Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"Tüümian" - 105 õppematerjali

tüümian ehk aedliivatee Thymus vulgaris Tüümian ehk aedliivatee pärineb Vahemere äärest ja kuulub alati Provence’i maitseainesegusse (Herbes de Provence). Tüümian on mitmeaastane, aromaatne igihaljas poolpõõsas, mis kasvab 10-30 cm kõrguseks.
thumbnail
10
doc

Tüümian ja roheline tee

Juues taimeteed, lülituvad ained üldisesse ainevahetusse ja toimivad kui toitained mõjutades rakkude kasvamist läbi erinevate keemiliste protsesside. Järgnevalt tulevad käsitlusele kaks taime, mille omadused on leitud olevat väga tervistavad ja noorust säilitavad ­ roheline tee ja tüümian . Neid taimi kasutatakse laialdaselt kosmeetikatoodetes nende antioksüdatiivsuse ja antibakteriaalsuse tõttu, samuti nende raku ainevahetust stimuleeriva aga samas ärrituste korral rahustava toime tõttu. Seespidiselt tarviatatuna annavad need taimed organismile vajalikke mineraalaineid ja vitamiine ning muid rakkude ainevahetuseks olulisi aineid, aidates säilitada kogu organismi vitaalsust. 4 1...

Toitumisõpetus
13 allalaadimist
thumbnail
9
odt

Nõmm-, Aed-Liivateed ja Tüümian

Arvatakse, et kandes pärga, saad võimaluse näha haldjate maailma ja muutud vastupandmaatuks. Võib ka voodi kohal olla. Kuivades säilitab ta oma vapustava lõhna ja tal on võime peletada hirmuunenägusid. Armastus, Meel, Tunded. Astroloogia: Veenus, primaarselt kaalud ja sõnn; sekundaarselt vähk, kalad ja skorpion. Elemendid: vesi ja feminiinne. Tüümian on üks (liivatee liikidest.) Ladinakeelne sõna Thymus tähendab kreeka keeles vaprust. Teine sõna Thymiana ehk suits, tähendab seda et tüümianisuitsuga peletati siseruumidest hammustavaid putukaid. (Kaitseb energia ja hinge nn. Imejatest ja haigettegijate eest). Vana Kreekas peeti tüümianist väga lugu ja pärast kümblust hõõruti sellega keha, Rooma sõdurid kümblesid julguse ja jõu saamiseks tüümianivees...

Bioloogia
13 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Tüümian ehk aed-liivatee

Suure tervistav toime on meel, mis on korjatud liivateega kaetud nõlvadelt. Liivatee on iidsetest aegadest olnud lugupidamises, seda tunnistab ka tema kasutamine usurituaalidel. Tema ladinakeelne nimetus thymus on tuletatud sõnast "hing", "eluhingus", sest liivateel olevat võime anda inimesele elu tagasi. Ka keskajal tähistas liivatee elujõudu. Rüütlid kandsid liivateepärgi, mille ümber sumisesid mesilased. Liivatee on kogu maailmas tunnustatud kui ilu-, mee-, maitse- ja ravimtaim. Parimaks peetakse Prantsusmaa aed-liivateed. Ka eestlased on teda kasvatanud aedades või korjanud mereäärsetelt aladelt lähisugulast nõmm- liivateed. Vanasti aeti liivatee suitsuga tarest halbu sõnu, kurje vaime ja pahu haigusi välja. Kui tuppa on tekkinud kopitanud lõhn, kõrvaldatakse see liivatee suitsuga. Liivatee on rikas eeterlike õlide poolest. Ta sisaldab tugevat antisep...

Ajalugu
9 allalaadimist
thumbnail
8
odt

Irise tüümian

Tartu Raatuse Kool Tüümian Tartu 2013 Sisukord 1. Tüümiani kirjeldus 2. Kasvutingimused 3. Tüümiani päritolu 4. Tarbimine 5. Kasutatud allikad Tüümiani kirjeldus Aed-liivatee ehk tüümian. Välimus : Tüümian on 30-40cm kõrgune alusel puitunud vartega poolpõõsas.Varred hästi harunenud ja lehistunud. Kitsad tugevad lehed on rohelised, väiksed, elliptilise kujuga ning ümara tipuga, pealt veidi läikivad alt tuhmid. Varte tippudes männastesse koondunud õied on roosad,lillad või valkjad. Tüümian on mitmeaastane. Õitsemine : Tüümian õitseb juunist augustini. Kuid erinevad sordid õitsevad erinevatel aegadel. Maitse : Tüümian on kerget vürtsika,õrnalt magus-pehme aromaatselt sooja...

Loodus
2 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Toiduained(4)

9-10 3.3 Üldiselt pikapäevataim..........................................................................10 3.4 Kuidas spinatit säilitada? ......................................................................10 3.5 Sorte rohkesti ....................................................................................11 3.6 Retsepte .......................................................................................11-12 4 Tüümian ehk aedliivatee..........................................................................13 4.1 Tüümianitee......................................................................................13 4.2 Tüümian sümboiseerib vaprust...............................................................14 4.3 Aed-liivateega ahjukartulid ....................................................................14 5 Kasutatud allikad...

Kokandus
37 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Maitsetaimed

5 1.3 Murulauk...................................................................................................................6 1.4 Basiilik....................................................................................................................... 6 1.5 Meliss.........................................................................................................................7 1.6 Tüümian ..................................................................................................................... 8 1.7 Oregano e pune.......................................................................................................... 8 1.8 Spinat......................................................................................................................... 9 1.9 Piparmünt...

Kaubandus ökonoomika
40 allalaadimist
thumbnail
14
xls

Köögiviljad

Istutus Mitme Külmata sügav Istutuss Sugukond aastane opt.idan. luvus Mullad Muld pH Eelviljad us keem KAPSAD suure Liblikõielised, huumusesisald Kartul, 40- usega liivsavi- heintaimed, 50x20- Peakapsad Ristõieline 2 +18-+20 -8 või saviliiv 6,0-7,5 teravili 30 30x40;4...

Bioloogia
35 allalaadimist
thumbnail
6
doc

2 KURSUSE PRAKTILINE LÕPUTÖÖ

1 porgand kg 0,040 25,000 0,030 0,080 0,060 4,00 kr 0,16 kr 2 porru kg 0,010 10,000 0,010 0,020 0,020 31,53 kr 0,32 kr 3 kurk kg 0,020 2,000 0,020 0,040 0,040 38,00 kr 0,76 kr 4 või kg 0,005 0,000 0,005 0,010 0,010 40,25 kr 0,20 kr 5 tüümian kg 0,001 0,000 0,001 0,002 0,002 Kokku: 0,552 1,140 1,104 12,44 kr Hind km-ga: 14,68 kr Valmistamine Kooreklops 1...

Kokandus
123 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Maitsetaimed

3 Maitsetaimede liigitus.................................................................................3-5 Kasvatamine................................................................................................5-7 Sagedasemad kodus kasvatatavad maistetaimed..............................7-8 Kasutatud kirjandus.................................................................9 Lisa......................................................................................10 Lk 3 Maitsetaimed Värskete maitsetaimede lehed annavad toidule võrratu hõrgu varjundi. Kaunistades kas või kõige lihtsamat toitu ürtidega muutub see hetkega gurmeeroaks. Samuti saab maitsetaimi kasuta...

Bioloogia
25 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Marinaad

Kotis hoidmise puhul kulub marinaadi vähem. Mõnetunnise marineerimise korral peavad maitseained olema võimalikult peeneks jahvatatud, et nende aroom jõuaks imenduda. Kui aega on rohkem, kasutatakse purustamata maitseaineid, sest vastasel korral tekib ülemaitsestumise oht. Kõige tavalisemateks maitseaineteks marineerimisel on sool, suhkur, kolme liiki pipar, samuti ka sibul, loorber, tüümian , rosmariin, till ja petersell; mõõdukat happesust lisavad õuna ja apelsinilõigud. Enne Grillimist marineeritud liha pind kuivatatakse. Grillimise ajal võib liha määrida õliga või maitsestatud kastmete ja grillkastmetega, et pind saaks kena värvuse. Soola lisatakse alles küpsetamise lõppedes. Marinaadi põhiretsept Koostisained: Vesi Keedusool Suhkur Sibulad Vürtsid (,ust pipar, nelk, kaneelikoor, muskaatpähkel, ingver, koriander, sinepiseemned)...

Tööõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Köögiviljatoidud

C ­ vitamiini sisalduse vähenemine (spinat, kapsa ja salat ­ 3 päevaga kadunud) b. lausa päikese käes on kadu veelgi suurem Lehtköögivilja ja maitsetaimi hoida niisutatult suletud kilekotiga külmkapis Kasutusel kõik kuumtöötlemise meetodid Mitmekordne kuumtöötlemine ­ ei ole tervislik Maitsestamine soola ja suhkru asemel tuleks eelistada maitserohelist ja teisi maitsetaimi aed-haraputk, tüümian , basiilik, estragon, harilik pune, koriander, kurgirohi, köömned, leesputk, meliss, piparmünt, piparrohi, till, petersellilehed, roheline sibul ja murulauk, riivitud tsitruseliste koor vürtsid ­ Cayenne pipar, karri, muskaat, must pipar, piment, valge pipar, kadakamarjad, koriander Köögiviljade maitsestamisel peab olema väga hoolikas, domineerima peab jääma köögivilja maitse. Väga tähtis on välimus (tükelduskuju, mitte üle valminud) Serveerimine...

Toitumisõpetus
40 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

TOIDUKAUBAD 1.ÜLDOSA 1.1. Toidukaupade omadused Toidukaubad on toit, mida ostetakse ja müüakse hulgi- või jaekaubanduses, toitlustusettevõtetes või eksporditakse või imporditakse. Toit ­ toiduained ja toiduainete segud ­ on mõeldud inimesele söögiks või joogiks töötlemata või töödeldud kujul. Toidukaupade kaubaõppe aineks on toidukaupade tarbimisomadused ning liigitamine ja sortiment. Toidukaupade tarbimisomadused jagunevad sensoorseteks, füüsilisteks, toitelisteks, funktsionaalseteks ja hügieenilisteks. Sensoorsed ehk organoleptilised omadused on määratletavad meeleorganite abil. Nendeks on maitse, lõhn, kuju, värvus, konsistents (kompimise teel määratletav omadus) jt.. Füüsilised omadused on elastsus, poorsus, lahustuvus, sulamis- ja tahkumistemperatuur jt.. Toitelised omadused tulenevad keemilisest koostisest, mis määravad ära toidu toiteväärtuse. Funktsionaalsed omadused on pakend, säilitamise-...

Toitumisõpetus
139 allalaadimist
thumbnail
25
doc

Botaanika (süstemaatika)

MIS ON TAIM? TAIMERIIK KITSAMAS KÄSITLUSES. Taimeriiki kuuluvad hulkraksed päristuumsed fotosünteesivad organismid, kellel on plastiide ja suuri vakuoole sisaldavad tselluloosse kestaga rakud ning kes kasutavad varuainena tärklist. (kellegi konspekt netist) Taimed ­ valdavalt autotroofsed organismid, mis omastavad süsinikdioksiidi jt anorgaanilisi aineid ja eraldavad hapnikku (fotosüntees). Eluslooduse algseil astmeil (eeltuumsed, ainuraksed) ei ole taime- ja loomariigi vahel selget piiri. Taimeriiki kuuluvaid organisme iseloomustavad ja eristavad enamikust loomadest: 1) tselluloosi sisaldav rakukest 2) vakuoolid 3) klorofülli sisaldavad plastiidid 4) paiksus (kinnitumus kasvupinnale) 5) kasvu pidevus. Erinevalt loomadest jätkub taimedel organeid moodustavate rakkude jagunemine, kudede moodustumine ja kasv kogu elu jooksul. Peamiselt juhtkoe puudumise või olemasolu järgi eristatakse põhiliselt kahte suurt taimerühma. Algelisemat...

Botaanika
214 allalaadimist
thumbnail
8
odt

Maitsetaimed

Värskete lehtedega kaunistatakse magus- ja külmtoite. Kasutatakse ka konservitööstuses ning rohkesti likööri- ja viinatööstuses. Meliss on heaks asendajaks sidrunile ja seepärast sobib kalakõhu täidiseks. Temast on hea teha söögiäädikat, samuti sobib teha õlitõmmist. Aed-liivatee ehk tüümian Aed-liivatee annab elu tagasi Liivatee on iidsetest aegadest olnud lugupidamises, seda tunnistab ka tema kasutamine usurituaalidel. Tema ladinakeelne nimetus thymus on tuletatud sõnast "hing", "eluhingus", sest liivateel olevat võime anda inimesele elu tagasi. Taim on tuntud Idamaades, vanas Egiptuses ja Kreekas. Eriti tervistava toimega on mesi, mis korjatud liivateega kaetud nõlvadelt. Ka keskajal tähistas liivatee elujõudu...

Kokandus
35 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Ungari veinid

-) külluslik botrytis-vein viinamarjasordist Zeusz. Domaine Szeremley Riesling Selection (2005) : Rieslingi ja Olaszrizlingi segu : mineraalne Rieslingi aroom, milles laim ja aprikoos. Maitse värske, elav, mahlakas, tajutav virsik ja greip, lõpus mineraalset lubjakivist nooti. (85.-) Huba Szeremley Badacsonyi Pinot Gris/Szürkebarat (2005) : aroomis ürdid ja vürtsid, veidi virsikut ja valget pipart. Maitse täidlane, vürtsikas, selles paprika ja tüümian , koirohtu ja kollast ploomi. Pikk piprane lõpp. (110.-) Huba Szeremley Badacsonyi Pinot Noir (2004) : aroom kergelt soolakas, mineraalne, pohlanüansiga. Maitse suhteliselt õhuke, soolakalt mineraalne, selles ni pohla kui põldmarja. (100.-) Thummerer Pince ­ Egeri piirkonna lõunasopis Noszvaj külas asuv ajalooline veinikelder, mida omab Vilmos Thummerer. Lisaks turistidele avatud atraktiivsele keldrikompleksile...

Joogiõpetus
43 allalaadimist
thumbnail
44
doc

Maitse- ja ravimtaimed

RAVIMTAIMED Ravimtaimede nimekiri: 1. Aedsalvei Salvia officinalis 2. Aedliivatee e. tüümian Thymus vulgaris 3. Harilik iisop Hyssopus officinalis 4. Hiidaniisiisop Agastache foeniculum 5. Harilik pune Origanum vulgare 6. Harilik rosmariin Rosmarinus officinalis 7. Harilik meliss Melissa officinalis 8. Harilik naistenõges Nepeta cataria 9. Piparmünt Mentha piperita 10. Harilik leeskputk Levisticum officinale 11...

Terviseõpetus
89 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Sool ja suhkur

Sool oli väga populaarne kauplemisevahend. Soolaga isegi maksti rooma sõjaväele. Nõuanded, kuidas tarbida vähem soola · Söö vähem soolaseid suupisteid nagu kartulikrõpsud, pähklid, juust ja soolapulgad. · Loe pakendilt toote soolasisaldust, et teada saada palju päevasest normist sa kätte saad. · Soola asemel kasuta maitsestamiseks muid tervislikumaid ürte nagu küüslauk, tüümian , oregano ja basiilik. Maitsesta liha soola asemel sidrunimahla, ingveri või purustatud punase pipraga. Suhkur Suhkur koosneb söödavast kristallklaasist. Teda saadakse suhkruroost ja suhkrupeedist. Suhkruroog pärineb Vaikse ookeani saartelt. Suhkur esineb sahharoosi (roo- või peedisuhkur), laktoosi ja fruktoosina puuviljades, mees, suhkruvahtras (vahtrasiirup), piimas ja veel teistes toiduainetes....

Toidutehnoloogia
10 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused(2)

Mida nimetatakse klasikalisteks vürditeks? On enamikus pärit troopikast või lähitroopikast. Need on piprad, ingver, kaneel, kappar, kardemon, loorber, muskaat, nelk, vürts, vanill, safar. 4. Millised on kodumaised klassikalised vürtsid? Kadakamarjad, köömned ja aniis. 5. Mis on maitsetaimed? Võib kasutada kogu maapealset osa, mida nim. Maitseürdiks, kas värskelt või kuivatatult, mingit osa ürdist või taime maa-alust osa. 6. Loetle, milliseid maitsetaimi tunned? Basiilik, tüümian jne. 7. Mis on maitsesoolad? Too näiteid. On maitseainete segud sooaga. Nt: pitsamaitseaine, karri, kalamaitseaine jne. 8. Kuidas maitseaineid säilitatakse? Jahedas kuivas suletud kapis. 9. Millal toitu maitsestatakse? Lisatakse toidule, kas enne kuumtöötlemist, selle ajal või järel. 10. Milliste maitseainetega maitsestatakse lihatoite? Aed-liivatee, majoraan, piprarohi, lavendel, köömned, sibul jne. 11. Milliste maitseainetega maitsestatakse magusaid toite?...

Kokandus
184 allalaadimist
thumbnail
20
doc

KOLMEKÄIGULINE LÕUNASÖÖK KAHELE

16 Mugulsibul kg 0,021 0,018 0,043 0,036 5,84 kr 0,13 kr Taluvõi kg 0,003 0,003 0,006 0,006 72,15 kr 0,22 kr 2 Broilerifilee kg 0,020 0,020 0,041 0,040 64,32 kr 1,31 kr 2 Kirsstomat kg 0,014 0,014 0,029 0,028 55,93 kr 0,80 kr 15 Tüümian (kuivatatud) kg 0,001 0,001 0,001 0,001 360,49 kr 0,21 kr Sool kg 0,001 0,001 0,001 0,001 5,04 kr 0,00 kr 1 Sulatatud juust(Merevaik) kg 0,005 0,005 0,010 0,010 63,13 kr 0,32 kr 2 Eesti juust (26% ) kg 0,011 0,011 0,022 0,022 88,32 kr 0,99 kr Külm salat...

Kokandus
392 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Maitsetaimed

ee] Ürdid on aga jaheda või külma ilmastikuga maade rohttaimed, mida tihti kasvatatakse taimekasvandustes. Tooreid ürte peab hakkima, et nende maitse paremini esile tuleks. Tooreste ürtide maitse on mahedam kui kuivatatutel. Ürte peaks lisama toiduvalmistamise lõpus. Kasutatavamad ürdid: till, iisop, basiilik, kurgirohi, loorberileht, petersell, koriander, piparmünt, sidrunirohi, sidrunmeliss, oregano ehk pune, majoraan, rosmariin, köömen, salvei, estragon, tüümian , murulauk. [kalev.ee] Maitsetaimed on hõrk ja tervislik toidulisand, nad sisaldavad organismile vajalikke vitamiine. Värskete maitsetaimede lehed annavad toidule võrratu varjundi. Kaunistades kas või kõige lihtsamat toitu ürtidega, muutub see hetkega gurmeeroaks! Maitsetaimi kasutades saab piirata soola ja teravate piprasegude tarbimist, millega liialdamine pole just kõige tervislikum. Maitsetaimed on ühtlasi ka ilutaimed. Kujundades oskuslikult maitsetaimedest...

Kokandus
25 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun