............................................................................................................................................... 6 Kreeka suhted Eestiga........................................................................................................................ 6 Kahepoolsed suhted...
Fotografeerimist ei soovinud, nad pidid pildistama ise. Samuti koostati ka kutsed(LISA4 ja 5) LISA 1 Menüü EELROAD JA SUPID Skandinaavia kartulisalat suitsulõhega Nicoise salat Värske aedsalat laimivinegreti ja krutoonidega Taipärane veiselihasalat Mereannisupp Lambalihanors Prantsuse sibulasupp PÕHIROOG Pasta põdraliha ja köögiviljadega Küpsetatud tursafilee krevetikastmega...
Suurepärased suhkrute, vitamiinide ja mineraalainete allikad. Keemiline koostis: Vesi sõltuvalt liigist 72-95% ( erandiks pähklid, 5-8%). Annab mahlakuse, kuid põhjustab ka kiiret riknemist, Mineraalained üheks tähtsamaks komponendiks, tähtsamad P, Ca, Mg,K, Fe. Vähesel hulgal mikroelemente Cu, Zn, B, J, Pb Süsivesikud puuviljades suhkruid 2-25%, köögiviljades 1-12%. Puuviljadest kõige suhkrurikkamad on viinamarjad, köögiviljadest arbuusid ja melonid. Tärklist leidub kõige rohkem kartulis, pähklites, hernes, puuviljad. teised sisaldavad vähe. Tselluloosi sisaldavad rakkude seinad. pektiinained - lähedased süsivesikutele. Protepektiin leidub valmimata viljades, pektiin valminud viljades ja annab mahlakuse. Koos hapete ja suhkruga moodustab tarretise. Orgaanilised happed omavad tähtsustmaitseomaduste kujundamisel. köögiviljadest happ...
Nüüdisajal viljeletaval aedsalatil eristatakse teisendeid: peasalat, rooma salat, noppe- ja lõikesalat ning spargelsalat. Neist pea-, rooma- ning noppe- ja lõikesalatil tarvitatakse toiduks lehti, spargelsalatil ka mahlakat vart. Peasalatil eristatakse (peamiselt leheomaduste alusel) kahte tüüpi: õhemate ja pehmemate lehtedega harilikku peasalatit ehk võisalatit ning paksemate ja tihkemate lehtedega jääsalatit ehk krõmpssalatit. 59 Eestis on aedsalat kõrgelt hinnatud salatitaim, mida eriti koduaedades kasvatada armastatakse. Enam kasvatatakse meilgi peasalatit (nii või- kui jääsalatit) ja lõikesalatit. Noppe- ja rooma salat on meil võrdlemisi vähe tuntud ning spargelsalat peaaegu tundmatu Salati toiteväärtus ei ole kõrge, kuid meil on ta üks esimesi vitamiinirikkaid kevadisi köögivilju. Peale vitamiinide sisaldab aedsalat rohkesti inimorganismile vajalikke mineraalaineid, eelkõige...
1. Aedhernes pisum sativum 2. Aedrõigas raphanus sativus 3. Aedsalat lacuta sativa 4. Aedtill anethum graveolens 5. Aeduba phaseolus vulgaris 6. Hapuoblikas rumex acetosa 7. Harilik sibul allium cepa 8. Hiina kapsas brassica chinensis 9. Kaalikas brassica napus 10.Kabatsokk cucurbita pepo 11.Kartul solanum duberosum 12.Kurk cucumis sativus 13.Kõrvits cucurbita pepo 14.Kähar peakapsas sabauda 15.Köömen carum carvi 16.Küüslauk allium sativum 17.Lehtkapsas acephala 18.Lillkapsas botrytis 19...
Erialane sõnastik Reinard Kann A · ader- maaharimisriist kündmiseks, muldamiseks · aedsalat -aias kahe teisendina (lehtsalat ja peasalat) kasvatatav salat · aedhernes- söögiherne aiasort · agrokliima- suure maa-ala kliima. · agrokemikaal-kahjurite v. taimehaiguste tõrjeks · agronoom-agronoomia eriteadlane · agronoomia- põllumajanduslikku tootmist, esmajoones maaviljelust uuriv rakendusteadus, põllumajandusteadus. · agrotehnika- taimekasvatuses rakendatavate võtete kompleks · aretus- aretamine · autbriiding- sugulasaretus · ahtrus- tiinuse puudumine sigimiskõlblikul emasloomal B · Biotõrje- bioloogiline tõrje · Botaanika- taimeteadus · Bakter- üherakuline, enamasti klorofüllita mikroskoopiline taimorganism D · desoained-pesuained,millega puhastatakse nt:lehma nisasid...
· Sobib ka ajatamiseks Küüslauk · Kasutatakse toiduks nii sibulat kui lehti · Kasvavad õievartega(putkuvaid) kui ka ilma Putkumatud) · Paljundatakse varresibula ja tütarsibulate e. küünte kaudu · Vajavad liivakaid muldi · Küüslauk on hea maasikalesta ja hahkhallituse tõrjeks Porrulauk · Liilialiste sugukonda · Toiduks tarvitame noori lehti ja ebavart · 2.a taim · Paljundatakse seemnega Aedsalat · Lehtsalat (punane, roheline) · Peasalat (punane, roheline) · Jääsalat · Rooma salat · Kress-salat · Spargelsalat · Pärit vahemeremaadest · Korvõeliste sugukonda · 1.a · Laialt levinud oma teisendite ja sortide rohkuse tõttu · Kiirekasvuline · Nii avamaal kui ka kasvuhoones Toituks tarvitatakse lehti Liigi piires on esindatud palju värve ja varjundeid ning lehe kujusid...
SIBULKÖÖGIVILJAD Kuuluvad laukude perekonda Iseloomulik liitunud või lihtne sibul Iseloomulik lõhn eeterlikest õlidest ja kibeda maitse annavad glükosiidid Tõstavad söögiisu Parandavad toidu omastamist On bakteritevastase toimega (sisaldavad fütontsiide) Liigid: Söögisibul ehk harilik sibul ehk kuldne sibul Olenevalt keemilisest koostisest: kibe,poolkibe ja magus Säilitatakse jahedas, õhurikkas kohas Kasutatakse toorelt või töödeldult Punane sibul Kujult ümarad, ümarovaalsed Sisu värvitu- lillakas Maitse pehmem kui harilikul sibulal Säilitatakse jahedas, õhurikkas kohas Kasutatakse toorelt, töödeldult kaotab värvi Valge sibul Kujult ümar, ümarovaalne Valge, vaskse värvusega Kollase sibulaga võrreldes maitsvam ja hinnalisem Salatisibul Teisendid kaaluvad kuni 1kg Sisu värvitu, valkjas ja õrnroheline Olenevalt keemilisest koostisest kibe, poolkibe, magus Säilitatakse jahedas, õhurikkas kohas Kasutatakse toorelt või töödeldult Salotts...
· Sibulad · Spinat · Võilill NEUTRAALNE Liha, linnuliha ja Kala ja mereannid Aedviljad ja Kaunviljad Puuviljad ja Teravili, leib ja munad salatid marjad saiatooted · Kalkun · Haug · Aedsalat · Aedoad · Arbuus · Basmati- · Kana · Mõõkkala · Allikkerss · Cannellini · Datlid riis · Munad · Tint · Avokaado oad · Granaat- · Grahami · Tuur · Bambus · Keenia õun leib...
nn pungsilmad, aeglustunud ainevahetus, väsimus, juuste väljalangemine, kuiv nahk jm. Rasedatel võib joodi puuduse korral suureneda oht raseduse katkemiseks, lapse surnult sündimiseks või arengupeetusega lapse sündimiseks. Toiduallikad: mereannid, munakollane, piimatooted ning puu ja köögiviljad. Mõned toiduained takistavad joodi omastamist kaalikas, naeris, sojaoad, maapähklid, spinat, aedsalat , kaltsium. Joodi üleküllus võib põhjustada suuhaavandeid, palavikku, metallimaitset suus, süljenäärme paisumist, kõhulahtisust, tugevat kipitustunnet kätes ja halgades, peavalu ja hingamisraskusi. 6...
Mulla ja seemnete Koristamine, Nimi Iseloomustus Kasvunõuded Külv Hooldus ettevalmistamine säilitamine, töötlemine Peakapsas 2-aastane Külmakindel (eriti käharpea Ei ole väga nõudlik Tuleb ettekasvatada Mullata soodustab Esimene saak juuni algul Esimsel aastal kapsapea ja kapsas) Kõige nõudlikum on punane Tugevad ja väljaveni...
huumusrikkad, keskmise raskusega või raskem 20- parasniiske 25x10- Aedsalat Korvõieline 1 +16-+22 -5 muld 5,6-6,5 1,5 cm 15 cm vähenõudlik, kuid parem saak viljakatel neutraalsel...
id. Nimi Teaduslik nimi Otsekülv idaneja Temp. Id.-aeg märts Mugulbegoonia Begonia tuberhybrida 1 V 23 C 10-14 päeva Rippbegoonia B. tuberhybrida pendula 1 V 23 C 10-14 päeva Roosbegoonia B. x hiemalis 1 V 22-27 C 2 nädalat Alatiõitsev begoonia B. semperflorens 1 V 22-24 C 10-14 päeva Harilik heliotroop Heliotropium arborescens 1 V 18 C 14-20 päeva Baklazaan 1 20-30 C 8-12 päeva Varane kapsas 1 18-20 C 3-4 päeva Kurk 1...
Topinambur Maguskartul Jamss Maniokk Taro Ubajuur Porgand Söögipeet Kaalikas Naeris Redis Jaapani redis Rõigas Pastinaak e. Aed-Moorputk Aed-piimjuur Mustjuur Mädarõigas Petersell Seller Rutabaga kaalikas Malanga kollavõhk Suurtakjas Salottsibul e. Pesasibul Pärlsibul Küüslauk Porrulauk e. Porru Murulauk Talisibul Roheline sibul Kapsas (peakapsas) Valge peakapsas Punane peakapsas Kähar peakapsas Rooskapsas Lillkapsas Spargelkapsas Merekapsas Kähar lehtkapsas Ilukapsas Aedspinat Oblikas Kõrvenõges Võilill Aedportulak Põldkännak Põld-võõrkapsas Ürt-allikk...
LEHTKÖÖGIVILJAD Fariza Imanova MK13-TE2 Nimetus Kuju Värvus Kulinaarne kasutus Aedsalat Salatilehe kuju ja maitse Enamasti rohelised, mõnel Kasutatakse enamasti toorelt. Vanad roomlased ja varieerub olenevalt liigist. liigil ka punased. kreeklased hindasid salatit nii toidu- kui ravimtaimena. Tänapäeval kasutatakse...
Rahvuslikud toitumistavad juuni Puu- ja aedviljad: maapirnid (artiokk), lillkapsad, prantsuse oad, spinat, kurk, escarole, aedsalat (lettuce), herned, maasikad, metsmaasikad, kirsid, virsikud, aprikoosid, vaarikad, mandlid, "peres de Sant Joan" - väikeste pirnide valik juuli Puu- ja aedviljad: prantsuse oad, pipar, tomatid, kurk, escarole, aedsalat , spinat, kirsid, virsikud, vaarikad, viigimarjad, melonid, arbuusid august Puu- ja aedviljad: prantsuse oad, baklazaanid (aubergines), pipar, tomatid, kurk, spinat, seller, õunad, pirnid, virsikud, viigimarjad, sarapuupähklid, viinamarjad, ploomid, viigkatkuse viljad september Puu- ja aedviljad: õunad, virsikud, pirnid, viigimarjad, sarapuupähklid, viinamarjad, viigkatkuse viljad, ploomid Hispaanlaste söögilaulale kuuluvad viinamarjad ja oliivid ning...