STEVIA Aastasadu on Lõuna-Ameerika indiaanlased kasutanud magustajana stevia taime. Paljud eksperdid peavad stevia ehk suhkrulehe ekstrakti parimaks alternatiiviks suhkrule. Aasias kasutatakse suhkrulehte igapäevases toidus. Nüüd on stevia ametlikult lubatud ka Euroopas. Stevia ei sisalda kaloreid ega mõjuta glükoosi taset veres. Näljahood, mis meid vahel tabavad süües suhkrut sisaldavaid toite, ei ole stevia tarbimisel võimalikud. Stevia normaliseerib kõrgenenud vererõhku, parandab maksa ja neerude tööd ning tal on ka põletikuvastane ja allergiavastane toime. Kuna stevia ei mõjuta suhkrutaset veres, on ta täisväärtuslik vahend diabeetikute jaoks. Tänu oma omadustele ei tekita stevia kaariest. Steviale ei lisata keemilisi lisandeid ning see on tema peamine eelis võrreldes kunstlike magustajatega. Tema maitse meeldib enamusele inimestest. Need aga, kellele
VERE SUHKRUSISALDUST TÕSTVAD JA MITTETÕSTVAD MAGUSTUSAINED Toitvad magustajad, mis organismis lõhustudes annavad kaloreid, on man- nitool, ksülitool, sorbitool, isomaltoos, aspartaam, taumatiin jt. Mittetoitvad magustajad organismis ei lõhustu ega anna energiat. Need on näiteks sahhariin tsüklamaat, atsesul-faam-K jm. LOODUSLIKUD JA SÜNTEETILISED MAGUSTUSAINED LOODUSLIKUD MAGUSTAJAD SUHKRUSIIRUPID vahtrasiirup MESI STEVIA suhkruleht SÜNTEETILISED MAGUSTAJAD aspartaam atsesulfaam K sahhariin SUHKRUASENDAJATE KASUTAMINE põhiliselt tarvitatakse neid suhkurtõve ja rasvumise korral. Euroopa Liidu maades on suhkruasendajate kasutamine küllalt tagasihoidlik. SUHKRUASENDAJATE KASUTAMISE PLUSSID / MIINUSED + soodustavad kehakaalu alandamist + võimaldavad toidu kaloraazi vähendada - põhjustab ajus dopamiini taseme languse (Dopamiin on liikuvust ,
Ideaalne oleks luua loomulikult täisväärtuslik toit,milles valitud koostisained on loomulikult tervenisti tervisele kasulikud. Näiteks pähklid on kõrge polüfenoolide / flavonoolid ja eksponeeritud prebiootiliste ja kolesterooli alandava ja madala glükeemilise mõjuga. Kaunviljad on reliikvia samuti puu-ja köögiviljad. Vana tera-põhise koostisosade ja vürtside tootete seas ennustatakse järgmist lainet toidutrendis. Looduslikud magusained, eriti stevia, olid ühed kuumimaks aineks, praegu on see asendatud loomulikult funktsionaalsete magusainetega. IFIC teatas, et kuigi üks kolmandik tarbijatest usuvad, et madala kalorsusega / kunstlikud magusained mängivad rolil kalorite kontrolli üle,siis siiski 40% ei tarbi neid. 5. Kõigile tasuta. Firmajuhid aastakoosolekul ja toiduainetetööstuses ,,Expo" istungitel märkisid, et uus trend "tasuta" on jõudmas oma teise põlvkonna, liikudes lisaaine-ja kunstliku tasuta
Madala sulamistemperatuuri ja väga kõrge põlemistemperatuuri? tõttu sobib kasutamiseks küpsetamisel. Sobib hästi kalatoitude soolase maitse tasakaalustamiseks. Samuti leiab kasutust vokiroogades. Palmisuhkur ei lahustu täielikult, mistõttu külmades jookides (näiteks smuutides) jääb osa suhkrust segunemata. Asendatakse valge suhkruga 1:1. 19 Stevia ehk suhkruleht Kuna stevia ei mõjuta suhkrutaset veres, on ta täisväärtuslik vahend diabeetikute jaoks. Agaavisiirup. Agaavisiirup on magustaja, mida toodetakse Mehhikos kindlatest agaavikaktuse liikidest. Toidukorrad Regulaarsed söögiajad ja stabiilne elurütm on eelduseks, et hoida veresuhkrut paremini kontrolli all. Sööma peaks iga peäv võimalikult samadel kellaaegadel, 3 põhisöögikorda ja/ või 1-3 oodet
EESTI MAAÜLIKOOL Põllumajandus- ja keskkonnainstituut TARTU ÜLIKOOLI BOTAANIKAAED Referaat Põllumajandustaimed Juhendaja: lektor Toomas Laidna Tartu 2016 SISUKORD Table of Contents 1. TARTU BOTAANIKAAIA AJALUGU...................................................................... 3 2. AVAMAAKOLLEKTSIOONID............................................................................... 5 2.1 Taimesüstemaatika osakond..................................................................... 5 2.2 Eesti taimede osakond.............................................................................. 5 2.3 Dendraarium............................................................................................. 6 2.4 Alpinaarium............................................................................................... 6 2.5 Rosaarium..........
CAN I USE SPICES, SALT, OR LIGHT SAUCES? WHAT CAN I USE FOR COOKING? Spices and herbs, but not cream-based sauces, are your friends. Take a trip to Whole Foods with $50 and get educated. That $50 spree will last you at least a few months. Montreal steak rub, thick salsa without sugar added, garlic salt, white tru e sea salt (combine this with tarragon on eggs), Thai chili paste (srichacha)--this is just about all you need to start. For salad dressing, a few drops of a nonsugar sweetener like stevia mixed with vinegar and mustard will give you a dressing to satisfy any sweet tooth. My preference, and my go-to restaurant salad dressing, is simply balsamic vinegar and olive oil. restaurant salad dressing, is simply balsamic vinegar and olive oil. Butter is fine, as long as the only ingredients are butter and salt. For cooking, you can use olive oil for low heat and either grapeseed oil or macadamia oil for high-temperature cooking.